Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024XG03542

Neuvoston päätelmät kulttuuri- ja luovien alojen vahvistamisesta datavetoisen yleisösuhdetyön avulla

ST/9302/2024/INIT

EUVL C, C/2024/3542, 31.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3542/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3542/oj

European flag

Euroopan unionin
virallinen lehti

FI

C-sarja


C/2024/3542

31.5.2024

Neuvoston päätelmät kulttuuri- ja luovien alojen vahvistamisesta datavetoisen yleisösuhdetyön avulla

(C/2024/3542)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

TOTEAA SEURAAVAA:

1.

Digitalisaatiosta on tullut yhä tärkeämpi aihe EU:n politiikassa, mikä näkyy esimerkiksi Luova Eurooppa -ohjelman, digitaalinen vuosikymmen 2030 -ohjelman, Euroopan teollisuusstrategian, Euroopan osaamisohjelman, eurooppalaisen koulutusalueen ja Euroopan datastrategian kaltaisissa aloitteissa. Tämän myötä on edetty yhteisten eurooppalaisten data-avaruuksien luomiseen, mukaan lukien yhteinen eurooppalainen kulttuuriperinnön data-avaruus (1) ja kulttuuriperinnön eurooppalainen pilvipalvelu Horisontti Eurooppa -ohjelman puitteissa (2).

2.

EU:n kulttuurialan työsuunnitelmassa 2023–2026 (3) korostetaan kulttuurin itseisarvoa, johon sisältyy myös kulttuuriperintö. Tässä yhteydessä työsuunnitelmassa korostetaan tarvetta edistää kulttuurialan ja luovien toimialojen digitalisaatiota, korostetaan kulttuurialan osallistumista prioriteettina, ja siihen sisältyy erityistoimenpide, jolla edistetään monimuotoisen eurooppalaisen kulttuurisisällön saavutettavuutta digitaalisessa ympäristössä.

3.

Yleisösuhdetyö tarjoaa tilaisuuden luoda mielekkäitä ja vuorovaikutteisia suhteita erilaisten yleisöjen kanssa, parantaa käyttäjäkokemusta ja edistää kulttuurista monimuotoisuutta ja kehitystä, sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja demokratiaa (4). Laajojen ja monimuotoisten yleisöjen tavoittaminen on yksi Luova Eurooppa -ohjelman 2021–2027 (5) tavoitteista. Kulttuuri- ja luovilla aloilla tutkitaan innovatiivisia välineitä ja ohjeita yleisöjä koskevien tietojen keräämiseksi ja hallinnoimiseksi, jotta voidaan kehittää parempia ja käyttäjälähtöisempiä palveluja. Tämä voi myös edistää näyttöön perustuvaa päätöksentekoa (6). Tarvitaan kuitenkin lisää yhteisiä toimia.

4.

Uusilla teknologioilla on hyvät mahdollisuudet lisätä osallisuutta ja parantaa nykyisten ja potentiaalisten yleisöjen saavutettavuutta, joskin kulttuuriorganisaatiot ovat digitaalisen kehityksen eri vaiheissa ja käyttävät vaihtelevasti teknologian tarjoajien palveluja.

5.

Datan rooli yleisöjen ymmärtämisessä, osallistamisessa ja uudelleenmuodostamisessa yhteiskunnan digitalisaatiota vauhdittaneen koronaviruspandemian jälkeen on tullut yhä keskeisemmäksi monille kulttuurialan toimijoille (7);

OTTAA HUOMIOON SEURAAVAA:

6.

Kulttuuri- ja luovien alojen digitalisaatio tuottaa yhä enemmän dataa, jota voidaan käyttää yleisösuhdetyössä. Yleisötiedon hyödyntäminen tarjoaa kulttuuri- ja luoville aloille mahdollisuuden ymmärtää paremmin yleisöjen tarpeita ja käyttäytymistä, luoda mielekkäitä suhteita niiden kanssa, räätälöidä innovatiivista kulttuurisisältöä ja -palveluja sekä toteuttaa kohdennettuja tiedotustoimia laajempien yleisöjen tavoittamiseksi ja kulttuurisen osallistumisen maksimoimiseksi, erityisesti fyysisen osallistumisen osalta. Tämä edistää Euroopan kulttuurista monimuotoisuutta ja voi vahvistaa kulttuuritapahtumapaikkoja epävirallisen ja vapaan sosiaalisen vuorovaikutuksen tiloina, jotka ovat demokratian kannalta olennaisia ja joita kutsutaan myös ”kolmansiksi tiloiksi”.

7.

Datavetoinen yleisösuhdetyö tarjoaa kulttuuri- ja luoville aloille mahdollisuuksia tutkia uusia liiketoimintamalleja ja tuottaa lisätuloja innovoinnilla ja yhteistyökäytännöillä.

8.

Kulttuuri- ja luovat alat ovat hyvin monimuotoisia, ja niihin kuuluu sekä julkisia että yksityisiä, eri politiikka- ja organisaatiotasoilla toimivia yhteisöjä, aloja ja toimialoja erilaisine kulttuuri-ilmaisuineen, taidealoineen, digitaalisen innovoinnin erilaisine vaiheineen sekä digitaalisen infrastruktuurin eroavaisuuksineen; sen vuoksi datavetoisen yleisösuhdetyön yhteydessä olisi sovellettava eriytettyä lähestymistapaa.

9.

Jotta voidaan edistyä digitalisaatiossa ja teknisissä, digitaalisissa ja luovissa taidoissa, tarvitaan johtajuutta ja yrittäjyyttä hyödyntää datavetoisia ratkaisuja ja edistynyttä teknologiaa, kuten tekoälyä. Lisäksi olisi otettava huomioon myös yleisöjen digitaaliset taidot. Sen vuoksi olisi harkittava kokonaisvaltaista lähestymistapaa ja asianmukaista tukea kulttuuriorganisaatioille, joilla on rajalliset valmiudet, asiantuntemus ja keinot vastata digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin (8).

10.

Jotkin kulttuuri- ja luovien alojen organisaatiot tukeutuvat teknologiayrityksiin, sosiaaliseen mediaan, alustoihin tai välittäjiin yleisöjen rakentamisessa. Nämä teknologiamarkkinoiden toimijat eivät välttämättä aina jaa yleisötietoa, joka liittyy nimenomaan kyseisten kulttuuri- ja luovien alojen organisaatioiden toimintaan, sisältöön tai teoksiin. Tämä voi vaikuttaa kulttuuri- ja luovien alojen kykyyn hyödyntää kaikilta osin digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia sekä niiden kilpailukykyyn.

11.

Useat jäsenvaltiot ovat sisällyttäneet koronaviruspandemiaan liittyviin elpymis- ja palautumissuunnitelmiinsa rahoitusta kulttuuri- ja luovien alojen digitalisointiohjelmien ja -strategioiden kehittämiseen (osallistuminen joillakin painopisteenä). Yhteinen tavoitetaso yhteistyön vahvistamisessa laajemmassa mittakaavassa voi kuitenkin edistää kehitystä.

12.

Datan käyttö yleisösuhdetyössä ja yleisön osallistumisessa tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia mutta edellyttää myös, että kulttuuri- ja luovat alat ennakoivat tämän käytön riskit ja vaikutukset ja räätälöivät työmenetelmänsä vastaavasti. Tähän sisältyy oikeudellisten kysymysten (mukaan lukien aineettomat oikeudet, tekijänoikeus, yksityisyys ja henkilötietojen suoja) ja eettisten, kestävyys- ja ekologisten huolenaiheiden huomioon ottaminen sekä tekoälyn ja muun edistyneen digitaaliteknologian vaikutusten huolellinen arviointi;

KEHOTTAA JÄSENVALTIOITA

13.

Harkitsemaan poliittisten kehysten laatimista ja sellaisten edellytysten luomista, joilla edistetään ja kannustetaan datavetoista lähestymistapaa kulttuuri- ja luovilla aloilla, muun muassa tukemalla kansallisella ja alueellisella tasolla yleisötiedon keräämistä, suojaamista, hallintaa ja käyttöä.

14.

Kannustamaan ja tukemaan kulttuuri- ja luovien alojen organisaatioita kehittämään datavetoisille ratkaisuille strategia osana yleisösuhdetoimintojaan. Kannustamaan ja tukemaan kulttuuri- ja luovien alojen organisaatioita älykkäämmässä ja eettisessä yleisötiedon jakamisessa ja käytössä. Tavoitteena on varmistaa, että alat itse voivat tutustua paremmin uusiin yleisöihin, tunnistaa ja houkuttaa uusia yleisöjä ja saada eurooppalaista sisältöä helpommin esille ja että yleisöt voivat löytää soveltuvia ja monipuolisia kulttuuri- ja luovia palveluja.

15.

Kannustamaan ja avustamaan kulttuuri- ja luovien alojen organisaatioita osallistumaan asiaankuuluviin EU:n rahoittamiin ohjelmiin, joilla pyritään tukemaan datavetoista yhteistyötä ja innovatiivisia ratkaisuja kulttuuri- ja luovilla aloilla.

16.

Edistämään kulttuuri- ja luovien alojen organisaatioiden ja ammattilaisten digitaalisia taitoja sekä helpottamaan yhteentoimivien välineiden, valmiuksien kehittämistoimien ja tukiohjelmien kehittämistä digitaalisten prosessien vahvistamiseksi organisaatioissa, jolloin ne pystyvät toimimaan kehittyvässä digitaalisessa ympäristössä tehokkaasti;

KEHOTTAA EUROOPAN KOMISSIOTA JA JÄSENVALTIOITA TOIMIVALTUUKSIENSA PUITTEISSA JA TOISSIJAISUUSPERIAATE HUOMIOON OTTAEN

17.

Edistämään tutkimusta ja mahdollistamaan monialaista ja rajatylittävää yhteistyötä (esimerkiksi muiden hallintotasojen, tiedemaailman ja kaupallisten toimijoiden kanssa) sellaisen esteettömän, perusluonteisen ja kestävän digitaalisen infrastruktuurin standardien löytämiseksi ja käyttämiseksi, joka mahdollistaa turvallisen, luotettavan ja yhteentoimivan datan, noudattaen aineetonta omaisuutta, tekijänoikeuksia, tietosuojaa ja yksityisyyden suojaa koskevia unionin sääntöjä ja hyödyntäen olemassa olevaa infrastruktuuria.

18.

Edistämään sellaisten standardien ja kehysten laatimista ja käyttöä, joilla tuetaan kulttuuri- ja luovia aloja niiden yleisötiedon keräämisessä ja hallinnassa, jotta tiedosta tulee saatavilla olevaa, vertailukelpoista, käytettävää ja yhteentoimivaa ja näin soveltuvaa käytettäväksi uusissa (entistä käyttäjäkeskeisemmissä) palveluissa.

19.

Kannustamaan kulttuuri- ja luovia aloja mahdollisuuksien mukaan käyttämään avoimen datan (9) ja FAIR-datan (10) periaatteita tiedon jakamisen ja tiedonvälityksen tukemiseksi, kuten erityisesti avoimesta datasta ja julkisen sektorin hallussa olevien tietojen uudelleenkäytöstä annetussa direktiivissä säädetään, sekä ”My data” -periaatteita, jotta voidaan taata yksilöiden oikeus tutustua heistä koottuihin tietoihin (11), samalla kun suojataan tehokkaasti heidän tietojaan kilpailukykymielessä.

20.

Edistämään kulttuuri- ja luovilla aloilla datalukutaitoa ja valmiuksien kehittämistä edistäviä ohjelmia tiedonkeruuta, data-analyysiä, tietosuojaa, tiedonhallintaa ja datahallintoa varten; datan käyttämistä yleisösuhdetyössä ja yleisön hallinnoinnissa koskevan strategian kehittämiseksi; ja tietoisuuden ja tietämyksen lisäämiseksi digitaalisia oikeuksia ja periaatteita koskevasta eurooppalaisesta julistuksesta ja siitä, miten sitä voidaan soveltaa datavetoisessa yleisösuhdetyössä, jotta varmistetaan läpinäkyvyys niitä yleisöjä kohtaan, joiden arkaluonteisia tietoja käsitellään.

21.

Kannustamaan ja edistämään tutkimusta, jotta voidaan hyödyntää digitaalisten välineiden tarjoamia mahdollisuuksia yleisösuhdetyössä ja tunnistaa uusia suuntauksia ja tulevaisuudessa tarvittava osaaminen kulttuuri- ja luovilla aloilla sekä määrittää, miten tätä osaamista voidaan kehittää kulttuuri- ja luovien alojen työpaikkoihin johtavissa koulutuksessa ja ammatillisissa koulutusohjelmissa. EU:n tasolla tätä voivat edistää seuraavat: eurooppalainen koulutusalue, Euroopan osaamisohjelma, osaamissopimus (12), eurooppalaiset suunnitelmaa toteuttavat yhteenliittymät ja digitaalitaitoja ja työpaikkoja käsittelevä foorumi (13).

22.

Kannustamaan jäsenvaltioiden ja eurooppalaisen tason asiaankuuluvien kumppaneiden välillä neuvonpitoa, tietämystä ja hyvien käytäntöjen jakamista ja yhteistyötä digitaalisten ekosysteemien, strategioiden ja yhteisten digitaalisten välineiden kehittämisessä ja/tai toteuttamisessa yleisön osallistumista ja yleisötyötä koskevan tiedon keräämiseksi ottaen huomioon pienemmät kulttuuriorganisaatiot, joiden resurssit ovat rajalliset, ja jäsenvaltioiden väliset erot teknologiainfrastruktuurin saatavuudessa.

23.

Kartoittamaan hyviä käytäntöjä yleisön osallistumista ja yleisötyötä koskevasta tiedonkeruusta, tietosuojasta, tiedonhallinnasta ja data-analyysistä kulttuuri- ja luovilla aloilla;

KEHOTTAA EUROOPAN KOMISSIOTA TOIMIVALTANSA PUITTEISSA

24.

Edistämään tarvittaessa kulttuuri- ja luovien alojen pääsyä muihinkin digitalisaation ja innovoinnin kannalta asiaankuuluviin eurooppalaisiin ohjelmiin, joissa on saatavilla rahoitustukea, kuin Luova Eurooppa -ohjelmaan, esimerkiksi Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaan, Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan ja sisämarkkinaohjelmaan, muun muassa tarjoamalla selkeitä ohjeita ja tietoa.

25.

Tutkimaan tapoja edistää entisestään datan läpinäkyvyyttä koskevia aloitteita kulttuuri- ja luovien alojen hyväksi, jotta niillä ymmärrettäisiin paremmin niiden työn ja toiminnan vaikutukset ja ne voisivat edetä tämän pohjalta luovissa prosesseissaan.

26.

Tutkimaan tapoja vastata paremmin kulttuuri- ja luovien alojen digitalisaatiotarpeisiin ja muuttuviin vaatimuksiin käyttämällä datavetoisia ratkaisuja ja edistämällä innovatiivisia digitaalisia hankkeita eurooppalaisissa aloitteissa.

(1)  Komission suositus yhteisestä eurooppalaisesta kulttuuriperinnön data-avaruudesta (EUVL L 401, 12.11.2021, s. 5).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/695, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” perustamisesta, sen osallistumista ja tulosten levittämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta sekä asetusten (EU) N:o 1290/2013 ja (EU) N:o 1291/2013 kumoamisesta (EUVL L 170, 12.5.2021, s. 1).

(3)  Neuvoston päätöslauselma EU:n kulttuurialan työsuunnitelmasta 2023–2026 (EUVL C 466, 7.12.2022, s. 1).

(4)  Euroopan komission raportti ”Culture and Democracy, the evidence. How citizens’ participation in cultural activities enhances civic engagement, democracy and social cohesion: lessons from international research” (Kulttuuri ja demokratia, näyttö. Miten kansalaisten osallistuminen kulttuuritoimintaan edistää kansalaisvaikuttamista, demokratiaa ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta: kansainvälisestä tutkimuksesta saadut kokemukset) (2023) ja Porto Santon peruskirja (2021).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/818, annettu 20 päivänä toukokuuta 2021, Luova Eurooppa -ohjelman (2021–2027) perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1295/2013 kumoamisesta (EUVL L 189, 28.5.2021, s. 34).

(6)  Neuvoston päätelmät kulttuurin saatavuuden edistämisestä digitaalisin keinoin painopisteenä yleisösuhteen kehittäminen (EUVL C 425, 12.12.2017, s. 4).

(7)  Voices of Culture -raportti ”(Re)-Engaging digital audiences in the cultural sectors: improving audience data” (digitaalisten yleisöjen osallistaminen (uudelleen) kulttuurialalla: yleisödatan kehittäminen).

(8)  Avoimen koordinointimenetelmän raportti ”Promoting access to culture through digital means” (kulttuurin saatavuuden edistäminen digitaalisin keinoin).

(9)   ”Avoimella datalla” tarkoitetaan dataa, joka on avoimesti saatavilla, hyödynnettävissä, muokattavissa ja jaettavissa. Avoin data on avoimesti lisensoitua, mikä antaa muille mahdollisuuden käyttää toisen tekijän työtä uudelleen haluamallaan tavalla. Ilman erityistä lisenssiä tällainen käyttö on yleensä kielletty tekijänoikeudella, patentilla tai kaupallisella lisenssillä.

(10)   ”FAIR-periaatteilla” tarkoitetaan tiedonhallinnan kansainvälisiä ohjeita, joilla pyritään optimoimaan datan uudelleenkäyttö. Tähän päästään tekemällä data löydettäväksi, saavutettavaksi, yhteentoimivaksi ja uudelleenkäytettäväksi. FAIR-datan keskeisiä elementtejä ovat kattavat metatiedot ja dokumentaatio, avoimien tai vakiomuotoisten tiedostomuotojen käyttö ja uudelleenkäyttölisenssien käyttö.

(11)   ”My datalla” tarkoitetaan ihmiskeskeistä lähestymistapaa henkilötietojen hallintaan, jossa yhdistyvät toimialan datatarve ja digitaaliset ihmisoikeudet. Tavoitteena on parantaa yksilöiden määräysvaltaa suhteessa omiin henkilötietoihinsa tarjoamalla heille mahdollisuus määrittää olosuhteet, joissa näitä tietoja käytetään.

(12)  Laajamittainen osaamiskumppanuus kulttuuri- ja luovien alojen ekosysteemiä varten. Ks. Creative Pact for Skills Manifesto (luovan osaamissopimuksen manifesti) osoitteessa https://pact-for-skills.ec.europa.eu/about/industrial-ecosystems-and-partnerships/creative-and-cultural-industries_en.

(13)  Ks. esim. vuoden 2022 Voices of Culture -raportti, ”re-engaging digital audiences in the culture sector” (digitaalisten yleisöjen osallistaminen uudelleen kulttuurialalla) ja Creative Pact for Skills (Luova osaamissopimus).


LIITE

Viiteasiakirjat

Komission suositus yhteisestä eurooppalaisesta kulttuuriperinnön data-avaruudesta (EUVL L 401, 12.11.2021, s. 5).

Konferenssin päätelmät ”European Audiences: 2020 and beyond” (Eurooppalaiset yleisöt vuonna 2020 ja sen jälkeen) (2012)

Neuvoston päätelmät kulttuurin saatavuuden edistämisestä digitaalisin keinoin painopisteenä yleisösuhteen kehittäminen (EUVL C 425, 12.12.2017, s. 4).

Neuvoston päätöslauselma EU:n kulttuurialan työsuunnitelmasta 2023–2026 (EUVL C 466, 7.12.2022, s. 1).

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/1024, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, avoimesta datasta ja julkisen sektorin hallussa olevien tietojen uudelleenkäytöstä (avoin data ja PSI -direktiivi) (EUVL L 172, 26.6.2019, s. 56).

Euroopan komission kertomus ”Culture and Democracy, the evidence. How citizens’ participation in cultural activities enhances civic engagement, democracy and social cohesion: lessons from international research” (Kulttuuri ja demokratia, näyttö. Miten kansalaisten osallistuminen kulttuuritoimintaan edistää kansalaisvaikuttamista, demokratiaa ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta: kansainvälisestä tutkimuksesta saadut kokemukset) (2023)

Euroopan teollisuusstrategia: https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-industrial-strategy_fi

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja ”Annual Single Market Report 2021”, jossa yksilöidään kulttuuri- ja luovien alojen ekosysteemi, s. 98–104: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX%3A52021SC0351).

Euroopan osaamissopimus: https://pact-for-skills.ec.europa.eu/index_en

Innovation Policy Platform for the Cultural and Creative Industries (kulttuuri- ja luovien alojen innovointipolitiikka-alusta): https://ekipengine.eu/policy-areas/

Avoimen koordinointimenetelmän raportti ”Promoting access to culture through digital means (kulttuurin saatavuuden edistämisestä digitaalisin keinoin)” (2017)

CORDIS results pack on digital cultural heritage (CORDIS-tulospaketti digitaalisesta kulttuuriperinnöstä), Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2020, https://data.europa.eu/doi/10.2830/941375

Porto Santon peruskirja (2021) https://portosantocharter.eu/the-charter

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/695 tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” perustamisesta (EUVL L 170, 12.5.2021, s. 1).

Kulttuuriperintöpilvi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/research-area/social-sciences-and-humanities/cultural-heritage-and-cultural-and-creative-industries-ccis/cultural-heritage-cloud_en

Euroopan komission prioriteetti ”digitaalinen valmius” https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age_fi

Voices of Culture –raportti ”(Re)-Engaging digital audiences in the cultural sectors: improving audience data” (digitaalisten yleisöjen osallistaminen (uudelleen) kulttuurialalla: yleisödatan kehittäminen) (2022)

Vuylsteke, Devoldere, et al. (2023) Digital transformation of the cultural and creative sectors in preparation for the 2024 Belgian EU presidency (Kulttuuri- ja luovien alojen digitalisaatio Belgian EU-puheenjohtajuuskaudelle 2024 valmistauduttaessa)

Määritelmät

Näissä päätelmissä sovelletaan seuraavia määritelmiä:

”Yleisötiedolla” tarkoitetaan kulttuuriorganisaatioiden keräämiä ja käsittelemiä tietoja henkilöistä tai ihmisryhmästä, jotka ovat kulttuurituotteiden, -toimintojen, -kohteiden, -palvelujen tai -sisällön (aiottuja) käyttäjiä. Yleisötietoa voivat olla demografiset tiedot, kävijöiden läsnäoloa ja käyttäytymistä koskevat tiedot, yleisövuorovaikutus ja yleisön osallistuminen, jäsenyystiedot, kyselyt ja palautevastaukset tai tiedot kulttuurimieltymyksistä.

”Yleisösuhdetyöllä” tarkoitetaan kulttuuriorganisaatioiden pyrkimyksiä ja toimia yleisöjensä vaalimiseksi, monipuolistamiseksi ja laajentamiseksi, jotta voidaan lisätä sitoutumista, osallistumista ja yhteydenpitoa. Yleisösuhdetyö voidaan ymmärtää eri tavoin sen tavoitteista ja kohderyhmistä riippuen: yleisöjen lisääminen (nykyisen yleisön kanssa saman sosiodemografisen profiilin jakavien yleisöjen houkutteleminen), suhteiden syventäminen yleisöjen kanssa (nykyisten yleisöjen kokemusten syventäminen) ja yleisöjen monipuolistaminen (sellaisiin ihmisiin vetoaminen, joilla on erilainen sosiodemografinen profiili kuin nykyisellä yleisöllä). Tähän prosessiin kuuluu nykyisen ja potentiaalisen yleisön tarpeiden, mieltymysten ja mielenkiinnon kohteiden ymmärtäminen sekä tiedotustoimet laajemman ja monipuolisemman yleisön tavoittamiseksi.

”Digitaalisella infrastruktuurilla” tarkoitetaan viestintäpalveluja ja alustoja, tallennuspalveluja ja niiden perustana olevia ohjelmistotoiminnallisuutta, protokollia ja standardeja. Digitaalinen infrastruktuuri ei välttämättä viittaa aineelliseen ja tekniseen infrastruktuuriin (kuten kaapelit, langattomat verkot, datakeskukset, internet-yhteydet) vaan pikemminkin palveluihin ja alustoihin, jotka mahdollistavat yhteydenpidon ja vaihdon kulttuuriorganisaatioiden välillä.

”Yhteentoimivuudella” tarkoitetaan tietojärjestelmien ja ohjelmistojen kykyä vaihtaa tietoja ja hyödyntää jaettua tietoa, mikä on edellytys sille, että kulttuuriorganisaatiot voivat vaihtaa ja käyttää yleisötietoa saumattomasti. Siihen sisältyy erilaisten ohjelmistojärjestelmien kyky toimia yhdessä, jotta ne voivat ymmärtää, tulkita ja käyttää niiden kesken jaettua tietoa. Yhteentoimivassa tietoympäristössä eri järjestelmät voivat olla vuorovaikutuksessa ja viestiä tehokkaasti ja varmistaa, että tietoja voidaan siirtää, käsitellä ja käyttää eri alustoilla ja teknologioilla ilman merkittäviä yhteensopivuusongelmia.

”Kolmannet tilat” ovat demokratian kannalta olennaisia epävirallisen ja vapaan sosiaalisen vuorovaikutuksen tiloja. Kulttuuri- ja luovien alojen osalta kolmansia tiloja voisivat olla museot, yhteisökeskukset, julkiset kirjastot, kirjakaupat, teatterit ja oopperatalot.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3542/oj

ISSN 1977-1053 (electronic edition)


Top