Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003674

    WRITTEN QUESTION No. 3674/97 by Patricia McKENNA to the Commission. Involvement of the Total oil company in Burma

    EYVL C 158, 25.5.1998, p. 174 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91997E3674



    Virallinen lehti nro C 158 , 25/05/1998 s. 0174


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3674/97 komissiolle esittäjä(t): Patricia McKenna (V) (19. marraskuuta 1997)

    Aihe: Total -öljy-yhtiön toiminta Burmassa

    Ranskalainen öljy-yhtiö Total ja amerikkalainen yritys Unocal osallistuvat kumpikin maakaasuputken rakentamiseen Burmassa. Molemmat yhtiöt ovat kumppaneita Myanmarin öljy- ja kaasuyhtiön (MOGE) kanssa, joka on hallitsevan sotilasjuntan eli lain ja järjestyksen palauttamisesta vastaavan neuvoston (SLORC) hallinnassa.

    Saatujen tietojen mukaan molemmat yhtiöt ovat käyttäneet burmalaisia joukkoja putken turvallisuuden takaamiseen ja sen rakentamiseen. Usealta taholta on esitetty syytteitä siitä, että kyseiset joukot ovat olleet osallisina ihmisoikeuksien loukkauksissa, mukaan lukien pakkotyössä, pakkosiirroissa, kidutuksessa, raiskauksissa ja jopa murhissa.

    Öljy-yhtiöt, Total ja Unocal mukaan lukien, ovat suurin ulkomaanvaluutan laillinen lähde SLORC:lle. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut hyvin laajalti Burman sotilashallinnon sen ihmisoikeuksien ja kansanvallan loukkausten vuoksi.

    Ottaen huomioon, että EU:ssa sijaitsevaa yhtiötä syytetään yhteyksistä vakaviin ihmisoikeuksien loukkauksiin Burmassa, aikooko komissio tutkia näiden syytteiden todenperäisyyttä? Mitä toimia se aikoo ehdottaa tämän asian suhteen?

    Komission jäsenen Manuel Marínin komission puolesta antama vastaus (6. tammikuuta 1998)

    Komissiolla ei ole valtuuksia ryhtyä arvoisan parlamentin jäsenen esittämiin yhteisössä asuvien henkilöiden tai siellä sijaitsevien yritysten vastaisiin toimiin.

    Komissio sai tietää arvoisan parlamentin jäsenen mainitsemista väitteistä tehdessään yleiseen tullietuusjärjestelmään (GSP) liittyvää tutkimusta pakkotyövoiman käytöstä monivuotisen yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta vuosina 1995-1998 tiettyihin kehitysmaista peräisin oleviin teollisuustuotteisiin 19 päivänä joulukuuta 1994 annetun neuvoston asetuksen (EY) 3281/94 ((EYVL L 348, 31.12.1994. )) 9 artiklan mukaisesti. Kyseisen tutkimuksen perusteella peruutettiin Burman oikeus tullietuusjärjestelmään.

    Tutkimuksessa ei kuitenkaan pystytty vahvistamaan Total-yhtiön yhteyksiä burmalaisten joukkojen suorittamiin ihmisoikeusloukkauksiin. On myös muistettava, että tämän hallinnollisen tutkimuksen ainoa tarkoitus oli pakkotyövoiman käytön olemassaolon toteaminen, eikä yksittäisten vastuunkantajien nimeäminen.

    Top