Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024PC0213

    Ehdotus NEUVOSTON ASETUS unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2024, 2025 ja 2026 annetun asetuksen (EU) 2024/257 sekä tällaisten kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2023 annetun asetuksen (EU) 2023/194 muuttamisesta ja oikaisemisesta

    COM/2024/213 final

    Bryssel 22.5.2024

    COM(2024) 213 final

    2024/0117(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON ASETUS

    unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2024, 2025 ja 2026 annetun asetuksen (EU) 2024/257 sekä tällaisten kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2023 annetun asetuksen (EU) 2023/194 muuttamisesta ja oikaisemisesta


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Neuvoston asetuksessa (EU) 2024/257 1 vahvistetaan vuodeksi 2024, 2025 ja 2026 EU:n vesillä ja EU:n aluksiin tietyillä EU:n ulkopuolisilla vesillä sovellettavat tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuudet. Tällä ehdotuksella muutetaan kyseisiä kalastusmahdollisuuksia uusimpien tieteellisten lausuntojen ja muun kehityksen huomioon ottamiseksi. Lisäksi ehdotuksella oikaistaan tietyt neuvoston asetusten (EU) 2023/194 2 ja (EU) 2024/257 virheet.

    Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Ehdotetut toimenpiteet ovat yhteisen kalastuspolitiikan (YKP) tavoitteiden ja sääntöjen mukaisia.

    Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    Ehdotetut toimenpiteet ovat johdonmukaisia suhteessa EU:n muuhun politiikkaan, erityisesti ympäristöalalla.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Tämän ehdotuksen oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimuksen) 43 artiklan 3 kohta.

    Toissijaisuusperiaate

    Ehdotus kuuluu SEUT-sopimuksen 3 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitettuun EU:n yksinomaiseen toimivaltaan. Sen vuoksi toissijaisuusperiaatetta ei sovelleta.

    Suhteellisuusperiaate

    Ehdotuksessa jaetaan kalastusmahdollisuudet jäsenvaltioille yhteisestä kalastuspolitiikasta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1380/2013 3 tavoitteiden mukaisesti. Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 16 ja 17 artiklan mukaan jäsenvaltioiden on päätettävä, kuinka niiden käytettävissä olevat kalastusmahdollisuudet voidaan jakaa niiden lipun alla purjehtiville aluksille kalastusmahdollisuuksien jakamista koskevien tiettyjen perusteiden mukaisesti. Jäsenvaltioilla on siis harkintavalta päättää niille myönnettyjen suurimpien sallittujen saaliiden (TACit) jakamisesta sen perusteella, minkä sosiaalisen/taloudellisen mallin ne ovat valinneet käytettävissään olevien kalastusmahdollisuuksien hyödyntämiseen.

    Toimintatavan valinta

    Koska ehdotuksella muutetaan voimassa olevaa asetusta, tarkoitukseen sopivin sääntelytapa on asetus.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

    Ei sovelleta.

    Sidosryhmien kuuleminen

    Komissio on kuullut sidosryhmiä, erityisesti neuvoa-antavien toimikuntien kautta, vuotuisen tiedonantonsa ”Kestävä kalastus EU:ssa: tilannekatsaus ja suuntaviivat vuodeksi 2024” pohjalta (COM(2023) 303).

    Kyseiseen vuotuiseen tiedonantoon annetuissa sidosryhmien vastauksissa esitettiin näkemykset arviosta, jonka komissio on laatinut kalavarojen tilasta, ja siitä, miten voidaan varmistaa asianmukainen hoitoratkaisu. Komissio tarkasteli vastauksia tätä ehdotusta laatiessaan.

    Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

    Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) tieteellinen lausunto perustuu sen asiantuntijaryhmien ja päätöksentekoelinten kehittämään järjestelmään, ja se on annettu komission kanssa tehdyn kumppanuutta koskevan puitesopimuksen mukaisesti.

    Vaikutustenarviointi

    Ehdotuksen soveltamisala rajataan SEUT-sopimuksen 43 artiklan 3 kohdassa.

    Ehdotuksessa pyritään välttämään lyhyen aikavälin ratkaisuja ja suosimaan pitkän aikavälin kestävyyttä. Siinä otetaan huomioon sidosryhmien ja neuvoa-antavien toimikuntien aloitteet, jos ICES on antanut niistä myönteiset arviot. Yhteisen kalastuspolitiikan uudistusta koskeva komission ehdotus perustui vaikutustenarviointiin (SEC(2011) 891), jonka mukaan kestävää enimmäistuottoa koskevan tavoitteen saavuttaminen on ympäristön, talouden ja yhteiskunnallisen kestävyyden välttämätön edellytys, mutta kyseisiä kolmea tavoitetta ei voida saavuttaa erillisinä.

    Alueellisiin kalastuksenhoitojärjestöihin liittyvien kalastusmahdollisuuksien ja EU:n ulkopuolisten maiden kanssa yhteisesti hoidettujen kalakantojen osalta ehdotuksella pannaan täytäntöön kansainvälisesti sovitut toimenpiteet. Kaikkia kalastusmahdollisuuksien mahdollisten vaikutusten arvioinnin kannalta merkityksellisiä näkökohtia käsitellään valmisteltaessa ja käytäessä kansainvälisiä neuvotteluja, joissa sovitaan EU:n kalastusmahdollisuuksista EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

    Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

    Ei sovelleta.

    Perusoikeudet

    Tässä ehdotuksessa kunnioitetaan perusoikeuksia ja erityisesti Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustettuja periaatteita.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ehdotetuilla toimenpiteillä ei ole vaikutuksia talousarvioon.

    5.LISÄTIEDOT

       Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

    Ehdotuksella on tarkoitus muuttaa neuvoston asetusta (EU) 2024/257 jäljempänä esitettävällä tavalla.

    Sardelli Iberian niemimaan vesillä

    Asetuksessa (EU) 2024/257 vahvistettiin sardellin (Engraulis encrasicolus) suurin sallittu saalis (TAC) väliaikaisesti nollaksi ICES-suuralueilla 9 ja 10 (Iberian niemimaan vedet ja Azoreita ympäröivät vedet) ja EU:n vesillä Itäisen Keski-Atlantin kalastuskomitean (CECAF) alueella 34.1.1 (Madeiran ja Kanariansaarten itäpuolella) 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 väliseksi ajaksi, kunnes ICES julkaisee sardellia ICES-alueella 9a (Iberian niemimaan vedet) koskevan tieteellisen lausuntonsa kyseiseltä ajanjaksolta.

    ICESin odotetaan julkaisevan kyseisen lausunnon 14. kesäkuuta 2024. Siihen asti, kun kyseinen ICESin lausunto julkaistaan, sardellin TAC ICES-suuralueilla 9 ja 10 ja EU:n vesillä CECAF-alueella 34.1.1 on 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 väliseksi ajaksi osoitettu merkinnällä ”pm” (pro memoria). Heti kun ICESin lausunto on saatavilla, komission yksiköt päivittävät ehdotusta epävirallisella asiakirjalla, jossa ehdotetaan kyseistä TACia kyseisen lausunnon perusteella.

    Lyyraturska Biskajanlahdella

    Asetuksessa (EU) 2024/257 vahvistettiin lyyraturskan (Pollachius pollachius) TAC väliaikaisesti 500 tonniksi ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e, jäljempänä ’Biskajanlahti’, 1. tammikuuta ja 30. kesäkuuta 2024 väliseksi ajaksi. Väliaikainen TAC vahvistettiin, koska tarvittiin enemmän aikaa arvioida niitä sosioekonomisia vaikutuksia, joita aiheutuisi, jos lopullinen TAC vuodeksi 2024 vahvistettaisiin tasolle, jota ICES suositti lyyraturskaa ICES-suuralueella 8 ja alueella 9a (Biskajanlahti ja Iberian niemimaan vedet) koskevassa tieteellisessä lausunnossaan 4 5 , eli 698 tonniksi.

    Komissio pyysi tieteellis-teknis-taloudellista kalastuskomiteaa (STECF) arvioimaan tällaisen vaikutuksen. Lisäksi komissio pyysi STECF:ää ilmoittamaan, mikä olisi Biskajanlahden lyyraturskan lopullisen TACin taso, jota tarvitaan pullonkaulalajeihin 6 liittyvän ilmiön välttämiseksi merianturan (Solea solea) ja keisarihummerin (Nephrops norvegicus) kohdennetussa kalastuksessa. Komissio toimitti STECF:lle tätä tarkoitusta varten teetetyn täsmäraportin, jossa arvioitiin niitä sosioekonomisia vaikutuksia, joita aiheutuisi jos Biskajanlahden lyyraturskan lopullinen TAC vahvistettaisiin ICESin suosittelemalle tasolle verrattuna siihen, että kyseinen TAC vahvistettaisiin jollekin muulle tasolle, sekä muita Ranskan toimittamia asiakirjoja, mukaan lukien Ranskan merentutkimuslaitokselta (Ifremer) saatu tutkimus 7 .

    STECF julkaisi 28. maaliskuuta 2024 arvionsa 8 niistä sosioekonomisista vaikutuksista, joita aiheutuisi, jos lopullinen TAC vuodeksi 2024 vahvistettaisiin ICESin lyyraturskaa koskevassa tieteellisessä lausunnossa suositellulle tasolle. STECF totesi arvioinnissaan muun muassa seuraavaa:

    Ensinnäkin STECF toteaa, että tutkimukset [eli täsmäraportti ja Ifremerin tutkimus] ovat yleisesti ottaen keskenään johdonmukaiset sikäli kuin on kyse mahdollisten pullonkaulatilanteiden ja sosioekonomisten vaikutusten tunnistamisesta, jos lyyraturskan TACiin sovellettaisiin 53 prosentin vähennystä, olettaen, että purkamisvelvoite pannaan täysimääräisesti täytäntöön ja kalastus kielletään sen jälkeen, kun TAC on käytetty loppuun.

    Toiseksi STECF viittaa Ifremerin tutkimuksen osalta tutkimuksen havaintoon, jonka mukaan kalastuksen lopettaminen sen jälkeen, kun ICESin suosittelema lyyraturskan TAC on käytetty loppuun, johtaisi siihen, että vuonna 2024 käytetään 43 prosenttia keisarihummerin TACista ja 50 prosenttia merianturan TACista. Tällä näyttää olevan vaikutusta myös koirahain ja meribassin saaliisiin. Kyseiset luvut ovat 41 prosenttia ja 51 prosenttia niiden TACista. STECF katsoo myös, että tutkimus osoittaa, että jos Biskajanlahden lyyraturskan lopullinen TAC vahvistettaisiin ICESin suosittelemaa tasoa korkeammalle tasolle, tällä olisi edelleen rajoittava vaikutus merianturan (Solea solea) ja keisarihummerin (Nephrops norvegicus) kalastukseen ja että lyyraturskan TAC voisi tukahduttaa merianturan ja keisarihummerin kalastusta millä tahansa TACin pienennyksellä. Tämä vastaa ICESin sekakalastusta koskevia näkökohtia 9 , joiden mukaan lyyraturska on Biskajanlahden pohjakalojen kalastuksessa rajoittavin laji.

    Kolmanneksi STECF viittaa täsmäraportin osalta raportissa esitettyyn havaintoon, jonka mukaan jos Biskajanlahden lyyraturskan lopullinen TAC vahvistetaan ICESin suosittelemalle tasolle, pullonkaulavaikutus, jota simuloidaan skenaarioissa, joissa käytetään pyyntiponnistuksen vähimmäistasoa, voi olla hyvin merkittävä. Näiden laivastojen toiminta on ollut intensiivisempää vuoden kahden ensimmäisen neljänneksen aikana, minkä vuoksi pullonkaulavaikutuksen simuloidaan tapahtuvan toisella neljänneksellä (TAC = 500 tonnia), kolmannella neljänneksellä (TAC = 698 tonnia) tai viimeisellä neljänneksellä käyttäen vuonna 2022 havaittua pienempää pyyntikapasiteettia ja olettaen, että kalastustoimintaa siirtyy Espanjasta Ranskaan. STECF viittaa myös raportin päätelmään, jonka mukaan vuotuinen vähimmäis-TAC, jota edellytetään, jotta koko simuloitu pyyntiponnistus tulee käytettyä, vaihtelee 1 209 tonnista (olettaen, että vaihtoja ei tapahdu ja pyyntikapasiteetti on keskitasoa) 824 tonniin (olettaen, että vaihtoja tapahtuu ja pyyntikapasiteetti on vuoden 2022 tasoa).

    STECF:n arvioinnin lisäksi komissio toteaa, että STECF:n tarkastelemassa täsmäraportissa katsotaan, että jos Biskajanlahden lyyraturskan lopullinen TAC vahvistettaisiin ICESin suosittelemalle tasolle, asianomaisten Ranskan laivastojen kokonaistulot vähenisivät 48 miljoonalla eurolla (–37 %) verrattuna keskimääräisiin tuloihin vuosina 2020–2022 (oletuksena pienin eli vuoden 2022 pyyntikapasiteetti). Komissio toteaa lisäksi, että täsmäraportissa arvioidaan, että jotta kalastus pysyisi nykyisellä pyyntiponnistustasolla vuoden 2024 loppuun asti, Biskajanlahden lyyraturskan lopullinen TAC olisi vahvistettava 985 tonnin tasolle ja että tällainen taso johtaisi kokonaistulojen pieneen 1,6 prosentin alenemiseen. Lopuksi komissio toteaa, että kyseisen TACin pienentäminen vaikuttaisi suhteettomasti Ranskaan, koska se on tällä hetkellä riippuvainen vaihdoista ja vuosittaisesta joustomahdollisuudesta. Näiden joustomahdollisuuksien käyttö siis vaikeutuisi.

    STECF:n arvioinnin tulosten, edellisessä kappaleessa tiivistetysti esitettyjen lisätekijöiden ja sen perusteella, että kaikkia kantoja on vaikea kalastaa samanaikaisesti kestävää enimmäistuottoa noudattaen, erityisesti tilanteissa, joissa tämä johtaisi yhden tai useamman kalakannan kalastuksen kieltämiseen ennenaikaisesti, ehdotetaan asetuksen (EU) 2019/472 10 5 artiklan 3 kohdan mukaisesti seuraavaa:

    Vahvistetaan lyyraturskan lopullinen TAC ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e vuodeksi 2024 959 tonniksi. ICESin lausunnon mukaan kyseinen taso vastaa kyseisen kannan purettuja saaliita vuonna 2022 eli viimeisimpänä vuonna, jolta tietoja on saatavilla. Vahvistamalla lopulliseksi TACiksi 959 tonnia varmistetaan, että lyyraturskaan nykyisin kohdistuva pyyntipaine ICES-suuralueella 8 ja alueella 9a ei kasva. ICESin tieteellisessä lausunnossa 11 arvioidaan, että kyseisen kannan kalastuskuolevuus on tällä hetkellä kestävän enimmäistuoton mahdollistavan tason alapuolella. Kun lopullinen TAC vahvistetaan 959 tonniksi, Ifremerin tutkimuksen mukaan voidaan meribassin (Dicentrarchus labrax) osalta käyttää 56 prosenttia TACista, keisarihummerin osalta 47 prosenttia ja merianturan osalta 55 prosenttia. Vaikka tämä taso vähentää laivastojen ja erityisesti Ranskan laivastojen kokonaistuloja, kalastajat voivat jatkaa meribassin, keisarihummerin ja merianturan TACien kalastusta vuoden 2024 viimeiseen neljännekseen saakka.

    Nostetaan lyyraturskan säilyttämisen vähimmäisviitekokoa ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e 30 cm:stä 42 cm:iin vuodeksi 2024. Kyseistä kantaa koskevan ICESin vuoden 2023 vertailuarvon ja asiaa koskevan ICESin työryhmän raportin 12 mukaan 42 cm vastaa kyseisen kannan täysikasvuisen yksilön pituutta. Tällä toimenpiteellä varmistetaan, että vielä kasvavia yksilöitä suojellaan paremmin, ja edistetään siten kyseisen kannan biomassan elpymistä. Biomassan arvioidaan ICESin tieteellisissä lausunnoissa näet olevan tällä hetkellä biomassaindeksin kynnysarvon (Itrigger) alapuolella. Lisäksi on todettava, että ilman tätä toimenpidettä lyyraturskan lopullista TACia ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e vuodeksi 2024 olisi edelleen pienennettävä, jotta lyyraturska elpyisi ICES-suuralueella 8 ja ICES-alueella 9a. Tätä toimenpidettä olisi sovellettava ainoastaan siihen asti, kun hyväksytään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1241 13 15 artiklan 2 kohdan mukaisesti delegoitu säädös, jolla muutetaan kyseisen asetuksen liitteessä VII olevaa A osaa ottamalla käyttöön vastaava tekninen toimenpide.

    Lisäksi asetuksen (EU) 2019/472 5 artiklan 3 kohdan nojalla ehdotetaan, että meribassia, keisarihummeria ja merianturaa pyytävien alusten harjoittama lyyraturskan kohdennettu pyynti ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e kielletään pohjatrooleja 14 , nuottia 15 ja ankkuroituja verkkoja 16 käyttäviltä kalastusaluksilta.

    Pohjankatkarapu Skagerrakissa ja Kattegatissa

    Asetuksessa (EU) 2024/257 vahvistettiin pohjankatkaravun (Pandalus borealis) TAC väliaikaisesti nollaksi EU:n ja Norjan vesillä ICES-alueella 3a (Skagerrak-Kattegat) 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 väliseksi ajaksi, kunnes ICES julkaisee pohjankatkarapua ICES-alueilla 3a ja 4a itäinen (Skagerrak-Kattegat ja Pohjanmeren pohjoisosa Norjan haudassa) koskevan tieteellisen lausuntonsa.

    ICESin odotetaan julkaisevan kyseisen lausunnon 7. kesäkuuta 2024. ICESin lausunnon julkaisemisen jälkeen EU käy Norjan kanssa kahdenvälisiä neuvotteluja seuraavista aiheista: i) kyseisen kannan kalastusmahdollisuuksien kokonaistaso 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 välisenä aikana, ii) pohjankatkaravun TACin taso ICES-alueella 3a kyseisenä ajanjaksona ja iii) pohjankatkaravun kalastusmahdollisuuksien vaihdot Norjan ja EU:n välillä linjan 62° N eteläpuolella sijaitsevilla Norjan vesillä vuodeksi 2024, mitä EU ja Norja sopivat harkitsevansa vuoden 2024 kiintiöiden vaihtoa ja niihin pääsyä koskevia järjestelyjä koskevissa kahdenvälisissä neuvotteluissa. Näiden kahdenvälisten neuvottelujen virallisen tuloksen saamiseen asti asetuksen (EU) 2023/194 17 tätä asiaa koskevan johdanto-osan kappaleen teksti on hakasulkeissa tarvittavin mukautuksin ja pohjankatkaravun TAC EU:n ja Norjan vesillä ICES-alueella 3a 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 välisenä aikana on osoitettu merkinnällä ”pm” (pro memoria). Heti kun näiden kahdenvälisten neuvottelujen virallinen tulos on tiedossa, komission yksiköt päivittävät ehdotusta epävirallisella asiakirjalla, jossa ehdotetaan kyseistä TACia kyseiseksi ajanjaksoksi Norjan kanssa sovitulle tasolle.

    Kilohaili Pohjanmerellä, Skagerrakissa ja Kattegatissa

    Asetuksessa (EU) 2024/257 vahvistettiin kilohailin (Sprattus sprattus) ja sen kanssa saatujen sivusaaliiden TACit väliaikaisesti nollaksi 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 väliseksi ajaksi i) EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-suuralueella 4 ja alueella 2a ja ii) EU:n ja Norjan vesillä ICES-alueella 3a (Skagerrak-Kattegat), kunnes ICES julkaisee kilohailia ICES-suuralueella 4 ja alueella 3a koskevan tieteellisen lausuntonsa 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 väliseltä ajanjaksolta.

    ICESin odotetaan julkaisevan kyseisen lausunnon 18. huhtikuuta 2024. ICESin lausunnon julkaisemisen jälkeen EU käy Yhdistyneen kuningaskunnan ja Norjan kanssa kolmenvälisiä neuvotteluja seuraavista aiheista: i) kyseisen kannan kalastusmahdollisuuksien kokonaistaso 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 välisenä aikana ja ii) kilohailin TACin taso ICES-suuralueella 4 ja alueella 2a sekä ICES-alueella 3a kyseisenä ajanjaksona. Näiden kolmenvälisten neuvottelujen virallisen tuloksen saamiseen asti asetuksen (EU) 2023/194 tätä asiaa koskevan johdanto-osan kappaleen teksti on hakasulkeissa tarvittavin mukautuksin ja kilohailin ja sen kanssa saatujen sivusaaliiden TACit 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 välisenä aikana i) EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-suuralueella 4 ja alueella 2a ja ii) EU:n ja Norjan vesillä ICES-alueella 3a (Skagerrak ja Kattegat) on osoitettu merkinnällä ”pm” (pro memoria). Heti kun näiden kolmenvälisten neuvottelujen virallinen tulos on tiedossa, komission yksiköt päivittävät ehdotusta epävirallisella asiakirjalla, jossa ehdotetaan kyseisiä TACeja kyseiseksi ajanjaksoksi Yhdistyneen kuningaskunnan ja Norjan kanssa sovitulle tasolle.

    Kilohaili Englannin kanaalissa

    Asetuksessa (EU) 2024/257 vahvistettiin kilohailin ja sen kanssa saatujen sivusaaliiden TAC väliaikaisesti nollaksi EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueilla 7d ja 7e (Englannin kanaali) 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 väliseksi ajaksi, kunnes ICES julkaisee kyseisen alueen kilohailia koskevan tieteellisen lausuntonsa kyseiseltä ajanjaksolta.

    ICESin odotetaan julkaisevan kyseisen lausunnon 18. huhtikuuta 2024. ICESin lausunnon julkaisemisen jälkeen EU käy Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa kahdenvälisiä neuvotteluja TACin tasosta 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 väliseksi ajanjaksoksi Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen 18 , jäljempänä ’kauppa- ja yhteistyösopimus’, 498 artiklan 2, 4 ja 6 kohdan nojalla. Näiden kahdenvälisten neuvottelujen virallisen tuloksen saamiseen asti asetuksen (EU) 2023/194 tätä asiaa koskevan johdanto-osan kappaleen teksti on hakasulkeissa tarvittavin mukautuksin ja kilohailin ja sen kanssa saatujen sivusaaliiden TAC ICES-alueilla 7d ja 7e 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 välisenä aikana on osoitettu merkinnällä ”pm” (pro memoria). Heti kun näiden kahdenvälisten neuvottelujen virallinen tulos on tiedossa, komission yksiköt päivittävät ehdotusta epävirallisella asiakirjalla, jossa ehdotetaan kyseistä TACia kyseiseksi ajanjaksoksi Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa sovitulle tasolle.

    Punasimppu Koillis-Atlantilla

    Asetuksessa (EU) 2024/257 merkittiin punasimppuja (Sebastes spp.) kansainvälisillä vesillä ICES-suuralueilla 1 ja 2 (Koillis-Atlantti) koskeva EU:n kiintiö maininnalla ”vahvistetaan myöhemmin”.

    Jotta kalastus voitaisiin aloittaa 1. heinäkuuta 2024, ehdotetaan, että kyseinen punasimppua koskeva EU:n kiintiö kansainvälisillä vesillä ICES-suuralueilla 1 ja 2 vahvistetaan vuodeksi 2024. Ehdotetaan, että kyseinen EU:n kiintiö vahvistetaan 6 000 tonnin tasolle eli samalle tasolle kuin vuonna 2023, kunnes tieteelliset lausunnot ovat saatavilla ja jotta kyseistä kantaa koskeva EU:n kalastustoiminta kansainvälisillä vesillä on mahdollista säilyttää aiemmin vallinneella tasolla.

    ICCAT

    Euroopan parlamentti ja neuvosto antoivat 13. maaliskuuta 2024 asetuksen (EU) 2024/897 19 tiettyjen kalastuksenhoito-, säilyttämis- ja valvontatoimenpiteiden saattamisesta osaksi EU:n lainsäädäntöä Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission (ICCAT) yleissopimusalueella.

    Asetuksella (EU) 2024/897 muutetaan muun muassa asetuksen (EU) 2017/2107 20 33 artiklaa lisäämällä viimeksi mainittuun asetukseen uusi säännös, jossa kielletään EU:n aluksia vahingoittamasta Atlantin valtamerellä linjan 5° N pohjoispuolella saaliiksi joutuneita makrillihaita ja jossa edellytetään, että EU:n alukset päästävät tällaiset makrillihait viipymättä mereen ottaen samalla asianmukaisesti huomioon miehistön jäsenten turvallisuuden. Asetuksen (EU) 2017/2107 32 artiklassa ja 34–36 artiklassa kielletään jo EU:n aluksia pitämästä aluksella, jälleenlaivaamasta tai purkamasta aluksesta ICCAT:n alaisuuteen kuuluvan kalastuksen yhteydessä saaliiksi saatujen isosilmäkettuhaiden (Alopias superciliosus), valkopilkkahaiden (Carcharhinus longimanus), Sphyrnidae-heimoon kuuluvien vasarahaiden ja haukkahaiden (Carcharhinus falciformis) osia tai kokonaisia ruhoja ja päästämään ne heti takaisin mereen vahingoittumattomina. Jotta vältettäisiin samaa aihetta koskevien säännösten päällekkäisyys, on aiheellista kumota asetuksen (EU) 2024/257 27 artiklan 1 ja 3–6 kohta.

    Asetuksella 2024/897 muutetaan myös muun muassa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2023/2053 21 8 artiklaa lisäämällä viimeksi mainittuun asetukseen uusi säännös, jonka mukaan jäsenvaltiot voivat pyytää, että enintään 5 prosenttia niiden tonnikalan (Thunnus thynnus) vuotuisesta kiintiöstä Atlantin valtamerellä linjan 45° W itäpuolella ja Välimerellä siirretään edellisestä vuodesta tiettyyn vuoteen. Kun jäsenvaltiot esittävät tällaisen pyynnön, niiden on toimitettava komissiolle tarkistettu vuotuinen kalastussuunnitelma ja tarkistettu vuotuinen kalastuskapasiteetin hallintasuunnitelma. Komissio toimittaa tällaisten tarkistettujen vuotuisten kalastussuunnitelmien ja tarkistettujen vuotuisten kalastuskapasiteetin hallintasuunnitelmien perusteella tarkistetun EU:n vuotuisen suunnitelman ICCAT:n sihteeristölle keskustelua ja ICCAT:n hyväksyntää varten asetuksen (EU) 2023/2053 11 artiklan 5 kohdan mukaisesti. Siihen asti, kun tällainen tarkistettu EU:n vuotuinen suunnitelma mahdollisesti toimitetaan ja ICCAT sen hyväksyy, tonnikalan TAC Atlantin valtamerellä linjan 45° W itäpuolella ja Välimerellä vuodeksi 2024 on osoitettu merkinnällä ”pm” (pro memoria). Heti kun ICCAT on hyväksynyt tällaisen mahdolliseen tarkistetun EU:n vuotuisen suunnitelman, komission yksiköt päivittävät ehdotusta epävirallisella asiakirjalla, jossa ehdotetaan tonnikalan TACia Atlantin valtamerellä linjan 45° W itäpuolella ja Välimerellä vuodeksi 2024.

    Asetuksen (EU) 2023/2053 15 artiklan 7 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle tonnikalan tarkistetut kasvatuksen hallintasuunnitelmat ICCAT-yleissopimusalueella viimeistään kunkin vuoden 15 päivänä toukokuuta. Komissio toimittaa tällaisten tarkistettujen kasvatuksen hallintasuunnitelmien perusteella tarkistetun EU:n vuotuisen suunnitelman ICCAT:n sihteeristölle keskustelua ja ICCAT:n hyväksyntää varten. Siihen asti, kun tällainen tarkistettu EU:n vuotuinen suunnitelma mahdollisesti toimitetaan ja ICCAT sen hyväksyy, asetuksen (EU) 2023/194 tätä asiaa koskevan johdanto-osan kappaleen teksti on hakasulkeissa tarvittavin mukautuksin ja EU:n kasvatuksen enimmäispanos ja ‑kapasiteetti vuodeksi 2024 on osoitettu merkinnällä ”pm” (pro memoria). Heti kun ICCAT on hyväksynyt tällaisen mahdollisen tarkistetun EU:n vuotuisen suunnitelman, komission yksiköt päivittävät ehdotusta epävirallisella asiakirjalla, jossa ehdotetaan asiaankuuluvien kasvatuksen enimmäispanoksen ja -kapasiteetin muuttamista vuodeksi 2024.

    NPFC

    Pohjoisen Tyynenmeren kalastuskomissio (NPFC) muutti vuoden 2024 vuosikokouksessaan japaninmakrillia (Scomber japonicus) koskevia toimenpiteitä NPFC-yleissopimusalueella ja vahvisti ensimmäisen kerran kyseiselle kannalle kaikkien NPFC:n sopimuspuolten käytettävissä olevat saalisrajoitukset troolareille ja kurenuotta-aluksille 1. kesäkuuta 2024 ja 31. toukokuuta 2025 väliseksi ajaksi 22 . Lisäksi NPFC vahvisti kyseisen kannan lisämäärän EU:lle samalle ajanjaksolle. Se vahvisti myös asiaan liittyvät pyyntiponnistusrajoitukset. Lisäksi NPFC otti käyttöön toimenpiteitä, jotka liittyvät toiminnallisesti näihin saalisrajoituksiin ja kyseiseen lisämäärään ja joita ilman i) näitä saalisrajoituksia ei olisi voitu vahvistaa kaikille NPFC:n sopimuspuolille ja ii) japaninmakrillin kalastusmahdollisuuksia NPFC-yleissopimusalueella olisi vähennettävä muiden kuin kohdelajien suojelemiseksi. Ehdotetaan, että nämä kalastusmahdollisuudet ja toiminnallisesti toisiinsa liittyvät toimenpiteet pannaan täytäntöön EU:n lainsäädännössä. Koska jäsenvaltiot eivät ole aiemmin kalastaneet kyseistä kantaa, EU:n saalisrajoitusten ja lisämäärän osalta ehdotetaan, että ne jaetaan EU:n tasolla.

    Virheiden oikaiseminen

    Asetuksen (EU) 2024/257, sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston asetuksella (EU) 2024/1015 23 , liitteen IA osassa B olisi oikaistava seuraavat virheet:

    Taulukko 103, alaviite 1: ilmoituskoodi ”MAC/*3A4-BC” olisi korvattava koodilla ”MAC/*3A4BC”.

    Taulukko 123, alaviite 2: Rehukalaa Norjan vesillä ICES-suuralueella 4 koskevan EU:n kiintiön lisäksi piikkimakrillin (Trachurus spp.) määrä, joka voidaan pyytää kyseisessä EU:n kiintiössä, olisi vahvistettava Norjan ja EU:n välillä käytyjen kalastusneuvottelujen tulosten mukaisesti Ruotsin puolesta vuodeksi 2024 24 . Kyseinen määrä olisi vahvistettava 400 tonnin tasolle.

    Asetuksen (EU) 2024/257 liitteessä IK olisi oikaistava seuraavat virheet:

    Taulukko 1, alaviite 1: oikeudellisen selkeyden vuoksi viittaus FAO-suuralueeseen 51.7 olisi poistettava, koska kyseisessä alaviitteessä esitetty alue kattaa myös osia FAO-suuralueesta 51.6.

    Taulukko 2, alaviite 1: taulukossa 1 noudatetun lähestymistavan mukaisesti viittaus FAO-suuralueeseen 51.7 olisi poistettava.

    Taulukko 3, alaviite 1: taulukossa 1 noudatetun lähestymistavan mukaisesti viittaus FAO-suuralueeseen 57.4 olisi poistettava. Lisäksi 1 ja 4 kohdan koordinaatit olisi korjattava.

    Asetuksissa (EU) 2023/194 ja (EU) 2024/257 olisi oikaistava seuraavat kiellettyjä lajeja koskevat virheet:

    asetuksen (EU) 2023/194 18 artiklan 1 kohdan p alakohta ja liitteessä I A oleva D osa: NEAFC:n suositusten 08:2024–10:2024 25 mukaisesti EU:n kalastusaluksia kielletään kalastamasta, pitämästä aluksella, jälleenlaivaamasta tai purkamasta aluksesta kyseisissä suosituksissa lueteltuja syvänmerenhaita, syvänmerenrauskuja (Rajiformes) ja syvänmeren Chimaera-hailajeja i) kaikilla kansainvälisillä vesillä Koillis-Atlantin kalastuskomission (NEAFC) yleissopimusalueella 26 (NEAFC:n sääntelyalue) ja tarvittaessa ii) EU:n vesillä NEAFC-yleissopimusalueella. Sen vuoksi kieltoja olisi sovellettava myös EU:n kalastusaluksiin ICES-suuralueiden 1, 2 ja 14 kansainvälisillä vesillä. Lisäksi kieltoja olisi sovellettava myös seuraaviin: i) syvänmeren rengaskissahai (Galeus melastomus), ii) NEAFC:n suosituksessa 10:2024 luetellut Rajiformes-lajit ja iii) NEAFC:n suosituksessa 08:2024 luetellut Chimaera-lajit; ja

    asetuksen (EU) 2023/194 18 artiklan 1 kohdan p alakohta ja liitteessä I A oleva D osa, asetuksen (EU) 2024/257 20 artiklan 1 kohdan c–f alakohta ja 55 artiklan 1 kohdan d alakohta: oikeudellisen selkeyden varmistamiseksi kiellot olisi poistettava asetuksesta (EU) 2024/257 ja sisällytettävä asetukseen (EU) 2023/194.



    2024/0117 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON ASETUS

    unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2024, 2025 ja 2026 annetun asetuksen (EU) 2024/257 sekä tällaisten kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2023 annetun asetuksen (EU) 2023/194 muuttamisesta ja oikaisemisesta

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 43 artiklan 3 kohdan,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Neuvoston asetuksessa (EU) 2024/257 27 vahvistetaan vuodeksi 2024, 2025 ja 2026 unionin vesillä ja unionin aluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavat tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuudet. Näitä kalastusmahdollisuuksia, mukaan lukien tietyt niihin toiminnallisesti liittyvät toimenpiteet, olisi muutettava, jotta voidaan ottaa huomioon julkaistut tieteelliset lausunnot sekä kolmansien maiden ja alueellisten kalastuksenhoitojärjestöjen kanssa käytyjen neuvottelujen tulokset.

    (2)[Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) julkaistua [X] lausuntonsa, joka koskee sardellia (Engraulis encrasicolus) ICES-alueella 9a 1 päivän heinäkuuta 2024 ja 30 päivän kesäkuuta 2025 välisenä aikana, sardellin suurin sallittu saalis (TAC) ICES-suuralueilla 9 ja 10 ja unionin vesillä Itäisen Keski-Atlantin kalastuskomitean (CECAF) alueella 34.1.1 kyseiseksi ajanjaksoksi olisi vahvistettava mainitun lausunnon mukaisesti.] [Johdanto-osan kappaletta ja asiaa koskevia säännöksiä päivitetään ICESin lausunnon julkaisemisen jälkeen.]

    (3)Tieteellis-teknis-taloudellinen kalastuskomitea (STECF) julkaisi 28 päivänä maaliskuuta 2024 lausuntonsa 28 niistä sosioekonomisista vaikutuksista, joita aiheutuu lyyraturskan (Pollachius pollachius) TACin vahvistamisesta vuodeksi 2024 ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e ICESin suosittelemalle tasolle 29 , ja ilmoitti sellaisen TACin tason, joka tarvitaan pullonkaulalajeihin 30 liittyvän ilmiön välttämiseksi. Sen vuoksi olisi vahvistettava lopullinen TAC vuodeksi 2024 ja korvattava asetuksessa (EU) 2024/257 vahvistettu väliaikainen TAC 1 päivän tammikuuta ja 30 päivän kesäkuuta 2024 väliseksi ajaksi. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/472 31 5 artiklan 3 kohdan nojalla kyseinen TAC olisi vahvistettava 959 tonnin tasolle, mikä kyseisen lausunnon mukaan mahdollistaa sen, että laivastot voivat jatkaa toimintaansa vuoden viimeiselle neljännekselle saakka, ja siten vähentää i) pullonkaulalajeihin liittyvää ilmiötä ja asianomaisten lajien kalastuksen ennenaikaista kieltämistä ja ii) asiaan liittyviä sosioekonomisia vaikutuksia kalastusalaan.

    (4)[Unioni ja Norja kävivät 13 ja 29 päivän kesäkuuta 2023 välillä neuvotteluja i) pohjankatkaravun kalastusmahdollisuuksien kokonaistasosta ICES-alueilla 3a ja 4a itäinen 1 päivän heinäkuuta 2023 ja 30 päivän kesäkuuta 2024 väliseksi ajaksi sekä ii) pohjankatkaravun TACin tasosta ICES-alueella 3a. Neuvottelujen tulokset kirjattiin hyväksyttyyn pöytäkirjaan, joka allekirjoitettiin 29 päivänä kesäkuuta 2023. Kyseinen TAC olisi sen vuoksi vahvistettava Norjan kanssa sovitulle tasolle.] [Johdanto-osan kappaletta ja asiaa koskevia säännöksiä päivitetään unionin ja Norjan neuvottelujen päättymisen jälkeen.]

    (5)[Unioni, Yhdistynyt kuningaskunta ja Norja neuvottelivat 12 päivänä toukokuuta 2023 i) kilohailin (Sprattus sprattus) kalastusmahdollisuuksien kokonaistasosta unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-suuralueella 4 ja alueella 2a 1 päivän heinäkuuta 2024 ja 30 päivän kesäkuuta 2025 väliseksi ajaksi ja unionin ja Norjan vesillä ICES-alueella 3a samana ajanjaksona sekä ii) kilohailin TACin tasosta kyseisillä alueilla. Neuvottelujen tulokset kirjattiin hyväksyttyyn pöytäkirjaan, joka allekirjoitettiin 16 päivänä toukokuuta 2023. Kilohailin ja sen kanssa saatujen sivusaaliiden TACit 1 päivän heinäkuuta 2023 ja 30 päivän kesäkuuta 2024 väliseksi ajaksi i) unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-suuralueella 4 ja alueella 2a ja ii) unionin ja Norjan vesillä ICES-alueella 3a olisi sen vuoksi vahvistettava Yhdistyneen kuningaskunnan ja Norjan kanssa sovituille tasoille.] [Johdanto-osan kappaletta ja asiaa koskevia säännöksiä päivitetään unionin, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Norjan neuvottelujen päättymisen jälkeen.]

    (6)[Unioni ja Yhdistynyt kuningaskunta neuvottelivat 4 päivänä toukokuuta 2023 Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen 32 498 artiklan 2, 4 ja 6 kohdan nojalla kilohailin TACin tasosta ICES-alueilla 7d ja 7e 1 päivän heinäkuuta 2023 ja 30 päivän kesäkuuta 2024 väliseksi ajaksi. Neuvottelujen tulokset kirjattiin hyväksyttyyn pöytäkirjaan, joka allekirjoitettiin 1 päivänä kesäkuuta 2023. Kilohailin ja sen kanssa saatujen sivusaaliiden TAC ICES-alueilla 7d ja 7e kyseiseksi ajanjaksoksi olisi näin ollen vahvistettava Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa sovitulle tasolle.] [Johdanto-osan kappaletta ja asiaa koskevia säännöksiä päivitetään unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan neuvottelujen päättymisen jälkeen.]

    (7)Jotta kalastus voitaisiin aloittaa 1 päivänä heinäkuuta 2024, ehdotetaan, että punasimppuja (Sebastes spp.) koskeva unionin kiintiö kansainvälisillä vesillä ICES-suuralueilla 1 ja 2 vahvistetaan vuodeksi 2024. Kyseinen unionin kiintiö olisi vahvistettava 6 000 tonnin tasolle eli samalle tasolle kuin vuonna 2023, kunnes tieteelliset lausunnot ovat saatavilla ja jotta kyseistä kantaa koskeva unionin kalastustoiminta kansainvälisillä vesillä on mahdollista säilyttää aiemmin vallinneella tasolla.

    (8)Pohjoisen Tyynenmeren kalastuskomissio (NPFC) muutti vuoden 2024 vuosikokouksessaan japaninmakrillia (Scomber japonicus) koskevia toimenpiteitä NPFC-yleissopimusalueella ja vahvisti ensimmäisen kerran kyseiselle kannalle kaikkien NPFC:n sopimuspuolten, unioni mukaan lukien, käytettävissä olevat saalisrajoitukset troolareille ja kurenuotta-aluksille 1 päivän kesäkuuta 2024 ja 31 päivän toukokuuta 2025 väliseksi ajaksi. Lisäksi NPFC vahvisti kyseisen kannan lisämäärän unionille samalle ajanjaksolle. Se vahvisti myös asiaan liittyvät pyyntiponnistusrajoitukset. Lisäksi NPFC otti käyttöön toimenpiteitä, jotka liittyvät toiminnallisesti näihin saalisrajoituksiin ja kyseiseen lisämäärään ja joita ilman i) näitä saalisrajoituksia ei olisi voitu vahvistaa kaikille NPFC:n sopimuspuolille ja ii) japaninmakrillin kalastusmahdollisuuksia NPFC-yleissopimusalueella olisi vähennettävä muiden kuin kohdelajien suojelemiseksi. Ehdotetaan, että nämä kalastusmahdollisuudet ja toiminnallisesti toisiinsa liittyvät toimenpiteet pannaan täytäntöön unionin lainsäädännössä. Koska jäsenvaltiot eivät ole aiemmin kalastaneet kyseistä kantaa, unionin saalisrajoitusten ja lisämäärän osalta ehdotetaan, että ne jaetaan unionin tasolla.

    (9)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2024/897 33 muutetaan muun muassa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/2017 34 35 33 artiklaa lisäämällä viimeksi mainittuun asetukseen uusi säännös, jossa kielletään unionin aluksia vahingoittamasta Atlantin valtamerellä linjan 5° N pohjoispuolella saaliiksi joutuneita makrillihaita ja jossa edellytetään, että unionin alukset päästävät tällaiset makrillihait viipymättä mereen ottaen samalla asianmukaisesti huomioon miehistön jäsenten turvallisuuden. Samaa asiaa koskevien säännösten päällekkäisyyden välttämiseksi on aiheellista kumota asetuksen (EU) 2024/257 27 artiklan 6 kohta.

    (10)Asetuksen (EU) 2017/2017 32 artiklassa ja 34–36 artiklassa kielletään jo unionin aluksia pitämästä aluksella, jälleenlaivaamasta tai purkamasta aluksesta ICCAT:n alaisuuteen kuuluvan kalastuksen yhteydessä saaliiksi saatujen isosilmäkettuhaiden (Alopias superciliosus), valkopilkkahaiden (Carcharhinus longimanus), Sphyrnidae-heimoon kuuluvien vasarahaiden ja haukkahaiden (Carcharhinus falciformis) osia tai kokonaisia ruhoja ja päästämään ne heti takaisin mereen vahingoittumattomina. Jotta vältettäisiin samaa aihetta koskevien säännösten päällekkäisyys, on aiheellista kumota myös asetuksen (EU) 2024/257 27 artiklan 1 ja 3–5 kohta.

    (11)[Tietyt jäsenvaltiot toimittivat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2023/2053 36 8 artiklan mukaisesti komissiolle tarkistetut vuotuiset kalastussuunnitelmat ja vuotuiset kalastuskapasiteetin hallintasuunnitelmat, joissa pyydettiin siirtämään tietty prosenttiosuus niiden tonnikalan (Thunnus thynnus) vuotuisesta kiintiöstä Atlantin valtamerellä pituuspiirin 45° W itäpuolella ja Välimerellä vuodesta 2023 vuoteen 2024. Komissio toimitti näiden tarkistettujen suunnitelmien perusteella [X] toukokuuta 2024 ICCAT:n sihteeristölle tarkistetun unionin vuotuisen suunnitelman vuodeksi 2024 asetuksen (EU) 2023/2053 11 artiklan 5 kohdan mukaisesti. ICCAT hyväksyi tarkistetun unionin vuotuisen suunnitelman vuodeksi 2024 [X]. Tonnikalan TACia Atlantin valtamerellä pituuspiirin 45° W itäpuolella ja Välimerellä vuodeksi 2024 olisi tämän vuoksi muutettava kyseisen tarkistetun unionin vuotuisen suunnitelman mukaisesti.] [Johdanto-osan kappale ja kyseiset säännökset päivitetään, kun ICCAT on hyväksynyt mahdollisen tarkistetun unionin vuotuisen suunnitelman.]

    (12)[Viisi jäsenvaltiota toimitti komissiolle muutoksia tonnikalan kasvatuksen hallintasuunnitelmiinsa asetuksen (EU) 2023/2053 15 artiklan 7 kohdan mukaisesti. Komissio toimitti näiden tarkistettujen suunnitelmien perusteella 9 päivänä toukokuuta 2023 ICCAT:n sihteeristölle tarkistetun unionin vuotuisen suunnitelman vuodeksi 2023. ICCAT hyväksyi tarkistetun unionin vuotuisen suunnitelman vuodeksi 2023 11 päivänä toukokuuta 2023. Unionin kasvatuksen enimmäispanosta ja -kapasiteettia olisi näin ollen muutettava kyseisen tarkistetun unionin vuotuisen suunnitelman mukaisesti.] [Johdanto-osan kappale ja kyseiset säännökset päivitetään, kun ICCAT on hyväksynyt mahdollisen tarkistetun unionin vuotuisen suunnitelman.]

    (13)Asetuksen (EU) 2024/257 20 artiklan 1 kohta ja tietyt sen liitteessä IA osassa B ja liitteessä IK olevat TAC-taulukot sekä neuvoston asetuksen (EU) 2023/194 37 18 artiklan 1 kohta ja liitteessä I A oleva D osa sisältävät tiettyjä virheitä, jotka koskevat kalastusmahdollisuuksien tasoja, lajeja, soveltamisalueita ja ilmoituskoodeja. Sen vuoksi on aiheellista oikaista kyseiset säännökset.

    (14)Asetuksia (EU) 2023/194 ja (EU) 2024/257 olisi sen vuoksi muutettava ja oikaistava tämän mukaisesti.

    (15)Tämän asetuksen tiettyjä säännöksiä, joilla oikaistaan tiettyjä kalastusmahdollisuuksia SIOFA-sopimuksen soveltamisalueella koskevia asetuksen (EU) 2024/357 säännöksiä, olisi sovellettava muutettujen säännösten soveltamisajan mukaisesti 1 päivästä joulukuuta 2023. Lisäksi tämän asetuksen säännöksiä, joilla muutetaan tai oikaistaan asetusten (EU) 2023/194 ja (EU) 2024/257 säännöksiä siltä osin kuin on kyse i) lyyraturskasta ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e, ii) tonnikalasta Atlantin valtamerellä pituuspiirin 45° W itäpuolella ja Välimerellä ja iii) virheiden oikaisuista, olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2024 asianomaisten säännösten soveltamisajan mukaisesti. Tällainen taannehtiva soveltaminen ei rajoita oikeusvarmuuden ja luottamuksensuojan periaatteiden soveltamista, koska asianomaisten kalastusmahdollisuuksien tasoa tai soveltamisaluetta tai kasvatusrajoituksia nostetaan.

    (16)Koska kalastustoiminnan keskeytysten välttämisen tarve on kiireellinen, tämän asetuksen olisi tultava voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla
    Asetuksen (EU) 2024/257 muuttaminen ja oikaiseminen

    Muutetaan asetus (EU) 2024/257 seuraavasti:

    1)    Lisätään 1 artiklan 2 kohtaan d alakohta seuraavasti:

    d)    kalastusmahdollisuudet NPFC-yleissopimusalueella 1 päivän kesäkuuta 2024 ja 31 päivän toukokuuta 2025 väliseksi ajaksi.

    2)    Lisätään 4 artiklaan ra alakohta seuraavasti:

    ra)    ’NPFC-yleissopimusalueella’ (NPFC: pohjoisen Tyynenmeren kalastuskomissio) aavan meren kalavarojen säilyttämisestä ja hoidosta Pohjois-Tyynellämerellä tehdyssä yleissopimuksessa 38 määriteltyä maantieteellistä aluetta;

    3)    Lisätään 12 a artikla seuraavasti:

    12 a artikla
    Lyyraturskaa koskevat toimenpiteet ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e

    Lyyraturskan saaliisiin sovellettava säilyttämisen vähimmäisviitekoko on 42 cm ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e.

    4)    Kumotaan 20 artiklan 1 kohdan c–f alakohta.

    5)    Korvataan 27 artikla seuraavasti:

    27 artikla
    Hait

    Asetuksen 2017/2107 32–36 artiklassa säädettyjen kieltojen lisäksi myös Alopias-sukuun kuuluvien kettuhaiden kohdennettu kalastus on kielletty.

    6)    Lisätään 11 a jakso seuraavasti:

    11 a jakso
    NPFC-yleissopimusalue

    48 a artikla
    Japaninmakrillin kalastus

    1.Lippujäsenvaltioiden on NPFC-yleissopimusalueella kalastavien unionin kalastusalusten osalta toimitettava komissiolle seuraavat aggregoidut tiedot viimeistään seuraavina ajankohtina:

    a)liitteessä IM kaikkien NPFC:n sopimuspuolten osalta vahvistettujen japaninmakrillin (Scomber japonicus) saalisrajoitusten mukaiset kuukausittaiset saaliit troolareiden ja kurenuotta-alusten osalta, kun kyseisten saalisrajoitusten käyttöaste on alle 60 prosenttia, viimeistään seuraavan kuukauden seitsemäntenä päivänä; ja

    b) viikoittaiset kyseisten saalisrajoitusten mukaiset japaninmakrillin saaliit, kun kyseisten saalisrajoitusten käyttöaste on yli 60 prosenttia ja alle 95 prosenttia, viimeistään seuraavan viikon tiistaina.

    Komissio kokoaa nämä tiedot ja toimittaa ne viipymättä NPFC:n pääsihteerille.

    2. Kahden päivän kuluessa päivästä, jona NPFC:n pääsihteeri on ilmoittanut, että kyseisten saalisrajoitusten käyttöaste on saavuttanut 95 prosentin tason, komissio kieltää kyseisten saalisrajoitusten mukaisen kalastuksen.

    3. Komissio kokoaa ja toimittaa tiedot kunkin vuoden japaninmakrillisaaliista NPFC-yleissopimusalueella NPFC:n pääsihteerille viimeistään seuraavan vuoden helmikuun lopussa.

    4. Tätä artiklaa sovelletaan neuvoston asetuksen (EY) N:o 1224/2009 39 33 artiklassa säädettyjen kalastusmahdollisuuksia koskevien raportointivelvoitteiden lisäksi.

    48 b artikla
    Haiden suojelu NPFC-yleissopimusalueella

    1. NPFC-yleissopimusalueella kalastavat unionin kalastusalukset eivät saa kalastaa, pitää aluksella, jälleenlaivata eivätkä purkaa aluksesta haita NPFC-yleissopimusalueella.

    2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen lajien yksilöitä ei saa vahingoittaa, jos niitä saadaan sattumalta saaliiksi, ja ne on päästettävä heti takaisin mereen.

    48 c artikla
    Vaelluskalojen suojelu NPFC-yleissopimusalueella

    1. NPFC-yleissopimusalueella kalastavat unionin kalastusalukset eivät saa kalastaa, pitää aluksella, jälleenlaivata eivätkä purkaa aluksesta koiralohta (Oncorhynchus keta), hopealohta (Oncorhynchus kisutch), kyttyrälohta (Oncorhynchus gorbuscha), punalohta (Oncorhynchus nerka), kuningaslohta (Oncorhynchus tshawytscha), kirsikkalohta (Oncorhynchus masou) eikä kirjolohta (Oncorhynchus mykiss).

    2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen lajien yksilöitä ei saa vahingoittaa, jos niitä saadaan sattumalta saaliiksi, ja ne on päästettävä heti takaisin mereen.

    7)    Kumotaan 55 artiklan 1 kohdan d alakohta.

    8)    Lisätään 59 artiklaan aa, ga, ia ja ja alakohta seuraavasti:

    aa)    12 a artiklaa sovelletaan 1 päivän heinäkuuta 2024 ja 31 päivän joulukuuta 2024 välisenä aikana tai siihen päivään saakka, jona aletaan soveltaa asetuksen (EU) 2019/1241 15 artiklan 2 kohdan mukaisesti annettua delegoitua säädöstä, jolla muutetaan kyseisen asetuksen liitteessä VII olevaa A osaa siltä osin kuin on kyse lyyraturskan säilyttämisen vähimmäisviitekoosta ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e, sen mukaan, kumpi ajankohta on aikaisempi;

    ga)    11 a jaksoa sovelletaan 1 päivän kesäkuuta 2024 ja 31 päivän toukokuuta 2025 välisenä aikana tai siihen päivään saakka, jona aletaan soveltaa aavan meren kalavarojen säilyttämistä ja hoitoa Pohjois-Tyynellämerellä koskevan yleissopimuksen soveltamisalaan kuuluvalla alueella sovellettavista toimenpiteistä annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta, sen mukaan, kumpi ajankohta on aikaisempi;

    ia)    liitteen IA osan A taulukon 17 alaviitettä 1 sovelletaan 1 päivän heinäkuuta 2024 ja 31 päivän joulukuuta 2024 välisenä aikana;

    ja)    liitettä IM sovelletaan 1 päivän kesäkuuta 2024 ja 31 päivän toukokuuta 2025 välisenä aikana.

    9)    Muutetaan liitteet IA, IB, ID, IK ja VI tämän asetuksen liitteen I mukaisesti.

    10)    Lisätään liite IM tämän asetuksen liitteessä I olevan 16 kohdan mukaisesti.

    2 artikla
    Asetuksen (EU) 2023/194 muuttaminen ja oikaiseminen

    Muutetaan ja oikaistaan asetus (EU) 2023/194 seuraavasti:

    1)    Korvataan 18 artiklan 1 kohdan p alakohta seuraavasti:

    p)    liitteessä I olevassa D osassa luetellut syvänmeren lajit unionin, Yhdistyneen kuningaskunnan ja kansainvälisillä vesillä ICES-alueilla 1; 2, lukuun ottamatta Yhdistyneen kuningaskunnan vesiä alueella 2a; 5–10; 12 ja 14 sekä CECAF-alueilla 34.1.1, 34.1.2 ja 34.2. Lisäksi unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueella 2a ja suuralueella 4, jos kyseisessä liitteessä niin täsmennetään.

    2)    Korvataan 55 artiklan 1 kohdan k alakohta seuraavasti:

    k)    liitteessä I olevassa D osassa luetellut syvänmerenhait unionin vesillä ICES-suuralueilla 6–10 sekä CECAF-alueilla 34.1.1, 34.1.2 ja 34.2. Lisäksi unionin vesillä ICES-suuralueella 4, jos kyseisessä liitteessä niin täsmennetään.

    3)    Muutetaan ja oikaistaan liitteessä I oleva D osa tämän asetuksen liitteen II mukaisesti.

    3 artikla
    Voimaantulo ja soveltaminen

    Tämä asetus tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 1 päivästä joulukuuta 2023. 2 artiklaa kuitenkin sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2024.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa,

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)    Neuvoston asetus (EU) 2024/257, annettu 10 päivänä tammikuuta 2024, unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2024, 2025 ja 2026 sekä asetuksen (EU) 2023/194 muuttamisesta (EUVL L, 2024/257, 11.1.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/257/oj ).
    (2)    Neuvoston asetus (EU) 2023/194, annettu 30 päivänä tammikuuta 2023, unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2023 sekä tällaisten kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta eräille syvänmeren kalakannoille vuosiksi 2023 ja 2024 (EUVL L 28, 31.1.2023, s. 1).
    (3)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1380/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, yhteisestä kalastuspolitiikasta, neuvoston asetusten (EY) N:o 1954/2003 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 2371/2002 ja (EY) N:o 639/2004 ja neuvoston päätöksen 2004/585/EY kumoamisesta (EUVL L 354, 28.12.2013, s. 22).
    (4)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.21841014.v1  
    (5)    Ottaen huomioon kalastusmahdollisuuksien jakautuminen kyseisen lausunnon kattamien kolmen TACin välillä: i) lyyraturskan TAC ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e (80 %), ii) lyyraturskan TAC ICES-alueella 8c (9 %) ja iii) lyyraturskan TAC ICES-suuralueilla 9 ja 10 ja EU:n vesillä CECAF-alueella 34.1.1 (11 %).
    (6)    Kuten asetuksen (EU) 2024/257 johdanto-osan 8 kappaleessa selitetään, ’pullonkaulalaji’ on kiintiötön laji, joka saattaa pakottaa yhden tai useamman kalastusaluksen lopettamaan kalastuksen vaikka muiden lajien kiintiötä olisi vielä jäljellä.
    (7)     https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/d/stecf/stecf-plen-24-01-background-docs  
    (8)     https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/d/stecf/stecf_plen_24-01  
    (9)     http://doi.org/10.17895/ices.advice.24212037  
    (10)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/472, annettu 19 päivänä maaliskuuta 2019, läntisillä vesialueilla ja niiden lähivesialueilla kalastettuja kantoja ja näitä kantoja hyödyntäviä kalastuksia koskevasta monivuotisesta suunnitelmasta, asetusten (EU) 2016/1139 ja (EU) 2018/973 muuttamisesta ja neuvoston asetusten (EY) N:o 811/2004, (EY) N:o 2166/2005, (EY) N:o 388/2006, (EY) N:o 509/2007 ja (EY) N:o 1300/2008 kumoamisesta (EUVL L 83, 25.3.2019, s. 1).
    (11)    Ottaen huomioon kalastusmahdollisuuksien jakautuminen kyseisen lausunnon kattamien kolmen TACin välillä: i) lyyraturskan TAC ICES-alueilla 8a, 8b, 8d ja 8e (80 %), ii) lyyraturskan TAC ICES-alueella 8c (9 %) ja iii) lyyraturskan TAC ICES-suuralueilla 9 ja 10 ja EU:n vesillä CECAF-alueella 34.1.1 (11 %).
    (12)     https://doi.org/10.17895/ices.pub.23372990.v1   https://doi.org/10.17895/ices.pub.23541168.v1
    (13)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1241, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, kalavarojen säilyttämisestä ja meriekosysteemien suojelemisesta teknisten toimenpiteiden avulla, neuvoston asetusten (EY) N:o 1967/2006, (EY) N:o 1224/2009 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 1380/2013, (EU) 2016/1139, (EU) 2018/973, (EU) 2019/472 ja (EU) 2019/1022 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 894/97, (EY) N:o 850/98, (EY) N:o 2549/2000, (EY) N:o 254/2002, (EY) N:o 812/2004 ja (EY) N:o 2187/2005 kumoamisesta (EUVL L 198, 25.7.2019, s. 105).
    (14)    Kaikentyyppiset pohjatroolit (OTB, OTT, PTB, TBB, TBN, TBS ja TB).
    (15)    Kaikentyyppiset nuotat (SSC, SDN, SPR, SV, SB ja SX).
    (16)    Kaikki ankkuroidut verkot ja sulkupyydykset (GTR, GNS, GNC, FYK, FPN ja FIX).
    (17)    Neuvoston asetus (EU) 2023/194, annettu 30 päivänä tammikuuta 2023, unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2023 sekä tällaisten kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta eräille syvänmeren kalakannoille vuosiksi 2023 ja 2024 (EUVL L 28, 31.1.2023, s. 1).
    (18)    EUVL L 149, 30.4.2021, s. 10.
    (19)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/897, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2024, Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission (ICCAT) yleissopimusalueella sovellettavista hoito-, säilyttämis- ja valvontatoimenpiteistä annetun asetuksen (EU) 2017/2107 sekä tonnikalan monivuotisen hoitosuunnitelman vahvistamisesta Itä-Atlantilla ja Välimerellä annetun asetuksen (EU) 2023/2053 muuttamisesta (EUVL L, 2024/897, 19.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/897/oj ).
    (20)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2107, annettu 15 päivänä marraskuuta 2017, Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission (ICCAT) yleissopimusalueella sovellettavista hoito-, säilyttämis- ja valvontatoimenpiteistä sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 1936/2001, (EY) N:o 1984/2003 ja (EY) N:o 520/2007 muuttamisesta (EUVL L 315, 30.11.2017, s. 1).
    (21)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/2053, annettu 13 päivänä syyskuuta 2023, tonnikalan monivuotisen hoitosuunnitelman vahvistamisesta Itä-Atlantilla ja Välimerellä, asetusten (EY) N:o 1936/2001, (EU) 2017/2107 ja (EU) 2019/833 muuttamisesta sekä asetuksen (EU) 2016/1627 kumoamisesta (EUVL L 238, 27.9.2023, s. 1).
    (22)    CMM 2024-07.
    (23)    Neuvoston asetus (EU) 2024/1015, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2024, unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2024, 2025 ja 2026 annetun neuvoston asetuksen (EU) 2024/257 muuttamisesta (EUVL L, 2024/1015, 27.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1015/oj ).
    (24)     https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/document/download/006c234d-d1fb-4032-810c-20e897a00d6d_en?filename=2023-12-08-EU%28SE%29-NO-Agreed-Record-2024.pdf  
    (25)     https://www.neafc.org/system/files/Recommendation-08-2024_Deep-sea-chimaera.pdf     https://www.neafc.org/system/files/Recommendation-09-2024_Deep-sea-sharks.pdf     https://www.neafc.org/system/files/Recommendation-10-2024_Deep-sea-rays.pdf  
    (26)    ’NEAFC-yleissopimusalueella’ tarkoitetaan Koillis-Atlantilla harjoitettavaan kalastukseen liittyvää tulevaa monenkeskistä yhteistyötä koskevassa yleissopimuksessa* määriteltyä maantieteellistä aluetta.    * EYVL L 227, 12.8.1981, s. 22. Unioni hyväksyi NEAFC-yleissopimuksen Koillis-Atlantilla harjoitettavaan kalastukseen liittyvää tulevaa monenkeskistä yhteistyötä koskevan yleissopimuksen tekemisestä 13 päivänä heinäkuuta 1981 tehdyllä neuvoston päätöksellä 81/608/ETY (EYVL L 227, 12.8.1981, s. 21).
    (27)    Neuvoston asetus (EU) 2024/257, annettu 10 päivänä tammikuuta 2024, unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2024, 2025 ja 2026 sekä asetuksen (EU) 2023/194 muuttamisesta (EUVL L, 2024/257, 11.1.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/257/oj ).
    (28)     https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/d/stecf/stecf_plen_24-01
    (29)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.21841014.v1  
    (30)    Pullonkaulalaji on kiintiötön laji, joka saattaa pakottaa yhden tai useamman kalastusaluksen lopettamaan kalastuksen, vaikka muiden lajien kiintiötä olisi vielä jäljellä.
    (31)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/472, annettu 19 päivänä maaliskuuta 2019, läntisillä vesialueilla ja niiden lähivesialueilla kalastettuja kantoja ja näitä kantoja hyödyntäviä kalastuksia koskevasta monivuotisesta suunnitelmasta, asetusten (EU) 2016/1139 ja (EU) 2018/973 muuttamisesta ja neuvoston asetusten (EY) N:o 811/2004, (EY) N:o 2166/2005, (EY) N:o 388/2006, (EY) N:o 509/2007 ja (EY) N:o 1300/2008 kumoamisesta (EUVL L 83, 25.3.2019, s. 1).
    (32)    EUVL L 149, 30.4.2021, s. 10.
    (33)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/897, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2024, Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission (ICCAT) yleissopimusalueella sovellettavista hoito-, säilyttämis- ja valvontatoimenpiteistä annetun asetuksen (EU) 2017/2107 sekä tonnikalan monivuotisen hoitosuunnitelman vahvistamisesta Itä-Atlantilla ja Välimerellä annetun asetuksen (EU) 2023/2053 muuttamisesta (EUVL L, 2024/897, 19.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/897/oj ).
    (34)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2107, annettu 15 päivänä marraskuuta 2017, Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission (ICCAT) yleissopimusalueella sovellettavista hoito-, säilyttämis- ja valvontatoimenpiteistä sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 1936/2001, (EY) N:o 1984/2003 ja (EY) N:o 520/2007 muuttamisesta (EUVL L 315, 30.11.2017, s. 1).
    (35)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2107, annettu 15 päivänä marraskuuta 2017, Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission (ICCAT) yleissopimusalueella sovellettavista hoito-, säilyttämis- ja valvontatoimenpiteistä sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 1936/2001, (EY) N:o 1984/2003 ja (EY) N:o 520/2007 muuttamisesta (EUVL L 315, 30.11.2017, s. 1).
    (36)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/2053, annettu 13 päivänä syyskuuta 2023, tonnikalan monivuotisen hoitosuunnitelman vahvistamisesta Itä-Atlantilla ja Välimerellä, asetusten (EY) N:o 1936/2001, (EU) 2017/2107 ja (EU) 2019/833 muuttamisesta sekä asetuksen (EU) 2016/1627 kumoamisesta (EUVL L 238, 27.9.2023, s. 1).
    (37)    Neuvoston asetus (EU) 2023/194, annettu 30 päivänä tammikuuta 2023, unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2023 sekä tällaisten kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta eräille syvänmeren kalakannoille vuosiksi 2023 ja 2024 (EUVL L 28, 31.1.2023, s. 1).
    (38)    EUVL L 55, 28.2.2022, s. 14. Unioni liittyi aavan meren kalavarojen säilyttämisestä ja hoidosta Pohjois-Tyynellämerellä tehtyyn yleissopimuksen 15 päivänä helmikuuta 2022 annetulla neuvoston päätöksellä (EU) 2022/314 Euroopan unionin liittymisestä aavan meren kalavarojen säilyttämisestä ja hoidosta Pohjois-Tyynellämerellä tehtyyn yleissopimukseen (EUVL L 55, 28.2.2022, s. 12).
    (39)    EUVL L 55, 28.2.2022, s. 14. Unioni liittyi aavan meren kalavarojen säilyttämisestä ja hoidosta Pohjois-Tyynellämerellä tehtyyn yleissopimuksen 15 päivänä helmikuuta 2022 annetulla neuvoston päätöksellä (EU) 2022/314 Euroopan unionin liittymisestä aavan meren kalavarojen säilyttämisestä ja hoidosta Pohjois-Tyynellämerellä tehtyyn yleissopimukseen (EUVL L 55, 28.2.2022, s. 12).
    Top

    Bryssel 22.5.2024

    COM(2024) 213 final

    LIITTEET

    ehdotukseen

    NEUVOSTON ASETUS

    unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2024, 2025 ja 2026 annetun asetuksen (EU) 2024/257 sekä tällaisten kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2023 annetun asetuksen (EU) 2023/194 muuttamisesta ja oikaisemisesta




    LIITE I

    Muutetaan ja oikaistaan asetus (EU) 2024/257 seuraavasti:

    Muutetaan ja oikaistaan asetuksen (EU) 2024/257 liitteet IA, IB, ID, IK ja VI seuraavasti:

    1)Korvataan liitteen IA osan A taulukko 2 seuraavasti:

     

     

     

    Taulukko

    2

     

     

     

    Laji:

    Sardelli

     

     

    Alue:

    9 ja 10; unionin vedet CECAF-alueella 34.1.1

     

    Engraulis encrasicolus

     

     

    (ANE/9/3411)

     

    Espanja

     

    pm

    (1)

    Analyyttinen TAC

     

     

    Portugali

    pm

    (1)

    Unioni

    pm

    (1)

    TAC

     

    pm

    (1)

     

     

     

     

    (1)

    Tähän kiintiöön saa pyytää vain 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 välisenä aikana.

    2)    Korvataan liitteen IA osan A taulukko 17 seuraavasti:

     

     

     

    Taulukko

    17

     

     

     

    Laji:

    Lyyraturska

     

     

    Alue:

    8a, 8b, 8d ja 8e

     

     

    Pollachius pollachius

     

     

    (POL/8ABDE.)

     

    Espanja

    163

    (1)

    Analyyttinen TAC

    Ranska

    796

    (1)

    Unioni

    959

    (1)

    TAC

     

    959

    (1)

     

     

     

     

    (1)

    Kun pyydetty kalastusaluksilla, jotka käyttävät seuraavia: i) kaikentyyppiset pohjatroolit (OTB, OTT, PTB, TBB, TBN, TBS ja TB); ii) kaikentyyppiset nuotat (SSC, SDN, SPR, SV, SB ja SX) ja iii) kaikki ankkuroidut verkot ja sulkupyydykset (GTR, GNS, GNC, FYK, FPN ja FIX), ainoastaan sivusaaliille. Kohdennettu kalastus ei ole näille aluksille sallittua tässä kiintiössä.  Näiden alusten sivusaaliit ilmoitetaan erikseen (POL/*8ABDE-BC).

    3)Korvataan liitteen IA osan B taulukko 77 seuraavasti:

     

     

     

    Taulukko

    77

     

     

     

    Laji:

    Pohjankatkarapu

     

    Alue:

    3a

     

     

     

    Pandalus borealis

     

     

    (PRA/03A.)

     

    Tanska

     

    pm

    (1)

    Analyyttinen TAC

     

     

    Ruotsi

    pm

    (1)

    Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklan 2 ja 3 kohtaa ei sovelleta

    Unioni

    pm

    (1)

    Asetuksen (EY) N:o 847/96 4 artiklaa ei sovelleta

    TAC

    pm

    (1)

    (1)

    Tähän kiintiöön saa pyytää vain 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 välisenä aikana.

     

    4)    Korvataan liitteen IA osan B taulukko 79 seuraavasti:

     

     

    Taulukko

    79

     

     

     

    Laji:

    Pohjankatkarapu

     

    Alue:

    Norjan vedet linjan 62° N eteläpuolella

     

    Pandalus borealis

     

     

    (PRA/4N-S62)

     

    Tanska

     

    pm

    Analyyttinen TAC

     

     

    Ruotsi

    pm

    (1)

    Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklan 2 ja 3 kohtaa ei sovelleta

    Unioni

    pm

    Asetuksen (EY) N:o 847/96 4 artiklaa ei sovelleta

    TAC

     

    Ei sovelleta

     

     

     

     

     

    (1)

    Turskan, koljan, lyyraturskan, valkoturskan ja seidin sivusaaliit luetaan kyseisten lajien kiintiöön.

    5)Korvataan liitteen IA osan B taulukossa 103 oleva alaviite 1 seuraavasti:

    (1)

    Erityisedellytys: näiden kiintiöiden rajoissa saa seuraavilla alueilla pyytää enintään seuraavat määrät.

     

    3a
    (MAC/*03A.)

    Yhdistyneen kuningaskunnan ja unionin vedet alueilla 3a, 4b ja 4c
    (MAC/*3A4BC)

    4b
    (MAC/*04B.)

    4c
    (MAC/*04C.)

    Yhdistyneen kuningaskunnan ja kansainväliset vedet alueilla 2a, 5b, 6, 7, 8d, 8e, 12 ja 14
    (MAC/*2AX14)

    Belgia

    0

    0

    0

    0

    286

    Tanska

    0

    4 130

    0

    0

    9 774

    Saksa

    0

    0

    0

    0

    298

    Ranska

    0

    490

    0

    0

    899

    Alankomaat

    0

    490

    0

    0

    905

    Ruotsi

    0

    0

    390

    10

    2 741

    Unioni

    0

    5 110

    390

    10

    14 903

    6)Korvataan liitteen IA osan B taulukko 113 seuraavasti:

     

     

     

    Taulukko

    113

     

     

     

    Laji:

    Kilohaili ja sen kanssa saadut sivusaaliit

    Alue:

    3a

     

     

     

    Sprattus sprattus

     

     

    (SPR/03A.)

     

     

    Tanska

    pm

    (1)(2)(3)

    Analyyttinen TAC

     

     

    Saksa

    pm

    (1)(2)(3)

    Ruotsi

    pm

    (1)(2)(3)

    Unioni

    pm

    (1)(2)(3)

    TAC

     

    pm

    (2)

     

     

     

     

    (1)

    Kiintiöstä saa olla valkoturskan ja koljan sivusaaliita enintään 5 prosenttia (OTH/*03A.). Valkoturskan ja koljan sivusaaliit, jotka luetaan kiintiöön tämän säännöksen nojalla, ja niiden lajien sivusaaliit, jotka luetaan kiintiöön asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 8 kohdan nojalla, saavat yhteenlaskettuna olla enintään 9 prosenttia kiintiöstä.

    (2)

    Tähän kiintiöön saa pyytää vain 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 välisenä aikana.

    (3)

    Kiintiöstä voidaan tehdä siirtoja alueiden 2a ja 4 Yhdistyneen kuningaskunnan ja unionin vesille. Tällaiset siirrot on kuitenkin annettava ennakolta tiedoksi komissiolle ja Yhdistyneelle kuningaskunnalle.

    7)Korvataan liitteen IA osan B taulukko 114 seuraavasti:

     

     

     

    Taulukko

    114

     

     

     

    Laji:

    Kilohaili ja sen kanssa saadut sivusaaliit

    Alue:

    Yhdistyneen kuningaskunnan ja unionin vedet alueella 4; Yhdistyneen kuningaskunnan vedet alueella 2a

     

    Sprattus sprattus

     

     

    (SPR/2AC4-C)

     

    Belgia

     

    pm

    (1)(2)

    Analyyttinen TAC

     

     

    Tanska

    pm

    (1)(2)

    Saksa

    pm

    (1)(2)

    Ranska

    pm

    (1)(2)

    Alankomaat

    pm

    (1)(2)

    Ruotsi

    pm

    (1)(2)(3)

    Unioni

    pm

    (1)(2)

    Norja

    pm

    (1)

    Färsaaret

    pm

    (1)(4)

    Yhdistynyt kuningaskunta

    pm

    (1)

    TAC

     

    pm

    (1)

     

     

     

     

    (1)

    Kiintiöön saa pyytää vain 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 välisenä aikana.

    (2)

    Kiintiöstä saa olla valkoturskan sivusaaliita enintään 2 prosenttia (OTH/*2AC4C). Valkoturskan sivusaaliit, jotka luetaan kiintiöön tämän säännöksen nojalla, ja niiden lajien sivusaaliit, jotka luetaan kiintiöön asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 8 kohdan nojalla, saavat yhteenlaskettuna olla enintään 9 prosenttia kiintiöstä.

    (3)

    Tuulenkalat mukaan lukien.

    (4)

    Voi sisältää sillin sivusaaliita enintään 4 prosenttia.

     

     

     

    8)Korvataan liitteen IA osan B taulukko 115 seuraavasti:

     

     

     

    Taulukko

    115

     

     

     

    Laji:

    Kilohaili

     

     

    Alue:

    7d ja 7e

     

     

     

    Sprattus sprattus

     

     

    (SPR/7DE.)

     

     

    Belgia

     

    pm

    (1)

    Analyyttinen TAC

     

     

    Tanska

    pm

    (1)

    Saksa

    pm

    (1)

    Ranska

    pm

    (1)

    Alankomaat

    pm

    (1)

    Unioni

    pm

    (1)

    Yhdistynyt kuningaskunta

    pm

    (1)

    TAC

     

    pm

    (1)

     

     

     

     

    (1)

    Kiintiöön saa pyytää vain 1. heinäkuuta 2024 ja 30. kesäkuuta 2025 välisenä aikana.  

     

    9)Korvataan liitteen IA osan B taulukko 123 seuraavasti:

     

     

     

    Taulukko

    123

     

     

     

    Laji:

    Rehukalalajit

     

    Alue:

    Norjan vedet alueella 4

     

     

     

     

     

     

    (I/F/04-N.)

     

     

    Ruotsi

    800

    (1)(2)

    Varo-TAC

    Unioni

    800

    TAC

     

    Ei sovelleta

     

     

     

     

     

    (1)

    Turskan, koljan, lyyraturskan, valkoturskan ja seidin sivusaaliit luetaan kyseisten lajien kiintiöihin.

    (2)

    Erityisedellytys: josta piikkimakrillia (JAX/*04-N.) enintään seuraava määrä:

     

     

    400

     

     

     

     

     

    10)Korvataan liitteessä IB oleva taulukko 23 seuraavasti:

     

     

    Taulukko

    23

     

    Laji:

    Punasimput

     

    Alue:

    Kansainväliset vedet alueilla 1 ja 2

     

    Sebastes spp.

     

    (RED/1/2INT)

    Unioni

    6 000

    (1)

    Analyyttinen TAC

    Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklan 2 ja 3 kohtaa ei sovelleta

    TAC

    Ei sovelleta

     

    Asetuksen (EY) N:o 847/96 4 artiklaa ei sovelleta

    (1)

    Voidaan pyytää vain 1. heinäkuuta ja 31. joulukuuta välisenä aikana. Kalastusalusten on rajoitettava muun kalastuksen yhteydessä saamansa punasimpun sivusaaliit enintään yhteen prosenttiin aluksella pidettävästä kokonaissaaliista.

    11)Korvataan liitteessä ID oleva taulukko 12 seuraavasti:

     

     

    Taulukko

    12

     

     

     

    Laji:

    Tonnikala

     

     

    Alue:

    Atlantin valtameri pituuspiirin 45° W itäpuolella sekä Välimeri

     

    Thunnus thynnus

     

     

     

    (BFT/AE45WM)

     

    Kypros

    pm

    (4)

    Analyyttinen TAC

    Kreikka

    pm

    Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklan 2 ja 3 kohtaa ei sovelleta

    Espanja

    pm

    (2)(4)

    Asetuksen (EY) N:o 847/96 4 artiklaa ei sovelleta

    Ranska

    pm

    (2)(3)(4)

    Kroatia

    pm

    (6)

    Italia

    pm

    (4)(5)

    Malta

    pm

    (4)

    Portugali

    pm

    Muut jäsenvaltiot

    pm

    (1)

    Unioni

    pm

    (2)(3)(4)(5)

    TAC

    pm

    (1)

    (1)

    Kyprosta, Kreikkaa, Espanjaa, Ranskaa, Kroatiaa, Italiaa, Maltaa ja Portugalia lukuun ottamatta ja yksinomaan sivusaaliina. Tähän yhteiseen kiintiöön luettavat saaliit on ilmoitettava erikseen (BFT/AE45WM_AMS).

    (2)

    Erityisedellytys: liitteessä VI olevassa 1 kohdassa (BFT/*8301) tarkoitettujen alusten pyytämiin 8–30 kg tai 75–115 cm välille sijoittuvien tonnikalojen saaliisiin sovelletaan tämän TACin puitteissa seuraavia saalisrajoituksia ja jäsenvaltioiden välistä jakoa:

    Espanja

    pm

    Ranska

    pm

    Unioni

    pm

    (3)

    Erityisedellytys: liitteessä VI olevassa 1 kohdassa (BFT/*641) tarkoitettujen alusten pyytämiin vähintään 6,4 kg:n painoisten tai vähintään 70 cm:n pituisten tonnikalojen saaliisiin sovelletaan tämän TACin puitteissa seuraavia saalisrajoituksia ja jäsenvaltioiden välistä jakoa:

    Ranska

    pm

    Unioni

    pm

    (4)

    Erityisedellytys: liitteessä VI olevassa 2 kohdassa (BFT/*8302) tarkoitettujen alusten pyytämiin 8–30 kg tai 75–115 cm välille sijoittuvien tonnikalojen saaliisiin sovelletaan tämän TACin puitteissa seuraavia saalisrajoituksia ja jäsenvaltioiden välistä jakoa:

    Espanja

    pm

    Ranska

    pm

    Italia

    pm

    Kypros

    pm

    Malta

    pm

    Unioni

    pm

    (5)

    Erityisedellytys: liitteessä VI olevassa 3 kohdassa (BFT/*643) tarkoitettujen alusten pyytämiin 8–30 kg tai 75–115 cm välille sijoittuvien tonnikalojen saaliisiin sovelletaan tämän TACin puitteissa seuraavia saalisrajoituksia ja jäsenvaltioiden välistä jakoa:

    Italia

    pm

    Unioni

    pm

    (6)

    Erityisedellytys: liitteessä VI olevassa 3 kohdassa (BFT/*8303F) tarkoitettujen alusten kasvatustarkoituksiin pyytämiin 8–30 kg tai 75–115 cm välille sijoittuvien tonnikalojen saaliisiin sovelletaan tämän TACin puitteissa seuraavia saalisrajoituksia ja jäsenvaltioiden välistä jakoa:

    Kroatia

    pm

     

    Unioni

    pm

     

     

     

     

    12)Korvataan liitteessä IK olevassa taulukossa 1 oleva alaviite 1 seuraavasti:

    (1)

    Alue, jota rajaavat

    – etelässä leveyspiiri 36° 00′ S,

    – idässä pituuspiiri 49° 00' E,

    – lännessä pituuspiiri 40° 00′ E,

    – pohjoisessa välittömässä läheisyydessä olevat talousvyöhykkeet.

    13)Korvataan liitteessä IK olevassa taulukossa 2 oleva alaviite 1 seuraavasti:

    (1)

    Alue, jota rajaavat

    – pohjoisessa leveyspiiri 44° 00' S linjan 44° 09' E länsipuolella ja leveyspiiri 43° 30' S linjan 44° 09' E itäpuolella,

    – etelässä leveyspiiri 45° 00′ S,

    – lännessä ja idässä välittömässä läheisyydessä olevat talousvyöhykkeet.

    14)Korvataan liitteessä IK olevassa taulukossa 3 oleva alaviite 1 seuraavasti:

    (1)

    Alue, jota rajaavat seuraavat koordinaatit:

    Piste

    Leveyttä

    Pituutta

    1

    52°50'00''S

    80°00'00''E

    2

    55°00'00''S

    80°00'00''E

    3

    55°00'00''S

    85°00'00''E

    4

    52°50'00''S

    85°00'00''E

    15)Korvataan liitteessä VI oleva 6 kohta seuraavasti:

    6.    Kunkin jäsenvaltion tonnikalan kasvatus- ja lihotuskapasiteetin enimmäismäärä sekä pyydetyn luonnonvaraisen tonnikalan enimmäismäärä, jonka kukin jäsenvaltio voi myöntää laitoksilleen Itä-Atlantilla ja Välimerellä

    Taulukko A

    Tonnikalan kasvatus- ja lihotuskapasiteetin enimmäismäärä

    Laitosten lukumäärä

    Kapasiteetti (tonnia)

    Kreikka

    pm

    pm

    Espanja

    pm

    pm

    Kroatia

    pm

    pm

    Italia

    pm

    pm

    Kypros

    pm

    pm

    Malta

    pm

    pm

    Portugali

    pm

    pm

    Taulukko B

    Pyydetyn luonnonvaraisen tonnikalan enimmäismäärä (tonnia)

    Kreikka

    pm

    Espanja

    pm

    Kroatia

    pm

    Italia

    pm

    Kypros

    pm

    Malta

    pm

    Portugali

    pm

    Muutetaan asetuksen (EU) 2024/257 liite I seuraavasti:

    16)Lisätään liite IM seuraavasti:

    LIITE IM

    NPFC-YLEISSOPIMUSALUE

    Taulukko

    1

    Laji:

    Japaninmakrilli

    (Scomber japonicus)

    Alue:

    NPFC-yleissopimusalue

    Unioni

    6 000

    (2)(3)(4)

    Varo-TAC

    NPFC:n sopimuspuolet, unioni mukaan lukien

    94 000

    (1)(2)(3)

    Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklaa ei sovelleta

    TAC

    Ei sovelleta

    (1)

    Erityisedellytys: näiden saalisrajoitusten rajoissa saa seuraavilla aluksilla pyytää enintään seuraavat määrät:

    Troolarit*

    (MAS/NPFC-TR)

    Kurenuotta-alukset*

    (MAS/NPFC-PS)

    14 000

    80 000

    * NPFC:n sopimuspuolet, mukaan lukien komissio unionin puolesta, kieltää näiden saalisrajoitusten mukaisen kalastuksen kahden päivän kuluessa päivästä, jona NPFC:n pääsihteeri on ilmoittanut, että näiden saalisrajoitusten käyttöaste on saavuttanut 95 prosentin tason.

    (2)

    Ainoastaan yksi jonkin jäsenvaltion lipun alla purjehtiva troolari kerrallaan saa luvan kalastaa japaninmakrillia.

    (3)

    Unionin kalastusaluksille, joiden bruttovetoisuus on yli 10 000, ei anneta lupaa kalastaa japaninmakrillia.

    (4)

    Tämän kiintiön saaliit ilmoitetaan erikseen (MAS/NPFC-EU).

    LIITE II

    Oikaistaan asetus (EU) 2023/194 seuraavasti:

    Korvataan asetuksen (EU) 2023/194 liitteessä I A oleva D osa seuraavasti:

    D osa

    Syvänmeren lajit

    1)Syvänmerenhait

    Tieteellinen nimi

    Kolmikirjaiminen koodi

    Yleiskielinen nimi

    Apristurus spp.

    API

    Kissahait

    Centrophorus spp. 1

    CWO

    Pistinhait

    Centroscyllium fabricii

    CFB

    Tummavalohai

    Centroscymnus coelolepis 2

    CYO

    Ruskosusihai

    Centroscymnus crepidater

    CYP

    Kuonosamettihai

    Chlamydoselachus anguineus

    HXC

    Kaulushai

    Dalatias licha 3

    SCK

    Leijahai

    Deania calcea 4

    DCA

    Lattahai

    Etmopterus princeps

    ETR

    Isovalohai

    Etmopterus spinax

    ETX

    Samettivalohai

    Galeus melastomus

    SHO

    Rengaskissahai

    Galeus murinus

    GAM

    Pohjankissahai

    Hexanchus griseus

    SBL

    Kidushai

    Oxynotus paradoxus

    OXN

    Purjehai

    Scymnodon ringens

    SYR

    Veitsihammashai

    Somniosus microcephalus

    GSK

    Holkeri

    2)Syvänmerenrauskut (Rajiformes)

    Tieteellinen nimi

    Kolmikirjaiminen koodi

    Yleiskielinen nimi

    Raja fyllae

    RJY

    Pyörörausku

    Raja hyperborea

    RJG

    Jäärausku

    Raja nidarosiensis

    JAD

    Mustavatsarausku

    3)Syvänmeren Chimaera-hailajit

    Tieteellinen nimi

    Kolmikirjaiminen koodi

    Yleiskielinen nimi

    Chimaera monstrosa

    CMO

    Sillikuningas

    Chimaera opalescens

    WCH

    Chimaera opalescens -laji

    Harriotta haeckeli

    HCH

    Naskalinokkakuningas

    Harriotta raleighana

    HCR

    Nokkakuningas

    Hydrolagus affinis

    CYA

    Ruskosillikuningas

    Hydrolagus lustanicus

    KXA

    Portugalinsillikuningas

    Hydrolagus mirabilis

    CYH

    Isosilmäsillikuningas

    Hydrolagus pallidus

    CYZ

    Haamusillikuningas

    Rhinochimaera atlantica

    RCT

    Atlantinnokkakuningas

    (1)    Sovelletaan myös suomupistinhaihin (Centrophorus squamosus) unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueella 2a ja suuralueella 4.
    (2)    Sovelletaan myös unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueella 2a ja suuralueella 4.
    (3)    Sovelletaan myös unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueella 2a ja suuralueella 4.
    (4)    Sovelletaan myös unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueella 2a ja suuralueella 4.
    Top