EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62013CJ0480

Unionin tuomioistuimen tuomio (yhdeksäs jaosto) 17.7.2014.
Sysmex Europe GmbH vastaan Hauptzollamt Hamburg-Hafen.
Finanzgericht Hamburgin esittämä ennakkoratkaisupyyntö.
Ennakkoratkaisupyyntö – Tariffiluokittelu – Yhteinen tullitariffi – Yhdistetty nimikkeistö – Nimikkeet 3204, 3212 ja 3822 – Aine, jolla kemiallisen reaktion ja laservalolla sädettämisen avulla aiheutetaan fluoresenssi valkosolujen analysoimiseksi.
Asia C‑480/13.

Court reports – general

ECLI identifier: ECLI:EU:C:2014:2097

UNIONIN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (yhdeksäs jaosto)

17 päivänä heinäkuuta 2014 ( *1 )

”Ennakkoratkaisupyyntö — Tariffiluokittelu — Yhteinen tullitariffi — Yhdistetty nimikkeistö — Nimikkeet 3204, 3212 ja 3822 — Aine, jolla kemiallisen reaktion ja laservalolla sädettämisen avulla aiheutetaan fluoresenssi valkosolujen analysoimiseksi”

Asiassa C‑480/13,

jossa on kyse SEUT 267 artiklaan perustuvasta ennakkoratkaisupyynnöstä, jonka Finanzgericht Hamburg (Saksa) on esittänyt 16.8.2013 tekemällään päätöksellä, joka on saapunut unionin tuomioistuimeen 9.9.2013, saadakseen ennakkoratkaisun asiassa

Sysmex Europe GmbH

vastaan

Hauptzollamt Hamburg-Hafen,

UNIONIN TUOMIOISTUIN (yhdeksäs jaosto),

toimien kokoonpanossa: jaoston puheenjohtaja M. Safjan sekä tuomarit J. Malenovský ja K. Jürimäe (esittelevä tuomari),

julkisasiamies: N. Jääskinen,

kirjaaja: A. Calot Escobar,

ottaen huomioon kirjallisessa käsittelyssä esitetyn,

ottaen huomioon huomautukset, jotka sille ovat esittäneet

Sysmex Europe GmbH, edustajanaan Rechtsanwalt H. Nehm,

Euroopan komissio, asiamiehinään B.-R. Killmann ja A. Caeiros,

päätettyään julkisasiamiestä kuultuaan ratkaista asian ilman ratkaisuehdotusta,

on antanut seuraavan

tuomion

1

Ennakkoratkaisupyyntö koskee tariffi- ja tilastonimikkeistöstä ja yhteisestä tullitariffista 23.7.1987 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2658/87 (EYVL L 256, s. 1), sellaisena kuin se on muutettuna 7.9.2004 annetulla komission asetuksella (EY) N:o 1810/2004 (EUVL L 327, s. 1; jäljempänä yhdistetty nimikkeistö), liitteenä I olevan yhdistetyn nimikkeistön nimikkeen 3212 tulkintaa.

2

Tämä pyyntö on esitetty asiassa, jossa asianosaisina ovat Sysmex Europe GmbH (jäljempänä Sysmex) ja Hauptzollamt Hamburg-Hafen (Hampurin sataman tullitoimipaikka) ja joka koskee nestemäisen aineen, jonka kauppanimike on Stromatolyser-4DS, tariffiluokitusta.

Asiaa koskevat oikeussäännöt

Yhdistetty nimikkeistö

3

Yhdistetty nimikkeistö perustuu maailmanlaajuiseen harmonoituun tavarankuvaus- ja tavarankoodausjärjestelmään (jäljempänä harmonoitu järjestelmä), jonka on laatinut sittemmin Maailman tullijärjestöksi muuttunut tulliyhteistyöneuvosto ja joka on otettu käyttöön Brysselissä 14.6.1983 tehdyllä kansainvälisellä yleissopimuksella (jäljempänä yleissopimus). Yleissopimus ja sen muuttamisesta 24.6.1986 tehty pöytäkirja on Euroopan talousyhteisön puolesta hyväksytty 7.4.1987 tehdyllä neuvoston päätöksellä 87/369/ETY (EYVL L 198, s. 1). Yhdistetty nimikkeistö noudattaa harmonoidun järjestelmän nimikkeitä ja alanimikkeitä.

4

Yhdistetyn nimikkeistön toiseen osaan sisältyy VI jakso, jonka otsikko on ”Kemianteollisuuden ja siihen liittyvän teollisuuden tuotteet” ja jossa on ryhmät 28–38. Kyseisen jakson 2 huomautuksessa todetaan seuraavaa:

”– – tuotteet, jotka kuuluvat nimikkeisiin 3004, 3005, 3006, 3212, 3303, 3304, 3305, 3306, 3307, 3506, 3707 tai 3808 sillä perusteella, että ne ovat annostettuina tai vähittäismyyntipakkauksissa, luokitellaan näihin nimikkeisiin eikä mihinkään muuhun nimikkeistön nimikkeeseen.”

5

Yhdistetyn nimikkeistön 32 ryhmän otsikko on ”Parkitus- ja väriuutteet; tanniinit ja niiden johdannaiset; värit, pigmentit ja muut väriaineet; maalit ja lakat; kitti sekä muut täyte- ja tiivistystahnat; painovärit, muste ja tussi”. Kyseisen ryhmän 3 huomautus on sanamuodoltaan seuraava:

”Nimikkeisiin 3203, 3204, 3205 ja 3206 kuuluvat myös väriaineisiin (kuten nimikkeen 3206 tapauksessa, nimikkeen 2530 väripigmentteihin tai 28 ryhmän metallisuomuihin ja metallijauheisiin) perustuvat valmisteet, jollaisia käytetään minkä tahansa aineen värjäämiseen tai aineosina värivalmistetuotannossa. Näihin nimikkeisiin eivät kuitenkaan kuulu muuhun kuin vettä sisältävään väliaineeseen dispergoidut, nesteenä tai tahnana olevat pigmentit, jollaisia käytetään maalien valmistuksessa (nimike 3212), eivätkä muut nimikkeiden 3207, 3208, 3209, 3210, 3212, 3213 ja 3215 tuotteet.”

6

Yhdistetyn nimikkeistön nimikkeen 3204 otsikko on ”Synteettiset orgaaniset väriaineet, myös kemiallisesti määritellyt; tämän ryhmän 3 huomautuksessa tarkoitetut synteettisiin orgaanisiin väriaineisiin perustuvat valmisteet; synteettiset orgaaniset tuotteet, jollaisia käytetään fluoresoivina kirkasteina tai luminoforeina, myös kemiallisesti määritellyt”. Tähän nimikkeeseen kuuluvista tavaroista kannetaan tullia 6–6,5 prosenttia alanimikkeestä riippuen.

7

Yhteisen nimikkeistön nimikkeen 3212 otsikko on ”Nestemäiset tai tahnamaiset, muuhun kuin vettä sisältävään väliaineeseen dispergoidut pigmentit (myös metallijauheet ja ‑hiutaleet), jollaisia käytetään maalien valmistuksessa; pronssi- ja värilehtiset; vähittäismyyntimuodoissa tai ‑pakkauksissa olevat värit ja väriaineet”. Siihen sisältyy alanimike 3212 90 90, joka on sanamuodoltaan seuraava:

”vähittäismyyntimuodoissa tai ‑pakkauksissa olevat värit ja väriaineet”.

8

Tähän alanimikkeeseen luokitelluista tavaroista kannetaan tullia 6,5 prosenttia.

9

Yhdistetyn nimikkeistön 38 ryhmään, jonka otsikko on ”Erinäiset kemialliset tuotteet”, sisältyy muun muassa alanimike 3822 00 00, joka on sanamuodoltaan seuraava:

”Taudinmääritysreagenssit ja laboratorioreagenssit, alustalla, sekä valmistetut taudinmääritysreagenssit ja valmistetut laboratorioreagenssit, alustalla tai ilman sitä, muut kuin nimikkeisiin 3002 ja 3006 kuuluvat; varmennetut vertailumateriaalit”.

10

Tähän alanimikkeeseen luokitellut tavarat ovat tullivapaita.

Harmonoidun järjestelmän selitykset

11

Maailman tullijärjestö hyväksyy yleissopimuksen 8 artiklassa määrätyin edellytyksin harmonoidun järjestelmän komitean antamat selitykset ja luokitussuositukset. Pääasian oikeudenkäynnin kohteena oleviin tosiseikkoihin sovelletaan näiden ohjeiden vuonna 2002 hyväksyttyä versiota.

12

Harmonoidun järjestelmän 32. ryhmän 3. huomautus on sanamuodoltaan yhdenmukainen yhdistetyn nimikkeistön 32 ryhmän 3 huomautuksen kanssa.

13

Nimikettä 3204 koskevissa harmonoidun järjestelmän selityksissä todetaan seuraavaa:

”I. Synteettiset orgaaniset väriaineet, myös kemiallisesti määritellyt; tämän ryhmän 3. huomautuksessa tarkoitetut synteettisiin orgaanisiin väriaineisiin perustuvat valmisteet

Synteettisiä orgaanisia väriaineita valmistetaan yleensä öljyistä ja muista kivihiilitervan tislaustuotteista.

Tähän nimikkeeseen kuuluvat mm.:

A.

Seostamattomat synteettiset orgaaniset väriaineet (myös kemiallisesti määriteltyinä yhdisteinä) sekä väritehon vähentämiseksi tai vakioimiseksi väriainetta sisältämättömin jatkein (esim. kidevedettömällä natriumsulfaatilla, natriumkloridilla, dekstriinillä, tärkkelyksellä jne.) laimennetut synteettiset orgaaniset värit. Vähäisten pinta-aktiivisten ainemäärien lisäys värin imeytymisen ja kiinnittymisen edistämiseksi ei vaikuta luokitteluun. Edellä selostetut väriaineet esiintyvät tavallisesti amorfisina tai kiteisinä jauheina ja pastoina, mutta myös muissa muodoissa.

Synteettiset orgaaniset värit vähittäismyyntimuodoissa ja ‑pakkauksissa kuuluvat kuitenkin nimikkeeseen 32.12 (ks. nimikkeen 32.12 selitysten C.-kohtaa).

– –

Tähän nimikkeeseen luokiteltaviin erilaisiin synteettisiin orgaanisiin väriaineisiin (pigmentit mukaan luettuina) kuuluvat mm.:

– –

8.

akridiini- ja kinoliiniväriaineet (kuten syaniinit, isosyaniinit ja kryptosyaniinit).

– –

Synteettiset orgaaniset värit voivat olla veteen liukenevia tai liukenemattomia. Ne ovat melkein kokonaan syrjäyttäneet luonnosta saatavien orgaanisten värien käytön, erityisesti tekstiilituotteiden värjäyksessä ja painatuksessa sekä nahan, turkisten, paperin ja puun värjäyksessä. – –

Eräitä näistä aineista käytetään myös reagensseina laboratorioissa tai lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Aineet, joita käytännössä ei käytetä värjäävien ominaisuuksiensa takia, eivät kuulu tähän, esim. atsuleenit (nimike 29.02), trinitrofenoli (pikriinihappo) ja dinitro-ortokresoli (nimike 29.08), heksanitrodifenyyliamiini (nimike 29.21), metyylioranssi (nimike 29.27), bilirubiini, biliverdiini ja porfyriinit (nimike 29.33) sekä akriflaviini (nimike 38.24).

II. Synteettiset orgaaniset tuotteet, jollaisia käytetään fluoresoivina kirkasteina tai luminoforeina, myös kemiallisesti määritellyt

– –

2.

Orgaaniset tuotteet, jollaisia käytetään luminoforeina, ovat synteettisiä aineita, joissa valonsäteilyn vaikutuksesta aiheutuu luminesenssi-ilmiö, kuten esim. fluoresointia.

Muutamat näistä tuotteista ovat luonteeltaan myös väriaineita. Esimerkkinä näistä luminoforeista mainittakoon rodamiini B:n ja muovin seos, joka fluoresoi punaisena. Tämä tuote on tavallisesti jauheena.

Useimmat orgaaniset tuotteet, jollaisia käytetään luminoforeina – –, eivät ole väriaineita. Näitä seostetaan pigmentteihin tehostamaan niiden väriloistoa. Sanotunlaiset luminoforit sijoitetaan tähän nimikkeeseen myös kemiallisesti määriteltyinä, mutta jos ne eivät ole luminoivia, [ne kuuluvat 29. ryhmään].”

14

Nimikettä 3212 koskevat harmonoidun järjestelmän selitykset kuuluvat seuraavasti:

”C. Vähittäismyyntimuodoissa tai ‑pakkauksissa olevat värit ja väriaineet

Nämä ovat kalvoa muodostamattomia tuotteita, jotka tavallisesti koostuvat väriaineiden seoksista muiden aineiden (esim. neutraalien ohennusaineiden, värin imeytymistä ja kiinnittymistä edistävien pinta-aktiivisten aineiden) kanssa. Toisinaan niihin on lisätty myös peittausaineita.

Nämä kuuluvat tähän nimikkeeseen vain, jos ne ovat:

1.

pakatut myytäviksi väreinä vähittäismyyntipakkauksissa (esim. jauhepussit, nestepullot);

– –

Tähän nimikkeeseen kuuluvia värejä käytetään pääasiassa taloustarkoituksiin ja niitä myydään tavallisesti 'kotiväreinä' (esim. vaate-, kenkä-, huonekaluvärit). Nimikkeeseen kuuluvat myös laboratorioissa käytettävät erikoisvärit, esim. mikroskooppipreparaattien värjäämiseen tarkoitetut.”

15

Harmonoidun järjestelmän selityksissä, jotka koskevat nimikettä 3822, todetaan seuraavaa:

”Taudinmääritysreagenssit ja laboratorioreagenssit, alustalla, sekä valmistetut taudinmääritysreagenssit ja valmistetut laboratorioreagenssit, alustalla tai ilman sitä, muut kuin nimikkeisiin 30.02 ja 30.06 kuuluvat; varmennetut vertailumateriaalit

Tämä nimike käsittää alustalla olevat taudinmääritysreagenssit ja laboratorioreagenssit sekä valmistetut taudinmääritysreagenssit ja valmistetut laboratorioreagenssit, muut kuin nimikkeen 30.02 taudinmääritysreagenssit ja nimikkeen 30.06 potilaalle annettavat taudinmääritysreagenssit ja veriryhmän määritysreagenssit. – – Taudinmääritysreagensseja käytetään eläinten ja ihmisten fyysisten, biofyysisten ja biokemiallisten prosessien ja tilojen arviointiin. Niiden toiminta perustuu mitattavissa tai havaittavissa olevaan muutokseen, joka tapahtuu reagenssin muodostavissa biologisissa ja kemiallisissa aineksissa. – – Valmistettuihin laboratorioreagensseihin kuuluu taudinmääritysreagenssien ohella myös muita analyyttisia reagensseja, joita käytetään muuhun tarkoitukseen kuin havaitsemiseen tai taudinmääritykseen. Valmistettuja taudinmääritys- ja laboratorioreagensseja voidaan käyttää lääketieteellisissä, eläinlääketieteellisissä, tieteellisissä tai teollisissa laboratorioissa, sairaaloissa, teollisuudessa, kenttätyössä tai joissain tapauksissa myös kodeissa.

– –

Tähän nimikkeeseen eivät myöskään kuulu seuraavat reagenssit, jotka voivat olla myös taudinmääritys- tai laboratorioreagenssikäyttömuodossa:

– –

c)

nimikkeen 32.04 väriaineet, mukaan lukien ryhmän 32 huomautuksessa 3 mainitut valmisteet

– –”

Täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 827/2011

16

Tiettyjen tavaroiden luokittelusta yhdistettyyn nimikkeistöön 12.8.2011 annetussa komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) N:o 827/2011 (EUVL L 211, s. 9), jota ei ajallisesti sovelleta pääasian oikeusriitaan, säädetään, että alanimikkeeseen 3212 90 00 kuuluvat seuraavan kuvauksen mukaiset tavarat:

”Sininen polymetiiniväri (fluoresoiva väriaine) liuotettuna etyleeniglykoli-metanoliseokseen

Koostumus (painoprosenttia)

Etyleeniglykoli 96,9

Metanoli 3,0

Polymetiiniväri 0,002

Tuote on tarkoitettu käytettäväksi automaattisissa verianalyysilaitteissa. Sitä käytetään esikäsiteltyjen leukosyyttien värjäämiseen fluoresoivan merkintäaineen avulla. Tuote on pakattu pieniin, etiketillä merkittyihin säiliöihin laboratorioissa käytettäväksi.”

Pääasian oikeudenkäynti ja ennakkoratkaisukysymys

17

Sysmex toi heinäkuussa 2005 Saksaan nestettä, jonka kauppanimike on ”Stromatolyser-4DS”.

18

Stromatolyser-4DS on vähittäismyyntipakkauksessa olevaa sinertävän läpinäkyvää nestettä. Se koostuu liuottimista siten, että 96,9 prosenttia on etyleeniglykolia, 3 prosenttia metanolia ja 0,002 prosenttia synteettistä orgaanista ainetta, joka kuuluu kemiallisesti polymetiineihin ja tarkemmin sanottuna syaniineihin.

19

Tämä neste on tarkoitettu valkosolujen eli leukosyyttien tutkimiseen mahdollisen taudin toteamiseksi. Konkreettisesti tutkittava veri on esikäsiteltävä. Esikäsiteltyyn vereen lisätään sitten Stromatolyser-4DS:ää, mikä aiheuttaa kemiallisen reaktion. Näin saatua seosta laservalolla sädettämällä aiheutetaan valkosolujen tumassa ja solulimassa olevien nukleiinihappojen fluoresenssi. Tämä fluoresenssi lakkaa lyhyessä ajassa lasersädetyksen päättymisen jälkeen.

20

Tuonnin yhteydessä Sysmex ilmoitti pääasian oikeudenkäynnin kohteena olevan tavaran kuuluvan yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 3822 00 00, joten tavara saatettiin vapaaseen liikkeeseen tullivapaana. Hauptzollamt Hamburg-Hafen, joka katsoi, ettei tavara kuulunut tähän alanimikkeeseen, teki 18.6.2007 jälkikantopäätöksen, jonka mukaan tulli Stromatolyser-4DS:n tuonnista oli kannettava jälkikäteen 6,5 prosentin suuruisena.

21

Sysmex teki mainitusta jälkikantopäätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka Hauptzollamt Hamburg-Hafen hylkäsi 13.1.2009. Tämän hylkäyspäätöksen jälkeen Sysmex nosti ennakkoratkaisua pyytäneessä tuomioistuimessa 10.2.2009 kanteen, jossa vaaditaan jälkikantopäätöksen kumoamista.

22

Asian ollessa vireillä ennakkoratkaisua pyytäneessä tuomioistuimessa Sysmex sai Alankomaiden tulliviranomaisilta sitovan tariffitiedon, jossa pääasian oikeudenkäynnin kohteena oleva tavara luokiteltiin yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3822. Tämä sitova tariffitieto peruutettiin asetuksen N:o 827/2011 antamisen jälkeen.

23

Sysmex vetosi kanteensa tueksi siihen, että pääasian oikeudenkäynnin kohteena oleva tavara oli pätevästi ilmoitettu yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 3822 00 00 kuuluvana. Asetuksen N:o 827/2011 osalta Sysmex katsoi yhtäältä, ettei sitä ollut sovellettava kyseessä olevaan tuontiin, ja toisaalta, ettei ole varmaa, että kyseiseen asetukseen sisältyvällä tavaran kuvauksella olisi todella tarkoitettu tätä tavaraa.

24

Hauptzollamt Hamburg-Hafen vaati puolestaan kanteen hylkäämistä. Tässä tarkoituksessa se ilmoitti, että pääasian oikeudenkäynnin kohteena oleva tavara koostui väriaineen ja liuottimen seoksesta, että kyseessä oli vähittäismyyntipakkauksessa oleva väri, jota käytettiin laboratorioissa erikoisvärinä, ja että se näin ollen kuului alanimikkeeseen 3212 90 90.

25

Ennakkoratkaisua pyytänyt tuomioistuin päätti hankkia käsiteltävänään olevassa asiassa asiantuntijalausunnon, ja antamassaan lausunnossa asiantuntija päätyi katsomaan, että pääasian oikeudenkäynnin kohteena oleva tavara pystyi värjäämään tekstiilin siniseksi mutta tämä värjäytyminen oli joka tapauksessa erittäin heikko eikä sitä voitu pitää ”pysyvänä”.

26

Ennakkoratkaisua pyytänyt tuomioistuin selittää tässä yhteydessä olevansa Sysmexin kanssa samaa mieltä siitä, että kyseinen tavara kuuluu laboratorioreagensseja koskevaan yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3822, mutta pohtivansa kuitenkin, voidaanko se luokitella myös värejä ja muita väriaineita koskevaan yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3212. Ennakkoratkaisua pyytänyt tuomioistuin katsoo, että siinä tapauksessa pääasian oikeudenkäynnin kohteena oleva tavara olisi yhdistetyn nimikkeistön 32 ryhmän 3 huomautuksen mukaisesti luokiteltava ensisijaisesti viimeksi mainittuun nimikkeeseen.

27

Tämän vuoksi Finanzgericht Hamburg päätti lykätä asian käsittelyä ja esittää unionin tuomioistuimelle seuraavan ennakkoratkaisukysymyksen:

”Oliko vuonna 2005 luokiteltava värinä tai väriaineena yhdistetyn nimikkeistön – – nimikkeeseen 3212 tavara, joka koostuu liuottimista ja polymetiinistä, jolla voi kyllä olla jonkinlainen – ei kuitenkaan tekstiilikuidussa pysyvä – värjäävä vaikutus mutta jolla pyritään luokiteltavassa tavarassa saamaan tietoja tutkittavaan liuokseen (esikäsitelty veri) sisältyvistä soluista (valkosolut) siten, että aine muodostaa ionisidoksen avulla solun tiettyihin osiin (nukleiinihapot) molekulaarisia kudoksia, joista tulee rajoitetuksi ajaksi fluorokromia, kun niitä sädetetään tietyn aallonpituuden mukaisella laservalolla, ja tätä ominaisuutta ja sen määrää kyetään mittaamaan erityisellä valokennolla?”

Ennakkoratkaisukysymyksen tarkastelu

28

Ennakkoratkaisua pyytänyt tuomioistuin tiedustelee kysymyksellään lähinnä, onko yhdistettyä nimikkeistöä tulkittava siten, että tavara, joka koostuu liuottimista ja polymetiiniin perustuvasta aineesta, joka saattaa värjätä tekstiilejä ja joka on tarkoitettu käytettäväksi veren valkosolujen analysointiin muodostamalla valkosolujen tiettyjen osien pintaan ionisidos siten, että nämä osat niitä laservalolla sädetettäessä muuttuvat vähäksi aikaa fluoresoiviksi, kuuluu värejä ja muita väriaineita koskevaan yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3212, vai siten, että se kuuluu laboratorioreagensseja koskevaan yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3822.

29

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan oikeusvarmuus ja valvonnan helppous edellyttävät, että tavaroiden tariffiluokittelun ratkaisevana luokitteluperusteena on yleensä oltava tavaroiden objektiivisesti todettavat ominaispiirteet ja ominaisuudet, sellaisina kuin ne on määritelty yhdistetyn nimikkeistön nimiketekstissä sekä sen jaksojen tai ryhmien huomautuksissa (ks. mm. tuomio Roeckl Sporthandschuhe, C‑123/09, EU:C:2010:237, 27 kohta).

30

Oikeuskäytännön mukaan yhdistetyn nimikkeistön osalta Euroopan komission laatimat selittävät huomautukset ja harmonoidun järjestelmän osalta Maailman tullijärjestön laatimat selitykset auttavat huomattavasti eri tullinimikkeiden sisällön tulkinnassa, vaikka ne eivät olekaan oikeudellisesti sitovia (ks. mm. tuomio Krings, C-130/02, EU:C:2004:122, 28 kohta ja tuomio TNT Freight Management (Amsterdam), C-291/11, EU:C:2012:459, 32 kohta).

31

Lisäksi on täsmennettävä, että tuotteen käyttötarkoitus voi olla objektiivinen luokitteluperuste sikäli kuin se kiinteästi liittyy kyseiseen tuotteeseen, jolloin liitynnän kiinteyttä on pystyttävä arvioimaan tuotteen objektiivisten ominaispiirteiden ja ominaisuuksien mukaan (ks. tuomio RUMA, C-183/06, EU:C:2007:110, 36 kohta ja tuomio Roeckl Sporthandschuhe, EU:C:2010:237, 28 kohta).

32

Tältä osin oikeuskäytännössä, joka koskee tuotetta, jolla on kaksi mahdollista käyttötarkoitusta, on katsottu, että jos yksi käyttö on pelkkä teoreettinen mahdollisuus, kyseinen tuote on objektiivisten ominaispiirteidensä ja ominaisuuksiensa perusteella luonnollisesti tarkoitettu toiseen käyttöön ja sen vuoksi myös kuuluu jälkimmäisen käyttötarkoituksen mukaiseen tariffinimikkeeseen (ks. analogisesti tuomio Thyssen Haniel Logistic, C-459/93, EU:C:1995:160, 17 ja 18 kohta). Oikeuskäytännön mukaan on myös niin, että tuotteen luokittelemiseksi tietyn käyttötarkoituksen mukaiseen tariffinimikkeeseen ei ole välttämätöntä, että luokiteltava tuote on tarkoitettu vain tai yksinomaan tähän käyttöön. On riittävää, että tämä käyttö muodostaa sen pääasiallisen tarkoituksen (ks. vastaavasti tuomio Neckermann Versand, C-395/93, EU:C:1994:318, 8 ja 9 kohta ja tuomio Anagram International, C-14/05, EU:C:2006:465, 26 kohta).

33

Nyt käsiteltävässä tapauksessa on syytä todeta ensimmäiseksi, että pääasian oikeudenkäynnin kohteena oleva tuote saattaa objektiivisten ominaispiirteidensä ja ominaisuuksiensa perusteella kuulua sekä yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3822 että yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3212.

34

Ensinnäkin yhdistetyn nimikkeistön nimikkeen 3822 sanamuodossa viitataan taudinmääritysreagensseihin ja laboratorioreagensseihin. Lisäksi tätä nimikettä koskevissa harmonoidun järjestelmän selityksissä todetaan, että taudinmääritysreagensseja käytetään eläinten ja ihmisten fyysisten, biofyysisten ja biokemiallisten prosessien ja tilojen arviointiin. Samojen selitysten mukaan niiden toiminta perustuu mitattavissa tai havaittavissa olevaan muutokseen, joka tapahtuu reagenssin muodostavissa biologisissa ja kemiallisissa aineksissa.

35

Ennakkoratkaisupyynnöstä ja unionin tuomioistuimelle esitetyistä huomautuksista ilmenee, että kyseessä oleva tuote on tarkoitettu valkosolujen eli leukosyyttien analysointiin. Käytännössä analysoitava veri esikäsitellään puhkaisemalla leukosyyttien solukalvot. Kun näin esikäsiteltyyn vereen lisätään kyseessä olevaa tuotetta, polymetiini muodostaa lyhyeksi ajaksi ionisidoksen leukosyyttien sisältämän ribonukleiinihapon kanssa, jos leukosyytit kuuluvat tiettyyn ryhmään ja niissä esiintyy tietty määrä biologisia toimintoja. Tämä biologisten toimintojen määrä ilmaisee sekä solutoimintojen tyypin että mahdollisen taudin. Polymetiinin ionisidos leukosyyttien sisältämän ribonukleiinihapon kanssa saadaan näkyviin sädettämällä niitä laservalolla, jolloin aiheutetaan rajoitetuksi ajaksi fluoresenssi. Fluoresenssina säteilevä valo mitataan analyysilaitteen optisilla tunnistimilla ja tulkitaan sen jälkeen.

36

Näin ollen pääasian oikeudenkäynnin kohteena oleva tuote on tarkoitettu mahdollisen taudin toteamiseen. Lisäksi sen toiminta perustuu mitattavissa tai havaittavissa olevaan muutokseen sen muodostavissa aineksissa, koska sen joutuminen kosketuksiin esikäsitellyn veren kanssa aiheuttaa kemiallisen reaktion, jonka ansiosta solujen toimintaa voidaan mitata. Sen vuoksi on todettava, että tuote saattaa kuulua yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3822, sellaisena kuin sitä tulkitaan harmonoidun järjestelmän selitysten valossa.

37

Toiseksi yhdistetyn nimikkeistön nimikkeessä 3212 käytetään ilmaisua ”vähittäismyyntimuodoissa tai ‑pakkauksissa olevat värit ja väriaineet”. Kuten yhdistetyn nimikkeistön VI jakson 2 huomautuksesta ja 32 ryhmän 3 huomautuksesta sekä nimikettä 3212 koskevista harmonoidun järjestelmän selityksistä ilmenee, yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3212 kuuluvat nimikkeen 3204 sellaiset synteettiset orgaaniset väriaineet, jotka on tarkoitettu vähittäismyyntiin.

38

Nimikettä 3204 koskevissa harmonoidun järjestelmän selityksissä täsmennetään ensinnäkin, että syaniinit sisältyvät tähän nimikkeeseen kuuluviin synteettisiin orgaanisiin väriaineisiin, ja toiseksi, että tähän nimikkeeseen sisältyvät väritehon vähentämiseksi tai vakioimiseksi väriainetta sisältämättömin jatkein laimennetut synteettiset orgaaniset värit, ja kolmanneksi, että eräitä näistä synteettisistä orgaanisista väriaineista käytetään myös reagensseina laboratorioissa tai lääketieteellisiin tarkoituksiin.

39

Ennakkoratkaisupyynnöstä ilmenee, että pääasian oikeudenkäynnin kohteena oleva tuote koostuu liuottimista siten, että 96,9 prosenttia on etyleeniglykolia, 3 prosenttia metanolia ja 0,002 prosenttia synteettistä orgaanista ainetta, joka kuuluu kemiallisesti polymetiineihin ja tarkemmin sanottuna syaniineihin. Vaikka unionin tuomioistuimelle esitetyistä huomautuksista lisäksi ilmenee, ettei kyseinen tuote värjää verta, ennakkoratkaisua pyytäneen tuomioistuimen hankkima asiantuntijalausunto osoittaa, että sillä on mahdollista värjätä tekstiiliä, tosin heikosti, eikä värjäytyminen ole pysyvä.

40

Näin ollen pääasian oikeudenkäynnin kohteena oleva tuote saattaisi kemiallisen koostumuksensa ja värjäyskykynsä perusteella kuulua yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3204, sellaisena kuin sitä tulkitaan harmonoidun järjestelmän selitysten valossa. Toisin kuin unionin tuomioistuimelle esitetyissä huomautuksissa on väitetty, tältä osin on merkityksetöntä, onko veren ja kyseisen tuotteen sekoitusta laservalolla sädettämällä aiheutettua fluoresenssia pidettävä kyseisessä nimikkeessä tarkoitettuna ”väriaineena”.

41

Koska unionin tuomioistuimelle esitetyistä huomautuksista ilmenee, että kyseinen tuote on pakattu vähittäismyyntiä varten, se saattaa kuulua yhdistetyn nimikkeistön nimikkeen 3204 sijasta sen nimikkeeseen 3212, jonka sanamuodossa, siten kuin sitä on tulkittu tämän tuomion 37 kohdassa mainituissa selityksissä, viitataan vähittäismyyntimuodoissa tai ‑pakkauksissa oleviin väreihin ja väriaineisiin.

42

Tämän jälkeen on kuitenkin syytä todeta, että vaikka kyseessä olevaa tuotetta tarkoitetaan sekä yhdistetyn nimikkeistön nimikkeen 3822 että sen nimikkeen 3212 sanamuodossa, ennakkoratkaisua pyytäneen tuomioistuimen hankkimasta asiantuntijalausunnosta ilmenee, että kyseisen tuotteen käyttäminen väriaineena on pelkästään teoreettinen mahdollisuus. Asiantuntija on nimittäin tutkinut, voidaanko kyseisellä nesteellä värjätä tekstiiliä. Vaikka asiantuntija on todennut jonkinlaisen värjäyskyvyn, hän on kuitenkin korostanut, että kyseessä oli erittäin heikko siniseksi värjäytyminen, joka oli lähes samannäköinen kuin jos värjäytymistä ei olisi tapahtunut. Asiantuntija on myös korostanut, ettei värjäytyminen ollut pysyvä vaan se lähti pesussa. Tästä seuraa, että kyseinen tuote on objektiivisten ominaispiirteidensä ja ominaisuuksiensa perusteella tarkoitettu käytettäväksi yksinomaan laboratorioreagenssina, minkä vuoksi on perusteltua luokitella se yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3822, kuten tämän tuomion 31 ja 32 kohdassa mainitusta oikeuskäytännöstä ilmenee.

43

Yhdistetyn nimikkeistön nimikkeitä 3822 ja 3204 koskevat harmonoidun järjestelmän selitykset tukevat tätä johtopäätöstä. Nimikettä 3822 koskevista harmonoidun järjestelmän selityksistä tosin ilmenee, etteivät nimikkeessä 3204 tarkoitetut väriaineet kuulu nimikkeeseen 3822 silloinkaan, kun ne ovat taudinmääritys- tai laboratorioreagenssikäyttömuodossa. Nimikettä 3204 koskevista harmonoidun järjestelmän selityksistä ilmenee kuitenkin myös, että aineet, joita käytännössä ei käytetä värjäävien ominaisuuksiensa takia, eivät kuulu tähän nimikkeeseen. Kyseessä olevaa tuotetta ei käytännössä käytetäkään väriaineena.

44

Tätä johtopäätöstä ei myöskään voi heikentää asetus N:o 827/2011, jossa pääasian oikeudenkäynnin kohteena olevaan rinnastettava tuote luokitellaan yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3212, sillä tätä asetusta ei ajallisesti sovelleta kyseiseen oikeusriitaan. Joka tapauksessa on syytä muistuttaa, että komission toimivalta toteuttaa eräiden tavaroiden luokittelua yhdistettyyn nimikkeistöön koskevia toimenpiteitä ei kuitenkaan oikeuta sitä muuttamaan sellaisten tullinimikkeiden sisältöä, jotka on otettu käyttöön yleissopimuksella perustetun harmonoidun järjestelmän perusteella, jonka soveltamisalaa unioni on sitoutunut yleissopimuksen 3 artiklassa olemaan muuttamatta (ks. tuomio Hewlett-Packard Europe, C-361/11, EU:C:2013:18, 39 kohta oikeuskäytäntöviittauksineen).

45

Esitettyyn ennakkoratkaisukysymykseen on kaiken edellä todetun perusteella vastattava, että yhdistettyä nimikkeistöä on tulkittava siten, että tavara, joka koostuu liuottimista ja polymetiiniin perustuvasta aineesta, jolla tosin saattaa olla heikko ja häviävä värjäävä vaikutus tekstiileihin mutta jota ei käytännössä käytetä värjäävien ominaisuuksiensa vuoksi ja joka on tarkoitettu käytettäväksi veren valkosolujen analysointiin muodostamalla valkosolujen tiettyjen osien pintaan ionisidos siten, että nämä osat niitä laservalolla sädetettäessä muuttuvat vähäksi aikaa fluoresoiviksi, kuuluu laboratorioreagensseja koskevaan yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3822.

Oikeudenkäyntikulut

46

Pääasian asianosaisten osalta asian käsittely unionin tuomioistuimessa on välivaihe kansallisessa tuomioistuimessa vireillä olevan asian käsittelyssä, minkä vuoksi kansallisen tuomioistuimen asiana on päättää oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Oikeudenkäyntikuluja, jotka ovat aiheutuneet muille kuin näille asianosaisille huomautusten esittämisestä unionin tuomioistuimelle, ei voida määrätä korvattaviksi.

 

Näillä perusteilla unionin tuomioistuin (yhdeksäs jaosto) on ratkaissut asian seuraavasti:

 

Tariffi- ja tilastonimikkeistöstä ja yhteisestä tullitariffista 23.7.1987 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2658/87, sellaisena kuin se on muutettuna 7.9.2004 annetulla komission asetuksella (EY) N:o 1810/2004, liitteenä I olevaa yhdistettyä nimikkeistöä on tulkittava siten, että tavara, joka koostuu liuottimista ja polymetiiniin perustuvasta aineesta, jolla tosin saattaa olla heikko ja häviävä värjäävä vaikutus tekstiileihin mutta jota ei käytännössä käytetä värjäävien ominaisuuksiensa vuoksi ja joka on tarkoitettu käytettäväksi veren valkosolujen analysointiin muodostamalla valkosolujen tiettyjen osien pintaan ionisidos siten, että nämä osat niitä laservalolla sädetettäessä muuttuvat vähäksi aikaa fluoresoiviksi, kuuluu laboratorioreagensseja koskevaan yhdistetyn nimikkeistön nimikkeeseen 3822.

 

Allekirjoitukset


( *1 ) Oikeudenkäyntikieli: saksa.

Top