Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0575

    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston kannasta liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA III) perustamista ajanjaksolle 2021–2027 koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen hyväksymiseen

    COM/2021/575 final

    Bryssel 10.9.2021

    COM(2021) 575 final

    2018/0247(COD)

    KOMISSION TIEDONANTO
    EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

    neuvoston kannasta liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA III) perustamista ajanjaksolle 2021–2027 koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen hyväksymiseen

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)


    2018/0247 (COD)

    KOMISSION TIEDONANTO
    EUROOPAN PARLAMENTILLE


    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

    neuvoston kannasta liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA III) perustamista ajanjaksolle 2021–2027 koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen hyväksymiseen

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    1.Tausta

    Ehdotus toimitettiin Euroopan parlamentille ja neuvostolle (asiakirja COM(2018) 465 final – 2018/0247 COD)

    14. kesäkuuta 2018

    Alueiden komitean lausunto:

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto:

    Pysyvien edustajien komitea pääsi yhteisymmärrykseen osittaisesta neuvotteluvaltuutuksesta

    6. joulukuuta 2018

    12. joulukuuta 2018

    19. maaliskuuta 2019

    Euroopan parlamentti vahvisti kantansa (mietintö)

    27. maaliskuuta 2019

    Ensimmäinen kolmikantakokous

    12. joulukuuta 2019

    Toinen kolmikantakokous

    12. kesäkuuta 2020

    Pysyvien edustajien komitea pääsi yhteisymmärrykseen täydennetystä osittaisesta neuvotteluvaltuutuksesta

    28. lokakuuta 2020

    Kolmas kolmikantakokous

    4. joulukuuta 2020

    Neljäs (ja viimeinen) kolmikantakokous

    2. kesäkuuta 2021

    Pysyvien edustajien komitea pääsi poliittiseen yhteisymmärrykseen

    30. kesäkuuta 2021

    Euroopan parlamentin AFET-valiokunta äänesti kompromissiratkaisun hyväksymisestä

    1. heinäkuuta 2021

    Neuvoston ensimmäisen käsittelyn kanta vahvistettiin

    7. syyskuuta 2021

    2.Komission ehdotuksen tarkoitus

    Liittymistä valmisteleva tukiväline (IPA III) on olennainen osa välineistöä, jota unioni käyttää tehdessään vuosien 2021–2027 monivuotisesta rahoituskehyksestä (MRK) rahoitettavaa yhteistyötä Länsi-Balkanin ja Turkin kanssa.

    IPA III -välineen yleisenä tavoitteena on tukea Albanian tasavaltaa, Bosnia ja Hertsegovinaa, Islantia, Kosovoa 1*, Montenegroa, Pohjois-Makedonian tasavaltaa, Serbian tasavaltaa ja Turkin tasavaltaa sellaisten poliittisten, institutionaalisten, oikeudellisten, hallinnollisten, sosiaalisten ja taloudellisten uudistusten hyväksymisessä ja toteuttamisessa, jotka ovat edellytys sille, että ne voivat noudattaa unionin arvoja ja mukautua asteittain unionin sääntöihin, normeihin, politiikkaan ja käytäntöihin (eli unionin säännöstöön) ja siten valmistautua unionin jäsenyyteen ja edistää vakautta, turvallisuutta, rauhaa ja vaurautta alueellaan.

    IPA III -välineen erityistavoitteena on

    a) vahvistaa oikeusvaltiota, demokratiaa sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamista muun muassa edistämällä riippumatonta oikeuslaitosta, lisäämällä turvallisuutta, torjumalla korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta, tukemalla kansainvälisen oikeuden noudattamista ja edistämällä tiedonvälityksen vapautta, akateemista vapautta, kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksia sekä syrjimättömyyttä ja suvaitsevaisuutta; varmistaa vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden oikeuksien kunnioittaminen ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen sekä parantaa muuttoliikkeen hallintaa muun muassa panostamalla rajaturvallisuuteen, torjumalla sääntöjenvastaista muuttoliikettä ja puuttumalla pakkomuuttoon;

    b) tehostaa julkishallintoa, lisätä läpinäkyvyyttä ja edistää rakenneuudistuksia ja hyvää hallintoa kaikilla tasoilla, myös julkisissa hankinnoissa ja valtiontuissa;

    c) mukauttaa liitteessä I lueteltujen tuensaajien sääntöjä, normeja, politiikkaa ja käytäntöjä unionin vastaaviin, vahvistaa alueellista yhteistyötä, sovinnontekoa ja hyviä naapuruussuhteita ja lisätä ihmisten välisiä yhteyksiä ja strategista viestintää;

    d) tukea taloudellista ja sosiaalista kehitystä ja yhteenkuuluvuutta erityisesti nuoria silmällä pitäen muun muassa harjoittamalla laadukasta koulutus- ja työllisyyspolitiikkaa ja tukemalla investointeja ja yksityisen sektorin kehitystä niin, että painopiste on pienissä ja keskisuurissa (pk) yrityksissä sekä maataloudessa ja maaseudun kehittämisessä;

    e) parantaa ympäristönsuojelua ja ilmastokestävyyttä, nopeuttaa siirtymistä vähähiiliseen talouteen, kehittää digitaalitaloutta ja -yhteiskuntaa sekä vahvistaa kestäviä yhteyksiä niiden kaikissa ulottuvuuksissa;

    f) tukea alueellista yhteenkuuluvuutta ja maa- ja merirajat ylittävää yhteistyötä, monikansallinen ja alueiden välinen yhteistyö mukaan lukien.

    Kokonaismäärärahojen määräksi on sovittu 14,162 miljardia euroa (käypinä hintoina).

    3.Neuvoston kantaa koskevat huomautukset

    Neuvoston kanta vastaa täysin kolmikantaneuvotteluissa saavutettua yhteisymmärrystä. Tärkeimmät muutokset komission ehdotukseen verrattuna ovat seuraavat:

    Määrärahat

    Muutetaan välineen määrärahat heinäkuussa 2020 annettujen Eurooppa-neuvoston päätelmien 2 mukaisesti ja mukautettuna sellaisiin määriin määräsuhteessa tehdyllä oikaisulla, joita ei ole nimenomaisesti eritelty kyseisissä päätelmissä.

    Viitataan MRK:n muutettuun kokonaistavoitteeseen, jonka mukaan 30 prosenttia EU:n talousarviomenoista käytetään ilmastotavoitteiden tukemiseen.

    Nostetaan ilmastotoimia koskeva menotavoite 18 prosenttiin; vuoteen 2027 mennessä tavoite on määrä nostaa 20 prosenttiin.

    Viitataan pyrkimykseen tukea biologista monimuotoisuutta koskevaa MRK:n menotavoitetta, joka on 7,5 prosenttia vuonna 2024 ja 10 prosenttia vuosina 2026 ja 2027.

    Asetuksen hallinnointia koskevat osatekijät

    Annetaan vuonna 2021 ylimääräinen delegoitu säädös, joka kattaa temaattisen yhteistyön erityistavoitteet ja painopistealat (oikeusvaltio, perusoikeudet ja demokratia; hyvä hallinto, unionin säännöstöön mukautuminen, hyvät naapuruussuhteet ja strateginen viestintä; alueellinen ja rajat ylittävä yhteistyö; ympäristönsuojelu ja ympäristön laadun parantaminen; koulutukseen ja elinikäisen oppimisen piiriin pääsyn ja niiden laadun parantaminen kaikilla tasoilla sekä kulttuurin, luovien alojen ja urheilun tukeminen; laadukkaiden työpaikkojen ja työmarkkinoille pääsyn edistäminen; sosiaalisen suojelun ja osallisuuden edistäminen ja köyhyyden torjuminen).

    Toistetaan (liitteissä II ja III lueteltujen) tuen temaattisten painopistealojen otsikot artikloissa.

    Komissio antaa lausuman geopoliittisen vuoropuhelun aloittamisesta Euroopan parlamentin kanssa (koko teksti liitteessä).

    Sisällytetään Euroopan parlamentin päätöslauselmat ja komission tiedonannot politiikkakehykseen.

    Tuen mukauttaminen ja keskeyttäminen

    Lisätään johdanto-osan kappale ja säännös mahdollisuudesta mukauttaa ja/tai keskeyttää tuki, jos IPA III -tuensaajat taantuvat merkittävällä tavalla demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisessa tai jos niiden osalta ei tapahdu minkäänlaista edistystä. Komissio antaa lausuman, jossa tarkennetaan, että [7 a] artiklan [5 kohdan] säännöksissä kunnioitetaan komission toimivaltaa unionin ohjelmien ja yleisesti unionin talousarvion täytäntöönpanossa ja että niillä ei rajoiteta perussopimuksilla ja varainhoitoasetuksella komissiolle annettuja valtuuksia keskeyttää unionin apu kolmansille maille.

    Välineen rahoitussäännökset

    Lisätään joitakin poikkeuksia yleisiin ristiviittauksiin NDICI-säännöksiin yhteisten täytäntöönpanosääntöjen varmistamiseksi valtaosalle otsakkeen VI ohjelmista. Poikkeuksilla halutaan lisätä tiettyjen yhteistyömuotojen näkyvyyttä, esimerkiksi välillinen hallinnointi tuensaajamaiden kanssa, budjettituki ja näkyvyyttä koskevat säännökset.

    EKKR+

    Täsmennetään artiklassa hallintorakenteet, jotka neuvovat komissiota Länsi-Balkania koskevien EKKR+ -toimien hallinnoinnissa. Tunnustetaan Länsi-Balkanin investointikehyksen saavutukset ja annetaan siksi 11 artiklassa Länsi-Balkanin yhteiseen rahastoon osallistuville EU:n ulkopuolisille elimille mahdollisuus osallistua hallinnointiin. Komission lausumassa muistutetaan siitä, että Länsi-Balkanin investointikehyksen strateginen johtoryhmä on neuvoa-antava elin (koko teksti liitteessä).

    Tuensaajien nimet

    Sovittiin, että tuensaajista käytetään niiden perustuslaillisia nimiä, lukuun ottamatta Kosovoa, jonka osalta käytetään EU:n ja Kosovon vakautus- ja assosiaatiosopimuksen terminologiaa.

    Soveltamisen kesto ja alkamisajankohta

    Muutettiin 1 ja 19 artiklaa: ensin mainitussa (”Kohde”) asetuksen kestoksi vahvistetaan monivuotisen rahoituskehyksen kattama ajanjakso (2021–2027) ja 19 artiklaan (”Voimaantulo”) sisällytettiin taannehtivuuslauseke, jonka mukaan soveltaminen alkaa 1. tammikuuta 2021 ilman päättymispäivää.

    Muuttoliike

    Viitataan muuttoliikkeeseen IPA III -välineen tavoitteessa, joka koskee oikeusvaltiota, demokratiaa ja perusoikeuksia. Sovittiin sanamuodosta viitattaessa sääntöjenvastaiseen muuttoliikkeeseen (”torjua”) ja työvoiman liikkuvuuden mainitsemisesta taloudellista ja sosiaalista kehitystä koskevassa johdanto-osan kappaleessa.

    Näkyvyys

    Painotetaan eräitä lisänäkökohtia IPA-välineen erilaisen luonteen ja soveltamisalan huomioon ottamiseksi sekä eräitä IPA III -tuensaajien velvoitteita.

    Asetuksen tavoitteet

    Järjestetään erityistavoitteet uudelleen erityisesti komission painopisteiden näkyvyyden lisäämiseksi. Painopisteitä ovat vihreän kehityksen ohjelma, yhteydet ja digitalisaatio.

    Ohjelmasuunnittelun periaatteet

    Vahvistetaan tuensaajille annettavaa apua koskevaa tekstiä 7 artiklassa ja ohjelmasuunnitteluun sovellettavaa lähestymistapaa, joka perustuu tuloksellisuuden arvioinnin ja oikeudenmukaisen vastuunjaon periaatteen väliseen tasapainoon.

    Yhteisymmärryksen mukaisesti säilytetään komission alkuperäisen ehdotuksen tavoitteet, eli ei tingitä tavoitetasosta ja mahdollistetaan riittävä jousto uusien sääntöjen soveltamisessa. Tästä syystä komissio tuki edellä esitettyjä muutoksia.

    4. Päätelmä

    Komissio kannattaa toimielinten välisten neuvottelujen tuloksia ja näin ollen hyväksyy neuvoston kannan.

    5. Komission lausumat

    Komissio on antanut kolme yksipuolista lausumaa, jotka ovat liitteessä.



    LIITE

    Komission lausumat

    Euroopan komission lausuma liittymistä valmistelevasta tukivälineestä (IPA III) käytävästä geopoliittisesta vuoropuhelusta Euroopan parlamentin kanssa

    Euroopan komissio pitää mielessä poliittiseen valvontaan liittyvät Euroopan parlamentin tehtävät, jotka vahvistetaan Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 14 artiklassa, ja sitoutuu käymään korkean tason geopoliittista vuoropuhelua parlamentin kanssa liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA III) perustamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/XXX täytäntöönpanosta. Vuoropuhelun tulisi mahdollistaa näkemystenvaihto näiden kahden toimielimen välillä. Parlamentin kannat IPA III -välineen täytäntöönpanosta otetaan kaikilta osin huomioon niin, että komission kykyä panna väline täytäntöön institutionaalisten velvollisuuksiensa mukaisesti kunnioitetaan varauksetta.

    Geopoliittisessa vuoropuhelussa keskustellaan IPA III -välineen täytäntöönpanon yleisistä linjoista, myös ohjelmasuunnittelusta ennen ohjelmasuunnittelukehyksen ja -asiakirjojen hyväksymistä, sekä erityiskysymyksistä, kuten tuen keskeyttämisestä tilanteessa, jossa tuensaaja itsepintaisesti laiminlyö demokratiaa, oikeusvaltiota ja hyvää hallintoa koskevien periaatteiden noudattamisen sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksen kunnioittamisen.

    Geopoliittinen vuoropuhelu rakentuu seuraavasti:

    i)korkean tason vuoropuhelu komissiota edustavan, naapuruuspolitiikasta ja laajentumisesta vastaavan komissaarin ja Euroopan parlamentin välillä;

    ii)jatkuva vuoropuhelu johtavien virkamiesten tasolla AFET-työryhmässä korkean tason vuoropuhelun asianmukaisten valmistelun ja seurannan varmistamiseksi.

    Korkean tason vuoropuhelua käydään vähintään kahdesti vuodessa. Yksi tapaamisista voidaan järjestää samassa yhteydessä, kun komissio esittää vuotuisen talousarvioesityksen.



    Euroopan komission lausuma liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA III) perustamisesta XXX 2021 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/XXX 8 artiklan 5 kohdassa tarkoitetusta tuen mukauttamisesta/keskeyttämisestä

    Euroopan komissio katsoo, että 8 artiklan 5 kohdan säännöksessä kunnioitetaan komission toimivaltaa unionin ohjelmien ja yleisesti unionin talousarvion täytäntöönpanossa, kunhan sillä ei rajoiteta perussopimuksilla ja varainhoitoasetuksella komissiolle annettuja valtuuksia keskeyttää unionin apu kolmansille maille.

    Euroopan komission lausuma strategisten johtoryhmien neuvoa-antavasta luonteesta liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA III) perustamisesta XXX 2021 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/XXX 12 artiklassa esitetyn mukaisesti

    Euroopan komissio muistuttaa, että Länsi-Balkanin investointikehyksen strateginen johtoryhmä on komissiolle neuvoa-antava elin IPA III -asetuksen 12 artiklassa säädetyn mukaisesti. Tämä on linjassa NDICI-välineen – Globaali Eurooppa perustamisesta 9. kesäkuuta 2021 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/947 33 artiklan kanssa. Kyseisessä artiklassa viitataan investointikehyksen ja EKKR+:n strategisiin johtoryhmiin. Näillä strategisilla johtoryhmillä ei ole päätöksentekovaltaa EU:n talousarvion toteutuksessa. Investointikehyksen strategisen johtoryhmän työjärjestys laaditaan tältä pohjalta.

    (1) * Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244/1999 ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.
    (2)     EUCO 10/20, CO EUR 8, CONCL 4
    Top