Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021DC0754

    Ehdotus NEUVOSTON SUOSITUS EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevasta väliaikaisesta rajoituksesta ja sen mahdollisesta poistamisesta annetun neuvoston suosituksen (EU) 2020/912 muuttamisesta

    COM/2021/754 final

    Bryssel 25.11.2021

    COM(2021) 754 final

    2021/0397(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON SUOSITUS

    EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevasta väliaikaisesta rajoituksesta ja sen mahdollisesta poistamisesta annetun neuvoston suosituksen (EU) 2020/912 muuttamisesta


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Neuvosto hyväksyi suosituksen (EU) 2020/912 edellisen muutoksen 1 20. toukokuuta 2021. Sen jälkeen Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat hyväksyneet asetuksen (EU) 2021/953 kehyksestä covid-19-tautiin liittyvien yhteentoimivien rokotusta, testausta ja taudista parantumista koskevien todistusten (EU:n digitaalinen koronatodistus) myöntämiseksi, todentamiseksi ja hyväksymiseksi helpottamaan henkilöiden vapaata liikkuvuutta covid-19-pandemian aikana sekä asetuksen (EU) 2021/954 kehyksestä covid-19-tautiin liittyvien yhteentoimivien rokotusta, testausta ja taudista parantumista koskevien todistusten (EU:n digitaalinen koronatodistus) myöntämiseksi jäsenvaltioiden alueella laillisesti oleskeleville tai asuville kolmansien maiden kansalaisille covid-19-pandemian aikana sekä kyseisten todistusten todentamiseksi ja hyväksymiseksi.

    Koska rokotuksilla on ollut merkittävä rooli EU:hun suuntautuvan matkustamisen palauttamisessa, komissio ehdottaa suosituksen (EU) 2020/912 muuttamista siten, että suosituksen ja EU:n digitaalisen koronatodistuksen välille luodaan selkeä yhteys, jotta jäsenvaltioiden viranomaiset voivat helpommin todentaa kolmansien maiden myöntämien todistusten aitouden, voimassaolon ja eheyden.

    Lisäksi Eurooppa-neuvosto kehotti 22. lokakuuta 2021 jatkamaan koordinointia EU:hun matkustamisen helpottamiseksi. Sen vuoksi ehdotetaan, että ilmoitettujen covid-19-tapausten 14 vuorokauden kumulatiivisen määrän kynnysarvo nostetaan 75:stä 100:aan (keskiarvo EU:ssa/ETA-valtioissa 14. marraskuuta 2021 oli 473,8 tapausta 100 000:aa asukasta kohden) ja viikoittaista testausmäärää 300 testistä 600 testiin 100 000:aa asukasta kohti, jotta voidaan ottaa huomioon testauskapasiteetin yleinen kasvu (keskimääräinen viikoittainen testausmäärä EU:ssa/ETA-valtioissa 14. marraskuuta 2021 oli yli 5 000 testiä 100 000:aa asukasta kohti).

    Kun otetaan huomioon Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen ohjeet, jotka koskevat tehosteannosten antamista kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisen rokotussarjan valmistumisesta, ja huomioidaan kolmen kuukauden lisäaika sen varmistamiseksi, että kansalliset rokotuskampanjat voidaan mukauttaa tilanteeseen ja kansalaiset voivat saada tehosteannoksen, ehdotetaan, että perusrokotussarjan valmistumisen jälkeen annettavien rokotustodistusten vakiohyväksymisaika on 9 kuukautta. Koordinoidun lähestymistavan varmistamiseksi jäsenvaltioiden ei pitäisi hyväksyä rokotustodistuksia, jotka on annettu ensimmäisen rokotussarjan valmistumisen jälkeen, jos todistuksessa mainitun annoksen antamisesta on kulunut yli yhdeksän kuukautta.

    Komissio katsoo myös, että vaikka maailmanlaajuinen rokotuskattavuus paranee edelleen ja useat kolmannet maat avaavat rajojaan asteittain uudelleen täysin rokotetuille kansainvälisille matkustajille (EU on tarjonnut tämän mahdollisuuden 20. toukokuuta 2021 alkaen), on ennenaikaista siirtyä välittömästi nykyisestä maan/henkilön tilanteeseen perustuvasta hybridimallista kokonaan ainoastaan henkilön tilanteeseen perustuvaan malliin, sillä se rankaisisi sellaisista kolmansista maista tulevia matkustajia, joissa rokotusaste on alhainen. Sen vuoksi liite I (Kolmannet maat, erityishallintoalueet ja muut yhteisöt ja alueelliset viranomaiset, joiden asukkaisiin EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskeva ulkorajoilla sovellettava väliaikainen rajoitus ei saisi vaikuttaa) olisi lakkautettava ja asiaa koskevat säännökset olisi poistettava vasta 1. toukokuuta 2022. Siten yksinkertaistetaan suosituksen sisältöä ja vähennetään sen täytäntöönpanoon liittyvää hallinnollista rasitusta.

    Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Tämän suositusta koskevan ehdotuksen tarkoituksena on panna täytäntöön voimassa olevat säännökset, jotka koskevat henkilötarkastusten tekemistä ja ulkorajojen ylittämisen tehokasta valvontaa.

    Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    Tämä suositus on yhdenmukainen unionin muiden politiikkojen kanssa, ulkosuhteita ja kansanterveyttä koskevat politiikat mukaan lukien.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus (SEUT), ja erityisesti sen 77 artiklan 2 kohdan b ja e alakohta ja 292 artiklan ensimmäinen ja toinen virke.

    Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

    Sen alueen, jolla ei suoriteta tarkastuksia jäsenvaltioiden välisillä sisärajoilla, moitteettoman toiminnan varmistaminen on yhteinen pyrkimys ja yhteisellä vastuulla. Se edellyttää johdonmukaista ja koordinoitua lähestymistapaa, erityisesti EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevien rajoitusten osalta. Tavoitetta koordinoidun lähestymistavan varmistamisesta ei voida saavuttaa riittävällä tavalla pelkästään jäsenvaltioiden toimin, vaan ne voidaan saavuttaa paremmin yhteisön toimilla.

    Suhteellisuusperiaate

    Tässä ehdotuksessa otetaan huomioon kehittyvä epidemiologinen tilanne ja kaikki saatavilla oleva asiaa koskeva näyttö. Neuvoston suositukseen 2020/912 ehdotetuilla muutoksilla kevennetään hallinnollista rasitusta keventämällä käytössä olevia matkustusrajoituksia ja viime kädessä poistetaan suosituksen liitteessä I esitetty maan tilanteeseen perustuva malli. Näin ollen ehdotus on sopiva tavoitellun päämäärän saavuttamiseksi eikä ylitä sitä, mikä on tarpeen ja oikeasuhteista.

    Toimintatavan valinta

    Tämän ehdotuksen tavoitteena on muuttaa neuvoston suositusta 2020/912. Tämä tavoite edellyttää toista neuvoston suositusta.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Voimassa olevan lainsäädännön jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

    Ei sovelleta.

    Sidosryhmien kuuleminen

    Tässä ehdotuksessa otetaan huomioon keskustelut, joita jäsenvaltioiden kanssa on käyty sen jälkeen, kun ensimmäiset muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevat väliaikaiset rajoitukset pantiin täytäntöön. Vaikutustenarviointia ei ole tehty, mutta ehdotuksessa otetaan huomioon kehittyvä epidemiologinen tilanne ja kaikki saatavilla oleva asiaa koskeva näyttö.

    Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

    Tämä ehdotus perustuu jatkuvasti kehittyvään tieteelliseen asiantuntemukseen, jota on saatu SARS-CoV-2-viruksesta, sen leviämisestä ja sen kehittymisestä helpommin tarttuviksi ja vakavammiksi muunnoksiksi (seurantaa edellyttävät viruksen muunnokset ja huolta aiheuttavat viruksen muunnokset), sekä rokotusten ja muiden viruksen leviämisen hillitsemistoimenpiteiden tehokkuuteen. Ehdotuksessa on käytetty pääasiassa Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) sekä Maailman terveysjärjestön (WHO) tuottamaa tieteellistä näyttöä.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ehdotuksella ei ole vaikutuksia unionin talousarvioon.

    2021/0397 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON SUOSITUS

    EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevasta väliaikaisesta rajoituksesta ja sen mahdollisesta poistamisesta annetun neuvoston suosituksen (EU) 2020/912 muuttamisesta

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 77 artiklan 2 kohdan b ja e alakohdan sekä 292 artiklan ensimmäisen ja toisen virkkeen,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Neuvosto antoi 30 päivänä kesäkuuta 2020 suosituksen (EU) 2020/912 2 EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevasta väliaikaisesta rajoituksesta ja sen mahdollisesta poistamisesta.

    (2)Neuvosto muutti EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevasta väliaikaisesta rajoituksesta ja sen mahdollisesta poistamisesta annettua suositusta (EU) 2020/912 2 päivänä helmikuuta 2021 3 päivittääkseen kriteerejä, joiden perusteella arvioidaan, onko muu kuin välttämätön matkustaminen kolmansista maista turvallista ja voidaanko se hyväksyä.

    (3)Samalla muutoksella otettiin käyttöön mekanismeja, joiden tarkoituksena on hillitä SARS-CoV-2-viruksen huolta aiheuttavien muunnosten leviämistä EU:ssa 4 .

    (4)Neuvosto muutti suositusta (EU) 2020/912 20 päivänä toukokuuta 2021 5 , jotta voidaan ottaa huomioon rokotuskampanjoiden toteuttaminen ja niiden myönteiset vaikutukset viruksen leviämisen hillitsemiseen ja rajoittaa edelleen uusien seurantaa edellyttävien ja huolta aiheuttavien virusmuunnosten tuloa EU:hun ja leviämistä EU:ssa.

    (5)Parlamentti ja neuvosto antoivat 14 päivänä kesäkuuta 2021 EU:n digitaalista koronatodistusta koskevat asetukset (EU) 2021/953 6 ja (EU) 2021/954 7 . EU:n digitaalinen koronatodistus on osoittautunut keskeiseksi välineeksi, jonka avulla voidaan palauttaa matkustaminen EU:n alueella.

    (6)Asetuksen (EU) 2021/953 antamisen jälkeen komissio on antanut useita täytäntöönpanosäädöksiä, joissa vahvistetaan, että tietyn kolmannen maan antamien covid-19-todistusten katsotaan vastaavan jäsenvaltioiden kyseisen asetuksen mukaisesti antamia todistuksia. Näissä täytäntöönpanosäädöksissä tarkoitetut rokotusta, taudista parantumista ja testausta koskevat todistukset voidaan näin ollen todentaa turvallisesti ja luotettavasti. Sen vuoksi EU:n digitaalinen koronatodistus ja erityisesti siihen liittyvät täytäntöönpanopäätökset 8 ovat myös helpottaneet kolmansista maista EU:hun suuntautuvan matkustamisen turvallista aloittamista uudelleen.

    (7)Kun otetaan huomioon pandemian kehittyminen sekä rokotuskattavuuden parantuminen ja matkustusrajoitusten asteittainen poistaminen maailmanlaajuisesti, suosituksessa (EU) 2020/912 esitettyä nykyistä lähestymistapaa olisi päivitettävä EU:n digitaalisen koronatodistuksen käyttöönoton huomioon ottamiseksi.

    (8)Eurooppa-neuvosto kehotti 22 päivänä lokakuuta 2021 antamissaan päätelmissä epidemiologisen tilanteen kehittymisen perusteella jatkamaan koordinointia, jotta voidaan helpottaa vapaata liikkuvuutta EU:ssa ja matkustamista EU:hun, sekä tarkistamaan kahta suositusta, mukaan lukien neuvoston suositusta (EU) 2020/912.

    (9)Ensimmäisen rokotussarjan valmistumisen jälkeen annettujen rokotustodistusten vakiohyväksyntäajaksi olisi vahvistettava yhdeksän kuukautta. Tässä otetaan huomioon Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen ohjeet, jotka koskevat tehosteannosten antamista kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisen rokotussarjan valmistumisesta, ja säädetään kolmen kuukauden lisäajasta sen varmistamiseksi, että kansalliset rokotuskampanjat voidaan mukauttaa tilanteeseen ja kansalaiset voivat saada tehosteannoksen. Koordinoidun lähestymistavan varmistamiseksi jäsenvaltioiden ei pitäisi hyväksyä rokotustodistuksia, jotka on annettu ensimmäisen rokotussarjan valmistumisen jälkeen, jos todistuksessa mainitun annoksen antamisesta on kulunut yli yhdeksän kuukautta.

    (10)Jotta voidaan edelleen helpottaa turvallista matkustamista, ilmoitettujen covid-19-tapausten 14 vuorokauden kumulatiivisen määrän kynnysarvo 100 000:aa asukasta kohti olisi nostettava 75:stä 100:aan. Samalla vähimmäistä viikoittaista testausmäärää olisi nostettava 300:sta 600:aan testiin 100 000:aa asukasta kohti, sillä testauskapasiteetti on parantunut lähes kaksi vuotta viruksen ensimmäisen ilmaantumisen jälkeen. Tämän pitäisi lisätä niiden tietojen luotettavuutta, joita käytetään määritettäessä, missä määrin muun kuin välttämättömän matkustamisen olisi oltava mahdollista tietystä kolmannesta maasta.

    (11)Jotta voidaan helpottaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista unioniin ja lisätä ennustettavuutta kolmansista maista tulevien matkustajien kannalta, jäsenvaltioiden olisi hyväksyttävä sekä sellaiset covid-19-rokotteet, joille on myönnetty myyntilupa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 726/2004 9 nojalla, että sellaiset rokotteet, jotka Maailman terveysjärjestön (WHO) on hyväksynyt hätätilannekäyttöön.

    (12)Jäsenvaltioiden olisi sallittava muu kuin välttämätön matkustaminen rokotettujen henkilöiden lisäksi myös henkilöille, jotka ovat parantuneet covid-19-taudista matkaa edeltävien 180 vuorokauden kuluessa ja joilla on EU:n digitaalinen koronatodistus tai sitä vastaavaksi tunnustettu todistus.

    (13)SARS-CoV-2-viruksen tartuntariskin vähentämiseksi edelleen jäsenvaltioiden olisi myös vaadittava voimassa olevaa todistusta negatiivisesta tuloksesta ennen lähtöä tehdystä reaaliaikaiseen polymeraasiketjureaktioon (RT-PCR) perustuvasta testistä sellaiselta matkustajalta, joka on joko i) saanut covid-19-rokotteen, jonka WHO on hyväksynyt hätätilannekäyttöön, mutta jota ei mainita asetuksen (EY) N:o 726/2004 nojalla hyväksyttyjen rokotteiden luettelossa, tai ii) parantunut covid-19-taudista matkaa edeltävien 180 vuorokauden kuluessa.

    (14)Yli 6-vuotiaiden ja alle 18-vuotiaiden lasten olisi voitava matkustaa, jos he ovat saaneet negatiivisen tuloksen ennen lähtöä tehdystä RT-PCR-testistä. Jäsenvaltiot voisivat näissä tapauksissa vaatia lisätestausta saapumisen jälkeen, karanteenia tai omaehtoista eristäytymistä.

    (15)Kun otetaan huomioon maailmanlaajuisen rokotuskattavuuden parantuminen, on aiheellista siirtyä asteittain nykyisestä maan/henkilön tilanteeseen perustuvasta hybridimallista yksinomaan henkilön tilanteeseen perustuvaan malliin ja sen vuoksi poistaa liite I ja asettaa matkustusrajoitusten poistamisen perustaksi yksinomaan matkustajan rokotustilanne tai hänen matkansa tehtävä/tarve. Joissakin kolmansissa maissa rokotteiden saatavuus on kuitenkin edelleen vähäistä tai rokotuskattavuus alhainen. Jotta kolmansilla mailla olisi aikaa parantaa rokotuskattavuuttaan ja edellyttäen, että kolmansien maiden rokotustilanteesta tehdään yleinen arviointi muun muassa EU:n edustustojen toimittamien tietojen perusteella, suosituksen (EU) 2020/912 asiaa koskevat päätökset olisi sen vuoksi poistettava 1 päivänä tammikuuta 2022. Liitteen I poistamisen pitäisi yksinkertaistaa suositusta (EU) 2020/912 ja vähentää sen täytäntöönpanoon liittyvää hallinnollista rasitusta.

    (16)Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen liitetyssä, Tanskan asemasta tehdyssä pöytäkirjassa N:o 22 olevien 1 ja 2 artiklan mukaisesti Tanska ei osallistu tämän suosituksen hyväksymiseen, suositus ei sido Tanskaa eikä sitä sovelleta Tanskaan. Koska tällä suosituksella kehitetään Schengenin säännöstöä, Tanskan olisi päätettävä mainitun pöytäkirjan 4 artiklan mukaisesti kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun neuvosto on hyväksynyt tämän suosituksen, paneeko se suosituksen täytäntöön.

    (17)Tällä suosituksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joihin Irlanti ei osallistu neuvoston päätöksen 2002/192/EY 10 mukaisesti; Irlanti ei sen vuoksi osallistu tämän suosituksen hyväksymiseen, suositus ei sido Irlantia eikä sitä sovelleta Irlantiin.

    (18)Islannin ja Norjan osalta tällä suosituksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin neuvoston sekä Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan välisessä sopimuksessa viimeksi mainittujen osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen 11 ja jotka kuuluvat neuvoston päätöksen 1999/437/EY 12 1 artiklan A kohdassa tarkoitettuun alaan.

    (19)Sveitsin osalta tällä suosituksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton välisessä sopimuksessa Sveitsin valaliiton osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen 13 ja jotka kuuluvat päätöksen 1999/437/EY 1 artiklan A kohdassa, luettuna yhdessä neuvoston päätöksen 2008/146/EY 14 3 artiklan kanssa, tarkoitettuun alaan.

    (20)Liechtensteinin osalta tällä suosituksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin, Euroopan yhteisön, Sveitsin valaliiton ja Liechtensteinin ruhtinaskunnan välisessä pöytäkirjassa Liechtensteinin ruhtinaskunnan liittymisestä Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton väliseen sopimukseen Sveitsin valaliiton osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen 15 ja jotka kuuluvat päätöksen 1999/437/EY 1 artiklan A kohdassa, tarkasteltuna yhdessä päätöksen 2011/350/EU 16 3 artiklan kanssa, tarkoitettuun alaan.

    (21)Tämän suosituksen oikeudellinen asema, sellaisena kuin se palautetaan mieleen johdanto-osan 15–19 kappaleessa, ei vaikuta siihen, että kaikkien jäsenvaltioiden on Schengen-alueen moitteettoman toiminnan varmistamiseksi päätettävä EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan rajoituksen poistamisesta koordinoidulla tavalla,

    ON ANTANUT TÄMÄN SUOSITUKSEN:

    Muutetaan suositus (EU) 2020/912 seuraavasti:

    (1)Korvataan 10 päivästä tammikuuta 2022 2 kohdan toisessa alakohdassa luku ”75” luvulla ”100” ja luku ”300” luvulla ”600”;

    (2)Korvataan 10 päivästä tammikuuta 2022 6 a kohdan ensimmäinen, toinen ja kolmas kohta seuraavasti:

    ”Jos jäsenvaltiot hyväksyvät todisteen rokotuksesta perusteeksi luopua covid-19-viruksen leviämisen rajoittamista koskevista matkustusrajoituksista, jäsenvaltioiden olisi periaatteessa poistettava muuta kuin välttämätöntä matkustamista EU:hun koskevat väliaikaiset rajoitukset myös sellaisten matkustajien osalta, jotka ovat saaneet viimeisen suositellun annoksen jostakin EU:ssa asetuksen (EY) N:o 726/2004* nojalla hyväksytystä covid-19-rokotteesta viimeistään 14 päivää ennen EU+ -alueelle saapumistaan edellyttäen, että on kulunut alle yhdeksän kuukautta siitä kun on annettu rokotustodistuksessa ensimmäisen rokotussarjan valmistumista osoittava annos tai ensimmäisen rokotussarjan valmistumisen jälkeen on annettu tehosteannos, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 6 kohdan a ja b alakohdan soveltamista.

    Jäsenvaltioiden olisi poistettava muuta kuin välttämätöntä matkustamista EU:hun koskevat väliaikaiset rajoitukset myös sellaisten matkustajien osalta, jotka ovat saaneet viimeisen suositellun annoksen jostakin WHO:n hätätilannekäyttöön hyväksymästä covid-19-rokotteesta viimeistään 14 päivää ennen EU+ -alueelle saapumistaan edellyttäen, että ensimmäisen rokotussarjan valmistumista rokotustodistuksessa osoittavan annoksen antamisesta on kulunut alle yhdeksän kuukautta tai ensimmäisen rokotussarjan valmistumisen jälkeen on annettu tehosteannos.

    Jäsenvaltioiden olisi poistettava muuta kuin välttämätöntä matkustamista EU:hun koskevat väliaikaiset rajoitukset myös sellaisten matkustajien osalta, jotka ovat parantuneet covid-19-taudista matkaa edeltävien 180 vuorokauden kuluessa.

    Tätä varten matkustajilla, jotka haluavat matkustaa jäsenvaltioon muusta kuin välttämättömästä syystä, olisi oltava joko

    a) voimassa oleva todiste covid-19-rokotuksesta sellaisella covid-19-rokotteella, joka on hyväksytty EU:ssa asetuksen (EY) N:o 726/2004 nojalla,

    b) voimassa oleva todiste covid-19-rokotuksesta sellaisella covid-19-rokotteella, jonka WHO on hyväksynyt hätätilannekäyttöön, mutta jota ei mainita EU:ssa asetuksen (EY) N:o 726/2004 nojalla hyväksyttyjen rokotteiden luettelossa, tai

    c) voimassa oleva todiste covid-19-taudista parantumisesta.

    Edellä b ja c alakohdassa tarkoitettujen matkustajien osalta jäsenvaltion olisi myös edellytettävä pätevää todistusta negatiivisesta tuloksesta aikaisintaan 72 tuntia ennen lähtöä tehdystä reaaliaikaiseen polymeraasiketjureaktioon (RT-PCR) perustuvasta testistä.

    Jäsenvaltioiden olisi EU:n digitaalisten koronatodistusten lisäksi hyväksyttävä sellaiset covid-19-rokotusta ja taudista toipumista osoittavat todistukset, jotka vastaavat sellaisia todistuksia, jotka on tunnustettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/953** mukaisesti myönnettyjä todistuksia vastaaviksi komission mainitun asetuksen 8 artiklan nojalla antamassa täytäntöönpanosäädöksessä.

    Jos tällaista kolmannen maan myöntämiä todistuksia koskevaa säädöstä ei ole hyväksytty, jäsenvaltiot voisivat hyväksyä kansallisen lainsäädännön mukaisesti kolmannen maan antaman testausta ja rokotusta koskevan todistuksen ottaen huomioon, että niiden on voitava todentaa todistuksen aitous, voimassaolo ja eheys ja se, että todistus sisältää kaikki asetuksessa (EU) 2021/953 säädetyt asiaankuuluvat tiedot.

    Yli 6-vuotiaiden ja alle 18-vuotiaiden lasten olisi voitava tehdä muu kuin välttämätön matka jäsenvaltioon, jos heillä on pätevä todiste negatiivisesta tuloksesta aikaisintaan 72 tuntia ennen lähtöä tehdystä reaaliaikaiseen polymeraasiketjureaktioon (RT-PCR) perustuvasta testistä. Jäsenvaltiot voisivat näissä tapauksissa vaatia lisätestausta saapumisen jälkeen, karanteenia ja omaehtoista eristäytymistä.”

    ____________

    * Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 726/2004, annettu 31 päivänä maaliskuuta 2004, ihmisille ja eläimille tarkoitettuja lääkkeitä koskevista unionin lupa- ja valvontamenettelyistä ja Euroopan lääkeviraston perustamisesta (EUVL L 136, 30.4.2004, s. 1).

    ** Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/953, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2021, kehyksestä covid-19-tautiin liittyvien yhteentoimivien rokotusta, testausta ja taudista parantumista koskevien todistusten (EU:n digitaalinen koronatodistus) myöntämiseksi, todentamiseksi ja hyväksymiseksi helpottamaan henkilöiden vapaata liikkuvuutta covid-19-pandemian aikana (EUVL L 211, 15.6.2021, s. 1).

    (3)Maaliskuun 1 päivästä 2022

    a) korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1. EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevat väliaikaiset rajoitukset olisi poistettava kolmansien maiden asukkaiden osalta tässä suosituksessa vahvistettujen sääntöjen mukaisesti.”

    b) poistetaan 2–5 kohta, 9 kohta ja liite I.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)    Neuvoston suositus (EU) 2021/816, annettu 20 päivänä toukokuuta 2021, EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevasta väliaikaisesta rajoituksesta ja sen mahdollisesta poistamisesta annetun suosituksen (EU) 2020/912 muuttamisesta (EUVL L 182, 21.5.2021, s. 1).
    (2)    Neuvoston suositus (EU) 2020/912, annettu 30 päivänä kesäkuuta 2020, EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevasta väliaikaisesta rajoituksesta ja sen mahdollisesta poistamisesta (EUVL L 208, 1.7.2020, s. 1).
    (3)    Neuvoston suositus (EU) 2021/132, annettu 2 päivänä helmikuuta 2021, EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevasta väliaikaisesta rajoituksesta ja sen mahdollisesta poistamisesta annetun suosituksen (EU) 2020/912 muuttamisesta (EUVL L 41, 4.2.2021, s. 1).
    (4)    ”EU+ -alueeseen” katsotaan kuuluviksi kaikki Schengen-jäsenvaltiot (myös Bulgaria, Kroatia, Kypros ja Romania) sekä Schengenin säännöstöön osallistuvat neljä maata. Myös Irlanti voi kuulua siihen, jos se päättää soveltaa rajoituksia.
    (5)    Neuvoston suositus (EU) 2021/816, annettu 20 päivänä toukokuuta 2021, EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevasta väliaikaisesta rajoituksesta ja sen mahdollisesta poistamisesta annetun suosituksen (EU) 2020/912 muuttamisesta (EUVL L 182, 21.5.2021, s. 1).
    (6)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/953, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2021, kehyksestä covid-19-tautiin liittyvien yhteentoimivien rokotusta, testausta ja taudista parantumista koskevien todistusten (EU:n digitaalinen koronatodistus) myöntämiseksi, todentamiseksi ja hyväksymiseksi helpottamaan henkilöiden vapaata liikkuvuutta covid-19-pandemian aikana.
    (7)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/954, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2021, kehyksestä covid-19-tautiin liittyvien yhteentoimivien rokotusta, testausta ja taudista parantumista koskevien todistusten (EU:n digitaalinen koronatodistus) myöntämiseksi jäsenvaltioiden alueella laillisesti oleskeleville tai asuville kolmansien maiden kansalaisille covid-19-pandemian aikana sekä kyseisten todistusten todentamiseksi ja hyväksymiseksi.
    (8)    Päivitetty luettelo vastaavuuspäätöksistä on saatavissa verkkosivustolla    https://ec.europa.eu/info/publications/commission-implementing-decisions-eu-equivalence-covid-19-certificates-issued-non-eu-countries_en
    (9)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 726/2004, annettu 31 päivänä maaliskuuta 2004, ihmisille ja eläimille tarkoitettuja lääkkeitä koskevista unionin lupa- ja valvontamenettelyistä ja Euroopan lääkeviraston perustamisesta (EUVL L 136, 30.4.2004, s. 1).
    (10)    Neuvoston päätös 2002/192/EY, tehty 28 päivänä helmikuuta 2002, Irlannin pyynnöstä saada osallistua joihinkin Schengenin säännöstön määräyksiin (EYVL L 64, 7.3.2002, s. 20).
    (11)    EYVL L 176, 10.7.1999, s. 36.
    (12)    Neuvoston päätös 1999/437/EY, tehty 17 päivänä toukokuuta 1999, tietyistä Euroopan unionin neuvoston, Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan välillä näiden kahden valtion osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen tehdyn sopimuksen yksityiskohtaisista soveltamissäännöistä (EYVL L 176, 10.7.1999).
    (13)    EUVL L 53, 27.2.2008, s. 52.
    (14)    Neuvoston päätös 2008/146/EY, tehty 28 päivänä tammikuuta 2008, Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton välisen, Sveitsin valaliiton osallistumista Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen koskevan sopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta (EUVL L 53, 27.2.2008, s. 1).
    (15)    EUVL L 160, 18.6.2011, s. 21.
    (16)    Neuvoston päätös 2011/350/EU, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2011, Liechtensteinin ruhtinaskunnan liittymisestä Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton väliseen sopimukseen, joka koskee Sveitsin valaliiton osallistumista Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen, Euroopan unionin, Euroopan yhteisön, Sveitsin valaliiton ja Liechtensteinin ruhtinaskunnan välillä tehtävän pöytäkirjan tekemisestä Euroopan unionin puolesta, siltä osin kuin kyse on tarkastusten poistamisesta sisärajoilta ja henkilöiden liikkumisesta rajojen yli (EUVL L 160, 18.6.2011, s. 19).
    Top