Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024PC0393

    Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn sopimuksen (ADR) liitteisiin sekä vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä sisävesikuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADN) liitteenä oleviin määräyksiin tehtäviin muutoksiin

    COM/2024/393 final

    Bryssel 5.9.2024

    COM(2024) 393 final

    2024/0217(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn sopimuksen (ADR) liitteisiin sekä vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä sisävesikuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADN) liitteenä oleviin määräyksiin tehtäviin muutoksiin


    PERUSTELUT

    1.Ehdotuksen kohde

    Tämä ehdotus koskee päätöstä EU:n puolesta otettavan kannan vahvistamisesta vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn sopimuksen (ADR) liitteisiin sekä vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä sisävesikuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADN) liitteenä oleviin määräyksiin tehtäviin muutoksiin, sellaisina kuin niitä sovelletaan 1. päivästä tammikuuta 2025. Tämä liittyy sen odotusajan suunniteltuun päättymiseen, jonka aikana vaarallisten aineiden kuljetuksia käsittelevän työryhmän, jäljempänä ’WP.15’, ja ADN-sopimuksen hallinnollisen komitean jäseninä olevat sopimuspuolet voivat vastustaa vuoden 2025 laitokseen ehdotettuja muutoksia.

    2.Ehdotuksen tausta

    Edellä mainituilla liitteillä ja määräyksillä, jotka yleisesti tunnetaan maantiekuljetusten osalta ADR-sopimuksen liitteinä ja sisävesikuljetusten osalta ADN-sopimukseen liitettyinä määräyksinä, säännellään vaarallisten aineiden maantie- ja sisävesikuljetuksia niiden Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission (UNECE) jäsenten välillä, jotka ovat myös ADR- ja ADN-sopimuksen osapuolia.

    Vaarallisten aineiden maantie- ja sisävesikuljetusten kehittäminen sekä EU:ssa että EU:n ja sen naapurimaiden välillä on unionin yhteisen liikennepolitiikan keskeinen osa, jonka avulla varmistetaan, että kaikki teollisuudenalat, joilla tuotetaan tai käytetään ADR- ja ADN-sopimuksen mukaisesti vaarallisiksi luokiteltuja aineita, toimivat moitteettomasti. Näiden sopimusten mukauttaminen tekniikan ja tieteen kehitykseen on sen vuoksi olennaisen tärkeää liikenteen ja siihen liittyvien toimialojen kehitykselle. Muutoksilla pyritään mukauttamaan ADR- ja ADN-sopimukset YK:n mallimääräyksiin, mukaan lukien uudet määritelmät, luokitteluperusteet ja YK-numerot, pakkaus- ja merkintävaatimukset, sovellettavien standardien ja teknisten määräysten päivittäminen sekä tekstinlaadinnalliset korjaukset.

    Vaarallisten aineiden kuljetuksia koskevat kansainväliset määräykset vahvistetaan erilaisissa kansainvälisissä järjestöissä, kuten UNECEssa, Valtioiden välisessä kansainvälisten rautatiekuljetusten järjestössä (OTIF) ja Yhdistyneiden kansakuntien erityisjärjestöissä. Koska sääntöjen on oltava keskenään yhteensopivia, mukana olevien järjestöjen kesken on kehitetty monimutkainen kansainvälinen järjestelmä koordinointia ja yhdenmukaistamista varten. Säännöksiä mukautetaan kahden vuoden ajanjaksoiksi.

    2.1.Vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehty sopimus (ADR)

    Vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehty sopimus (ADR) sääntelee vaarallisten aineiden kansainvälisiä maantiekuljetuksia UNECEn jäsenvaltioiden ja muiden ADR-sopimusta soveltavien maiden (ADR-sopimuksen osapuolten) välillä. ADR-sopimus tuli voimaan 29. tammikuuta 1968.

    EU ei ole ADR-sopimuksen osapuoli, mutta kaikki sen jäsenvaltiot ovat sen osapuolia.

    2.2.Vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä sisävesikuljetuksista tehty eurooppalainen sopimus (ADN)

    Vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä sisävesikuljetuksista tehty eurooppalainen sopimus (ADN) sääntelee vaarallisten aineiden kansainvälisiä sisävesikuljetuksia ADN-sopimusta soveltavien UNECEn jäsenvaltioiden (ADN-sopimuksen osapuolten) välillä. ADN-sopimus tuli voimaan 28. helmikuuta 2008.

    EU ei ole ADN-sopimuksen osapuoli, mutta 13 sen jäsenvaltiota ovat sen osapuolia.

    2.3.Vaarallisten aineiden kuljetuksia käsittelevä työryhmä WP.15 ja ADN-sopimuksen hallinnollinen komitea

    WP.15 sekä ADN-sopimuksen hallinnollinen komitea ja ADN-sopimuksen turvallisuuskomitea (WP.15/AC.2) ovat UNECEn perustamia elimiä, joissa päätetään ADR- ja ADN-sopimukseen tehtävistä muutoksista. Nämä elimet koostuvat ADR- ja ADN-sopimuksia soveltavien UNECEn jäsenvaltioiden edustajista. Kullakin ADR- ja ADN-sopimuksen osapuolella on yksi ääni.

    WP.15:n sääntöjen ja työjärjestyksen VII luvun (”Äänestäminen”) mukaan työryhmässä ainoastaan täysjäsenillä on yksi ääni, ja sen päätökset tehdään pääasiassa yksimielisesti. Äänestys tapahtuu kädennostolla.

    ADN-sopimuksen 17 artiklan 7 kohdan mukaan kullakin ADN-sopimuksen hallintokomitean kokouksessa edustettuna olevalla osapuolella on yksi ääni.

    Kaksivuotiskaudella 2022–2024 hyväksyttyihin muutoksiin sisältyy moninainen joukko tekniikan ja tieteen kehitykseen liittyviä mukautuksia.

    ADR-sopimuksen osalta WP.15 teki ehdotetuista muutoksista päätöksen jokaisessa jäljempänä 2.4 kohdassa mainitussa kokouksessa. ADN-sopimuksen hallinnollinen komitea teki päätökset muutoksista 31. kokouksessaan Genevessä 26. tammikuuta 2024.

    ADR-sopimuksen 14 artiklan mukaan ADR-sopimuksen liitteitä koskeva muutosehdotus katsotaan hyväksytyksi WP.15:n tehtyä asiasta päätöksen, ellei kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri on saattanut sen tiedoksi, vähintään yksi kolmasosa sopimuspuolista tai viisi sopimuspuolta, jos yksi kolmasosa on enemmän kuin viisi, ole kirjallisesti ilmoittanut pääsihteerille vastustavansa muutosehdotusta.

    ADN-sopimuksen 20 artiklan mukaan ADN-sopimuksen liitteitä koskeva muutosehdotus katsotaan hyväksytyksi ADN-sopimuksen hallinnollisen komitean tehtyä asiasta päätöksen, ellei kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri on saattanut sen tiedoksi, vähintään yksi kolmasosa sopimuspuolista tai viisi sopimuspuolta, jos yksi kolmasosa on enemmän kuin viisi, ole kirjallisesti ilmoittanut pääsihteerille vastustavansa muutosehdotusta.

    WP.15:n hyväksymät muutokset, sellaisina kuin ne esitetään tämän ehdotuksen liitteeseen sisältyvissä asiakirjoissa, lähetettiin Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerille, jotta niistä voitiin ilmoittaa ADR-sopimuksen osapuolille 1. heinäkuuta 2024 niiden hyväksymiseksi ADR-sopimuksen 14 artiklassa esitettyä menettelyä noudattaen. Muutokset on julkaistu myös verkossa 1 .

    Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri ilmoitti ADN-sopimuksen osapuolille ADN-sopimuksen hallinnollisen komitean hyväksymät muutokset, sellaisena kuin ne esitetään tämän ehdotuksen liitteeseen sisältyvissä asiakirjoissa, 1. heinäkuuta 2024 niiden hyväksymiseksi ADN-sopimuksen 20 artiklassa esitettyä menettelyä noudattaen. Muutokset on julkaistu myös verkossa 2 .

    Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri voi tallettajan ominaisuudessa ADN-sopimuksen ja ADR-sopimuksen osalta vastaanottaa 30. syyskuuta 2024 saakka vastalauseita, jotka koskevat edellä mainituissa kokouksissa hyväksyttyjä muutoksia.

    2.4.WP.15:n ja ADN-sopimuksen hallinnollisen komitean suunnitellut säädökset

    Suunniteltujen säädösten tarkoituksena on varmistaa vaarallisten aineiden turvallinen ja turvattu maantie- ja sisävesikuljetus saattamalla tietyt säännökset ajan tasalle. Näihin kuuluvat muun muassa luettelo kuljetettaviksi sallituista vaarallisista aineista, pakkausohjeet, luettelo sovellettavista standardeista ja muut eri säiliöihin sovellettavat tekniset vaatimukset.

    On syytä huomata, että useat kansainväliset järjestöt ovat antaneet vaarallisten aineiden kuljetuksia koskevia kansainvälisiä säännöksiä. Näihin järjestöihin kuuluvat muun muassa Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomissio (UNECE) ja useat Yhdistyneiden kansakuntien erityiselimet, kuten talous- ja sosiaalineuvoston (ECOSOC) vaarallisten aineiden kuljetusta käsittelevä asiantuntijakomitea. Koska sääntöjen on oltava yhteensopivia, asianomaisten järjestöjen kesken on kehitetty monimutkainen kansainvälinen järjestelmä koordinointia ja yhdenmukaistamista varten. Säännöksiä mukautetaan kahden vuoden ajanjaksoiksi.

    Näiden muutosten valmistelun aikana on kuultu useita julkisen ja yksityisen sektorin asiantuntijoita. Muutosten valmistelun aikana on järjestetty seuraavat tekniset kokoukset:

    YK:n talous- ja sosiaalineuvoston (ECOSOC) vaarallisten aineiden kuljetusta käsittelevän asiantuntijoiden alakomitean kokoukset:

    1)60. kokous Genevessä 27. kesäkuuta – 6. heinäkuuta 2022,

    2)61. kokous Genevessä 28. marraskuuta – 6. joulukuuta 2022,

    3)62. kokous Genevessä 3.–7. heinäkuuta 2023,

    4)63. kokous Genevessä 27. marraskuuta – 6. joulukuuta 2022,

    UNECEn RID-asiantuntijakomitean ja vaarallisten aineiden kuljetuksia käsittelevän työryhmän yhteiset kokoukset:

    1)syksyn 2022 kokous Genevessä 12.–16. syyskuuta 2022,

    2)kevään 2023 kokous Bernissä 20.–24. maaliskuuta 2023,

    3)syksyn 2023 kokous Genevessä 19.–27. syyskuuta 2023,

    4)kevään 2024 kokous Bernissä 25.–28. maaliskuuta 2024,

    UNECEn ja WP.15:n kokoukset (ADR):

    5)111. kokous Genevessä 9.–13. toukokuuta 2022,

    6)112. kokous Genevessä 8.–11. marraskuuta 2022,

    7)113. kokous Genevessä 15.–17. toukokuuta 2023,

    8)114. kokous Genevessä 6.–10. marraskuuta 2023,

    9)115. kokous Genevessä 2.–5. huhtikuuta 2024,

    UNECEn ja WP.15/AC.2:n kokoukset (ADN):

    10)40. kokous Genevessä 22.–26. elokuuta 2022,

    11)41. kokous Genevessä 24.–27. tammikuuta 2023,

    12)42. kokous Genevessä 21.–25. elokuuta 2023,

    13)43. kokous Genevessä 22.–26. tammikuuta 2024

    sekä ADN-sopimuksen hallinnollisen komitean 31. kokous Genevessä 26. tammikuuta 2024.

    Edellä mainittujen komiteoiden asiantuntijat ovat analysoineet ja käsitelleet yksittäiset muutosehdotukset näissä kokouksissa. Useimmissa tapauksissa suositeltua toimintatapaa kannatettiin yksimielisesti. Joidenkin ehdotusten osalta asiantuntijoiden enemmistö kannatti suosituksia.

    Jollei ADR-sopimuksen liitteisiin ehdotettuja muutoksia, sellaisina kuin Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri on ne ilmoittanut, katsota 14 artiklan 3 kohdan mukaisesti hylätyiksi kolmen kuukauden kuluessa ilmoituspäivästä, joka on 1. lokakuuta 2024, kyseiset muutokset tulevat voimaan 1. tammikuuta 2025.

    Jollei ADN-sopimukseen liitettyihin määräyksiin ehdotettuja muutoksia katsota 20 artiklan 5 kohdan mukaisesti hylätyiksi kolmen kuukauden kuluessa ilmoituspäivästä, joka on 1. lokakuuta 2024, kyseiset muutokset tulevat voimaan 1. tammikuuta 2025.

    3.EU:n puolesta otettava kanta

    Euroopan unioni ei ole ADR-sopimuksen eikä ADN-sopimuksen osapuoli. Se, ettei unioni osallistu kansainväliseen sopimukseen, ei estä sitä käyttämästä toimivaltaansa vahvistamalla toimielintensä välityksellä kannan, joka esitetään sen puolesta kyseisellä sopimuksella perustetussa elimessä erityisesti niiden jäsenvaltioiden välityksellä, jotka ovat kyseisen sopimuksen osapuolia ja toimivat yhdessä unionin edun mukaisesti (ks. asia C-399/12, Saksa v. neuvosto, 52 kohta, ja mainittu oikeuskäytäntö).

    Tällä hetkellä ADR-sopimuksessa on 53 osapuolta, ja kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat kyseisen sopimuksen osapuolia. ADN-sopimuksessa on 18 osapuolta, ja EU:n jäsenvaltioista 13 on kyseisen sopimuksen osapuolia.

    Euroopan unioni on 1. tammikuuta 1997 alkaen soveltanut ADR-määräyksiä kaikkiin vaarallisten aineiden maantiekuljetuksiin EU:n alueella; ensiksi näin tehtiin vaarallisten aineiden tiekuljetuksia koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 21 päivänä marraskuuta 1994 annetun neuvoston direktiivin 94/55/EY 3 nojalla. Vuonna 2008 direktiivi 94/55/EY kumottiin direktiivillä 2008/68/EY 4 , jossa noudatetaan samoja periaatteita kuin kumotussa direktiivissä ja joka kattaa myös vaarallisten aineiden sisävesikuljetukset. Euroopan unioni on mainitun direktiivin perusteella soveltanut ADN-sopimuksen määräyksiä vaarallisten aineiden sisävesikuljetuksiin 1. heinäkuuta 2009 alkaen.

    Ehdotettuja muutoksia pidetään vaarallisten aineiden turvallisen ja kustannustehokkaan kuljetuksen kannalta aiheellisina, kun otetaan huomioon teknologinen kehitys, ja sen vuoksi niitä olisi kannatettava.

    4.Oikeusperusta

    4.1.Menettelyllinen oikeusperusta

    4.1.1.Periaatteet

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimus) 218 artiklan 9 kohdassa määrätään päätöksistä ”sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, silloin kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita”.

    SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohtaa sovelletaan riippumatta siitä, onko unioni kyseisen elimen jäsen tai kyseisen sopimuksen osapuoli. 5

    Ilmaisu ”säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia” kattaa myös säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia kyseiseen elimeen sovellettavan kansainvälisen oikeuden nojalla. Se kattaa myös välineet, joilla ei ole sitovaa vaikutusta kansainvälisen oikeuden nojalla, mutta jotka ”voivat vaikuttaa ratkaisevasti sen säännöstön sisältöön, jonka unionin lainsäätäjä antaa”. 6

    4.1.2.Soveltaminen tässä asiassa

    WP.15 on vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyllä sopimuksella (ADR) perustettu elin.

    ADN-sopimuksen hallinnollinen komitea on vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä sisävesikuljetuksista tehdyllä eurooppalaisella sopimuksella (ADN) perustettu elin.

    WP.15:n ja ADN-sopimuksen hallinnollisen komitean säädösehdotuksilla on oikeudellisia vaikutuksia. Ehdotetuista säädöksistä tulee edellä kuvatuin edellytyksin kansainvälisen oikeuden nojalla sitovia ADR-sopimuksen 14 artiklan ja ADN-sopimuksen 20 artiklan mukaisesti, ja ne voivat vaikuttaa ratkaisevasti EU:n lainsäädännön, erityisesti direktiivin 2008/68/EY, sisältöön. Tämä johtuu siitä, että direktiivin 2008/68/EY 1 artiklassa tehdään pakolliseksi näiden sääntöjen käyttö vaarallisten aineiden maantie- ja sisävesikuljetuksissa jäsenvaltioissa ja niiden välillä ja että direktiivin 2008/68/EY 4 artiklan mukaan ”jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden väliset vaarallisten aineiden kuljetukset ovat sallittuja, jos ne suoritetaan ADR-sopimuksen, RID-ohjesäännön tai ADN-sopimuksen vaatimusten mukaisesti, ellei liitteissä toisin osoiteta”. Edellä mainitut muutokset vaikuttavat myös direktiivin 2008/68/EY 8 artiklan soveltamiseen. Mainitun säännöksen mukaan komissiolle siirretään valta mukauttaa direktiivin 2008/68/EY liitteessä I olevaa I.1 jaksoa ja liitteessä III olevaa III.1 jaksoa tieteen ja tekniikan kehitykseen ”erityisesti ADR-sopimukseen, (…) ja ADN-sopimukseen tehtyjen muutosten huomioon ottamiseksi”.

    Suunnitellulla säädöksellä ei täydennetä eikä muuteta sopimusten institutionaalisia rakenteita.

    Sen vuoksi ehdotetun päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

    4.2.Aineellinen oikeusperusta

    4.2.1.Periaatteet

    SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta otettava kanta koskee. Jos suunnitellulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä sellaiseksi pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.

    4.2.2.Soveltaminen tässä asiassa

    Tämän päätöksen päätavoite ja sisältö liittyvät vaarallisten aineiden maantie- ja sisävesikuljetuksiin. Sen aineellinen oikeusperusta on näin ollen SEUT-sopimuksen 91 artikla.

    4.3.Päätelmä

    Ehdotetun päätöksen oikeusperustana tulisi olla SEUT-sopimuksen 91 artikla yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.

    5.Suunnitellun säädöksen julkaiseminen

    Avoimuuden ja asianmukaisten viitetietojen varmistamiseksi WP.15:n ja ADN-sopimuksen turvallisuuskomitean päätökset on julkaistava voimaantulopäivineen Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    2024/0217 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn sopimuksen (ADR) liitteisiin sekä vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä sisävesikuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADN) liitteenä oleviin määräyksiin tehtäviin muutoksiin

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 91 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    1)Sopimus vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista, jäljempänä ’ADR-sopimus’, tuli voimaan 29 päivänä tammikuuta 1968. Eurooppalainen sopimus vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä sisävesikuljetuksista, jäljempänä ’ADN-sopimus’, tuli voimaan 28 päivänä helmikuuta 2008.

    2)ADR-sopimuksen 14 artiklan mukaan kukin sopimuspuoli voi ehdottaa ADR-sopimuksen liitteisiin yhtä tai useampaa muutosta. Vaarallisten tavaroiden kuljetuksia käsittelevä työryhmä, jäljempänä ’WP.15’, voi siis hyväksyä muutoksia ADR-sopimuksen liitteisiin. ADN-sopimuksen 20 artiklan mukaan turvallisuuskomitea ja hallinnollinen komitea voivat tehdä muutoksia ADN-sopimuksen liitteenä oleviin määräyksiin.

    3)WP.15:n ja ADN-sopimuksen hallinnollisen komitean kaksivuotiskaudella 2022–2024 tekemät vaarallisten aineiden maantie- ja sisävesikuljetuksia koskevat muutokset ilmoitettiin ADR-sopimuksen osapuolille ja ADN-sopimuksen osapuolille 1 päivänä heinäkuuta 2024.

    4)On asianmukaista vahvistaa unionin puolesta otettava kanta näihin ADR- ja ADN-sopimuksiin tehtäviin muutoksiin, koska niistä tulee kansainvälisen lainsäädännön nojalla sitovia ja ne voivat vaikuttaa ratkaisevasti EU:n lainsäädännön, erityisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/68/EY 7 , sisältöön. Mainitussa direktiivissä vahvistetaan ne vaatimukset vaarallisten aineiden maantie-, rautatie- ja sisävesikuljetuksille, joita 1 artiklan mukaan sovelletaan jäsenvaltioissa tai niiden välillä viittaamalla ADR- ja ADN-sopimuksiin. Mainitun direktiivin 4 artiklassa säädetään, että jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden väliset vaarallisten aineiden kuljetukset ovat sallittuja, jos ne suoritetaan ADR-sopimuksen, RID-ohjesäännön tai ADN-sopimuksen vaatimusten mukaisesti, ellei liitteissä toisin ilmoiteta. Direktiivin 2008/68/EY 8 artiklan mukaan komissiolle siirretään valta mukauttaa direktiivin 2008/68/EY liitteessä I olevaa I.1 jaksoa ja liitteessä III olevaa III.1 jaksoa tieteen ja tekniikan kehitykseen erityisesti ADR-sopimukseen, RID-ohjesääntöön tai ADN-sopimukseen tehtyjen muutosten huomioon ottamiseksi.

    5)EU ei ole ADR-sopimuksen eikä ADN-sopimuksen osapuoli. Tämä ei kuitenkaan estä sitä käyttämästä toimivaltaansa vahvistamalla toimielintensä välityksellä kannan, joka esitetään sen puolesta kyseisillä sopimuksilla perustetussa elimessä erityisesti niiden yhdessä unionin edun mukaisesti toimivien jäsenvaltioiden välityksellä, jotka ovat kyseessä olevan sopimuksen osapuolia.

    6)Kaikki jäsenvaltiot ovat ADR-sopimuksen osapuolia ja soveltavat sitä, kun taas 13 jäsenvaltiota on ADN-sopimuksen osapuolia ja soveltaa sitä.

    7)Suunnitelluilla muutoksilla pyritään varmistamaan vaarallisten aineiden turvallinen ja tehokas kuljettaminen ottaen samalla huomioon tieteen ja tekniikan kehitys alalla sekä sellaisten uusien aineiden ja tuotteiden kehittäminen, jotka voisivat kuljetettaessa olla vaarallisia. Vaarallisten aineiden maantie- ja sisävesikuljetusten kehittäminen sekä EU:ssa että EU:n ja sen naapurimaiden välillä on yhteisen liikennepolitiikan keskeinen osa, jonka avulla varmistetaan, että kaikki teollisuudenalat, joilla tuotetaan tai käytetään ADR- tai ADN-sopimuksen mukaisesti vaarallisiksi luokiteltuja aineita, toimivat moitteettomasti.

    8)Ehdotettuja muutoksia pidetään tarkoituksenmukaisina vaarallisten aineiden turvallisen ja kustannustehokkaan kuljetuksen kannalta ja sen vuoksi niitä voidaan kannattaa.

    9)Kaikki ehdotetut muutokset ovat perusteltuja ja hyödyllisiä, ja EU:n olisi siksi kannatettava niitä.

    10)Unionin kannan esittävät yhdessä toimien ne unionin jäsenvaltiot, jotka ovat ADR:n ja ADN-sopimuksen osapuolia,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Vahvistetaan tämän päätöksen liitteessä EU:n puolesta otettava kanta tämän päätöksen liitteessä tarkoitettuihin muutoksiin, jotka vaarallisten aineiden kuljetuksia käsittelevän työryhmä (WP.15) on tehnyt ADR-sopimuksen liitteisiin ja jotka ADN-sopimuksen hallinnollinen komitea on tehnyt ADN-sopimuksen liitteenä oleviin määräyksiin.

    Tähän kantaan tehtävistä vähäisistä muutoksista voidaan 2 artiklan mukaisesti sopia ilman neuvoston uutta päätöstä.

    2 artikla

    Edellä 1 artiklassa tarkoitetun kannan esittävät ne EU:n jäsenvaltiot, jotka ovat ADR-sopimuksen ja ADN-sopimuksen sopimuspuolia, toimien yhdessä EU:n etujen mukaisesti.

    3 artikla

    Vaarallisten aineiden kuljetuksia käsittelevän työryhmän (WP.15) ja ADN-sopimuksen turvallisuuskomitean päätökset julkaistaan voimaantulopäivineen Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    4 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)     CN.218.2024-Eng.pdf (un.org)
    (2)     CN.217.2024-Eng.pdf (un.org)
    (3)    EYVL L 319, 12.12.1994, s. 7.
    (4)    EUVL L 260, 30.9.2008, s. 13.
    (5)    Unionin tuomioistuimen tuomio 7.10.2014, Saksa v. neuvosto, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, 64 kohta.
    (6)    Unionin tuomioistuimen tuomio 7.10.2014, Saksa v. neuvosto, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, 61–64 kohta.
    (7)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/68/EY, annettu 24 päivänä syyskuuta 2008, vaarallisten aineiden sisämaankuljetuksista (EUVL L 260, 30.9.2008, s. 13).
    Top

    Bryssel 5.9.2024

    COM(2024) 393 final

    LIITE

    asiakirjaan

    Ehdotus neuvoston päätökseksi

    Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn sopimuksen (ADR) liitteisiin sekä vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä sisävesikuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADN) liitteenä oleviin määräyksiin tehtäviin muutoksiin


    LIITE

    Ehdotus

    Tausta-asiakirja

    Ilmoitus

    Asia

    Huomautukset

    EU:n kanta

    1.

    ECE/TRANS/WP.15/265

    C.N.218.2024.TREATIES-XI.B.14

    ADR-sopimuksen liitteiden A ja B muutosluonnokset

    Vaarallisten aineiden kuljetuksia käsittelevän työryhmän (WP.15) tekninen yhteisymmärrys

    Hyväksytään muutokset

    2.

    ECE/TRANS/WP.15/265/Add.1

    C.N.218.2024.TREATIES-XI.B.14

    ADR-sopimuksen liitteiden A ja B muutosluonnokset – Lisäys 1

    Vaarallisten aineiden kuljetuksia käsittelevän työryhmän (WP.15) tekninen yhteisymmärrys

    Hyväksytään muutokset

    3.

    ECE/TRANS/WP.15/265/Corr.1

    C.N.218.2024.TREATIES-XI.B.14

    ADR-sopimuksen liitteiden A ja B muutosluonnokset – Oikaisu 1

    Vaarallisten aineiden kuljetuksia käsittelevän työryhmän (WP.15) tekninen yhteisymmärrys

    Hyväksytään muutokset

    4.

    ECE/ADN/70

    C.N.217.2024.TREATIES-XI.D.6

    ADN-sopimukseen liitettyjen määräysten muutosluonnokset

    ADN-sopimuksen hallinnollisen komitean tekninen yhteisymmärrys

    Hyväksytään muutokset

    Top