Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0404

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Tiivistelmä vuotuisista täytäntöönpanokertomuksista, jotka koskevat vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta vuonna 2015 yhteisrahoitettuja toimenpideohjelmia

    COM/2017/0404 final

    Bryssel 28.7.2017

    COM(2017) 404 final

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Tiivistelmä vuotuisista täytäntöönpanokertomuksista, jotka koskevat vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta vuonna 2015 yhteisrahoitettuja toimenpideohjelmia


    Tiivistelmä vuotuisista täytäntöönpanokertomuksista, jotka koskevat vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta vuonna 2015 yhteisrahoitettuja toimenpideohjelmia

    I. Johdanto

    Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahasto (FEAD) perustettiin asetuksella (EU) N:o 223/2014 1 . Sen tavoitteena on lieventää unionissa köyhyyden pahimpia muotoja, kuten asunnottomuutta, lasten köyhyyttä ja elintarvikepulaa. Mainitun asetuksen mukaan FEAD:sta voidaan tukea yhteiskunnan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia väestöryhmiä jakamalla elintarvikkeita ja perushyödykkeitä (kuten vaatteita, jalkineita ja hygieniatarvikkeita) tai järjestämällä sosiaalista osallisuutta edistävää toimintaa. Näin ollen FEAD:n lisäarvo on se, että siitä tuetaan väestöryhmiä, jotka eivät välttämättä voi saada tukea suoraan muista EU:n rahoitusvälineistä, kuten Euroopan rakenne- ja investointirahastoista (ERI-rahastot).

    FEAD:n kokonaismäärärahat ovat 3 813 miljoonaa euroa (nykyhintoina). Jäsenvaltiot toteuttavat FEAD:n toimet kansallisella tasolla toimenpideohjelmien kautta. Ohjelmasuunnitteluvaiheessa jäsenvaltiot voivat päättää, toteuttavatko on elintarvikkeina ja/vai perushyödykkeinä annettavan avun toimenpideohjelman (toimenpideohjelma I) vai vähävaraisimpien sosiaalista osallisuutta edistävän toimenpideohjelman (toimenpideohjelma II) vai molemmat 2 . Ne voivat määrittää itse kohderyhmät, erityiset tuen tyypit ja ohjelmien maantieteellisen kattavuuden.

    Vähävaraisimpien sosiaalinen osallisuus on keskeisellä sijalla toimenpideohjelmassa II, mutta se on myös olennainen osa toimenpideohjelmaa I. Aineellisen avun ohella on tarjottava liitännäistoimenpiteitä, jotka on suunniteltu edistämään loppukäyttäjien sosiaalista osallisuutta (esimerkiksi ohjaus asiaankuuluviin palveluihin, ohjeistus tasapainoisesta ruokavaliosta ja neuvonta kotitalouden raha-asioissa). Tällä tavoin toimenpideohjelmalla I täytetään kaikkein heikoimmassa asemassa olevien perushyödyketarpeet ja autetaan heitä integroitumaan jälleen osaksi yhteiskuntaa.

    FEAD:n ohjelmien toteuttamiseksi jäsenvaltiot tekevät yhteistyötä kumppaniorganisaatioiden kanssa. Kumppaniorganisaatiot voivat olla julkisia elimiä tai voittoa tavoittelemattomia järjestöjä. Ne tarjoavat aineellista apua (toimenpideohjelma I) tai suunnittelevat ja toteuttavat sosiaalista osallisuutta edistäviä toimintoja (toimenpideohjelma II) FEAD:n ohjelmien mukaisesti. Tällä tavoin FEAD:sta tuetaan myös sosiaalipoliittisten valmiuksien parantamista kumppaniorganisaatioissa.

    FEAD:n seurantasääntöjen mukaan jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle kertomus ohjelmiensa täytäntöönpanosta 3 vuosittain, kuitenkin viimeistään seuraavan kalenterivuoden 30. kesäkuuta. Komissio arvioi täytäntöönpanokertomukset ja tarvittaessa pyytää jäsenvaltioita tekemään muutoksia 4 . Lisäksi komissio esittää jäsenvaltioiden kertomuksista tiivistelmän Euroopan parlamentille ja neuvostolle 5 .

    Asetuksen (EU) N:o 223/2014 mukaan komissio myös kuulee organisaatioita, jotka edustavat kumppaniorganisaatioita EU:n tasolla, FEAD-tuen täytäntöönpanosta vähintään kerran vuodessa ja raportoi asiasta Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

    Käsillä oleva tiivistelmä perustuu vuoden 2015 täytäntöönpanokertomusten tietoihin siinä muodossa, jossa komissio on ne hyväksynyt. Yhdistynyt kuningaskunta ei toteuttanut FEAD-toimenpiteitä vuonna 2015 eikä se siksi toimittanut täytäntöönpanokertomusta kyseiseltä vuodelta. Tässä tiivistelmässä annetaan yleiskatsaus FEAD-toimien kehitykseen unionissa ja esitetään jäsenvaltioiden toimittamat tiedot niiden kertomusten rakenteen mukaisesti. Siinä tehdään katsaus myös FEAD:n täytäntöönpanoa koskeviin kuulemisiin, jotka järjestettiin kumppaniorganisaatioiden unionin tason edustajien kanssa vuonna 2015. Yhteisiä indikaattoreita koskevat arvot esitetään liitteessä.

    Toimien täytäntöönpanon ja raportointiajankohdan välisen ajan huomioon ottamiseksi kertomus sisältää tietoja myös vuoden 2015 jälkeisestä kehityksestä, jos tällaisia tietoja on ollut saatavilla.

    II Yleinen kehitys

    FEAD:n varainkäytön ohjelmasuunnittelu saatettiin päätökseen vuoden 2015 alussa, jolloin komissio hyväksyi viimeiset jäljellä olevat kolme ohjelmaa (Saksan, Ruotsin ja Yhdistyneen kuningaskunnan ohjelmat). Kaksi jäsenvaltiota pyysi saada tarkistaa ohjelmiaan: Romania halusi helpottaa loppukäyttäjien määrittelemistä ja Tšekki halusi laajentaa ohjelmansa soveltamisalaa, jotta voitaisiin tukea ilmaisaterioiden tarjoamista muita heikommassa asemassa oleville oppilaille. Vuonna 2016 toimitettiin neljä muuta tarkistuspyyntöä.

    Edistystä tapahtui myös FEAD:n täytäntöönpanosääntöjen kehittämisessä. Vuoden 2015 loppuun mennessä komissio hyväksyi ja julkaisi kolme delegoitua säädöstä ja viisi täytäntöönpanosäädöstä 6 (80 prosenttia suunnitellusta työstä). Marraskuuhun 2016 mennessä se oli hyväksynyt ja julkaissut kaikki delegoidut säädökset ja täytäntöönpanosäädökset.

    Vuonna 2015 EU:hun saapui suuri määrä maahanmuuttajia, joiden joukossa oli useita turvapaikanhakijoita. Tässä yhteydessä nousi esiin monia kysymyksiä, esimerkiksi se, miten tulijoille voidaan tarjota tarvittavaa aineellista apua. Työllisyydestä, sosiaaliasioista ja osallisuudesta vastaava pääosasto laati muistion 7 tuen tarjoamisesta turvapaikanhakijoille FEAD:sta ja Euroopan sosiaalirahastosta (ESR). Turvapaikanhakijoiden mahdollisuus saada tukea FEAD:sta riippuu siitä, miten jäsenvaltiot ovat määritelleet henkilön tukikelpoisuuden. Muistio esiteltiin jäsenvaltioille ja siitä keskusteltiin niiden kanssa erityiskokouksessa 25. syyskuuta 2015.

    Vuonna 2016 komissio perusti FEAD-verkoston, jonka tavoitteena on vahvistaa FEAD:n sidosryhmien valmiuksia kokemusten ja hyvien käytäntöjen vaihdon kautta. FEAD-verkoston ensimmäiseen konferenssiin kesäkuussa 2016 osallistui 200 sidosryhmää kaikista 28 jäsenvaltiosta. Vuoden 2016 loppuun mennessä oli järjestetty kolme FEAD-verkoston kokousta. Kokousten painopisteenä olivat ne FEAD:n eri näkökohdat, joilla pyritään edistämään vähävaraisimpien sosiaalista osallisuutta. Osallistujat esittelivät tapaustutkimuksia ja keskustelivat FEAD-ohjelmien täytäntöönpanoa koskevista yhteisiin kysymyksiin liittyvistä ongelmista ja ratkaisuista. Vuodelle 2017 on suunnitteilla viisi sidosryhmäkokousta.

    Vuonna 2016 komissio aloitti myös FEAD:n väliarvioinnin, jossa pyritään tarkastelemaan FEAD-ohjelmien saavutuksia. Osana tätä arviointia on käynnistetty julkinen kuuleminen, joka on avoin kaikille FEAD:n sidosryhmille ja suurelle yleisölle. Välikertomus valmistuu kesällä 2017. Lopullinen arviointikertomus esitetään Euroopan parlamentille ja neuvostolle viimeistään 31. joulukuuta 2018.

    Alustava kokemus ohjelmien toteuttamisesta kentällä ja sidosryhmäpalaute osoittavat, että FEAD-säännöissä on parantamisen varaa. Syyskuussa 2016 komissio esitti varainhoitoasetuksen tarkistamista koskevan ehdotuksen 8 , johon liittyy useita tarkistuksia alakohtaisiin säädöksiin. Ehdotus sisältää myös useita asetusta (EU) N:o 223/2014 koskevia muutoksia, joilla FEAD:n hallinnointia pyritään yksinkertaistamaan edelleen.

    III Toimenpideohjelmien täytäntöönpanon tila

    Rahoituksen toteuttaminen

    FEAD-ohjelmien rahoituksen toteutusta vauhditettiin vuonna 2015. FEAD-toimiin sidottiin 21 jäsenvaltiossa 419,3 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna niitä oli sidottu 333,5 miljoonaa euroa. Näin ollen kaudella 2014–2015 sidottiin varoja yhteensä 752,7 miljoonaa euroa, mikä vastaa 17:ää prosenttia ohjelmien kokonaismäärärahoista (unionin ja jäsenvaltioiden yhteisrahoitus). Rahoituksen toteutuksen vauhdittaminen näkyi tätäkin selkeämmin tuensaajille suoritetuissa maksuissa: vuonna 2015 tuensaajille maksettiin yhteensä 388 miljoonaa euroa, mikä on neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2014 (96,3 miljoonaa euroa). Suurin osa maksuista (97,7 prosenttia) käytettiin elintarvikeavun toimiin.

    Ensimmäiset maksupyynnöt toimitettiin komissiolle vuonna 2015. Kolme jäsenvaltiota (Viro, Ranska ja Latvia) ilmoitti tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismääräksi 46,3 miljoonaa euroa. Komissio oli 31. joulukuuta 2016 mennessä maksanut yhteensä 732,3 miljoonaa euroa, joista 312,8 miljoonaa euroa välimaksuina.

    Käytännön täytäntöönpano (toimenpideohjelma I)

    Rahoituksen toteutusta päätettiin vauhdittaa vuonna 2015, koska FEAD-ohjelmien käytännön täytäntöönpanossa oli saavutettu lisäedistystä. Vuoden loppuun mennessä apua oli tarjottu 16:ssa niistä 24 jäsenvaltiosta, jotka olivat valinneet toimenpideohjelman I. Vuonna 2015 jaettiin yhteensä 408 770 tonnia elintarvikkeita, eniten Italiassa (21,4 prosentin osuus). Viisi maata (Espanja, Ranska, Italia, Puola ja Romania) toteutti yli 93 prosenttia elintarvikeavun kokonaismäärästä. Elintarvikkeita jaettiin paketteina 14 jäsenvaltiossa.

    Aterioita jakavien maiden lukumäärä nousi vuonna 2015 (vuoden 2014) kahdesta maasta seitsemään (Belgia, Bulgaria, Espanja, Suomi, Italia, Latvia ja Puola). Vuonna 2015 FEAD:sta myönnettiin täyttä tai osittaista tukea noin 47:ää miljoonaa ateriaa varten.

    Suurin elintarvikeryhmä olivat maitotuotteet yli puolella kokonaismäärästä. Tärkkelystuotteet olivat toisena. Hedelmät ja vihannekset olivat kolmannella sijalla 10 prosentin osuudella kokonaismäärästä. Komissio toivoo, että hedelmien ja vihannesten osuus elintarvikeavusta kasvaa tasaisesti, koska ne ovat paras terveellisen ruokavalion tae väestöryhmissä, jotka ovat sosioekonomisesti muita heikommassa asemassa.

    Esimerkki: Ranskassa jaetut elintarvikkeet:

    pakastettu voi, auringonkukkaöljy, tuore voi; jauhot, kuskus, makaronivalmisteet, pitkäjyväinen riisi; kevytmaito, maitotiiviste, sokeri, palasokeri; tarhapavut, tarhaherneet, porkkanat, perunasosehiutaleet, linssit (kypsennetyt sipulit, porkkanat jne.), vihannespata, kuoritut tomaatit, ratatouille; kuskusta ja kanaa, pakastettu purjopiirakka, vähärasvaista kalaa ja riisiä à la provençale, perunasose-jauhelihalaatikko; emmental-juusto, sulatejuusto; suklaavanukas, kermakinuskikakku, riisivanukas, maitosuklaa, suklaakeksejä, omenasose ilman lisättyä sokeria, persikoita, kevyt ananaskastike; riisi ja täysjyväviljat, jauhettu kahvi, hilloa; pakastettu kalkkunanleike, pakastettu naudanlihapihvi, kanan koipi-reisipala, pakastettu vähärasvaisen kalan filee, boniitti kokonaisena suolavedessä, sardiineja suolavedessä.

    Vuonna 2015 FEAD-varoilla paitsi tuettiin elintarvikehankintoja myös rahoitettiin elintarvikelahjoituksia, mikä auttoi vähentämään elintarvikejätettä. Luxemburgissa jaetuista elintarvikkeista 51 prosenttia oli lahjoituksia, joista FEAD kattoi ainoastaan kumppaniorganisaatioiden kuljetus- ja jakelukustannukset. Luxemburgissa toteutettiin myös tiedotustoimia 9 elintarvikelahjoitusten kannustamiseksi.

    Vuonna 2015 kolmessa jäsenvaltiossa tarjottiin ensimmäisen kerran perushyödykkeinä annettavaa apua. Itävallassa jaettiin koulutarvikkeita 33 493 oppilaalle, jotka tulevat muita heikommassa asemassa olevista perheistä. Luxemburgissa yhdistettiin elintarvikkeiden ja perushygieniatarvikkeiden, kuten hiustenpesuaineen ja hammastahnan, jakelu. Loppukäyttäjiä oli Luxemburgissa 9 243. Latviassa jaettiin samankaltaisia hygieniatarvikkeita yhdessä muiden tarvikkeiden, kuten pyykinpesu- ja konetiskiaineiden, kanssa 25 675 loppukäyttäjälle.

    Vuonna 2015 FEAD:sta annettiin elintarvikeapua arviolta yli 14 miljoonalle henkilölle (joista 6,7 miljoonaa eli 47,2 prosenttia oli naisia). Arvioiden mukaan loppukäyttäjistä oli enintään 15vuotiaita noin 30 prosenttia (4,1 miljoonaa henkeä) ja vähintään 65-vuotiaita noin 10 prosenttia (1,4 miljoonaa henkeä). Loppukäyttäjistä arviolta 5,5 prosenttia (0,8 miljoonaa henkeä) oli vammaisia, lähes 14 prosenttia (2 miljoonaa henkeä) maahanmuuttajia, ulkomaalaistaustaisia henkilöitä (mukaan lukien pakolaiset ja muut kansainvälistä suojelua saavat) ja vähemmistöihin kuuluvia ja 8,5 prosenttia (1,2 miljoonaa henkeä) asunnottomia.

    Kun tarkastellaan yhteisten indikaattoreiden yhteenlaskettuja arvoja, on otettava huomioon, että indikaattorit, jotka koskevat FEAD:n toimenpideohjelmasta I tukea saaneiden henkilöiden lukumäärää, perustuvat kumppaniorganisaatioiden tekemiin arvioihin. Näin voidaan rajoittaa kumppaniorganisaatioille ja loppukäyttäjille aiheutuvaa hallinnollista rasitetta. Arvioiden perustana voi olla esimerkiksi otanta (loppukäyttäjien laskenta tiettyinä päivinä tai tiettyinä viikkoina vuodessa sekä ekstrapolointi). On mahdollista, että joissakin tapauksissa loppukäyttäjät on laskettu useammin kuin kerran kumppaniorganisaatioiden arvioita varten. Lisäksi on mahdollista, että elintarvikeapua saaneet loppukäyttäjät ovat saaneet myös aineellista apua. Tästä syystä FEAD-toimien yhteydessä ilmoitettuja arvoja on pidettävä karkeina arvioina tukitapausten lukumäärästä eikä yksittäisten tuensaajien lukumäärästä. Toisin sanoen on kyse niiden kertojen lukumäärästä, joina FEAD:sta tarjottiin apua muita heikommassa asemassa oleville väestöryhmille.

    Loppukäyttäjien kohderyhmä vaihtelee jäsenvaltioittain, koska kukin jäsenvaltio määrittelee itse ”vähävaraisimmat”. Useimmiten loppukäyttäjien kohderyhmä määritellään taloudellisten arviointiperusteiden nojalla. Kansalliset viranomaiset laativat tällöin luettelon loppukäyttäjistä, jotka voivat saada FEAD-tukea. Joissakin maissa loppukäyttäjien tukikelpoisuus määritellään tätä joustavammin. Kumppaniorganisaatiot voivat joissakin tapauksissa päättää ”paikalla”, onko henkilö antamiensa tietojen perusteella tukikelpoinen. Kodittomille tukea voidaan tarjota suoraan kadulla tai ilmaisruokailupaikoissa vaatimatta todisteita henkilöllisyydestä tai muitakaan tietoja. Tällaisissa tapauksissa FEAD-tulosindikaattoreita varten ilmoitettujen arvojen avulla voidaan arvioida ainoastaan, montako kertaa FEAD:sta on annettu apua. Niiden avulla ei voida arvioida, kuinka moni muita heikommassa asemassa oleva henkilö on tosiasiassa saanut tukea.

    Yksi FEAD:n pääpiirteistä on se, että sen toimilla pyritään paitsi tarjoamaan aineellista apua myös edistämään muita heikommassa asemassa olevien henkilöiden sosiaalista osallisuutta. Siksi avun ohella on toteutettu erilaisia liitännäistoimenpiteitä. Useimmiten tämä tarkoittaa edelleenkin tiedottamista ja ohjaamista asiaa koskeviin sosiaalipalveluihin. Jäsenvaltiot raportoivat usein myös ohjeistuksen antamisesta tasapainoisesta ruokavaliosta, ruoanvalmistuskurssien järjestämisestä ruoan haaskauksen vähentämiseksi ja neuvojen antamisesta kotitalouden raha-asioiden hoidosta. Joissakin tapauksissa tarjotaan myös psykologista tukea ja apua ongelmien ratkaisemiseen (Luxemburg ja Latvia), lastenkasvatusneuvontaa (Latvia), toimintaohjeita hätätilanteissa (Bulgaria), tukea loppukäyttäjien sosiaalisten taitojen parantamiseksi ja ilmaista oikeusapua (Slovenia) ja tietoa vapaista asunnoista sekä lukutaidon parantamiseen tähtääviä toimia (Ranska). Suomessa liitännäistoimenpiteisiin sisältyi myös erilaisia toimia fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi ja terveiden elämäntapojen edistämiseksi loppukäyttäjien keskuudessa. Lisäksi Suomessa jaettiin ruoanlaitto-ohjeita.

    Liitännäistoimenpiteet ovat olennainen osa toimenpideohjelman I täytäntöönpanoa, koska niillä pyritään edistämään loppukäyttäjien sosiaalista osallisuutta. Liitännäistoimenpiteiden tarjoaminen loppukäyttäjille on pakollista, mutta jäsenvaltiot voivat valita, rahoittavatko ne niitä FEAD:sta vai eivät. Vuoden 2015 kertomuksista ilmenee, että liitännäistoimenpiteiden käyttöotossa on vaihtelua: joissakin jäsenvaltioissa loppukäyttäjät osallistuvat niihin aktiivisesti, toisissa taas liitännäistoimenpiteet eivät juurikaan herätä kiinnostusta. Joidenkin loppukäyttäjien epäröinti johtuu siitä, ettei heillä ole aiempaa kokemusta sosiaalista osallisuutta edistävistä toimista. Liitännäistoimenpiteisiin osallistuvien loppukäyttäjien lukumäärän nostaminen on yksi kumppaniorganisaatioiden haasteista ohjelman täytäntöönpanon aikana. Tämä on erittäin tärkeää, sillä liitännäistoimenpiteillä pyritään edistämään loppukäyttäjien sosiaalista osallisuutta ja täydentämään ESR:n toimia.

    Käytännön täytäntöönpano (toimenpideohjelma II)

    Vuonna 2015 sosiaalista osallisuutta edistävien ohjelmien painopisteenä olivat valmistelevat toimet, myös seurantakomiteoiden perustaminen ja kumppaniorganisaatioiden valinta.

    Saksassa toimenpideohjelman II tavoitteena on parantaa seuraavien kohderyhmien sosiaalista osallisuutta: muita heikommassa asemassa olevat EU:n maahanmuuttajat ja heidän lapsensa sekä asunnottomat tai asunnottomuuden uhkaamat henkilöt. Seurantakomitea perustettiin sen jälkeen, kun ohjelma oli hyväksytty vuoden 2015 alussa. Seurantakomitean ensimmäinen alustava kokous pidettiin tammikuussa ja toinen kokous maaliskuussa. Kesäkuussa 2015 seurantakomitea julkaisi ensimmäisen ehdotuspyyntökierroksen, joka kattoi vuodet 2016–2018. Ensimmäisellä kierroksella vastaanotettiin yhteensä 191 hanke-ehdotusta. Yksinkertaistamissyistä ehdotuspyyntöön sisältyi kansallisella tasolla määriteltyjen kiinteiden määrien käyttö.

    Tanskassa FEAD:n avulla pyritään torjumaan köyhyyttä ja asunnottomuutta sekä lujittamaan yhteiskunnallisesti muita heikommassa asemassa olevien sosiaalista osallisuutta. Tanskassa FEAD-ohjelman hallintoa muutettiin nimittämällä uusi hallintoviranomainen elokuussa 2015. Lisäksi tarkistettiin ohjelmaa sen tietojen päivittämiseksi ja käynnistettiin hakumenettely huhtikuussa 2016.

    Alankomaissa toimenpideohjelmalla II pyritään vähentämään pienituloisten ikääntyneiden sosiaalista syrjäytymistä. Alankomaissa valittiin tuensaajataho sosiaalista osallisuutta edistävien toimien toteuttamiseksi vuodesta 2016 alkaen seuraavissa neljässä kaupungissa: Amsterdam, Rotterdam, Haag ja Utrecht.

    Ruotsissa pidettiin maaliskuussa 2015 tiedotustapahtuma, jolla käynnistettiin toimenpideohjelma II, jonka tavoitteena on tukea muita heikommassa asemassa olevien EU- ja ETA-maiden kansalaisten vuorovaikutusta ruotsalaisessa yhteiskunnassa. Seurantakomitea perustettiin seuraavassa kuussa. Ehdotuspyyntö julkaistiin kesäkuussa 2015, ja rahoitusta myönnettiin viiteen hankkeeseen. Ruotsissa myös perustettiin FEAD-tutkijaryhmä, joka kokoontui ensimmäisen kerran marraskuussa 2015.

    Hallinnointi- ja valvontajärjestelmät

    Vuonna 2015 jäsenvaltiot osoittivat huomattavia varoja FEAD-sääntelykehyksen mukaisten viranomaisen nimeämismenettelyä koskevien vaatimusten täyttämiseen 10 . Näitä vaatimuksia olivat asianmukaisten menettelyjen kehittäminen kansallisella tasolla, hallinnointi- ja valvontajärjestelmien kuvauksen laatiminen, tietoteknisen järjestelmän kehittäminen sekä tarkastusviranomaisten tekemät alustavat tarkastukset. Vuoden 2015 loppuun mennessä kuusi jäsenvaltiota (Latvia, Viro, Liettua, Ranska, Bulgaria ja Unkari) oli saattanut nimeämismenettelyn päätökseen. Niiden oli näin ollen mahdollista toimittaa komissiolle välimaksupyyntöjä.

    Joulukuuhun 2016 mennessä nimeämismenettelyn oli saattanut päätökseen 25 jäsenvaltiota.

    Muuttoliikekriisi

    Monet jäsenvaltiot käyttivät rahaston varoja vastatakseen muuttoliikekriisin seurauksiin. Belgiassa eräät kumppaniorganisaatiot asettivat etusijalle turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tukemisen. Liettuassa ja Tšekissä turvapaikanhakijat määriteltiin osaksi tukikelpoista kohderyhmää. Maltassa ja Suomessa tiivistettiin koordinointia kansallisten viranomaisten välillä, jotta FEAD:n, ESR:n sekä turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston tarjoamat tuet täydentäisivät toisiaan. Liettuassa hallintoviranomainen toteutti tiedotuskampanjan, jolla pyrittiin lisäämään muita heikommassa asemassa olevien väestöryhmien tietoisuutta mahdollisuudesta saada FEAD-tukea. Kampanjassa käsiteltiin myös syrjinnän vastaisia toimia ja tarkasteltiin suuren yleisön huolenaiheita. Alankomaissa hankkeen osallistujat tulevat todennäköisesti olemaan pääosin maahanmuuttajataustaisia. Hallintoviranomainen onkin mukauttanut toimia vastaavasti sisällyttämällä niihin kielenopetusta.

    Kohdatut ongelmat

    Jotkin FEAD-ohjelmat eivät vielä olleet täysin toiminnassa viitekaudella. Useimmiten täytäntöönpanon viivästyminen johtui siitä, että siirtyminen maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston alaisen välineen säännöistä FEAD:n hallinnointisääntöihin kesti suunniteltua pidempään. Monet jäsenvaltiot katsoivat, että on parempi ensin perustaa hallinto- ja valvontajärjestelmät ja vasta sitten valita toimet. Eräät muut jäsenvaltiot toteuttivat alustavia täytäntöönpanotoimia, esimerkiksi valitsivat kumppaniorganisaatiot, vaikka tosiasialliset toimet käynnistyivät vasta vuonna 2016.

    Jäsenvaltiot, joissa saatiin aikaan tuloksia jo vuonna 2015, sisällyttivät kertomuksiinsa hyvin erilaisia tietoja kohdatuista ongelmista. Tämä johtuu osittain siitä, etteivät raportointivaatimukset ole tiukat. Useimmiten jokaiseen ongelmaan vastattiin erityisellä toimenpiteellä. Suurimmat ongelmat on lueteltu seuraavassa:

    -Epätasapuolinen maantieteellinen kattavuus tai epätasapuolinen avun jakaminen vaikutti olevan ongelma monissa jäsenvaltioissa. Joissakin tapauksissa oli valittu ylimääräisiä kumppaniorganisaatioita, jotta käyttämätön apu voitiin jakaa, eräissä muissa tapauksissa taas avustustehtäviä siirrettiin kumppaniorganisaatiolta toiselle (Latvia ja Puola).

    -Vaikeus määritellä loppukäyttäjät: yhdessä tapauksessa tämä ongelma ratkaistiin tarkistamalla toimenpideohjelmaa (Romania).

    -Viivästykset avun tarjoamisessa hankintamenettelyn tuloksista tehdyn muutoksenhaun seurauksena, valituksi tulleiden tarjouksen tekijöiden perääntyminen tai tarjousten vaatimustenvastaisuus: nämä ongelmat ratkaistiin pääasiassa pidentämällä avun tarjoamisaikaa ja mahdollisuuksien mukaan käynnistämällä uusi tarjouskilpailu (Belgia, Bulgaria ja Malta).

    -Hankittujen elintarvikkeiden heikko laatu: tämä ongelma ratkaistiin siten, että toimeksisaaja korvasi jakeluun soveltumattomat tuotteet toisilla. Hallintoviranomainen pyrki nopeuttamaan tätä prosessia (Ranska)

    -Joissakin tapauksissa kumppaniorganisaatioiden raportointivaatimuksia pidettiin liian monimutkaisina. Seurantakomitea toteutti tarvittavat toimenpiteet niiden yksinkertaistamiseksi (Puola).

    IV Horisontaaliset periaatteet

    ·Koordinointi ESR:n ja unionin muiden asiaankuuluvien politiikan alojen kanssa 11

    FEAD:n ja ESR:n väliseen koordinointiin liittyy kaksi tärkeää näkökohtaa: kaksinkertaisen rahoituksen välttäminen ja näiden kahden rahaston keskinäinen täydentävyys. Jäsenvaltiot ovat toteuttaneet muun muassa seuraavia toimenpiteitä kaksinkertaisen rahoituksen estämiseksi: asiasta vastaavien viranomaisten keskinäinen tietojenvaihto, ainoastaan yhden seurantajärjestelmän käyttö ja kohderyhmien tai rahoitettavien toimien määrittely etukäteen, jottei ohjelmasuunnitteluvaiheessa ilmene päällekkäisyyksiä.

    Vuonna 2015 toteutettiin alustavia toimenpiteitä FEAD:n ja ESR:n välisten toimien täydentävyyden parantamiseksi. Täydentävyyttä pyrittiin lisäämään yleensä toimenpideohjelman I alaisilla liitännäistoimenpiteillä, joiden yhteydessä kumppaniorganisaatiot tiedottivat loppukäyttäjille mahdollisuuksista osallistua ESR-toimiin. Puolassa seurantakomitea otti käyttöön vaatimuksen, jonka mukaan alueellisten ja paikallisten kumppaniorganisaatioiden on tiedotettava FEAD-ohjelman loppukäyttäjille, mitä ESR-toimenpiteitä on saatavilla, ja autettava heitä osallistumaan niihin. Liettuassa ESR-ohjelman loppukäyttäjiä, jotka kuuluvat FEAD:n piiriin, voidaan tukea sekä FEAD:sta että ESR:stä samanaikaisesti ja täydentävästi. Myös muita FEAD:n loppukäyttäjiä kannustetaan osallistumaan ESR-toimiin. Ranska on ilmoittanut tapauksista, joissa jotkin kumppaniorganisaatiot ovat myös ESR-toimien tuensaajia. Näin FEAD:n loppukäyttäjien on helpompi päästä myös ESR-tuen piiriin.

    Luomalla yhteyksiä FEAD- ja ESR-tuen välille voidaan vahvistaa FEAD-toimien kokonaisvaikutusta, jotta tuki ei rajoittuisi pelkästään köyhyyden pahimpien muotojen lievittämiseen. Tästä syystä toimien suunnitteluvaiheessa kansallisella tasolla on ensisijaisen tärkeää selvittää, miten FEAD ja ESR voivat täydentää toisiaan erilaisten väylien ja täydentävien toimenpiteiden kautta.

    ·Sukupuolten välinen tasa-arvo, sukupuolinäkökohtien huomioon ottaminen ja syrjinnän estäminen 12

    Vähävaraisimmat henkilöt määritetään useimmissa tapauksissa taloudellisten kriteerien perusteella. Näin voidaan tuen myöntämisen yhteydessä estää syrjintä sukupuolen, alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, vammaisuuden taikka sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Joissakin jäsenvaltioissa kumppaniorganisaatiot tuovat avun loppukäyttäjän luokse, jos loppukäyttäjä ei kykene saapumaan jakelupisteeseen. Tšekissä yksinhuoltajaäidit sekä naiset ja lapset turvakodeissa kuuluvat muita heikommassa asemassa olevaan väestöryhmään. Heille jaetaan juuri heidän tarpeisiinsa räätälöityjä hygieniatavarapaketteja. Slovakia on mukauttanut pakettien painoa niin, että sekä miehet että naiset pystyvät kantamaan niitä. Latviassa on toteutettu useita toimia sen varmistamiseksi, että syrjimättömyyden periaatteita noudatetaan. Esimerkiksi jakelukeskuksista on tehty esteettömiä, aukioloaikoja on joustavoitettu ja lastenhoitopalveluja on tarjolla vanhemmille, jotka saavat avustuksia tai hyödyntävät liitännäistoimenpiteitä.

       

    ·Ilmasto- ja ympäristönäkökohtien huomioon ottaminen ruoan haaskauksen vähentämiseksi 13

    Ruoan haaskauksen vähentämiseksi jäsenvaltiot valitsivat elintarvikeavun elintarvikkeet seuraavien kriteerien perusteella: kestävä, helposti säilytettävä ja pitkäikäinen. Luxemburg myös rahoittaa elintarvikelahjoitusten keruuta ja jakelua. Bulgariassa paketit, jotka jäävät noutamatta, jaetaan edelleen muille loppukäyttäjille. Latviassa loppukäyttäjiä kannustetaan jättämään tuotteet, joita he eivät aio käyttää, tiettyihin ennalta määriteltyihin paikkoihin jakelukeskuksissa. Liitännäistoimenpiteillä voidaan myös lisätä tietoisuutta: eräässä Puolassa tarjotussa perustyöpajassa aiheena on ruoan haaskauksen ehkäiseminen.

    ·Tasapainoisen ruokavalion edistäminen vähävaraisimpien keskuudessa 14

    Jäsenvaltiot ovat sisällyttäneet elintarvikeostojen eritelmiin ravitsemuksellisia ja elintarviketurvallisuutta koskevia vaatimuksia. Ne kuulevat kumppaniorganisaatioita, työmarkkinaosapuolia, toimivaltaisia viranomaisia ja asiantuntijoita elintarvikkeista, jotka edistävät tasapainoista ruokavaliota. Elintarvikeluettelossa otetaan huomioon myös se, millaisen vastaanoton tuotteet ovat saaneet kohderyhmissä aiemmin.

    Belgia päivitti tuoteluettelonsa vuonna 2015 asettamalla etusijalle jalostamattomat ja vähemmän jalostetut tuotteet, jotka soveltuvat sellaisinaan kaikkien kulttuurien aterioihin ja innostavat loppukäyttäjiä laittamaan ruokaa. Belgiassa parannettiin tuotevalikoimaa ja päätettiin ottaa käyttöön useampia kasviproteiineja, esimerkiksi linssejä. Eläinperäisistä proteiineista päätettiin suosia kalaproteiineja, koska ne yleensä saavat paremman vastaanoton loppukäyttäjien keskuudessa.

    Tšekissä pyrittiin takaamaan elintarvikkeiden korkea laatu ottamalla tuotevalikoimassa huomioon tasapainoisen ruokavalion keskeiset tekijät. Tuotevalikoimassa painotettiin suurta lihapitoisuutta, vähäistä lisäaineiden osuutta, vähärasvaisuutta, hedelmien suurta osuutta jne. Kullekin tuotteelle myös määriteltiin aika, jonka sen on vähintään säilyttävä toimitushetken jälkeen.

    Virossa paketit eivät sisällä pähkinöitä, jotka ovat yksi yleisimmistä allergeeneista. Virossa jaettiin kala- ja lihasäilykkeitä sekä suuren ravintoarvon viljatuotteita. Elintarvikepakettien sisältö vaihtelee jakelukerroittain, jotta loppukäyttäjät saavat monipuolisempaa ravintoa.

    Espanjassa pyrittiin täyttämään loppukäyttäjien ravitsemukselliset tarpeet tarjoamalla perusravintoaineita (proteiinit, hiilihydraatit, rasva, kuidut, vitamiinit ja kivennäisaineet). Lapsille jaettiin heidän kasvunsa ja kehityksensä kannalta olennaisia elintarvikkeita.

    Suomessa asetettiin kullekin tuotteelle erityisiä laatuvaatimuksia. Esimerkiksi hernekeiton lihapitoisuuden on oltava vähintään 5 prosenttia, ja maitojauheen on sisällettävä D-vitamiinia.

    V Kumppaniorganisaatioiden edustajien kuulemiset EU:n tasolla

    Vuonna 2015 järjestettiin kaksi kuulemistilaisuutta kumppaniorganisaatioiden edustajien kanssa EU:n tasolla.

    Ensimmäinen kokous pidettiin 9. maaliskuuta 2015. Komissio selosti FEAD:n pääpiirteitä ja esitti yleiskatsauksen uusien varojen ohjelmasuunnittelun tuloksiin. Kokouksessa keskusteltiin myös FEAD-verkoston valmistelujen tilasta. Osallistujat toivat esiin eri aiheita, erityisesti haasteita, jotka liittyivät kumppaneiden osallistumiseen FEAD-tuen toimittamiseen kansallisella tasolla.

    Toinen kokous pidettiin 16. marraskuuta 2015. Komissio esitteli keskustelua varten tiivistelmäluonnoksen FEAD:n vuotuisista täytäntöönpanokertomuksista, jotka jäsenvaltiot olivat toimittaneet. Tätä seurasi keskustelu FEAD:n (ja ESR:n) varojen käyttöönotosta muuttoliikekriisiin vastaamiseksi. Lopuksi esiteltiin FEAD-verkoston keskeiset piirteet.

    VI Päätelmä

    Eurooppa 2020 -strategian yleistavoitteena on vähentää köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevien henkilöiden lukumäärää ainakin 20 miljoonalla. Tämä osoittaa, miten tärkeänä EU pitää köyhyyden torjumista. Komissio tukee jäsenvaltioiden pyrkimyksiä vähentää köyhyysvaarassa olevien henkilöiden lukumäärää, muun muassa FEAD:n avulla. Köyhyys on kuitenkin monimutkainen asia, joka edellyttää yhdennettyä lähestymistapaa. Siksi on ratkaisevan tärkeää, että ESR-toimet ja muut EU:n ja kansallisen tason välineet ja toimenpiteet täydentävät toisiaan. Koska FEAD-resurssit ovat rajalliset, se keskittyy erityisesti köyhyyden lieventämiseen ja sosiaalisen osallisuuden edistämiseen. Tätä varten se muun muassa luo yhteyksiä muihin käytettävissä oleviin yksiköihin. FEAD-toimet voivat merkitä ensimmäistä askelta pois köyhyyden polulta.

    FEAD-tuen uudet mallit tarjoavat entistä useampia avun muotoja, mikä on ennakkoedellytys räätälöidyn lähestymistavan soveltamiselle autettaessa tiettyjä kohderyhmiä. Vuoden 2015 kokemukset osoittavat, että kohderyhmään voi kuulua turvapaikanhakijoita ja pakolaisia sekä marginalisoituneiden yhteisöjen edustajia, kuten romaneja. FEAD antaa panoksensa myös elintarvikejätteen vähentämiseen lisäämällä kumppaniorganisaatioiden valmiuksia ja lujittamalla mahdollisten elintarvikelahjoittajien ja aineellisen avun lahjoittajien luottamusta.

    Vuoden 2015 kertomukset antavat rohkaisevia tuloksia, jotka kuitenkin jakautuvat epätasaisesti. Vuoden loppuun mennessä 12 jäsenvaltiota ei vielä ollut saavuttanut alustavia tuloksia. Tämä osoittaa, että joissakin tapauksissa ohjelman hyväksymisen ja toimien toteuttamisen välillä on kulunut yli vuosi. Jotta FEAD voisi käyttää täyden potentiaalinsa, vuoden 2016 kertomuksista on käytävä ilmi, että jäsenvaltioiden suuri enemmistö on saavuttanut tuloksia.

    Vuoden 2015 kertomukset osoittavat, että jäsenvaltioissa ilmeni pian ohjelmien käynnistämisen jälkeen monenlaisia ongelmia, joihin tartuttiin erityisillä toimenpiteillä. Toimenpideohjelmia muutettiin joiltakin osin jäsenvaltion kattavuuden optimoimiseksi ja sen varmistamiseksi, että FEAD-toimet olisivat helposti kohderyhmän käytettävissä. On erityisen tärkeää, että ongelmat ratkaistaan tehokkaasti. FEAD oli alun perinkin suunniteltu yksinkertaisesti hallinnoitavaksi välineeksi, jolla kyetään tarttumaan kiireellisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. FEAD-toimien toteuttaminen voi käytännössä olla sujuvaa vain, jos yksinkertaistettuja lainsäädännöllisiä vaatimuksia sovelletaan yksittäisten toimien tasolla. Tästä syystä on tärkeää myös hyödyntää kaikkia käytettävissä olevia mahdollisuuksia vaihtaa kokemuksia ja hyviä käytäntöjä sekä ohjelmasta vastaavien viranomaisten että kumppaniorganisaatioiden tasolla kaikkien olemassa olevien kanavien kautta. Näitä kanavia ovat FEAD-asiantuntijaryhmä, FEAD-verkosto ja säännölliset sidosryhmien kuulemiset kansallisella ja EU:n tasolla.

    Vuoden 2016 täytäntöönpanokertomuksissa jäsenvaltiot esittävät ensimmäistä kertaa arvion siitä, miten ohjelmilla on kyetty edistämään FEAD:n erityis- ja kokonaistavoitteiden saavuttamista. Seuraavassa komission laatimassa tiivistelmässä voidaan tämän tiedon avulla arvioida yksityiskohtaisemmin kaikkia FEAD:n tavoitteisiin liittyviä kumulatiivisia tuloksia ja vaikutuksia.

    (1)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 223/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta (EUVL L 72, 12.3.2014, s. 1).

    (2)

    Asetuksen (EU) N:o 223/2014 mukaan jäsenvaltiot voivat toteuttaa molemmat ohjelmat samaan aikaan. Kaikki jäsenvaltiot ovat kuitenkin tähän asti toteuttaneet ohjelmista ainoastaan toisen.

    (3)

    Asetuksen (EU) N:o 223/2014 13 artiklan 1 kohta.

    (4)

    Komissio hyväksyi jäsenvaltioiden vuoden 2015 kertomuksista viimeisimmän 3. helmikuuta 2017. Kyseisestä päivämäärästä puolestaan määräytyi ajankohta tälle komission kertomukselle.

    (5)

    Asetuksen (EU) N:o 223/2014 13 artiklan 9 kohta.

    (6)

    Komission delegoitu asetus (EU) N:o 532/2014, annettu 13. maaliskuuta 2014 (EUVL L 148, 20.5.2014 s. 54); komission delegoitu asetus (EU) N:o 1255/2014, annettu 17. heinäkuuta 2014 (EUVL L 337, 25.11.2014, s. 46); komission delegoitu asetus (EU) 2015/1972, annettu 8. heinäkuuta 2015 (EUVL L 293, 10.11.2015, s. 11); komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 463/2014, annettu 5. toukokuuta 2014 (EUVL L 134, 7.5.2014, s. 32); komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/212, annettu 11. helmikuuta 2015 (EUVL L 36, 12.2.2015, s. 1); komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/341, annettu 20. helmikuuta 2015 (EUVL L 60, 4.3.2015, s. 1); komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/1386, annettu 12. elokuuta 2015 (EUVL L 214, 13.8.2015, s. 9); komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/1976, annettu 8. heinäkuuta 2015, (EUVL L 293, 10.11.2015, s. 26).

    (7)

      http://ec.europa.eu/esf/main.jsp?catId=67&langId=en&newsId=2336  

    (8)

    COM (2016)605 final.

    (9)

    Niitä ei kuitenkaan rahoitettu FEAD:sta.    

    (10)

    Asetuksen (EU) N:o 223/2014 35 artikla.

    (11)

    Asetuksen (EU) N:o 223/2014 5 artiklan 6 kohta.

    (12)

    Asetuksen (EU) N:o 223/2014 5 artiklan 11 kohta.

    (13)

    Asetuksen (EU) N:o 223/2014 5 artiklan 13 kohta.

    (14)

    Asetuksen (EU) N:o 223/2014 5 artiklan 13 kohta.

    Top

    Bryssel 28.7.2017

    COM(2017) 404 final

    LIITE

    Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahaston yhteisille indikaattoreille ilmoitetut arvot vuonna 2015

    asiakirjaan

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Tiivistelmä vuotuisista täytäntöönpanokertomuksista, jotka koskevat vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta vuonna 2015 yhteisrahoitettuja toimenpideohjelmia


    EUROOPAN
    KOMISSIO

    Bryssel 28.7.2017

    COM(2017) 404 final

    ANNEX 1

     

    LIITE

    asiakirjaan

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Tiivistelmä vuotuisista täytäntöönpanokertomuksista, jotka koskevat vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta vuonna 2015 yhteisrahoitettuja toimenpideohjelmia

    Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahaston yhteisille indikaattoreille ilmoitetut arvot vuonna 2015

    I Yhteiset panosindikaattorit (toimenpideohjelmat I ja II) vuosina 2014–2020

    Jäsenvaltio

    1

    2

    2a

    2b

    3

    Toimenpiteiden tukiedellytykset määrittävissä asiakirjoissa hyväksyttyjen tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä (euroa)  1

    Toimenpiteiden täytäntöönpanosta tuensaajille aiheutuneiden ja maksettujen tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä

    (euroa)

    Elintarvikeapuun liittyvien toimenpiteiden täytäntöönpanosta tuensaajille aiheutuneiden ja maksettujen tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä

    (euroa)

    Perushyödykkeisiin liittyvien toimenpiteiden täytäntöönpanosta tuensaajille aiheutuneiden ja maksettujen tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä (euroa)

    Komissiolle ilmoitettujen tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä (euroa)

    Ajanjakso

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    AT

    2 910 741

    2 910 741

    2 302 674

    2 302 674

    -

    -

    2 173 950

    2 173 950

    0

    0

    BE

    13 282 352

    25 977 589

    6 170 521

    15 969 586

    5 705 688

    15 392 776

    0

    0

    0

    0

    BG

    22 238 451

    22 238 451

    1 756 863

    1 756 863

    1 756 863

    1 756 863

    -

    -

    0

    0

    CY

    3 309

    7 363

    0

    0

    -

    -

    0

    0

    0

    0

    CZ

    2 545 308

    2 545 308

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    DE

    0

    0

    0

    0

    -

    -

    -

    -

    0

    0

    DK

    0

    0

    0

    0

    -

    -

    -

    -

    0

    0

    EE

    1 365 193

    1 365 193

    1 359 647

    1 359 647

    1 359 647

    1 359 647

    -

    -

    519 018

    519 018

    ES

    86 754 423

    127 094 423

    80 818 407

    118 426 437

    77 334 788

    114 737 751

    -

    -

    0

    0

    FI

    6 401 754

    6 401 754

    1 595 957

    1 595 957

    1 507 125

    1 507 125

    -

    -

    0

    0

    FR

    79 801 116

    156 678 947

    67 754 637

    105 984 868

    67 754 637

    105 984 868

    -

    -

    44 426 884

    44 426 884

    GR

    2 592 814

    2 592 814

    2 151 320

    2 151 320

    1 927 582

    1 927 582

    223 738

    223 738

    0

    0

    HR

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    HU

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IE

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IT

    71 500 000

    111 500 000

    52 023 915

    52 023 915

    52 023 915

    52 023 915

    0

    0

    0

    0

    LT

    16 417 000

    28 023 522

    13 124 243

    16 519 966

    13 124 243

    16 519 966

    0

    0

    0

    0

    LU

    582 471

    1 053 031

    253 907

    266 327

    104 020

    104 020

    54 188

    54 188

    0

    0

    LV

    6 621 938

    13 114 034

    3 087 601

    3 166 465

    2 501 289

    2 501 289

    274 231

    274 231

    1 405 538

    1 405 538

    MT

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    -

    -

    0

    0

    NL

    4 471 108

    4 510 788

    134 342

    174 022

    -

    -

    -

    -

    0

    0

    PL

    80 003 086

    89 302 607

    53 225 776

    53 225 776

    51 747 995

    51 747 995

    -

    -

    0

    0

    PT

    11 157 987

    22 315 928

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RO

    0

    122 997 381

    100 793 293

    107 971 343

    100 793 293

    107 971 343

    0

    0

    0

    0

    SE

    5 339 914

    5 339 914

    59 351

    59 351

    -

    -

    -

    -

    0

    0

    SI

    5 000 000

    6 500 000

    1 477 073

    1 478 879

    1 429 656

    1 429 656

    -

    -

    0

    0

    SK

    282 738

    282 738

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Yhteensä

    419 271 703

    752 752 528

    388 089 526

    484 433 396

    379 070 740

    474 964 796

    2 726 107

    2 726 107

    46 351 439

    46 351 439

    II Yhteiset tuotosindikaattorit jaetulle elintarvikeavulle (toimenpideohjelma I) vuosina 2014–2020

    Jäsenvaltio

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    Hedelmien ja vihannesten määrä (tonnia)  2

    Lihan, kananmunien, kalan ja äyriäisten määrä (tonnia)

    Jauhojen, leivän, perunoiden, riisin ja muiden tärkkelystuotteiden määrä (tonnia)

    Sokerin määrä (tonnia)

    Maitotuotteiden määrä (tonnia)

    Rasvojen ja öljyjen määrä (tonnia)

    Ajanjakso

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    AT

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    BE

    1 101

    1 617

    390

    972

    1 079

    1 854

    0

    0

    3 177

    5 331

    1 147

    1 278

    BG

    97

    97

    85

    85

    189

    189

    1

    1

    35

    35

    12

    12

    CY

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    CZ

    1

    1

    2

    2

    1

    1

    0

    0

    0,3

    0,3

    1

    1

    EE

    33

    33

    217

    217

    224

    224

    84

    84

    0

    0

    82

    82

    ES

    11 109

    16 737

    3 866

    3 866

    12 445

    28 730

    0

    0

    27 748

    37 336

    4 808

    4 808

    FI

    0

    0

    60

    60

    410

    410

    0

    0

    47

    47

    0

    0

    FR

    7 953

    14 183

    3 543

    5 912

    10 925

    21 163

    2 753

    5 356

    40 002

    77 148

    4 047

    6 986

    GR

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    HR

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    HU

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IE

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IT

    12 197

    12 197

    1 306

    1 306

    20 634

    20 634

    3 777

    3 777

    33 823

    33 823

    4 641

    4 641

    LT

    75

    75

    186

    329

    3 669

    6 058

    907

    1 278

    183

    183

    541

    967

    LU

    120

    120

    50

    50

    106

    106

    38

    38

    169

    169

    44

    44

    LV

    0

    0

    71

    71

    942

    942

    71

    71

    114

    114

    143

    143

    MT

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    PL

    9 210

    9 210

    8 785

    9 283

    16 354

    17 281

    7 576

    8 823

    13 843

    15 084

    4 470

    5 089

    PT

    1 368

    2 585

    984

    1 843

    1 928

    3 686

    539

    981

    2 982

    5 492

    449

    1 370

    RO

    0

    0

    17 758

    22 210

    36 664

    45 854

    11 457

    14 329

    0

    0

    11 457

    14 329

    SI

    0

    0

    0

    0

    1 087

    1 158

    0

    0

    665

    814

    132

    147

    SK

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Yhteensä

    43 263

    56 855

    37 303

    46 206

    106 656

    148 291

    27 203

    34 738

    122 789

    175 576

    31 973

    39 898



       

    Jäsenvaltio

    10

    11

    11 a

    11b

    12

    13

    Einesten ja muiden elintarvikkeiden (jotka eivät sisälly muihin luokkiin) määrä (tonnia)

    Jaetun elintarvikeavun kokonaismäärä (tonnia)

    Niiden elintarvikkeiden osuus, joiden osalta toimenpideohjelmasta maksettiin vain kuljetus, jakelu ja varastointi (prosenttia)

    FEAD:sta yhteisrahoitettujen elintarvikkeiden osuus kumppaniorganisaatioiden jakamien elintarvikkeiden kokonaismäärästä (prosenttia) 3

    Niiden jaettujen aterioiden kokonaismäärä, jotka rahoitettiin osittain tai kokonaan toimenpideohjelmasta 4

    Niiden jaettujen elintarvikepakettien kokonaismäärä, jotka rahoitettiin osittain tai kokonaan toimenpideohjelmasta 5

    Ajanjakso

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    2015

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    AT

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    BE

    792

    1 241

    7 685

    12 294

    -

    50

    514 203

    2 084 725

    1 695 777

    3 073 265

    BG

    23

    23

    442

    442

    -

    0

    466 609

    466 609

    0

    0

    CY

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    CZ

    1

    1

    7

    7

    -

    50

    0

    0

    1 627

    1 627

    EE

    68

    68

    708

    708

    0

    45

    0

    0

    40 050

    40 050

    ES

    21 602

    38 880

    81 578

    130 357

    -

    100

    28 694 973

    47 017 773

    3 118 008

    7 358 008

    FI

    81

    81

    598

    598

    -

    41

    6 608

    6 608

    74 285

    74 285

    FR

    4 864

    9 198

    74 087

    139 946

    -

    29

    0

    0

    76 250 118

    149 032 015

    GR

    0

    0

    0

    0

    -

    0

    0

    0

    0

    0

    HR

    0

    0

    0

    0

    -

    0

    0

    0

    0

    0

    HU

    0

    0

    0

    0

    -

    0

    0

    0

    0

    0

    IE

    0

    0

    0

    0

    -

    0

    0

    0

    0

    0

    IT

    11 140

    11 140

    87 517

    87 517

    0

    63

    16 981 240

    16 981 240

    51 876 352

    51 876 352

    LT

    365

    365

    5 925

    9 255

    -

    59

    0

    0

    1 468 371

    2 224 031

    LU

    647

    647

    1 174

    1 174

    51

    14

    0

    0

    8 338

    8 338

    LV

    0

    0

    1 341

    1 341

    -

    83

    2 205

    2 205

    285 362

    285 362

    MT

    0

    0

    0

    0

    -

    0

    0

    0

    0

    0

    PL

    0

    0

    60 238

    64 770

    -

    61

    336 668

    336 668

    6 303 877

    6 917 035

    PT

    0

    0

    8 250

    15 957

    -

    0

    0

    0

    408 737

    857 423

    RO

    0

    0

    77 336

    96 722

    -

    100

    0

    0

    5 743 190

    7 179 209

    SI

    0

    0

    1 884

    2 119

    -

    40

    0

    0

    794 347

    815 472

    SK

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Yhteensä

    39 583

    61 645

    408 770

    563 208

    -

    -

    47 002 506

    66 895 828

    148 068 439

    229 742 472

    III Yhteiset tulosindikaattorit jaetulle elintarvikeavulle 6 (toimenpideohjelma I) vuosina 2014–2020

    Jäsenvaltio

    14

    14 a

    14b

    14c

    14d

    14e

    14f

    Elintarvikeapua saavien henkilöiden kokonaismäärä

    Enintään 15-vuotiaiden lukumäärä

    Vähintään 65-vuotiaiden lukumäärä

    Naisten lukumäärä

    Maahanmuuttajien, ulkomaalaistaustaisten ja vähemmistöihin kuuluvien lukumäärä

    Vammaisten lukumäärä

    Asunnottomien lukumäärä

    Ajanjakso

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    AT

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    BE

    273 121

    498 670

    70 143

    131 311

    19 241

    34 133

    89 980

    159 569

    99 111

    186 129

    5 858

    10 871

    11 021

    32 370

    BG

    6 536

    6 536

    562

    562

    2 094

    2 094

    3 559

    3 559

    2 268

    2 268

    1 537

    1 537

    101

    101

    CY

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    CZ

    1 916

    1 916

    436

    436

    98

    98

    364

    364

    152

    152

    54

    54

    1 015

    1 015

    EE

    26 608

    26 608

    8 887

    8 887

    412

    412

    13 503

    13 503

    4 636

    4 636

    3 555

    3 555

    1 022

    1 022

    ES

    1 676 836

    3 864 822

    470 689

    1 104 834

    108 619

    259 494

    844 463

    2 008 472

    442 974

    1 069 857

    32 407

    73 322

    30 132

    70 750

    FI

    113 191

    113 191

    20 117

    20 117

    23 011

    23 011

    34 756

    34 756

    6 608

    6 608

    1 530

    1 530

    304

    304

    FR

    4 166 337

    8 214 149

    1 423 018

    2 894 166

    179 640

    430 441

    1 978 105

    4 397 395

    0

    0

    0

    0

    1 010 198

    1 010 198

    GR

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    HR

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    HU

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IE

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IT

    2 809 131

    2 809 131

    856 879

    856 879

    309 205

    309 205

    1 334 337

    1 334 337

    1 348 383

    1 348 383

    50 564

    50 564

    112 365

    112 365

    LT

    250 560

    522 673

    57 688

    114 961

    9 138

    9 138

    83 898

    151 106

    2 616

    3 612

    18 866

    32 559

    566

    566

    LU

    9 243

    9 243

    2 824

    2 824

    135

    135

    5 008

    5 008

    6 397

    6 397

    310

    310

    42

    42

    LV

    68 876

    68 876

    17 782

    17 782

    5 991

    5 991

    41 036

    41 036

    1 445

    1 445

    7 598

    7 598

    358

    358

    MT

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    PL

    1 678 367

    2 053 256

    542 796

    673 686

    97 883

    118 737

    836 645

    1 037 488

    30 338

    34 812

    245 516

    299 991

    34 750

    42 216

    PT

    408 737

    857 423

    96 529

    208 051

    42 630

    87 670

    173 853

    368 896

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RO

    2 449 049

    3 061 311

    493 959

    617 234

    589 296

    733 324

    1 142 282

    1 427 853

    0

    0

    408 627

    507 681

    0

    0

    SI

    181 699

    202 824

    41 086

    44 124

    21 413

    23 707

    93 469

    104 185

    16 225

    16 562

    5 667

    5 869

    1 822

    1 840

    SK

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Yhteensä

    14 120 207

    22 310 629

    4 103 395

    6 695 854

    1 408 806

    2 037 590

    6 675 258

    11 087 527

    1 961 153

    2 680 861

    782 089

    995 441

    1 203 696

    1 273 147



    IV Yhteiset tuotosindikaattorit jaetuille perushyödykkeille (toimenpideohjelma I) vuosina 2014–2020

    Jäsenvaltio

    15

    15 a

    15b

    15c

    Jaettujen tavaroiden rahallinen kokonaisarvo (euroa)

    Lapsille tarkoitettujen tavaroiden rahallinen kokonaisarvo (euroa)

    Asunnottomille tarkoitettujen tavaroiden rahallinen kokonaisarvo (euroa)

    Muille kohderyhmille tarkoitettujen tavaroiden rahallinen kokonaisarvo (euroa)

    Ajanjakso

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    AT

    2 250 523

    2 250 523

    2 250 523

    2 250 523

    0

    0

    0

    0

    BE

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    BG

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    CY

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    CZ

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    EE

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    ES

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    FI

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    FR

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    GR

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    HR

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    HU

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IE

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IT

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    LT

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    LU

    54 188

    54 188

    0

    0

    0

    0

    54 188

    54 188

    LV

    191 693

    191 693

    191 693

    191 693

    0

    0

    0

    0

    MT

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    PL

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    PT

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RO

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    SI

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    SK

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Yhteensä

    2 496 404

    2 496 404

    2 442 216

    2 442 216

    0

    0

    54 188

    54 188

    (16)

    Lapsille jaetut tavaraluokat 7

    AT

    BE

    BG

    CY

    CZ

    EE

    ES

    FI

    FR

    GR

    HR

    HU

    IE

    IT

    LT

    LU

    LV

    MT

    PL

    PT

    RO

    SI

    SK

    16 a

    Vauvanvaatteet ja -varusteet

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    Ei

    -

    -

    -

    -

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    -

    -

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    16b

    Koululaukut

    Kyllä

    Ei

    -

    Ei

    Ei

    -

    -

    -

    -

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    -

    -

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    16c

    Lehtiöt, vihot, kynät, maalausvälineet ja muut koulutarvikkeet (muut kuin vaatteet)

    Kyllä

    Ei

    -

    Ei

    Ei

    -

    -

    -

    -

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    -

    -

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    16d

    Liikuntavarusteet (esim. urheilukengät, trikoot, uimapuvut)

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    Ei

    -

    -

    -

    -

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    -

    -

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    16e

    Vaatteet (esim. talvitakit, kengät, koulupuvut)

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    Ei

    -

    -

    -

    -

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    -

    -

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    (17)

    Asunnottomille jaetut tavaraluokat 8

    AT

    BE

    BG

    CY

    CZ

    EE

    ES

    FI

    FR

    GR

    HR

    HU

    IE

    IT

    LT

    LU

    LV

    MT

    PL

    PT

    RO

    SI

    SK

    17 a

    Makuupussit/huovat

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    Ei

    -

    -

    -

    -

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    -

    -

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    17b

    Keittiövarusteet (esim. kattilat, pannut, ruokailuvälineet)

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    Ei

    -

    -

    -

    -

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    -

    -

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    17c

    Vaatteet (esim. talvitakit, kengät)

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    Ei

    -

    -

    -

    -

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    -

    -

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    17d

    Liinavaatteet (pyyhkeet, vuodevaatteet)

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    Ei

    -

    -

    -

    -

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    -

    -

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    17e

    Hygieniatarvikkeet (esim. ensiapusetti, saippua, hammasharja, kertakäyttöinen partahöylä)

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    Ei

    -

    -

    -

    -

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    -

    -

    Ei

    Ei

    -

    Ei

    V Yhteiset tulosindikaattorit jaetuille perushyödykkeille 9 (toimenpideohjelma I) vuosina 2014–2020

    Jäsenvaltio

    19

    19 a

    19b

    19c

    19d

    19e

    19f

    Perushyödykeapua saavien henkilöiden kokonaismäärä

    Enintään 15-vuotiaiden lukumäärä

    Vähintään 65-vuotiaiden lukumäärä

    Naisten lukumäärä

    Maahanmuuttajien, ulkomaalaistaustaisten ja vähemmistöihin kuuluvien lukumäärä

    Vammaisten lukumäärä

    Asunnottomien lukumäärä

    Ajanjakso

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    AT

    33 213

    33 213

    30 493

    30 493

    0

    0

    15 942

    15 942

    10 628

    10 628

    0

    0

    0

    0

    BE

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    BG

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    CY

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    CZ

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    EE

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    ES

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    FI

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    FR

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    GR

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    HR

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    HU

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IE

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IT

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    LT

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    LU

    9 243

    9 243

    2 824

    2 824

    135

    135

    5 008

    5 008

    6 397

    6 397

    310

    310

    42

    42

    LV

    25 675

    25 675

    17 782

    17 782

    0

    0

    3 718

    3 718

    804

    804

    917

    917

    0

    0

    MT

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    PL

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    PT

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RO

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    SI

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    SK

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Yhteensä

    68 131

    68 131

    51 099

    51 099

    135

    135

    24 668

    24 668

    17 829

    17 829

    1 227

    1 227

    42

    42

    VI Yhteiset tuotosindikaattorit sosiaalisen osallisuuden edistämiseen tarkoitetulle tuelle (toimenpideohjelma II) vuosina 2014–2020

    Jäsenvaltio

    20

    20 a

    20b

    20c

    20d

    20e

    20f

    Sosiaalisen osallisuuden edistämiseen tarkoitettua tukea saavien henkilöiden kokonaismäärä

    Enintään 15-vuotiaiden lukumäärä

    Vähintään 65-vuotiaiden lukumäärä

    Naisten lukumäärä

    Maahanmuuttajien, ulkomaalaistaustaisten ja vähemmistöihin kuuluvien lukumäärä

    Vammaisten lukumäärä

    Asunnottomien lukumäärä

    Ajanjakso

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    2015

    Kertymä

    DE

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    DK

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    NL

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    SE

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Yhteensä

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    (1)

    Jäsenvaltiot voivat muuttaa indikaattorille ilmoitettuja arvoja edellisvuosilta. Sarakkeessa ”Kertymä” on laskettu yhteen kustakin indikaattorista ilmoitetut arvot vuodesta 2014 alkaen, ja se kattaa mahdolliset muutokset, joita jäsenvaltiot ovat tehneet vuodelta 2014 ilmoitettuihin arvoihin vuoden 2015 täytäntöönpanokertomuksissaan.

    (2)

    Indikaattorit 4–11 kattavat kaikki tuotteet riippumatta niiden tarjoamismuodosta (esimerkiksi tuore, tölkitetty ja pakastettu).

    (3)

    Tämän indikaattorin arvot määritetään kumppaniorganisaatioiden tekemien tietoon perustuvan arvion perusteella.

    (4)

    ’Ateria’ voidaan määritellä kumppaniorganisaation/toimenpiteen/hallintoviranomaisen tasolla. Tämän indikaattorin arvot määritetään kumppaniorganisaatioiden tekemän arvion perusteella.

    (5)

    ’Elintarvikepaketti’ voidaan määritellä kumppaniorganisaation/toimenpiteen/hallintoviranomaisen tasolla. Pakettien ei tarvitse olla standardoituja koon tai sisällön suhteen. Tämän indikaattorin arvot määritetään kumppaniorganisaatioiden tekemän arvion perusteella.

    (6)

    Näiden indikaattoreiden arvot määritetään kumppaniorganisaatioiden tekemän tietoon perustuvan arvion perusteella. Arvojen ei odoteta eikä edellytetä perustuvan loppukäyttäjien toimittamiin tietoihin. Ilmoitettuja arvoja on pidettävä karkeina arvioina tukitapausten lukumäärästä eikä yksittäisten tuensaajien lukumäärästä.

    (7)

    Luettelo sisältää kaikki merkitykselliset luokat, jotka kattavat vähintään 75 prosenttia jaetuista tavaroista.

    (8)

    Luettelo sisältää kaikki merkitykselliset luokat, jotka kattavat vähintään 75 prosenttia jaetuista tavaroista.

    (9)

    Näiden indikaattoreiden arvot määritetään kumppaniorganisaatioiden tekemän tietoon perustuvan arvion perusteella. Arvojen ei odoteta eikä edellytetä perustuvan loppukäyttäjien toimittamiin tietoihin. Ilmoitettuja arvoja on pidettävä karkeina arvioina tukitapausten lukumäärästä eikä yksittäisten tuensaajien lukumäärästä.

    Top