Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021DC0755

    Ehdotus NEUVOSTON SUOSITUS neuvoston suosituksen (EU) 2020/1632 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse koordinoidusta lähestymistavasta turvallisen matkustamisen helpottamiseen Schengen-alueella covid-19-pandemian aikana

    COM/2021/755 final

    Bryssel 25.11.2021

    COM(2021) 755 final

    2021/0398(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON SUOSITUS

    neuvoston suosituksen (EU) 2020/1632 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse koordinoidusta lähestymistavasta turvallisen matkustamisen helpottamiseen Schengen-alueella covid-19-pandemian aikana

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Unioni muodostaa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen, jolla varmistetaan, ettei henkilöitä tarkasteta sisärajoilla. Schengenin säännöstön mukaisesti sisärajat voidaan ylittää kaikkialta ilman, että henkilöihin heidän kansalaisuudestaan riippumatta kohdistettaisiin rajatarkastuksia. Tämä koskee myös kolmansien maiden kansalaisia, jotka asuvat laillisesti EU:n alueella, ja kolmansien maiden kansalaisia, jotka ovat saapuneet laillisesti jonkin jäsenvaltion alueelle ja voivat liikkua vapaasti kaikkien muiden jäsenvaltioiden alueilla enintään 90 päivän ajan 180 päivän jakson aikana.

    Jäsenvaltiot ovat ottaneet covid-19-pandemian johdosta käyttöön erilaisia ja usein toisistaan poikkeavia toimenpiteitä viruksen leviämisen rajoittamiseksi. Jotkin toimenpiteistä ovat vaikuttaneet myös unionissa laillisesti oleskelevien tai asuvien kolmansien maiden kansalaisten oikeuteen matkustaa vapaasti jäsenvaltioiden välillä, kuten maahantulorajoitukset tai rajat ylittäville matkustajille asetetut vaatimukset käydä testissä covid-19-infektion varalta. Jäsenvaltioiden on vapaata liikkuvuutta koskevia rajoituksia hyväksyessään ja soveltaessaan noudatettava EU:n oikeuden periaatteita, erityisesti suhteellisuus- ja syrjimättömyysperiaatteita.

    Tällä alalla käyttöön otetut yksipuoliset toimenpiteet ovat aiheuttaneet merkittäviä häiriöitä, kun yrityksiin, kansalaisiin, asukkaisiin ja vierailijoihin on kohdistunut monenlaisia toisistaan poikkeavia ja nopeasti muuttuvia toimenpiteitä. Tämä on erityisen haitallista tilanteessa, jossa virus on jo vaikuttanut merkittävästi Euroopan talouteen. Tällaiset erot voivat myös heikentää kansalaisten luottamusta kansanterveystoimenpiteisiin, erityisesti rokotuksiin, mikä puolestaan voi pahentaa epidemiatilannetta.

    Jäsenvaltioiden välisen koordinoinnin lisäämiseksi neuvosto antoi 13. lokakuuta 2020 komission ehdotuksen perusteella suosituksen (EU) 2020/1475 koordinoidusta lähestymistavasta vapaan liikkuvuuden rajoittamiseen covid-19-pandemian johdosta 1 . Neuvoston suosituksessa vahvistettiin koordinoitu lähestymistapa, jota sovelletaan seuraavilla keskeisillä aloilla: yhteisten perusteiden ja raja-arvojen soveltaminen, kun päätetään vapaata liikkuvuutta koskevien rajoitusten käyttöönotosta, yhteisesti sovittuihin värikoodeihin perustuvan kartan laatiminen covid-19-tartuntariskistä ja koordinoitu lähestymistapa mahdollisiin toimenpiteisiin, joita voidaan tarvittaessa soveltaa alueiden välillä liikkuviin henkilöihin sen mukaan, millainen tartuntariski kyseisillä alueilla on. Tätä neuvoston suositusta päivitettiin myöhemmin epidemiatilanteen kehittymisen perusteella. 2

    Tämän rinnalla neuvosto hyväksyi EU:n alueella laillisesti oleskelevien tai asuvien kolmansien maiden kansalaisten osalta 30. lokakuuta 2020 suosituksen (EU) 2020/1632 koordinoidusta lähestymistavasta vapaan liikkuvuuden rajoittamiseen Schengen-alueella covid-19-pandemian johdosta 3 .

    Turvallisen vapaan liikkuvuuden helpottamiseksi covid-19-pandemian aikana Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyivät 14. kesäkuuta 2021 EU:n digitaalista koronatodistusta koskevat asetukset (EU) 2021/953 ja (EU) 2021/954. EU:n digitaalinen koronatodistus on osoittautunut keskeiseksi välineeksi, jonka avulla matkustamista unionissa voidaan elvyttää. 4 EU:n digitaalista koronatodistusta koskevan kehyksen hyödyntämiseksi parhaalla mahdollisella tavalla neuvosto muutti samana päivänä myös neuvoston suositusta (EU) 2020/1475. 5 Muutettujen sääntöjen mukaan rokotetut tai taudista parantuneet henkilöt olisi vapautettava suosituksen mukaisesti sovellettavista rajoituksista.

    EU:n digitaalisen koronatodistuksen käyttöönotto on edennyt nopeasti kesäkuusta 2021 lähtien. Jäsenvaltiot olivat 13. lokakuuta 2021 mennessä antaneet yli 591 miljoonaa EU:n digitaalista koronatodistusta. Niistä 437 miljoonaa on ollut rokotustodistuksia, 144 miljoonaa testaustodistuksia ja 10 miljoonaa parantumistodistuksia. 6 EU:n digitaalinen koronatodistus on siten laajalti saatavilla oleva ja luotettavasti hyväksytty väline vapaan liikkuvuuden helpottamiseksi covid-19-pandemian aikana. Syyskuussa 2021 julkaistun Eurobarometri-tutkimuksen mukaan noin kaksi kolmasosaa (65 %) vastaajista oli sitä mieltä, että EU:n digitaalinen koronatodistus on turvallisin keino matkustaa vapaasti Euroopassa covid-19-pandemian aikana. 7 Lähes kaikki jäsenvaltiot käyttävät EU:n digitaalista koronatodistusta myös sisäisiin tarkoituksiin.

    EU:n digitaalista koronatodistusta koskevaa kehystä käytetään menestyksekkäästi EU:n jäsenvaltioiden lisäksi kolmessa EU:n ulkopuolisessa Euroopan talousalueen maassa 8 ja Sveitsissä 9 sekä yhä useammassa kolmannessa maassa 10 , ja lisää kolmansia maita odotetaan tulevan mukaan. Näin ollen EU:n digitaalista koronatodistusta koskeva kehys on ainoa laaja-alainen järjestelmä, joka toimii kansainvälisesti. 11

    Samaan aikaan unionin epidemiatilanne, jolle on ominaista korkea ja kasvava ilmoitettujen tapausten yleinen määrä, on edelleen haastava. Sen perusteella voidaan jatkaa kansanterveyden suojeluun tähtääviä toimenpiteitä. Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) suosittelee, että covid-19-rokotusten kattavuutta lisätään edelleen kaikissa ikäryhmissä, jotka voivat saada rokotuksen, ja että hillitsemistoimenpiteitä (esim. kasvomaskin käyttö, ilmanvaihdon parantaminen suljetuissa tiloissa ja lähikontaktien välttäminen) sovelletaan edelleen, sillä ne ovat tärkeitä keinoja, joilla voidaan vähentää viruksen ja sen muunnosten leviämistä edelleen. 12

    Komissio antoi 25. marraskuuta 2021 ehdotuksen neuvoston suositukseksi koordinoidusta lähestymistavasta turvallisen vapaan liikkuvuuden helpottamiseksi covid-19-pandemian aikana ja suosituksen (EU) 2020/1475 korvaamisesta 13 . Siinä komissio ehdottaa koordinoidun lähestymistavan mukauttamista ottaen huomioon tilanteen merkittävän kehittymisen kahdella rintamalla, mikä vaikuttaa epidemiatilanteeseen. Ensinnäkin rokotekattavuus on lisääntynyt merkittävästi, ja toiseksi EU:n digitaalisen koronatodistuksen (joka on myös EU:ssa laillisesti oleskelevien tai asuvien kolmansien maiden kansalaisten saatavilla) käyttöönotto on edennyt nopeasti. Ehdotuksen taustalla olevia perusteita selostetaan tarkemmin komission ehdotuksessa neuvoston suositukseksi koordinoidusta lähestymistavasta turvallisen vapaan liikkuvuuden helpottamiseksi covid-19-pandemian aikana ja suosituksen (EU) 2020/1475 korvaamisesta 14 .

    Tämän vuoksi ja yhdenmukaisuuden varmistamiseksi neuvoston suositusta (EU) 2020/1632 olisi muutettava siten, että siinä viitataan uuteen suositukseen, kun se on hyväksytty.

    Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Tällä suosituksella pannaan täytäntöön voimassa olevat säännökset, jotka liittyvät matkustamisen rajoittamiseen Schengen-alueella kansanterveyteen perustuvista syistä.

    Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    Tämä suositus on yhdenmukainen unionin muiden politiikkojen kanssa, myös niiden politiikkojen kanssa, jotka koskevat unionin kansalaisten vapaata liikkuvuutta, kansanterveyden suojelua ja sitä, ettei Schengen-alueella suoriteta sisärajatarkastuksia.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus (SEUT-sopimus) ja erityisesti sen 77 artiklan 2 kohdan c ja e alakohta ja 292 artikla.

    Toissijaisuusperiaate

    SEUT-sopimuksen 292 artiklan mukaan neuvosto voi antaa suosituksia. Sen mukaan neuvosto tekee ratkaisunsa komission ehdotuksesta aina silloin, kun perussopimuksissa määrätään, että neuvosto hyväksyy säädöksen komission ehdotuksesta.

    Tämä pätee nykytilanteessa, koska yhdenmukainen lähestymistapa on tarpeen, jotta vältetään häiriöt, joita aiheutuu matkustamista Schengen-alueella rajoittavista yksipuolisista ja riittämättömästi koordinoiduista toimenpiteistä. SEUT-sopimuksen 77 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaan unioni muodostaa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen, jolla varmistetaan, ettei henkilöitä tarkasteta sisärajoilla. Schengenin säännöstön mukaisesti sisärajat voidaan ylittää kaikkialta ilman, että henkilöihin heidän kansalaisuudestaan riippumatta kohdistettaisiin rajatarkastuksia. Tämä koskee myös kolmansien maiden kansalaisia, jotka asuvat laillisesti EU:n alueella, ja kolmansien maiden kansalaisia, jotka ovat saapuneet laillisesti jonkin jäsenvaltion alueelle ja voivat matkustaa vapaasti kaikkien muiden jäsenvaltioiden alueilla enintään 90 päivän ajan 180 päivän jakson aikana.

    Lisäksi SEUT-sopimuksen 77 artiklan 2 kohdan c ja e alakohdan mukaan Euroopan parlamentti ja neuvosto säätävät tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen edellytyksistä, joiden mukaisesti kolmansien maiden kansalaisilla on vapaus matkustaa unionissa, ja sisärajoja ylittäville henkilöille tehtävien tarkastusten poistamisesta heidän kansalaisuudestaan riippumatta, jollei perussopimuksissa määrätyistä ja niiden soveltamisesta annetuissa säännöksissä säädetyistä rajoituksista ja ehdoista muuta johdu.

    SEUT-sopimuksen 168 artiklan 6 kohdan mukaan neuvosto voi myös antaa komission ehdotuksesta suosituksia ihmisten terveyden korkeatasoisen suojelun varmistamiseksi kaikkien unionin politiikkojen ja toimintojen määrittelyssä ja toteuttamisessa.

    Suhteellisuusperiaate

    Yksipuolisten tai koordinoimattomien toimenpiteiden hyväksyminen johtaa todennäköisesti epäyhdenmukaisiin ja hajanaisiin Schengen-alueella matkustamisen rajoituksiin, mikä aiheuttaa epävarmuutta kolmansien maiden kansalaisille, jotka ovat tulleet laillisesti jonkin jäsenvaltion alueelle ja voivat matkustaa vapaasti kaikkien muiden jäsenvaltioiden alueella. Ehdotuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen ja oikeasuhteista asetetun tavoitteen saavuttamiseksi.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

    Ei sovelleta.

    Sidosryhmien kuuleminen

    Ehdotuksessa otetaan huomioon jäsenvaltioiden kanssa käydyt säännölliset keskustelut, epidemiatilanteen kehittymistä koskevat tiedot ja saatavilla oleva tieteellinen näyttö.

    Vaikutustenarviointi

    Ei sovelleta.

    Perusoikeudet

    Ei sovelleta.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ei ole.

    5.LISÄTIEDOT

    Ei sovelleta.

    2021/0398 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON SUOSITUS

    neuvoston suosituksen (EU) 2020/1632 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse koordinoidusta lähestymistavasta turvallisen matkustamisen helpottamiseen Schengen-alueella covid-19-pandemian aikana

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, ja erityisesti sen 77 artiklan 2 kohdan c ja e alakohdan ja 292 artiklan ensimmäisen ja toisen virkkeen,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)SEUT-sopimuksen 67 artiklan mukaisesti unioni muodostaa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen, jolla varmistetaan, ettei henkilöitä tarkasteta sisärajoilla. Schengenin säännöstön mukaisesti sisärajat voidaan ylittää kaikkialta ilman, että henkilöihin heidän kansalaisuudestaan riippumatta kohdistettaisiin rajatarkastuksia. Tämä koskee myös kolmansien maiden kansalaisia, jotka asuvat laillisesti EU:n alueella, ja kolmansien maiden kansalaisia, jotka ovat saapuneet laillisesti jonkin jäsenvaltion alueelle ja voivat matkustaa vapaasti kaikkien muiden jäsenvaltioiden alueilla enintään 90 päivän ajan 180 päivän jakson aikana.

    (2)Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja julisti 30 päivänä tammikuuta 2020, että koronavirustauti 2019:ää (covid-19) aiheuttavan uuden koronaviruksen maailmanlaajuinen leviäminen on kansainvälinen kansanterveysuhka. WHO arvioi 11 päivänä maaliskuuta 2020, että covid-19 voidaan määritellä pandemiaksi.

    (3)Jäsenvaltiot ovat toteuttaneet koronavirus SARS-CoV-2:n leviämisen rajoittamiseksi erilaisia toimenpiteitä, joista osa on vaikuttanut oikeuteen asua ja matkustaa vapaasti jäsenvaltioiden alueella, muun muassa jäsenvaltioiden alueella laillisesti oleskelevien tai asuvien kolmansien maiden kansalaisten osalta. Näitä ovat muun muassa maahantuloa koskevat rajoitukset tai vaatimukset siitä, että rajan ylittävät matkustajat jäävät karanteeniin. Näillä toimenpiteillä on ollut haitallinen ja kohtuuton vaikutus, koska Schengen-alueen sisärajojen ylityksen yhteydessä on suoritettu henkilöiden tarkastuksia näiden kansalaisuudesta riippumatta.

    (4)Neuvosto hyväksyi 13 päivänä lokakuuta 2020 komission ehdotuksesta suosituksen (EU) 2020/1475 koordinoidusta lähestymistavasta vapaan liikkuvuuden rajoittamiseen covid-19-pandemian johdosta 15 . Suosituksessa vahvistetaan yleiset periaatteet ja yhteiset perusteet sekä myös yhteiset raja-arvot, joita sovelletaan harkittaessa vapaata liikkuvuutta koskevia rajoituksia covid-19-pandemian johdosta. Siinä vahvistetaan myös yhteinen kehys mahdollisille toimenpiteille suuren riskin alueilta tulevia matkustajia varten. Siinä suositetaan, että jäsenvaltiot sovittavat yhteen rajoittavat toimenpiteensä ja tiedottavat niistä yleisölle, kun niitä hyväksytään.

    (5)Neuvoston suosituksessa (EU) 2020/1632 suositetaan, että suosituksessa (EU) 2020/1475 vahvistettuja yleisiä periaatteita, yhteisiä perusteita, yhteisiä raja-arvoja ja yhteistä toimenpidekehystä, mukaan lukien koordinointia ja viestintää koskevat suositukset, olisi sovellettava myös matkustamiseen alueella, jolla ei suoriteta tarkastuksia sisärajoilla.

    (6)Jotta voidaan ottaa huomioon covid-19-pandemian kehitys suosituksen (EU) 2020/1475 antamisen jälkeen, neuvosto on komission ehdotuksen perusteella korvannut kyseisen suosituksen [suosituksella (EU) 2021/XXXX [numero ja päivämäärä lisättävä EUVL:ään]].

    (7)Sen varmistamiseksi, että yhteiset perusteet, raja-arvot ja toimenpidekehys, joita jäsenvaltiot soveltavat turvallisen matkustamisen helpottamiseksi covid-19-pandemian aikana alueella, jolla ei suoriteta sisärajatarkastuksia, pysyvät ajan tasalla ja täysin yhdenmukaisina suosituksessa [(EU) 2021/XXXX] vahvistetun vapaan liikkuvuuden helpottamista koskevan yhteisen lähestymistavan kanssa, neuvoston suosituksessa (EU) 2020/1632 oleva viittaus suositukseen (EU) 2020/1475 olisi korvattava viittauksella [suositukseen (EU) 2021/XXXX]. Tällä suosituksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joihin Irlanti ei osallistu neuvoston päätöksen 2002/192/EY 16 mukaisesti; Irlanti ei sen vuoksi osallistu tämän suosituksen hyväksymiseen, suositus ei sido Irlantia eikä sitä sovelleta Irlantiin.

    (8)Bulgarian, Kroatian, Kyproksen ja Romanian osalta tällä suosituksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan vuoden 2003 liittymisasiakirjan 3 artiklan 2 kohdassa, vuoden 2005 liittymisasiakirjan 4 artiklan 2 kohdassa ja vuoden 2011 liittymisasiakirjan 4 artiklan 2 kohdassa.

    (9)Islannin ja Norjan osalta tällä suosituksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin neuvoston sekä Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan välisessä sopimuksessa viimeksi mainittujen osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen ja jotka kuuluvat neuvoston päätöksen 1999/437/EY 17 1 artiklan C kohdassa tarkoitettuun alaan.

    (10)Sveitsin osalta tällä suosituksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton välisessä sopimuksessa Sveitsin valaliiton osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen ja jotka kuuluvat päätöksen 1999/437/EY 18 1 artiklan C kohdassa, tarkasteltuna yhdessä neuvoston päätöksen 2008/146/EY 19 3 artiklan kanssa, tarkoitettuun alaan.

    (11)Liechtensteinin osalta tällä suosituksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin, Euroopan yhteisön, Sveitsin valaliiton ja Liechtensteinin ruhtinaskunnan välisessä pöytäkirjassa Liechtensteinin ruhtinaskunnan liittymisestä Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton väliseen sopimukseen Sveitsin valaliiton osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen ja jotka kuuluvat päätöksen 1999/437/EY 20 1 artiklan C kohdassa, tarkasteltuna yhdessä neuvoston päätöksen 2011/350/EU 21 3 artiklan kanssa, tarkoitettuun alaan,

    ON ANTANUT TÄMÄN SUOSITUKSEN:

    Muutetaan suositus (EU) 2020/1632 seuraavasti:

    Korvataan suosituksessa ilmaus ”suosituksessa (EU) 2020/1475” ilmauksella ”neuvoston suosituksessa 2021/XXXX”.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    (1)    EUVL L 337, 14.10.2020, s. 3.
    (2)    Neuvoston suositus (EU) 2021/119, annettu 1 päivänä helmikuuta 2021, koordinoidusta lähestymistavasta vapaan liikkuvuuden rajoittamiseen covid-19-pandemian johdosta annetun suosituksen (EU) 2020/1475 muuttamisesta (EUVL L 36 I, 2.2.2021, s. 1).
    (3)    EUVL L 366, 4.11.2020, s. 25.
    (4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/953, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2021, kehyksestä covid-19-tautiin liittyvien yhteentoimivien rokotusta, testausta ja taudista parantumista koskevien todistusten (EU:n digitaalinen koronatodistus) myöntämiseksi, todentamiseksi ja hyväksymiseksi helpottamaan henkilöiden vapaata liikkuvuutta covid-19-pandemian aikana ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/954, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2021, kehyksestä covid-19-tautiin liittyvien yhteentoimivien rokotusta, testausta ja taudista parantumista koskevien todistusten (EU:n digitaalinen koronatodistus) myöntämiseksi jäsenvaltioiden alueella laillisesti oleskeleville tai asuville kolmansien maiden kansalaisille covid-19-pandemian aikana sekä kyseisten todistusten todentamiseksi ja hyväksymiseksi (EUVL L 211, 15.6.2021, s. 24).
    (5)    Neuvoston suositus (EU) 2021/961, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2021, koordinoidusta lähestymistavasta vapaan liikkuvuuden rajoittamiseen covid-19-pandemian johdosta annetun suosituksen (EU) 2020/1475 muuttamisesta (EUVL L 213I, 16.6.2021, s. 1).
    (6)    Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle kehyksestä covid-19-tautiin liittyvien yhteentoimivien rokotusta, testausta ja taudista parantumista koskevien todistusten (EU:n digitaalinen koronatodistus) myöntämiseksi, todentamiseksi ja hyväksymiseksi helpottamaan henkilöiden vapaata liikkuvuutta covid-19-pandemian aikana annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/953 16 artiklan 1 kohdan mukaisesti (COM(2021) 649 final).
    (7)    Saatavilla osoitteessa https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/eurobarometer/2021/soteu-flash-survey/soteu-2021-report-en.pdf
    (8)    Islanti, Liechtenstein ja Norja.
    (9)    Henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta tehdyn Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Sveitsin valaliiton välisen sopimuksen perusteella unionin kansalaisilla ja Sveitsin kansalaisilla on vastavuoroiset maahantulo- ja oleskeluoikeudet ( EYVL L 114, 30.4.2002, s. 6 ).
    (10)     https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_fi#eun-ulkopuolisten-maiden-myntmien-covid-19-todistusten-tunnustaminen .
    (11)    COM(2021) 649 final.
    (12)     https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/covid-19-rapid-risk-assessment-16th-update-september-2021.pdf  
    (13)    COM(2021)749 final.
    (14)    COM(2021)749 final.
    (15)    Neuvoston suositus (EU) 2020/1475, annettu 13 päivänä lokakuuta 2020, koordinoidusta lähestymistavasta vapaan liikkuvuuden rajoittamiseen covid-19-pandemian johdosta (EUVL L 337, 14.10.2020, s. 3).
    (16)    Neuvoston päätös 2002/192/EY, tehty 28 päivänä helmikuuta 2002, Irlannin pyynnöstä saada osallistua joihinkin Schengenin säännöstön määräyksiin (EYVL L 64, 7.3.2002, s. 20).
    (17)    EYVL L 176, 10.7.1999, s. 36.
    (18)    EUVL L 53, 27.2.2008, s. 52.
    (19)    Neuvoston päätös 2008/146/EY, tehty 28 päivänä tammikuuta 2008, Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton välisen, Sveitsin valaliiton osallistumista Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen koskevan sopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta (EUVL L 53, 27.2.2008, s. 1).
    (20)    EUVL L 160, 18.6.2011, s. 21.
    (21)    Neuvoston päätös 2011/350/EU, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2011, Liechtensteinin ruhtinaskunnan liittymisestä Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton väliseen sopimukseen, joka koskee Sveitsin valaliiton osallistumista Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen, Euroopan unionin, Euroopan yhteisön, Sveitsin valaliiton ja Liechtensteinin ruhtinaskunnan välillä tehtävän pöytäkirjan tekemisestä Euroopan unionin puolesta, siltä osin kuin kyse on tarkastusten poistamisesta sisärajoilta ja henkilöiden liikkumisesta rajojen yli (EUVL L 160, 18.6.2011, s. 19).
    Top