Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0647

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EU) N:o 524/2013 kumoamisesta ja asetusten (EU) 2017/2394 ja (EU) 2018/1724 muuttamisesta eurooppalaisen verkkovälitteisen riidanratkaisufoorumin (ODR) lakkauttamisen osalta

COM/2023/647 final

Bryssel 17.10.2023

COM(2023) 647 final

2023/0375(COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

asetuksen (EU) N:o 524/2013 kumoamisesta ja asetusten (EU) 2017/2394 ja (EU) 2018/1724 muuttamisesta eurooppalaisen verkkovälitteisen riidanratkaisufoorumin (ODR) lakkauttamisen osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Komissio vahvistaa EU:n pitkän aikavälin kilpailukyvystä antamassaan tiedonannossa 1 olevansa sitoutunut seuraamaan aktiivisesti EU:n lainsäädännön tarkoituksenmukaisuutta ja erityisesti vähentämään yrityksille ja julkishallinnoille säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia. 

Tuomioistuimen ulkopuolisia kuluttajien oikeussuojakeinoja koskeva EU:n lainsäädäntö (vaihtoehtoista riidanratkaisua koskeva direktiivi 2 , jäljempänä ’ADR-direktiivi’, ja verkkovälitteistä riidanratkaisua koskeva asetus 3 , jäljempänä ’ODR-asetus’) hyväksyttiin vuonna 2013, eikä sitä ole sen jälkeen muutettu huolimatta kuluttajamarkkinoiden rajuista muutoksista, jotka liittyvät erityisesti niiden digitaalisen ulottuvuuden nopeaan lisääntymiseen.

ADR-direktiivillä luodaan kuluttajien oikeussuojaa koskevat yleiset puitteet ja velvoitetaan jäsenvaltiot varmistamaan, että kuluttajat voivat toimittaa riita-asiansa yhteiset laatuvaatimukset täyttävien vaihtoehtoisten riidanratkaisuelinten käsiteltäväksi ja saada ne tällä tavoin ratkaistua oikeudenmukaisesti, nopeasti ja kohtuullisin kustannuksin. ODR-asetuksen ainoana tarkoituksena on sen sijaan perustaa eurooppalainen verkkovälitteinen riidanratkaisufoorumi, jäljempänä ’ODR-foorumi’, jonka kautta kuluttajat ja elinkeinonharjoittajat voivat saattaa verkko-ostoksia koskevat riitansa ADR-elinten käsiteltäväksi.

Vuonna 2016 toimintansa aloittanut ODR-foorumi on täysin monikielinen digitaalinen infrastruktuuri, jossa kuluttajat voivat pyytää verkossa toimivia elinkeinonharjoittajia ratkaisemaan riidan ADR-elimen avulla. Foorumin suuresta kävijämäärästä huolimatta sen kautta päätyy ADR-elinten käsiteltäväksi vuosittain keskimäärin vain 200 tapausta koko EU:ssa.

Tämä ei riitä oikeuttamaan kustannuksia, joita komissiolle aiheutuu foorumin ylläpidosta, eikä kustannuksia, joita julkishallinnoille ja verkossa toimiville yrityksille aiheutuu ODR-asetuksen mukaisten velvoitteidensa täyttämisestä. Sen vuoksi tämän ehdotuksen tavoitteena on kumota ODR-asetus ja siten lakkauttaa ODR-foorumi ja poistaa verkossa toimivien yritysten velvollisuus julkaista verkkosivuillaan linkki foorumille ja hallinnoida sähköpostia siihen liittyvää viestintää varten.

Yhdenmukaisuus unionin muiden säädösten kanssa

Ehdotuksella muutetaan myös lainsäädäntöä, kuten yhteistä digitaalista palveluväylää koskevaa asetusta 4 , jossa viitataan ODR-asetukseen mahdollisena kuluttajien ja elinkeinonharjoittajien välisenä viestintäkeinona.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Ehdotuksen oikeusperusta on sama kuin ODR-asetuksella eli sisämarkkinoiden toteuttamista koskeva SEUT-sopimuksen 114 artikla, ottaen asianmukaisesti huomioon SEUT-sopimuksen 169 artikla 5 . Siinä annetaan EU:lle toimivalta hyväksyä toimenpiteitä sisämarkkinoiden toteuttamista ja toimintaa koskevien kansallisten sääntöjen lähentämiseksi.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

ODR-asetuksen antaminen oli perusteltua toissijaisuuden vuoksi: kun komissio antoi asetuksen vuonna 2011, digitaaliset markkinat olivat vasta kehittymässä eikä ollut takeita riittävistä yksityisistä tai julkisista digitaalisista välineistä, joiden avulla verkossa toimivat elinkeinonharjoittajat voisivat saada yhteyden ADR-elimiin. Nämä näkökohdat menettivät sittemmin merkityksensä, kun digitaalisilla markkinapaikoilla ryhdyttiin nopeasti kehittämään verkkovälitteisiä valitustenkäsittelyjärjestelmiä, joista tulikin pian yksi tärkeimmistä riidanratkaisukanavista verkossa toimiville pk-yrityksille.

Suhteellisuusperiaate

ODR- asetuksen kumoaminen poistaa julkisiin ja yksityisiin toimijoihin nykyään kohdistuvan rasitteen.

Toimintatavan valinta

Koska tämän ehdotuksen ensisijaisena tavoitteena on ODR-asetuksen kumoaminen, asetus on asianmukainen valinta.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

ODR-asetuksen 21 artiklassa säädetään, että foorumin toiminnasta julkaistaan vuosittain kertomus ja lisäksi määräajoin kertomuksia asetuksen soveltamisesta. Koska kyseisten kertomusten tiedot osoittavat, että foorumin käyttö ADR-menettelyjen käytön edistämiseen verkkomarkkinoilla on hyvin vähäistä, yksityiskohtaista arviointia ei ollut tarpeen tehdä. ADR-direktiivin tarkistamista varten tehdyn vaikutustenarvioinnin liitteessä 7 eritellään kuitenkin tarkemmin syitä ODR-foorumin heikkoihin tuloksiin.

Sidosryhmien kuulemiset ja tutkimukset

Komissio järjesti vuosina 2021 ja 2022 ADR-direktiivin arvioinnin yhteydessä laajoja kuulemisia, joissa osalla kysymyksistä oli merkitystä myös ODR-asetuksen kannalta. Näihin kuului kaksi monikielistä julkista kuulemista, joissa kerättiin näkemyksiä sekä vaihtoehtoisen riidanratkaisun alalla tapahtuneesta kehityksestä että siihen liittyvistä tulevista haasteista, sekä Kerro mielipiteesi -sivustolla julkaistu kannanottopyyntö.

Lisäksi sidosryhmien kanssa käytiin säännöllisiä keskusteluja ODR-foorumin toiminnasta ja tehtiin selvityksiä sen ulkoasun ja toimintojen parantamiseksi. Tätä varten tehtiin kyselyjä ja haastatteluja kuluttajien, elinkeinonharjoittajien, ADR-elinten ja kansallisten ODR-yhteyspisteiden kanssa. Foorumin toiminnasta keskusteltiin myös eri tapahtumien yhteydessä, kuten 13. syyskuuta 2022 pidetyssä ODR-yhteyspisteiden kokouksessa ja erilaisissa työpajoissa, muun muassa ADR Assembly -konferenssissa vuonna 2021. Vuonna 2022 aihetta käsiteltiin Euroopan kuluttajakonferenssin yhteydessä järjestetyssä paneelikeskustelussa ja keskustelutilaisuudessa vaihtoehtoisesta kuluttajariitojen ratkaisusta erimaalaisten osapuolten välillä.

Yleisen näkemyksen mukaan ODR-foorumista saatava hyöty oli hyvin vähäistä eikä foorumi siten ollut kustannustehokas. Foorumia pidettiin kuitenkin tärkeänä tietolähteenä, koska sen kautta on saatavilla luettelo ADR-elimistä, jotka unionin kansalliset viranomaiset ovat hyväksyneet ADR-direktiivin mukaisesti. Luettelon laatimista ja julkaisemista koskeva velvoite perustuu kuitenkin mainittuun direktiiviin ja komissio on vain pannut sen täytäntöön ODR-foorumin avulla, joten velvoite pysyy edelleen voimassa. Sidosryhmät arvostivat myös ODR-yhteyspisteiden neuvoa-antavaa roolia rajat ylittävien ostosten yhteydessä. Useimmissa tapauksissa ODR-yhteyspisteiden tehtäviä ovat hoitaneet Euroopan kuluttajakeskukset.

Komissio sai myös sisäisistä lähteistä tietoteknisiä neuvoja ODR-foorumin ulkoasun ja toimintojen parantamiseksi. Tämän perusteella foorumia olisi uudistettava merkittävästi, jotta se vastaisi nykyisiä tietoteknisiä standardeja.

Vaikutustenarviointi

ADR-direktiivin tarkistamista varten tehtiin vaikutustenarviointi, jonka liitteeseen 6 sisältyy yksityiskohtainen analyysi ODR-foorumin toiminnasta.

Liitteessä tarkastellaan foorumin käyttöä koskevia tilastoja alkaen toiminnan käynnistymisestä vuonna 2016. Tarkoituksena on selvittää, miksi niin harva tapaus päätyy foorumin kautta ADR-elinten käsiteltäväksi (koko EU:ssa alle 200 tapausta vuodessa). Analyysi osoittaa, että foorumin sivustolla on vuosittain 2–3 miljoonaa kävijää. Vain pieni osa heistä (noin 2 prosenttia) kuitenkin päättää ottaa yhteyttä asianomaiseen elinkeinonharjoittajaan ehdottaakseen ADR-menettelyn käynnistämistä. Useimmat kävijät viipyvät sivustolla vain muutaman sekunnin. Vaikka foorumin kotisivua (joka sisältää tiedotusmateriaalia ja vuorovaikutteisen kysymys- ja vastausosion) on parannettu, ADR-menettelyä koskevien pyyntöjen määrä ei ole lisääntynyt vaan päinvastoin pienentynyt, kun kuluttajat ovat saaneet enemmän tietoa järjestelmän tavoitteista ja toiminnasta. Kun kuluttaja on esittänyt pyynnön, elinkeinonharjoittajalla on 30 päivää aikaa antaa suostumuksensa ADR-menettelyn käynnistämiseen. Vain 2 prosenttia elinkeinonharjoittajista suostuu ADR-menettelyyn, kun taas noin 40 prosenttia ottaa yhteyttä kuluttajiin suoraan ratkaistakseen asian foorumin ulkopuolella. Suurin osa elinkeinonharjoittajista yksinkertaisesti jättää vastaamatta, koska osallistuminen ei ole pakollista. ADR-elimet tarkistavat niille esitettyjen hakemusten käsittelykelpoisuuden (noin 400 vuodessa) ja hyväksyvät niistä keskimäärin vain puolet. ODR-foorumin heikot tulokset johtuvat näin ollen monista eri tekijöistä, jotka liittyvät siihen, että foorumilla kävijöillä ei ole etukäteen tietoa vaihtoehtoisen riidanratkaisun toiminnasta, elinkeinonharjoittajat eivät ole juuri kiinnostuneita menettelyistä eivätkä kuluttajien tekemät valitukset välttämättä täytä ADR-elinten asettamia kelpoisuuskriteerejä.

ODR-foorumin vähäisen käytön vuoksi komissio on tutkinut erilaisia keinoja lisätä sekä elinkeinonharjoittajien että kuluttajien kiinnostusta sitä kohtaan. Mitään ratkaisevaa keinoa foorumin käytön lisäämiseksi ei kuitenkaan pystytty yksilöimään.

Sen sijaan ODR-foorumin lakkauttaminen toisi Euroopan komissiolle noin 500 000 euron säästöt vuodessa 6 eli 4,4 miljoonaa euroa 10 vuodessa 7 . ADR-tietojen ilmoittamisvaatimuksista tehty käyttäytymistutkimus 8 osoitti, että elinkeinonharjoittajien nykyinen velvollisuus julkaista verkkosivustoillaan selkeästi linkki ODR-foorumille ei vaikuta myönteisesti kuluttajan aikomukseen käyttää ADR-menettelyjä. Näin ollen myöskään linkin poistaminen ei vaikuttaisi kielteisesti kuluttajien osallistumiseen ADR-menettelyihin.

Vaikutus pk-yrityksiin: Verkossa toimivien yritysten ei tarvitsisi pitää yllä sähköpostiosoitetta ODR-kirjeenvaihtoa varten, mikä säästäisi niiltä 100 euroa vuodessa. 9 Yrityksille koituva kokonaishyöty olisi tällöin 370 miljoonaa euroa vuodessa.

Sosiaaliset vaikutukset: ODR-foorumin korvaamisella ei olisi vaikutuksia työllisyyteen, koska jäsenvaltioiden yhteyspisteet (koko EU:ssa yhteensä noin 50 kokoaikaista työntekijää) ryhtyisivät hoitamaan Euroopan kuluttajakeskusten uusia rajat ylittäviä ADR-tehtäviä.

Ympäristövaikutukset: ODR-foorumin lakkauttaminen pienentäisi Euroopan komission digitaalista hiilijalanjälkeä.

Perusoikeudet

Ehdotuksessa otetaan asianmukaisesti huomioon henkilötietoihin liittyvät oikeudet ilmoittamalla selkeä päivämäärä, jona foorumi lakkautetaan (ja aikaisempi päivä, jolloin se toimii yhä, mutta jonka jälkeen uusia valituksia ei voi enää tehdä). Ehdotuksella varmistetaan, että kaikki henkilötiedot poistetaan heti foorumin lakkauttamisen jälkeen tietoturvaloukkausten riskin minimoimiseksi.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Kuten ADR-direktiivin vaikutustenarvioinnin liitteessä 6 arvioidaan, ODR-foorumin lakkauttaminen auttaisi säästämään yrityksille, jäsenvaltioille ja komissiolle aiheutuvia kustannuksia, kun taas ADR-elimille aiheutuviin kustannuksiin ei kohdistuisi vaikutuksia. Foorumin lakkauttamisella ei näin ollen ole kielteisiä talousarviovaikutuksia.

5.LISÄTIEDOT

Ei sovelleta.

2023/0375 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

asetuksen (EU) N:o 524/2013 kumoamisesta ja asetusten (EU) 2017/2394 ja (EU) 2018/1724 muuttamisesta eurooppalaisen verkkovälitteisen riidanratkaisufoorumin (ODR) lakkauttamisen osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 524/2013 10 on perustettu eurooppalainen verkkovälitteinen riidanratkaisufoorumi, jäljempänä ’ODR-foorumi’, ja valtuutettu komissio kehittämään ja ylläpitämään sitä unionin tasolla. Foorumi tarjoaa keskitetyn asiointipisteen kuluttajille ja elinkeinonharjoittajille, jotka haluavat ratkaista sähköisiin liiketoimiin liittyviä riitoja tuomioistuimen ulkopuolella.

(2)ODR-foorumi on interaktiivinen verkkosivusto, jonka kautta kuluttajat voivat pyytää elinkeinonharjoittajalta suostumusta käyttää jotakin foorumilla mainittua vaihtoehtoista riidanratkaisuelintä, jäljempänä ’ADR-elin’, joka täyttää Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2013/11/EU 11 asetetut vaatimukset.

(3)Asetuksessa (EU) N:o 524/2013 edellytetään, että verkossa toimivat elinkeinonharjoittajat ja verkossa toimivat markkinapaikat tarjoavat verkkosivustollaan helposti saatavilla olevan linkin ODR-foorumille. Tämä velvoite sekä komission ja kansallisten sidosryhmien toteuttamat tiedotuskampanjat ovat tuoneet foorumin internetsivustolle vuosittain 2–3 miljoonaa kävijää.

(4)Vain pieni vähemmistö kävijöistä kuitenkin käyttää foorumia valituksen tekemiseen, ja vain 2 prosenttia heistä saa elinkeinonharjoittajilta myönteisen vastauksen, niin että heidän pyyntönsä voidaan toimittaa foorumilla mainitulle ADR-elimelle. Kaiken kaikkiaan tapauksia on noin 200 eri puolilla unionia. Komissio julkaisi 28 päivän syyskuuta ja 21 päivän joulukuuta 2022 välisenä aikana kannanottopyynnön tuomioistuimen ulkopuolisen riidanratkaisun mukauttamisesta digitaalisiin markkinoihin. Siihen vastanneista kuluttajista vain 5 prosenttia oli käyttänyt foorumia, ja suurin osa vastaajista katsoi, että foorumia olisi parannettava merkittävästi tai että se olisi lakkautettava, koska se ei ollut kustannustehokas.

(5)Tämän perusteella vaikuttaa vahvasti siltä, että jos ODR-foorumin kautta siirretään ADR-elimille vuosittain vain 200 tapausta, sen ylläpitäminen ei vastaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU, Euratom) 2018/1046 12 säädettyjä tehokkuuden ja vaikuttavuuden periaatteita.

(6)ODR-foorumi olisi sen vuoksi lakkautettava ja asetus (EU) N:o 524/2013 kumottava. Olisi varattava riittävästi aikaa sen varmistamiseen, että foorumilla vireillä olevien asioiden käsittely voidaan saattaa asianmukaisesti päätökseen.

(7)Asetuksen (EU) N:o 524/2013 12 artiklassa vahvistetaan sääntö, joka koskee riitaan liittyvien ja komission ylläpitämään ODR-foorumin tietokantaan tallennettujen henkilötietojen käsittelyä.

(8)Asetuksen (EU) N:o 524/2013 12 artiklan 3 kohdan mukaan riitaan liittyviä henkilötietoja säilytetään tietokannassa vain niin kauan kuin se on tarpeen sitä tarkoitusta varten, jota varten ne kerättiin, ja sen varmistamiseksi, että rekisteröidyt voivat saada pääsyn henkilötietoihinsa oikeuksiensa käyttämistä varten. Tiedot olisi poistettava automaattisesti viimeistään kuusi kuukautta sen jälkeen, kun ODR-foorumille toimitetun riita-asian käsittely on saatu päätökseen. Komission olisi ilmoitettava foorumin sulkemisesta niille foorumin käyttäjille, joilla on siellä vireillä olevia ADR-tapauksia, hyvissä ajoin ja joka tapauksessa vähintään neljä kuukautta ennen sulkemista. Komission olisi tarjottava apua niille foorumin käyttäjille, jotka haluavat saada tapaustietonsa takaisin itselleen.

(9)Koska ODR-foorumiin viitataan myös muissa unionin säädöksissä välineenä, jonka avulla kuluttajat voivat pyytää elinkeinonharjoittajia hyväksymään tuomioistuimen ulkopuolisen riidanratkaisun, kyseisiä säädöksiä olisi muutettava siten, että poistetaan viittaukset foorumiin. Sen vuoksi olisi muutettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksia (EU) 2017/2394 13 ja (EU) 2018/1724 14 .

(10)Tietyissä direktiiveissä on viittauksia asetukseen (EU) N:o 524/2013. Sen vuoksi sen kumoaminen edellyttää Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien (EU) 2015/2302 15 , (EU) 2019/2161 16 ja (EU) 2020/1828 17 muuttamista, mikä on tarkoitus tehdä kuluttajariitojen vaihtoehtoisesta riidanratkaisusta annetun direktiivin 2013/11/EU muuttamisesta annettavalla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä [ 18 ],

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kumotaan asetus (EU) N:o 524/2013 ... päivästä ...kuuta ... [lisätään päivämäärä: kuusi kuukautta tämän asetuksen voimaantulopäivästä].

2 artikla

1.Lakkautetaan eurooppalainen verkkovälitteinen riidanratkaisufoorumi (ODR).

2.Keskeytetään valitusten toimittaminen [lisätään päivämäärä [kahden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä/neljä kuukautta ennen kyseisen asetuksen kumoamista].

3.Komissio ilmoittaa foorumin sulkemisesta niille foorumin käyttäjille, joilla on vireillä olevia ADR-tapauksia, viimeistään [lisätään päivämäärä, joka on kaksi kuukautta tämän asetuksen voimaantulopäivästä/neljä kuukautta ennen kyseisen asetuksen kumoamista] ja tarjoaa apua saatavilla olevien tapaustietojen palauttamiseen, jos nämä niin haluavat.

4.Poistetaan kaikki ODR-foorumilla oleviin riitoihin liittyvät tiedot, mukaan lukien henkilötiedot, viimeistään [pp/kk/vvvv, eli kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä].

3 artikla 
Asetuksen (EU) 2017/2394 muuttaminen

Kumotaan asetuksen (EU) 2017/2394 liitteessä oleva 22 kohta.

4 artikla
Asetuksen (EU) 2018/1724 muuttaminen

Korvataan asetuksen (EU) 2018/1724 liitteessä III oleva 7 kohta seuraavasti:

”Luettelo vaihtoehtoisista riidanratkaisuelimistä, jonka komissio on laatinut direktiivin 2013/11/EU 19 20 artiklan 4 kohdan nojalla”.

5 artikla
Voimaantulo

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

Puhemies    Puheenjohtaja

(1)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: ”EU:n pitkän aikavälin kilpailukyky vuoden 2030 jälkeen”, Bryssel, 16.3.2023. COM(2023) 168 final, https://commission.europa.eu/system/files/2023-03/Communication_Long-term-competitiveness.pdf .
(2)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/11/EU, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, kuluttajariitojen vaihtoehtoisesta riidanratkaisusta sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta (vaihtoehtoista kuluttajariitojen ratkaisua koskeva direktiivi).
(3)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 524/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, kuluttajariitojen verkkovälitteisestä riidanratkaisusta sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta (verkkovälitteistä kuluttajariitojen ratkaisua koskeva asetus) (EUVL L 165, 18.6.2013, s. 1).
(4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1724, annettu 2 päivänä lokakuuta 2018, tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja saataville tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti). (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 1.)
(5)    SEUT-sopimuksen 169 artiklan mukaan kuluttajien etujen suojaamista ja kuluttajansuojan korkean tason varmistamista koskevat tavoitteet voidaan saavuttaa SEUT-sopimuksen 114 artiklan nojalla toteutetuilla toimenpiteillä.
(6)    Lisätietoja ODR-foorumin kustannuksista on liitteessä 7. Tässä luvussa on otettu huomioon myös kustannukset, joita aiheutuu ODR-foorumin korvaamisesta muilla ohjausvälineillä. Näiden kustannusten määräksi on arvioitu enintään 100 000 euroa.
(7)    Vuosittain säästyy 600 000 euroa, jos ODR-foorumin ylläpito lopetetaan. Tästä määrästä on kuitenkin vähennettävä vuosittain 100 000 euroa, joilla kehitetään muita ratkaisuja kuluttajien ohjaamiseksi oikean ADR-elimen yhteyteen (esim. tekoälyyn perustuvat lakibotit/chatbotit).
(8)    Käyttäytymistutkimus elinkeinonharjoittajien ja ADR-elinten suorittamasta ADR-tietojen antamisesta kuluttajille.
(9)    Tällaisen sähköpostiosoitteen ylläpidosta aiheutuvien keskimääräisten kustannusten oletetaan olevan 0,5 euroa työpäivää kohti, kun otetaan huomioon liiketoiminnan harjoittamisen huolellisuus, joka edellyttäisi kirjeenvaihdon lukemista päivittäin. Mahdollisia ADR-riitoja (400 000 vuodessa) saapuisi yritysten postilaatikkoon vain satunnaisesti (Eurostatin tietojen mukaan verkossa toimii noin 3,7 miljoonaa vähittäismyyjää).
(10)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 524/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, kuluttajariitojen verkkovälitteisestä riidanratkaisusta sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta (EUVL L 165, 18.6.2013, s. 1).
(11)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/11/EU, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, kuluttajariitojen vaihtoehtoisesta riidanratkaisusta sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta (EUVL L 165, 18.6.2013, s. 63).
(12)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).
(13)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2394, annettu 12 päivänä joulukuuta 2017, kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten viranomaisten yhteistyöstä ja asetuksen (EY) N:o 2006/2004 kumoamisesta (EUVL L 345, 27.12.2017, s. 1).
(14)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1724, annettu 2 päivänä lokakuuta 2018, tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja saataville tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 1).
(15)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2015/2302, annettu 25 päivänä marraskuuta 2015, matkapaketeista ja yhdistetyistä matkajärjestelyistä sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/83/EU muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 90/314/ETY kumoamisesta (EUVL L 326, 11.12.2015, s. 1).
(16)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/2161, annettu 27 päivänä marraskuuta 2019, neuvoston direktiivin 93/13/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 98/6/EY, 2005/29/EY sekä 2011/83/EU muuttamisesta unionin kuluttajansuojasääntöjen täytäntöönpanon valvonnan parantamisen ja nykyaikaistamisen osalta (EUVL L 328, 18.12.2019, s. 7).
(17)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2020/1828, annettu 25 päivänä marraskuuta 2020, kuluttajien yhteisten etujen suojaamiseksi nostettavista edustajakanteista ja direktiivin 2009/22/EY kumoamisesta (EUVL L 409, 4.12.2020, s. 1).
(18)    [JULKAISUTOIMISTO: lisätään viittaus asiakirjaan COM(2023) 649]
(19)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/11/EU, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, kuluttajariitojen vaihtoehtoisesta riidanratkaisusta sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta (EUVL L 165, 18.6.2013, s. 63).
Top