Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003726

    WRITTEN QUESTION No. 3726/97 by Jens-Peter BONDE to the Commission. Increasing the defence of public health in agricultural policy

    EYVL C 223, 17.7.1998, p. 19 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91997E3726



    Virallinen lehti nro C 223 , 17/07/1998 s. 0019


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3726/97 komissiolle esittäjä(t): Jens-Peter Bonde (I-EDN) (21. marraskuuta 1997)

    Aihe: Kansanterveysnäkökohtien parempi huomioonottaminen maatalouspolitiikassa

    EU:n elintarvikkeiden ylituotanto aiheuttaa huomattavia menoja 15 % kesannointialasta huolimatta. Samanaikaisesti maataloustuotannosta aiheutuvan nitraatti- ja myrkkysaastumisen vähentäminen edistyy varsin hitaasti, ja monet kuluttajat ovat myös yhä enenevässä määrin huolissaan yksipuolisista tuottavuutta lisäävistä eläinten kasvatusjärjestelmistä, jotka eivät ota huomioon ympäristöä eivätkä eläinten luonnollista käyttäytymistä. Nyt tehomaatalous ei uhkaa ainoastaan luontoa ja puhdasta juomavettä. Kuten BSE-ongelmat (hullun lehmän tauti) osoittivat, vastakkain ovat suoraan eläimet ja ihmiset. Kaikkien teurastamoiden on poistettava eläimistä aivot, selkäydin ja muita elimiä, ja elinten tuhoaminen maksaa 300 kruunua eläintä kohti. Tässä komissio näyttää ylireagoivan, samalla kun se muilla tärkeillä alueilla on liian passiivinen. Seuraavassa ajankohtainen esimerkki:

    Maatalouden alan väliaikainen valiokunta on ollut huolissaan ehdotuksesta, joka koskee rehujen lisäaineista annetun direktiivin 70/524 ((EYVL L 270, 14.12.1970, s. 1. )) muuttamista - luultavasti siksi, että suojatasoa aiotaan laskea sallimalla useita antibiootteja (avilamysiini, virginiamysiini ja sinkkibasitrasiini) sekä diklasuriili-kokkidiostaatti samanaikaisesti, samaan aikaan kun Tanska on juuri kieltänyt avoparsiini-nimisen antibiootin, koska se voi siirtää ihmisiin resistenssin lääkkeen glykopeptidejä vastaan.

    Koska komissio ryhtyy ottamaan kansanterveysnäkökohdat paremmin huomioon maatalouspolitiikassa?

    Komission jäsenen Franz Fischlerin komission puolesta antama vastaus (2. helmikuuta 1998)

    Komissio on kautta aikojen kiinnittänyt huomiota kansanterveyden suojeluun maatalouspolitiikan laadinnassa. Tästä ovat osoituksena lukuisat säädökset, joita komissio on antanut maataloustuotteiden hygieniasta ja turvallisuudesta.

    Eläinten rehussa käytetyt lisäaineet ovat hyvä esimerkki tästä, sillä neuvosto antoi jo vuonna 1970 komission ehdotukseen perustuvan direktiivin, jonka tarkoituksena oli varmistaa, ettei eläinten ruokinnassa käytetä lisäaineita, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa eläinten tai ihmisten terveydelle tai ympäristölle. Parlamentin jäsenen mainitsemat aineet on hyväksytty yhteisössä, ja ne täyttävät direktiivissä 70/524/ETY säädetyt turvallisuusvaatimukset. Voimassa olevien lupien uudelleenarviointi on suunnitteilla. Avoparsiinin käyttö kiellettiin kaikkialla yhteisössä varmuuden vuoksi vuonna 1996, ja vuodesta 1970 lähtien on kielletty yhteensä viidentoista antibiootin käyttö samasta syystä.

    Komission tiedonanto kuluttajien terveydestä ja elintarvikkeiden turvallisuudesta ((KOM(97) 176 lopullinen. )) ja vihreä kirja Euroopan unionin elintarvikelainsäädännön yleisistä periaatteista (1) ovat osoitus siitä, että komissio haluaa aina asettaa ihmisten terveyden suojelun etusijalle. Asian merkitys käy ilmi myös Agenda 2000 -asiakirjasta ((KOM(97) 2000 lopullinen. )). Maatalouspolitiikan uudistamisessa olisi pystyttävä etenemään niin, että säilytetään oikeanlainen tasapaino maatalouden, kuluttajien elintarvikkeiden laatuun ja turvallisuuteen liittyvien odotusten ja ympäristönsuojelun välillä.

    Top