Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AE4262

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus neuvoston direktiiviksi mikroyrityksiä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevan päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän perustamisesta sekä direktiivin 2011/16/EU muuttamisesta” (COM(2023) 528 final – 2023/0320 (CNS))

    EESC 2023/04262

    EUVL C, C/2024/2103, 26.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2103/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2103/oj

    European flag

    virallinen lehti
    Euroopan unionin

    FI

    Sarjan C


    C/2024/2103

    26.3.2024

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus neuvoston direktiiviksi mikroyrityksiä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevan päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän perustamisesta sekä direktiivin 2011/16/EU muuttamisesta”

    (COM(2023) 528 final – 2023/0320 (CNS))

    (C/2024/2103)

    Esittelijä:

    Katrīna ZARIŅA

    Lausuntopyyntö

    Euroopan unionin neuvosto, 10.11.2023

    Oikeusperusta

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 115 ja 304 artikla

    Vastaava jaosto

    talous- ja rahaliitto, taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus

    Hyväksyminen jaostossa

    18.12.2023

    Hyväksyminen täysistunnossa

    17.1.2024

    Täysistunnon numero

    584

    Äänestystulos

    (puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

    222/0/4

    1.   Päätelmät ja suositukset

    1.1

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) kannattaa Euroopan komission ehdotusta perustaa mikro- ja pk-yrityksiä koskeva päätoimipaikkaverotukseen perustuva järjestelmä sekä ehdotuksen tavoitteita, sillä ne ovat omiaan edistämään mikro- ja pk-yritysten toimintaa, yksinkertaistamaan niiden toimimista rajojen ylitse, vähentämään hallinnollisia ja taloudellisia esteitä ja parantamaan siten mikro- ja pk-yritysten yleistä kilpailukykyä.

    1.2

    ETSK toteaa, että ehdotetun päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän hyväksyminen tuottaisi suurta lisäarvoa yrityksille, työntekijöille ja jäsenvaltioille. Tätä nykyä Euroopan unionissa (EU28) lähes kaikki rahoitusalan ulkopuoliset yritykset ovat pk-yrityksiä (99,8 prosenttia yrityksistä). Niiden osuus EU28-maiden kokonaistyöllisyydestä on kaksi kolmasosaa (66,6 prosenttia), ja ne tuottavat hieman alle kolme viidesosaa (56,8 prosenttia) rahoitusalan ulkopuolisten yritysten arvonlisästä. (1) Mikro- ja pk-yritysten hallinnollisen taakan keventäminen tuo lisää kilpailuetuja niiden päivittäiseen toimintaan.

    1.3

    ETSK kehottaa hyväksymään komission ehdotuksen päätoimipaikkaverotukseen perustuvasta järjestelmästä viipymättä, jotta voidaan tukea mikro- ja pk-yritysten kasvua sekä sitä, että rajatylittävää toimintaa harjoittavat mikro- ja pk-yritykset saavat tasapuoliset edellytykset osallistua sisämarkkinoille, mikä edistäisi BKT:n ja työllisyyden kasvua pitkällä aikavälillä.

    1.4

    Ehdotuksen tavoitteena on vähentää sellaisille mikro- ja pk-yrityksille yhteisöverosäännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia, jotka jo toimivat rajojen yli kiinteiden toimipaikkojen kautta. ETSK yhtyy komission arvioon, jonka mukaan päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän käyttöönotto pienentää kansainvälistä toimintaa jo harjoittaville yrityksille säännösten noudattamisesta koituvia kustannuksia, madaltaa esteitä ja saattaa tuottaa säästöjä verosäännösten noudattamiskustannuksissa. Ehdotus voisi myös kannustaa muita mikro- ja pk-yrityksiä aloittamaan rajatylittävän toiminnan.

    1.5

    Ehdotuksen tavoitteena on lisäksi vähentää kansallisen tason verosääntelystä johtuvia mikro- ja pk-yritysten hallinnollisia ja taloudellisia rasitteita. ETSK kehottaakin arvioimaan säännöllisesti kansallisia verojen laskenta- ja maksumenettelyjä, jotta sääntelyn aiheuttamaa taakkaa voidaan keventää ja yritysten yleinen kilpailukyky paranisi.

    1.6

    ETSK kannattaa sitä, että ehdotettua päätoimipaikkaverotusta sovelletaan komission linjauksen mukaisesti toistaiseksi ainoastaan sellaisiin itsenäisiin mikro- ja pk-yrityksiin, jotka toimivat rajojen yli yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa yksinomaan kiinteiden toimipaikkojen kautta. ETSK toteaa kuitenkin, että toteuttaessaan suunnitelmien mukaisesti viiden vuoden kuluttua direktiivin voimaantulosta jälkiarviointia päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän vaikuttavuudesta mikro- ja pk-yritysten kannalta komission olisi tarkasteltava ja arvioitava mahdollisuutta ottaa järjestelmän piiriin myös tytäryritysten kautta rajojen yli toimivat pk-yritykset.

    1.7

    ETSK panee merkille, että komissio pitää ehdotuksia päätoimipaikkaverotukseen perustuvasta järjestelmästä ja yritysten tuloverotusta Euroopassa koskevasta kehyksestä (BEFIT) toisiaan täydentävinä, sillä BEFIT koskee ensisijaisesti suuria konserneja, jotka toimivat eri puolilla EU:ta, ja se on vapaaehtoinen konsolidoidun tilinpäätöksen tekeville pk-yrityskonserneille, joilla on tytäryrityksiä muissa jäsenvaltioissa.

    1.8

    ETSK huomauttaa kuitenkin, että mahdollisesti vertailukelpoisissa tilanteissa olevilla yrityksillä on vastaisuudessa EU:n laajuisesti erilaiset oikeudelliset kehykset, koska ehdotettu päätoimipaikkaverotus on yleisesti ottaen vapaaehtoista pk-yrityksille ja ehdotettu BEFIT-kehys on vapaaehtoinen konsolidoidun tilinpäätöksen tekeville pk-yrityskonserneille. Komitea kannustaakin komissiota seuraamaan uusien päätoimipaikkaverotussääntöjen kehitystä ja vaikutuksia tältä osin, sillä erilaisten oikeudellisten kehysten rinnakkainen soveltaminen toimijoihin, jotka vertautuvat toisiinsa, voi johtaa hajanaisuuteen ja eroavuuksiin ja mahdollisesti haitata sisämarkkinoiden lujittumista.

    1.9

    ETSK uskoo, että päätoimipaikkaverotukseen perustuva järjestelmä lisää ja parantaa jäsenvaltioiden veroviranomaisten välistä yhteistyötä. Niiden keskinäinen yhteistyö on olennaisen tärkeää ehdotetun järjestelmän onnistuneen ja merkityksellisen täytäntöönpanon sekä asetettujen tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

    1.10

    ETSK on vakuuttunut siitä, että direktiivin saattamiselle osaksi kansallista lainsäädäntöä ehdotettu määräaika on riittävän pitkä, jotta jäsenvaltioiden veroviranomaiset ehtivät mukauttaa tietotekniikkajärjestelmänsä ja jotta voidaan taata sujuva tietojenvaihto jäsenvaltioiden välillä myöhemmässä vaiheessa. Komitea kannustaa jäsenvaltioita toteuttamaan tarvittavat muutokset ripeästi.

    1.11

    ETSK kehottaa komissiota tekemään ehdotuksen hyväksymisen jälkeen tiivistä yhteistyötä jäsenvaltioiden ja mikro- ja pk-yrityksiä edustavien organisaatioiden kanssa, jotta mikro- ja pk-yritykset saataisiin tietoisiksi niiden käytettävissä olevasta päätoimipaikkaverotukseen perustuvasta menettelystä. Näin voidaan paremmin saavuttaa tavoitteet, jotka koskevat sääntelytaakan vähentämistä, rajatylittävän toiminnan lisäämistä ja sisämarkkinoiden tarjoamien etujen hyödyntämistä kaikilta osin. Asianomaisten osapuolten olisi myös osoitettava resursseja sen varmistamiseen, että mikro- ja pk-yrityksille tarjotaan koulutusta ja menetelmätukea päätoimipaikkaverotusta koskevan ilmoituksen tekemiseen.

    2.   Taustaa

    2.1

    Komissio julkaisi syyskuussa 2023 pk-yritysten apupaketin, johon sisältyy ehdotus maksuviivästyksiä koskevaksi asetukseksi, ehdotus pk-yritysten verotuksen yksinkertaistamista koskevaksi direktiiviksi, jolla luodaan päätoimipaikkaverotukseen perustuva järjestelmä, sekä joukko toimenpiteitä pk-yritysten suorituskyvyn parantamiseksi. Painopisteinä ovat paremman sääntelyn agendan kehittäminen, rahoituksen saannin parantaminen, työvoiman täydennyskoulutus ja muut tukimekanismit.

    2.2

    Komission ehdotuksessa mikroyrityksiä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevan päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän perustamisesta on kyse sääntöjen yksinkertaistamisesta EU:ssa rajojen yli toimivien itsenäisten pk-yritysten hyväksi niiden muissa jäsenvaltioissa sijaitsevien kiinteiden toimipaikkojen (2) osalta.

    2.3

    Tätä nykyä Euroopan unionissa (EU28) lähes kaikki rahoitusalan ulkopuoliset yritykset ovat pk-yrityksiä (99,8 prosenttia yrityksistä). Niiden osuus EU28-maiden kokonaistyöllisyydestä on kaksi kolmasosaa (66,6 prosenttia), ja ne tuottavat hieman alle kolme viidesosaa (56,8 prosenttia) rahoitusalan ulkopuolisten yritysten arvonlisästä. (3)

    2.4

    Komission ehdotuksen soveltamisalaan kuuluvat vain sellaiset itsenäiset pk-yritykset (4), jotka toimivat rajatylittävästi yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa yksinomaan kiinteiden toimipaikkojen kautta, kuten ehdotetun direktiivin 2 artiklassa esitetyissä kriteereissä (5) edellytetään. Tytäryritykset eivät sisälly komission ehdotuksen soveltamisalaan eivätkä voi hyödyntää päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän tarjoamia etuja.

    2.5

    Käytännössä pk-yritykset, joihin järjestelmää voidaan soveltaa, voivat päättää laskea kiinteiden toimipaikkojensa veronalaisen tuloksen pelkästään sen jäsenvaltion verosääntöjen mukaisesti, jossa niiden päätoimipaikka sijaitsee. Jatkossakin sovelletaan kuitenkin kiinteän toimipaikan tosiasiallisen sijaintijäsenvaltion tai kiinteiden toimipaikkojen tosiasiallisten sijaintijäsenvaltioiden verokantoja.

    2.6

    Päätoimipaikkaverotusta koskevalla ehdotuksella toteutettavia yksinkertaistamistoimenpiteitä ja niiden mahdollista uusimista ajan mittaan rajoittavat tiukasti nimenomaiset kelpoisuusvaatimukset (6), joilla pyritään välttämään verosääntöjen kiertämisen riski.

    2.7

    Kun ehdotettua päätoimipaikkaverotukseen perustuvaa järjestelmää päätetään soveltaa, sitä on sovellettava viiden vuoden ajan (7 artikla), paitsi jos päätoimipaikan kotipaikka vaihtuu tänä aikana tai jos kiinteiden toimipaikkojen yhteenlaskettu liikevaihto kasvaa vähintään kolminkertaiseksi verrattuna päätoimipaikan liikevaihtoon (8 artikla). Tällöin päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän sääntöjä ei voi enää soveltaa.

    2.8

    Pk-yrityksillä on kunkin viisivuotiskauden päättyessä oikeus jatkaa soveltamista vielä toiset viisi vuotta rajoituksetta, kunhan ne täyttävät edelleen komission ehdotuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset (9 artikla). Jos itsenäinen pk-yritys päättää perustaa tytäryrityksen, jos sen kiinteiden toimipaikkojen yhteenlaskettu liikevaihto kasvaa vähintään kaksinkertaiseksi päätoimipaikan liikevaihtoon verrattuna tai jos se ei ole enää pk-yritys, se ei voi viisivuotiskauden päättyessä jatkaa päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän sääntöjen soveltamista (10 artikla).

    2.9

    Menettelyssä sovelletaan järjestelyjen näkökulmasta yhden luukun periaatetta: pk-yritysten tarvitsee asioida vain päätoimipaikkansa sijaintijäsenvaltion verohallinnon kanssa, olipa kyse menettelyn soveltamisen valitsemisesta tai veroilmoitusten jättämisestä ja verojen maksamisesta.

    2.10

    Kaikkien kiinteiden toimipaikkojen ”ilmoittava yksikkö” on siis pk-yrityksen päätoimipaikka, joka jättää yhden ainoan veroilmoituksen päätoimipaikan verohallinnolle (”ilmoitusviranomaiselle”) (11 artikla). Kyseinen verohallinto soveltaa pk-yrityksen kiinteän toimipaikan sijaintijäsenvaltion tai kiinteiden toimipaikkojen sijaintijäsenvaltioiden verokantoja ja siirtää näin saadut verotulot kullekin jäsenvaltiolle, jossa pk-yrityksellä on kiinteä toimipaikka (12 artikla).

    2.11

    Ehdotetussa direktiivissä säädetään menettelyihin osallistuvien useiden kansallisten veroviranomaisten välisestä oikea-aikaisesta ja virtaviivaistetusta tietojenvaihdosta ja yhteisistä tarkastuksista. Niiden yhteydessä on nimenomaan käytettävä hallinnollisesta yhteistyöstä verotuksen alalla annetulla direktiivillä perustettua voimassa olevaa kehystä (13 artikla).

    3.   Yleistä

    3.1

    ETSK kannattaa Euroopan komission ehdotusta ja sen tavoitteita, sillä ne ovat omiaan edistämään mikro- ja pk-yritysten toimintaa, yksinkertaistamaan niiden toimimista rajojen ylitse, keventämään hallinnollista ja taloudellista taakkaa ja parantamaan siten mikro- ja pk-yritysten yleistä kilpailukykyä. Päätoimipaikkaverotukseen perustuvaa järjestelmää koskevalla ehdotuksella pyritään alentamaan mikro- ja pk-yrityksille säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia, ja komitea on korostanut tämän tavoitteen tärkeyttä useissa aiemmissa lausunnoissaan.

    3.2

    ETSK panee merkille, että komission arvioiden mukaan pk-yrityksiltä kuluu verovelvoitteiden täyttämiseen noin 2,5 prosenttia liikevaihdosta mutta suurilta yrityksiltä 0,7 prosenttia liikevaihdosta. Tämä johtuu siitä, että pk-yritysten on suhteellisesti vaikeampi ottaa huomioon eri jäsenvaltioiden erilaiset verosäännöt. ETSK kehottaakin hyväksymään päätoimipaikkaverotukseen perustuvaa järjestelmää koskevan ehdotuksen viipymättä, jotta mikro- ja pk-yrityksiä voidaan tukea vähentämällä säännösten noudattamiskustannuksista aiheutuvaa rasitusta ja siitä johtuvia pienten ja erityisesti mikroyritysten kilpailuhaittoja suuriin yrityksiin verrattuna.

    3.3

    ETSK kannustaa samanaikaisesti jäsenvaltioita arvioimaan säännöllisesti verojen laskenta- ja maksumenettelyjään ja parantamaan niitä tarvittaessa yritysten hallinnollisen ja taloudellisen taakan keventämiseksi. ETSK panee merkille, että verojen laskemiseen ja maksamiseen kuluva aika vaihtelee jäsenvaltioittain. Ehdotettu päätoimipaikkaverotukseen perustuva järjestelmä voisi vaikuttaa myönteisesti verotusmenettelyjen yhdenmukaistamiseen ja digitalisointiin.

    3.4

    ETSK on komission kanssa samaa mieltä siitä, että EU:n direktiivi soveltuu rajatylittävää toimintaa harjoittavien mikro- ja pk-yritysten verotuksen yksinkertaistamiseen ja verosäännösten noudattamiskustannusten selkeyttämiseen paremmin kuin suuri kirjo kansallisia lainsäädäntöaloitteita. Kyseisiin asioihin liittyvät ongelmat ovat yhteisiä kaikille jäsenvaltioille, eikä niitä voida ratkaista tehokkaasti lukuisilla maakohtaisilla toimilla, jotka johtaisivat hajanaisuuteen ja eroavuuksiin. Komission ehdotus on tältä osin täysin toissijaisuusperiaatteen mukainen, ja sen avulla saadaan todennäköisesti yksinkertaistettua sääntelykehystä mikro- ja pk-yritysten eduksi.

    3.5

    Komission ehdotus on myös suhteellisuusperiaatteen mukainen, sillä siinä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen mikro- ja pk-yritysten rajatylittävän toiminnan helpottamiseksi ja sisämarkkinoiden lujittamiseksi tätä kautta. Tältä osin on syytä huomata, että ehdotetut toimenpiteet koskevat ainoastaan kiinteiden toimipaikkojen veronalaisen tuloksen laskemista. Niillä ei yhdenmukaisteta jäsenvaltioiden verotussääntöjä, vaan valtiot soveltavat vastaisuudessakin omia veropohjiaan ja -kantojaan.

    4.   Erityistä

    4.1

    ETSK katsoo, että ehdotetun direktiivin 4 ja 8 artiklaan sisältyvät kelpoisuutta ja sääntöjen soveltamisen lopettamista koskevat säännökset ovat asianmukaisia sellaisten mahdollisten verosuunnittelukäytäntöjen ehkäisemiseksi, joiden nimenomaisena tarkoituksena olisi siirtää päätoimipaikka alhaise(mma)n verotuksen maahan.

    4.2

    ETSK pitää päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän ensimmäisen soveltamiskauden ja mahdollisten jatkokausien kestoksi määriteltyä viittä vuotta järkevänä: viisivuotisilla kausilla varmistetaan toisaalta uusien sääntöjen vakaus ja tehokkuus, ja toisaalta ne myös ehkäisevät verosuunnittelua ja antavat mikro- ja pk-yrityksille mahdollisuuden arvioida kehitystään ja kasvuaan ajan mittaan ja valita tältä pohjalta sopivimmat verotusvaihtoehdot.

    4.3

    ETSK uskoo, että ehdotettu päätoimipaikkaverotukseen perustuva järjestelmä tuottaa jäsenvaltioille pitkän aikavälin lisäarvoa, toisin kuin verohallintojen tietotekniikkajärjestelmien päivitykseen liittyvien mukautuskustannusten lyhytaikainen nousu. Veroviranomaisten välistä tietojenvaihtoa varten on jo olemassa järjestelmiä, esimerkiksi hallinnollista yhteistyötä koskevaan direktiiviin liittyvä järjestelmä, ja niitä käytetään laajalti. ETSK on vakuuttunut siitä, että ehdotuksen onnistunut täytäntöönpano edellyttää veroviranomaisten hyvää yhteistyötä.

    4.4

    ETSK on komission kanssa samaa mieltä myös siitä, että mikro- ja pk-yritysten kannalta optimaalisen päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän käyttöönotto toisi todennäköisesti seuraavia hyötyjä: veropohjan mahdollinen kasvu, BKT:n kasvu ja työllisyyden koheneminen jäsenvaltioissa.

    4.5

    ETSK katsoo kuitenkin, että ehdotus olisi varmasti ollut parempi, jos komission toteuttaman vaikutustenarvioinnin yhteydessä olisi kerätty yksityiskohtaisempia tietoja, sillä odotettavissa olevia hyötyjä olisi pystytty tällöin erittelemään määrällisesti paremmin.

    4.6

    ETSK kannustaa komissiota arvioimaan direktiivin soveltamista huolellisesti viiden vuoden kuluttua sen voimaantulosta ja harkitsemaan, olisiko sitä aiheellista mukauttaa 19 artiklan mukaisesti. Tässä yhteydessä on ratkaisevan tärkeää, että jäsenvaltiot tekevät yhteistyötä ja toimittavat komissiolle hyödyllisiä tietoja.

    4.7

    Komission ehdottama päätoimipaikkaverotukseen perustuvaa järjestelmää koskevan aloitteen vaikuttavuuden ja tehokkuuden jatkuva seuranta osoittautuu varmasti hyödylliseksi. Kaikki komission esittämät arviointimuuttujat vaikuttavat tarkoituksenmukaisilta. (7) ETSK kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota päätoimipaikkaverotuksen valinneille mikro- ja pk-yrityksille säännösten noudattamisesta aiheutuviin kustannuksiin i) suhteessa niiden liikevaihtoon ja ii) verrattuna vastaavanlaisiin mikro- ja pk-yrityksiin, jotka eivät hyödynnä ehdotettua yksinkertaistusta. Tällaiset näkökohdat ovat keskeisiä käsityksen saamiseksi siitä, millaista hyötyä yksinkertaistamisesta on käytännössä ollut mikro- ja pk-yrityksille, sekä sen arvioimiseksi, kannattaisiko muidenkin kelpoisuusvaatimukset täyttävien yritysten alkaa soveltaa päätoimipaikkaverotukseen perustuvaa uutta järjestelmäkehystä.

    4.8

    ETSK katsoo, että toteuttaessaan suunnitelmien mukaisesti viiden vuoden kuluttua direktiivin voimaantulosta jälkiarviointia päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän vaikuttavuudesta mikro- ja pk-yritysten kannalta komission olisi tarkasteltava ja arvioitava mahdollisuutta ottaa järjestelmän piiriin myös tytäryritysten kautta rajojen yli toimivat pk-yritykset.

    4.9

    ETSK panee merkille, että komissio pitää ehdotuksia päätoimipaikkaverotukseen perustuvasta järjestelmästä ja yritysten tuloverotusta Euroopassa koskevasta kehyksestä (BEFIT) toisiaan täydentävinä, sillä BEFIT koskee ensisijaisesti suuria konserneja, jotka toimivat eri puolilla EU:ta, ja se on vapaaehtoinen konsolidoidun tilinpäätöksen tekeville pk-yrityskonserneille, joilla on tytäryrityksiä muissa jäsenvaltioissa. Komission mukaan päätoimipaikkaverotusta koskevalla ehdotuksella yksinkertaistetaan pk-yritysten sääntöjä niiden laajentumisen alkuvaiheessa. Jos pk-yritykset laajenevat ja kasvavat onnistuneesti, ne saattavat kasvaa niin suuriksi, etteivät ne enää kuuluu päätoimipaikkaverotusta koskevien sääntöjen soveltamisalaan, mutta tällöin ne voivat valita BEFIT-kehyksen.

    4.10

    ETSK huomauttaa, että muuten vertailukelpoisissa tilanteissa olevilla yrityksillä on vastaisuudessa EU:n laajuisesti ja myös jäsenvaltioiden sisällä erilaiset verotussäännöt, koska sekä ehdotettu päätoimipaikkaverotus että ehdotettu BEFIT-kehys on vapaaehtoinen konsolidoidun tilinpäätöksen tekeville pk-yrityskonserneille. Komitea kannustaakin komissiota seuraamaan uusien päätoimipaikkaverotussääntöjen kehitystä ja vaikutuksia tältä osin. Erilaisten oikeudellisten kehysten rinnakkainen soveltaminen toimijoihin, jotka vertautuvat toisiinsa, voi nimittäin johtaa hajanaisuuteen ja eroavuuksiin ja mahdollisesti haitata sisämarkkinoiden lujittumista.

    4.11

    ETSK korostaa, että rajojen yli toimivia pk-yrityksiä on tärkeää valistaa ja valveuttaa asianmukaisesti yksinkertaistamiseen ja säännösten noudattamiskustannusten alenemiseen liittyvästä lisäarvosta, jota ehdotettu säädös rajatylittävää toimintaa harjoittavien mikro- ja pk-yritysten kannalta suotuisasta päätoimipaikkaverotukseen perustuvasta järjestelmästä tuottaa, sillä tällaisen aloitteen todelliset hyödyt saattavat olla useille yrityksille epäselviä tai jopa tuntemattomia. Näin yhä useammat yritykset saattaisivat alkaa soveltaa päätoimipaikkaverotukseen perustuvan järjestelmän toimenpiteitä ja soveltaminen olisi helpompaa, mikä vähentäisi kilpailun vääristymisen riskiä ja parantaisi mahdollisuuksia lujittaa sisämarkkinoita edelleen.

    4.12

    ETSK kehottaa komissiota tekemään ehdotuksen hyväksymisen jälkeen tiivistä yhteistyötä jäsenvaltioiden ja pk-yrityksiä edustavien organisaatioiden kanssa, jotta mikro- ja pk-yritykset saataisiin tietoisiksi niiden käytettävissä olevasta päätoimipaikkaverotukseen perustuvasta menettelystä ja jotta sitä käytettäisiin yhä laajemmin ja siitä saataisiin yhä enemmän hyötyä EU:ssa. Asianomaisten osapuolten olisi myös osoitettava resursseja sen varmistamiseen, että mikro- ja pk-yrityksille tarjotaan koulutusta ja menetelmätukea päätoimipaikkaverotusta koskevan ilmoituksen tekemiseen. Tähän sisältyy myös tuen antaminen mikro- ja pk-yritysten digitaalisen lukutaidon parantamiseksi.

    Bryssel 17. tammikuuta 2024.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Oliver RÖPKE


    (1)  Julkaisu, jossa käsitellään verosäännösten noudattamisesta pk-yrityksille aiheutuvia kustannuksia: Tax compliance costs for SMEs – Euroopan unionin julkaisutoimisto (europa.eu).

    (2)  Kiinteällä toimipaikalla tarkoitetaan toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevaa pysyvää liikepaikkaa, sellaisena kuin se määritellään kaksinkertaisen verotuksen välttämistä koskevassa kahdenvälisessä sopimuksessa tai, jos sopimusta ei ole, kansallisessa lainsäädännössä.

    (3)  Julkaisu, jossa käsitellään verosäännösten noudattamisesta pk-yrityksille aiheutuvia kustannuksia: Tax compliance costs for SMEs – Euroopan unionin julkaisutoimisto (europa.eu).

    (4)  Ehdotetussa direktiivissä viitataan pk-yritysten määritelmään, joka on vahvistettu tietyntyyppisten yritysten vuositilinpäätöksistä, konsernitilinpäätöksistä ja niihin liittyvistä kertomuksista annetussa direktiivissä 2013/34/EU. Kyseisessä direktiivissä esitettyjen pienen ja keskisuuren yrityksen määritelmien mukaisesti yritys kuuluisi soveltamisalaan vain, jos tilinpäätöspäivänä vähintään kaksi seuraavista kolmesta raja-arvosta ei ylity: taseen loppusumma 20 miljoonaa euroa, liikevaihto 40 miljoonaa euroa ja keskimäärin 250 työntekijää tilivuoden aikana.

    (5)  Ote ehdotetun direktiivin 2 artiklasta: ”Tätä direktiiviä sovelletaan pk-yrityksiin, jotka täyttävät seuraavat kriteerit:

    a)

    yritys on perustettu jonkin jäsenvaltion lainsäädäntöä noudattaen ja se on muodoltaan jokin liitteissä I ja II luetelluista;

    b)

    yrityksen verotuksellinen kotipaikka on jäsenvaltiossa kyseisen jäsenvaltion verolainsäädännön mukaisesti, mukaan lukien sen kahdenväliset sopimukset kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi;

    c)

    yritys on suoraan tai omistajiensa tasolla velvollinen maksamaan veroa liitteissä III ja IV luetelluista voitoista tai mitä tahansa muuta samankaltaista veroa;

    d)

    yritys on direktiivissä 2013/34/EU määritelty mikroyritys tai pk-yritys;

    e)

    yritys toimii muissa jäsenvaltioissa yksinomaan yhden tai useamman kiinteän toimipaikan kautta;

    f)

    yritys ei kuulu direktiivin 2013/34/EU mukaiseen liikekirjanpidolliseen konserniin, vaan se muodostaa itsenäisen yrityksen, joka täyttää jommankumman seuraavista edellytyksistä:

    yritys ei ole direktiivin 2013/34/EU 2 artiklan 13 kohdassa tarkoitettu sidosyritys;

    yritys ei ole komission suosituksen 2003/361/EY 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu sidosyritys.”

    (6)   ”Päätoimipaikka voi päättää soveltaa muissa jäsenvaltioissa sijaitseviin kiinteisiin toimipaikkoihinsa päätoimipaikkaverotusta koskevia sääntöjä, jos se täyttää seuraavat vaatimukset:

    a)

    sen kiinteiden toimipaikkojen yhteenlaskettu liikevaihto on kahden viimeksi kuluneen verovuoden aikana ollut enintään kaksi kertaa suurempi kuin päätoimipaikan liikevaihto;

    b)

    sen verotuksellinen kotipaikka on ollut päätoimipaikan jäsenvaltiossa kahden viimeksi kuluneen verovuoden ajan;

    c)

    se on täyttänyt 2 artiklan 1 kohdan d alakohdassa säädetyt edellytykset kahden viimeksi kuluneen verovuoden ajan.”

    (7)  19 artiklan 2 kohta: ”Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle direktiivin arvioinnin kannalta merkitykselliset tiedot 3 kohdan mukaisesti, mukaan lukien yhdistetyt tiedot kelpoisuusvaatimukset täyttävien pk-yritysten lukumäärästä verrattuna järjestelmän valinneiden pk-yritysten lukumäärään, niiden liikevaihto ja säännösten noudattamisesta aiheutuvat kustannukset suhteessa liikevaihtoon; tiedot niiden pk-yritysten lukumäärästä, jotka ovat laajentaneet toimintaansa rajojen yli perustamalla kiinteän toimipaikan, ja niiden pk-yritysten lukumäärästä, joihin päätoimipaikkaverotusta koskevia sääntöjä ei tytäryrityksen perustamisen vuoksi voida soveltaa, tai säännösten noudattamisesta aiheutuvista kustannuksista, joita aiheutuu vaihtoehtoa soveltaville pk-yrityksille.”.


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2103/oj

    ISSN 1977-1053 (electronic edition)


    Top