Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0617

    Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Maltalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä annetun täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2018/279 muuttamisesta

    COM/2020/617 final

    Bryssel 30.9.2020

    COM(2020) 617 final

    2020/0281(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

    luvan antamisesta Maltalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä annetun täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2018/279 muuttamisesta


    PERUSTELUT

    Neuvosto voi yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 1 , jäljempänä ”alv-direktiivi”, 395 artiklan 1 kohdan nojalla antaa yksimielisesti komission ehdotuksesta jäsenvaltiolle luvan soveltaa mainitun direktiivin säännöksistä poikkeavia erityistoimenpiteitä arvonlisäveron kantamismenettelyn yksinkertaistamiseksi tai tietyntyyppisten verovilppien tai veron kiertämisen estämiseksi.

    Malta pyysi 5. kesäkuuta komissioon saapuneeksi kirjatulla kirjeellä lupaa jatkaa alv-direktiivin 287 artiklasta poikkeavan toimenpiteen soveltamista 31. joulukuuta 2024 asti. Kyseisellä toimenpiteellä verovelvolliset, joiden vuosittainen liikevaihto on enintään 20 000 euroa, vapautetaan arvonlisäverosta.

    Komissio antoi alv-direktiivin 395 artiklan 2 kohdan mukaisesti Maltan pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille 12. kesäkuuta 2020 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Maltalle 15. kesäkuuta 2020 päivätyllä kirjeellä, että sillä oli kaikki hakemuksen arviointiin tarvittavat tiedot.

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Alv-direktiivin XII osaston 1 luvussa annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus soveltaa pieniin yrityksiin erityisjärjestelmiä, mukaan luettuna mahdollisuus myöntää alv-vapautus verovelvollisille, joiden vuosittainen liikevaihto jää alle tietyn raja-arvon. Alv-vapautus merkitsee sitä, että verovelvollisen ei tarvitse veloittaa arvonlisäveroa luovutuksistaan ja suorituksistaan, jolloin verovelvollinen ei voi myöskään vähentää arvonlisäveroa tuotantopanoksistaan.

    Alv-direktiivin 287 artiklan mukaan tietyt jäsenvaltiot, jotka ovat liittyneet unioniin 1. tammikuuta 1978 jälkeen, voivat myöntää verovapautuksen sellaisille verovelvollisille, joiden vuosittainen liikevaihto on kansallisena valuuttana niiden liittymispäivänä voimassa olleen muuntokurssin mukaan enintään säännöksessä mainittujen määrien suuruinen. Malta otti euron käyttöön 1. tammikuuta 2008.

    Direktiivin 2006/112/EY 287 artiklan 13 kohdan mukaan Malta voi myöntää vapautuksen arvonlisäverosta kolmelle verovelvollisten ryhmälle: verovelvolliset, joiden vuosittainen liikevaihto on enintään 37 000 euroa, kun liiketoiminta käsittää pääasiassa tavaraluovutuksia, 24 300 euroa, kun liiketoiminta käsittää pääasiassa vähäisen arvonlisän omaavien palvelujen (suuret tuotantopanokset) suorittamista, ja 14 600 euroa muissa tapauksissa eli korkean arvonlisän omaavien palvelujen (pienet tuotantopanokset) tarjoajat.

    Malta on liittymisestään lähtien hyödyntänyt tätä säännöstä auttaakseen pieniä yrityksiä ja kannustaakseen uusia yrityksiä toiminnan aloittamisessa. Tämä on osoittautunut hyödylliseksi yksinkertaistamistoimenpiteeksi, koska sillä poistetaan useita alv-velvoitteita yrityksiltä, joiden liikevaihto jää alle tietyn vuosittaisen määrän, mikä on vähentänyt näiden yritysten toimintakustannuksia. Toimenpiteellä on ollut hyvin vähäinen vaikutus tuloihin. Maltan hallitus on sitoutunut soveltamaan edelleen toimenpiteitä, joilla yksinkertaistetaan pienten toimijoiden velvoitteita, niiden pieniä yrityksiä koskevien Euroopan unionin tavoitteiden mukaisesti, jotka vahvistetaan eurooppalaisia pk-yrityksiä tukevaa ”Pienet ensin” -aloitetta (”Small Business Act”) koskevassa komission tiedonannossa 2 .

    Tätä varten Maltalle annettiin täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2018/279 3 lupa korottaa pienintä liikevaihtoa edustavan ryhmän raja-arvoa 14 600 eurosta 20 000 euroon 30. joulukuuta 2020 asti. Malta on pyytänyt, että toimenpiteen soveltamista jatkettaisiin vuoteen 2024 asti.

    Tämän erityistoimenpiteen hyväksyminen ja saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä 1. heinäkuuta 2018 johtivat siihen, että vuosittaista liikevaihtoa koskevan raja-arvon korotuksesta hyötyi yli 1 262 pk-yrityksiin sovellettavan yksinkertaistamisjärjestelmän vastaavaan ryhmään kuuluvaa pienyritystä.

    Erityistoimenpide on vähentänyt merkittävästi näiden maltalaisten pienyritysten hallinnollista rasitusta ja kustannuksia. Lisäksi erityistoimenpiteen soveltaminen on antanut Maltalle mahdollisuuden ohjata enemmän resursseja alv-petosten torjuntaan ja nykyisen alv-järjestelmän täytäntöönpanon tehostamiseen.

    Poikkeustoimenpide, jolla yksinkertaistetaan pienten toimijoiden velvoitteita, on pienyrityksiä koskevien Euroopan unionin tavoitteiden mukainen.

    Näin ollen on aiheellista antaa Maltalle lupa soveltaa poikkeavaa toimenpidettä 31. joulukuuta 2024 asti.

    Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Poikkeavassa toimenpiteessä noudatetaan samaa perusajatusta kuin neuvoston direktiivissä (EU) 2020/285 4 , jolla muutetaan pienten yritysten erityisjärjestelmää koskevia alv-direktiivin 281–294 artiklaa. Uusi direktiivi perustuu arvonlisäveroa koskevaan toimintasuunnitelmaan 5 , ja sen tavoitteena on luoda nykyaikainen ja yksinkertaistettu järjestelmä pieniä yrityksiä varten. Sillä pyritään erityisesti vähentämään alv-säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia ja kilpailun vääristymistä sekä kansallisella että EU:n tasolla, vähentämään raja-arvovaikutuksesta johtuvia kielteisiä seurauksia ja huolehtimaan siitä, että yritysten on helpompi noudattaa säännöksiä ja verohallintojen helpompi valvoa niiden noudattamista.

    Lisäksi 20 000 euron raja-arvo on yhdenmukainen direktiivin (EU) 2020/285 kanssa, koska siinä annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus asettaa alv-vapautuksen edellyttämä vuosittaisen liikevaihdon raja-arvo enintään 85 000 euron (tai kansallisena valuuttana ilmaistun vasta-arvon) tasolle.

    Muille jäsenvaltioille on myönnetty alv-direktiivin 285 ja 287 artiklan nojalla vastaavia poikkeuksia, joilla on vapautettu arvonlisäverosta sellaisia verovelvollisia, joiden vuosittainen liikevaihto on alle tietyn raja-arvon. Alankomaille 6 on myönnetty 25 000 euron raja-arvo, Italialle 7 30 000 euron raja-arvo, Luxemburgille 8 35 000 euron raja-arvo, Latvialle 9 , Puolalle 10 ja Virolle 11 40 000 euron raja-arvo, Kroatialle 12 ja Liettualle 13 45 000 euron raja-arvo, Unkarille 14 48 000 euron raja-arvo; Slovenialle 15 50 000 euron raja-arvo ja Romanialle 16 88 500 euron raja-arvo.

    Kuten edellä mainittiin, alv-direktiiviä koskevat poikkeukset olisi aina rajoitettava ajallisesti, jotta niiden vaikutuksia voidaan arvioida. Maltan pyytämä erityistoimenpiteen voimassaolo 31. joulukuuta 2024 asti vastaa pienten ja keskisuurten yritysten alv-sääntöjen yksinkertaistamista koskevan direktiivin (EU) 2020/285 vaatimuksia. Direktiivissä vahvistetaan 1. tammikuuta 2025 päiväksi, josta alkaen jäsenvaltioiden on sovellettava kansallisia säännöksiä, jotka niiden täytyy antaa direktiivin noudattamiseksi.

    Ehdotettu toimenpide on näin ollen yhdenmukainen alv-direktiivin säännösten kanssa.

    Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    Komissio on tähdentänyt johdonmukaisesti vuotuisissa työohjelmissaan, että pienet yritykset tarvitsevat yksinkertaisempia sääntöjä. Komission työohjelmassa 2020 17 viitataan erityiseen pk-yrityksiä koskevaan strategiaan, joka ”helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja laajentumista”. Poikkeava toimenpide on verosääntöjen osalta näiden tavoitteiden mukainen. Se on myös komission työohjelman 2017 18 mukainen. Työohjelmassa viitataan erityisesti arvonlisäveroon ja todetaan, että pienille yrityksille aiheutuu alv-sääntöjen noudattamisesta suuri hallinnollinen rasitus ja että tekniset uudistukset tuovat uusia haasteita tehokkaaseen veronkantoon. Lisäksi siinä tähdennetään tarvetta yksinkertaistaa pieniä yrityksiä koskevia alv-sääntöjä.

    Toimenpide on linjassa myös vuoden 2015 sisämarkkinastrategian 19 kanssa. Siinä komissio asetti tavoitteeksi helpottaa pk-yritysten kasvua muun muassa keventämällä hallinnollisia rasituksia, jotka estävät pk-yrityksiä hyödyntämästä sisämarkkinoita täysimittaisesti. Toimenpiteessä noudatetaan myös samaa perusajatusta kuin vuonna 2013 annetussa komission tiedonannossa ”Yrittäjyys 2020 – Toimintasuunnitelma: Uutta kipinää Euroopan yrittäjyyteen” 20 , jossa korostetaan tarvetta yksinkertaistaa pieniin yrityksiin sovellettavaa verolainsäädäntöä.

    Ehdotus on linjassa myös pk-yrityksiä koskevien EU:n toimintamallien kanssa, jotka esitetään vuonna 2016 annetussa start-up-yrityksiä koskevassa tiedonannossa 21 , sekä ”pienet ensin” ‑periaatteen kanssa, joka esitetään vuonna 2008 annetussa eurooppalaisia pk-yrityksiä tukevaa Small Business Act ‑aloitetta koskevassa tiedonannossa 22 , jossa jäsenvaltioita kehotetaan ottamaan lainsäädännön valmistelussa huomioon pk-yritysten erityisominaisuudet ja yksinkertaistamaan nykyistä sääntely-ympäristöä.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Alv-direktiivin 395 artikla.

    Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

    Kun otetaan huomioon ehdotuksen perustana oleva alv-direktiivin säännös, ehdotus kuuluu Euroopan unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Sen vuoksi toissijaisuusperiaatetta ei sovelleta.

    Suhteellisuusperiaate

    Päätös koskee jäsenvaltiolle sen omasta pyynnöstä annettavaa lupaa, eikä siihen liity mitään velvollisuutta.

    Koska poikkeuksen soveltamisala on rajallinen, erityistoimenpide on oikeassa suhteessa tavoitteeseen eli siihen nähden, että sillä pyritään yksinkertaistamaan veronkantoa pienten verovelvollisten ja verohallinnon kannalta.

    Toimintatavan valinta

    Päätös koskee jäsenvaltiolle sen omasta pyynnöstä annettavaa lupaa, eikä siihen liity mitään velvollisuutta.

    Koska poikkeuksen soveltamisala on rajallinen, erityistoimenpide on oikeassa suhteessa tavoitteeseen eli siihen nähden, että sillä pyritään yksinkertaistamaan veronkantoa pienten verovelvollisten ja verohallinnon kannalta.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Sidosryhmien kuuleminen

    Sidosryhmien kuulemista ei ole järjestetty. Tämä ehdotus perustuu Maltan esittämään pyyntöön ja koskee ainoastaan kyseistä jäsenvaltiota.

    Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

    Ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttö ei ollut tarpeen.

    Vaikutustenarviointi

    Ehdotetulla neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä nostetaan vuosittaisen liikevaihdon raja-arvoa, jonka alittuessa verovelvolliset voidaan vapauttaa arvonlisäverosta. Näin ollen sillä laajennetaan yksinkertaistamistoimenpidettä, jolla poistetaan useita alv-velvoitteita sellaisilta yrityksiltä, joiden vuosittainen liikevaihto on enintään 20 000 euroa.

    Yritysten, joiden verotettava liikevaihto ei ylitä raja-arvoa, ei tarvitse rekisteröityä alv-verovelvolliseksi. Siten toimenpiteellä vähennetään näiden yritysten hallinnollista rasitusta, koska niiden ei tarvitse pitää kirjaa arvonlisäverosta tai toimittaa alv-ilmoitusta. Myös veroviranomaisten työtaakka pienenee. Tällä voi olla myönteinen vaikutus Maltassa arvonlisävelvollisiksi rekisteröityjen verovelvollisten hallinnollisen rasituksen vähenemiseen ja siten myös verohallinnon toimintaan.

    Toimenpide ei ole supistanut Maltan talousarvioiden tulopuolta alv-tulojen osalta.

    Perusoikeudet

    Ehdotuksella ei ole vaikutuksia perusoikeuksien suojeluun.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ehdotuksella ei ole vaikutuksia EU:n talousarvioon, koska Malta tekee kompensaatiolaskelman neuvoston asetuksen (ETY, Euratom) N:o 1553/89 6 artiklan mukaisesti.

    2020/0281 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

    luvan antamisesta Maltalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä annetun täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2018/279 muuttamisesta

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 23 ja erityisesti sen 395 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Direktiivin 2006/112/EY 287 artiklan 13 kohdan mukaan Malta voi myöntää vapautuksen arvonlisäverosta kolmelle verovelvollisten ryhmälle: verovelvolliset, joiden vuosittainen liikevaihto on enintään 37 000 euroa, kun liiketoiminta käsittää pääasiassa tavaraluovutuksia, 24 300 euroa, kun liiketoiminta käsittää pääasiassa vähäisen arvonlisän omaavien palvelujen (suuret tuotantopanokset) suorittamista, ja 14 600 euroa muissa tapauksissa eli korkean arvonlisän omaavien palvelujen (pienet tuotantopanokset) tarjoajat.

    (2)Maltalle annettiin neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2018/279 24 lupa ottaa käyttöön direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeava erityistoimenpide, jäljempänä ’poikkeava toimenpide’, jolla arvonlisäverosta vapautetaan sellaiset verovelvolliset, joiden liiketoiminta käsittää pääasiassa korkean arvonlisän omaavien palvelujen (pienet tuotantopanokset) suorittamista ja joiden vuosittainen liikevaihto on enintään 20 000euroa, 31 päivään joulukuuta 2020 tai sellaisen direktiivin voimaantuloon asti, jolla muutetaan direktiivin 2006/112/EY 281–294 artiklan säännöksiä, sen mukaan, kumpi näistä ajankohdista on aikaisempi.

    (3)Malta pyysi kirjeessään, jonka komissio kirjasi saapuneeksi 5 päivänä kesäkuuta 2020, lupaa jatkaa poikkeavan toimenpiteen soveltamista 31 päivään joulukuuta 2024 asti, johon mennessä jäsenvaltioiden on annettava lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset, joita neuvoston direktiivin (EU) 2020/285 25 noudattaminen edellyttää. Mainitulla direktiivillä vahvistetaan pieniä yrityksiä koskevat yksinkertaisemmat alv-säännöt ja muun muassa poistetaan direktiivin 2006/112/EY 287 artikla.

    (4)Komissio antoi direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti Maltan pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille 12 päivänä kesäkuuta 2020 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Maltalle 15 päivänä kesäkuuta 2020 päivätyllä kirjeellä, että sillä oli kaikki hakemuksen arviointiin tarvittavat tiedot.

    (5)Koska poikkeava toimenpide on vähentänyt pienten yritysten arvonlisäverovelvoitteita ja näin ollen niille aiheutuvia hallinnollisia rasituksia ja kustannuksia, Maltalle olisi annettava lupa jatkaa poikkeavan toimenpiteen soveltamista.

    (6)Poikkeavan toimenpiteen soveltamisen jatkamiselle olisi asetettava aikaraja. Aikarajan olisi oltava riittävä, jotta raja-arvon vaikuttavuus ja asianmukaisuus pystytään arvioimaan. Lisäksi direktiivillä (EU) 2020/285 poistetaan direktiivin 2006/112/EY 287 artikla 1 päivästä tammikuuta 2025 alkaen. Sen vuoksi on aiheellista antaa Maltalle lupa soveltaa poikkeavaa toimenpidettä 31 päivään joulukuuta 2024 asti.

    (7)Poikkeuksella ei ole vaikutuksia arvonlisäverosta saataviin Euroopan unionin omiin varoihin, koska Malta tekee kompensaatiolaskelman neuvoston asetuksen (ETY, Euratom) N:o 1553/89 26 6 artiklan mukaisesti,

    (8)Sen vuoksi täytäntöönpanopäätöstä (EU) 2018/279 olisi muutettava,

     

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Korvataan täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2018/279 2 artiklan toinen kohta seuraavasti:

    ”Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2018 alkaen 31 päivään joulukuuta 2024 asti.”

    2 artikla

    Tämä päätös on osoitettu Maltan tasavallalle.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)    EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
    (2)    Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – ”Pienet ensin” – Eurooppalaisia pk-yrityksiä tukeva aloite (”Small Business Act”), Bryssel, 25.6.2008, KOM(2008) 394.
    (3)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/279, annettu 20 päivänä helmikuuta 2018, luvan antamisesta Maltalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä (EUVL L 54, 24.2.2018, s. 14–15).
    (4)    Neuvoston direktiivi (EU) 2020/285, annettu 18 päivänä helmikuuta 2020, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta pienten yritysten erityisjärjestelmän osalta ja asetuksen (EU) N:o 904/2010 muuttamisesta pienten yritysten erityisjärjestelmän asianmukaisen soveltamisen valvomiseksi tehtävän hallinnollisen yhteistyön ja tietojenvaihdon osalta (EUVL L 62, 2.3.2020, s. 13).
    (5)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle arvonlisäveroa koskevasta toimintasuunnitelmasta – Kohti EU:n yhtenäistä arvonlisäveroaluetta – aika tehdä päätöksiä (COM(2016) 148 final).
    (6)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1904, annettu 4 päivänä joulukuuta 2018, luvan antamisesta Alankomaille ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 285 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 310, 6.12.2018, s. 25).
    (7)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/1988, annettu 8 päivänä marraskuuta 2016, luvan antamisesta Italian tasavallalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 285 artiklasta poikkeavan erityistoimenpiteen soveltamista annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/678/EU muuttamisesta (EUVL L 306, 15.11.2016, s. 11–12).
    (8)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2019/2210, annettu 19 päivänä joulukuuta 2019, luvan antamisesta Luxemburgille ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 285 artiklasta poikkeava erityistoimenpide annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/677/EU muuttamisesta (EUVL L 332, 23.12.2019, s. 155).
    (9)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2017/2408, annettu 18 päivänä joulukuuta 2017, luvan antamisesta Latvian tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä (EUVL L 342, 21.12.2017, s. 8).
    (10)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1919, annettu 4 päivänä joulukuuta 2018, luvan antamisesta Puolan tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa toimenpidettä tehdyn päätöksen 2009/790/EY muuttamisesta (EUVL L 311, 7.12.2018, s. 32).
    (11)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2017/563, annettu 21 päivänä maaliskuuta 2017, luvan antamisesta Viron tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä (EUVL L 80, 25.3.2017, s. 33).
    (12)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2017/1768, annettu 25 päivänä syyskuuta 2017, luvan antamisesta Kroatian tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 250, 28.9.2017, s. 71).
    (13)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2017/1853, annettu 10 päivänä lokakuuta 2017, Liettuan tasavallalle annettavasta luvasta soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa toimenpidettä annetun täytäntöönpanopäätöksen 2011/335/EU muuttamisesta (EUVL L 265, 14.10.2017, s. 15).
    (14)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1490, annettu 2 päivänä lokakuuta 2018, luvan antamisesta Unkarille ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 252, 8.10.2018, s. 38).
    (15)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1700, annettu 6 päivänä marraskuuta 2018, Slovenian tasavallalle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeava erityistoimenpide annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/54/EU muuttamisesta (EUVL L 285, 13.11.2018, s. 78).
    (16)    COM (2020) 292: Ehdotus: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Romanialle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä annetun täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2017/1855 muuttamisesta.
    (17)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Komission työohjelma 2020 – Kunnianhimoisempi unioni (COM(2020) 37 final).
    (18)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Komission työohjelma 2017 (COM(2016) 710 final).
    (19)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Sisämarkkinoiden päivitys: enemmän mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille (COM(2015) 550 final).
    (20)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Yrittäjyys 2020 – Toimintasuunnitelma: Uutta kipinää Euroopan yrittäjyyteen (COM(2012) 795 final).
    (21)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Euroopan seuraavat kärkiyritykset: start-up- ja scale-up-yrityksiä koskeva aloite (COM(2016) 733 final).
    (22)    Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle ”Pienet ensin” – Eurooppalaisia pk-yrityksiä tukeva aloite (”Small Business Act”) (KOM(2008) 394 lopullinen).
    (23)    EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
    (24)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/279, annettu 20 päivänä helmikuuta 2018, luvan antamisesta Maltalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä (EUVL L 54, 24.2.2018, s. 14).
    (25)    Neuvoston direktiivi (EU) 2020/285, annettu 18 päivänä helmikuuta 2020, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta pienten yritysten erityisjärjestelmän osalta ja asetuksen (EU) N:o 904/2010 muuttamisesta pienten yritysten erityisjärjestelmän asianmukaisen soveltamisen valvomiseksi tehtävän hallinnollisen yhteistyön ja tietojenvaihdon osalta (EUVL L 62, 2.3.2020, s. 13).
    (26)    Neuvoston asetus (ETY, Euratom) N:o 1553/89, annettu 29 päivänä toukokuuta 1989, arvonlisäverosta kertyvien omien varojen lopullisesta yhdenmukaisesta kantomenettelystä (EYVL L 155, 7.6.1989, s. 9).
    Top