EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 21.3.2018
COM(2018) 141 final
2018/0067(NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON PÄÄTÖS
Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen jatkamisesta
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52018PC0141
Proposal for a COUNCIL DECISION on the extension of the Agreement for scientific and technological cooperation between the European Union and the Government of the United States of America
Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen jatkamisesta
Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen jatkamisesta
COM/2018/0141 final - 2018/067 (NLE)
EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 21.3.2018
COM(2018) 141 final
2018/0067(NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON PÄÄTÖS
Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen jatkamisesta
PERUSTELUT
1.EHDOTUKSEN TAUSTA
•Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet
Euroopan unioni (EU) ja Amerikan yhdysvallat (Yhdysvallat) ovat olleet strategisia kumppaneita tutkimuksen alalla vuodesta 1998. Ensimmäinen kahdenvälinen ”Euroopan yhteisön ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen sopimus tieteellisestä ja teknologisesta yhteistyöstä” 1 , jäljempänä ’sopimus’, allekirjoitettiin 5. joulukuuta 1997 Washington DC:ssä, ja se tuli voimaan 14. lokakuuta 1998. Sen jälkeen sopimusta on jatkettu kolmesti, eli vuosina 2003 2 , 2008 3 ja 2013 4 kulloinkin viiden vuoden jatkoajaksi. Kun sopimusta jatkettiin toisen kerran, siihen sisällytettiin muutos, joka koski turvallisuustutkimuksen ja avaruustutkimuksen lisäämistä yhteistoiminnan osa-alueisiin kuuluvien alojen luetteloon (4 artikla).
Sopimuksen 12 artiklan b alakohdassa määrätään seuraavaa: ”Tämä sopimus on tehty aluksi viideksi vuodeksi. Jollei kunkin jakson viimeisenä vuotena tehtävästä osapuolten suorittamasta tarkistuksesta muuta johdu, sopimusta voidaan jatkaa, mahdollisesti muutettuna, sen jälkeen uusiksi viiden vuoden jaksoiksi osapuolten välisellä kirjallisella sopimuksella”.
Nykyisen sopimuksen voimassaolon on määrä päättyä 14. lokakuuta 2018.
Komission yksiköt ovat suorittaneet arvioinnin siitä, miten yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa kehittyy ja miten se edesauttaa kansainvälistä yhteistyötä koskevan strategian tavoitteiden saavuttamista. Arviointi osoittaa selvästi, että sopimus tarjoaa tärkeän kehyksen yhteistyön edistämiselle EU:n ja Yhdysvaltojen välillä yhteisillä tieteen ja teknologian prioriteettialoilla, mistä on molemminpuolista hyötyä. Yhteistyön tärkein väline on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma.
EU:n suhde Yhdysvaltoihin tieteen, teknologian ja innovoinnin alalla on vahvempi kuin minkään muun EU:n ulkopuolisen maan kanssa. Assosioitumattomien kolmansien maiden joukossa Yhdysvallat on ehdottomasti aktiivisin maa Horisontti 2020 -puiteohjelmassa tähän mennessä. Tämä koskee keskinäisten tutkimus- ja kehittämisinvestointien (T&K) määriä, tutkijoiden virtoja, yhteistyötoimien volyymia ja yhteisjulkaisujen ja patenttien lukumäärää. Nämä yhteydet tieteen, teknologian ja innovoinnin aloilla heijastavat EU:n ja Yhdysvaltojen vahvoja taloudellisia siteitä. Jos Yhdysvallat ja EU voivat löytää keinoja kehittää merkityksellisellä tavalla yhteisiä toimiaan, tulokset tuottavat talouskasvua ja työpaikkoja, parempaa elämänlaatua ja yhteisiä ratkaisuja globaaleihin haasteisiin.
Monien merkittävien saavutusten joukossa EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyö tieteen ja teknologian alalla johti Galwayn julistuksen allekirjoittamiseen toukokuussa 2013 sekä Atlantin valtameren tutkimusyhteenliittymän (AORA) perustamiseen. Siitä lähtien yhteistyö merten ja arktisen alueen tutkimuksen piirissä on vahvistunut jatkuvasti ja saanut kansainvälistä tunnustusta maailmanlaajuisesti. AORA:n eri työryhmät ovat tuottaneet maailmanluokan tuloksia useilla yhteistyön osa-alueilla, joita ovat esimerkiksi merenpohjan kartoitus, havainnointijärjestelmät, vesiviljely, valtamerten tuntemus sekä valtamerten terveys ja stressitekijät.
Sen vuoksi on EU:n edun mukaista jatkaa Euroopan yhteisön ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen sopimusta tieteellisestä ja teknologisesta yhteistyöstä uudeksi viiden vuoden jaksoksi.
Sopimuksella perustetun EU:n ja Yhdysvaltojen yhteisen neuvoa-antavan ryhmän kokouksessa Washingtonissa 23. lokakuuta 2017 molemmat osapuolet vahvistivat aikomuksensa jatkaa sopimusta ja sopivat yhteistyön jatkamisesta siten, että pohjaudutaan ohjelmien yhteensovittamisesta saatuihin hyviin tuloksiin. Molemmat osapuolet tunnustivat tutkimuksen ja innovoinnin merkityksen keskeisinä talouskasvun ja työpaikkojen vauhdittajina, ja sen, että transatlanttinen tutkimusyhteistyö on ollut ensisijainen uusien teknologioiden ja tieteellisten keksintöjen lähde yli sadan vuoden ajan.
Jatketun sopimuksen sisällön tulisi olla identtinen nykyisen sopimuksen kanssa, kuten Yhdysvaltojen edustajien kanssa on neuvoteltu ja sovittu.
•Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa
Tämä aloite on täysin johdonmukainen tutkimusta ja innovointia koskevan EU:n kansainvälisen yhteistyöstrategian kanssa 5 ; siinä Yhdysvallat on EU:n strateginen kumppani tutkimuksen ja innovoinnin alalla. EU:n strategiassa ilmaistaan selvästi tiede- ja teknologiasopimusten merkitys välineinä, joilla määritellään ja pannaan täytäntöön monivuotisia yhteistyön etenemissuunnitelmia EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Sopimus on myös keino panna täytäntöön EU:n kansainvälisen tutkimus- ja innovaatioyhteistyön strategia, jossa kehotetaan lisäämään kansainvälistymistä ja avoimuutta EU:n tutkimus- ja innovaatiokentässä.
•Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa
EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisessa globaalistrategiassa vahvistetaan, että tutkimusyhteistyö on tärkeä osa EU:n ulkopolitiikkaa, ja pidetään tutkimusyhteistyötä vahvempien sosioekonomisten siteiden keskeisenä elementtinä.
2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE
•Oikeusperusta
EU:n valta toimia kansainvälisesti tutkimuksen ja teknologisen kehittämisen alalla perustuu SEUT-sopimuksen 186 artiklaan. Ehdotuksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 6 kohdan toisen alakohdan a alakohdan v alakohta.
•Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)
EU:lla ja sen jäsenvaltioilla on jaettu rinnakkainen toimivalta tutkimuksen ja teknologisen kehittämisen alalla SEUT-sopimuksen 4 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Sen vuoksi EU:n toimia ei voida korvata jäsenvaltioiden toimilla.
3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET
•Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen
Tämä aloite ei ole osa REFIT-ohjelmaa.
4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET
Ainoastaan henkilö- ja hallintoresurssit ovat tarpeen; ne esitetään säädösehdotukseen liittyvässä rahoitusselvityksessä.
Edellä esitetyn perusteella komissio pyytää, että neuvosto
- hyväksyy unionin puolesta Euroopan parlamentin annettua hyväksyntänsä Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen jatkamisen uudella viisivuotiskaudella (eli 14.10.2018–13.10.2023)
- valtuuttaa neuvoston puheenjohtajan nimeämään henkilö(n/t), jo(i)lla on valtuudet ilmoittaa Amerikan yhdysvaltojen hallitukselle, että unioni on saattanut päätökseen uusitun sopimuksen voimaantulon edellyttämät sisäiset menettelyt.
2018/0067 (NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON PÄÄTÖS
Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen jatkamisesta
EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka
ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 186 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 6 kohdan toisen alakohdan a alakohdan v alakohdan kanssa,
ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,
ottaa huomioon Euroopan parlamentin hyväksynnän,
sekä katsoo seuraavaa:
(1)Neuvosto hyväksyi päätöksellä 98/591/EY 6 Euroopan yhteisön ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, tekemisen. Sopimus allekirjoitettiin Washington DC:ssä 5 päivänä joulukuuta 1997, ja se tuli voimaan 14 päivänä lokakuuta 1998.
(2)Sopimuksen 12 artiklan mukaisesti sopimus on tehty aluksi viideksi vuodeksi. Jollei kunkin jakson viimeisenä vuotena tehtävästä osapuolten suorittamasta tarkistuksesta muuta johdu, sopimusta voidaan jatkaa, mahdollisesti muutettuna, sen jälkeen uusiksi viiden vuoden jaksoiksi osapuolten välisellä kirjallisella sopimuksella.
(3)Neuvosto hyväksyi päätöksillä 2004/756/EY 7 , 2009/306/EY 8 ja 2014/240/EU 9 sopimuksen jatkamisen kulloinkin uudeksi viisivuotiskaudeksi. Nykyisen sopimuksen voimassaolon on määrä päättyä 14 päivänä lokakuuta 2018.
(4)Komission yksiköiden tekemä arviointi osoittaa, että sopimus tarjoaa tärkeän kehyksen yhteistyön edistämiselle unionin ja Amerikan yhdysvaltojen välillä yhteisillä tieteen ja teknologian prioriteettialoilla, mistä on molemminpuolista hyötyä. Sen vuoksi on unionin edun mukaista jatkaa sopimusta uudella viisivuotiskaudella.
(5)Kumpikin osapuoli vahvisti aikomuksensa jatkaa sopimusta uudella viisivuotiskaudella ilman mitään muutoksia sopimukseen.
(6)Sopimuksen jatkaminen olisi hyväksyttävä Euroopan unionin puolesta,
ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:
1 artikla
Hyväksytään unionin puolesta Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen jatkaminen uudella viisivuotiskaudella.
2 artikla
Neuvoston puheenjohtaja nimeää henkilö(n/t), jo(i)lla on valtuudet ilmoittaa Amerikan yhdysvaltojen hallitukselle unionin puolesta siitä, että unioni on saattanut päätökseen sopimuksen jatkamisen edellyttämät sisäiset menettelyt sopimuksen 12 artiklan mukaisesti.
3 artikla
Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.
Tehty Brysselissä
Neuvoston puolesta
Puheenjohtaja
SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS
1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA
1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi
1.2.Toimintalohko(t) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä (ABM/ABB)
1.3.Ehdotuksen/aloitteen luonne
1.4.Tavoitteet
1.5.Ehdotuksen/aloitteen perustelut
1.6.Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto
1.7.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat)
2.HALLINNOINTI
2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt
2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä
2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi
3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET
3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat
3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin
3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin
3.2.2.Arvioidut vaikutukset toimintamäärärahoihin
3.2.3.Arvioidut vaikutukset hallintomäärärahoihin
3.2.4.Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa
3.2.5.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet
3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin
SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS
1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA
1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi
Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisön ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen jatkamisesta
1.2.Toimintalohko(t) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä (ABM/ABB) 10
Erityisesti pääosastojen RTD, AGRI, CLIMA, JRC, EAC, ENER, GROW, CNECT, MARE ja MOVE toimintastrategia ja koordinointi.
1.3.Ehdotuksen/aloitteen luonne
◻ Ehdotus/aloite liittyy uuteen toimeen.
◻ Ehdotus/aloite liittyy uuteen toimeen, joka perustuu pilottihankkeeseen tai valmistelutoimeen.
☑ Ehdotus/aloite liittyy käynnissä olevan toimen jatkamiseen.
◻Ehdotus/aloite liittyy toimeen, joka on suunnattu uudelleen.
1.4.Tavoitteet
1.4.1.Komission monivuotinen strateginen tavoite (monivuotiset strategiset tavoitteet), jonka (joiden) saavuttamista ehdotus/aloite tukee
Tämän aloitteen myötä molemmat osapuolet voivat parantaa ja tehostaa yhteistyötään molempien kannalta tärkeillä tieteen ja teknologian aloilla.
1.4.2.Erityistavoite (erityistavoitteet) sekä toiminto (toiminnot) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä
Erityistavoite nro
Tämän päätöksen myötä molemmat osapuolet voivat tehostaa yhteistyötään ja kehittää strategisempaa kumppanuutta lisäämällä ja laajentamalla nykyistä yhteistyötä ja vastaamalla globaaleihin haasteisiin edistäen vastavuoroista pääsyä ohjelmiin ja rahoitukseen.
Toiminto (toiminnot) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä
1.4.3.Odotettavissa olevat tulokset ja vaikutukset
Selvitys siitä, miten ehdotuksella/aloitteella on tarkoitus vaikuttaa edunsaajien/kohderyhmän tilanteeseen
Päätöksen ansiosta sekä unioni että Yhdysvallat voivat hyötyä vastavuoroisesti meneillään olevien yhteistyötoimien kautta saavutettavista tieteellisistä ja teknologisista tuloksista. Päätös mahdollistaa erityistietämyksen ja osaamisen siirron kummankin osapuolen tiedeyhteisön, elinkeinoelämän ja kansalaisten hyväksi.
1.4.4.Tulos- ja vaikutusindikaattorit
Selvitys siitä, millaisin indikaattorein ehdotuksen/aloitteen toteuttamista seurataan
Komissio seuraa säännöllisesti kaikkia sopimuksen nojalla toteutettavia toimia, myös yhteistyötoimia. Tämä arviointi kattaa muun muassa seuraavat kohdat:
a) yhteistyöindikaattorit — analyysi yhdysvaltalaisten yhteisöjen lukumäärästä ja osallistumistyypistä EU:n rahoittamissa ohjelmissa (esim. ehdotusten määrä, allekirjoitettujen avustussopimusten määrä, yhteistyön pääasialliset yhteydet, pääaiheet, aikaansaadut tuotokset) ja päin vastoin (aina kun tiedot ovat saatavilla);
b) suoritusindikaattorit — EU:n puiteohjelmiin osallistuvien yhdysvaltalaisten yhteisöjen onnistumisaste verrattuna muihin EU:n ulkopuolisiin maihin ja jäsenvaltioihin/assosioituneihin maihin tutkimuksen puiteohjelmassa; analyysi osallistumisen laadusta (esim. ohjelmaan osallistuvien parhaimmiksi rankattujen yliopistojen määrä, yhteistyöhankkeista tulevien patenttien ja julkaisujen määrä);
c) tiedonkeruu asianomaista tutkimusrahoitusohjelmaa laajemmalle ulottuvista yhteistyötoimista ja yhteyksistä sekä arviointi näiden toimien vaikutuksesta, kuten osallistuminen monenvälisiin aloitteisiin ja työryhmiin.
1.5.Ehdotuksen/aloitteen perustelut
1.5.1.Tarpeet, joihin ehdotuksella/aloitteella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä
Tämän päätöksen myötä molemmat osapuolet voivat edelleen parantaa ja tehostaa yhteistyötään molempien kannalta tärkeillä tieteen ja teknologian aloilla.
1.5.2.EU:n osallistumisesta saatava lisäarvo
Tutkimus- ja innovaatioyhteistyö Yhdysvaltojen ja EU:n välillä on vahvistunut vakaasti viime vuosina. EU:n mukanaolo antaa mahdollisuuden laajempiin ja kattavampiin toimiin, joista kaikki jäsenvaltiot hyötyvät. Tämän sopimuksen jatkaminen antaa EU:lle mahdollisuuden saada helpommin käyttöön Yhdysvalloissa tuotettua tieteellistä tietoa ja osallistua useampiin yhteistyötoimiin, jotka lisäävät tietämyksen ja teknologioiden vaihtoa.
1.5.3.Vastaavista toimista saadut kokemukset
Tiede- ja teknologiayhteistyöstä tähän mennessä saatujen kokemusten perusteella katsotaan, että olisi molemmille osapuolille hyödyksi jatkaa tutkimusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, joka on EU:n strateginen kumppani tieteen ja innovoinnin alalla.
1.5.4.Yhteensopivuus muiden kyseeseen tulevien välineiden kanssa ja mahdolliset synergiaedut
Yhdysvaltojen kanssa tehdyn sopimuksen jatkamista pidetään täysin johdonmukaisena kansainvälisen tutkimus- ja innovaatioyhteistyön yleisen kehyksen kanssa (COM(2012) 497).
1.6.Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto
☑ Ehdotuksen/aloitteen mukaisen toiminnan kesto on rajattu.
–☑ Ehdotuksen/aloitteen mukainen toiminta alkaa 14.10.2018 ja päättyy 13.10.2023.
–☑ Rahoitusvaikutukset alkavat 14.10.2018 ja päättyvät 13.10.2023.
◻ Ehdotuksen/aloitteen mukaisen toiminnan kestoa ei ole rajattu.
–Käynnistysvaihe alkaa vuonna VVVV ja päättyy vuonna VVVV,
–minkä jälkeen toteutus täydessä laajuudessa.
1.7.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat) 11
☑ Suora hallinnointi, jonka komissio toteuttaa käyttämällä
–◻ yksiköitään, myös unionin edustustoissa olevaa henkilöstöään;
–◻ toimeenpanovirastoja
◻ Hallinnointi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa
◻ Välillinen hallinnointi, jossa täytäntöönpanotehtäviä on siirretty:
–◻ kolmansille maille tai niiden nimeämille elimille;
–◻ kansainvälisille järjestöille ja niiden erityisjärjestöille (tarkennettava);
–◻ Euroopan investointipankille tai Euroopan investointirahastolle;
–◻ varainhoitoasetuksen 208 ja 209 artiklassa tarkoitetuille elimille;
–◻ julkisoikeudellisille yhteisöille;
–◻ sellaisille julkisen palvelun tehtäviä hoitaville yksityisoikeudellisille elimille, jotka antavat riittävät rahoitustakuut;
–◻ sellaisille jäsenvaltion yksityisoikeuden mukaisille elimille, joille on annettu tehtäväksi julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden täytäntöönpano ja jotka antavat riittävät rahoitustakuut;
–◻ henkilöille, joille on annettu tehtäväksi toteuttaa SEU-sopimuksen V osaston mukaisia yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityistoimia ja jotka nimetään asiaa koskevassa perussäädöksessä.
–Jos käytetään useampaa kuin yhtä hallinnointitapaa, huomautuksille varatussa kohdassa olisi annettava lisätietoja.
Huomautukset:
2.HALLINNOINTI
2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt
Ilmoitetaan sovellettavat aikavälit ja edellytykset.
Yhdysvaltojen yksikköjen osallistumista sopimuksen mukaisesti tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaan ja muihin yhteistyötoimiin tarkastellaan säännöllisesti sopimuksen 6 artiklan b alakohdalla perustetun yhteisen neuvoa-antavan ryhmän tapaamisissa.
2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä
2.2.1.Todetut riskit
Kokoukset ja kahdenvälinen neuvonpito toteutetaan säännöllisesti, mikä mahdollistaa järjestelmällisen tiedonvaihdon ja valvonnan. Valvontajärjestelmässä ei ole todettu riskejä.
2.2.2.Tiedot käyttöön otetusta sisäisen valvonnan järjestelmästä.
2.2.3.Arvio tarkastusten kustannustehokkuudesta ja odotettavissa olevasta virheriskin tasosta.
2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi
Ilmoitetaan käytössä olevat ja suunnitellut torjunta- ja suojatoimenpiteet
Jos puiteohjelman toteuttamiseen tarvitaan ulkopuolisia toimeksisaajia tai jos se edellyttää rahoitusta kolmansille osapuolille, komissio tekee tilintarkastuksia tarvittaessa ja erityisesti, jos sillä on syytä epäillä toteutetun tai toimintakertomuksissa kuvaillun työn todenmukaisuutta.
Unionin suorittamissa tilintarkastuksissa käytetään joko unionin omaa henkilöstöä tai tarkastettavan osapuolen lainsäädännön mukaisesti hyväksyttyjä tilintarkastajia. Unioni valitsee nämä tilintarkastajat. Valinta on suoritettava siten, että vältetään kaikki mahdolliset tarkastettavan osapuolen osoittamat eturistiriidat. Komissio varmistaa myös, että tutkimustoimien toteutuksen yhteydessä suojellaan unionin taloudellisia etuja tehokkailla tarkastuksilla ja väärinkäytösten ilmetessä oikeasuhteisilla ja varoittavilla toimenpiteillä ja seuraamuksilla.
Tätä tarkoitusta varten kaikkiin puiteohjelman täytäntöönpanoa koskeviin sopimuksiin on sisällyttävä tarkastuksia, toimenpiteitä ja seuraamuksia koskevat säännöt sekä viittaukset asetuksiin N:o 2988/95, 2185/96 ja 883/2013.
Sopimuksissa on oltava erityisesti seuraavat määräykset:
- erityiset sopimuslausekkeet, joilla suojellaan EU:n taloudellisia etuja toteutettavan työn valvonnan ja tarkastusten avulla,
- määräys petostentorjunnan alan hallinnollisten tarkastusten suorittamisesta asetusten N:o 2185/96, 1073/99 ja 1074/99 mukaisesti,
- määräys hallinnollisten seuraamusten soveltamisesta kaikkiin sopimusten täytäntöönpanoa koskeviin tahallisiin tai tuottamuksellisiin väärinkäytöksiin puiteasetuksen N:o 2988/95 mukaisesti; tässä yhteydessä voidaan soveltaa myös ns. mustaa listaa,
- maininta siitä, että väärinkäytösten ja petosten tapauksessa voidaan soveltaa perintämääräyksiä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 299 artiklan mukaisesti.
Lisäksi tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston (PO RTD) vastuullinen henkilöstö toteuttaa rutiinitoimenpiteenä valvontaohjelmaa, jossa seurataan yhteistyön tieteellisiä ja talousarvioon liittyviä näkökohtia. PO RTD:n sisäisen tarkastuksen yksikkö tekee sisäisen tarkastuksen ja Euroopan tilintarkastustuomioistuin tekee tarkastuksia paikan päällä.
3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET
3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat
·Talousarviossa jo olevat budjettikohdat
Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä.
Monivuotisen rahoituskehyksen otsake |
Budjettikohta |
Määräraha-
|
Rahoitusosuudet |
|||
|
JM/EI-JM 12 . |
EFTA-mailta 13 |
ehdokasmailta 14 |
kolmansilta mailta |
varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet |
|
1a |
08.01.05 |
EI-JM |
KYLLÄ |
KYLLÄ |
EI |
EI |
·Uudet perustettaviksi esitetyt budjettikohdat
Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä.
Monivuotisen rahoituskehyksen otsake |
Budjettikohta |
Määräraha-
|
Rahoitusosuudet |
|||
Numero
|
JM/EI-JM |
EFTA-mailta |
ehdokasmailta |
kolmansilta mailta |
varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet |
|
[XX.YY.YY.YY] |
KYLLÄ/EI |
KYLLÄ/EI |
KYLLÄ/EI |
KYLLÄ/EI |
3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin
3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin
milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Monivuotisen rahoituskehyksen
|
1a |
’Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky’ |
PO: RTD |
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
YHTEENSÄ |
|||
• Toimintamäärärahat |
||||||||||
Budjettikohdan numero |
Sitoumukset |
(1) |
||||||||
Maksut |
(2) |
|||||||||
Budjettikohdan numero |
Sitoumukset |
(1a) |
||||||||
Maksut |
(2a) |
|||||||||
Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat 16 |
||||||||||
Budjettikohdan numero |
08.01.05 |
(3) |
||||||||
PO RTD:n määrärahat
|
Sitoumukset |
=1+1a +3 |
0,024 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,036 |
0,298 |
|
Maksut |
=2+2a +3 |
0,024 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,036 |
0,298 |
|
Sitoumukset |
(4) |
|||||||
Maksut |
(5) |
||||||||
• Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat YHTEENSÄ |
(6) |
0,024 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,036 |
0,298 |
|
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN <1a>
|
Sitoumukset |
=4+ 6 |
0,024 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,036 |
0,298 |
Maksut |
=5+ 6 |
0,024 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,036 |
0,298 |
Jos ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia useampaan otsakkeeseen:
• Toimintamäärärahat YHTEENSÄ |
Sitoumukset |
(4) |
||||||||
Maksut |
(5) |
|||||||||
• Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat YHTEENSÄ |
(6) |
|||||||||
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEISIIN 1–4 kuuluvat
|
Sitoumukset |
=4+ 6 |
||||||||
Maksut |
=5+ 6 |
|
5 |
’Hallintomenot’ |
milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi 2022 |
Vuosi 2023 |
YHTEENSÄ |
||||
PO: RTD |
||||||||||
• Henkilöresurssit |
||||||||||
• Muut hallintomenot |
0,0048 |
0,012 |
0,012 |
0,012 |
0,012 |
0,0072 |
0,060 |
|||
PO RTD YHTEENSÄ |
Määrärahat |
0,0048 |
0,012 |
0,012 |
0,012 |
0,012 |
0,0072 |
0,060 |
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 kuuluvat
|
(Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä) |
0,0048 |
0,012 |
0,012 |
0,012 |
0,012 |
0,0072 |
0,060 |
milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
YHTEENSÄ |
|||
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEISIIN 1–5 kuuluvat
|
Sitoumukset |
0,0286 |
0,0715 |
0,0715 |
0,0715 |
0,0715 |
0,0429 |
0,358 |
|
Maksut |
0,0286 |
0,0715 |
0,0715 |
0,0715 |
0,0715 |
0,0429 |
0,358 |
3.2.2.Arvioidut vaikutukset toimintamäärärahoihin
–☑ Ehdotus/aloite ei edellytä toimintamäärärahoja.
–◻ Ehdotus/aloite edellyttää toimintamäärärahoja seuraavasti:
Maksusitoumusmäärärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Tavoitteet ja tuotokset ⇩ |
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat (ks. kohta 1.6) |
YHTEENSÄ |
|||||||||||||
TUOTOKSET |
|||||||||||||||||||
Tyyppi 18 |
Keskimäär. kustannukset |
Lukumäärä |
Kustannus |
Lukumäärä |
Kustannus |
Lukumäärä |
Kustannus |
Lukumäärä |
Kustannus |
Lukumäärä |
Kustannus |
Lukumäärä |
Kustannus |
Lukumäärä |
Kustannus |
Lukumäärä yhteensä |
Kustannukset yhteensä |
||
ERITYISTAVOITE 1 19 ... |
|||||||||||||||||||
- tuotos |
|||||||||||||||||||
- tuotos |
|||||||||||||||||||
- tuotos |
|||||||||||||||||||
Välisumma erityistavoite 1 |
|||||||||||||||||||
ERITYISTAVOITE 2 ... |
|||||||||||||||||||
- tuotos |
|||||||||||||||||||
Välisumma erityistavoite 2 |
|||||||||||||||||||
KUSTANNUKSET YHTEENSÄ |
3.2.3.Arvioidut vaikutukset hallintomäärärahoihin
3.2.3.1.Yhteenveto
–◻ Ehdotus/aloite ei edellytä hallintomäärärahoja.
–☑ Ehdotus/aloite edellyttää hallintomäärärahoja seuraavasti:
milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
YHTEENSÄ |
Monivuotisen rahoituskehyksen
|
|||||||
Henkilöresurssit |
|||||||
Muut hallintomenot |
0,0048 |
0,012 |
0,012 |
0,012 |
0,012 |
0,0072 |
0,060 |
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 5,
|
0,0048 |
0,012 |
0,012 |
0,012 |
0,012 |
0,0072 |
0,060 |
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5
21
|
|||||||
Henkilöresurssit |
0,024 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,036 |
0,298 |
Muut hallintomenot
|
|||||||
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5
|
0,024 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,060 |
0,036 |
0,298 |
YHTEENSÄ |
0,0286 |
0,0715 |
0,0715 |
0,0715 |
0,0715 |
0,0429 |
0,358 |
Henkilöresursseja ja muita hallintomenoja koskeva määrärahatarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetuilla pääosaston määrärahoilla ja/tai pääosastossa toteutettujen uudelleenjärjestelyjen tuloksena saaduilla määrärahoilla sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.
3.2.3.2.Henkilöresurssien arvioitu tarve
–◻ Ehdotus/aloite ei edellytä henkilöresursseja.
–☑ Ehdotus/aloite edellyttää henkilöresursseja seuraavasti:
Arvio kokoaikaiseksi henkilöstöksi muutettuna
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi 2020 |
Vuosi 2021 |
Vuosi 2022 |
Vuosi 2023 |
|||
• Henkilöstötaulukkoon sisältyvät virat/toimet (virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt) |
||||||||
XX 01 01 01 (päätoimipaikka ja komission edustustot EU:ssa) |
||||||||
XX 01 01 02 (edustustot EU:n ulkopuolella) |
||||||||
08 01 05 01 (epäsuora tutkimustoiminta) |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,3 |
||
10 01 05 01 (suora tutkimustoiminta) |
||||||||
• Ulkopuolinen henkilöstö (kokoaikaiseksi muutettuna) 22 |
||||||||
XX 01 02 01 (kokonaismäärärahoista katettavat sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö) |
||||||||
XX 01 02 02 (sopimussuhteiset ja paikalliset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat, vuokrahenkilöstö ja nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa) |
||||||||
XX 01 04 yy 23 |
- päätoimipaikassa |
|||||||
- EU:n ulkop. edustustoissa |
||||||||
XX 01 05 02 (epäsuora tutkimustoiminta: sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö) |
||||||||
10 01 05 02 (suora tutkimustoiminta: sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö) |
||||||||
Muu budjettikohta (mikä?) |
||||||||
YHTEENSÄ |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,3 |
XX viittaa kyseessä olevaan toimintalohkoon eli talousarvion osastoon.
Henkilöresurssien tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetulla pääosaston henkilöstöllä ja/tai pääosastossa toteutettujen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen tuloksena saadulla henkilöstöllä sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.
Kuvaus henkilöstön tehtävistä:
Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt |
Sopimuksen 6 artiklan b alakohdan nojalla perustetun yhteisen neuvoa-antavan ryhmän kokousten valmistelu ja hallinnointi sekä sopimuksen toiminnan ja täytäntöönpanon seuranta. Laskelmat tehdään suhteellisesti ottaen huomioon sopimuksen kesto. |
Ulkopuolinen henkilöstö |
3.2.4.Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa
–☑ Ehdotus/aloite on nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen mukainen.
–◻ Ehdotus/aloite edellyttää monivuotisen rahoituskehyksen asianomaisen otsakkeen rahoitussuunnitelman muuttamista.
Selvitys rahoitussuunnitelmaan tarvittavista muutoksista, mainittava myös kyseeseen tulevat budjettikohdat ja määrät.
–◻ Ehdotus/aloite edellyttää joustovälineen varojen käyttöön ottamista tai monivuotisen rahoituskehyksen tarkistamista.
Selvitys tarvittavista toimenpiteistä, mainittava myös kyseeseen tulevat rahoituskehyksen otsakkeet, budjettikohdat ja määrät.
3.2.5.Ulkopuolisten tahojen osallistuminen rahoitukseen
–☑ Ehdotuksen/aloitteen rahoittamiseen ei osallistu ulkopuolisia tahoja.
–Ehdotuksen/aloitteen rahoittamiseen osallistuu ulkopuolisia tahoja seuraavasti (arvio):
Määrärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat (ks. kohta 1.6) |
Yhteensä |
|||
Rahoitukseen osallistuva taho |
||||||||
Yhteisrahoituksella katettavat määrärahat YHTEENSÄ |
3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin
–☑ Ehdotuksella/aloitteella ei ole vaikutuksia tuloihin.
–◻ Ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia tuloihin seuraavasti:
–◻ vaikutukset omiin varoihin
–◻ vaikutukset sekalaisiin tuloihin
milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Tulopuolen budjettikohta: |
Käytettävissä olevat määrärahat kuluvana varainhoitovuonna |
Ehdotuksen/aloitteen vaikutus 24 |
||||||
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Vuosi
|
Ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat (ks. kohta 1.6) |
||||
Momentti …. |
Vastaava(t) menopuolen budjettikohta (budjettikohdat) käyttötarkoitukseensa sidottujen sekalaisten tulojen tapauksessa:
Selvitys tuloihin kohdistuvan vaikutuksen laskentamenetelmästä.