EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62010CN0528

Asia C-528/10: Kanne 15.11.2010 — Euroopan komissio v. Helleenien tasavalta

EUVL C 30, 29.1.2011, p. 21–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

29.1.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 30/21


Kanne 15.11.2010 — Euroopan komissio v. Helleenien tasavalta

(Asia C-528/10)

()

2011/C 30/35

Oikeudenkäyntikieli: kreikka

Asianosaiset

Kantaja: Euroopan komissio (asiamiehet: G. Zavvos ja H. Støvlbæk)

Vastaaja: Helleenien tasavalta

Vaatimukset

Kantaja vaatii, että Euroopan unionin tuomioistuin

toteaa, ettei Kreikan tasavalta ole noudattanut direktiivin 2001/14/EY (1) 6 artiklan 2–5 kohdan, 11 artiklan ja 30 artiklan 1, 4 ja 5 kohdan mukaisia velvoitteitaan, koska se ei ole ryhtynyt tarpeellisiin toimenpiteisiin ensimmäisen rautatiepaketin soveltamiseksi

velvoittaa Kreikan tasavallan korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

i)   Infrastruktuurin tarjoamisesta aiheutuvien kustannusten vähentämistä ja sen käytöstä perittävien maksujen alentamista koskevan kannustinjärjestelmän soveltamatta jättäminen

Komissio katsoo, että Kreikan tasavalta on ilman asianmukaista perustetta jättänyt ryhtymättä tarpeellisiin toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että kannustinjärjestelmää sovelletaan tehokkaasti infrastruktuurin hallintoon infrastruktuurin tarjoamisesta aiheutuvien kustannusten vähentämiseksi ja sen käytöstä perittävien maksujen alentamiseksi, ja näin Kreikan tasavalta ei ole noudattanut direktiivin 2001/14/EY 6 artiklan 2–5 kohdan mukaisia velvoitteitaan.

ii)   Suoritusten parantamista koskevan järjestelmän perustamatta jättäminen

Komissio katsoo myös, että Kreikan tasavalta on ilman asianmukaista perustetta jättänyt ryhtymättä tarpeellisiin toimenpiteisiin ja jättänyt virallisesti perustamatta mekanismit sellaisen suoritusten parantamisjärjestelmän toiminnan ja soveltamisen varmistamiseksi, joka koskee häiriöiden minimointia ja rautatieverkoston toiminnan parantamista Kreikassa, ja näin ollen komissio katsoo, ettei Kreikan tasavalta ole noudattanut direktiivin 2001/14/EY 11 artiklan mukaisia velvoitteitaan.

iii)   Riippumattoman sääntelyelimen perustamatta jättäminen

Komissio katsoo lisäksi, että Kreikan tasavalta on ilman asianmukaista perustetta jättänyt varmistamatta, että perustetaan liikenneasioissa toimivaltainen sääntelyelin, joka on organisaatioltaan, rahoituspäätöksiltään, oikeudelliselta rakenteeltaan ja päätöksenteoltaan infrastruktuurin hallinnoista, hinnoitteluelimistä, käyttöoikeuksia myöntävistä elimistä sekä hakijoista riippumaton. Toimivaltainen kansallinen rautatieneuvosto toimii liikenne- ja viestintäministeriön, joka tunnetusti käyttää päätösvaltaa rautatieyritys TRAINOSE:ssa, alaisena. Tällainen tilanne johtaa — kuten on ilmeistä — eturistiriitaan, kun otetaan huomioon virkamiesten asema sääntelyelimen jäseninä, joiden tehtävänä on varmistaa, ettei valtiollisen rautatieyrityksen kilpailijoita kohdella syrjivästi. Samalla heidän on sääntelytehtävissään huomioitava ministeriön valvoman rautatieyrityksen kaupallinen etu. Edellä esitetyn valossa komissio katsoo, ettei Kreikan tasavalta ole noudattanut direktiivin 2001/14/EY 30 artiklan 1 kohdan mukaisia velvoitteitaan.

Komissio katsoo myös, että Kreikan tasavalta on jättänyt ilman asianmukaista perustetta ryhtymättä tarpeellisiin toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että sääntelyelimellä on mahdollisuus määrätä seuraamuksia siinä tapauksessa, että on kieltäydytty antamasta tietoja tai tietynlaisten tilanteiden korjaamiseksi. Erityisesti on niin, ettei Kreikan tasavalta ole tehnyt päätöstä, jossa määritetään seuraamusten tyyppi ja sakkojen määrä sekä menettely seuraamusten soveltamiseksi ja sakkojen perimiseksi, ja tästä seuraa, ettei Kreikan tasavalta ole noudattanut direktiivin 2001/14/EY 30 artiklan 1, 4 ja 5 kohdan mukaisia velvoitteitaan.


(1)  EYVL L 75, 15.3.2001, s. 29.


Top