Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0151

    Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS komission valtuuttamisesta aloittamaan Euroopan unionin puolesta Marokon kuningaskunnan kanssa käytävät neuvottelut kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja pöytäkirjan tekemisestä

    COM/2018/0151 final

    Bryssel 21.3.2018

    COM(2018) 151 final

    Suositus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    komission valtuuttamisesta aloittamaan Euroopan unionin puolesta Marokon kuningaskunnan kanssa käytävät neuvottelut kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja pöytäkirjan tekemisestä


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Komissio ehdottaa neuvottelujen käymistä Euroopan yhteisön ja Marokon kuningaskunnan välisen kalastuskumppanuussopimuksen muutoksesta sekä sopimuksen täytäntöönpanemiseksi sellaisen pöytäkirjan tekemistä, joka vastaa unionin laivaston tarpeita ja on yhteisestä kalastuspolitiikasta annetun asetuksen (EU) N:o 1380/2013 ja yhteisen kalastuspolitiikan ulkoista ulottuvuutta koskevasta komission tiedonannosta 19. maaliskuuta 2012 annettujen neuvoston päätelmien mukainen.

    Tämä ehdotus perustuu Euroopan unionin tuomioistuimen asiassa C-266/16 (Western Sahara Campaign UK) 27. helmikuuta 2018 antamaan tuomioon, jossa tuomioistuin katsoo, etteivät Länsi-Saharan alueen lähivedet ole osa kalastussopimuksessa tarkoitettua kalastusaluetta.

    Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Euroopan unionin ja Marokon kuningaskunnan nykyinen kalastuskumppanuussopimus tuli voimaan 28. helmikuuta 2007 1 . Sopimus pantiin täytäntöön kahdella peräkkäin tehdyllä pöytäkirjalla, joissa määrättiin pelagisia ja pohjakalalajeja pyytävien unionin alusten pääsystä Marokon kalastusalueelle 14. joulukuuta 2011 asti. Tuona päivänä päättyi toisen täytäntöönpanopöytäkirjan voimassaolo, koska Euroopan parlamentti ei antanut hyväksyntäänsä sen tekemiselle. Euroopan parlamentti asetti kyseenalaiseksi ehdotetun välineen kestävyyden, kustannustehokkuuden ja kansainvälisen lainmukaisuuden. Kolmas pöytäkirja, jossa otettiin huomioon Euroopan parlamentin esittämät huolenaiheet, tehtiin vuonna 2014 2 , ja sen voimassaolo päättyy 14. heinäkuuta 2018.

    Marokon kanssa tehdyn kalastuskumppanuussopimuksen nojalla kaikkiaan 11 jäsenvaltion alukset voivat harjoittaa toimintaa kuudessa eri kalastusluokassa, jotka kattavat pienten pelagisten lajien, pohjakalalajien ja laajasti vaeltavien lajien pyynnin. Marokon kalastusalue muodostaa pienten pelagisten lajien C-kannan 3 esiintymisalueen pohjoisen rajan. Kyseinen alue ulottuu läpi Mauritanian, Senegalin ja Guinea-Bissaun vesialueiden, jotka kaikki sisältyvät kahdenvälisten kestävää kalastusta koskevien kumppanuussopimusten (kalastuskumppanuussopimusten) verkostoon.

    Kalastuskumppanuussopimuksilla tuetaan yhteisen kalastuspolitiikan tavoitteiden edistämistä kansainvälisellä tasolla ja varmistetaan, että unionin vesien ulkopuolella harjoitettava unionin kalastustoiminta perustuu samoihin periaatteisiin ja vaatimuksiin kuin unionin oikeuden nojalla sovelletaan. Lisäksi kalastuskumppanuussopimukset vahvistavat Euroopan unionin asemaa kansainvälisissä ja alueellisissa kalastusjärjestöissä, erityisesti Kansainvälisessä Atlantin tonnikalojen suojelukomissiossa (ICCAT). Kestävää kalastusta koskevat kumppanuussopimukset perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tieteelliseen tietoon, ja ne auttavat parantamaan kansainvälisten toimenpiteiden noudattamista, mukaan lukien laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen (LIS-kalastus) torjunta.

    Erityistä huomiota kiinnitetään Marokolle kestävän kalastuksenhoidon tukemiseksi myönnettävän taloudellisen korvauksen täytäntöönpanoon, ottaen erityisesti huomioon Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuoden 2015 erityiskertomuksessa nro 11 esitetyt kalastuskumppanuussopimuksia koskevat suositukset.

    Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    Kestävää kalastusta koskevasta kumppanuussopimuksesta ja pöytäkirjasta Marokon kuningaskunnan kanssa käytävät neuvottelut ovat naapurimaita koskevan EU:n ulkoisen toiminnan sekä demokratian periaatteiden ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen liittyvien unionin tavoitteiden mukaiset.

    Edellä mainitun, Euroopan unionin tuomioistuimen tuomion perusteella on tarpeen selventää sopimuksen maantieteellistä soveltamisalaa.

    EU:n kanta on, että on mahdollista ulottaa Marokon kanssa tehdyt kahdenväliset sopimukset koskemaan myös Länsi-Saharaa tietyin edellytyksin. On kuitenkin selvää, että kaikki järjestelyt ovat vain väliaikaisia niin kauan kuin konfliktiin ei ole saatu aikaan ratkaisua Yhdistyneiden Kansakuntien puitteissa ja asiaa koskevien YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien mukaisesti.

    Neuvottelut käydään kuullen koko prosessin ajan kaikkia asianomaisia komission yksiköitä, Euroopan ulkosuhdehallintoa sekä toimivaltaista EU:n edustustoa.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Päätöksen oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 218 artikla, joka sisältyy sopimuksen viidennen osan (unionin ulkoinen toiminta) V osastoon (kansainväliset sopimukset) ja jossa määrätään EU:n ja kolmansien maiden välisten sopimusten neuvottelemisessa ja tekemisessä noudatettavasta menettelystä.

    Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

    Ei sovelleta, yksinomainen toimivalta.

    Suhteellisuusperiaate

    Päätös on oikeassa suhteessa toivottuun tavoitteeseen.

    Toimintatavan valinta

    Toimintatapa on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 3 kohdan ja 218 artiklan 4 kohdan mukainen.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Voimassa olevan lainsäädännön jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

    Komissio toteutti vuonna 2017 Marokon kuningaskunnan kanssa tehdyn kalastuskumppanuussopimuksen pöytäkirjan jälkiarvioinnin sekä sen mahdollista uusimista koskevan ennakkoarvioinnin. Arvioinnin päätelmät esitetään erillisessä valmisteluasiakirjassa 4 .

    Arviointiraportissa todettiin, että EU:n laivastot ovat erittäin kiinnostuneita jatkamaan kalastusta Marokon alueella. Uusimalla pöytäkirja voidaan myös tehostaa seurantaa, valvontaa ja tarkkailua ja parantaa kalastuksen hallintaa alueella. Arvioinnin mukaan ja ottaen huomioon pöytäkirjan mukaisesti suoritettavan taloudellisen korvauksen suuruus, pöytäkirjan uusiminen hyödyttäisi myös Marokkoa, koska sillä voitaisiin edistää Marokon kalatalousalan kehittämistä koskevaa Halieutis-strategiaa. Marokko on ilmaissut olevansa kiinnostunut aloittamaan EU:n kanssa neuvottelut pöytäkirjan uusimisesta.

    Sidosryhmien kuuleminen

    Arvioinnin yhteydessä kuultiin asianomaisia sidosryhmiä, kuten kalastusalan edustajia ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioita. Kuulemisia järjestettiin erityisesti aavanmeren ja pitkän matkan laivastojen neuvoa-antavan toimikunnan puitteissa.

    Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

    Ei sovelleta

    Vaikutustenarviointi

    Ei sovelleta

    Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

    Ei sovelleta

    Perusoikeudet

    Ehdotetuissa päätöksen liitteenä olevissa neuvotteluohjeissa suositetaan, että annetaan valtuutus aloittaa neuvottelut ja sisällytetään mukaan ihmisoikeuksia ja demokratian periaatteita koskeva lauseke, jonka rikkominen voi johtaa sopimuksen ja pöytäkirjan soveltamisen keskeyttämiseen.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Uuden pöytäkirjan talousarviovaikutuksiin kuuluu Marokon kuningaskunnalle suoritettava taloudellinen korvaus. Sitä vastaavat talousarviomäärärahat (maksusitoumus- ja maksumäärärahat) on otettava vuosittain kestävää kalastusta koskevien kumppanuussopimusten budjettikohtaan (11 03 01) monivuotista rahoituskehystä 2014–2020 koskevan rahoitussuunnittelun mukaisesti. Maksusitoumusten ja maksujen vuotuiset määrät vahvistetaan vuotuisessa talousarviomenettelyssä, mukaan lukien varaus pöytäkirjoille, jotka eivät ole tulleet voimaan vuoden alussa 5 .

    Neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen ennen nykyisen pöytäkirjan voimassaolon päättymistä eli viimeistään 14. heinäkuuta 2018.

    5.LISÄTIEDOT

    Täytäntöönpanosuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

    Neuvottelut on tarkoitus aloittaa vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana.

    Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

    Komissio suosittaa, että

    - neuvosto valtuuttaa komission aloittamaan ja käymään neuvottelut Marokon kuningaskunnan kanssa tehdyn kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja pöytäkirjan tekemisestä;

    - komissio nimetään EU:n neuvottelijaksi tässä asiassa;

    - komissio käy neuvottelut erityiskomiteaa kuullen Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen mukaisesti;

    - neuvosto hyväksyy tämän suosituksen liitteenä olevat neuvotteluohjeet.

    Suositus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    komission valtuuttamisesta aloittamaan Euroopan unionin puolesta Marokon kuningaskunnan kanssa käytävät neuvottelut kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja pöytäkirjan tekemisestä

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 218 artiklan 3 ja 4 kohdan,

    ottaa huomioon komission suosituksen,

    sekä katsoo, että olisi aloitettava neuvottelut Marokon kuningaskunnan kanssa Euroopan yhteisön ja Marokon kuningaskunnan välisen kalastuskumppanuussopimuksen 6 muuttamisesta ja sopimuksen täytäntöönpanopöytäkirjan tekemisestä,

    on tärkeää, että Euroopan unionin ja Marokon kuningaskunnan välille vuosien myötä kehittynyttä kalastusalan kumppanuutta ei horjuteta ja että samalla varmistetaan asianmukaiset takeet ihmisoikeuksien suojelusta ja kestävästä kehityksestä kyseisillä alueilla,

    unioni tukee Yhdistyneiden Kansakuntien ponnisteluja sellaisen molempien osapuolten hyväksyttävissä olevan poliittisen ratkaisun löytämiseksi, jolla Länsi-Saharan väestö saa itsemääräämisoikeuden YK:n peruskirjan periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    1.Komissio valtuutetaan aloittamaan neuvottelut Marokon kuningaskunnan kanssa Euroopan yhteisön ja Marokon kuningaskunnan välisen kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja sopimuksen täytäntöönpanopöytäkirjan tekemisestä.

    2.Komissio johtaa neuvotteluryhmää, johon kuuluu myös unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja.

    2 artikla

    Neuvottelut käydään yhteistyössä neuvoston ulkoisen kalastuspolitiikan työryhmän kanssa tämän päätöksen liitteessä esitettyjen neuvoston neuvotteluohjeiden mukaisesti.

    3 artikla

    Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)    EUVL L 78, 17.3.2007, s. 31.
    (2)    EUVL L 349, 21.12.2013, s. 1.
    (3)    Käytössä olevan tieteellisen luokituksen mukaan.
    (4)    Evaluation rétrospective et prospective du Protocole à l'accord de partenariat dans le domaine de la pêche durable entre l'Union européenne et le Royaume du Maroc. Loppuraportti, syyskuu 2017 (F&S, Poseidon ja Megapesca).
    (5)    Luku 40 (varaus 40 02 41) monivuotisesta rahoituskehyksestä tehdyn toimielinten välisen sopimuksen (2013/C 373/01) mukaisesti.
    (6)    EUVL L 141, 29.5.2006, s. 4.
    Top

    Bryssel 21.3.2018

    COM(2018) 151 final

    LIITE

    asiakirjaan

    Suositus


    NEUVOSTON PÄÄTÖS
    komission valtuuttamisesta aloittamaan Euroopan unionin puolesta Marokon kuningaskunnan kanssa käytävät neuvottelut kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja pöytäkirjan tekemisestä


    LIITE

    Neuvotteluohjeet

    Neuvottelujen tavoitteena on Euroopan yhteisön ja Marokon kuningaskunnan välisen kalastuskumppanuussopimuksen muuttaminen ja sopimuksen pöytäkirjan tekeminen yhteisestä kalastuspolitiikasta annetun asetuksen (EU) N:o 1380/2013 ja yhteisen kalastuspolitiikan ulkoisesta ulottuvuudesta 13. heinäkuuta 2011 annetusta komission tiedonannosta 19. maaliskuuta 2012 annettujen neuvoston päätelmien mukaisesti.

    Jotta uudella pöytäkirjalla edistettäisiin kestävää ja vastuullista kalastusta sekä kansainvälisen oikeuden ehdotonta noudattamista varmistaen samalla EU:n ja Marokon molemminpuoliset hyödyt, komission neuvotteluilla olisi pyrittävä seuraavaan:

    ·Taataan pieniä pelagisia lajeja, pohjakalalajeja ja laajasti vaeltavia lajeja pyytäville EU:n laivaston aluksille pääsy nykyisessä sopimuksessa ja pöytäkirjassa tarkoitetuille vesialueille ja vailla itsehallintoa olevan Länsi-Saharan alueen lähivesille sekä tarvittavat luvat kyseisillä vesialueilla harjoitettavaa kalastusta varten, ja näin muun muassa ylläpidetään EU:n toimijoiden käytettävissä olevaa kestävää kalastusta koskevien kumppanuussopimusten verkostoa.

    ·Tuetaan Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin ponnisteluja ratkaisun löytämiseksi sille, että Länsi-Saharan väestö saisi itsemääräämisoikeuden YK:n peruskirjan periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti.

    ·Otetaan huomioon paras käytettävissä oleva tieteellinen tieto sekä asiaa koskevat alueellisten kalastuksenhoitojärjestöjen hyväksymät hoitosuunnitelmat, jotta pystytään varmistamaan kalastustoimien ympäristökestävyys ja edistämään valtamerten hallinnointia kansainvälisessä mittakaavassa. Kalastustoiminta olisi kohdistettava yksinomaan käytettävissä oleviin kalavaroihin ottaen huomioon paikallisen laivaston kalastuskapasiteetti ja kiinnittäen samalla erityistä huomiota siihen, että kyseessä ovat hajallaan olevat tai laajasti vaeltavat kalakannat.

    ·Saadaan EU:n laivastojen käyttöön kohtuullinen ja niiden etujen mukainen osuus ylijäämäisistä kalavaroista silloin, kun nämä kalavarat kiinnostavat myös muita ulkomaisia laivastoja, ja sovelletaan samoja teknisiä edellytyksiä kaikkiin ulkomaisiin laivastoihin.

    ·Varmistetaan, että kalavaroihin pääsy vastaa EU:n laivaston toimintaa alueella, ottaen huomioon tuoreimmat ja parhaat käytettävissä olevat tieteelliset arviot.

    ·Käynnistetään vuoropuhelu alakohtaisen politiikan tehostamiseksi. Tällöin tavoitteena on erityisesti kannustaa toteuttamaan vastuullisen kalastuksen politiikkaa asianomaisen maan kehitystavoitteiden mukaisesti, erityisesti kalastuksen hallinnan, laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen torjunnan, kalastustoiminnan valvonnan, seurannan ja tarkkailun sekä tieteellisen tiedon tuottamisen osalta, sekä parantaa työllisyystilannetta, minkä kautta voidaan muun muassa puuttua maastamuuton syihin.

    ·Sisällytetään pöytäkirjaan lauseke seurauksista, joita sovelletaan ihmisoikeuksia ja demokratian periaatteita loukattaessa.

    ·Sisällytetään pöytäkirjaan lauseke, jonka mukaan EU:n laivastolla on etuuskohteluun perustuva pääsy käytettävissä oleviin ylijäämäisiin kalavaroihin, ja lauseke samojen teknisten edellytysten soveltamisesta kaikkiin ulkomaisiin laivastoihin.

    ·Otetaan käyttöön asianmukaiset menettelyt sen varmistamiseksi, että komissio saa riittävästi tietoa sopimuksen ja pöytäkirjan mukaisten sosioekonomisten hyötyjen maantieteellisestä ja sosiaalisesta jakautumisesta ja voi siten varmistaa, että sekä sopimus että pöytäkirja hyödyttää asianomaista väestöä.

    ·Sisällytetään pöytäkirjaan uudelleentarkastelua koskeva lauseke, jotta voidaan ottaa huomioon molempien osapuolten hyväksyttävissä oleva poliittinen ratkaisu, jolla Länsi-Saharan väestö saa itsemääräämisoikeuden Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti.

    Lisäksi:

    ·Komissio arvioi allekirjoituksen ajankohtana kestävää kalastusta koskevan kumppanuussopimuksen ja sen pöytäkirjan mahdollisia vaikutuksia kestävään kehitykseen, erityisesti asianomaiselle väestölle koituvien hyötyjen sekä kyseessä olevien alueiden luonnonvarojen hyödyntämisen osalta.

    ·Komission olisi varmistettava, että sen ehdottamana allekirjoitus- ja tekoajankohtana väestö, jota sopimus koskee, on otettu asianmukaisesti mukaan.

    ·Jotta kalastustoiminta ei keskeytyisi, uuteen pöytäkirjaan olisi sisällytettävä sen väliaikaista soveltamista koskeva lauseke.

    Pöytäkirjassa olisi erityisesti määriteltävä

    ·Euroopan unionin aluksille myönnettävät kalastusmahdollisuudet kalastusluokittain,

    ·taloudellinen korvaus ja sen maksamisen edellytykset, sekä

    ·alakohtaisen tuen tehokasta täytäntöönpanoa ja säännöllistä seurantaa koskevat menettelyt.

    Top