Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0364

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMELLE EUROOPAN KEHITYSRAHASTON TILINPÄÄTÖS - VARAINHOITOVUOSI 2016

COM/2017/0364 final

Bryssel 26.6.2017

COM(2017) 364 final

KOMISSION TIEDONANTO

EUROOPAN KEHITYSRAHASTON TILINPÄÄTÖS - VARAINHOITOVUOSI 2016


EKR:N RAHOITUKSEN TOTEUTUMISTA KOSKEVA KERTOMUS    

VUOTUINEN TÄYTÄNTÖÖNPANOKERTOMUS –EUROOPAN INVESTOINTIPANKIN HALLINNOIMAT VARAT 83

 

VARMENNUSLAUSUMA

Euroopan kehitysrahaston varainhoitovuoden 2016 tilinpäätös on laadittu yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavan varainhoitoasetuksen IX osaston säännösten sekä tilinpäätöslaskelmien liitteessä esitettyjen tilinpäätöksen laadintaperiaatteiden, -sääntöjen ja -menetelmien mukaisesti.

Ilmoitan olevani vastuussa Euroopan kehitysrahaston tilinpäätöksen laatimisesta ja esittämisestä yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavan varainhoitoasetuksen 20 artiklan mukaisesti.

Olen saanut tulojen ja menojen hyväksyjiltä sekä Euroopan investointipankilta kaikki näiden oikeiksi vakuuttamat tiedot, jotka tarvitaan laadittaessa tilinpäätöstä, josta käyvät ilmi Euroopan kehitysrahaston varat ja velat sekä sen talousarvion toteuttaminen.

Edellä mainittujen tietojen perusteella ja tehtyäni tarpeellisiksi katsomani tarkistukset ennen kuin varmensin tilinpäätöksen allekirjoituksellani, vakuutan olevani riittävän varma siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan Euroopan kehitysrahaston taloudellisesta asemasta.

[allekirjoitus]

Rosa ALDEA BUSQUETS

Tilinpitäjä

23. kesäkuuta 2017

EUROOPAN KEHITYSRAHASTOJEN VAROJEN KÄYTTÖ JA NIITÄ KOSKEVA KIRJANPITO

1.TAUSTAA

Euroopan unioni (jäljempänä ”EU”) tekee yhteistyötä useiden kehitysmaiden kanssa. Tämän yhteistyön päätavoitteena on tukea talouteen, yhteiskuntaan ja ympäristöön liittyvää kehitystä, ja sen pitkän aikavälin tärkeimpänä tavoitteena on köyhyyden vähentäminen ja poistaminen. Tähän tavoitteeseen pyritään antamalla yhteistyökumppaneille kehitysapua ja teknistä tukea. EU laatii tässä tarkoituksessa yhdessä kumppanimaiden kanssa yhteistyöstrategioita ja osoittaa varoja niiden toteuttamista varten. Kehitysyhteistyöhön osoitetut EU:n varat ovat peräisin kolmesta lähteestä, jotka ovat

-EU:n talousarvio

-Euroopan kehitysrahasto

-Euroopan investointipankki.

Euroopan kehitysrahasto (jäljempänä ”EKR”) on tärkein väline, jolla EU tukee Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden (jäljempänä ”AKT-valtiot”) sekä merentakaisten maiden ja alueiden (jäljempänä myös ”MMA”) kanssa tehtävää kehitysyhteistyötä.

EKR ei saa rahoitusta EU:n talousarviosta, vaan sen rahoittajina ovat jäsenvaltiot. Se on perustettu neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden edustajien sisäisellä sopimuksella, ja sen hallinnoinnista vastaa erityiskomitea. EKR:n varoilla katettavien toimenpiteiden rahoituksen toteuttamisesta vastaa Euroopan komissio (jäljempänä ”komissio”) ja investointikehyksen hallinnoinnista Euroopan investointipankki (jäljempänä ”EIP”).

AKT-valtioille ja merentakaisille maille ja alueille myönnettävä maantieteellinen tuki rahoitetaan myös vuosina 2014–2020 pääasiassa EKR:n varoilla. Kukin EKR-sopimus tehdään yleensä noin viideksi vuodeksi, ja kuhunkin EKR:oon sovelletaan omaa varainhoitoasetusta, jossa säädetään kyseisen rahaston tilinpäätöslaskelmien laadinnasta. Jokaisesta EKR:sta laaditaan erilliset tilinpäätöslaskelmat siltä osin kuin on kyse niistä EKR:n varoista, joita komissio hallinnoi. Lisäksi laaditaan konsolidoidut tilinpäätöslaskelmat, joiden tarkoituksena on antaa kokonaiskuva komission vastuulla olevien varojen tilanteesta.

Neuvostossa kokoontuneet EKR:oon osallistuvien jäsenvaltioiden edustajat allekirjoittivat 11. EKR:a koskevan sisäisen sopimuksen 1 kesäkuussa 2013. Se tuli voimaan 1. maaliskuuta 2015. Jotta varmistetaan jatkuvuus siirryttäessä 10. EKR:sta 11. EKR:oon, komissio ehdotti siirtymätoimenpiteitä eli ns. siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyä 2 . Siirtymävaiheen rahoitusjärjestely esitetään osana 11. EKR:a.

Samaan aikaan muutettiin 10. EKR:n varainhoitoasetusta 3 ja hyväksyttiin siirtymäkautta koskeva uusi varainhoitoasetus 4 . Nämä säädökset tulivat voimaan 30. toukokuuta 2014. Neuvosto hyväksyi 11.EKR:n varainhoitoasetuksen 5 ja sen täytäntöönpanosäännöt 6 2. maaliskuuta 2015. Nämä säädökset tulivat voimaan 6. maaliskuuta 2015.

AKT–EU-kumppanuussopimuksella luotiin investointikehys, jonka hallinnoinnista vastaa EIP. Kehyksellä tuetaan yksityisen sektorin kehittämistä AKT-valtioissa. Siitä rahoitetaan sen vuoksi etenkin (mutta ei ainoastaan) yksityisiä investointeja. Kehys suunniteltiin jatkuvaksi rahastoksi, jotta lainojen takaisinmaksusta saatavat varat voidaan investoida uudelleen. Rahastoon kertyy näin varoja jatkuvasti, ja se on taloudellisesti omavarainen. Koska komissio ei vastaa investointikehyksen hallinnoinnista, kehystä ei ole konsolidoitu tilinpäätöksen ensimmäiseen osaan, joka käsittää Euroopan kehitysrahaston tilinpäätöslaskelmat sekä niihin liittyvän selvityksen rahoituksen toteutumisesta. Investointikehyksen tilinpäätöslaskelmat esitetään tilinpäätöksessä kuitenkin erillisessä osassa (osa II), jotta EKR:sta myönnetystä kehitysavusta voitaisiin antaa kattava kokonaiskuva 7 .

2.MITEN EKR RAHOITETAAN?

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 2. joulukuuta 2013 pitämässään kokouksessa monivuotisen rahoituskehyksen vuosiksi 2014–2020. Samalla se päätti, että AKT-valtioiden kanssa tehtävää maantieteellistä yhteistyötä ei oteta EU:n talousarvioon vaan että sitä rahoitetaan nykyisestä hallitustenväliseen järjestelyyn perustavasta EKR:sta.

EU:n talousarvio laaditaan vuosittain, ja vuotuisperiaatteen mukaan menot ja tulot budjetoidaan ja hyväksytään aina vuodeksi kerrallaan. EKR:n toiminta perustuu EU:n talousarviosta poiketen monivuotisuuteen. Jokainen EKR toteutetaan kokonaisrahastona, josta osoitetaan varoja kehitysyhteistyöhön yleensä viiden vuoden ajan. Koska varat on tarkoitettu useamman vuoden jaksoksi, ne voidaan käyttää milloin tahansa EKR:n voimassaoloaikana. Se, ettei EKR:n talousarvio noudata vuotuisperiaatetta, näkyy talousarvion toteuttamista koskevissa selvityksissä, joissa EKR:n määrärahojen toteutumista arvioidaan suhteessa EKR:n kokonaisvaroihin.

EKR:n varat saadaan EU:n jäsenvaltioilta erikseen sovittuina maksuina. Jäsenvaltioiden edustajien kesken järjestetään hallitusten välisellä tasolla noin viiden vuoden välein tapaaminen, jossa päätetään rahastolle osoitettavasta kokonaismäärästä ja jossa tarkastellaan, miten varat on käytetty. Rahaston hallinnointi annetaan tämän jälkeen tehtäväksi komissiolle, joka hallinnoi varoja unionin kehitysyhteistyöpolitiikan mukaisesti. Koska jäsenvaltioilla on EU:n tasolla toteutettavien toimien rinnalla omaa kehitys- ja avustustoimintaa, niiden on koordinoitava oma toimintansa EU:n toimien kanssa varmistaakseen, että jäsenvaltioiden ja EU:n toimet täydentävät toisiaan.

Jäsenvaltiot voivat maksamiensa rahoitusosuuksien lisäksi osallistua yhteisrahoitusjärjestelyihin tai suorittaa vapaaehtoisia lisärahoitusosuuksia EKR:oon.

3.TILINPÄÄTÖSRAPORTOINTI

3.1.TILINPÄÄTÖS

EKR:n tilinpäätös laaditaan EKR:n varainhoitoasetuksen 46 artiklan mukaisesti suoriteperusteisena. Laadintasäännöt perustuvat julkisen sektorin kansainvälisiin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS). Komission tilinpitäjän antamia kirjanpito- ja tilinpäätössääntöjä noudatetaan kaikissa EU:n toimielimissä ja elimissä. Tavoitteena on luoda kirjanpitoa, arvostamista sekä tilinpäätöksen laadintaa ja esittämistä koskevat yhdenmukaiset säännöt, jotta voitaisiin varmistaa, että tilinpäätökset laaditaan ja konsolidointi suoritetaan yhdenmukaisella tavalla, kuten unionin varainhoitoasetuksen 152 artiklassa edellytetään. Näitä EU:n kirjanpito- ja tilinpäätössääntöjä sovelletaan myös EKR:oon siten, että samalla otetaan huomioon EKR:n toiminnan erityispiirteet.

EKR:n vuotuisen tilinpäätöksen laatimisesta vastaa komission tilinpitäjä, joka on myös EKR:n tilinpitäjä. Tilinpitäjä varmistaa, että EKR:n tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan EKR:n taloudellisesta asemasta.

Tilinpäätös esitetään seuraavasti:

Osa I: Komission hallinnoimat varat

I)EKR:n tilinpäätöslaskelmat ja liitetiedot

II)EKR:oon konsolidoitujen EU:n erityisrahastojen tilinpäätöslaskelmat

III)EKR:n ja EU:n erityisrahastojen konsolidoidut tilinpäätöslaskelmat

IV)EKR:n rahoituksen toteutumista koskeva selvitys.

Osa II: Vuotuinen täytäntöönpanokertomus – EIP:n hallinnoimat varat

I)Investointikehyksen tilinpäätöslaskelmat

Osio ”EKR:oon konsolidoitujen EU:n erityisrahastojen tilinpäätöslaskelmat” sisältää EKR:n alaisuuteen perustettujen kahden erityisrahaston tilinpäätöslaskelmat. Kyseiset rahastot ovat Bêkou-erityisrahasto (ks. ”Bêkou-erityisrahaston tilinpäätöslaskelmat”) ja EU:n Afrikka-hätärahasto 8 (ks. EU:n Afrikka-hätärahaston tilinpäätöslaskelmat”) Erityisrahastojen tilinpäätöslaskelmien laatimisesta on vastuussa komission tilinpitäjä, ja ne tarkastaa ulkopuolinen yksityinen tarkastaja. Tähän tilinpäätökseen on sisällytetty erityisrahastojen lopulliset tarkastetut tilinpäätöslaskelmat, joihin on tehty tarkastuksissa edellytetyt mukautukset.

Tässä yhteydessä olisi otettava huomioon, että tilinpäätöslaskelmien ja liitetietojen esittämistapaa muutettiin vuonna 2016. Muutokset koskevat ainoastaan taloudellisen tiedon esittämistapaa, ja niillä on pyritty varmistamaan, että se vastaa paremmin muiden EU:n yhteisöjen vastaavien tietojen esitystapaa. Vuoden 2015 vertailutiedot on esitetty uuden mallin mukaisesti.

Komissio hyväksyy tilinpäätöksen seuraavan vuoden heinäkuun 31. päivään mennessä ja esittää sen tämän jälkeen Euroopan parlamentille ja neuvostolle vastuuvapauden myöntämistä varten.

4.TILINTARKASTUS JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN

4.1.TILINTARKASTUS

EKR:n tilinpäätöstä ja resurssienhallintaa valvoo ulkoisena tarkastajana toimiva Euroopan tilintarkastustuomioistuin (jäljempänä ”tilintarkastustuomioistuin”), joka laatii vuosikertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

4.2.VASTUUVAPAUS

Tarkastusten viimeisenä vaiheena on EKR:n varojen käyttöä koskevan vastuuvapauden myöntäminen tarkastetulta varainhoitovuodelta. Vastuuvapauden myöntäjänä on EKR:n tapauksessa Euroopan parlamentti. Tämä tarkoittaa, että sen jälkeen kun tilinpäätös on tarkastettu ja lopullinen tilinpäätös on vahvistettu, neuvosto antaa suosituksen, jonka perusteella Euroopan parlamentti päättää, myöntääkö se komissiolle kyseiseltä vuodelta vastuuvapauden EKR:n varojen käytön osalta. Parlamentin päätös perustuu tilinpäätöksen tarkastukseen, tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomukseen (joka sisältää virallisen tarkastuslausuman), komission antamiin vastauksiin sekä komissiolle esitettyihin lisäkysymyksiin ja lisätietopyyntöihin.

 

EUROOPAN KEHITYSRAHASTO

VARAINHOITOVUOSI 2016

EUROOPAN KOMISSION HALLINNOIMAT VARAT

On huomattava, että osa taloudellisia tietoja sisältävien taulukoiden luvuista ei näytä täsmäävän, koska numerotiedot on pyöristetty miljooniin euroihin.

 

SISÄLLYSLUETTELO

EUROOPAN KEHITYSRAHASTOJEN VAROJEN KÄYTTÖ JA NIITÄ KOSKEVA KIRJANPITO    

EUROOPAN KOMISSION HALLINNOIMAT VARAT    

EKR:N TILINPÄÄTÖSLASKELMAT    

EKR:N TASE    

EKR:N TUOTTO- JA KULULASKELMA    

EKR:N RAHAVIRTALASKELMA    

LASKELMA EKR:N NETTOVAROJEN MUUTOKSISTA    

EKR:N TASE RAHASTOITTAIN    

EKR:N TUOTTO- JA KULULASKELMA RAHASTOITTAIN    

LASKELMA EKR:N NETTOVAROJEN MUUTOKSISTA RAHASTOITTAIN    

EKR:N TILINPÄÄTÖSLASKELMIEN LIITETIEDOT    

EKR:N RAHOITUKSEN TOTEUTUMISTA KOSKEVA KERTOMUS    

VUOTUINEN TÄYTÄNTÖÖNPANOKERTOMUS –EUROOPAN INVESTOINTIPANKIN HALLINNOIMAT VARAT 83

 

EKR:N TILINPÄÄTÖSLASKELMAT

On huomattava, että osa taloudellisia tietoja sisältävien taulukoiden luvuista ei näytä täsmäävän, koska numerotiedot on pyöristetty miljooniin euroihin.

 

EKR:N TASE

miljoonaa euroa

Liitetieto

31.12.2016

31.12.2015

PITKÄAIKAISET VARAT

Ennakkomaksut

2.1

409

516

Rahoitusosuudet erityisrahastoihin

2.2

98

34

507

550

LYHYTAIKAISET VARAT

Ennakkomaksut

2.1

1 372

1 145

Vaihtoon perustuvat saamiset ja muut kuin vaihtoon perustuvat kerrytettävissä olevat rahamäärät

2.3

132

171

Käteisvarat ja muut rahavarat

2.4

680

504

2 184

1 820

VARAT YHTEENSÄ

2 691

2 370

PITKÄAIKAISET VELAT

Varaukset

2.5

(4)

(4)

Rahoitusvelat

2.6

(6)

(10)

(10)

(14)

LYHYTAIKAISET VELAT

Velat

2.7

(549)

(520)

Menojäämät ja tuloennakot

2.8

(776)

(855)

(1 324)

(1 376)

VELAT YHTEENSÄ

(1 334)

(1 389)

NETTOVARAT

1 357

980

RAHASTON VARAT JA VARANNOT

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t

2.9

42 323

38 873

Seuraaville varainhoitovuosille siirretty rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – EKR:t, joiden toiminta on päättynyt

2.9

2 252

2 252

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – siirrot toiminnassa olevien EKR:jen välillä

2.9

Aiemmilta vuosilta siirretty taloudellinen tulos

(40 146)

(36 994)

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(3 073)

(3 152)

NETTOVARAT

1 357

980

 

EKR:N TUOTTO- JA KULULASKELMA

miljoonaa euroa

Liitetieto

2016

2015

TUOTOT

Tuotot muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista

3.1

Varojen takaisinperintä

8

90

8

90

Tuotot vaihtoon perustuvista transaktioista

3.2

Rahoitustuotot

3

8

Muut tuotot

62

42

66

50

Tuotot yhteensä

73

140

KULUT

Tukivälineet

3.3

(2 970)

(3 059)

Yhteisrahoituskulut

3.4

15

(69)

Rahoituskulut

3.6

4

(1)

Muut kulut

3.7

(196)

(162)

Kulut yhteensä

(3 146)

(3 291)

VARAINHOITOVUODEN TALOUDELLINEN TULOS

(3 073)

(3 152)

 

EKR:N RAHAVIRTALASKELMA

miljoonaa euroa

Liitetieto

2016

2015

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(3 073)

(3 152)

Toiminnan rahavirta

Pääoman lisäys – rahoitusosuudet

3 450

3 200

Erityisrahastoihin osoitettujen rahoitusosuuksien (lisäys)/väheneminen

(64)

5

Ennakkomaksujen (lisäys)/väheneminen

(120)

214

Vaihtoon perustuvien saamisten ja muuhun kuin vaihtoon perustuvien kerrytettävissä olevien rahamäärien (lisäys)/väheneminen

39

(87)

Varausten lisäys/(väheneminen)

4

Rahoitusvelkojen lisäys/(väheneminen)

(4)

(24)

Velkojen lisäys/(väheneminen)

28

(179)

Menojäämien ja tuloennakoiden lisäys/(väheneminen)

(80)

131

NETTORAHAVIRTA

177

113

Käteisvarojen ja muiden rahavarojen nettolisäys/(-vähennys)

177

113

Käteisvarat ja muut rahavarat varainhoitovuoden alussa

2.4

504

391

Käteisvarat ja muut rahavarat varainhoitovuoden lopussa

2.4

680

504

LASKELMA EKR:N NETTOVAROJEN MUUTOKSISTA

miljoonaa euroa

Rahastojen pääoma – toiminnassa olevat EKR:t (A)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista ei ole pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (B)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (C) = (A) – (B)

Kertyneet varannot (D)

Seuraaville varainhoitovuosille siirretty rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – EKR:t, joiden toiminta on päättynyt (E)

Nettovarat yhteensä (C) + (D) + (E)

SALDO 31.12.2014

45 691

10 018

35 673

(36 994)

2 252

932

Pääoman lisäys – rahoitusosuudet

(4 795)

4 795

4 795

Pääoman vähennys – siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyn mukaisesti sidotut varat

(1 595)

(1 595)

(1 595)

11. EKR:n pääoman kirjaaminen

29 367

29 367

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(3 152)

(3 152)

SALDO 31.12.2015

73 464

34 590

38 873

(40 146)

2 252

980

Pääoman lisäys – rahoitusosuudet

(3 450)

3 450

3 450

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(3 073)

(3 073)

SALDO 31.12.2016

73 464

31 140

42 323

(43 219)

2 252

1 357

 

 

EKR:N TASE RAHASTOITTAIN

miljoonaa euroa

31.12.2016

31.12.2015

Liitetieto

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

PITKÄAIKAISET VARAT

Ennakkomaksut

2.1

32

242

135

63

368

84

Rahoitusosuudet erityisrahastoihin

2.2

98

34

32

242

232

63

368

118

LYHYTAIKAISET VARAT

Ennakkomaksut

2.1

1

50

909

412

3

67

879

195

Vaihtoon perustuvat saamiset ja muut kuin vaihtoon perustuvat kerrytettävissä olevat rahamäärät

2.3

1

71

59

2

1

65

103

2

Yhdystilit

2.3

196

424

3 424

214

657

1 190

Käteisvarat ja muut rahavarat

2.4

680

504

198

544

4 391

1 094

218

790

2 172

701

VARAT YHTEENSÄ

198

577

4 633

1 327

218

853

2 541

819

PITKÄAIKAISET VELAT

Varaukset

2.5

(4)

(4)

Rahoitusvelat

2.6

(6)

(10)

(6)

(4)

(10)

(4)

LYHYTAIKAISET VELAT

Velat

2.7

(0)

(12)

(438)

(99)

(0)

(14)

(492)

(14)

Yhdystilit

2.3

(4 043)

(2 062)

Menojäämät ja tuloennakot

2.8

(1)

(93)

(567)

(115)

(3)

(114)

(682)

(57)

(1)

(104)

(1 005)

(4 257)

(3)

(128)

(1 174)

(2 132)

VELAT YHTEENSÄ

(1)

(104)

(1 011)

(4 261)

(3)

(128)

(1 184)

(2 136)

NETTOVARAT

197

472

3 622

(2 934)

214

726

1 357

(1 317)

RAHASTON VARAT JA VARANNOT

Rahaston pääoma, jonka maksamista on pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t

2.9

12 164

10 973

19 187

12 164

10 973

15 737

Seuraaville varainhoitovuosille siirretty rahaston pääoma, jonka maksamista on pyydetty – EKR:t, joiden toiminta on päättynyt

2.9

627

1 625

627

1 625

Rahaston pääoma, jonka maksamista on pyydetty – siirrot toiminnassa olevien EKR:jen välillä

2.9

(2 496)

2 214

247

35

(2 476)

2 376

35

65

Aiemmilta vuosilta siirretty taloudellinen tulos

(10 100)

(14 248)

(14 415)

(1 382)

(10 107)

(14 223)

(12 183)

(481)

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

2

(91)

(1 397)

(1 587)

6

(26)

(2 232)

(901)

NETTOVARAT

197

472

3 622

(2 934)

214

726

1 357

(1 317)

 

EKR:N TUOTTO- JA KULULASKELMA RAHASTOITTAIN

miljoonaa euroa

2016

2015

Liitetieto

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

TUOTOT

Tuotot muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista

3.1

Varojen takaisinperintä

1

5

(2)

4

1

10

77

2

1

5

(2)

4

1

10

77

2

Tuotot vaihtoon perustuvista transaktioista

3.2

Rahoitustuotot

(0)

2

2

(1)

(0)

6

0

2

Muut tuotot

2

17

40

3

3

15

22

2

2

19

43

2

3

21

22

4

Tuotot yhteensä

3

23

41

7

4

30

99

6

KULUT

Tukivälineet

3.3

2

(95)

(1 411)

(1 465)

5

(47)

(2 197)

(820)

Yhteisrahoituskulut

3.4

15

(68)

(1)

Rahoituskulut

3.6

(0)

(0)

4

(0)

0

7

(8)

(0)

Muut kulut

3.7

(3)

(19)

(46)

(129)

(3)

(15)

(58)

(86)

Kulut yhteensä

(1)

(114)

(1 437)

(1 594)

2

(56)

(2 331)

(907)

VARAINHOITOVUODEN TALOUDELLINEN TULOS

2

(91)

(1 397)

(1 587)

6

(25)

(2 232)

(901)

 

LASKELMA EKR:N NETTOVAROJEN MUUTOKSISTA RAHASTOITTAIN

miljoonaa euroa

8. EKR

Rahastojen pääoma – toiminnassa olevat EKR:t (A)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista ei ole pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (B)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (C) = (A) – (B)

Kertyneet varannot (D)

Seuraaville varainhoitovuosille siirretty rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – EKR:t, joiden toiminta on päättynyt (E)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – siirrot toiminnassa olevien EKR:jen välillä (F)

Nettovarat yhteensä (C) + (D) + (E) + (F)

SALDO 31.12.2014

12 840

12 840

(10 107)

627

(3 147)

214

Pääoman vähennys – siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyn mukaisesti sidotut varat

(676)

(676)

(676)

Siirrot 10. EKR:oon / 10. EKR:sta

(6)

(6)

Siirrot 11. EKR:oon / 11. EKR:sta

676

676

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

6

6

SALDO 31.12.2015

12 164

12 164

(10 100)

627

(2 476)

214

Siirrot 10. EKR:oon / 10. EKR:sta

(20)

(20)

Siirrot 11. EKR:oon / 11. EKR:sta

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

2

2

SALDO 31.12.2016

12 164

12 164

(10 098)

627

(2 496)

197

miljoonaa euroa

9. EKR

Rahastojen pääoma – toiminnassa olevat EKR:t (A)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista ei ole pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (B)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (C) = (A) – (B)

Kertyneet varannot (D)

Seuraaville varainhoitovuosille siirretty rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – EKR:t, joiden toiminta on päättynyt (E)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – siirrot toiminnassa olevien EKR:jen välillä (F)

Nettovarat yhteensä (C) + (D) + (E) + (F)

SALDO 31.12.2014

11 699

11 699

(14 223)

1 625

1 758

860

Pääoman vähennys – siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyn mukaisesti sidotut varat

(727)

(727)

(727)

Siirrot 10. EKR:oon / 10. EKR:sta

(109)

(109)

Siirrot 11. EKR:oon / 11. EKR:sta

727

727

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(26)

(26)

SALDO 31.12.2015

10 973

10 973

(14 249)

1 625

2 376

726

Siirrot 10. EKR:oon / 10. EKR:sta

(163)

(163)

Siirrot 11. EKR:oon / 11. EKR:sta

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(91)

(91)

SALDO 31.12.2016

10 973

10 973

(14 339)

1 625

2 214

472

miljoonaa euroa

10. EKR

Rahastojen pääoma – toiminnassa olevat EKR:t (A)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista ei ole pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (B)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (C) = (A) – (B)

Kertyneet varannot (D)

Seuraaville varainhoitovuosille siirretty rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – EKR:t, joiden toiminta on päättynyt (E)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – siirrot toiminnassa olevien EKR:jen välillä (F)

Nettovarat yhteensä (C) + (D) + (E) + (F)

SALDO 31.12.2014

21 152

10 018

11 134

(12 183)

(209)

(1 258)

Pääoman lisäys – rahoitusosuudet

(4 795)

4 795

4 795

Pääoman vähennys – siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyn mukaisesti sidotut varat

(192)

(192)

(192)

Siirrot 8. ja 9. EKR:oon / 8. ja 9. EKR:sta

84

84

Siirrot 11. EKR:oon / 11. EKR:sta

160

160

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(2 232)

(2 232)

SALDO 31.12.2015

20 960

5 223

15 737

(14 415)

35

1 357

Pääoman lisäys – rahoitusosuudet

(3 450)

3 450

3 450

Siirrot 8. ja 9. EKR:oon / 8. ja 9. EKR:sta

182

182

Siirrot 11. EKR:oon / 11. EKR:sta

30

30

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(1 397)

(1 397)

SALDO 31.12.2016

20 960

1 773

19 187

(15 812)

247

3 622

miljoonaa euroa

11. EKR

Rahastojen pääoma – toiminnassa olevat EKR:t (A)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista ei ole pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (B)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (C) = (A) – (B)

Kertyneet varannot (D)

Seuraaville varainhoitovuosille siirretty rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – EKR:t, joiden toiminta on päättynyt (E)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – siirrot toiminnassa olevien EKR:jen välillä (F)

Nettovarat yhteensä (C) + (D) + (E) + (F)

SALDO 31.12.2014

(481)

1 597

1 116

11. EKR:n pääoman kirjaaminen sisäisen sopimuksen mukaisesti

29 367

(29 367)

Siirrot 8., 9. ja 10. EKR:oon / 8., 9. ja 10.
EKR:sta

(1 532)

(1 532)

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(901)

(901)

SALDO 31.12.2015

29 367

(29 367)

(1 382)

65

(1 317)

Siirrot 8., 9. ja 10. EKR:oon / 8., 9. ja 10.
EKR:sta

(30)

(30)

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(1 587)

(1 587)

SALDO 31.12.2016

29 367

(29 367)

(2 969)

35

(2 934)

EKR:N TILINPÄÄTÖSLASKELMIEN LIITETIEDOT

 

On huomattava, että osa taloudellisia tietoja sisältävien taulukoiden luvuista ei näytä täsmäävän, koska numerotiedot on pyöristetty miljooniin euroihin.

1.TILINPÄÄTÖKSEN KESKEISET LAATIMISPERIAATTEET

1.1.TILINPÄÄTÖSPERIAATTEET

Tilinpäätöksen tarkoituksena on antaa tietoa organisaation taloudellisesta asemasta, sen toiminnan tuloksesta ja sen rahavirroista. Tavoitteena on, että näistä tiedoista on hyötyä laajalle käyttäjäkunnalle.

Yleiset periaatteet (tilinpäätösperiaatteet), joita noudatetaan tilinpäätöstä laadittaessa, määritetään tilinpäätöslaskelmia koskevassa EU:n kirjanpitosäännössä nro 1, ja ne ovat samat kuin IPSAS 1 -standardissa. Nämä periaatteet ovat oikean kuvan antaminen, suoriteperuste, toiminnan jatkuvuus, esittämistavan johdonmukaisuus, olennaisuus, erien yhdistäminen, nettoperiaate ja tietojen vertailtavuus. Tilinpäätösraportoinnin laadulliset ominaisuudet ovat merkityksellisyys, luotettavuus, ymmärrettävyys ja vertailukelpoisuus.

1.2.LAATIMISPERUSTA

2.Tilikausi

Tilinpäätös laaditaan vuosittain. Tilivuosi alkaa 1. tammikuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

3.Valuuttojen muuntaminen euroiksi

Tilinpäätös laaditaan miljoonina euroina, koska euro on EKR:n toiminta- ja raportointivaluutta. Ulkomaan rahan määräiset transaktiot muunnetaan euroiksi transaktiopäivän valuuttakurssiin. Tuotto- ja kululaskelmaan on kirjattu kurssivoitot ja -tappiot, jotka syntyvät ulkomaan rahan määräisten transaktioiden suorittamisesta sekä ulkomaan rahan määräisten monetaaristen varojen ja velkojen muuntamisesta euromääräisiksi vuoden lopun valuuttakursseihin. Poikkeavia muuntomenetelmiä sovelletaan aineellisiin käyttöomaisuushyödykkeisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin, jotka arvostetaan euroina niiden hankintapäivänä voimassa olleiden euron kurssien mukaan.

Ulkomaan rahan määräisten monetaaristen varojen ja velkojen saldot vuoden lopussa muunnetaan euroiksi käyttäen seuraavia 31. joulukuuta voimassa olleita Euroopan keskuspankin (EKP) valuuttakursseja:

Euron vaihtokurssit

Valuutta

31.12.2016

31.12.2015

Valuutta

31.12.2016

31.12.2015

BGN

1,9558

1,9558

PLN

4,4103

4,2639

CZK

27,0210

27,0230

RON

4,5390

4,5240

DKK

7,4344

7,4626

SEK

9,5525

9,1895

GBP

0,8562

0,7340

CHF

1,0739

1,0835

HRK

7,5597

7,6380

JPY

123,4000

131,0700

HUF

309,8300

315,9800

USD

1,0541

1,0887

4.Arvioiden käyttäminen

IPSAS-standardien ja yleisesti hyväksyttyjen tilinpäätösperiaatteiden mukaisesti tilinpäätöslaskelmiin sisältyy väistämättä määriä, jotka perustuvat johdon tekemiin arvioihin ja oletuksiin, jotka puolestaan perustuvat luotettavimpiin käytettävissä oleviin tietoihin. Merkittäviin arvioihin kuuluvat muun muassa tulo- ja menojäämät sekä tulo- ja menoennakot, varaukset, muihin lyhytaikaisiin saamisiin liittyvä taloudellinen riski, ehdolliset varat ja velat sekä omaisuuserien arvon alentuminen. Kyseisten erien todellinen arvo voi poiketa arvioista.

Asianmukaiset arviot ovat olennainen osa tilinpäätöslaskelmien laadintaa, eivätkä ne vähennä laskelmien luotettavuutta. Arviota voidaan joutua tarkistamaan, jos sen perustana olevat olosuhteet ovat muuttuneet tai jos sen osalta saadaan uutta tai tarkempaa tietoa. Tarkistus ei koske aikaisempia tilikausia, eikä se ole virheen oikaisu. Kirjanpidolliseen arvioon tehdyn muutoksen vaikutus otetaan huomioon sen kauden ylijäämässä tai alijäämässä, jonka aikana muutos tuli tietoon.

4.1.TASE

5.Aineettomat hyödykkeet

Hankitut tietokoneohjelmistojen lisenssit kirjataan alkuperäiseen hankintamenoon, josta on vähennetty kertyneet poistot ja arvonalentumistappiot. Kyseisistä omaisuuseristä tehdään poistot tasapoistomenetelmällä omaisuuserien arvioituna taloudellisena vaikutusaikana. Aineettomien hyödykkeiden arvioitu taloudellinen vaikutusaika riippuu niiden sopimuksessa määritellystä taloudellisesta tai oikeudellisesta käyttöajasta. Sisäisesti tuotetut aineettomat hyödykkeet aktivoidaan, kun EU:n kirjanpito- ja tilinpäätössääntöjen mukaiset kriteerit täyttyvät. Aktivoitaviin menoihin kuuluvat kaikki välittömät menot, jotka ovat välttämättömiä hyödykkeen luomiseksi, tuottamiseksi ja saattamiseksi valmiiksi toimimaan johdon tarkoittamalla tavalla. Tutkimustoimintaan liittyvät menot, aktivointikelvottomat kehitysmenot ja ylläpitomenot kirjataan kuluiksi, kun ne syntyvät.    

6.Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet

Kaikki aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet kirjataan alkuperäiseen hankintamenoon, josta on vähennetty kertyneet poistot ja arvonalentumistappiot. Alkuperäiseen hankintamenoon sisältyvät kustannukset, jotka voidaan suoraan kohdistaa omaisuuserän hankintaan tai rakentamiseen. Myöhemmin syntyvät menot sisällytetään omaisuuserän kirjanpitoarvoon tai kirjataan erillisenä omaisuuseränä ainoastaan silloin, kun on todennäköistä, että yhteisö saa omaisuuserästä tulevaisuudessa taloudellista hyötyä tai suorituspotentiaalia, ja kun omaisuuserään liittyvät menot voidaan määrittää luotettavasti. Korjaus- ja ylläpitomenot kirjataan kuluiksi tuotto- ja kululaskelmaan sinä varainhoitovuotena, jonka aikana ne syntyvät. Maa-alueista ja taideteoksista ei tehdä poistoja, koska niiden taloudellisen vaikutusajan katsotaan olevan rajoittamaton. Myöskään keskeneräisistä hankinnoista ei tehdä poistoja, koska tällaiset omaisuuserät eivät ole vielä käytettävissä. Muista omaisuuseristä tehdään tasapoistot, jotta niiden jäännösarvo voidaan vähentää niiden arvioituna taloudellisena vaikutusaikana seuraavasti:

Omaisuuserän laji

Tasapoisto prosentteina

Rakennukset

4–10 %

Laitteistot ja kalusto

10–25 %

Kalusteet ja ajoneuvot

10–25 %

Tietokonelaitteet

25–33 %

Muut

10–33 %

Omaisuuserien luovutuksesta saatavat voitot ja tappiot määritetään vertaamalla luovutustuloa, josta on vähennetty myyntikustannukset, luovutetun omaisuuserän kirjanpitoarvoon. Kyseiset voitot ja tappiot kirjataan tuotto- ja kululaskelmaan.

Vuokrasopimukset

Aineellisten hyödykkeiden vuokraus luokitellaan rahoitusleasingtoiminnaksi silloin, kun omistamiseen liittyvät riskit ja edut kuuluvat olennaisilta osin yhteisölle. Rahoitusleasingilla hankitut omaisuuserät aktivoidaan leasingsopimuksen alkamisajankohtana joko omaisuuserän käypään arvoon tai leasingmaksujen vähimmäismäärän nykyarvoon sen mukaan, kumpi näistä on pienempi. Koron osuus rahoitusleasingmaksusta kirjataan kuluksi tuotto- ja kululaskelmaan leasingsopimuksen voimassaoloaikana siten, että jäljellä olevalle velalle tulee kullakin kaudella samansuuruinen korkoprosentti. Vuokravelvoitteet, joista on vähennetty rahoitusmenot, sisällytetään (lyhyt- ja pitkäaikaisiin) rahoitusvelkoihin. Koron osuus rahoituskustannuksista kirjataan kuluksi tuotto- ja kululaskelmaan vuokra-aikana siten, että jäljellä olevalle velalle tulee kullakin kaudella samansuuruinen korkoprosentti. Rahoitusleasingilla hallussa pidettävistä omaisuuseristä tehdään poistot joko omaisuuserän taloudellisena vaikutusaikana tai leasingsopimuksen voimassaoloaikana sen mukaan kumpi näistä on lyhyempi.

Leasingsopimukset, joissa omistajuuteen liittyvät riskit ja edut säilyvät olennaisilta osin vuokralleantajalla, luokitellaan muiksi leasingsopimuksiksi. Muihin leasingsopimuksiin liittyvät maksut kirjataan kuluiksi tuotto- ja kululaskelmaan tasaerinä leasingsopimuksen voimassaoloaikana.

7.Muiden kuin rahoitusvarojen arvon alentuminen

Omaisuuseristä, joiden taloudellista vaikutusaikaa ei ole rajoitettu, ei tehdä poistoja / hankintamenon jaksotuksia vaan niiden arvon alentumista testataan vuosittain. Kyseisten omaisuuserien arvon mahdollinen alentuminen selvitetään aina, kun on viitteitä siitä, että kirjanpitoarvoa vastaava rahamäärä ei ole enää kerrytettävissä tapahtumien tai olosuhteiden muuttumisen vuoksi. Arvonalentumistappioksi kirjataan määrä, jolla omaisuuserän kirjanpitoarvo ylittää siitä kerrytettävissä olevan rahamäärän. Kerrytettävissä oleva rahamäärä on omaisuuserän käypä arvo, josta on vähennetty luovutuksesta aiheutuvat menot, tai omaisuuserän käyttöarvo, sen mukaan kumpi näistä on suurempi.

Aineettomien hyödykkeiden ja aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden jäännösarvoa ja taloudellista vaikutusaikaa tarkistetaan vähintään kerran vuodessa ja muutetaan tarvittaessa. Omaisuuserän kirjanpitoarvoa alennetaan välittömästi vastaamaan siihen liittyvää kerrytettävissä olevaa rahamäärää, jos kirjanpitoarvon havaitaan olevan kerrytettävissä olevaa rahamäärää suurempi. Jos aiempina vuosina kirjattujen arvonalennusten perusteet eivät enää päde, arvonalentumistappiot peruutetaan.    

8.Rahoitusvarat

Rahoitusvarat luokitellaan seuraavasti: käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat rahoitusvarat; lainat ja muut saamiset; eräpäivään asti pidettävät sijoitukset ja myytävissä olevat rahoitusvarat. Rahoitusinstrumenttien luokka määritellään alkuperäisen kirjaamisen ajankohtana ja sitä tarkastellaan vuosittain tilinpäätöspäivänä.

I)Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat rahoitusvarat

Rahoitusvaroihin kuuluva erä sijoitetaan tähän luokkaan, jos se on ensisijaisesti hankittu myytäväksi lyhyellä aikavälillä tai jos yhteisö on nimennyt sen myytäväksi lyhyellä aikavälillä. Myös johdannaiset sijoitetaan tähän luokkaan. Tähän luokkaan kuuluvat omaisuuserät sisällytetään lyhytaikaisiin varoihin, jos ne todennäköisesti realisoidaan 12 kuukauden kuluessa tilinpäätöspäivästä. Yhteisöllä ei ollut tähän luokkaan kuuluvia sijoituksia varainhoitovuonna 2016.

II)Lainat ja muut saamiset

Lainat ja muut saamiset ovat muita kuin johdannaisiin kuuluvia rahoitusvaroja, joihin liittyvät maksusuoritukset ovat kiinteitä tai muuten määritettävissä ja joita ei noteerata toimivilla markkinoilla. Nämä saamiset syntyvät silloin, kun yhteisö antaa velalliselle suoraan rahaa, tavaroita tai palveluita ilman aikomusta käydä saamisella kauppaa. Ne luokitellaan pitkäaikaisiin varoihin lukuun ottamatta niitä omaisuuseriä, joiden eräpäivä on 12 kuukauden kuluessa tilinpäätöspäivästä. Lainat ja muut saamiset sisältävät sellaiset määräaikaistalletukset, joiden alkuperäinen erääntymisaika on pidempi kuin kolme kuukautta.

III)Eräpäivään asti pidettävät sijoitukset

Eräpäivään asti pidettävät sijoitukset ovat muita kuin johdannaisiin kuuluvia rahoitusvaroja, joihin liittyvät maksusuoritukset ovat kiinteitä tai muuten määritettävissä, jotka erääntyvät tiettyyn aikaan ja jotka yhteisö aikoo pitää ja pystyy pitämään eräpäivään asti. Yhteisöllä ei ollut tähän luokkaan kuuluvia sijoituksia varainhoitovuonna 2016.

IV)Myytävissä olevat rahoitusvarat

Myytävissä olevat rahoitusvarat ovat muita kuin johdannaisia, ja ne on joko nimetty tähän luokkaan kuuluviksi tai niitä ei ole sijoitettu mihinkään muuhun luokkaan. Ne luokitellaan joko lyhyt- tai pitkäaikaisiin varoihin sen mukaan, milloin yhteisö aikoo luovuttaa ne. Kyseinen ajankohta on tavallisesti erääntymispäivä.

Alkuperäinen kirjaaminen ja arvostaminen

Sellaiset rahoitusvarat, jotka kirjataan tulosvaikutteisesti käypään arvoon, pidetään eräpäivään saakka tai jotka ovat myytävissä, kirjataan kaupankäyntipäivänä eli päivänä, jona yhteisö sitoutuu ostamaan tai myymään omaisuuserän. Muut rahavarat, lainat ja määräaikaistalletukset kirjataan selvityspäivänä. Rahoitusinstrumentit kirjataan alun perin käypään arvoon. Alkuperäisen kirjaamisen yhteydessä käypään arvoon lisätään transaktiomenot kaikille rahoitusvaroille, joita ei kirjata tulosvaikutteisesti käypään arvoon.

Rahoitusinstrumentit poistetaan taseesta, kun yhteisöllä ei enää ole oikeutta saada rahavirtaa sijoituksista tai kun yhteisö on siirtänyt kaikki olennaiset omistajuuteen liittyvät riskit ja edut toiselle osapuolelle.

Myöhempi arvostaminen

Tulosvaikutteisesti käypään arvoon kirjattavat rahoitusvarat kirjataan alkuperäisen arvostamisen jälkeen käypään arvoon, ja käyvän arvon muutoksista syntyvät voitot ja tappiot kirjataan tuotto- ja kululaskelmaan kaudella, jolla ne syntyvät.

Lainat ja muut saamiset sekä eräpäivään saakka pidettävät sijoitukset kirjataan jaksotettuun hankintamenoon käyttämällä efektiivisen koron menetelmää.

Myytävissä olevat rahoitusvarat kirjataan alkuperäisen arvostamisen jälkeen käypään arvoon. Käyvän arvon muutoksista syntyvät voitot ja tappiot kirjataan käyvän arvon rahastoon. Efektiivisen koron menetelmällä laskettu myytävissä olevien rahoitusvarojen tuottama korko kirjataan tuotto- ja kululaskelmaan.

Yhteisön kirjanpidossa arvioidaan jokaisena tilinpäätöspäivänä, onko objektiivista näyttöä siitä, että rahoitusvaroihin kuuluvan erän arvo on alentunut ja onko tuotto- ja kululaskelmaan tarpeen kirjata arvonalentumistappio.

9.Ennakkomaksut

Ennakkomaksun tarkoituksena on tarjota tuensaajalle käteisvaroja. Ennakkomaksu voidaan suorittaa useammassa erässä asianomaisessa sopimuksessa, päätöksessä tai perussäädöksessä kulloinkin määrätyllä ajanjaksolla. Ennakkomaksu joko käytetään tiettyyn tarkoitukseen sopimuksessa määrättynä ajanjaksona tai maksetaan takaisin. Jos tuensaajalle ei aiheudu tukikelpoisia menoja, tuensaajan on palautettava ennakkomaksu yhteisölle. Tukikelpoisten kustannusten hyväksyminen (jolloin ne kirjataan kuluksi) voi johtaa ennakkomaksun määrän vähentämiseen tai poistamiseen kokonaan.

Myöhempinä tilinpäätöspäivinä ennakkomaksut arvostetaan taseeseen alun perin kirjattuun määrään, josta on vähennetty tilikauden aikana aiheutuneet tukikelpoiset menot (mukaan lukien tarvittaessa arvioidut määrät).

10.Saamiset ja kerrytettävissä olevat rahamäärät

EU:n kirjanpito- ja tilinpäätössäännöissä edellytetään, että vaihtoon perustuvat ja muut kuin vaihtoon perustuvat transaktiot esitetään erikseen. Tämän vuoksi tilinpäätöstä laadittaessa saamisten määritellään syntyvän vaihtoon perustuvista transaktioista ja kerrytettävissä olevien rahamäärien muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista. Viimeksi mainitut transaktiot ovat sellaisia, joissa yhteisö saa arvoa toiselta yhteisöltä antamatta sille suoraan vastineeksi suunnilleen samaa arvoa.

Saamiset vaihtoon perustuvista transaktioista ovat rahoitusinstrumenttien määritelmän mukaisia. Näin ollen ne luokitellaan lainoiksi ja muiksi saamisiksi ja arvostetaan tällaisten saamisten tapaan (ks. liitetieto 1.3.4 edellä).

Kerrytettävissä olevat rahamäärät muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista kirjataan koroilla ja muilla seuraamusmaksuilla oikaistuun alkuperäiseen määräänsä, josta on vähennetty mahdollinen arvon alentuminen. Arvon alentuminen todetaan silloin, kun on objektiivista näyttöä siitä, ettei yhteisö pysty perimään kaikkia saataviaan kyseisten rahamäärien alkuperäisten ehtojen mukaisesti. Arvon alentumisena kirjattava määrä on omaisuuserän kirjanpitoarvon ja kerrytettävissä olevan rahamäärän erotus. Arvon alentumista vastaava määrä kirjataan tuotto- ja kululaskelmaan.

11.Käteisvarat ja muut rahavarat

Käteisvarat ja muut rahavarat ovat rahoitusinstrumentteja. Niihin kuuluvat muun muassa käteinen raha, pankeissa olevat vaadittaessa tai lyhyellä määräajalla maksettavat talletukset ja muut lyhytaikaiset erittäin likvidit sijoitukset, joiden alkuperäinen erääntymisaika on enintään kolme kuukautta.

12.Varaukset

Varaus kirjataan silloin, kun yhteisöllä on aikaisempien tapahtumien seurauksena olemassa oleva oikeudellinen tai tosiasiallinen velvoite kolmansia kohtaan, kun on todennäköistä, että velvoitteen täyttäminen edellyttää resurssien siirtymistä pois yhteisöstä ja kun velvoitteen määrä on arvioitavissa luotettavasti. Vastaisia toiminnan tappioita varten ei tehdä varauksia. Kirjattava varaus on paras arvio olemassa olevan velvoitteen täyttämisen edellyttämistä menoista tilinpäätöspäivänä. Jos varaukseen liittyy suuri määrä eriä, velvoite arvioidaan painottamalla mahdolliset tulemat niihin liittyvillä todennäköisyyksillä (ns. odotusarvomenetelmä).

13.Velat

Velat sisältävät sekä määrät, jotka liittyvät vaihtoon perustuviin transaktioihin, kuten tavaroiden tai palvelujen ostamiseen, että määrät, jotka liittyvät muihin kuin vaihtoon perustuviin transaktioihin, kuten tuensaajilta saatuihin maksupyyntöihin, avustuksiin tai muuhun EU:n rahoitukseen.

Tuensaajille myönnettyjen avustusten tai muun rahoituksen tapauksessa maksupyynnöt kirjataan maksupyynnössä esitetyn määrän suuruisiksi veloiksi, kun maksupyyntö vastaanotetaan. Kun kyseisten menojen tukikelpoisuus on tarkastettu ja hyväksytty, vastaava velka arvostetaan hyväksyttyyn tukikelpoiseen määrään.

Tavaroiden ja palvelujen ostamisesta johtuvat velat kirjataan alkuperäiseen määrään laskun saapuessa ja vastaavat menot kirjataan, kun yhteisö on vastaanottanut ja hyväksynyt tavara- tai palvelutoimituksen.

14.Tulo- ja menojäämät sekä tulo- ja menoennakot

Liiketoimet ja muut tapahtumat kirjataan tilinpäätöstä laadittaessa sille tilikaudelle, jolle ne kuuluvat. Jos yhteisön toimittamia tavaroita tai palveluita ei vuoden lopussa ole vielä laskutettu tai jos sopimusvelvoite on olemassa (esim. sopimuksen perusteella) vaikka laskua ei vielä ole tehty, tilinpäätöksen merkitään vastaava tulojäämä. Vastaavasti jos vielä toimittamatta olevat tavarat tai palvelut on vuoden loppuun mennessä jo laskutettu, vastaavat tulot merkitään tilinpäätökseen siirtovelkoihin tuloennakoksi ja kirjataan vasta seuraavalla tilikaudella.

Myös menot kirjataan sille tilikaudelle, jolle ne kuuluvat. Tilikauden päättyessä menojäämät kirjataan sen määrän mukaisesti, jonka arvioidaan vastaavan siirtovelvoitetta kyseisellä kaudella. Menojäämät lasketaan tilinpitäjän antamien yksityiskohtaisten käytännön toimintaohjeiden mukaisesti. Kyseisillä ohjeilla pyritään varmistamaan, että tilinpäätös antaa todenmukaisen kuvan esitetyistä taloudellisista ja muista tapahtumista. Vastaavasti jos vielä toimittamatta olevista palveluista tai tavaroista on suoritettu maksu etukäteen, vastaavat menot merkitään tilinpäätökseen siirtosaamisiin menoennakoksi ja kirjataan vasta seuraavalla tilikaudella.



14.1.TUOTTO- JA KULULASKELMA

15.Tuotot

Tuotot sisältävät sen taloudellisen hyödyn tai suorituspotentiaalin bruttomäärän, jonka yhteisö on saanut tai tulee saamaan ja joka johtaa nettovarojen lisäykseen, lukuun ottamatta omistajien tekemistä oman pääoman sijoituksista johtuvaa nettovarojen lisäystä.

Tuotto- ja kululaskelmassa erotetaan kirjaamiseen johtaneen liiketoimen luonteen mukaan seuraavat erät:

I)Tuotot muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista

Tuotot muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista ovat veroja ja siirtoja, koska siirtäjä antaa vastaanottavalle yhteisölle varoja ilman, että kyseinen yhteisö antaa siirtäjälle likimäärin vastaavan arvoisen vastikkeen suoraan vaihdossa.

Siirrot ovat muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista tulevaisuudessa saatavaa taloudellista hyötyä tai suorituspotentiaalia veroja lukuun ottamatta. Yhteisön on kirjattava siirtoihin liittyvä omaisuuserä silloin, kun sillä on aikaisemman tapahtuman (siirto) seurauksena määräysvalta kyseisiin resursseihin ja kun se olettaa saavansa niistä tulevaisuudessa taloudellista hyötyä tai suorituspotentiaalia ja kun niiden käypä arvo voidaan määrittää luotettavasti. Muusta kuin vaihtoon perustuvasta transaktiosta saadut omaisuuseräksi kirjatut resurssit (ts. käteisvarat) kirjataan myös tuotoiksi lukuun ottamatta sitä osuutta, jonka osalta yhteisöllä on olemassa oleva kyseiseen siirtoon liittyvä velvoite (ehto), joka on täytettävä ennen kuin tuotto voidaan kirjata. Tällaista osuutta vastaavat tuotot kirjataan siirtovelaksi (saatu ennakkomaksu) siihen asti, kun ehto on täytetty.

II)Tuotot vaihtoon perustuvista transaktioista

Tavaroiden ja palvelujen myynnistä saatavat tuotot kirjataan silloin, kun niiden omistajuuteen liittyvät riskit ja edut siirtyvät olennaisilta osin ostajalle. Palvelujen tarjoamista koskevaan liiketoimeen liittyviä tuottoja kirjattaessa otetaan huomioon se, missä vaiheessa liiketoimi on tilinpäätöspäivänä.

16.Kulut

Kulut ovat tilikauden aikana tapahtuvia taloudellisen hyödyn tai suorituspotentiaalin vähennyksiä, jotka toteutuvat varojen siirtymisenä pois yhteisöstä, varojen arvon alentumisena tai velkojen kasvuna ja johtavat nettomaisuuserien/nettopääoman vähentymiseen. Niihin kuuluvat kulut sekä vaihtoon perustuvista että muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista.

Tavaroiden ja palvelujen ostamiseen liittyvistä vaihtoon perustuvista transaktioista aiheutuvat kulut kirjataan silloin, kun yhteisö vastaanottaa ja hyväksyy kyseiset tavarat ja palvelut. Ne arvostetaan laskun osoittamaan alkuperäiseen määrään. Lisäksi sellaisiin jakson aikana yhteisölle toimitettuihin palveluihin liittyvät menot, joita koskevaa laskua ei ole vielä saatu tai hyväksytty, kirjataan tilinpäätöspäivänä tuotto- ja kululaskelmaan.

Muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista aiheutuvat menot muodostavat valtaosan yhteisön toimintamenoista. Ne liittyvät varojen siirtoon edunsaajille, ja ne voidaan jakaa kolmeen ryhmään: saamiset; sopimuksen mukaiset siirrot ja harkinnanvaraiset avustukset; rahoitusosuudet ja lahjoitukset. Siirto kirjataan kuluksi sille jaksolle, jonka aikana siirron perustana oleva tapahtuma toteutuu, edellyttäen, että siirto tapahtuu säännösten mukaisesti tai että siirron valtuuttava sopimus on allekirjoitettu. Lisäksi tuensaajan on täytettävä kaikki tukikelpoisuuskriteerit, ja velvoitteen määrä on voitava arvioida riittävän luotettavasti.

Kun kirjausperusteet täyttävä maksupyyntö vastaanotetaan, tukikelpoinen määrä kirjataan kuluksi. Vuoden lopussa tuensaajien tukikelpoiset menot, joita nämä eivät ole vielä ilmoittaneet, arvioidaan ja kirjataan menojäämäksi.

16.1.EHDOLLISET VARAT JA VELAT

17.Ehdolliset varat

Ehdollinen omaisuuserä on mahdollinen omaisuuserä, joka on syntynyt aikaisempien tapahtumien seurauksena ja jonka olemassaolo varmistuu vasta, kun yksi tai useampi epävarma tapahtuma, joka ei ole kokonaan yhteisön määräysvallassa, toteutuu tai jää toteutumatta tulevaisuudessa. Ehdollinen omaisuuserä ilmoitetaan tilinpäätöksessä silloin kun se todennäköisesti tuottaa taloudellista hyötyä tai suorituspotentiaalia.

18.Ehdolliset velat

Ehdollinen velka on mahdollinen velvoite, joka on syntynyt aikaisempien tapahtumien seurauksena ja jonka olemassaolo varmistuu vasta kun yksi tai useampi epävarma tapahtuma, joka ei ole kokonaan yhteisön määräysvallassa, toteutuu tai jää toteutumatta tulevaisuudessa. Se voi olla myös olemassa oleva velvoite, joka on syntynyt aikaisempien tapahtumien seurauksena mutta jota ei merkitä taseeseen, koska ei ole todennäköistä, että velvoitteen täyttäminen edellyttää taloudellista hyötyä tai suorituspotentiaalia ilmentävien resurssien siirtymistä pois yhteisöstä tai (poikkeuksellisissa tapauksissa) velvoitteen suuruus ei ole määritettävissä riittävän luotettavasti.

18.1.YHTEISRAHOITUS

Saadut yhteisrahoitusosuudet täyttävät edellytykset, joiden mukaan ne voidaan katsoa muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista saaduiksi tuloiksi sillä ehdolla, että ne esitetään velkoina jäsenvaltioille, kolmansille maille ja muille tahoille. EKR:n on käytettävä rahoitusosuudet palvelujen tarjoamiseen kolmansille, ja käyttämättä jääneet määrät (saadut rahoitusosuudet) on palautettava. Yhteisrahoitussopimuksiin liittyvät maksamattomat velat vastaavat saatuja yhteisrahoitusosuuksia, joista on vähennetty hankkeeseen liittyvät menot. Ne eivät vaikuta nettovarojen määrään.

Yhteisrahoitushankkeisiin liittyvät kulut kirjataan, kun ne ovat toteutuneet. Vastaava rahoitusosuuksien määrä kirjataan toiminnan tuotoiksi, joten näillä erillä ei ole vaikutusta varainhoitovuoden taloudelliseen tulokseen.

19.TASEEN LIITETIEDOT

VARAT

19.1.ENNAKKOMAKSUT

Monissa sopimuksissa määrätään, että ennen kuin työt aloitetaan tai tavarat ja palvelut toimitetaan, on maksettava ennakkomaksu. Maksuaikataulua koskevassa sopimusosuudessa voidaan myös määrätä, että maksuja suoritetaan toimeksiannon edistymisestä annettavien selvitysten perusteella. Ennakkomaksut maksetaan yleensä hankkeen toteuttamismaan tai -alueen valuutassa.

Ennakkomaksun takaisinperinnälle tai käytölle asetettu määräaika ratkaisee sen, kirjataanko se lyhyt- vai pitkäaikaiseksi ennakkomaksuksi. Ennakkomaksun käyttö määritellään hankkeesta tehdyssä sopimuksessa. Jos ennakkomaksun palauttamiselle tai käytölle asetettu määräaika on 12 kuukauden kuluessa tilinpäätöspäivästä, maksu kirjataan lyhytaikaiseksi ennakkomaksuksi. Koska monet EKR:n hankkeista ovat luonteeltaan pitkäaikaisia, niihin liittyvien ennakkomaksujen on oltava käytettävissä yli vuoden ajan. Tämän vuoksi jotkin ennakkomaksut esitetään pitkäaikaisissa varoissa.

miljoonaa euroa

Liitetieto

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Pitkäaikaiset ennakkomaksut

2.1.1

32

242

135

409

516

Lyhytaikaiset ennakkomaksut

2.1.2

1

50

909

412

1 372

1 145

Yhteensä

1

82

1 151

546

1 781

1 661

20.Pitkäaikaiset ennakkomaksut

miljoonaa euroa

31.12.2016

31.12.2015

Suora hallinnointi

71

65

Toteuttajana:

komissio

39

43

EU:n toimeenpanovirastot

4

1

EU:n edustustot

29

21

Välillinen hallinnointi

338

451

Toteuttajana:

EIP ja EIR

180

323

kansainväliset järjestöt

87

90

julkisen palvelun tehtäviä hoitavat yksityisoikeudelliset yhteisöt

25

3

julkisoikeudelliset yhteisöt

13

10

kolmannet maat

34

25

Yhteensä

409

516

21.Lyhytaikaiset ennakkomaksut

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Ennakkomaksut, brutto

9

231

2 945

1 560

4 745

4 250

Kuitattu tilikausien erottamisen yhteydessä

(8)

(181)

(2 037)

(1 148)

(3 373)

(3 105)

Yhteensä

1

50

909

412

1 372

1 145

 

miljoonaa euroa

31.12.2016

31.12.2015

Suora hallinnointi

246

283

Toteuttajana:

komissio

115

123

EU:n toimeenpanovirastot

10

1

EU:n edustustot

122

159

Välillinen hallinnointi

1 125

861

Toteuttajana:

EIP ja EIR

372

235

kansainväliset järjestöt

432

336

julkisen palvelun tehtäviä hoitavat yksityisoikeudelliset yhteisöt

121

5

julkisoikeudelliset yhteisöt

53

56

kolmannet maat

148

229

Yhteensä

1 372

1 145

Ennakkomaksujen kokonaismäärä 31. joulukuuta 2016 (1 781 miljoonaa euroa) on lähes sama kuin niiden kokonaismäärä 31. joulukuuta 2015 (1 661 miljoonaa euroa).

Lyhytaikaisten ennakkomaksujen pieni 227 miljoonan euron lisäys 31. joulukuuta 2015 verrattuna johtuu merkittävästä määrästä sellaisia uusia sopimuksia, joista ei vielä vuonna 2016 aiheutunut menoja. Tämä lisäys kompensoituu pitkäaikaisten ennakkomaksujen vähentymisellä (ks. liitetieto 2.1.1).

22.Ennakkomaksujen osalta saadut vakuudet

Vakuuksilla suojataan ennakkomaksuja. Vakuudet raukeavat, kun viimeinen hankkeeseen liittyvä maksu on suoritettu. EKR:lle ennakkomaksujen kattamiseksi annettujen vakuuksien arvo 31. joulukuuta 2016 oli 53 miljoonaa euroa (83 miljoonaa euroa vuonna 2015).

Suurin osa ennakkomaksuista maksetaan osana välillistä hallinnointia. Tällöin vakuuden edunsaajana ei ole EKR vaan hankintaviranomainen.

22.1.ERITYISRAHASTOIHIN MAKSETUT RAHOITUSOSUUDET

Tässä kohdassa esitetään EU:n Bêkou-erityisrahastoon ja EU:n Afrikka-hätärahastoon maksetut rahoitusosuudet. Rahoitusosuuksista on vähennetty erityisrahastojen kulut, ja ne kirjataan EKR:n varoiksi.

EKR hallinnoi rahoitusosuuksia suoraan ja huolehtii niiden käyttämisestä.

miljoonaa euroa

Erityisrahastot

Rahoitusosuudet, netto, 31.12.2015

Vuonna 2016 maksetut rahoitusosuudet

Erityisrahastojen nettokulut vuonna 2016

Rahoitusosuudet, netto, 31.12.2016

Afrikka

99

(27)

72

Bêkou

34

(8)

26

Yhteensä

34

99

(35)

98

22.2.MUUHUN KUIN VAIHTOON PERUSTUVAT KERRYTETTÄVISSÄ OLEVAT RAHAMÄÄRÄT JA VAIHTOON PERUSTUVAT SAAMISET

miljoonaa euroa

Liitetieto

31.12.2016

31.12.2015

Kerrytettävissä olevat rahamäärät muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista

2.3.1

62

104

Saamiset vaihtoon perustuvista transaktioista

2.3.2

70

67

Yhteensä

132

171

23.Kerrytettävissä olevat rahamäärät muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Jäsenvaltiot

0

40

40

90

Tuensaajat

4

9

6

0

18

23

Julkisoikeudelliset yhteisöt

13

10

0

23

16

Kolmannet maat

0

3

1

4

2

Arvon alentuminen

(3)

(17)

(5)

(25)

(29)

EKR:n ja EU:n toimielinten väliset yhdystilit

2

2

1

Yhteensä

1

8

51

2

62

104

Jäsenvaltioilta kerrytettävissä olevat rahamäärät sisältävät varsinaiset rahoitusosuudet sekä määrät, jotka vielä saadaan siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyyn liittyvien oikaisujen seurauksena. Siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyn toimet rahoitettiin aiemmista EKR:ista vapautetuista määristä ja vastaavat pääoman muutokset kirjattiin vuonna 2015.

Kerrytettävissä olevat rahamäärät on esitetty seuraavassa taulukossa:

miljoonaa euroa

Jäsenvaltiot

Jäsenvaltioilta saatavat määrät

Jäsenvaltioiden rahoitusosuuksista vähennettävät määrät

Nettomäärä 31.12.2016

Belgia

25

25

Kypros

0

0

Tšekki

2

2

Kreikka

0

0

Latvia

0

0

Portugali

0

0

Romania

2

2

Slovenia

1

1

Yhdistynyt kuningaskunta

10

10

Yhteensä

40

40

24.Saamiset vaihtoon perustuvista transaktioista

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Tulojäämät

0

63

7

0

70

67

EKR:jen väliset yhdystilit

196

424

3 424

(4 043)

(0)

0

Yhteensä

196

487

3 431

(4 043)

70

67

Tulojäämät sisältävät pääasiassa hankkeisiin liittyvistä ennakkomaksuista kertyneitä korkoja (63 miljoonaa euroa) ja EU:n Afrikka-hätärahastoon liittyvistä ennakkomaksuista kertyneitä korkoja (7 miljoonaa euroa).

Kaikkien EKR:jen kassavarat on tehokkuussyistä otettu yhdenteentoista EKR:oon 9 . Tämä edellyttää EKR:jen välisiä siirtoja, joiden vaikutukset tasoitetaan EKR:jen taseiden välisillä yhdystileillä. Yhdystilit esitetään ainoastaan yksittäisten EKR:jen osalta.

24.1.KÄTEISVARAT JA MUUT RAHAVARAT 10

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Erityistilit:

Jäsenvaltioiden rahoituslaitokset

291

291

126

Käyttötilit:

Liikepankit

389

389

377

Kongo-erityisrahasto*

1

Yhteensä

680

680

504

*Tähän kohtaan sisältyvät määrät, jotka on osoitettu Kongon demokraattiselle tasavallalle neuvoston päätöksen 2003/583/EY mukaisesti.

Käteisvarojen ja muiden rahavarojen määrässä tapahtunut kokonaislisäys johtuu pääasiassa siitä, että jotkin jäsenvaltiot maksoivat vuoden 2017 ensimmäiset rahoitusosuudet etuajassa joulukuussa 2016.

Tässä yhteydessä olisi otettava huomioon, että AKT-tuensaajavaltioilla on hallussaan Stabex-varoja, jotka eivät sisälly EKR:n taseeseen. Lyhenne Stabex tarkoittaa EU:n kompensoivaa rahoitusjärjestelmää, jolla tasoitetaan AKT-valtioiden vientitulojen vaihtelua. Kun komissio ja AKT-tuensaajavaltio ovat sopineet siitä, miten Stabex-varat käytetään, ne allekirjoittavat siirtosopimuksen. Neljännen Lomén sopimuksen 11 (sellaisena kuin se on tarkistettuna) 211 artiklan mukaan varat siirretään AKT-valtion nimissä avatulle korolliselle tilille, jota varten edellytetään sekä AKT-valtion että komission edustajan allekirjoitusten esittämistä. Varoja säilytetään näillä kahta allekirjoitusta edellyttävillä tileillä, kunnes ne voidaan siirtää hankkeen käyttöön keskinäisistä velvoitteista tehdyn sopimuksen mukaisesti. Tiliin liittyvä allekirjoitusoikeus säilyy komission tulojen ja menojen hyväksyjällä, joka pystyy näin varmistamaan, että varat maksetaan suunnitellulla tavalla. Kahta allekirjoitusta edellyttävällä tilillä olevat varat ovat AKT-valtion omaisuutta, joten niitä ei kirjata varoiksi EKR:n tileihin. Näille tileille tehtävät siirrot kirjataan Stabex-maksuiksi. Lisätietoja on liitetiedossa 3.1.1.

Vuoden 2016 tilinpäätöksen esittämistavan parantamiseksi rahoituslaitosten ja pankkien luokittelua on tarkistettu. Vuodelta 2015 on annettu uuden esitystavan mukaiset vertailutiedot.

VELAT

24.2.VARAUKSET

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Varaukset

4

4

4

Yhteensä

4

4

4

Varaus on paras mahdollinen arvio todennäköisestä määrästä, jonka EKR maksaa rahoittaakseen yritysten kehittämiskeskuksen (YKK) toiminnan hallitun lopettamisen. YKK:n toiminnan lopettamisesta päätettiin AKT-EU-suurlähettiläskomitean kokouksessa 23. lokakuuta 2014 (päätös N:o 4/2014).

Määrä sisältää myös YKK:ta vastaan nostetut kanteet (1,2 miljoonaa euroa) sekä 31. joulukuuta 2016 alkaneesta YKK:n purkamisvaiheesta (joka kattaa mm. viimeiset hallinnolliset tehtävät, kesken olevat oikeudenkäynnit sekä arkistojen ylläpidon) vielä odotettavissa olevat kustannukset (ks. liitetieto 4.3.2).

24.3.RAHOITUSVELAT

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Yhteisrahoitusosuuksiin liittyvät velat

6

6

10

Yhteensä

6

6

10

Yhteisrahoitusosuuksiin liittyvän kokonaisvelan muutoksen syistä on tarkempaa tietoa liitetiedossa 2.7.2.1.

24.4.VELAT

miljoonaa euroa

Liitetieto

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Lyhytaikaiset velat

2.7.1

0

12

112

97

222

180

Muut velat

2.7.2

(0)

325

2

327

340

Yhteensä

0

12

438

99

549

520

25. Lyhytaikaiset velat

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Tuensaajat ja toimittajat

0

11

69

19

98

79

Jäsenvaltiot

0

0

0

Kolmannet maat

0

0

29

61

91

83

Julkisoikeudelliset yhteisöt

0

1

18

14

32

21

Muut lyhytaikaiset velat

0

1

(4)

4

1

(3)

Yhteensä

0

12

112

97

222

180

Lyhytaikaisiin velkoihin kirjataan EKR:n saamat sen avustuksiin liittyvät menoilmoitukset. Menoilmoituksessa ilmoitettu määrä kirjataan velkoihin, kun menoilmoitus on vastaanotettu. Hankintoihin liittyvät veloitus- ja hyvityslaskut käsitellään tätä samaa menettelyä noudattaen. Tilikaudelle kuuluvat menoilmoitukset on otettu huomioon tilikautta päätettäessä. Nämä siirtyvät erät on arvioitu ja arvioiden mukaiset tukikelpoiset määrät kirjattu tuotto- ja kululaskelmaan.

26.Muut velat

miljoonaa euroa

Liitetieto

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Yhteisrahoitusosuuksiin liittyvät velat

2.7.2.1

63

1

64

31

Rahaston pääomaosuuksiin liittyvät siirtovelat

2.7.2.2

261

261

307

Muut velat

2.7.2.3

2

2

2

Yhteensä

324

3

327

340

27.Yhteisrahoitusosuuksiin liittyvät velat

Seuraavassa taulukossa on esitetty yhteisrahoitusosuuksiin liittyvät pitkä- ja lyhytaikaiset velat jäsenvaltioittain.

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Pitkäaikainen yhteisrahoitus

Belgia

2

2

1

Saksa

0

0

1

Yhdistynyt kuningaskunta

1

1

3

Ruotsi

2

2

4

Kanada

0

0

1

6

6

10

Lyhytaikainen yhteisrahoitus

Belgia

3

1

4

3

Tanska

1

0

1

1

Ranska

37

37

10

Saksa

1

1

1

Alankomaat

1

1

1

Espanja

3

3

3

Yhdistynyt kuningaskunta

11

11

1

Ruotsi

7

7

12

Kanada

0

0

(1)

63

1

64

31

Yhteensä

69

1

70

41

Yhteisrahoitusosuuksiin liittyvät pitkä- ja lyhytaikaiset velat kasvoivat 29 miljoonaa euroa edelliseen tilikauteen verrattuna.

Vuonna 2016 saatiin uusia yhteisrahoitusosuuksia Yhdistyneeltä kuningaskunnalta (9,4 miljoonaa euroa), Belgialta (3,3 miljoonaa euroa) ja Ruotsilta (0,9 miljoonaa euroa).

Yhteisrahoitusosuuksiin liittyvät pitkä- ja lyhytaikaiset velat kasvoivat yhteisrahoitushankkeisiin liittyvien tulojen ja menojen kirjaamisen seurauksena 15 miljoonalla eurolla (ks. liitetiedot 3.1.2 ja 3.4).

28.Rahaston pääomaosuuksiin liittyvät siirtovelat

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Yhdistynyt kuningaskunta

252

252

259

Ruotsi

48

Unkari

9

9

Yhteensä

261

261

307

Rahaston pääomaosuuksiin liittyvät siirtovelat sisältävät jäsenvaltioiden etukäteen maksamat rahoitusosuudet.

29.Muut velat

Muut velat sisältävät lähinnä kohdentamattomia saatuja maksuja ja palautettuja maksuja.

29.1.MENOJÄÄMÄT JA TULOENNAKOT

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Menojäämät

1

93

567

110

770

853

Muut menojäämät ja tuloennakot

(0)

(0)

6

6

2

Yhteensä

1

93

567

115

776

855

Menojäämät muodostuvat sellaisista voimassa oleviin tai päättyneisiin sopimuksiin liittyvistä arvioiduista toimintamenoista, joista ei ole vielä hyväksytty maksupyyntöjä ja joiden tapauksessa EKR:n tuensaajille vuonna 2016 aiheutuneet tukikelpoiset menot on arvioitu käyttämällä parhaita nykyisistä sopimuksista saatavilla olevia tietoja. Se osuus arvioiduista menojäämistä, joka liittyy maksettuihin ennakkomaksuihin, on kirjattu ennakkomaksujen vähennykseksi (ks. liitetieto 2.1).

NETTOVARAT

 

29.2.RAHASTON PÄÄOMA

30.Rahaston pääoma, jonka maksamista on pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

Yhteensä

Rahaston pääoma

12 164

10 973

20 960

29 367

73 464

Rahaston pääoma, jonka maksamista ei ole pyydetty

(0)

(0)

(5 223)

(29 367)

(34 590)

Rahaston pääoma, jonka maksamista on pyydetty, 31.12.2015

12 164

10 973

15 737

38 873

Rahaston pääoma

12 164

10 973

20 960

29 367

73 464

Rahaston pääoma, jonka maksamista ei ole pyydetty

(0)

(1 773)

(29 367)

(31 140)

Rahaston pääoma, jonka maksamista on pyydetty, 31.12.2016

12 164

10 973

19 187

42 323

Rahaston pääomalla tarkoitetaan jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia kuhunkin EKR:oon. Määrät perustuvat jäsenvaltioiden välisiin sisäisiin sopimuksiin. Rahaston pääoma, jonka maksamista ei ole pyydetty, tarkoittaa alkuperäistä määrärahaa, jota jäsenvaltioita ei ole vielä pyydetty maksamaan.

Rahaston pääoma, jonka maksamista on pyydetty, tarkoittaa alkuperäisiä määrärahoja, joiden siirtämistä kassatileille on pyydetty jäsenvaltioilta (ks. jäljempänä oleva liitetieto 2.9.2).

31.Jäsenvaltiokohtainen erittely rahaston pääomasta, jonka maksamista on pyydetty, ja rahaston pääomasta, jonka maksamista ei ole pyydetty

miljoonaa euroa

Rahoitusosuudet

%

Maksua ei pyydetty, 31.12.2015

Maksua pyydetty vuonna 2016

Maksua ei pyydetty, 31.12.2016

Itävalta

2,41

126

(83)

43

Belgia

3,53

184

(122)

63

Bulgaria

0,14

7

(5)

2

Kypros

0,09

5

(3)

2

Tšekki

0,51

27

(18)

9

Tanska

2,00

104

(69)

35

Viro

0,05

3

(2)

1

Suomi

1,47

77

(51)

26

Ranska

19,55

1 021

(674)

347

Saksa

20,50

1 071

(707)

364

Kreikka

1,47

77

(51)

26

Unkari

0,55

29

(19)

10

Irlanti

0,91

48

(31)

16

Italia

12,86

672

(444)

228

Latvia

0,07

4

(2)

1

Liettua

0,12

6

(4)

2

Luxemburg

0,27

14

(9)

5

Malta

0,03

2

(1)

1

Alankomaat

4,85

253

(167)

86

Puola

1,30

68

(45)

23

Portugali

1,15

60

(40)

20

Romania

0,37

19

(13)

7

Slovakia

0,21

11

(7)

4

Slovenia

0,18

9

(6)

3

Espanja

7,85

410

(271)

139

Ruotsi

2,74

143

(95)

49

Yhdistynyt kuningaskunta

14,82

774

(511)

263

Yhteensä

100,00

5 223

(3 450)

1 773

Pääoma, jonka maksamista on pyydetty vuonna 2016, muodostuu kokonaisuudessaan 10. EKR:n pääomasta. Kokonaismäärä, jonka maksamista on pyydetty, muodostuu kokonaan tavanomaisesta pääomasta (3 450 miljoonaa euroa). Kahdeksannen ja yhdeksännen EKR:n koko pääoman maksamista on pyydetty, ja se on maksettu kokonaisuudessaan. Yhdennentoista EKR:n pääoman maksamista ei vielä ole pyydetty.

32.Seuraaville varainhoitovuosille siirretty rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – EKR:t, joiden toiminta on päättynyt

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Toimintansa päättäneistä EKR:ista siirretyt varat

627

1 625

2 252

2 252

Tähän kohtaan sisältyvät toimintansa päättäneistä EKR:ista kahdeksanteen ja yhdeksänteen EKR:oon siirretyt varat.

33.Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – siirrot toiminnassa olevien EKR:jen välillä

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

Yhteensä

Saldo 31.12.2014

(3 147)

1 758

(209)

1 597

Purettuja sitoumuksia vastaavien varojen siirrot aiemmista EKR:ista 10. EKR:n suoritusvaraukseen

(6)

(109)

114

Purettuja sitoumuksia vastaavien varojen siirrot aiemmista EKR:ista 11. EKR:n suoritusvaraukseen

(32)

32

Siirto 10. ja 11. EKR:n suoritusvarauksista siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyyn

(41)

41

Siirrot siirtymävaiheen rahoitusjärjestelystä 10. ja 11. EKR:n suoritusvarauksiin

11

(11)

Siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyn mukaisesti sidottujen varojen palauttaminen

676

727

192

(1 595)

Saldo 31.12.2015

(2 476)

2 376

35

65

Purettuja sitoumuksia vastaavien varojen siirrot aiemmista EKR:ista 10. EKR:n suoritusvaraukseen

(20)

(163)

182

Purettuja sitoumuksia vastaavien varojen siirrot aiemmista EKR:ista 11. EKR:n suoritusvaraukseen

(356)

356

Siirto 11. EKR:n suoritusvarauksesta Afrikan rauhanrahastoon (10. EKR)

386

(386)

Saldo 31.12.2016

(2 496)

2 214

247

35

Tähän kohtaan sisältyvät toiminnassa olevien EKR:jen välillä siirretyt varat.

Cotonoun sopimuksen tultua voimaan kaikki aikaisempien, toiminnassa olevien EKR:jen käyttämättä jääneet varat on siirretty viimeksi avattuun EKR:oon sitoumusten vapauttamisen jälkeen. Euroopan kehitysrahastojen välillä siirrettävät varat kasvattavat kohderahaston määrärahoja ja vähentävät alkuperärahaston määrärahoja. Kymmenennen ja yhdennentoista EKR:n suoritusvarauksiin siirrettyjä varoja voidaan sitoa ainoastaan tietyin edellytyksin sisäisten sopimusten mukaisesti.

Yhdennentoista EKR:n suoritusvarauksesta otettiin vuonna 2016 yhteensä 386 miljoonaa euroa 10 EKR:oon kuuluvan Afrikan rauhanrahaston rahoittamista varten.

34.TUOTTO- JA KULULASKELMAN LIITETIEDOT

 

TUOTOT

miljoonaa euroa

Liitetieto

2016

2015

Tuotot muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista

3.1

8

90

Tuotot vaihtoon perustuvista transaktioista

3.2

66

50

Yhteensä

73

140

34.1.TUOTOT MUISTA KUIN VAIHTOON PERUSTUVISTA TRANSAKTIOISTA

miljoonaa euroa

Liitetieto

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

2016

2015

Varojen takaisinperintä

0

5

13

4

23

20

Stabex-varojen takaisinperintä

3.1.1

1

1

1

Yhteisrahoitusosuuksiin liittyvät tuotot

3.1.2

(15)

(15)

69

Yhteensä

1

5

(2)

4

8

90

 

Muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista saatavat tuotot voidaan jakaa hallinnointitavan mukaan seuraavasti:

miljoonaa euroa

2016

2015

Suora hallinnointi

6

61

Toteuttajana:

komissio

1

3

EU:n edustustot

5

58

Välillinen hallinnointi

2

29

Toteuttajana:

kolmannet maat

(0)

14

kansainväliset järjestöt

2

14

julkisoikeudelliset yhteisöt

0

0

julkisen palvelun tehtäviä hoitavat yksityisoikeudelliset yhteisöt

0

1

Yhteensä

8

90

35.Stabex-varojen takaisinperintä

Kahta allekirjoitusta edellyttäviltä AKT-maissa olevilta tileiltä siirrettiin vuonna 2016 takaisin EKR:oon 1 miljoona euroa. Nämä tulot sisältyvät muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista saatuihin tuottoihin (Stabex-varojen takaisinperintä) kahdeksannen EKR:n tuotto- ja kululaskelmassa.

36.Yhteisrahoitusosuuksiin liittyvät tuotot

Saadut yhteisrahoitusosuudet täyttävät edellytykset, joiden mukaan ne voidaan katsoa sellaisiksi muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista saaduiksi tuloiksi, joihin sovelletaan ehtoja. Niiden ei tämän vuoksi pitäisi vaikuttaa tuotto- ja kululaskelmaan. Saadut yhteisrahoitusosuudet säilytetään veloissa (ks. liitetieto 2.7.2.1) siihen asti, kun niihin liittyvät ehdot on täytetty eli tukikelpoiset menot ovat aiheutuneet (ks. liitetieto 3.4). Menoja vastaava määrä kirjataan tämän jälkeen yhteisrahoitusosuuksista saatuihin muuhun kuin vaihtoon perustuviin tuottoihin. Tämän seurauksena vaikutus tilikauden taloudelliseen tulokseen on nolla.

36.1.TUOTOT VAIHTOON PERUSTUVISTA TRANSAKTIOISTA

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

2016

2015

Rahoitustuotot

(0)

2

2

(1)

3

8

Muut tuotot

2

17

40

3

62

42

Yhteensä

2

19

43

2

66

50

Rahoitustuotot muodostuvat pääasiassa ennakkomaksujen koroista, jotka olivat 3 miljoonaa euroa 12 vuonna 2016 (7 miljoonaa euroa vuonna 2015).

Muut tuotot muodostuvat kokonaisuudessaan realisoituneista ja realisoitumattomista kurssivoitoista.

KULUT

36.2.TUKIVÄLINEET

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

2016

2015

Ohjelmoitava apu

1

(3)

1 007

746

1 751

1 971

Makrotaloudellinen tuki

39

39

51

Alakohtaiset politiikat

(0)

18

18

(24)

AKT-valtioiden väliset hankkeet

41

301

351

693

746

Korkotuet

(3)

(3)

(6)

Hätäapu

(0)

98

300

398

285

Aiempiin Euroopan kehitysrahastoihin liittyvät muut tukiohjelmat

1

1

0

Institutionaalinen tuki

5

33

38

34

Vientitulojen vaihtelun kompensaatio

(0)

0

0

(3)

Rahoitusosuudet erityisrahastoihin

35

35

5

Yhteensä

(2)

95

1 411

1 465

2 970

3 059

 

EKR:n toimintamenot liittyvät eri välineisiin ja menon tyyppi määräytyy sen mukaan, miten maksut suoritetaan ja miten varoja hallinnoidaan.

36.3.YHTEISRAHOITUSKULUT

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

2016

2015

Yhteisrahoitus

(15)

(15)

69

Nämä ovat yhteisrahoitushankkeisiin vuonna 2016 liittyneitä kuluja. Lukuja tarkasteltaessa olisi otettava huomioon, että kulut sisältävät tilikausien erottamiseen liittyvät määrät, jotka on arvioitu (ja ne sisältävät tämän vuoksi myös viime vuotta koskevien arvioitujen määrien peruutukset). Koska vuotta 2015 koskevien arvioitujen kulujen peruutukset (50 miljoonaa euroa) ylittävät vuonna 2016 aiheutuneet kulut (35 miljoonaa euroa), yhteisrahoituskulujen määrä vuonna 2016 on negatiivinen. Vastaavat negatiiviset tuotot on kirjattu tuotto- ja kululaskelmaan (ks. liitetieto 3.1.2).

36.4.TUKIVÄLINEET JA YHTEISRAHOITUSKULUT HALLINNOINTITAVAN MUKAAN ERITELTYINÄ

miljoonaa euroa

2016

2015

Suora hallinnointi

1 173

1 106

Toteuttajana:

komissio

140

99

EU:n toimeenpanovirastot

10

2

Erityisrahastot

36

5

EU:n edustustot

987

1 000

Välillinen hallinnointi

1 781

2 023

Toteuttajana:

EIP ja EIR

5

31

kansainväliset järjestöt

821

990

julkisen palvelun tehtäviä hoitavat yksityisoikeudelliset yhteisöt

143

31

julkisoikeudelliset yhteisöt

57

70

kolmannet maat

756

900

julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksien toteuttamisesta vastaavat yksityisoikeudelliset yhteisöt

(1)

1

Yhteensä

2 954

3 128

36.5.KULUT RAHOITUSTOIMINNASTA

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

2016

2015

Saamisten arvon alentuminen

0

0

(4)

(4)

1

Muut rahoituskulut

0

0

0

Yhteensä

0

0

(4)

0

(4)

1

Saamisten arvon alentuminen sisältää tilikauden päättyessä tehdyn arvion sellaisiin saamisiin liittyvistä kuluista, joita ei saada perittyä takaisin, sekä viime vuotta koskeviin vastaaviin kuluarvioihin liittyvät peruutukset. Koska vuotta 2015 koskevien määrien peruutukset (29 miljoonaa euroa) ylittävät vuotta 2016 koskevan kuluarvion (25 miljoonaa euroa), saamisten arvon alentumiseen liittyvien kulujen kokonaismäärä vuonna 2016 on negatiivinen.

36.6.MUUT KULUT

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

2016

2015

Hallinnolliset ja tietotekniset kulut

(0)

4

126

129

113

Riski- ja kuluvaraukset

4

Myyntisaamisiin liittyvät realisoituneet tappiot

0

0

0

0

2

Kurssitappiot

3

19

42

3

66

44

Yhteensä

3

19

46

129

196

162

Tämä erä sisältää tukimenot, jotka ovat EKR:jen ohjelmasuunnitteluun ja niiden varojen käyttöön liittyviä hallintokuluja. Tällaisiin kuluihin kuuluvat hankkeiden valmisteluun, seurantaan ja arviointiin liittyvät kustannukset sekä tietotekniikkaan ja tekniseen apuun liittyvät kustannukset.

37.EHDOLLISET VARAT JA VELAT JA MUUT TILINPÄÄTÖKSESSÄ ESITETTÄVÄT TIEDOT

37.1. EHDOLLISET VARAT

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Suoritustakuut

(0)

4

5

0

9

13

Määrien pidättämiseen perustuvat vakuudet

4

3

7

6

Yhteensä

(0)

7

8

0

16

20

EKR:n rahoitusta saavilta tuensaajilta vaaditaan suoritustakuu, jolla varmistetaan, että ne noudattavat EKR:n kanssa tekemäänsä sopimukseen sisältyviä ehtoja.

Määrien pidättämiseen perustuvat vakuudet koskevat ainoastaan urakkasopimuksia. Tuensaajille suoritettavista välimaksuista pidätetään yleensä 10 prosenttia sen varmistamiseksi, että toimeksisaaja täyttää sopimusvelvoitteensa. Tällaiset pidätetyt määrät esitetään velkoina. Toimeksisaaja voi hankintaviranomaisen suostumuksella kuitenkin asettaa sopimusvakuuden, jolla korvataan välimaksuista tehtävä pidätys. Tällaiset vakuudet esitetään ehdollisina varoina.

Kun kyse on välillisen hallinnoinnin piiriin kuuluvista sopimuksista, vakuus ei kuulu EKR:lle vaan hankintaviranomaiselle, joten vakuutta ei kirjata EKR:n tileihin.

37.2.MUUT MERKITTÄVÄT TILINPÄÄTÖKSESSÄ ESITETTÄVÄT TIEDOT

38.Talousarviositoumukset, joita ei ole vielä kirjattu kuluiksi

Jäljempänä esitetty määrä saadaan vähentämällä maksattamatta olevien sitoumusten määrästä niihin liittyvät, tuotto- ja kululaskelmaan kuluiksi kirjatut määrät. Talousarviosta maksattamatta olevat sitoumukset ovat avoimia sitoumuksia, joita vastaavia maksuja ei vielä ole suoritettu ja/tai joita ei vielä ole purettu. Maksattamatta olevia määriä syntyy aina monivuotisten ohjelmien yhteydessä.

miljoonaa euroa

8. EKR

9. EKR

10. EKR

11. EKR

31.12.2016

31.12.2015

Talousarviositoumukset, joita ei ole vielä kirjattu kuluiksi

2

202

2 406

4 136

6 746

5 821

Yhteensä

2

202

2 406

4 136

6 746

5 821

Näitä sitoumuksia oli 31. joulukuuta 2016 yhteensä 7 665 miljoonaa euroa (vuonna 2015 vastaava määrä oli 6 809 miljoonaa euroa).

39.Yritysten kehittämiskeskus (YKK)

Kesäkuussa 2014 pidetyssä AKT–EU-ministerineuvostossa sovittiin YKK:n toiminnan hallitusta lopettamisesta siten, että samalla varmistetaan, että YKK:n AKT-maissa ja -alueilla toteuttamat yksityissektorin tukemiseen tähtäävät hankkeet saatetaan kaikilta osin päätökseen. Tätä varten AKT-EU-ministerineuvosto antoi AKT–EU-suurlähettiläskomitealle valtuudet hyväksyä päätöksiä, jotka ovat tarpeen YKK:n toiminnan hallituksi lopettamiseksi.

AKT-EU-suurlähettiläskomitea valtuutti 23. lokakuuta 2014 antamallaan päätöksellä N:o 4/2014 YKK:n hallintoneuvoston toteuttamaan välittömästi kaikki YKK:n toiminnan lopettamiseksi tarvittavat toimenpiteet. Hallintoneuvostolle annettiin päätöksen 2 artiklan mukaisesti tehtäväksi nimetä selvittäjä valmistelemaan ja toteuttamaan sulkemissuunnitelmaa.

Selvittäjä toimitti kesäkuun 2015 lopussa YKK:n hallintoneuvostolle lopullisen strategiasuunnitelman, joka sisältää talousarvion ja työohjelman. Strategiasuunnitelmassa on otettu huomioon työmarkkinaosapuolten välisen vuoropuhelun tulokset. Lopulliseen strategiasuunnitelmaan sisältynyt YKK:n hallintoneuvoston hyväksymä talousarvio muodosti perustan yhteensä 18,2 miljoonan euron rahoituspäätösehdotukselle, jonka komissio hyväksyi vuonna 2015. Rahoituspäätöksen hyväksymisen jälkeen YKK:n ja komission välillä tehtiin joulukuussa 2015 avustussopimus, joka tarjoaa YKK:lle sen omaisuuserien realisointia ja sen velkojen maksua varten tarvittavan rahoituksen. Tämä avustussopimus tuli voimaan 1. tammikuuta 2016, ja sen voimassaolo päättyy 31. joulukuuta 2017. Sopimuksen arvo sisältyy maksattamatta oleviin sitoumuksiin, joita ei ole vielä kirjattu kuluiksi.

40.RAHOITUSRISKIN HALLINTA

Seuraavat EKR:n rahoitusriskin hallintaa koskevat tiedot liittyvät kassanhallintatoimiin, jotka komissio on toteuttanut EKR:n puolesta sen varojen hallinnoimiseksi.

40.1.RISKINHALLINTAPOLITIIKKA JA SUOJAUS

EKR:n kassanhallintasäännöt ja -periaatteet vahvistetaan yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavassa varainhoitoasetuksessa ja sisäisessä sopimuksessa.

Varainhoitoasetuksen mukaisesti noudatetaan seuraavia perusperiaatteita:

-Jäsenvaltiot maksavat EKR:n rahoitusosuudet jäsenvaltion keskuspankissa tai jäsenvaltion nimeämässä rahoituslaitoksessa oleville erityistileille. Rahoitusosuudet pidetään kyseisillä tileillä siihen asti, kun maksu EKR:lle tulee suoritettavaksi.

-Jäsenvaltiot maksavat EKR:n rahoitusosuudet euroina. Maksut EKR:sta suoritetaan euroina ja muina valuuttoina, joihin kuuluu myös vähemmän tunnettuja valuuttoja.

-Komission EKR:n nimissä avaamilla pankkitileillä ei saa tapahtua tilinylityksiä.

Erityistilien lisäksi komissio on avannut EKR:n nimissä muita pankkitilejä rahoituslaitoksissa (keskuspankeissa ja liikepankeissa) suorittaakseen ja vastaanottaakseen sellaisia maksuja, jotka eivät liity jäsenvaltioiden rahoitusosuuksiin.

Kassanhallinta- ja maksutoiminnot ovat pitkälle automatisoituja ja perustuvat ajanmukaisiin tietotekniikkajärjestelmiin. Käytössä on lisäksi erityismenettelyjä, joilla taataan järjestelmän turvallisuus ja varmistetaan tehtävien eriyttäminen varainhoitoasetuksen säännösten, komission noudattamien sisäistä valvontaa koskevien standardien ja tilintarkastusperiaatteiden mukaisesti.

Kassanhallinta- ja maksutoimintojen hallinnointi perustuu kirjallisiin ohjeisiin ja menettelyihin, joiden tavoitteena on vähentää operatiivisia ja rahoitusriskejä sekä varmistaa valvonnan riittävyys. Ohjeet ja menettelyt kattavat eri toiminnot, ja niiden noudattamista valvotaan säännöllisesti.

 

40.2.VALUUTTARISKI

EKR:oon kohdistuva valuuttariski vuoden lopussa – nettopositio

miljoonaa euroa

31.12.2016

31.12.2015

USD

GBP

DKK

SEK

EUR

Muut

Yhteensä

USD

GBP

DKK

SEK

EUR

Muut

Yhteensä

Rahoitusvarat

Saamiset ja kerrytettävissä olevat rahamäärät

0

129

3

132

171

1

171

Käteisvarat ja muut rahavarat

2

0

678

680

4

0

500

504

Yhteensä

2

0

807

3

812

4

0

671

1

675

Rahoitusvelat

Pitkäaikaiset rahoitusvelat

(6)

(6)

0

(10)

(10)

Velat

0

(495)

(54)

(549)

0

(473)

(47)

(520)

Yhteensä

0

(501)

(54)

(555)

0

(483)

(47)

(530)

Yhteensä

2

0

306

(51)

257

4

0

188

(46)

145

Kaikki rahoitusosuudet pidetään euromääräisinä ja muita valuuttoja ostetaan vain silloin kun niitä tarvitaan maksujen suorittamiseksi. Tämän vuoksi EKR:n kassanhallintatoimintoihin ei kohdistu valuuttariskiä.

 

40.3.KORKORISKI

EKR ei ota lainaa, joten siihen ei kohdistu korkoriskiä.

EKR:n pankkitileillä oleville varoille kertyy kuitenkin korkoa. Komissio on sen vuoksi ottanut EKR:n puolesta käyttöön toimenpiteet varmistaakseen, että kertynyt korko vastaa markkinakorkoja ja niiden vaihteluja.

Kukin jäsenvaltio maksaa rahoitusosuutensa EKR:n talousarvioon nimeämässään rahoituslaitoksessa olevalle erityistilille. Koska osa näihin tileihin sovellettavista koroista voi olla nykyään negatiivisia, tileillä olevat saldot pidetään mahdollisimman pieninä kassanhallintaan liittyvillä menettelyillä. Lisäksi negatiivisesta korosta aiheutuvista kustannuksista vastaa neuvoston asetuksen (EU) 2016/888 mukaan asianomainen jäsenvaltio.

Korko maksetaan liikepankeissa olevien tilien yliyön-saldoille päivittäin. Tällaisten tilien saldoille saatava korko perustuu vaihtuviin markkinakorkoihin, joihin sovelletaan (positiivista tai negatiivista) sopimusmarginaalia. Useimmille pankkitileille maksetaan korkoa, joka perustuu markkinoiden viitekorkoon ja jossa on otettu huomioon kyseisen koron vaihtelut. EKR:oon ei sen vuoksi kohdistu riskiä siitä, että sen tileillä oleville varoille maksettaisiin markkinakorkoa alhaisempaa korkoa.

40.4.LUOTTORISKI (VASTAPUOLIRISKI)

Rahoitusvarat, joihin liittyvä suoritus ei ole myöhästynyt ja joiden arvo ei ole alentunut

miljoonaa euroa

Yhteensä

Määrä, joka ei ole myöhässä ja johon ei ole tehty arvonalennusta

Myöhässä oleva määrä, johon ei ole tehty arvonalennusta

< 1 vuosi

1–5 vuotta

> 5 vuotta

Vaihtoon perustuvat saamiset ja muuhun kuin vaihtoon perustuvat kerrytettävissä olevat rahamäärät

132

93

36

4

Yhteensä 31.12.2016

132

93

36

4

Vaihtoon perustuvat saamiset ja muuhun kuin vaihtoon perustuvat kerrytettävissä olevat rahamäärät

171

50

120

1

Yhteensä 31.12.2015

171

50

120

1

Rahoitusvarat riskiluokittain

miljoonaa euroa

31.12.2016

31.12.2015

Saamiset

Maksettu

Yhteensä

Saamiset

Maksettu

Yhteensä

Vastapuolet, joilla on ulkopuolisen tahon antama luottoluokitus

Paras tai erittäin hyvä luottoluokitus

34

284

318

6

167

173

Parempi keskitason luottoluokitus

3

371

374

34

16

50

Heikompi keskitason luottoluokitus

2

16

18

36

312

348

Spekulatiiviluokka

1

9

10

14

9

23

Yhteensä

40

680

720

90

503

593

Vastapuolet, joilla ei ole ulkopuolisen tahon antamaa luottoluokitusta

Ryhmä 1 (velalliset, joilla ei ole aikaisempia maksulaiminlyöntejä)

92

0

92

81

1

82

Ryhmä 2 (velalliset, joilla on aikaisempia maksulaiminlyöntejä)

Yhteensä

92

0

92

81

1

82

Yhteensä

132

680

812

171

504

675

Spekulatiiviluokkaan ja heikompaan keskitason luottoluokitusluokkaan kuuluvat rahoitusvarat ovat pääasiassa EKR-rahoitusosuuksia, jotka jäsenvaltiot ovat maksaneet avaamilleen erityistileille EKR:n varainhoitoasetuksen 22 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Kyseisen asetuksen mukaan nämä määrät on pidettävä erityistileillä siihen asti, kun maksut tulevat suoritettaviksi.

Suurin osa EKR:n kassavaroista on talletettu EKR:n varainhoitoasetuksen mukaisesti erityistileille, jotka jäsenvaltiot ovat avanneet rahoitusosuuksiensa maksamista varten. Suurin osa näistä tileistä on jäsenvaltioiden valtiokonttoreissa tai keskuspankeissa. EKR:oon kohdistuu näiden laitosten osalta erittäin vähäinen vastapuoliriski (riski liittyy EKR:n toimintaan osallistuviin jäsenvaltioihin).

Kun kyse on liikepankeissa olevista EKR:n kassavaroista, joilla katetaan suoritettavat maksut, näille tileille siirretään varoja vain tarpeen mukaan, ja kyseisiä kassavaroja hallinnoidaan automaattisesti komission kassanhallintajärjestelmällä. Kullakin tilillä pidetään käteisvaroja vähimmäismäärä, joka on suhteessa tililtä päivittäin suoritettavien maksujen keskimäärään. Näiden tilien yliyön-saldo on tämän vuoksi jatkuvasti hyvin alhainen, joten EKR:oon kohdistuva riski on pieni.

EKR:oon kohdistuva vastapuoliriski pyritään lisäksi minimoimaan valitsemalla liikepankit erityisohjeiden mukaisesti.

Liikepankit valitaan aina tarjouskilpailulla. Liikepankin lyhytaikaisen luottoluokituksen on oltava vähintään P-1 (Moody’s) tai vastaava (S&P A-1 tai Fitch F1), jotta se voi osallistua tarjouskilpailuun. Tietyissä asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa voidaan hyväksyä heikompikin luokitus.

40.5.LIKVIDITEETTIRISKI

Analyysi rahoitusvastuista sopimuksen jäljellä olevan voimassaoloajan mukaan

miljoonaa euroa

< 1 vuosi

1–5 vuotta

> 5 vuotta

Yhteensä

Rahoitusvelat

549

6

555

Yhteensä 31.12.2016

549

6

555

Rahoitusvelat

520

10

530

Yhteensä 31.12.2015

520

10

530

EKR:oon sovellettavilla budjettiperiaatteilla varmistetaan, että budjettikauden kassavarojen kokonaismäärä riittää aina kauden kaikkien maksujen suorittamiseen. Jäsenvaltioilta saatavien rahoitusosuuksien kokonaismäärä on näin aina yhtä suuri kuin vastaavan budjettikauden maksumäärärahojen määrä.

Jäsenvaltiot maksavat rahoitusosuutensa EKR:lle kuitenkin kolmena vuosieränä, minkä lisäksi EKR:sta suoritettaviin maksuihin liittyy tiettyä kausittaisuutta.

Jotta voitaisiin varmistaa, että kassavarat riittävät jokaisena kuukautena maksujen suorittamiseen, komission kassanhallintayksikkö ja varoja käyttävät yksiköt vaihtavat säännöllisesti tietoja kassatilanteesta varmistaakseen, että tiettynä ajanjaksona suoritettavat maksut eivät ylitä käytettävissä olevia kassavaroja.

Edellä mainitun lisäksi EKR:n päivittäisessä kassanhallinnassa käytetään automaattisia kassanhallintatyökaluja, joilla varmistetaan päivittäin, että jokaisella EKR:n pankkitilillä on riittävästi käteisvaroja.

 

41.LÄHIPIIRIÄ KOSKEVAT TIEDOT

EKR:n lähipiiriksi katsotaan EU:n Bêkou-erityisrahasto ja EU:n Afrikka-hätärahasto. Näiden yhteisöjen väliset liiketoimet ovat osa EKR:n normaalia toimintaa, joten niistä ei EU:n kirjanpito- ja tilinpäätössääntöjen mukaan tarvitse antaa tietoja erikseen.

EKR on komission hallinnoima rahasto, joten sillä ei ole omaa erillistä hallintoa. EU:n, myös komission, johtoon kuuluvien avainhenkilöiden etuudet on ilmoitettu Euroopan unionin konsolidoidun tilinpäätöksen kohdassa 7.2 ”Johtoon kuuluvien avainhenkilöiden etuudet”.

42.TILINPÄÄTÖSPÄIVÄN JÄLKEISET TAPAHTUMAT

EKR:n tilinpitäjän tietoon ei tilinpäätöksen toimittamispäivään mennessä ollut tullut tai saatettu sellaisia olennaisia tapahtumia, jotka olisi ilmoitettava erikseen tässä kohdassa. Tilinpäätös ja sen liitetiedot on laadittu tuoreimpien käytettävissä olevien tietojen perusteella, ja edellä esitetyt tiedot perustuvat tällaisiin tietoihin.

43.VARAINHOITOVUODEN TALOUDELLISEN TULOKSEN JA TALOUSARVION TOTEUTUMAN TÄSMÄYTYS

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos on laskettu suoriteperusteisen kirjanpidon periaatteiden mukaisesti. Talousarvion toteutuma sen sijaan perustuu maksuperusteisen kirjanpidon sääntöihin. Koska taloudellinen tulos ja talousarvion toteutuma kuitenkin kattavat samat operatiiviset tapahtumat, ne on syytä täsmäyttää. Seuraavassa taulukossa esitetään nämä täsmäytykset ja erityisesti tärkeimmät tulo- ja menopuolen täsmäytyserät.    

miljoonaa euroa

2016

2015

VARAINHOITOVUODEN TALOUDELLINEN TULOS

(3 073)

(3 152)

Tulot

Saamiset, jotka eivät vaikuta talousarvion toteutumaan

(2)

(1)

Varainhoitovuoden aikana vahvistetut saamiset, joita vastaavia tuloja ei ole vielä saatu

(7)

(11)

Aiempina vuosina vahvistettujen saamisten perusteella saadut tulot

16

19

Ennakkomaksujen nettovaikutus

43

28

Siirtosaamiset (netto)

8

29

Menot

Maksamatta olevat varainhoitovuoden menot

63

61

Varainhoitovuonna maksetut aikaisempien vuosien menot

(129)

(221)

Maksujen peruutukset

22

12

Ennakkomaksujen nettovaikutus

(459)

(53)

Siirtovelat (netto)

168

200

VARAINHOITOVUODEN TALOUSARVION TOTEUTUMA

(3 350)

(3 088)

43.1.TÄSMÄYTYSERÄT – TULOT

Varainhoitovuoden talousarviotulot muodostuvat kyseisen vuoden aikana vahvistettujen saamisten perusteella saaduista tuloista sekä tuloista, jotka on saatu aiempina varainhoitovuosina vahvistettujen saamisten perusteella.

Saamiset, jotka eivät vaikuta talousarvion toteutumaan, kirjataan taloudelliseen tulokseen, mutta niitä ei voida lukea tuloiksi talousarviossa, sillä maksuja vastaava määrä siirretään varantoihin eikä sitä voida sitoa uudelleen ilman neuvoston päätöstä.

Varainhoitovuoden aikana vahvistetut saamiset, joita vastaavia tuloja ei ole vielä saatu, vähennetään täsmäytystä tehtäessä taloudellisesta tuloksesta, koska ne eivät kuulu talousarviotuloihin. Sen sijaan aiempina vuosina vahvistettujen saamisten perusteella saadut tulot on täsmäytettäessä sisällytettävä varainhoitovuoden taloudelliseen tulokseen.

Ennakkomaksujen nettovaikutus muodostuu kuitatuista ennakkomaksuista. Kyseessä on tuloihin kuuluva maksu, jolla ei ole vaikutusta taloudelliseen tulokseen.

Siirtosaamisten nettomäärä muodostuu pääasiassa tilikausien erottamiseen liittyvistä siirtosaamisista. Laskelmassa otetaan huomioon ainoastaan nettovaikutus, eli varainhoitovuoden siirtosaamisista vähennetään edellisen vuoden peruutetut siirtosaamiset.

43.2.TÄSMÄYTYSERÄT – MENOT

Maksamatta olevat varainhoitovuoden menot on täsmäytystä tehtäessä otettava huomioon, koska ne sisältyvät taloudelliseen tulokseen mutta eivät kuulu talousarviomenoihin. Varainhoitovuonna maksetut aiempien vuosien menot on sen sijaan täsmäytystä tehtäessä vähennettävä taloudellisesta tuloksesta, sillä ne kuuluvat varainhoitovuoden talousarviomenoihin mutta eivät vaikuta taloudelliseen tulokseen tai vähentävät oikaisujen tapauksessa kuluja.

Maksujen peruutuksista saatavat määrät eivät vaikuta taloudelliseen tulokseen, mutta ne vaikuttavat talousarvion toteutumaan.

Ennakkomaksujen nettovaikutus muodostuu varainhoitovuoden aikana suoritetuista uusista ennakkomaksuista (jotka kirjataan kyseisen vuoden talousarviomenoiksi) sekä sellaisista varainhoitovuoden tai aiempien vuosien aikana suoritetuista ennakkomaksuista, jotka on kuitattu hyväksyttyjä tukikelpoisia menoja vastaan. Viimeksi mainitut ovat suoriteperustetta sovellettaessa kuluja, mutta niitä ei merkitä talousarviokirjanpitoon, koska alkuperäinen ennakkomaksu on kirjattu talousarviomenoksi jo ennakkomaksun suoritusajankohtana.

Siirtovelkojen nettomäärä muodostuu pääasiassa tilikausien erottamiseen liittyvistä eristä eli sellaisista EKR:n varojen saajille aiheutuneista tukikelpoisista menoista, joita ei ole vielä ilmoitettu EKR:lle. Laskelmassa otetaan huomioon ainoastaan nettovaikutus eli varainhoitovuoden siirtoveloista vähennetään edellisen vuoden peruutetut siirtovelat.

EKR:OON KONSOLIDOITUJEN EU:N ERITYISRAHASTOJEN TILINPÄÄTÖSLASKELMAT

On huomattava, että osa taloudellisia tietoja sisältävien taulukoiden luvuista ei näytä täsmäävän, koska numerotiedot on pyöristetty tuhansiin euroihin.

 

EU:N BÊKOU-ERITYISRAHASTON LOPULLINEN TILINPÄÄTÖS

On huomattava, että osa taloudellisia tietoja sisältävien taulukoiden luvuista ei näytä täsmäävän, koska numerotiedot on pyöristetty tuhansiin euroihin.

 

TAUSTATIETOA EU:N BÊKOU-ERITYISRAHASTOSTA

Yleistä taustatietoa unionin erityisrahastoista

Erityisrahasto on oikeudellinen järjestely, jolla on tietynlainen rahoitusrakenne. Erityisrahastoon kootaan varoja useilta rahoittajilta, jotka rahoittavat yhdessä jonkin hankkeen yhteisesti sovittujen tavoitteiden pohjalta. Hankkeen toteutuksesta raportoidaan niin ikään yhteisesti sovitulla tavalla.

Unionin yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen (jäljempänä ”unionin varainhoitoasetus”) 187 artiklan 1 kohdan ja yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavan varainhoitoasetuksen 42 artiklan mukaan komissio voi perustaa unionin erityisrahastoja ulkoisia toimia varten. Unionin eritysrahastot perustetaan muiden rahoittajien kanssa tehtävillä sopimuksilla. Rahastoilla vastataan tarpeeseen toteuttaa hätätoimia, hätätilan jälkeisiä toimia tai temaattisia toimia. Unionin erityisrahaston perustamisen edellytyksenä on, että se tarjoaa EU:n lisäarvoa (ts. rahaston tavoitteet voidaan saavuttaa paremmin EU:n tasolla kuin kansallisella tasolla) ja että sillä täydennetään muita välineitä (rahasto ei saisi olla päällekkäinen jo käytössä olevien samankaltaisten välineiden kanssa).

Erityisrahastot perustetaan määräajaksi, ja kunkin rahaston toimikausi ja tavoitteet määritellään sen perustamisasiakirjassa. Unionin varainhoitoasetuksen 187 artiklan mukaan erityisrahastoihin sovelletaan omia hallinnointijärjestelyjä ja niihin osoitettavat rahoitusosuudet käsitellään EU:n talousarvion ulkopuolella. Jokaisella erityisrahastolla on johtokunta, jonka puheenjohtajana on komissio ja jossa rahoittajien edustajat ovat jäseninä ja rahoitukseen osallistumattomien jäsenvaltioiden edustajat tarkkailijoina.

Erityisrahastolla on lisäksi operatiivinen johtoryhmä, joka muodostuu EU:n edustajasta (ryhmän puheenjohtaja), erityisrahaston perustajajäsenistä (varapuheenjohtajat) sekä sellaisten muiden rahoittajien edustajista, joiden rahoitusosuus on vähintään 3 miljoonaa euroa (jäsenet). Operatiivinen johtoryhmä päättää erityisrahaston varojen käytöstä ja arvioi rahoitettujen toimien tuloksellisuutta. Operatiivinen johtoryhmä hoitaa lisäksi muun muassa seuraavat hallinnolliset tehtävät: vuosikertomuksen ja tarkastetun vuotuisen tilinpäätöksen hyväksyminen, sisäisen valvonnan järjestelmien vaikuttavuuden valvonta sekä toimenpiteiden toteuttaminen sisäisten ja ulkopuolisten tarkastajien havaintojen perusteella.

Erityisrahastoja hallinnoi komissio. Käytännössä hallinnoinnista vastaa valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä, joka huolehtii siitä, että komissio ja rahoittajina olevat kolmannet osapuolet saavat varmuuden siitä, että varat on käytetty asianmukaisesti. Erityisrahaston johtaja toimii edelleenvaltuutettuna tulojen ja menojen hyväksyjänä. Kuten Euroopan kehitysrahaston tapauksessa unionin erityisrahaston tilinpitäjänä on komission tilinpitäjä, joka laatii kaikille unionin erityisrahastoille yhteiset kirjanpito- ja tilinpäätösmenettelyt sekä tililuettelot.

Bêkou-erityisrahasto

EU:n ensimmäinen monenvälinen erityisrahasto eli Bêkou-erityisrahasto (sangonkielinen sana ”bêkou” tarkoittaa toivoa) perustettiin 15. heinäkuuta 2014. Sen perustajina olivat EU:n komissio (jota edustivat kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto, humanitaarisen avun ja pelastuspalveluasioiden pääosasto sekä Euroopan ulkosuhdehallinto ) ja kolme jäsenvaltiota (Saksa, Ranska ja Alankomaat ). Bêkou-erityisrahaston tavoitteena on edistää Keski-Afrikan tasavallan tilanteen vakauttamista ja maan jälleenrakentamista. Rahaston toimikausi on enintään 60 kuukautta. Rahastoa hoidetaan Brysselistä käsin.

Bêkou-erityisrahaston tilinpäätös

Keski-Afrikan tasavallassa toteutettavia toimia varten perustetun Euroopan unionin erityisrahaston eli Bêkou-erityisrahaston perustamisesta tehdyn sopimuksen 8 artiklan ja Bêkou-erityisrahaston perustamissopimuksen 11 artiklan 2 kohdan 1 alakohdan mukaan rahaston tilinpäätös muodostuu kahdesta osasta: 1) erityisrahaston johtajan laatima vuotuinen rahoituskertomus ja 2) vuotuiset tilinpäätöslaskelmat, jotka on laatinut komission tilinpitäjä, joka on edellä mainitun artiklan nojalla myös erityisrahaston tilinpitäjä.

Bêkou-erityisrahaston perustamisesta tehdyn sopimuksen 8 artiklan mukaan tilinpäätöslaskelmat laaditaan komission tilinpitäjän hyväksymien kirjanpito- ja tilinpäätössääntöjen mukaisesti (EU:n kirjanpito- ja tilinpäätössäännöt). Nämä säännöt perustuvat julkisen sektorin kansainvälisiin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS).

Tilinpäätöksen tarkastaa riippumaton ulkopuolinen tilintarkastaja, ja erityisrahaston johtaja ja tilinpitäjä toimittavat lopullisen tilinpäätöksen operatiivisille johtoryhmälle hyväksymistä varten (8 artiklan 3 kohdan 4 alakohdan c alakohta).

Varainhoitovuoden tärkeimmät tapahtumat

Vuoden 2016 lopussa Bêkou-erityisrahastolla oli seitsemän rahoittajaa: EKR, EU:n talousarvio, neljä jäsenvaltiota ja yksi EU:n ulkopuolinen valtio.

Bêkou-erityisrahastosta rahoitetaan toimia, joilla autetaan Keski-Afrikan tasavaltaa kriisin jälkeisessä elpymisessä ja kaikissa jälleenrakentamiseen liittyvissä toimissa. Rahoitettavilla toimilla pyritään etenkin seuraaviin tavoitteisiin:

·välttämättömien julkisten palvelujen (esim. sähkönjakelu, liikenne, oikeussuojan saatavuus ja vesihuolto) sekä sosiaalisten peruspalvelujen (terveydenhuolto ja koulutus) palauttaminen ja elintarvikehuolto- ja ravitsemustilanteen vakauttaminen

·taloudellisen toiminnan elvyttäminen

·maan vakauttaminen ja yhteiskunnan rakenteiden palauttaminen etenkin eri yhteisöjen välisen sovinnon ja niiden rauhanomaisen yhteiselon sekä ihmisoikeuksien kunnioittamisen kautta

·kansallisten ja paikallisten hallintorakenteiden legitimiteetin, valmiuksien ja toiminnan palauttaminen.

Rahastosta tuetaan myös toimia, joiden tarkoituksena on lieventää kriisin vaikutuksia Keski-Afrikan tasavallan rajanaapureina oleviin maihin ja/tai maihin, jotka ovat tarjonneet suojaa Keski-Afrikan tasavallan väkivaltaisuuksia paenneille.

Vuoden 2016 lopussa rahoittajat olivat sitoutuneet osoittamaan rahastoon noin 173 miljoonaa euroa: tästä summasta EKR:n osuus oli 68 miljoonaa euroa, EU:n talousarvion osuus 50 miljoonaa euroa sekä jäsenvaltioiden ja muiden rahoittajien osuus 55 miljoonaa euroa.

Maan elpymistä tukevia ohjelmia oli hyväksytty yhteensä 11. Vuoden 2016 loppuun mennessä rahastosta oli sidottu hankkeisiin yhteensä 91,3 miljoonaa euroa käytettäviksi seuraavilla aloilla: terveydenhuolto, elintarvike- ja ravitsemusturva, infrastruktuuri, naisten integroiminen yhteiskuntaan sekä apu naapurimaissa oleville Keski-Afrikan tasavallasta lähteneille pakolaisille.

EU:N BÊKOU-ERITYISRAHASTON TASE

 

tuhatta euroa

31.12.2016

31.12.2015

PITKÄAIKAISET VARAT

Ennakkomaksut

3 604

3 446

3 604

3 446

LYHYTAIKAISET VARAT

Ennakkomaksut

12 458

6 047

Vaihtoon perustuvat saamiset ja muuhun kuin vaihtoon perustuvat kerrytettävissä olevat rahamäärät

1 455

1 364

Käteisvarat ja muut rahavarat

43 036

52 461

56 949

59 873

VARAT YHTEENSÄ

60 554

63 319

PITKÄAIKAISET VELAT

Rahoitusvelat

(59 339)

(63 125)

(59 339)

(63 125)

LYHYTAIKAISET VELAT

Menojäämät ja tuloennakot

(1 215)

(193)

(1 215)

(193)

VELAT YHTEENSÄ

(60 554)

(63 319)

NETTOVARAT

-

RAHASTON VARAT JA VARANNOT

Kertynyt ylijäämä

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

NETTOVARAT

 

BÊKOU-ERITYISRAHASTON TUOTTO- JA KULULASKELMA

tuhatta euroa

2016

2015

TUOTOT

Tuotot muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista

Tuotot rahoittajilta

17 232

9 354

17 232

9 354

Tuotot vaihtoon perustuvista transaktioista

Rahoitustuotot

48

101

48

101

Tuotot yhteensä

17 280

9 455

KULUT

Toimintakulut

(16 432)

(8 824)

Muut kulut

(848)

(631)

Kulut yhteensä

(17 280)

(9 455)

VARAINHOITOVUODEN TALOUDELLINEN TULOS

 

BÊKOU-ERITYISRAHASTON RAHAVIRTALASKELMA

tuhatta euroa

2016

2015

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

Toiminnan rahavirta

Ennakkomaksujen (lisäys)/väheneminen

(6 569)

(9 493)

Vaihtoon perustuvien saamisten ja muuhun kuin vaihtoon perustuvien kerrytettävissä olevien rahamäärien (lisäys)/väheneminen

(91)

(1 364)

Rahoitusvelkojen lisäys/(väheneminen)

(3 786)

18 125

Menojäämien ja tuloennakoiden lisäys/(väheneminen)

1 021

193

NETTORAHAVIRTA

(9 425)

7 461

Käteisvarojen ja muiden rahavarojen nettolisäys/(-vähennys)

(9 425)

7 461

Käteisvarat ja muut rahavarat varainhoitovuoden alussa

52 461

45 000

Käteisvarat ja muut rahavarat varainhoitovuoden lopussa

43 036

52 461

 

LASKELMA BÊKOU-ERITYISRAHASTON NETTOVAROJEN MUUTOKSISTA

tuhatta euroa

Kertynyt ylijäämä/

(alijäämä)

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

Nettovarat

SALDO 31.12.2015

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

SALDO 31.12.2016

 

EU:N AFRIKKA-HÄTÄRAHASTON LOPULLINEN TILINPÄÄTÖS

On huomattava, että osa taloudellisia tietoja sisältävien taulukoiden luvuista ei näytä täsmäävän, koska numerotiedot on pyöristetty tuhansiin euroihin.

 

TAUSTATIETOA EU:N AFRIKKA-HÄTÄRAHASTOSTA

Yleistä taustatietoa unionin erityisrahastoista

Erityisrahasto on oikeudellinen järjestely, jolla on tietynlainen rahoitusrakenne. Erityisrahastoon kootaan varoja useilta rahoittajilta, jotka rahoittavat yhdessä jonkin hankkeen yhteisesti sovittujen tavoitteiden pohjalta. Hankkeen toteutuksesta raportoidaan niin ikään yhteisesti sovitulla tavalla.

Unionin yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen (jäljempänä ”unionin varainhoitoasetus”) 187 artiklan 1 kohdan ja yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavan varainhoitoasetuksen 42 artiklan mukaan komissio voi perustaa unionin erityisrahastoja ulkoisia toimia varten. Unionin eritysrahastot perustetaan muiden rahoittajien kanssa tehtävillä sopimuksilla. Rahastoilla vastataan tarpeeseen toteuttaa hätätoimia, hätätilan jälkeisiä toimia sekä temaattisia toimia. Erityisrahaston perustamisen edellytyksenä on, että se tarjoaa EU:n lisäarvoa (ts. rahaston tavoitteet voidaan saavuttaa paremmin EU:n tasolla kuin kansallisella tasolla) ja että sillä täydennetään muita välineitä (rahasto ei saisi olla päällekkäinen jo käytössä olevien samankaltaisten välineiden kanssa).

EU:n erityisrahastoilla on useita etuja. Ne ovat EU:n hallinnoimia välineitä, minkä ansiosta EU:n ja jäsenvaltioiden toimia voidaan niiden avulla koordinoida paremmin. Lisäksi EU ja muut rahoittajat pystyvät niiden ansiosta valvomaan toimia paremmin, ja niillä voidaan lisätä EU:n toiminnan näkyvyyttä. EU:n erityisrahastojen etuna on niiden nopea päätöksentekomenettely ja se, että niiden avulla voidaan koota merkittävä määrä varoja eri lähteistä. Ne ovat tämän vuoksi joustava, ennakoiva ja helposti mukautettavissa oleva väline.

Erityisrahastolla on lisäksi operatiivinen johtoryhmä, joka muodostuu EU:n edustajasta (ryhmän puheenjohtaja), erityisrahaston perustajajäsenistä (varapuheenjohtajat) sekä sellaisten muiden rahoittajien edustajista, joiden rahoitusosuus on vähintään 3 miljoonaa euroa (jäsenet). Operatiivinen johtoryhmä hyväksyy erityisrahaston työohjelman, ja se myös arvioi rahoitettujen toimien tuloksellisuutta. Operatiivinen johtoryhmä hoitaa lisäksi muun muassa seuraavat hallinnolliset tehtävät: vuosikertomuksen ja tarkastetun vuotuisen tilinpäätöksen hyväksyminen, sisäisen valvonnan järjestelmien vaikuttavuuden valvonta sekä toimenpiteiden toteuttaminen sisäisten ja ulkopuolisten tarkastajien havaintojen perusteella.

Erityisrahastoja hallinnoi komissio. Käytännössä hallinnoinnista vastaa valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä, joka huolehtii siitä, että komissio ja rahoittajina olevat kolmannet osapuolet saavat varmuuden siitä, että varat on käytetty asianmukaisesti. Erityisrahaston johtaja toimii edelleenvaltuutettuna tulojen ja menojen hyväksyjänä. Kuten Euroopan kehitysrahaston tapauksessa unionin erityisrahaston tilinpitäjänä on komission tilinpitäjä, joka laatii kaikille erityisrahastoille yhteiset kirjanpito- ja tilinpäätösmenettelyt sekä tililuettelot.

EU:n Afrikka-hätärahasto

Euroopan unionin Afrikka-hätärahasto vakauden lisäämiseksi sekä sääntelemättömän muuttoliikkeen ja pakkomuuton perimmäisten syiden ehkäisemiseksi (EU:n Afrikka-hätärahasto) perustettiin 12. marraskuuta 2015 Vallettan muuttoliikehuippukokouksessa . Rahaston päätavoitteena on tukea kaikkia vakautta lisääviä näkökohtia, myötävaikuttaa muuttoliikkeen parempaan hallintaan ja puuttua epävakauden, pakkosiirtymisten ja laittoman muuttoliikkeen perimmäisiin syihin. Se pyrkii tähän erityisesti edistämällä selviytymiskykyä, taloudellisia ja yhtäläisiä mahdollisuuksia sekä turvallisuutta ja kehitystä ja puuttumalla ihmisoikeuksien loukkauksiin.

Afrikka-hätärahasto toimii pääasiassa kolmella maantieteellisillä alueella, jotka ovat Sahelin ja Tšad-järven alue , Afrikan sarvi ja Pohjois-Afrikka . Näiden lisäksi rahaston hankkeita voidaan tapauskohtaisesti toteuttaa myös rahaston tukikelpoisuusehdot täyttävien maiden naapurimaissa. Rahasto on määräaikainen, ja sen toimikausi päättyy 31. joulukuuta 2020. Rahaston tarkoituksena on toteuttaa lyhyen ja keskipitkän aikavälin toimia sen toiminta-alueilla oleviin haasteisiin vastaamiseksi. Rahastoa hoidetaan Brysselistä käsin.

EU:n Afrikka-hätärahaston tilinpäätös

Vakauden lisäämistä sekä sääntelemättömän muuttoliikkeen ja pakkomuuton perimmäisten syiden ehkäisemistä varten perustetun EU:n Afrikka-hätärahaston perustamisesta ja sen sisäisistä säännöistä tehdyn sopimuksen (perustamissopimus) 7 artiklan mukaan rahaston tilinpäätös muodostuu kahdesta osasta: 1) erityisrahaston johtajan laatima vuotuinen rahoituskertomus ja 2) vuotuiset tilinpäätöslaskelmat, jotka on laatinut komission tilinpitäjä, joka on edellä mainitun artiklan nojalla myös erityisrahaston tilinpitäjä.

Rahaston perustamissopimuksen 8 artiklan mukaan tilinpäätöslaskelmat laaditaan komission tilinpitäjän hyväksymien kirjanpito- ja tilinpäätössääntöjen mukaisesti (EU:n kirjanpito- ja tilinpäätössäännöt). Nämä säännöt perustuvat julkisen sektorin kansainvälisiin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS).

Tilinpäätöksen tarkastaa riippumaton ulkopuolinen tilintarkastaja, ja erityisrahaston johtaja ja tilinpitäjä toimittavat lopullisen tilinpäätöksen operatiivisille johtoryhmälle hyväksymistä varten (8 artiklan 3 kohdan 4 alakohdan c alakohta).

Vuosi 2016 on ensimmäinen vuosi, jolta EU:n Afrikka-hätärahaston tilinpäätös julkaistaan. Tämä on rahaston perustamissopimuksen 8 artiklan 3 kohdan 2 alakohdan mukaista. Kyseisessä alakohdassa määrätään, että tilinpitäjä on velvollinen laatimaan tilinpäätöslaskelmat rahaston ensimmäiseltä varainhoitovuodelta ainoastaan, jos rahasto on ollut kyseisenä vuonna toiminnassa yli kuusi kuukautta. Vuoden 2015 tapahtumat on esitetty vertailulukuina.

Varainhoitovuoden tärkeimmät tapahtumat

Vuoden 2016 lopussa rahoittajat olivat sitoutuneet osoittamaan Afrikka-hätärahastoon noin 2 555 miljoonaa euroa. Ulkopuolisten rahoittajien rahoitusosuudet olivat yhteensä 152 miljoonaa euroa ja EU:n ja EKR:n talousarvioista peräisin olevat rahoitusosuudet yhteensä 2 403 miljoonaa euroa.

Sahelin ja Tšad-järven aluetta, Afrikan sarvea ja Pohjois-Afrikkaa varten hyväksyttiin vuoden 2016 aikana yhteensä 106 hanketta, joiden kokonaisarvo oli 1 589 miljoonaa euroa. Hankkeiden maantieteellinen jakauma on seuraava: Sahelin ja Tšad-järven aluetta varten hyväksyttiin 65 ohjelmaa, joiden kokonaisarvo on 918,5 miljoonaa euroa; Afrikan sarvea varten hyväksyttiin 35 ohjelmaa, joiden kokonaisarvo on 606 miljoonaa euroa, ja Pohjois-Afrikkaa varten 6 ohjelmaa, joiden kokonaisarvo on 64,5 miljoonaa euroa. Hankkeet kattavat seuraavat ensisijaiset osa-alueet: muuttoliikkeen kehityshyödyt (942 miljoonaa euroa); laillinen muuttoliike ja liikkuvuus (68 miljoonaa euroa); suojelu ja turvapaikkajärjestelmä (233 miljoonaa euroa); laittoman muuttoliikkeen ehkäiseminen ja torjunta sekä ihmissalakuljetuksen ja ihmiskaupan ehkäiseminen (170 miljoonaa euroa); paluun järjestäminen, takaisinotto ja uudelleenkotoutus (163 miljoonaa euroa) sekä muut toimet (13 miljoonaa euroa). Hyväksytystä kokonaismäärästä 1 488 miljoonaa euroa on sidottu ja 600 miljoonasta eurosta on tehty sopimukset täytäntöönpanokumppaneiden kanssa.    

EU:N AFRIKKA-HÄTÄRAHASTON TASE

tuhatta euroa

31.12.2016

31.12.2015

PITKÄAIKAISET VARAT

Ennakkomaksut

44 854

44 854

LYHYTAIKAISET VARAT

Ennakkomaksut

70 731

Vaihtoon perustuvat saamiset ja muuhun kuin vaihtoon perustuvat kerrytettävissä olevat rahamäärät

9 476

Käteisvarat ja muut rahavarat

14 879

32 642

95 086

32 642

VARAT YHTEENSÄ

139 941

32 642

PITKÄAIKAISET VELAT

Rahoitusvelat

(138 502)

(32 642)

(138 502)

(32 642)

LYHYTAIKAISET VELAT

Velat

(702)

Menojäämät ja tuloennakot

(736)

(1 439)

VELAT YHTEENSÄ

(139 941)

(32 642)

NETTOVARAT

RAHASTON VARAT JA VARANNOT

Kertynyt ylijäämä

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

NETTOVARAT

 

EU:N AFRIKKA-HÄTÄRAHASTON TUOTTO- JA KULULASKELMA

tuhatta euroa

2016

2015

TUOTOT

Tuotot muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista

Tuotot rahoittajilta

52 246

52 246

Tuotot vaihtoon perustuvista transaktioista

Rahoitustuotot

54

Muut tuotot vaihtoon perustuvista transaktioista

43

97

Tuotot yhteensä

52 343

KULUT

Toimintakulut

(49 042)

Muut kulut

(3 301)

Kulut yhteensä

(52 343)

VARAINHOITOVUODEN TALOUDELLINEN TULOS

 

EU:N AFRIKKA-HÄTÄRAHASTON RAHAVIRTALASKELMA

tuhatta euroa

2016

2015

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

Toiminnan rahavirta

Ennakkomaksujen (lisäys)/väheneminen

(115 585)

Vaihtoon perustuvien saamisten ja muuhun kuin vaihtoon perustuvien kerrytettävissä olevien rahamäärien (lisäys)/väheneminen

(9 476)

Rahoitusvelkojen lisäys/(väheneminen)

105 860

32 642

Velkojen lisäys/(väheneminen)

702

Menojäämien ja tuloennakoiden lisäys/(väheneminen)

736

NETTORAHAVIRTA

(17 763)

32 642

Käteisvarojen ja muiden rahavarojen nettolisäys/(-vähennys)

(17 763)

32 642

Käteisvarat ja muut rahavarat varainhoitovuoden alussa

32 642

Käteisvarat ja muut rahavarat varainhoitovuoden lopussa

14 879

32 642

 

LASKELMA EU:N AFRIKKA-HÄTÄRAHASTON NETTOVAROJEN MUUTOKSISTA

tuhatta euroa

Kertynyt ylijäämä/

(alijäämä)

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

Nettovarat

SALDO 31.12.2015

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

SALDO 31.12.2016

 

EKR:N JA EU:N ERITYISRAHASTOJEN KONSOLIDOIDUT TILINPÄÄTÖSLASKELMAT

On huomattava, että osa taloudellisia tietoja sisältävien taulukoiden luvuista ei näytä täsmäävän, koska numerotiedot on pyöristetty miljooniin euroihin.

 

KONSOLIDOITU TASE

miljoonaa euroa

31.12.2016

31.12.2015

PITKÄAIKAISET VARAT

Ennakkomaksut

457

520

Rahoitusosuudet erityisrahastoihin

Vaihtoon perustuvat saamiset ja muuhun kuin vaihtoon perustuvat kerrytettävissä olevat rahamäärät

457

520

LYHYTAIKAISET VARAT

Ennakkomaksut

1 455

1 151

Vaihtoon perustuvat saamiset ja muuhun kuin vaihtoon perustuvat kerrytettävissä olevat rahamäärät

143

172

Käteisvarat ja muut rahavarat

738

589

2 336

1 912

VARAT YHTEENSÄ

2 794

2 432

PITKÄAIKAISET VELAT

Varaukset

(4)

(4)

Rahoitusvelat

(106)

(72)

(110)

(76)

LYHYTAIKAISET VELAT

Velat

(549)

(520)

Menojäämät ja tuloennakot

(778)

(855)

(1 327)

(1 376)

VELAT YHTEENSÄ

(1 437)

(1 451)

NETTOVARAT

1 357

980

RAHASTOJEN VARAT JA VARANNOT

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t

42 323

38 873

Seuraaville varainhoitovuosille siirretty rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – EKR:t, joiden toiminta on päättynyt

2 252

2 252

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – siirrot toiminnassa olevien EKR:jen välillä

Aiemmilta vuosilta siirretty taloudellinen tulos

(40 146)

(36 994)

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(3 073)

(3 152)

NETTOVARAT

1 357

980

 

KONSOLIDOITU TUOTTO- JA KULULASKELMA

miljoonaa euroa

2016

2015

TUOTOT

Tuotot muista kuin vaihtoon perustuvista transaktioista

Varojen takaisinperintä

8

90

Tuotot erityisrahastoihin osoitetusta rahoituksesta

35

4

43

94

Tuotot vaihtoon perustuvista transaktioista

Rahoitustuotot

4

8

Muut tuotot

62

42

66

50

Tuotot yhteensä

108

144

KULUT

Tukivälineet

(2 935)

(3 059)

Yhteisrahoituskulut

15

(69)

Kulut rahoitustoiminnasta

4

(1)

Erityisrahastojen toteuttamat menot

(65)

(4)

Muut kulut

(200)

(163)

Kulut yhteensä

(3 181)

(3 296)

VARAINHOITOVUODEN TALOUDELLINEN TULOS

(3 073)

(3 152)

 

KONSOLIDOITU RAHAVIRTALASKELMA

miljoonaa euroa

2016

2015

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(3 073)

(3 152)

Toiminnan rahavirta

Pääoman lisäys – rahoitusosuudet

3 450

3 200

Erityisrahastoihin osoitettujen rahoitusosuuksien (lisäys)/väheneminen

(0)

39

Ennakkomaksujen (lisäys)/väheneminen

(242)

204

Vaihtoon perustuvien saamisten ja muuhun kuin vaihtoon perustuvien kerrytettävissä olevien rahamäärien (lisäys)/väheneminen

29

(43)

Varausten lisäys/(väheneminen)

4

Rahoitusvelkojen lisäys/(väheneminen)

34

(7)

Velkojen lisäys/(väheneminen)

29

(179)

Menojäämien ja tuloennakoiden lisäys/(väheneminen)

(78)

132

NETTORAHAVIRTA

149

198

Käteisvarojen ja muiden rahavarojen nettolisäys/(-vähennys)

149

198

Käteisvarat ja muut rahavarat varainhoitovuoden alussa

589

391

Käteisvarat ja muut rahavarat varainhoitovuoden lopussa

738

589

 

KONSOLIDOITU LASKELMA NETTOVAROJEN MUUTOKSISTA

 

miljoonaa euroa

Rahastojen pääoma – toiminnassa olevat EKR:t (A)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista ei ole pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (B)

Rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – toiminnassa olevat EKR:t (C) = (A) – (B)

Kertyneet varannot (D)

Seuraaville varainhoitovuosille siirretty rahastojen pääoma, jonka maksamista on pyydetty – EKR:t, joiden toiminta on päättynyt (E)

Nettovarat yhteensä (C) + (D) + (E)

SALDO 31.12.2014

45 691

10 018

35 673

(36 994)

2 252

932

Pääoman lisäys – rahoitusosuudet

(4 795)

4 795

4 795

Pääoman vähennys – siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyn mukaisesti sidotut varat

(1 595)

(1 595)

(1 595)

11. EKR:n pääoman kirjaaminen

29 367

29 367

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(3 152)

(3 152)

SALDO 31.12.2015

73 464

34 590

38 874

(40 146)

2 252

980

Pääoman lisäys – rahoitusosuudet

(3 450)

3 450

3 450

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

(3 073)

(3 073)

SALDO 31.12.2016

73 464

31 140

42 323

(43 219)

2 252

1 357

 

EKR:N RAHOITUKSEN TOTEUTUMISTA KOSKEVA KERTOMUS

 

RAHOITUKSEN TOTEUTUMISTA KOSKEVA KERTOMUS – VUOSI 2016

JOHDANTO

Aiemmat EKR:t

·Koska 6. EKR:n tilit päätettiin vuonna 2006 ja 7. EKR:n tilit vuonna 2008, tilinpäätös ei enää sisällä kyseisten EKR:jen rahoituksen toteutumiseen liittyviä taulukoita. Siirrettyjen varojen toteutusta koskevat tiedot ilmoitetaan kuitenkin 9. EKR:n yhteydessä.

·Jotta varainhoitovuoden 2016 tilinpäätöstiedot voitaisiin esittää mahdollisimman läpinäkyvällä tavalla, jäljempänä olevissa taulukoissa on edellisten vuosien tapaan esitetty 8. EKR:n osalta erikseen Lomén sopimuksen ja Cotonoun sopimuksen mukaisiin ohjelmiin käytetyt varat.

·Sellaiset jäljellä olevat varat ja purettuja sitoumuksia vastaavat varat, jotka ovat peräisin aiemmista kehitysrahastoista, on 9. EKR:a koskevan sisäisen sopimuksen 1 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti siirretty 9. EKR:oon ja sidottu sen voimassaoloaikana 9. EKR:n varoina.

10. EKR

AKT–EY-kumppanuussopimus, jonka Euroopan yhteisön jäsenvaltiot sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtiot (AKT-valtiot) allekirjoittivat Cotonoussa 23. kesäkuuta 2000, tuli voimaan 1. huhtikuuta 2003. Cotonoun sopimusta on tämän jälkeen muutettu kahdesti, ensin 25. kesäkuuta 2005 Luxemburgissa allekirjoitetulla sopimuksella ja tämän jälkeen 22. kesäkuuta 2010 Ouagadougoussa allekirjoitetulla sopimuksella.

Merentakaisten maiden ja alueiden (MMA) assosiaatiosta Euroopan yhteisöön 27. marraskuuta 2001 tehty Euroopan unionin neuvoston päätös (2001/822/EY) tuli voimaan 2. joulukuuta 2001. Kyseistä päätöstä muutettiin 19. maaliskuuta 2007 (päätös 2007/249/EY).

Tarkistetun Cotonoun sopimuksen ja vuosia 2008–2013 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen mukaisesta yhteisön tukien rahoituksesta tehty sisäinen sopimus, jonka Euroopan yhteisön jäsenvaltioiden hallitusten edustajat hyväksyivät 17. heinäkuuta 2006, tuli voimaan 1. heinäkuuta 2008.

Cotonoun sopimuksen mukaan yhteisön tuki AKT-valtioille ja merentakaisille maille ja alueille rahoitetaan toisella kaudella (2008–2013) 10. EKR:sta. Varojen yhteismäärä on 22 682 miljoonaa euroa, ja se jakautuu seuraavasti:

·AKT-valtioille on osoitettu 21 966 miljoonaa euroa tarkistetun Cotonoun sopimuksen liitteessä I b olevan monivuotisen rahoituskehyksen mukaisesti; komission hallinnoimien varojen osuus tästä summasta on 20 466 miljoonaa euroa

·merentakaisille maille ja alueille on osoitettu 286 miljoonaa euroa merentakaisten maiden ja alueiden assosiaatiosta tehdyssä tarkistetussa neuvoston päätöksessä olevan liitteen II Aa mukaisesti; komission hallinnoimien varojen osuus tästä summasta on 256 miljoonaa euroa

·komissiolle on osoitettu 430 miljoonaa euroa 10. EKR:n varoihin liittyvästä ohjelmasuunnittelusta ja toteutuksesta aiheutuvien kustannusten rahoittamiseen sisäisen sopimuksen 6 artiklan mukaisesti.

10. EKR:oon sovellettavan päättymislausekkeen (10. EKR:a koskevan sisäisen sopimuksen 1 artiklan 4 ja 5 kohta) mukaan varoja ei enää voida sitoa 31. joulukuuta 2013 jälkeen. Sitomattomat varat on siirretty 11. EKR:n suoritusvaraukseen.



11. EKR

AKT–EY-kumppanuussopimus, jonka Euroopan yhteisön jäsenvaltiot sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtiot (AKT-valtiot) allekirjoittivat Cotonoussa 23. kesäkuuta 2000, tuli voimaan 1. huhtikuuta 2003. Cotonoun sopimusta on tämän jälkeen muutettu kahdesti, ensin 25. kesäkuuta 2005 Luxemburgissa allekirjoitetulla sopimuksella ja tämän jälkeen 22. kesäkuuta 2010 Ouagadougoussa allekirjoitetulla sopimuksella.

Merentakaisten maiden ja alueiden (MMA) assosiaatiosta Euroopan yhteisöön 27. marraskuuta 2001 tehty Euroopan unionin neuvoston päätös (2001/822/EY) tuli voimaan 2. joulukuuta 2001. Kyseistä päätöstä muutettiin 19. maaliskuuta 2007 (päätös 2007/249/EY).

Tarkistetun Cotonoun sopimuksen ja vuosia 2014–2020 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen mukaisesta yhteisön tukien rahoituksesta tehty sisäinen sopimus, jonka Euroopan yhteisön jäsenvaltioiden hallitusten edustajat hyväksyivät elokuussa 2013, tuli voimaan maaliskuussa 2015.

Cotonoun sopimuksen mukaan yhteisön tuki AKT-valtioille ja merentakaisille maille ja alueille rahoitetaan kolmannella kaudella (2014–2020) 11. EKR:sta. Varojen yhteismäärä on 30 506 miljoonaa euroa, ja se jakautuu seuraavasti:

·AKT-valtioille on osoitettu 29 089 miljoonaa euroa sisäisen sopimuksen 1 artiklan 2 kohdan a alakohdan ja 2 artiklan d alakohdan mukaisesti; komission hallinnoimien varojen osuus tästä summasta on 27 955 miljoonaa euroa

·merentakaisille maille ja alueille on osoitettu 364,5 miljoonaa euroa sisäisen sopimuksen 1 artiklan 2 kohdan a alakohdan ja 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti; komission hallinnoimien varojen osuus tästä summasta on 359,5 miljoonaa euroa

·komissiolle on osoitettu 1 052,5 miljoonaa euroa 11. EKR:n varoihin liittyvästä ohjelmasuunnittelusta ja toteutuksesta aiheutuvien kustannusten rahoittamiseen sisäisen sopimuksen 1 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaisesti.

- Suoritusvaraukset, jotka eivät ole käytettävissä; jäljellä olevat varat 31.12.2016

Yhdeksännen EKR:n ja aikaisempien EKR:jen hankkeisiin liittyviä purettuja sitoumuksia vastaavat varat siirretään 10. EKR:n suoritusvaraukseen Stabex-varoja lukuun ottamatta.

Kymmenennen EKR:n hankkeisiin liittyviä purettuja sitoumuksia vastaavat varat siirretään 11. EKR:n suoritusvaraukseen.

Kaikki aiempien EKR:jen purettuja sitoumuksia vastaavat varat siirrettiin vuonna 2016 kyseisten rahastojen vastaaviin varauksiin.

Kymmenennestä EKR:sta vapautetuista varoista siirrettiin 11. EKR:a koskevan sisäisen sopimuksen 1 artiklan 4 kohdan ja 2. elokuuta 2016 annetun neuvoston päätöksen (2016/1337) mukaisesti osa täydentämään Afrikan rauhanrahaston varoja. Tämä kauden 2016–2018 varoja täydentävä summa on enintään 491 miljoonaa euroa, ja sen lisäksi voidaan siirtää enintään 16 miljoonaa euroa tukimenoja varten.

miljoonaa euroa

Suoritusvaraukset, jotka eivät ole käytettävissä; jäljellä olevat varat yhteensä 31.12.2015

151

Suoritusvaraukset, jotka eivät ole käytettävissä; vuonna 2016 käyttöön otetut varat

534

Vähennettynä määrällä, joka on siirretty täydentämään Afrikan rauhanrahaston varoja 31.12.2016

(386)

Suoritusvaraukset, jotka eivät ole käytettävissä, saldo (8., 9. ja 10. EKR:sta vapautetut varat) 31.12.2016

299

- 11. EKR:n Stabex-varanto

Stabex-tilien sulkemisen jälkeen käyttämättömät/vapautuneet varat siirretään 11. EKR:n A-määrärahojen Stabex-varantoon (10. EKR:oon sovellettavan sisäisen sopimuksen 1 artiklan 4 kohta) ja sieltä kyseisten maiden maaohjelmien tarpeisiin.



- EKR:n yhteisrahoitus

10. ja 11. EKR:oon liittyviä, jäsenvaltioilta saatavan yhteisrahoituksen maksamista koskevia sopimuksia allekirjoitettiin yhteensä 209 miljoonan euron arvosta. Maksusitoumusmäärärahoja otettiin käyttöön vastaava määrä ja maksumäärärahoja 190 miljoonan euron saatuja maksusuorituksia vastaava määrä.

Yhteisrahoitusmäärärahojen tilanne 31.12.2016 on esitetty seuraavassa taulukossa:

miljoonaa euroa

Maksusitoumusmäärärahat

Maksumäärärahat

Yhteisrahoitus – A-määrärahat

190,0

171,3

Yhteisrahoitus – AKT-valtioiden sisäinen

13,4

13,4

Yhteisrahoitus – Hallintomenot

5,5

5,4

209,4

190,1

Seuraavat taulukot, joissa ilmoitetaan päätöksellä vahvistetut, sidotut ja maksetut määrät, perustuvat nettomääräisiin lukuihin. 
Tilanne välineittäin esitetään liitteessä olevissa taulukoissa.











VUOTUINEN TÄYTÄNTÖÖNPANOKERTOMUS –EUROOPAN INVESTOINTIPANKIN HALLINNOIMAT VARAT

 

EUROOPAN INVESTOINTIPANKKI

CA/501/17

9. maaliskuuta 2017

Asiakirja 17/098

HALLINTONEUVOSTO

Investointikehyksen

tilinpäätöslaskelmat

31. joulukuuta 2016

-Tuotto- ja kululaskelma

-Yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittava laskelma

-Laskelma rahoittajien varojen muutoksista

-Rahavirtalaskelma

-Tilinpäätöslaskelmien liitetiedot

-Riippumattoman tilintarkastajan kertomus

ORG.: E

LUOTTAMUKSELLINEN

TUOTTO- JA KULULASKELMA

Liitetieto

31.12.2016

31.12.2015

VARAT

Käteisvarat ja muut rahavarat

5

360 817

448 995

Saamiset rahoitusosuuksista

9/16

86 395

-

Eräpäivään asti pidettävät rahoitusvarat

10

169 398

228 521

Johdannaissopimukset

6

6 920

311

Lainat ja muut saamiset

7

1 729 380

1 460 057

Myytävissä olevat rahoitusvarat

8

516 884

419 353

Muut varat

11

345

27

Varat yhteensä

 

2 870 139

2 557 264

VELAT JA RAHOITTAJIEN VARAT

VELAT

Johdannaissopimukset

6

25 189

8 219

Tuloennakot

12

26 283

29 325

Käyttöön otettuihin vakuuksiin liittyvät varaukset

13

625

-

Velat kolmansille

14

116 114

101 202

Muut velat

15

2 546

2 364

Velat yhteensä

170 757

141 110

RAHOITTAJIEN VARAT

Jäsenvaltioiden rahoitusosuudet, joiden maksamista on pyydetty

16

2 377 000

2 157 000

Käyvän arvon rahasto

142 884

163 993

Kertynyt ylijäämä

179 498

95 161

Rahoittajien varat yhteensä

2 699 382

2 416 154

Velat ja rahoittajien varat yhteensä

2 870 139

2 557 264

YLI- TAI ALIJÄÄMÄÄ JA MUITA LAAJAN TULOKSEN ERIÄ OSOITTAVA LASKELMA

Liitetieto

1.1.2016–

1.1.2015–

31.12.2016

31.12.2015

Korkotuotot ja vastaavat tuotot

18

106 698

90 385

Korkokulut ja vastaavat kulut

18

–2 307

–1 556

Korkotuotot ja vastaavat tuotot, netto

104 391

88 829

Palkkiotuotot

19

699

932

Palkkiokulut

19

–48

–63

Palkkiotuotot, netto

651

869

Johdannaissopimusten käyvän arvon muutos

–10 361

6 276

Myytävissä olevien rahoitusvarojen realisoituneet nettovoitot

20

6 504

33 878

Valuuttaoperaatioihin liittyvät nettotappiot

–14 995

–52 483

Rahoitustoiminnan nettotulos

–18 852

–12 329

Lainojen ja muiden saamisten arvon alentumisen nettomuutos

7

44 365

–33 988

Vakuuksiin liittyvien varausten muutos

13

–242

Myytävissä olevien rahoitusvarojen arvon alentuminen

8

–2 493

–3 646

Yleiset hallintokulut

21

–43 483

–43 045

Varainhoitovuoden yli-/alijäämä

84 337

–3 310

Muut laajan tuloksen erät:

Erät, jotka siirretään tai voidaan siirtää yli- tai alijäämään:

Myytävissä olevat rahoitusvarat – käyvän arvon rahasto

8

1. Myytävissä olevien rahoitusvarojen käyvän arvon nettomuutos

–14 624

43 394

2. Yli- tai alijäämään siirretty nettomäärä

–6 485

–35 523

Myytävissä olevat rahoitusvarat yhteensä

–21 109

7 871

Muut laajan tuloksen erät yhteensä

–21 109

7 871

Varainhoitovuoden laaja tulos yhteensä

63 228

4 561

LASKELMA RAHOITTAJIEN VAROJEN MUUTOKSISTA

Rahoitusosuudet, joiden maksamista on pyydetty

Käyvän arvon rahasto

Kertynyt ylijäämä

Yhteensä

Tilanne 1. tammikuuta 2016

Liitetieto

2 157 000

163 993

95 161

2 416 154

Vuoden aikana maksettavaksi pyydetty jäsenvaltioiden rahoitusosuus

16

220 000

220 000

Varainhoitovuoden 2016 ylijäämä

84 337

84 337

Varainhoitovuoden laajaan tulokseen kuuluvat muut erät yhteensä

–21 109

–21 109

Rahoittajien varojen muutokset

220 000

–21 109

84 337

283 228

Tilanne 31. joulukuuta 2016

2 377 000

142 884

179 498

2 699 382

Rahoitusosuudet  joiden maksamista on pyydetty

Käyvän arvon rahasto

Kertynyt ylijäämä

Yhteensä

Tilanne 1. tammikuuta 2015

2 057 000

156 122

98 471

2 311 593

Vuoden aikana maksettavaksi pyydetty jäsenvaltioiden rahoitusosuus

16

100 000

100 000

Varainhoitovuoden 2015 alijäämä

–3 310

–3 310

Varainhoitovuoden laajaan tulokseen kuuluvat muut erät yhteensä

7 871

7 871

Rahoittajien varojen muutokset

100 000

7 871

–3 310

104 561

Tilanne 31. joulukuuta 2015

2 157 000

163 993

95 161

2 416 154

RAHAVIRTALASKELMA

Liitetieto

1.1.2016–31.12.2016

1.1.2015–31.12.2015

TOIMINNAN RAHAVIRTA

Varainhoitovuoden yli-/(alijäämä)

84 337

–3 310

Oikaisut:

Myytävissä olevien rahoitusvarojen arvon alentuminen

8

2 493

3 646

Lainojen ja muiden saamisten arvon alentumisen nettomuutos

7

–44 365

33 988

Lainoista ja muista saamisista kertyneet aktivoidut korot

7

–7 183

–13 262

Lainojen ja muiden saamisten korkojen ja jaksotetun hankintamenon muutos

–5 843

1 594

Käyttöön otettuihin vakuuksiin liittyvien varausten nettomuutos

13

625

Eräpäivään asti pidettävien rahoitusvarojen korkojen ja jaksotetun hankintamenon muutos

10

–1 126

12

Tuloennakoiden muutos

–3 042

–1 985

Valuuttakurssimuutosten vaikutukset lainoihin

7

–35 025

–73 447

Valuuttakurssimuutosten vaikutukset myytävissä oleviin rahoitusvaroihin

–5 125

–9 385

Valuuttakurssimuutosten vaikutukset hallussa oleviin käteisvaroihin

–1 106

–12 216

Toiminnan alijäämä ennen toiminnan varojen ja velkojen muutoksia

–15 360

–74 365

Lainojen nostot

7

–528 376

–282 784

Lainojen lyhennykset

7

351 468

205 772

Käteisvaroista ja muista rahavaroista kertyneiden korkojen muutos

5

2

4

Johdannaissopimusten käyvän arvon muutokset

10 361

–6 276

Eräpäivään asti pidettävien rahoitusvarojen lisäys

10

–1 159 704

–1 545 550

Eräpäivään asti pidettävät rahoitusvarat, erääntyneet

10

1 219 953

1 417 005

Myytävissä olevien rahoitusvarojen lisäys

8

–153 986

–67 449

Myytävissä olevien rahoitusvarojen lyhennykset/myynti

8

37 978

64 791

Muiden varojen (lisäys)/väheneminen

–318

5 495

Muiden velkojen lisäys/(väheneminen)

182

–227

Euroopan investointipankille maksettavien määrien lisäys

423

4 668

Toiminnan nettorahavirta

–237 377

–278 916

RAHOITUSTOIMINTA

Jäsenvaltioiden maksamat rahoitusosuudet

16

133 605

100 000

Jäsenvaltioilta korkotukien ja teknisen avun rahoittamiseksi saadut määrät

30 000

92 590

Jäsenvaltioiden lukuun maksetut korkotuet ja tekninen apu

–15 510

–22 290

Rahoitustoiminnan nettorahavirta

148 095

170 300

Käteisvarojen ja muiden rahavarojen nettovähennys

–89 282

–108 616

Yhteenveto rahavirtalaskelmasta:

Käteisvarat ja muut rahavarat varainhoitovuoden alussa

448 998

545 398

Nettorahavirta:

Toiminnasta

–237 377

–278 916

Rahoitustoiminnasta

148 095

170 300

Valuuttakurssimuutosten vaikutuksista käteisvaroihin ja muihin rahavaroihin

1 106

12 216

Käteisvarat ja muut rahavarat varainhoitovuoden lopussa

360 822

448 998

Käteisvarat ja muut rahavarat muodostuvat seuraavista eristä:

Käteisvarat

5

51 462

71 405

Määräaikaistalletukset (lukuun ottamatta kertyneitä korkoja)

259 342

290 576

Yritystodistukset

5

50 018

87 017

360 822

448 998

Joulukuun 31. päivänä 2016 päättyneeltä varainhoitovuodelta laadittujen tilinpäätöslaskelmien liitetiedot

1    Yleiset tiedot

Investointikehys on luotu yhteistyöstä ja kehitysavusta tehdyn Cotonoun sopimuksen mukaisesti. Cotonoun sopimus tehtiin Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden, jäljempänä ”AKT-valtiot”, ja Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden välillä 23. kesäkuuta 2000 ja sitä on tarkistettu 25. kesäkuuta 2005 ja 22. kesäkuuta 2010.

Investointikehys ei ole erillinen oikeushenkilö. Kehyksen rahoitusosuuksia hallinnoi jäsenvaltioiden (rahoittajien) puolesta Euroopan investointipankki, jäljempänä ”EIP”, Cotonoun sopimuksen mukaisesti. EIP myös vastaa kehyksen hallinnosta.

Cotonoun sopimuksen mukaisesti myönnettävä rahoitus saadaan EU:n jäsenvaltioiden talousarvioista. Jäsenvaltioiden myöntämä rahoitus muodostuu investointikehykseen osoitetusta rahoituksesta ja korkotukien kattamiseen tarkoitetuista avustuksista, kuten monivuotisissa rahoituskehyksissä määrätään (vuodet 2000–2007 kattava ensimmäinen rahoituspöytäkirja eli 9. Euroopan kehitysrahasto (EKR), vuodet 2008–2013 kattava toinen rahoituspöytäkirja eli 10. EKR sekä vuodet 2014–2020 kattava kolmas rahoituspöytäkirja eli 11. EKR). EIP:lle on annettu tehtäväksi hallinnoida seuraavia välineitä:

-investointikehys eli 3 685,5 miljoonan euron suuruinen uudistuva riskirahasto, josta tuetaan yksityisen sektorin investointeja AKT-valtioissa; investointikehyksen varoista 48,5 miljoonaa euroa on osoitettu merentakaisille maille ja alueille, jäljempänä ”MMA-maat”

-korkotukien rahoittamiseen tarkoitetut avustukset, joista enintään 1 220,85 miljoonaa euroa on varattu AKT-valtioille ja enintään 8,5 miljoonaa euroa MMA-maille; näistä korkotuista enintään 15 prosenttia voidaan käyttää hankkeisiin liittyvän teknisen avun rahoittamiseen.

Tässä tarkasteltavat tilinpäätöslaskelmat kattavat ajanjakson 1. tammikuuta 2016 – 31. joulukuuta 2016.

 

EIP:n hallintoneuvosto hyväksyi EIP:n hallituksen ehdotuksesta tilinpäätöslaskelmat 9. maaliskuuta 2017 ja antoi luvan toimittaa ne EIP:n valtuustolle hyväksyttäväksi 25. huhtikuuta 2017 mennessä.

2    Tilinpäätöksen keskeiset laatimisperiaatteet

Laatimisperusteet – Lausuma IFRS-standardien noudattamisesta

Investointikehyksen tilinpäätöslaskelmien laadinnassa on noudatettu kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) sellaisina kuin Euroopan unioni on ne hyväksynyt.

2.2Merkittävät kirjanpidolliset arviot

Tilinpäätöslaskelmien laatimisessa tarvitaan kirjanpidollisia arvioita. Lisäksi on tarpeen, että EIP:n johto käyttää harkintaa soveltaessaan investointikehyksen tilinpäätöslaskelmien laadinnassa noudatettavia menetelmiä. Tässä kohdassa käsitellään sellaisia osa-alueita, joilla harkintaa käytetään keskimääräistä enemmän, jotka ovat keskimääräistä monimutkaisempia tai joilla tehdään tilinpäätöslaskelmien kannalta tärkeitä oletuksia ja arvioita.

Harkintaa ja arvioita käytetään etenkin seuraavilla osa-alueilla:

§Rahoitusinstrumenttien käyvän arvon määrittäminen

Sellaisten rahoitusvarojen ja -velkojen käypä arvo, joilla käydään kauppaa toimivilla markkinoilla, perustuu noteerattuihin markkinahintoihin tai pörssivälittäjien hintanoteerauksiin. Jos käypiä arvoja ei saada toimivilta markkinoilta, ne määritetään erilaisilla arvostusmenetelmillä, kuten matemaattisilla malleilla. Malleja sovellettaessa käytetään mahdollisuuksien mukaan todettavissa olevia markkinatietoja, muussa tapauksessa käyvät arvot on määritettävä osin arvioiden perusteella. Arviot luokitellaan käyvän arvon hierarkiassa eri tasoille sen mukaan, millaisia tietoja arvostusmenetelmissä käytetään, kuten liitetiedoissa 2.4.3 ja 4 kuvataan.

Arvostusmenetelmänä voidaan käyttää nettonykyarvoa, diskontattuun rahavirtaan perustuvia malleja, vertailua samankaltaisiin instrumentteihin, joille on saatavissa todettavissa olevia markkinahintoja, Black-Scholes-optiohinnoittelumallia, polynomeihin perustuvia optiohinnoittelumalleja ja muita arvostusmalleja. Arvostusmenetelmissä käytettäviin oletuksiin ja tietoihin kuuluvat muun muassa riskittömät korot ja vertailukorot, diskonttokorkojen arvioinnissa käytettävät luottoriskimarginaalit, joukkovelkakirjojen ja osakkeiden hinnat, valuuttakurssit, osakkeiden ja osakeindeksien hinnat ja odotettavissa oleva hintojen volatiliteetti ja korrelaatio.

Arvostusmenetelmien tarkoituksena on tuottaa arvio käyvästä arvosta, joka saataisiin omaisuuserän myynnistä tai maksettaisiin velan siirtämisestä markkinaosapuolten välillä arvostuspäivänä toteutuvassa tavanmukaisessa liiketoimessa.

Yleisten ja suhteellisen yksinkertaisten rahoitusinstrumenttien tapauksessa investointikehyksessä käytetään laajalti hyväksyttyjä arvostusmalleja. Näin esimerkiksi koron- ja valuutanvaihtosopimusten käyvän arvon määrittämisessä käytetään ainoastaan todettavissa olevia markkinatietoja ja johdon harkinnan ja arvioinnin osuus arvostuksessa on vähäistä. Todettavissa olevia hintoja ja malleja varten tarvittavia syöttötietoja on yleensä saatavilla markkinoilta silloin kun on kyse noteeratuista vieraan tai oman pääoman ehtoisista arvopapereista, pörssinoteeratuista johdannaisista ja yksinkertaisista OTC-johdannaisista, kuten koronvaihtosopimuksista. Todettavissa olevien markkinahintojen ja mallien syöttötietojen saatavuus vähentää johdon suorittaman harkinnan ja arvioinnin tarvetta ja käyvän arvon määritykseen liittyvää epävarmuutta. Todettavissa olevien markkinahintojen ja mallien syöttötietojen saatavuus vaihtelee tuotteittain ja markkinoittain, ja saatavuuteen vaikuttavat yksittäisistä tapahtumista johtuvat muutokset ja rahoitusmarkkinoilla yleisesti vallitsevat olosuhteet.

Monimutkaisempien instrumenttien tapauksessa investointikehyksessä käytetään sen omia arvostusmalleja, jotka perustuvat yleisesti hyväksyttyihin arvostusmalleihin. Osa tai kaikki näiden mallien merkittävistä syöttötiedoista voivat olla sellaisia, etteivät ne ole todettavissa markkinoilta, vaan ne johdetaan markkinahinnoista tai -koroista tai arvioidaan oletusten perusteella. Sellaisia instrumentteja, joiden arvostuksessa käytetään merkittäviä muita kuin todettavissa olevia syöttötietoja, ovat muun muassa eräät lainat ja vakuudet, joilla ei ole toimivia markkinoita. Arvostusmalleissa, joissa käytetään merkittäviä muita kuin todettavissa olevia syöttötietoja, tarvitaan käyvän arvon määrittämisessä enemmän johdon harkintaa ja arviointia. Johdon harkintaa ja arviointia tarvitaan yleensä soveltuvan mallin valinnassa, arvioitavan rahoitusinstrumentin odotettujen vastaisten rahavirtojen määrittämisessä, vastapuolen velvoitteen laiminlyönnin tai ennenaikaisen takaisinmaksun todennäköisyyden arvioinnissa sekä soveltuvien diskonttokorkojen valinnassa.

Investointikehyksessä on käytössä vakiintunut valvontajärjestelmä käyvän arvon määritystä varten. Tähän valvontajärjestelmään kuuluvat EIP:n riskienhallintatoiminto ja markkinatietojen hallintatoiminto. Nämä toiminnot ovat front office -toiminnoista riippumattomia toimintoja, ja niiden tehtävänä on tarkistaa merkittävät käyvän arvon määritykset. Nämä tarkistukset kattavat seuraavat osa-alueet:

-todettavissa olevien hintojen tarkistaminen

-uusien arvostusmallien ja jo käytössä oleviin malleihin tehtyjen muutosten arviointi ja hyväksyminen

-mallien kalibrointi ja toteutumatestaus todettavissa olevien markkinatransaktioiden perusteella

-merkittävien arvostuksessa tapahtuneiden muutosten analyysi ja tutkiminen

-merkittävien muiden kuin todettavissa olevien syöttötietojen ja arvonoikaisujen arviointi.

Silloin kun käyvän arvon määrityksessä käytetään kolmannelta osapuolelta peräisin olevia tietoja, kuten pörssivälittäjän hintanoteerauksia tai hinnoittelupalveluja, investointikehyksessä tarkistetaan, että kyseiset arviot vastaavat IFRS-standardeja. Tässä yhteydessä

-määritetään, onko pörssivälittäjän hintanoteeraus tai hinnoittelupalvelun tuottama hinta asianmukainen

-arvioidaan, onko pörssivälittäjän hintanoteeraus tai hinnoittelupalvelu luotettava

-selvitetään, miten käypä arvo on määritetty ja missä määrin se vastaa todellisia markkinatransaktioita

-kun käyvän arvon määrityksessä käytetään samankaltaisten instrumenttien hintoja, selvitetään, miten näitä hintoja on mukautettu arvonmäärityksen kohteena olevan instrumentin ominaispiirteiden mukaan.

§Arvonalentumistappio lainoista ja muista saamisista

Investointikehyksestä myönnettyjä lainoja ja sen muita saamisia arvioidaan jokaisena tilinpäätöspäivänä sen määrittämiseksi, onko arvonalennuksen vuoksi tehtävä varaus yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan. Varausta määritettäessä EIP:n johdon on käytettävä harkintaansa erityisesti arvioidessaan vastaisten rahavirtojen määrää ja ajankohtaa. Nämä arviot perustuvat useita tekijöitä koskeviin oletuksiin, ja todelliset määrät voivat poiketa arvioista, minkä vuoksi varauksen määrää voidaan tulevaisuudessa joutua muuttamaan. Yksittäisiä huomattavia lainoja ja saamisia koskevien erillisten varausten lisäksi investointikehyksen kirjanpitoon voidaan tehdä myös yleinen arvonalentumisvaraus. Tällainen varaus koskee sellaisia vastuita, joista ei ole tehty erillistä arvonalentumiskirjausta mutta joihin liittyvä laiminlyöntiriski on ajan mittaan kasvanut.

Laina katsotaan periaatteessa järjestämättömäksi luotoksi, jos korkojen ja pääoman maksu on vähintään 90 päivää myöhässä ja jos EIP:n johto katsoo, että arvon alentumisesta on objektiivista näyttöä.

§Vakuuksiin liittyvät varaukset

Investointikehyksen vakuussopimuksia arvioidaan jokaisena tilinpäätöspäivänä sen määrittämiseksi, onko yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan tehtävä varaus. Varauksen määrittämisessä tarvitaan erityistä harkintaa muodostettaessa arvioita ja oletuksia useista tekijöistä, joihin kuuluvat mm. seuraavat:

-vastaisten rahavirtojen määrä ja ajankohta

-vakuuksien käyttöaste

-arvioituihin rahavirtoihin liittyvät diskonttaustekijät.

§Noteeraamattomien, myytävissä olevien oman pääoman ehtoisten sijoitusten arvostaminen

Noteeraamattomien, myytävissä olevien oman pääoman ehtoisten sijoitusten arvostaminen perustuu yleensä johonkin seuraavista:

-toisistaan riippumattomien osapuolten väliset viimeaikaiset markkinatransaktiot

-keskeisiltä ominaisuuksiltaan samanlaisten muiden instrumenttien käypä arvo

-voimassaoloajaltaan ja riskiominaisuuksiltaan vastaavien tase-erien käyvällä korkokannalla diskontatut odotetut rahavirrat

-mukautettu nettoarvomenetelmä tai

-muut arvostusmallit.

Noteeraamattomien, myytävissä olevien oman pääoman ehtoisten sijoitusten rahavirtojen ja diskonttokorkojen määrittäminen edellyttää mittavaa arvioiden tekemistä. Investointikehyksen kirjanpidossa sovellettavia arvostusmenetelmiä tarkistetaan säännöllisesti ja niiden käyttökelpoisuutta testataan saman instrumentin viimeaikaisten markkinatransaktioiden hintatietojen tai muiden todettavissa olevien markkinatietojen avulla.

§Myytävissä olevien rahoitusvarojen arvon alentuminen

Myytävissä oleviin oman pääoman ehtoisiin sijoituksiin tehdään investointikehyksen kirjanpidossa arvonalennus silloin, kun käyvässä arvossa on tapahtunut merkittävä tai pitkäaikainen aleneminen, jonka seurauksena sijoituksen arvo on alentunut alle hankintamenon, tai jos arvon alentumisesta on muuta objektiivista näyttöä. Päätös siitä, mikä on ”merkittävä” tai ”pitkäaikainen” arvonalennus, perustuu harkintaan. Investointikehyksen tapauksessa arvonalennuksen katsotaan yleensä olevan merkittävä, jos se on vähintään 30 prosenttia, ja pitkäaikainen, jos sen kesto on yli 12 kuukautta. Investointikehyksen tapauksessa arvioidaan myös muita tekijöitä, joihin kuuluvat noteerattujen osakkeiden normaali hintavolatiliteetti sekä noteeraamattomien osakkeiden tulevat rahavirrat ja diskonttaustekijät.

§Sellaisten yhteisöjen konsolidointi, joissa investointikehyksellä on omistusosuus

Investointikehyksen tapauksessa tehtiin merkittävä päätelmä, jonka mukaan yksikään sellaisista yhteisöistä, joissa investointikehyksellä on omistusosuus, ei ole sen määräysvallassa. Tämä johtuu siitä, että kaikissa tällaisissa yhteisöissä vastuunalainen osakas, rahaston hoitaja tai rahaston hallintoneuvosto on yksin vastuussa kumppanuuteen liittyvien toimien ja asioiden hallinnoinnista ja valvonnasta ja niillä on valtuudet toteuttaa kaikki toimenpiteet kumppanuuden tarkoituksen ja tavoitteiden toteuttamiseksi rahaston investointi- ja politiikkasuuntaviivojen mukaisesti.

2.3Tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden muutokset

Jäljempänä kuvattuja muutoksia lukuun ottamatta tässä esitettyjen investointikehyksen tilinpäätöslaskelmien laadinnassa on kaikkien ajanjaksojen osalta johdonmukaisesti noudatettu liitetiedossa 2.4 esitettyjä tilinpäätöksen laatimisperiaatteita. Investointikehyksen osalta on hyväksytty seuraavat uudet standardit ja standardien muutokset

Hyväksytyt standardit

Tässä esitettyjen tilinpäätöslaskelmien laadinnassa on noudatettu seuraavia standardeja, standardien muutoksia ja standardien tulkintoja.

-Muutokset IAS 1:een ”Tilinpäätöksessä esitettäviä tietoja koskeva hanke”

-IFRS-standardien vuosittaiset parannukset 2012–2014 – useita standardeja.

Näillä muutoksilla ei ollut olennaista vaikutusta investointikehyksen tilinpäätöslaskelmiin.

Julkaistut standardit, jotka eivät ole vielä voimassa

Seuraavassa luetellut standardit, standardien muutokset ja standardien tulkinnat ovat voimassa 1. tammikuuta 2016 jälkeen alkaneiden tilikausien osalta. Niitä ei kuitenkaan ole sovellettu tässä esitettyjen tilinpäätöslaskelmien laadinnassa. Ne standardit, joilla on merkitystä investointikehyksen kannalta, on lueteltu seuraavassa.

IFRS 9 Rahoitusinstrumentit

Tämän standardin jälkimmäinen osa julkaistiin 24. heinäkuuta 2014. Standardi korvaa IAS 39:ssä (”Rahoitusinstrumentit: kirjaaminen ja arvostaminen”) annetun nykyisen ohjeistuksen. IFRS 9 käsittelee rahoitusvarojen ja -velkojen luokittelua ja arvostamista sekä niiden kirjaamista pois taseesta. Siinä otetaan käyttöön odotettavissa olevia luottotappioita koskeva uusi malli, jota käytetään laskettaessa rahoitusvarojen arvon alentumista, sekä uudet suojauslaskentasäännöt.

IFRS 9 sisältää uuden rahoitusvarojen luokittelu- ja arvostusmallin, joka perustuu rahoitusvarojen hallinnoinnissa noudatettavaan liiketoimintamalliin ja varojen rahavirtaominaisuuksiin. Rahoitusvarat luokitellaan IFRS 9:n mukaan seuraaviin kolmeen pääluokkaan: jaksotettuun hankintamenoon arvostettavat, käypään arvoon muiden laajan tuloksen erien kautta arvostettavat sekä käypään arvoon tulosvaikutteisesti arvostettavat rahoitusvarat. Standardilla poistetaan käytöstä seuraavat nykyiset IAS 39:n mukaiset luokat: eräpäivään asti pidettävät sijoitukset, lainat ja muut saamiset sekä myytävissä olevat rahoitusvarat. IFRS 9:n soveltamisalaan kuuluviin rahoitusvaroihin kytkettyjä johdannaisia ei standardin mukaan koskaan eroteta pääsopimuksesta. Sen sijaan rahoitusvaroihin kuuluva hybridi-instrumentti arvioidaan kokonaisuutena luokittelua varten.

IFRS 9:ssä säilytetään pitkälti IAS 39:n nykyiset rahoitusvelkojen luokitteluvaatimukset. IAS 39:ssä kuitenkin kaikki käypään arvoon tulosvaikutteisesti arvostettavien velkojen käyvän arvon muutokset kirjataan tulosvaikutteisesti, kun taas IFRS 9:n mukaan nämä käyvän arvon muutokset esitetään yleensä seuraavasti:

-käyvän arvon muutos, joka johtuu velan luottoriskin muutoksista, esitetään muissa laajan tuloksen erissä; ja

-loput velan käyvän arvon muutoksesta esitetään tulosvaikutteisesti.

IFRS 9:ssä korvataan IAS 39:ssä käytetty aiheutuneeseen tappioon perustuva malli ennakoivalla mallilla, joka perustuu odotettavissa olevaan tappioon. Uusi malli edellyttää merkittävästi harkintaa sen arvioimiseksi, miten taloudellisten tekijöiden muutokset vaikuttavat odotettavissa oleviin tappioihin, jotka määritetään käyttämällä todennäköisyyksillä painotettua määrää. Tätä uutta arvonalentumismallia sovelletaan jaksotettuun hankintamenoon tai käypään arvoon muiden laajan tuloksen erien kautta arvostettaviin rahoitusvaroihin lukuun ottamatta sijoituksia oman pääoman ehtoisiin instrumentteihin, sekä sopimukseen perustuviin omaisuuseriin.

Tappioita koskevien vähennyserien arvostaminen perustuu IFRS 9:n mukaan jompaankumpaan seuraavista:

   seuraavien 12 kuukauden odotettavissa olevat luottotappiot; nämä ovat tilinpäätöspäivän jälkeisellä 12 kuukauden jaksolla mahdollisista laiminlyöntitapahtumista aiheutuvia odotettavissa olevia luottotappioita; ja

   koko voimassaoloajalta odotettavissa olevat luottotappiot. Nämä ovat rahoitusinstrumentin koko odotettavissa olevana voimassaoloaikana kaikista mahdollisista laiminlyöntitapahtumista aiheutuvia odotettavissa olevia luottotappioita.

Koko voimassaoloajalta odotettavissa olevia luottotappioita käytetään silloin kun rahoitusvaroihin kuuluvaan omaisuuserään liittyvä luottoriski on alkuperäisin kirjaamisen jälkeen lisääntynyt tilinpäätöspäivään mennessä merkittävästi. Muussa tapauksessa arvostamisessa käytetään seuraavien 12 kuukauden aikana odotettavissa olevia luottotappioita. Yhteisö voi todeta, että rahoitusvaroihin kuuluvaan omaisuuserään liittyvä luottoriski ei ole lisääntynyt merkittävästi, jos omaisuuserään liittyvä luottoriski on tilinpäätöspäivänä pieni.

Investointikehyksessä ei ole vielä arvioitu yksityiskohtaisesti sitä, millaisia IFRS 9:n mukaisia menetelmiä arvon alentumista arvioitaessa käytetään. Tämän arvioinnin tuloksena saattaa kuitenkin olla, että luottotappioiden kirjaaminen aikaistuu ja niiden volatiliteetti lisääntyy.

IFRS 9 edellyttää kattavaa uusien tietojen antamista etenkin luottoriskistä ja odotettavissa olevista luottotappioista. Investointikehyksen tapauksessa on tehty alustava arviointi, jossa analysoitiin nykyisten prosessien seurauksena olevia tietoaukkoja, ja tarkoituksena on toteuttaa sellaiset järjestelmä- ja valvontamuutokset, joiden katsotaan olevan tarpeen vaadittavien tietojen tuottamiseksi.

EU on hyväksynyt IFRS 9:n 22. marraskuuta 2016, ja standardia sovelletaan 1. tammikuuta 2018 tai sen jälkeen alkaneisiin tilikausiin, ja sitä voidaan soveltaa aikaistetusti. Investointikehyksen tapauksessa standardia ei aiota ottaa käyttöön aikaistetusti.

Investointikehyksen osalta arvioidaan parhaillaan yksityiskohtaisesti vaikutuksia, joita IFRS 9:n soveltaminen aiheuttaa.

IFRS 15 Myyntituotot asiakassopimuksista

IFRS 15:ssä vahvistetaan kattavat puitteet sen määrittämiseksi, milloin ja missä määrin nämä tuotot kirjataan. Se korvaa näiden tuottojen kirjaamista koskevat nykyiset ohjeet, joita on muun muassa seuraavissa standardeissa: IAS 18 ”Tuotot”, IAS 11 ”Pitkäaikaishankkeet” ja IFRIC 13 ”Kanta-asiakasohjelmat”. EU hyväksyi IFRS 15:n 22. syyskuuta 2016, ja sitä sovelletaan 1. tammikuuta 2018 tai sen jälkeen alkaneisiin tilikausiin, ja sitä voidaan soveltaa aikaistetusti. Standardin vaikutuksia investointikehyksen tillinpäätöslaskelmiin ei ole vielä määritetty.

Muutokset IAS 7:een ”Rahavirtalaskelmat” –Tilinpäätöksessä esitettäviä tietoja koskeva hanke

Muutoksissa edellytetään sellaisten tietojen esittämistä, joiden ansiosta tilinpäätösten käyttäjät pystyvät arvioimaan rahoituksesta johtuvien velkojen muutoksia, mukaan lukien sekä rahavirroista aiheutuvat muutokset että muutokset, joihin ei liity rahavirtaa. Muutoksia sovelletaan 1. tammikuuta 2017 tai sen jälkeen alkaneisiin tilikausiin, ja niitä voidaan soveltaa aikaistetusti. EU:n odotetaan hyväksyvän muutokset vuoden loppuun mennessä. Investointikehyksen tapauksessa standardia ei aiota ottaa käyttöön aikaistetusti, eikä sillä odoteta olevan olennaista vaikutusta investointikehyksen tilinpäätöslaskelmiin.

2.4Yhteenveto keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista

Varat ja velat merkitään taseeseen alenevassa likviditeettijärjestyksessä. Taseessa ei eritellä lyhyt- eikä pitkäaikaisia eriä.

2.4.1     Ulkomaan rahan määräisten erien muuntaminen

Investointikehyksen tilinpäätöslaskelmat laaditaan euroina, joka on myös kehyksen toimintavaluutta. Euroina ilmoitetut määrät on pyöristetty lähimpään tuhanteen, ellei toisin mainita.

Ulkomaan rahan määräiset liiketapahtumat muunnetaan euroiksi käyttäen liiketoimien toteutuspäivän valuuttakurssia.

Muut kuin euromääräiset monetaariset varat ja velat muunnetaan euromääräisiksi tilinpäätöspäivänä voimassa olleeseen kurssiin. Valuuttojen muuntamisesta syntyneet voitot ja tappiot kirjataan yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan.

Ei-monetaariset erät, jotka arvostetaan ulkomaan valuutan määräiseen alkuperäiseen hankintamenoon, muunnetaan käyttäen alkuperäisen liiketoimen toteuttamispäivänä voimassa ollutta kurssia. Ei-monetaariset erät, jotka arvostetaan ulkomaan valuutan määräiseen käypään arvoon, muunnetaan käyttäen valuuttakurssia, joka oli voimassa käyvän arvon määrityspäivänä.

Kurssierot, jotka syntyvät liiketapahtumien selvittämisestä niiden toteutuspäivän kurssista poikkeavalla kurssilla, sekä selvittämättömistä ulkomaan rahan määräisistä monetaarisista varoista ja veloista syntyvät realisoitumattomat kurssierot kirjataan yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan.

Yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavan laskelman erät on muunnettu euroiksi käyttäen toteutuspäivän valuuttakurssia.

2.4.2     Käteisvarat ja muut rahavarat

Investointikehyksen käteisvarat ja muut rahavarat sisältävät käyttötilit ja sellaiset lyhytaikaiset talletukset ja yritystodistukset, joiden alkuperäinen maturiteetti on enintään kolme kuukautta.

2.4.3      Rahoitusvarat (muut kuin johdannaissopimukset)

Rahoitusvarat kirjataan selvityspäivän perusteella.

§Rahoitusinstrumenttien käypä arvo

Käypä arvo on hinta, joka saataisiin omaisuuserän myynnistä tai maksettaisiin velan siirtämisestä markkinaosapuolten välillä arvostuspäivänä toteutuvassa tavanmukaisessa liiketoimessa tai tällaisen mahdollisuuden puuttuessa sellaisilla suotuisimmilla markkinoilla, joille investointikehyksellä on pääsy kyseisenä päivänä.

Tarvittaessa EIP määrittää investointikehyksen puolesta instrumentin käyvän arvon käyttämällä toimivilla markkinoilla noteerattua instrumentin hintaa. Markkinoita pidetään toimivina markkinoina, jos omaisuuserää tai velkainstrumenttia koskevia liiketoimia toteutuu niillä riittävän usein ja näiden liiketoimien volyymi on riittävän suuri, jotta hinnoittelutietoa saadaan jatkuvasti.

Jos taseeseen kirjattavien rahoitusvarojen ja -velkojen käypiä arvoja ei saada toimivilta markkinoilta, ne määritetään erilaisilla arvostusmenetelmillä, kuten matemaattisilla malleilla. Malleja sovellettaessa käytetään mahdollisuuksien mukaan todettavissa olevia markkinatietoja, muussa tapauksessa käyvät arvot on määritettävä osin arvioiden perusteella. Valitussa arvostusmenetelmässä otetaan huomioon kaikki sellaiset tekijät, jotka markkinaosapuolet ottaisivat huomioon liiketoimea hinnoitellessaan.

EIP määrittää käyvät arvot käyttämällä seuraavassa esitettyä käyvän arvon hierarkiaa, joka kuvaa sitä, miten merkityksellisiä tiedot ovat arvonmäärityksen kannalta:

-Taso 1: identtisten instrumenttien mukauttamattomat noteeratut markkinahinnat sellaisilta toimivilta markkinoilta, joille investointikehyksellä on pääsy.

-Taso 2: muut omaisuuserästä saatavilla olevat tiedot kuin tason 1 kattamat hintanoteeraukset; nämä tiedot voidaan saada suoraan (hinnat) tai välillisesti (hinnoista johdetut tiedot). Tämä luokka sisältää sellaiset instrumentit, joiden arvo on määritetty käyttämällä toimivilla markkinoilla noteerattuja samankaltaisten instrumenttien markkinahintoja, tai identtisten tai samankaltaisten instrumenttien hintoja, jotka on noteerattu markkinoilla, joita ei pidetä täysin toimivina, tai muita arvonmääritysmenetelmiä, joissa kaikki merkittävät syöttötiedot saadaan suoraan tai välillisesti markkinatiedoista.

-Taso 3: muut kuin todettavissa olevat tiedot. Tämä luokka sisältää kaikki sellaiset instrumentit, joiden arvostusmenetelmä sisältää sellaisia syöttötietoja, jotka eivät perustu todettavissa oleviin tietoihin, ja joiden tapauksessa tällaisilla tiedoilla on merkittävä vaikutus instrumentin arvostuksessa. Tämä luokka sisältää sellaiset instrumentit, joiden arvo on määritetty samankaltaisten instrumenttien noteerattujen hintojen perusteella mutta joiden tapauksessa on instrumenttien välisten erojen huomioon ottamiseksi jouduttu tekemään sellaisia merkittäviä mukautuksia tai oletuksia, jotka eivät ole todettavissa.

Käyvän arvon luokitushierarkian tasolta toiselle tehdyt siirrot kirjataan investointikehyksessä tilikauden lopun tilanteen mukaisesti sille tilikaudelle, jonka aikana muutos on tapahtunut.

§Eräpäivään asti pidettävät rahoitusvarat

Eräpäivään asti pidettävät rahoitusvarat muodostuvat noteeratuista joukkovelkakirjoista, jotka on tarkoitus pitää eräpäivään asti, ja yritystodistuksista, joiden alkuperäinen maturiteetti on yli kolme kuukautta.

Tällaiset joukkovelkakirjat ja yritystodistukset kirjataan alun perin niiden käypään arvoon, johon on lisätty kaikki suoraan omaisuuserään kohdistettavissa olevat transaktiokulut. Hankinta-arvon ja lunastusarvon erotus jaksotetaan instrumentin jäljellä olevalle juoksuajalle käyttämällä efektiivisen koron menetelmää.

Investointikehyksen kirjanpidossa arvioidaan jokaisena tilinpäätöspäivänä, onko objektiivista näyttöä siitä, että rahoitusvaroihin kuuluvan erän tai rahoitusvarojen ryhmän arvo on alentunut. Rahoitusvaroihin kuuluvan erän tai rahoitusvarojen ryhmän arvon katsotaan alentuneen ainoastaan silloin, jos arvonalentumisesta on objektiivista näyttöä yhden tai useamman, omaisuuserän alkuperäisen kirjaamisen jälkeen toteutuneen tapahtuman seurauksena ja tappion synnyttävällä tapahtumalla (tai tapahtumalla) on luotettavasti arvioitavissa oleva vaikutus rahoitusvaroihin kuuluvan erän tai rahoitusvarojen ryhmän arvioituihin vastaisiin rahavirtoihin. Arvonalentumistappio kirjataan tulosvaikutteisesti ja tappion suuruus määritetään kyseisen rahoitusinstrumentin kirjanpitoarvon ja sen alkuperäisellä efektiivisellä korolla diskontattujen arvioitujen vastaisten rahavirtojen nykyarvon erotuksena.

§Lainat

Investointikehyksestä myönnetyt lainat kirjataan investointikehyksen varoiksi, kun raha siirretään velalliselle. Lainat kirjataan alun perin hankintamenon määräisinä (kehyksestä maksettu nettomäärä) eli lainaa vastaavien rahavarojen käypään arvoon, johon sisältyvät kaikki transaktiokulut. Tämän jälkeen lainat arvostetaan jaksotettuun hankintamenoon käyttämällä efektiivisen tuoton menetelmää ja vähentämällä kaikki arvonalentumista ja maksun saamatta jäämistä varten tehdyt varaukset.

§Myytävissä olevat rahoitusvarat

Myytävissä olevat rahoitusvarat on joko nimetty sellaisiksi tai niitä ei voida luokitella tulosvaikutteisesti käypään arvoon kirjattaviksi eriksi, eräpäivään asti pidettäviksi rahoitusvaroiksi tai lainoiksi ja muiksi saamisiksi. Niihin kuuluvat muun muassa suorat oman pääoman ehtoiset sijoitukset sekä pääomasijoitusrahastoihin tehdyt sijoitukset, ja ne kirjataan alun perin niiden käypään arvoon, johon on lisätty transaktiokulut.

Myytävissä olevat rahoitusvarat kirjataan alkuperäisen arvostamisen jälkeen käypään arvoon. Oman pääoman ehtoisten sijoitusten käypä arvo määritetään seuraavasti, kun sitä ei ole saatavilla toimivilta markkinoilta:

a.Pääomasijoitusrahastot

Kunkin pääomasijoitusrahaston käypä arvo perustuu rahaston ilmoittamaan tuoreimpaan käytettävissä olevaan nettoarvoon (net asset value) silloin kun tämä arvo on laskettu noudattamalla IFRS-standardien mukaisia kansainvälisiä arvostussääntöjä, esimerkiksi Euroopan pääomasijoitusyhdistyksen (European Venture Capital Association) julkaisemia IPEV-sääntöjä (International Private Equity and Venture Capital Valuation Guidelines). Pääomasijoitusrahaston ilmoittamaa nettoarvoa voidaan kuitenkin päättää oikaista, jos esille tulee seikkoja, jotka voivat vaikuttaa arvostukseen.

b.Suorat oman pääoman ehtoiset sijoitukset

Sijoituksen käypä arvo perustuu tuoreimpiin käytettävissä oleviin tilinpäätöslaskelmiin. Arvostuksessa käytetään soveltuvin osin samaa arvostusmallia kuin pääomaosuuden hankinnan yhteydessä.

Pääomasijoitusrahastoista ja suorista oman pääoman ehtoisista sijoituksista syntyneet realisoitumattomat voitot ja tappiot kirjataan rahoittajien varoihin siihen asti, kunnes sijoitus myydään, peritään tai muutoin luovutetaan tai kunnes sen arvon todetaan alentuneen. Jos myytävissä olevan sijoituksen arvon katsotaan alentuneen, aiemmin omaan pääomaan merkitty kumulatiivinen realisoitumaton voitto tai tappio kirjataan yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan.

Noteeraamattomien sijoitusten käypä arvo määritetään käyttämällä yleisesti tunnustettuja arvostusmenetelmiä (kuten mukautettua nettoarvoa, diskontattua rahavirtaa tai kertoimiin perustuvia menetelmiä). Tällaiset sijoitukset arvostetaan hankintamenoon silloin, kun niiden käypää arvoa ei voida luotettavasti määrittää. Ensimmäisen kahden vuoden aikana sijoitukset kirjataan hankintamenoon.

Investointikehyksen hankkimat pääomaosuudet ovat pääasiassa sijoituksia pääomasijoitusrahastoihin. Alalla noudatettavan käytännön mukaisesti tällaiset sijoitukset ovat yleensä useiden sijoittajien yhdessä tekemiä sijoituksia, joten yksikään sijoittajista ei voi yksin vaikuttaa rahaston päivittäisiin toimintoihin tai sen sijoitustoimintaan. Tämän vuoksi sijoittajan jäsenyys tällaisen rahaston hallintoelimessä ei periaatteessa merkitse sitä, että kyseinen sijoittaja voi vaikuttaa rahaston jokapäiväisiin toimintoihin. Lisäksi pääomasijoitusrahastoon sijoittavat yksittäiset sijoittajat eivät määrää rahaston toimintapolitiikasta, johon kuuluu mm. osinkojen tai muiden varojen jakopolitiikka. Tällaiset päätökset tekee yleensä rahaston johto osuudenomistajien kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Kyseisessä sopimuksessa määrätään rahaston johdon ja kaikkien osuudenomistajien oikeuksista ja velvollisuuksista. Sopimus myös yleensä estää yksittäisiä sijoittajia toteuttamasta rahaston kanssa luonteeltaan olennaisia kahdenvälisiä liiketoimia, vaihtamasta rahaston kanssa johtohenkilöitä tai saamasta erityisoikeutta käyttää olennaisen tärkeitä teknisiä tietoja. Investointikehyksen sijoitukset tehdään edellä kuvatun alan yleisen käytännön mukaisesti. Näin varmistetaan, ettei investointikehyksellä ole standardeissa IFRS 10 ja IAS 28 tarkoitetussa merkityksessä määräysvaltaa tai huomattavaa vaikutusvaltaa kyseisiin sijoituksiin, myöskään silloin kun on kyse sijoituksista, joiden äänioikeuksista investointikehyksellä on yli 20 prosenttia.

§Vakuudet

Vakuussopimukset ovat sopimuksia, joiden nojalla investointikehyksestä on suoritettava määrättyjä maksuja vakuuden saajalle syntyvän tappion korvaamiseksi silloin, kun määrätty velallinen laiminlyö maksun vieraan pääoman ehtoisen instrumentin ehtojen mukaisena eräpäivänä.

Voimassa olevien sääntöjen mukaan nämä vakuudet eivät täytä vakuutussopimusten määritelmää (IFRS 4 Vakuutussopimukset), ja ne kirjataan IAS 39:n (Rahoitusinstrumentit: kirjaaminen ja arvostaminen) mukaisesti joko johdannaisina tai takauksina niiden kyseisessä standardissa määriteltyjen piirteiden ja ominaisuuksien mukaisesti.

Periaatteet, joiden mukaisesti johdannaisia käsitellään tilinpäätöksessä, on esitetty liitetiedossa 2.4.5.

Alkuperäisen kirjaamisen ajankohtana vakuudet kirjataan käypään arvoon, joka vastaa vakuuksista saatavien palkkioiden nettonykyarvoa (NPV) ja alkuperäistä odotettua tappiota. Laskenta suoritetaan kunkin liiketoimen aloituspäivänä, ja arvo kirjataan taseessa muihin varoihin tai muihin velkoihin kuuluviin vakuuksiin.

Vakuuksia koskevat investointikehyksen vastuut merkitään alkuperäisen kirjaamisen jälkeen kirjanpitoon käyttäen suurempaa seuraavista:

-alun perin kirjattu määrä, josta on tarvittaessa vähennetty IAS 18:n (Tuotot) mukaisesti kirjattavat kertyneet jaksotukset; tai

-IAS 37:n (Varaukset, ehdolliset velat ja ehdolliset varat) mukainen paras arvio määrästä, joka on maksettava vakuuteen perustuvan senhetkisen taloudellisen velvoitteen täyttämiseksi.

Paras arvio tässä tarkoitetusta määrästä määritetään IAS 37:n mukaisesti. Vakuuksiin liittyvät varaukset vastaavat velvoitteen täyttämisestä aiheutuvia kuluja eli odotettua tappiota, jota koskeva arvio perustuu kaikkiin tilinpäätöspäivänä käytettävissä oleviin tekijöihin ja tietoihin.

Kun IAS 39:n mukaisesti arvostettu vakuus poistetaan taseesta ja käsitellään IAS 37:n mukaisesti, sen arvo, joka oli kirjattuna muihin velkoihin, siirretään taseen kohtaan ”Käyttöön otettuihin vakuuksiin liittyvät varaukset”.

Vakuuksiin liittyvät varaukset (jotka on arvostettu IAS 37:n mukaisesti) kirjataan investointikehyksen yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan kohtaan ”Vakuuksiin liittyvien varausten nettomuutos”.

Saadut vakuuspalkkiot kirjataan yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan kohtaan ”Palkkiotuotot” IAS 18:n mukaisen jaksotusaikataulun mukaisesti vakuuden voimassaoloaikana.

Lisäksi kun vakuussopimus allekirjoitetaan, se esitetään investointikehyksen ehdollisena velkana, ja kun vakuus otetaan käyttöön, se esitetään investointikehyksen sitoumuksena.

2.4.4     Rahoitusvarojen arvon alentuminen

Investointikehyksen kirjanpidossa arvioidaan jokaisena tilinpäätöspäivänä, onko objektiivista näyttöä siitä, että rahoitusvaroihin kuuluvan erän arvo on alentunut. Rahoitusvaroihin kuuluvan erän tai rahoitusvarojen ryhmän arvon katsotaan alentuneen ainoastaan silloin, jos arvonalentumisesta on objektiivista näyttöä yhden tai useamman, omaisuuserän alkuperäisen kirjaamisen jälkeen toteutuneen tapahtuman (tappion synnyttävä tapahtuma) seurauksena ja kyseisellä tapahtumalla on luotettavasti arvioitavissa oleva vaikutus rahoitusvaroihin kuuluvan erän tai rahoitusvarojen ryhmän arvioituihin vastaisiin rahavirtoihin. Näytöksi arvon alentumisesta voidaan katsoa muun muassa seuraavat: tiedot velallista tai velallisten ryhmää kohdanneista merkittävistä talousvaikeuksista tai korkojen tai pääoman takaisinmaksun laiminlyönnistä tai konkurssin tai muun taloudellisen uudelleenjärjestelyn todennäköisyyden kasvu. Arvon alentumista voidaan epäillä myös silloin kun arvioidut vastaiset rahavirrat pienentyvät käytettävissä olevien tietojen mukaan huomattavasti esimerkiksi maksurästien kasvun tai maksulaiminlyönteihin yhteydessä olevien taloudellisten olosuhteiden vuoksi.

Jaksotettuun hankintamenoon kirjattavaan lainakantaan tehdään varainhoitovuoden lopussa arvonalennus, kun voidaan objektiivisesti osoittaa, että on olemassa riski siitä, että lainattuja tai arvoltaan vastaavia varoja ei osittain tai kokonaisuudessaan saada takaisin alkuperäisten sopimusehtojen mukaisesti. Jos voidaan objektiivisesti osoittaa, että omaisuuserän arvo on alentunut, tappion määrä lasketaan vähentämällä omaisuuserän kirjanpitoarvosta arvioitujen vastaisten rahavirtojen nykyarvo. Omaisuuserän kirjanpitoarvoa alennetaan varaustilin kautta, ja tappion määrä kirjataan yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan. Alennetulle kirjanpitoarvolle kertyy edelleen korkoa omaisuuserän efektiivisen korkokannan mukaan. Lainan määrä sekä siihen liittyvä varaus poistetaan kirjanpidosta, kun takaisinperinnän ei oleteta enää olevan käytännössä mahdollista. Jos alkuperäisen arvonalentumistappion määrä kasvaa tai pienenee arvonalentumiskirjauksen jälkeisinä vuosina jonkin tapahtuman seurauksena, aiemmin kirjattua arvonalentumistappiota suurennetaan tai pienennetään varaustilin kautta.

Investointikehyksen kirjanpidossa luottoriskiarviot tehdään operaatiokohtaisesti, minkä vuoksi yleistä arvonalennusta ei ole tarpeen tehdä.

Myytävissä olevien rahoitusvarojen osalta arvioidaan jokaisena tilinpäätöspäivänä, onko objektiivista näyttöä siitä, että sijoituksen arvo on alentunut. Objektiivisena näyttönä voidaan pitää esimerkiksi sijoituksen käyvän arvon huomattavaa tai pitkäaikaista alentumista alle hankintamenon. Jos arvon alentumisesta on objektiivista näyttöä, kumulatiivinen tappio (joka määritetään vähentämällä hankintamenosta käypä arvo ja mahdollinen sijoituksesta yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan aiemmin kirjattu arvonalentumistappio) poistetaan rahoittajien varoista ja kirjataan yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan. Myytävissä olevien rahoitusvarojen arvonalentumistappioita ei peruuteta yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavan laskelman kautta; niiden käyvän arvon kasvu, joka tapahtuu arvonalentumiskirjauksen jälkeen, merkitään suoraan rahoittajien varoihin.

EIP:n riskienhallintatoiminto tarkistaa vähintään kerran vuodessa, onko rahoitusvarojen arvo alentunut. Tarkistuksen perusteella tehdään oikaisuja, joihin kuuluvat mm. diskonttauksen purkaminen yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavassa laskelmassa omaisuuserän vaikutusaikana sekä kaikki alkuperäisen arvonalennuksen uudelleenarviointiin liittyvät oikaisut.

2.4.5     Johdannaissopimukset

Johdannaissopimuksiin kuuluu valuutanvaihtosopimuksia, valuuttojen välisiä koronvaihtosopimuksia, lyhytaikaisia valuutanvaihtosopimuksia (valuuttaswapit) ja koronvaihtosopimuksia.

Osana investointikehyksen tavanomaista toimintaa voidaan tehdä swap-sopimuksia suojaamaan tiettyjä luottojärjestelyjä tai valuuttatermiinejä suojaamaan muita kuin euromääräisiä valuuttapositioita silloin kun kyseisellä valuutalla käydään aktiivisesti kauppaa valuuttamarkkinoilla. Näin voidaan tasata valuuttakurssivaihtelujen vaikutuksia.

 

Investointikehyksessä ei käytetä IAS 39:n tarjoamia suojausmahdollisuuksia. Kaikki johdannaissopimukset arvostetaan tulosvaikutteisesti käypään arvoon ja esitetään tilinpäätöksessä johdannaissopimuksissa. Käyvän arvon määrittäminen perustuu lähinnä diskontattua kassavirtaa koskeviin malleihin, optioiden hinnoittelumalleihin sekä kolmansien antamiin hintatarjouksiin.

Johdannaissopimukset kirjataan käypään arvoon varoiksi silloin, kun niiden käypä arvo on positiivinen, ja veloiksi silloin, kun niiden käypä arvo on negatiivinen. Johdannaissopimusten käyvän arvon muutokset kirjataan yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavan laskelman kohtaan ”Johdannaissopimusten käyvän arvon muutos”.

Johdannaissopimukset kirjataan alun perin kaupantekopäivän arvon mukaan.

2.4.6     Rahoitusosuudet

Jäsenvaltioiden rahoitusosuudet kirjataan taseessa saamisiksi. Kirjauspäivä on sen neuvoston päätöksen antamispäivä, jossa vahvistetaan investointikehyksen osalta jäsenvaltioiden maksettavaksi tulevat rahoitusosuudet.

Jäsenvaltioiden rahoitusosuudet täyttävät seuraavat edellytykset, ja ne luokitellaan sen vuoksi omaksi pääomaksi:

-rahoitusosuuksia koskevan sopimuksen mukaan jäsenvaltioilla on valtuudet päättää investointikehyksen nettovarojen käytöstä, jos investointikehys likvidoidaan

-rahoitusosuudet kuuluvat instrumenttiluokkaan, joka on kaikkia muita instrumenttiluokkia huonommassa etuoikeusasemassa

-kaikilla rahoitusinstrumenteilla luokassa, joka on kaikkia muita instrumenttiluokkia huonommassa etuoikeusasemassa, on samanlaiset ominaisuudet

-rahoitusinstrumentti ei sisällä ominaisuuksia, jotka edellyttäisivät sen luokittelemista velaksi; ja

-instrumentista aiheutuvat instrumentin voimassaoloaikana odotettavissa olevat kokonaisrahavirrat perustuvat olennaisilta osin investointikehyksen voittoon tai tappioon, taseeseen merkityn nettovarallisuuden muutokseen tai investointikehyksen tilinpäätökseen merkityn tai merkitsemättömän nettovarallisuuden käyvän arvon muutokseen instrumentin voimassaoloaikana.

2.4.7     Lainoista saatavat korkotuotot

Investointikehyksen varoista myönnettävistä lainoista saatavat korot kirjataan yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan (”Korkotuotot ja vastaavat tuotot”) ja taseeseen (”Lainat ja muut saamiset”) suoriteperusteisesti soveltaen efektiivistä korkokantaa. Efektiivinen korko on se korkokanta, jota käyttäen lainan odotettavissa olevana juoksuaikana saataviksi tai suoritettaviksi arvioidut vastaiset maksut tulevat diskontatuiksi täsmälleen lainan nettokirjanpitoarvon suuruisiksi. Jos lainan kirjanpitoarvoa on alennettu arvonalentumisen takia, korkotuotot kirjataan soveltamalla alkuperäistä efektiivistä korkokantaa uuteen kirjanpitoarvoon.

Luotonvarauspalkkiot kirjataan tulosvaikutteisesti lainan noston ja sen takaisinmaksun välisellä ajanjaksolla käyttämällä efektiivisen koron menetelmää, ja ne esitetään yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavassa laskelmassa korkotuotoissa ja vastaavissa tuotoissa.

2.4.8     Korkotuet ja tekninen apu

Investointikehyksen toimintaan kuuluu myös korkotukien ja teknisen avun hallinnointi jäsenvaltioiden lukuun.

Se osuus jäsenvaltioiden rahoitusosuuksista, joka osoitetaan korkotukien ja teknisen avun maksamiseen, ei sisälly investointikehyksessä rahoittajien varoihin, vaan se katsotaan velaksi kolmansille. Varat maksetaan investointikehyksestä lopullisille tuensaajille, minkä jälkeen ne vähennetään veloista kolmansille.

Jos kaikkia korkotukiin ja tekniseen apuun maksettuja määriä ei ole myönnetty kokonaan, ne luokitellaan uudelleen rahoitusosuuksiksi investointikehykseen.

2.4.9     Käteisvarojen ja muiden rahavarojen korkotuotot

Käteisvarojen ja muiden rahavarojen tuottamat korot kirjataan investointikehyksen yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan suoriteperusteisesti.

2.4.10Palkkiot ja osingot

Palkkiot, jotka saadaan tiettynä ajanjaksona suoritetuista palveluista, kirjataan tuloksi palvelun toimitushetkellä, kun taas palkkiot, jotka saadaan merkittävän toimenpiteen toteutushetkellä, kirjataan tuloksi kun merkittävä toimenpide on toteutettu. Palkkiot esitetään yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavassa laskelmassa kohdassa ”Palkkiotuotot”.

Myytävissä olevien rahoitusvarojen tuottamat osingot kirjataan niiden saantihetkellä, ja ne esitetään yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavassa laskelmassa kohdassa ”Myytävissä olevien rahoitusvarojen realisoituneet nettovoitot”.

2.5Verotus

Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen liitetyssä Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyssä pöytäkirjassa määrätään, että varat, tulot ja muu unionin toimielinten omaisuus on vapautettu kaikista välittömistä veroista.

3    Riskienhallinta

Tässä liitetiedossa esitetään tiedot investointikehykseen kohdistuvista luotto- ja rahoitusriskeistä ja etenkin rahoitusinstrumenttien käyttöön liittyvistä ensisijaisista riskeistä sekä siitä, miten investointikehyksessä hallitaan ja valvotaan näitä riskejä. Investointikehyksen luotto- ja rahoitusriskeihin kuuluvat seuraavat:

-luottoriski – asiakkaan tai vastapuolen velvoitteen laiminlyönnistä johtuva tappioriski, joka liittyy kaikentyyppisiin luottovastuisiin; sisältää myös selvitysriskin

-likviditeettiriski – riski siitä, että yhteisö ei pysty rahoittamaan varojen lisääntymistä ja suorittamaan velvoitteitaan sitä mukaa kuin ne erääntyvät ilman, että tästä aiheutuu kestämättömiä tappioita

-markkinariski – riski siitä, että markkinahintojen, kuten korkojen, osakehintojen tai valuuttakurssien, muutos vaikuttaa yhteisön hallussa pitämistään rahoitusinstrumenteista saamiin tuloihin tai kyseisten rahoitusinstrumenttien arvoon.

Riskienhallinnan järjestäminen

EIP mukauttaa riskienhallintaansa jatkuvasti.

Riippumattomana yksikkönä toimiva EIP:n riskienhallinta määrittää investointikehykseen kohdistuvat riskit, arvioi ja seuraa niitä sekä raportoi niistä. Toimintamallissa, joka perustuu tehtävien eriyttämisen periaatteeseen, riskienhallinta on front office -toiminnoista riippumaton toiminto. EIP:ssä riskienhallinnasta vastaava pääjohtaja raportoi riskienhallinnasta vastaavalle varapääjohtajalle, joka valvoo EIP:n hallitukselle ja hallintoneuvostolle tarkoitettua riskejä koskevaa raportointia.

Luottoriski

Luottoriski on asiakkaan tai vastapuolen velvoitteen laiminlyönnistä johtuva tappion mahdollisuus, joka liittyy kaikentyyppisiin luottovastuisiin. Se sisältää myös selvitysriskin.

3.2.1Luottoriskipolitiikka

Lainojen vastapuolten luottokelpoisuusanalyysia tehdessään EIP arvioi luottoriskin ja odotetun tappion määrittääkseen riskin määrän ja hinnoitellakseen sen. EIP on kehittänyt sisäisen luottoluokitusmenetelmän, jonka avulla se voi antaa luotonantonsa kannalta merkityksellisille vastapuolina oleville lainansaajille ja vakuuden antajille sisäisen luottoluokituksen. Menetelmä perustuu kutakin pääasiallista vastapuolityyppiä (yritykset, pankit, julkisyhteisöt jne.) varten erikseen suunniteltuihin pisteytyslomakkeisiin. Kaikki sellaiset vastapuolet, joilla on olennaista merkitystä tietyn transaktion luottoprofiilin kannalta, luokitellaan sisäisiin luottoluokkiin käyttämällä asianomaiseen vastapuolityyppiin sovellettavaa sisäistä luottoluokitusmenetelmää. Luokittelussa otetaan huomioon pankkialan paras käytäntö ja Basel II -sääntelyssä (International Capital Accord) vahvistetut periaatteet. Kullekin vastapuolelle annetaan sisäinen luottoluokitus, joka vastaa sen velvoitteiden laiminlyöntitodennäköisyyttä kuvaavaa ulkomaanvaluuttaista luottoluokitusta, sen jälkeen kun vastapuolen liiketoiminta- ja rahoitusriskiprofiili ja toimintaolosuhteisiin liittyvä maariski on arvioitu perusteellisesti.

Hankerahoituksen ja muiden strukturoitujen osittain vakuudellisten operaatioiden luottoluokittelussa käytetään kulloinkin kyseeseen tulevan alan tarpeisiin soveltuvia luottoriskin arviointivälineitä, joissa keskitytään saatavilla olevaan rahavirtaan ja velanhoitokykyyn. Näihin välineisiin kuuluvat muun muassa hankkeiden sopimuspuitteiden analysointi, vastapuolten analysointi ja rahavirtasimulaatiot. Kullekin hankkeelle annetaan sisäinen riskiluokitus samaan tapaan kuin yrityksille ja rahoituslaitoksille.

Kaikkia sisäisiä luokituksia seurataan laina-aikana ja niitä päivitetään säännöllisesti.

Kaikkiin muihin kuin valtion operaatioihin (tai tällaisiin rinnastettavissa oleviin tai muihin kuin valtion takaamiin operaatioihin) sovelletaan transaktion suuruuteen ja vastapuolen kokoon liittyviä rajoja. Vastapuolia koskevat riskirajat asetetaan tarvittaessa konsernitasolla. Tällaiset rajat perustuvat yleensä esimerkiksi vastapuolten omiin varoihin.

Vähentääkseen luottoriskiä EIP käyttää tarvittaessa ja tapauskohtaisesti seuraavia lisävakuusjärjestelyjä:

-vastapuoliin tai hankkeisiin liittyvät esinevakuudet (kuten osakepantti, omaisuuserää koskeva pantti, oikeuksien luovutus, saamisia koskeva pantti) ja/tai

-takuut, joiden antajina ovat yleensä rahoitettavan hankkeen toteuttajat (suoritustakuu, first demand -takuu), tai pankkitakuut.

Investointikehyksessä ei käytetä luottojohdannaisia luottoriskin vähentämiseen.

3.2.2Luottoriskille alttiina oleva enimmäismäärä ilman vakuuksia ja lisävakuusjärjestelyjä

Seuraavassa taulukossa esitetään tase-eristä luottoriskille alttiina oleva enimmäismäärä johdannaiset mukaan luettuina. Enimmäismäärä on ilmoitettu bruttomääränä, jossa ei ole otettu huomioon vakuuksien luottoriskiä vähentävää vaikutusta.

Luottoriskille alttiina oleva enimmäismäärä (tuhansina euroina)

31.12.2016

31.12.2015

VARAT

Käteisvarat ja muut rahavarat

360 817

448 995

Johdannaissopimukset

6 920

311

Lainat ja muut saamiset

1 729 380

1 460 057

Saamiset rahoitusosuuksista

86 395

-

Eräpäivään asti pidettävät rahoitusvarat

169 398

228 521

Muut varat

345

27

Varat yhteensä

2 353 255

2 137 911

TASEEN ULKOPUOLISET ERÄT

Ehdolliset velat

– allekirjoitetut vakuussitoumukset, joiden mukaista vakuutta ei ole vielä otettu käyttöön

35 337

10 000

Sitoumukset

– nostamattomat lainat

901 899

1 189 564

– käyttöön otetut vakuudet

8 627

798

Taseen ulkopuoliset erät yhteensä

945 863

1 200 362

Luottoriskille alttiina oleva määrä yhteensä

3 299 118

3 338 273

3.2.3Lainoihin ja muihin saamisiin liittyvä luottoriski

3.2.3.1Lainoihin ja muihin saamisiin liittyvän luottoriskin määrittäminen

Jokaiselle investointikehyksen puitteissa toteutettavalle laina- tai vakuusoperaatiolle tehdään kattava riskinarviointi ja lainaan tai vakuuteen liittyvän odotetun tappion määrä arvioidaan. Näiden toimenpiteiden perusteella kullekin lainalle ja vakuudelle annetaan luottoluokitus. Vaikuttavan rahoituksen välineeseen liittyviin operaatioihin (jotka on kuvattu liitetiedossa 23) ei välitettyjä lainoja lukuun ottamatta sovelleta luottoriskiohjeita, vaan niiden käsittelyssä noudatetaan eri menettelyä. Lainojen luottoluokitukset määritetään käyttämällä yleisesti hyväksyttyjä kriteereitä, jotka perustuvat lainanottajan laatuun, lainan maturiteettiin, vakuuteen ja soveltuvin osin vakuuden antajaan.

Lainojen luottoluokitusjärjestelmä muodostuu menettelyistä, prosesseista, tietokannoista ja tietojärjestelmistä, joilla tuetaan lainanantoon liittyvää luottoriskin arviointia ja odotetun tappion määrää koskevien arvioiden laatimista. Se sisältää tiivistettynä runsaasti tietoa, ja sen tarkoituksena on mahdollistaa luottoriskiin perustuva lainojen keskinäinen paremmuusjärjestykseen asettaminen. Lainojen luottoluokitukset heijastavat ”odotetun tappion” arvioidun määrän nykyarvoa, joka perustuu tärkeimpien velallisten ja vakuuden antajien velvoitteiden laiminlyönnin todennäköisyyteen, riskin kohteena olevaan vastuuseen sekä laiminlyönnin seurauksena olevan tappion vakavuuteen. Lainojen luottoluokituksia käytetään seuraaviin tarkoituksiin:

-tukemaan lainanantoon liittyvien riskien tarkempaa ja kvantitatiivisempaa arviointia

-helpottamaan valvontatoimien kohdentamista

-kuvaamaan lainasalkun laatua tiettynä ajankohtana

-tekijänä, jota hyödynnetään odotettuun tappioon perustuvassa riskienhinnoittelussa.

Lainan luottoluokitusta määritettäessä otetaan huomioon seuraavat seikat:

I)Lainanottajan luottokelpoisuus: Riskienhallintayksikkö tekee lainanottajista riippumattoman selvityksen ja arvioi niiden luottokelpoisuuden käyttämällä sisäisiä menetelmiään ja ulkopuolisia tietoja. EIP on luonut sisäisen luottoluokitusjärjestelmän valitsemansa Basel II -sääntelyyn perustuvan edistyneen lähestymistavan mukaisesti määrittääkseen lainanottajien ja vakuuden antajien sisäiset luottoluokitukset. Järjestelmä perustuu kutakin vastapuolityyppiä varten erikseen laadittuihin pisteytyslomakkeisiin.

II)Peruskorrelaatio: Peruskorrelaation avulla kvantifioidaan mahdollisuus siitä, että sekä lainanottaja että vakuuden antaja joutuvat samanaikaisesti taloudellisiin vaikeuksiin. Mitä suurempi korrelaatio lainanottajan ja vakuuden antajan velvoitteiden laiminlyöntiriskien välillä on, sitä vähäisempi on vakuuden arvo ja sitä heikompi on lainan luottoluokitus.

III)Vakuuksien ja arvopaperien arvo: tämä arvo saadaan liikkeeseenlaskijan luottokelpoisuuden ja käytetyn instrumenttityypin yhdistelmää koskevasta arviosta.

IV)Sopimuspuitteet: moitteettomat sopimuspuitteet parantavat lainan laatua ja sen sisäistä luottoluokitusta.

V)Laina-aika: mitä pitempi laina-aika on, sitä suurempi on riski siitä, että lainanhoidossa esiintyy vaikeuksia muiden tekijöiden säilyessä ennallaan.

Lainaan liittyvä odotettu tappio lasketaan edellä mainittujen viiden tekijän yhdistelmän perusteella. Lainalle annetaan tämän jälkeen jokin seuraavassa luetelluista luottoluokituksista sen mukaan, miten suuri odotettu tappio on:

A    Parhaan laatuluokan lainat: Tässä luokassa on kolme alaluokkaa. A sisältää kaikki EU:n valtiolliset riskit eli lainat, jotka on myönnetty jäsenvaltioille tai joilla on jäsenvaltioiden antama nimenomainen, täysimääräinen ja ehdoton vakuus. Tällaisten lainojen takaisinmaksuun ei odoteta liittyvän maksuvaikeuksia ja odotetuksi tappioksi on niiden osalta määritetty 0 prosenttia. A+ sisältää lainat, jotka on myönnetty muille yhteisöille kuin jäsenvaltioille (tai joissa vakuuden antajina ovat muut yhteisöt kuin jäsenvaltiot) ja joiden laadun ei odoteta heikkenevän laina-aikana. A– sisältää sellaiset lainat, joiden laadun säilymisen osalta on olemassa jonkin verran epävarmuutta (esimerkiksi siksi, että laina-aika on pitkä tai että muutoin erinomaisen vakuuden tulevaan hintaan liittyy huomattavaa vaihtelua) mutta joiden tapauksessa kielteisten vaikutusten odotetaan olevan hyvin vähäisiä.

B    Erittäin hyvälaatuiset lainat: tämä on omaisuusluokka, jota EIP pitää ongelmattomana, vaikka lainan laadun vähäistä heikkenemistä tulevaisuudessa ei voida sulkea pois. B+ ja B– ovat alaluokkia, jotka kuvaavat tällaisen heikkenemisen suhteellista todennäköisyyttä.

C    Hyvälaatuiset lainat: esimerkkejä tällaisista lainoista ovat vakaille pankeille tai yrityksille myönnetyt vakuudettomat seitsemän vuoden kertamaksulainat tai vastaavat kuoletuslainat.

D    Tämän luottoluokitusluokan lainat luetaan vielä ”laadultaan hyväksyttäviin” lainoihin; seuraavaksi alemmassa luottoluokassa olevat lainat ovat jo sellaisia, että niihin on liittynyt maksuvaikeuksia. Tätä rajanvetoa tarkennetaan alaluokilla D+ ja D–. Luottoluokitusluokkaan D– kuuluvat lainat edellyttävät tehostettua seurantaa.

E    Tämä luottoluokitusluokka sisältää lainat, joihin liittyy yleisesti hyväksyttyä suurempi riski. Se sisältää lisäksi lainat, joihin on laina-aikana liittynyt vakavia ongelmia ja joiden osalta ei voida sulkea pois lainan laadun heikkenemistä tappiolliseksi. Tämän vuoksi näitä lainoja seurataan tiivisti ja tehostetusti. Alaluokkien E+ ja E– avulla lainat jaetaan kahteen alaryhmään sen mukaan, miten tehostettua seuranta on. Alaluokan E– lainojen tapauksessa on olemassa suuri todennäköisyys siitä, että lainaa ei pystytä maksamaan takaisin aikataulussa, minkä vuoksi tarvitaan jonkinlaista lainan uudelleenjärjestelyä, josta on mahdollisesti seurauksena arvonalentumistappio.

F    F (velvoitteet laiminlyöty) tarkoittaa, että lainaan liittyvää riskiä ei voida hyväksyä. Kaikki luottoluokitusluokan F lainat ovat sellaisiin avoinna oleviin transaktioihin liittyviä lainoja, joihin on allekirjoittamisen jälkeen vaikuttanut odottamaton, poikkeuksellinen ja hyvin jyrkkä olosuhteiden heikkeneminen. Kaikki lainaoperaatiot, joissa menetetään investointikehyksen pääomaa, kuuluvat luottoluokitusluokkaan F, ja niihin sovelletaan erityistä varausta.

Lainat, joiden sisäinen luottoluokitus on D– tai sitä heikompi, otetaan tarkkailuun. Jos laina on kuitenkin alun perin hyväksytty sellaisena, että sen riskiprofiili on D– tai tätä heikompi, se otetaan tarkkailuun vain, jos sen alkuperäinen luottoluokitus heikkenee olennaisen luottotapahtuman seurauksena.

Kohdassa 3.2.3.3 olevassa taulukossa on esitetty investointikehyksen lainasalkun laatuanalyysi, joka perustuu edellä kuvattuihin luottoluokitusluokkiin.

3.2.3.2Luottoriskianalyysi (antolainaus)

Seuraavassa taulukossa on esitetty allekirjoitettuihin ja nostettuihin lainoihin liittyvän luottoriskin enimmäismäärät lainanottajatyypeittäin. Riskianalyysissa on otettu huomioon vakuuksien antajien myöntämät vakuudet.

Tilanne 31.12.2016

Vakuudellinen

Lisävakuusjärjestelyt

Vakuudeton

Yhteensä

% kokonaismäärästä

(tuhansina euroina)

Pankit

22 691

34 597

933 609

990 897

57 %

Yritykset

110 849

97 213

320 406

528 468

31 %

Julkiset laitokset

38 330

38 330

2 %

Valtiot

3 764

167 921

171 685

10 %

Nostettu yhteensä

171 870

135 574

1 421 936

1 729 380

100 %

Allekirjoitettu, nostamatta

94 976

806 923

901 899

Tilanne 31.12.2015

Vakuudellinen

Lisävakuus-järjestelyt

Vakuudeton

Yhteensä

% kokonaismäärästä

(tuhansina euroina)

Pankit

18 964

73 670

758 412

851 046

58 %

Yritykset

37 431

89 170

272 186

398 787

27 %

Julkiset laitokset

37 112

14

37 126

3 %

Valtiot

4 295

168 803

173 098

12 %

Nostettu yhteensä

93 507

167 135

1 199 415

1 460 057

100 %

Allekirjoitettu, nostamatta

135 821

1 053 743

1 189 564

3.2.3.3Lainojen laatuanalyysi lainanottajatyypeittäin

Jäljempänä olevissa taulukoissa on esitetty investointikehyksen lainasalkun laatuanalyysi (tilanne 31. joulukuuta 2016 ja 31. joulukuuta 2015) allekirjoitettujen lainojen (sekä nostettujen että nostamattomien) osalta luottoluokitusluokittain.

Tilanne 31.12.2016

Erinomainen laatu

Normaali laatu

Suurin hyväksyttävä riski

Suuririskinen

Ei luokitusta

Yhteensä

% kokonaismäärästä

(tuhansina euroina)

Luokasta A luokkaan B–

C

D+

D– ja sitä alhaisempi

Lainanottaja

Pankit

94 081

53 970

315 524

1 038 705

126 951

1 629 231

62 %

Yritykset

125 810

19 389

393 877

152 355

691 431

26 %

Julkiset laitokset

38 330

38 330

1 %

Valtiot

18 131

254 156

272 287

11 %

Yhteensä

219 891

53 970

391 374

1 686 738

279 306

2 631 279

100 %

Tilanne 31.12.2015

Erinomainen laatu

Normaali laatu

Suurin hyväksyttävä riski

Suuririskinen

Ei luokitusta

Yhteensä

% kokonaismäärästä

(tuhansina euroina)

Luokasta A luokkaan B–

C

D+

D– ja sitä alhaisempi

Lainanottaja

Pankit

92 260

31 558

326 635

990 971

245 160

1 686 584

64 %

Yritykset

125 963

12 493

450 045

588 501

22 %

Julkiset laitokset

37 112

40 014

77 126

3 %

Valtiot

9 277

288 133

297 410

11 %

Yhteensä

218 223

31 558

385 517

1 769 163

245 160

2 649 621

100 %

3.2.3.4Lainojen ja saamisten riskikeskittymät

3.2.3.4.1Maantieteellinen analyysi

Investointikehyksen lainasalkkuun kuuluvat lainat jakautuvat lainanottajan valtion mukaan seuraavasti (määrät tuhansina euroina):

Lainanottajan valtio

31.12.2016

31.12.2015

Kenia

341 805

192 945

Nigeria

241 547

195 290

Uganda

175 424

178 515

Tansania

115 239

56 367

Jamaika

90 237

85 278

Burundi

87 373

40

Mauritania

85 008

94 123

Dominikaaninen tasavalta

81 230

72 474

Togo

64 605

75 387

Etiopia

59 837

67 589

Kongon demokraattinen tasavalta

47 122

39 766

Ghana

45 715

40 439

Kamerun

41 255

51 930

Mauritius

31 518

18 882

Ruanda

29 918

20 466

Kap Verde

23 029

24 623

Mosambik

22 389

25 124

Ranskan Polynesia

21 387

22 095

Senegal

18 544

10 991

Alueellinen – AKT

15 640

111 103

Malawi

11 493

13 030

Caymansaaret

11 221

-

Sambia

11 079

8 733

Botswana

7 889

6 605

Haiti

6 879

7 071

Barbados

6 809

-

Samoa

6 356

6 267

Mali

6 159

6 688

Burkina Faso

4 480

5 967

Kongo

3 460

5 189

Vanuatu

2 470

2 772

Uusi-Kaledonia

2 191

2 705

Seychellit

2 058

468

Palau

1 929

2 197

Liberia

1 759

921

Etelä-Afrikka

1 336

-

Mikronesia

1 088

1 169

Trinidad ja Tobago

528

1 010

Niger

523

1 372

Saint Lucia

392

2 671

Bahama

392

-

Tonga

46

54

Angola

19

-

Sint Maarten

2

6

Grenada

-

1 735

Yhteensä

1 729 380

1 460 057

3.2.3.4.2Analyysi toimialoittain

Jäljempänä olevassa taulukossa on esitetty investointikehyksen lainasalkun analyysi lainanottajan toimialan mukaan. Määrät, jotka maksetaan ensin rahoituksenvälittäjälle ja vasta tämän jälkeen lopulliselle tuensaajalle, on ilmoitettu globaalilainoissa (tuhansina euroina).

Lainanottajan toimiala

31.12.2016

31.12.2015

Globaalilainat ja edustussopimukset

987 242

658 098

Sähkö, hiili ja muut

277 524

197 547

Kaupunkikehitys, kunnostus ja liikenne

203 094

207 773

Perusmateriaalit ja kaivostoiminta

78 849

88 615

Palvelut ja muut

67 590

201 361

Tiet ja moottoritiet

48 600

48 165

Lentokentät ja ilmaliikenteen hallintajärjestelmät

38 330

37 126

Elintarvikeketju

13 178

7 643

Jätteen talteenotto

7 988

4

Materiaalien käsittely, rakentaminen

6 964

13 719

Televiestintä

21

6

Yhteensä

1 729 380

1 460 057

3.2.3.5Maksurästit lainoista ja lainojen arvonalentuminen

Lainoihin liittyvien maksurästien toteamisessa ja seuraamisessa sekä niistä raportoimisessa noudatetaan EIP:ssä yleisesti käytössä olevia menettelyjä, jotka on määritelty rahoitusseurantaa koskevissa ohjeissa ja menettelyissä (Finance Monitoring Guidelines and Procedures). Nämä menettelyt ovat parhaiden pankkikäytänteiden mukaisia, ja niitä sovelletaan kaikkiin EIP:n hallinnoimiin lainoihin.

Seurantaprosessi on suunniteltu siten, että sillä voidaan varmistaa, i) että maksurästit havaitaan ja että niistä raportoidaan vastuuyksiköille mahdollisimman pian; ii) että kriittiset tapaukset saatetaan viipymättä oikealle operatiiviselle ja päätöksentekotasolle ja iii) että maksurästien yleistilanteesta ja jo toteutetuista tai toteutettavista perintätoimista raportoidaan säännöllisesti EIP:n johdolle ja jäsenvaltioille.

Seuraavassa taulukossa on esitetty analyysi lainoihin liittyvistä maksurästeistä ja arvonalentumisista (tuhansina euroina):

Lainat ja muut saamiset

Lainat ja muut saamiset

Liitetieto

31.12.2016

31.12.2015

Kirjanpitoarvo

1 729 380

1 460 057

Omaisuuseräkohtainen arvonalennus

Bruttomäärä

119 381

214 232

Arvonalennusta koskeva varaus

7

–117 640

–191 046

Määrä, johon on tehty omaisuuseräkohtaiset arvonalennukset, kirjanpitoarvo

1 741

23 186

Yleinen arvonalennus

Bruttomäärä

Arvonalennusta koskeva varaus

Määrä, johon on tehty yleinen arvonalennus, kirjanpitoarvo

Myöhässä oleva määrä, johon ei ole tehty arvonalennusta

Myöhässä oleva määrä kattaa seuraavat erät:

0–30 päivää

1 620

1 521

30–60 päivää

30

15

60–90 päivää

90–180 päivää

yli 180 päivää

1

13

Myöhässä oleva määrä, johon ei ole tehty arvonalennusta, kirjanpitoarvo

1 651

1 549

Määrä, joka ei ole myöhässä ja johon ei ole tehty arvonalennusta, kirjanpitoarvo

1 725 988

1 435 322

Lainojen ja muiden saamisten kirjanpitoarvo yhteensä

1 729 380

1 460 057

3.2.3.6Lainojen uudelleen neuvottelu ja lainanhoitojoustojen myöntäminen

Investointikehyksessä katsotaan, että lainanhoitojoustoista on kyse silloin, kun sopimusjärjestelyjen alkuperäiset ehdot joudutaan lainanottajan rahoitusaseman heikkenemisen seurauksena neuvottelemaan uudelleen kyseisen lainanottajan kanssa ja tämä vaikuttaa suoraan rahoitusinstrumentin tuleviin rahavirtoihin ja voi sen vuoksi aiheuttaa investointikehykselle tappioita. Uudelleenjärjestelyjen rahoitusvaikutukset rajoittuvat kuitenkin yleensä arvonalentumistappioihin, joita niitäkään ei välttämättä aina synny. Investointikehyksessä sovelletaan yleensä rahoituksellisen neutraalisuuden periaatetta, joka heijastuu uudelleenjärjesteltyjen lainojen uudelleen neuvotelluissa hinnoitteluehdoissa.

Normaalitilanteessa tällaisen lainan luottoluokitus heikkenee, ja laina otetaan tarkkailulistalle ennen ehtojen uudelleen neuvottelemista. Kun ehdot on neuvoteltu uudelleen, lainaa seurataan investointikehyksessä edelleen tarkkaan. Jos uusilla takaisinmaksuehdoilla ei saada perittyä omaisuuserän alkuperäistä kirjanpitoarvoa vastaavaa määrää, omaisuuserän arvon katsotaan alentuneen. Tällöin arvonalentumistappio lasketaan alkuperäisellä efektiivisellä korolla diskontattujen ennustettujen rahavirtojen perusteella. Arvonalennuksen tekemisen tarvetta arvioidaan säännöllisesti kaikkien sellaisten lainojen osalta, joiden luottoluokitus on heikentynyt tasolle E–. Kaikkien niiden lainojen osalta, joiden luottoluokitus on F, on tehtävä arvonalennus. Kun lainan luottoluokitus on parantunut riittävästi, se poistetaan tarkkailulistalta investointikehyksen noudattamien menettelyjen mukaisesti.

Investointikehyksen lainojen uudelleenjärjestelystä vastaava tiimi on tilikauden aikana toteuttanut muun muassa seuraavat lainanhoitojoustotoimenpiteet ja -menettelyt: maksuajan pidennys, pääoman takaisinmaksun lykkääminen, pääoman ja korkojen maksun lykkääminen sekä maksurästien pääomittaminen. Tällaiset lainanhoitojoustotoimenpiteet eivät johda kohteena olevan lainan kirjaamiseen pois taseesta.

Vastuisiin, joiden sopimusehtoihin tehdään sellaisia muutoksia, jotka eivät vaikuta tuleviin rahavirtoihin, ei katsota kohdistuvan lainanhoitojoustotoimenpiteitä, joten tällaisia tapahtumia ei yksinään pidetä riittävinä perusteina arvon alentumiselle. Tällaiset muutokset voivat koskea takaus- tai muita vakuusjärjestelyjä tai sopimusvakuuksien mukaisista oikeuksista luopumista.

Operaatiot, joihin kohdistuu lainanhoitojoustotoimenpiteitä on esitetty tällaisina seuraavassa taulukossa:

(tuhansina euroina)

31.12.2016

31.12.2015

Lainanhoitojoustotoimenpiteiden kohteena olevien operaatioiden määrä

22

16

Kirjanpitoarvo

171 135

225 631

josta arvonalennuksen kohteena

124 250

204 711

Kirjattu arvon alentuminen

113 052

188 197

Lainanhoitojoustotoimenpiteiden kohteena oleviin operaatioihin liittyvät korkotuotot

19 877

14 262

Kirjanpidosta poistetut vastuut (operaation päättämisen/myynnin seurauksena)

31 298

Lainanhoitojoustotoimenpiteet

(tuhansina euroina)

31.12.2015

Maksuajan pidennys

Pääoman takaisinmaksun lykkääminen

Pääoman ja koron maksun lykkääminen

Muut

Sopimuksen mukainen takaisinmaksu ja päättäminen (1)

31.12.2016

Pankit

17 891

12 150

8 062

–827

37 276

Yritykset

207 740

26 203

–100 084

133 859

Yhteensä

225 631

12 150

34 265

–100 911

171 135

(1) Vähennykset johtuvat sellaisiin operaatioihin liittyvistä vuoden aikana saaduista pääoman takaisinmaksuista, joihin katsottiin kohdistuvan lainanhoitojoustotoimenpiteitä jo 31.12.2015, sekä vuoden aikana päätetyistä operaatioista.

3.2.4Käteisvaroihin ja muihin rahavaroihin liittyvä luottoriski

Käytettävissä olevat varat sijoitetaan investointikehyksen sopimusperusteisten maksuvelvoitteiden aikataulun mukaisesti. Sijoituksia oli 31. joulukuuta 2016 ja 31. joulukuuta 2015 pankkitalletusten, talletustodistusten ja yritystodistusten muodossa.

Hyväksytyillä yhteisöillä on luottoluokitus, joka vastaa EIP:n omista rahoitusvaroista tehtyjen sijoitusten osalta edellytettyä lyhyen ja keskipitkän aikavälin luottoluokitusta. Hyväksytyiltä yhteisöiltä edellytetään lyhyen aikavälin luottoluokitusta, joka on vähintään P-1/A-1/F1 (Moody’s, S&P, Fitch). Jos jokin pankki on saanut eri luottoluokituslaitoksilta toisistaan poikkeavia luottoluokituksia, luokittelussa käytetään alhaisinta näistä luokituksista. Jokaiseen yksittäiseen hyväksyttyyn pankkiin sovelletaan limiittiä, joka on tällä hetkellä 50 000 000 euroa. Tästä säännöstä on myönnetty poikkeus Societe Generale -pankille, jossa investointikehyksellä on sen toimintaa varten avattuja käteistilejä. Societe Generalen lyhytaikainen luottolimiitti 31.12.2016 ja 31.12.2015 oli
110 000 000 euroa. Edellä mainittua suurempaa limiittiä sovelletaan investointikehyksen toimintaa varten avatuilla käteistileillä oleviin käteisvaroihin ja kyseisen vastapuolen liikkeeseen laskemiin, investointikehyksen käteissalkkuun sisältyviin instrumentteihin.

Kaikki sijoitukset on tehty hyväksyttyihin yhteisöihin, ja niiden maturiteetti on enintään kolme kuukautta arvopäivästä, eivätkä sijoitetut määrät ylitä luottoriskille alttiina olevalle määrälle asetettua ylärajaa. Kaikilla investointikehyksen käteissalkkuun kuuluvilla määräaikaistalletuksilla, yritystodistuksilla ja käteisvaroilla oli 31. joulukuuta 2016 ja 31. joulukuuta 2015 suorituspäivänä luottoluokituksena vähintään P-1 (Moody’s).

Seuraavassa taulukossa on esitetty käteisvarat ja muut rahavarat kertyneet korot mukaan luettuina (tuhansina euroina):

Lyhyen aikavälin luottoluokitus vähintään

Pitkän aikavälin luottoluokitus vähintään

31.12.2016

31.12.2015

(Moody’s)

(Moody’s)

P-1

Aaa

37 949

10 %

49 999

11 %

P-1

Aa2

46 963

13 %

26

0 %

P-1

Aa3

40 436

11 %

0 %

P-1

A1

100 012

28 %

115 705

26 %

P-1

A2

135 457

38 %

283 265

63 %

Yhteensä

360 817

100 %

448 995

100 %

3.2.5Johdannaisten luottoriski

3.2.5.1Johdannaisiin liittyvä luottoriskipolitiikka

Johdannaisten luottoriski liittyy tappioon, joka osapuolelle aiheutuu siitä, ettei vastapuoli pysty täyttämään sopimusvelvoitteitaan. Johdannaisiin liittyvä luottoriski vaihtelee useiden tekijöiden (kuten korkojen ja valuuttakurssien) mukaan. Se vastaa usein vain pientä osaa johdannaisten nimellisarvosta.

Osana investointikehyksen tavanomaista toimintaa voidaan tehdä swap-sopimuksia suojaamaan tiettyjä luottojärjestelyjä tai valuuttatermiinejä suojaamaan muita kuin euromääräisiä valuuttapositioita silloin kun kyseisellä valuutalla käydään aktiivisesti kauppaa valuuttamarkkinoilla. Kaikki swap-sopimukset toteutetaan EIP:n toimesta ulkopuolisen vastapuolen kanssa. Kaikkien swap-sopimusten tapauksessa sovelletaan samoja EIP:n ja sen ulkopuolisten vastapuolten välillä allekirjoitettuja swap-vakiosopimuksia ja Credit Support Annex -vakuusjärjestelyjä.

3.2.5.2Johdannaisten luottoriskin määrittäminen

Kaikkiin EIP:n toteuttamiin, investointikehykseen liittyviin swap-sopimuksiin sovelletaan samoja sopimuspuitteita ja menetelmiä kuin EIP:n omiin tarkoituksiinsa neuvottelemiin johdannaisiin. EIP määrittää etenkin swap-sopimusten vastapuolten hyväksyttävyyden soveltamalla samoja kelpoisuusehtoja, joita se käyttää yleisesti omia swap-sopimuksia tehdessään.

EIP määrittää swap-sopimuksiin ja johdannaistransaktioihin liittyvän luottoriskin raportointia ja enimmäismäärien seurantaa varten käyttämällä nettomarkkinariskiin (NME) ja potentiaaliseen tulevaan riskiin (PFE) perustuvaa lähestymistapaa. Nettomarkkinariski ja potentiaalinen tuleva riski kattavat investointikehyksen johdannaiset kaikilta osin.

·Seuraavassa taulukossa on esitetty valuuttojen välisten koronvaihtosopimusten maturiteetit sopimusten nimellisarvon ja käyvän arvon mukaan jaoteltuina:

Swap-sopimukset 31.12.2016

Alle

1–5

5–10

Yli 10

Yhteensä 2016

(tuhansina euroina)

yksi vuosi

vuotta

vuotta

vuotta

Nimellisarvo

7 430

7 430

Käypä arvo (nettodiskonttoarvo)

–3 051

–3 051

Swap-sopimukset 31.12.2015

Alle

1–5

5–10

Yli 10

Yhteensä 2015

(tuhansina euroina)

yksi vuosi

vuotta

vuotta

vuotta

Nimellisarvo

9 589

9 589

Käypä arvo (nettodiskonttoarvo)

–3 835

–3 835

·Investointikehyksessä tehdään lyhytaikaisia valuuttaswapeja, jotta kehystä voitaisiin suojata muihin kuin euromääräisinä nostettaviin lainoihin liittyviltä valuuttariskeiltä. Lyhytaikaisten valuuttaswapien maturiteetti on enintään kolme kuukautta, ja näitä swap-sopimuksia jatketaan säännöllisesti. Lyhytaikaisten valuuttaswapien nimellisarvo 31. joulukuuta 2016 oli 1 611,0 miljoonaa euroa. Vastaava arvo 31. joulukuuta 2015 oli 1 400,0 miljoonaa euroa. Lyhytaikaisten valuuttaswapien käypä arvo 31. joulukuuta 2016 oli –15,3 miljoonaa euroa. Vastaava arvo 31. joulukuuta 2015 oli –3,7 miljoonaa euroa.

·Investointikehyksessä tehdään koronvaihtosopimuksia kehyksen suojaamiseksi siitä maksettuihin lainoihin liittyvältä korkoriskiltä. Joulukuun 31. päivänä 2016 avoinna oli kaksi koronvaihtosopimusta, joiden nimellisarvo oli 41,2 miljoonaa euroa (2015: 44,9 miljoonaa euroa) ja käypä arvo 0,1 miljoonaa euroa (2015: –0,3 miljoonaa euroa).

3.2.6Eräpäivään asti pidettäviin rahoitusvaroihin liittyvä luottoriski

Seuraavassa taulukossa on esitetty eräpäivään asti pidettävien rahoitusvarojen salkun tilanne. Salkku muodostuu kokonaisuudessaan Italian, Portugalin ja Espanjan valtion velkasitoumuksista, joiden jäljellä oleva juoksuaika on alle kolme kuukautta. EU:n jäsenvaltiot ovat hyväksyttyjä liikkeeseenlaskijoita. Jokaiseen yksittäiseen hyväksyttyyn liikkeeseenlaskijaan sovelletaan enimmäismäärää, joka on tällä hetkellä 50 000 000 euroa. Varoja voitaisiin sijoitusohjeiden mukaan sijoittaa myös keskipitkän ja pitkän aikavälin joukkovelkakirjalainoihin likviditeettivaatimuksista riippuen.

Lyhyen aikavälin luottoluokitus vähintään

Pitkän aikavälin luottoluokitus vähintään

31.12.2016

31.12.2015

(Moody’s)

(Moody’s)

P-1

Aa2

18 012

10 %

0 %

P-1

A1

30 002

18 %

10 000

4 %

P-1

A2

0 %

69 502

31 %

P-2

Baa2

0 %

50 007

22 %

P-2

Ei luottoluokitusta

20 025

12 %

0 %

P-3

Baa3

0 %

50 012

22 %

NP

Ba1

50 005

30 %

49 000

21 %

Ei luottoluokitusta

Baa2

51 354

30 %

0 %

Yhteensä

 

169 398

100 %

228 521

100 %



Likviditeettiriski

Likviditeettiriski koskee yhteisön valmiuksia rahoittaa varojen lisääntyminen ja suorittaa velvoitteet sitä mukaa kuin ne erääntyvät ilman, että tästä aiheutuu kestämättömiä tappioita. Likviditeettiriski voidaan jakaa rahoituksen likviditeettiriskiin ja markkinoiden likviditeettiä koskevaan riskiin. Rahoituksen likviditeettiriskillä tarkoitetaan riskiä siitä, ettei yhteisö pysty tehokkaasti täyttämään sekä odotettavissa olevia että odottamattomia nykyisiin ja vastaisiin rahavirtoihin liittyviä tarpeita ilman, että tämä vaikuttaa sen päivittäiseen toimintaan tai sen rahoitustilanteeseen. Markkinoiden likviditeettiin liittyvä riski on riski siitä, ettei yhteisö pysty helposti kuittaamaan tai poistamaan positiota markkinahintaan, koska markkinoilla ei ole riittävästi syvyyttä tai niillä on häiriöitä.

3.2.2Likviditeettiriskin hallinta

Investointikehys rahoitetaan pääasiassa jäsenvaltioilta vuosittain saatavin rahoitusosuuksin ja sen toiminnasta saatavin rahavirroin. Investointikehyksessä hallinnoidaan rahoituksen likviditeettiriskiä lähinnä nettolikviditeettitarpeiden ja jäsenvaltioilta vuosittain pyydettävien rahoitusosuuksien suunnittelun avulla.

Nykyiseen ja tulevaan lainasalkkuun sisältyvien lainojen nostoaikatauluja analysoidaan ja seurataan läpi vuoden, jotta jäsenvaltioiden vuotuiset rahoitusosuudet voitaisiin määrittää. Erityiset tapahtumat, kuten ennen eräpäivää saadut maksut, osakkeiden myynnit ja velvoitteiden laiminlyönnit, otetaan huomioon vuotuisia likviditeettivaatimuksia oikaistaessa.

Likviditeettiriskin minimoimiseksi investointikehyksellä on jatkuva likviditeettivaranto, joka riittää kulloinkin kattamaan ennusteiden mukaiset lainojen nostoja vastaavat käteismaksut, jotka EIP:n antolainausosasto ilmoittaa säännöllisin väliajoin. Varat sijoitetaan rahamarkkinoilla ja joukkovelkakirjamarkkinoilla pankkien välisiin talletuksiin tai muihin lyhytaikaisiin rahoitusinstrumentteihin siten, että sijoitustoiminnassa otetaan huomioon investointikehyksen käteismaksuvelvoitteet. Investointikehyksen likvidien varojen hallinnoinnista vastaa EIP:n maksuvalmius- ja rahoitusosasto (Treasury Department). Tarkoituksena on varmistaa, että investointikehyksellä on riittävästi likviditeettiä, jonka ansiosta se pystyy hoitamaan velvoitteensa.

Hallinnoinnissa noudatetaan periaatetta, jonka mukaan front office- ja back office -toiminnot on erotettu toisistaan. Tämän periaatteen mukaisesti varojen sijoittamiseen liittyvien suoritusvelvoitteiden täyttämisestä vastaa EIP:n suunnittelu- ja selvitysosasto (Planning and Settlement of Operations Department). Lisäksi vastapuolten hyväksyminen ja käteisvaroista tehtäviin sijoituksiin sovellettavista enimmäismääristä päättäminen ja niiden seuraaminen ovat EIP:n riskienhallinnasta vastaavan osaston vastuulla.

3.2.3Likviditeettiriskin määrittäminen

Tässä osassa olevissa taulukoissa analysoidaan investointikehyksen rahoitusvelkoja maturiteettiryhmittäin, jotka on muodostettu tilinpäätöspäivän ja sopimuksen mukaisen juoksuajan päättymispäivän välisen ajanjakson mukaan (analyysi perustuu diskonttaamattomiin rahavirtoihin).

Muihin kuin johdannaissopimuksiin liittyvien rahoitusvelkojen osalta investointikehyksellä on sitoumuksia, jotka muodostuvat allekirjoitettujen lainasopimusten mukaisten luottojen nostamattomista osuuksista, pääoman merkitsemistä ja/tai pääomasijoitusten tekemistä koskeviin sopimuksiin liittyvistä, kehyksestä vielä maksamatta olevista osuuksista, lainoille myönnetyistä vakuuksista sekä sellaisista korkotuista ja teknisestä avusta, joista on tehty sitoumus.

Investointikehyksen lainat on nostettava määräajassa. Lainojen nostamisajankohdat ja nostettavat määrät riippuvat kuitenkin niihin liittyvien investointihankkeiden etenemisestä. Lisäksi investointikehyksen lainat ja rahoitustoimet toteutetaan varsin epävakaassa toimintaympäristössä, joten niiden nostoaikatauluun liittyy runsaasti epävarmuutta.

Pääomasijoitukset tulevat maksettaviksi heti kun pääomasijoitusrahastojen hoitajat esittävät asianmukaisen maksuvaatimuksen, joka perustuu niiden investointitoiminnan edistymiseen. Nostoaika on yleensä 3 vuotta, ja sitä jatketaan useissa tapauksissa yhdellä tai kahdella vuodella. Jotkin maksun suorittamista koskevat sitoumukset ovat yleensä voimassa nostoajan päätyttyä siihen asti, kun rahaston sijoitukset myydään kokonaisuudessaan, koska rahaston likviditeetti voi ajoittain olla riittämätön palkkioista tai muista kuluista aiheutuvien maksuvelvoitteiden kattamiseen.

Vakuuksiin ei sovelleta erillisiä maksun suorittamista koskevia sitoumuksia ellei vakuuteen vedota. Vakuuksien jäljellä olevaa määrää vähennetään vakuuden saaneiden lainojen takaisinmaksuaikataulujen mukaisesti.

Sellaisten korkotukien, joista on tehty sitoumus, poistuneet määrät liittyvät EIP:n omista varoistaan rahoittamiin korkotukilainoihin. Tämän vuoksi tiedot poistuneista määristä liittyvät ainoastaan tällaisia lainoja koskeviin sitoumuksiin pikemminkin kuin sellaisten maksamatta olevien korkotukien kokonaismäärään, joista on tehty sitoumus. Lainojen tapaan myös korkotukien maksuaikataulu on epävarma.

Muihin kuin johdannaissopimuksiin liittyvien rahoitusvelkojen maturiteettirakennetta kuvaavassa taulukossa erä ”tekninen apu, josta on tehty sitoumus – poistuneiden resurssien nimellinen bruttomäärä” viittaa teknisestä avusta allekirjoitettujen sopimusten maksamatta olevaan kokonaisosuuteen. Tämän erän maksuaikatauluun liittyy runsaasti epävarmuutta. Poistuneet rahavirrat, jotka on luokiteltu aikaryhmään ”enintään 3 kk”, koskevat tilinpäätöspäivään mennessä saatuja maksamatta olevia laskuja.

Sellaiset muihin kuin johdannaissopimuksiin liittyviä rahoitusvelkoja koskevat sitoumukset, joille ei ole määritelty sopimuksen mukaista juoksuajan päättymispäivää, on esitetty sarakkeessa ”eräpäivä määrittämätön”. Sitoumukset, joista on tilinpäätöspäivään mennessä kirjattu käteissuoritusta koskeva maksupyyntö, esitetään asianmukaisessa aikaryhmässä.

Johdannaissopimuksiin liittyvien rahoitusvelkojen osalta maturiteettirakenne perustuu swap-sopimusten (sisältää valuutanvaihtosopimukset, valuuttojen väliset koronvaihtosopimukset sekä lyhytaikaiset valuutanvaihtosopimukset ja koronvaihtosopimukset) sopimuksenmukaisiin diskonttaamattomiin bruttorahavirtoihin.

Muihin kuin johdannaissopimuksiin liittyvien rahoitusvelkojen maturiteettirakenne

Enintään 3 kuukautta

Yli 3 kk mutta enintään 1 vuosi

Yli 1 vuosi mutta enintään 5 vuotta

Yli 5 vuotta

Eräpäivä määrittämätön

Poistuneiden resurssien nimellinen bruttomäärä

tuhansina euroina 31.12.2016

Nostamattomat lainat, joista on tehty sitoumus – poistuneet määrät

82 405

819 494

901,899

Sijoitusrahastosijoitukset ja osakemerkinnät, joista on tehty sitoumus – poistuneet määrät

4 592

239 458

244,050

Muut (allekirjoitetut vakuussitoumukset, joiden mukaista vakuutta ei ole vielä otettu käyttöön, käyttöön otetut vakuudet)

43 964

43,964

Korkotuet, joista on tehty sitoumus – poistuneet määrät

275 917

275,917

Tekninen apu, josta on tehty sitoumus – poistuneet määrät

2 671

24 807

27,478

Yhteensä

89 668

1 403 640

1,493,308

Muihin kuin johdannaissopimuksiin liittyvien rahoitusvelkojen maturiteettirakenne

Enintään 3 kuukautta

Yli 3 kk mutta enintään 1 vuosi

Yli 1 vuosi mutta enintään 5 vuotta

Yli 5 vuotta

Eräpäivä määrittämätön

Poistuneiden resurssien nimellinen bruttomäärä

tuhansina euroina 31.12.2015

Nostamattomat lainat, joista on tehty sitoumus – poistuneet määrät

41 028

1 148 536

1,189,564

Sijoitusrahastosijoitukset ja osakemerkinnät, joista on tehty sitoumus – poistuneet määrät

23 371

274 984

298,355

Muut (allekirjoitetut vakuussitoumukset, joiden mukaista vakuutta ei ole vielä otettu käyttöön, käyttöön otetut vakuudet)

10 798

10,798

Korkotuet, joista on tehty sitoumus – poistuneet määrät

281 682

281,682

Tekninen apu, josta on tehty sitoumus – poistuneet määrät

811

28 072

28,883

Yhteensä

65 210

1 744 072

1,809,282

Johdannaissopimuksiin liittyvien rahoitusvelkojen maturiteettirakenne

Enintään 3 kuukautta

Yli 3 kk mutta enintään 1 vuosi

Yli 1 vuosi mutta enintään 5 vuotta

Yli 5 vuotta

Saatujen/ poistuneiden resurssien nimellinen bruttomäärä

tuhansina euroina 31.12.2016

Valuutanvaihtosopimukset ja valuuttojen väliset koronvaihtosopimukset – saadut määrät

3

2 409

5 222

7 634

Valuutanvaihtosopimukset ja valuuttojen väliset koronvaihtosopimukset – poistuneet määrät

–3 688

–7 377

–11 065

Lyhytaikaiset valuutanvaihtosopimukset – saadut määrät

1 611 000

1 611 000

Lyhytaikaiset valuutanvaihtosopimukset – poistuneet määrät

–1 636 001

–1 636 001

Koronvaihtosopimukset – saadut määrät

411

1 234

5 529

1 550

8 724

Koronvaihtosopimukset – poistuneet määrät

–1 962

–5 316

–1 329

–8 607

Yhteensä

–24 587

–2 007

–1 942

221

–28 315

Johdannaissopimuksiin liittyvien rahoitusvelkojen maturiteettirakenne

Enintään 3 kuukautta

Yli 3 kk mutta enintään 1 vuosi

Yli 1 vuosi mutta enintään 5 vuotta

Yli 5 vuotta

Saatujen/ poistuneiden resurssien nimellinen bruttomäärä

tuhansina euroina 31.12.2015

Valuutanvaihtosopimukset ja valuuttojen väliset koronvaihtosopimukset – saadut määrät

5

2 307

7 671

9 983

Valuutanvaihtosopimukset ja valuuttojen väliset koronvaihtosopimukset – poistuneet määrät

–3 571

–10 714

–14 285

Lyhytaikaiset valuutanvaihtosopimukset – saadut määrät

1 400 000

1 400 000

Lyhytaikaiset valuutanvaihtosopimukset – poistuneet määrät

–1 407 763

–1 407 763

Koronvaihtosopimukset – saadut määrät

383

1 269

6 059

2 524

10 235

Koronvaihtosopimukset – poistuneet määrät

–2 145

–6 127

–2 206

–10 478

Yhteensä

–7 375

–2 140

–3 111

318

–12 308



3.2.4Pitkäaikaiset rahoitusvarat ja -velat

Seuraavassa taulukossa on esitetty sellaisten muiden kuin johdannaisiin kuuluvien rahoitusvarojen ja -velkojen kirjanpitoarvot, jotka odotetaan perittävän tai suoritettavan yli 12 kuukautta tilinpäätöspäivän jälkeen.

(tuhansina euroina)

31.12.2016

31.12.2015

Rahoitusvarat:

Lainat ja muut saamiset

1 692 867

1 423 368

Myytävissä olevat rahoitusvarat

516 884

419 353

Muut varat

141

-

Yhteensä

2 209 892

1 842 721

Rahoitusvelat:

Käyttöön otettuihin vakuuksiin liittyvät varaukset

497

-

Velat kolmansille

69 960

57 346

Yhteensä

70 457

57 346

Markkinariski

Markkinariski on riski siitä, että markkinahintojen, kuten korkojen, osakehintojen tai valuuttakurssien, muutos vaikuttaa yhteisön hallussa pitämistään rahoitusinstrumenteista saamiin tuloihin tai kyseisten rahoitusinstrumenttien arvoon.

3.2.5Korkoriski

Korkoriskillä tarkoitetaan korollisten positioiden taloudellisen arvon tai niistä saatavien tulojen vaihteluja, jotka johtuvat korkojen epäedullisesta kehityksestä.

Taloudellisen arvon vaihtelut tai eri omaisuuserien, velkojen ja suojausinstrumenttien hinnoitteluun liittyvät epäjohdonmukaisuudet eivät suoraan vaikuta investointikehykseen, koska i) kehyksellä ei ole välittömiä lainakustannuksia tai korollisia velkoja ja ii) kehys hyväksyy sijoitustensa tuloihin liittyvien korkovaihtelujen vaikutukset.

Investointikehyksen lainasalkun ja omaisuuseräkohtaista suojausta varten tehtyjen swap-sopimusten herkkyyttä koronvaihteluille mitataan käyttämällä Basis Point Value (BPV) -menetelmää, jossa omaisuuserän hinnanmuutosta mitataan suhteessa korkokäyrän yhden peruspisteen (0,01 %) muutosta kohti.

BPV-menetelmä mittaa, miten paljon salkun nettonykyarvo nousee tai laskee seuraaviin aikaryhmiin kuuluvien korkoperiodien korkokäyrän yhden peruspisteen kasvun seurauksena: ”rahamarkkinapaperit – enintään 1 vuosi”, ”erittäin lyhyt – 2–3 vuotta”, lyhyt – 4–6 vuotta, ”keskipitkä – 7–11 vuotta”, ”pitkä – 12–20 vuotta” ja ”erittäin pitkä – yli 21 vuotta”.

Lainojen euromääräisten rahavirtojen nettonykyarvon määrittämiseksi investointikehyksessä käytetään EIP:n rahoituskäyrää (euromääräinen swap-käyrä + EIP:n yleinen rahoitusmarginaali). Lainojen Yhdysvaltain dollarin määräisten rahavirtojen nettonykyarvon laskennassa käytetään EIP:n Yhdysvaltain dollarin määräistä rahoituskäyrää. Sellaisten valuuttojen määräisten lainoihin liittyvien rahavirtojen nettonykyarvo, joille ei ole saatavilla luotettavaa ja riittävän kattavaa diskonttokorkokäyrää, määritetään käyttämällä EIP:n euromääräistä rahoituskäyrää.

Omaisuuseräkohtaista suojausta varten tehtyjen swap-sopimusten nettonykyarvon laskemiseksi investointikehyksessä käytetään euromääräisten rahavirtojen tapauksessa euromääräistä swap-käyrää ja Yhdysvaltain dollarin määräisten rahavirtojen tapauksessa Yhdysvaltain dollarin määräistä swap-käyrää.

Kuten seuraavasta taulukosta käy ilmi, lainasalkun ja siihen liittyvien omaisuuseräkohtaista suojausta varten tehtyjen swap-sopimusten nettonykyarvo 31. joulukuuta 2016 vähenee 516 000 euroa (31. joulukuuta 2015: 532 000 euroa), jos kaikki asianomaiset korkokäyrät nousevat samanaikaisesti paralleelisti yhdellä peruspisteellä.

BPV

Raha-

Erittäin lyhyt

Lyhyt

Keskipitkä

Pitkä

Erittäin pitkä

Yhteensä

(tuhansina euroina)

markkinapaperit

Tilanne 31.12.2016

1 vuosi

2–3 vuotta

4–6 vuotta

7–11 vuotta

12–20 vuotta

21 vuotta

Lainasalkun ja siihen liittyvien omaisuuseräkohtaista suojausta varten tehtyjen swap-sopimusten kokonaisherkkyys koronvaihteluille

–46

–101

–164

–175

–30

–516

BPV

Raha-

Erittäin lyhyt

Lyhyt

Keskipitkä

Pitkä

Erittäin pitkä

Yhteensä

(tuhansina euroina)

markkinapaperit

Tilanne 31.12.2015

1 vuosi

2–3 vuotta

4–6 vuotta

7–11 vuotta

12–20 vuotta

21 vuotta

Lainasalkun ja siihen liittyvien omaisuuseräkohtaista suojausta varten tehtyjen swap-sopimusten kokonaisherkkyys koronvaihteluille

–37

–72

–252

–139

–32

–532

3.4.2Valuuttariski

Valuuttariskillä tarkoitetaan investointikehykseen kohdistuvaa riskiä tulojen tai taloudellisen arvon vähenemisestä valuuttakurssien epäedullisen kehityksen seurauksena.

Koska investointikehyksen viitevaluutta on euro, siihen kohdistuu valuuttariski aina, kun sen muuna kuin viitevaluuttana olevat varat ja velat eivät vastaa toisiaan. Valuuttariski sisältää myös valuuttakurssimuutoksista johtuvat muutokset muuna kuin viitevaluuttana olevien vastaisten rahavirtojen, kuten korkojen ja osinkojen, arvossa.

3.4.2.1Valuuttariski ja rahoitusvarat

Investointikehyksen rahoitusvarat ovat joko euroina tai Yhdysvaltain dollareina.

Valuuttariskiltä suojautumiseen käytetään valuuttojen spot- tai termiinikauppaa, valuuttaswapeja tai valuutanvaihtosopimuksia. EIP:n maksuvalmius- ja rahoitusosasto voi lisäksi käyttää mitä tahansa muuta EIP:n politiikan mukaista instrumenttia, joka tarjoaa suojaa investointikehyksen rahoitustoimintaan kohdistuvilta markkinariskeiltä, silloin kun se katsoo tämän tarpeelliseksi ja asianmukaiseksi.

3.4.2.2Valuuttariski ja investointikehyksen rahoittamat tai takaamat toimet

Jäsenvaltioiden investointikehyksen rahoittamiseksi maksamat rahoitusosuudet saadaan euroina. Investointikehyksen rahoittamien tai takaamien toimien sekä korkotukien valuuttana voi olla euro, Yhdysvaltain dollari tai mikä tahansa muu hyväksytty valuutta.

Valuuttariski (suhteessa viitevaluuttana olevaan euroon) syntyy aina kun muut kuin euromääräiset transaktiot jätetään suojaamatta. Seuraavassa on esitetty investointikehyksen valuuttariskiin liittyvää suojausta koskevat ohjeet. 

3.4.2.2.1.Yhdysvaltain dollarin määräisten toimien suojaaminen

Investointikehyksen Yhdysvaltain dollarin määräisten toimien valuuttariski katetaan kokonaisriskinä Yhdysvaltain dollarin ja euron välisillä valuuttaswapeilla, joiden voimassaoloa jatketaan ja joiden määrää mukautetaan jaksoittain. Valuuttaswapeilla on kaksi tarkoitusta. Ne tarjoavat sekä uusien suoritusten (lainat ja pääoma) maksuun tarvittavan likviditeetin että valuuttariskin edellyttämän makrotason suojauksen.

Kunkin jakson alussa arvioidaan seuraavalla jaksolla Yhdysvaltain dollareina saatavat ja maksettavat rahavirrat suunniteltujen tai odotettujen maksujen (saatavat ja suoritettavat maksut) perusteella. Erääntyviä valuuttaswapeja jatketaan ja niiden määrää muutetaan siten, että se kattaa vähintään ennusteiden mukaiset seuraavan jakson Yhdysvaltain dollarin määräiset likviditeettitarpeet.

-Yhdysvaltain dollarin määräinen valuuttapositio suojataan kuukausittain spot- tai termiinikaupalla, jos kyseinen positio ylittää asetetut enimmäismäärät.

-Valuuttaswapin jatkojakson aikana Yhdysvaltain dollarin määräiset odottamattomat likviditeettivajeet voidaan kattaa satunnaisilla valuuttaswapeilla, kun taas ylimääräinen likviditeetti voidaan joko sijoittaa käteisvaroihin tai vaihtaa euroiksi, jos se on seurausta valuuttaposition kasvusta.

3.4.2.2.2.Muiden valuuttojen kuin euron tai Yhdysvaltain dollarin määräisten toimien suojaaminen

-Sellaiset investointikehyksen toimet, jotka ovat muuna valuuttana kuin euroina tai Yhdysvaltain dollareina, suojataan valuutanvaihtosopimuksin, joilla on sama rahoitusprofiili kuin suojattavalla lainalla, jos käytettävissä on toimivat swap-markkinat.

-Investointikehyksellä on sellaisten valuuttojen määräisiä toimia, joille ei ole tarjolla tehokkaita suojausmahdollisuuksia tai joiden tapauksessa suojaus tulee hyvin kalliiksi. Nämä toimet ovat paikallisen valuutan määräisiä, mutta suoritus toteutetaan euroina tai Yhdysvaltain dollareina. Investointikehyksen komitean 22. tammikuuta 2015 hyväksymä rahoitusriskikehys tarjoaa mahdollisuuden suojata paikallisen valuutan määräisen valuuttariskin synteettisesti Yhdysvaltain dollarin määräisillä johdannaisilla silloin kun paikallisen valuutan ja Yhdysvaltain dollarin välillä on merkittävä positiivinen korrelaatio. Yhdysvaltain dollarin määräisillä johdannaisilla synteettisesti suojatut paikalliset valuutat on ilmoitettu kohdassa 3.4.2.2.3 olevassa taulukossa kohdassa ”Paikalliset valuutat (synteettinen suojaus)” ja synteettisesti suojaamattomat valuutat saman taulukon kohdassa ”Paikalliset valuutat (ei synteettisistä suojausta)”.

3.4.2.2.3Valuuttapositio (tuhansina euroina)

Tämän liitetiedon taulukoissa on esitetty investointikehyksen valuuttapositio.

Jäljempänä olevissa taulukoissa esitetty valuuttapositio on investointikehyksen (rahoitusriskikehyksessä kuvatun) riskipolitiikan mukainen. Riskipolitiikan mukainen valuuttapositio perustuu kirjanpitotietoihin, ja se määritellään tiettyjen varojen ja velkojen erotuksena. Riskipolitiikan mukaiseen valuuttapositioon sisältyvät varat ja velat valitaan tavalla, jolla varmistetaan, että tulot muunnetaan tilinpäätösvaluutaksi (euroiksi) niiden saantihetkellä.

Myytävissä olevien rahoitusvarojen realisoitumattomat voitot/tappiot ja arvon alentuminen sisällytetään riskipolitiikan mukaiseen valuuttapositioon, kuten myös lainojen ja muiden saamisten arvon alentuminen. Riskipolitiikan mukaiseen valuuttapositioon sisällytettävät johdannaissopimukset kirjataan käyvän arvon sijasta nimellisarvoon, jotta käsittely vastaisi omaisuuserien arvon käsittelyä, sillä myös omaisuuserien arvo kirjataan niiden nimellisarvoon, jossa on otettu huomioon lainojen arvon alentuminen.

Muut varat ja velat, jotka sisältävät pääasiassa lainoille, johdannaisille ja tuille kertyneitä korkotuottoja, on seuraavissa taulukoissa esitetty kohdassa ”Riskipolitiikan ulkopuolinen valuuttapositio”.

Tilanne 31. joulukuuta 2016

Varat ja velat

Sitoumukset ja ehdolliset velat

Valuutat

Riskipolitiikan mukainen valuuttapositio

Riskipolitiikan ulkopuolinen valuuttapositio

Taseen valuuttapositio

USD

–258 496

7 578

–250 918

282 991

Paikalliset valuutat
(synteettinen suojaus)*

KES

117 881

3 869

121 751

TZS

97 116

1 931

99 046

DOP

52 553

2 013

54 566

UGX

36 776

1 077

37 854

RWF

22 258

194

22 452

Paikalliset valuutat
(ei synteettistä suojausta)*

HTG, MUR, MZN, XOF, ZMW, BWP

22 534

252

22 786

246

Muut valuutat kuin euro yhteensä

90 622

16 914

107 537

283 237

EUR

2 591 845

2 591 845

1 241 229

Euro ja muut valuutat yhteensä

90 622

2 608 759

2 699 382

1 524 466

* Synteettinen suojaus on selitetty kohdassa 3.4.2.2.2.

Tilanne 31. joulukuuta 2015

Varat ja velat

Sitoumukset ja ehdolliset velat

Valuutat

Riskipolitiikan mukainen valuuttapositio

Riskipolitiikan ulkopuolinen valuuttapositio

Taseen valuuttapositio

USD

–207 050

5 023

–202 027

270 236

Paikalliset valuutat
(synteettinen suojaus)*

KES

129 862

3 101

132 963

TZS

46 246

780

47 025

DOP

40 799

1 274

42 073

UGX

30 182

565

30 747

RWF

11 979

164

12 143

Paikalliset valuutat
(ei synteettistä suojausta)*

HTG, MUR, MZN, XOF, ZMW

15 474

201

15 675

798

Muut valuutat kuin euro yhteensä

67 492

11 108

78 599

271 034

EUR

2 337 555

2 337 555

1 579 719

Euro ja muut valuutat yhteensä

67 492

2 348 663

2 416 154

1 850 753

3.4.2.3Analyysi herkkyydestä valuuttakurssimuutoksille

Euron kurssin 10 prosentin heikentymisestä suhteessa kaikkiin muihin valuuttoihin olisi 31. joulukuuta 2016 ollut seurauksena rahoittajien varojen kasvu 12,0 miljoonalla eurolla (31. joulukuuta 2015 vastaava vaikutus olisi ollut 8,7 miljoonaa euroa). Euron kurssin 10 prosentin vahvistumisesta suhteessa kaikkiin muihin valuuttoihin olisi 31. joulukuuta 2016 ollut seurauksena rahoittajien varojen vähennys 9,9 miljoonalla eurolla (31. joulukuuta 2015 vastaava vaikutus olisi ollut 7,1 miljoonaa euroa).

3.4.2.4Muuntokurssit

Taseiden (31. joulukuuta 2016 ja 31. joulukuuta 2015) laatimisessa on käytetty seuraavia muuntokursseja:

31. joulukuuta 2016

31. joulukuuta 2015

Muut valuutat kuin euro

Botswanan pula (BWP)

11,2657

11,9451

Dominikaanisen tasavallan peso (DOP)

48,7476

49,0144

Haitin gourde (HTG)

68,78

61,19

Kenian shillinki (KES)

108,06

111,3

Mauritanian ouguiya (MRO)

375,79

326,46

Mauritiuksen rupia (MUR)

37,85

38,85

Mosambikin metical (MZN)

75,25

50,59

Ruandan frangi (RWF)

856,8

806,36

Tansanian shillinki (TZS)

2,296,99

2,344,42

Ugandan shillinki (UGX)

3,805,00

3,665,00

Yhdysvaltain dollari (USD)

1,0541

1,0887

CFA-frangi BEAC/BCEAO (XAF/XOF)

655,957

655,957

Etelä-Afrikan randi (ZAR)

14,457

16,953

Sambian kwacha (ZMW)

10,4653

11,9571

3.4.3Osakkeiden hintariski

Osakkeiden hintariski on riski siitä, että osakesijoitusten käypä arvo laskee osakehintojen ja/tai osakesijoitusten arvon muutosten seurauksena.

Investointikehykseen kohdistuu osakkeiden hintariski sen suorien osakesijoitusten ja sen pääomasijoitusrahastoihin tekemien sijoitusten vuoksi.

Noteeraamattomien osakkeiden arvoa ei voida helposti määrittää jatkuvaa seurantaa ja valvontaa varten. Tällaisten positioiden tapauksessa käytetään parhaita saatavilla olevia arvioita, joihin kuuluvat kaikki asianmukaisella arvostusmenetelmällä määritetyt hinnat.

Yksittäisten suorien osakesijoitusten ja pääomasijoitusrahastoihin tehtyjen sijoitusten arvon 10 prosentin nousun vaikutus (joka on seurausta myytävissä olevien oman pääoman ehtoisten sijoitusten salkun käyvän arvon muutoksesta) investointikehyksen rahoittajien varoihin on 51,7 miljoonaa euroa 31. joulukuuta 2016 (41,9 miljoonaa euroa 31. joulukuuta 2015) ja laskun vaikutus vastaavasti –51,7 miljoonaa euroa (–41,9 miljoonaa euroa 31. joulukuuta 2015), jos kaikki muut muuttujat säilyvät ennallaan.

4    Rahoitusinstrumenttien käypä arvo

Tilinpäätöksessä käytetty luokittelu ja käyvät arvot

Seuraavassa taulukossa on esitetty rahoitusvarojen ja -velkojen kirjanpitoarvot ja käyvät arvot ja niiden luokitustaso käyvän arvon luokitushierarkiassa. Tiedot eivät sisällä sellaisten rahoitusvarojen ja -velkojen käypiä arvoja, joita ei kirjata käypään arvoon, jos niiden kirjanpitoarvoa voidaan pitää kohtuullisen tarkkana arviona niiden käyvästä arvosta.

Tilanne 31. joulukuuta 2016

Kirjanpitoarvo

Käypä arvo

(tuhansina euroina)

Kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät

Myytävissä olevat

Käteisvarat, lainat ja muut saamiset

Eräpäivään asti pidettävät

Muut rahoitusvelat

Yhteensä

Taso 1

Taso 2

Taso 3

Yhteensä

Käypään arvoon kirjatut rahoitusvarat:

Johdannaissopimukset

6 920

6 920

6 920

6 920

Pääomasijoitusrahastot

437 788

437 788

437 788

437 788

Suorat oman pääoman ehtoiset sijoitukset

79 096

79 096

22 880

56 216

79 096

Yhteensä

6 920

516 884

523 804

22 880

6 920

494 004

523 804

Rahoitusvarat, joita ei kirjata käypään arvoon:

Käteisvarat ja muut rahavarat

360 817

360 817

Lainat ja muut saamiset

1 729 380

1 729 380

1 951 786

1 951 786

Saamiset rahoitusosuuksista

86 395

86 395

Joukkovelkakirjat

169 398

169 398

120 123

48 031

168 154

Muut varat

345

345

Yhteensä

2 176 937

169 398

2 346 335

120 123

1 999 817

2 119 940

Rahoitusvarat yhteensä

6 920

516 884

2 176 937

169 398

2 870 139

Käypään arvoon kirjatut rahoitusvelat:

Johdannaissopimukset

–25 189

–25 189

–25 189

–25 189

Yhteensä

–25 189

–25 189

–25 189

–25 189

Rahoitusvelat, joita ei kirjata käypään arvoon:

Käyttöön otettuihin vakuuksiin liittyvät varaukset

–625

–625

Velat kolmansille

–116 114

–116 114

Muut velat

–2 546

–2 546

Yhteensä

–119 285

–119 285

Rahoitusvelat yhteensä

–25 189

–119 285

–144 474

4    Rahoitusinstrumenttien käypä arvo (jatkoa)

Tilinpäätöksessä käytetty luokittelu ja käyvät arvot (jatkoa)

Tilanne 31. joulukuuta 2015

Kirjanpitoarvo

Käypä arvo

(tuhansina euroina)

Kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät

Myytävissä olevat

Käteisvarat, lainat ja muut saamiset

Eräpäivään asti pidettävät

Muut rahoitusvelat

Yhteensä

Taso 1

Taso 2

Taso 3

Yhteensä

Käypään arvoon kirjatut rahoitusvarat:

Johdannaissopimukset

311

311

311

311

Pääomasijoitusrahastot

396 203

396 203

396 203

396 203

Suorat oman pääoman ehtoiset sijoitukset

23 150

23 150

178

22 972

23 150

Yhteensä

311

419 353

419 664

178

311

419 175

419 664

Rahoitusvarat, joita ei kirjata käypään arvoon:

Käteisvarat ja muut rahavarat

448 995

448 995

Lainat ja muut saamiset

1 460 057

1 460 057

1 649 401

1 649 401

Joukkovelkakirjat

228 521

228 521

124 009

104 520

228 529

Muut varat

27

27

Yhteensä

1 909 079

228 521

2 137 600

124 009

1 753 921

1 877 930

Rahoitusvarat yhteensä

311

419 353

1 909 079

228 521

2 557 264

Käypään arvoon kirjatut rahoitusvelat:

Johdannaissopimukset

–8 219

–8 219

–8 219

–8 219

Yhteensä

–8 219

–8 219

–8 219

–8 219

Rahoitusvelat, joita ei kirjata käypään arvoon:

Käyttöön otettuihin vakuuksiin liittyvät varaukset

Velat kolmansille

–101 202

–101 202

Muut velat

–2 364

–2 364

Yhteensä

–103 566

–103 566

Rahoitusvelat yhteensä

–8 219

–103 566

–111 785

Käypään arvoon arvostaminen

4.2.1Arvostusmenetelmät ja merkittävät, muut kuin todettavissa olevat syöttötiedot

Seuraavassa taulukossa annetaan tiedot arvostusmenetelmistä ja merkittävistä muista kuin todettavissa olevista syöttötiedoista, joita käytetään rahoitusinstrumenttien arvostamisessa käyvän arvon luokitushierarkian tasoilla 2 ja 3.

Arvostusmenetelmä

Merkittävät muut kuin todettavissa olevat syöttötiedot

Muiden kuin todettavissa olevien syöttötietojen suhde käyvän arvon määritykseen

Käypään arvoon kirjatut rahoitusinstrumentit

Johdannaissopimukset

Diskontattu rahavirta: Vastaiset rahavirrat arvioidaan käyttämällä termiinikursseja/-korkoja (todettavissa olevat termiinikurssit ja tuottokäyrät tilikauden lopussa) ja sopimusperusteisia termiinikursseja/-korkoja diskontattuina korolla, joka vastaa eri vastapuoliin liittyvää luottoriskiä.

Ei sovelleta.

Ei sovelleta.

Pääomasijoitusrahastot

Mukautettu nettoarvomenetelmä: Käypä arvo määritetään joko soveltamalla investointikehyksen prosenttiosuutta kohde-etuutena olevasta välineestä viimeisimmän raportin mukaiseen nettoarvoon, jota on mukautettu rahavirtojen perusteella, tai käyttämällä rahaston hoitajan ilmoittamaa osuuden tarkkaa arvoa samana päivänä, jos tällainen arvo on saatavilla. Jotta voidaan ottaa huomioon arvon kehitys viimeisimmän käytettävissä olevan nettoarvon määrityspäivän ja tilinpäätöspäivän välisenä aikana, kyseiseltä ajalta tehdään tapahtuma-arviointi ja nettoarvoa mukautetaan tarvittaessa.

Pääomasijoitusrahaston viimeisimmän raportointipäivän ja arvostuspäivän välistä aikaa koskevassa mukautuksessa otetaan huomioon toiminnan kulut ja rahaston hoitopalkkiot, raportointipäivän jälkeiset muutokset pääomasijoitusrahaston kohde-etuuksien käyvässä arvossa, syntyneet uudet velvoitteet, markkinamuutokset ja muut taloudellisissa olosuhteissa tapahtuneet muutokset.

Mitä pitempi käyvän arvon määrittämispäivän ja pääomasijoitusrahaston viimeisimmän raportointipäivän välinen ajanjakso on, sitä suurempi on kyseisen ajanjakson huomioon ottamiseksi tehtävä mukautus.

Suorat oman pääoman ehtoiset sijoitukset

Mukautettu nettoarvo.

Sijoituskohteen viimeisimmän raportointipäivän ja arvostuspäivän välistä aikaa koskevassa mukautuksessa otetaan huomioon toiminnan kulut, raportointipäivän jälkeiset muutokset sijoituskohteen kohde-etuuksien käyvässä arvossa, syntyneet uudet velvoitteet, markkinamuutokset ja muut taloudellisissa olosuhteissa tapahtuneet muutokset, pääomanlisäykset, myynnit ja määräysvallassa tapahtuneet muutokset.

Mitä pitempi käyvän arvon määrittämispäivän ja sijoituskohteen viimeisimmän raportointipäivän välinen ajanjakso on, sitä suurempi on kyseisen ajanjakson huomioon ottamiseksi tehtävä mukautus.

Markkinakelpoisuuden (likviditeetin) puuttumisen vuoksi tehtävä vähennys, joka määritetään käyttämällä samankaltaisten osakkeiden aikaisempia kauppahintoja kyseisessä maassa / kyseisellä alueella ja joka on 5–30 prosenttia.

Mitä suurempi markkinakelpoisuuden puuttumisen vuoksi tehtävä vähennys on, sitä pienempi on käypä arvo.

Rahoitusinstrumentit, joita ei kirjata käypään arvoon

Lainat ja muut saamiset

Diskontattu rahavirta: Arvostusmallissa käytetään sopimusperusteisia rahavirtoja, joiden toteutumisedellytyksenä on, ettei velallinen laiminlyö velvoitteitaan, ja joissa ei oteta huomioon vakuuksien arvoa eikä aikaistettua takaisinmaksua koskevia skenaarioita. Lainojen nettonykyarvo lasketaan käyttämällä mallia, jossa kunkin lainan sopimusperusteiset rahavirrat diskontataan käyttämällä mukautettua markkinoiden diskonttokorkokäyrää. Kunkin lainan nettonykyarvoa mukautetaan tämän jälkeen kulloinkin odotettavissa olevien tappioiden huomioon ottamiseksi. Tämän jälkeen tulokset lasketaan yhteen lainojen ja muiden saamisten käyvän arvon laskemiseksi.

Ei sovelleta.

Ei sovelleta.

Eräpäivään asti pidettävät rahoitusvarat

Diskontattu rahavirta

Ei sovelleta.

Ei sovelleta.



IFRS 13 -standardin soveltamisen seurauksena johdannaissopimusten käypään arvoon 31. joulukuuta 2016 ja 31. joulukuuta 2015 on sisällytetty seuraavat arvonoikaisut:

-vastapuolen luottoriskin oikaisut (CVA), jotka vastaavat johdannaistransaktioihin liittyvää vastapuolen luottoriskiä ja joiden määrä on –76 400 euroa 31. joulukuuta 2016 ja –121 700 euroa 31. joulukuuta 2015.

-oman luottoriskin oikaisut (DVA), jotka vastaavat johdannaistransaktioihin liittyvää omaa luottoriskiä ja joiden määrä on 42 900 euroa 31. joulukuuta 2016 ja 64 400 euroa 31. joulukuuta 2015.

4.2.2Tasojen 1 ja 2 väliset siirrot

Investointikehyksessä sovelletun käytännön mukaisesti tasojen väliset siirrot kirjataan siirron aiheuttaneen tapahtuman tai olosuhteiden muuttumisen ajankohtana.

Investointikehyksessä ei vuosina 2016 ja 2015 siirretty omaisuuseriä käyvän arvon luokitushierarkian tasolta 1 tasolle 2 tai päinvastoin.

4.2.3Tason 3 käyvät arvot

Tason 3 käypien arvojen täsmäytys

Seuraavissa taulukoissa on esitetty muutokset tason 3 instrumenteissa (tilanne 31. joulukuuta 2016 ja 31. joulukuuta 2015).

(tuhansina euroina)

Myytävissä olevat rahoitusvarat

Saldo 1. tammikuuta 2016

419 175

Tulosvaikutteisesti kirjatut voitot ja tappiot:

– myytävissä olevien rahoitusvarojen realisoituneet nettovoitot

–6 504

– myytävissä olevien rahoitusvarojen arvon alentuminen

–2 493

Yhteensä

–8 997

Muuhun laajaan tulokseen kirjatut voitot ja tappiot:

– myytävissä olevien rahoitusvarojen käyvän arvon nettomuutos

–24 628

Yhteensä

–24 628

Suoritetut maksut

153 986

Saadut maksut

–37 978

Kokonaan kuluksi kirjatut

–7 554

Saldo 31. joulukuuta 2016

494 004

(tuhansina euroina)

Myytävissä olevat rahoitusvarat

Saldo 1. tammikuuta 2015

401 926

Tulosvaikutteisesti kirjatut voitot ja tappiot:

– myytävissä olevien rahoitusvarojen realisoituneet nettovoitot

–33 878

– myytävissä olevien rahoitusvarojen arvon alentuminen

–2 665

Yhteensä

–36 543

Muuhun laajaan tulokseen kirjatut voitot ja tappiot:

– myytävissä olevien rahoitusvarojen käyvän arvon nettomuutos

52 365

Yhteensä

52 365

Suoritetut maksut

67 449

Saadut maksut

–64 791

Kokonaan kuluksi kirjatut

–1 231

Saldo 31. joulukuuta 2015

419,175

Tilanne 31. joulukuuta 2016

Lisäys

Vähennys

(tuhansina euroina)

Suorat oman pääoman ehtoiset sijoitukset

10

–10

Yhteensä

10

–10

Tilanne 31. joulukuuta 2015

Lisäys

Vähennys

(tuhansina euroina)

Suorat oman pääoman ehtoiset sijoitukset

31

–31

Yhteensä

31

–31

31.12.2016

31.12.2015

Käteisvarat

51 462

71 405

Määräaikaistalletukset

259 337

290 573

Yritystodistukset

50 018

87 017

Käteisvarat ja muut rahavarat taseessa

360 817

448 995

Kertynyt korko

5

3

Käteisvarat ja muut rahavarat rahavirtalaskelmassa

360 822

448 998

Kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät johdannaissopimukset muodostuvat pääasiassa seuraavista eristä:

Tilanne 31. joulukuuta 2016

Käypä arvo

Nimellisarvo

Varat

Velat

Valuuttojen väliset koronvaihtosopimukset

–3 051

7 430

Koronvaihtosopimukset

388

–335

41 233

Valuuttaswapit

6 532

–21 803

1 611 000

Johdannaissopimukset yhteensä

6 920

–25 189

1 659 663

Tilanne 31. joulukuuta 2015

Käypä arvo

Nimellisarvo

Varat

Velat

Valuuttojen väliset koronvaihtosopimukset

–3 835

9 589

Koronvaihtosopimukset

311

–639

44 913

Valuuttaswapit

–3 745

1 400 000

Johdannaissopimukset yhteensä

311

–8 219

1 454 502

7    Lainat ja muut saamiset (tuhansina euroina)

Globaalilainat(*)

Lainat, parempi etuoikeusasema

Laina, huonompi etuoikeusasema

Yhteensä

Nimellisarvo 1. tammikuuta 2016

661 792

818 007

160 555

1 640 354

Suoritetut maksut

476 685

51 691

528 376

Kokonaan kuluksi kirjatut

–109

–31 189

–31 298

Saadut maksut

–178 282

–107 259

–65 927

–351 468

Aktivoidut korot

7 183

7 183

Valuuttakurssiero

34 332

2 009

941

37 282

Nimellisarvo 31. joulukuuta 2016

994 527

764 339

71 563

1 830 429

Arvon alentuminen 1. tammikuuta 2016

–9 403

–22 445

–159 198

–191 046

Yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan kirjattu arvon alentuminen

–8 794

–11 999

–20 793

Kokonaan kuluksi kirjatut

109

31 189

31 298

Arvonalentumisen peruuttaminen

360

6 100

58 698

65 158

Valuuttakurssiero

–348

–59

–1 850

–2 257

Arvon alentuminen 31. joulukuuta 2016

–18 185

–28 294

–71 161

–117 640

Jaksotettu hankintameno

–3 906

–3 682

–7 588

Korot

14 807

9 371

1

24 179

Lainat ja muut saamiset 31. joulukuuta 2016

987 243

741 734

403

1 729 380

(*) sisältää edustussopimukset

Globaalilainat(*)

Lainat, parempi etuoikeusasema

Laina, huonompi etuoikeusasema

Yhteensä

Nimellisarvo 1. tammikuuta 2015

542 506

782 563

146 643

1 471 712

Suoritetut maksut

196 607

86 177

282 784

Saadut maksut

–106 921

–96 147

–2 704

–205 772

Aktivoidut korot

13 262

13 262

Valuuttakurssiero

29 600

45 414

3 354

78 368

Nimellisarvo 31. joulukuuta 2015

661 792

818 007

160 555

1 640 354

Arvon alentuminen 1. tammikuuta 2015

–5 751

–13 491

–132 895

–152 137

Yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan kirjattu arvon alentuminen

–3 692

–7 576

–24 995

–36 263

Arvonalentumisen peruuttaminen

381

57

1 837

2 275

Valuuttakurssiero

–341

–1 435

–3 145

–4 921

Arvon alentuminen 31. joulukuuta 2015

–9 403

–22 445

–159 198

–191 046

Jaksotettu hankintameno

–3 129

–5 781

284

–8 626

Korot

8 838

10 533

4

19 375

Lainat ja muut saamiset 31. joulukuuta 2015

658 098

800 314

1 645

1 460 057

(*) sisältää edustussopimukset

8    Myytävissä olevat rahoitusvarat (tuhansina euroina)

Pääomasijoitusrahastot

Suorat oman pääoman ehtoiset sijoitukset

Yhteensä

Hankintameno 1. tammikuuta 2016

267 331

22 979

290 310

Suoritetut maksut

101 323

52 663

153 986

Saadut maksut / myynnit

–37 948

–30

–37 978

Kokonaan kuluksi kirjatut

–4 594

–2 960

–7 554

Saatuihin maksuihin / myynteihin liittyvä valuuttakurssiero

5 141

–16

5 125

Hankintameno 31. joulukuuta 2016

331 253

72 636

403 889

Realisoitumattomat voitot ja tappiot 1. tammikuuta 2016

153 901

10 092

163 993

Realisoitumattomien voittojen ja tappioiden nettomuutos

–24 474

3 365

–21 109

Realisoitumattomat voitot ja tappiot 31. joulukuuta 2016

129 427

13 457

142 884

Arvon alentuminen 1. tammikuuta 2016

–25 029

–9 921

–34 950

Yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan kirjattu arvon alentuminen

–2 457

–36

–2 493

Kokonaan kuluksi kirjatut

4 594

2 960

7 554

Arvon alentuminen 31. joulukuuta 2016

–22 892

–6 997

–29 889

Myytävissä olevat rahoitusvarat 31. joulukuuta 2016

437 788

79 096

516 884

Pääomasijoitusrahastot

Suorat oman pääoman ehtoiset sijoitukset

Yhteensä

Hankintameno 1. tammikuuta 2015

259 784

19 714

279 498

Suoritetut maksut

63 574

3 875

67 449

Saadut maksut / myynnit

–64 181

–610

–64 791

Kokonaan kuluksi kirjatut

–1 231

–1 231

Saatuihin maksuihin / myynteihin liittyvä valuuttakurssiero

9 385

9 385

Hankintameno 31. joulukuuta 2015

267 331

22 979

290 310

Realisoitumattomat voitot ja tappiot 1. tammikuuta 2015

149 995

6 127

156 122

Realisoitumattomien voittojen ja tappioiden nettomuutos

3 906

3 965

7 871

Realisoitumattomat voitot ja tappiot 31. joulukuuta 2015

153 901

10 092

163 993

Arvon alentuminen 1. tammikuuta 2015

–24 534

–8 001

–32 535

Yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan kirjattu arvon alentuminen

–1 726

–1 920

–3 646

Kokonaan kuluksi kirjatut

1 231

1 231

Arvon alentuminen 31. joulukuuta 2015

–25 029

–9 921

–34 950

Myytävissä olevat rahoitusvarat 31. joulukuuta 2015

396 203

23 150

419 353

9    Saamiset rahoitusosuuksista (tuhansina euroina)

10    Eräpäivään asti pidettävät rahoitusvarat (tuhansina euroina)

Eräpäivään asti pidettävien sijoitusten salkku muodostuu noteeratuista joukkovelkakirjoista, joiden juoksuaika tilinpäätöspäivänä on alle kolme kuukautta. Seuraavassa taulukossa on esitetty eräpäivään asti pidettävien sijoitusten salkussa tapahtuneet muutokset:

Saldo 1. tammikuuta 2016

228 521

Hankinnat

1 159 704

Erääntyneet

–1 219 953

Jaksotetun preemion/diskonton muutos

–87

Kertyneen koron muutos

1 213

Saldo 31. joulukuuta 2016

169 398

Saldo 1. tammikuuta 2015

99 988

Hankinnat

1 545 550

Erääntyneet

–1 417 005

Jaksotetun preemion/diskonton muutos

–12

Saldo 31. joulukuuta 2015

228 521

31.12.2016

31.12.2015

Saamiset EIP:ltä

1

1

Vakuudet

344

26

Muut varat yhteensä

345

27

31.12.2016

31.12.2015

Korkotukiin liittyvät tuloennakot

25 884

28 683

Lainojen ja muiden saamisten palkkioihin liittyvät tuloennakot

399

642

Tuloennakot yhteensä

26 283

29 325

13    Käyttöön otettuihin vakuuksiin liittyvät varaukset (tuhansina euroina)

Käyttöön otettuihin vakuuksiin liittyvät varaukset kirjataan käyttämällä parasta arviota määrästä, joka on maksettava vakuuksiin perustuvan senhetkisen taloudellisen velvoitteen täyttämiseksi. Tämä arvio on seuraavien erien summa:

-alun perin kirjattu määrä, josta on tarvittaessa vähennetty IAS 18:n (Tuotot) mukaisesti kirjattavat kertyneet jaksotukset ja

-tämän määrän ylittävä määrä arvostettuna IAS 37:n (Varaukset, ehdolliset velat ja ehdolliset varat) mukaisesti.

2016

2015

Saldo 1. tammikuuta

-

-

Yli- tai alijäämää ja muita laajan tuloksen eriä osoittavaan laskelmaan kirjatut lisämäärät

242

-

Käytetty

-

-

Siirretty muihin velkoihin kirjatuista vakuuksista

383

Puretut varaukset

-

-

Saldo 31. joulukuuta

625

-

31.12.2016

31.12.2015

EIP:lle maksettavat yleiset hallintomenot (netto)

43 483

43 045

Muut EIP:lle maksettavat määrät

15

Jäsenvaltioiden saamisiin kuuluvat vielä maksamatta olevat korkotuet ja tekninen apu

72 631

58 142

Velat kolmansille yhteensä

116 114

101 202

31.12.2016

31.12.2015

Etukäteen saadut lainojen lyhennykset

2 081

1 826

Korkotukiin liittyvät tuloennakot

458

512

Vakuudet

7

26

Muut velat yhteensä

2 546

2 364

16    Jäsenvaltioiden rahoitusosuudet, joiden maksamista on pyydetty (tuhansina euroina)

Jäsenvaltiot

Rahoitusosuus (investointikehys)

Rahoitusosuus (korkotuet ja tekninen apu)

Yhteensä
maksettu

Maksua pyydetty, maksamatta

Itävalta

62 223

6 941

69 164

2 410

Belgia

91 930

10 222

102 152

5 295

Bulgaria

448

182

630

140

Kypros

288

117

405

90

Tšekki

1 632

663

2 295

510

Tanska

50 420

5 675

56 095

2 000

Viro

160

65

225

50

Suomi

35 148

4 038

39 186

1 470

Ranska

562 411

60 332

622 743

19 550

Saksa

546 115

60 216

606 331

20 500

Kreikka

30 417

3 707

34 124

1 470

Unkari

1 760

715

2 475

Irlanti

15 665

2 074

17 739

910

Italia

299 100

34 737

333 837

12 860

Latvia

224

91

315

70

Liettua

384

156

540

120

Luxemburg

6 829

768

7 597

270

Malta

96

39

135

30

Alankomaat

122 895

13 805

136 700

4 850

Puola

4 160

1 690

5 850

1 300

Portugali

23 633

2 889

26 522

1 150

Romania

1 184

481

1 665

370

Slovakia

672

273

945

210

Slovenia

576

234

810

180

Espanja

145 249

18 596

163 845

7 850

Ruotsi

64 924

7 485

72 409

2 740

Yhdistynyt kuningaskunta

308 457

37 500

345 957

Yhteensä 31. joulukuuta 2016

2 377 000

273 691

2 650 691

86 395

Yhteensä 31. joulukuuta 2015

2 157 000

243 691

2 400 691

(*) Neuvosto vahvisti 19. marraskuuta 2016 jäsenvaltioiden rahoitusosuudet, jotka näiden oli maksettava 21. tammikuuta 2017 mennessä. Joulukuun 31. päivänä 2016 maksamatta oli 86 395 euroa.

17    Ehdolliset velat ja sitoumukset (tuhansina euroina)

31.12.2016

31.12.2015

Sitoumukset

Nostamattomat lainat

901 899

1 189 564

Myytävissä olevat rahoitusvarat, joista on tehty sitoumus mutta ei suoritusta

244 050

298 355

Käyttöön otetut vakuudet

8 627

798

Korkotuet ja tekninen apu Ehdolliset velat

334 553

352 036

Ehdolliset velat

Allekirjoitetut vakuussitoumukset, joiden mukaista vakuutta ei ole vielä otettu käyttöön

35 337

10 000

Ehdolliset velat ja sitoumukset yhteensä

1 524 466

1 850 753

1.1.2016–

1.1.2015–

31.12.2016

31.12.2015

Eräpäivään asti pidettävät rahoitusvarat

4

Lainat ja muut saamiset

102 580

86 305

Korkotuet

4 118

4 076

Korkotuotot ja vastaavat tuotot yhteensä

106 698

90 385

Korkotuottoihin kuuluva erä ”Lainat muut saamiset” 31.12.2016 päättyneeltä vuodelta sisältää 15 700 euron määrään, joka liittyy arvoltaan alentuneisiin rahoitusvaroihin (vastaava määrä 31.12.2015 oli 15 869 euroa).

Korkokulut ja vastaavat kulut muodostuvat pääasiassa seuraavista eristä:

1.1.2016–

1.1.2015–

31.12.2016

31.12.2015

Johdannaissopimukset

–1 142

–1 525

Käteisvarat ja muut rahavarat

–752

–31

Eräpäivään asti pidettävät rahoitusvarat

–413

Korkokulut ja vastaavat kulut yhteensä

–2 307

–1 556

19    Palkkiotuotot ja -kulut (tuhansina euroina)

1.1.2016–

1.1.2015–

31.12.2016

31.12.2015

Palkkiot lainoista ja muista saamisista

515

890

Palkkiot vakuuksista

183

42

Muut

1

Palkkiotuotot yhteensä

699

932

Palkkiokulut muodostuvat pääasiassa seuraavista eristä:

1.1.2016–

1.1.2015–

31.12.2016

31.12.2015

Kolmansille maksetut myytävissä oleviin rahoitusvaroihin liittyvät palkkiot

–48

–63

Palkkiokulut yhteensä

–48

–63

1.1.2016–

1.1.2015–

31.12.2016

31.12.2015

Myytävissä olevien rahoitusvarojen nettotuotot

2 159

834

Osinkotuotot

4 345

33 044

Myytävissä olevien rahoitusvarojen realisoituneet nettovoitot

6 504

33 878

1.1.2016–

1.1.2015–

31.12.2016

31.12.2015

EIP:lle aiheutuneet todelliset kustannukset

–45 858

–45 506

Tulot tuensaajilta suoraan veloitetuista arviointipalkkioista

2 375

2 461

Yleiset hallintokulut yhteensä

–43 483

–43 045

22    Osallistuminen konsernitilinpäätökseen sisältymättömiin strukturoituihin yhteisöihin (tuhansina euroina)

Strukturoidun yhteisön määritelmä

Strukturoitu yhteisö on rakennettu siten, etteivät äänioikeudet tai vastaavanlaiset oikeudet ole ratkaiseva tekijä päätettäessä, kenellä on määräysvalta yhteisössä. Strukturoidulla yhteisöllä on IFRS 12:n mukaan usein joitakin seuraavassa luetelluista piirteistä:

·rajoitetut toiminnot

·kapea-alainen ja hyvin määritelty tavoite, kuten verotehokkaan vuokrasopimuksen järjestäminen, tutkimus- ja kehittämistoiminnan harjoittaminen, pääoma- tai rahoituslähteen järjestäminen yhteisölle tai sijoitusmahdollisuuksien tarjoaminen sijoittajille siirtämällä strukturoidun yhteisön varoihin liittyvät riskit ja edut sijoittajille

·riittämätön pääoma, jotta strukturoitu yhteisö pystyisi rahoittamaan toimintonsa ilman huonommassa etuoikeusasemassa olevaa taloudellista tukea

·rahoitus, joka tapahtuu käyttäen useita sopimuksella toisiinsa liitettyjä, sijoittajille kohdistettuja instrumentteja, jotka muodostavat luottoriskin tai muun riskin keskittymiä (siivut).

Konsernitilinpäätökseen sisältymättömät strukturoidut yhteisöt

Konsernitilinpäätökseen sisältymättömät strukturoidut yhteisöt ovat sellaisia strukturoituja yhteisöjä, jotka eivät ole investointikehyksen määräysvallassa, ja niihin kuuluvat myös osuudet konsernitilinpäätökseen sisältymättömissä strukturoiduissa yhteisöissä.

Strukturoiduissa yhteisöissä olevat osuudet:

Osuus määritellään IFRS 12:ssa laajalti siten, että sillä tarkoitetaan sopimukseen perustuvaa tai sopimukseen perustumatonta osallisuutta, jonka seurauksena raportoiva yhteisö altistuu toisen yhteisön tuloksesta johtuvan tuoton vaihtelulle. Esimerkkejä tällaisista osuuksista ovat muun muassa oman pääoman ehtoisten osuuksien hallussapito ja muut osallisuuden muodot, kuten rahoituksen tarjoaminen, maksuvalmiustuki, lisävakuusjärjestelyt, sitoumukset ja vakuudet muille yhteisöille. Raportoivalla yhteisöllä ei IFRS 12:n mukaan välttämättä ole osuutta toisessa yhteisössä pelkästään tyypillisen asiakas-tavarantoimittaja-suhteen perusteella.

Jäljempänä olevassa taulukossa on esitetty tietoja strukturoiduista yhteisöistä, joita ei sisällytetä konsernitilinpäätökseen mutta joissa investointikehyksellä on osuus.

Strukturoidun yhteisön tyyppi

Luonne ja tarkoitus

Investointikehyksen osuus yhteisössä

Hankerahoitus – lainananto erillisyhtiöille

Hankerahoitustoimet ovat transaktioita, joissa investointikehyksen velanhoito perustuu sellaisen lainanottajan maksuihin, jonka ainoana tai pääasiallisena tulonlähteenä on yksi omaisuuserä tai rajattu määrä omaisuuseriä, jotka se rahoittaa kyseisellä lainalla, tai muut olemassa olevat omaisuuserät, jotka on sopimuksen perusteella liitetty hankkeeseen. Hankerahoitus toteutetaan usein erillisyhtiön kautta.

Maksettu nettomäärä

Korkotuotot

Riskipääomatoimet

Investointikehyksestä osoitetaan rahoitusta pääomasijoitus- ja sijoitusrahastoihin. Pääomasijoitusrahastot ja sijoitusrahastot kokoavat ja hallinnoivat sellaisten sijoittajien varoja, jotka haluavat tehdä pääomasijoituksia runsaasti kasvupotentiaalia omaaviin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin tai rahoittaa infrastruktuurihankkeita.

Sijoitukset pääomasijoitusyhteisön liikkeeseen laskemiin osuuksiin/osakkeisiin

Osinkotuottoina saadut osingot

Seuraavassa taulukossa on esitetty sellaiset investointikehyksen konsernitilinpäätökseen sisällyttämättä jätetyt strukturoidut yhteisöt (kirjanpitoarvo), joissa kehyksellä oli osuus tilinpäätöspäivänä, sekä suurin mahdollinen tappio, joka kehykselle voi näistä yhteisöistä aiheutua. Suurin mahdollinen tappio sisältää kirjanpitoarvot ja kyseeseen tulevat maksamatta olevat sitoumukset.

Strukturoidun yhteisön tyyppi

Kuvaus

Kirjanpitoarvo 31.12.2016

Kirjanpitoarvo 31.12.2015

Suurin tappio 31.12.2016

Suurin tappio 31.12.2015

Pääomasijoitusrahastot

Myytävissä olevat rahoitusvarat

437 788

396 203

672 222

645 833

Yhteensä

437 788

396 203

672 222

645 833

23    Vaikuttavan rahoituksen väline (tuhansina euroina)

Lainat rahoituksen välittäjille – (esim. mikroluottolaitokset, paikalliset pankit ja luotto-osuuskunnat) tällaiset välittäjät toimivat sellaisissa AKT-maissa, joille EKP ei nykyisten luottoriskiohjeidensa mukaan voi tarjota rahoitusta (etenkään paikallisena valuuttana) muun muassa suuren maariskin, valuutan epävakauden tai hinnoittelua koskevien vertailuarvojen puuttumisen vuoksi. Tällaisten lainojen tärkeimpänä tavoitteena on rahoittaa hankkeita, joilla on suuri vaikutus kehitykseen. Tavoitteena on tukea etenkin mikro- ja pienyrityksiä sekä maataloushankkeita, jotka eivät yleensä voi saada rahoitusta investointikehyksestä.

Riskinjakoa helpottavat välineet – nämä ovat suuririskisimmän osan takauksia, joilla helpotetaan EIP:n ja paikallisten rahoituksen välittäjien (lähinnä liikepankkien) yhdessä toteuttamia riskinjakotoimia. Näistä toimista hyötyvät rahoituksen puutteesta kärsivät pk-yritykset ja pienet hankkeet, jotka täyttävät vaikuttavan rahoituksen myöntämiskriteerit tilanteessa, jossa pk-yrityksille ja pienille hankkeille tarkoitetun rahoituksen markkinoilla on todettu olevan puutteita. Suuririskisin osa on tarkoitus strukturoida siten, että se on vastatakauksena ylimmän etuoikeusluokan lainojen takauksille, jotka ovat EIP:n (osana investointikehystä) ja muiden kansainvälisten rahoituslaitosten ja/tai kehitysrahoituslaitosten rahoittamia. Näin saadaan aikaan huomattava vipuvaikutus.

Suora rahoitus – vieraan tai oman pääoman ehtoisten rahoitusvälineiden kautta tarjottava rahoitus hankkeille, joiden toteuttajina ovat kokeneet ja hyvämaineiset tahot ja joilla on merkittävä vaikutus kehitykseen mutta joiden tapauksessa tappioita odotetaan kuitenkin syntyvän tavanomaista enemmän ja sijoitettujen varojen takaisin saaminen saattaa olla vaikeaa (oman pääoman ehtoisen sijoituksen riski, johon liittyy tavanomaista suurempi odotettu tappio). EIP soveltaa välineessä tiukkoja valinta- ja tukikelpoisuuskriteerejä, koska kyseeseen tulevat hankkeet eivät merkittävästä kehitysvaikutuksestaan huolimatta täyttäisi hyväksyttäviä rahoituskriteerejä (ts. vähäiset odotukset sijoitettujen varojen takaisin saamisesta tai tappioiden kattamisesta koroilla ja/tai oman pääoman tuotoilla).

Vaikuttavan rahoituksen väline mahdollistaa rahoituksen tarjoamisen uusilla aloilla, kuten terveyden, koulutuksen, maatalouden ja elintarviketurvan aloilla, sekä uusien ja innovatiivisten riskinjakovälineiden kehittämisen.

Vaikuttavan rahoituksen väline on rahoituksen ja kirjanpidon näkökulmasta osa investointikehyksen salkkua, ja sitä koskevat tiedot esitetään investointikehyksen tilinpäätöslaskelmissa.

Seuraavassa taulukossa on esitetty kirjanpitoarvot ja sidotut mutta maksamatta olevat määrät omaisuuseräryhmittäin:

Vaikuttavan rahoituksen välineestä tehdyn investoinnin tyyppi

Kuvaus

Kirjanpitoarvo 31.12.2016

Kirjanpitoarvo 31.12.2015

Maksamatta oleva määrä 31.12.2016

Maksamatta oleva määrä 31.12.2015

Sosiaalivaikutteiset osakerahastot

Myytävissä olevat rahoitusvarat

5 021

2 257

19 567

16 927

Lainat rahoituksen välittäjille

Lainat ja muut saamiset

23 702

46 958

10 000

Riskinjakoa helpottavat välineet

Käyttöön otetut vakuudet

–288

33 719

Suora rahoitus – pääomaomistukset

Myytävissä olevat rahoitusvarat

39 986

14

40 000

Yhteensä

68 421

2 257

100 258

66 927

(1)

 EUVL L 210, 6.8.2013, s. 1.

(2) Siirtymävaiheen rahoitusjärjestelyn käyttöön ottamista ehdotettiin alun perin 11. EKR:n täytäntöönpanoasetukseen sisältyvässä artiklassa (COM(2013) 445). Komissio on kuitenkin ehdottanut, että siirtymävaiheen rahoitusjärjestely perustetaan erillisellä neuvoston päätöksellä (ehdotus neuvoston päätökseksi EKR:n varainhoidon siirtymätoimenpiteistä 1 päivästä tammikuuta 2014 yhdennentoista EKR:n voimaantuloon saakka, COM(2013) 663).
(3) Neuvoston asetus (EY) N:o 215/2008, annettu 18 päivänä helmikuuta 2008, kymmenenteen Euroopan kehitysrahastoon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta, EUVL L 78, 19.2.2008, s. 1.
(4) Neuvoston asetus (EU) N:o 567/2014, annettu 26 päivänä toukokuuta 2014, kymmenenteen Euroopan kehitysrahastoon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun asetuksen (EY) N:o 215/2008 muuttamisesta kymmenennen ja yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston välistä siirtymäkautta koskevan soveltamisen osalta yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston sisäisen sopimuksen voimaantuloon saakka, EUVL L 157, 27.5.2014, s. 52.
(5)  Neuvoston asetus (EU) 2015/323, annettu 2 päivänä maaliskuuta 2015, yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta, EUVL L 58, 3.3.2015, s. 17–38.
(6)  Neuvoston asetus (EU) 2015/322, annettu 2 päivänä maaliskuuta 2015, yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston täytäntöönpanosta, EUVL L 58, 3.3.2015, s. 1–16.
(7)

Neuvoston asetus (EU) N:o 567/2014, annettu 26 päivänä toukokuuta 2014, kymmenenteen Euroopan kehitysrahastoon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun asetuksen (EY) N:o 215/2008 muuttamisesta kymmenennen ja yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston välistä siirtymäkautta koskevan soveltamisen osalta yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston sisäisen sopimuksen voimaantuloon saakka, EUVL L 157, 27.5.2014, 43 artikla.

(8) Vuosi 2016 on ensimmäinen vuosi, jolta EU:n Afrikka-hätärahaston tilinpäätöslaskelmat julkaistaan, ja sen vuoksi myös ensimmäinen vuosi, jolta ne otetaan EKR:n tilinpäätökseen. Vuoden 2015 tapahtumat on esitetty vertailulukuina.
(9)

 Kassavarat esitetään yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavan varainhoitoasetuksen 59 artiklan mukaisesti 11. EKR:n taseessa.

(10)

Kassavarat esitetään yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavan varainhoitoasetuksen 59 artiklan mukaisesti 11. EKR:n taseessa. Pankkitilityypeistä on lisätietoa rahoitusriskin hallintaa käsittelevässä luvussa 5.

(11)

EYVL L 156, 29.5.1998, s. 3–106.

(12) Kirjattu yhdenteentoista EKR:oon sovellettavan varainhoitoasetuksen 9 artiklan 2 kohdan d alakohdan mukaisesti.
Top