EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0088

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE lemmikkieläinten muista kuin kaupallisista siirroista annetun asetuksen (EU) N:o 576/2013 5 artiklan täytäntöönpanosta

COM/2018/088 final

Bryssel 6.3.2018

COM(2018) 88 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

lemmikkieläinten muista kuin kaupallisista siirroista annetun asetuksen (EU) N:o 576/2013 5 artiklan täytäntöönpanosta


KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

lemmikkieläinten muista kuin kaupallisista siirroista annetun asetuksen (EU) N:o 576/2013 5 artiklan täytäntöönpanosta

Sisällysluettelo

1.Asiakirjan tarkoitus

2.Oikeudellinen tausta

2.1.Johdanto

2.2.Asetuksen (EU) N:o 576/2013 5 artiklan keskeiset säännökset

2.2.1.A osassa luetellut lajit

2.2.2.B osassa luetellut lajit

2.3.Oikeudellinen velvoite esittää kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle

3.Intressitahojen kuuleminen

3.1.Johdanto

3.2.Kuulemisten tulokset

3.2.1.A osassa luetellut lajit

3.2.2.B osassa luetellut lajit

4.Päätelmät

4.1.A osassa luetellut lajit

4.2.B osassa luetellut lajit

4.3.Yleinen päätelmä



1.Asiakirjan tarkoitus

Tällä asiakirjalla täytetään komission velvoite esittää Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomus asetuksen (EU) N:o 576/2013 1 , jäljempänä ’lemmikkieläinasetus’, 5 artiklan täytäntöönpanosta.

Se pohjautuu pääasiassa tuloksiin, joita on saatu, kun on kuultu joidenkin Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden toimivaltaisia viranomaisia ja yhtä Euroopan vapaakauppajärjestön (EFTA) jäsenmaata, Norjaa, niiden kokemuksista tämän artiklan täytäntöönpanosta.

2.Oikeudellinen tausta

2.1.Johdanto

Lemmikkieläinasetuksessa säädetään eläinten terveyttä koskevista vaatimuksista, joita sovelletaan omistajansa mukana ja tämän vastuulla olevien lemmikkieläinten muihin kuin kaupallisiin siirtoihin jäsenvaltioihin. Asetusta on sovellettu 29. joulukuuta 2014 lähtien.

Siinä vahvistetaan luettelo eläinlajeista, joihin olisi sovellettava eläinten terveyttä koskevia yhdenmukaistettuja vaatimuksia, kun kyseisiin lajeihin kuuluvia eläimiä pidetään lemmikkieläiminä ja siirretään muita kuin kaupallisia tarkoituksia varten. Luettelossa otetaan huomioon niiden alttius raivotaudille tai merkitys raivotaudin epidemiologiassa.

Koirat, kissat ja fretit ovat eläinlajeja, jotka ovat alttiita raivotaudille ja jotka luetellaan asetuksen liitteessä I olevassa A osassa, jäljempänä ’A osassa luetellut lajit’. Asetuksessa säädetään eläinten terveyttä koskevista säännöistä, joita sovelletaan näiden lajien muihin kuin kaupallisiin siirtoihin.

Lemmikkeinä pidetyt sellaisten lajien eläimet, jotka eivät ole alttiita raivotaudille (tai joilla ei ole epidemiologista merkitystä raivotaudin kannalta), luetellaan liitteessä I olevassa B osassa, jäljempänä ’B osassa luetellut lajit’. Asetuksessa säädetään, että odotettaessa 9–14 artiklassa tarkoitettujen unionin sääntöjen hyväksymistä B osassa lueteltujen lajien muihin kuin kaupallisiin siirtoihin jäsenvaltioihin sovelletaan kansallisia sääntöjä.

Kokemusten mukaan A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten unionin sisäinen kauppa ja niiden tuominen unioniin kolmansista maista voidaan vilpillisellä tavalla saada näyttämään ei-kaupalliselta siirrolta. Lemmikkieläinasetuksen lainsäätäjät pyrkivät estämään näitä vilpillisiä käytäntöjä, koska ne saattavat aiheuttaa eläinten terveyteen liittyviä riskejä. Sen vuoksi ne päättivät asettaa enimmäismäärän A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluville lemmikkieläimille, jotka voivat olla omistajansa tai valtuutetun henkilön mukana, kun omistaja tai valtuutettu henkilö siirtyy jäsenvaltioon toisesta jäsenvaltiosta tai jäsenvaltion alueelta tai kolmannesta maasta. Tämä sääntö löytyy asetuksen 5 artiklasta, ja siitä voidaan poiketa tietyin erityisedellytyksin.

2.2.Asetuksen (EU) N:o 576/2013 5 artiklan keskeiset säännökset 

2.2.1.A osassa luetellut lajit

Lemmikkieläinasetuksen 5 artiklan 1–4 kohdan säännösten mukaan omistajan tai valtuutetun henkilön mukana voi toisesta jäsenvaltiosta tai jäsenvaltion alueelta tai kolmannesta maasta jäsenvaltioon suuntautuvan yhden muun kuin kaupallisen siirron aikana olla enintään viisi A osassa luetellun lajin lemmikkieläintä. Artiklan 2 kohdassa säädetään kuitenkin poikkeuksesta, jolla mahdollistetaan useamman kuin viiden eläimen siirto, jos tietyt eläinten ikää, esitettävää asiakirjatodistetta ja siirron tarkoitusta koskevat edellytykset täyttyvät. Näiden edellytysten noudattamista koskevat tarkastukset on suoritettava asetuksen 33 ja 34 artiklan mukaisesti.

Jos erityisedellytykset eivät täyty ja A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten lukumäärä ylittää vahvistetun enimmäismäärän, eläinten on täytettävä asianmukaiset eläinten terveyttä koskevat vaatimukset, joista säädetään direktiivissä 92/65/ETY 2 , ja niille on tehtävä eläinlääkärintarkastukset, joista säädetään direktiivissä 90/425/ETY 3 tai direktiivissä 91/496/ETY 4 .

Koska lainsäätäjät ovat vahvistaneet lemmikkieläinasetuksessa A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten enimmäismäärää koskevan säännön, tämän säännön muuttamista voidaan harkita vain, jos komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle ehdotuksen 5 artiklan asiaa koskevien kohtien muuttamisesta tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen.

2.2.2.B osassa luetellut lajit

Muiden lajien kuin koirien, kissojen ja frettien osalta lemmikkieläinasetuksen 5 artiklan 5 kohdassa annetaan komissiolle valta hyväksyä delegoituja säädöksiä, joissa vahvistetaan säännöt omistajan tai valtuutetun henkilön mukana yhden muun kuin kaupallisen siirron aikana olevien lemmikkieläinten enimmäismäärästä.

Komissio ei ole tähän mennessä käyttänyt tätä valtaa. Ellei komissio käytä tätä valtaa, asetuksen 9 ja 14 artiklassa mahdollistetaan kansallisten sääntöjen soveltaminen. Nämä kaksi artiklaa edellyttävät kuitenkin, että kansallisia sääntöjä sovelletaan oikeassa suhteessa kansanterveyteen tai eläinten terveyteen liittyvään riskiin, joka aiheutuu kyseisiin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten muista kuin kaupallisista siirroista. Niissä myös edellytetään, että kansalliset säännöt eivät saa olla tiukempia kuin säännöt, joita sovelletaan näiden eläinten unionin sisäiseen kauppaan tai kolmansista maista unioniin suuntautuvaan tuontiin direktiivin 92/65/ETY tai direktiivin 2006/88/EY 5 mukaisesti.

2.3.Oikeudellinen velvoite esittää kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle

Lemmikkieläinasetuksen 5 artiklan 6 kohdassa edellytetään, että komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen 5 artiklan täytäntöönpanosta. Kertomus on laadittava viimeistään 29. kesäkuuta 2018. Komissio voi ehdottaa kertomuksen perusteella tarpeen mukaan muutoksia asetukseen.

3.Intressitahojen kuuleminen

3.1.Johdanto 

Komissio kutsui 27. syyskuuta 2017 kertomusta valmistellessaan EU:n jäsenvaltioiden ja kolmen EFTA-maan (Norjan, Sveitsin ja Islannin) eläinlääkintäpäälliköt esittämään kokemuksiaan lemmikkieläinasetuksen 5 artiklan soveltamisesta. Se lähetti kutsusta muistutuksen eläinlääkintäpäälliköille 8. joulukuuta 2017.

Koska komissio ei ole saanut valituksia tai muita kansalaisten tai sidosryhmien edustajien kommentteja, jotka liittyvät 5 artiklan täytäntöönpanoon, se ei pitänyt julkisen kuulemisen järjestämistä tarpeellisena kertomuksen laatimista varten.

Komission terveys- ja elintarviketurvallisuuspääosastoon kuuluva terveys- ja elintarviketarkastusten ja analysoinnin osasto ei ole asetuksen voimaantulon jälkeen suorittanut jäsenvaltioissa tarkastuksia, joissa arvioitaisiin lemmikkieläinten muita kuin kaupallisia siirtoja koskevan käytössä olevan valvonnan tehokkuutta ja tuotaisiin esiin puutteita 5 artiklan täytäntöönpanossa. Tämä johtuu siitä, että osastolla on ollut muita prioriteetteja.

3.2.Kuulemisten tulokset 

Kahdenkymmenen EU-jäsenvaltion ja Norjan toimivaltaiset viranomaiset vastasivat kuulemiskutsuun ja toimittivat näkökantansa komissiolle.

3.2.1.A osassa luetellut lajit

Useimmat vastanneista toimivaltaisista viranomaisista olivat rekisteröineet vain muutamia raportteja tai kyselyjä, jotka koskivat toisesta jäsenvaltiosta tai jäsenvaltion alueelta tai kolmannesta maasta jäsenvaltioon suuntautuvan useamman kuin viiden A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvan lemmikkieläimen siirtoa. Yleisesti ottaen ihmiset ovat hyvin tietoisia säännöstä, joka koskee A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten enimmäismäärää yhden muun kuin kaupallisen siirron aikana, ja sääntöä sovelletaan asianmukaisesti. Tämän vuoksi vastanneet toimivaltaiset viranomaiset kannattivat enimmäismäärän pitämistä samana kuin 5 artiklan 1 kohdassa säädetään. Kahden maan toimivaltaiset viranomaiset kuitenkin katsoivat, että sääntö kannustaa siihen, että kauppa saadaan vilpillisellä tavalla näyttämään ei-kaupalliselta siirrolta. Ne kannattavat sen vuoksi yhden muun kuin kaupallisen siirron aikana sallittujen lemmikkieläinten enimmäismäärää koskevan säännön kumoamista tai enimmäismäärän alentamista.

Useimmat vastanneista toimivaltaisista viranomaisista kannattivat 5 artiklan 2 kohdassa säädetyn poikkeuksen ja sen sanamuodon säilyttämistä. Vain kaksi toimivaltaista viranomaista suhtautui varauksin täytäntöönpanoon ja kannatti poikkeuksen kumoamista tai tiukempia rajoituksia. Ne ehdottivat, että rajoitetaan poikkeuksen puitteissa sallittujen lemmikkieläinten lukumäärää tai supistetaan siirron tarkoitus vain tiettyihin tapahtumiin. Ne molemmat kannattivat kuuden kuukauden vähimmäisiän säilyttämistä. Tärkeimmäksi syyksi tähän ne totesivat, että on vaikea todentaa lemmikkieläinten omistajien esittämää kirjallista näyttöä ja varmistaa siirron tarkoitus.

3.2.2.B osassa luetellut lajit

Useimmat vastanneet toimivaltaiset viranomaiset eivät toimittaneet kommentteja B osassa luetelluista lajeista tai esittäneet kantoja siitä, pitäisikö komission käyttää valtaansa hyväksyä delegoituja säädöksiä, joissa vahvistetaan B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten enimmäismäärä, joka sallitaan yhden muun kuin kaupallisen siirron aikana.

Muutama vastannut toimivaltainen viranomainen totesi, että on tarpeen antaa EU-sääntöjä, joissa vahvistetaan tiettyjen B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten enimmäismäärä, joka sallitaan yhden muun kuin kaupallisen siirron aikana. Ne eivät kuitenkaan esittäneet mitään perusteluja tälle.

Vain erittäin harvoilla toimivaltaisilla viranomaisilla on ollut ongelmia B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten osalta. Tästä syystä vain harvat suosittelivat enimmäismäärän asettamista yhden muun kuin kaupallisen siirron aikana sallituille B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluville lemmikkieläimille. Jotkin vastanneista toimivaltaisista viranomaisista totesivat, että niillä on käytössä kansallisia sääntöjä, koska EU-sääntöjä ei ole. Näissä kansallisissa säännöissä asetetaan enimmäismäärä kaikille tai tietyille B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluville lemmikkieläimille (kuten linnuille ja kaniineille, joiden osalta direktiivissä 92/65/ETY säädetään eläinten terveyttä koskevista vaatimuksista), kun niillä käydään kauppaa unionissa tai niitä tuodaan kolmansista maista.

4.Päätelmät

4.1.A osassa luetellut lajit

Komissio toteaa, että useimmat vastanneista toimivaltaisista viranomaisista kannattivat yhden muun kuin kaupallisen siirron aikana sallittujen A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten enimmäismäärän pitämistä sellaisena kuin siitä säädetään lemmikkieläinasetuksen 5 artiklan 1 kohdassa. Niiden mukaan säännöllä voidaan asianmukaisesti estää se, että näihin lajeihin kuuluvien eläinten unionin sisäinen kauppa ja niiden tuominen unioniin kolmansista maista saadaan vilpillisellä tavalla näyttämään ei-kaupalliselta siirrolta.

Komissio toteaa myös, että ne muutamat toimivaltaiset viranomaiset, jotka kannattivat säännön kumoamista tai rajoittamista, uskovat sen kannustavan laittomiin käytäntöihin. Niiden mukaan jotkin toimijat tulkitsevat sääntöä niin, että kaikki A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien enintään viiden lemmikkieläimen siirrot ovat muita kuin kaupallisia. Nämä väitteet huomioon ottaen komissio katsoo, että on tarpeen muistuttaa kansalaisia ja valtuutettuja eläinlääkäreitä muiden kuin kaupallisten siirtojen ja lemmikkieläimen määritelmistä, jotka esitetään lemmikkieläinasetuksen 3 artiklan a ja b alakohdassa. Komissio uskoo, että on erityisen tärkeää selventää, että jos eläinten siirron syynä ei ole sen omistajan muutto, siirtoa ei yleensä voida pitää ei-kaupallisena. Tämä pätee riippumatta siitä, montako eläintä on siirron kohteena.

4.2.B osassa luetellut lajit

Komissio toteaa, että vähemmistö vastanneista toimivaltaisista viranomaisista toivoi komission käyttävän valtaa hyväksyä delegoituja säädöksiä, joissa vahvistetaan B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten enimmäismäärä, joka sallitaan yhden muun kuin kaupallisen siirron aikana. Koska tällaisen säädöksen antamiselle ei esitetty riittävästi perusteluja, komissiolla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta käynnistää valmistelevia toimia tätä koskevan delegoidun säädöksen antamiseksi.

Komissio toteaa myös, että kansallisten sääntöjen täytäntöönpanolla on edistetty B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten siirtojen valvontaa. Näiden sääntöjen luonne – oikeasuhteisuuden ja tiukkuuden osalta – herättää kuitenkin joitakin kysymyksiä samoin kuin se, ovatko ne lemmikkieläinasetuksen 9 ja 14 artiklan mukaisia. Direktiivissä 92/65/ETY annettuihin sääntöihin, jotka koskevat tietyillä B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvilla eläimillä, kuten linnuilla ja kaniineilla, unionissa käytävää kauppaa tai niiden tuontia unioniin, ei sisälly sallittua enimmäismäärää koskevia sääntöjä.

4.3.Yleinen päätelmä

EU:n jäsenvaltioiden ja Norjan toimivaltaisten viranomaisten kannanotoissa kuulemiseen ei ole tullut esiin vankkaa näyttöä siitä, että A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten enimmäismäärä (ja mahdollisuus poiketa siitä), josta säädetään lemmikkieläinasetuksen 5 artiklassa, ja sellaisten EU-sääntöjen puute, joissa vahvistetaan B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten enimmäismäärä, aiheuttaisivat kohtuuttoman rasitteen lemmikkieläinten muiden kuin kaupallisten siirtojen kannalta. Kannanotoissa ei myöskään toimitettu näyttöä siitä, että nämä säännöt kannustaisivat siihen, että tiettyihin lajeihin kuuluvien eläinten unionin sisäinen kauppa ja niiden tuominen unioniin kolmansista maista saadaan vilpillisellä tavalla näyttämään ei-kaupalliselta siirrolta.

Sen vuoksi on tarpeen kerätä lisää kokemuksia lemmikkieläinasetuksen 5 artiklan käytännön soveltamisesta pidemmältä ajalta, ennen kuin komissio voi harkita muutosten ehdottamista nykyisiin sääntöihin, jotka koskevat A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvia lemmikkieläimiä, tai sellaisten EU-sääntöjen antamista, jotka koskevat B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvia lemmikkieläimiä.

Lisäksi on syytä huomata, että asetuksen (EU) 2016/429 6 246 artiklassa annetaan säännöt yhden ei-kaupallisen siirron aikana sallittujen lemmikkieläinten enimmäismäärästä. Nämä säännöt vastaavat lemmikkieläinasetuksen 5 artiklassa annettuja sääntöjä. Asetuksella (EU) 2016/429 kumotaan lemmikkieläinasetus 21. päivästä huhtikuuta 2021. On kuitenkin syytä huomata, että asetuksen (EU) 2016/429 277 artiklan mukaan lemmikkieläinasetusta ”sovelletaan lemmikkieläinten muiden kuin kaupallisten siirtojen osalta tämän asetuksen VI osan sijaan 21 päivään huhtikuuta 2026”.

Sen vuoksi ei ole realistista ajatella, että komissio toimittaisi Euroopan parlamentille ja neuvostolle ehdotuksen, joka koskee lemmikkieläinasetuksen 5 artiklan 1–4 kohdan muuttamista A osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten osalta ja joka hyväksyttäisiin tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen ennen 21. huhtikuuta 2021 ja jota sovellettaisiin 21. huhtikuuta 2026 asti. Tätä alaa koskevien mahdollisten muutosten olisi katettava myös asetuksen (EU) 2016/429 asiaa koskevat säännökset, mukaan luettuna siirtymäjärjestelyt.

Mitä tulee mahdollisuuteen hyväksyä sääntöjä B osassa lueteltuihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten enimmäismäärästä, komissiolle lemmikkieläinasetuksen 5 artiklan 5 kohdan nojalla annettu valta hyväksyä tällaisia sääntöjä päättyy 21. huhtikuuta 2021. Asetuksen (EU) 2016/429 246 artiklan 3 kohdan nojalla hyväksyttyä mahdollista näihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten enimmäismäärää voitaisiin soveltaa vasta 21. huhtikuuta 2026 lähtien. Kun otetaan huomioon EU:n jäsenvaltioiden ja Norjan kuuleminen ja tarve priorisoida valmistelutöitä asetuksen (EU) 2016/429 274 artiklassa lueteltujen keskeisten delegoitujen säädösten hyväksymistä varten, komissio ei aio käyttää valtaansa hyväksyä delegoituja säädöksiä lemmikkieläinasetuksen 5 artiklan 5 kohdan nojalla.

Komissio kuitenkin seuraa edelleen tilannetta ja kannustaa jäsenvaltioita toteuttamaan toimia sovellettavan lainsäädännön asianmukaista täytäntöönpanoa ja valvontaa varten, mitä se pitää olennaisen tärkeänä vilpillisten menettelyjen torjumiseksi. Komissio on myös toteuttanut useita aloitteita, joilla autetaan jäsenvaltioita lisäämään tietoisuutta asiasta virallisten laitosten keskuudessa ja edistetään tiedonvaihtoa kansallisten viranomaisten välillä. Tällaisia ovat esimerkiksi jäsenvaltioiden viranomaisten kouluttaminen ”Koulutuksen parantaminen elintarvikkeiden turvallisuuden lisäämiseksi” -ohjelman 7 puitteissa, säännöllinen näkemysten vaihto pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean kokouksissa sekä lemmikkieläinasioita käsittelevien kansallisten yhteyspisteiden verkoston perustaminen.

(1)

   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 576/2013, annettu 12 päivänä kesäkuuta 2013, lemmikkieläinten muista kuin kaupallisista siirroista ja asetuksen (EY) N:o 998/2003 kumoamisesta (EUVL L 178, 28.6.2013, s. 1).

(2)

   Neuvoston direktiivi 92/65/ETY, annettu 13 päivänä heinäkuuta 1992, eläinten terveyttä koskevista vaatimuksista eläinten, siemennesteen, munasolujen ja alkioiden yhteisön sisäisessä kaupassa ja yhteisöön tuonnissa siltä osin, kuin niitä eivät koske direktiivin 90/425/ETY liitteessä A olevassa I jaksossa mainittujen erityisten yhteisön säädösten eläinten terveyttä koskevat vaatimukset (EYVL L 268, 14.9.1992, s. 54).

(3)

   Neuvoston direktiivi 90/425/ETY, annettu 26 päivänä kesäkuuta 1990, eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastuksista yhteisön sisäisessä tiettyjen elävien eläinten ja tuotteiden kaupassa (EYVL L 224, 18.8.1990, s. 29).

(4)

   Neuvoston direktiivi 91/496/ETY, annettu 15 päivänä heinäkuuta 1991, kolmansista maista yhteisöön tuotavien eläinten eläinlääkintätarkastusten järjestämistä koskevista periaatteista (EYVL L 268, 24.9.1991, s. 56).

(5)

     Neuvoston direktiivi 2006/88/EY, annettu 24 päivänä lokakuuta 2006, vesiviljelyeläimiin ja niistä saataviin tuotteisiin sovellettavista eläinten terveyttä koskevista vaatimuksista sekä vesieläinten tiettyjen tautien ehkäisemisestä ja torjunnasta (EUVL L 328, 24.11.2006, s. 14).

(6)

   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/429, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2016, tarttuvista eläintaudeista sekä tiettyjen eläinterveyttä koskevien säädösten muuttamisesta ja kumoamisesta (”eläinterveyssäännöstö”) (EUVL L 84, 31.3.2016, s. 1).

(7)

    https://ec.europa.eu/food/safety/btsf_en

Top