Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003833

    WRITTEN QUESTION No. 3833/97 by Hedy d'ANCONA to the Commission. Council Regulation (EC) 1292/96 and the supply of emergency food aid to Ethiopia via Euronaid

    EYVL C 187, 16.6.1998, p. 67 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91997E3833



    Virallinen lehti nro C 187 , 16/06/1998 s. 0067


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3833/97 komissiolle esittäjä(t): Hedy d'Ancona (PSE) (28. marraskuuta 1997)

    Aihe: Neuvoston asetus (EY) N:o 1292/96 ja velvoite toimittaa Euronaidin kautta hätäelintarvikeapua Etiopiaan

    Miksi komissio käyttää yhä paikan päällä olevaa eurooppalaista välittäjäjärjestöä, kun on kyse hollantilaisen Novib-järjestön ja paikallisen kansalaisjärjestön REST:in kautta tapahtuvasta yhteistoiminnasta, vaikka viime vuosina REST on jakanut ja hankkinut elintarvikkeita erittäin hyvällä menestyksellä, mikä todetaan myöskin erään sosiaalitutkimukseen erikoistuneen instituutin huhtikuussa 1997 julkaisemassa Novibin ja REST:in elintarvikkeiden hankintaa käsittelevässä seurantaraportissa (¨Novib/REST Internal Food Purchase Policy, An Independent Evaluation Report¨, Institute of Social Studies)?

    Komission jäsenen João de Deus Pinheiron komission puolesta antama yhteinen vastaus kirjallisiin kysymyksiin E-3833/97, E-3834/97, E-3835/97 ja E-3836/97 (30. tammikuuta 1998)

    Arvoisan parlamentin jäsenen kysymyksissä viitataan elintarvikeavun ja elintarviketurvan takaaviin ohjelmiin, joita on toteutettu Etiopiassa erityisesti Tigrayn alueella vuodesta 1995 lähtien sekä hollantilaisen kehitysyhteistyöjärjestön (Novib) ja Tigriksen avustusjärjestön (Rest) laatimaan elintarvikkeiden hankintaa käsittelevään seurantaraporttiin (¨Internal Food Purchase Policy, an Independent Evaluation Report 1997¨). Perusteellisen tarkastelun jälkeen komissio ei voi hyväksyä tämän tutkimuksen tuloksia, jotka sitovat vain tutkimuksen tekijöitä.

    Vuonna 1995 Etiopia sai erittäin hyvät sadot hyvien sadekausien ansiosta. Siten se pystyi toteuttamaan yhteisön tukemaa elintarviketurvaan liittyvää talousuudistuspolitiikkaa, jonka ansiosta tuotanto kasvoi.

    Vaikka maan sato onkin kokonaisuudessaan ylijäämäinen, tietyt alueet, kuten Tigris, ovat edelleen alijäämäisiä. Haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, joiden ostovoima on riittämätön tai olematon, on siis edelleen autettava.

    Komissio päätti Etiopian viranomaisten suostumuksella ostaa paikallisesti 110 000 tonnia viljaa. Komissio osti itse suoraan 75 000 tonnia viljaa, jonka tarkoituksena oli laajentaa hätäelintarvikkeidenvaraston (Emergency food security reserve, EFSR) voimavaroja. Euronaid osti komission pyynnöstä ja Etiopian viranomaisten suostumuksella tehtävänsä mukaisesti 35 000 tonnia viljaa, joka ohjattiin Tigriksen Rest-järjestön elintarviketurvaohjelmille.

    Kansalaisjärjestöjä, jotka pystyisivät ostamaan paikallisesti ja kuljettamaan yhtä suuria määriä viljaa, ei ole Etiopiassa nykyään enempää kuin marraskuussa 1995. Komission valtuuskunta rohkaisee eurooppalaisten ja etiopialaisten kansalaisjärjestöjen välisiä yhteistyöhankkeita antaakseen niille paremmat mahdollisuudet elintarviketurvaan liittyvien hankkeiden suunnitteluun ja hoitoon. Voidakseen ottaa hankkeet kokonaan omaan hoitoonsa etiopialaiset kansalaisjärjestöt osallistuivat seminaariin, jossa käsiteltiin komission kehitysohjelmissa ja -hankkeissa käyttämää hankkeiden kiertävän hoidon mallia. Komission tarkoituksena on antaa suoraa rahoitusta Restin vuoden 1998 elintarviketurvaan liittyville ohjelmille suoraa rahoitusta, jonka mahdollistaa heinäkuussa 1996 voimaan tullut 27 päivänä kesäkuuta 1996 elintarvikeapupolitiikasta ja elintarvikeavun hallinnosta sekä elintarviketurvaan liittyvistä erityisistä tukitoimista annettu neuvoston asetus (ETY) N:o 1292/96. Rest saa tätä tarkoitusta varten teknistä apua.

    Edellä mainitun asetuksen 9 artiklassa (2 kohta, b alakohta) säädetään, että kansalaisjärjestöt, joiden kotipaikka on yhdessä edunsaajamaista, voivat saada yhteisön rahoitusta toimenpiteisiin elintarviketurvan hyväksi.

    Saman asetuksen 9 artiklassa (2 kohta, c alakohta) täsmennetään selvästi, että eurooppalaiselta kansalaisjärjestöltä edellytetään läsnäoloa edunsaajamaassa, jotta se voisi saada yhteisön rahoitusta. Jos Novib-kansalaisjärjestö ei ole fyysisesti paikalla Etiopiassa varmistamassa Tigriksen elintarviketilanteen ja Restin (jonka yhteyksiä Eurooppaan se haluaa hoitaa) ohjelmien seurantaa, sitä ei voida selvien syiden vuoksi valita elintarviketurvaan ja elintarvikeapuun liittyviin tehtäviin.

    Komission tiedossa ei ole, että kansalaisjärjestöjen elintarvikeostoja koskeviin ehdotuksiin liittyvät päätösmenettelyt olisivat viivästyneet huomattavasti.

    Komission Etiopiassa oleva valtuuskunta on tutkinut alustavasti kansalaisjärjestöjen esittämiä rahoituspyyntöjä. Tutkimukselle on pyydetty aikaa enintään yksi kuukausi hankkeen virallisesta jättöpäivästä. Tänä aikana asiakirjoja voidaan käsitellä ja tarkastella yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa, ja hankkeen aiheellisuutta voidaan arvioida paikan päällä. Kansalaisjärjestöt ovat tietoisia tästä menettelystä.

    Top