EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020AT40411(03)

Tiivistelmä komission päätöksestä, annettu 20 päivänä maaliskuuta 2019, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 102 artiklan ja ETA-sopimuksen 54 artiklan mukaisesta menettelystä (Asia AT.40411 – Googlen hakutoiminnot (AdSense)) (tiedoksiannettu numerolla C(2019) 2173) (Ainoastaan englanninkielinen teksti on todistusvoimainen) 2020/C 369/04

C/2019/2173

EUVL C 369, 3.11.2020, p. 6–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.11.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 369/6


Tiivistelmä komission päätöksestä,

annettu 20 päivänä maaliskuuta 2019,

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 102 artiklan ja ETA-sopimuksen 54 artiklan mukaisesta menettelystä

(Asia AT.40411 – Googlen hakutoiminnot (AdSense))

(tiedoksiannettu numerolla C(2019) 2173)

(Ainoastaan englanninkielinen teksti on todistusvoimainen)

(2020/C 369/04)

Komissio antoi 20. maaliskuuta 2019 päätöksen Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 102 artiklan ja ETA-sopimuksen 54 artiklan mukaisesta menettelystä. Komissio julkaisee osapuolten nimet ja päätöksen olennaisen sisällön sekä mahdollisesti määrättävät seuraamukset neuvoston asetuksen (EY) N:o 1/2003 (1) 30 artiklan säännösten mukaisesti ottaen huomioon yritysten oikeutetut edut liikesalaisuuksien suojaamisessa.

1.   JOHDANTO

(1)

Päätöksessä todetaan, että Google Inc:in (’Google’) suurten hakukonemainonnan välitystoimien asiakkaiden (’suorat kumppanit’) kanssa tekemiin palvelusopimuksiin sisällytetyt yksinoikeuslauseke, parasta sijoittelua ja Googlen mainosten vähimmäismäärää koskeva lauseke sekä hyväksynnän edellyttävien vastaavien mainosten lauseke rikkoivat SEUT-sopimuksen 102 artiklaa ja ETA-sopimuksen 54 artiklaa.

(2)

Päätöksessä määrätään Googlea lopettamaan edellä mainittujen lausekkeiden soveltaminen siltä osin kuin se ei ole jo tehnyt niin ja pidättäytymään toteuttamasta toimenpiteitä, joilla on vastaava tavoite tai vaikutus. Päätöksessä määrätään sakko Google Inc:in väärinkäytöksistä, jotka koskevat 1. tammikuuta 2006 ja 6. syyskuuta 2016 välistä ajanjaksoa ja Alphabet Inc:in (”Alphabet”) väärinkäytöksistä, jotka koskevat 2. lokakuuta 2015 ja 6. syyskuuta 2016 välistä ajanjaksoa.

2.   MARKKINOIDEN MÄÄRITELMÄ JA MÄÄRÄÄVÄ MARKKINA-ASEMA

(3)

Päätöksessä todetaan, että tässä asiassa merkitykselliset tuotemarkkinat ovat hakukonemainonnan markkinat ja hakukonemainonnan välitysmarkkinat.

(4)

Päätöksessä todetaan, että hakukonemainonnan tarjoaminen muodostaa erilliset merkitykselliset tuotemarkkinat, koska se ei ole korvattavissa i) offline-mainonnalla, ii) muulla verkkomainonnalla kuin hakukonemainonnalla ja iii) maksetuilla erikoistuneilla hakutuloksilla. Päätöksessä todetaan, että ottaen huomioon kielelliset ja kulttuuriset erityispiirteet, jotka vaikuttavat toimijoiden käyttäytymiseen näillä markkinoilla, näiden markkinoiden maantieteellinen laajuus on kansallinen.

(5)

Päätöksessä todetaan, että hakukonemainonnan välitysmarkkinat muodostavat erilliset merkitykselliset tuotemarkkinat, koska korvattavuus on rajallista i) suoralla verkkokaupalla ja ii) muiden verkkomainosten kuin hakukonemainosten välityspalveluilla. Päätöksessä todetaan, että hakukonemainonnan välitysmarkkinat ovat Euroopan talousalueen (ETA) laajuiset, koska näiden markkinoiden toimijat kykenevät mukauttamaan palvelujaan sen EU:n jäsenvaltion tai ETA-sopimuksen sopimuspuolen kielellisten ja kulttuuristen erityispiirteiden mukaan, jossa ne toimivat.

Googlen määräävä markkina-asema hakukonemainonnan kansallisilla markkinoilla

(6)

Päätöksessä todetaan, että Googlella oli määräävä markkina-asema ainakin seuraavilla kansallisilla hakukonemainonnan markkinoilla ETA:ssa ja ainakin seuraavina ajanjaksoina:

vuosina 2006–2016 Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Irlannissa, Islannissa, Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Kyproksella, Latviassa, Liechtensteinissa, Liettuassa, Luxemburgissa, Maltalla, Ranskassa, Saksassa, Tanskassa, Virossa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa

vuosina 2007–2016 Norjassa ja Puolassa

vuosina 2008–2016 Romaniassa, Ruotsissa ja Unkarissa

vuosina 2009–2016 Sloveniassa ja Suomessa

vuosina 2010–2016 Bulgariassa ja Slovakiassa

vuosina 2011–2016 Tšekissä sekä

1. heinäkuuta 2013–2016 Kroatiassa.

(7)

Tämä päätelmä perustuu Googlen ja kilpailevien hakukonemainonnan tarjoajien markkinaosuuksiin ja todisteisiin, jotka osoittavat, että ETA-alueen hakukonemainonnan kansallisille markkinoille on ominaista merkittävät markkinoille pääsyn ja laajentumisen esteet. Tällaisia markkinoille pääsyn ja laajentumisen esteitä ovat markkinoille pääsyyn tarvittavat huomattavat investoinnit, verkostovaikutusten olemassaolo ja tasapainottavan kysyntävoiman puuttuminen.

Googlen määräävä markkina-asema hakukonemainonnan välityksen ETA:n laajuisilla markkinoilla

(8)

Päätöksessä todetaan, että Googlella oli määräävä markkina-asema ETA:n laajuisilla hakukonemainonnan välityksen markkinoilla ainakin vuosina 2006–2016.

(9)

Tämä päätelmä perustuu Googlen ja kilpailevien hakukonemainonnan välittäjien markkinaosuuksiin ja todisteisiin, jotka osoittavat, että hakukonemainonnan välittämisen ETA:n laajuisille markkinoille on ominaista suuret markkinoille pääsyn ja laajentumisen esteet. Tällaisia markkinoille pääsyn ja laajentumisen esteitä ovat markkinoille pääsyyn tarvittavat huomattavat investoinnit, verkostovaikutusten olemassaolo ja tasapainottavan kysyntävoiman puuttuminen.

3.   MÄÄRÄÄVÄN MARKKINA-ASEMAN VÄÄRINKÄYTTÖ

(10)

Päätöksessä todetaan, että Google rikkoi 1. tammikuuta 2006 ja 6. syyskuuta 2016 välisenä aikana SEUT-sopimuksen 102 artiklaa ja ETA-sopimuksen 54 artiklaa noudattamalla kolmea erityyppistä toimintatapaa, jotka yhdessä muodostivat yhtenä kokonaisuutena pidettävän jatketun rikkomisen.

(11)

Ensinnäkin päätöksessä todetaan, että Google on väärinkäyttänyt määräävää markkina-asemaansa ETA:n laajuisilla hakukonemainonnan välitysmarkkinoilla sisällyttämällä yksinoikeuslausekkeen sellaisten suorien kumppaneidensa kanssa tekemiinsä palvelusopimuksiin, joiden koko mainostilan myynti oli katettu. Lauseke velvoitti kyseiset suorat kumppanit hankkimaan kaiken tai suurimman osan tarvitsemastaan hakumainonnasta Googlelta.

(12)

Toiseksi päätöksessä todetaan, että Google on väärinkäyttänyt määräävää markkina-asemaansa ETA:n laajuisilla hakukonemainonnan välitysmarkkinoilla sisällyttämällä parasta sijoittelua ja Googlen mainosten vähimmäismäärää koskevan lausekkeen suorien kumppaneidensa kanssa tekemiinsä palvelusopimuksiin. Lausekkeen mukaan suorien kumppaneiden oli varattava palvelusopimuksen kattamien hakutulossivujensa näkyvin tila vähimmäismäärälle Google-hakumainoksia.

(13)

Kolmanneksi päätöksessä todetaan, että Google on väärinkäyttänyt määräävää markkina-asemaansa ETA:n laajuisilla hakukonemainonnan välitysmarkkinoilla sisällyttämällä vastaavien mainosten hyväksyntää edellyttävän lausekkeen suorien kumppaneidensa kanssa tekemiinsä palvelusopimuksiin. Lausekkeessa vaaditaan suoria kumppaneita pyytämään Googlelta hyväksyntä ennen kuin ne muuttavat tapaa, jolla kilpailevat hakumainokset näytetään asianomaisen palvelusopimuksen kattamilla verkkosivustoilla.

Googlen määräävän markkina-aseman väärinkäyttö: yksinoikeuslauseke

(14)

Päätöksessä todetaan, että 1. tammikuuta 2006 ja 31. maaliskuuta 2016 välisenä aikana Google väärinkäytti määräävää markkina-asemaansa ETA:n laajuisilla hakukonemainonnan välitysmarkkinoilla sisällyttämällä yksinoikeuslausekkeen sellaisten suorien kumppaneidensa kanssa tekemiinsä palvelusopimuksiin, joiden koko mainostilan myynti oli katettu.

(15)

Ensinnäkin päätöksessä todetaan, että yksinoikeuslausekkeen sisällyttäminen Googlen sellaisten suorien kumppaneiden kanssa tekemiin palvelusopimuksiin, joiden koko mainostilan myynti oli katettu, muodosti yksinomaisen toimitusvelvoitteen. Päätöksessä selvennetään, että yksinoikeuslauseke velvoitti suorat kumppanit hankkimaan Googlelta kaikki tarvitsemansa hakumainokset palvelusopimuksiin kuuluville verkkosivustoille ja että suorat kumppanit eivät voineet jättää verkkosivustoja palvelusopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle ilman Googlen suostumusta.

(16)

Toiseksi päätöksessä todetaan, että sijoittamalla yksinoikeuslauseke Googlen sellaisten suorien kumppaneiden kanssa tekemiin palvelusopimuksiin, joiden koko mainostilan myynti oli katettu, pystyttiin rajoittamaan kilpailua, koska lauseke i) esti näitä suoria kumppaneita hankkimasta kilpailevia hakukonemainoksia, ii) esti kilpailevien hakukonemainonnan välittäjäpalveluiden pääsyn merkittävään osaan ETA:n laajuisia hakukonemainonnan välitysmarkkinoita, iii) saattoi estää innovointia, iv) auttoi Googlea ylläpitämään ja vahvistamaan määräävää markkina-asemaansa kaikilla ETA-alueen kansallisilla hakukonemainonnan markkinoilla Portugalia lukuun ottamatta ja v) saattoi vahingoittaa kuluttajia.

(17)

Kolmanneksi päätöksessä todetaan, että Google ei ole osoittanut, että yksinoikeuslausekkeen sisällyttäminen palvelusopimuksiin sellaisten suorien kumppanien kanssa, joiden koko mainostilan myynti oli katettu, oli objektiivisesti perusteltua tai että tehokkuuden parannus, josta myös kuluttajat hyötyisivät, olisi tasapainottanut lausekkeen poissulkevaa vaikutusta tai jopa kumonnut sen. Erityisesti päätöksessä todetaan, että Google ei toimittanut riittäviä todisteita siitä, että yksinoikeuslausekkeen sisällyttäminen oli välttämätöntä suoriin kumppaneihin kohdistuvien asiakaskohtaisten investointien tukemiseksi ja Googlen hakumainonnan välitysalustan pyörittämiseen, ylläpitämiseen ja parantamiseen tarvittavien investointien perustelemiseksi.

Googlen määräävän markkina-aseman väärinkäyttö: parasta sijoittelua ja Googlen mainosten vähimmäismäärää koskeva lauseke

(18)

Päätöksessä todetaan, että 31. maaliskuuta 2009 ja 6. syyskuuta 2016 välisenä aikana Google väärinkäytti määräävää markkina-asemaansa sisällyttämällä suorien kumppaneiden kanssa tekemiinsä palvelusopimuksiin parasta sijoittelua ja Googlen mainosten vähimmäismäärää koskevan lausekkeen ETA:n laajuisilla hakukonemainonnan välitysmarkkinoilla.

(19)

Ensinnäkin päätöksessä todetaan, että parasta sijoittelua ja Googlen mainosten vähimmäismäärää koskevan lausekkeen sisällyttäminen Googlen suorien kumppaneiden kanssa tehtyihin palvelusopimuksiin velvoitti suorat kumppanit varaamaan hakutulossivujensa näkyvimmän ja täten myös kannattavimman tilan Google-hakumainoksille ja pidättäytymään sijoittamasta kilpailevia hakumainoksia välittömästi Google-hakumainosten viereen tai niiden yläpuolelle. Päätöksessä selvennetään, että hakumainoksen kannattavuus riippuu sen sijoittelusta hakutulossivulla. Orgaanisten tulosten yläpuolella oleva tila on kannattavin sijainti, koska kuluttajat napsauttavat todennäköisemmin orgaanisten tulosten yläpuolella olevia mainoksia.

(20)

Toiseksi päätöksessä todetaan, että parasta sijoittelua ja Googlen mainosten vähimmäismäärää koskevan lausekkeen sisällyttäminen Googlen suorien kumppaneidensa kanssa tekemiin palvelusopimuksiin velvoitti suorat kumppanit täyttämään hakutulossivujensa näkyvimmän tilan Google-hakumainosten vähimmäismäärällä. Tämän seurauksena suorat kumppanit, jotka halusivat hankkia vain rajoitetun määrän hakumainoksia, joutuivat hankkimaan ne kaikki Googlelta.

(21)

Kolmanneksi päätöksessä todetaan, että parasta sijoittelua ja Googlen mainosten vähimmäismäärää koskevan lausekkeen sisällyttäminen Googlen suorien kumppaneidensa kanssa tekemiin palvelusopimuksiin pystyi rajoittamaan kilpailua, koska se i) esti suoria kumppaneita hankkimasta kilpailevia hakukonemainoksia, ii) esti kilpailevien hakukonemainonnan välittäjien pääsyn merkittävään osaan ETA:n laajuisia hakukonemainonnan välitysmarkkinoita, iii) saattoi estää innovointia, iv) auttoi Googlea ylläpitämään ja vahvistamaan määräävää markkina-asemaansa kaikilla ETA-alueen kansallisilla hakukonemainonnan markkinoilla Portugalia lukuun ottamatta ja v) saattoi vahingoittaa kuluttajia.

(22)

Neljänneksi päätöksessä todetaan, että Google ei ole osoittanut, että parasta sijoittelua ja Googlen mainosten vähimmäismäärää koskevan lausekkeen sisällyttäminen Googlen suorien kumppaneidensa kanssa tekemiin palvelusopimuksiin oli objektiivisesti perusteltua tai että tehokkuuden parannus, josta myös kuluttajat hyötyisivät, olisi tasapainottanut lausekkeen poissulkevaa vaikutusta tai jopa kumonnut sen. Päätöksessä todetaan erityisesti, että Google ei ole toimittanut riittäviä todisteita siitä, että parasta sijoittelua ja Googlen mainosten vähimmäismäärää koskevan lausekkeen sisällyttäminen sen suorien kumppaneidensa kanssa tekemiin palvelusopimuksiin oli välttämätöntä, jotta sen suoriin kumppaneihinsa kohdistamat asiakaskohtaiset investoinnit olisivat perusteltuja ja jotta Googlen hakumainokset olisivat edelleen merkityksellisiä.

Googlen määräävän markkina-aseman väärinkäyttö: vastaavien mainosten hyväksyntää edellyttävä lauseke

(23)

Päätöksessä todetaan, että 31. maaliskuuta 2009 ja 6. syyskuuta 2016 välisenä aikana Google väärinkäytti määräävää markkina-asemaansa sisällyttämällä suorien kumppaneiden kanssa tekemiinsä palvelusopimuksiin vastaavien mainosten hyväksyntää edellyttävän lausekkeen ETA:n laajuisilla hakukonemainonnan välitysmarkkinoilla.

(24)

Ensinnäkin päätöksessä todetaan, että vastaavien mainosten hyväksyntää edellyttävän lausekkeen sisällyttäminen suorien kumppaneiden kanssa tehtyihin palvelusopimuksiin edellytti, että suorat kumppanit hankkivat Googlen hyväksynnän ennen muutosten tekemistä kilpailevien hakumainosten näyttämiseen.

(25)

Toiseksi päätöksessä todetaan, että vastaavien mainosten hyväksyntää edellyttävän lausekkeen sisällyttäminen suorien kumppaneiden kanssa tehtyihin palvelusopimuksiin pystyi rajoittamaan kilpailua, koska se i) esti suoria kumppaneita hankkimasta kilpailevia hakukonemainoksia, ii) esti Googlen kilpailijoiden pääsyn merkittävään osaan ETA:n laajuisia hakukonemainonnan välitysmarkkinoita, iii) saattoi estää innovointia, iv) auttoi Googlea ylläpitämään määräävän markkina-asemansa ja v) saattoi vahingoittaa kuluttajia.

(26)

Kolmanneksi päätöksessä todetaan, että Google ei ole osoittanut, että vastaavien mainosten hyväksyntää edellyttävän lausekkeen sisällyttäminen suorien kumppaneiden kanssa tehtyihin palvelusopimuksiin oli objektiivisesti perusteltua tai että tehokkuuden parannus, josta myös kuluttajat olisivat hyötyneet, olisi tasapainottanut lausekkeen poissulkevaa vaikutusta tai jopa kumonnut sen. Päätöksessä todetaan erityisesti, että Google ei toimittanut riittäviä todisteita siitä, että suorien kumppaneiden olisi oltava vastuussa siitä, että kilpailevat mainokset ovat Googlen laatustandardien mukaisia, eikä riittäviä todisteita siitä, että vastaavien mainosten hyväksyntää edellyttävä lauseke oli välttämätön vilpillisten käytäntöjen välttämiseksi sivustoilla, jotka näyttävät myös Google-hakumainoksia.

Vaikutus kauppaan

(27)

Päätöksessä todetaan, että Googlen toiminnalla oli tuntuva vaikutus kauppaan EU:n jäsenvaltioiden ja ETA-sopimuksen sopimuspuolten välillä.

Kesto

(28)

Päätöksessä todetaan, että yhtenä kokonaisuutena ja jatkuvana pidettävän rikkomisen kesto oli 10 vuotta, kahdeksan kuukautta ja kuusi päivää. Googlen osalta yhtenä kokonaisuutena ja jatkuvana pidettävän rikkomisen alkamispäivä oli 1. tammikuuta 2006 ja päättymispäivä oli 6. syyskuuta 2016. Alphabetin osalta yhtenä kokonaisuutena ja jatkuvana pidettävän rikkomisen alkamispäivä oli 2. lokakuuta 2015 ja päättymispäivä oli 6. syyskuuta 2016.

Korjaustoimenpiteet

(29)

Päätöksessä todetaan, että Googlen ja Alphabetin on lopetettava kyseiset käytännöt siinä määrin kuin ne eivät ole jo tehneet niin, ja pidättäydyttävä kaikista teoista tai toimista, joilla olisi sama tai samanlainen tavoite tai vaikutus.

(30)

Tämän seurauksena Google ja Alphabet eivät voi i) asettaa Google-hakumainosten hankkimisen ehdoksi kirjallisia tai kirjoittamattomia vaatimuksia, joiden mukaan suorien kumppaneiden on varattava näkyvin tila hakutulossivuillaan, jotka kuuluvat asiaankuuluvaan palvelusopimukseen, Google-hakumainoksille, ii) asettaa Google-hakumainosten hankkimisen ehdoksi kirjallisia tai kirjoittamattomia vaatimuksia, joiden mukaan suorien kumppaneiden on varattava palvelusopimuksen kattamien hakutulossivujensa näkyvin tila Google-hakumainosten vähimmäismäärälle, iii) asettaa palvelusopimuksen allekirjoittamisen ehdoksi, että suora kumppani hyväksyy kirjalliset tai kirjoittamattomat ehdot, joiden mukaan suorien kumppaneiden on hankittava Googlen hyväksyntä ennen muutosten tekemistä kilpailevien hakumainosten näyttämiseen tai iv) rangaista tai uhkailla suoria kumppaneita, jotka päättävät hankkia kilpailevia hakumainoksia.

4.   SAKKO

(31)

Määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä yrityksille Alphabet Inc. ja Google Inc. määrätty sakko on laskettu asetuksen (EY) N:o 1/2003 23 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaisesti määrättävien sakkojen laskennasta annetuissa vuoden 2006 suuntaviivoissa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Päätöksessä todetaan, että Alphabet Inc:lle ja Google Inc:lle määrätyn sakon lopullinen määrä on 1 494 459 000 euroa, josta 130 135 475 euroa yhteisvastuussa Alphabet Inc:in kanssa.

(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1/2003, annettu 16 päivänä joulukuuta 2002, perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen täytäntöönpanosta (EYVL L 1, 4.1.2003, s. 1).


Top