EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0800

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE Komission työohjelma 2019 Lupausten lunastaminen ja tulevaisuuteen valmistautuminen

COM/2018/800 final

Strasbourg 23.10.2018

COM(2018) 800 final

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE EMPTY

Komission työohjelma 2019

Lupausten lunastaminen ja tulevaisuuteen valmistautuminen












































































I.Lupausten lunastaminen ja tulevaisuuteen valmistautuminen

Tulevat kuukaudet ovat Euroopan unionin kannalta ratkaisevia. Eurooppalaiset äänestävät toukokuussa Euroopan parlamentin vaaleissa. Kuten komission puheenjohtaja korosti unionin tilaa käsitelleessä puheessaan 12. syyskuuta 2018, äänestäjien valinnat kuvastavat heidän luottamustaan Euroopan unionin kykyyn tarjota ratkaisuja niihin haasteisiin, joita mikään jäsenvaltio yksin ei voi ratkaista.

Haasteena on muun muassa varmistaa, että Euroopan talouskasvu hyödyttää todella kaikkia, mikä merkitsee investointeja tulevaisuuden työpaikkoihin sekä tarttumista mahdollisuuksiin, joita digitaalitekniikkaan ja vähähiiliseen talouteen siirtyminen tarjoavat. Pitkäaikaisia haasteita liittyy muuttoliikkeeseen, joka edellyttää kestäviä eurooppalaisia ratkaisuja, vaikkakin muuttoliike on vähentynyt huomattavasti kriisivuosista 2015 ja 2016. Haasteita liittyy myös Euroopan demokraattisiin yhteiskuntiin, arvoihin ja turvallisuuteen, mikä johtuu terrorismista ja kyberhyökkäyksistä ja yhä enemmän myös disinformaatiokampanjoista. Haasteita aiheutuu lisäksi yhä epävakaammasta maailmanlaajuisesta tilanteesta, jossa väestönkehitys, kilpailu luonnonvaroista ja ilmastonmuutos edellyttävät yhteistä pyrkimystä kestävään kehitykseen, vaikka jotkut ovat kyseenalaistaneet sitoutumisensa niihin toimielimiin ja sääntöihin, jotka ovat muokanneet maailmanjärjestystä 50 viime vuoden aikana.

Euroopan on nyt enemmän kuin koskaan osoitettava, että unioni on yhtenäinen, vahva ja demokraattinen ja että ratkaisuja näihin haasteisiin kansalaistemme suojelemiseksi, voimaannuttamiseksi ja puolustamiseksi voidaan löytää ainoastaan yhteistyöllä.

Komissio on toimikautensa alusta lähtien keskittynyt vuotuisissa työohjelmissaan suurimpiin haasteisiin, joissa EU:n toimilla voidaan saada aikaan ratkaisevia tuloksia. Unionin tilaa käsitelleen puheen yhteydessä esitettyjen aloitteiden myötä Euroopan komissio on nyt esittänyt kaikki tarvittavat lainsäädäntöehdotukset myönteisen muutoksen aikaansaamiseksi komission vuosiksi 2014–2019 määrittämillä kymmenellä painopistealalla. Komissio, Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat päässeet yhteisymmärrykseen lähes puolesta näistä ehdotuksista, minkä lisäksi noin 20 prosenttia ehdotuksista on edennyt jo pitkälle lainsäädäntöprosessissa. Seuraavaksi ensisijaiseksi tavoitteeksi on asetettava muiden ehdotusten saattaminen lainsäädännöksi, mukaan lukien kaikki yhteisissä julistuksissa mainitut ensisijaiset ehdotukset, ja sen jälkeen lainsäädännön tehokas täytäntöönpano. Komissio on käynyt tämän työohjelman valmistelun yhteydessä Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa vuoropuhelua, jossa on vahvistunut niiden kaikkien yhteinen sitoumus jatkaa ja vauhdittaa edistystä. Nyt on aika osoittaa, että yhdessä voidaan saada aikaan tuloksia.

Jotta keskityttäisiin jo vireillä oleviin asioihin, komissio esittää tämänvuotisessa työohjelmassa vain muutamia uusia aloitteita, jotka ovat unionin tilaa käsitelleen puheen yhteydessä esitettyjen aloitteiden lisäksi olennaisia, jotta kaikkien kymmenen painopistealueen tavoitteet voitaisiin saavuttaa. Näillä aloitteilla vastataan vielä ratkaisemattomiin haasteisiin, jotka edellyttävät yhteisiä ja päättäväisiä toimia. Niihin kuuluvat seuraavat: maahanmuuton alalla toteutettavien toimien loppuun saattaminen; talous- ja rahaliiton lujittaminen; maailmanlaajuisen kauppajärjestelmän jännitteiden kasvuun liittyvät toimet; oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvien jatkuvien haasteiden ratkaiseminen joissakin jäsenvaltioissa; ja sopimuksen saavuttaminen Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa sen unionista eroamisesta. Komissio aikoo myös kiinnittää huomiota hyväksytyn lainsäädännön täytäntöönpanoon ja voimassaolevan säännöstön arviointiin tulevaisuutta silmällä pitäen ja ehdottaa, että tiettyjä vanhentuneita ehdotuksia vedetään pois ja säädöksiä kumotaan.

Tämä työohjelma edistää myös Sibiun huippukokousta pohjustavaa etenemissuunnitelmaa, joka on saanut voimakasta tukea Euroopan parlamentista ja joka on otettu EU:n johtajien asialistalle. Sibiun huippukokous järjestetään Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta 2019 kuusi viikkoa brexitin jälkeen ja kaksi viikkoa ennen Euroopan parlamentin vaaleja. Tämä on 27 jäsenvaltion EU:n kannalta ratkaiseva hetki muokata tulevaisuuttaan vuoteen 2025. Tämän vuoksi on tärkeää, että ennen Sibiun huippukokousta saavutetaan poliittinen yhteisymmärrys komission ehdotuksesta, joka koskee aiempaa yksinkertaisempaa ja joustavampaa talousarviokehystä tulevaisuutta varten. Komissio aikoo tämän lisäksi esittää lähikuukausina useita tulevaisuudensuunnitelmia huippukokouksen valmistelemiseksi, jotta EU:n johtajat voisivat lujittaa luottamusta 27 jäsenvaltion unionin tulevaisuuteen.

II.Junckerin komission kymmenen painopisteen täysimääräinen toteuttaminen ennen Euroopan parlamentin vaaleja    

Uutta pontta työllisyyteen, kasvuun ja investointeihin

Euroopan taloudella menee hyvin. Kasvu saavutti kymmenen vuoden huippunsa vuonna 2017. Työllisyys ja investoinnit ovat palautuneet kriisiä edeltäneelle tasolle, ja julkisen talouden tila on parantunut huomattavasti. Taloudellinen, sosiaalinen ja julkisen talouden tilanne on kuitenkin erilainen eri jäsenvaltioissa. Maailmantalouden tuulet ovat muuttumassa, ja EU:n on tartuttava tilaisuuteen jatkaakseen sellaisten politiikkojen edistämistä, joiden avulla se voi hyödyntää uusia taloudellisia mahdollisuuksia ja valmistaa talouttaan kestämään tulevia haasteita.

EU:n on tämän vuoksi jatkettava investoimista uudistuksiin, jotka ovat tarpeen unionin pitämiseksi vakaalla kestävän kasvun tiellä. Komission nykyaikaiset, oikeudenmukaiset ja tasapainoiset ehdotukset seuraavaksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi 27 jäsenvaltion unionille muodostavat perustan unionin yhteisten tavoitteiden saavuttamiselle seuraavan vuosikymmenen aikana. Niissä keskitytään aloihin, joilla Bratislavassa ja Roomassa kokoontuneet EU:n johtajat katsoivat unionilla olevan parhaat edellytykset saavuttaa tuloksia. Niiden avulla voidaan vastata suuriin haasteisiin, jollaisia ovat esimerkiksi nuorisotyöttömyys, muuttoliike, turvallisuus, teknologinen ja digitaalinen muutos sekä siirtyminen kestävämpään vähähiiliseen talouteen. Sibiun huippukokouksessa pitäisi vahvistaa poliittinen yhteisymmärrys tulevasta talousarviosta. Tämä osoittaisi, että 27 jäsenvaltion unioni on yhtenäinen, sillä on selkeä suunta ja se on valmis ja kykenevä muokkaamaan omaa kohtaloaan ja tuottamaan hyötyä kansalaisilleen.

Julkisilla varoilla on paikkansa oikeantyyppisten investointien edistämisessä, mutta viime kädessä työpaikkoja ja kasvua luovat yritykset. Sen vuoksi on edelleen hyödynnettävä käytettävissä olevien resurssien vipuvaikutusta. Euroopan investointiohjelma eli ”Junckerin suunnitelma” on jo tuottanut 344 miljardia euroa lisäinvestointeja eli ylittänyt alkuperäisen 315 miljardin euron tavoitteensa. Sen odotetaan luovan 1,4 miljoonaa työpaikkaa ja kasvattavan EU:n bruttokansantuotetta 1,3 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Junckerin suunnitelmaa on tehostettu ja laajennettu, jotta sillä saataisiin vuoden 2020 loppuun mennessä liikkeelle noin 500 miljardin euron lisäinvestoinnit. Komissio aikoo arvioida edistymistä ja etsiä uusia tapoja lisätä investointeja, myös tulevan InvestEU-ohjelman puitteissa.

Tarvitaan myös yhteisymmärrys jäljellä olevista ehdotuksista, joilla edistetään siirtymistä kiertotalouteen, joka tukee innovointia, työllisyyttä ja kasvua ja edistää niukkojen resurssien kestävää käyttöä. Kertakäyttöisiä muovituotteita koskevasta ehdotuksesta on päästävä sopuun nopeasti, jotta voidaan vähentää haitallisen muovin määrää merissä ja tarjota yrityksille vahva kannustin etsiä kestäviä ja innovatiivisia vaihtoehtoja. Tämä kannustaa eurooppalaiseen innovointiin ja antaa eurooppalaisille yrityksille teknologisen johtoaseman niiden maailmanlaajuisiin kilpailijoihin nähden, mikä puolestaan edistää kestävää kasvua ja työllisyyttä tulevaisuudessa.

Yhdennetyt digitaaliset sisämarkkinat

Digitaaliset sisämarkkinat tuottavat jo nyt hyötyä eurooppalaisille: verkkovierailumaksut on poistettu, kansalaiset voivat nyt hyödyntää elokuva-, urheilu-, musiikki-, videopeli- ja sähkökirjatilauksiaan riippumatta siitä, missä päin EU:ta he ovat, ja tämän vuoden joulukuusta lähtien he voivat tehdä ostoksia verkossa ilman että heitä syrjitään sen perusteella, missä he asuvat.

Komission 30 lainsäädäntöaloitteesta digitaalisten sisämarkkinoiden alalla on hyväksytty 18. Nyt on tärkeää saattaa päätökseen jäljellä olevien ehdotusten käsittely. Ne koskevat muun muassa tekijänoikeuksia, sähköisen viestinnän tietosuojaa ja sopimusoikeutta. On tärkeää perustaa nopeasti teollisuus-, teknologia- ja tutkimusalan kyberturvallisuutta käsittelevä eurooppalainen osaamiskeskus samoin kuin kansallisten koordinointikeskusten verkosto, jotta EU voisi ylläpitää ja kehittää digitaalisten sisämarkkinoiden turvaamiseksi tarvittavia teknisiä ja teollisia kyberturvallisuusvalmiuksia.

Tekoälyn tuomiin haasteisiin liittyvää työtä jatketaan mahdollistamalla toiminnan koordinoiminen koko Euroopan unionissa ja jatkamalla vaihe vaiheelta aiemmin tänä vuonna suunniteltuja toimia. Komissio ja korkea edustaja aikovat myös esittää uuden yhteisen toimintasuunnitelman, jolla torjutaan Euroopassa laajalle verkossa levinnyttä disinformaatiota, koska se heikentää eurooppalaisten luottamusta demokraattisiin prosesseihin ja instituutioihin sekä riippumattomiin ja vapaisiin tiedotusvälineisiin. Tätä asiaa on erityisen tärkeää käsitellä ennen ensi vuoden Euroopan parlamentin vaaleja.

Lisäksi laaditaan suositus sähköisten terveystietojen eurooppalaisesta siirtomuodosta. Sen käyttöönotto helpottaa potilastietojen vaihtoa rajojen yli, mikä hyödyttää sekä potilaita että terveydenhuollon tarjoajia ja auttaa kehittämään hoitoalaa terveyspalvelujen digitalisoinnin myötä. Kansanterveyden alalla komissio aikoo esittää kattavaa kehystä hormonaalisille haitta-aineille.

Joustava energiaunioni ja tulevaisuuteen suuntautuva ilmastonmuutospolitiikka

EU on investoinut neljän viime vuoden aikana energiaunioniin edistääkseen kestävää, riippumatonta ja varmaa energian tarjontaa kansalaisille. EU on johtanut maailmanlaajuisia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi, ja se on ainoa suuri talous, joka on antanut lainsäädäntöä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä Pariisin sopimuksen mukaisesti.

Työtä on jatkettava, jotta lainsäätäjät hyväksyisivät jäljellä olevat puhtaan energian säädöspaketin ehdotukset. Jotta voidaan parantaa EU:n energian sisämarkkinoiden toimintaa ja lisätä jäsenvaltioiden välistä solidaarisuutta, on myös tärkeää, että lainsäätäjät sopivat yhteisistä säännöistä Euroopan kaasumarkkinoille tuleville kaasuputkille ja saattavat uuden sähkömarkkinoita koskevan lainsäädännön valmiiksi. Lisäksi on päästävä sopuun Eurooppa liikkeellä -toimenpidepakettiin kuuluvista komission ehdotuksista, jotta voidaan panna ajoissa täytäntöön turvallista, puhdasta ja verkkoyhteyksiä käyttävää liikkuvuutta koskeva toimintasuunnitelma. Hyväksymättä ovat vielä myös komission ehdotukset kestävästä rahoituksesta ilmastoa ja kestävää kehitystä koskevan EU:n ohjelman tueksi tarvittavan yksityisen pääoman hankkimiseksi.

Hyväksymällä nämä toimenpiteet pikaisesti voidaan varmistaa, että vuoteen 2030 ulottuvalla ilmastopolitiikalla on tarvittavat tukivälineet ja oikeudellinen kehys. Kaikilla näillä ilmasto- ja energia-alan toimilla saavutetaan noin 45 prosentin kokonaisvähennys kasvihuonekaasupäästöissä vuoteen 2030 mennessä, mikä ylittää Pariisin sopimukseen perustuvan EU:n sitoumuksen vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä vähintään 40 prosenttia verrattuna vuoteen 1990. Niiden avulla voidaan lisäksi saavuttaa ennuste, jonka mukaan päästöt vähenevät noin 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Tämä ei kuitenkaan riitä, jotta EU täyttäisi oman osuutensa Pariisin sopimuksen lämpötilatavoitteiden saavuttamisessa. Viimeisimmässä hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin erityiskertomuksessa vahvistetaan yksiselitteisesti ilmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset. Tämän vuoksi komissio aikoo ehdottaa EU:n strategiaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi pitkällä aikavälillä ennen joulukuussa 2018 järjestettävää Katowicen ilmastonmuutoskonferenssia. Komissio aikoo myös raportoida energiaunionin tilasta sekä siitä, miten Eurooppa on edistynyt pyrkimyksissään kehittyä johtavaksi toimijaksi akkujen tuotannon ja kehittämisen alalla.

Syvemmät ja oikeudenmukaisemmat sisämarkkinat ja lujempi teollisuuspohja

Vuonna 2018 sisämarkkinat täyttävät 25 vuotta. Sisämarkkinat muodostavat viidenneksen maailmantaloudesta. Ne ovat ainutlaatuinen rakennelma ja Euroopan suurin vahvuus talouskasvun luomisessa ja eurooppalaisten yritysten auttamisessa menestymään, innovoimaan ja luomaan uusia työpaikkoja. Sisämarkkinoiden kollektiivinen painoarvo mahdollistaa sen, että EU voi käytännössä laatia standardeja ja toimia globaalina vertailukohtana esimerkiksi tietosuojan, massadatan, tekoälyn ja automaation aloilla ja viedä tällä tavalla arvojaan maailmalle ja muovata maailmantaloutta.

Nyt on täytettävä lupaus hyödyntää sisämarkkinoiden koko potentiaali kaikilla aloilla. Tavara- ja palvelupakettiin kuuluvista ehdotuksista on tärkeää päästä yhteisymmärrykseen, jotta voidaan varmistaa tuotteiden turvallisuus ja lujittaa luottamusta sisämarkkinoihin. On tehostettava pyrkimyksiä sopia yhteisestä yhdistetystä yhteisöveropohjasta sekä digitaalitalouden oikeudenmukaista ja tehokasta verotusta koskevista ehdotuksista niin, että kaikki yritykset – niin suuret kuin pienet – maksavat oikeudenmukaisen osuutensa veroista siellä, missä niille kertyy voittoa. On myös aika sopia oikeudenmukaisista ja tehokkaista alv-ehdotuksista, yksinkertaistaa järjestelmää erityisesti pienten yritysten osalta ja suojata se petoksilta sekä nykyaikaistaa alennettuja arvonlisäverokantoja koskevaa järjestelmää. Olisi myös päästävä yhteisymmärrykseen yhtiöoikeutta koskevista ehdotuksista sen varmistamiseksi, etteivät mitkään yritykset väärinkäytä oikeuttaan toimia ja kasvaa yli kansallisten rajojen välttääkseen veroja tai heikentääkseen työntekijöiden oikeuksia. Lisäksi olisi pikaisesti sovittava kuluttajien aseman vahvistamiseen tähtäävän paketin säädösehdotuksista. Paketin tavoitteena on nykyaikaistaa ja yksinkertaistaa kuluttajalainsäädäntöä ja vahvistaa yksilöllisiä oikeussuojakeinoja edustuksellisin toimin.

Toimiva pääomamarkkinaunioni, jolla on syvät ja likvidit markkinat, on erittäin tärkeä rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta. Sitä tarvitaan sisämarkkinoiden tukemiseksi ja eurooppalaisten yritysten, mukaan lukien pienet yritykset, rahoituslähteiden monipuolistamiseksi. On korkea aika päästä sopimukseen yleiseurooppalaisesta yksilöllisestä eläketuotteesta, Euroopan markkinarakenneuudistuksesta, EU:n rahoitusvalvonnan rakenteen parantamisesta sekä yritysten maksukyvyttömyyttä, uudelleenjärjestelyä ja uutta mahdollisuutta koskevasta ehdotuksesta. Lisäksi olisi päästävä sopimukseen muista pääomamarkkinaunionia koskevista ehdotuksista, jotka koskevat joukkorahoitusta, katettuja joukkolainoja, sijoitusrahastojen rajatylittävän markkinoinnin esteiden vähentämistä, pk-yrityslistautujien tukemista julkisilla markkinoilla sekä oikeasuhteisempia ja toimivampia sääntöjä sijoitusyrityksille. Kun otetaan huomioon tuoreet vakavat rahanpesupaljastukset rahoitusalalla, on tärkeää päästä nopeasti sopimukseen myös ehdotuksista, joilla tehostetaan rahanpesun torjunnan valvontaa sen varmistamiseksi, että sääntöjen noudattamista valvotaan paremmin kaikkialla EU:ssa.

Sen lisäksi, että sisämarkkinoista on hyötyä yrityksille, ne takaavat myös tiukat sosiaaliset normit ja työntekijöiden korkeatasoisen suojelun. Euroopan parlamentti, Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan komissio antoivat julistuksen Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista vuosi sitten sosiaalialan huippukokouksessa Göteborgissa. Komissio on toimivaltansa puitteissa toteuttanut konkreettisia jatkotoimia. Nyt pitäisi sopia Euroopan työviranomaisen perustamisesta ja ehdotuksista työ- ja yksityiselämän välisen tasapainon parantamiseksi sekä työolojen avoimuuden ja ennustettavuuden lisäämiseksi kaikkien osalta, myös niiden, jotka ovat epätyypillisissä työsuhteissa. On sovittava jäsenvaltioiden sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamista koskevien sääntöjen tarkistamisesta, työntekijöiden suojelusta syöpää aiheuttavilta kemikaaleilta sekä sosiaalisen suojelun saatavuudesta. On myös korkea aika saada esteettömyyssäädös valmiiksi, jotta vammaiset voivat paremmin käyttää yhtäläistä oikeuttaan osallistua täysipainoisesti yhteiskunnan ja työmarkkinoiden toimintaan.

Sisämarkkinoiden ylläpitäminen, täytäntöönpano ja syventäminen on jatkuva tehtävä. Jäljellä olevat puutteet on korjattava, ja niiden toimintaa on parannettava. Sen vuoksi on erittäin tärkeää sopia vireillä olevista säädösehdotuksista ja panna sääntely asianmukaisesti täytäntöön jäsenvaltioissa. Komissio aikoo esittää joulukuussa kokoontuvan Eurooppa-neuvoston keskusteluja varten tiedonannon, jossa keskitytään jäljellä olevien esteiden poistamiseen ja toimintavaihtoehtoihin, jotta Eurooppa voisi tarttua muuttuvan globaalin toimintaympäristön uusiin mahdollisuuksiin.

Syvempi ja oikeudenmukaisempi talous- ja rahaliitto

Euro juhlii 20. vuosipäiväänsä 1. tammikuuta 2019. Euroa käyttää päivittäin 340 miljoonaa eurooppalaista 19 jäsenvaltiossa. Euroalueen osuus on lähes 85 prosenttia 27 jäsenvaltion unionin bruttokansantuotteesta. Euro on selviytynyt elinaikamme pahimmasta finanssikriisistä entistä vahvempana. Nyt on aika keskittyä selvemmin euron strategiseen rooliin maailmassa ja vahvistaa sen perustaa. Pääomamarkkinaunionin toteuttaminen on tässä yhteydessä erityisen tärkeää.

On myös tärkeää toteuttaa ehdotukset, jotka kuuluvat etenemissuunnitelmaan Euroopan talous- ja rahaliiton syventämiseksi, mukaan lukien seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen mukaiset talousarviovälineet. Näin talous- ja rahaliitolla (erityisesti EU:n vakautusjärjestelyllä ja uudistusten tukiohjelmalla) voidaan parantaa makrotaloudellista sopeutumiskykyä, jatkaa rakenneuudistusten toteuttamista ja edistää lähentymistä. Kaikki jäsenvaltiot osallistuivat kesäkuussa 2018 eurohuippukokoukseen, jossa sovittiin pankkiunionin saattamisesta valmiiksi muun muassa siten, että luodaan yhteisen kriisinratkaisurahaston varautumisjärjestely ja edetään kohti eurooppalaista talletussuojajärjestelmää. Ne sopivat myös Euroopan vakausmekanismin aseman lujittamisesta ja kehittämisestä kriisinhallintavälineenä. Tätä työtä on ensisijaisen tärkeää jatkaa, ja on myös saavutettava nopeasti yhteisymmärrys erityisesti ehdotuksista, jotka koskevat pankkialan riskien sekä järjestämättömien lainojen vähentämistä. Euroalue kykenee sietämään häiriöitä, jos myös sen jäsenvaltiot kykenevät siihen ja jos taloudellinen ja sosiaalinen lähentyminen pääsee uudelleen käyntiin. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi komissio aikoo edelleen vahvistaa talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa jäsenvaltioiden tukemiseksi ja ohjaamiseksi, jotta saataisiin aikaan kestävää ja osallistavaa pitkän aikavälin kasvua.

Kauppa: Globalisaation hallinta tasapainoisen ja kehittyvän kauppapolitiikan avulla

Euroopan unioni on suuruutensa, yhteisten arvojensa ja tarkoituksensa vuoksi ainutlaatuinen. Sillä on kauppasopimuksia maailmalla 69 maan kanssa, joiden osuus koko maailman bruttokansantuotteesta on 40 prosenttia. Kasvavat jännitteet ja ennakoitavuuden heikkeneminen maailmanlaajuisessa kauppajärjestelmässä edellyttävät kuitenkin, että EU:n on jatkuvasti tuotava esiin sitoutumistaan sääntöihin perustuvan kansainvälisen järjestelmän säilyttämiseen ja vahvistamiseen. Vahva näyttö tästä sitoutumisesta oli EU:n ja Japanin välisen talouskumppanuussopimuksen nopea solmiminen. Sopimus on laajin EU:n koskaan neuvottelema kauppasopimus. Komissio pyrkii myös varmistamaan, että sopimukset Singaporen ja Vietnamin kanssa tulevat nopeasti voimaan ja että neuvottelut, joissa on päästy periaatteelliseen sopimukseen (Meksiko) tai jotka ovat jo edenneet pitkälle (kuten neuvottelut Chilen ja Mercosurin kanssa) saatetaan päätökseen. Myös muissa käynnissä olevissa kauppaneuvotteluissa on edistyttävä niin paljon kuin mahdollista. Näihin kuuluvat muun muassa neuvottelut Australian ja Uuden-Seelannin kanssa.

EU voi olla varma asemastaan ja toimia määrätietoisesti kauppasuhteissaan, mutta se ei ole naiivi. On tärkeää, että lainsäädäntövallan käyttäjät pääsevät nopeasti yhteisymmärrykseen suorien ulkomaisten sijoitusten seurantaa koskevasta ehdotuksesta, jotta ulkomaisia yritysostoja voidaan seurata ja estää niistä ne, joista olisi vahinkoa EU:n eduille. Jäsenvaltioiden olisi myös löydettävä ratkaisu kansainvälisten julkisten hankintojen välinettä koskevan ehdotuksen käsittelyä haittaavaan umpikujaan, jotta voidaan estää EU:n yrityksiin kohdistuva syrjintä kolmansien maiden hankintamarkkinoilla, ja sovittava kaksikäyttötuotteita koskevien sääntöjen uudistamisesta, jotta kauppaa ei voitaisi koskaan käyttää väärin sellaisten tavaroiden osalta, joita voidaan käyttää ihmisten perusoikeuksien loukkaamiseen.

Luottamukseen ja perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuva oikeusalue

Perusoikeuksien turvaaminen ja turvallisuuden takaaminen on ollut neljän viime vuoden aikana tärkeä painopisteala. Toimivan turvallisuusunionin toteuttamiseksi on nyt tärkeää sopia ehdotuksista, jotka koskevat lainvalvontaviranomaisten rajatylittävää pääsyä sähköiseen todistusaineistoon, räjähteiden lähtöaineiden markkinoille saattamista ja käyttöä, henkilökorttien turvaominaisuuksien parantamista ja lainvalvontaviranomaisten pääsyä taloudellisiin tietoihin toisessa jäsenvaltiossa ja näiden tietojen käyttöä. Lisäksi on tehtävä enemmän terroristien toimintamahdollisuuksien estämiseksi sopimalla toimenpiteistä, joilla estetään terroristisen sisällön levittäminen verkossa ja laajennetaan Euroopan syyttäjänviraston toimivaltuuksia rajatylittävän terrorismin torjuntaan.

Jotta eurooppalaiset turvallisuutta, maahanmuuttoa ja rajaturvallisuutta koskevat tietojärjestelmät toimisivat älykkäämmin ja tehokkaammin yhdessä, järjestelmien yhteentoimivuutta koskevasta ehdotuksesta olisi sovittava pikaisesti samoin kuin eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän, Eurodac-järjestelmän ja viisumitietojärjestelmän parannuksista.

Muun muassa Dieselgate, Luxleaks, Panama- paperit ja Cambridge Analytica -paljastukset ovat osoittaneet, että väärinkäytösten paljastajilla voi olla merkittävä rooli yleistä etua ja kansalaisten hyvinvointia vahingoittavien laittomien toimien paljastamisessa. Sen vuoksi on sovittava EU:n lainsäädännön rikkomisesta ilmoittavien väärinkäytösten paljastajien suojelun parantamisesta.

On myös varmistettava EU:n kyky auttaa tehokkaammin luonnonkatastrofien uhreja hyväksymällä Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismia (rescEU) koskeva ehdotus.

Oikeusvaltioperiaate on yksi unionin arvoista, ja sen noudattaminen on olennaisen tärkeää demokratian ja perusoikeuksien kunnioittamisen kannalta. Se on myös olennainen tae Euroopan unionin toimivuudelle sisämarkkinoina ja alueena, jolla lainsäädäntöä sovelletaan yhdenmukaisesti ja määrärahoja käytetään asianmukaisesti ja jolla jäsenvaltiot ja niiden kansalaiset voivat toimia yhdessä keskinäisen luottamuksen hengessä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Perussopimuksissa vahvistettu menettely sen määrittämiseksi, onko olemassa selvä vaara, että arvoja ja etenkin oikeusvaltioperiaatetta loukataan vakavasti, on käynnistetty kahden jäsenvaltion osalta. Huoli eräistä muista jäsenvaltioista kasvaa. Tästä syystä on yhä selvempää, että Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden on tehtävä entistä enemmän oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen varmistamiseksi. Komissio aikookin esittää aloitteen, jolla tähdätään oikeusvaltiota koskevan vuoden 2014 kehyksen lujittamiseen entisestään.

Kohti uudenlaista maahanmuuttopolitiikkaa

Muuttopaineet ovat edelleen Euroopan kansalaisten suurimpia huolenaiheita, vaikka kriisistä on päästy yli. Muuttoliikkeen asianmukainen hallinta pysyy haasteena monena tulevana vuonna, ja se edellyttää kokonaisvaltaista ratkaisua.

Sääntöjenvastaisesti Euroopan unioniin saapuvien määrä on pudonnut 95 prosenttia lokakuun 2015 huippulukemista. Tämä vuosi on kuitenkin osoittanut, miten tärkeää on olla valppaana kaikilla reiteillä, sillä tulijoiden määrän laskettua merkittävästi keskisen Välimeren reitillä määrä on kasvanut itäisellä ja varsinkin läntisellä reitillä. Muuttoreitit ja niihin vaikuttavat tekijät muuttuvat jatkuvasti, ja EU:n on valmistauduttava tulevaisuuteen. Etusijalla on edelleen yhteisymmärrys hyvin toimivasta yhteisestä eurooppalaisesta turvapaikkajärjestelmästä, jonka perusperiaatteet ovat vastuullisuus ja solidaarisuus. Järjestelmän uudistamista koskevista seitsemästä alkuperäisestä ehdotuksesta viisi on hyväksytty alustavasti tai osittain, ja nyt olisi toteutettava loput toimet ja otettava huomioon unionin tilaa käsitelleen puheen yhteydessä ehdotetut muutokset uuden Euroopan unionin turvapaikkaviraston operatiivisten valmiuksien lisäämiseksi. Samanaikaisesti on panostettava yhteisymmärryksen saavuttamiseen kahdesta jäljellä olevasta ehdotuksesta, jotka koskevat Dublin-järjestelmän ja turvapaikkamenettelyasetuksen uudistamista.

Jotta maahanmuuttopolitiikka olisi uskottavaa, kansalaisten on voitava luottaa siihen, että EU valvoo tehokkaasti ulkorajojaan ja kykenee suojelemaan suojelua tarvitsevia ja palauttamaan ne, jotka eivät suojelua tarvitse. EU:n palauttamispolitiikan johdonmukaisuuden ja tuloksellisuuden parantaminen ja laittoman maahanmuuton kannustimien vähentäminen on ratkaisevan tärkeää, ja komissio on esittänyt tätä varten tarvittavat ehdotukset. Samalla on sovittava nopeasti palauttamisdirektiivin uudistamisesta ja vahvistettava Euroopan raja- ja merivartioviraston valmiuksia perustamalla vuoteen 2020 mennessä 10 000 EU:n rajavartijan pysyvä reservi, lisäämällä viraston valtuuksia palautusten alalla ja antamalla sille mahdollisuus toimia laajemmin EU:n ulkopuolisissa kumppanimaissa.

Toisaalta Euroopan on tehtävä enemmän laillisen maahanmuuton hyväksi. Työmarkkinoiden tuleviin tarpeisiin ja tulevaan osaamisvajeeseen on pystyttävä vastaamaan asianmukaisesti ja EU:n etujen mukaisesti. Sen vuoksi on tärkeää sopia EU:n sinisen kortin järjestelmän tarkistamisesta, jotta erittäin ammattitaitoisten kolmansien maiden kansalaisten on helpompaa ja houkuttelevampaa tulla Eurooppaan töihin edistämään EU:n talouksien suorituskykyä.

Komissio julkaisee joulukuuhun 2018 mennessä viisumien vastavuoroisuutta koskevan tiedonannon, jossa tarkastellaan nykytilannetta ja sitä, miten voitaisiin edetä asiassa, joka koskee viisumikohtelun vastavuoroisuuden puuttumista suhteessa Yhdysvaltoihin.

Vahvempi maailmanlaajuinen toimija

Yhdessä Euroopan mailla on vahvan maailmanlaajuisen toimijan painoarvo, jonka ansiosta se voi edistää rauhaa, kestävää kehitystä, turvallisuutta ja vakautta sekä tukea demokratiaa, puolustaa ihmisoikeuksia ja edistää oikeusvaltioperiaatetta.

Jotta näin tapahtuisi, komissio toivoo edelleen nopeita jatkotoimia esittämässään aloitteessa, joka koskee EU:n päätöksenteon tehostamista yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla. Tämän lisäksi olisi päästävä sopimukseen ehdotetuista rahoitusohjelmista, joilla tuetaan Euroopan asemaa maailmanlaajuisena toimijana. Komissio jatkaa myös EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen globaalistrategian täytäntöönpanoa erityisesti Intian, Latinalaisen Amerikan ja Keski-Aasian osalta.

Ehdotetun uuden Afrikan ja EU:n kestävien investointien ja työpaikkojen allianssin täytäntöönpanoa edistetään. Tätä varten Euroopan ulkoisen investointiohjelman täytäntöönpanoa jatketaan ja lisätään, jotta sen kunnianhimoinen tavoite vivuttaa kestäviä investointeja 44 miljardin euron edestä saavutettaisiin vuoteen 2020 mennessä.

Naapuruuspolitiikan täytäntöönpano sekä idässä että etelässä tulee jatkossakin olemaan keskeinen painopiste. Euroopan unionin laajentumisen osalta komissio antaa vuosittain kertomukset kaikkien asianomaisten kumppaneiden suhteen saavutetusta edistymisestä. Lisäksi komissio arvioi Bosnia ja Hertsegovinan esittämää jäsenyyshakemusta ja antaa siitä lausunnon.

Demokraattisen muutoksen unioni

Komissio on pyrkinyt neljän viime vuoden aikana lisäämään Euroopan unionin demokraattisuutta esimerkiksi antamalla kansalaisille kanavan vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon, lisäämällä komission päättäjien ja eturyhmien edustajien välisten tapaamisten avoimuutta, julkaisemalla kauppasopimuksia koskevat neuvotteluvaltuudet ja sisällyttämällä sääntelyn parantamista koskevat periaatteet politiikan suunnitteluun. Euroopan tason poliittisten puolueiden rahoitusta koskeviin sääntöihin on tehty merkittäviä tarkistuksia, joilla lisätään avoimuutta Euroopan tason poliittisten puolueiden ja niiden jäsenpuolueiden välisistä yhteyksistä, parannetaan demokraattista legitimiteettiä rahoituksen kuvastaessa paremmin äänestäjien valintoja ja tehostetaan julkisten varojen väärinkäytön torjuntaa.

Demokraattisten arvojen suojelemiseksi on taattava, että tulevat vaalit järjestetään vapaasti ja rehellisesti. Tämän vuoksi on saavutettava kiireesti yhteisymmärrys ehdotuksista, joilla pyritään parantamaan EU:n demokraattisten prosessien suojelua kolmansien maiden tai yksityisten tahojen manipuloinnilta. Lisäksi olisi päästävä nopeasti sopimukseen ehdotuksesta, jonka mukaan Euroopan tason poliittisille puolueille voidaan määrätä seuraamuksia, jos henkilötietojen suojaa rikotaan tarkoituksena vaikuttaa Euroopan parlamentin vaaleihin.

Eurooppalaiset kansalaisaloitteet tarjoavat kansalaisille ainutlaatuisen ja innovatiivisen tavan osallistua EU:n agendan laadintaan pyytämällä suoraan komissiota ryhtymään toimiin jossakin niiden tärkeäksi katsomassa asiassa. Jotta välineestä voitaisiin tehdä käyttäjäystävällisempi ja jotta se toimisi mahdollisimman hyvin, on tärkeää päästä nopeasti yhteisymmärrykseen asetusuudistuksesta, jolla helpotetaan uusien kansalaisaloitteiden käynnistämistä ja niiden tukemista. Tarkoitus on myös vastata kansalaisten julkisissa kuulemisissa esittämiin toiveisiin. Tällainen on esimerkiksi ehdotus lopettaa kellojen siirtäminen kahdesti vuodessa.

Tämä komissio on korostanut toimikautensa alusta lähtien, että unionin on keskityttävä enemmän asioihin, joilla on todellista merkitystä. Se on myös korostanut tarvetta parantaa unionin toimien demokraattista legitimiteettiä. Tämän vuoksi on olennaista varmistaa toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden noudattaminen. Komissio esittää tämän työohjelman ohessa tiedonannon, jossa esitetään, miten toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden asemaa tulisi lujittaa EU:n päätöksenteossa. Tiedonanto pohjautuu toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen toteutumista tarkastelevan työryhmän työstä saatuun runsaaseen aineistoon. Työryhmän näkemysten mukaisesti näiden periaatteiden asemaa voidaan lujittaa osana laajempaa paremman sääntelyn agendaa, johon kuuluu myös suunniteltu tilannearvio. Tiedonannon mukana toimitetaan myös vuosikertomukset Euroopan komission ja kansallisten parlamenttien suhteista sekä toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden soveltamisesta.

III.Vakuuttavien tulevaisuudennäkymien tarjoaminen kaikille eurooppalaisille

Sibiun huippukokous järjestetään ratkaisevalla hetkellä 9. toukokuuta 2019 – kuusi viikkoa brexitin jälkeen ja kaksi viikkoa ennen Euroopan parlamentin vaaleja. Tämä on hetki, jolloin johtajat luovat uutta luottamusta 27 jäsenvaltion unionin tulevaisuuteen. Komissio osallistuu huippukokousta edeltävään ja sen jälkeiseen prosessiin laatimalla useita vuoteen 2025 tähtääviä raportteja ja tiedonantoja. Komissio on esittänyt tai aikoo esittää aloitteita, joiden tavoitteena on

·vahvistaa euron kansainvälistä asemaa osana maailmanlaajuisia pyrkimyksiä vahvistaa Euroopan suvereniteettia;

·lisätä määräenemmistöäänestysten käyttöä ja tehostaa päätöksentekoa verotuksen ja sosiaalipolitiikan avainaloilla niin, että EU:n sisämarkkinalainsäädäntö pysyy taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen tasalla, sekä useilla tarkoin valituilla ulkosuhteiden aloilla, jotta yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa varten olisi oikeanlaiset päätöksentekovälineet;

·pohtia, miten voidaan edetä kohti kestävää Eurooppaa vuoteen 2030 mennessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden ja Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti;

·valmistella energia- ja ilmastopolitiikalle uutta institutionaalista kehystä hahmottelemalla vaihtoehtoja, joilla lisätään määräenemmistöäänestyksiä, ja mahdollisesti uudistamalla Euratomin perustamissopimusta;

·vahvistaa edelleen oikeusvaltiota koskevaa vuoden 2014 oikeudellista kehystä;

·hahmotella, miten unionin yhtenäisyyttä, voimaa ja demokraattisuutta voitaisiin lisätä viestinnässä.

IV.Valmistautuminen brexitiin

Vaikka sopimuksen tekemiseksi Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta eroamisesta Euroopan unionista ja kehyksen laatimiseksi EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan tuleville suhteille on tehty kovasti työtä, neuvottelujen tuloksesta riippumatta tarvitaan tiettyjä toimenpiteitä EU:n säännöstön mukauttamiseksi Yhdistyneen kuningaskunnan eroon. Lainsäädäntövallan käyttäjien käsiteltäväksi on jo toimitettu kuusi säädöstä, joiden lisäksi komissio aikoo antaa vielä kaksi brexitiin valmistautumiseen liittyvää lainsäädäntöehdotusta. Niistä toinen koskee Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten viisumiasemaa eron jälkeen ja toinen energiatehokkuutta koskevan lainsäädännön mukaisten primääri- ja loppuenergian kulutusta koskevien lukujen mukauttamista. Ehdotukset esitetään marraskuussa 2018, jotta lainsäädäntövallan käyttäjille jää riittävästi aikaa hyväksyä ehdotukset ennen eroamispäivää.

Komissio aikoo myös esittää vuoden 2018 loppuun mennessä useita delegoituja säädöksiä ja täytäntöönpanosäädöksiä, jotka ovat tarpeen valmistauduttaessa brexitiin. Se seuraa edelleen tiivisti tilannetta neuvottelujen edetessä ja ehdottaa tarvittaessa lisätoimenpiteitä ottaen asianmukaisesti huomioon, paljonko lainsäädäntövallan käyttäjät tarvitsevat työhönsä aikaa.

V.Sääntelyn parantaminen ja EU:n lainsäädännön täytäntöönpano ja sen valvonta

Komissio on toimikautensa alusta lähtien panostanut vahvasti parempaan sääntelyyn, mikä on nyt osa EU:n kaikkea toimintaa. OECD totesi hiljattain komission sääntelykäytännön erittäin hyväksi. Tämän edistyksen ylläpitämiseksi komissio aikoo tehdä sääntelyn parantamista koskevan tilannekartoituksen ja raportoida keväällä sen tuloksista. Kartoituksen tuloksia odotellessa kiinnitetään erityistä huomiota sääntelyn parantamista koskevien välineiden hyödyntämiseen, jotta nykyisiä politiikkoja voidaan tarkastella kriittisesti ja varmistaa, että ne pysyvät tarkoituksenmukaisina ja että tarpeettomat kustannukset vältetään. Tämän työohjelman liitteessä II esitetään tärkeimmät suunnitteilla olevat arvioinnit ja toimivuustarkastukset, joista osa perustuu REFIT-foorumin lausuntoihin. Foorumi jatkaa työtään, ja sen odotetaan antavan lähiaikoina lisää lausuntoja. Tämän jälkeen komissio esittää verkossa REFIT-tulostaulussa sekä rasituksesta laadittavassa toisessa vuotuisessa selvityksessä tarkat tiedot kaikkien aiempien ja uusien lausuntojen jatkotoimista.

Riippumatta siitä, miten huolellisesti jokin sääntö on valmisteltu ja laadittu, se on tehokas vain siinä tapauksessa, että se pannaan asianmukaisesti täytäntöön. Tästä syystä komissio kiinnittää jatkossakin yhtä paljon huomiota sen varmistamiseen, että lakeja sovelletaan asianmukaisesti, kuin niiden laadintaan. Komission ja jäsenvaltioiden tiivis yhteistyö ja kommunikointi on keskeistä EU:n lainsäädännön tuloksellisen täytäntöönpanon kannalta. Komissio jatkaa vuoropuhelua jäsenvaltioiden kanssa niiden tukemiseksi EU:n lainsäädännön täytäntöönpanossa. Tulevina kuukausina vaaditaan paljon työtä hiljattain hyväksytyn tai piakkoin hyväksyttävän lainsäädännön saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä ja täytäntöönpanemiseksi. Lisäksi komissio puuttuu jatkossakin nopeasti vakaviin EU:n lainsäädännön rikkomisiin, jotka heikentävät EU:n sääntöjen tuomaa lisäarvoa, ja ryhtyy tarvittaessa päättäväisiin toimiin, kuten se on tehnyt hiljattain esimerkiksi ilmanlaatuun liittyvissä asioissa.

VI.Päätelmät

Tämän toimikauden jäljellä olevat kuukaudet ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta kansalaisille voidaan osoittaa, että komissio on pannut täytäntöön työllisyyden, kasvun, oikeudenmukaisuuden ja demokraattisen muutoksen ohjelmansa. Komission työohjelmassa vuodeksi 2019 esitetään selkeä ja tarkasti rajattu ohjelma, jolla saatetaan loppuun se työ, johon komissio sitoutui toimikautensa alkaessa. Komissio jatkaa tiivistä yhteistyötä Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa, jotta tämä ohjelma saataisiin toteutettua hyväksymällä ja panemalla täytäntöön kaikki komission esittämät ehdotukset. Tämä eurooppalainen yhteistyö on ratkaisevan tärkeää, jotta kansalaisille voidaan osoittaa, että Eurooppa on muutosvoima, joka kykenee keskitettyihin ja tehokkaisiin toimiin ja joka tuottaa konkreettisia tuloksia. Sibiussa 9. toukokuuta voimme myös osoittaa, että 27 jäsenvaltion unionilla on selkeät tulevaisuudennäkymät ja vankempi perusta vahvalle, yhtenäiselle ja täysivaltaiselle Euroopalle.

Top

Strasbourg 23.10.2018

COM(2018) 800 final

LIITTEET

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE


Komission työohjelma 2019

Lupausten lunastaminen ja tulevaisuuteen valmistautuminen


Liite I: Uudet aloitteet

Nro

Toimintapoliittinen tavoite

Aloitteet 1  

Uutta pontta työllisyyteen, kasvuun ja investointeihin

1.

Investoinnit käyntiin Euroopassa

Tiedonanto Euroopan investointiohjelmasta: tilannekatsaus ja seuraavat vaiheet (muu kuin säädös, Q4/2018)

2.

Euroopan kestävä tulevaisuus

Pohdinta-asiakirja ”Kohti kestävää Eurooppaa vuoteen 2030 mennessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja Pariisin ilmastonmuutossopimusta seuraten” (muu kuin säädös, Q4/2018)

Yhdennetyt digitaaliset sisämarkkinat

3.

Digitaalisten sisämarkkinoiden toteuttaminen

Tekoälyn kehitystä Euroopassa koskeva koordinoitu suunnitelma (muu kuin säädös, Q4/2018); Disinformaatiota koskeva toimintasuunnitelma (muu kuin säädös, Q4/2018); Komission suositus eurooppalaisen sähköisen terveystietorekisterin formaatin vahvistamisesta (muu kuin säädös, Q1/2019)

Joustava energiaunioni ja tulevaisuuteen suuntautuva ilmastonmuutospolitiikka

4.

Pariisin ilmastosopimuksen täytäntöönpano

Strategia EU:n kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi pitkällä aikavälillä Pariisin sopimuksen mukaisesti (ennen Katowicessa 3.–14. joulukuuta järjestettävää ilmastokokousta) (muu kuin säädös, Q4/2018)

5.

Energiaunionin toteuttaminen

Neljäs energiaunionin tilaa koskeva kertomus (muu kuin säädös, Q1/2019); Kertomus akkuja koskevasta strategisesta toimintasuunnitelmasta (muu kuin säädös, Q1/2019)

6.

Energia- ja ilmastopolitiikan tulevaisuus

Kohti uutta energia- ja ilmastopolitiikan institutionaalista kehystä vuoteen 2025 mennessä: mahdollisuuksia lisätä määräenemmistöäänestyksiä ja mahdollisesti uudistaa Euratom-sopimusta (muu kuin säädös, Q1/2019)

7.

Energiatehokkuustavoitteet – valmistautuminen brexitiin

Vuotta 2030 koskevien EU:n energiatehokkuustavoitteiden (absoluuttisina arvoina ilmaistuna) muuntaminen EU27:ää varten (säädös, SEUT-sopimuksen 194 artikla, Q4/2018) (brexitiin valmistautuminen)

Syvemmät ja oikeudenmukaisemmat sisämarkkinat ja vahvempi teollinen perusta

8.

Oikeudenmukaiset ja tulevaisuuden vaatimukset huomioon ottavat sisämarkkinat

Tiedonanto täysin toimivien sisämarkkinoiden aikaan saamisesta nopeasti muuttuvassa globaalissa toimintaympäristössä: esteiden poistaminen ja uusiin mahdollisuuksiin tarttuminen kansalaisten ja yritysten hyväksi (muu kuin säädös, Q4/2018)

9.

Terveydensuojelu

Tiedonanto hormonitoimintaa häiritseviä aineita koskevasta kattavasta Euroopan unionin toimintakehyksestä (muu kuin säädös, Q4/2018)

10.

Sisämarkkinoiden lainsäädäntömenettelyn tehostaminen

Verotusalan lainsäädäntömenettelyn tehostaminen: alojen tunnistaminen määräenemmistöäänestykseen siirtymiseksi (muu kuin säädös, Q1/2019); Sosiaalipolitiikkaan liittyvän lainsäädäntömenettelyn tehostaminen: alojen tunnistaminen määräenemmistöäänestykseen siirtymiseksi tehokkaasti (muu kuin säädös, Q1/2019)



Syvempi ja oikeudenmukaisempi talous- ja rahaliitto

11.

Euron kansainvälisen aseman edistäminen

Tiedonanto euron kansainvälisen aseman vahvistamisesta (muu kuin säädös, Q4/2018)

Luottamukseen ja perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuva oikeusalue

12.

Oikeusvaltioperiaate

Oikeusvaltioperiaatteetta koskevan toimintakehyksen 2014 vahvistaminen entisestään  (muu kuin säädös, Q1/2019)

Kohti uudenlaista muuttoliikepolitiikkaa

13.

Yhteisen viisumipolitiikan täytäntöönpano

Tiedonanto viisumien vastavuoroisuudesta (muu kuin säädös, Q4/2018) 

14.

Viisumipolitiikka – valmistautuminen brexitiin

Ehdotus sisällyttää Yhdistynyt kuningaskunta joko viisumivelvollisten maiden luetteloon tai viisumivapaiden maiden luetteloon (säädös, SEUT-sopimuksen 77 artiklan 2 kohta, Q4/2018) (brexitiin valmistautuminen)

Demokraattisen muutoksen unioni

15.

EU-viestintä

Tiedonanto siitä, miten unionista tehdään yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi viestinnän näkökulmasta (muu kuin säädös, Q2/2019)

Liite II: REFIT-aloitteet 2

Nro

Osasto

Kuvaus

Uutta pontta työllisyyteen, kasvuun ja investointeihin 

1.

Vesipuite- ja tulvadirektiivien toimivuustarkastus sekä yhdyskuntajätevesien käsittelyä koskevan direktiivin arviointi

Vesipuitedirektiivi 2000/60/EY on EU:n vesipolitiikan kattavin väline, ja sen tärkeimpänä tavoitteena on suojella ja lisätä EU:n vesivaroja hyvän tilan saavuttamiseksi. Toimivuustarkastuksessa arvioidaan kyseistä direktiiviä, kahta siihen suoraan liittyvää direktiiviä (pohjavettä koskeva direktiivi 2006/118/EY ja ympäristönlaatunormeja koskeva direktiivi 2008/105/EY) sekä tulvadirektiiviä (2007/60/EY), joka on vauhdittanut tulviin liittyvän riskinhallinnan käyttöönottoa koko EU:ssa. Yhdyskuntajätevesien käsittelyä koskeva direktiivi (91/271/ETY) liittyy läheisesti vesipuitedirektiiviin, koska se on olennainen viimeksi mainitun tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

2.

Ilmanlaatudirektiivien toimivuustarkastus

Tässä toimivuustarkastuksessa, jonka odotetaan valmistuvan vuonna 2019, tarkastellaan EU:n ilmanlaatudirektiivien (2008/50/EY sekä 2004/107/EY) tuloksia. Näillä direktiiveillä vahvistetaan ilmanlaatunormit ja -vaatimukset, jotka on täytettävä koko EU:n alueella, jotta voidaan varmistaa, että jäsenvaltiot tarkkailevat ja arvioivat ilmanlaatua alueillaan asianmukaisella, yhdenmukaisella ja verrattavissa olevalla tavalla.

3.

Jätteiden siirtämistä koskevan asetuksen arviointi

Asetuksen (EY) N:o 1013/2006 arvioinnissa tarkastellaan kaikkia asetuksen täytäntöönpanoon liittyviä näkökohtia, muun muassa kysymystä jätteiden laittomasta kaupasta, ja samalla se on jatkotoimi REFIT-foorumin lausunnolle IX.3.a–c , joka hyväksyttiin 19. maaliskuuta 2018 ja jossa REFIT foorumi katsoo, että ”vihreään listaan” olisi sisällytettävä lisää jätetyyppejä, ja korostaa, että jätteen kuljettajien pakollinen rekisteröinti kaikissa toiminta- ja kauttakulkujäsenvaltioissa asettaa haasteen yrityksille.  

Syvemmät ja oikeudenmukaisemmat sisämarkkinat ja vahvempi teollinen perusta

4.

Mallien oikeudellisesta suojasta annetun direktiivin ja yhteisömallista annetun asetuksen arviointi.

Direktiivin 98/71/EY ja asetuksen (EY) N:o 6/2002 arvioinnin tuloksena saadaan perusteellinen arvio mallisuojajärjestelmästä Euroopan unionissa, sekä unionin että jäsenvaltioiden tasolla, etenkin kun otetaan huomioon hiljattain tehty EU-tavaramerkin uudelleenarviointi, uusien teknologioiden, kuten 3D-tulostuksen, kehitys sekä varaosien markkinat.

5.

Rakennustuoteasetuksen arviointi

Asetuksen (EU) N:o 302/2011 arviointi liittyy REFIT-foorumin lausuntoon XII.8.b , joka hyväksyttiin 7. kesäkuuta 2017 ja jossa komissiota pyydettiin tarkastelemaan uudelleen velvoitetta säilyttää suoritustasoilmoitus kymmenen vuoden ajan ottaen huomioon ero, joka on siinä, myykö vähittäiskauppias yrityksille ja/tai kuluttajille, sekä 23. marraskuuta 2017 hyväksyttyyn REFIT-foorumin lausuntoon XII.8.c ja lausuntoon XII.8.a , joka hyväksyttiin 27.–28. kesäkuuta 2016.

6.

Torjunta-ainejäämien enimmäismääriä ja kasvinsuojeluaineiden hyväksymistä koskeva arviointi

Tässä arvioinnissa tarkastellaan hyväksymismenettelyä ja erityisesti kahteen hyväksyntään perustuvaa järjestelmää, jossa vaikuttavat aineet hyväksytään EU:n tasolla ja kasvinsuojeluaineet jäsenvaltioiden tasolla, sekä viivettä markkinoille saattamiseen asti; kansallisen tason vastavuoroista tunnustamista, vertailujärjestelmää, jonka avulla aineet voidaan korvata vähemmän vaarallisilla aineilla, jäämäpitoisuuden vahvistamisjärjestelmää, sen voimaan saattamista ja sen kustannuksia. Arviointi kattaa asetuksen (EY) N:o 1107/2009 ja asetuksen (EY) N:o 396/2005. Tässä arvioinnissa tarkastellaan REFIT-foorumin lausunnossa XI.10.a esitettyjä kysymyksiä monikäyttöisistä tai useista lähteistä peräisin olevista aineista – kloraatti, hyväksytty 7. kesäkuuta 2017.

Syvempi ja oikeudenmukaisempi talous- ja rahaliitto

7.

Valvontaan liittyvän raportoinnin toimivuustarkastus

Tässä toimivuustarkastuksessa analysoidaan rahoituspalveluja koskevasta EU-lainsäädännöstä (vakavaraisuusdirektiivit (vakavaraisuusasetus ja -direktiivi), rahoitusmarkkinadirektiivi (MiFID/MiFIR), Euroopan markkinarakenneasetus (EMIR) jne.) johtuvia monialaisia vaatimuksia raportoida valvontaviranomaisille. Se on jatkotoimi 27. kesäkuuta 2016 hyväksytylle REFIT-foorumin lausunnolle X.13.a .

8.

Yritysten raportointia koskeva toimivuustarkastus

Tässä toimivuustarkastuksessa arvioidaan yrityksille asetettuja raportointivaatimuksia, muun muassa tilinpäätösdirektiiviä 2013/34/EU, muiden kuin taloudellisten tietojen julkistamista koskevaa direktiiviä 2014/95/EU, avoimuusdirektiiviä 2013/50/EU sekä kansainvälisten tilinpäätösstandardien soveltamista koskevaa asetusta (EY) N:o 1606/2002.

Luottamukseen ja perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuva oikeusalue 

9.

Samaa palkkaa samasta ja samanarvoisesta työstä koskevan direktiivin arviointi

Direktiivin 2006/54/EY arvioinnissa keskitytään tarkastelemaan, miten voimassa olevat samapalkkaisuutta koskevat säännökset ovat toimineet käytännössä, millaisia toimintamalleja EU:n jäsenvaltioissa on toteutettu, miten tehokkaasti nämä säännökset on saatettu voimaan ja missä määrin niiden tavoitteet on saavutettu.

10.

Kuluttajaluotto (direktiivi 2008/48/EY) ja kuluttajille tarkoitettujen rahoituspalvelujen etämyynti (direktiivi 2002/65/EY)

Direktiivien 2008/48/EY ja 2002/65/EY arvioinnissa tarkastellaan kulutusluottomarkkinoiden sekä vähittäisrahoituspalveluiden etämarkkinoinnin ja -myynnin toimintaa. Kulutusluottomarkkinoiden arvioinnissa käsitellään erityisesti REFIT-foorumin lausunnossaan (VI.4.a–f) esiin tuomia kysymyksiä. Lausunto hyväksyttiin 21. syyskuuta 2017.  

Liite III: Ensisijaiset vireillä olevat ehdotukset

Nro

Nimike

Koko otsikko 3

Viite

Uutta pontta työllisyyteen, kasvuun ja investointeihin

1.

Kiertotalouspaketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI ihmisten käyttöön tarkoitetun veden laadusta (uudelleenlaadittu)**

COM(2017) 753 final
2017/0332 (COD)1.2.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI veden uudelleenkäytön vähimmäisvaatimuksista**

COM(2018) 337 final
2018/0169 (COD)28.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä**

COM(2018) 340 final
2018/0172 (COD)30.5.2018

2.

Kalastuksen valvonta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 768/2005, (EY) N:o 1967/2006, (EY) N:o 1005/2008 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1139 muuttamisesta kalastuksenvalvonnan osalta**

COM(2018) 368 final
2018/0193 (COD)30.5.2018

3.

Ympäristöpolitiikan raportointivelvoitteiden yhdenmukaistaminen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI ympäristöpolitiikan raportointivelvoitteiden yhdenmukaistamisesta ja direktiivien 86/278/ETY, 2002/49/EY, 2004/35/EY, 2007/2/EY, 2009/147/EY ja 2010/63/EU, asetusten (EY) N:o 166/2006 ja (EU) N:o 995/2010 sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 338/97 ja (EY) N:o 2173/2005 muuttamisesta**

COM(2018) 381 final
2018/0205 (COD)31.5.2018

4.

Tuotteiden ja palvelujen esteettömyysvaatimukset

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tuotteiden ja palvelujen esteettömyysvaatimuksia koskevien jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä*

COM(2015) 615 final
2015/0278 (COD)2.12.2015

5.

Monivuotinen rahoituskehys

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI uudistusten tukiohjelman perustamisesta

COM(2018) 391 final
2018/0213 (COD)

31.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETU InvestEU‑ohjelman perustamisesta

COM(2018) 439 final
2018/0229 (COD)

6.6.2018

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan unionin omien varojen järjestelmää koskevista täytäntöönpanotoimenpiteistä

COM(2018) 327 final
2018/0132 (APP)

2.5.2018

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä

COM(2018) 325 final
2018/0135 (CNS)

2.5.2018

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI arvonlisäverosta kertyvien omien varojen lopullisesta yhdenmukaisesta kantomenettelystä annetun neuvoston asetuksen (ETY, Euratom) N:o 1553/89 muuttamisesta

COM(2018) 328 final
2018/0133 (NLE)

2.5.2018

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI yhteiseen yhdistettyyn yhteisöveropohjaan, Euroopan unionin päästökauppajärjestelmään ja kierrättämättömään muovipakkausjätteeseen perustuvien omien varojen käyttöön asettamisessa noudatettavista menetelmistä ja menettelystä sekä käteisvarojen saamiseksi toteutettavista toimenpiteistä

COM(2018) 326 final
2018/0131 (NLE)

2.5.2018

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI vuosia 2021–2027 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamisesta

COM(2018) 322 final
2018/0132 (APP)

2.5.2018

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI Liettuassa sijaitsevan Ingalinan ydinvoimalan käytöstäpoiston avustusohjelman (Ingalina-ohjelma) perustamisesta ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1369/2013 kumoamisesta

COM(2018) 466 final
2018/0251 (NLE)

13.6.2018

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI ydinlaitosten käytöstä poistamista ja radioaktiivisen jätteen huoltoa koskevan erityisen rahoitusohjelman perustamisesta sekä neuvoston asetuksen (Euratom) N:o 1368/2013 kumoamisesta

COM(2018) 467 final
2018/0252 (NLE)

13.6.2018

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle tehdyn neuvoston päätöksen 2007/198/Euratom muuttamisesta

COM(2018) 445 final
2018/0235 (NLE)

7.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 508/2014 kumoamisesta

COM(2018) 390 final
2018/0210 (COD)

12.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI ympäristön ja ilmastotoimien ohjelman (Life) perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1293/2013 kumoamisesta

COM(2018) 385 final
2018/0209 (COD)

1.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan globalisaatiorahastosta (EGR)

COM(2018) 380 final
2018/0202 (COD)

30.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan sosiaalirahasto plussasta (ESR+)

COM(2018) 382 final
2018/0206 (COD)

30.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI tulliyhteistyötä koskevan Tulli-ohjelman perustamisesta

COM(2018) 442 final
2018/0232 (COD)

8.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI veroyhteistyötä koskevan Fiscalis-ohjelman perustamisesta

COM(2018) 443 final
2018/0233 (COD)

8.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI tietojenvaihtoa, avunantoa ja koulutusta koskevan toimintaohjelman perustamisesta euron suojaamiseksi rahanväärennykseltä kaudeksi 2021–2027 (Perikles IV -ohjelma)

COM(2018) 369 final
2018/0194 (COD)

31.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan investointien vakautusjärjestelyn perustamisesta

COM(2018) 387 final
2018/0212 (COD)

31.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta sekä asetuksen (EU) N:o 1306/2013 kumoamisesta

COM(2018) 393 final
2018/0217 (COD)

1.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EU) N:o 1308/2013, maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun asetuksen (EU) N:o 1151/2012, maustettujen viinituotteiden määritelmästä, kuvauksesta, esittelystä, merkinnöistä ja maantieteellisten merkintöjen suojasta annetun asetuksen (EU) N:o 251/2014, syrjäisimpien alueiden hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä annetun asetuksen (EU) N:o 228/2013 sekä Egeanmeren pienten saarten hyväksi toteutettavien erityistoimenpiteiden vahvistamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 229/2013 muuttamisesta

COM(2018) 394 final
2018/0218 (COD)

1.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI jäsenvaltioiden yhteisen maatalouspolitiikan nojalla laatimien, Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto) ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto) rahoitettavien strategiasuunnitelmien (YMP:n strategiasuunnitelmat) tukea koskevista säännöistä sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 kumoamisesta

COM(2018) 392 final
2018/0216 (COD)

1.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Verkkojen Eurooppa -välineestä ja asetusten (EU) N:o 1316/2013 ja (EU) N:o 283/2014 kumoamisesta

COM(2018) 438 final
2018/0228 (COD)

6.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI sisämarkkinoita, yritysten, mukaan luettuna pienten ja keskisuurten yritysten, kilpailukykyä ja Euroopan tilastoja koskevan ohjelman perustamisesta ja asetusten (EU) N:o 99/2013, (EU) N:o 1287/2013, (EU) N:o 254/2014, (EU) N:o 258/2014, (EU) N:o 652/2014 ja (EU) 2017/826 kumoamisesta

COM(2018) 441 final
2018/0231 (COD)

7.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI unionin avaruusohjelman ja Euroopan unionin avaruusohjelmaviraston perustamisesta sekä asetusten (EU) N:o 912/2010, (EU) N:o 1285/2013 ja (EU) N:o 377/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU kumoamista

COM(2018) 447 final
2018/0236 (COD)

6.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan puolustusrahastosta

COM(2018) 476 final
2018/0254 (COD)

13.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan solidaarisuusjoukkoja koskevan ohjelman perustamisesta sekä [Euroopan solidaarisuusjoukoista annetun asetuksen] ja asetuksen (EU) N:o 375/2014 kumoamisesta

COM(2018) 440 final
2018/0230 (COD)

11.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Luova Eurooppa -ohjelman perustamisesta (2021–2027) ja asetuksen (EU) N:o 1295/2013 kumoamisesta

COM(2018) 366 final
2018/0190 (COD)

30.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ”Erasmus” perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1288/2013 kumoamisesta

COM(2018) 367 final
2018/0191 (COD)

30.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahasto plussaa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä ja rahoitussäännöistä sekä turvapaikka- ja maahanmuuttorahastoa, sisäisen turvallisuuden rahastoa ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälinettä koskevista rahoitussäännöistä

COM(2018) 375 final
2018/0196 (COD)

29.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan aluekehitysrahastosta ja koheesiorahastosta

COM(2018) 372 final
2018/0197 (COD)

30.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI rajanylisissä tilanteissa esiintyvien oikeudellisten ja hallinnollisten esteiden poistamismekanismista

COM(2018) 373 final
2018/0198 (COD)

29.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan aluekehitysrahastosta ja ulkoisista rahoitusvälineistä tuettavaa Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitetta (Interreg) koskevista erityissäännöksistä

COM(2018) 374 final
2018/0199 (COD)

29.5.2018

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta tiettyihin valtion monialaisen tuen muotoihin 13 päivänä heinäkuuta 2015 annetun neuvoston asetuksen (EU) 2015/1588 muuttamisesta

COM(2018) 398 final
2018/0222 (NLE) 
6.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Euroopan horisontti” ja sen osallistumista ja tulosten levittämistä koskevista säännöistä

COM(2018) 435 final
2018/0224 (COD)

7.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Euroopan horisontti” täytäntöönpanoa koskevasta erityisohjelmasta

COM(2018) 436 final
2018/0225 (COD)

7.6.2018

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaa ”Euroopan horisontti” täydentävän Euroopan atomienergiayhteisön tutkimus- ja koulutusohjelman perustamisesta vuosiksi 2021–2025

COM(2018) 437 final
2018/0226 (NLE)

7.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Digitaalinen Eurooppa -ohjelman perustamisesta vuosiksi 2021–2027

COM(2018) 434 final
2018/0227 (COD)

6.6.2018

6.

Verkkojen Eurooppa -väline 2014–2020: Yhdistyneen kuningaskunnan ero unionista (asetuksen (EU) N:o 1316/2013 muuttaminen)
(Brexitiin valmistautuminen)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) N:o 1316/2013 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse Yhdistyneen kuningaskunnan eroamisesta unionista

COM(2018) 568 final
2018/0299 (COD)

1.8.2018

7.

Alusten tarkastamis- ja katsastamislaitoksia koskevista yhteisistä säännöistä ja standardeista: Yhdistyneen kuningaskunnan ero unionista (asetuksen (EU) N:o 391/2009 muuttaminen)
(Brexitiin valmistautuminen)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EY) N:o 391/2009 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse Yhdistyneen kuningaskunnan eroamisesta unionista

COM(2018) 567 final
2018/0298 (COD)1.8.2018

Yhdennetyt digitaaliset sisämarkkinat

8.

Digitaaliset sopimukset

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tietyistä digitaalisen sisällön toimittamista koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista*

COM(2015) 634 final
2015/0287 (COD) 
9.12.2015

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tietyistä tavaroiden verkkokauppaa ja muuta etämyyntiä koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista

COM(2015) 635 final
2015/0288 (COD) 
9.12.2015

9.

.eu-aluetunnuksen toteuttaminen ja toiminta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI .eu-aluetunnuksen toteuttamisesta ja toiminnasta ja asetuksen (EY) N:o 733/2002 ja komission asetuksen (EY) N:o 874/2004 kumoamisesta

COM(2018) 231 final
2018/0110 (COD) 
27.4.2018

10.

Julkisen sektorin hallussa olevien tietojen uudelleenkäyttö (uudelleenlaadittu)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI julkisen sektorin hallussa olevien tietojen uudelleenkäytöstä (uudelleenlaadittu)**

COM(2018) 234 final
2018/0111 (COD) 
25.4.2018

11.

Oikeudenmukaisuuden ja avoimuuden edistäminen verkossa toimivien välityspalvelujen yrityskäyttäjiä varten

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS oikeudenmukaisuuden ja avoimuuden edistämisestä verkossa toimivien välityspalvelujen yrityskäyttäjiä varten*

COM(2018) 238 final
2018/0112 (COD) 
26.4.2018

12.

Yksityiselämän kunnioittaminen ja henkilötietojen suoja sähköisessä viestinnässä (yksityisyys internetissä)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yksityiselämän kunnioittamisesta ja henkilötietojen suojasta sähköisessä viestinnässä ja direktiivin 2002/58/EY kumoamisesta (sähköisen viestinnän tietosuoja-asetus)*

COM(2017) 10 final
2017/0003 (COD) 
10.1.2017

13.

Kyberturvallisuus

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI EU:n kyberturvallisuusvirastosta ENISAsta ja asetuksen (EU) 526/2013 kumoamisesta sekä tieto- ja viestintätekniikan kyberturvallisuussertifioinnista (”kyberturvallisuusasetus”)*

COM(2017) 477 final
2017/0225 (COD) 
13.9.2017

 

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan kyberturvallisuuden teollisuus-, teknologia- ja tutkimusosaamiskeskuksen ja kansallisten koordinointikeskusten verkoston perustamisesta Euroopan komission panos EU-johtajien kokoukseen Salzburgissa 19.–20. syyskuuta 2018**

COM(2018) 630 final
2018/0328 (COD) 
12.9.2018

14.

Tekijänoikeuspaketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla*

COM(2016) 593 final
2016/0280 (COD) 
14.9.2016

 

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI lähetystoimintaa harjoittavien organisaatioiden tiettyihin verkkolähetyksiin ja televisio- ja radio-ohjelmien edelleenlähetyksiin sovellettavien tekijänoikeuden ja lähioikeuksien käyttämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta*

COM(2016) 594 final
2016/0284 (COD) 
14.9.2016

Joustava energiaunioni ja tulevaisuuteen suuntautuva ilmastonmuutospolitiikka

15.

Liikenne- ja ilmastonmuutospaketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI hiilidioksidipäästönormien asettamisesta uusille raskaille hyötyajoneuvoille**

COM(2018) 284 final
2018/0143 (COD)
17.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI päästönormien asettamisesta uusille henkilöautoille ja uusille kevyille kuljetusajoneuvoille osana unionin kokonaisvaltaista lähestymistapaa kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja asetuksen (EY) N:o 715/2007 muuttamisesta (uudelleenlaadittu teksti)*

COM(2017) 676 final
2017/0293 (COD) 
8.11.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI kansainvälisen linja-autoliikenteen markkinoille pääsyä koskevista yhteisistä säännöistä annetun asetuksen (EY) N:o 1073/2009 muuttamisesta*

COM(2017) 647 final
2017/0288 (COD) 
8.11.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tietynlaisia jäsenvaltioiden välisiä tavaroiden yhdistettyjä kuljetuksia koskevista yhteisistä säännöistä annetun direktiivin 92/106/ETY muuttamisesta*

COM(2017) 648 final
2017/0290 (COD) 
8.11.2017

16.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistämisestä annetun direktiivin 2009/33/EY muuttamisesta*

COM(2017) 653 final
2017/0291 (COD) 
8.11.2017

17.

Maakaasun sisämarkkinoita koskevat yhteiset säännöt: kolmansista maista tulevat ja niihin menevät kaasuputket

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI maakaasun sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä annetun direktiivin 2009/73/EY muuttamisesta**

COM(2017) 660 final
2017/0294 (COD) 
8.11.2017

18.

Puhtaan energian säädöspaketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI riskeihin varautumisesta sähköalalla ja direktiivin 2005/89/EY kumoamisesta*

COM(2016) 862 final
2016/0377 (COD) 
30.11.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan unionin energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston perustamisesta (uudelleenlaadittu)*

COM(2016) 863 final
2016/0378 (COD) 
30.11.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI sähkön sisämarkkinoista (uudelleenlaadittu)*

COM(2016) 861 final
2016/0379 (COD) 
30.11.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä (uudelleenlaadittu)*

COM(2016) 864 final
2016/0380 (COD) 
30.11.2016

19.

Eurooppa liikkeellä -paketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan laajuisen liikenneverkon toteuttamista edistävistä yhdenmukaistamistoimenpiteistä**

COM(2018) 277 final
2018/0138 (COD)

17.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI eurooppalaisen merenkulkualan yhdennetyn palveluympäristön perustamisesta ja direktiivin 2010/65/EU kumoamisesta**

COM(2018) 278 final
2018/0139 (COD)

17.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI sähköisistä kuljetustiedoista**

COM(2018) 279 final
2018/0140 (COD)

17.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttämisestä maanteiden tavaraliikenteessä annetun direktiivin 2006/1/EY muuttamisesta*

COM(2017) 282 final
2017/0113 (COD)

31.5.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI verojen ja maksujen kantamisesta raskailta tavaraliikenteen ajoneuvoilta tiettyjen infrastruktuurien käytöstä annetun direktiivin 1999/62/EY muuttamisesta*

COM(2017) 275 final
2017/0114 (COD)

31.5.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI direktiivin 2006/22/EY muuttamisesta valvontavaatimusten osalta ja direktiivejä 96/71/EY ja 2014/67/EU koskevien erityisten sääntöjen vahvistamisesta siltä osin kuin on kyse maantieliikenteen alan työntekijöiden lähettämisestä työhön toiseen jäsenvaltioon**

COM(2017) 278 final
2017/0121 (COD)

31.5.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EY) N:o 561/2006 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse päivittäistä ja viikoittaista enimmäisajoaikaa, vähimmäistaukoja sekä päivittäisiä ja viikoittaisia lepoaikoja koskevista vähimmäisvaatimuksista ja asetuksen (EU) N:o 165/2014 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse ajopiirtureilla tapahtuvasta paikannuksesta**

COM(2017) 277 final
2017/0122 (COD)

31.5.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetusten (EU) N:o 1071/2009 ja (EU) N:o 1072/2009 muuttamisesta niiden mukauttamiseksi alan kehitykseen*

COM(2017) 281 final
2017/0123 (COD)

31.5.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI sähköisten tiemaksujärjestelmien yhteentoimivuudesta ja tiemaksujen laiminlyöntiä koskevien tietojen rajatylittävän vaihtamisen helpottamisesta unionissa (uudelleenlaadittu) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)*

COM(2017) 280 final
2017/0128 (COD)

31.5.2017

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI verojen ja maksujen kantamisesta raskailta tavaraliikenteen ajoneuvoilta tiettyjen infrastruktuurien käytöstä annetun direktiivin 1999/62/EY muuttamisesta tiettyjen ajoneuvoveroa koskevien säännösten osalta**

COM(2017) 276 final
2017/0115 (CNS)

31.5.2017

20.

Vuodenajoittaisesta kellonajan siirrosta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI vuodenajoittaisesta kellonajan siirrosta luopumisesta ja direktiivin 2000/84/EY kumoamisesta**

COM(2018) 639 final
2018/0332 (COD)

12.9.2018

Syvemmät ja oikeudenmukaisemmat sisämarkkinat ja vahvempi teollinen perusta

21.

Kestävän rahoituksen paketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä**

COM(2018) 353 final
2018/0178 (COD)

24.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI kestäviin sijoituksiin ja kestävyysriskeihin liittyvien tietojen antamisesta ja direktiivin (EU) 2016/2341 muuttamisesta**

COM(2018) 354 final
2018/0179 (COD)

24.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) 2016/1011 muuttamisesta vähähiilisyyden ja positiivisen hiilivaikutuksen vertailuarvojen osalta**

COM(2018) 355 final
2018/0180 (COD)

24.5.2018

22.

Rajatylittävät sijoitusrahastot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/65/EY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta kollektiivisten sijoitusrahastojen rajatylittävän markkinoinnin osalta**

COM(2018) 92 final
2018/0041 (COD)

12.3.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) N:o 575/2013 muuttamisesta katettujen joukkolainojen osalta**

COM(2018) 93 final
2018/0042 (COD)

12.3.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI katettujen joukkolainojen liikkeeseenlaskusta ja katettujen joukkolainojen julkisesta valvonnasta sekä direktiivin 2009/65/EY ja direktiivin 2014/59/EU muuttamisesta**

COM(2018) 94 final
2018/0043 (COD)

12.3.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI rajat ylittävän kollektiivisten sijoitusrahastojen markkinoinnin helpottamisesta ja asetusten (EU) N:o 345/2013 ja (EU) N:o 346/2013 muuttamisesta**

COM(2018) 110 final
2018/0045 (COD)

12.3.2018

23.

Joukkorahoituspalvelut

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI rahoitusvälineiden markkinoista annetun direktiivin 2014/65/EU muuttamisesta**

COM(2018) 99 final
2018/0047 (COD)

8.3.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI yrityksille suunnatun joukkorahoituspalvelun eurooppalaisista tarjoajista**

COM(2018) 113 final
2018/0048 (COD)

8.3.2018

24.

Järjestämättömiin vastuisiin liittyvien tappioiden kattamisen vähimmäisvaatimukset

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) N:o 575/2013 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse järjestämättömiin vastuisiin liittyvien tappioiden kattamisen vähimmäisvaatimuksista*

COM(2018) 134 final
2018/0060 (COD)

14.3.2018

25.

Muutokset Euroopan markkinarakenneasetukseen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta määritysvelvollisuuden, määritysvelvollisuuden keskeyttämisen, raportointivaatimusten, sellaisten OTC-johdannaissopimusten riskienpienentämistekniikoiden, joille ei ole tehty keskusvastapuolimääritystä, kauppatietorekisterien rekisteröinnin ja valvonnan sekä kauppatietorekistereitä koskevien vaatimusten osalta**

COM(2017) 208 final
2017/0090 (COD)

4.5.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta keskusvastapuolten toimilupamenettelyjen ja niihin osallistuvien viranomaisten sekä kolmansien maiden keskusvastapuolten tunnustamista koskevien vaatimusten osalta**

COM(2017) 331 final
2017/0136 (COD)

20.9.2017

26.

Yleiseurooppalainen yksilöllinen eläketuote (PEPP)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI yleiseurooppalaisesta yksilöllisestä eläketuotteesta (PEPP)**

COM(2017) 343 final
2017/0143 (COD)

29.6.2017

27.

Euroopan valvontaviranomaisten tehtävät, hallinnointi ja rahoitus

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1093/2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1094/2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1095/2010, eurooppalaisista riskipääomarahastoista annetun asetuksen (EU) N:o 345/2013, eurooppalaisista yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneista rahastoista annetun asetuksen (EU) N:o 346/2013, rahoitusvälineiden markkinoista annetun asetuksen (EU) N:o 600/2014, eurooppalaisista pitkäaikaissijoitusrahastoista annetun asetuksen (EU) 2015/760, rahoitusvälineissä ja rahoitussopimuksissa vertailuarvoina tai sijoitusrahastojen arvonkehityksen mittaamisessa käytettävistä indekseistä annetun asetuksen (EU) 2016/1011 ja arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla ottamisen yhteydessä julkaistavasta esitteestä annetun asetuksen (EU) 2017/1129 muuttamisesta**

COM(2017) 536 final
2017/0230 (COD)

20.9.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI rahoitusvälineiden markkinoista annetun direktiivin 2014/65/EU sekä vakuutus- ja jälleenvakuutustoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta (Solvenssi II) annetun direktiivin 2009/138/EY muuttamisesta**

COM(2017) 537
2017/0231 (COD)

20.9.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI finanssijärjestelmän makrotason vakauden valvonnasta Euroopan unionissa ja Euroopan järjestelmäriskikomitean perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1092/2010 muuttamisesta**

COM(2017) 538 final
2017/0232 (COD)

20.9.2017

28.

Sijoituspalveluyritysten vaatimukset ja valvonta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvaatimuksista sekä asetusten (EU) N:o 575/2013, (EU) N:o 600/2014 ja (EU) N:o 1093/2010 muuttamisesta**

COM(2017) 790 final
2017/0359 (COD)

20.12.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvalvonnasta ja direktiivien 2013/36/EU ja 2014/65/EU muuttamisesta**

COM(2017) 791 final
2017/0358 (COD)

20.12.2017

29.

Tuloverotietojen ilmoittaminen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI direktiivin 2013/34/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse tiettyjen yritysten ja sivuliikkeiden tuloverotietojen ilmoittamisesta**

COM(2016) 198 final
2016/0107 (COD)

12.4.2016

30.

EU:n riskinarvioinnin läpinäkyvyys ja kestävyys elintarvikeketjussa

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI elintarvikeketjuun sovellettavan EU:n riskinarvioinnin avoimuudesta ja kestävyydestä sekä asetuksen (EY) N:o 178/2002 [yleinen elintarvikelainsäädäntö], direktiivin 2001/18/EY [muuntogeenisten organismien tarkoituksellinen levittäminen ympäristöön], asetuksen (EY) N:o 1829/2003 [muuntogeeniset elintarvikkeet ja rehut], asetuksen (EY) N:o 1831/2003 [rehun lisäaineet], asetuksen (EY) N:o 2065/2003 [savuaromit], asetuksen (EY) N:o 1935/2004 [elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat materiaalit], asetuksen (EY) N:o 1331/2008 [elintarvikelisäaineiden, elintarvike-entsyymien ja elintarvikearomien yhtenäinen hyväksymismenettely], asetuksen (EY) N:o 1107/2009 [kasvinsuojeluaineet] ja asetuksen (EU) 2015/2283 [uuselintarvikkeet] muuttamisesta**

COM(2018) 179 final
2018/0088 (COD)

11.4.2018

31.

Sisämarkkinoiden sosiaalinen ulottuvuus

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan työviranomaisen perustamisesta**

COM(2018) 131 final
2018/0064 (COD)

13.3.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta annetun direktiivin 2004/37/EY muuttamisesta (kolmas erä)**

COM(2018) 171 final
2018/0081 (COD)

5.4.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI avoimista ja ennakoitavista työoloista Euroopan unionissa**

COM(2017) 797
2017/0355 (COD)

21.12.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI vanhempien ja omaistaan hoitavien työ- ja yksityiselämän tasapainottamisesta ja neuvoston direktiivin 2010/18/EU kumoamisesta**

COM(2017) 253 final
2017/0085 (COD)

26.4.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön (Eurofound) perustamisesta ja neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1365/75 kumoamisesta**

COM(2016) 531 final
2016/0256 (COD)

23.8.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 883/2004 ja asetuksen (EY) N:o 883/2004 täytäntöönpanomenettelystä annetun asetuksen (EY) N:o 987/2009 muuttamisesta (ETA:n ja Sveitsin kannalta merkityksellinen teksti)*

COM(2016) 815 final
2016/0397 (COD)

13.12.2016

32.

Yhteinen arvonlisäverojärjestelmä: pienyritysten erityisjärjestelmä

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta pienyritysten erityisjärjestelmän osalta**

COM(2018) 21 final
2018/0006 (CNS)

18.1.2018

33.

Oikeudenmukainen verotus

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tiettyjen digitaalisten palvelujen tarjoamisesta saatavista tuloista kannettavaa digitaalisten palvelujen veroa koskevasta yhteisestä järjestelmästä**

COM(2018) 148 final
2018/0073 (CNS)

21.3.2018

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI merkittävän digitaalisen läsnäolon yhteisöverotusta koskevien sääntöjen vahvistamisesta**

COM(2018) 147 final
2018/0072 (CNS)

21.3.2018

34.

Arvonlisäverouudistus

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta arvonlisäverojärjestelmän tiettyjen sääntöjen yhdenmukaistamiseksi ja yksinkertaistamiseksi sekä lopullisen järjestelmän käyttöön ottamiseksi jäsenvaltioiden välisen kaupan verotusta varten**

COM(2017) 569 final
2017/0251 (CNS)

4.10.2017

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) N:o 904/2010 muuttamisesta luotettavaksi tunnustetun verovelvollisen osalta

COM(2017) 567 final
2017/0248 (CNS)

4.10.2017

35.

Yhteinen yhdistetty yhteisöveropohja

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI yhteisestä yhdistetystä yhtiöveropohjasta (CCCTB)**

COM(2016) 683 final
2016/0336 (CNS)

25.10.2016

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI yhteisestä yhteisöveropohjasta**

COM(2016) 685 final
2016/0337 (CNS)

25.10.2016

36.

Valmisteveroa koskeva yleinen järjestelmä

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI valmisteveroja koskevasta yleisestä järjestelmästä (uudelleenlaadittu)**

COM(2018) 346 final
2018/0176 (CNS)

25.5.2018

37.

Epäterveet kaupan käytännöt yritysten välisissä suhteissa elintarvikeketjussa

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI epäterveistä kaupan käytännöistä yritysten välisissä suhteissa elintarvikeketjussa**

COM(2018) 173 final
2018/0082 (COD)

12.4.2018

38.

Lääkkeiden lisäsuojatodistus

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI lääkkeiden lisäsuojatodistuksesta annetun asetuksen (EY) N:o 469/2009 muuttamisesta**

COM(2018) 317 final
2018/0161 (COD)

28.5.2018

39.

Palvelupaketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI palveluista sisämarkkinoilla annetun direktiivin 2006/123/EY täytäntöönpanosta, palveluihin liittyviä lupajärjestelmiä ja vaatimuksia koskevasta ilmoitusmenettelystä sekä direktiivin 2006/123/EY ja hallinnollisesta yhteistyöstä sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmässä annetun asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta**

COM(2016) 821 final
2016/0398 (COD)

10.1.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI asetuksella … [ESC Regulation] käyttöön otettua sähköistä eurooppalaista palvelukorttia koskevasta lainsäädäntö- ja toimintakehyksestä**

COM(2016) 823 final
2016/0402 (COD)

10.1.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI sähköisen eurooppalaisen palvelukortin ja siihen liittyvien hallinnollisten välineiden käyttöönotosta**

COM(2016) 824 final
2016/0403 (COD)

10.1.2017

40.

Edellytykset ja menettelyt, joiden mukaisesti komissio voi pyytää yrityksiä toimittamaan tietoja

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI niiden edellytysten ja menettelyn vahvistamisesta, joiden mukaisesti komissio voi pyytää yrityksiä ja yritysten yhteenliittymiä toimittamaan sisämarkkinoita ja niihin liittyviä aloja koskevia tietoja**

COM(2017) 257 final
2017/0087 (COD)

2.5.2017

41.

Tavaramarkkinoiden säädöspaketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI sääntöjen ja menettelyjen vahvistamisesta tuotteita koskevan unionin yhdenmukaistamislainsäädännön noudattamista ja täytäntöönpanon valvontaa varten sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 305/2011, (EU) N:o 528/2012, (EU) 2016/424, (EU) 2016/425, (EU) 2016/426 ja (EU) 2017/1369 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 2004/42/EY, 2009/48/EY, 2010/35/EU, 2013/29/EU, 2013/53/EU, 2014/28/EU, 2014/29/EU, 2014/30/EU, 2014/31/EU, 2014/32/EU, 2014/33/EU, 2014/34/EU, 2014/35/EU, 2014/53/EU, 2014/68/EU ja 2014/90/EU muuttamisesta**

COM(2017) 795 final
2017/0353 (COD)

19.12.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI toisessa jäsenvaltiossa laillisesti kaupan pidettyjen tavaroiden vastavuoroisesta tunnustamisesta**

COM(2017) 796 final
2017/0354 (COD)

19.12.2017

42.

Yhtiöoikeuspaketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI direktiivin (EU) 2017/1132 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse digitaalisten välineiden ja prosessien käytöstä yhtiöoikeuden alalla**

COM(2018) 239 final
2018/0113 (COD)

25.4.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI direktiivin (EU) 2017/1132 muuttamisesta rajatylittävien yhtiömuodon muutosten, sulautumisten ja jakautumisten osalta**

COM(2018) 241 final
2018/0114 (COD)

25.4.2018

43.

Maksukyvyttömyyttä ja veloista vapauttamista koskevat menettelyt

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI ennaltaehkäiseviä uudelleenjärjestelyjä koskevista puitteista, uudesta mahdollisuudesta ja toimenpiteistä uudelleenjärjestelyä, maksukyvyttömyyttä ja veloista vapauttamista koskevien menettelyjen tehostamiseksi sekä direktiivin 2012/30/EU muuttamisesta**

COM(2016) 723 final
2016/0359 (COD)

22.11.2016

44.

EU:n tyyppihyväksyntälainsäädännön täydentäminen siltä osin kuin on kyse Yhdistyneen kuningaskunnan eroamisesta unionista
(Brexitiin valmistautuminen)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI EU:n tyyppihyväksyntälainsäädännön täydentämistä siltä osin kuin on kyse Yhdistyneen kuningaskunnan eroamisesta unionista

COM(2018) 397 final
2018/0220 (COD)

4.6.2018

Syvempi ja oikeudenmukaisempi talous- ja rahaliitto

45.

Valtionvelkakirjavakuudelliset arvopaperit

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI valtionvelkakirjavakuudellisista arvopapereista*

COM(2018) 339 final
2018/0171 (COD)

24.5.2018

46.

Luotonhallinnoijat, luotonostajat ja vakuuksien realisoiminen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI luotonhallinnoijista, luotonostajista ja vakuuksien realisoimisesta**

COM(2018) 135 final
2018/0063 (COD)

14.3.2018

47.

Jäsenvaltioissa toteutettaville rakenneuudistuksille myönnettävä tuki

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä sekä Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1303/2013 muuttamisesta jäsenvaltioissa toteutettaville rakenneuudistuksille myönnettävän tuen osalta*

COM(2017) 826 final
2017/0336 (COD)

6.12.2017

48.

Jäsenvaltioiden finanssipolitiikan vastuullisuuden vahvistaminen ja julkisen talouden keskipitkän aikavälin linjaus

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI jäsenvaltioiden finanssipolitiikan vastuullisuutta ja julkisen talouden keskipitkän aikavälin linjausta vahvistavista säännöksistä*

COM(2017) 824 final
2017/0335 (CNS)

6.12.2017

49.

 Pankkipaketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) N:o 575/2013 muuttamisesta vähimmäisomavaraisuusasteen, pysyvän varainhankinnan vaatimuksen, omien varojen ja hyväksyttävien velkojen vaatimusten, vastapuoliriskin, markkinariskin, keskusvastapuoliin liittyvien vastuiden, yhteistä sijoitustoimintaa harjoittaviin yrityksiin liittyvien vastuiden, suurten asiakasriskien ja raportointi- ja julkistamisvaatimusten osalta sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta*

COM(2016) 850 final
2016/0360 (COD)

23.11.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) N:o 806/2014 muuttamisesta luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten tappionkattamiskyvyn ja pääomapohjan vahvistamiskyvyn osalta*

COM(2016) 851 final
2016/0361 (COD)

23.11.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI direktiivin 2014/59/EU muuttamisesta luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten tappionkattamiskyvyn ja pääomapohjan vahvistamiskyvyn osalta sekä direktiivin 98/26/EY, direktiivin 2002/47/EY, direktiivin 2012/30/EU, direktiivin 2011/35/EU, direktiivin 2005/56/EY, direktiivin 2004/25/EY ja direktiivin 2007/36/EY muuttamisesta*

COM(2016) 852 final
2016/0362 (COD)

23.11.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI direktiivin 2013/36/EU muuttamisesta säännösten soveltamisesta vapautettujen yhteisöjen, rahoitusalan holdingyhtiöiden, rahoitusalan sekaholdingyhtiöiden, palkitsemisen, valvontatoimenpiteiden ja -valtuuksien sekä pääoman ylläpitämistoimenpiteiden osalta*

COM(2016) 852 final
2016/0364 (COD)

23.11.2016

50.

Keskusvastapuolten elvytys ja kriisinratkaisu

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI keskusvastapuolten elvytys- ja kriisinratkaisukehyksestä sekä asetusten (EU) N:o 1095/2010, (EU) N:o 648/2012 ja (EU) 2015/2365 muuttamisesta*

COM(2016) 856 final
2016/0365 (COD)

28.11.2016

51.

Eurooppalainen talletussuojajärjestelmä

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) N:o 806/2014 muuttamisesta eurooppalaisen talletussuojajärjestelmän perustamiseksi*

COM(2015) 586 final
2015/0270 (COD)

24.11.2015

52.

Euroalueen yhtenäinen edustus Kansainvälisessä valuuttarahastossa

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI toimenpiteistä euroalueen yhtenäisen edustuksen asteittaiseksi aikaansaamiseksi Kansainvälisessä valuuttarahastossa**

COM(2015) 603 final
2015/250 (NLE)

21.10.2015

53.

Rahanpesun torjunta

Muutettu ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1093/2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1094/2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1095/2010, eurooppalaisista riskipääomarahastoista annetun asetuksen (EU) N:o 345/2013, eurooppalaisista yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneista rahastoista annetun asetuksen (EU) N:o 346/2013, rahoitusvälineiden markkinoista annetun asetuksen (EU) N:o 600/2014, eurooppalaisista pitkäaikaissijoitusrahastoista annetun asetuksen (EU) 2015/760, rahoitusvälineissä ja rahoitussopimuksissa vertailuarvoina tai sijoitusrahastojen arvonkehityksen mittaamisessa käytettävistä indekseistä annetun asetuksen (EU) 2016/1011, arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla ottamisen yhteydessä julkaistavasta esitteestä annetun asetuksen (EU) 2017/1129 ja rahoitusjärjestelmän käytön estämisestä rahanpesuun tai terrorismin rahoitukseen annetun direktiivin (EU) 2015/849 muuttamisesta**

COM(2018) 646 final

2017/0230 (COD)

12.9.2018

54.

Euroopan valuuttarahasto

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan valuuttarahaston perustamisesta*

COM(2017) 827 final
2017/0333 (APP)

6.12.2017

55.

Monivuotinen rahoituskehys

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI tietojenvaihtoa, avunantoa ja koulutusta koskevan toimintaohjelman perustamisesta euron suojaamiseksi rahanväärennykseltä kaudeksi 2021–2027 (Perikles IV -ohjelma) annetun asetuksen (EU).../2018 soveltamisen ulottamisesta muihin kuin osallistuviin jäsenvaltioihin

COM(2018) 371 final
2018/0219 (APP)

31.5.2018

Kauppa: Globalisaation hallinta tasapainoisen ja kehittyvän kauppapolitiikan avulla

56.

Euroopan unioniin tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seuranta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan unioniin tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan tarkoitettujen puitteiden perustamisesta*

COM(2017) 487 final
2017/0224 (COD)

13.9.2017

57.

Muutettu ehdotus, Kolmansien maiden tavaroiden ja palvelujen pääsy unionin sisämarkkinoille
(Julkiset hankinnat ja kolmannet maat)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI kolmansien maiden tavaroiden ja palvelujen pääsystä unionin sisämarkkinoille julkisten hankintojen alalla sekä unionin tavaroiden ja palvelujen kolmansien maiden julkisten hankintojen markkinoille pääsyä koskevia neuvotteluja tukevista menettelyistä**

COM(2016) 34 final
2012/0060 (COD) 29.1.2016

58.

Maailman kauppajärjestön (WTO) tariffikiintiöt Yhdistyneen kuningaskunnan unionista eroamisen jälkeen
(Brexitiin valmistautuminen)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI unionin WTO-luetteloon sisältyvien tariffikiintiöiden jakamisesta Yhdistyneen kuningaskunnan unionista eroamisen vuoksi ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 32/2000 muuttamisesta

COM(2018) 312
2018/0158 (COD)

22.5.2018

Luottamukseen ja perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuva oikeusalue

59.

Räjähteiden lähtöaineiden markkinoille saattaminen ja käyttö

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI räjähteiden lähtöaineiden markkinoille saattamisesta ja käytöstä, asetuksen (EY) N:o 1907/2006 liitteen XVII muuttamisesta ja räjähteiden lähtöaineiden markkinoille saattamisesta ja käytöstä annetun asetuksen (EU) N:o 98/2013 kumoamisesta**

COM(2018) 209 final
2018/0103 (COD)

17.4.2018

60.

Rahoitusta koskevien ja muiden tietojen käyttö tiettyjen rikosten ehkäisemisessä, havaitsemisessa, tutkimisessa ja niistä syyttämisessä

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI säännöistä, joilla helpotetaan rahoitus- ja muiden tietojen käyttöä tiettyjen rikosten ennalta estämistä, paljastamista, tutkimista tai niihin liittyviä syytetoimia varten, ja neuvoston päätöksen 2000/642/YOS kumoamisesta*

COM(2018) 213 final
2018/0105 (COD)

17.4.2018

61.

Muihin maksuvälineisiin kuin käteisrahaan liittyvien petosten ja väärennysten torjunta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI muihin maksuvälineisiin kuin käteisrahaan liittyvien petosten ja väärennysten torjunnasta ja neuvoston puitepäätöksen 2001/413/YOS korvaamisesta**

COM(2017) 489 final
2017/0226 (COD)

13.9.2017

62.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuus

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI kehyksen luomisesta EU:n tietojärjestelmien (rajaturvallisuus ja viisumiasiat) yhteentoimivuudelle ja neuvoston päätöksen 2004/512/EY, asetuksen (EY) N:o 767/2008, neuvoston päätöksen 2008/633/YOS, asetuksen (EU) 2016/399 ja asetuksen (EU) 2017/2226 muuttamisesta*

COM(2017) 793 final
2017/0351 (COD)

12.12.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI kehyksen luomisesta EU:n tietojärjestelmien (poliisiyhteistyö ja oikeudellinen yhteistyö sekä turvapaikka- ja maahanmuuttokysymykset) yhteentoimivuudelle*

COM(2017) 794 final
2017/0352 (COD)

12.12.2017

63.

Verkossa tapahtuvan terroristisen sisällön levittämisen estäminen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI verkossa tapahtuvan terroristisen sisällön levittämisen estämisestä – Euroopan komission panos johtajien kokoukseen Salzburgissa 19.-20. syyskuuta 2018**

COM(2018) 640 final
2018/0331 (COD)

12.9.2018

64.

Unionin pelastuspalvelumekanismi

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS unionin pelastuspalvelumekanismista annetun päätöksen N:o 1313/2013/EU muuttamisesta**

COM(2017) 772 final
2017/0309 (COD)

23.11.2017

65.

Kuluttajansuoja

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI kuluttajien yhteisten etujen suojaamiseksi nostettavista edustajakanteista sekä direktiivin 2009/22/EY kumoamisesta**

COM(2018) 184 final
2018/0089 (COD)

11.4.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI 5 päivänä huhtikuuta 1993 annetun neuvoston direktiivin 93/13/ETY, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/6/EY, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/29/EY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/83/EU muuttamisesta EU:n kuluttajansuojasääntöjen täytäntöönpanon paremman valvonnan ja nykyaikaistamisen osalta**

COM(2018) 185 final
2018/0090 (COD)

11.4.2018

66.

Henkilökorttien turvallisuuden lisääminen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI unionin kansalaisten henkilökorttien sekä oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen käyttäville unionin kansalaisille ja heidän perheenjäsenilleen myönnettävien oleskeluasiakirjojen turvallisuuden lisäämisestä**

COM(2018) 212 final
2018/0104 (COD)

17.4.2018

67.

Ehdotus väärinkäytösten paljastajien suojelusta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI unionin oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta**

COM(2018) 218 final
2018/0106 (COD)

23.4.2018

68.

Sähköistä todistusaineistoa rikosoikeudellisissa asioissa koskevat eurooppalaiset esittämis- ja säilyttämismääräykset

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI sähköistä todistusaineistoa rikosoikeudellisissa asioissa koskevista eurooppalaisista esittämis- ja säilyttämismääräyksistä*

COM(2018) 225 final
2018/0108 (COD)

17.4.2018

69.

Eurooppalainen rikosrekisteritietojärjestelmä

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI niiden jäsenvaltioiden määrittämistä koskevan keskitetyn järjestelmän perustamisesta, joilla on kolmansien maiden kansalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden rikostuomioita koskevia tietoja, eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän (ECRIS-TCN-järjestelmä) täydentämiseksi ja tukemiseksi ja asetuksen (EU) N:o 1077/2011 muuttamisesta*

COM(2017) 344 final
2017/0144 (COD)

29.6.2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI neuvoston puitepäätöksen 2009/315/YOS muuttamisesta kolmansien maiden kansalaisia koskevan tietojenvaihdon ja eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän (ECRIS) osalta sekä neuvoston päätöksen 2009/316/YOS korvaamisesta*

COM(2016) 7 final
2016/0002 (COD)

19.1.2016

70.

EU:n tilapäinen matkustusasiakirja

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI EU:n tilapäisen matkustusasiakirjan laatimisesta ja päätöksen 96/409/YUTP kumoamisesta**

COM(2018) 358
2018/0186 (CNS)

31.5.2018

71.

Siviili- ja kauppaoikeudelliset asiat

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI oikeudenkäynti- ja muiden asiakirjojen tiedoksiannosta jäsenvaltioissa siviili- tai kauppaoikeudellisissa asioissa (’asiakirjojen tiedoksianto’) annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1393/2007 muuttamisesta**

COM(2018) 379 final
2018/0204 (COD)

31.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI jäsenvaltioiden tuomioistuinten välisestä yhteistyöstä siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa tapahtuvassa todisteiden vastaanottamisessa 28 päivänä toukokuuta 2001 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1206/2001 muuttamisesta**

COM(2018) 378 final
2018/0203 (COD)

31.5.2018

72.

Monivuotinen rahoituskehys

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI unionin talousarvion suojaamisesta tilanteissa, joissa oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen jäsenvaltioissa kohdistuu yleisiä puutteita

COM(2018) 324 final
2018/0136 (COD)

2.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI EU:n petostentorjuntaohjelman perustamisesta

COM(2018) 386 final
2018/0211 (COD)

30.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI perusoikeuksien ja arvojen ohjelman perustamisesta

COM(2018) 383 final
2018/0207 (COD)

30.5.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI oikeusalan ohjelman perustamisesta

COM(2018) 384 final
2018/0208 (COD)

30.5.2018

Kohti uudenlaista muuttoliikepolitiikkaa

73.

Viisumisäännöstö

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI yhteisön viisumisäännöstön laatimisesta annetun asetuksen (EY) N:o 810/2009 (viisumisäännöstö) muuttamisesta**

COM(2018) 252 final
2018/0061 (COD)

14.3.2018

74.

Viisumitietojärjestelmät

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EY) N:o 767/2008, asetuksen (EY) N:o 810/2009, asetuksen (EU) 2017/2226, asetuksen (EU) 2016/399, asetuksen 2018/XX [yhteentoimivuudesta annettu asetus] ja päätöksen 2004/512/EY muuttamisesta ja neuvoston päätöksen 2008/633/YOS kumoamisesta**

COM(2018) 302 final
2018/0152 (COD)

16.5.2018

75.

Eurooppalainen maahanmuuttoalan yhteyshenkilöverkosto

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI maahanmuuttoalan eurooppalaisen yhteyshenkilöverkoston perustamisesta (uudelleenlaadittu)**

COM(2018) 303 final
2018/0153 (COD)

16.5.2018

76.

Rajavalvonnan väliaikainen palauttaminen sisärajoille

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) 2016/399 muuttamisesta sisärajavalvonnan väliaikaiseen palauttamiseen sovellettavien sääntöjen osalta**

COM(2017) 571 final
2017/0245 (COD)

27.9.2017

77.

Eurooppalainen raja- ja merivartiosto

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI eurooppalaisesta raja- ja merivartiostosta sekä neuvoston yhteisen toiminnan 98/700/YOS, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1052/2013 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 2016/1624 kumoamisesta – Euroopan komission panos EU-johtajien kokoukseen Salzburgissa 19. ja 20. syyskuuta 2018**

COM(2018) 631 final
2018/0330 (COD)

12.9.2018

78.

Palauttamispolitiikka

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI jäsenvaltioissa sovellettavista yhteisistä vaatimuksista ja menettelyistä laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamiseksi (uudelleenlaadittu teksti) –Euroopan komission panos Salzburgissa 19.-20. syyskuuta 2018 pidettävään johtajien kokoukseen**

COM(2018) 634 final
2018/0329 (COD)

12.9.2018

79.

Kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytykset korkeaa osaamistasoa vaativaa työtä varten (ehdotus nk. EU:n sinisestä kortista)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä korkeaa osaamistasoa vaativaa työtä varten*

COM(2016) 378 final
2016/0176 (COD)

7.6.2016

80.

Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan unionin turvapaikkavirastosta ja asetuksen (EU) N:o 439/2010 kumoamisesta

Muutettu ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan unionin turvapaikkavirastosta ja asetuksen (EU) N:o 439/2010 kumoamisesta – Euroopan komission panos EU-johtajien kokoukseen Salzburgissa 19.–20. syyskuuta 2018**

COM(2016) 0271 final

COM(2018) 633 final
2016/0131 (COD)

12.9.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Eurodac-järjestelmän perustamisesta sormenjälkien vertailua varten kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja -menettelyjen vahvistamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 604/2013 tehokkaaksi soveltamiseksi, laittomasti oleskelevan kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön tunnistamiseksi sekä jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten ja Europolin esittämistä, Eurodac-tietoihin lainvalvontatarkoituksessa tehtäviä vertailuja koskevista pyynnöistä (uudelleenlaadittu)*

COM(2016) 272 final
2016/0132 (COD)

4.5.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja -menettelyjen vahvistamisesta (uudelleenlaadittu teksti)* (Dublin-järjestelmän uudistaminen)

COM(2016) 270 final
2016/0133 (COD)

4.5.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI kansainvälistä suojelua hakevien henkilöiden vastaanottoa jäsenvaltioissa koskevista vaatimuksista (uudelleenlaadittu teksti)*

COM(2016) 465 final
2016/0222 (COD)

13.7.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI vaatimuksista kolmansien maiden kansalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden määrittelemiselle kansainvälistä suojelua saaviksi henkilöiksi, pakolaisten ja henkilöiden, jotka voivat saada toissijaista suojelua, yhdenmukaiselle asemalle ja myönnetyn suojelun sisällölle sekä pitkään oleskelleiden kolmansien maiden kansalaisten asemasta 25 päivänä marraskuuta 2003 annetun neuvoston direktiivin 2003/109/EY muuttamisesta*

COM(2016) 466 final
2016/0223 (COD)

13.7.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI kansainvälistä suojelua unionissa koskevan yhteisen menettelyn luomisesta ja direktiivin 2013/32/EU kumoamisesta*

COM(2016) 467 final
2016/0224 (COD)

13.7.2016

81.

Monivuotinen rahoituskehys

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen perustamisesta yhdennetyn rajaturvallisuuden rahaston osaksi

COM(2018) 473 final
2018/0249 (COD)

12.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI turvapaikka- ja maahanmuuttorahaston perustamisesta

COM(2018) 471 final
2018/0248 (COD)

12.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI sisäisen turvallisuuden rahaston perustamisesta

COM(2018) 472 final
2018/0250 (COD)

13.6.2018

Vahvempi maailmanlaajuinen toimija

82.

Monivuotinen rahoituskehys

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI tullitarkastuslaitteiden rahoitusvälineen perustamisesta yhdennetyn rajaturvallisuuden rahaston osaksi

COM(2018) 474 final
2018/0258 (COD)

12.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön välineen perustamisesta

COM(2018) 460 final
2018/0243 (COD)

14.6.2018

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI merentakaisten maiden ja alueiden assosiaatiosta Euroopan unioniin, mukaan lukien suhteet Euroopan unionin sekä Grönlannin ja Tanskan kuningaskunnan välillä (”MMA-assosiaatiopäätös”)

COM(2018) 461 final
2018/0244 (CNS)

14.6.2018

Ehdotus NEUVOSTON ASETUKSEKSI naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön välinettä täydentävän, Euratomin perustamissopimukseen perustuvan eurooppalaisen ydinturvallisuusvälineen perustamisesta

COM(2018) 462 final
2018/0245 (NLE)

14.6.2018

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA III) perustamisesta

COM(2018) 465 final
2018/0247 (COD)

16.6.2018

Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotus, komission tuella, neuvostolle neuvoston päätökseksi Euroopan rauhanrahaston perustamisesta (talousarvion ulkopuolinen rahasto seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen ajaksi)

HR(2018) 94



Demokraattisen muutoksen unioni

83.

Komiteamenettely

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI eräiden säädösten, joissa säädetään valvonnan käsittävän sääntelymenettelyn käyttämisestä, mukauttamisesta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 ja 291 artiklaan**

COM(2016) 799 final
2016/0400 (COD)

14.12.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI eräiden oikeusalan säädösten, joissa säädetään valvonnan käsittävän sääntelymenettelyn käyttämisestä, mukauttamisesta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklaan

COM(2016) 798 final

2016/0399 (COD)

14.12.2016

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, annetun asetuksen (EU) N:o 182/2011 muuttamisesta

COM(2017) 85 final
2017/035 (COD)

14.2.2017

84.

Henkilötietojen suoja Euroopan parlamentin vaalien yhteydessä

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU, Euratom) N:o 1141/2014 muuttamisesta henkilötietojen suojaa koskevien sääntöjen rikkomuksiin liittyvän tarkastusmenettelyn osalta Euroopan parlamentin vaalien yhteydessä – Euroopan komission panos Salzburgissa 19.–20. syyskuuta 2018 pidettävään johtajien kokoukseen**

COM(2018) 636 final
2018/0336 (COD)

12.9.2018

85.

Eurooppalainen kansalaisaloite

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta*

COM(2017) 482 final
2017/0220 (COD)

13.9.2017

Liite IV: Peruutukset 4

N:o

COM / Toimielinten välinen viite

Nimi

Peruutuksen syyt

Talous- ja rahoitusasiat, verotus ja tulli

1.

SEC(2008)2302 final

Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI komission valtuuttamisesta neuvottelemaan Norjan kuningaskunnan kanssa sopimus säästöjen tuottamien korkotulojen verotuksesta 3 päivänä kesäkuuta 2003 annetussa neuvoston direktiivissä 2003/48/EY säädettyjä toimenpiteitä vastaavien toimenpiteiden toteuttamisesta

Vanhentunut: Asia hoituu veroasioita koskevalla yhteisellä tietojenvaihtostandardilla (CRS), joka on laadittu G20-ryhmän pyynnöstä ja jonka OECD:n neuvosto hyväksyi 15. heinäkuuta 2014. Monenvälinen sopimus CRS:n täytäntöönpanosta kattaa EU:n ja Norjan.

2.

COM(2009) 644 final

2008/0234 (CNS)

Muutettu ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Liechtensteinin ruhtinaskunnan välisen, niiden taloudellisten etujen vastaisten petosten ja muun laittoman toiminnan torjumista ja veroasioihin liittyvän tietojenvaihdon varmistamista koskevan yhteistyösopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta

Vanhentunut: Asiaan sovelletaan säästöjen tuottojen verotusta koskevaa EU:n ja Liechtensteinin sopimusta, sellaisena kuin se on muutettuna vuonna 2015 (”sopimus verotietojen automaattisesta vaihdosta”), joka on OECD:n yhteisen tietojenvaihtostandardin (CRS) mukainen.

3.

COM(2009) 648 final

2008/0234 (CNS)

Muutettu ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Liechtensteinin ruhtinaskunnan välisen, niiden taloudellisten etujen vastaisten petosten ja muun laittoman toiminnan torjumista ja veroasioihin liittyvän tietojenvaihdon varmistamista koskevan yhteistyösopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta

Vanhentunut: Asiaan sovelletaan säästöjen tuottojen verotusta koskevaa EU:n ja Liechtensteinin sopimusta, sellaisena kuin se on muutettuna vuonna 2015 (”sopimus verotietojen automaattisesta vaihdosta”), joka on OECD:n yhteisen tietojenvaihtostandardin (CRS) mukainen.

Meri- ja kalastusasiat

4.

COM(2012) 021 final 2012/0013 (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI turskakantoja ja turskakantoja hyödyntävää kalastustoimintaa koskevan pitkän aikavälin suunnitelman vahvistamisesta 18 päivänä joulukuuta 2008 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1342/2008 muuttamisesta

Vanhentunut: Asia kuuluu uuden Pohjanmeren monivuotisen hoitosuunnitelman soveltamisalaan (ASETUS (EU) 2018/973, EUVL L 179, 16.7.2018).

Turvallisuus ja muuttoliike

5.

COM(2016) 491 final

2016/0236 (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI ilmailun turvatarkastuslaitteita koskevan unionin sertifiointijärjestelmän perustamisesta

Toimielinten välisissä neuvotteluissa oltiin yhtä mieltä siitä, että EU-sertifiointi olisi paremmin toteutettavissa muuttamalla täytäntöönpanolainsäädäntöä yhteisistä siviili-ilmailun turvaamista koskevista säännöistä annetun asetuksen (EY) No 300/2008 4 artiklan 3 kohdan ja 18 artiklan a alakohdan mukaisesti. Komissio alkaa valmistella mahdollista asetuksen (EY) N:o 300/2008 täytäntöönpanolainsäädännön muutosta.

6.

COM(2015) 452 final

2015/0211 (COD)

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS turvallisia alkuperämaita koskevan EU:n yhteisen luettelon laatimisesta kansainvälisen suojelun myöntämistä tai poistamista koskevista yhteisistä menettelyistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/32/EU soveltamista varten ja direktiivin 2013/32/EU muuttamisesta

Asiaa koskeva päivitetty lähestymistapa on esitetty turvapaikkamenettelyasetusta koskevassa ehdotuksessa (COM(2016) 467 final), joka on toimielinten välisessä prosessissa osana Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamista koskevaa pakettia.

7.

COM(2014) 382 final

2014/0202 (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI asetuksen (EU) N:o 604/2013 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse ilman huoltajaa olevan alaikäisen, jolla ei ole laillisesti jossakin jäsenvaltiossa oleskelevia perheenjäseniä, sisaruksia tai sukulaisia, tekemän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisestä

Asiaa koskeva päivitetty lähestymistapa on esitetty Dublin-järjestelmän uudistamista koskevassa ehdotuksessa (COM(2016) 270 final), joka on toimielinten välisessä prosessissa osana Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamista koskevaa pakettia.

8.

COM(2015) 450 final

2015/0208/COD

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI kriisitilanteen siirtomekanismin perustamisesta sekä kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja -menettelyjen vahvistamisesta 26 päivänä kesäkuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 604/2013 muuttamisesta

Asiaa koskeva päivitetty lähestymistapa on esitetty Dublin-järjestelmän uudistamista koskevassa ehdotuksessa (COM(2016) 270 final), joka on toimielinten välisessä prosessissa osana Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamista koskevaa pakettia.

9.

COM(2018) 167 final

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI komission valtuuttamisesta hyväksymään unionin puolesta maailmanlaajuinen sopimus turvallisesta, hallitusta ja laillisesta muuttoliikkeestä kehitysyhteistyön alalla

Ehdotus ei ole enää tarpeen, koska Global Compact -aloitteen hyväksyminen tapahtuu kahdessa vaiheessa: neuvottelutulos hyväksytään hallitustenvälisessä konferenssissa, jonka jälkeen se hyväksytään virallisesti YK:n yleiskokouksen päätöslauselmalla. Ehdotus liittyy asiakirjaan COM(2018) 168.

10.

COM(2018) 168 final

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI komission valtuuttamisesta hyväksymään unionin puolesta maailmanlaajuinen sopimus turvallisesta, hallitusta ja laillisesta muuttoliikkeestä maahanmuuttopolitiikan alalla

Ehdotukset eivät ole enää tarpeen, koska Global Compact -aloitteen hyväksyminen tapahtuu kahdessa vaiheessa: neuvottelutulos hyväksytään hallitustenvälisessä konferenssissa, jonka jälkeen se hyväksytään virallisesti YK:n yleiskokouksen päätöslauselmalla.

Liite V: Luettelo kumottavista säädöksistä

N:o

Politiikan ala

Nimi

Kumoamisen syyt

1.

Pääomamarkkinaunioni

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/34/EY, annettu 28 päivänä toukokuuta 2001, arvopaperien ottamisesta viralliselle pörssilistalle sekä siihen liittyvästä tiedonantovelvollisuudesta

Useimmat tämän direktiivin vaatimuksista on nyt katettu direktiivillä 2013/50/EU (muutettu avoimuusdirektiivi) ja esiteasetuksella. Jäljellä olevat direktiivin 2001/34/EY säännökset voidaan kumota.

2.

Verotus ja tulli

Komission asetus (EY) N:o 964/2007, annettu 14 päivänä elokuuta 2007, tariffikiintiöiden avaamista vähiten kehittyneistä maista peräisin olevalle riisille markkinointivuosiksi 2007/2008 ja 2008/2009 ja kyseisten kiintiöiden hallinnointia koskevista yksityiskohtaisista säännöistä

Vanhentunut: Tässä säädöksessä tarkoitetut tariffikiintiöt olivat osa ”Kaikki paitsi aseet” -aloitteen täytäntöönpanokautta vuodesta 2001 alkaen. Niitä ei enää ole, koska vuodesta 2009 alkaen tariffikiintiöitä ei enää käytetä ja näistä maista peräisin olevan riisin kauppaan ei sovelleta tulleja eikä kiintiöitä.

3.

Verotus ja tulli

Commission Regulation (EEC) No 3512/80 of 23 December 1980 derogating in respect of the countries of the Central American Common Market from Articles 1, 6 and 12 of Commission Regulation (EEC) No 3510/80 of 23 December 1980 on the definition of the concept of originating products for purposes of the application of tariff preferences granted by the European Economic Community in respect of certain products from developing countries [ei suomennettu]

Vanhentunut: Tämä säädös koskee unionin yleisen tullietuusjärjestelmän (GSP) alkuperäsääntöjä, jotka ovat vanhentuneet (16 päivänä joulukuuta 1980 annettu neuvoston asetus N:o 3322/80). Se poikkeaa toisen, jo kumotun säädöksen (asetus (EY) N:o 3510/80) joistakin artikloista.

4.

Verotus ja tulli

Commission Regulation (EEC) No 3513/80 of 23 December 1980 derogating in respect of the countries which have signed the Cartagena Agreement (Andean Group) from Articles 1, 6 and 12 of Commission Regulation (EEC) No 3510/80 of 23 December 1980 on the definition of the concept of originating products for purposes of the application of tariff preferences granted by the European Economic Community in respect of certain products from developing countries [ei suomennettu]

Vanhentunut: Tämä säädös koskee unionin yleisen tullietuusjärjestelmän (GSP) alkuperäsääntöjä, jotka ovat vanhentuneet (16 päivänä joulukuuta 1980 annettu neuvoston asetus N:o 3322/80). Se poikkeaa toisen, jo kumotun säädöksen (asetus (EY) N:o 3510/80) joistakin artikloista.

5.

Elintarviketurvallisuus

Neuvoston direktiivi 78/142/ETY, annettu 30 päivänä tammikuuta 1978, elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvia vinyylikloridimonomeeria sisältäviä tarvikkeita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

Tämän neuvoston direktiivin soveltamisalaan kuuluvat asiat kuuluvat elintarvikkeiden kanssa kosketukseen joutuvista muovisista materiaaleista ja tarvikkeista annetun komission asetuksen (EU) N:o 10/2011 soveltamisalaan. Sen vuoksi neuvoston direktiivi on vanhentunut.

6.

Elintarviketurvallisuus

Neuvoston direktiivi 85/572/ETY, annettu 19 päivänä joulukuuta 1985, elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien muovisten tarvikkeiden sisältämien ainesosien siirtymisen tarkastamiseen käytettävistä simulanteista

Tämän neuvoston direktiivin soveltamisalaan kuuluvat asiat kuuluvat elintarvikkeiden kanssa kosketukseen joutuvista muovisista materiaaleista ja tarvikkeista annetun komission asetuksen (EU) N:o 10/2011 soveltamisalaan. Sen vuoksi neuvoston direktiivi on vanhentunut.

7.

Elintarviketurvallisuus

Neuvoston direktiivi 82/711/ETY, annettu 18 päivänä lokakuuta 1982, elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien muovisten tarvikkeiden sisältämien ainesosien siirtymisen tarkastamiseksi tarvittavista perussäännöksistä

Tämän neuvoston direktiivin soveltamisalaan kuuluvat asiat kuuluvat elintarvikkeiden kanssa kosketukseen joutuvista muovisista materiaaleista ja tarvikkeista annetun komission asetuksen (EU) N:o 10/2011 soveltamisalaan. Sen vuoksi neuvoston direktiivi on vanhentunut.

(1)    Komissio antaa paremmasta lainsäädännöstä tehdyn toimielinten välisen sopimuksen mukaisesti tässä liitteessä työohjelmaansa sisältyvistä aloitteista lisätietoja, jos sellaisia on. Nämä tiedot, jotka on annettu suluissa kunkin aloitteen kuvauksen kohdalla, ovat vain alustavia, ja niitä voidaan muuttaa valmisteluvaiheessa erityisesti vaikutustenarviointiprosessin tulosten perusteella. Harmaalla korostetut kohdat viittaavat aloitteisiin, joilla tarjotaan näkymiä unionin tulevaisuutta varten 
(2)

 Tässä liitteessä esitetään tärkeimmät arvioinnit ja toimivuustarkastukset, jotka aiotaan toteuttaa, mukaan lukien arviointityö REFIT-foorumin lausunnon jatkotoimena.

(3) * = ehdotus mainitaan Euroopan parlamentin puhemiehen ja neuvoston ja komission puheenjohtajien allekirjoittamassa EU:n lainsäädäntöprioriteetteja vuosille 2018 ja 2019 koskevassa yhteisessä julistuksessa** = ensisijaiset toimet, komission työohjelma 2018 ja aiekirje 2018
(4) Tämä luettelo sisältää vireillä olevia lainsäädäntöehdotuksia, jotka komissio aikoo peruuttaa kuuden kuukauden kuluessa (huhtikuuhun 2019 mennessä).
Top