Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0359

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS päätöksen (EU) 2017/1324 muuttamisesta unionin osallistumisen Horisontti Eurooppa -puiteohjelman puitteissa toteutettavaan Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) jatkamisen osalta

    COM/2023/359 final

    Bryssel 28.6.2023

    COM(2023) 359 final

    2023/0207(COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

    päätöksen (EU) 2017/1324 muuttamisesta unionin osallistumisen Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman puitteissa toteutettavaan Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) jatkamisen osalta


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuus (PRIMA) on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 185 artiklan mukainen institutionaalinen eurooppalainen kumppanuus, joka perustettiin päätöksellä (EU) 2017/1324 1 ja jossa EU osallistuu useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään tutkimusohjelmaan.

    PRIMAn tavoitteena on luoda tutkimus- ja innovointivalmiuksia ja kehittää osaamista ja yhteisiä innovatiivisia ratkaisuja kestävyyteen tähtääviä Välimeren alueen elintarviketuotantojärjestelmiä sekä integroitua vesihuoltoa ja vesivarojen hoitoa varten. Tämän strategisen tavoitteen saavuttaminen tekee vesihuollosta ja elintarvikejärjestelmistä ilmastonmuutosta paremmin kestäviä, tehokkaampia, kustannustehokkaampia ja ympäristöllisesti ja sosiaalisesti kestävämpiä. Lisäksi se edistää veden niukkuuteen, elintarviketurvaan, ravitsemukseen, terveyteen, hyvinvointiin ja muuttoliikkeeseen liittyvien ongelmien ratkaisemista niiden alkupäässä.

    PRIMAan kuuluu tällä hetkellä 19 osallistujavaltiota: 11 EU:n jäsenvaltiota (Espanja, Italia, Kreikka, Kroatia, Kypros, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Saksa ja Slovenia), kolme Horisontti 2020:een assosioitunutta maata (Israel, Tunisia ja Turkki) sekä viisi Horisontti 2020:een assosioitumatonta kolmatta maata (Algeria, Egypti, Jordania, Libanon ja Marokko).

    PRIMA aloitti toimintansa vuonna 2018 tutkimuksen ja innovoinnin (T&I) edellisen puiteohjelman Horisontti 2020 puitteissa. Horisontti 2020:een kuuluvien T&I-ehdotuspyyntöjen käynnistämisen aktiivinen jakso kestää vuoteen 2024 asti. Horisontti 2020:stä myönnettävän unionin suunnitellun rahoitusosuuden kokonaismäärä oli 220 miljoonaa euroa, ja osallistujavaltioiden alkuperäiset rahoitussitoumukset ylittivät 270 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä unionin rahoitusosuus tulee Horisontti 2020 ‑puiteohjelmasta. Vuoden 2022 loppuun mennessä PRIMAsta oli rahoitettu 202 T&I-yhteistyöhanketta, joiden määrärahat olivat yhteensä 285,7 miljoonaa euroa. Rahoitusosuus unionin talousarviosta oli 142,67 miljoonaa euroa ja osallistujavaltioiden rahoitusosuus 143,03 miljoonaa euroa.

    PRIMAsta tehtiin vuonna 2022 väliarviointi 2 , joka julkaistiin 31. toukokuuta 2023. Väliarviointiraportin mukaan PRIMA on osoittautunut tehokkaaksi välineeksi T&I-yhteistyössä Välimeren alueella, ja sen puitteissa on toteutettu keskeisiä T&I-intressejä EU:n geopoliittisten painopisteiden mukaisesti. Suurin osa osallistujavaltioista ilmoitti myönteisen kokemuksensa perusteella pitkäaikaisesta sitoutumisestaan tähän aloitteeseen ja kehotti EU:ta jatkamaan osallistumista SEUT-sopimuksen 185 artiklan mukaiseen institutionaaliseen eurooppalaiseen kumppanuuteen sen nykyisessä muodossa.

    Tämä ehdotus päätöksen (EU) 2017/1324 (PRIMA-perussäädös) muuttamisesta merkitsee aktiivisen toiminnan jatkamista (T&I-ehdotuspyyntöjen julkaisemista) vuoteen 2027 saakka tutkimuksen ja innovoinnin tämänhetkisen puiteohjelman Horisontti Eurooppa puitteissa. Muutoksella osoitetaan kumppanuuteen lisämäärärahoja sekä Horisontti Eurooppa ‑ohjelmasta otettavasta EU:n rahoitusosuudesta että osallistujavaltioiden rahoitusosuudesta. Näin varmistetaan toimien jatkuminen nykyisellä tasolla vielä kolmen vuoden ajan. PRIMAn toimintasääntöjä mukautetaan Horisontti Eurooppa -ohjelman sääntöihin, mukaan lukien unionin taloudellisten etujen parempi suojaaminen, seuranta ja raportointi. PRIMAn aktiivisen vaiheen jatkaminen vuoteen 2027 saakka saattaa tämän aloitteen Horisontti Eurooppa -ohjelman ohjelmasyklin mukaiseksi.

    PRIMA-perussäädöksen muuttamisen ansiosta PRIMAn toiminnassa voidaan edelleen pyrkiä nykyisiin tavoitteisiin, jotka koskevat Välimeren alueen vesi-, maatalous- ja elintarvikejärjestelmiin liittyvien nykyisten ja tulevien haasteiden ratkaisemista, samalla kun edistetään tiedediplomatiaa, helpotetaan kansallisten tutkimus- ja innovointipolitiikkojen yhdenmukaistamista ja mahdollistetaan kansainvälinen tiedeyhteistyö. Temaattisesta painopisteestä on viime vuosina tullut entistä merkityksellisempi. Tämä johtuu ilmastonmuutoksen vaikutusten lisääntymisestä, covid-19-pandemian vaikutuksista ja siitä, että Venäjän Ukrainaan kohdistama laiton ja perusteeton hyökkäys on horjuttanut monien Välimeren maiden hauraita maatalousmarkkinoita.

    Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Päätöksessä (EU) 2017/1324 vahvistetut PRIMA-kumppanuuden temaattiset alat ja tavoitteet pysyvät muuttumattomina. Temaattinen painopiste eli vesi-, maatalous- ja elintarvikejärjestelmät on yhdenmukainen EU:n nykyisten painopisteiden, erityisesti Euroopan vihreän kehityksen ohjelman 3 ja siihen liittyvän Pellolta pöytään -strategian 4 , ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevan strategian 5 ja saasteettomuustoimintasuunnitelman 6 , kanssa. PRIMAn tavoitteet ovat myös yhdenmukaisia EU:n biotalousstrategian 7 tavoitteiden kanssa.

    T&I-puiteohjelmalla Horisontti Eurooppa on tarkoitus edistää Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa, ja PRIMA-kumppanuus näyttää olevan erityinen väline, jolla voidaan tehokkaasti edistää useita vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita. PRIMA-kumppanuus on erityisesti Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelman klusterin vi) ”Elintarvikkeet, biotalous, luonnonvarat, maatalous ja ympäristö” tavoitteiden mukainen. PRIMAn strateginen tutkimus- ja innovointiohjelma on täysin yhteensopiva klusterin vi) strategiasuunnitelman kanssa. PRIMAn vuotuisia työohjelmia koordinoidaan tiiviisti Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelman työohjelmien klusteriin vi) liittyvän osan sekä EU:n missioiden 8 ”Euroopan maaperäsopimus”, ”Ennallistetaan valtameriä ja vesistöjä” ja ”Ilmastonmuutokseen sopeutuminen” ohjelma-asiakirjojen kanssa, jotta voidaan varmistaa täydentävyys ja synergiat.

    PRIMAn jatkamista koskeva ehdotus on yhdenmukainen Horisontti Eurooppa -asetuksessa 9 säädettyjen institutionaalisia eurooppalaisia kumppanuuksia koskevien kriteerien ja sääntöjen kanssa. Se on erityisesti Horisontti Eurooppa -asetuksella käyttöön otettujen SEUT-sopimuksen 185 artiklan mukaisten kumppanuuksien uusien vaatimusten mukainen.

    Liitteessä III vahvistettu edellytys, jonka mukaan pakollisena vaatimuksena on, että vähintään 40 prosenttia jäsenvaltioista osallistuu, täyttyy, koska PRIMAan osallistuu 11 jäsenvaltiota, jotka edustavat 41:tä prosenttia jäsenvaltioista.

    Kumppanien pitkäaikainen sitoutuminen, jota edellytetään liitteessä III olevan 1 kohdan d alakohdassa, osoitettiin PRIMA-kumppanuuden käynnistämisen yhteydessä, kun suurin osa osallistujavaltioista sitoutui kymmenen vuoden rahoituskauteen. Osallistujavaltiot toistivat sitoumuksensa Välimeren unionin ministerikokouksen heinäkuussa 2022 antamassa julkilausumassa 10 , komissiolle lähettämissään kirjeissä ja kilpailukykyneuvostossa joulukuussa 2022 antamissaan lausunnoissa.

    PRIMA-kumppanuus sopii Horisontti Eurooppa ‐asetuksen liitteessä VI määriteltyjen institutionaalisten eurooppalaisten kumppanuuksien temaattisiin aloihin, erityisesti kumppanuusalueeseen 5 ”Kestävät, osallistavat ja kiertotalouteen perustuvat biopohjaiset ratkaisut”, koska vesi-, maatalous- ja elintarvikejärjestelmät ovat olennainen osa biotaloutta ja biopohjaisia järjestelmiä.

    Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    PRIMAssa kehitetään ja demonstroidaan innovatiivisia ratkaisuja, jotka tukevat useiden EU:n toimintapolitiikkojen täytäntöönpanoa. PRIMAsta rahoitetut hankkeet, joiden temaattisen painopisteen muodostavat vesi, maatalous ja elintarvikkeet, edistävät muun muassa seuraavien alakohtaisten politiikkojen tavoitteita: vesipolitiikka, erityisesti vesipuitedirektiivi 11 , yhteinen maatalouspolitiikka, biotalousstrategia, ilmastonmuutokseen sopeutumista koskeva strategia sekä kiertotaloutta koskeva toimintasuunnitelma 12 .

    Kansainvälisen yhteistyön välineenä PRIMA vahvistaa EU:n ja eteläisen Välimeren alueen välistä strategista pitkän aikavälin alueellista yhteistyötä. Tämä myötäilee eteläisten naapuruusmaiden kanssa harjoitettavaa yhteistyötä koskevaa EU:n yhteistyökehystä, joka on esitetty uutta Välimeren alueen toimintaohjelmaa 13 koskevassa yhteisessä tiedonannossa ja toimintaohjelman talous- ja investointisuunnitelmassa. Lisäksi se on linjassa Välimeren unionin alueellisessa tutkimus- ja innovointifoorumissa tuetun Välimeren alueen kumppanien kanssa käytävän alueellisen vuoropuhelun kanssa. Uudessa Välimeren alueen toimintaohjelmassa asetetaan tulevien vuosien tavoitteeksi rakentaa nykyistä oikeudenmukaisempia, vauraampia ja osallistavampia yhteiskuntia ihmisiä ja erityisesti nuoria varten. Tutkimus ja innovointi on tässä yhteydessä keskeisessä roolissa.

    Välimeren unionin tutkimusta ja innovointia koskevien etenemissuunnitelmien yhteydessä PRIMA-kumppanuus on keskeisessä asemassa ilmastonmuutosta koskevan etenemissuunnitelman täytäntöönpanossa, kuten Välimeren unionin tutkimus- ja innovointiministerien vuonna 2022 antamassa julkilausumassa todetaan.

    PRIMA tukee myös tutkimusta ja innovointia koskevan globaalin EU:n lähestymistavan 14 täytäntöönpanoa, ja tässä lähestymistavassa Välimeren alue asetetaan yhdeksi tärkeimmistä yhteistyöalueista.

    Auttamalla ratkaisemaan veden niukkuuteen, elintarviketurvaan, ravitsemukseen, terveyteen, hyvinvointiin ja muuttoliikkeeseen liittyviä ongelmia PRIMA tukee merkittävästi Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelman täytäntöönpanoa, erityisesti kestävän kehityksen tavoitetta 2 (ei nälkää), tavoitetta 6 (puhdas vesi ja sanitaatio), tavoitetta 10 (eriarvoisuuden vähentäminen) ja tavoitetta 12 (vastuullinen kulutus ja tuotanto) etenkin Välimeren alueella.

    Koska PRIMAssa käsitellään veden, energian ja elintarvikkeiden välisiä yhteyksiä sekä niiden riippuvuutta ekosysteemeistä ja vaikutusta niihin, kumppanuudella on tärkeä rooli nopeutettaessa kipeästi kaivattua siirtymistä vihreään talouteen Välimeren alueella. PRIMAssa edistetään vihreän ja kestävän kehityksen ratkaisuja ilmastokestävyyden parantamiseksi ja siten Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita alueella. Vesihuollon temaattiseen alaan kuuluvat PRIMAn toimet edistävät erityisesti saasteettomuustoimintasuunnitelmaan, biodiversiteettistrategiaan ja tulevaan integroituun ravinnehuoltosuunnitelmaan liittyvien Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttamista, kun taas maatalousjärjestelmiä ja elintarvikkeiden arvoketjua koskevaan temaattiseen alaan liittyvillä toimilla tuetaan Pellolta pöytään -strategian täytäntöönpanoa.

    PRIMAssa haetaan edelleen lupaavia synergiaetuja muiden Horisontti Eurooppa ‐välineiden kanssa. Niitä ovat esimerkiksi Horisontti Eurooppa ‐ puiteohjelman missiot, kuten ”Euroopan maaperäsopimus” ja ”Ennallistetaan valtameriä ja vesistöjä vuoteen 2030 mennessä”. PRIMAssa tavoitellaan kumppanuuden tietämyksen, infrastruktuurin ja verkoston jakamista asiaankuuluvien kumppaneiden kanssa missioiden tukemiseksi suunnittelemalla erityisiä yhteisiä toimia (esimerkiksi koordinoidut ehdotuspyynnöt Horisontti Eurooppa -ohjelman mission ”Euroopan maaperäsopimus” kanssa PRIMAn vuotuisissa työsuunnitelmissa). PRIMA voi vahvistaa seuraavien Horisontti Eurooppa -kumppanuuksien 15 kansainvälistä ulottuvuutta: turvallisia ja kestäviä elintarvikejärjestelmiä ihmisiä, maapalloa ja ilmastoa varten; veden saatavuutta koskeva kumppanuus; agroekologian elävät laboratoriot ja tutkimusinfrastruktuurit; tietoon perustuva maatalous sekä eläinten terveys ja hyvinvointi.

    PRIMA täydentää myös EU:n ja Afrikan unionin korkean tason poliittisen vuoropuhelun tutkimus- ja innovointiyhteistyön elintarvike- ja ravitsemusturvan ja kestävän maatalouden (FNSSA) painopistettä. FNSSA-painopiste avaa PRIMA-kumppaneille tietä uudelle Afrikan ja Euroopan laajuiselle yhteistyölle.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Ehdotuksella pidennetään ajanjaksoa, jonka aikana unioni jatkaa osallistumistaan PRIMAan, ja vahvistetaan tarvittava oikeudellinen kehys, jotta se voi toimia tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelman ja varainhoitoasetuksen 16 mukaisesti ja jatkaa samalla tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 ‐puiteohjelman puitteissa käynnistettyjä toimia. 

    Ehdotetut muutokset perustuvat samaan oikeusperustaan kuin säädös, jota niillä pyritään muuttamaan, erityisesti SEUT-sopimuksen 185 artiklaan ja SEUT-sopimuksen 188 artiklan toiseen kohtaan.

    Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

    Toissijaisuusperiaatetta sovelletaan, koska ehdotus ei kuulu Euroopan unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Toissijaisuusperiaatteen noudattaminen taataan sillä, että ehdotus perustuu SEUT-sopimuksen 185 artiklaan, joka käsittelee unionin osallistumista useiden jäsenvaltioiden käynnistämiin tutkimusohjelmiin.

    Jäsenvaltiot eivät voi yksinään riittävällä tavalla saavuttaa PRIMAn tavoitteita, joiden saavuttaminen on edelleen keskeisessä asemassa tässä ehdotuksessa, kun otetaan huomioon, että unionin tasolla toteutettavilla toimilla on ilmeistä ja todistettavissa olevaa lisäarvoa, koska sen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavat toimet ovat laajoja, kattavia ja monimutkaisia. Koska ehdotuksella pyritään täydentämään jo olemassa olevaa EU:n lainsäädäntöä, tämä tavoite saavutetaan edelleen parhaiten EU:n tasolla eikä erilaisilla kansallisilla aloitteilla. Tästä huolimatta ehdotuksella olisi edelleen myös täydennettävä ja vahvistettava kansallisia, paikallisia ja alueellisia toimia kyseisellä alalla.

    Suhteellisuusperiaate

    Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen, koska jäsenvaltiot vastaavat yhteisen ohjelman ja kaikkien toiminnallisten näkökohtien kehittämisestä. Erityinen täytäntöönpanorakenne (PRIMA-IS) on jo osoittanut, että se voi panna ohjelman täytäntöön tehokkaasti ja vaikuttavasti. 17 Unioni tarjoaa kannustimia koordinoinnin parantamiseen, varmistaa synergiat EU:n politiikkojen ja Horisontti Eurooppa ‑ohjelman painopisteiden kanssa ja panostuksen näihin, seuraa ohjelman täytäntöönpanoa ja varmistaa EU:n taloudellisten etujen suojelun.

    Toimintatavan valinta

    Tämä ehdotus koskee jo voimassa olevan, SEUT-sopimuksen 185 artiklan nojalla annetun säädöksen muuttamista koskevaa päätöstä. Tällaisen toimintatavan osalta SEUT-sopimuksen 188 artiklan 2 kohdassa edellytetään, että Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät päätöksen.

    PRIMAn täytäntöönpanon ensimmäisten vuosien tulokset ja kannanottopyynnön avulla hankitut tiedot (ks. myös jäljempänä oleva 3 kohta ”Sidosryhmien kuuleminen”) ovat osoittaneet, että SEUT-sopimuksen 185 artiklan mukainen institutionaalinen eurooppalainen kumppanuus on sopivin tapa saavuttaa PRIMAn tavoitteet. Tällainen institutionaalinen kumppanuus on myös osallistujavaltioiden parhaaksi arvioima vaihtoehto.

    PRIMAn jatkaminen SEUT-sopimuksen 185 artiklan mukaisena kumppanuusaloitteena mahdollistaisi naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvien maiden kanssa käynnissä olevan yhteistyön kehittämisen edelleen. Unioni ja asianomaiset maat määrittävät edelleen yhdessä keskinäiset painopisteensä ja siirtyvät uuteen yhteistyövaiheeseen Euroopan naapuruuspolitiikan painopisteiden mukaisesti.

    Lisäksi SEUT-sopimuksen 185 artiklaan perustuva institutionaalinen eurooppalainen kumppanuus mahdollistaa monenlaiset tutkimus- ja innovointitoimet ja rahoitusosuudet riippuen rahoituslähteestä (joko Horisontti Eurooppa tai kansallinen lähde), hallinnoinnista ja säännöistä, mikä on osoittautunut tehokkaaksi PRIMAn täytäntöönpanon ensimmäisinä vuosina. Tämä väline soveltuu myös kolmansien maiden osallistumiseen.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

    Riippumattomat ulkopuoliset asiantuntijat tekivät vuonna 2022 PRIMAsta väliarvioinnin, joka kattoi ajanjakson PRIMAn perustamisesta (vuonna 2017) maaliskuuhun 2022.

    Väliarviointi vahvisti, että PRIMA oli edistynyt hyvin tavoitteidensa saavuttamisessa ja että sitä hallinnoidaan hyvin. PRIMA vastaa riittävällä tavalla ympäristöön liittyviin, sosioekonomisiin ja poliittisiin haasteisiin, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä Välimeren alueen tulevan kehityksen ja kestävyyden kannalta. Sillä on myös ainutlaatuinen rooli Välimeren alueen tutkimus- ja innovaatioekosysteemissä. PRIMA on auttanut edistämään tieteellistä yhdentymistä osallistujavaltioissa tarjoten erityisesti eteläisille Välimeren osallistujavaltioille mahdollisuuden hyödyntää tutkimus- ja innovointivalmiuksiaan.

    Myös PRIMAn EU:lle tuottama lisäarvo on suuri, sillä se edistää EU:n keskeisiä poliittisia painopisteitä, tavoitteita ja aloitteita, kuten Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa, erityisesti Pellolta pöytään- ja biodiversiteettistrategioita, biotalousstrategiaa, ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevaa strategiaa ja kiertotaloutta koskevaa toimintasuunnitelmaa sekä yleisiä kestävän kehityksen tavoitteita.

    Väliarviointiraportissa suositellaan myös toimia PRIMAn tulosten ja vaikutusten parantamiseksi edelleen.

    Sidosryhmien kuuleminen

    Sidosryhmien kuulemista ei ole järjestetty. Alkuperäistä julkista kuulemista pidetään edelleen pätevänä. Ehdotettujen muutosten luonne ei edellytä uutta sidosryhmien kuulemista.

    Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

    Väliarvioinnin yhteydessä julkaistiin kannanottopyyntö, ja sen tulokset on otettu huomioon.

    Vaikutustenarviointi

    Vaikutustenarviointia ei ole tehty. Alkuperäistä analyysiä ja toimintatavan valintaa pidetään edelleen pätevinä. Muutoksen luonne ei edellytä uutta vaikutustenarviointia.

    Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

    Yksinkertaistamisvaikutusta ei odoteta, koska ehdotuksella jatketaan nykyistä kumppanuutta.

    Perusoikeudet

    Ehdotetulla päätöksellä ei ole vaikutuksia perusoikeuksien suojeluun.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Jatkettavaa aloitetta koskeva unionin kokonaisrahoitusosuus on enintään 325 miljoonaa euroa ETAn määrärahat mukaan luettuina. Tästä määrästä 220 miljoonaa euroa sidottiin Horisontti 2020 -ohjelmasta ohjelmakaudelle 2018–2024. Vuosina 2025–2027 sidottavat 105 miljoonaa euroa tulevat Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelman klusterista vi) ”Elintarvikkeet, biotalous, luonnonvarat, maatalous ja ympäristö”.

    Hallinnollisiin kustannuksiin osoitettava EU:n rahoitusosuuden enimmäismäärä on enintään kuusi prosenttia koko aloitteen keston aikana, mikä vastaa 19,5 miljoonaa euroa unionin 325 miljoonan euron kokonaisrahoituksesta.

    EU:n rahoitusosuutta hallinnoi PRIMAn täytäntöönpanorakenne (PRIMA-IS) valtuutussopimuksen ja varojen siirtoa koskevan sopimuksen mukaisesti. Päätöksen säännöksillä sekä komission ja PRIMA-IS:n välillä vuonna 2018 tehdyn valtuutussopimuksen määräyksillä on varmistettava EU:n taloudellisten etujen suojaaminen.

    5.LISÄTIEDOT

    Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

    Aloitteen täytäntöönpano perustuu komission ja osallistujavaltioiden sopimaan päivitettyyn strategiseen tutkimus- ja innovointiohjelmaan.

    PRIMAn tuloksellisuutta seurataan PRIMA-IS:n Euroopan komission hyväksyttäviksi toimittamien vuosikertomusten avulla. Tähän sisältyy raportointi edistymisestä keskeisten tulosindikaattoreiden ja muiden strategisessa tutkimus- ja innovointiohjelmassa vahvistettujen mittareiden osalta.

    Ehdotuksen mukaan viimeistään vuonna 2025 tehdään uusi väliarviointi ja viimeistään vuonna 2030 loppuarviointi.

    Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

    Päätöksen 1 artiklalla muutetaan päätöstä (EU) 2017/1324 ja mukautetaan se Horisontti Eurooppa ‑asetuksessa (EU) 2021/695 ja varainhoitoasetuksessa (EU, Euratom) 2018/1046 vahvistettuun uuteen sääntelykehykseen.

    Päätöksen 1 artiklan 1 kohdassa säädetään niiden viiden osallistujavaltion kanssa tehtyjen kansainvälisten sopimusten muuttamisesta, jotka eivät ole assosioituneet Horisontti Eurooppa ‑ohjelmaan.

    Päätöksen 1 artiklan 3 kohdassa säädetään Horisontti Eurooppa -ohjelmasta myönnettävästä unionin lisärahoitusosuudesta ja määritetään, mistä Horisontti Eurooppa -ohjelman budjettikohdasta unionin rahoitusosuus myönnetään.

    Päätöksen 1 artiklan 5 kohdassa määritetään osallistujavaltioiden vähimmäisrahoitusosuus ja jatketaan rahoitusosuuden sitomisen kestoa 31 päivään joulukuuta 2031.

    Päätöksen 1 artiklan 6 kohdassa jatketaan PRIMAn toiminnan aktiivista kautta vuoteen 2027.

    Päätöksen 1 artiklan 12 kohdassa otetaan käyttöön uusia säännöksiä pääsystä tuloksiin ja ehdotuksia koskeviin tietoihin.

    Päätöksen 1 artiklan 14 kohdassa otetaan käyttöön seurantaan ja arviointiin liittyviä uusia säännöksiä.

    Päätöksen 1 artiklan 15 kohdassa otetaan käyttöön uusia säännöksiä, jotka liittyvät luottamuksellisuuteen, eturistiriitoihin sekä käynnissä oleviin toimiin ja sitoumuksiin.



    2023/0207 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

    päätöksen (EU) 2017/1324 muuttamisesta unionin osallistumisen Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman puitteissa toteutettavaan Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) jatkamisen osalta

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 185 artiklan ja 188 artiklan toisen kohdan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen, kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon 18 ,

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2017/1324 19 hyväksyttiin edellisen tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman eli Horisontti 2020 -ohjelman puitteissa ajanjaksoksi, joka päättyy 31 päivänä joulukuuta 2028.

    (2)PRIMA-perussäädöksen mukaisesti asiaankuuluvaan vuotuiseen työohjelmaan liittyvät viimeiset ehdotuspyynnöt käynnistetään vuonna 2024 ja kaikki epäsuorat tutkimus- ja innovointitoimet saatetaan päätökseen vuoteen 2028 mennessä.

    (3)PRIMAan osallistuvat jäsenvaltiot ilmoittivat aikovansa jatkaa yhteistä aloitetta vuoden 2024 jälkeen ja kehottivat unionia osallistumaan edelleen samassa 185 artiklan mukaisessa institutionaalisessa kehyksessä.

    (4)Koska PRIMA-kumppanuuden alkuperäiset perustelut ja tavoitteet ovat edelleen päteviä ja väliarviointikertomuksessa 20 todettiin, että PRIMA on menestyksekäs väline, jolla on lisäarvoa unionille, unionin olisi edelleen annettava rahoitustukea, jotta PRIMA voi rahoittaa tutkimus- ja innovointitoimia samalla temaattisella toiminta-alalla vuoteen 2027 asti. Lisäksi tämä väline olisi sovitettava unionin monivuotiseen rahoituskehykseen ja tutkimus- ja innovointiohjelmien monivuotisen rahoituskehyksen mukaisiin ohjelmakausiin. Lisäksi PRIMAn kokonaiskestoa olisi jatkettava vuoteen 2031, jotta tuetut tutkimus- ja innovointitoimet voidaan panna kokonaisuudessaan täytäntöön.

    (5)PRIMAlle myönnettävän unionin jatketun rahoitustuen olisi tultava neuvoston päätöksellä (EU) 2021/764 21 perustetun Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelman täytäntöönpanoa koskevaan erityisohjelmaan osoitetuista unionin yleisen talousarvion määrärahoista ja erityisesti pilarista II ”Maailmanlaajuiset haasteet ja Euroopan teollisuuden kilpailukyky” sekä asiaankuuluvasta temaattisesta klusterista vi) ”Elintarvikkeet, biotalous, luonnonvarat, maatalous ja ympäristö”.

    (6)PRIMAa rahoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1291/2013 22 nojalla. Kumppanuuden jatkamiseksi vuoden 2025 jälkeen sitä olisi rahoitettava ja toteutettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/695 23 nojalla. Sen vuoksi päätös (EU) 2017/1324 olisi mukautettava asetuksen (EU) 2021/695 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 24 vaatimuksiin.

    (7)Päätös (EU) 2017/1324 olisi mukautettava Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelman tavoitteisiin ja tutkimus- ja innovointiprioriteetteihin sekä asetuksen (EU) 2021/695 10 artiklassa sekä liitteessä III ja liitteessä VI vahvistettuihin yleisiin periaatteisiin ja edellytyksiin. Sen vuoksi on tarpeen, että vähintään 40 prosenttia jäsenvaltioista osallistuu jatkettuun PRIMA-kumppanuuteen. Lisäksi PRIMA-kumppanuuden olisi toimittava yhdellä institutionaalisten eurooppalaisten kumppanuuksien painopistealoista ja kaikkien osallistujavaltioiden olisi ilmaistava pitkän aikavälin rahoitussitoumuksensa. Nämä edellytykset täyttyvät jo, koska jäsenvaltioiden nykyinen osallistumisaste on 41 prosenttia, PRIMA-kumppanuus sopii liitteessä VI olevaan kumppanuusalaan 5 ”Kestävät, osallistavat ja kiertotalouteen perustuvat biopohjaiset ratkaisut” ja osallistujavaltiot ovat ilmoittaneet pitkän aikavälin rahoitussitoumuksestaan PRIMA-kumppanuuteen. 

    (8)Unionin rahoitusosuuden edellytyksenä olisi oltava, että osallistujavaltiot sitoutuvat virallisesti maksamaan PRIMA-kumppanuuteen vähintään unionin rahoitusosuutta vastaavan osuuden. Tästä syystä PRIMAn täytäntöönpanorakenteen (PRIMA-IS) olisi seurattava säännöllisesti ja tiiviisti virallisten rahoitussitoumusten noudattamista.

    (9)PRIMAn tavoitteiden saavuttamiseksi osallistujavaltioiden yhteenlasketun rahoitusosuuden olisi oltava vähintään yhtä suuri kuin unionin rahoitusosuus. Sen vuoksi osallistujavaltioiden olisi myönnettävä Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelmasta myönnettävää unionin rahoitusosuutta vastaava rahoitusosuus asetuksen (EU) 2021/695 liitteessä III vahvistetun periaatteen mukaisesti. Jotta voidaan varmistaa, että tätä periaatetta noudatetaan aukottomasti, olisi otettava huomioon ainoastaan osallistujavaltioiden 31 päivän joulukuuta 2024 jälkeen myöntämät rahoitusosuudet.

    (10)Sen varmistamiseksi, että Algeria, Egypti, Jordania, Libanon ja Marokko ovat edelleen sitoutuneet asetuksen (EU) 2021/695 nojalla rahoitetun PRIMAn tavoitteisiin ja että ne ovat sitoutuneet asetuksen (EU, Euratom) 2021/695 ja asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 mukaisiin uusiin velvoitteisiin, kyseisten maiden olisi virallisesti hyväksyttävä tästä muutospäätöksestä johtuvat uudet ehdot ja edellytykset tekemällä unionin kanssa kirjeenvaihtona sopimukset, joilla muutetaan ja täydennetään niiden kanssa tehtyjä tiede- ja teknologiayhteistyötä koskevia voimassa olevia kansainvälisiä sopimuksia. Tämän ei pitäisi vaikuttaa niiden osallistumiseen PRIMAn toimiin, joita rahoitetaan asetuksen (EU) N:o 1291/2013 nojalla.

    (11)Unionin kokonaisrahoitusosuus olisi vahvistettava enimmäismääränä. Asetuksen (EU) 2021/695 16 artiklan 5 kohdan mukaisesti olisi oltava mahdollista, että Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelmasta PRIMAan myönnettävää unionin rahoitusosuutta korotetaan Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelmaan assosioituneiden kolmansien maiden rahoitusosuuksilla. Sitä kokonaismäärää, jolla unionin rahoitusosuutta korotetaan, olisi vastattava vähintään yhtä suuri osallistujavaltioiden rahoitusosuus.

    (12)PRIMAn tavoitteet huomioon ottaen yhteisöjen, jotka ovat sijoittautuneet kolmansiin maihin, jotka eivät ole osallistujavaltioita, olisi voitava hakea rahoitusta PRIMAn vuotuisessa työohjelmassa määriteltyjen erityisten ehdotuspyyntöaiheiden osalta. Unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi olisi toteutettava kaikki aiheelliset toimenpiteet, myös sopimusoikeudelliset toimenpiteet. Tätä varten olisi tehtävä tiede- ja teknologiasopimuksia sellaisten kolmansien maiden kanssa, joihin tällaiset yhteisöt ovat sijoittautuneet.

    (13)Asetuksen (EU) N:o 1291/2013 nojalla rahoitetuista epäsuorista toimista aiheutuneiden menojen jälkitarkastuksia olisi edelleen suoritettava kyseisen asetuksen asiaa koskevien säännösten mukaisesti, kun taas Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelmasta rahoitetut epäsuorat toimet olisi tarkastettava asetuksen (EU) 2021/695 mukaisesti.

    (14)Asetuksessa (EU) 2021/695 painotetaan institutionaalisten eurooppalaisten kumppanuuksien yhteydessä aiempaa enemmän komission mahdollisuutta saada käyttöönsä tuloksia ja toimeen liittyviä muita tietoja unionin politiikkojen tai ohjelmien laatimista, täytäntöönpanoa ja seurantaa varten. Sen vuoksi PRIMA-IS:n olisi varmistettava, että komissiolla on käytettävissään kaikki tiedot, jotka liittyvät sen rahoittamiin epäsuoriin toimiin, mukaan lukien epäsuoriin toimiin osallistuvien tuensaajien rahoitusosuudet ja tulokset. Etujensa turvaamiseksi myös osallistujavaltioilla olisi oltava oikeus saada käyttöönsä sellaisiin ehdotuksiin liittyvät tiedot, joissa on mukana niiden alueelle sijoittautuneita hakijoita. Tällaisten käyttöoikeuksien olisi oltava sovellettavien luottamuksellisuussääntöjen mukaisia.

    (15)PRIMAn jatkaminen edellyttää tämän kumppanuuden seurantaa ja arviointia Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelmaan liittyvien säännösten mukaisesti. Komission olisi tehtävä PRIMAsta väliarviointi viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2025 ja loppuarviointi viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2031. Näitä arviointeja olisi hyödynnettävä Horisontti Eurooppa -puiteohjelman yleisissä väli- ja loppuarvioinneissa. Arvioinneissa olisi arvioitava PRIMAn laatua ja tehokkuutta sekä edistymistä sen tavoitteiden saavuttamisessa. Komission olisi julkaistava ja levitettävä kyseisten arviointien tulokset ja päätelmät. Asetuksen (EU) 2021/695 10 artiklan 2 kohdan c alakohdan mukaisesti PRIMAn olisi noudatettava selkeää elinkaariajattelua, oltava määräaikainen ja sisällettävä edellytykset Horisontti Eurooppa -puiteohjelman mukaisen rahoituksen lopettamiseksi asteittain.

    (16)Sen vuoksi päätöstä (EU) 2017/1324 olisi muutettava,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan päätös (EU) 2017/1324 seuraavasti:

    1)    Muutetaan 1 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.  Unioni osallistuu Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen, jäljempänä ’PRIMA’, eli Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/695 25 10 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettuun institutionaaliseen eurooppalaiseen kumppanuuteen, jonka Espanja, Israel, Italia, Kreikka, Kroatia, Kypros, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Saksa, Slovenia, Tunisia ja Turkki, jäljempänä ’osallistujavaltiot’, yhdessä käynnistävät tässä päätöksessä vahvistettujen edellytysten mukaisesti ja ilmoitettuaan osallistumisestaan PRIMAn toimiin allekirjoittamalla sitoumuskirjeen.”

    b) Korvataan 2 kohta seuraavasti:

    ”2.  Algeria, Egypti, Jordania, Libanon ja Marokko ovat edelleen osallistujavaltioita 3 artiklan 1 kohdan a alakohdan nojalla rahoitetuissa PRIMAn toimissa. Osallistuessaan 3 artiklan 1 kohdan b alakohdan nojalla rahoitettuihin PRIMAn toimiin niitä pidetään osallistujavaltioina ainoastaan edellyttäen, että ne tekevät kirjeenvaihtona sopimukset, joilla muutetaan ja täydennetään voimassa olevia unionin kanssa tehtyjä tiede- ja teknologiayhteistyötä koskevia kansainvälisiä sopimuksia ja joissa vahvistetaan niiden PRIMAan osallistumisen uudet ehdot ja edellytykset.”

    c) Korvataan 3 ja 4 kohta seuraavasti:

    ”3.  Muut kuin tämän artiklan 1 kohdassa luetellut jäsenvaltiot ja Horisontti 2020:een tai Horisontti Eurooppaan assosioituneet kolmannet maat voivat osallistua PRIMAan, jos ne täyttävät 4 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetyn edellytyksen ja noudattavat erityisesti 11 artiklan 5 kohtaa. Niiden on allekirjoitettava sitoumuskirje, jossa vahvistetaan niiden PRIMAan osallistumisen ehdot ja edellytykset Horisontti 2020:n tai Horisontti Euroopan osalta.

    Jäsenvaltiot ja Horisontti 2020:een tai Horisontti Eurooppaan assosioituneet kolmannet maat, jotka täyttävät ensimmäisessä alakohdassa säädetyt edellytykset, katsotaan tässä päätöksessä tarkoitetuiksi osallistujavaltioiksi.

    4. Muut kuin 2 kohdassa mainitut Horisontti 2020- tai Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelmaan assosioitumattomat kolmannet maat voivat osallistua PRIMAan edellyttäen, että

    a) ne täyttävät 4 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetyn edellytyksen ja noudattavat erityisesti 11 artiklan 5 kohtaa;

    b) PRIMAn täytäntöönpanorakenne, jäljempänä ’PRIMA-IS’, hyväksyy niiden osallistumisen PRIMAan sen jälkeen, kun se on tutkinut maiden osallistumisen tarkoituksenmukaisuuden PRIMAn tavoitteiden saavuttamisen kannalta; ja

    c) ne tekevät unionin kanssa tiede- ja teknologiayhteistyötä koskevat kansainväliset sopimukset, joissa vahvistetaan niiden PRIMAan osallistumisen ehdot ja edellytykset.

    Kolmannet maat, jotka täyttävät ensimmäisessä alakohdassa säädetyt edellytykset, katsotaan tässä päätöksessä tarkoitetuiksi osallistujavaltioiksi.”

    2)    Korvataan 2 artiklan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.  PRIMA edistää asetuksen (EU) 2021/695 ja erityisesti sen 3 artiklan yleisiä ja erityisiä tavoitteita, ja sen yleisenä tavoitteena on luoda tutkimus- ja innovointivalmiuksia ja kehittää osaamista ja yhteisiä innovatiivisia ratkaisuja elintarviketuotantojärjestelmiä varten, jotta niistä tehdään kestäviä, sekä Välimeren alueen integroidun vesihuollon ja vesivarojen hoidon osalta tehdä kyseisistä järjestelmistä sekä kyseisestä vesihuollosta ja vesivarojen hoidosta ilmastonmuutosta paremmin kestäviä, tehokkaampia, kustannustehokkaampia ja ympäristöllisesti ja sosiaalisesti kestävämpiä sekä edistää veden niukkuuteen, elintarviketurvaan, ravitsemukseen, terveyteen, hyvinvointiin ja muuttoliikkeeseen liittyvien ongelmien ratkaisemista niiden alkupäässä.”

    3)    Muutetaan 3 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 1 ja 2 kohta seuraavasti:

    ”1.  Unionin PRIMA-rahoitusosuus on ETA-määrärahat mukaan luettuina yhtä suuri kuin osallistujavaltioiden PRIMA-rahoitusosuudet. Unionin rahoitusosuus on enintään 325 000 000 euroa, ja se jaetaan seuraavasti: 

    a) enintään 220 000 000 euroa Horisontti 2020 -puiteohjelmasta;

    b) enintään 105 000 000 euroa Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelmasta.

    Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelmasta myönnettävää unionin rahoitusosuutta korotetaan Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelmaan assosioituneiden kolmansien maiden rahoitusosuuksilla asetuksen (EU) 2021/695 16 artiklan 5 kohdan mukaisesti ja edellyttäen, että sitä kokonaismäärää, jolla unionin rahoitusosuutta korotetaan, vastaa vähintään yhtä suuri 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen osallistujavaltioiden rahoitusosuus.

    2.  Tämän artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu unionin rahoitusosuus maksetaan unionin yleiseen talousarvioon sisältyvistä määrärahoista, jotka on osoitettu neuvoston päätöksellä N:o 2013/743/EU perustetun Horisontti 2020:n täytäntöönpanoa koskevan erityisohjelman asiaankuuluville osille, ja erityisesti II osan ”Teollisuuden johtoasema” ja III osan ”Yhteiskunnalliset haasteet” määrärahoista asetuksen (EU) 2021/695 57 artiklan ja asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 62 artiklan 1 kohdan c alakohdan vii alakohdan mukaisesti.”

    b) Lisätään 2 a kohta seuraavasti:

    ”2 a. Tämän artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu unionin rahoitusosuus maksetaan unionin yleiseen talousarvioon sisältyvistä määrärahoista, jotka on osoitettu neuvoston päätöksellä N:o 2021/764 26 perustetun Horisontti Euroopan täytäntöönpanoa koskevan erityisohjelman asiaankuuluville osille, ja erityisesti pilarin II ”Maailmanlaajuiset haasteet ja Euroopan teollisuuden kilpailukyky”, klusterin vi) ”Elintarvikkeet, biotalous, luonnonvarat, maatalous ja ympäristö” määrärahoista asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 62 artiklan 1 kohdan c alakohdan vii) alakohdan mukaisesti.”

    4)    Muutetaan 4 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 1 kohdan b, c ja d alakohta seuraavasti:

    ”b) osallistujavaltiot tai osallistujavaltioiden nimeämät järjestöt nimeävät asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 62 artiklan 1 kohdan c alakohdan vii alakohdassa tarkoitetun yhteisön, jolla on oikeushenkilöllisyys, eli PRIMA-IS:n, joka vastaa PRIMAn tehokkaasta täytäntöönpanosta, tämän päätöksen 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun unionin rahoitusosuuden sekä tarvittaessa osallistujavaltioiden rahoitusosuuksien vastaanottamisesta, jakamisesta ja seurannasta sekä sen varmistamisesta, että kaikki PRIMAn tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavat toimet toteutetaan;

    c) kukin osallistujavaltio sitoutuu osallistumaan PRIMAn rahoittamiseen kansallisista varoistaan PRIMAn tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaisella osuudella, joka on vähintään yhtä suuri kuin unionin rahoitusosuus; 

    d) PRIMA-IS osoittaa valmiutensa PRIMAn täytäntöönpanoon, joka käsittää 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun unionin rahoitusosuuden vastaanottamisen, jakamisen ja seurannan unionin talousarvion välillisen hallinnoinnin puitteissa asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 62 ja 154 artiklan mukaisesti;”

    b) Korvataan 2 kohdan c alakohta seuraavasti:

    ”c) PRIMA-IS noudattaa asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 155 artiklan mukaisia raportointivaatimuksia;”

    c) Korvataan 3 kohta seuraavasti:

    ”Komissio arvioi jatkuvasti, ovatko osallistujavaltiot täyttäneet tekemänsä sitoumukset, ja voi toteuttaa asianmukaisia toimenpiteitä, mukaan lukien 9 artiklassa tarkoitetut toimenpiteet.”

    5)    Muutetaan 5 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.  Osallistujavaltioiden on tehtävä tai huolehdittava siitä, että niiden kansalliset rahoituselimet tekevät rahoitus- tai luontoissuorituksia vähintään 325 000 000 euroa 7 päivän elokuuta 2017 ja 31 päivän joulukuuta 2031 välisenä ajanjaksona.” 

    b) Korvataan 6 kohta seuraavasti:

    ”6.  Tämän artiklan 2 kohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitetut suoritukset, jotka katsotaan osallistujavaltioiden suorituksiksi, on tehtävä vuotuisen työsuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Jos vuotuinen työohjelma hyväksytään 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun viitevuoden aikana, 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetut suoritukset, jotka katsotaan vuotuiseen työohjelmaan sisältyviksi osallistujavaltioiden suorituksiksi, voivat sisältää suorituksia, jotka on tehty kyseisen vuoden 1 päivästä tammikuuta alkaen. Tämän artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetut suoritukset, jotka katsotaan ensimmäiseen vuotuiseen työohjelmaan sisältyviksi osallistujavaltioiden suorituksiksi, voivat kuitenkin sisältää suorituksia, jotka on tehty 7 päivän elokuuta 2017 jälkeen.”

    6)    Korvataan 6 artikla seuraavasti:

    ”6 artikla

    PRIMAan kuuluvat toimet ja sen täytäntöönpano

    1.  PRIMAlla tuetaan monia tutkimus- ja innovointitoimia, kuten sen vuotuisessa työohjelmassa on kuvattu, seuraavin keinoin:

    a)    asetuksissa (EU) N:o 1290/2013 ja (EU) 2021/695 tarkoitetut epäsuorat toimet, joita PRIMA-IS rahoittaa tämän päätöksen 7 artiklan mukaisesti pääasiassa avustusten muodossa PRIMA-IS:n järjestämien avointen, läpinäkyvien ja kilpailuun perustuvien rajat ylittävien ehdotuspyyntöjen perusteella, mukaan lukien seuraavat:

    i)    tutkimus- ja innovointitoimet sekä innovointitoimet;

    ii)    koordinointi- ja tukitoimet, joissa keskitytään tulosten levittämiseen ja tiedottamiseen PRIMAn edistämiseksi ja sen vaikutusten maksimoimiseksi;

    b)    osallistujavaltioiden ilman 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua unionin rahoitusosuutta rahoittamat toimet, jotka edistävät PRIMAn tavoitteiden saavuttamista tai jotka liittyvät suoraan PRIMAan kuuluvien hankkeiden tulosten käyttöönottoon ja joihin kuuluvat:

    i)    PRIMA-IS:n järjestämien avointen, läpinäkyvien ja kilpailuun perustuvien rajat ylittävien ehdotuspyyntöjen perusteella valitut toimet, joita kansalliset rahoituselimet hallinnoivat osallistujavaltioiden kansallisten ohjelmien puitteissa ja joihin liittyy rahoitustuen antaminen pääasiassa avustusten muodossa;

    ii)    osallistujavaltioiden kansallisten ohjelmien mukaiset toimet, mukaan lukien rajat ylittävät hankkeet.

    2. PRIMA pannaan täytäntöön vuotuisten työohjelmien pohjalta, jotka kattavat toimet, jotka on määrä toteuttaa kyseisen vuoden, jäljempänä ’viitevuosi’, 1 päivän tammikuuta ja 31 päivän joulukuuta välisenä aikana. PRIMA-IS hyväksyy vuotuiset työohjelmat viitevuoden 31 päivään maaliskuuta mennessä komission hyväksynnän saatuaan. PRIMA-IS ja komissio hyväksyvät vuotuiset työohjelmat ilman aiheetonta viivytystä. PRIMA-IS asettaa vuotuisen työohjelman julkisesti saataville.

    3.  Edellä olevan 1 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitetut toimet voidaan aloittaa vain viitevuonna ja vasta sen jälkeen, kun vuotuinen työohjelma on hyväksytty kyseiselle vuodelle.

    4.  Jos vuotuinen työohjelma hyväksytään viitevuoden aikana, 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua unionin rahoitusosuutta voidaan käyttää korvaamaan PRIMA-IS:lle kyseisen viitevuoden 1 päivästä tammikuuta alkaen aiheutuneita hallinnollisia kuluja vuotuisen työohjelman mukaisesti. Edellä olevan 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta unionin rahoitusosuudesta voidaan kuitenkin korvata PRIMA-IS:lle 7 päivästä elokuuta 2017 alkaen aiheutuneita hallinnollisia kuluja ensimmäisen vuotuisen työohjelman mukaisesti.

    5.  Toimia voidaan rahoittaa PRIMAn puitteissa ainoastaan, jos ne on esitetty vuotuisessa työohjelmassa. Vuotuisessa työohjelmassa on erotettava toisistaan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetut toimet, 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetut toimet ja PRIMA-IS:n hallinnolliset kulut. Siinä on esitettävä niitä vastaavat menoarviot sekä määrärahojen jakautuminen toimille, jotka rahoitetaan 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulla unionin rahoitusosuudella, ja toimille, jotka osallistujavaltiot rahoittavat ilman 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua unionin rahoitusosuutta. Vuotuisen työohjelman on sisällettävä myös arvio osallistujavaltioiden 5 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen luontoissuoritusten arvosta.

    6.  Viitevuotta koskevissa muutetuissa vuotuisissa työohjelmissa ja seuraavia viitevuosia koskevissa vuotuisissa työohjelmissa on otettava huomioon aiempien ehdotuspyyntöjen tulokset. Niissä on pyrittävä puuttumaan tieteellisten aiheiden riittämättömään käsittelyyn, erityisesti niiden aiheiden, joita on alun perin käsitelty 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetuissa toimissa mutta joita ei voitu rahoittaa asianmukaisesti.

    7.  Viimeiset rahoitettavat toimet, mukaan lukien asiaankuuluvien vuotuisten työohjelmien mukaiset viimeiset ehdotuspyynnöt, on aloitettava viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2027. Asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa ne voidaan aloittaa viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2028.

    8.  Toimia, jotka osallistujavaltiot rahoittavat ilman 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua unionin rahoitusosuutta, voidaan sisällyttää vuotuiseen työohjelmaan vasta, kun kansainvälisenä vertaisarviointina suoritetusta PRIMAn tavoitteita koskevasta toimien riippumattomasta ulkopuolisesta arvioinnista, jonka PRIMA-IS järjestää, on saatu myönteinen lopputulos.

    9.  Vuotuiseen työohjelmaan sisältyvät toimet, jotka osallistujavaltiot rahoittavat 6 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti, on toteutettava noudattaen yhteisiä periaatteita, jotka PRIMA-IS hyväksyy komission hyväksynnän saatuaan. Yhteisissä periaatteissa on otettava huomioon tässä päätöksessä, asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 VIII osastossa ja asetuksen (EU) 2021/695 II luvussa vahvistetut periaatteet. Lisäksi PRIMA-IS hyväksyy komission hyväksynnän saatuaan osallistujavaltioille asetettavat vaatimukset raportoida PRIMA-IS:lle, myös kuhunkin toimeen liitettävien indikaattoreiden osalta.

    10.  Edellä olevan 1 kohdan b alakohdan i alakohdassa tarkoitettujen toimien on 9 kohdassa tarkoitettujen yhteisten periaatteiden lisäksi täytettävä seuraavat edellytykset:

    a)    ehdotusten on koskettava rajat ylittäviä hankkeita, joihin osallistuu vähintään kolme riippumatonta oikeussubjektia, jotka ovat sijoittautuneet kolmeen eri maahan, jotka katsotaan tämän päätöksen mukaisiksi osallistujavaltioiksi asianomaisessa ehdotuspyynnössä asetettuun ehdotusten jättämisen määräaikaan mennessä, ja joista

    i)    vähintään yksi on sijoittautunut jäsenvaltioon tai Horisontti 2020:een tai Horisontti Eurooppaan assosioituneeseen kolmanteen maahan eikä siihen sovelleta ii alakohtaa; ja

    ii)    vähintään yksi on sijoittautunut kolmanteen maahan, joka mainitaan 1 artiklan 2 kohdassa, tai kolmanteen maahan, joka sijaitsee Välimeren rannikolla;

    b)    ehdotukset on valittava rajatylittävien ehdotuspyyntöjen perusteella, ja vähintään kolmen riippumattoman asiantuntijan on arvioitava ne seuraavien myöntämisperusteiden pohjalta: huippuosaaminen, vaikutus sekä täytäntöönpanon laatu ja tehokkuus;

    c)    ehdotukset on asetettava paremmuusjärjestykseen arvioinnin tulosten perusteella. Valinnan tekee PRIMA-IS, ja siinä olisi noudatettava kyseistä paremmuusjärjestystä. Osallistujavaltioiden on sovittava tarkoituksenmukaisesta rahoitusmallista, jonka avulla voidaan paremmuusjärjestyksen perusteella rahoittaa mahdollisimman monta kynnysarvon ylittänyttä ehdotusta, erityisesti osoittamalla varamäärärahoja kansallisille rahoitusosuuksille ehdotuspyyntöjä varten. Jos yhtä tai useampaa hanketta ei voida rahoittaa, voidaan valita paremmuusjärjestyksessä välittömästi seuraavana olevat hankkeet.

    11. PRIMA-IS:n on seurattava kaikkien vuotuiseen työohjelmaan sisältyvien toimien täytäntöönpanoa ja raportoitava siitä vuosittain komissiolle.

    12. PRIMA-IS:n, osallistujavaltion tai sen kansallisten rahoituselinten taikka toimeen osallistuvien tahojen toteuttamia PRIMAan liittyviä ja yhteistyössä PRIMAn kanssa toteutettavia toimia koskevissa tiedotteissa tai julkaisuissa on käytettävä seuraavaa mainintaa: ”[toimen nimi] on osa Euroopan unionin yhteisrahoittamaa PRIMA-ohjelmaa”.”

    7)    Korvataan 7 artikla seuraavasti:

    ”7 artikla

    Osallistumista ja tulosten levittämistä koskevat säännöt

    1. PRIMA-IS:n on katsottava olevan asetuksessa (EU) N:o 1290/2013 ja asetuksen (EU) 2021/695 2 artiklan 14 kohdassa tarkoitettu rahoituselin, ja sen on annettava rahoitustukea tämän päätöksen 6 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettuihin epäsuoriin toimiin mainituissa asetuksissa vahvistettujen sääntöjen mukaisesti, jollei tässä artiklassa säädetyistä poikkeuksista muuta johdu.

    2. Asetuksen (EU) 2021/695 17 artiklan 2 kohdan mukaisesti sekä asetuksen (EU) N:o 1290/2013 9 artiklan 1 kohdan b alakohdassa ja asetuksen (EU) 2021/695 22 artiklan 2 kohdassa säädetystä poiketen osallistujien vähimmäismäärän on oltava kolme oikeussubjektia, jotka ovat sijoittautuneet kolmeen eri maahan, jotka katsotaan osallistujavaltioiksi asianomaisessa ehdotuspyynnössä asetettuun ehdotusten jättämisen määräaikaan mennessä, ja joista vähintään yksi on sijoittautunut 

    a)    jäsenvaltioon tai Horisontti 2020:een tai Horisontti Eurooppaan assosioituneeseen kolmanteen maahan eikä siihen sovelleta b alakohtaa; ja

    b)    kolmanteen maahan, joka mainitaan 1 artiklan 2 kohdassa, tai Välimeren rannikolla sijaitsevaan kolmanteen maahan.

    3.  Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1290/2013 9 artiklan 3 kohdassa ja asetuksen (EU) 2021/695 22 artiklan 2 kohdassa säädetään, vähimmäisedellytyksenä on vuotuisessa työohjelmassa mainituissa asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa yhden sellaisen oikeussubjektin osallistuminen, joka on sijoittautunut osallistujavaltioon asianomaisessa ehdotuspyynnössä asetettuun ehdotusten jättämisen määräaikaan mennessä. 

    4. Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1290/2013 10 artiklan 1 ja 2 kohdassa ja asetuksen (EU) 2021/695 23 artiklan 1 ja 2 kohdassa säädetään, PRIMA-IS:n rahoitusta voivat saada seuraavat osallistujat: 

    a)    osallistujavaltioon sijoittautuneet tai unionin oikeuden nojalla muodostetut oikeussubjektit;

    b)    Euroopan etua edistävät kansainväliset järjestöt, sellaisina kuin ne on määritelty asetuksen (EU) N:o 1290/2013 2 artiklan 1 kohdan 12 alakohdassa, 3 artiklan 1 kohdan a alakohdan nojalla rahoitettavien PRIMAn toimien osalta tai kansainväliset eurooppalaiset tutkimusjärjestöt, sellaisina kuin ne on määritelty asetuksen (EU) 2021/695 2 artiklan 15 alakohdassa, 3 artiklan 1 kohdan b alakohdan nojalla rahoitettavien PRIMAn toimien osalta. 

    5.  Jos osallistuja on kansainvälinen järjestö tai sellaiseen maahan sijoittautunut oikeussubjekti, joka ei ole osallistujavaltio, ja näistä kumpikaan ei ole rahoituskelpoinen 4 kohdan mukaisesti, PRIMA-IS:n rahoitustukea voidaan myöntää, jos vähintään yksi seuraavista edellytyksistä täyttyy: 

    a)    PRIMA-IS katsoo kyseisen kansainvälisen järjestön tai oikeussubjektin osallistumisen toimen toteuttamisen kannalta olennaisen tärkeäksi; 

    b)    tällaisten yhteisöjen osallistumista on käsitelty vuotuisessa työohjelmassa ja tällaisen rahoituksen mahdollisuus sisältyy unionin ja kansainvälisen järjestön tai muuhun kuin osallistujavaltioon sijoittautuneiden yhteisöjen osalta unionin ja oikeussubjektin sijoittautumismaan kahdenväliseen tiede- ja teknologiasopimukseen tai muuhun järjestelyyn, joka takaa unionin taloudellisten etujen suojaamisen.

    6.  Sovellettavassa avustussopimuksen mallissa voidaan määrätä, että muuhun kuin osallistujavaltioon sijoittautuneiden oikeussubjektien, jotka saavat rahoitusta PRIMA-IS:ltä, on myös annettava asianmukaiset rahoitustakuut, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 soveltamista.

    7. Unioni tekee kolmansien maiden kanssa sopimukset, jotka mahdollistavat unionin taloudellisten etujen suojaamisen.”

    8)    Muutetaan 8 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.  Komissio tekee unionin puolesta PRIMA-IS:n kanssa rahoitusta koskevan puitekumppanuussopimuksen ja rahoitusosuussopimuksia, jos PRIMA-IS:n etukäteisarvioinnin tulos on myönteinen asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 154 artiklan 3 kohdan mukaisesti ja jos annetaan riittävät rahoitustakuut kyseisen asetuksen 62 artiklan 1 kohdan c alakohdan vi alakohdan mukaisesti.”

    b) Korvataan 2 kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:

    ”Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitettu rahoitusta koskeva puitekumppanuussopimus on tehtävä asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 130 artiklan mukaisesti.”

    9)    Lisätään 9 artiklaan 3 kohta seuraavasti:

    ”3.  Komission päätös lakkauttaa unionin PRIMA-IS:lle suorittama rahoitusosuus, vähentää sitä suhteellisesti tai keskeyttää sen suorittaminen ei estä sellaisten tukikelpoisten kustannusten korvaamista, jotka ovat jo aiheutuneet osallistujavaltioille ennen päätöksen ilmoittamista PRIMA-IS:lle.”

    10)    Muutetaan 10 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1. PRIMA-IS suorittaa asetuksessa (EU) N:o 1291/2013 tarkoitetuista epäsuorista toimista aiheutuneiden menojen jälkitarkastukset kyseisen asetuksen 29 artiklan mukaisesti.”

    b) Lisätään 1 a kohta seuraavasti:

    ”1 a. PRIMA-IS suorittaa asetuksen (EU) 2021/695 mukaisiin epäsuoriin toimiin liittyvien menojen tarkastukset asetuksen (EU) 2021/695 53 artiklan mukaisesti osana Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman epäsuoria toimia, erityisesti kyseisen asetuksen 53 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun tarkastusstrategian mukaisesti.”

    11)    Muutetaan 11 artikla seuraavasti:

    a) Lisätään 3 a kohta seuraavasti:

    ”3 a.  Euroopan syyttäjänvirastolla (EPPO) on neuvoston asetuksen (EU) 2017/1939 27 mukaisesti valtuudet tutkia unionin taloudellisia etuja vahingoittavia rikoksia sekä nostaa niistä syyte kyseisen asetuksen 4 artiklan mukaisesti.”

    b) Korvataan 4 kohta seuraavasti:

    ”4.  Tämän päätöksen täytäntöönpanosta johtuviin sopimuksiin, avustussopimuksiin ja avustuspäätöksiin on sisällyttävä määräyksiä, joissa nimenomaisesti annetaan komissiolle, PRIMA-IS:lle, tilintarkastustuomioistuimelle, EPPOlle ja OLAFille valtuudet tehdä tällaisia tarkastuksia ja tutkimuksia kukin oman toimivaltansa mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1–3 a kohdan soveltamista. Jos toimen toteuttaminen on ulkoistettu tai valtuudet sen toteuttamiseen on siirretty edelleen kokonaan tai osittain toiselle taholle tai jos toimi edellyttää hankintasopimuksen tai taloudellisen tuen myöntämistä kolmannelle osapuolelle, sopimuksessa, avustussopimuksessa tai avustuspäätöksessä on määrättävä, että toimeksiantajan tai tuensaajan on velvoitettava kolmas osapuoli nimenomaisesti hyväksymään komission, PRIMA-IS:n, tilintarkastustuomioistuimen, EPPOn ja OLAFin kyseinen toimivalta.” 

    c) Lisätään 4 a kohta seuraavasti:

    ”4 a. PRIMA-IS antaa kunkin osallistujavaltion kansallisen tilintarkastustuomioistuimen käyttöön sen pyynnöstä kaikki asianomaisen osallistujavaltion kansallisia rahoitusosuuksia koskevat tiedot, joita se tarvitsee tarkastustensa toteuttamiseen, mukaan lukien sähköisessä muodossa olevat tiedot.”

    d) Korvataan 5 kohta seuraavasti:

    ”5.  PRIMAn täytäntöönpanon yhteydessä osallistujavaltioiden on toteutettava tarvittavat lainsäädännölliset, sääntelyyn liittyvät, hallinnolliset tai muut toimenpiteet unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi, erityisesti sen takaamiseksi, että unionille kuuluvat varat peritään takaisin täysimääräisesti asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 mukaisesti.”

    12)    Lisätään 11 a artikla seuraavasti:

    ”11 a artikla

    Pääsy tuloksiin ja ehdotuksia koskeviin tietoihin

    1.  PRIMA-IS antaa komissiolle pääsyn kaikkiin sen rahoittamia epäsuoria toimia koskeviin tietoihin. Tällaisiin tietoihin sisältyvät epäsuoriin toimiin osallistuvien tuensaajien rahoitusosuudet ja tulokset tai muut tiedot, joita pidetään tarpeellisina unionin tai tapauksen mukaan osallistujavaltioiden politiikkojen tai ohjelmien kehittämistä, täytäntöönpanoa, seurantaa ja arviointia varten.

    2.  PRIMA-IS luovuttaa sille toimitettuihin ehdotuksiin sisältyvät tiedot komissiolle unionin politiikkojen tai ohjelmien kehittämistä, täytäntöönpanoa, seurantaa ja arviointia varten. Tätä sovelletaan soveltuvin osin osallistujavaltioihin sellaisten ehdotusten osalta, joissa on mukana niiden alueelle sijoittautuneita hakijoita.” 

    13)    Korvataan 12 artiklan 2–5 kohta seuraavasti:

    ”2.  PRIMA-IS:ää hallinnoi johtokunta, jossa kaikki osallistujavaltiot ovat edustettuina. Johtokunta on PRIMA-IS:n päätöksentekoelin.

    Johtokunta hyväksyy komission hyväksynnän saatuaan

    a)

    vuotuisen työohjelman;

    b)

    edellä 6 artiklan 9 kohdassa tarkoitetut yhteiset periaatteet;

    c)

    osallistujavaltioiden velvoitteet raportoida PRIMA-IS:lle.

    Johtokunta varmistaa, että 1 artiklan 3 kohdassa ja 4 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetyt ehdot täyttyvät, ja ilmoittaa siitä komissiolle.

    Johtokunta hyväksyy muiden kuin 1 artiklan 2 kohdassa lueteltujen Horisontti 2020:een tai Horisontti Eurooppaan assosioitumattomien kolmansien maiden osallistumisen PRIMAan sen jälkeen, kun se on tutkinut niiden osallistumisen tarkoituksenmukaisuuden PRIMAn tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

    Kullakin osallistujavaltiolla on johtokunnassa yksi ääni. Päätökset tehdään yksimielisesti. Jos yksimielisyyttä ei saavuteta, johtokunta tekee päätöksensä vähintään 75 prosentin enemmistöllä hyväksytyistä äänistä.

    Unioni, jota edustaa komissio, kutsutaan kaikkiin johtokunnan kokouksiin tarkkailijana, ja se voi osallistua keskusteluihin. Sen on saatava kaikki tarvittavat asiakirjat.

    3.  Johtokunta määrittää ohjauskomitean jäsenten määrän, joka on vähintään viisi, ja nimittää heidät. Ohjauskomitea seuraa johtajan työtä ja antaa johtokunnalle neuvoja siitä, miten sihteeristön on täytäntöönpantava PRIMAa. Se antaa ohjeistusta etenkin vuotuisen talousarvion ja vuotuisen työohjelman täytäntöönpanosta.

    4.  Johtokunta perustaa PRIMA-IS:n sihteeristön PRIMAn toimeenpanevaksi elimeksi.

    Sihteeristö

    a)

    panee täytäntöön vuotuisen työohjelman;

    b)

    antaa tukea PRIMA-IS:n muille elimille;

    c)

    seuraa PRIMA:n täytäntöönpanoa ja raportoi siitä;

    d)

    hallinnoi 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua unionin rahoitusosuutta ja osallistujavaltioiden rahoitusosuuksia ja raportoi niiden käytöstä;

    e)

    lisää PRIMAn näkyvyyttä edunvalvonnan ja tiedotuksen avulla;

    f)

    pitää yhteyttä komissioon 8 artiklassa tarkoitetun rahoitusta koskevan puitekumppanuussopimuksen mukaisesti;

    g)

    varmistaa PRIMAn toimien avoimuuden.

    5.  Johtokunta nimittää neuvoa-antavan tiedekomitean, joka koostuu PRIMAan liittyvien alojen tunnetuista riippumattomista asiantuntijoista. Johtokunta vahvistaa neuvoa-antavan tiedekomitean jäsenten määrän sekä jäsenten nimeämisjärjestelyt asetuksen (EU) 2021/695 49 artiklan mukaisesti.”

    14)    Korvataan 14 artikla seuraavasti:

    ”14 artikla

    Seuranta ja arviointi

    1.  PRIMAn toimintaa seurataan jatkuvasti ja arvioidaan määräajoin, jotta varmistetaan mahdollisimman suuri vaikutus, tieteellinen huippuosaaminen sekä resurssien mahdollisimman tehokas ja vaikuttava käyttö. Seurannan ja määräaikaisarviointien tuloksia hyödynnetään eurooppalaisten kumppanuuksien seurannassa osana Horisontti Eurooppa ‐puiteohjelman arviointeja asetuksen (EU) 2021/695 50 ja 52 artiklan mukaisesti.

    2.  PRIMA-IS huolehtii toimiensa hallinnoimisen ja toteuttamisen jatkuvasta seurannasta ja raportoinnista sekä rahoitettujen epäsuorien toimien tuotosten, tulosten ja vaikutuksen määräaikaisarvioinneista asetuksen (EU) 2021/695 50 artiklan ja liitteen III mukaisesti.

    3. Komissio tekee PRIMAsta väliarvioinnin ja loppuarvioinnin Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman arviointien puitteissa asetuksen (EU) 2021/695 52 artiklan mukaisesti avoimen ja läpinäkyvän menettelyn pohjalta valittujen ulkopuolisten riippumattomien asiantuntijoiden avustuksella.

    4.  Edellä 3 kohdassa tarkoitetuissa väli- ja loppuarvioinneissa on tarkasteltava, miten PRIMA täyttää tehtävänsä ja tavoitteensa, niissä on käsiteltävä kaikkea kumppanuuden toimintaa ja arvioitava kumppanuuden tuomaa lisäarvoa Euroopan tasolla, sen vaikuttavuutta ja tehokkuutta, mukaan lukien kumppanuuden avoimuus ja läpinäkyvyys, sekä toteutetun toiminnan – mukaan lukien teollisuudessa ja pk-yritysten toimesta toteutettu toiminta – johdonmukaisuutta ja täydentävyyttä suhteessa asiaan liittyviin alueellisiin, kansallisiin ja unionin politiikkoihin, myös synergioita Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman muiden osien, kuten muiden kumppanuuksien, missioiden, klusterien, temaattisten tai erityisohjelmien, kanssa. Arvioinneissa otetaan huomioon eri sidosryhmien näkemykset sekä unionin että kansallisella tasolla. Arviointeihin on tarvittaessa sisällyttävä myös arvio tehokkaimmasta toimintatavasta tulevia toimia varten sekä PRIMAn mahdollisen uusimisen merkityksellisyydestä ja johdonmukaisuudesta, kun otetaan huomioon yleiset toimintapoliittiset prioriteetit ja tutkimuksen ja innovoinnin tukiympäristö, mukaan lukien PRIMAn asemointi suhteessa muihin Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta tuettaviin aloitteisiin. Näitä arviointeja tehdessään komissio ottaa kaikilta osin huomioon PRIMAan kohdistuvat hallinnolliset vaikutukset ja pyrkii vähentämään hallinnollista taakkaa ja varmistamaan, että arviointiprosessi pidetään yksinkertaisena ja täysin läpinäkyvänä.

    5.  Komissio julkaisee ja jakaa 3 kohdassa tarkoitettujen arviointien tulokset ja johtopäätökset.”

    15)    Lisätään 14 a, 14 b ja 14 c artikla seuraavasti:

    ”14 a artikla

    Luottamuksellisuus

    PRIMA-IS:n on suojattava sellaiset luottamukselliset tiedot, joiden luovuttaminen unionin toimielinten, elinten, laitosten tai virastojen ulkopuolelle voi vahingoittaa PRIMA-IS:n, sen jäsenten tai PRIMAn toimintaan osallistuvien etuja, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 11 a artiklan soveltamista. Tällaisia luottamuksellisia tietoja ovat muun muassa henkilötiedot, kaupalliset ja arkaluonteiset turvallisuusluokittelemattomat tiedot sekä turvallisuusluokitellut tiedot.

    14 b artikla 

    Eturistiriidat 

    1.  PRIMA-IS:n, sen elinten, jäsenten ja henkilöstön on tehtäviään hoitaessaan vältettävä kaikkia eturistiriitoja.

    2.  PRIMA-IS hyväksyy asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 61 artiklan mukaisesti säännöt, jotka koskevat sen henkilöstöön, jäseniin ja muihin PRIMA-IS:n elinten tai ryhmien palveluksessa oleviin henkilöihin liittyvien eturistiriitojen ehkäisemistä, välttämistä ja hallintaa.

    3.  PRIMA-IS laatii elintensä jäsenille käytännesäännöt, joihin kuuluu ammatillista toimintaa, taloudellisia sidonnaisuuksia ja eturistiriitoja koskevien ilmoitusten julkistaminen tietosuojasääntöjen mukaisesti.

    14 c artikla

    Käynnissä olevat toimet, toiminta ja sitoumukset

    PRIMA-IS:n toimiin tai tässä päätöksessä tarkoitettujen osallistujavaltioiden sitoumuksiin, jotka on tehty tai joita on ryhdytty toteuttamaan asetuksen (EU) N:o 1291/2013 nojalla, sovelletaan edelleen kyseisen asetuksen säännöksiä, jollei tässä päätöksessä toisin säädetä.”

    2 artikla

    Voimaantulo

    Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    3 artikla

    Osoitus

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä

       Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

       Puhemies    Puheenjohtaja

    SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

    Sisältö

    1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA3

    1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi3

    1.2.Toimintalohko(t) (ohjelmaklusteri)3

    1.3.Ehdotus/aloite liittyy3

    1.4.Ehdotuksen/aloitteen perustelut3

    1.4.1.Tarpeet, joihin ehdotuksella/aloitteella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä sekä aloitteen yksityiskohtainen toteutusaikataulu3

    1.4.2.EU:n osallistumisesta saatava lisäarvo (joka voi olla seurausta eri tekijöistä, kuten koordinoinnin paranemisesta, oikeusvarmuudesta tai toiminnan vaikuttavuuden tai täydentävyyden paranemisesta). EU:n osallistumisesta saatavalla lisäarvolla tarkoitetaan tässä kohdassa arvoa, jonka EU:n osallistuminen tuottaa sen arvon lisäksi, joka olisi saatu aikaan pelkillä jäsenvaltioiden toimilla.4

    1.4.3.Vastaavista toimista saadut kokemukset4

    1.4.4.Yhteensopivuus muiden kyseeseen tulevien välineiden kanssa ja mahdolliset synergiaedut5

    1.5.Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto6

    1.6.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat)6

    2.HALLINNOINTI8

    2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt8

    2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä(t)8

    2.2.1.Perustelut ehdotetu(i)lle hallinnointitavalle(/-tavoille), rahoituksen toteutusmekanismille(/-mekanismeille), maksujärjestelyille sekä valvontastrategialle8

    2.2.2.Tiedot todetuista riskeistä ja niiden vähentämiseksi käyttöön otetuista sisäisistä valvontajärjestelmistä9

    2.2.3.Valvonnan kustannustehokkuutta (valvontakustannusten suhde hallinnoitujen varojen arvoon) koskevat arviot ja perustelut sekä arviot maksujen suoritusajankohdan ja toimen päättämisajankohdan odotetuista virheriskitasoista9

    2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi9

    3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET10

    3.1.Kyseeseen tuleva monivuotisen rahoituskehyksen otsake ja menopuolelle ehdotettu uusi budjettikohta (ehdotetut uudet budjettikohdat)10

    3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin11

    3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin11

    3.2.2.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista hallintomäärärahoihin13

    3.2.3.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet15

    3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin15

    SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

    1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA 

    1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi 

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

    päätöksen (EU) 2017/1324 muuttamisesta unionin osallistumisen Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman puitteissa toteutettavaan Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) jatkamisen osalta

    1.2.Toimintalohko(t) (ohjelmaklusteri)

    Toiminto: Horisontti Eurooppa, pilari II ”Maailmanlaajuiset haasteet ja Euroopan teollisuuden kilpailukyky”, klusteri vi) ”Elintarvikkeet, biotalous, luonnonvarat, maatalous ja ympäristö”

    1.3.Ehdotus/aloite liittyy 

     uuteen toimeen 

     uuteen toimeen, joka perustuu pilottihankkeeseen tai valmistelutoimeen 28  

     käynnissä olevan toimen jatkamiseen 

     yhden tai useamman toimen sulauttamiseen tai uudelleen suuntaamiseen johonkin toiseen/uuteen toimeen 

    1.4.Ehdotuksen/aloitteen perustelut 

    1.4.1.Tarpeet, joihin ehdotuksella/aloitteella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä sekä aloitteen yksityiskohtainen toteutusaikataulu

    Aloitteen päätavoitteena on tukea tutkimus- ja innovointiyhteistyötä, jolla vastataan joihinkin ilmastonmuutokseen, väestönkasvuun ja kaupungistumiseen liittyviin haasteisiin ja edistetään kestävää kehitystä Välimeren alueella. Aloitteella kehitetään vesihuollon, maatalouden ja elintarvikejärjestelmien aloilla innovatiivisia ratkaisuja, joilla edistetään väestön terveyttä ja hyvinvointia, ja autetaan ehkäisemään yhteiskunnallisia konflikteja ja laajamittaista muuttoliikettä eteläisen Välimeren alueella.

    Aloitteella jatketaan päätöksellä 2017/1324 (PRIMA-perussäädös) SEUT-sopimuksen 185 artiklan nojalla perustetun nykyisen PRIMA-kumppanuuden aktiivista toimintaa. PRIMA-kumppanuuden nykyinen toimintakausi on 2018–2024, ja unionin rahoitusosuus annetaan Horisontti 2020 -ohjelmasta. Tällä aloitteella jatketaan aktiivisen toiminnan kestoa vuoteen 2027 ja sovitetaan PRIMA-kumppanuus unionin monivuotiseen rahoituskehykseen ja tutkimus- ja innovointiohjelmien monivuotisen rahoituskehyksen mukaisiin ohjelmakausiin.

    PRIMA-kumppanuuden jatkaminen edellyttää lisärahoitusta unionilta ja osallistujavaltioilta. Ehdotuksen mukaan PRIMA toimii edelleen samoilla temaattisilla alueilla (vesihuolto, maatalous ja elintarvikejärjestelmät) samalla toimintatasolla ja että sen vuotuinen talousarvio on noin 70 miljoonaa euroa. Unionin vuotuinen rahoitusosuus on noin 35 miljoonaa euroa, ja osallistujavaltiot osallistuvat rahoitukseen vähintään samalla määrällä. Osallistujavaltiot osallistuvat myös luontoissuorituksiin (kansallisella tasolla ohjelmoidut ja rahoitetut T&I-toimet).

    Unionin 105 miljoonan euron lisärahoitusosuus kaudelle 2025–2027 saadaan Horisontti Eurooppa -puiteohjelman pilarista II ”Maailmanlaajuiset haasteet ja Euroopan teollisuuden kilpailukyky”, klusterista vi) ”Elintarvikkeet, biotalous, luonnonvarat, maatalous ja ympäristö”. Aloite täyttää Horisontti Eurooppa ‑asetuksessa (10 artikla, liite III ja liite VI) käyttöön otetut institutionaalisia kumppanuuksia koskevat uudet vaatimukset: jäsenvaltioiden osallistuminen ylittää 40 prosentin vähimmäisosuuden, PRIMA kuuluu institutionaalisten kumppanuuksien painopistealoihin ja osallistujavaltiot ovat ilmaisseet pitkän aikavälin sitoumuksensa kumppanuuteen.

    Koska uusi unionin rahoitusosuus tulee eri ohjelmasta, PRIMA-perussäädös on mukautettava uuteen sääntelykehykseen. Tällä aloitteella muutetaan päätöstä 2017/1324 erityisesti sen mukauttamiseksi asetukseen (EU) 2021/695 ja asetukseen (EU, Euratom) 2018/1046. Uusi sääntelykehys on otettava huomioon myös sellaisten viiden osallistujavaltion kanssa tehtävissä kansainvälisissä sopimuksissa, jotka eivät ole jäsenvaltioita eivätkä Horisontti Eurooppaan assosioituneita maita (Algeria, Egypti, Jordania, Libanon ja Marokko).

    PRIMA-perussäädöksen muuttamista koskeva päätös on määrä hyväksyä vuonna 2024. Näin ollen nykyisen PRIMAn erityisen täytäntöönpanorakenteen (PRIMA-IS) kanssa tehdään uusi rahoitusta koskeva puitekumppanuussopimus ja rahoitusosuussopimus. Unionin rahoitusosuus toteutetaan kolmella vuotuisella sitoumuksella PRIMAn vuosien 2025, 2026 ja 2027 vuotuisten työohjelmien perusteella.

    Epäsuorien toimien toteuttamisaikaa jatketaan vuoteen 2031.

    1.4.2.EU:n osallistumisesta saatava lisäarvo (joka voi olla seurausta eri tekijöistä, kuten koordinoinnin paranemisesta, oikeusvarmuudesta tai toiminnan vaikuttavuuden tai täydentävyyden paranemisesta). EU:n osallistumisesta saatavalla lisäarvolla tarkoitetaan tässä kohdassa arvoa, jonka EU:n osallistuminen tuottaa sen arvon lisäksi, joka olisi saatu aikaan pelkillä jäsenvaltioiden toimilla.

    SEUT-sopimuksen 185 artiklan mukaisella PRIMA-kumppanuudella odotetaan olevan vaikutuksia yhteistyöhön perustuviin tutkimus- ja innovointitoimiin, kansallisten tutkimus- ja innovointijärjestelmien suuntaamiseen ja yhteensovittamiseen sekä ja tiedediplomatiaan. Kumppanuuden institutionaalisella muodolla ja EU:n osallistumisella saavutetaan vaikutuksia, joita ei voitaisi saavuttaa muilla kansallisen tason yhteistyömuodoilla ja ei-institutionalisoidulla toiminnalla.

    PRIMAlla on ollut merkittävä vipuvaikutus rahoitukseen ja se on vaikuttanut kansallisiin T&I-strategioihin, jotta ne olisivat paremmin linjassa PRIMAn strategisen T&I-ohjelman kanssa ja täydentäisivät sitä. Se on myös käynnistänyt tutkimuksen ja innovoinnin rahoitusmenettelyjen uudistamisen osallistujavaltioissa, joissa kansalliset rahoitusmenettelyt ovat haitanneet tieteellistä yhteistyötä. Institutionalisoitu muoto on mahdollistanut assosioitumattomien maiden tasavertaisen osallistumisen muiden osallistujavaltioiden kanssa, mikä ei olisi mahdollista ei-institutionalisoiduissa kumppanuuksissa ja ilman EU:n osallistumista.

    EU:n tason lisäarvo vahvistettiin ulkopuolisten arvioijien vuonna 2022 laatimassa väliarviointikertomuksessa.

    1.4.3.Vastaavista toimista saadut kokemukset

    PRIMA-kumppanuus osoitti ensimmäisten toimintavuosiensa aikana, että se on tehokas kansainvälisen tiedeyhteistyön ja tiedediplomatian väline. Väliarviointikertomuksessa todettiin, että kumppanuus on saavuttanut tavoitteensa ja tuo merkittävää EU:n tason lisäarvoa. Monet osallistujavaltiot, sekä EU:n jäsenvaltiot että EU:n ulkopuoliset maat, pitävät PRIMAa tutkimus- ja innovointiyhteistyön mallina, jota voitaisiin tulevaisuudessa soveltaa muilla aihealueilla, kuten on todettu Välimeren unionin ministerikokouksessa vuonna 2022, komissiolle osoitetuissa kirjeissä ja kilpailukykyneuvoston istunnossa joulukuussa 2022 annetuissa julkilausumissa.

    1.4.4.Yhteensopivuus muiden kyseeseen tulevien välineiden kanssa ja mahdolliset synergiaedut

    Strategisella tasolla PRIMA-kumppanuus on yhteensopiva EU:n poliittisten painopisteiden, erityisesti vihreän kehityksen ohjelman, ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevan strategian, Pellolta pöytään -strategian, biotalousstrategian, kiertotalouden toimintasuunnitelman, yhteisen maatalouspolitiikan ja vesipolitiikan kanssa.

    Ohjelmatasolla PRIMAn vuotuisia työohjelmia koordinoidaan hyvin muiden asiaankuuluvien tutkimus- ja innovointivälineiden, kuten maaperää koskevan mission, ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevan mission tai Water for All -kumppanuuden kanssa. PRIMA täydentää vuosien 2023–2024 Horisontti Eurooppa ‑työohjelmassa esitettyä Välimeri-aloitetta.

    PRIMAn ohjelma-asiakirjat koordinoidaan jatkokaudella 2025–2027 nykyisten välineiden ja aloitteiden sekä Horisontti Eurooppa -puiteohjelman vuosien 2025–2027 strategiasuunnitelmaan perustuvien asiaankuuluvien uusien aloitteiden kanssa.

    1.5.Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto 

     kesto on rajattu

       Toiminta alkaa [1.1.]2025 ja päättyy [31.12.]2031.

       Rahoitusvaikutukset alkavat vuonna 2025 ja päättyvät vuonna 2027 maksusitoumusmäärärahojen osalta ja alkavat vuonna 2025 ja päättyvät vuonna 2031 maksumäärärahojen osalta.

     kestoa ei ole rajattu

    Käynnistysvaihe alkaa vuonna VVVV ja päättyy vuonna VVVV,

    minkä jälkeen toteutus täydessä laajuudessa.

    1.6.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat) 29  

     Suora hallinnointi, jonka komissio toteuttaa käyttämällä

     yksiköitään, myös unionin edustustoissa olevaa henkilöstöään

     toimeenpanovirastoja

     Hallinnointi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa

     Välillinen hallinnointi, jossa täytäntöönpanotehtäviä on siirretty

     kolmansille maille tai niiden nimeämille elimille

     kansainvälisille järjestöille ja niiden erityisjärjestöille (tarkennettava)

     Euroopan investointipankille tai Euroopan investointirahastolle

     varainhoitoasetuksen 70 ja 71 artiklassa tarkoitetuille elimille

     julkisoikeudellisille yhteisöille

     sellaisille julkisen palvelun tehtäviä hoitaville yksityisoikeudellisille elimille, jotka antavat riittävät rahoitustakuut

     sellaisille jäsenvaltion yksityisoikeuden mukaisille elimille, joille on annettu tehtäväksi julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden täytäntöönpano ja jotka antavat riittävät rahoitustakuut

     henkilöille, joille on annettu tehtäväksi toteuttaa SEU-sopimuksen V osaston mukaisia yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityistoimia ja jotka nimetään asiaa koskevassa perussäädöksessä.

    Jos käytetään useampaa kuin yhtä hallinnointitapaa, olisi annettava lisätietoja kohdassa ”Huomautukset”.

    Huomautukset

    PRIMA-IS on Espanjan lainsäädännön mukainen säätiö, jota hallinnoi osallistujavaltioita edustava johtokunta. Euroopan komissio on tarkkailijana johtokunnassa.

    Unionin rahoitusosuus aloitteeseen annetaan PRIMA-IS:n kautta. Osallistujavaltiot ovat antaneet yksilölliset rahoitustakuut, joiden kautta ne yhdessä hyväksyvät taloudellisen vastuun EU:lle mahdollisesti aiheutuvista taloudellisista menetyksistä unionin rahoitusosuuden tasoon asti. Osallistujavaltiot uusivat nämä rahoitustakuut vuosiksi 2025–2027 muutetun PRIMA-perussäädöksen hyväksymisen jälkeen.

    2.HALLINNOINTI 

    2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt 

    Muutetulla PRIMA-perussäädöksellä seuranta- ja raportointisäännöt mukautetaan asetuksen (EU) 2021/695 ja asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 vaatimuksiin.

    PRIMA-IS raportoi vuosittain osallistujavaltioiden toimista ja velvoitteiden täyttämisestä.

    Komissio tekee uuden väliarvioinnin vuonna 2025 ja loppuarvioinnin vuonna 2030. Arviointien tulokset esitetään Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

    2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä(t) 

    2.2.1.Perustelut ehdotetu(i)lle hallinnointitavalle(/-tavoille), rahoituksen toteutusmekanismille(/-mekanismeille), maksujärjestelyille sekä valvontastrategialle

    PRIMA-kumppanuutta toteutetaan välillisen hallinnoinnin muodossa myös jatkokaudella 2025–2027. Tämä on perusteltu tapa toteuttaa julkisen sektorin sisäisiä kumppanuuksia, joissa osallistujavaltiot tekevät rahoitus- ja luontoissuorituksia.

    PRIMAn talousarvion toteuttaa nykyinen PRIMA-IS. Ennen uuden varainsiirtosopimuksen tekemistä komissio tarkistaa, täyttääkö PRIMA-IS edelleen asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 varainhoitoa ja sisäisen valvonnan kehystä koskevat vaatimukset ja onko nykyiseen valtuutussopimukseen tehtävä muutoksia.

    Vuotuiset talousarviot pannaan täytäntöön vuotuisilla työohjelmilla, jotka komissio tarkastaa ja hyväksyy.

    Komissio varmistaa, että PRIMAan sovellettavat säännöt ovat kaikilta osin varainhoitoasetuksen vaatimusten mukaisia.

    Seurantajärjestelyillä, myös unionin harjoittamalla kumppanuuden hallinnoinnin valvonnalla, sekä raportointijärjestelyillä varmistetaan, että komission yksiköt voivat täyttää vastuuvelvollisuutta koskevat vaatimukset sekä kollegiolle että budjettivallan käyttäjälle.

    PRIMAn täytäntöönpanoa koskeva PRIMA-IS:n sisäinen valvontakehys perustuu seuraaviin seikkoihin:

       vähintään komission takaamaa tasoa vastaavan suojatason varmistavien sisäisen valvonnan standardien täytäntöönpano;

       menettelyt parhaiden hankkeiden valitsemiseksi riippumattoman arvioinnin ja avustussopimusten tekemisen avulla;

       hankkeen ja sopimusten hallinnointi jokaisen hankkeen elinkaaren ajan;

       maksupyyntöjen ennakkotarkastus, mukaan lukien tilintarkastuslausuntojen pyytäminen ja kustannuslaskentamenetelmien ennakkotarkastukset;

       maksupyynnöistä poimitun otoksen jälkitarkastukset osana Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman jälkitarkastuksia;

       hankkeen tulosten tieteellinen arviointi.

    2.2.2.Tiedot todetuista riskeistä ja niiden vähentämiseksi käyttöön otetuista sisäisistä valvontajärjestelmistä

    1)    Erityisen täytäntöönpanorakenteen PRIMA-IS:n valmiudet hallinnoida unionin talousarviota ja suojata EU:n taloudellisia etuja.

    Valvontamenetelmä vastaa EU:n varainhoitosäännöksissä asetettuja vaatimuksia, erityisesti sitä, että komissio voi lopettaa unionin rahoituksen, vähentää sitä suhteellisesti tai keskeyttää sen maksamisen, jos täytäntöönpano ei ole hyväksyttävää tai tarkoituksenmukaista.

    2)    Osallistujavaltioiden valmiudet rahoittaa osuutensa ohjelmaan.

    EU:n varoja voidaan vapauttaa vain, jos on näyttöä kansallisista vuotuisista rahoitussitoumuksista ja hankkeiden kansallisille osallistujille maksettavien maksujen asianmukaisesta tasosta. Toisena takeena on se, että EU:n rahoitus ei voi olla yli 50 prosenttia ohjelman julkisesta kokonaisrahoituksesta.

    2.2.3.Valvonnan kustannustehokkuutta (valvontakustannusten suhde hallinnoitujen varojen arvoon) koskevat arviot ja perustelut sekä arviot maksujen suoritusajankohdan ja toimen päättämisajankohdan odotetuista virheriskitasoista 

    Koska PRIMAan sovellettavat Horisontti Eurooppa -puiteohjelman osallistumissäännöt vastaavat sääntöjä, joita komissio käyttää työohjelmissaan, voidaan olettaa, että virhetaso vastaa komission Horisontti Eurooppa -puiteohjelman osalta ennakoimaa virhetasoa eli antaa riittävät takeet siitä, että virheriski on monivuotisella menokaudella vuosittain 2–5 prosenttia.

    Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelmaa koskevassa rahoitusselvityksessä on täydelliset tiedot osallistujia koskevasta odotetusta virhetasosta.

    2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi 

    Ilmoitetaan käytössä olevat ja suunnitellut ehkäisy- ja suojatoimenpiteet, esimerkiksi petostentorjuntastrategian pohjalta

    Komissio varmistaa, että PRIMA-IS soveltaa petostentorjuntamenettelyjä hallinnointiprosessin kaikissa vaiheissa.

    Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman mukaiset ehdotukset on arvioitu petosten ja niiden vaikutusten osalta. Ehdotetuilla toimenpiteillä pitäisi kaiken kaikkiaan olla myönteinen vaikutus petosten torjuntaan, koska niissä painotetaan enemmän riskinarviointiin perustuvia tarkastuksia ja tehostetaan tieteellistä arviointia ja valvontaa.

    Komissio varmistaa, että käytössä on asianmukaiset toimenpiteet sen takaamiseksi, että tämän asetuksen mukaisesti rahoitettavia toimia toteutettaessa unionin taloudellisia etuja suojataan petoksia, lahjontaa ja muuta laitonta toimintaa ehkäisevillä toimenpiteillä, tehokkailla tarkastuksilla ja, jos sääntöjenvastaisuuksia havaitaan, perimällä aiheettomasti maksetut määrät takaisin sekä soveltuvin osin käyttämällä tehokkaita, oikeasuhteisia ja ennalta ehkäiseviä seuraamuksia.

    Tilintarkastustuomioistuimella on valtuudet tehdä kaikkien unionilta tästä ohjelmasta rahoitusta saaneiden edunsaajien, toimeksisaajien ja alihankkijoiden osalta asiakirjoihin perustuvia ja paikan päällä suoritettavia tarkastuksia.

    Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) voi asetuksessa (Euratom, EY) N:o 2185/96 säädettyjen menettelyjen mukaisesti tehdä niihin talouden toimijoihin kohdistuvia paikalla suoritettavia todentamisia ja tarkastuksia, joille on suoraan tai välillisesti myönnetty asianomaista rahoitusta.

    3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET 

    3.1.Kyseeseen tuleva monivuotisen rahoituskehyksen otsake ja menopuolelle ehdotettu uusi budjettikohta (ehdotetut uudet budjettikohdat) 

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

    Budjettikohta

    Menolaji

    Rahoitusosuus

    Otsake 1

    Sisämarkkinat, innovointi ja digitaalitalous – Horisontti Eurooppa

    JM/EI-JM 30

    EFTA-mailta 31

    ehdokasmailta 32

    kolmansilta mailta

    varainhoitoasetuksen [21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa] tarkoitetut rahoitusosuudet

    1

    01 02 02 60 – klusteri vi) ”Elintarvikkeet, biotalous, luonnonvarat, maatalous ja ympäristö”

    JM

    KYLLÄ

    KYLLÄ

    KYLLÄ

    KYLLÄ

    3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin 

    3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin 

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

    1

    Sisämarkkinat, innovointi ja digitaalitalous – Horisontti Eurooppa -

    Klusteri vi) ”Elintarvikkeet, biotalous, luonnonvarat, maatalous ja ympäristö”

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Vuoden 2027 jälkeen

    YHTEENSÄ

    Toimintamäärärahat (jaoteltuina kohdassa 3.1 lueteltujen budjettikohtien mukaan)

    Sitoumukset 33

    (1)

    34,100

    34,100

    36,800

    0

    105,000

    Maksut 34

    (2)

    1,200

    20,940

    20,940

    61,920

    105,000

    Ohjelman määrärahoista katettavat hallintomäärärahat 35  

    Sitoumukset = maksut

    (3)

    0,147

    0,097

    0,097

    0

    0,341

    Ohjelman määrärahat YHTEENSÄ

    Sitoumukset

    =1+3

    32,247

    34,197

    36,897

    0

    105,341

    Maksut

    =2+3

    1,347

    21,037

    21,037

    61,920

    105,341





    Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

    7

    ”Hallintomenot”

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Vuoden 2027 jälkeen

    YHTEENSÄ

    Henkilöresurssit

    -

    -

    -

    -

    Muut hallintomenot

    -

    -

    -

    -

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 7 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

    (Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä)

    -

    -

    -

    -

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Vuoden 2027 jälkeen

    YHTEENSÄ

    Monivuotisen rahoituskehyksen kaikkiin OTSAKKEISIIN kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

    Sitoumukset

    34,250

    34,201

    36,902

    0

    105,353

    Maksut

    1,350

    21,041

    21,042

    61,920

    105,353

    3.2.2.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista hallintomäärärahoihin

       Ehdotus/aloite ei edellytä hallintomäärärahoja.

       Ehdotus/aloite edellyttää hallintomäärärahoja seuraavasti:

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Vuosi

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    YHTEENSÄ

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 7

    Henkilöresurssit

    Muut hallintomenot

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 7, välisumma

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 7 sisältymättömät 36  

    Henkilöresurssit

    0,091

    0,091

    0,091

    0,273

    Muut hallintomenot

    0,056

    0,006

    0,006

    0,068

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 7 sisältymättömät, välisumma

    0,147

    0,097

    0,097

    0,341

    YHTEENSÄ

    0,147

    0,097

    0,097

    0,341

    Henkilöresursseja ja muita hallintomenoja koskeva määrärahatarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetuilla pääosaston määrärahoilla ja/tai pääosastossa toteutettujen uudelleenjärjestelyjen tuloksena saaduilla määrärahoilla sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.



    3.2.2.1.Henkilöresurssien arvioitu tarve

       Ehdotus/aloite ei edellytä henkilöresursseja.

       Ehdotus/aloite edellyttää henkilöresursseja seuraavasti 37 :

    Arvio kokoaikaiseksi henkilöstöksi muutettuna

    Vuosi

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

     Henkilöstötaulukkoon sisältyvät virat/toimet (virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt)

    Päätoimipaikka ja komission edustustot EU:ssa

    EU:n ulkopuoliset edustustot

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    Tutkimus

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    Ulkopuolinen henkilöstö (kokoaikaiseksi muutettuna) – AC, AL, END, INT ja JPD 38

    Otsake 7

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESTA 7 rahoitettavat 

    – päätoimipaikassa

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    – EU:n ulkopuolisissa edustustoissa

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    Ohjelman määrärahoista rahoitettavat  39

    – päätoimipaikassa

    -

    -

    -

    -

    – EU:n ulkopuolisissa edustustoissa

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    Tutkimus

    -

    -

    -

    -

    1

    1

    1

    Muu (täsmennettävä)

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    YHTEENSÄ

    -

    -

    -

    -

    1

    1

    1

    Henkilöresurssien tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetulla pääosaston henkilöstöllä ja/tai pääosastossa toteutettujen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen tuloksena saadulla henkilöstöllä sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.

    Kuvaus henkilöstön tehtävistä:

    Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt

    Ei sovelleta

    Ulkopuolinen henkilöstö

    Toimihenkilö, joka vastaa ohjelman valvontaan ja toimintapolitiikan ohjaukseen sekä arviointiin/hallinnointiin liittyvistä komission hallinnollisista tehtävistä ja vastuista. Edustaa Euroopan komissiota kaikissa kumppanuuden päätöksentekoelimissä (PRIMA-IS:n johtokunta) ja varmistaa perussäädöksen ja EU:n toimintapolitiikkojen noudattamisen.

    3.2.3.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet 

    Ehdotus/aloite

       rahoittamiseen ei osallistu ulkopuolisia tahoja

       rahoittamiseen osallistuu ulkopuolisia tahoja seuraavasti (arvio):

    Määrärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Vuosi

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    YHTEENSÄ

    Osallistujavaltiot 

    35,000

    35,000

    35,000

    105,000

    Yhteisrahoituksella katettavat määrärahat YHTEENSÄ

    35,000

    35,000

    35,000

    105,000

    3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin 

       Ehdotuksella/aloitteella ei ole vaikutuksia tuloihin.

       Ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia tuloihin seuraavasti:

       vaikutukset omiin varoihin

       vaikutukset muihin tuloihin

    tulot on kohdennettu menopuolen budjettikohtiin    

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Tulopuolen budjettikohta:

    Ehdotuksen/aloitteen vaikutus 40

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Momentti ….

    Vastaava(t) menopuolen budjettikohta (budjettikohdat) käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen tapauksessa:

    Muita huomautuksia (esim. tuloihin kohdistuvan vaikutuksen laskentamenetelmä/-kaava tai muita lisätietoja). 

    (1)    Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2017/1324, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2017, unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) (EUVL L 185, 18.7.2017, s. 1).
    (2)    Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuden (PRIMA) väliarviointi, COM(2023) 285 final.
    (3)    https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_fi
    (4)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Pellolta pöytään ‑strategia oikeudenmukaista, terveyttä edistävää ja ympäristöä säästävää elintarvikejärjestelmää varten, COM(2020) 381 final.
    (5)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Ilmastokestävä Eurooppa – Uusi EU:n strategia ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi, COM(2021) 82 final.
    (6)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Terve maapallo kaikille – EU:n toimintasuunnitelma ”Kohti ilman, veden ja maaperän saasteettomuutta”, COM(2021) 400 final.
    (7)    Kestävä biotalous Euroopalle: talouden, yhteiskunnan ja ympäristön välisen yhteyden lujittaminen, COM (2018) 673 final.
    (8)    EU:n missiot Horisontti Eurooppa -ohjelmassa (europa.eu).
    (9)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/695, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” perustamisesta, sen osallistumista ja tulosten levittämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta sekä asetusten (EU) N:o 1290/2013 ja (EU) N:o 1291/2013 kumoamisesta. 
    (10)    UfM-Ministerial-Declaration-RI-EN-270622.pdf (ufmsecretariat.org).
    (11)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/60/EY, annettu 23 päivänä lokakuuta 2000, yhteisön vesipolitiikan puitteista (EYVL L 327, 22.12.2000).
    (12)

       Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Uusi kiertotalouden toimintasuunnitelma: Puhtaamman ja kilpailukykyisemmän Euroopan puolesta, COM(2020) 98 final.

    (13)    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A52021JC0002&qid=1663140866808
    (14)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Tutkimusta ja innovointia koskeva globaali lähestymistapa – Euroopan kansainvälistä yhteistyötä muuttuvassa maailmassa koskeva strategia, COM(2021) 252 final.
    (15)    Eurooppalaiset kumppanuudet Horisontti Eurooppa -ohjelmassa (europa.eu).
    (16)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1–222).
    (17)    Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuden (PRIMA) väliarviointi, COM(2023) 285 final.
    (18)    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA)” (COM(2016) 662 final – 2016/0325 (COD), C 125, 21.4.2017, s. 80).
    (19)    Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2017/1324, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2017, unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) (EUVL L 185, 18.7.2017, s. 1).
    (20)    COM(2023) 285final.
    (21)    Neuvoston päätös (EU) 2021/764, annettu 10 päivänä toukokuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” täytäntöönpanoa koskevan erityisohjelman perustamisesta ja päätöksen 2013/743/EU kumoamisesta (EUVL L 167I, 12.5.2021, s. 1).
    (22)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104).
    (23)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/695, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” perustamisesta, sen osallistumista ja tulosten levittämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta sekä asetusten (EU) N:o 1290/2013 ja (EU) N:o 1291/2013 kumoamisesta (EUVL L 170, 12.5.2021, s. 1).
    (24)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).
    (25)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/695, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” perustamisesta, sen osallistumista ja tulosten levittämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta sekä asetusten (EU) N:o 1290/2013 ja (EU) N:o 1291/2013 kumoamisesta (EUVL L 170, 12.5.2021, s. 1).
    (26)    Neuvoston päätös (EU) 2021/764, annettu 10 päivänä toukokuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” täytäntöönpanoa koskevan erityisohjelman perustamisesta ja päätöksen 2013/743/EU kumoamisesta (EUVL L 167I, 12.5.2021, s. 1).
    (27)    Neuvoston asetus (EU) 2017/1939, annettu 12 päivänä lokakuuta 2017, tiiviimmän yhteistyön toteuttamisesta Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamisessa (EUVL L 283, 31.10.2017, s. 1).
    (28)    Sellaisina kuin nämä on määritelty varainhoitoasetuksen 58 artiklan 2 kohdan a ja b alakohdassa.
    (29)    Kuvaukset eri hallinnointitavoista ja viittaukset varainhoitoasetukseen ovat saatavilla budjettipääosaston verkkosivuilla osoitteessa: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx
    (30)    JM = jaksotetut määrärahat; EI-JM = jaksottamattomat määrärahat.
    (31)    EFTA: Euroopan vapaakauppaliitto.
    (32)    Ehdokasmaat ja soveltuvin osin Länsi-Balkanin mahdolliset ehdokasmaat.
    (33)    Vuosien 2025 ja 2026 maksusitoumuksiin sisältyy kumpaankin 1,2 miljoonaa euroa PRIMAn hallintokustannuksia varten. Vuoden 2027 maksusitoumuksiin sisältyy 1,2 miljoonaa euroa vuoden 2027 ja 2,7 miljoonaa euroa vuoden 2027 jälkeisiä PRIMAn hallintokustannuksia varten.
    (34)    Vuosien 2026 ja 2027 maksuihin sisältyy kumpaankin 1,2 miljoonaa euroa PRIMAn hallintokustannuksia varten. Vuoden 2027 jälkeisiin maksuihin sisältyy 2,7 miljoonaa euroa vuoden 2027 jälkeisiä PRIMAn hallintokustannuksia varten.
    (35)    Tekninen ja/tai hallinnollinen apu sekä EU:n ohjelmien ja/tai toimien toteuttamiseen liittyvät tukimenot (entiset BA-budjettikohdat), epäsuora ja suora tutkimustoiminta. Kattaa Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman toimien hallinnon. Kokoaikaiseksi muutetun henkilöstön menot määritetään niiden keskimääräisten vuotuisten menojen perusteella, jotka osoitetaan vuodesta 2023 alkaen sopimussuhteisen henkilöstön (91 000 euroa) palkkoihin ja muihin hallintomenoihin (29 000 euroa), jotka liittyvät epäsuoran tutkimushenkilöstön kiinteistö- ja tietotekniikkamenoihin. Komission pääosastojen henkilöstötarpeiden ilmoittaminen on ohjeellista ja ei-sitovaa.
    (36)    Tekninen ja/tai hallinnollinen apu sekä EU:n ohjelmien ja/tai toimien toteuttamiseen liittyvät tukimenot (entiset BA-budjettikohdat), epäsuora ja suora tutkimustoiminta.
    (37)    Komission pääosastojen henkilöstötarpeiden ilmoittaminen on ohjeellista ja ei-sitovaa.
    (38)    AC = sopimussuhteinen henkilöstö, AL = paikalliset toimihenkilöt, END = kansalliset asiantuntijat, INT = vuokrahenkilöstö, JPD = nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa.
    (39)    Toimintamäärärahoista katettavan ulkopuolisen henkilöstön enimmäismäärä (entiset BA-budjettikohdat).
    (40)    Perinteiset omat varat (tulli- ja sokerimaksut) on ilmoitettava nettomääräisinä eli bruttomäärästä on vähennettävä kantokuluja vastaava 20 prosentin osuus.
    Top