EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 11.6.2020
COM(2020) 399 final
KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE
EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan väliaikaisen rajoituksen soveltamisen kolmannesta arvioinnista
KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE
EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan väliaikaisen rajoituksen soveltamisen kolmannesta arvioinnista
I
Johdanto
Covid-19-pandemia on aiheuttanut ennennäkemättömän terveyskriisin koko Euroopan unionissa. Kansanterveyden suojelusta on tullut sekä EU:n että sen jäsenvaltioiden ensisijainen tavoite.
Kaikki jäsenvaltiot ovat toteuttaneet toimenpiteitä viruksen vaikutusten rajoittamiseksi. Vaikka toteutetut toimenpiteet ovat olleet välttämättömiä kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi, niistä on aiheutunut vakavia seurauksia EU:n sisäiselle liikkumisvapaudelle sekä Schengen-alueen toiminnalle ja yhtenäisyydelle. Useimmat jäsenvaltiot ja Schengenin säännöstöön osallistuvat maat ottivat käyttöön väliaikaisia sisärajatarkastuksia ja vapaata liikkuvuutta EU:ssa rajoittavia toimenpiteitä.
Schengen-alueen kaltainen vapaaseen liikkuvuuteen perustuva yhtenäinen alue, jolla ei suoriteta sisärajatarkastuksia, edellyttää yhteistä ja tiukasti koordinoitua EU:n ulkorajapolitiikkaa. Vallitsevan pandemian johdosta on entistäkin tärkeämpää toteuttaa kolmansien maiden suhteen johdonmukaista ja yhteistä toimintatapaa, jonka ensisijaisena tavoitteena on kansanterveyden suojeleminen. Euroopan komissio on pandemian alusta alkaen tehnyt kaikkensa varmistaakseen, että kaikki EU:n jäsenvaltiot ja Schengenin säännöstöön osallistuvat maat toimivat yhtenäisesti.
Euroopan unionin valtion- tai hallitusten päämiehet korostivat 10. maaliskuuta 2020, että Euroopan on omaksuttava yhteinen toimintatapa suhteessa covid-19-tautiin. Komissio antoi 16. maaliskuuta 2020 tiedonannon, jossa se suositteli kolmansista maista EU+ -alueelle suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan väliaikaisen matkustusrajoituksen asettamista. Tämän johdosta 17. maaliskuuta 2020 sovittiin komission suositukseen perustuvista koordinoiduista toimista EU:n ulkorajoilla. Sen jälkeen kaikki EU:n jäsenvaltiot (Irlantia lukuun ottamatta) ja Schengenin säännöstöön osallistuvat maat, jäljempänä ’jäsenvaltiot’, ovat tehneet kansallisia päätöksiä matkustusrajoituksen täytäntöönpanemiseksi.
Komissio antoi jatkotiedonannot 8. huhtikuuta 2020 ja 8. toukokuuta 2020. Viimeisimmässä tiedonannossaan komissio kehotti jäsenvaltioita jatkamaan matkustusrajoituksen soveltamista 15. kesäkuuta 2020 saakka.
Väliaikaista matkustusrajoitusta sovelletaan kaikkeen muuhun kuin välttämättömään matkustamiseen kolmansista maista EU+ -alueelle. Jotta rajoitus aiheuttaisi kuitenkin mahdollisimman vähän haittaa, suosituksen soveltamisalan ulkopuolelle jätettiin tietyt matkustajaryhmät, joilla on välttämätön tehtävä tai tarve.
Matkustusrajoituksen säilyttämistä ulkorajoilla koskevan suosituksen mukainen määräaika päättyy 15. kesäkuuta 2020, joten tässä tiedonannossa esitetään toimintatapa, joka koskee näiden matkustusrajoitusten vaiheittaista ja koordinoitua purkamista. Se perustuu yhteisiin periaatteisiin ja kriteereihin, joiden avulla voidaan määrittää ne kolmannet maat, joiden osalta on mahdollista purkaa EU+ -alueelle suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskeva matkustusrajoitus.
II
Tilanteen kehitys ja nykytilanteen arviointi
Euroopan komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajat esittivät 15. huhtikuuta 2020 Yhteisen eurooppalaisen etenemissuunnitelman covid-19-rajoitusten purkamiseksi. Etenemissuunnitelman mukaan sisärajatarkastukset olisi poistettava vaiheittain ja koordinoidusti ennen kuin ulkorajoilla sovellettavia väliaikaisia rajoituksia voitaisiin toisessa vaiheessa lieventää ja EU:n ulkopuolisten maiden asukkaat voisivat taas tehdä myös muita kuin välttämättömiä matkoja EU:hun.
Näiden periaatteiden mukaisesti komissio antoi osana matkailuun ja liikenteeseen liittyvien tukitoimenpiteiden pakettia 13. toukokuuta tiedonannon Vaiheittaiset ja koordinoidut toimet vapaan liikkuvuuden palauttamiseksi ja sisärajatarkastusten poistamiseksi. Tiedonannossa esitetään koordinoitu, tasapainoinen ja vaiheittainen toimintatapa matkustusrajoitusten ja tarkastusten poistamiseksi sisärajoilta sekä ennakoidaan myös muuta kuin välttämätöntä EU:hun matkustamista koskevien, ulkorajoilla sovellettavien rajoitusten poistamista toisessa vaiheessa. Vaikka jaksotus on selkeä, molemmissa prosesseissa voidaan noudattaa pitkälti samanlaista toimintatapaa ja kriteerejä, jotka liittyvät epidemiologiseen tilanteeseen, rajoittamistoimenpiteisiin, kuten lähikontaktien välttämiseen, sekä taloudellisten ja sosiaalisten näkökohtien huomioon ottamiseen.
Sisäasiainministerit keskustelivat 5. kesäkuuta 2020 pidetyssä kokouksessaan covid-19-pandemian johdosta toteutetuista toimista ja tavoista edetä kohti uusien rajoitusten purkamista. Kokouksessa oltiin yhtä mieltä siitä, vaikka EU:n jäsenvaltiot ja toimielimet ovat tehneet tiivistä yhteistyötä viruksen leviämisen hillitsemiseksi, koordinointi on edelleen olennaisen tärkeää nyt, kun tilanne on paranemassa. Puheenjohtajavaltio totesi myös, että useimmat jäsenvaltioista aikovat poistaa tarkastukset sisärajoiltaan ja purkaa niihin liittyvät matkustusrajoitukset 15. kesäkuuta mennessä ja jotkin muut jäsenvaltiot aikovat tehdä samoin kuun loppuun mennessä. Lisäksi ministerit keskustelivat siitä, kuinka pitkään olisi pidettävä voimassa kolmansien maiden kansalaisten maahantuloa koskevat EU:n matkustusrajoitukset ja mitä kriteereitä ja toimenpiteitä voitaisiin soveltaa siinä vaiheessa, kun rajoituksia aletaan purkaa. Ministerit olivat yksimielisiä siitä, että on tarpeen soveltaa yhtenäistä toimintatapaa EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevien rajoitusten vaiheittaiseen purkamiseen ja että tässä yhteydessä on käytettävä selkeitä kriteerejä. He kehottivat komissiota ehdottamaan etenemistapaa, jonka mukaisesti ulkorajoilla sovellettavat rajoitukset voitaisiin purkaa koordinoidusti.
Epidemiologinen tilanne kehittyy EU+ -alueella jatkuvasti myönteiseen suuntaan. Viimeksi kuluneiden 14 päivän aikana EU+ -alueella on muutamaa aluetta lukuun ottamatta todettu alle 100 uutta tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Nyt voidaan 13. toukokuuta annetun tiedonannon ja siinä esitettyjen suositusten mukaisesti katsoa, että kaikki jäsenvaltiot ovat päässeet vähintään tiedonannossa tarkoitettuun vaiheeseen 1 (eli ne ovat alkaneet poistaa osaa matkustusrajoituksista ja sisärajatarkastuksista).
Useat jäsenvaltiot ovat jo poistaneet sisärajatarkastukset ja EU:n sisäisen vapaan liikkuvuuden rajoitukset, myös tällaiseen liikkuvuuteen sovellettavat vaatimukset matkan jälkeisestä karanteenista, ja jotkin jäsenvaltiot aikovat toimia samoin 15. kesäkuuta 2020 alkaen. Komissio kannustaa voimakkaasti jäljellä olevia jäsenvaltioita saattamaan sisärajatarkastusten ja EU:n sisäisen vapaan liikkuvuuden rajoitusten purkamisprosessin päätökseen 15. kesäkuuta 2020 mennessä.
Komissio katsoo, että kun otetaan huomioon epidemiologisen tilanteen parantuminen EU+ ‑alueella ja useissa muissa maissa eri puolilla maailmaa, ulkorajoilla sovellettavia matkustusrajoituksia ei enää kyseisestä päivästä alkaen tarvitse soveltaa kaikkiin kolmansiin maihin, vaan niitä voitaisiin alkaa purkaa vaiheittain. Prosessin olisi perustuttava selkeisiin kriteereihin, ja sitä olisi seurattava jatkuvasti. Yhteisen etenemissuunnitelman mukaisesti tällaisen asianomaisten maiden asukkaisiin sovellettavien matkustusrajoitusten purkamisen olisi tapahduttava vasta sen jälkeen, kun sisärajatarkastukset ja EU:n sisäistä vapaata liikkuvuutta koskevat rajoitukset on poistettu. Muihin kolmansiin maihin, jotka eivät vielä täytä kriteerejä, sovellettaisiin edelleen muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevia rajoituksia 16. maaliskuuta annetussa tiedonannossa luetelluin poikkeuksin.
Toisaalta viime kuukausien kokemukset ovat osoittaneet, että poikkeusten piiriin kuuluvien matkustajien ryhmiä on tarpeen laajentaa. EU:n kansalaisten, Schengenin säännöstöön osallistuvien maiden kansalaisten ja jäsenvaltioissa laillisesti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten sekä heidän perheenjäsentensä olisi voitava matkustaa EU+ -alueelle missä tahansa tarkoituksessa, ei ainoastaan kotiinsa palaamisen vuoksi. Jos he saapuvat kolmansista maista, joihin sovelletaan edelleen muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevia rajoituksia, heihin voidaan soveltaa kohdejäsenvaltion terveysvaatimuksia, kuten vaatimusta omaehtoisesta karanteenista.
Luetteloa niistä matkustajista, joilla on välttämätön tehtävä tai tarve, olisi laajennettava siten, että siihen sisällytetään myös opiskelutarkoituksessa matkustavat henkilöt ja kolmansista maista tulevat työntekijät, joilla on korkea osaamistaso, jos heidän palvelukseen ottamisensa on talouden näkökulmasta välttämätöntä eikä työtä voida lykätä tai suorittaa ulkomailla.
Näin ollen komissio suosittaa, että siltä osin kuin EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevia väliaikaisia matkustusrajoituksia ei pureta, poikkeuksia olisi muutettava VII kohdan (Päätelmät) mukaisesti.
III
Periaatteet
Jäsenvaltioiden koordinoitujen päätösten, joita tarvitaan EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan väliaikaisen rajoituksen purkamiseksi, olisi perustuttava aina seuraaviin periaatteisiin:
(I)Syrjimättömyys: ratkaisevana tekijänä asuinpaikka
Päätettäessä, sovelletaanko kolmannen maan kansalaiseen EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevaa väliaikaista rajoitusta, ratkaisevana tekijänä olisi oltava se, asuuko kyseinen henkilö kolmannessa maassa, jonka osalta muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevat rajoitukset on purettu (ei maan kansalaisuus).
(II)Joustavuus
Olisi oltava selvää, että rajoitusten purkamisesta jäljempänä esitetyn koordinointimekanismin mukaisesti tehtävät päätökset ovat kaikilta osin joustavia. Tämä tarkoittaa sitä, että matkustusrajoitukset voidaan ottaa tietyn kolmannen maan osalta aina tarvittaessa uudelleen käyttöön, jos tarkistuslistan ehdot eivät enää täyty, ja erityisesti, jos epidemiologinen tilanne huononee tai vastavuoroisuuteen liittyvä tilanne muuttuu.
(III) Yhteinen ja koordinoitu toimintatapa
Nyt kun EU:n sisäisiä matkustusrajoituksia ja sisärajatarkastuksia ollaan poistamassa, voidaan ottaa käyttöön yhteisessä etenemissuunnitelmassa esitetyn prosessin toinen vaihe. Jäsenvaltioiden olisi rajoihin liittyvän toimivaltansa mukaisesti käynnistettävä keskustelut niiden maiden luettelosta, joiden osalta ne aikovat purkaa matkustusrajoitukset. Päätösten vaikuttavuus riippuu siitä, panevatko kaikki jäsenvaltiot ne täytäntöön kaikkien ulkorajaosuuksien osalta samanaikaisesti ja yhdenmukaisella tavalla.
Joidenkin jäsenvaltioiden ilmoitukset ulkorajojaan koskevien rajoitusten purkamisesta neuvottelematta muiden jäsenvaltioiden kanssa uhkaavat vaarantaa vakavalla tavalla Schengen-alueen yhtenäisyyden. Schengen-alueelle saapuneiden kolmansien maiden kansalaisten vapaa liikkuvuus merkitsee sitä, että tällaisilla yhden jäsenvaltion päätöksillä voi olla vaikutuksia muihin jäsenvaltioihin. Sen vuoksi on tärkeää, että päätökset matkustusrajoitusten purkamisesta tehdään jäljempänä esitetyn koordinointimekanismin puitteissa.
IV
Kriteerit ja tarkistuslista
Koska epidemiologinen tilanne on useissa kolmansissa maissa edelleen kriittinen ja kyseisten maiden toteuttamat toimenpiteet ja niiden valmiudet hillitä viruksen leviämistä ovat erilaisia, EU+ -alueelle suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan matkustusrajoituksen yleinen poistaminen ei ole tässä vaiheessa mahdollista. Sen vuoksi komissio ehdottaa, että matkustusrajoitukset puretaan vaiheittain ja koordinoidusti.
Jotta tämä prosessi voitaisiin toteuttaa selkeästi ja johdonmukaisesti, kansallisia päätöksiä on koordinoitava ja niiden olisi perustuttava yhteisiin ja objektiivisiin kriteereihin. Näistä kriteereistä on keskusteltu useissa sisäasioita käsittelevän covid-19-tiedotusryhmän kokouksissa. Jäsenvaltioiden näkemyksiä asiasta on kerätty kyselylomakkeella, ja lähtökohtana on ollut se, että kriteerien on oltava riittävän joustavat, jotta niitä voidaan soveltaa erittäin suureen määrään kolmansia maita (+/–170). Tässä yhteydessä kolmansista maista peräisin olevien tietojen saatavuus ja luotettavuus on erittäin tärkeää. Tämän olisi oltava keskeinen edellytys, sillä päätöksiä voidaan tehdä vain selkeiden ja täsmällisten tietojen pohjalta.
Vaikka taloudelliset ja sosiaaliset näkökohdat olisi mahdollisesti myös otettava huomioon, ulkorajoilla sovellettavien matkustusrajoitusten purkamista harkittaessa olisi perustaksi otettava seuraavat kriteerit, jotka ovat pitkälti samat kuin 13. toukokuuta annetussa tiedonannossa esitetyt:
(I)Arvio kolmannen maan epidemiologisen tilanteen lähentymisestä ja sen toimista koronaviruksen torjumiseksi:
Matkustusrajoitukset olisi poistettava ensin sellaisten kolmansien maiden osalta, joiden epidemiologinen tilanne on verrattavissa EU+ -alueen keskimääräiseen tilanteeseen tai on sitä parempi ja joilla on riittävät valmiudet torjua virusta. Tämä edellyttäisi, että kolmannesta maasta saatavilla olevat tiedot ovat riittävän luotettavia, jotta päätöksiä voidaan tehdä. Matkustusrajoituksia ei pitäisi poistaa sellaisten kolmansien maiden osalta, joissa tilanne on huonompi kuin EU+ -alueella keskimäärin.
Kolmannen maan tilanteen arvioinnissa on otettava huomioon muun muassa seuraavat keskeiset kriteerit asianomaisesta maasta, Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskukselta (ECDC) ja muista lähteistä saatavilla olevien tietojen perusteella:
-uusien tartuntojen lukumäärä 100 000 asukasta kohti,
-uusien tartuntojen kehityksen suunta ja
-maan toimet koronaviruksen torjumiseksi, missä yhteydessä otetaan huomioon saatavilla olevat tiedot testauksesta, seurannasta, kontaktien jäljittämisestä, rajoittamis- ja hoitotoimista sekä raportoinnista.
(II)Matkustamiseen liittyvien rajoittamistoimenpiteiden, kuten lähikontaktien välttämiseen tähtäävien toimien, soveltaminen samalla kun rakennetaan ja ylläpidetään luottamusta:
Ennakkoedellytyksenä matkustusrajoitusten poistamiselle on kyky varmistaa, että koko matkan ajan lähtöpaikasta määränpäähän, myös mahdollisen riskialueiden kautta tapahtuvan kauttakulun aikana, noudatetaan rajoittamistoimenpiteitä, kuten lähikontaktien välttämistä. Jos fyysisen etäisyyden pitäminen on vaikea toteuttaa, käyttöön olisi otettava liikenne- ja majoitus- ja ravitsemusalalle annettujen komission suositusten mukaisesti syrjimättömiä ja oikeasuhteisia lisäsuojatoimenpiteitä, joilla saadaan aikaan vastaava suojelun taso.
Huomioon olisi lisäksi otettava se, missä määrin kyseistä kolmatta maata voidaan odottaa käytettävän sellaisista kolmansista maista tulevien matkustajien kauttakulkupaikkana, jotka eivät vielä täytä kriteerejä.
(III) Vastavuoroisuus ja matkustusohjeet:
Monet kolmannet maat ovat ottaneet käyttöön matkustusrajoituksia, jotka koskevat myös EU:n kansalaisia. EU:n kansalaisten tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi myös kolmannen maan olisi poistettava EU:ta koskevat matkustusrajoitukset, jotta sen soveltamat matkustamiseen liittyvät järjestelyt olisivat samat tai vertailukelpoiset EU:n kanssa. Rajoitusten poistamisen olisi koskettava kaikkia EU-valtioita ja Schengen-valtioita ilman valikointia.
Lisäksi huomioon olisi otettava kolmatta maata koskevat jäsenvaltioiden matkustusohjeet, koska matkustusrajoitusten vastavuoroinen poistaminen todennäköisesti lisää matkustamista EU:sta kyseiseen kolmanteen maahan. Kolmannen maan epidemiologisen tilanteen olisi oltava riittävän vakaa, jotta voidaan olla kohtuullisen varmoja siitä, että kyseiseen maahan jääneitä kansalaisia ei tarvitse tulevina kuukausina kotiuttaa suuressa määrin.
(IV) Tarkistuslista:
Edellä mainitut kriteerit muodostavat perustan liitteessä esitetylle tarkistuslistalle, jota käytetään tukena, kun jäsenvaltiot tekevät tarvittavan koordinoidun päätöksen. Tarkistuslistan tarkoituksena on edistää yhteistä näkemystä jäsenvaltioiden kesken, jotta EU+ -alueella saataisiin käyttöön yhteinen toimintatapa sen arvioimiseksi, ovatko kolmannen maan tilanne ja sen viruksen torjumiseksi toteuttamat toimenpiteet riittäviä EU+ -alueelle suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan rajoituksen poistamiseksi. Lisätietoja tämän prosessin koordinoinnista on jäljempänä V luvussa (Koordinointimekanismi).
Jäsenvaltioiden olisi myös tiedotettava matkustajille velvoitteesta noudattaa rajoittamistoimenpiteitä koskevia kansallisia sääntöjä ja lähikontaktien välttämistä koskevia sääntöjä. Tämä voitaisiin tehdä esimerkiksi perustamalla yksi keskitetty julkinen verkkosivusto, jolta matkustajat voivat saada ennakkotietoa. Lisäksi olisi varmistettava, että kansalaiset saavat jäsenvaltion alueelle saapuessaan tarkoituksenmukaisia tietoja ja mahdollisuuksien mukaan automaattisen tekstiviestin, jossa on tietoa kansallisesta tai alueellisesta covid-19-pandemian aikana sovellettavia erityistoimenpiteitä ja rajoituksia koskevasta tiedotuspisteestä sekä tietoa siitä, keneen pitää ottaa yhteyttä, jos alkaa havaita itsessään koronavirustaudin oireita. Komissio tukee jäsenvaltioita sen varmistamisessa, että kansalaiset ja matkustajat saavat kaikki tarvittavat tiedot.
V
Koordinointimekanismi
Komissio ja jäsenvaltiot ovat pandemian alkamisesta lähtien vaihtaneet säännöllisesti tietoja ja hyviä käytänteitä monenlaisilla foorumeilla, mukaan lukien teknisellä tasolla sisäasioita käsittelevän covid-19-tiedotusryhmän ja EU:n terveysturvakomitean välityksellä. Sen vuoksi komissio jatkaa näiden foorumien tukemista, jotta jatkossakin voidaan käydä vuoropuhelua, jolla helpotetaan ja valmistellaan jäsenvaltioiden koordinoitua päätöksentekoa niistä kolmansista maista, joiden osalta ulkorajoilla sovellettavat matkustusrajoitukset voidaan vaiheittain purkaa. Tässä yhteydessä otetaan huomioon kaikista asiaankuuluvista lähteistä, myös ECDC:ltä ja WHO:lta, saadut tiedot.
On myös olennaisen tärkeää, että käytettävissä on selkeä keskitetty yhteyspiste, johon kaikki jäsenvaltioiden toteuttamat toimenpiteet ilmoitetaan ja jonka kautta ne annetaan tiedoksi komissiolle ja muille jäsenvaltioille. Lisäksi tarvitaan tehokasta ja koordinoitua viestintää ja tiedotusta yhdessä kolmansien maiden kanssa. EU:n edustustot voivat tarjota tukea tässä työssä.
Tämän prosessin edistämiseksi komissio ehdottaa, että kunhan kansallisella tasolla on tehty ensimmäinen arviointi ECDC:ltä, WHO:lta ja muista asianmukaisista lähteistä saatavilla olevien tietojen, liitteessä olevan tarkistuslistan ja EU:n edustustojen toimittamien tietojen perusteella, asiasta keskusteltaisiin ensimmäisen kerran sisäasioita käsittelevässä covid-19-tiedotusryhmässä, jotta voitaisiin laatia luonnos luetteloksi maista, joita koskevat matkustusrajoitukset voitaisiin poistaa. Konkreettisen koordinoidun toimintatavan valmistelun ja maaluettelon päivittämisen olisi tämän prosessin dynaamisen luonteen ja säännöllisesti tarvittavien päivitysten vuoksi tapahduttava nykyisten, hyvin toimivien EU:n poliittisen kriisitoiminnan integroitujen järjestelyjen (IPCR) puitteissa.
IPCR-järjestelyjen puitteissa käytyjen keskustelujen tulosten perusteella komissio pyytää neuvostoa ryhtymään toimiin sen varmistamiseksi, että Schengen-jäsenvaltiot hyväksyvät yhdessä Schengenin säännöstöön osallistuvien maiden kanssa konkreettisen koordinoidun toimintatavan niiden maiden luettelon laatimiseksi, joiden osalta matkustusrajoitukset voidaan poistaa 1. heinäkuuta lukien. Luetteloa olisi päivitettävä säännöllisesti, ja EU:n prosessin etenemisestä olisi tiedotettava säännöllisesti kolmansille maille.
Komissio suosittelee, että jäsenvaltiot jatkavat muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevaa matkustusrajoitusta kaikkien niiden kolmansien maiden osalta, jotka eivät ole luettelossa, kunnes kyseiset maat on lisätty luetteloon maista, joiden osalta matkustusrajoitukset voidaan poistaa. Luetteloa olisi päivitettävä säännöllisesti tässä tiedonannossa esitettyjen kriteerien mukaisesti, ja matkustusrajoituksia olisi arvioitava tulevan kehityksen perusteella.
Jäsenvaltiot huolehtivat ulkorajojen valvonnasta oman etunsa ja kaikkien jäsenvaltioiden etujen vuoksi. Jos jäsenvaltiot tekevät yksipuolisia päätöksiä muiden kuin koordinoidun toimintatavan mukaisesti määriteltyjen kolmansien maiden asukkaiden maahantuloa koskevien rajoitusten poistamisesta, tämä johtaa niiden osalta lisävastuuseen, kun otetaan huomioon Schengen-alueen vapaan liikkuvuuden periaate ja EU:n ensisijaisena tavoitteena oleva kansanterveyden suojelu. Tällaisia päätöksiä olisi tästä syystä tehtävä vain muita jäsenvaltioita kuullen ja poikkeustilanteissa.
VI
EU:n naapurimaat
Komissio on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan Länsi-Balkanin alueen tiiviisti mukaan covid-19-rajoitusten purkamiseen tähtäävän yhteisen eurooppalaisen etenemissuunnitelman täytäntöönpanoon. Sen lisäksi, että EU on sitoutunut tukemaan Länsi-Balkanin alueen elpymistä covid-19-kriisistä rahoitusta myöntämällä, keskeisinä tavoitteina olisi oltava myös yhteyksien lujittaminen ja parempi pääsy EU:n markkinoille, sillä näin voidaan pohjustaa alueen entistä vahvempaa taloudellista yhdentymistä EU:hun.
Alueen epidemiologinen tilanne on samanlainen tai parempi kuin EU:ssa. Tapausten kokonaismäärä koko alueella on huomattavasti pienempi kuin EU:ssa.
Kun lisäksi otetaan huomioon alueen merkitys liikenteen ja matkailutoiminnan uudelleen käynnistämisen kannalta, rajat ylittävä liikenne mukaan luettuna, komissio suosittaa, että EU:n ulkorajalla sovellettavia rajoituksia ryhdytään tämän alueen maiden osalta purkamaan jo rajoitusten nykyisen jatkoajan päättyessä eli 1. heinäkuuta 2020.
Kuten esitetään ohjeissa EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan väliaikaisen matkustusrajoituksen täytäntöönpanosta, kauttakulkujärjestelyjen helpottamisesta EU:n kansalaisten kotiuttamiseksi ja vaikutuksista viisumipolitiikkaan, San Marinon, Andorran, Monacon ja Vatikaanin (Pyhä istuin) kansalaiset olisi muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan matkustusrajoituksen soveltamiseksi rinnastettava jäsenvaltioiden kansalaisiin. Sen vuoksi EU:n jäsenvaltioiden olisi sallittava kyseisten valtioiden kansalaisten ja niissä asuvien kolmansien maiden kansalaisten maahanpääsy, jotta he voivat palata kotiinsa. Näiden eurooppalaisten pienvaltioiden osalta ei näin ollen tarvita lisätoimia.
VII
Päätelmät
Prosessi EU:n sisäisten matkustusrajoitusten ja sisärajatarkastusten poistamiseksi on tällä hetkellä vakaasti käynnissä. Seuraavaksi olisi poistettava EU:n ulkorajoilla sovellettavat rajoitukset edellä esitetyn toimintatavan mukaisesti.
EU+ -alueen ulkorajoilla on välttämätöntä toteuttaa rinnakkaisia ja koordinoituja toimia. Toimien tehokkuuden varmistamiseksi kaikkien jäsenvaltioiden olisi toteutettava niitä ehdottoman koordinoidusti ja yhdenmukaisesti kaikilla ulkorajoilla. Tältä osin komissio tukee IPCR-järjestelyjä luettelon laatimiseksi maista, joiden osalta jäsenvaltiot purkavat matkustusrajoitukset koordinoidusti ja vaiheittain kyseisen luettelon säännöllisten päivitysten perusteella. IPCR-järjestelyjen puitteissa käytyjen keskustelujen tulosten perusteella komissio pyytää neuvostoa ryhtymään toimiin sen varmistamiseksi, että Schengen-jäsenvaltiot hyväksyvät yhdessä Schengenin säännöstöön osallistuvien maiden kanssa konkreettisen koordinoidun toimintatavan niiden maiden luettelon laatimiseksi, joiden osalta matkustusrajoitukset voidaan purkaa 1. heinäkuuta 2020 lukien. Luetteloa olisi päivitettävä säännöllisesti.
Komissio muistuttaa, että vaikka ulkorajoilla sovellettavat rajoitukset olisi päätetty purkaa tiettyjen kolmansien maiden osalta, niiden kansalaisilta voidaan edelleen evätä maahanpääsy kansanterveyteen kohdistuvan uhkan perusteella Schengenin rajasäännöstössä vahvistettujen maahantulon edellytysten mukaisesti. Jäsenvaltioiden olisi lisäksi otettava huomioon Euroopan unionin lentoturvallisuusviraston (EASA) ja ECDC:n covid-19-epidemian johdosta julkaisema ilmailualan terveys- ja turvallisuusprotokolla sekä ECDC:n raportissa esitetyt näkökohdat, jotka koskevat matkustamiseen liittyviä toimenpiteitä covid-19:n leviämisen hillitsemiseksi EU:n/ETA:n alueella.
Komissio suosittaa seuraavaa:
·jatketaan EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan nykyisen matkustusrajoituksen soveltamista 30. kesäkuuta 2020 saakka. Komission ja jäsenvaltioiden olisi tällä välin V luvussa esitettyä koordinointimekanismia hyödyntäen laadittava luettelo kolmansista maista, joiden osalta matkustusrajoitukset voidaan purkaa 1. heinäkuuta 2020 lukien. Luetteloa olisi päivitettävä säännöllisesti tässä tiedonannossa esitettyjen kriteerien mukaisesti. Komissio suosittelee, että jäsenvaltiot jatkavat muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevaa matkustusrajoitusta kaikkien niiden kolmansien maiden osalta, jotka eivät ole luettelossa 30. kesäkuuta, kunnes kyseiset maat on lisätty luetteloon maista, joiden osalta matkustusrajoitukset voidaan poistaa.
·lopetetaan muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan matkustusrajoituksen soveltaminen seuraavien maiden/kumppanien osalta 1. heinäkuuta 2020 lukien:
oAlbania
oBosnia ja Hertsegovina
oKosovo
oMontenegro
oPohjois-Makedonia
oSerbia.
Niihin maihin, joiden osalta ei ole tehty päätöstä EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevan väliaikaisen matkustusrajoituksen poistamisesta, sovellettavia poikkeuksia olisi muutettava seuraavasti:
a)EU:n kansalaiset, Schengenin säännöstöön osallistuvien maiden kansalaiset ja Euroopan unionissa laillisesti oleskelevat kolmansien maiden kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä olisi vapautettava matkustusrajoituksesta riippumatta siitä, ovatko he palaamassa kotiinsa. Jäsenvaltiot voivat kuitenkin toteuttaa asianmukaisia toimenpiteitä, kuten vaatia tällaisia henkilöitä jäämään omaehtoiseen karanteeniin tai ryhtymään muihin vastaaviin toimenpiteisiin, kun he palaavat kolmannesta maasta, johon sovelletaan edelleen muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevaa väliaikaista rajoitusta, edellyttäen, että jäsenvaltiot soveltavat samoja vaatimuksia myös omiin kansalaisiinsa.
b)Tiettyihin matkustajaryhmiin, joilla on välttämätön tehtävä tai tarve, olisi jatkossa luettava myös seuraavat:
·opiskelutarkoituksessa matkustavat kolmansien maiden kansalaiset;
·kolmansien maiden kansalaiset, joilla on korkea osaamistaso, jos heidän palvelukseen ottamisensa on talouden näkökulmasta välttämätöntä eikä työtä voida lykätä tai suorittaa ulkomailla.