EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 17.10.2017
COM(2017) 598 final
KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE
komission 35. vuosikertomus neuvostolle ja Euroopan parlamentille
polkumyynnin ja tukien vastaisista EU:n toimista ja suojatoimenpiteistä (2016)
{SWD(2017) 342 final}
KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE
komission 35. vuosikertomus neuvostolle ja Euroopan parlamentille
polkumyynnin ja tukien vastaisista EU:n toimista ja suojatoimenpiteistä (2016)
Johdanto
Tämä on kertomus polkumyynnin ja tukien vastaisista Euroopan unionin toimista ja suojatoimenpiteistä vuonna 2016. Se esitetään Euroopan parlamentille ja neuvostolle seuraavien säännösten mukaisesti: polkumyynnillä muista kuin Euroopan unionin jäsenvaltioista tapahtuvalta tuonnilta suojautumisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1036, jäljempänä ’polkumyynnin vastainen perusasetus’, 23 artikla, muista kuin Euroopan unionin jäsenvaltioista tapahtuvalta tuetulta tuonnilta suojautumisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1037, jäljempänä ’tukien vastainen perusasetus’, 34 artikla ja tuontiin sovellettavasta yhteisestä järjestelmästä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2015/478 oleva 23 artikla. Kertomuksen oheisasiakirjana on edellisten vuosien tapaan komission yksiköiden valmisteluasiakirja yksityiskohtaisine liitteineen.
Polkumyyntiä, tukia ja suojatoimenpiteitä koskevat komission tutkimukset tehdään edellä mainittujen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten mukaisesti. Yksityiskohtainen katsaus voimassa olevaan lainsäädäntöön, terminologiaan ja menettelyihin esitetään oheisasiakirjana olevassa komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa.
Vuosi 2016 oli erittäin kiireinen ja haastava vuosi kaupan suojatoimenpiteiden alalla. Marraskuussa 2016 komissio antoi lainsäädäntöehdotuksen, joka koskee uutta normaaliarvojen laskentamenetelmää tapauksissa, joissa hinnat ja kustannukset ovat vääristyneitä viejämaan markkinoilla. Ehdotus on nyt käsiteltävänä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Terästeollisuuden kriisin alkamisen jälkeen tehtiin intensiivistä tapauskohtaista työtä Euroopan teollisuuden suojaamiseksi nopeasti ja tehokkaasti epäreilulta tuonnilta. Komissio on käyttänyt kaikkia välineitä, jotka ovat saatavilla tämänhetkisessä kaupan suojatoimenpiteitä koskevassa oikeudellisessa kehyksessä. Terästeollisuuden kriisi osoitti myös, että kaupan suojakeinoja on tarpeen nykyaikaistaa, ja se osoittautui merkittäväksi sysäykseksi, jonka myötä neuvosto sopi joulukuussa 2016 komission jo huhtikuussa 2013 antamaa lainsäädäntöaloitetta koskevasta kannasta. Kesäkuussa 2016 annetuissa Eurooppa-neuvoston päätelmissä kehotettiin saattamaan tämä työ nopeasti päätökseen. Ehdotus on käsiteltävänä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.
Monet suoritetut kaupan suojatoimiin liittyvät tutkimukset olivat erittäin monimutkaisia. Tällaisia olivat esimerkiksi kuumavalssattuja keloja koskeva tutkimus, aurinkosähköpaneeleihin liittyvä toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskeva tarkastelu sekä betonin raudoitukseen tarkoitettuja tankoja koskeva tutkimus. Nämä tapaukset edellyttivät syvällistä analyysiä, mikä osoittautui paljon resursseja vieväksi prosessiksi.
Käsillä oleva kertomus ja koko valmisteluasiakirja ovat julkisesti saatavilla osoitteessa
http://ec.europa.eu/trade/issues/respectrules/anti_dumping/legis/index_en.htm
1.Yleiskatsaus polkumyyntiä, tukia ja suojatoimenpiteitä koskeviin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin
1.1.Yleistä
Vuoden 2016 lopussa EU:ssa oli voimassa 90 lopullista polkumyynnin vastaista toimenpidettä ja 12 lopullista tukien vastaista toimenpidettä.
Voimassa olevien toimenpiteiden määrä on kasvanut hieman (4 prosenttia) edelliseen vuoteen verrattuna, kun taas vuoden lopussa käynnissä olevien tutkimusten määrä (20) vastasi vuoden 2015 loppua. Vireille pantujen uusien tapausten määrä (15) kasvoi hieman, kun taas merkittävä määrä (9) tutkimuksia aloitettiin uudelleen oikeudellisten päätösten panemiseksi täytäntöön. Vireille pantujen tutkimusten määrä (15) oli merkittävä, vaikka se oli vuoden 2015 määrää alhaisempi. Suurin osa tutkimuksista oli toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevia tarkasteluja.
Vuonna 2016 polkumyynnin ja tukien vastaiset toimenpiteet koskivat 0,27:ää prosenttia kokonaistuonnista Euroopan unioniin. Vaikka kattavia tietoja ei ole saatavilla, toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevat tarkastelut osoittavat, että toimenpiteiden käyttöönotto johtaa kyseessä olevien tuotteiden tuonnin merkittävään vähenemiseen.
Yksityiskohtainen kuvaus esitetään tämän kertomuksen oheisasiakirjana olevassa komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa. Otsikoiden yhteyteen on merkitty viittaukset valmisteluasiakirjan liitteisiin.
1.2.Uudet tutkimukset (ks. liitteet A–E ja N)
Vuonna 2016 pantiin vireille 15 uutta tutkimusta (joista 12 koski teräs- ja metallialaa), ja yhdeksän tutkimusta aloitettiin uudelleen oikeudellisten päätösten panemiseksi täytäntöön. Väliaikaiset tullit otettiin käyttöön yhdeksässä menettelyssä. Lopullisia tulleja päädyttiin asettamaan yhteensä seitsemässä tapauksessa, ja kahdeksan tutkimusta päätettiin ilman toimenpiteiden käyttöönottoa.
1.3.Tarkastelua koskevat tutkimukset
Tarkasteluihin liittyvät tutkimukset muodostavat edelleen huomattavan osan kaupan suojakeinoista vastaavien komission yksiköiden työstä. Tilastotiedot vuosilta 2012–2016 esitetään komission yksiköiden valmisteluasiakirjan taulukossa 2.
1.3.1.Toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevat tarkastelut (ks. liite F)
Polkumyynnin vastaisen asetuksen 11 artiklan 2 kohdassa ja tukien vastaisen asetuksen 18 artiklassa säädetään, että toimenpiteiden voimassaolo päättyy viisi vuotta niiden käyttöönoton jälkeen, ellei toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskeva tarkastelu osoita, että ne olisi pidettävä voimassa alkuperäisessä muodossaan. Vuonna 2016 viiden toimenpiteen voimassaolo päättyi automaattisesti niiden viiden vuoden soveltamisajan päätyttyä.
Lisäksi vuonna 2016 pantiin vireille 13 toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevaa tarkastelua ja viisi tarkastelua päätettiin vahvistamalla tulli vielä viiden vuoden ajaksi. Vain yksi tarkastelu päätettiin toimenpiteiden lakkauttamiseen.
1.3.2.Välivaiheen tarkastelut (ks. liite G)
Polkumyynnin vastaisen asetuksen 11 artiklan 3 kohdassa ja tukien vastaisen asetuksen 19 artiklassa säädetään mahdollisuudesta tarkastella toimenpiteitä uudelleen niiden voimassaoloaikana. Tarkastelut voidaan rajoittaa polkumyynnin tai tukien taikka vahingon tarkasteluun.
Vuonna 2016 aloitettiin kaksi välivaiheen tarkastelua. Neljä välivaiheen tarkastelua päätettiin vahvistamalla tulli tai muuttamalla sitä. Viisi välivaiheen tarkastelua päätettiin toimenpiteiden lakkauttamiseen.
1.3.3.Muut välivaiheen tarkastelut (ks. liite H)
Vuoden 2016 aikana saatettiin päätökseen tai lakkautettiin kolme muuta tarkastelua, jotka eivät kuulu polkumyynnin vastaisen asetuksen 11 artiklan 3 kohdan tai tukien vastaisen asetuksen 19 artiklan mukaisesti tavanomaisesti aloitettujen tutkimusten piiriin. Uusia muihin tarkasteluihin kuuluvia tarkasteluja ei pantu vireille. Tällaiset tarkastelut koskevat yleensä tuomioistuimen ratkaisujen täytäntöönpanoa.
1.3.4.Uuden viejän tarkastelut (ks. liite I)
Polkumyynnin vastaisen asetuksen 11 artiklan 4 kohdassa ja tukien vastaisen asetuksen 20 artiklassa säädetään ”uutta viejää” koskevista tarkasteluista ja ”nopeutetuista” tarkasteluista, joiden avulla voidaan määrittää yksilöllinen polkumyyntimarginaali tai yksilöllinen tasoitustulli sellaisille kyseisessä viejämaassa sijaitseville uusille viejille, jotka eivät vieneet tuotetta tutkimusajanjakson aikana. Näiden viejien on osoitettava, että ne ovat todellisia uusia viejiä ja että ne ovat tosiasiallisesti aloittaneet viennin Euroopan unioniin tutkimusajanjakson jälkeen. Tällöin niille voidaan määrittää yksilöllinen tulli, joka on yleensä pienempi kuin koko maata koskeva tulli.
Vuonna 2016 ei pantu vireille tai saatettu päätökseen yhtään uuden viejän tarkastelua.
1.3.5.Absorptiotutkimukset (ks. liite J)
Jos on olemassa riittävää näyttöä siitä, että vientihinnat ovat alkuperäisen tutkimusajanjakson jälkeen ja joko ennen toimenpiteiden käyttöönottoa tai sen jälkeen laskeneet taikka että kyseisen Euroopan unioniin tuodun tuotteen jälleenmyyntihinnat tai myöhemmät myyntihinnat eivät ole muuttuneet tai eivät ole muuttuneet riittävästi, voidaan käynnistää erityinen ”absorptiotutkimus”. Sillä selvitetään, onko toimenpiteellä ollut vaikutusta edellä mainittuihin hintoihin. Tällaisten alempien vientihintojen ottamiseksi huomioon voidaan polkumyyntimarginaalit laskea uudelleen ja tullia korottaa. Mahdollisuudesta absorptiotutkimuksen tekemiseen säädetään polkumyynnin vastaisen asetuksen 12 artiklassa ja tukien vastaisen asetuksen 19 artiklan 3 kohdassa.
Vuonna 2016 ei pantu vireille tai saatettu päätökseen yhtään absorptiotutkimusta.
1.3.6.Kiertämistä koskevat tutkimukset (ks. liite K)
Polkumyynnin vastaisen asetuksen 13 artiklassa ja tukien vastaisen asetuksen 23 artiklassa säädetään mahdollisuudesta aloittaa tutkimukset uudelleen, jos esitetään näyttöä siitä, että toimenpiteitä kierretään.
Vuonna 2016 aloitettiin yksi tällainen tutkimus. Päätökseen saatiin kuusi kiertämistä koskevaa tutkimusta, joissa toimenpiteiden soveltamisalaa laajennettiin. Tärkein tutkimus koski Kiinan kansantasavallasta peräisin olevien aurinkomoduulien ja kennojen tuonnissa käyttöön otettujen toimenpiteiden kiertämistä lähettämällä ne Taiwanin ja Malesian kautta.
1.4.Suojatoimenpidetutkimukset (ks. liite L)
Vuonna 2016 ei pantu vireille suojatoimenpiteitä koskevia tutkimuksia eikä niihin liittyviä toimenpiteitä otettu käyttöön.
2.Polkumyynnin ja tukien vastaisten toimenpiteiden soveltaminen
2.1.Toimenpiteiden seuranta
Voimassa oleviin toimenpiteisiin kohdistuvissa seurantatoimissa keskityttiin neljään tärkeimpään seikkaan: 1) petosten estäminen, 2) kauppavirtojen ja markkinoiden muutosten seuraaminen, 3) toiminnan tehostaminen soveltuvin keinoin ja 4) sääntöjenvastaisiin käytäntöihin puuttuminen. Näiden toimien ansiosta komissio pystyi toimimaan ennakoivasti yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa ja varmistamaan kaupan suojatoimenpiteiden moitteettoman soveltamisen Euroopan unionissa.
2.2.Sitoumusten valvonta (ks. liitteet M ja Q)
Sitoumusten valvonta kuuluu soveltamistoimiin, sillä sitoumukset ovat yksi polkumyynnin ja tukien vastaisten toimenpiteiden muoto. Komissio hyväksyy ne, jos se on tutkimuksen jälkeen vakuuttunut siitä, että polkumyynnin tai tukien aiheuttama vahinko voidaan poistaa niiden avulla tehokkaasti.
Vuoden 2016 alussa sitoumuksia oli voimassa 122. Vuonna 2016 sitoumukset muuttuivat seuraavasti: 13 yrityksen sitoumukset peruutettiin, kun vahvistui, että niitä oli rikottu tai että sitoumusten valvominen ei ollut mahdollista. Seitsemän yrityksen sitoumukset peruutettiin, sillä nämä yritykset olivat ilmoittaneet komissiolle haluavansa peruuttaa sitoumuksensa. Komissio ei hyväksynyt uusia sitoumuksia. Vuoden 2016 lopussa voimassa oli näin ollen yhteensä 102 sitoumusta.
3.Palautukset
Polkumyynnin vastaisen asetuksen 11 artiklan 8 kohdan ja tukien vastaisen asetuksen 21 artiklan 1 kohdan mukaisesti tuoja voi pyytää kannettujen tullien palautusta, jos osoitetaan, että polkumyynti- tai tukimarginaali on poistettu tai että sitä on alennettu voimassa olevaa tullia alemmalle tasolle.
Vuonna 2016 jätettiin 42 uutta palautushakemusta. Vuoden 2016 lopussa oli käynnissä neljä palautusta koskevaa tutkimusta, jotka kattoivat 80 pyyntöä. Vuonna 2016 komissio ei hyväksynyt päätöksiä, joissa olisi myönnetty täyttä tai osittaista palautusta koskevia pyyntöjä tai hylätty palautuspyyntöjä.
4.Kaupan suojakeinojen nykyaikaistaminen
Komissio antoi huhtikuussa 2013 ehdotuksen ja tiedonannon EU:n kaupan suojakeinojen nykyaikaistamiseksi. Asetuksen tavoitteena oli EU:n kaupan suojakeinojen avoimuuden, tehokkuuden ja vaikuttavuuden lisääminen epäterveiden kaupan käytäntöjen lisääntyessä.
Kun Euroopan parlamentti antoi lausuntonsa 2014, neuvosto ei ollut vielä päättänyt kantaansa. Neuvosto otti uudistuksen asialistalleen uudelleen teräskriisin myötä keväällä 2016. Tämän jälkeen neuvosto vahvisti kantansa 13. joulukuuta 2016. Ehdotus on käsiteltävänä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.
5.Lainsäädäntöehdotus polkumyynnin ja tukien vastaisen EU-lainsäädännön muuttamisesta
Komissio antoi 9. marraskuuta 2016 ehdotuksen polkumyynnin ja tukien vastaisen EU-lainsäädännön muuttamisesta. Ehdotuksen tärkeimmät osat ovat seuraavat:
a)
Sellaisen uuden polkumyyntimarginaalin laskentamenetelmä, jossa otetaan huomioon markkinoiden vääristymät, jotka liittyvät kolmansien maiden viranomaistoimenpiteisiin. Näitä vääristymiä voi esiintyä koko maassa tai tietyllä alalla. Uudella menetelmällä pyritään käsittelemään tapauksia, joissa valtio vaikuttaa laajasti talouteen, sekä talouden uusia realiteetteja. Uuden menetelmän on tarkoitus olla maaneutraali, ja sitä on sovellettava tasapuolisesti kaikkiin WTO-maihin. Tämä tarkoittaisi sitä, että tulevaisuudessa ei enää tehtäisi eroa WTO:n jäsenten välillä sen perusteella, ovatko ne markkinatalousmaita vai ei-markkinatalousmaita. Jos kolmas valtio kuitenkin säilyttää valtion aiheuttamat markkinoiden vääristymät taloudessaan, uutta menetelmää voitaisiin soveltaa.
b)
Tukien vastaisen välineen vahvistaminen, jotta voidaan lisätä EU:n kykyä saada käsitys tukien koko laajuudesta (mahdollistamalla myös sellaisten tukien käsittely, jotka on tunnistettu vasta tutkimusten yhteydessä).
Ehdotuksen yhteydessä suoritettiin vaikutusten arviointi ja julkinen kuuleminen ja järjestettiin asiaa koskeva julkinen tilaisuus, johon kaikkia kaupan suojakeinojen tutkimukseen liittyviä osapuolia pyydettiin osallistumaan. Teollisuutta, kauppaa, käyttäjiä ja kolmansia maita edustavien osapuolten osallistuminen oli aktiivista. Ehdotus on käsiteltävänä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.
6.Maanlaajuinen markkinatalousasema
Nykyisenä käytäntönä on se, että maata voidaan pitää polkumyyntitutkimuksessa markkinatalousmaana, jos se täyttää viisi kriteeriä, jotka on esitetty tämän kertomuksen oheisasiakirjana olevassa komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa. Kuusi maata on pyytänyt maanlaajuista markkinatalousasemaa. Ne ovat Kiina, Vietnam, Armenia, Kazakstan, Mongolia ja Valko-Venäjä.
Vuonna 2016 keskeytettiin Kiinan, Vietnamin, Armenian, Kazakstanin ja Mongolian markkinatalousasemaa koskevaan prosessiin liittyvät neuvottelut, kun komissio harkitsi sellaisten muutosten tekemistä polkumyynnin vastaiseen EU-lainsäädäntöön, joilla voisi olla vaikutusta kyseisiin maihin sovellettavaan oikeudelliseen kehykseen.
Joulukuussa 2016 Valko-Venäjä ilmaisi aikovansa sitoutua markkinatalousasemaa koskevaan prosessiin. Tässä yhteydessä Valko-Venäjä sitoutui pitämään komission ajan tasalla Valko-Venäjän käynnissä olevien WTO:n liittymisneuvottelujen edistymisestä.
7.Tiedotus- ja viestintätoimet / kahdenvälinen yhteydenpito
7.1.Pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset)
Pk-yritysten neuvontapalvelu käsitteli myös vuonna 2016 tietopyyntöjä, jotka liittyivät kaupan suojatoimenpiteisiin. Neuvontapalvelu vastasi pk-yritysten tapauskohtaisiin kyselyihin ja antoi menettelyllisiin ja aineellisiin säännöksiin liittyviä neuvoja polkumyynnin ja tukien vastaisissa menettelyissä. Neuvontapalvelu perustettiin vuonna 2004 reaktiona pk-yritysten koosta ja resurssirajoituksista johtuviin vaikeuksiin niiden osallistuessa kaupan suojakeinoja koskeviin mutkikkaisiin tutkimuksiin.
7.2.Kahdenvälinen yhteydenpito/tiedotustoiminta – tuotannonala ja kolmannet maat
EU:n lainsäädännöstä ja kaupan suojakeinoja koskevasta toiminnasta tiedottaminen sekä näkemysten vaihtaminen kolmansien maiden käytännöistä muodostaa tärkeän osan kaupan suojakeinoista vastaavien yksiköiden työstä.
Vuonna 2016 komissio järjesti kaupan suojakeinoja koskevan vuotuisen koulutusseminaarinsa kolmansien maiden virkamiehille (osallistujat tulivat Egyptistä, Tunisiasta, Turkista, Vietnamista, Thaimaasta, Japanista ja WTO:n sihteeristöstä). Lisäksi joidenkin kolmansien maiden, kuten Kiinan, Japanin, Australian, Brasilian, Meksikon, Turkin, Yhdysvaltojen, Venäjän, Indonesian, Thaimaan, Kanadan, Intian ja Sveitsin, kanssa oli jonkin verran muuta kahdenvälistä yhteydenpitoa, joka koski erilaisia kaupan suojakeinoihin liittyviä aiheita.
Vuoden 2016 aikana kaupan suojatoimenpiteitä käsittelevät yksiköt osallistuivat keskeisten sidosryhmien organisaatioiden kanssa kokouksiin, joilla jatkettiin säännöllisiä kokouksia Business Europe -organisaation ja muiden alakohtaisten järjestöjen kanssa.
8.Tuomioistuinvalvonta: unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen tuomiot (ks. liite S)
Unionin yleinen tuomioistuin ja unionin tuomioistuin antoivat vuonna 2016 yhteensä 38 tuomiota, jotka liittyivät polkumyynnin tai tukien vastaisiin menettelyihin. Näistä 23 pantiin vireille unionin yleisessä tuomioistuimessa. Unionin tuomioistuimen tuomioista seitsemässä oli kyse muutoksenhausta unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisuihin. Vuonna 2016 unionin tuomioistuin antoi myös kahdeksan ennakkoratkaisua kaupan suojakeinojen alalla.
Vuonna 2016 pantiin vireille 34 uutta asiaa. Näistä 20 pantiin vireille unionin yleisessä tuomioistuimessa ja 14 unionin tuomioistuimessa.
Komission yksiköiden valmisteluasiakirjan liitteessä S esitetään luettelo vuoden 2016 lopussa unionin yleisessä tuomioistuimessa ja unionin tuomioistuimessa edelleen vireillä olleista polkumyyntiin tai tukiin liittyvistä tapauksista.
9.Toiminta Maailman kauppajärjestössä (WTO)
9.1.Polkumyyntiä, tukia ja suojatoimenpiteitä koskevien riitojen ratkaiseminen
WTO:lla on käytössään järjestelmällinen menettely WTO-sopimusten soveltamista koskevien riitojen ratkaisemiseksi WTO:n jäsenten välillä.
Valituselin toimitti 6. lokakuuta 2016 raporttinsa Argentiinasta peräisin olevan biodieselin tuonnissa käyttöön otettuja polkumyynnin vastaisia toimenpiteitä koskevassa riita-asiassa EU:ta vastaan. Valituselin vahvisti paneelin päätelmät siitä, että polkumyynnin vastaisen perusasetuksen 2 artiklan 5 kohta, jota sovelletaan biodieseliä koskevassa asiassa argentiinalaisten tuottajien kustannusten oikaisemiseksi, on WTO:n sääntöjen mukainen. Valituselin vahvisti myös kaikki muut paneelin päätelmät ja hylkäsi kaikki Euroopan unionin ja Argentiinan esittämät valitukset.
Paneeli antoi raporttinsa Indonesiasta peräisin olevien tiettyjen rasva-alkoholien tuontia koskevia polkumyynnin vastaisia toimenpiteitä koskevassa asiassa (DS442) 16. joulukuuta 2016. Paneeli hylkäsi raportissa Indonesian väitteet siitä, että i) EU:n tapa käsitellä viejien asiaankuuluville tuojille maksamia palkkioita polkumyyntilaskelmissa ja ii) muita tiedossa olevia, EU:n tuotannonalalle vahinkoa aiheuttavia tekijöitä koskeva analyysi olisivat WTO:n sääntöjen vastaisia.
Kiinan kansantasavalta pyysi 12. joulukuuta 2016 kuulemista EU:n kanssa niistä EU:n polkumyynnin vastaisen perusasetuksen säännöksistä, jotka koskevat normaaliarvon määrittämistä Kiinasta peräisin olevan tuonnin osalta (DS516).
Venäjän EU:ta vastaan esittämän, kustannusten mukauttamista koskevia menettelyitä ja tiettyjä Venäjältä peräisin olevaa tuontia koskevia polkumyyntitoimenpiteitä koskevan valituksen (DS494) osalta vuonna 2016 järjestettiin lisäkuulemisia, ja paneeli perustettiin 16. joulukuuta 2016.
Paneeli jatkoi vuonna 2016 työtään asiassa, joka koskee PET:n tuontia Pakistanista koskevia tasoitustoimenpiteitä (DS486), ja järjesti kokouksia osapuolten kanssa. EU toimitti toisen kirjallisen huomautuksensa asiassa.
9.2.Muut WTO-toimet
Vuonna 2016 käynnistettiin uudelleen keskustelut kalatalouden tuista kestävän kehityksen tavoitteen 14 alatavoitteen 6 vahvistamisen myötä. EU:lle on tärkeää vahvistaa kalatalouden tukia koskevia aloja WTO:ssa. Tästä syystä Euroopan unioni esitti WTO:ssa lokakuussa 2016 konkreettisen kirjallisen ehdotuksen, jolla pyritään kestävän kehityksen tavoitteen 14 alatavoitteen 6 toteuttamiseen. Erityisesti tavoitteena oli kieltää tietyt kalatalouden tukien muodot, joilla lisätään liikakapasiteettia ja liikakalastusta, poistaa tuet, joilla lisätään laitonta, ilmoittamatonta ja sääntelemätöntä kalastusta, sekä pidättäytyä kyseisenlaisten uusien tukien käyttöönotosta. Ehdotukseen sisältyy myös avoimuuden lisäämistä koskevia säännöksiä sekä säännöksiä, jotka koskevat kehitysmaiden ja vähiten kehittyneiden maiden erityistä ja eriytettyä kohtelua. EU on aktiivisesti mukana WTO:n neuvotteluissa, ja tavoitteena on saavuttaa kalatalouden tukia koskeva monenvälinen sopimus WTO:n 11. ministerikokouksessa, joka järjestetään Buenos Airesissa joulukuussa 2017.
EU osallistui vuonna 2016 WTO-velvoitteidensa mukaisesti vuoden 2015 tukia koskevan ilmoituksen jatkuvaan arviointiin tuki- ja tasoitustullikomitean kahdessa erityiskokouksessa, jotka järjestettiin vuoden 2016 huhtikuussa ja lokakuussa. Lisäksi komission yksiköt osallistuivat WTO:n polkumyyntikomitean, tuki- ja tasoitustullikomitean sekä suojalausekekomitean tavanomaiseen työhön. EU esitti lokakuussa 2016 (yhdessä Kanadan, Japanin ja Yhdysvaltojen kanssa) WTO:n tuki- ja tasoitustullikomiteassa asiakirjan, joka koski tukien yhteyttä liikakapasiteetin luomiseen useilla taloudellisen toiminnan aloilla.
Vuoden 2016 huhtikuussa ja lokakuussa järjestetyissä toimeenpanokomitean (polkumyyntikomitean alaryhmä) kokouksissa jäsenet jakoivat tietoa vahinkoa koskevien tietojen kokoamisesta ja yhdistämisestä sekä luottamuksellisten tietojen käsittelystä polkumyyntitutkimuksissa. EU esitti tässä yhteydessä tietoja merkityksellisistä säännöistä ja käytännöistä, joita sovelletaan kaupan suojatoimiin EU:ssa.
Tekninen ryhmä, joka on Dohan kehitysohjelman neuvottelevan ryhmän alaryhmä, kokoontui kyseisen vuoden aikana kahdesti. Ryhmä keskusteli useista aiheista, jotka liittyvät polkumyyntitutkimusten suorittamisen käytännön näkökohtiin, mukaan luettuina tuotteiden vastaavuuden määrittäminen ja vaihtoehtoiset menetelmät normaaliarvon määrittämiseksi.
10.Päätelmät
Vuonna 2016 vireille pantujen uusien tutkimusten määrä kasvoi hieman, ja tämän taustalla on pitkittynyt kriisi, joka johtuu suurelta osin Kiinan teollisuuden ylikapasiteetista erityisesti teräsalalla. Koska polkumyyntiin liittyvä tutkimustoiminta on valituslähtöistä, tapausten määrä heijastaa teollisuudelta saatujen valitusten määrää. Kyseisiin valituksiin liittyi riittävät EU:n teollisuudelta saadut todisteet haitallista polkumyyntiä tai tukia koskevien väitteiden tueksi. Käyttöön otettujen väliaikaisten ja lopullisten toimenpiteiden samoin kuin vireille pantujen tarkastelua koskevien tutkimusten määrät kasvoivat jonkin verran. Samaan aikaan monet toteutetuista tutkimuksista, erityisesti teräsalaan liittyvät tutkimukset, ovat olleet erittäin monimutkaisia ja ne ovat vieneet paljon resursseja. Edellisten vuosien tavoin EU ei toteuttanut yhtäkään suojatoimenpidettä.
Lisäksi vuodelle 2016 oli ominaista valmistautuminen komission samana vuonna hyväksymän kaupan suojakeinoja koskevan EU:n lainsäädännön muuttamista koskevaan lainsäädäntöehdotukseen, jolla pyritään varmistamaan, että EU:lla olisi valmiudet ja riittävän kestävät välineet teollisuuden kohtaamien haasteiden käsittelemiseksi. Komissio suoritti tässä yhteydessä vaikutusten arvioinnin ja julkisen kuulemisen ja oli aktiivisesti tekemisissä EU:n eri talouden aloilta ja myös kolmansista maista peräisin olevien osapuolten kanssa.
Samaan aikaan EU teki aktiivista yhteistyötä neuvoston kanssa kaupan suojakeinojen uudistamista koskevan ehdotuksen osalta. Nämä toimet huipentuivat siihen, että neuvosto vahvisti kantansa vuoden 2016 lopussa, jolloin tavallista lainsäätämisjärjestystä voitiin jatkaa.