EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E004024

WRITTEN QUESTION No. 4024/97 by Alexandros ALAVANOS to the Commission. Measures for people with special needs

EYVL C 196, 22.6.1998, p. 62 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E4024



Virallinen lehti nro C 196 , 22/06/1998 s. 0062


KIRJALLINEN KYSYMYS E-4024/97 komissiolle esittäjä(t): Alexandros Alavanos (GUE/NGL) (14. tammikuuta 1998)

Aihe: Vammaisia koskevat toimenpiteet

Ateenassa sijaitsevan Kansallisen Metsovon polyteknillisen korkeakoulun arkkitehtiosaston tekemän tutkimuksen mukaan yli puolet Kreikan julkisista rakennuksista, 91 % Kreikan korkeamman asteen oppilaitoksista, 67 % museoista ja 63 % teattereista on sellaisia, että liikuntarajoitteisten on mahdotonta lähestyä niitä. Saman tutkimuksen mukaan nämä henkilöt eivät voi vallitsevien olosuhteiden vuoksi käyttää joukkoliikennevälineitä, esimerkiksi busseja, sähköbusseja ja metroa. Lisäksi kuurot henkilöt eivät kykene hyödyntämään televiestintää, eikä näkövammaisille ole sopivia tietokonepäätteitä.

Komissiolta kysytään:

1. Mitä toimenpiteitä se aikoo toteuttaa, jotta vammaisten tarpeet otettaisiin huomioon jo rakennusten ja tuotteiden (esimerkiksi bussit, hissit) suunnitteluvaiheessa?

2. Mitä toimenpiteitä se voi rahoittaa, jotta vammaiset henkilöt voisivat vapaasti liikkua rakennetussa ja luonnonympäristössään ja jotta he voisivat tasavertaisesti käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa?

Komission jäsenen Pádraig Flynnin komission puolesta antama vastaus (9. maaliskuuta 1998)

Komissio on tietoinen siitä, että vammaisten on yhä vaikea päästä useisiin liikennejärjestelmiin ja julkisiin rakennuksiin. Liikenne on olennaisen tärkeä tekijä ihmisten arkielämässä. Liikenne muodostaa elintärkeän kanavan, jonka avulla ihmiset voivat osallistua talouselämän ja yhteiskunnan eri alojen toimintoihin. Ihmisten tasapuolinen mahdollisuus tehdä työtä ei toteudu, jos he eivät voi käyttää tehokkaasti liikennevälineitä. Vaikeapääsyiset liikennevälineet vaikuttavat vammaisten työntekijöiden työssäkäyntimahdollisuuksiin ja tasa-arvoon sekä sattumanvaraisesti heikentävät näitä oikeuksia, mikä on otettu huomioon Luxemburgissa pidetyn neuvoston kokouksen hyväksymissä suuntaviivoissa.

On syytä ottaa huomioon, että pääasiallinen vastuu tämän alan politiikasta ja toimenpiteistä on jäsenvaltioilla.

Komissio hyväksyi vuonna 1993 toimintaohjelman, jossa määritetään kaikkiin liikennevälineisiin pääsyn parantamiseksi tarvittavat toimenpiteet ((Asiak. KOM (93) 433 lopullinen. )). Lisäksi komissio edistää vammaisten huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa (design for all). Tätä politiikkaa noudatetaan myös komission omien rakennusten suunnittelussa.

Komission vuonna 1991 tekemä ehdotus direktiiviksi liikuntarajoitteisten työntekijöiden liikkumismahdollisuuksien parantamisesta ja turvallisista työmatkakuljetuksista ((Asiak. KOM (91) 539 lopullinen. )) on yhä neuvoston käsiteltävänä.

Cost-ohjelman toimi 322, joka käsitteli matalalattialinja-autoja, saatiin päätökseen vuonna 1995. Onnistuneesti toteutettuun toimeen sisältyi matalalattialinja-autojärjestelmiä koskevaa tiedotusta ja neuvontaa kaikissa hankkeeseen osallistuneissa valtioissa (Saksa, Espanja, Ranska, Alankomaat, Suomi, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta, Unkari ja Sveitsi). Cost-ohjelman toimi 335, joka koskee matkustajien mahdollisuutta käyttää raskasta raideliikennettä, on vielä meneillään. Toimen seurauksena luodaan yhteisön standardit helppopääsyisille junille ja asemille sekä ohjeet tiedotuksesta vammaisille ja iäkkäille matkustajille.

Komissio on viimeistellyt ehdotuksensa linja-autojen ja niiden rakenteiden standardeista ((EYVL C 17, 20.1.1998. )). Ehdotus sisältää säännöksiä, joilla parannetaan liikuntarajoitteisten henkilöiden pääsyä liikennevälineisiin. Ehdotus on parlamentin ja neuvoston käsiteltävänä.

Vammaisten erityistarpeet on otettu huomioon monissa tietotekniikasta ja televiestinnästä annetuissa direktiiveissä, muun muassa käsiteltävänä olevassa ehdotuksessa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi liitettävistä telelaitteista ja niiden vaatimustenmukaisuuden vastavuoroisesta tunnustamisesta ((Asiak. KOM (97) 257 lopullinen. )).

Tämän toiminnan tukemiseksi ja viidennen puiteohjelman valmistelua varten siirtymäkautena toteutetaan useita toimenpiteitä. Komissio on julkaissut tarjouspyynnön vammaisten ja iäkkäiden henkilöiden tietoyhteiskuntaan integroimisessa käytettävän erityistarpeet huomioon ottavan lähestymistavan (design for all) arvioinnista. Lisäksi Tide-, Telematics- ja Cost-ohjelmien yhteydessä on toteutettu monia tutkimushankkeita ja tehty selvityksiä, joiden avulla levitetään tutkimustuloksia ja parannetaan asian tiedostamista.

Komissio on ehdottanut, että erityistarpeet huomioon ottava lähestymistapa (design for all) sisällytettäisiin luonnokseen standardointijärjestöille annettavasta tieto- ja viestintäteknologian alan standardointitoimeksiannosta, joka käsittelee kuluttajien vaatimuksia tietoyhteiskunnassa. Kansainväliseen IS-standardiin liittyvien hakemusten ja palvelujen on otettava huomioon erityistarpeet ja tarjottava kaikille kuluttajille tasaveroiset käyttömahdollisuudet.

Top