Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XG1013(05)

Vuosittainen tilanneselvitys joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen Euroopan unionin strategian täytäntöönpanosta (2019)

ST/10866/2020/INIT

EUVL C 341, 13.10.2020, p. 1–59 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.10.2020   

FI EN EN

Euroopan unionin virallinen lehti

C 341/1


Vuosittainen tilanneselvitys joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen Euroopan unionin strategian täytäntöönpanosta (2019)

(2020/C 341/01)

JOHDANTO

1.

Tämä tilanneselvitys Eurooppa-neuvoston joulukuussa 2003 hyväksymän joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen Euroopan unionin strategian (asiak. 15708/03) täytäntöönpanosta kattaa vuonna 2019 toteutetut toimet. Selvitys ei ole tyhjentävä vaan siinä keskitytään tärkeimpiin kehityskulkuihin. Kaikki toimet toteutettiin EU:n turvallisuuspolitiikan ja konfliktineston laajemmassa asiayhteydessä.

2.

Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspoliittisen globaalistrategian (asiak. 10715/16), joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen Euroopan unionin strategian ja uusien toimintalinjojen (asiak. 17172/08) mukaisesti Euroopan unionin perusperiaatteet alalla ovat edelleen seuraavat:

a.

tehokas monenvälisyys, johon kuuluu maailmanlaajuisen asesulun ja aseidenriisunnan arkkitehtuurin keskeisen aseman turvaaminen ja yleismaailmallisuuden edistäminen diplomatian keinoin ja antamalla rahoitustukea kolmansille maille ja kansainvälisille järjestöille;

b.

tiivis yhteistyö maiden kanssa kansainvälisen asesulkujärjestelmän vahvistamiseksi;

c.

asesulkukysymysten käsittely EU:n kahdenvälisissä poliittisen sekä asesulkua ja aseidenriisuntaa koskevan vuoropuhelun kokouksissa ja epävirallisemmissa yhteyksissä;

d.

kaikkien saatavilla olevien välineiden ja rahoitusvarojen – eli yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan talousarvion, vakautta ja rauhaa edistävän välineen ja muiden välineiden – tehokas ja täydentävä käyttö EU:n ulkopoliittisten tavoitteiden tukena.

3.

Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) ja etenkin erityisedustaja asesulku- ja aseidenriisunta-asioissa edustivat EU:ta useissa keskeisissä kansainvälisissä kokouksissa vuonna 2019:

ballististen ohjusten leviämisen estävää Haagin käytännesäännöstöä käsitelleessä Etelä-Aasian alueellisessa seminaarissa (Colombo, 14.–16. tammikuuta 2019);

G7-maiden asesulkualan pääjohtajien ryhmän kokouksessa (Pariisi, 5.–6. helmikuuta 2019);

Carnegien kansainvälisessä ydinasepolitiikan konferenssissa (Washington, 11.–14. maaliskuuta 2019);

ydinsulkusopimuksen vuonna 2020 pidettävän tarkistuskonferenssin valmistelukomitean kolmannessa kokouksessa (New York, 29. huhtikuuta – 10. toukokuuta 2019);

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) 63. yleiskokouksessa (Wien, 16.–20. syyskuuta 2019);

ohjusvuoropuhelualoitteen kokouksessa (Berliini, 17.–18. lokakuuta 2019);

YK:n yleiskokouksen ensimmäisen komitean 74. kokouksessa (New York, loka–marraskuu 2019);

jalkaväkimiinojen kieltämistä koskevan yleissopimuksen osapuolten tarkistuskonferenssissa (Oslo, 25.–29. marraskuuta 2019).

Erityisedustaja keskittyi

a.

edistämään ydinsulkusopimuksen säilyttämistä ja sen vahvistamista perustavanlaatuisena monenvälisenä välineenä kansainvälisen rauhan, turvallisuuden ja vakauden vahvistamisessa;

b.

edistämään täydellisen ydinkoekieltosopimuksen saattamista yleismaailmalliseksi ja sen voimaantuloa sekä lisäämään EU:n sitoutumisen näkyvyyttä;

c.

ylläpitämään maailmanlaajuista kemiallisten aseiden käytön vastaista normia, myös estämällä rankaisemattomuus näiden aseiden käytöstä;

d.

edistämään ballististen ohjusten leviämisen estävää Haagin käytännesäännöstöä luottamusta ja avoimuutta lisäävänä toimenpiteenä;

e.

aloittamaan asesulkuvuoropuhelun ja pitämään sitä yllä tärkeimpien kumppaneiden kanssa ja valtavirtaistamaan asesulkukysymykset EU:n kahdenvälisissä suhteissa.

4.

EU:n neuvoston asesulkutyöryhmä kokoontui 11 kertaa vuonna 2019, myös johtajatasolla, keskustellakseen EU:n kannoista ja tulevista toimista. Unionin edustustot Wienissä, Genevessä ja New Yorkissa laativat ja koordinoivat useita monenvälisillä foorumeilla esitettäviä EU:n lausumia ja osallistuivat aktiivisesti politiikantekoon säännöllisesti pidetyissä EU:n koordinointikokouksissa.

YDINALAN KYSYMYKSET

5.

EU on edelleen täysin sitoutunut edistämään ydinsulkusopimuksen saattamista maailmanlaajuiseksi ja sen täysimääräistä, kattavaa ja vaikuttavaa täytäntöönpanoa, täydellisen ydinkoekieltosopimuksen voimaantuloa sekä neuvottelujen aloittamista ja niiden nopeaa päätökseen saattamista aseidenriisuntakonferenssissa ydinaseisiin soveltuvan halkeamiskelpoisen materiaalin tuotantokieltoa koskevasta sopimuksesta. EU:n yhtenä prioriteettina on edelleen myös joukkotuhoaseista ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmistä vapaan vyöhykkeen perustaminen Lähi-itään. Neuvosto hyväksyi vuonna 2019 päätöksen (YUTP) 2019/938 (1), jolla YK:n aseidenriisunnan tutkimuslaitokselle myönnettiin 2 856 278 euroa ydinaseista ja kaikista muista joukkotuhoaseista vapaan vyöhykkeen perustamiseen Lähi-idässä johtavien luottamusta lisäävien toimien tukemista varten.

Ydinsulkusopimus ja Kansainvälinen atomienergiajärjestö

6.

Ydinsulkusopimuksen tarkistuskierros jatkui ydinsulkusopimuksen osapuolten vuoden 2020 tarkistuskonferenssin valmistelukomitean kolmannella kokouksella, joka järjestettiin New Yorkissa 27. huhtikuuta–10. toukokuuta 2019. EU antoi neljä julkilausumaa: yleiskeskustelussa sekä ydinaseiden riisunnasta, asesulusta ja ydinenergian rauhanomaisesta käytöstä käydyissä keskusteluissa; näiden lisäksi annettiin erillinen julkilausuma, jossa kannatettiin joukkotuhoaseista vapaan vyöhykkeen perustamista Lähi-itään. EU järjesti myös oheistapahtuman ja esitti valmisteluasiakirjan, jossa arvioitiin ydinsulkusopimuksen täytäntöönpanon tilannetta 50 vuotta sen tekemisen jälkeen. Kaikki EU:n jäsenvaltiot kannattivat julkilausumaa Pohjois-Korean ydinuhasta. EU antoi panoksensa kaikkiin asiaa koskeviin keskusteluihin, myös YK:n yleiskokouksen aseidenriisuntaa ja kansainvälistä turvallisuutta käsittelevän ensimmäisen komitean 74. kokouksessa käytyyn temaattiseen keskusteluun ydinaseista.

7.

Neuvosto hyväksyi 15. huhtikuuta 2019 myös ainutlaatuisen päätöksen (YUTP) 2019/615 (2) taloudellisen tuen myöntämisestä YK:n aseriisuntatoimistolle, jotta se voi järjestää temaattiset ja alueelliset kuulemiset ydinsulkusopimuksen (NPT) osapuolten vuoden 2020 tarkistuskonferenssia valmisteltaessa. Neuvoston päätöksen yleisenä tavoitteena on tukea NPT-tarkistuskonferenssin onnistumista sekä sellaisten realististen ja toteuttamiskelpoisten toimien ja suositusten laatimista, joista voidaan päästä yhteisymmärrykseen. YK:n aseistariisuntatoimisto järjesti tämän päätöksen mukaisesti kaksi alueellista seminaaria, joista ensimmäinen pidettiin 29.–30 elokuuta Addis Abebassa ja toinen 3.–4. joulukuuta Bangkokissa, sekä temaattisen seminaarin ydinenergian rauhanomaisesta käytöstä 21.–21. marraskuuta Wienissä. Alueellisissa tapaamisissa käsiteltiin kaikkia kolmea NPT:n pilaria alueellisten prioriteettien ja huolenaiheiden näkökulmasta. Kaikissa toimissa pyritään korostamaan NPT:stä jo saatuja lukuisia hyötyjä ja tarvetta säilyttää ne.

8.

EU antoi edelleen tukensa IAEA:n keskeisimmille tehtäville, jotka koskevat ydinsulkua, ydinenergiaa, ydinturvallisuutta, ydinturvaa ja teknistä yhteistyötä.

9.

EU edistää neuvoston päätöksellä (YUTP) 2016/2383 (3) IAEA:n kauden 2018–2021 ydinturvasuunnitelman täytäntöönpanoa. EU:n rahoituksella tuetaan edelleen IAEA:n toimia ydinsulkua ja ydinturvaa koskevien kansainvälisten välineiden saattamiseksi maailmanlaajuisiksi; avustetaan valtioita ydinturva-alan kotimaisten teknisten, tieteellisten ja henkilöstövalmiuksien luomisessa; vahvistetaan valmiuksia ehkäistä ja havaita sellaista rikollista tai tahallista luvatonta toimintaa, johon liittyy viranomaisvalvonnan ulkopuolelle jäävää ydinmateriaalia tai muuta radioaktiivista materiaalia, vastata tähän toimintaan ja suojella siltä väestöä, omaisuutta, ympäristöä ja yhteiskuntaa; tehostetaan ydinmateriaalien ja muiden radioaktiivisten materiaalien laittoman kaupan havaitsemista ja torjuntaa; edistetään ydinalan tietoturvaa; vahvistetaan radioaktiivisten lähteiden turvajärjestelyjä, jotta ne voidaan siirtää turvalliseen ja varmaan varastoon tukea tarvitsevissa maissa, mukaan lukien palautus alkuperämaahan tai toimittajalle; parannetaan ydinmateriaaleja ja muita radioaktiivisia materiaaleja koskevia turvajärjestelyjä.

10.

IAEA pani edelleen onnistuneesti täytäntöön unionin osallistumisesta Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) valvonnan alaisen matalarikasteisen uraanin pankin perustamiseen ja turvalliseen hallinnointiin joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian puitteissa 15. marraskuuta 2016 annettua neuvoston päätöstä (YUTP) 2016/2001 (4).

11.

Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus (JRC) saattoi päätökseen tukensa laitonta kauppaa koskevalle IAEA:n tietokannalle (Incident and Trafficking Database, ITDB).

12.

EU:n ja IAEA:n johtavien virkamiesten viidennen kokouksen yhteydessä (15. helmikuuta 2017) JRC ja IAEA allekirjoittivat ”Käytännön järjestelyt yhteistyöstä ydintutkimuksen sovellusten alalla”, joiden tarkoituksena on kehittää yhteisiä toimia ja välttää toiminnan päällekkäisyyttä. Yksi näihin käytännön järjestelyihin sisältyvä toimi on ympäristön radioaktiivisuuden seuranta, jossa arvoja mitataan eri puolilla Eurooppaa ja useissa muissa mittauspaikoissa muualla maailmassa. Mittauksissa tarkastellaan gammasäteilyn annosnopeuksia keskimäärin sekä enimmäismäärinä edeltävien 24 tunnin ajalta. Mittauksia suoritetaan noin 5 500 mittauspaikassa, joita toimivaltaiset viranomaiset ylläpitävät 39 maassa ja joista raportoidaan viimeisimmät säteilyarvot Euroopan unionin säteilytietojen vaihtojärjestelmään. Säteilyonnettomuudesta tai -hätätilasta ilmoitetaan nopean ilmoituksen mahdollistavien verkostojen, kuten ECURIE ja EMERCON, kautta sen jälkeen, kun toimivaltaisia kansallisia viranomaisia on kuultu. Verkostojen toiminnasta vastaavat Euroopan komissio (ECURIE) ja IAEA (EMERCON).

13.

Yhteinen kattava toimintasuunnitelma (JCPOA) on maailmanlaajuisen ydinsulkujärjestelmän keskeinen osa ja monenvälisen diplomatian saavutus. Sopimuksen täysimääräinen ja tehokas täytäntöönpano on keskeisen tärkeää Euroopan turvallisuudelle jatkossakin. EU jatkaa osallistumistaan yhteisen kattavan toimintasuunnitelman täytäntöönpanoon koordinoimalla sekakomissiota ja useita toimintasuunnitelman alaisuuteen perustettuja asiantuntijatason työryhmiä. EU tukee myös edelleen täysimääräisesti IAEA:n pitkän aikavälin tehtävää todentaa ja monitoroida Iranin ydinalan sitoumuksia. EU on vuodesta 2016 pannut täytäntöön yhteisen kattavan toimintasuunnitelman liitettä III erityisesti ydinturvallisuutta parantavien hankkeiden kautta. Tähän mennessä on jo osoitettu 15 miljoonaa euroa ydinalan siviiliyhteistyöhön Iranin kanssa, ja sopimukset on tehty kolmesta hankkeesta, joilla tuetaan sekä Iranin ydinalan sääntelyviranomaista että ydinlaitoksen haltijaa Bushehrissa. Vuonna 2018 hyväksyttiin uusi hanke, jonka määrärahat ovat 5 miljoonaa euroa ja joka kattaa laboratoriolaitteiden toimittamisen sääntelyviranomaisen ydinturvakeskukselle. Hankkeen toteuttamisesta on määrä tehdä sopimus vuonna 2020.

14.

Ydinalan siviiliyhteistyö Iranin kanssa on yhteisen kattavan toimintasuunnitelman kulmakivi ja keskeinen osa EU:n ja Iranin suhteita. Se auttaa ymmärtämään paremmin Iranin ydinalan siviilitarpeita ja rakentamaan vähitellen luottamusta Iranin ydinohjelman rauhanomaiseen luonteeseen. EU:n ja Iranin väliseen yhteistyöhön kuului vuonna 2019 useita poliittisista kysymyksistä käytyjä korkean tason keskusteluja, joissa painotettiin erityisesti ydinalan hallintoa; yhteinen työpaja ydinalan siviilioikeudellisesta korvausvastuusta ja vakuutuksista; hankkeita, joilla tuetaan Iranin ydinalan sääntelyviranomaisen pyrkimyksiä noudattaa kansainvälisiä oikeudellisia ja sääntelynormeja sekä aiemmassa EU-rahoitteisessa hankkeessa suunnitellun ydinturvakeskuksen perustamista; iranilaisten opiskelijoiden osallistuminen käytöstäpoistoa koskevalle kesäkurssille ja jätteen määrittelyn ja valvonnasta vapauttamisen metrologiaa koskevaan työpajaan EU:n yhteisessä tutkimuskeskuksessa, EU:n ja Iranin yhteinen työpaja raportoinnista käytetyn polttoaineen ja radioaktiivisen jätteen huollon turvallisuutta koskevan yleissopimuksen sihteeristölle, EU:n ja Iranin yhteinen työpaja säteily- tai ydinhätätilannetta koskevista hätätilavalmius- ja reagointimenettelyistä sekä hankkeita, joilla tuetaan Arakin tutkimusreaktorin (Khondab) nykyaikaistamista ja Fordowin laitoksen muuttamista ydinalan, fysiikan ja teknologian keskukseksi. Iran oli edelleen EU:n merkittävin edunsaaja ydinturvallisuuden alalla.

15.

Kattavat ydinmateriaalivalvontasopimukset ja lisäpöytäkirjat muodostavat nykyisen todentamista koskevan standardin, ja EU kehottaa edelleen saattamaan ne yleismaailmallisiksi. Euratomin ja IAEA:n tiivis yhteistyö mahdollistaa tehokkaan ja vaikuttavan ydinmateriaalivalvonnan. EU tukee aktiivisesti IAEA:n ydinmateriaalivalvontajärjestelmää Euroopan komission ydinmateriaalivalvonnan tukiohjelman, ydinturvallisuuteen liittyvää yhteistyötä varten perustetun välineen ja jäsenvaltioiden tukiohjelmien avulla. Ydinmateriaalivalvonnan tukiohjelmalla vahvistetaan IAEA:n ydinmateriaalivalvonnan valmiuksia yhteisen kattavan toimintasuunnitelman täytäntöönpanon varmistamiseksi myös antamalla IAEA:n ydinmateriaalivalvonnan tarkastajille koulutusta täydentävistä tarkastuskäynneistä ja Compucean (Combined Procedure for Uranium Concentration and Enrichment Assay) käytöstä UF6:n rikastamisen todentamiseksi.

16.

Euroopan komissio tukee edelleen aktiivisesti Ydinmateriaalivalvonnan tutkimuksen ja kehittämisen eurooppalaista järjestöään (ESARDA), jonka perustamisen 50-vuotispäivää juhlistettiin vuonna 2019 avoimessa symposiumissa. Eri puolilta maailmaa tulleet 250 osallistujaa keskustelivat ydinmateriaalivalvonnasta ja asesulkukysymyksistä lähinnä tieteellisestä ja teknisestä näkökulmasta. ESARDA jatkaa myös kansainvälisiä toimiaan Afrikan ydinenergiakomission ja Aasian ja Tyynenmeren alueen ydinmateriaalivalvontaverkoston kanssa tekemiensä yhteisymmärryspöytäkirjojen kautta ja tiiviissä yhteistyössä Institute for Nuclear Materials Management -instituutin kanssa. ESARDA:n työryhmät kehittävät, testaavat ja validoivat innovatiivisia ydinmateriaalivalvonnan ja asesulkualan toimintatapoja, jotka hyödyttävät suoraan energian pääosaston ydinmateriaalivalvonnasta vastaavaa osastoa ja IAEA:n ydinmateriaalivalvonnan osastoa. Tutkimus- ja kehitystyön tuloksilla ja koulutusaloitteilla parannetaan eurooppalaisia ja kansainvälisiä valmiuksia ydinmateriaalivalvonnan alalla sekä kaupan strategista valvontaa, johon liittyy myös ydinturvallisuutta ja ydinaseriisuntaa koskevia aloitteita.

17.

EU ja sen jäsenvaltiot katsovat, että ydinturvallisuuden maailmanlaajuinen toteuttaminen ja jatkuva parantaminen on äärimmäisen tärkeää. EU on tehnyt ydinturvallisuutta koskevan Wienin julistuksen tavoitteista oikeudellisesti sitovia muutetulla ydinturvallisuusdirektiivillään, joka tuli voimaan vuonna 2017. Muutetussa direktiivissä on keskeisenä tekijänä kaikkia toimijoita koskevan turvallisuustavoitteen käyttöönotto onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä huomattavien radioaktiivisten päästöjen välttämiseksi. Muutetulla direktiivillä myös lisättiin aihekohtaiset vertaisarvioinnit Euratomin lainsäädäntöön. Ensimmäinen Euroopan tason aihekohtainen vertaisarviointi on jo toteutettu onnistuneesti. Kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat saattaneet uudet vaatimukset osaksi kansallista lainsäädäntöään.

18.

Ydinenergian rauhanomaisen käytön edistämiseksi EU on osoittanut 325 miljoonaa euroa kaudella 2014–2020 ydinturvallisuuden parantamiseen, säteilysuojeluun sekä tehokkaan ja vaikuttavan ydinmateriaalivalvonnan soveltamiseen kolmansissa maissa. Euroopan komissio tukee yhteistyössä IAEA:n ja muiden kumppanien kanssa ympäristövahinkojen korjaamista Keski-Aasiassa koskevan yleissuunnitelman toteuttamista. Tuki rahoitetaan Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin hallinnoimalta ympäristövahinkojen korjaamiseen tarkoitetulta tililtä (Environmental Remediation Account). EU jatkaa suurimpana avunantajana toimiaan edunsaajamaiden (Kirgisia, Tadžikistan ja Uzbekistan) kanssa vahvistaakseen niiden sitoutumista ja käynnistääkseen konkreettisia puhdistus- ja kunnostushankkeita.

19.

Tšernobylin ydinvoimalan tuhoutuneen reaktorin 4 kattava uusi turvallinen suojakuori luovutettiin heinäkuussa 2019 virallisesti Ukrainalle presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa järjestetyssä seremoniassa, jolla saatetiin päätökseen G7-maiden käynnistämät pitkäaikaiset kansainväliset toimet, joilla laitosalueesta tehtiin jälleen ympäristön kannalta turvallinen. EU on ollut Tšernobylin reaktorisuojarahaston suurin rahoittaja heti rahastoa hallinnoivan Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin jälkeen.

20.

EU ja sen jäsenvaltiot tukevat edelleen voimakkaasti IAEA:n teknisen yhteistyön ohjelmaa, muun muassa huomattavilla panostuksilla teknisen yhteistyön rahastoon ja rauhanomaista käyttöä koskevaan aloitteeseen. EU ja sen jäsenvaltiot ovat suurimpia teknisen yhteistyön ohjelman rahoittajia. Kyseinen ohjelma on tärkeä väline ydinteknologian turvallisen ja rauhanomaisen käytön mahdollistamisessa sekä kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030 tavoitteiden saavuttamisessa.

21.

EU ja IAEA järjestävät vuosittain johtavien virkamiesten kokouksen, jossa käydään läpi ja suunnitellaan niiden laaja-alaista yhteistyötä. Viimeisintä kokousta isännöi Euroopan komissio, ja se pidettiin 12. helmikuuta 2019 Luxemburgissa. Keskustelujen painopiste oli yhteistyön vahvistamisessa ydinturvallisuuden, ydinturvan, ydinmateriaalivalvonnan, ydintutkimuksen sekä innovoinnin ja koulutuksen aloilla.

Täydellinen ydinkoekieltosopimus

22.

Täydellisen ydinkoekieltosopimuksen (CTBT) voimaantulo ja yleismaailmallisuus ovat joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian tärkeitä tavoitteita. Kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat osoittaneet sitoutumisensa sopimukseen ratifioimalla sen ja soveltamalla sen perusvelvoitteita. CTBT on vahva luottamusta ja turvallisuutta lisäävä toimenpide. EU ryhtyi vuonna 2019 diplomaattisiin toimiin kaikkien jäljellä olevien liitteen II maiden ja liitteen II ulkopuolisten maiden kanssa. Toimien tavoitteena oli saada aikaan sitoumuksia CTBT:n ratifioimiseksi. CTBT:n voimaantulon edistäminen oli yksi YK:n pääsihteerin asiakirjassaan ”Securing our Common Future: an Agenda for Disarmament” esittämä toimi, jota EU päätti tukea.

23.

EU tuo johdonmukaisesti esille niitä etuja ja panosta, joita sopimus tuo rauhan, turvallisuuden, aseidenriisunnan ja ydinsulun alalla. EU antoi edelleen taloudellista tukea täydellisen ydinkoekieltosopimuksen järjestön (CTBTO) valmistelutoimikunnalle unionin tuen antamisesta täydellisen ydinkoekieltosopimuksen järjestön (CTBTO) valmistelutoimikunnan toimille sen monitorointi- ja todentamisvalmiuksien parantamiseksi annetun neuvoston päätöksen (YUTP) 2018/298 (5) mukaisesti. EU ja sen jäsenvaltiot myös edistivät CTBT:n todentamisjärjestelmän ylläpitoa ja vahvistamista antamalla teknistä tukea ja neuvontaa CTBTO:n työryhmässä B ja muissa työpajoissa ja seminaareissa. EU osallistui aktiivisesti CTBTO:n valmistelutoimikunnan ja sen työryhmien A ja B kokouksiin.

24.

EU:n korkea edustaja osallistui CTBTO:n pääsihteerin kutsumana YK:n päämajassa New Yorkissa 25. syyskuuta 2019 pidettyyn täydellistä ydinkoekieltoa koskevan sopimuksen voimaantulon helpottamista koskevaan 11. konferenssiin, jossa hän esitti sovitun EU:n lausuman. EU:n edustusto Wienissä järjesti CTBT-alan tiede- ja teknologiakonferenssin yhteydessä 25. kesäkuuta tapahtuman EU:n ja CTBTO:n yhteistyöstä.

Ydinturvaan liittyvät aloitteet

25.

EU edisti edelleen ydinterrorismin torjumisesta tehtyä kansainvälistä yleissopimusta (ICSANT) ja ydinaineiden turvajärjestelyjä koskevista toimista tehdyn yleissopimuksen muutosta, jotka ovat keskeisiä tekijöitä ydinturvan ja terrorismin torjunnan maailmanlaajuisessa rakenteessa. YK:n huumausaine- ja kriminaalipolitiikan toimisto sekä YK:n terrorisminvastainen toimisto ryhtyivät panemaan täytäntöön neuvoston päätöstä (YUTP) 2018/1939 (6) unionin tuesta ICSANT-sopimuksen yleismaailmalliseksi saattamista ja tehokasta täytäntöönpanoa varten. Neuvoston päätöksen tavoitteena on lisätä ICSANT-sopimuksen osapuolten määrää, tiedottaa sopimuksesta kansallisille politiikan- ja päätöksentekijöille sekä kehittää valmiuksia parantaa kansallista lainsäädäntöä ja vahvistaa kansallisten sidosryhmien valmiuksia, myös rikosoikeusviranomaisten valmiuksia tutkia, toteuttaa syytetoimia ja ratkaista ydinterrorismiin liittyviä rikoksia. Neuvoston päätöksen täytäntöönpano alkoi New Yorkissa huhtikuussa ja Wienissä toukokuussa 2019 järjestetyillä avajaistapahtumilla.

26.

EU tuki edelleen ydinterrorismin torjuntaa koskevaa maailmanlaajuista aloitetta (GICNT) ja sen toimeksiantoa, jossa on tavoitteena ydinterrorismin ehkäisemistä, havaitsemista ja siihen vastaamista koskevien maailmanlaajuisten valmiuksien vahvistaminen. EU ja sen jäsenvaltiot osallistuivat Buenos Airesissa 6.–7. kesäkuuta 2019 pidettyyn GICNT:n 11. täysistuntoon. Seuraavat maat yhtyivät sovittuun EU:n lausumaan: Turkki, Pohjois-Makedonia, Montenegro, Serbia ja Albania, vakautus- ja assosiaatioprosessiin osallistuva maa ja mahdollinen jäsenehdokas Bosnia ja Hertsegovina, Euroopan talousalueeseen kuuluvat EFTA-maat Islanti ja Norja sekä Ukraina, Moldovan tasavalta, Armenia ja Georgia.

27.

EU ja sen jäsenvaltiot osallistuvat aktiivisesti GICNT:n työhön kaikilla alueilla, jotka ovat ydinriskien havaitseminen, rikosoikeudellinen ydinmateriaalitutkimus sekä torjunta ja lieventäminen. Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus isännöi ydinriskien havaitsemistukea käsittelevää Cunning Karl Nuclear Detection Reachback Support -seminaaria, joka pidettiin 12.–14. helmikuuta 2019 Karlsruhessa Saksassa GICNT:n ydinriskien havaitsemista käsittelevän työryhmän alaisuudessa. Seminaarissa keskityttiin vuonna 2017 järjestetyn Magic Maggiore Technical Reachback -seminaarin tulosten pohjalta määrittämään havaitsemisoperaatioiden tueksi toteutettuun tekniseen etätukeen liittyvät keskeiset valmiudet ja kartoitettiin haasteita ja parhaita käytäntöjä etätuen antamisessa syrjäisille alueille. Suomi isännöi 24.–25. helmikuuta 2019 forensisen ydinmateriaalitutkimuksen työryhmän (NFWG) asiantuntijakokousta, jossa keskusteltiin NFWG:n työohjelmasta vuosiksi 2019–2021. EU osallistui myös Marokon kuningaskunnan joulukuussa 2019 isännöimään Nuclear Detection at Blue and Green Borders -seminaariin ja -simulointiharjoitukseen.

28.

Ydinturvan eurooppalainen koulutuskeskus (EUSECTRA), jonka tehtävänä on antaa koulutusta ydinmateriaalia ja muuta radioaktiivista materiaalia käsittävien laittomien toimien havaitsemisessa ja niihin vastaamisessa, on ollut vuodesta 2013 täysin toiminnassa Euroopan unionin jäsenvaltioiden ja kumppanimaiden, joiden joukossa on monia GICNT-aloitteen jäseniä, hyväksi. Keskuksen toiminnasta vastaa Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus Karlsruhen (Saksa) ja Ispran (Italia) toimipisteissä tiiviissä yhteistyössä Kansainvälisen atomienergiajärjestön ja useiden GICNT-aloitteen kumppanimaiden edistämien muiden kansainvälisten aloitteiden kanssa. Keskusta käytetään myös käytännön harjoituksiin, jotka liittyvät pääasiassa ydinmateriaalin salakuljetuksen torjumiseen. EUSECTRA tarjoaa aktiivisesti EU:n jäsenvaltioille ja kumppaneille koulutusta, esimerkiksi suuresti arvostettua koordinoitua koulutusta jäsenvaltioiden tulli- ja lainvalvontaviranomaisten edustajille, jota on jo toteutettu tai suunniteltu vuosiksi 2019–2021 (suorassa yhteistyössä Euroopan komission muuttoliike- ja sisäasioiden pääosaston sekä verotuksen ja tulliliiton pääosaston kanssa). EU:n jäsenvaltioiden pyynnöstä se myös arvioi laitteiden suorituskykyä. Vuonna 2019 EU:n jäsenvaltioiden asiantuntijoiden kanssa järjestettiin 14 viikon mittaista koulutusta ja kaksi ylimääräistä seminaaria.

29.

Euroopan komissio ja EU:n jäsenvaltiot jatkoivat rikosoikeudellista ydinmateriaalitutkimusta haltuun saadun ydinmateriaalin perusominaisuuksien määrittelemiseksi kehittyneen rikosoikeudellisen ydinmateriaalitutkimuksen avulla yhteisen tutkimuskeskuksen Karlsruhen (Saksa) toimipisteessä. Vuonna 2019 analysoitiin näytteitä kolmesta tapauksesta, jotka oli havaittu kahdessa EU:n jäsenvaltiossa. Yhteensä on tutkittu yli 50:ssä eri tilanteessa löydettyä ja takavarikoitua ydinmateriaalia ja tuettu tällä tavoin EU:n jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden toimivaltaisia viranomaisia.

Todentamiseen liittyvät aloitteet

30.

EU ja sen jäsenvaltiot kannattivat YK:n yleiskokouksen vuonna 2019 ydinaseriisunnan todentamisesta antamaa päätöslauselmaa, joka koskee toisen hallitusten asiantuntijaryhmän perustamista jatkamaan todentamisen merkityksen tarkastelua ydinaseriisunnan edistämisessä. EU kannattaa laajempien kumppanuuksien työtä ja todentamisen yhteistyöjärjestelyjä, ja se on osallistunut ydinaseriisunnan todentamista koskevan kansainvälisen kumppanuuden työskentelyyn sen perustamisesta, vuodesta 2015 lähtien. EU:n aktiivinen osallistuminen on jatkunut ydinaseriisunnan todentamista koskevan kansainvälisen kumppanuuden toisessa vaiheessa. EU (EUH ja Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus) osallistui työryhmien kokouksiin Helsingissä 4.–6. maaliskuuta ja Haagissa 19.–21. kesäkuuta sekä 2.–6. joulukuuta 2019 Ottawassa pidettyyn täysistuntoon. Tärkeimmiksi tavoitteiksi on määritelty YK:n ydinaseriisunnan todentamista käsittelevälle hallitusten asiantuntijaryhmälle annettava merkittävä tuki ja ydinsulkusopimuksen vuoden 2020 tarkistuskonferenssi. EU ryhtyi myös tukemaan ydinaseriisunnan todentamiseen liittyvää toimea, joka esiteltiin YK:n pääsihteerin asiakirjassa ”Securing our Common Future: an Agenda for Disarmament”.

Alueelliset kysymykset

31.

EU ja sen jäsenvaltiot kehottivat edelleen Pohjois-Korean demokraattista kansantasavaltaa jatkamaan toimiaan joukkotuhoaseiden ja ballististen ohjusten ohjelmistaan luopumiseksi täydellisellä, todennettavalla ja peruuttamattomalla tavalla. Kehotus esitettiin kaikissa asiaankuuluvissa EU:n julkilausumissa. EU:n kantana oli edelleen, että Korean demokraattisen kansantasavallan toistuvat ballististen ohjusten laukaisut YK:n turvallisuusneuvoston useiden päätöslauselmien vastaisesti muodostavat vakavan uhan alueelliselle ja kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle ja heikentävät käynnissä olevia kansainvälisiä pyrkimyksiä kohti kestävää rauhaa ja turvallisuutta Korean niemimaalla. EU kehotti Pohjois-Koreaa lopettamaan välittömästi kaikki ohjusten laukaisut, ryhtymään merkityksellisiin neuvotteluihin, toteuttamaan konkreettisia ja uskottavia toimia luottamuksen rakentamiseksi ja luopumaan kaikista ydinase- ja ballististen ohjusten ohjelmistaan täydellisellä, todennettavalla ja peruuttamattomalla tavalla. EU kehotti edelleen Pohjois-Koreaa noudattamaan täysimääräisesti kaikkia asiaankuuluvia YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia ja muita kansainvälisiä velvoitteitaan ja sitoumuksiaan, allekirjoittamaan ja ratifioimaan täydellisen ydinkoekieltosopimuksen viipymättä ja noudattamaan jälleen ydinsulkusopimuksen mukaisia ydinmateriaalivalvontaa koskevia velvoitteitaan. EU on saattanut ripeästi kaikki turvallisuusneuvoston päätöslauselmat osaksi EU:n lainsäädäntöä ja hyväksynyt tiukkoja yksipuolisia pakotteita, jotka täydentävät ja vahvistavat YK:n asettamia pakotteita. EUH:n tiedottaja antoi lausunnon 10. elokuuta kahden lyhyen kantaman ballistisen ohjuksen laukaisemisen jälkeen ja 2. lokakuuta sen jälkeen, kun ballistinen ohjus oli väitetysti laukaistu merellä.

Aseidenriisuntakonferenssi / Ydinaseisiin tai muihin ydinräjähteisiin soveltuvan halkeamiskelpoisen materiaalin tuotantokieltoa koskeva sopimus

32.

EU on edelleen yhtenäisesti sitoutunut todennettavissa olevaan sopimuspohjaiseen ydinaseriisuntaan ja asevalvontaan. Se korostaa, että on tarpeen uudistaa monenvälistä toimintaa ja elvyttää monenvälisiä neuvotteluelimiä, ennen kaikkea aseidenriisuntakonferenssia. EU:n pitkäaikaisena prioriteettina aseidenriisuntakonferenssissa on aloittaa heti neuvottelut ydinaseisiin tai muihin ydinräjähteisiin soveltuvan halkeamiskelpoisen materiaalin tuotantokieltoa koskevasta sopimuksesta (FMCT). EU tukee tällaisten neuvottelujen aloittamista asiakirjan CD/1299 ja siihen sisältyvän toimeksiannon mukaisesti. EU pyytää kaikkia aseidenriisuntakonferenssin jäsenvaltioita käynnistämään viipymättä neuvottelut FMCT:stä ja aloittamaan muiden asialistalla olevien kysymysten käsittelyn. EU antaa 11. joulukuuta 2017 hyväksytyn neuvoston päätöksen (EU) 2017/2284 (7) mukaisesti huomattavaa taloudellista tukea YK:n aseriisuntatoimistolle (UNODA) helpottaakseen Afrikan, Aasian, Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden osallistumista FMCT:hen liittyviin kuulemisiin ja muuhun toimintaan. EU myös kannustaa kaikkia ydinasemaita, jotka eivät vielä ole tätä tehneet, julistamaan ja pitämään voimassa välittömän moratorion, joka koskee ydinaseisiin tai muihin ydinräjähteisiin soveltuvan halkeamiskelpoisen materiaalin tuotantoa. EU:n ainoa ydinasevaltio on julistanut vastaavan moratorion ja purkanut tällaiset tuotantolaitokset.

KEMIALLISET ASEET

33.

EU on jatkanut poliittista, diplomaattista ja taloudellista tukeaan kemiallisten aseiden kieltojärjestölle (OPCW) varmistaakseen kemiallisten aseiden kieltosopimuksen täysimääräisen ja tehokkaan täytäntöönpanon ja sen saattamisen yleismaailmalliseksi.

34.

Neuvosto hyväksyi 1. huhtikuuta 2019 päätöksen (YUTP) 2019/538 (8), jolla annetaan EU:n tukea kieltojärjestön keskeisille toiminnoille (kuten kansallinen täytäntöönpano, kansainvälinen yhteistyö, sopimuksen yleismaailmalliseksi saattaminen, Afrikka-ohjelma) vuosina 2019–2022. Sillä myönnetään myös merkittävät määrärahat kieltojärjestön laboratorion muuttamiselle kemian ja teknologian keskukseksi sekä kieltosopimuksen sopimusvaltioiden konferenssin erityisistunnossa 27. kesäkuuta 2018 tehdyn kemiallisten aseiden uhkaan puuttumista koskevan päätöksen C-SS-4/DEC.3 täytäntöönpanolle.

35.

Neuvosto hyväksyi 26. kesäkuuta 2019 päätöksen (YUTP) 2019/1092 (9), jolla jatketaan joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanon yhteydessä annetun päätöksen (YUTP) 2017/2302 (10) kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) toimien tukemisesta Libyassa sijaitsevan entisen kemiallisten aseiden varastointipaikan puhdistustoimissa avustamiseksi täytäntöönpanokautta.

36.

EU antoi edelleen vahvan tukensa työlle, jota kieltojärjestön tiedonkeruuvaltuuskunta ja ilmoitusten arviointiryhmä tekevät tutkiakseen kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa saamiaan tietoja sekä löytääkseen ratkaisun Syyrian alkuperäisessä ilmoituksessa havaittuihin puutteisiin ja epäjohdonmukaisuuksiin. Tässä yhteydessä neuvosto hyväksyi 9. joulukuuta 2019 päätöksen (YUTP) 2019/2112 (11), jolla jatketaan tuen antamisesta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2118 (2013) täytäntöönpanon jatkamiselle ja Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisestä tehdyn Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) hallintoneuvoston päätökselle EC-M-33/DEC.1 annetun päätöksen (YUTP) 2017/2303 (12) täytäntöönpanokautta Syyriassa toteutettavia kieltojärjestön operaatioita tukevien satelliittikuvien toimittamisen osalta.

37.

EU teki moniin kieltosopimuksen sopimusvaltioihin virallisen yhteydenoton, jossa se pyysi niitä omaksumaan rakentavan lähestymistavan kieltojärjestön päätöksen C-SS-4/DEC täytäntöönpanoon ja tukemaan onnistuneen lopputuloksen saavuttamista 25.–29. marraskuuta 2019 pidetyssä kieltosopimuksen sopimusvaltioiden 24. tarkistuskonferenssissa. Näin se noudatti Eurooppa-neuvoston 28. kesäkuuta 2018 antamia päätelmiä, joissa EU sitoutui tukemaan kemiallisten aseiden kieltosopimuksen sopimusvaltioiden konferenssin erityisistunnon 27. kesäkuuta 2018 hyväksymän päätöksen C-SS-4/DEC.3 täytäntöönpanoa. Kyseisellä päätöksellä perustetaan mekanismi kemiallisten aseiden toistuvaan käyttöön vuodesta 2012 syyllistyneiden saattamiseksi vastuuseen. Samalla EU pyrki varmistamaan ehdotusten hyväksymisen kieltojärjestön vuoden 2020 ohjelmaksi ja talousarvioksi, jotka muodostavat vakaan ja luotettavan perustan monien kieltojärjestön teknisen sihteeristön tulevien tehtävien hoitamiselle ja haasteiden ratkaisemiselle.

38.

EU tuki kansallisten valmiuksien kehittämistä Ukrainassa ja erityisesti valvottujen ja myrkyllisten kemikaalien tunnistamisesta vastaavan Ukrainan kansallisen asiantuntijalaitoksen perustamista kemikaaliturvallisuuden vahvistamisen tukemisesta Ukrainassa joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämisestä annetun Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanon mukaisesti 11. heinäkuuta 2017 annetulla neuvoston päätöksellä (YUTP) 2017/1252 (13).

39.

EU jatkoi 14. lokakuuta 2019 neuvoston päätöksellä (YUTP) 2019/1722 (14) kemiallisten aseiden käytön ja leviämisen torjumiseksi määrättyjä rajoittavia toimenpiteitään 12 kuukaudella.

BIOLOGISET ASEET

40.

EU:n neuvosto hyväksyi 21. tammikuuta 2019 viidennen peräkkäisen päätöksen biologisten aseiden kieltosopimuksen tukemisesta. Neuvoston päätöksessä (YUTP) 2019/97 (15) YK:n aseriisuntatoimistolle (UNODA) myönnetään 3 miljoonan euron määrärahat kaudelle 2019–2022. Niiden ansiosta biologisten aseiden kieltosopimuksen täytäntöönpanon tukiyksikkö (ISU) voi rahoittaa kuutta uutta hanketta, joilla tuetaan sopimuksen yleismaailmalliseksi saattamista; valmiuksien kehittämistä kansallista täytäntöönpanoa varten, mukaan lukien kolme vertaisarviointia; biouhkilta suojautumisen edistämistä globaalissa etelässä; tiedotukseen, koulutukseen ja sitoutumisen tukemiseen tarkoitettujen välineiden kehittämistä; sekä biologisiin iskuihin reagointivalmiuden parantamista. Vuoden 2019 aikana tämän päätöksen mukaisesti rahoitettiin kolmea seminaaria ja kahta muuta tapahtumaa. Yksi näistä oli biouhkilta suojautumista käsittelevä seminaari, joka oli ensimmäinen laatuaan. Tämä ”Young Scientists from the Global South in Biosecurity Diplomacy” -seminaari järjestettiin 3.–5. elokuuta 2019 lähellä Geneveä. Siihen osallistui yhteensä 20 kehitysmaiden nuorta tutkijaa, jotka työskentelevät biologisten aseiden kieltosopimukseen liittyvien aiheiden parissa. Päätöksellä (YUTP) 2019/97 tuetaan myös biologisten aseiden kieltosopimuksen tarkistuskonferenssien välisen ajan työohjelmaa ja vuonna 2021 pidettävän yhdeksännen tarkistuskonferenssin valmistelua.

41.

Neuvosto hyväksyi 31. heinäkuuta 2019 päätöksen (YUTP) 2019/1296 (16) biologisen turvallisuuden ja turvajärjestelyjen vahvistamisen tukemisesta Ukrainassa joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämisestä annetun Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanon mukaisesti. Päätöksessä säädetään 1,9 miljoonan euron tuesta kolmen vuoden ajaksi. Tällä päätöksellä EU tukee biologisen turvallisuuden ja turvajärjestelyjen vahvistamista Ukrainassa erityisesti parantamalla Ukrainan lainsäädäntö- ja sääntelyperustaa, ihmisten ja eläinten terveysjärjestelmiä sekä lisäämällä biotieteilijöiden tietoisuutta.

42.

Neuvosto hyväksyi 9. joulukuuta 2019 päätöksen (YUTP) 2019/2108 (17) bioturvallisuuden ja bioturvaamisen vahvistamisen tukemisesta Latinalaisessa Amerikassa joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämisestä annetun Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanon mukaisesti. Päätöksellä otetaan käyttöön 2,7 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana.

43.

Edellä mainittujen neuvoston päätösten johdosta EU:n rahoitustuki biologisten aseiden kieltosopimukselle on vuodesta 2006 kasvanut yhteensä lähes 15 miljoonaan euroon.

44.

EU antoi yleisen lausuman biologisten aseiden kieltosopimuksen sopimusvaltioiden kokouksessa Genevessä 3.–6. joulukuuta 2019. EU vahvisti tukevansa voimakkaasti biologisten aseiden kieltosopimusta, joka muodostaa sääntöihin perustuvan kansainvälisen järjestelmän keskeisen pilarin. Samalla se muistutti pitkäaikaisista toimistaan kieltosopimuksen lujittamiseksi, sen maailmanlaajuisen soveltamisen edistämiseksi ja sen täytäntöönpanon tehostamiseksi. EU:n prioriteetteja biologisten aseiden kieltosopimuksen yhteydessä ovat kansallisen täytäntöönpanon ja vaatimusten noudattamisen tehostaminen, luottamusta ja avoimuutta lisäävien toimenpiteiden kuten vertaisarviointien, vapaaehtoisten vierailujen ja muiden aloitteiden edistäminen, tiede- ja teknologiayhteistyön helpottaminen, kieltosopimuksen V artiklan neuvottelua ja yhteistyötä koskevien määräysten ja VII artiklan avunantoa, reagointia ja valmiutta koskevien määräysten täytäntöönpano, kieltosopimuksen yleismaailmalliseksi saattamisen edistäminen sekä sukupuolten tasa-arvo ja naisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen tärkeänä monialaisena painopisteenä. Lisäksi EU ilmaisi jatkuvan huolensa kieltosopimuksen kriittisestä taloudellisesta tilanteesta ja kehotti kaikkia niitä valtioita, jotka eivät vielä olleet täyttäneet taloudellisia velvoitteitaan, tekemään niin viipymättä. Tässä yhteydessä EU muistutti, että vuonna 2018 perustetun käyttöpääomarahaston tarkoituksena on tarjota lyhytaikaista taloudellista likviditeettiä kalenterivuoden alussa eikä millään tavoin kattaa maksamatta jääneitä maksuja tai maksurästejä. Toimien osalta EU korosti tuloksia, joita on saatu aikaan biologisten aseiden kieltosopimusta ja CBRN-riskien lieventämistä koskevaa EU:n osaamiskeskusaloitetta tukevan neuvoston päätöksen puitteissa kehitetyllä yhteistyöllä. EU:n rahoittamassa oheistapahtumassa 4. joulukuuta 2019 esiteltiin CBRN-osaamiskeskusaloitteen yhteydessä Kaukasiassa toteutettavia bioturvallisuuteen liittyviä toimia.

45.

EU osallistui aktiivisesti myös Genevessä 29. heinäkuuta – 8. elokuuta 2019 pidettyihin viiteen asiantuntijakokoukseen, jotka olivat yhteistyötä ja avunantoa käsitellyt asiantuntijakokous (MX1), jossa keskityttiin erityisesti kieltosopimuksen X artiklan mukaisen yhteistyön ja avunannon vahvistamiseen (29.–30. heinäkuuta), kieltosopimukseen liittyvän tieteen ja teknologian kehityksen tarkastelua käsitellyt asiantuntijakokous (MX2) (31. heinäkuuta ja 2. elokuuta), kansallisen täytäntöönpanon tehostamista käsitellyt asiantuntijakokous (MX3) (5. elokuuta 2019), avunantoa, reagointia ja valmiutta käsitellyt asiantuntijakokous (MX4) (6.–7. elokuuta 2019) ja kieltosopimuksen institutionaalista lujittamista käsitellyt asiantuntijakokous (MX5) (8. elokuuta 2019). EU esitti kussakin asiantuntijakokouksessa kohdennetut ja ajantasaiset keskeiset viestinsä ja käytti puheenvuoron vertaisarviointien jäsennellymmästä tietojenvaihdosta Ranskan isännöimässä oheistapahtumassa, jossa käsiteltiin vapaaehtoisia avoimuustoimenpiteitä. EU keskittyi tietoisuuden lisäämiseen tiede- ja teknologia-alan ammattilaisten keskuudessa verkko-oppimismoduulien avulla ja rahoittamalla sidosryhmäseminaareja. Tässä yhteydessä EU edisti myös uutta EU:n neuvoston päätöstä, jolla tuetaan kieltosopimuksen maailmanlaajuiseksi saattamista ja täytäntöönpanoa.

BALLISTISET OHJUKSET

Haagin käytännesäännöstö

46.

Ballististen ohjusten leviämisen estävä Haagin käytännesäännöstö on tulosta kansainvälisen yhteisön pyrkimyksistä säännellä joukkotuhoaseiden maaliin saattamiseen soveltuvien ballististen ohjusten alaa. Haagin käytännesäännöstö on ainoa ballististen ohjusten leviämistä koskeva monenvälinen avoimuutta ja luottamusta lisäävä väline. Sitoutumalla käytännesäännöstöön jäsenet antavat vapaaehtoisen poliittisen sitoumuksen toimittaa etukäteisilmoituksia ballististen ohjusten ja avaruuteen laukaisussa käytettävien kantorakettien laukaisuista ja koelennoista. Sitoutuneet maat sitoutuvat myös toimittamaan vuotuisen ilmoituksen maansa politiikoista, jotka koskevat ballistisia ohjuksia ja avaruuteen laukaisussa käytettäviä kantoraketteja.

47.

EU on alusta alkaen antanut voimakkaan tukensa Haagin käytännesäännöstölle. Kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet siihen. Sen jälkeen kun poliittisesti sitova käytännesäännöstö allekirjoitettiin Haagissa Alankomaissa ja tuli voimaan marraskuussa 2002, allekirjoittajien määrä on kasvanut 93:sta 143:een. Tämä johtuu myös diplomaattisista toimista, joita EU on toteuttanut useissa käytännesäännöstöön sitoutumattomissa valtioissa käytännesäännöstön maailmanlaajuisen soveltamisen puolesta.

48.

EU edistää johdonmukaisesti Haagin käytännesäännöstön yleismaailmallisuutta, täysimääräistä täytäntöönpanoa ja tehostettua toimintaa. EU:n neuvosto on viime vuosikymmenen aikana hyväksynyt YUTP:n puitteissa useita päätöksiä / yhteisiä toimintoja, joilla tuetaan Haagin käytännesäännöstöä ja laajemmin ohjusten leviämisen estämistä. Näiden neuvoston päätösten avulla EU rahoittaa Haagin käytännesäännöstön tiedotustoimia, kuten oheistapahtumia, tutkimusten julkaisua, asiantuntijakokouksia ja alueellisia tiedotusseminaareja. Nämä toimet toteuttaa Pariisissa sijaitseva strategisen tutkimuksen säätiö (Fondation pour la Recherche Stratégique), ja yleensä niissä on osallisena Haagin käytännesäännöstön kiertävä puheenjohtaja.

49.

Neuvoston päätöksen (YUTP) 2017/2370 (18), joka hyväksyttiin 18. joulukuuta 2017, nojalla EU edistää jatkossakin Haagin käytännesäännöstöön sitoutumista ja viime kädessä sen yleismaailmallisuutta; tukee käytännesäännöstön täyttä täytäntöönpanoa; edistää käytännesäännöstöön sitoutuneiden valtioiden ja siihen sitoutumattomien valtioiden välistä vuoropuhelua lisätäkseen luottamusta ja avoimuutta; kannustaa maltillisuuteen ja lisää vakautta ja turvallisuutta kaikille; lisää käytännesäännöstön näkyvyyttä ja parantaa yleistä tietoisuutta ballististen ohjusten leviämisen aiheuttamista riskeistä ja uhkista; ja kartoittaa erityisesti akateemisten tutkimusten avulla mahdollisuuksia tehostaa käytännesäännöstöä ja edistää sen ja muiden asiaan liittyvien monenvälisten välineiden välistä yhteistyötä.

YHDISTYNEIDEN KANSAKUNTIEN TURVALLISUUSNEUVOSTON PÄÄTÖSLAUSELMA 1540 JA CBRN-RISKIEN LIEVENTÄMINEN

50.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1540 (2004) on edelleen kansainvälisen asesulkujärjestelyn keskeinen kulmakivi. Se on ensimmäinen kansainvälinen asiakirja, joka käsittelee integroidusti ja kattavasti joukkotuhoaseita, niiden maaliinsaattamisjärjestelmiä ja niihin liittyvää materiaalia. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa 1540 (2004) vahvistetaan kaikkia maita sitovat velvoitteet. Tarkoituksena on estää joukkotuhoaseiden, niiden maaliinsaattamisjärjestelmien ja niihin liittyvän materiaalin päätyminen valtioista riippumattomien toimijoiden käsiin. Tässä Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan VII luvun mukaisesti hyväksytyssä päätöslauselmassa vaaditaan kaikkia maita vahvistamaan tarvittava lainsäädäntö, jolla estetään valtioista riippumattomia toimijoita saamasta käsiinsä kemiallisia, biologisia tai ydinaseita, ja ottamaan käyttöön niihin liittyvien materiaalien asianmukainen kotimainen valvonta niiden laittoman kaupan estämiseksi. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 kattavassa tarkastelussa vuonna 2016 vahvistettiin uudelleen sen keskeinen asema, merkitys ja auktoriteetti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2325 mukaisesti.

51.

Vuoden 2016 kattavan tarkastelun tulosten täytäntöönpanon helpottamiseksi ja YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 täysimääräisen täytäntöönpanon tukemiseksi Eurooppa-neuvosto antoi 11. toukokuuta 2017 neuvoston päätöksen (YUTP) 2017/809 (19) joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämisestä annetun Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanon tukemisesta. Neuvoston päätös on voimassa 36 kuukautta, ja YK:n aseriisuntatoimisto (UNODA) New Yorkissa panee sitä parhaillaan täytäntöön. Se on antanut osan täytäntöönpanosta Wienissä toimivan Etyjin toteutettavaksi. EU:n rahoituksella tuetaan maiden avustamista erityisen teknisen avun tarpeen tunnistamisessa, tietoisuuden lisäämistä asiaankuuluvista teknisen avun ohjelmista sekä yhteistyön tehostamista kansainvälisten ja alueellisten järjestöjen kanssa, jotta voidaan tukea kansallisten valmiuksien kehittämistä.

52.

CBRN-riskien lieventämistä koskeva EU:n osaamiskeskusaloite on maailmanlaajuinen valmiuksienkehittämisohjelma, jossa on tällä hetkellä mukana 61 kumppanimaata ryhmiteltyinä kahdeksan alueellisen sihteeristön piiriin seuraavilla alueilla: Atlanttiin rajoittuva Länsi-Afrikka, Keski-Aasia, Itä- ja Keski-Afrikka, Persianlahden yhteistyöneuvostoon kuuluvat maat, Lähi-itä, Pohjois-Afrikka ja Sahelin alue, Kaakkois-Aasia, Kaakkois- ja Itä-Eurooppa.

53.

CBRN-osaamiskeskusaloite rahoitetaan vakautta ja rauhaa edistävästä välineestä, ja sen tarkoituksena on lieventää kemiallisiin, biologisiin, säteily- ja ydinaineisiin liittyviä riskejä, vahvistaa kumppanimaiden valmiuksia sekä kehittää turvallisuuskulttuuria ja turvallisuusasioiden hallinnointia. Osallistuvia maita tuetaan niiden pyrkimyksissä perustaa kansallisia ja alueellisia koordinointi- ja hallintorakenteita vapaaehtoiselta pohjalta ja alueelliseen kysyntään perustuen. Näillä alustoilla kehitetään ja lujitetaan kansallisia CBRN-toimintapolitiikkoja ja kehitetään valmiuksia erityisten tarvearviointien ja kansallisten toimintasuunnitelmien pohjalta. Niitä tuetaan useilla erilaisilla aloitteesta rahoitettavilla alueellisilla yhteistyöhankkeilla, jotka voivat vastaanottaa rahoitusta myös muista välineistä. Vuodesta 2010 alkaen on rahoitettu kaikkiaan 82:ta alueellista hanketta. Aloitteen määrärahat ovat vuodesta 2010 alkaneella kymmenen vuoden rahoituskaudella noin 250 miljoonaa euroa.

54.

Osaamiskeskusverkosto on nyt hyvin kehittynyt ja EU voi toteuttaa teoreettisia simulointiharjoituksia ja rajatylittäviä kenttäharjoituksia muun muassa pelastuspalvelun, häiriötapahtumiin reagoinnin, bioturvallisuuden ja jätehuollon alalla osaamiskeskushankkeiden puitteissa niiden näkyvyyden lisäämiseksi ja vaikutusten arvioimiseksi konkreettisesti. Alueellisia CBRN-toimintasuunnitelmia ja alueiden välistä yhteistyötä on alettu kehittää. Lisäksi aloite on edennyt niin pitkälle, että siitä tuetaan lisätoimia, joissa käsitellään turvallisuusalan hallinnointikysymyksiä, jotka liittyvät kyberrikollisuuteen, terrorismiin, kriittisiin infrastruktuureihin, lääkeväärennöksiin, hybridiuhkiin ja räjähteisiin. EU voi myös kehittää edelleen rikosoikeudellista ydinmateriaalitutkimusta, rajavalvontaa ja kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaa koskevaa yhteistyötä. EU:n yhteinen tutkimuskeskus kehitti vuonna 2019 yhteistyössä Yhdysvaltojen energiaministeriön ja Kiovan ydintutkimuslaitoksen kanssa EU:n CBRN-osaamiskeskusverkoston puitteissa ydinturvaa koskevaa koulutusta Georgiasta, Ukrainasta, Azerbaidžanista ja Moldovasta tuleville osallistujille. Tavoitteena oli parantaa Mustanmeren alueen ydinturvallisuutta.

55.

Komission lokakuussa 2017 osana laajempaa terrorismintorjuntapakettia esittämän toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa on jatkettu. Kyseisen toimintasuunnitelman tarkoituksena on parantaa toimintavalmiutta kemialliseen, biologiseen sekä säteily- ja ydinturvallisuuteen liittyviä riskejä vastaan. Tämänhetkisessä toimintasuunnitelmassa, joka perustuu vuosia 2010–2015 koskeneen EU:n CBRN-toimintasuunnitelman saavutuksiin, on otettu käyttöön erilaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan toimintavalmiutta, selviytymiskykyä ja koordinointia EU:n tasolla. Siinä ehdotetaan entistä turvallisuuspainotteisemman CBRN-järjestelyn luomista EU:n tasolla ja korostetaan, että on tarpeen hyödyntää paremmin olemassa olevia resursseja ja koota yhteen olemassa olevaa asiantuntemusta. Toimintasuunnitelmassa kehotetaan myös vahvistamaan EU:n CBRN-uhkiin varautumista ja reagointivalmiutta rajatylittävän ja monialaisen koulutuksen ja harjoitusten avulla. Siinä korostetaan, että tarvittaessa myös raja- ja tulliviranomaisten ja sotilaskumppanien on osallistuttava. Toimintasuunnitelmassa painotetaan myös tiiviiden yhteyksien merkitystä sisäisten ja ulkoisten turvallisuuteen liittyvien CBRN-toimien välillä sekä yhteistyötä erikoistuneiden monenvälisten organisaatioiden, kuten IAEA:n, OPCW:n tai Interpolin, kanssa. Toimintasuunnitelman täytäntöönpanoon on annettu rahoitustukea sisäisen turvallisuuden rahaston poliisiyhteistyötä koskevasta osiosta.

56.

CBRN-toimintasuunnitelma on saanut tieteellistä ja teknistä tukea erilaisista tutkimushankkeista, joita on rahoitettu seitsemänteen puiteohjelmaan kuuluvasta turvallista yhteiskuntaa koskevasta ohjelmasta. Ne kattavat koko kriisinhallintasyklin ehkäisemisestä aina turvallisuuden palauttamiseen saakka. Standardointitarpeiden tunnistamistoimet voivat johtaa ”eurooppalaisten standardien” määrittämiseen. Horisontti 2020 -ohjelmalla vahvistetaan käynnissä olevia CBRN-tutkimustoimia niihin liittyvillä aiheilla.

AJATUSHAUTOMOT

57.

Tammikuussa 2011 toimintansa aloittanut EU:n asesulku- ja aseriisuntakonsortio on 26. heinäkuuta 2010 annetun neuvoston päätöksen 2010/430/YUTP (20) perusteella tukenut aktiivisesti joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanoa. Neuvosto hyväksyi 26. helmikuuta 2018 päätöksen (YUTP) 2018/299 (21), jolla jatketaan edelleen EU:n tukea konsortion toiminnalle kaudella 2018–2021 käyttämällä perustana tähänastisia saavutuksia ja ottamalla mukaan uusia hankkeita.

58.

Konsortion toiminta lisäsi EU:n näkyvyyttä kolmansiin maihin ja kansalaisyhteiskuntaan nähden ja edisti merkittävästi EU:n politiikan muotoilua asesulun ja aseidenriisunnan aloilla. Konsortio tarjoaa foorumin alan toimijoiden epäviralliselle yhteydenpidolle ja edistää eri sidosryhmien välistä vuoropuhelua. Sen toiminta on auttanut lisäämään tietoisuutta joukkotuhoaseisiin ja tavanomaisiin aseisiin liittyvistä uhkista ja pohtimaan tapoja vastata näihin haasteisiin. Konsortio perustuu laajaan verkostoon, joka käsittää 90 ajatushautomoa ja tutkimuskeskusta eri puolilta Eurooppaa ja johon kuuluu jäseniä kaikista EU:n jäsenvaltioista sekä kumppanimaista, kuten Sveitsistä ja Ukrainasta. Vuoden 2019 aikana verkostoon liittyi 14 laitosta.

59.

Kaikissa konsortion koolle kutsumissa tapahtumissa varmistettiin osallistujien ja puhujien moninaisuus sukupuolen, iän, asiantuntemuksen ja maantieteellisen edustuksen suhteen. Konsortio järjesti vuoden 2019 aikana seuraavat tapahtumat neuvoston päätöksen (YUTP) 2018/299 panemiseksi täytäntöön:

EU:n kahdeksas neuvoa-antava kokous, johon osallistui EU:n virkamiehiä ja eurooppalaisia asiantuntijoita (Bryssel, 11.–12. kesäkuuta);

YK:n Fellowships on Disarmament -ohjelman osanottajien toinen käynti Brysselissä (12.–13. syyskuuta);

seminaari kemiallisten aseiden käytön vastaisen normin noudattamisen seurannasta;

”Security, Safety, Sustainability: Promoting Good Behaviour in Outer Space” -seminaari (Bryssel, 9. joulukuuta);

”Next Generation” -seminaari (Bryssel, 12. joulukuuta);

asesulun ja aseriisunnan alan riippumattomien ajatushautomoiden eurooppalaisen verkoston kolmas vuosikokous (Bryssel, 12. joulukuuta);

kahdeksas EU:n asesulku- ja aseidenriisuntakonferenssi (Bryssel, 13.–14. joulukuuta).

60.

Konsortio julkaisi vuonna 2019 kuukausittain uutiskirjeen sekä viisi EU:n asesulkua ja aseriisuntaa käsittelevää artikkelia (22). Koulutustoimiin sisältyi asesulkua ja aseriisuntaa sekä EU:n politiikkoja koskeva verkko-oppimiskurssi. Lisäksi toimilla tuettiin 36:ta aseiden leviämisen estämisen ja aseriisunnan alan harjoittelupaikkaa eurooppalaisissa ajatushautomoissa vuosina 2018–2021 26. helmikuuta 2018 annetun neuvoston päätöksen (YUTP) 2018/299 mukaisesti.

VIENTIVALVONTA

61.

Tavanomaisten aseiden viennin työryhmä sai vuonna 2019 päätökseen aseiden viennin valvonnasta annetun yhteisen kannan 2008/944/YUTP (23) uudelleentarkastelun. Neuvosto hyväksyi päätöksen neuvoston yhteisen kannan muuttamisesta sekä tarkistetun käyttäjän oppaan. Se antoi myös päätelmät yhteisen kannan uudelleentarkastelusta.

62.

Neuvoston päätöksessä otetaan huomioon erinäisiä sekä EU:n tason että kansainvälisiä tapahtumia, jotka ovat tuoneet jäsenmaille uusia velvoitteita ja sitoumuksia sen jälkeen, kun yhteinen kanta hyväksyttiin vuonna 2008. Näihin tapahtumiin kuuluu erityisesti asekauppasopimuksen voimaantulo 24. joulukuuta 2014. Sopimus säätelee tavanomaisten aseiden kansainvälistä kauppaa. Kaikki EU-maat ovat asekauppasopimuksen sopimusvaltioita. Sopimuksen tavoitteena on ottaa käyttöön mahdollisimman tiukat yhteiset kansainväliset normit, joilla säännellään tavanomaisten aseiden kansainvälistä kauppaa tai parannetaan sen sääntelyä, estetään ja poistetaan tavanomaisten aseiden laiton kauppa ja estetään aseiden laiton välitys.

63.

Päätelmissään neuvosto palauttaa mieleen sitoumuksensa lujittaa sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin valvontaa sekä tehostaa yhteistyötä ja edistää lähentymistä sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin alalla. Se tekee tämän vahvistamalla, ylläpitämällä ja panemalla täytäntöön sotilasteknologia- ja puolustustarvikesiirtojen hallinnointia koskevat tiukat yhteiset vaatimukset kaikille jäsenvaltioille.

64.

Vuonna 2019 EU jatkoi myös toimiaan kolmansien maiden tukemiseksi asevientivalvontajärjestelmän perustamisessa ja edistääkseen asekauppasopimuksen maailmanlaajuista soveltamista. Saksan liittovaltion talous- ja vientivalvontaviraston BAFAn täytäntöönpaneman, 22. tammikuuta 2018 annetun neuvoston päätöksen (YUTP) 2018/101 (24) mukaisesti järjestettiin useita alueellisia seminaareja, tutustumisvierailuja ja yksittäisiä tukitapahtumia. Neuvoston päätöksen (YUTP) 2017/915 (25) mukaisesti BAFA ja Expertise France toteuttivat myös lisää alueellisia tiedotustoimia, räätälöityjä kansallisia avustusohjelmia ja yksittäisiä kertaluonteisia avustustyöpajoja, joilla tuettiin asekauppasopimuksen tehokasta täytäntöönpanoa ja yleismaailmalliseksi saattamista.

65.

Poliittisen vuoropuhelun kokouksia asevientivalvontaan liittyvistä asioista järjestettiin vuosina 2018 ja 2019 Norjan, Kanadan ja Yhdysvaltojen ja Ukrainan kanssa. Nämä poliittiset vuoropuhelut tarjosivat foorumin hyödylliselle keskustelulle yhteistä etua koskevista aiheista, kuten tiettyjä määrämaita koskevista vientipolitiikoista, sääntöjen noudattamisesta ja vientivalvonnasta sekä asekauppasopimusprosessista.

66.

EU jatkoi vuonna 2019 asetustensa säännöllistä päivittämistä, jotta niissä otettaisiin huomioon monenvälisten vientivalvontajärjestelmien kehitys. Euroopan komissio hyväksyi 17. lokakuuta 2019 delegoidun asetuksen (EU) 2019/2199 (26), jolla päivitettiin EU:n valvontaluetteloa monenvälisissä vientivalvontajärjestelmissä vuonna 2018 tehtyjen päätösten perusteella ja otettiin käyttöön uusia valvontatoimia muun muassa ilmalaukaisualustojen, monoliittisina integroituina mikroaaltopiireinä toteutettujen vahvistimien, erillismikroaaltotransistorien ja miehittämättömien vedenalaisten alusten osalta.

67.

Kaksikäyttötuotteiden koordinointiryhmä tuki edelleen EU:n vientivalvonnan tehokasta ja yhdenmukaista täytäntöönpanoa. Kaksikäyttötuotteita koskevassa sähköisessä järjestelmässä otettiin käyttöön uusia toimintoja, joilla parannettiin tietojen ja tekniikan vaihtoa EU:ssa. EU sai päätökseen toimialan vaatimustenmukaisuutta koskevien suuntaviivojen määrittelyn hyväksymällä 30. heinäkuuta 2019 komission suosituksen (EU) 2019/1318 (27). EU jatkoi myös sellaisen sähköisen lupajärjestelmän kehittämistä, jota toimivaltaiset viranomaiset voisivat käyttää vapaaehtoisuuden pohjalta. Vientivalvonta- ja lisensointitoimien avoimuuden varmistamiseksi julkaistiin vuosikertomus (28), ja 13. joulukuuta 2019 järjestettiin vientivalvontafoorumi, johon osallistui jäsenvaltioiden, toimialan ja kansalaisyhteiskunnan edustajia (29).

68.

EU:n vientivalvontapolitiikan uudelleentarkastelua jatkettiin. Neuvosto ja Euroopan parlamentti keskustelivat aktiivisesti kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnan nykyaikaistamista koskevasta komission ehdotuksesta. Neuvosto hyväksyi kesäkuussa 2019 valtuutuksen Euroopan parlamentin kanssa käytäviä neuvotteluja varten, ja lainsäädäntövallan käyttäjien väliset kolmikantaneuvottelut aloitettiin syksyllä.

69.

EU:n kantoja ja julkilausumia koordinoitiin tarkoituksenmukaisesti seuraavien vientivalvontajärjestelmiä koskevien kokousten valmistelun yhteydessä: ydinalan viejämaiden ryhmän täysistunto Nur-Sultanissa 20.–21. kesäkuuta 2019, Australian ryhmän täysistunto Pariisissa 3.–7. kesäkuuta 2019 sekä ohjusteknologian valvontajärjestelyn täysistunto Aucklandissa 7.–11. lokakuuta 2019.

70.

Ohjusteknologian valvontajärjestely (MTCR) on epävirallinen vapaaehtoisuuteen perustuva järjestely niiden maiden välillä, joiden yhteisenä tavoitteena on joukkotuhoaseiden kuljetukseen pystyvien miehittämättömien kantojärjestelmien leviämisen estäminen ja jotka pyrkivät koordinoimaan vientilupia koskevat kansalliset toimensa näiden järjestelmien leviämisen estämiseksi. MTCR-järjestelyyn osallistuvat valtiot ovat sitoutuneet noudattamaan vientipolitiikkaa koskevia yhteisiä suuntaviivoja (ohjusteknologian valvontajärjestelyn suuntaviivat), joita sovelletaan valvottavien tuotteiden yhteiseen luetteloon (ohjusteknologian valvontajärjestelyn laite-, ohjelmisto- ja teknologialiite). MTCR-kumppanit vaihtavat säännöllisesti tietoja vientilupiin liittyvistä kansallisista kysymyksistä. MTCR-suuntaviivat ja -valvontaluettelot muodostavat parhaiden käytäntöjen kansainvälisen vertailukohdan ohjuksiin liittyvien tuotteiden ja teknologioiden viennin valvomiseksi.

71.

EU:n kannalta tärkeä ohjusteknologian valvontajärjestelyyn liittyvä kysymys on edelleen se, etteivät Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Romania, Slovakia, Slovenia ja Viro pysty tällä hetkellä liittymään järjestelyyn. Ohjusteknologian valvontajärjestelyn kaltaisten vientivalvontajärjestelmien puheenjohtajuuden jatkuvuus ja ennustettavuus ovat keskeisiä niiden toiminnan ja uskottavuuden kannalta. Ohjusteknologian valvontajärjestelyyn kuuluvat EU:n jäsenvaltiot toimittivat lokakuussa 2019 täysistunnon käsiteltäväksi epävirallisen asiakirjan puheenjohtajuuteen liittyvistä kysymyksistä. Siinä tarkasteltiin tapoja edistää ja tukea järjestelmän puheenjohtajuuden jatkuvuutta. EU jatkaa keskusteluja jäsenten kanssa eri vaihtoehdoista. EU on aina kannattanut ohjusteknologian valvontajärjestelyssä tiukkoja julkilausumia kansainvälisen huolen ilmaisemiseksi Iranin ja Pohjois-Korean ballististen ohjusten laukaisuista ja ohjusteknologian merkittävästä kehittämisestä.

72.

EU:n P2P-vientivalvontaohjelman, jolla parannetaan kaksikäyttötuotteiden ja niihin liittyvien materiaalien, laitteiden ja teknologioiden vientivalvontajärjestelmien tehokkuutta, täytäntöönpanoa jatkettiin kuudella alueella. Vuonna 2019 ohjelmaa laajennettiin yhteistyön mahdollistamiseksi Irakin kanssa. Ohjelma kattaa tällä hetkellä yhteensä 37 maata, mukaan lukien Ukrainan tiede- ja teknologiakeskuksen ja Kazakstanin kansainvälisen tiede- ja teknologiakeskuksen kanssa toteutettaviin kohdennettuihin vientivalvonta-aloitteisiin osallistuvat 13 maata.

73.

EU:n P2P-vientivalvontaohjelman ja Yhdysvaltojen ulkoministeriön vientivalvontaa ja siihen liittyvää rajaturvallisuutta koskevan ohjelman välinen tiivis koordinointi jatkui. Lisäksi järjestettiin EU:n ja Yhdysvaltojen yhteisiä seminaareja uhka-arviomenetelmiä koskevien tietojen vaihtamiseksi, yhteisten vaikutusindikaattorien määrittelemiseksi ja avun koordinoimiseksi paikalla. EU järjesti elokuussa 2019 Suomessa EU:n P2P-vientivalvontaohjelman kumppanimaille EU:n vuotuisen P2P-kesäyliopiston kaupan strategisesta valvonnasta. EU:n P2P-portaali siirrettiin Euroopan unionin viralliseen verkkoympäristöön (https://europa.eu/cbrn-risk-mitigation/eu-p2p_en), ja visuaaliset ja sisällölliset päivitykset saadaan valmiiksi vuonna 2020. Portaali toimii edelleen kaikkien sotatarvikkeiden ja kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaa käsittelevien EU:n tukiohjelmien foorumina, jonka tavoitteena on tietojenvaihdon räätälöinti EU:n kumppanimaiden kanssa. Ohjelma rahoitetaan vakautta ja rauhaa edistävästä välineestä.

AVARUUS

74.

EU ja sen jäsenvaltiot edistivät edelleen turvallisen, suojatun ja kestävän avaruusympäristön säilyttämistä sekä ulkoavaruuden rauhanomaista käyttöä tasapuoliselta ja molemminpuolisesti hyväksyttävältä pohjalta. EU korosti edelleen avoimuuden ja luottamusta lisäävien toimien merkitystä ja piti tärkeänä sitä, että Yhdistyneiden kansakuntien puitteissa puolustetaan vastuullista toimintaa ulkoavaruudessa. Tältä osin EU antoi avaruuteen liittyviä julkilausumia YK:n yleiskokouksessa, YK:n aseidenriisuntakonferenssissa, YK:n aseidenriisuntatoimikunnassa ja ulkoavaruuden rauhanomaista käyttöä valvovassa YK:n komiteassa (COPUOS).

75.

EU ja sen jäsenvaltiot olivat edelleen vahvasti sitoutuneet kilpavarustelun ehkäisemiseen ulkoavaruudessa, mikä on olennaisen tärkeää kansainvälisen turvallisuuden ja vakauden lujittamiseksi ja avaruusympäristön pitkän aikavälin rauhanomaisen käytön turvaamiseksi. EU ilmaisi jälleen huolensa kaikenlaisten satelliitintorjunta-aseiden ja -voimavarojen kehittämisestä, myös maanpäällisten aseiden osalta, ja korosti, että tällaiseen kehitykseen on tärkeää puuttua nopeasti kansainvälisillä toimilla, joilla ehkäistään kilpavarustelu ulkoavaruudessa.

76.

EU ja sen jäsenvaltiot kannattivat voimakkaasti ulkoavaruustoiminnan pitkän aikavälin kestävyyden varmistamista koskevien 21 suuntaviivan ja johdanto-osan hyväksymistä. Ne hyväksyttiin ulkoavaruuden rauhanomaista käyttöä valvovassa komiteassa ja vahvistettiin YK:n yleiskokouksessa vuonna 2019 annetulla päätöslauselmalla (30). Suuntaviivat ovat tärkeä lisä ulkoavaruuden avoimuutta ja luottamusta lisääviin toimiin (31).

77.

EU:n asesulku- ja aseriisuntakonsortio järjesti 9. joulukuuta yhteistyössä EUH:n avaruustyöryhmän kanssa ”Security, Safety, Sustainability: Promoting Good Behaviour in Outer Space” -seminaarin. Sen tavoitteena oli vaihtaa näkemyksiä ja tietoja kansallisista, alueellisista ja globaaleista aloitteista, joilla edistetään turvallisen, suojatun ja kestävän avaruusympäristön säilyttämistä sekä ulkoavaruuden rauhanomaista käyttöä tasapuoliselta ja molemminpuolisesti hyväksyttävältä pohjalta. Seminaariin osallistui valtioiden virkamiehiä sekä tiedeyhteisön ja yksityisen sektorin edustajia. Osallistujat arvostivat avaruusalan yhteisön sekä asesulku- ja aseriisunta-alan yhteisön käymää hedelmällistä keskustelua ulkoavaruuden turvallisuuteen, suojaamiseen ja kestävyyteen liittyvistä aiheista.

JOUKKOTUHOASEIDEN LEVIÄMISEN VASTAISET LAUSEKKEET

78.

Joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen politiikkansa ja neuvoston vuonna 2013 antamien päätelmien mukaisesti EU pyrki edelleen sisällyttämään joukkotuhoaseiden leviämisen estämistä koskevia sitoumuksia kumppanimaiden kanssa tehtäviin sopimuksiin. Neuvotteluja jatkettiin joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen lausekkeen sisällyttämisestä Azerbaidžanin kanssa tehtävään uuteen sopimukseen, ja ne saatiin päätökseen Chilen ja Kirgisian kanssa. Lisäksi EU:n ja Kuuban uuden sopimuksen tiettyjen osien väliaikaista soveltamista koskevan EU:n ja Kuuban yhteisen päätöksen mukaisesti Brysselissä järjestettiin maaliskuussa ensimmäinen EU:n ja Kuuban välinen joukkotuhoaseiden leviämisen estämistä koskeva vuoropuhelu, joka perustui uuden sopimuksen joukkotuhoaseiden leviämisen vastaiseen lausekkeeseen. EU osallistui tarkkailijana ydinaseista ja kaikista muista joukkotuhoaseista vapaan vyöhykkeen perustamista Lähi-idässä käsitelleen konferenssin ensimmäiseen istuntoon, joka pidettiin New Yorkissa 18.–22. marraskuuta 2019.

MUUT MONENVÄLISET FOORUMIT

G7

79.

EU osallistui edelleen aktiivisesti G7-maiden asesulkualan pääjohtajien ryhmän kokouksiin. Vuonna 2019 EU osallistui Ranskan puheenjohtajakauden kokouksiin, joissa keskityttiin ajankohtaisiin asesulku- ja aseidenriisuntakysymyksiin. Niissä pyrittiin edistymään G7-maiden asesulkualan pääjohtajien ryhmän ja joukkotuhoaseiden ja -materiaalien leviämisen estämistä koskevan yleismaailmallisen kumppanuuden työskentelyn koordinoinnissa erityisesti siten, että luodaan läheisempi yhteys poliittisten prioriteettien ja hanketoimien välille.

80.

EU on edelleen sitoutunut joukkotuhoaseiden ja -materiaalien leviämisen estämistä koskevaan yleismaailmalliseen kumppanuuteen erityisesti antamalla teknistä apua (uhka-arviot, kansalliset toimintasuunnitelmat) ympäri maailmaa kemiallisten, biologisten, säteily- ja ydinriskien lieventämistä koskevan EU:n osaamiskeskusaloitteen välityksellä. G7-ryhmän 6. huhtikuuta 2019 antamassa asesulkua ja aseriisuntaa koskevassa julkilausumassa todettiin, että tarvetta on edelleen G7-johtoiselle yleismaailmalliselle kumppanuudelle, johon kuuluu nyt 30 aktiivista jäsentä ja EU.

POLIITTISEN VUOROPUHELUN KOKOUKSET

81.

EUH:n erityisedustaja asesulku- ja aseriisunta-asioissa piti asesulkua ja aseidenriisuntaa koskevan vuoropuhelun kokouksia Kiinan, Intian, Ukrainan ja Yhdysvaltojen kanssa. Hän kävi useita kahdenvälisiä keskusteluja eri sidosryhmien kanssa YK:n yleiskokouksen ensimmäisen komitean, ydinsulkusopimuksen vuonna 2020 pidettävän tarkistuskonferenssin toisen valmistelukomitean kokouksen sekä IAEA:n yleiskokouksen kaltaisten keskeisten foorumien yhteydessä. Kahdenvälisiä keskusteluja käytiin muun muassa aseidenriisuntaa käsittelevän YK:n korkean edustajan, kemiallisten aseiden kieltojärjestön pääjohtajan ja ohjusteknologian valvontajärjestelyn puheenjohtajana toimineen Uuden-Seelannin kanssa.

(1)  EUVL L 149, 7.6.2019, s. 63.

(2)  EUVL L 105, 16.4.2019, s. 25.

(3)  EUVL L 352, 23.12.2016, s. 74.

(4)  EUVL L 308, 16.11.2016, s. 22.

(5)  EUVL L 56, 28.2.2018, s. 34.

(6)  EUVL L 314, 11.12.2018, s. 41.

(7)  EUVL L 328, 12.12.2017, s. 32.

(8)  EUVL L 93, 2.4.2019, s. 3.

(9)  EUVL L 173, 27.6.2019, s. 47.

(10)  EUVL L 329, 13.12.2017, s. 49.

(11)  EUVL L 318, 10.12.2019, s. 159.

(12)  EUVL L 329, 13.12.2017, s. 55.

(13)  EUVL L 179, 12.7.2017, s. 8.

(14)  EUVL L 262, 15.10.2019, s. 66.

(15)  EUVL L 19, 22.1.2019, s. 11.

(16)  EUVL L 204, 2.8.2019, s. 29.

(17)  EUVL L 318, 10.12.2019, s. 123.

(18)  EUVL L 337, 19.12.2017, s. 28.

(19)  EUVL L 121, 12.5.2017, s. 39.

(20)  EUVL L 202, 4.8.2010, s. 5.

(21)  EUVL L 56, 28.2.2018, s. 46.

(22)  Saatavilla osoitteessa https://www.nonproliferation.eu/activities/online-publishing/non-proliferation-papers/

(23)  EUVL L 335, 13.12.2008, s. 99.

(24)  EUVL L 17, 23.1.2018, s. 40.

(25)  EUVL L 139, 30.5.2017, s. 38.

(26)  EUVL L 338, 30.12.2019, s. 1.

(27)  EUVL L 205, 5.8.2019, s. 15.

(28)  https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2019/FI/COM-2019-562-F1-FI-MAIN-PART-1.PDF

(29)  https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2019/december/tradoc_158495.pdf

(30)  https://www.unoosa.org/oosa/en/oosadoc/data/documents/2019/a/a7420_0.html

(31)  https://www.unoosa.org/oosa/oosadoc/data/documents/2013/a/a68189_0.html


LIITE I

OVERVIEW OF EU COUNCIL JOINT ACTIONS AND COUNCIL DECISIONS IN THE FRAMEWORK OF THE EUROPEAN UNION STRATEGY AGAINST THE PROLIFERATION OF WEAPONS OF MASS DESTRUCTION

 

Title

Objective and implementing entity

Budget and duration

1.

Council Decision (CFSP) 2019/97 of 21 January 2019 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention in the framework of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

This Council Decision serves as an operational policy tool for providing essential follow-up and momentum to the activities undertaken throughout 2016-2018 in the framework of Council Decision (CFSP) 2016/51 in support of the BTWC. It will support in particular the discussions in the BTWC Meetings of Experts in 2019 and 2020, as well as preparations for the Ninth Review Conference in 2021.

The following activities will be undertaken: (1) Universalisation; (2) Capacity development for national implementation; (3) Fostering biosecurity networks in the Global South; (4) BTWC inter-sessional programme and Ninth Review Conference in 2021; (5) Preparedness to prevent and respond to biological attacks; and, (6) Enabling tools for outreach.

Implementing Agency: BTWC Implementation Support Unit via UNODA

Budget: EUR 3 029 856

OJ L 19, 22.1.2019, p. 11

Estimated duration of the action: 36 months

2.

Council Decision (CFSP) 2019/538 of 1 April 2019 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The Council Decision foresees a contribution to the core activities of the Organisation, notably for verification, national implementation, universalisation and the Africa programme. It also contributes substantially to the project of transforming the OPCW laboratory into a Centre of Chemistry and Technology and to the implementation of the decision by the OPCW Conference of States Parties directing the OPCW Technical Secretariat to put into place arrangements to identify the perpetrators of the use of chemical weapons in the Syrian Arab Republic.

Implementing Agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 11 601 256

OJ L 93, 2.4.2019, p. 3

Estimated duration of the action: 36 months.

3.

Council Decision (CFSP) 2019/615 of 15 April 2019 on Union support for activities leading up to the 2020 Review Conference of the Parties to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT)

The Council Decision supports the organisation of a series of consultations: three thematic seminars for all States Parties on nuclear disarmament (Geneva), nuclear non-proliferation (New York) and peaceful uses of nuclear energy (Vienna), targeted at practitioners/diplomats, academia and civil society, as well as four regional meetings: Asia-Pacific, Africa, Latin America and the Caribbean, and the Middle East.

The regional meetings will cover all three of the NPT pillars viewed through the lens of regional priorities and concerns. All activities will seek to highlight the many benefits already provided by the NPT and the need to preserve those benefits.

Implementing Agency: UNODA.

Budget: EUR 1 299 883

OJ L 105, 16.4.2019, p. 25

Estimated duration of the action: 18 months.

4.

Council Decision (CFSP) 2019/938 of 6 June 2019 in support of a process of confidence-building leading to the establishment of a zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction in the Middle East

Objectives:

To produce a factual narrative of efforts to establish a ME WMDFZ between 1995 and 2015 to fill an important gap in the research literature and identify lessons for future efforts.

To identify key issues, opportunities, obstacles and ideas of contemporary relevance to consideration of a WMDFZ and efforts to enhance regional security cooperation.

To engage and obtain perspectives and insights from a wide community of researchers, policymakers and academics in the region on these issues and, in so doing, expand the number and diversity of participants exploring the prospects for dialogue and progress.

To facilitate dialogue among these experts with a view to fostering networks, communication and engagement that could in turn contribute to future efforts to advance regional security, arms control, non-proliferation and disarmament progress in the region.

Implementing Agency: UNIDIR.

Budget: EUR 2 856 278

OJ L 149, 7.6.2019, p. 63

Estimated duration of the action: 36 months.

5.

Council Decision (CFSP) 2019/1092 of 26 June 2019 amending Decision (CFSP) 2017/2302 in support of the OPCW activities to assist clean-up operations at the former chemical weapons storage site in Libya in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

Council Decision (CFSP) 2019/1092 extended the duration of Decision (CFSP) 2017/2302 from 20 months to 32 months.

Implementing Agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

OJ L 173, 27.6.2019, p. 47

6.

Council Decision (CFSP) 2019/1296 of 31 July 2019 in support of strengthening biological safety and security in Ukraine in line with the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

The overall objective of this Decision is to support three OSCE projects aiming at strengthening biological safety and security in Ukraine in line with UNSC Resolution 1540 (2004) and the EU-Ukraine Association Agreement.

The following activities would be undertaken:

a)

harmonisation of existing Ukrainian regulations on biosafety and biosecurity with international standards;

b)

establishing of the veterinary surveillance system sustainability in Ukraine; and

c)

awareness raising, education and training for life scientists on biosafety and biosecurity.

Implementing Agency: OSCE.

Budget: EUR 1 913 900

OJ L 204, 2.8.2019, p. 29

Estimated duration of the action: 36 months.

7.

Council Decision (CFSP) 2019/2108 of 9 December 2019 in support of strengthening biological safety and security in Latin America in line with the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

This Council Decision has the objective to improve biosafety and biosecurity in beneficiary countries in Latin America in line with UNSC Resolution 1540 (2004).

The following activities are to be undertaken:

a)

Technical and legislative assistance to strengthen, in beneficiary countries, regulations on biosafety and biosecurity and ensure their harmonization with international standards, and to promote and enhance regional cooperation;

b)

awareness raising, education and training on biosafety and biosecurity.

Implementing Agency: Organisation of American States (OAS).

Budget: EUR 2 738 708

OJ L 318, 10.12.2019, p. 123

Estimated duration of the action: 36 months.

8.

Council Decision (CFSP) 2019/2112 of 9 December 2019 amending Decision (CFSP) 2017/2303 in support of the continued implementation of UN Security Council Resolution 2118 (2013) and OPCW Executive Council decision EC/M-33/DEC.1 on the destruction of Syrian chemical weapons, in the framework of the implementation of the EU Strategy against proliferation of weapons of mass destruction

Council Decision (CFSP) 2019/2112 extended the duration of Decision (CFSP) 2017/2303 from 12 months to 48 months.

Implementing Agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPWC).

OJ L 318, 10.12.2019, p. 159

9.

Council Decision (CFSP) 2018/2011 of 17 December 2018 in support of gender mainstreamed policies, programmes and actions in the fight against small arms trafficking and misuse, in line with the Women, Peace and Security agenda

The objective is to support gender-mainstreaming of small arms (SALW) control and countering firearms abuse, in line with the Women, Peace and Security (WPS) agenda and the UN Programme of Action against illicit SALW (PoA), through:

the development of a training manual and an implementation support programme;

the development and implementation of train-the-trainer courses on gender;

the training for national officials, including those in security forces, on operational gender & SALW control issues;

training for regional UN staff;

the engagement with civil society, in order to address gender-specific manifestations of gun violence in local communities, including funding of local actions;

the creation of synergies between the 2030 Agenda for Sustainable Development Goals and the WPS agenda through the integration of gender perspectives in SALW control;

to implement the gender-related actions in the outcome document of the UN PoA Review Conference;

the promotion of research and analysis on SALW and gender;

the development and maintenance of a dedicated website to enhance the visibility and to increase the impact of the project;

the promotion of advocacy and of outreach activities in support of the implementation of the project.

Implementing agency: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 4 375 508

OJ L 322, 18.12.2018, p. 38

Estimated duration of the action: 36 months.

10.

Council Decision (CFSP) 2018/2010 of 17 December 2018 in support of countering illicit proliferation and trafficking of small arms, light weapons (SALW) and ammunition and their impact in Latin America and the Caribbean in the framework of the EU Strategy against Illicit Firearms, Small Arms & Light Weapons and their Ammunition ‘Securing Arms, Protecting Citizens’

With this Council Decision, the EU wishes to show its support to countering illicit arms in order to prevent violence, organised crime and conflicts in the region. The Council Decision has the following specific objectives:

Strengthen physical security and management systems for national military and other institutional stockpiles through improved site security measures and inventory control;

Reinforce national capabilities for destruction of seized, excess or unsafe SALW and ammunition;

Enhance national SALW marking and tracing capacity and foment regional cooperation on tracing confiscated weapons and ammunition;

Improve SALW transfer mechanisms through national legislation, border controls, and regional coordination; and

Promote socially responsible behaviours in selected communities, targeting groups that are severely affected by armed violence, including the use of turn-in campaigns or other strategies designed to reduce local incidence of violent crimes.

Implementing agency: Organization of American States (OAS).

Budget: EUR 3 000 000

OJ L 322, 18.12.2018, p. 27

Estimated duration of the action: 36 months.

11.

Council Decision (CFSP) 2018/1939 of 10 December 2018 on Union support for the universalisation and effective implementation of the International Convention for the Suppression of Acts of Nuclear Terrorism

With this Decision, the EU is supporting one of the key elements of the global nuclear security and anti-terrorism architecture, the International Convention for the Suppression of Acts of Nuclear Terrorism (ICSANT).

The objectives of the support are to increase the number of adherents to ICSANT, to raise awareness among national policy- and decision-makers, as well as capacity-building: to help improve national legislation and to strengthen the capacity of national stakeholders, including criminal justice officials to investigate, prosecute and adjudicate cases of nuclear terrorism.

The Council Decision aims to build synergies with on-going EU projects in support for relevant international legal instruments, such as the Amendment to the Convention on the Physical Protection of Nuclear Material and UN Security Council Resolution 1540.

The Council Decision will promote the universalization and effective implementation of ICSANT through the development and maintenance of a password-protected website on all resources on ICSANT including examples of national legislation; the development of an e-learning module on ICSANT, to be translated into at least four UN official languages; the provision of relevant legislative assistance; capacity building of relevant stakeholders including criminal justice officials that could be involved in investigating, prosecuting and adjudicating cases involving nuclear and other radioactive material covered by ICSANT; holding of global and regional workshops and country visits and by the collection and dissemination of good practices.

Implementing agency: United Nations (UN) Office on Drugs and Crime (UNODC) and the UN Counter-Terrorism Centre (UNCCT).

Budget: EUR 4 999 986

OJ L 314, 11.12.2018, p. 41

Estimated duration of the action: 36 months.

12.

Council Decision (CFSP) 2018/1943 of 10 December 2018 amending Decision (CFSP) 2017/2303 in support of the continued implementation of UN Security Council Resolution 2118 (2013) and OPCW Executive Council decision EC-M-33/DEC.1 on the destruction of Syrian chemical weapons, in the framework of the implementation of the EU Strategy against proliferation of weapons of mass destruction

The duration of Decision (CFSP) 2017/2303, on the provision of satellite imagery in support of the OPCW, has been extended for 12 months. This to allow the OPCW to continue the implementation of the activities and to reach their planned objectives.

Implementing agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 0

OJ L 314, 11.12.2018, p. 58

13.

Council Decision (CFSP) 2018/1788 of 19 November 2018 in support of the South-Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons (SEESAC) for the implementation of the Regional Roadmap on combating illicit arms trafficking in the Western Balkans

With a view to fighting the illicit trade in firearms and SALW in the Western Balkans, support is provided for the implementation of the ‘Regional Roadmap for a sustainable solution to the illegal possession, misuse and trafficking of SALW/firearms and their ammunition in the Western Balkans by 2024’.

This Council Decision also provides support for countering illicit arms trafficking in the Republic of Moldova, Ukraine and Belarus.

Implementing agency: South-Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons (SEESAC).

Budget: EUR 4 002 588

OJ L 293, 20.11.2018, p. 11

Estimated duration of the action: 36 months.

14.

Council Decision (CFSP) 2018/1789 of 19 November 2018 in support of combating the illicit trade in and proliferation of small arms and light weapons in the Member States of the League of Arab States

The focus of the project is on capacity-building in Arab States for implementing the UN Programme of Actions against illicit small arms and light weapons.

Actions in the following areas are supported:

international SALW transfer control (combating illicit arms flows);

identification and disruption of sources of illicit small arms (capacity-building for law-enforcement agencies);

other measures related to small-arms control, including stockpile management, control of related supplies and security;

disarmament, demobilisation and reintegration (DDR);

provision of information relevant to illicit SALW and enhanced SALW control.

Implementing agency: League of Arab States (LAS).

Budget: EUR 2 858 550

OJ L 293, 20.11.2018, p. 24

Estimated duration of the action: 24 months.

15.

Council Decision (CFSP) 2018/298 of 26 February 2018 on Union support for the activities of the Preparatory Commission for the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The EU assistance is supporting universal adherence to the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty and the long term sustainability of its verification regime through outreach and capacity building.

The Council Decision continues the support for:

certified auxiliary seismic stations part of the CTBTO International Monitoring System;

the development of noble gas sampling systems through study of materials for improved adsorption of xenon;

continuing the radio-xenon background measurement campaigns in different regions of the world;

the Ensemble Prediction System to quantify uncertainties and confidence level in Atmospheric Transport Modelling (ATM) simulations;

the scientific evaluation of the increase in resolution for ATM tools;

the development of new software;

enhancing the on-site inspection noble gas processing and detection;

enhancing the automatic processing and integration capabilities in seismic, hydro-acoustic and infrasound National Data Centre-in-a-Box;

integrated outreach and capacity-building targeting State Signatories and Non-Signatories.

Implementing agency: Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO).

Budget: EUR 4 594 752

OJ L 56, 28.2.2018, p. 34

Estimated duration of the action: 24 months.

16.

Council Decision (CFSP) 2018/299 of 26 February 2018 promoting the European network of independent non-proliferation and disarmament think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against proliferation of weapons of mass destruction

Over the period 2018-2021, EU funding for the activities of the European Network of Independent Non-Proliferation and Disarmament Think Tanks will be continued.

The following objectives will be further pursued:

(a)

to encourage political and security-related dialogue and long-term discussion of measures to combat the proliferation of WMD and their delivery systems;

(b)

to provide those participating in the relevant preparatory bodies of the Council with the opportunity to consult the Network on issues related to non-proliferation and disarmament;

(c)

to constitute a useful stepping stone for non-proliferation and disarmament action by the Union and the international community;

(d)

to contribute to enhancing third countries’ awareness of proliferation and disarmament challenges and of the need to work in cooperation with the Union;

(e)

to contribute to the development of expertise and institutional capacity in non-proliferation and disarmament matters in think tanks and governments in the Union and third countries.

Implementing agency: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 4 507 005

OJ L 56, 28.2.2018, p. 46

Estimated duration of the action: 42 months.

17.

Council Decision (CFSP) 2018/294 of 26 February 2018 amending Decision (CFSP) 2015/259 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The duration of Decision (CFSP) 2015/259 has been extended until December 2018, with a view to the full implementation of the activities.

Implementing agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 0

OJ L 55, 27.2.2018, p. 58

18.

Council Decision (CFSP) 2018/101 of 22 January 2018 on the promotion of effective arms export controls

This is a new phase of EU outreach activities in the field of arms export controls. 24 third countries in the EU close neighbourhood will receive technical assistance to improve their controls over arms transfer. In addition to promoting effective arms export controls, the objective of this Decision is to support regional cooperation, enhanced transparency and greater responsibility in line with the principles of the EU Common Position 2008/944/CFSP and the risk assessment criteria contained therein.

Implementing agency: German Federal Office for Economic Affairs and Export Control (‘BAFA’).

Budget: EUR 1 304 107

OJ L 17, 23.1.2018, p. 40

Estimated duration of the action: 30 months.

19.

Council Decision (CFSP) 2017/2370 of 18 December 2017 in support of the Hague Code of Conduct and ballistic missile non-proliferation

The contribution aims to:

a)

promote the subscription to the Code by an ever larger number of States and ultimately its universality;

b)

support the full implementation of the Code;

c)

promote dialogue among subscribing and non-subscribing States with the aim of helping to build confidence and transparency, encouraging restraint and creating more stability and security for all;

d)

reinforce the Code’s visibility and raising public awareness about the risks and threats posed by ballistic missile proliferation;

e)

explore, in particular through academic studies, possibilities of enhancing the Code and of promoting cooperation between the Code and other relevant multilateral instruments, such as the Missile Technology Control Regime, UNSCR 1540 (2004) and the United Nations Register of Objects Launched in Outer Space.

Implementing agency: Fondation pour le Recherche Stratégique.

Budget: EUR 1 878 120

OJ L 337, 19.12.2017, p. 28

Estimated duration of the action: 40 months.

20.

Council Decision (CFSP) 2017/2302 of 12 December 2017 in support of the OPCW activities to assist clean-up operations at the former chemical weapons storage site in Libya

a)

The contribution aims to support the OPCW in the complete destruction of Libya’s chemical weapons stockpile subject to the verification measures provided for in the Chemical Weapons Convention. The specific objectives of the project are to:

b)

complete the full clean-up operations at the former chemical weapons storage site at Ruwagha (Al Jufra province), in an environmentally compliant manner, subject to the verification measures provided for in the Chemical Weapons Convention (CWC);

c)

increase the capacity of the Libyan National Authority (LNA), as designated pursuant to Article VII(4) of the CWC, and those engaged in destruction, decontamination, and disposal of chemical materials in Libya, and

d)

train those engaged in these efforts to collect, record, and transport soil samples in and around the Ruwagha tank farm in accordance with OPCW standards, with the use of live video feeds and sealed OPCW cameras, for compliance with the report of the Eighty-Third Session of the Executive Council.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 3 035 591

OJ L 329, 13.12.2017, p. 49

Estimated duration of the action: 20 months.

21.

Council Decision (CFSP) 2017/2303 of 12 December 2017 in support of the continued implementation of UN Security Council Resolution 2118 (2013) and OPCW Executive Council decision EC-M-33/DEC.1 on the destruction of Syrian chemical weapons

The project supported through this Decision is the provision of situation-awareness products related to the security of the OPCW fact-finding mission, including the status of the road network through the delivery to OPCW of SatCen satellite imagery products.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 003 717

OJ L 329, 13.12.2017, p. 55

Estimated duration of the action: 12 months.

22.

Council Decision (EU) 2017/2284 of 11 December 2017 to provide support to States in the African, Asia-Pacific and Latin America and Caribbean regions to participate in the high-level fissile material cut-off treaty expert preparatory group consultative process

The contribution provides support to States in the African, the Asia-Pacific and the Latin America and Caribbean regions to participate in the high-level FMCT expert preparatory group consultative process, in sub-regional workshops and expert meetings. It also aims to facilitate the transmission of knowledge between academia, civil society organisations and Member States relating to fissile materials and to establish a repository of relevant information and publications.

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 1 220 881

OJ L 328, 12.12.2017, p. 32

Estimated duration of the action: 36 months.

23.

Council Decision (CFSP) 2017/1252 of 11 July 2017 in support of the strengthening of chemical safety and security in Ukraine in line with the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on the non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

Aiming to enhance peace and security in the neighbourhood of the Union by reducing the threat posed by the illicit trade of controlled and toxic chemicals in the OSCE region, in particular in Ukraine and to uphold effective multilateralism at regional level by supporting the action of the OSCE to enhance the capabilities of the competent authorities in Ukraine to prevent the illicit trade of controlled and toxic chemicals in line with obligations under UNSCR 1540, the contribution provides support for:

a)

improving Ukraine’s regulatory system on chemical safety and security;

b)

establishing a Ukrainian national reference centre to identify controlled and toxic chemicals;

c)

strengthening controls over cross-boundary movement of controlled and toxic chemicals.

Implementing agency: the OSCE Secretariat and an OSCE Project Coordinator in Ukraine.

Budget: EUR 1 431 157

OJ L 179, 12.7.2017, p. 8

Estimated duration of the action: 36 months.

24.

Council Decision (CFSP) 2017/1195 of 4 July 2017 amending Decision 2014/129/CFSP, promoting the European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction (EU Consortium Second Extension)

Second Extension of the EU Consortium Council Decision

Implementing agency: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 434 254

OJ L 172, 5.7.2017, p. 14

Estimated duration of the action: 6 months.

25.

Council Decision (CFSP) 2017/915 of 29 May 2017 on Union outreach activities in support of the implementation of the Arms Trade Treaty

This is a second phase of EU outreach activities in support of the Arms Trade Treaty in order to:

a)

support a number of States to strengthen their arms transfer control systems for effective implementation of the ATT;

(b)

increase awareness and ownership of the ATT at national and regional levels by the relevant national and regional authorities and civil society stakeholders.

Implementing agency: German Federal Office for Economic Affairs and Export Control (‘BAFA’) and Expertise France (EF).

Budget: EUR 8 368 151

OJ L 139, 30.5.2017, p. 38

Estimated duration of the action: 36 months.

26.

Council Decision (CFSP) 2017/809 of 11 May 2017 in support of the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on the non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

The support provided aims to help enhance the relevant national and regional efforts and capabilities, primarily through training, capacity-building and assistance facilitation in close coordination with other Union programmes and other actors involved in the implementation of UNSCR 1540 (2004); to ensure synergies and complementarity; to contribute to the practical implementation of specific recommendations of both the 2009 comprehensive review on the status of implementation of UNSCR 1540 (2004) and the outcome of the comprehensive review conducted during 2016, in particular in the areas of technical assistance, international cooperation and raising public awareness; to support the development of voluntary UNSCR 1540 (2004) national implementation action plans upon States’ request; to promote the engagement of relevant stakeholders from industry and civil society in the implementation of UNSCR 1540 (2004).

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 2 672 770

OJ L 121, 12.5.2017, p. 39

Estimated duration of the action: 36 months.

27.

Council Decision (CFSP) 2017/632 Amending Decision 2014/129/CFSP, promoting the European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction (EU Consortium First Extension)

Extending the duration of Council Decision 2014/129/CFSP to enable the full implementation of the activities contained therein.

Implementing agency: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: no-cost extension

OJ L 90, 4.4.2017, p. 10

Estimated duration of the action: 3 months.

28.

Council Decision (CFSP) 2016/2383 of 21 December 2016 on the Union support for the International Atomic Energy Agency (IAEA) activities in the area of nuclear security and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The support provided for the nuclear security activities of the IAEA aims to:

a)

ensure the sustainability and effectiveness of support provided through previous Joint Actions and Decisions;

b)

strengthen countries indigenous nuclear security support infrastructure;

c)

strengthen countries legislative and regulatory framework;

d)

strengthen nuclear security systems and measures for nuclear and other radioactive materials;

e)

strengthen countries institutional infrastructure and capabilities to deal with nuclear and radioactive materials out of regulatory control;

f)

strengthen countries response and resilience to cybercrime and mitigate its impact on nuclear security;

g)

enhance education and training capacities in the field of nuclear security;

h)

provide focused and continuing support for the implementation and universal adherence to the Amendment to the Convention on the Physical Protection of Nuclear Material.

Implementing agency: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 9 361 204,23

OJ L 352, 23.12.2016, p. 74

Estimated duration of the action: 36 months.

29.

Council Decision (CFSP) 2016/2001 of 15 November 2016 on a Union contribution to the establishment and the secure management of a Low Enriched Uranium (LEU) Bank under the control of the International Atomic Energy Agency (IAEA) in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The contribution provides support for the safe and secure operation and management of the IAEA LEU Bank by ensuring high levels of security and safety during transport and storage, in line with the IAEA safety standards and security guidance documents. It provides support for:

a)

the safe and secure establishment of storage for the 90 tonnes of LEU;

b)

the secure transport of 90 tonnes of LEU;

c)

the long term storage of the 90 tonnes of LEU

Implementing agency: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 4 362 200

OJ L 308, 16.11.2016, p. 22

Estimated duration of the action: 60 months after the date of the conclusion of the financing agreement.

30.

Council Decision (CFSP) 2016/51 of 18 January 2016 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC) in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The contribution provides support for:

a)

promoting universal adherence to the BTWC by encouraging States not party to better understand the benefits of joining the BTWC and getting more involved in BTWC meetings and other activities,

b)

enhancing interaction with non-governmental stakeholders on science and technology and biosafety and biosecurity,

c)

developing national capacities for BTWC implementation — in particular in developing countries, and on areas such as Articles VII and X — by improving the quality and quantity of declarations submitted under the Confidence-Building Measures system in order to enhance confidence in compliance with the BTWC,

d)

supporting the intersessional programme and the preparations for the Eighth Review Conference,

e)

strengthening the United Nations Secretary-General’s Mechanism for Investigation of Alleged Use of Chemical, Biological and Toxin Weapons (SGM),

f)

enabling tools for awareness-raising, education and engagement.

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 2 340 000

OJ L 12, 19.1.2016, p. 50

Estimated duration of the action: 36 months from the conclusion of the financing agreement.

31.

Council Decision (CFSP) 2015/2215 of 30 November 2015 in support of UNSCR 2235 (2015), establishing an OPCW-UN joint investigative mechanism to identify the perpetrators of chemical attacks in the Syrian Arab Republic

The decision supported the OPCW and the JIM by contributing to costs associated with their activities under UNSCR 2235 (2015), with the following overall objective: identification to the greatest extent feasible of individuals, entities, groups or governments who were perpetrators, organisers, sponsors or otherwise involved in the use of chemicals, including chlorine or any other toxic chemical, as weapons in the Syrian Arab Republic, where the OPCW FFM determines or has determined that a specific incident in the Syrian Arab Republic involved or likely involved the use of chemicals, including chlorine or any other toxic chemical, as weapons.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 290 463

OJ L 314, 1.12.2015, p. 51

Estimated duration of the action: 18 months from the conclusion of the financing agreement.

32.

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 2 295 632

OJ L 314, 1.12.2015, p. 51

Estimated duration of the action: 18 months from the conclusion of the financing agreement.

33.

Council Decision (CFSP) 2015/1838 of 12 October 2015 amending Decision 2013/391/CFSP in support of the practical implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

Decision 2013/391/CFSP was amended as follows: (1) in Article 5, paragraph 2 was replaced by the following: ‘2. This Decision shall expire on 25 April 2016.’ (2) in the Annex, point 6 was replaced by the following: ‘6. DURATION This Decision will expire on 25 April 2016.’

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 750 000

OJ L 266, 13.10.2015, p. 96

Duration of the action:

1)

CD 2013/391/CFSP (row 65): 24 months;

2)

CD (CFSP) 2015/1838: extended it until 25 April 2016.

34.

Council Decision (CFSP) 2015/1837 of 12 October 2015 on Union support for the activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The sixth Council Decision supports the CTBT Organisation, without substituting actions/projects funded through the regular budget, a) in its technical pillars to enhance the technical and scientific capacity of the PTS and b) in its capacity to promote the universal adherence and entry-into-force of the Treaty and the verification regime through training and educational activities. The projects aim to:

a)

sustain the operability of the CTBTO verification system;

b)

expand the capabilities of the Multispectral/Infrared (MSIR) system, developed by the PTS under EU Council Decision V, by adding dedicated sensors to help inspection teams detect OSI-relevant features;

c)

promote universal adherence and the entry into force of the Treaty and the long term sustainability of its verification regime through outreach activities and capacity building.

Implementing agency: The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO).

Budget: EUR 3 024 756

OJ L 266, 13.10.2015, p. 83

Duration of the action: 24 months from the conclusion of the financial agreement.

35.

Council Decision (CFSP) 2015/259 of 17 February 2015 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The EU Council Decision (CFSP) 2015/259 for the years 2015-17 has made available to the OPCW some EUR 2,5 mln to support:

a)

universality,

b)

national implementation,

c)

international cooperation,

d)

the Africa Programme and

e)

implementation of lessons learned from the Syrian operation.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 528 069

OJ L 43, 18.2.2015, p. 14

Duration of the action: 36 months.

36.

Council Decision (CFSP) 2015/203 of 9 February 2015 in support of the Union proposal for an international Code of Conduct for outer-space activities as a contribution to transparency and confidence building measures in outer-space activities

The objective was to promote the proposal for an international Code of Conduct on outer-space activities as a contribution to the creation of TCBMs in outer-space activities in line with UNGA Resolution A/RES/68/50, while building on the lessons-learned from Council Decision 2012/281/CFSP.

The projects supported by the EU aimed to:

a)

enhance awareness, knowledge and understanding of the proposal for an international Code of Conduct and the process led by the European Union.

b)

continue to provide a framework for the multilateral process on the proposal for an international Code of Conduct for outer-space activities, that will enable the international community to continue to engage with a view to building the widest possible consensus for adoption of the Code of Conduct, through supporting multilateral meetings for negotiations on the draft Code, and for its formal adoption.

Implementing agency: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 775 729

OJ L 33, 10.2.2015, p. 38

Duration of the action: 18 months.

37.

Council Decision 2014/913/CFSP of 15 December 2014 in support of the HCoC and ballistic missile Non-Proliferation in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The objectives were to:

1.

Support the Hague Code of Conduct against ballistic missile proliferation and the Missile Technology Control Regime, in particular with the aim to:

a)

promote universality and the subscription to the Code by all States with ballistic missile capabilities;

b)

support the implementation and reinforce the visibility of the Code;

c)

promote adherence to the MTCR guidelines and its annex.

2.

More generally, to support a range of activities to fight against the proliferation of ballistic missiles, aimed notably at raising awareness of this threat, stepping up efforts to increase the effectiveness of multilateral instruments, building up support to initiatives to address these specific challenges and helping interested countries to reinforce nationally their relevant export control regimes.

Implementing agency: Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS).

Budget: EUR 990 000

OJ L 360, 17.12.2014, p. 44

Duration of the action: 30 months.

38.

Council Decision 2014/129/CFSP of 10 March 2014 promoting the European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The Council Decision continued the support to the Consortium of think-tanks. It built on the achievements and experiences since 2011. New tasks were added, among which:

a)

annual international conference on non-proliferation and disarmament (3 in total; 250-300 targeted participants, international in scope, held in Brussels)

b)

annual consultative meeting on non-proliferation and disarmament (3 in total, 100 targeted participants, European in scope, held in Brussels)

c)

internet platform and production of policy papers;

d)

ad hoc seminars;

e)

help-desk facility for production within two weeks-time of up to twenty 5-10 pages policy papers on demand by EEAS;

f)

education on non-proliferation and disarmament (European online curriculum for university use to be available 24 months after the starting of the contract).

Implementing agency: The EU Non-Proliferation Consortium of Think-Tanks.

Budget: EUR 3 600 000

OJ L 71, 12.3.2014, p. 3

Duration of the action: 36 months.

39.

Council Decision 2013/726/CFSP of 9 December 2013 in support of the UNSCR 2118 (2013) and OPCW Executive Council EC-M-33/Dec 1, in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The overall objective was to support the OPCW activities by contributing to costs associated with the inspection and verification of the destruction of Syrian chemical weapons, and costs associated with activities complementary to the core mandated tasks in support of UNSCR 2118 (2013) and the OPCW Executive Council Decision of 27 September 2013 on the destruction of Syrian chemical weapons and subsequent and related resolutions and decisions. The project under the Council Decision provided situation-awareness products: satellite imagery and related information products of the EU Satellite Centre, related to the security of the OPCW-UN Joint Mission, including the status of the road network.

Implementing agency: The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 311 842

OJ L 329, 10.12.2013, p. 41

Duration of the action: 12 months. Extended until 30 September 2015.

Implemented.

40.

Council Decision 2013/668/CFSP of 18 November 2013 in support of World Health Organisation activities in the area of bio-safety and bio-security in the framework of the European Union Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The overall objective was to support the implementation of the BTWC focusing on the safety and security of microbial or other biological agents or toxins in laboratories and other facilities, including during transportation and to promote bio-risk reduction practices and awareness, including biosafety, biosecurity, bioethics and preparedness against intentional misuse of biological agents and toxins.

Implementing entity: The World Health Organisation (WTO).

Budget: EUR 1 727 000

OJ L 310, 20.11.2013, p. 13

Duration of the action: 24 months.

41.

Council Decision 2013/517/CFSP of 21 October 2013 on the Union support for the activities of the International Atomic Energy Agency in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA VI

The overall aim was to support the IAEA activities in the areas of nuclear security and verification to:

(a)

promote universal adherence to international non-proliferation and nuclear security instruments, including IAEA comprehensive safeguards agreements and additional protocols;

(b)

protect proliferation-sensitive materials and equipment and the relevant technology by providing legislative and regulatory assistance in the area of nuclear security and safeguards;

(c)

strengthen the detection of, and response to, illicit trafficking of nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 8 050 000

OJ L 281, 23.10.2013, p. 6

Duration of the action: 36 months.

42.

Council Decision 2013/391/CFSP of 22 July 2013 in support of the practical implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

The support focused on:

(a)

enhancing relevant national and regional efforts and capabilities primarily through capacity-building and assistance facilitation;

(b)

contributing to the practical implementation of specific recommendations of the 2009 Comprehensive Review of the status of implementation of UNSCR 1540 (2004), in particular in the areas of technical assistance, international cooperation and raising public awareness;

(c)

initiating, developing and implementing national action plans upon states request.

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 750 000

OJ L 198, 23.7.2013, p. 40

Duration of the action: 24 months.

43.

Council Decision 2012/699/CFSP of 13 November 2012 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO V.

The Union supported four projects, the objectives of which were to:

(a)

provide technical assistance and capacity building to State Signatories to enable them to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBT verification system;

(b)

develop capacity for future generations of CTBT experts through the Capacity Development Initiative (CDI);

(c)

enhance the Atmospheric Transport Model (ATM);

(d)

characterize and mitigate Radio Xenon noble gases;

(e)

support the Integrated Field Exercise in 2014 (IFE14) through the development of an integrated multispectral array;

(f)

sustain certified IMS Auxiliary Seismic Stations.

Implementing entity: The Preparatory Commission of the CTBTO.

Budget: EUR 5 185 028

OJ L 314, 14.11.2012, p. 27

Duration of the action: 24 months. Extended to 3 December 2015.

Implemented.

44.

Council Decision 2012/423/CFSP of 23 July 2012 on support of ballistic missile non-proliferation in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction and of the Council Common Position 2003/805/CFSP

The objectives were to:

(a)

support the activities of The Hague Code of Conduct against ballistic missile proliferation, in particular with the aim to:

promote the universality of the Code and the subscription to the Code by all States with ballistic missile capabilities;

support the implementation of the Code;

reinforce the visibility of the Code on the occasion of the tenth anniversary of its signature;

(b)

support a range of activities to fight against the proliferation of ballistic missiles, step up efforts to increase the effectiveness of multilateral instruments, build up support for initiatives addressing these specific challenges and help interested countries to reinforce nationally their relevant export control regimes.

Implementing entity: Fondation pour le Recherche Stratégique (FRS).

Budget: EUR 930 000

OJ L 196, 24.7.2012, p. 74

Duration of the action: 24 months. Extended to 28 March 2015.

Implemented.

45.

Council Decision 2012/422/CFSP of 23 July 2012 in support of a process leading to the establishment of a zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction in the Middle East.

The objectives were to:

(a)

support the work of the Facilitator for the 2012 Conference on the establishment of a Middle East zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction;

(b)

enhance the visibility of the Union as a global actor and in the region in the field of non-proliferation;

(c)

encourage regional political and security-related dialogue within civil societies and governments, and more particularly among experts, officials and academics;

(d)

identify concrete confidence-building measures that could serve as practical steps towards the prospect of a Middle East zone free of WMD and their means of delivery;

(e)

encourage discussion on the universalization and implementation of relevant international treaties and other instruments to prevent the proliferation of WMD and their delivery systems;

(f)

discuss issues related to peaceful uses of nuclear energy and international and regional cooperation.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 352 000

OJ L 196, 24.7.2012, p. 67

Duration of the action: 18 months.

A contingency amount of EUR 20 000 was given to the Arab Institute for Security Studies in Amman, Jordan for organising a meeting on the subject of the WMDFZ in the M.E. (13-14 November 2013).

Implemented.

46.

Council Decision 2012/421/CFSP of 23 July 2012 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC), in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objectives were to:

(a)

promote universal adherence to the BTWC,

(b)

support the implementation of the BTWC and the submission of CBMs by the States Parties,

(c)

support the work of the 2012-2015 inter-sessional programme with a view to strengthening the implementation and effectiveness of the BTWC.

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 1 700 000

OJ L 196, 24.7.2012, p. 61

Duration of the action: 24 months. Extended to 31 January 2015.

Implemented.

47.

Council Decision 2012/281/CFSP of 29 May 2012 in the framework of the European Security Strategy in support of the Union proposal for an international Code of Conduct on outer-space activities.

The objectives were:

(a)

consultations with States, active or not yet active on space issues to discuss the proposal and to gather their views,

(b)

gathering expert support for the process of developing an international Code of Conduct for outer-space activities.

Implementing entity: United Nations Institute for Disarmament Research (UNIDIR).

Budget: EUR 1 490 000

OJ L 140, 30.5.2012, p. 68

Duration of the action: 18 months. Extended to 31 July 2014.

Implemented.

48.

Council Decision 2012/166/CFSP of 23 March 2012 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — V.

The objectives were to:

(a)

enhance the capacities of States Parties in fulfilling their obligations under the CWC,

(b)

enhance the preparedness of States Parties to prevent and respond to attacks involving toxic chemicals,

(c)

enhance international cooperation in the field of chemical activities,

(d)

support the ability of the OPCW to adapt to developments in the field of science and technology,

(e)

promote universality by encouraging States not Parties to join the CWC.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 140 000

OJ L 87, 24.3.2012, p. 49

Duration of the action: 24 months. Extended to 31 December 2014.

Implemented.

49.

Council Decision 2010/799/CFSP of 13 December 2010 in support of a process of confidence-building leading to the establishment of a zone free of weapons of mass destruction and their means of delivery in the Middle East in support of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objectives were to:

(a)

encourage regional political and security-related dialogue within civil societies and governments, and among experts, officials and academics,

(b)

identify confidence-building measures that could serve as practical steps towards the prospect of a Middle East zone free of WMD and their means of delivery,

(c)

encourage discussion on the universalization and implementation of relevant international treaties and other instruments to prevent the proliferation of WMD and their delivery systems,

(d)

discuss issues related to the peaceful uses of nuclear energy and international and regional cooperation in this regard.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 347 700

OJ L 341, 23.12.2012, p. 27

Implemented.

50.

Council Decision 2010/585/CFSP of 27 September 2010 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA V.

The objectives were:

(a)

strengthening national legislative and regulatory infrastructures for the implementation of relevant international instruments in the areas of nuclear security and verification, including comprehensive safeguards agreements and the Additional Protocol,

(b)

assisting States in strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials,

(c)

strengthening States’ capabilities for detection and response to illicit trafficking in nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 9 966 000

OJ L 259, 1.10.2010, p. 10

Duration of the action: 24 months. Extended to 31 December 2014.

Implemented.

51.

Council Decision 2010/430/CFSP of 26 July 2010 establishing a European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objective of this network of independent non-proliferation think tanks was to encourage political and security-related dialogue and the long-term discussion of measures to combat the WMD proliferation and their delivery systems within civil society, and among experts, researchers and academics. The support for the network focused on:

(a)

organising a kick-off meeting and an annual conference with a view to submitting a report and/or recommendations to the High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy (HR),

(b)

creating an internet platform to facilitate contacts and foster research dialogue among the network of non-proliferation think tanks.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 2 182 000

OJ L 202, 4.8.2010, p. 5

Duration of the action: 36 months. Extended to 30 June 2014.

Implemented.

52.

Council Decision 2010/461/CFSP of 26 July 2010 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO IV.

The objectives were to:

(a)

improve the operation and sustainability of the auxiliary seismic stations network of the CTBT’s International Monitoring System;

(b)

improve the CTBT verification system through strengthened cooperation with the scientific community;

(c)

provide technical assistance to States Signatories in Africa and in the Latin American and Caribbean Region so as to enable them to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBT verification system;

(d)

develop an OSI noble gas capable detection system.

Implementing entity: The Preparatory Commission of the CTBTO.

Budget: EUR 5 280 000

OJ L 219, 20.8.2010, p. 7

Duration of the action: 18 months. Extended to 16 May 2014.

Implemented.

53.

Council Decision 2009/569/CFSP of 27 July 2009 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction: OPCW IV.

The objective was to support universal adherence to the CWC, to promote ratification/accession to the CWC by States not Parties (signatory States as well as non-signatory States) and to support the full implementation of the CWC by the States Parties:

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 110 000

OJ L 197, 29.7.2009, p. 96

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

54.

Council Decision 2008/974/CFSP of 18 December 2008 in support of the Hague Code of Conduct against ballistic missile proliferation in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The EU supported three aspects of the Code:

(a)

universality of the Code,

(b)

implementation of the Code,

(c)

improved functioning of the Code.

Implementing entity: Fondation pour le Recherche Stratégique (FRS).

Budget: EUR 1 015 000

OJ L 345, 23.12.2008, p. 91

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

55.

Council Joint Action 2008/858/CFSP of 10 November 2008 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC), in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The overall objective was to:

(a)

support universal adherence to the BTWC,

(b)

improve implementation of the BTWC, including the submission of confidence building measures declarations, and

(c)

support the best use of the inter-sessional process 2007-2010 for the preparation of the 2011 Review Conference.

Implementing entity: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA) — Geneva.

Budget: EUR 1 400 000

OJ L 302, 13.11.2008, p. 29

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

56.

Council Joint Action 2008/588/CFSP of 15 July 2008 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO III.

The EU supported the building of capacity of the Preparatory Commission of the CTBTO in the area of verification by:

(a)

noble gas monitoring: radio-xenon measurements and data analysis,

(b)

integrating States Signatories in Africa to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBTO monitoring and verification system.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 2 316 000

OJ L 189, 17.7.2008, p. 28

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

57.

Council Joint Action 2008/368/CFSP of 14 May 2008 in support of the implementation of UNSCR 1540.

The projects in support of the implementation of UNSCR 1540 were six workshops aiming at enhancing the capacity of export-control officials in six sub regions: Africa, Central America, Mercosur, the Middle East and Gulf Regions, Pacific Islands and South-East Asia — to implement UNSCR 1540 in practice. The workshops were tailored for border, customs and regulatory officials and contained the main elements of an export control process including applicable laws (including national and international legal aspects), regulatory controls (including licensing provisions, end-user verification and awareness-raising programmes) and enforcement (including commodity identification, risk-assessment and detection methods).

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 475 000

OJ L 127, 15.5.2008, p. 78

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

58.

Council Joint Action 2008/314/CFSP of 14 April 2008 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction– IAEA IV.

The objectives were to:

(a)

strengthen national legislative and regulatory infrastructures for the implementation of relevant international instruments in the areas of nuclear security and verification, including comprehensive safeguards agreements and the Additional Protocol,

(b)

assist States in strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials,

(c)

strengthen States’ capabilities for detection and response to illicit trafficking in nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 7 703 000

OJ L 107, 17.4.2008, p. 62

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

59.

Council Joint Action 2008/307/CFSP of 14 April 2008 in support of World Health Organisation activities in the area of laboratory bio-safety and bio-security — WHO I.

The overall objective was to support the implementation of the BTWC, in particular those aspects that relate to the safety and security of microbial or other biological agents and toxins in laboratories and other facilities, including during transportation as appropriate, to prevent unauthorised access to and removal of such agents and toxins. The contribution aimed to:

(a)

promote bio-risk reduction management through regional and national outreach,

(b)

strengthen the security and laboratory management practices against biological risks.

Implementing entity: The World Health Organisation (WTO).

Budget: EUR 2 105 000

OJ L 106, 16.4.2008, p. 17

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

60.

Council Joint Action 2007/753/CFSP of 19 November 2007 in support of the IAEA monitoring and verification activities in the DPRK.

The objective was to contribute to the monitoring and verification activities in the DPRK, in accordance with the Initial Actions of 13 February 2007, as agreed in the framework of the six-party-talks.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA — Department of Safeguards).

Budget: EUR 1 780 000

OJ L 304, 22.11.2007, p. 38

Estimated duration of the action: 18 months. Suspension, Force majeure. Ended.

61.

Council Joint Action 2007/468/CFSP of 28 June 2007 of 28 June 2007 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction CTBTO II.

The objective was to support the early entry into force of the Treaty, and the establishing of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) verification regime through:

(a)

improvement of the knowledge of Provisional Technical Secretariat noble gas measurements;

(b)

support for the Integrated Field Exercise 2008.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 1 670 000

OJ L 176, 6.7.2007, p. 31

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

62.

Council Joint Action 2007/185/CFSP of 19 March 2007 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — OPCW III.

The objective was to support universal adherence to the CWC, to promote ratification/accession to the CWC by States not Parties (signatory States as well as non-signatory States) and to support the full implementation of the CWC by the States Parties. The contribution also promoted international cooperation in the field of chemical activities, as accompanying measures to the implementation of the CWC and provided support for the creation of a collaborative framework among the chemical industry, OPCW and national authorities on the 10th anniversary of the OPCW.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 700 000

OJ L 85, 27.3.2007, p. 10

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

63.

Council Joint Action 2007/178/CFSP of 19 March 2007 in support of chemical weapons destruction in the Russian Federation in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — Russian Federation IV.

The objective was to assist the Russian Federation in destroying some of its chemical weapons as required by the CWC. This Joint Action supported the completion of the electricity supply infrastructure at Shchuch’ye chemical weapon destruction facility.

Implementing entity: The Ministry of Defence of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Budget: EUR 3 145 000

OJ L 81, 22.3.2007, p. 30

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

64.

Council Joint Action 2006/418/CFSP of 12 June 2006 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA III.

The objective was to strengthen nuclear security in selected countries focusing on:

(a)

legislative and regulatory assistance;

(b)

strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials;

(c)

strengthening of countries capabilities for detection and response to illicit trafficking.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 6 995 000

OJ L 165, 17.6.2006, p. 20

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

65.

Council Joint Action 2006/419/CFSP of 12 June 2006 in support of the implementation of the United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The action aimed at addressing three aspects:

(a)

awareness-raising of requirements and obligations under the Resolution,

(b)

strengthening national capacities in three target regions: Africa, Latin America and Caribbean, Asia-Pacific, in drafting national reports on the implementation of UNSC Resolution 1540 (2004) and

(c)

sharing experience from the adoption of national measures required for the implementation of the Resolution.

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 195 000

OJ L 165, 17.6.2006, p. 30

Duration of the action: 22 months.

Implemented.

66.

Council Joint Action 2006/243/CFSP of 20 March 2006 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in the area of training and capacity building for verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO I.

The objective was to improve the capacity of CTBT Signatory States to fulfil their verification responsibilities and to enable them to fully benefit from participation in the treaty regime with the help of a computer-based training/self-study.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 1 133 000

OJ L 88, 25.3.2006, p. 68

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

67.

Council Joint Action 2006/184/CFSP of 27 February 2006 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention, in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objective was to support universal adherence to the BTWC, promote accession to the BTWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States) and support the implementation of the BTWC by States Parties.

Implementing entity: The Graduate Institute of International Studies (GIIS), Geneva.

Budget: EUR 867 000

OJ L 65, 7.3.2006, p. 51

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

68.

Council Joint Action 2005/913/CFSP of 12 December 2005 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — OPCW II.

The objective was to support universal adherence to the CWC and accession to the CWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States) and the implementation of the CWC by States Parties. The contribution also helped foster international cooperation.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 697 000

OJ L 331, 17.12.2005, p. 34

Duration of the action: 12 months.

Implemented.

69.

Council Joint Action 2005/574/CFSP of 18 July 2005 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA II.

The objectives of the contribution were to:

(a)

strengthen the physical protection of nuclear materials and other radioactive materials in use, storage and transport and of nuclear facilities;

(b)

strengthen the security of radioactive materials in non-nuclear applications;

(c)

strengthen the countries capabilities for detection and response to illicit trafficking;

(d)

provide legislative assistance for the implementation of obligations under IAEA safeguards agreements and additional protocols.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 3 914 000

OJ L 193, 23.7.2005, p. 44

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

70.

Council Joint Action 2004/797/CFSP of 22 November 2004 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — OPCW I.

The objective was to: support universal adherence to the Convention on the Prohibition of the Development, Production, Stockpiling and use of Chemical Weapons and on their Destruction (CWC); promote the accession to the CWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States); support the implementation of the CWC by the States Parties and promote international cooperation.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 841 000

OJ L 349, 25.11.2004, p. 63

Estimated duration of the action: 12 months.

Implemented.

71.

Council Joint Action 2004/796/CFSP of 22 November 2004 for the support of the physical protection of a nuclear site in the Russian Federation — Russian Federation III.

The objective was to reinforce the physical protection of nuclear sites in Russia to reduce the risk of theft of nuclear fissile material and of sabotage by improving the physical protection at the Bochvar Institute of the Russian Federal Agency for Atomic Energy (formerly MINATOM).

Implementing entity: The Federal Republic of Germany.

Budget: EUR 7 730 000

OJ L 349, 25.11.2004, p. 57

Duration of the action: 36 months.

Implemented.

72.

Council Joint Action 2004/495/CFSP of 17 May 2004 on support for IAEA activities under its Nuclear security programme and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA I.

The objective was to:

(a)

strengthen the physical protection of nuclear materials and other radioactive materials in use, storage and transport and of nuclear facilities;

(b)

strengthen the security of radioactive materials in non-nuclear applications;

(c)

strengthen the countries capabilities for detection and response to illicit trafficking;

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency.

Budget: EUR 3 329 000

OJ L 182, 19.5.2004, p. 46

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

73.

Council Joint Action 2003/472/CFSP of 24 June 2003 on the continuation of the European Union cooperation programme for non-proliferation and disarmament in the Russian Federation — Russian Federation II.

The Joint Action financed a unit of experts under the cooperation programme for non-proliferation and disarmament in the Russian Federation.

Implementing entity: The Russian Federation.

Budget: EUR 680 000

OJ L 157, 26.6.2003, p. 69

Expired on the date of expiry of the EU Common Strategy 1999/414/CFSP on Russia.

Implemented.

74.

Council Joint Action 1999/878/CFSP of 17 December 1999 establishing a European Union Cooperation Programme for Non-proliferation and Disarmament in the Russian Federation — Russian Federation I.

The project contributed to:

(a)

a chemical weapons pilot destruction plant situated in Gorny, Saratov region, Russia;

(b)

set studies and experimental studies on plutonium transport, storage and disposition.

Implementing entity: The Russian Federation.

Budget: EUR 8 900 000

OJ L 331, 23.12.1999, p. 11

Duration of the action: 48 months.

Implemented.


LIITE II

OVERVIEW OF INSTRUMENT CONTRIBUTING TO STABILITY AND PEACE ICSP — CBRN 1997-2018

‘RISK MITIGATION AND PREPAREDNESS RELATING TO CHEMICAL, BIOLOGICAL, RADIOLOGICAL AND NUCLEAR MATERIALS OR AGENTS’

Funding through ISCT-STCU

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

Administrative operating budget, supplemental budgets and projects

Retraining former weapon scientists and engineers through support for:

International Science and Technology Centre (ISTC, Moscow) and

Science and Technology Centre (STCU, Kiev)

To redirect scientists/engineers’ talents to civilian and peaceful activities through science and technological cooperation.

ISTC and/or STCU

 

TACIS

235 million

1997-2006

 

IfS (AAP)

15 million

8 million

7,5  million

5,0  million

4,5  million

4,0  million

4,8  million

4,0  million

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

348-211

Enhancing regional CBRN detection capacity for the Border Guards in Ukraine and Moldova

To provide mobile chemical and RN detection equipment for the border guards.

STCU

4,1  million

9.2014-9.2015

365-540

Provision of specialized CBRN equipment for first responders in the SEE CoE Region

EU CBRN CoE. CBRN equipment — SEE CoE Region.

STCU

1,7  million

2016-6.2017 (tbc)

369-100

Strengthening the national legal framework and provision of specialized training on bio-safety and bio-security in Central Asia

EU CBRN CoE. Biosafety-biosecurity in Central Asia.

ISTC

5 000 000

2016-2018

378591

Funding of the 2017 ISTC Administrative Operating Budget (AOB), Supplemental Budgets (SBs), and projects

Administrative support — ISTC.

ISTC

1 500 000

31.12.2021

378227

Support to the Centre of Excellence of Eastern and Central Africa in Nuclear Security — ISTC

EU CBRN CoE. Eastern and Central Africa in Nuclear Security.

ISTC

3 500 000

7.11.2019

378590

Funding of the 2017 STCU Administrative Operating Budget (AOB), Supplemental Budgets (SBs), and projects

EU CBRN CoE — Administrative support.

STCU

700 000

7.11.2021

378591

Funding of the 2017 ISTC Administrative Operating Budget (AOB), Supplemental Budgets (SBs), and projects

EU CBRN CoE — Administrative support.

ISTC

1 500 000

31.12.2021

Year 2008 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

145-156

Combating illicit trafficking of nuclear and radioactive materials in FSU countries (Russian Federation, Ukraine, Armenia, Moldova, Georgia, Azerbaijan and Belarus)

To supply equipment for detection of NRM at border check points as it was identified in the previous phase of the activity financed by TACIS Nuclear Safety programme, contributing thus to reduce nuclear and radiation terrorism threat.

JRC

5 million

11.7.2008-12.4.2013

145-130

Assistance in export control of dual-use goods

To support the development of the legal framework and institutional capacities for the establishment and enforcement of effective export controls on dual-use items, including measures for regional cooperation with a view of contributing to the fight against the proliferation of WMD and related materials, equipment and technologies.

BAFA (D)

~ 5 million

19.3.2008-31.12.2010

145-132

Knowledge Management System on CBRN Trafficking

To improve capabilities of participating states, neighbouring countries of the EU in South-East Europe and possibly Caucasus, to combat the illicit trafficking and criminal use of CBRN materials (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

1 million

31.1.2008-1.8.2010

Year 2009 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

200-523

Knowledge management system on CBRN trafficking in North Africa and selected countries in the Middle East

To develop a durable co-operation legacy in the area of trafficking of CBRN materials (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

1 million

16.3.2009-15.7.2011

217-540

Strengthening bio-safety and bio-security capabilities in Central Asian countries

To address shortcomings in the safety/security practices of key biological facilities in selected countries of Central Asia; to raise the skills of the personnel working at facilities (laboratories) handling dangerous biological agents or supervising those facilities, and to provide additional equipment, as needed, to ensure an adequate level of bio-safety and security.

ISTC

6,8  million

21.9.2009-21.9.2014

219-636

Combating illicit trafficking of nuclear and radioactive materials in selected FSU and Mediterranean Basin countries and preparation of border management activities in the ASEAN region

To reduce the threat of nuclear and radiation terrorism. For this purpose the assistance will be provided to the partner countries in the improvement of the technical and organisational measures for detection of nuclear and radioactive materials (NRM) illicit trafficking.

JRC

6,7  million

2.12.2009-1.12.2014

216-327

Awareness raising of exporters export control of dual-use goods

To enhance the effectiveness of export control of dual use items in the Russian Federation, with a view to contribute to the fight against the proliferation of WMD (the specific objectives will be achieved through information exchange with EU exporters, support industry and researchers for awareness raising, organisation of seminars for exporters in the regions of the Russian Federation).

Russian independent non-profit organisation for professional advancement ‘Export Control Training Centre’

1 million

1.9.2009-1.3.2011

Year 2010 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

239-471 (UNICRI main) –239-481 (JRC main) 253-483

and 253-485 (pilot projects JRC and Univ. Milan) / 250-984 (UNICRI establishment of 2 Secretariats)

CBRN Centre of Excellence — First Phase

To set up a mechanism contributing to strengthen the long-term national and regional capabilities of responsible authorities and to develop a durable cooperation legacy in the fight against the CBRN threat.

UNICRI / JRC main contracts / 2 pilot projects in South East Asia / first step (2 Secretariats in Caucasus and South East Asia)

5 million

May 2010 - May 2012

235-364

Border monitoring activities in the Republic of Georgia, Central Asia and Afghanistan

To enhance the detection of radioactive and nuclear materials at identified borders crossing and/or nodal points in the Republic of Georgia, at Southern borders of selected Central Asian countries with Afghanistan and at the airport of Kabul.

JRC

4 million

4.5.2010-4.5.2013

238-194

EpiSouth: a network for the control of health and security threats and other bio-security risks in the Mediterranean Region and South-East Europe

To increase through capacity building the bio security in the Mediterranean region and South-East Europe (10 EU + 17 non EU countries).

Istituto Superiore di Sanità, Rome (Italy)

3 million

15.10.2010-15.4.2013

247-264 (service)

248-064 + 258-635 (supply)

Redirection of former Iraqi WMD scientists through capacity building for decommissioning of nuclear facilities, including site and radioactive waste management

To assist Iraq with redirection of scientists and engineers possessing WMD-related skills and dual-use knowledge through their engagement in a comprehensive decommissioning, dismantling and decontamination of nuclear facilities.

Università degli Studi dell'Insubria (service) — Canberra + NNL (supplies)

2,5  million

(1,5 mil. for service + 1,5 mil. for supplies)

Aug 2010 - Aug 2013

253-484

Knowledge Management System on CBRN risk mitigation — Evolving towards CoE ‘Mediterranean Basin’

To integrate the existing Knowledge Management Systems, namely for South East Europe and for North Africa, and to prepare the evolution towards a Centre of Excellence in the Mediterranean Basin dealing with CBRN risk mitigation (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

0,5  million

25.11.2010-30.4.2012

254-942

Bio-safety and bio-security improvement at the Ukrainian anti-plague station (UAPS) in Simferopol

To contribute to full implementation of the BTWC (Biological and Toxin Weapons Convention) in Ukraine, which includes the prevention of illicit access to pathogens by terrorists and other criminals.

STCU

4 million

22.11.2010-21.8.2014

256-885

Assistance in export control of dual-use goods

To continue the on-going activities in this field in the already covered countries, with possible extension to other regions/countries.

BAFA (D)

5 million

21.12.2010-1.7.2013

Year 2011 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

263-555 (set-up)

273-506

(actions)

CBRN Centres of Excellence — Second phase

To set-up three to four new Centres in the Middle East and, possibly, Gulf region, Mediterranean Basin, Central Asia and Southern Africa, extend the projects in South East Asia and in Ukraine / South Caucasus and implement thematic projects in all project areas of priority 1.

UNICRI

4,5  million

16,3  million

23.8.2011-28.2.2013

273-571

Enhancing the capability of the IAEA Safeguards Analytical Service (ECAS) — EU contribution to the new Nuclear Material Laboratory (NML)

To ensure that the IAEA has a strong independent analytical capability for safeguards in the decades to come by means of expansion and modernisation of the IAEA Safeguards Analytical Services.

IAEA

5 million

30.11.2011-30.11.2015

272-372 (service) and 272-424 (supplies)

Establishment of Mobile Laboratories for Pathogens up to Risk Group 4 in combination with CBRN Capacity Building in Sub-Saharan Africa

To implement two units of mobile labs to be used to perform diagnosis of up to group 4 infectious agents in sub-Saharan Africa and one ‘stand-by’ unit based in the EU for training purposes and to be deployed in other countries outside the EU where these agents are endemic or outbreaks occur.

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin (service) — supply under evaluation

3,5  million

15.12.2011-14.12.2015

I273-572

Strengthening bio-safety and bio-security capabilities in South Caucasus and in Central Asian Countries

To raise the capabilities of State organisations in target countries responsible for bio-safety and bio-security in a way that will result in a substantial improvement of the countries’ bio-safety/security situations.

UNICRI

5 million

1.1.2012-31.12.2015

278-349

Multilateral Nuclear Assurances — EU contribution to the Low Enriched Uranium bank under the supervision of the International Atomic Energy Agency (IAEA)

To purchase a quantity of Low Enriched Uranium.

IAEA

20 million

30.11.2011-30.11.2013

Year 2012 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

285-261

CBRN protection to Ukraine in the framework of the UEFA European Football Championship 2012

To counteract nuclear and radiation terrorism threat (for these purposes the assistance should be provided to Ukraine in the improvement of the technical and organisational measures for detection of Nuclear and Radioactive Materials (NRM) illicit trafficking, including training and establishment of an expert network).

Sateilyturvakeskus

343 000

3.2012-4.2013

292-244

Supply for POL11 — Equipment Supply for CBRN protection support to Ukraine in the framework of the UEFA European Championship 2012

To enhance the CBRN security at Poland — Ukraine border with the occasion of the football championship Euro2012.

Sateilyturvakeskus

307 000

5.2012-1.2014

301-327

Provision of specialised technical training to enhance the first responders' capabilities in case of CBRN incidents

To reinforce inter-agency coordination to respond to CBRN incidents (this includes defining standard operational procedures in response to such incidents, e.g. post-incident management and site restoration).

France Expertise Internationale

699 274

12.2012-12.2014

301-675

EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence Initiative

To provide support in the implementation of the project ‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’.

JRC

3,5  million

10.2012-10.2014

301-740

Building capacity to identify and respond to threats from chemical, biological, radiological and nuclear substances

The European Commission is seeking external support to implement technical aspects related to the EU CBRN Risk Mitigation CoE. The overall objective of the project of which this contract will be a part is as follows: 1) Counter the threat arising from chemical, biological and radioactive or nuclear agents in particular when used in a criminal or terrorist context; 2) Improve the preparedness and response capabilities of states to unlawful or criminal acts involving CBRN agents.

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

499 100

12.2012-12.2014

301-756

Contribution to the establishment and development of EU Centres of Excellence Governance — Phase II

The main aim of this assignment is to link actively technical expertise, management initiative, elements of diplomacy and of cultural sensitiveness to enhance the establishment and performance of the CoE initiative. By implementing modern and judicious governance approaches, it will in particular support capacity building and management with the right sense of ownership among actors and stakeholders at national, regional and overall levels, and correctly adapt the initiative to the challenges of CBRN risk mitigation. The initiative also aims at enhancing the visibility, acceptance and support among the EU stakeholders, both at EU and MS levels.

Association Groupe ESSEC

1 399 988

12.2012-6.2014

302-214

Regional Human Resource Development for Nuclear Safety, Security and Safeguards Management through a University Master’s Programme carried out in Thailand

To cover the tuition fees and living expenses of 10 Thai and 10 international (limited to the Southeast Asia region) students expected to enrol and graduate from the Master’s degree programme developed jointly with the US PNNL in Nuclear Safety, Security and Safeguards Management at the Chulalongkorn University of Thailand.

Enconet Consulting GmbH

649 812

12.2012-12.2014

302-252

Bio-risk Management

To share the bio-risk management program developed in Thailand with the participating countries in the project.

France Expertise Internationale

480 000

12.2012-12.2014

302-364

Development of a methodology for RN materials detection, management and protection of the public

To develop and manage a system for the detection of RN material from sensors located in a variety of locations such as borders, critical infrastructure, ports, airports, etc.; to recommend equipment and standard procedures to respond to RN events.

France Expertise Internationale

599 830

12.2012-12.2014

302-427

Prerequisite to strengthening CBRN national legal frameworks

To increase, through capacity building the health security in the Mediterranean Area and South-East Europe Black Sea Region by enhancing and strengthening the preparedness to common health threats and bio-security risks at national and regional levels by the creation of a Network of laboratories, by strengthening the already previously created by Episouth plus (the reinforcement of relations of trust in a region is an objective and an instrument in the scope of Project’s implementation).

France Expertise Internationale

299 936

12.2012-12.2014

302-428

Knowledge development and transfer of best practice on bio-safety/bio-security/bio-risk management

To develop and transfer knowledge concerning best practice on bio-safety, bio-security and bio-risk management in this region.

Università degli Studi di Roma Tor Vergata

434 010

12.2012-12.2014

304-799

Assistance in export control of dual-use goods

To strengthen the export control systems of partner countries, with a strong link with the Regional Centres of Excellence activities, by aligning them to the standard of the international export control regimes and treaties and therefore meeting the requirements of the UNSCR 1540 (2004).

Bundesrepublik Deutschland

3 650 000

12.2012-12.2014

305-778

‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’ Coordination and CBRN Need Assessment Methodology

To support countries with improving national policies and ensuring international cooperation in the area of CBRN risk mitigation through the implementation of a Needs Assessment methodology for the Regional Secretariats and the partner countries.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

2 million

12.2012-6.2015

306-644

Supply of radiation detection equipment for South East Asia — LOT 1

To supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines.

Polimaster Instruments UAB

497 500

12.2012-3.2014

306-670

Supply of radiation detection equipment for South East Asia — LOT2

To supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines.

Mirion Technologies MGPI SA

241 540

12.2012-3.2014

306-675

Supply of radiation detection equipment for South East Asia — LOT 3

To supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines.

ENVINET AS

988 205

12.2012-10.2015

307-293

Establishment of a Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET)

To enhance health security in the Mediterranean region by supporting capacity building for prevention and control of natural or man-made threats to health posed by communicable diseases through the start-up of a long-term Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET).

European Centre for Disease Prevention and Control

440 000

12.2012-12.2014

307-400

Supply of radiation detection equipment for Democratic Republic of Congo — LOT1

To supply radiation detecting equipment to the Custom and Excise Administration Directorate of the Democratic Republic of Congo.

Polimaster Instruments UAB

298 500

12.2012-3.2014

307-401

Supply of radiation detection equipment for Democratic Republic of Congo — LOT2

To supply radiation detecting equipment to the Custom and Excise Administration Directorate of the Democratic Republic of Congo.

Mirion Technologies MGPI SA

121 660

12.2012-3.2014

307-781

Support for the border monitoring activities in the South East Asia and Democratic Republic of the Congo

To counteract nuclear and radiation terrorism threat (for this purposes, the assistance should be provided to the identified countries in the improvement of the technical and organisational measures for detection of Nuclear and Radioactive Materials (NRM) illicit trafficking, including training and establishment of an expert network).

JRC

1 650 000

12.2012-12.2015

308-512

Implementation of Projects CBRN — 3rd call: #77 #111 #114

The overall objective is the enhancement of the RN security situation in the countries of concern (with a spin-off towards chemical detection under P77). Such concern needs to be addressed in a systematic manner and with interventions at quite a few different levels. Also the ‘action radius’ of the interventions needs to be described (to assure the proper engagement of the key actors).

JRC

2,3  million

12.2012-12.2014

310-879

Network of universities and institutes for raising awareness on dual-use concerns of chemical materials

The European Commission is seeking external support to implement technical aspects related to the EU CBRN Risk Mitigation CoE. The overall objective of the project is to reinforce inter-interagency coordination to respond to CBRN incidents. This includes defining standard operational procedures in response to such incidents, e.g. post-incident management and site restoration.

Agenzia Nazionale per le Nuove Tecnologie, l'Energia e lo Sviluppo Economico Sostenibile — ENEA

721 886

12.2012-12.2014

301-675

EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence Initiative

To provide support for the implementation of the project ‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’.

JRC

3,5  million

10.2012-10.2014

306-680

Second contribution to enhance the capability of the IAEA Safeguards Analytical Service (ECAS) — The New Nuclear Material Laboratory (NML)

To support IAEA in constructing and outfitting the chemistry and instrumentation laboratories of the new IAEA Safeguards Analytical Services NML for the analysis of nuclear material according to the latest standards assuring safety and measurement quality.

IAEA

5 million

12.2012-12.2016

Year 2013 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

315-979

Strengthening the National CBRN Legal Framework & Provision of specialized and technical training to enhance CBRN preparedness and response capabilities

The present procedure aims at awarding a Contract that will technically implement two projects (Component 1 and Component 2) funded by the EU Instrument for Stability (Priority 1) in the framework of the Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear — Centres of Excellence (CBRN-CoE).

France Expertise Internationale

2 699 069

9.2013-9.2016

316-496

Strengthening Capacities in CBRN Response and in Chemical and Medical Emergency

The CBRN emergency response needs to be identified and prioritised per country. Comprehensive technology solutions for detection, protection, decontamination, mitigation, containment and disposal should also be elaborated. CBRN incidents require full utilization of national resources to respond to and mitigate the consequences of such emergencies. The main responsibility in cases of CBRN emergencies falls upon first responders. It is therefore essential that countries build upon their national resources to mitigate and respond to the consequences of an emergency situation. Best-practices should thus be exchanged amongst these first responders at MIE regional level and CBRN risk mitigation knowledge developed. It should also result in increased awareness of stocks of hazardous chemical agents, their pre-cursors as this is one of the means of targeting illicit use and/or trafficking of WMD.

Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii

3 914 034

12.2013-12.2016

318-905

Support to the European Commission — Exploratory missions in Middle East/East and south Mediterranean countries/South East of Europe in the safety and security CBRN fields

To provide support to the European Commission with finding out what kind of short-term measures should be developed taken into account different situations and circumstances regionally and/or nationally (this entails assessing countries’ preparedness — risk assessment, crisis prevention and warning systems — and response mechanisms in the field of CBRN).

France Expertise Internationale

299 999

6.2013-6.2015

321-215

Strengthening Health Security at Ports, Airports and Ground crossings

To increase health security globally by providing technical guidance and tools, information and knowledge sharing, international collaboration and assisting countries in enhancing and strengthening capacities for prevention, detection, control and response to public health events related to activities at points of entry and international travel and transport, in a multi-sectoral approach, to minimize risks in association with natural or deliberate released hazards.

World Health Organisation

1,5  million

7.2013-7.2015

323-494

AAF — Waste management

EU CBRN CoE. To improve the management of biologic and chemical waste in the African Atlantic Façade region and Tunisia. This includes the review of regulations and technical training on detection and sampling.

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

3 871 800

1.2014-6.2017

329-422

Implementation of Projects CBRN — 3rd call. Complementary actions for project: #77 #111 #114

EU CBRN CoE. The global overall scope of work is to pursue international efforts in counteracting the threat of nuclear and radiological terrorism. This project aims at supporting the development of an integrated regional nuclear safety and security systems. This will be achieved by assessing the adoption of laws and regulation in the field in order comply with international related standards for improving the security and safety of radioactive sources by encouraging the establishment of storage facilities and completion of inventories, disseminate best practices for the development of a national response plan in the participating countries. These activities are carried out under a well-coordinated approach with other donors in the region, in order not to duplicate existing efforts.

IAEA

700 047

1.2014-12.2015

332-096

Export control outreach for dual use items

This project aims to deepen support measures to improve dual use export control systems in third countries taking specific geopolitical challenges into account. The following beneficiary countries are eligible under this project: Jordan / Neighbouring Countries and Kazakhstan / Neighbouring Countries. Regional activities may include all beneficiary countries in the region. Where appropriate and in justified cases and following the demand of beneficiary countries also activities in other countries / or regions will be carried out.

Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle

2,5  million

12.2013-12.2015

332-212

Conferences associated to EU CBRN Centres of Excellence

To provide support for organising conferences and meetings in partner countries in order to enhance the inter-agency cooperation that will contribute to mitigating the risks and threats associated with Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) materials and facilities.

LDK Consultants, Engineers & Planners SA

140 885,85

1.2014-1.2015

332-306

Consolidation and Extension of the CBRN Regional Centre Secretariats

EU CBRN CoE. To strengthen regional capabilities in the area of CBRN risk mitigation. It is expected that the project will promote better cooperation and coordination of countries on CBRN risk mitigation at regional and international levels (the set-up of the Regional Secretariats is meant to provide the missing infrastructure at regional level to facilitate sharing of information and experience among partner countries).

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

3,1  million

5.2014-10.2015

332-312

Strengthening Health Laboratories to minimize potential biological risks

To minimize potential biological risks through enhancement of laboratory biosafety, biosecurity, quality management and diagnostic capacity. Specific objective 1: Support the development of nationally-owned laboratory policies, strategies norms and regulations. Specific objective 2: Engage institutional and individual capacity building efforts through implementation of appropriate tools, methodologies and training activities. Specific objective 3: Enhance the ability of Member States to safely and rapidly detect and respond to natural or deliberate events of national and international concern according to the IHR through support to laboratory networks.

World Health Organisation

4 495 712

12.2013-12.2016

329-859

Further development and consolidation of the Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (‘MediPIET’)

To contribute to the overall objective of enhancing health security in the Mediterranean region by supporting capacity building for prevention and control of natural or man-made health threats posed by communicable diseases through the further roll-out of the Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET).

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

6,4  million

12.2013-12.2016

330-961

MediLabSecure

To increase, through capacity building the health security in the Mediterranean Area and South-East Europe Black Sea Region by enhancing and strengthening the preparedness to common health threats and bio-security risks at national and regional levels by the creation of a Network of laboratories, by strengthening the already previously created by Episouth plus (the reinforcement of relations of trust in a region is an objective and an instrument in the scope of Project’s implementation).

Institut Pasteur

Fondation

3 626 410

12.2013-12.2017

Year 2014 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

337-084

Elimination of Syrian Chemical Weapons of Mass destruction

To contribute to the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) Special Trust Fund that finances the activities for the complete destruction of Syrian Chemical material stockpiles.

OPCW

12 million

2.2014-12.2015

343-652

Contribution to the establishment and development of EU Centres of Excellence Governance — Phase III

To support to the governance of the EU CBRN Centres of Excellence.

ESSEC-IRENE-ENCO

1,5  million

9.2014-9.2016

346-176

High risk chemical facilities and risk mitigation in the AAF Region

EU CBRN CoE. Enhancing sound chemical hazard management within the African Atlantic Façade Region in order to prevent the occurrence of high risks chemical accidents.

France Expertise Internationale

3 million

1.2015-12.2017

346-488

Chemical safety and security in the Central and Eastern African region

EU CBRN CoE. Enhancing sound chemical hazard management within the ECA region by strengthening the national ‘Chemical legal framework’ in order to prevent the occurrence of accident inside and around all important chemical installations, as well as to enhance Chemical preparedness and response capabilities.

Gesellschaft für Anlagen und Reaktorsicherheit (GRS) MBH

2 978 000

1.2015-1.2018

347-013

EUWAM-Lab (P43)

EU CBRN CoE. Establishment of a Mobile Laboratory for in situ interventions on VHF outbreak sites in combination with CBRN Capacity Building in Western Africa.

France Expertise Internationale

2 579 854,40

9.2014-9.2016

347-135

EU outreach programme for dual use items

Contribute to the creation, consolidation or updating the effective export control systems for dual use items in partner countries by continuing to offer them a long-term perspective for cooperation.

France Expertise Internationale

2 249 250

9.2015-2.2017

347-634

Strengthening CBRN first response capabilities and regional cooperation in South East Europe, Southern Caucasus, Moldova and Ukraine

EU CBRN CoE. Enhance response capabilities and promote inter-agency and regional cooperation in CBRN first response in the South East Europe, Southern Caucasus, Moldova and Ukraine.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

2 953 550

1.2015-12.2017

350-752

One Health Project in Pakistan

Support the development of a structured, integrated and sustainable collaboration between the Ministry of Health and Ministry of Agriculture in Pakistan for improved risk assessments and detection, prevention and control of the spread of emerging zoonotic diseases.

World Health Organization

927 608

1.2015-1.2017

Year 2015

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

355-376

EU outreach programme for dual use items — South-East Asia

Support to export control outreach in South-East Asia.

France Expertise Internationale

2 999 500

9.2015-2.2017

272-372

Establishment of Mobile Laboratories for Pathogens up to Risk Group 4 in combination with CBRN Capacity Building in sub-Saharan Africa

EU CBRN CoE — Mobile labs in sub-Saharan Africa — Extension.

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin

500 000

6.2016

355-443

Enhancement of CBRN capacities of South East Asia in addressing CBRN risk mitigation concerning CBRN first response, biosafety and biosecurity, awareness raising and legal framework

EU CBRN CoE. Biosafety-biosecurity in South East Asia.

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

3 000 000,00

7.2015-7.2018

355-879

Provision of specialized CBRN equipment for training first responders

EU CBRN CoE. CBRN equipment for first responders in Gabon, Mauritania, Morocco, Senegal, Burundi, Democratic Republic of Congo, Kenya and Uganda.

Paul Boyé Technologies SAS — FR

2 712 516,87

9.2015-9.2017

357-652

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariats

EU CBRN CoE. On site technical assistance (Rabat, Tbilisi, Nairobi).

Agriconsulting Europe SA — BE

2 969 700,00

9.2015-9.2018

362-277

Regional Management of Outbreaks in the CBRN Centres of Excellence Partner Countries of the African Atlantic Façade Region

EU CBRN CoE. Management of outbreaks in the African Atlantic Façade (pandemics).

Agence française d’expertise technique internationale

3 499 600,00

1.2016-12.2018

370291

Feasibility study for the establishment of the Wildlife Forensics Training Academy in South Africa

Wildlife Forensics Training.

Nederlands Forensisch Instituut

182 000

28.12.2016

359484

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

Support to GCC region.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

285 000

14.9.2016

355376

EU outreach programme for dual use items — South-East Asia

EU outreach programme for dual use items in South-East Asia.

Agence française d’expertise technique internationale

2 999 500

28.2.2017

371715

Capacity building for medical preparedness and response to CBRN incidents — CoE Project 54

EU CBRN CoE. Capacity building for medical preparedness and response to CBRN incidents. Middle East (P54).

Sustainable Criminal Justice Solutions

Community interest company

2 999 965

17.7.2019

365817

Annual meeting EU CBRN National Focal Points 2016

 

LDK Consultants Engineers & Planners SA

182 949,5

11.10.2016

Year 2016

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

384-876

Recommitment — Feasibility study for the establishment of the Wildlife Forensics Training Academy in South Africa (2015 / 370-291)

EU CBRN CoE

Nederlands Forensisch Instituut

NET

174 515,29

29.9.2017

38130

SEACHEM — Sound management of chemicals and their associated wastes in Southeast Asia

EU CBRN CoE. Chemical Waste management.

Sustainable Criminal Justice Solutions

2 999 815

29.8.2020

369616

Support to the development, adoption and implementation of CBRN Needs Assessments, National and Regional CBRN Action Plans, their promotion and visibility

EU CBRN CoE. Promotion, adoption, implementation and visibility of CBRN Needs EU CBRN CoE. Assessments, National and Regional CBRN Action Plans.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

2 000 000

31.8.2017

372955

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariats in Algiers and Tashkent

EU CBRN CoE. On site technical assistance (Algiers, Amman, Tashkent).

Enconet Consulting GmbH

2 130 250

10.11.2019

373918

Strengthening cross-border capacity for control and detection of CBRN substances

EU CBRN CoE. CBRN cross border security in the North of Africa and Sahel (P55).

Agence française d’expertise technique internationale

3 500 000

30.9.2019

374993

P57 ‘Strengthening crime scene forensics capabilities in investigating CBRN incidents in the South East and Eastern Europe Centres of Excellence region’

EU CBRN CoE. ‘Strengthening crime scene forensics capabilities’.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

1 399 670

14.1.2020

Year 2017

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

376203

Study on the sustainability of the EU CBRN CoE’s capacity building activities

EU CBRN CoE. Educational component.

Fondazione Alessandro Volta per la promozione dell'Università, della ricerca scientifica, dell'alta formazione e della cultura

298 900

31.3.2018

377918

Support to the EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence initiative and its mechanisms. Towards the consolidation of the regional secretariats.

EU CBRN CoE. Regional Secretariats.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

3 000 000

14.1.2018

377943

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

EU CBRN CoE. On site technical assistance (GCC region).

Senior expert

425 000

2.2019

378686

EU CBRN Centres of Excellence NFP meeting 2017

EU CBRN CoE annual international meeting.

Italtrend C&T SPA

235 587

6.4.2017

378793

Supporting the EC organizing European Summer School 2017 and Conference in Export Control

European Summer School 2017 and Conference in Export Control.

LDK Consultants Engineers & Planners SA

277 167

8.3.2018

378848

Assistance on evaluation of Export Control Outreach P2P program

Evaluation of P2P programme.

Individual expert

20 000

17.2.2017

381687

Worldwide technical support to the EU CBRN Centres of Excellence.

EU CBRN CoE. Portal, NAQs, NAPs, technical evaluations, communication.

EC DG JRC

3 500 000

2018

381687

Administrative arrangement. Worldwide institutional technical support to the EU CBRN Centres of Excellence.

EU CBRN CoE

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

3 411 384

31.12.2017

384445

Technical Assistance for the implementation of the EU Export Control programme in partner countries

EU outreach programme for dual use items.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

297 750

6.4.2019

384614

Project development and donor coordination for the establishment of Wildlife Forensics Training Academies in Africa

EU CBRN CoE. Forensics Training.

Nederlands Forensisch Instituut

NET

350 000

24.9.2018

384772

2017 International Meeting of EU CBRN CoE National Focal Points, Brussels

EU CBRN CoE annual international meeting.

LDK Consultants Engineers & Planners

233 799

16.2.2018

388844

P2P Summer School 2018 and other meetings in the frame of the Instrument contributing to Stability and Peace (IcSP)

EU outreach programme for dual use items.

LDK Consultants Engineers & Planners

227 940

1.10.2018

Year 2018

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

378224

P57/58 — Additional equipment — Montenegro

EU CBRN CoE

STCU

350 000

2017-2019

384876

Feasibility study for the establishment of the Wildlife Forensics Training Academy in South Africa

EU CBRN CoE

Nederlands Forensisch Instituut

152 373

2017

386600

New African Magazine — subscription contract

EU CBRN CoE

Stirling

1 000

2017-2018

386666

Stirling Assynt Report and GT Intell Serv — subscription contract

EU CBRN CoE

TRAC

33 600

2017-2018

388380

Assistance in reporting and communication on IcSP CBRN CoE activities

EU CBRN CoE

Individual expert

20 000

2018

388397

P65 CoE CA chemical waste management

EU CBRN CoE

MICR

401 089

2017-2020

388844

2018 P2P Summer School in Export Control

EU CBRN CoE

LDK

227 940

2017-2018

390045

STCU operational grant

EU CBRN CoE

STCU

1 000 000

2018-2022

390046

ISTC operational grant

EU CBRN CoE

ISTC

2 500 000

2018-2022

390079

CBRN CoE Governance Team

EU CBRN CoE

Association Groupe ESSEC

1 680 520

2018-2019

390601

P66 MEDISAFE

EU CBRN CoE

Expertise France

3 998 250

2018-2021

391059

Assistance on mapping EU security/CT activities

EU CBRN CoE

Individual expert

20 000

2017

391935

UNICRI

EU CBRN CoE

UNICRI

2 707 453

2018-2019

393533

Development of a pilot CBRN Centres of Excellence Research Competition

EU CBRN CoE

Fondazione Alessandro Volta

149 850

2018

393792

P62 OSA South East Asia

EU CBRN CoE

Business and Strategies Europe

1 198 750

2018-2021

394360

Support for Conferences and Events CBRN

EU CBRN CoE

Pomilio Blumm

1 052 346

2018-2020

395369

Assistance and support in implementation of IcSP

EU CBRN CoE

Individual expert

20 000

2018

395899

P68 Training and Tutoring

EU CBRN CoE

LDK

268 700

2018-2020

402247

P75 — Preventing biological risks increased by environmental and climate change in the Mediterranean, Black Sea and Sahel regions by strengthening institutional capacities in the context of One Health (MEDILABSECURE)

EU CBRN CoE

Institut Pasteur Fondation

2 088 964

2018-2020

402649

P76 — Preventing biological risks increased by environmental and climate change by strengthening Public Health Laboratories — (STRONGLABS)

EU CBRN CoE

WHO

1 000 000

2018-2020

402810

Funding of the 2019 ISTC Administrative Operating Budget

EU CBRN CoE

ISTC

2 500 000

2018-2023

402811

Funding of the 2019 STCU Administrative Operating Budget

EU CBRN CoE

STCU

1 000 000

2018-2023

404680

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

EU CBRN CoE

OSA

590 000

2018-2020

Year 2019

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

408921

Funding of the 2020 STCU Administrative Operating Budget (AOB and service contract

Administrative support — STCU

STCU

680 000

31.12.2020

408920

Funding of the 2020 ISTC Administrative Operating Budget (AOB and service contracts

Administrative support — ISTC

ISTC

1 041 000

31.12.2020

412541

Funding of the 2020–2021 ISTC activities and Supplemental Budgets (SBs),

Capacity building

ISTC

779 000

31.12.2021

402901

CoE Project 73 — CBRN Protection of critical infrastructure in Middle East CoE Region

EU CBRN CoE

SCK-CEN

2 399 200

2019-2022

403281

Support to the assessment of priority countries and impact of the EU CBRN CoE Initiative

EU CBRN CoE

SCK-CEN

300 000

2019-2021

404680

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

EU CBRN CoE

Peter Clevestig

599 400

2019-2022

404922

Support to CBRN CoE regional secretariats

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

EU CBRN CoE

UNICRI

3 950 000

2019-2020

407001

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariat in Nairobi

EU CBRN CoE

Enconet

1 178 900

2019-2022

407176

P70 — Provision of specialized equipment to manage transport accidents with dangerous goods for first responders

EU CBRN CoE

Paul Boyé

2 249 717

2019-2022

407688

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariat in Tbilisi

EU CBRN CoE

Agriconsulting Europe SA

1 127 320

2019-2022

408380

BIOSEC — Enhanced Biosecurity in South-East Asia P81

EU CBRN CoE

SCJS Europe

3 499 850

2019-2022

408466

P83 — Provision of specialized CBRN equipment for the training of personnel in charge of border control in Algeria

EU CBRN CoE

Excelor Holding Group EOOD

323 321

2019-2022

410027

Preparation of a communication strategy on IcSP-funded projects managed by the CBRN Sector of the Security and Nuclear Safety Unit of DG DEVCO

EU CBRN CoE

Rogie

20 000

2020

EXT

372955

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariats in Algiers and Tashkent

EU CBRN CoE

Enconet

2 130 250

2019-2022

EXT

394360

Support to the organisation of events related to the CBRN Centre of Excellence Initiative and Export Control programme

EU CBRN CoE

Pomilio Blum

969 799

2019-2022


Top