EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0817

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse suoria tukia ja maaseudun kehittämisen tukea koskevista tietyistä säännöistä vuosien 2019 ja 2020 osalta

COM/2018/817 final

Bryssel 7.12.2018

COM(2018) 817 final

2018/0414(COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse suoria tukia ja maaseudun kehittämisen tukea koskevista tietyistä säännöistä vuosien 2019 ja 2020 osalta


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Tällä ehdotuksella pyritään tarjoamaan varmuutta ja jatkuvuutta tuen myöntämisessä eurooppalaisille viljelijöille vuosina 2019 ja 2020 mukauttamalla kahta yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) säädöstä.

Maaseudun kehittämisen osalta asetukseen (EU) N:o 1305/2013 (maaseudun kehittämistä koskeva asetus) on tehtävä tiettyjä muutoksia, jotta varmistetaan politiikan jatkuvuus ohjelmakauden viimeisinä vuosina ja sujuva siirtyminen seuraavalle ohjelmakaudelle. Nämä muutokset koskevat uutta tukien asteittaisen alenemisen aikataulua muille luonnonhaitta-alueille kuin vuoristoalueet maksettavien tukien asteittaiseksi lakkauttamiseksi ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahaston) teknisen avun käyttöä komission aloitteesta toimiin, joilla valmistellaan tulevan YMP:n täytäntöönpanoa.

Suorien tukien osalta jotkin asetuksen (EU) N:o 1307/2013 (suoria tukia koskeva asetus) säännökset eivät kata kalenterivuotta 2020, koska kalenterivuoteen 2020 liittyvät menot toteutuvat varainhoitovuonna 2021, joka on uuden monivuotisen rahoituskehyksen 2021–2027 ensimmäinen vuosi. Asetuksen antamishetkellä ei näin ollen ollut mahdollista tehdä tulevaa monivuotista rahoituskehystä koskevia sitoumuksia. Jos asetusta (EU) N:o 1307/2013 ei muutettaisi, aiheutuisi tästä joissakin jäsenvaltioissa kalenterivuoden 2020 suorien tukien maksamiselle vakavia taloudellisia vaikutuksia, jotka ulottuisivat uuteen monivuotiseen rahoituskehykseen (monivuotinen rahoituskehys 2021–2027) liittyviä vaikutuksia pidemmälle. Kyseisten jäsenvaltioiden suorat tuet ja maaseudun kehittämisen määrärahat muuttuisivat huomattavasti, millä olisi merkittäviä vaikutuksia viljelijöille molempien pilareiden kautta maksettaviin tukiin. Lisäksi muutoksissa lisätään tekstiin muita teknisiä näkökohtia, koska ne helpottavat nykyisen lainsäädäntökehyksen täytäntöönpanoa.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Ehdotetut muutokset ovat maaseudun kehittämistä koskevan asetuksen ja suoria tukia koskevan asetuksen mukaisia, joten ehdotus on YMP:n nykyisten säännösten mukainen.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Ei sovelleta

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimuksen) 42 artikla ja 43 artiklan 2 kohta.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

SEUT-sopimuksessa määrätään, että unioni ja jäsenvaltiot hallinnoivat YMP:aa yhteistyössä. Unioni käyttää toimivaltaansa antamalla erilaisia säädöksiä, joilla määritetään ja pannaan täytäntöön Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 38–44 artiklassa määrätty EU:n yhteinen maatalouspolitiikka. Asetuksissa (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 perustetaan järjestelmä maaseudun kehittämisen tukemiseksi ja viljelijöille maksettavia suoria tukia varten. SEUT-sopimuksen 39 artiklan mukaan YMP:n perussopimuksen mukaisena tavoitteena on muun muassa taata maatalousväestölle kohtuullinen elintaso, ja ehdotettu aloite sopii yhteen tämän tavoitteen kanssa. YMP:lla rahoitetaan näin ollen Euroopan maatalouden tukirahastosta suoria tukia, ja niiden maksamista säännellään asetuksella (EU) N:o 1307/2013 unionin tasolla. Maaseudun kehittämistuki on olennainen osa YMP:aa, ja sillä edistetään YMP:n tavoitteita sellaisina kuin ne on vahvistettu unionin toiminnasta tehdyssä sopimuksessa. Ehdotuksesta saatava lisäarvo perustuu siihen, että sillä varmistetaan eurooppalaisille viljelijöille myönnettävän suoran tulotuen varmuus ja vakaus vuonna 2020 samoin kuin maaseudun kehittämiseen myönnettävän tuen varmuus ja vakaus nykyisen ohjelmakauden viimeisinä vuosina. Nämä tavoitteet voidaan saavuttaa ainoastaan siten, että EU:n lainsäätäjät muuttavat asetuksia (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013.

Suhteellisuusperiaate

Ehdotus ei aiheuta mitään politiikan muutoksia muutettaviin säädöksiin nähden. Ehdotuksella muutetaan voimassa olevia asetuksia ainoastaan siltä osin kuin se on tarpeen edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Toimintatavan valinta

Koska alkuperäiset säädökset ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksia, myös muutokset on tehtävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Ehdotus poikkeaa paremman sääntelyn suuntaviivoissa ja niihin liittyvissä välineissä esitetystä vakiokäytännöstä. Vakiokäytännöstä on poikettava seuraavista syistä:

- ehdotus on soveltamisalaltaan erittäin tekninen;

- aloite rajoittuu nykyisen ohjelmakauden viimeisiin vuosiin;

- ehdotuksella ei oteta käyttöön uusia poliittisia sitoumuksia.

Vaikutustenarviointi, julkinen kuuleminen ja etenemissuunnitelma eivät näin ollen ole tämän ehdotuksen osalta tarpeen. Koska lainsäädäntö on saatava voimaan vuonna 2019, on lainsäätäjien hyväksyttävä ehdotus kiireellisesti.

Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

Ei sovelleta

Sidosryhmien kuuleminen

Ei sovelleta

Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

Ei sovelleta

Vaikutustenarviointi

Ei sovelleta

Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

Ei sovelleta

Perusoikeudet

Tässä ehdotuksessa kunnioitetaan perusoikeuksia ja otetaan huomioon erityisesti Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustetut periaatteet.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksen mukaan jäsenvaltiot voivat edelleen kalenterivuonna 2020 (varainhoitovuonna 2021) säilyttää suorien tukien ja maaseudun kehittämisen välisen nykyisen joustomahdollisuuden, ja suorien tukien alentamisesta johtuvan arvioidun tulon siirto maaseudun kehittämiseen kyseisenä vuonna voi – jäsenvaltioiden päätösten mukaisesti – vaikuttaa suorien tukien ja maaseudun kehittämisen määrärahojen jakautumiseen. Tällaisilla siirroilla ei kuitenkaan ole vaikutusta talousarviositoumuksiin kokonaisuudessaan.

Tämän ehdotuksen taloudellisista vaikutuksista annetaan lisätietoja tähän ehdotukseen liittyvässä rahoitusselvityksessä.

5.LISÄTIEDOT

Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

Ei sovelleta

Selittävät asiakirjat (direktiivien osalta)

Ei sovelleta

Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

·Maaseudun kehittäminen

Ehdotuksen ansiosta jäsenvaltiot voivat muuttaa sellaisille alueille maksettavien tukien asteittaisen alenemisen aikataulua, jotka olivat saaneet tällaisia tukia aiemmalla ohjelmakaudella mutta joita ei käynnissä olevalla kaudella enää maaseudun kehittämistä koskevan asetuksen 31 artiklan 5 kohdan mukaan luokitella luonnonhaitta-alueiksi, jotka eivät ole vuoristoalueita. Tämä muutos on seurausta asetuksella (EU) 2017/2393 käyttöön otetusta tällaisten alueiden uuden aluemäärittelyn määräajan jatkamisesta vuoteen 2019, mikä merkitsee käynnissä olevan ohjelmakauden lopussa lyhyempää sopeutumisaikaa viljelijöille, jotka eivät enää ole oikeutettuja näihin tukiin. Tämän muutoksen ansiosta vuosien 2019 ja 2020 siirtymäkauden tuet voitaisiin laskea kauden 2014–2020 tukitasojen perusteella. Lisäksi siirtymäkauden tukien asteittainen aleneminen ei ole yhtä jyrkkää, koska jäsenvaltiot järjestävät sen siten, että lopputaso on puolet lähtötasosta.

Ehdotuksella laajennetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta rahoitetun teknisen avun käyttö komission aloitteesta toimiin, jotka liittyvät tulevan YMP:n valmisteluun. Ehdotus koskee yksinomaan teknisen avun soveltamisalaa, eikä sillä muuteta rahoitustukea.

·Pilarien välinen jousto vuonna 2020 ja suorien tukien alentamisesta johtuvan tulon siirto maaseudun kehittämiseen

Ehdotukseen sisältyy säännöksiä, joilla jäsenvaltioille annetaan mahdollisuus siirtää varoja pilarista toiseen kalenterivuonna 2020 (joka vastaa varainhoitovuotta 2021). Jäsenvaltioilla oli vuosina 2015–2019 mahdollisuus siirtää määriä suorista tuista maaseudun kehittämiseen ja päinvastoin. Tällaisesta joustosta ei säädetä voimassa olevissa säännöissä kalenterivuoden 2020 / varainhoitovuoden 2021 osalta. Tämä rahoitusjärjestelmä on tärkeä mekanismi, jonka avulla jäsenvaltiot voivat joustavasti hallinnoida määrärahojaan ja optimoida käytettävissä olevien varojen käytön. Kokemus on osoittanut tämän järjestelmän olevan jäsenvaltioille tehokas väline, ja tämän vuoksi tietyt jäsenvaltiot siirtävät merkittävän summan pilarista toiseen. Jos pilareiden välillä ei olisi joustomahdollisuutta kalenterivuonna 2020 / varainhoitovuonna 2021, tästä aiheutuisi todennäköisesti vakavia taloudellisia vaikutuksia viljelijöille joissakin jäsenvaltioissa, koska vaikutus heille varattuihin määrärahoihin voisi olla merkittävä. Ehdotuksen mukaan varojen siirron pilarista toiseen pitäisi edelleen olla mahdollista kalenterivuonna 2020 samoin edellytyksin kuin nykyään ja suorien tukien alentamisesta johtuvan arvioidun tulon siirron maaseudun kehittämiseen olisi jatkuttava.

2018/0414 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse suoria tukia ja maaseudun kehittämisen tukea koskevista tietyistä säännöistä vuosien 2019 ja 2020 osalta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 42 artiklan ja 43 artiklan 2 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon 1 ,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1305/2013 2 on maaseudun kehittämiseen myönnettävää tukea koskeva nykyinen lainsäädäntökehys. Siinä säädetään tuesta alueille, joilla on luonnonoloista johtuvia huomattavia rajoitteita mutta jotka eivät ole vuoristoalueita. Kun otetaan huomioon, että Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2017/2393 3 jatkettiin muiden luonnonhaitta-alueiden kuin vuoristoalueiden uuden aluemäärittelyn määräaikaa vuoteen 2019 ja että niiden viljelijöiden, jotka eivät enää ole oikeutettuja tukeen, sopeutumisaika on lyhyempi, asteittain alenevan siirtymäkauden tuen, jota aletaan maksaa vasta vuonna 2019, olisi aluksi oltava enintään 80 prosenttia ohjelmakaudella 2014–2020 vahvistetuista keskituista. Tuen taso olisi vahvistettava siten, että vuoden 2020 lopputaso on puolet lähtötasosta.

(2)Jotta jäsenvaltioita ja sidosryhmiä voitaisiin auttaa tulevan yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) valmistelemiseksi ajoissa ja sen varmistamiseksi, että seuraavalle ohjelmakaudelle siirrytään sujuvasti, olisi selvennettävä, että tulevan YMP:n valmisteluun liittyviä toimia on mahdollista rahoittaa teknisellä avulla komission aloitteesta.

(3)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1307/2013 4 on suoria tukia koskeva nykyinen lainsäädäntökehys. Useimpia asetuksen säännöksiä voidaan soveltaa niin kauan kuin asetus on voimassa, mutta toisissa säännöksissä viitataan nimenomaisesti kalenterivuosiin 2015–2019, jotka kuuluvat vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen piiriin. Joidenkin muiden säännösten sovellettavuudesta kalenterivuoden 2019 jälkeen ei ole nimenomaisesti säädetty. Komissio esitti kesäkuussa 2018 ehdotuksen uudeksi asetukseksi, jolla on tarkoitus korvata asetus (EU) N:o 1307/2013, mutta vasta 1 päivästä tammikuuta 2021 alkaen. Tämän vuoksi on aiheellista tehdä asetukseen (EU) N:o 1307/2013 joitakin teknisiä mukautuksia, jotta sitä voidaan sujuvasti soveltaa kalenterivuonna 2020.

(4)Asetuksen (EU) N:o 1307/2013 11 artiklassa säädettyä velvoitetta alentaa viljelijälle tietylle kalenterivuodelle myönnettävää suorien tukien määrää 150 000 euroa ylittävän määrän osalta sovelletaan edelleen niin kauan kuin kyseinen asetus on voimassa. Mainitussa artiklassa säädetään nykyisin kuitenkin vain jäsenvaltioita koskevasta velvollisuudesta ilmoittaa tekemänsä päätökset ja alennuksista johtuva arvioitu tulo vuosilta 2015–2019. Nykyisen järjestelmän jatkumisen varmistamiseksi olisi säädettävä, että jäsenvaltioiden on ilmoitettava myös vuotta 2020 koskevat päätöksensä ja alennuksista johtuva arvioitu tulo kyseisen vuoden osalta.

(5)Pilarien välisessä joustavuudessa on kyse mahdollisuudesta siirtää varoja suorien tukien ja maaseudun kehittämisen välillä. Asetuksen (EU) N:o 1307/2013 nykyisen 14 artiklan nojalla jäsenvaltiot voivat hyödyntää tätä joustomahdollisuutta kalenterivuosien 2014–2019 osalta. Sen varmistamiseksi, että jäsenvaltiot voivat säilyttää oman strategiansa, pilarien välinen joustomahdollisuus olisi oltava käytettävissä myös kalenterivuonna 2020, joka vastaa varainhoitovuotta 2021.

(6)Kun asetuksen (EU) N:o 1307/2013 14 artiklaa muutetaan kalenterivuoden 2020 osalta, on aiheellista mukauttaa viittauksia kyseiseen artiklaan, kun on kyse jäsenvaltioiden velvollisuudesta vähentää tai korottaa lineaarisesti tukioikeuksien arvoa niiden kansallisen enimmäismäärän vaihtelujen vuoksi, jotka johtuvat niiden tekemistä pilarien välisen joustavuuden soveltamista koskevista ilmoituksista.

(7)Sen vuoksi asetuksia (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 olisi muutettava.

(8)Jotta voidaan jäsenvaltioiden kannalta varmistaa tarvittava joustavuus ripeästi ja turvata maaseudun kehittämispolitiikan jatkuvuus ohjelmakauden 2014–2020 viimeisinä vuosina, tätä asetusta olisi sovellettava 1 päivästä maaliskuuta 2019,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Asetuksen (EU) N:o 1305/2013 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) N:o 1305/2013 seuraavasti:

1)Lisätään 31 artiklan 5 kohtaan toinen alakohta seuraavasti:

”Poiketen siitä, mitä ensimmäisessä alakohdassa säädetään, kun asteittain alenevat tuet alkavat vasta vuonna 2019, nämä tuet ovat alussa enintään 80 prosenttia ohjelmakaudeksi 2014–2020 vahvistetusta keskituesta. Tuen taso on vahvistettava siten, että vuoden 2020 lopputaso on puolet lähtötasosta.”;

2)Lisätään 51 artiklan 1 kohtaan toinen alakohta seuraavasti:

”Maaseuturahastosta voidaan rahoittaa toimia, joilla valmistellaan YMP:n täytäntöönpanoa seuraavalla ohjelmakaudella.”.

2 artikla

Asetuksen (EU) N:o 1307/2013 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) N:o 1307/2013 seuraavasti:

1)Korvataan 7 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2. Kunkin jäsenvaltion saataville asetetaan kalenterivuosittain 11 artiklassa tarkoitetusta tukien alentamisesta johtuva arvioitu tulo, joka vastaa liitteessä II esitettyjen kansallisten enimmäismäärien, joihin lisätään 58 artiklan mukaisesti käytettävissä oleva määrä, ja liitteessä III esitettyjen enimmäisnettomäärien välistä erotusta, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahastosta) rahoitettavana unionin tukena.”;

2)Lisätään 11 artiklan 6 kohtaan kolmas alakohta seuraavasti:

”Vuoden 2020 osalta jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle tämän artiklan mukaisesti tehdyt päätökset ja mahdollinen alennuksista johtuva arvioitu tulo viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2019.”;

3)Muutetaan 14 artikla seuraavasti:

a)Lisätään 1 kohtaan kuudes alakohta seuraavasti:

”Jäsenvaltiot voivat viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2019 päättää asettaa saataville enintään 15 prosenttia tämän asetuksen liitteessä II esitetyistä kalenterivuoden 2020 vuotuisista kansallisista enimmäismääristään käytettäväksi maaseuturahastosta varainhoitovuonna 2021 rahoitettavana lisätukena. Vastaava määrä ei ole tämän jälkeen enää käytettävissä suoriin tukiin. Tästä päätöksestä on ilmoitettava komissiolle viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2019, ja siinä on vahvistettava valittu prosenttiosuus.”;

b)Lisätään 2 kohtaan kuudes alakohta seuraavasti:

”Jäsenvaltiot voivat päättää viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2019 asettaa saataville suorina tukina enintään 15 prosenttia tai Bulgarian, Viron, Espanjan, Latvian, Liettuan, Puolan, Portugalin, Romanian, Slovakian, Suomen ja Ruotsin osalta enintään 25 prosenttia määrästä, joka on neuvoston Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 312 artiklan 2 kohdan nojalla antaman asetuksen pohjalta annettavalla unionin lainsäädännöllä osoitettu maaseuturahastosta varainhoitovuonna 2021 rahoitettavaan tukeen. Vastaava määrä ei ole tämän jälkeen enää käytettävissä maaseuturahastosta rahoitettaviin tukiin. Tästä päätöksestä on ilmoitettava komissiolle viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2019, ja siinä on vahvistettava valittu prosenttiosuus.”;

4)Korvataan 22 artiklan 5 kohta seuraavasti:

”5. Jos komission 1 kohdan mukaisesti jäsenvaltiolle vahvistama enimmäismäärä on erilainen kuin edellisvuonna sellaisen päätöksen johdosta, jonka kyseinen jäsenvaltio on tehnyt tämän artiklan 3 kohdan, 14 artiklan 1 tai 2 kohdan, 42 artiklan 1 kohdan, 49 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan, 51 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan tai 53 artiklan mukaisesti, jäsenvaltion on vähennettävä tai korotettava lineaarisesti kaikkien tukioikeuksien arvoa tämän artiklan 4 kohdan noudattamisen varmistamiseksi.”.

3 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä maaliskuuta 2019.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

Puhemies    Puheenjohtaja

RAHOITUSSELVITYS

RAHOITUSSELVITYS

FS/18/CS/pl 5249450

6.15.2018.1

PÄIVÄMÄÄRÄ: 13.9.2018

1.

BUDJETTIKOHTA: nykyinen monivuotinen rahoituskehys: otsake 2, ehdotus vuosien 2021–2027 monivuotiseksi rahoituskehykseksi: otsake 3

Talousarvioesitys 2019:

05 03 Suorat tuet rahoituskurimekanismin soveltamisen jälkeen

05 04 60 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto) (2014–2020)

MÄÄRÄRAHAT:

milj. euroa

40 981,6

14 673,6

2.

TOIMENPITEEN NIMI:

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse suoria tukia ja maaseudun kehittämisen tukea koskevista tietyistä säännöistä vuosien 2019 ja 2020 osalta

3.

OIKEUSPERUSTA:

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 42 artikla ja 43 artiklan 2 kohta

4.

TARKOITUS:

Tällä ehdotuksella pyritään tarjoamaan jatkuvuutta tuen myöntämisessä eurooppalaisille viljelijöille vuosina 2019 ja 2020 mukauttamalla kahta yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) säädöstä; asetuksen (EU) N:o 1305/2013 mukainen maaseudun kehittäminen ja asetuksen (EU) N:o 1307/2013 mukaiset suorat tuet.

5.

VAIKUTUKSET TALOUSARVIOON

12 KK:N AJANJAKSO


(miljoonaa euroa)

KULUVA VARAINHOITOVUOSI

2018

(miljoonaa euroa)

SEURAAVA VARAINHOITOVUOSI

2019

(miljoonaa euroa)

5.0

MENOT

-    EU:N TALOUSARVIOSTA
(TUET/INTERVENTIOT)

-    KANSALLISISTA TALOUSARVIOISTA

-    MUISTA LÄHTEISTÄ

..

..

5.1

TULOT

-    EU:N OMAT VARAT
(MAKSUT/TULLIT)

-    KANSALLISISTA TALOUSARVIOISTA

2017

2018

2019

2020

5.0.1

ARVIOIDUT MENOT

5.1.1

ARVIOIDUT TULOT

5.2

LASKUTAPA:

Ks. huomautukset

6.0

MAHDOLLISUUS RAHOITUKSEEN TOTEUTETTAVANA OLEVAN TALOUSARVION KYSEISEEN LUKUUN OTETUISTA MÄÄRÄRAHOISTA

..

6.1

MAHDOLLISUUS RAHOITUKSEEN TOTEUTETTAVANA OLEVAN TALOUSARVION LUKUJEN VÄLISILLÄ SIIRROILLA

..

6.2

LISÄTALOUSARVION TARVE

EI

6.3

MYÖHEMPIIN TALOUSARVIOIHIN OTETTAVAT MÄÄRÄRAHAT

KYLLÄ (ks. huomautukset)

HUOMAUTUKSET:

Asetuksen (EU) N:o 1305/2013 (maaseuturahasto) mukaisen maaseudun kehittämiseen myönnettävän tuen osalta ehdotus liittyy varainhoitovuosiin 2019–2021, ja asetuksen (EU) N:o 1307/2013 mukaisiin suoriin tukiin ehdotettavat muutokset liittyvät kalenterivuoteen 2020 / varainhoitovuoteen 2021.

Ehdotuksella ei ole rahoitusvaikutuksia siten, että sillä lisättäisiin menoja.

Niiden ehdotettujen säännösten vaikutus, joilla annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus siirtää varoja suorien tukien määrärahojen (kalenterivuonna 2020 / varainhoitovuonna 2021) ja maaseuturahaston (varainhoitovuonna 2021) välillä sekä siirtää suorien tukien alentamisesta kalenterivuonna 2020 johtuva arvioitu tulo maaseuturahastoon varainhoitovuonna 2021, riippuu täytäntöönpanosta jäsenvaltioissa, eikä sitä voida näin ollen esittää määrällisesti tässä vaiheessa.

Tällaisilla siirroilla ei kuitenkaan missään tapauksessa ole vaikutusta maksusitoumusmäärärahojen kokonaismäärään, sillä suorien tukien määrärahojen alennukset korvautuvat maaseuturahaston määrärahojen vastaavalla lisäyksellä ja päinvastoin.

Jos näiden säännösten täytäntöönpano jäsenvaltioissa johtaa nettosiirtoon maaseuturahastoon, saattaa maksumäärärahojen osalta maksatus lykkäytyä hieman varainhoitovuodesta 2021 seuraaviin vuosiin verrattuna tilanteeseen, jossa täytäntöönpano jäsenvaltioissa johtaisi nettosiirtoon suorien tukien määrärahoihin tai jos varoja ei kohdennettaisi uudelleen ollenkaan.

Vaikutusta ei kuitenkaan voida esittää määrällisesti tässä vaiheessa, ja sen odotetaan joka tapauksessa pysyvän vähäisenä.

Esimerkkinä voidaan todeta, että pyrkimättä rajoittamaan jäsenvaltioiden valintoja kalenterivuoden 2020 / varainhoitovuoden 2021 osalta, joustovara varainhoitovuosina 2018 ja 2019 merkitsee 612 miljoonan euron (2018) ja 920 miljoonan euron (2019) nettosiirtoja maaseuturahastoon. Tukien alentamisesta johtuvan arvioidun tulon siirto maaseuturahastoon on samoina varainhoitovuosina 110 miljoonaa euroa ja 111 miljoonaa euroa.

Ottaen huomioon aiemmat kokemukset ja vuosille 2021–2027 ehdotetut talousarviomäärärahat nettosiirto maaseuturahastoon ei näytä todennäköiseltä. Sitä ei kuitenkaan voida tässä vaiheessa täysin sulkea pois. Sovellettavien enimmäismäärien noudattamiseksi saatetaan jaksotetuille menoille, kuten maaseuturahastosta maksettaville tuille, joutua tällaisessa tapauksessa antamaan vähäisempi painoarvo.

(1)    EUVL C , , s. .
(2)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1305/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1698/2005 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 487).
(3)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2393, annettu 13 päivänä joulukuuta 2017, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen annetun asetuksen (EU) N:o 1305/2013, yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta annetun asetuksen (EU) N:o 1306/2013, yhteisen maatalouspolitiikan tukijärjestelmissä viljelijöille myönnettäviä suoria tukia koskevista säännöistä annetun asetuksen (EU) N:o 1307/2013, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EU) N:o 1308/2013 ja elintarvikeketjuun, eläinten terveyteen ja eläinten hyvinvointiin, kasvien terveyteen ja kasvien lisäysaineistoon liittyvien menojen hallinnointia koskevista säännöksistä annetun asetuksen (EU) N:o 652/2014 muuttamisesta (EUVL L 350, 29.12.2017, s. 15).
(4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1307/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, yhteisen maatalouspolitiikan tukijärjestelmissä viljelijöille myönnettäviä suoria tukia koskevista säännöistä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 637/2008 ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 73/2009 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 608).
Top