EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0301(02)

Komission tiedonanto Yhteistä digitaalista palveluväylää koskevan asetuksen täytäntöönpanon suuntaviivat Vuosien 2021 ja 2022 työohjelma (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 2021/C 71/02

C/2021/1221

EUVL C 71, 1.3.2021, p. 47–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.3.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 71/47


Komission tiedonanto

Yhteistä digitaalista palveluväylää koskevan asetuksen täytäntöönpanon suuntaviivat Vuosien 2021 ja 2022 työohjelma

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2021/C 71/02)

Johdanto

Yhteistä digitaalista palveluväylää koskevan asetuksen (EU) 2018/1724 tarkoituksena on helpottaa sähköistä pääsyä sellaisiin tietoihin, hallinnollisiin menettelyihin ja neuvontapalveluihin, joita kansalaiset ja yritykset tarvitsevat liikkuessaan unionin sisällä, käydessään kauppaa toisessa jäsenvaltiossa ja sijoittautuessaan ja laajentaessaan liiketoimintaansa toiseen jäsenvaltioon.

Asetuksen 31 artiklan 1 kohdan mukaan tarkoituksena on hyväksyä vuotuinen työohjelma, jossa yksilöidään asetuksen täytäntöönpanoa helpottavat toimet. Ensimmäinen työohjelma, joka kattoi ajanjakson heinäkuusta 2019 joulukuuhun 2020, julkaistiin 31. heinäkuuta 2019 Euroopan unionin virallisessa lehdessä (EUVL C 257).

Näiden kahden vuoden aikana tehty tiivis yhteistyö jäsenvaltioiden kanssa auttoi panemaan täytäntöön pääosan ensimmäisessä työohjelmassa luetelluista tehtävistä ja erityisesti varmistamaan palveluväylän oikea-aikaisen käyttöönoton joulukuussa 2020 covid-kriisistä huolimatta. Kriisi on myös korostanut entisestään digitalisoidun ja käyttäjäystävällisen julkishallinnon tarvetta.

Tässä toisessa työohjelmassa esitetään niiden jatkotoimien ajoitus, joilla pyritään täyttämään yhteistä digitaalista palveluväylää koskevat vaatimukset. Näiden lakisääteiset määräajat ovat vuosina 2022 ja 2023. Tavoitteena on myös ylläpitää ja parantaa jo käynnistettyjä yhteisen digitaalisen palveluväylän palveluja. Muutamien toimien odotetaan valmistuvan lähellä joulukuun 2022 määräaikaa, minkä vuoksi tämä toinen työohjelma kattaa ajanjakson tammikuusta 2021 joulukuuhun 2022. Vuodesta 2021 alkaen toimissa keskitytään

palveluväylän seurantaan ja laadun parantamiseen,

tunnettuuden edistämiseen,

sen valmisteluun, että täytäntöönpano kunnissa on mahdollinen vuoteen 2022 mennessä, ja

sen valmisteluun, että menettelyjen digitalisointi ja rajatylittävä saatavuus sekä yhden kerran periaatteen noudattaminen toteutuvat määräaikaan vuonna 2023 mennessä.

Tästä työohjelmasta keskusteltiin palveluväylän koordinointiryhmässä asetuksen 31 artiklan 2 kohdan mukaisesti 6. lokakuuta 2020. Työohjelman täytäntöönpanoa seurataan sekä palveluväylän koordinointiryhmän verkkoyhteistyöalustan kautta että palveluväylän koordinointiryhmän kokouksissa.

Kansallisia koordinaattoreita kehotetaan laatimaan kansalliset työohjelmat, joissa arvioidaan tähän mennessä tapahtunutta edistymistä ja kartoitetaan toimia jäljellä olevien puutteiden korjaamiseksi. Koordinaattoreita kehotetaan tarkastelemaan kansallista työohjelmaa uudelleen vuosittain ja jakamaan se komission ja koordinointiryhmän kanssa.

Tässä komission tiedonannossa tarkoitetaan

’toimivaltaisella viranomaisella’ jäsenvaltion kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason viranomaista tai elintä, jolla on erityisiä vastuita, jotka liittyvät asetuksen soveltamisalaan kuuluviin tietoihin, menettelyihin tai neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin

’kansallisilla koordinaattoreilla’ jäsenvaltioiden asetuksen 28 artiklan mukaisesti nimittämiä edustajia.

1.   Tietojen ja palvelujen laatu

Tavoite 1.1: Tietojen kattavuuden ja laadun varmistaminen

Viite: 4 ja 5 artikla tietojen saatavuudesta, 9 artikla oikeuksia, velvollisuuksia ja sääntöjä koskevien tietojen laadusta, 10 artikla menettelyjä koskevien tietojen laadusta, 12 artikla kääntämisestä, 19 artikla

Tausta

Kansalaiset ja yritykset saavat palveluväylän kautta riittävän kattavia tietoja, joiden avulla ne voivat käyttää unionin oikeudesta ja kansallisesta lainsäädännöstä johtuvia oikeuksiaan täysin sovellettavien sääntöjen ja velvoitteiden mukaisesti.

Asetuksen liitteessä I on luettelo aloista, joista komission ja jäsenvaltioiden oli annettava kaikki kansalaisten ja yritysten kannalta tärkeät tiedot sähköisesti saataville 12. joulukuuta 2020 mennessä. Tämä ei käsitä tietoja, jotka kuntien on annettava ja joiden osalta määräaika päättyy vuonna 2022. Sinun Eurooppasi -portaali kattaa EU:n laajuiset oikeudet ja velvoitteet. Sinun Eurooppasi -portaali sisältää myös tiedot kansallisesta täytäntöönpanosta ja säännöistä, jotka jäsenvaltioiden viranomaiset ovat toimittaneet tietyistä liitteessä I esitetyistä aiheista. Nämä tiedot poistetaan asteittain Sinun Eurooppasi -portaalista ja korvataan 1) linkeillä jäsenvaltioiden ilmoittamien kansallisten verkkosivustojen sivuille ja 2) palveluväylän hakuvälineeseen.

Lisäksi komissio tarjosi jäsenvaltioille käännöspalveluja vuonna 2020. Talousarvion rajoitteiden vuoksi tämän palvelun käytössä asetettiin vuoden 2020 loppuun saakka etusijalle kaikkia liitteessä I lueteltuja aloja koskevat perustiedot.

Miten ja milloin?

Ajankohta

Toimenpiteet

Toimija

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Tarkistetaan liitteen I kattamien tietojen kattavuus ja laatu ja puututaan ongelmiin.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Jokaisen vuoden ensimmäinen ja kolmas neljännes

Tarkistetaan liitteen I täytäntöönpanoa koskevat komission ohjeet kaksi kertaa vuodessa.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Vuoden 2022 viimeinen neljännes

Varmistetaan, että kunnallisen tason tiedot ovat saatavilla verkossa ja laadultaan oikeita ja että verkkosivustot on ilmoitettu komissiolle.

Toimivaltaiset viranomaiset

Kansalliset koordinaattorit

Vuoden 2021 ensimmäinen–toinen neljännes

Toteutetaan pilottihanke vapaaehtoisesta lähestymistavasta erityisten kansallisten tuotevaatimusten määrittämiseksi halukkaiden joukosta valittujen jäsenvaltioiden kanssa.

Toteutetaan toimenpiteitä tuotevaatimusten alan tulosten parantamiseksi (mukaan lukien tarvittavat tietotekniikan sovellukset).

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Vuoden 2021 viimeinen neljännes

Toteutetaan toimenpiteitä verotuksen alan tulosten parantamiseksi (mukaan lukien tarvittavat tietotekniikan sovellukset).

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Tavoite 1.2: Eroon päällekkäisyyksistä

Viite: Asetuksen johdanto-osan 17 ja 55 kappale, 19 artiklan 6 kohta ja 30 artikla

Tausta

Asetuksessa kehotetaan jäsenvaltioita ja komissiota antamaan kullekin palveluväylässä tarvittavalle tiedolle yksi lähde ja välttämään osittaista tai täyttä päällekkäisyyttä mahdollisuuksien mukaan. Näin vältetään sekaannusten aiheutuminen käyttäjille, jotka löytävät eri portaaleista samasta aiheesta tietoja, jotka ovat samankaltaisia mutta eivät kuitenkaan täysin samanlaisia. Yksittäisten tietolähteiden käyttäminen myös tekee päivittämisestä helpompaa ja vähentää tietojen ristiriitaisuutta.

Palveluväylässä saa olla vain sellaisia tietoja, jotka on tarkoitettu ainoastaan kansalaisille ja yrityksille ja joissa selitetään niihin liittyvät oikeudet ja velvoitteet. Näitä tietoja ei pidä sekoittaa muuhun sisältöön, esimerkiksi tekeillä olevia toimintatapoja koskeviin tietoihin, jotka on suunnattu esimerkiksi asiantuntijoille ja virkamiehille.

Komissio soveltaa tätä periaatetta omilla verkkosivuillaan sekä pyrkii sisällyttämään Sinun Eurooppasi -portaaliin kaikki EU:n tason kansalaisille ja yrityksille suunnatut tiedot sisämarkkinaoikeuksista ja -velvollisuuksista ja isännöimään niitä. Poikkeuksia tästä ovat ainoastaan tapaukset, joissa erillisessä EU:n lainsäädännössä säädetään erityisen verkkosivuston perustamisesta. Toimintapolitiikkaa ja prosesseja kuvaava sisältö sen sijaan esitetään komission verkkosivustolla ja asianomaisten pääosastojen erillisillä verkkosivustoilla.

Miten ja milloin?

Ajankohta

Toimenpiteet

Toimija

Vuoden 2021 viimeinen neljännes

Sisällytetään kaikki EU:n tason tiedot yksinomaan Sinun Eurooppasi -portaaliin, jos lainsäädäntö sen sallii.

Kehitetään Sinun Eurooppasi -portaalin ja muiden siihen kuuluvien portaalien välille yhdennetty lähestymistapa sujuvan navigoinnin varmistamiseksi ja päällekkäisyyksien välttämiseksi.

Komissio

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Erotetaan selkeästi toisistaan Sinun Eurooppasi -portaalissa esitetyt tiedot kansalaisiin ja yrityksiin sovellettavista säännöistä sekä komission verkkosivustolla ja erillisillä pääosastojen verkkosivustoilla annettavat tiedot tekeillä olevista toimintatavoista.

Komissio

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Pyritään vähentämään päällekkäisyyksiä tietyillä aloilla, myös yleisen tietosuoja-asetuksen, yritysten digitalisoinnin, yritysten rahoituksen, tuotevaatimusten, verotuksen sekä tuonnin ja viennin aloilla.

Komissio

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes – vuoden 2021 viimeinen neljännes

Kehitetään kansallisella tasolla yhtenäinen lähestymistapa tiettyjä aiheita koskevien tietojen päällekkäisyyden välttämiseksi eri kansallisissa portaaleissa.

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Kartoitetaan päällekkäisyyksiä komission ja jäsenvaltioiden verkkosivustoilla ja tutkitaan mahdollisia ratkaisuja sisällön jakamiseksi paremmin.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

2.   Tietotekniikan kehittäminen, menettelyjen digitalisoiminen ja tietojen kerääminen

Tavoite 2.1: Menettelyjen digitalisoiminen

Viite: Asetuksen 6 artikla menettelyistä, jotka on tarjottava kokonaan sähköisesti

Tausta

Palveluväylän kautta käyttäjät pääsevät helposti kansallisiin hallintomenettelyihin. Siksi asetuksessa velvoitetaan kaikki jäsenvaltiot varmistamaan, että käyttäjät voivat hoitaa minkä tahansa liitteessä II luetellun menettelyn täysin sähköisesti. Tämä tarkoittaa, että käyttäjän olisi voitava hoitaa kaikki vaiheet sähköisesti etänä ja sähköisen palvelun kautta. Asetuksessa esitetään myös esimerkinomainen luettelo erityisistä kriteereistä, joiden on täytyttävä.

Menettelyjen digitalisoinnin määräaika on joulukuu 2023, mutta jäsenvaltioiden olisi tehostettava toimiaan ja etsittävä mahdollisuuksia vaatimusten täyttämiseen hyvissä ajoin osana käynnissä olevia sähköisen hallinnon ohjelmiaan, kuten jotkin ovat jo alkaneet tehdä covid-kriisin aikana.

Elpymis- ja palautumistukivälineen, Horisontti Eurooppa -ohjelman, Digitaalinen Eurooppa -ohjelman ja EAKR:n kaltaisilla EU:n ohjelmilla autetaan jäsenvaltioita saavuttamaan tämä tavoite. Toimivaltaisia viranomaisia kehotetaan ottamaan yhteys jäsenvaltionsa rahoitusohjelmista vastaaviin kansallisiin koordinaattoreihin.

Komissio antoi vuonna 2020 selittävän huomautuksen liitteen II menettelyistä, ja aihetta tarkastellaan edelleen koordinointiryhmän kokouksissa.

Miten ja milloin?

Ajankohta

Toimenpiteet

Toimija

Vuoden 2021 ensimmäinen–toinen neljännes

Jaetaan tietoa liitteeseen II sisältyvien menettelyjen digitalisoinnin edistymisestä koordinointiryhmän kanssa.

Toimivaltaiset viranomaiset

Kansalliset koordinaattorit

Vuoden 2021 toinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Korjataan edellä mainitun tehtävän yhteydessä havaitut puutteet.

Toimivaltaiset viranomaiset

Kansalliset koordinaattorit

+/– vuoden 2023 viimeinen neljännes

Kaikki liitteeseen II sisältyvät menettelyt ovat kokonaisuudessaan sähköisessä muodossa.

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Tavoite 2.2: Rajatylittävien käyttäjien pääsyn varmistaminen sähköisiin menettelyihin

Viite: Asetuksen 13 artikla sähköisten menettelyjen rajatylittävästä käyttömahdollisuudesta

Tausta

Asetuksessa säädetään, että jos menettelyn voi jo hoitaa sähköisesti, sen on oltava täysin rajatylittävien käyttäjien saatavilla. Tämä tarkoittaa, että jos menettely on tietyn jäsenvaltion kansalaisen käytettävissä, sen täytyy olla kokonaisuudessaan myös sellaisten käyttäjien käytettävissä, jotka ovat kotoisin toisesta jäsenvaltiosta, asuvat toisessa jäsenvaltiossa mutta ovat kotoisin samasta jäsenvaltiosta tai ovat aiemmin asuneet, työskennelleet, opiskelleet tai harjoittaneet liiketoimintaa toisessa jäsenvaltiossa.

Jäsenvaltiot voivat tarvittaessa soveltaa rajatylittäviin käyttäjiin vaihtoehtoista, teknisesti erillistä teknistä ratkaisua. Tällaisissa tilanteissa on kuitenkin huolehdittava siitä, että menettely varmasti johtaa samaan tulokseen kuin kansallisille käyttäjille tarjottu menettely eikä ole sitä raskaampi.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä rajatylittäviin käyttäjiin kohdistuviin esteisiin, joita voivat olla esimerkiksi kansallista puhelinnumeroa, puhelinnumeron etuliitettä tai postinumeroa edellyttävien lomakekenttien käyttö, maksujärjestelmät, jotka eivät ole (laajalti) rajatylittävien käyttäjien saatavilla ja selitysten puuttuminen rajatylittävien käyttäjien ymmärtämällä kielellä. Lisäksi esteenä voi olla se, että sähköistä todistusmateriaalia ei voi toimittaa, tai se, että toisessa jäsenvaltiossa myönnettyä sähköistä tunnistautumisvälinettä ei hyväksytä.

Tietyillä aloilla (kuten palveludirektiivissä, ammattipätevyysdirektiivissä, julkisia hankintoja koskevissa direktiiveissä) rajatylittävien käyttäjien syrjimätön pääsy menettelyihin on jo lakisääteinen vaatimus, joka on lisänä Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä sopimuksessa vahvistetulle syrjimättömyyden periaatteelle.

Komissio antoi vuonna 2020 selittävän huomautuksen menettelyjen rajatylittävästä saatavuudesta, ja aihetta tarkastellaan edelleen koordinointiryhmän kokouksissa.

Miten ja milloin?

Ajankohta

Toimenpiteet

Toimija

Vuoden 2021 ensimmäinen–toinen neljännes

Jaetaan tietoa sähköisten menettelyjen rajatylittävän saatavuuden edistymisestä koordinointiryhmän kanssa.

Toimivaltaiset viranomaiset

Kansalliset koordinaattorit

Vuoden 2021 toinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Puututaan jäljellä oleviin esteisiin.

Toimivaltaiset viranomaiset

Kansalliset koordinaattorit

+/– vuoden 2023 viimeinen neljännes

Sähköiset menettelyt ovat syrjimättömästi rajatylittävien käyttäjien saatavilla.

 

Tavoite 2.3: EU:n tason tietoteknisten välineiden kehittämisen edistäminen sekä komission ja kansallisten tietoteknisten välineiden yhteentoimivuuden varmistaminen

Viite: Asetuksen 8, 15, 18, 19 ja 21 artikla palveluväylää tukeviin tieto- ja viestintäteknisiin sovelluksiin liittyvistä vastuista

Tausta

Kuten asetuksessa säädetään, palveluväylän toiminta on mahdollista seuraavien teknisten välineiden ansiosta: hakuväline ja yhteinen neuvontapalveluhaku, joiden avulla loppukäyttäjät löytävät tietoa, menettelyjä ja neuvontapalveluja; palvelujen laatua koskeva käyttäjäpalauteväline; sisämarkkinoiden esteitä koskeva käyttäjäpalauteväline; käyttäjätilastojen keräysväline ja viranomaisten käyttöliittymänä toimiva koontinäyttö.

Komissio antoi heinäkuussa 2020 täytäntöönpanosäädöksen käyttäjätilastojen ja -palautteen keräämisestä (komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1121) ja varmisti kaikkien näiden välineiden saatavuuden vuonna 2020. Kansallisten viranomaisten oli varmistettava täytäntöönpanoasetuksen noudattaminen, toimitettava tarvittavat tiedot välineiden toiminnasta ja lisättävä linkki joihinkin niistä kansallisille verkkosivustoilleen. Linkkien sisällyttämisestä kansallisille verkkosivustoille annettiin ohjeet.

Miten ja milloin?

Ajankohta

Toimenpiteet

Toimija

Vuoden 2021 ensimmäinen–toinen neljännes

Seurataan palautteen ja tilastojen keräämistä.

Seurataan seuraaviin toimintoihin johtavien linkkien lisäämistä palveluväylään kuuluville kansallisille sivustoille:

yhteinen käyttäjäpalauteväline sivuilla, joilla ei ole kansallista palautevälinettä

neuvontapalveluhaku

sisämarkkinoiden esteitä käsittelevä väline.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Ylläpidetään ja parannetaan entisestään yhteisen digitaalisen palveluväylän tietoteknisiä välineitä kerätyn käyttäjäpalautteen ja tilastojen perusteella.

Komissio

Vuoden 2021 ensimmäinen–kolmas neljännes

Kartoitetaan kysyntää ja toteutettavuutta kuntien tilastojen automaattiseen keräämiseen ja välittämiseen tarkoitettujen yhteisten tietoteknisten välineiden kehittämisen suhteen sekä digitalisointiprosessien tukemisen suhteen.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Vuoden 2022 toinen neljännes

Kehitetään välineitä analyysin tulosten perusteella.

Komissio

+/– vuoden 2023 viimeinen neljännes

Noudatetaan hallinnollisessa yhteistyössä IMI-järjestelmän työnkulkua (15 artikla).

 

Tavoite 2.4: Yhden kerran periaate

Viite: Asetuksen 14 artikla

Tausta

Komissio perustaa yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa teknisen järjestelmän, jolla vaihdetaan todistusmateriaalia asetuksen liitteessä II luetelluissa sähköisissä menettelyissä sekä palveludirektiivin (1), ammattipätevyysdirektiivin (2) ja kahden julkisia hankintoja koskevan direktiivin (2014/24/EU ja 2014/25/EU) sisältämissä menettelyissä.

Komissio kehitti vuosina 2019 ja 2020 järjestelmää varten arkkitehtuurin ja teki jäsenvaltioiden kanssa yhteistyötä teknisiä ja toiminnallisia ratkaisuja koskevissa tehtäväkokonaisuuksissa. Komissio myös toteutti työn tukemiseksi tutkimuksia ja pilottihankkeita.

Miten ja milloin?

Ajankohta

Toimenpiteet

Toimija

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes

Arvioidaan lopullisesti tehtäväkokonaisuuksissa tuotetut tuotokset.

Koordinointiryhmä

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes

Esitetään täytäntöönpanosäädöstä koskeva luonnosehdotus teknisen järjestelmän teknisistä ja toiminnallisista eritelmistä.

Komissio

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes

Tehdään täytäntöönpanosäädöstä koskevaa valmistelutyötä.

Koordinointiryhmä

Vuoden 2021 toinen neljännes

Laaditaan lausunto täytäntöönpanosäädösluonnoksesta sekä kehitteillä olevista keskeisistä ja yleisluonteisista palveluista.

Komitea

Vuoden 2021 toinen neljännes

Annetaan täytäntöönpanosäädös.

Komissio

Vuoden 2022 ensimmäinen neljännes

Julkaistaan yksityiskohtaisemmat tekniset eritelmät ja hallintokehys täytäntöönpanosäädöksen täydentämiseksi erityisten tehtäväkokonaisuuksien tuottamien tietojen ja koordinointiryhmän kanssa käydyn keskustelun perusteella.

Komissio

Vuoden 2022 ensimmäinen neljännes

Pannaan teknisen järjestelmän hallintokehys täytäntöön.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Alkaa vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä

Kehitetään teknisen järjestelmän keskeisiä osatekijöitä ja teknisiä edellytyksiä sekä otetaan käyttöön tarvittavat toiminnalliset järjestelyt EU:n tasolla.

Komissio

Alkaa vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä

Kehitetään ja mukautetaan teknisen järjestelmän kansallista puolta mukaan lukien autenttiset tietolähteet, sähköisen hallinnon konsultit tai välitysfoorumit ja sähköisen hallinnon portaalit sekä toteutetaan tarvittavat kansallisen tason toiminnalliset järjestelyt.

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

+/– vuoden 2023 ensimmäinen neljännes

Testataan ja otetaan mukaan.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

+/– vuoden 2023 viimeinen neljännes

Yhden kerran periaatteen mukainen tekninen järjestelmä on käyttövalmis.

 

Tavoite 2.5: Palveluväylän ja sisämarkkinoiden toiminnasta raportoiminen

Viite: Asetuksen 19, 24, 25, 26, 27 ja 36 artikla

Tausta

Asetuksen mukaan jäsenvaltiot ja komissio analysoivat ja tutkivat käyttäjien sisämarkkinaesteitä koskevan välineen avulla esiin tuomia ongelmia ja käsittelevät ne mahdollisuuksien mukaan asianmukaisin tavoin.

Asetuksessa säädetään myös, että komissio julkaisee sähköisiä yhteenvetoja palveluväylän käyttäjien sisämarkkinaesteitä koskevan välineen avulla toimittamista raporteista esiin käyvistä ongelmista sekä kerätyistä käyttäjäpalautteista ja tilastoista esiin käyvistä ongelmista.

Lisäksi komission on asetuksen mukaan tarkasteltava 12. joulukuuta 2022 mennessä asetuksen soveltamista sekä toimitettava arviointikertomus palveluväylän ja sisämarkkinoiden toiminnasta kerättyjen tilastotietojen ja palautteen ja sisämarkkinaesteitä koskevien raporttien perusteella.

Asetuksessa säädetään useista välineistä, joiden avulla komissio voi kerätä EU:n julkisten palvelujen digitalisointia koskevat tarvittavat tiedot. Yhteenveto ongelmista ja kaksi kertaa vuodessa toimitettavat raportit auttavat komissiota tekemään tietoon perustuvia päätöksiä sisämarkkinoiden alalla. Tässä sitä tukevat myös muut välineet (kuten päivitetyssä sisämarkkinoiden tulostaulussa julkaistu, valittuihin indikaattoreihin perustuva tilastoraportti ja sisämarkkinoita koskeva vuotuinen tuloksellisuuskertomus). Nämä auttavat myös jäsenvaltioita yksilöimään raportoidut ongelmat ja puuttumaan niihin asianmukaisella tavalla.

Miten ja milloin?

Ajankohta

Toimenpiteet

Toimija

Tilastoja ja käyttäjäpalautetta koskeva seuranta

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Seurataan palautteita ja tilastoja.

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Komissio

Sisämarkkinaesteitä koskevan välineen avulla saadun palautteen seuranta

Vuoden 2021 kolmas–viimeinen neljännes

Sisällytetään neuvontapalvelujen kautta kerätty palaute sisämarkkinaesteitä koskevaan välineeseen.

Komissio

Palveluväylän tietokokonaisuuksien julkaiseminen avoimena datana

Vuoden 2021 viimeinen neljännes

Julkaistaan tilastotiedot.

Komissio

Vuoden 2021 viimeinen neljännes

Julkaistaan linkkirekisterin tiedot.

Komissio

Sähköinen yhteenveto

Vuoden 2021 viimeinen neljännes

Julkaistaan yhteenvedot koordinointiryhmän kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.

Komissio

Palveluväylää ja sisämarkkinoita koskeva raportti

Vuoden 2022 toinen neljännes

Keskustellaan komission raporttiluonnosta varten toimittamista tiedoista.

Koordinointiryhmä

Vuoden 2022 viimeinen neljännes

Toimitetaan raportti parlamentille ja neuvostolle.

Komissio

Sisämarkkinoiden tulostaulun indikaattorit

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes

Toimitetaan yhteisen digitaalisen palveluväylän indikaattorit julkaistaviksi vuoden 2021 sisämarkkinoiden tulostaulussa.

Komissio

Koordinointiryhmä

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes

Määritellään yhteisen digitaalisen palveluväylän indikaattorit vuoden 2022 ja sitä seuraavien vuosien sisämarkkinoiden tulostaulua varten.

Komissio

Koordinointiryhmä

3.   Neuvontapalvelut

Tavoite 3.1: Neuvontapalveluja koskevan tiedon saatavuuden ja laadun varmistaminen

Viite: Asetuksen 7, 11 ja 16 artikla

Tausta

Palveluväylä tarjoaa vuonna 2020 käyttöön otetun neuvontapalveluhaun avulla käyttäjille helpon pääsyn moninaisiin neuvontapalveluihin, antaa tietoja siitä, mitä palvelulta voidaan odottaa, ja opastaa asianmukaisen palvelun valinnassa.

Liitteessä III lueteltujen palvelujen lisäksi palveluväylään liittyi sen käynnistämisvaiheessa muitakin neuvontapalveluja: Europe Direct -tiedotuspisteet, Euroopan kuluttajakeskukset sekä teollis- ja tekijänoikeuksien neuvontapalvelu.

Komissio tuki neuvontapalveluja tässä prosessissa toimittamalla tarkistuslistan ja arvioinnin tilanteesta vuonna 2019.

Miten ja milloin?

Ajankohta

Toimenpiteet

Toimija

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Seurataan neuvontapalveluista toimitettuja tietoja ja niiden laatua kerätyn käyttäjäpalautteen ja tilastojen avulla sekä suoritetaan tarvittavat jatkotoimet.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Tavoite 3.2: Verkoston laajentaminen

Viite: Asetuksen 7 artikla

Tausta

Komissio ja kansalliset koordinaattorit voivat ottaa mukaan liitteessä III lueteltujen neuvontapalvelujen lisäksi myös muita neuvontapalveluja, jos ne täyttävät asetuksessa säädetyt ehdot.

Käyttäjien tarpeiden täyttämiseksi kansalliset koordinaattorit voivat tarvittaessa ehdottaa komissiolle yksityisten tai osittain yksityisten neuvontapalvelujen ottamista mukaan, jos ne täyttävät palveluväylän laatuvaatimukset.

Vuosina 2019 ja 2020 ensisijaisiksi katsottiin komission rahoittamat tai yhteisrahoittamat ja/tai sen hallinnoimat neuvontapalvelut. Tämän vuoksi mukaan otettiin Europe Direct -tiedotuspisteet, Euroopan kuluttajakeskukset sekä teollis- ja tekijänoikeuksien neuvontapalvelu.

Vuonna 2021 ensisijaiseksi katsotaan edelleen muiden komission rahoittamien tai yhteisrahoittamien ja/tai sen hallinnoimien neuvontapalvelujen mukaan ottaminen. Kansallisilla koordinaattoreilla on samalla mahdollisuus ottaa mukaan kansallisen tason neuvontapalveluja sen jälkeen, kun on tarkistettu, että nämä täyttävät palveluväylän laatuvaatimukset ja täydentävät palveluväylällä jo tarjottavia palveluja.

Vuodesta 2022 alkaen kansalliset koordinaattorit voivat ehdottaa komissiolle yksityisten tai puolittain yksityisten neuvontapalvelujen mukaan ottamista.

Miten ja milloin?

Ajankohta

Toimenpiteet

Toimija

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes

Määritellään neuvontapalvelujen mukaan ottamista koskevan menettelyn käytännön yksityiskohdat.

Komissio

4.   Tunnettuuden edistäminen

Tavoite 4.1: Palveluväylän tunnettuuden edistäminen

Viite: Asetuksen 22 ja 23 artikla tunnettuuden edistämisestä, nimestä, logosta ja laatumerkistä

Tausta

Palveluväylä avattiin 12. joulukuuta 2020.

Vuonna 2020 laadittiin viestintäsuunnitelma palveluväylän mainostamiseksi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa. Suunnitelma käsittää kampanjan toteuttamisen vuonna 2021 sekä EU:n tasolla että kansallisella tasolla sekä palveluväylän ja siihen kuuluvien verkkosivustojen tunnettuuden edistämistä koskevien toimien koordinoinnin. Kampanjaan sisältyy digitaalinen kiertue, johon kuuluu tiedotustilaisuuksia verkossa kaikkialla Euroopassa kansallisilla kielillä. Tavoitteena on

vakiinnuttaa Sinun Eurooppasi -brändiä kansalaisten ja yritysten keskuudessa

lisätä palveluväylän löydettävyyttä

tiedottaa eurooppalaisille EU:n ja kansallisista oikeuksista ja säännöistä sisämarkkinoilla

saada eurooppalaiset osallistumaan aktiivisesti näiden oikeuksien käyttöön ja raportoimaan kohtaamistaan ongelmista

rohkaista käyttäjiä lähettämään palautetta julkisista palveluista.

Miten ja milloin?

Ajankohta

Toimenpiteet

Toimija

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes

Järjestetään käynnistämistapahtumia.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Vuoden 2021 ensimmäinen–toinen neljännes

Toteutetaan muita tunnettuuden edistämistoimia.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Vuoden 2021 viimeinen neljännes

Arvioidaan kampanjan onnistumista.

Komissio

Vuoden 2021 viimeinen neljännes – vuoden 2022 ensimmäinen neljännes

Tarkistetaan viestintäsuunnitelma.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Vuoden 2022 ensimmäinen–viimeinen neljännes

Pannaan tarkistettu viestintäsuunnitelma täytäntöön.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Optimoidaan edelleen Sinun Eurooppasi -portaalin ja kansallisten verkkosivustojen löytymistä hakukoneissa, jotka ovat suuren yleisön käytettävissä.

Komissio

Kansalliset koordinaattorit

Toimivaltaiset viranomaiset

Vuoden 2021 ensimmäinen neljännes – vuoden 2022 viimeinen neljännes

Edistetään edelleen palveluväylän tunnettuutta kansallisten ja paikallisten toimivaltaisten viranomaisten keskuudessa.

Kansalliset koordinaattorit

Komissio


(1)  Direktiivi 2005/36/EY.

(2)  Direktiivi 2006/123/EY.


Top