EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62023TN0348

Asia T-348/23: Kanne 27.6.2023 – Zalando v. komissio

EUVL C 314, 4.9.2023, p. 9–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.9.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 314/9


Kanne 27.6.2023 – Zalando v. komissio

(Asia T-348/23)

(2023/C 314/13)

Oikeudenkäyntikieli: saksa

Asianosaiset

Kantaja: Zalando SE (Berliini, Saksa) (edustajat: asianajajat R. Briske, K. Ewald, L. Schneider ja J. Trouet)

Vastaaja: Euroopan komissio

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

kumoamaan Euroopan komission 25.4.2023 tekemän päätöksen C(2023) 2727 final

velvoittamaan vastaajan korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantaja vetoaa seuraaviin kanneperusteisiin.

1.

Ensimmäinen kanneperuste, joka koskee asetuksen (EU) 2022/2065 (1) (Digipalvelusäädös) soveltamisalan laiminlyöntiä ja digipalvelusäädöksen soveltamisessa tapahtuneita oikeudellisia virheitä.

Kantaja katsoo, että digipalvelusäädöstä ei sovelleta siihen, koska se ei tarjoa välityspalveluja eikä näin ollen säilytyspalveluja tai verkkoalustaa tässä asetuksessa tarkoitetulla tavalla. Se ei täytä ulkopuolisen sisällön tarjoamista koskevaa edellytystä. Omia tavaroitaan myydessään kantaja tarjoaa omaa sisältöään, ja se on myös hyödyntänyt täysin yhteistyökumppaneidensa sisältöjä sellaisen tiukan yhdistämisprosessin avulla, jota niihin voidaan soveltaa.

Vaikka osa palvelusta luokiteltaisiin verkkoalustaksi, tämä osa ei kantajan mukaan saavuta 45 miljoonan kuukausittaisen aktiivisen vastaanottajan kynnysarvoa. Se katsoo, että vastaaja ei ole ottanut huomioon palvelun hybridiluonnetta: kaikki palvelun käyttäjät eivät automaattisesti saa kolmansien tarjoamaa sisältöä, vaan ne on päinvastoin eroteltava tarkasti.

Kantajan mukaan vastaaja on käyttänyt virheellisiä arviointiperusteita, kuten sitä, että tavarantoimittajaa ei ole mahdollista yksilöidä. Se on laiminlyönyt sen seikan, ettei kyseessä ole ratkaiseva seikka, vaan pikemminkin, kun otetaan huomioon unionin oikeudessa tehtävät arvioinnit, seikka, joka tukee olettamaa omista sisällöistä.

2.

Toinen kanneperuste, jonka mukaan digipalvelusäädöksen 33 artiklan 1 ja 4 kohta, luettuna yhdessä sen 24 artiklan 2 kohdan kanssa, on epätäsmällinen.

Kynnysarvon laskemista koskevat yksityiskohtaiset ohjeet ovat liian epätäsmälliset ja niillä rikotaan unionin oikeudessa vahvistettua täsmällisyysperiaatetta. Digipalvelusäädöksen 33 artiklan 1 kohta ei näin ole unionin oikeuden mukainen oikeusperusta. Digipalvelusäädöksen johdanto-osan 77 perustelukappale on laskumenetelmän määrittelemistä varten puutteellinen oikeudellisen luonteensa ja puutteellisen sanamuotonsa vuoksi, koska liian moni keskeinen kysymys jää avoimeksi. Siinä kuvaillaan vain, mihin tahoihin asetusta sovelletaan, mutta ei miten. Arviointiperusteita ei voida täsmentää riittävästi ilman delegoidun asetuksen antamista. Tämä puute käy selvästi ilmi vertailtaessa digipalvelusäädöstä asetuksen (EU) 2022/1925 (2) (digimarkkinasäädös) kanssa: viimeksi mainittu perustuu osittain samalle kynnysarvolle, mutta siinä kehitetään ja täsmennetään laskentaperusteita erillisessä liitteessä. Tässä liitteessä ei kuitenkaan täsmennetä konkreettista laskutoimitusta riittävän täsmällisesti.

3.

Kolmas kanneperuste, jonka mukaan yhdenvertaisuusperiaatetta on loukattu

Laskumenetelmän epätäsmällisyys on ristiriidassa SEU 2 artiklan ensimmäisen virkkeen ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan 20 artiklan kanssa, koska se johtaa (tosiasiallisesti) verkkoalustojen tarjoajien epäyhdenvertaiseen kohteluun. Tarjoajat paikkaavat puutteet, jotka johtuvat erityisesti siitä, että yksittäisten käyttäjien jäljitys on kielletty, panemalla täytäntöön menetelmiä, jotka eivät ole yhdenmukaisia ja avoimia. Samanaikaisesti digipalvelusäädöksessä ei säädetä kaikkien laskumenetelmien pakollisesta valvonnasta, vaan pelkästään ad hoc –tarkastuksista. Tämä ei luo kilpaileville palveluntarjoajille tasavertaisia toimintaedellytyksiä. Lisäksi digipalvelusäännöksellä loukataan yhdenvertaisen kohtelun periaatetta, kun siinä sovelletaan vakiomääräistä kynnysarvoa kaikkiin verkkoalustoihin asianomaisten palveluiden riskeihin perustuvista kriteereistä riippumatta.

4.

Neljäs kanneperuste, jonka mukaan suhteellisuusperiaatetta on loukattu

Digipalvelusäännöksen soveltamisella loukataan suhteettomalla tavalla kantajan perusvapauksia ja –oikeuksia ja näin ollen loukataan suhteellisuusperiaatetta, josta määrätään SEU 5 artiklan 4 kohdassa. Yhtäältä vakiomääräinen kynnysarvo on epäasianmukainen ja toisaalta muiden velvollisuuksien asettaminen kantajalle on tarpeetonta, koska verkkokauppaa on jo säännelty (liikaa).

5.

Viides kanneperuste, jonka mukaan perusteluvelvollisuutta on loukattu

Vastaaja loukkaa päätöksessään SEUT 296 artiklan mukaista perusteluvelvollisuutta siten, että kantaja ei päätöksen vastaanottajana voi ymmärtää sitä. Vastaaja ei esitä syytä, jonka vuoksi kantajan palvelu kuuluu digipalvelusäännöksen 3 artiklan g kohdan iii alakohdan mukaisen säilytyspalvelun käsitteeseen, vaikka se on ratkaiseva seikka, jotta kyseisen asetuksen 33 artiklan soveltamisessa.


(1)  Digitaalisten palvelujen sisämarkkinoista ja direktiivin 2000/31/EY muuttamisesta (digipalvelusäädös) 19.10.2022 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/2065 (EUVL 2022, L 277, s. 1).

(2)  Kilpailullisista ja oikeudenmukaisista markkinoista digitaalialalla ja direktiivien (EU) 2019/1937 ja (EU) 2020/1828 muuttamisesta (digimarkkinasäädös) 14.9.2022 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/1925 (EUVL 2022, L 265, s. 1).


Top