Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0156

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Euroopan maatalouden tukirahaston menoista Varojärjestelmä 1-3/2017

COM/2017/0156 final

Bryssel 22.3.2017

COM(2017) 156 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Euroopan maatalouden tukirahaston menoista

Varojärjestelmä 1-3/2017


SISÄLLYSLUETTELO

1. Maataloustukirahaston vuoden 2017 talousarviomenettely………………………..……..3

2. Maataloustukirahaston käyttötarkoitukseensa sidotut tulot…………………………..…..3

3. Kuvaus maataloustukirahaston vuoden 2017 talousarvion alustavasta toteutumisesta..…4

4. Maataloustukirahaston käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen toteutuminen………….6

5. Päätelmät……………………………………………..…………………………………...7

Liite 1:

Maataloustukirahaston määrärahojen alustava käyttö 31.1.2017 asti

1.Maataloustukirahaston vuoden 2017 talousarviomenettely

Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n vuoden 2017 talousarvion 1. joulukuuta 2016. Talousarvioon sisältyi Euroopan maatalouden tukirahaston (maataloustukirahasto) maksusitoumus- ja maksumäärärahojen osalta 42 613 miljoonaa euroa suoriin tukiin ja 42 563 miljoonaa euroa markkinoihin liittyviin menoihin.

Maksusitoumusmäärärahojen ja maksumäärärahojen ero johtuu siitä, että jaksotettuja määrärahoja käytetään eräisiin toimenpiteisiin, joiden maksut komissio suorittaa suoraan. Ne liittyvät lähinnä maataloustuotteiden menekinedistämistoimenpiteisiin, toimintastrategiaan ja koordinointitoimenpiteisiin.

2.Maataloustukirahaston käyttötarkoitukseensa sidotut tulot

Asetuksen (EU) N:o 1306/2013 43 artiklan säännösten mukaan tulot, jotka saadaan tilien tarkastamista ja hyväksymistä koskevien päätösten mukaisesti tehdyistä rahoitusoikaisuista ja todetuista sääntöjenvastaisuuksista, ovat vuonna 2017 maataloustukirahaston menojen rahoittamiseksi tarkoitettuja käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja. On syytä huomata, että varainhoitovuosi 2016 oli viimeinen vuosi, jona maidon lisämaksusta saatavia tuloja kerättiin, koska maitokiintiöt lakkautettiin 31. maaliskuuta 2015.

Näiden säännösten mukaan käyttötarkoitukseensa sidotut tulot voidaan käyttää minkä tahansa maataloustukirahaston menojen kattamiseksi. Jos osa tuloista jää varainhoitovuonna käyttämättä, kyseinen osuus siirretään automaattisesti seuraavaan varainhoitovuoteen 1 .

Maataloustukirahaston vuoden 2017 talousarvio sisälsi

komission viimeisimmän arvion määrärahoista, jotka tarvittiin markkinatoimenpiteiden ja suorien tukien rahoittamiseksi,

arviot käyttötarkoitukseensa sidotuista tuloista, jotka ennakoidaan kerättävän varainhoitovuoden kuluessa,

ja edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt käyttämättä jääneet käyttötarkoitukseensa sidotut tulot.

Komissio otti maataloustukirahaston vuoden 2017 talousarviomäärärahoja koskevassa ehdotuksessaan huomioon käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen ennakoidun kokonaismäärän ja pyysi vuoden 2017 talousarvioon määrärahoja, joiden määrä on laskettu vähentämällä arvioidut käyttötarkoitukseensa sidotut tulot maataloustukirahastolle arvioitujen tarpeiden määrästä. Budjettivallan käyttäjä hyväksyi maataloustukirahaston talousarvion ja otti huomioon käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen ennakoidun määrän.

Vuoden 2017 talousarviota laadittaessa komissio arvioi käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen määrän olevan 2 732 miljoonaa euroa seuraavasti:

Käyttötarkoitukseensa sidotuista tuloista varainhoitovuoden 2017 kuluessa saatavaksi määräksi arvioitiin 1 430 miljoonaa euroa (1 278 miljoonaa euroa tilien tarkastamista ja hyväksymistä koskevien päätösten mukaisesti tehdyistä rahoitusoikaisuista ja 152 miljoonaa euroa sääntöjenvastaisuuksien perusteella).

Varainhoitovuodelta 2016 varainhoitovuodelle 2017 siirrettäväksi käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen määräksi arvioitiin 1 302 miljoonaa euroa.

Komissio jakoi nämä arvioidut 2 732 miljoonan euron tulot seuraaviin järjestelmiin:

400 miljoonaa euroa hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden toimintarahastoihin ja

2 332 miljoonaa euroa perustukijärjestelmään.

Hyväksyttyjen määrärahojen ja näihin järjestelmiin osoitettujen käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen summa vastaa

855:tä miljoonaa euroa hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden toimintarahastoihin ja

17 628:aa miljoonaa euroa perustukijärjestelmään.

Liitteessä, jossa esitetään vuoden 2017 talousarvion alustava toteutuminen 31. tammikuuta 2017 asti ulottuvalla jaksolla, hedelmä- ja vihannesalan sekä tuotannosta irrotettujen suorien tukien momenttien talousarviomäärärahoja koskevissa numerotiedoissa ei oteta huomioon edellä mainittuja käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja. Niiden mukaan hyväksytyt määrärahat ovat hedelmä- ja vihannesalaa koskevalla momentilla 661,5 miljoonaa euroa ja tuotannosta irrotettuja suoria tukia koskevalla momentilla 33 191,8 miljoonaa euroa.

Kun näiden momenttien käyttötarkoitukseensa sidotut tulot otettiin mukaan, vuoden 2017 talousarviossa ennakoidut kokonaismäärärahat ovat hedelmä- ja vihannesalalla 1 061,5 miljoonaa euroa ja tuotannosta irrotettujen suorien tukien alalla 35 523,8 miljoonaa euroa.

3.Kuvaus maataloustukirahaston vuoden 2017 talousarvion alustavasta toteutumisesta

Liitteessä esitetään talousarvion alustava toteutuminen 16. lokakuuta 2016 ja 31. tammikuuta 2017 välisenä aikana. Toteutumisen tasoa verrataan asetuksen (EU) N:o 1306/2013 28 artiklan mukaisesti käyttöönotettuun varojärjestelmään perustuvaan menoprofiiliin. Seuraavassa on lyhyt kuvaus tosiasiallisen ja odotetun toteutumistason välisistä merkittävimmistä eroista vuoden 2017 talousarvion eräiden momenttien osalta.

3.1.Markkinatoimenpiteet

Maatalousmarkkinoiden interventioihin osoitettujen määrärahojen käyttö oli 35,9 miljoonaa euroa odotettua vähäisempää. Kun huomioon kuitenkin otetaan markkinatoimenpiteille osoitetut 400 miljoonan euron käyttötarkoitukseensa sidotut tulot ja sovelletaan arvioitua menoprofiilia, alikäyttö on 113 miljoonaa euroa. Tämä ero johtuu lähinnä hedelmä- ja vihannesalan, viinialan, maito- ja maitotuotealan sekä sianliha-alan täytäntöönpanomallien nettovaikutuksesta.

3.1.1.Hedelmät ja vihannekset (+ 40,9 miljoonaa euroa hyväksyttyihin määrärahoihin verrattuna)

Hyväksyttyjen määrärahojen osalta edellä esitetty toteutumistaso ei ole alustava, koska tuottajaorganisaatioiden toimintarahastoja koskevan järjestelmän ja hedelmä- ja vihannesalan muiden toimenpiteiden menot rahoitetaan sekä talousarvion hyväksytyistä määrärahoista että tämän järjestelmän käyttötarkoitukseensa sidotuista tuloista (ks. lisätietoja kohdassa 2).

Liitteessä olevan alustavaa täytäntöönpanoa koskevan taulukon alaviitteessä * verrataan kulutusta ja kulutusprofiilia käytettävissä oleviin kokonaisvaroihin. Se osoittaa menojen toteutumisen olevan 36,5 miljoonaa euroa hitaampaa kuin profiilissa.

Tämä johtuu kaikkien tältä momentilta rahoitettavien järjestelmien hitaammasta käytöstä. Kriisitoimenpiteiden talousarviomäärärahojen käyttötahtia ei voida arvioida luotettavalla tavalla, ja se todennäköisesti poikkeaa kolmen vuoden keskimääräisestä kulutusprofiilista, joka on indikaattorin perustana useimmilla tältä momentilta rahoitettavilla tukijärjestelmillä. Tilanteen arvioidaan tässä vaiheessa olevan väliaikainen, ja asiasta vastaavat komission yksiköt seuraavat tiiviisti tämän momentin täytäntöönpanoa.

3.1.2.Viinialan tuotteet (–31,6 miljoonaa euroa)

Alikäyttö johtuu siitä, että jäsenvaltiot ovat suorittaneet maksut hitaammassa tahdissa kansallisille viiniohjelmille laadittuun menoprofiiliin verrattuna. Tilanteen arvioidaan tässä vaiheessa olevan väliaikainen.

3.1.3.Maito ja maitotuotteet (– 45,9 miljoonaa euroa)

Tässä momentissa pääasiallisena toteutumistasoa selittävänä tekijänä voidaan pitää kotieläinsektorille myönnettävää poikkeuksellista mukautustukea 2 . Tätä tukijärjestelmää varten on budjetoitu 350 miljoonan euron määrärahat alamomentille 05 02 12 99 – Muut toimenpiteet (maito ja maitotuotteet). Koska jäsenvaltiot kuitenkin voivat jakaa tuen tuottajille kaikilla kotieläintuotannon aloilla, määrärahojen käyttö on tässä momentissa vähäisempää ja muissa momenteissa (05 02 13, 05 02 14 ja 05 02 15) ilmoitettujen menojen kattamiseksi tehdään tarvittavat siirrot.

Määrärahojen käytön osalta kulutusprofiilissa arvioidaan menojen jakautuvan tasaisesti tukikelpoisuuskaudelle 30. syyskuuta 2017 asti. Nykyisen alikäytön arvioidaan siis olevan väliaikaista, ja komission yksiköt seuraavat tiiviisti tämän momentin täytäntöönpanoa.

3.1.4.Sianliha, munat ja siipikarjanliha, mehiläishoito ja muut eläintuotteet (+10,1 milj. euroa)

Profiilista poikkeava ylikäyttö johtuu lähinnä kohdassa 3.1.3 mainitusta poikkeuksellisesta mukautustuesta: sianliha-alan vastaavaan tukeen liittyvät menot ilmoitetaan tässä momentissa, kun taas budjetoidut määrärahat kirjataan kokonaisuudessaan momentille 05 02 12 (maito ja maitotuotteet). Tuloksena on momentille hyväksyttyjen määrärahojen ylikäyttö, joka katetaan määrärahasiirroilla momentilta 05 02 12.

3.2.Suorat tuet

Suoria tukia koskevien määrärahojen käyttö alitti kulutusprofiilin 2 283,4 miljoonalla eurolla. Kun otetaan huomioon tämän luvun käyttötarkoitukseensa sidotut tulot eli 2 332 miljoonaa euroa, alikäyttö on noin 4 miljardia euroa. On syytä huomata, että 27 miljardin euron kulutus 31. tammikuuta 2017 mennessä on itse asiassa huomattava parannus verrattuna 20 miljardin euron kulutukseen samaan aikaan viime vuonna, joka oli ensimmäinen vuoden 2013 YMP-uudistuksessa sovittu suorien tukien järjestelmän täytäntöönpanovuosi.

Suorien tukien toteutuminen on monissa järjestelmissä parantunut verrattuna tilanteeseen samaan aikaan varainhoitovuonna 2016. Lisäksi useat jäsenvaltiot ovat käyttäneet mahdollisuutta maksaa ennakoita 16. lokakuuta 2016 alkaen ja joissakin tapauksissa käyttäneet myös poikkeusta, jonka mukaisesti ennakoita voidaan maksaa yli 50 %.

3.2.1.Tuotannosta irrotetut suorat tuet (–2 111,1 miljoonaa euroa hyväksyttyihin määrärahoihin verrattuna)

Edellä mainittu toteutumistaso ei hyväksyttyjen määrärahojen osalta kerro koko totuutta johtuen perustukijärjestelmän menoista, jotka rahoitetaan sekä hyväksytyistä määrärahoista että järjestelmän käyttötarkoitukseensa sidotuista tuloista (ks. lisätietoja kohdassa 2).

Liitteessä olevan alustavaa täytäntöönpanoa koskevan taulukon alaviitteessä * verrataan kulutusta ja kulutusprofiilia käytettävissä oleviin kokonaisvaroihin. Se osoittaa menojen toteutumisen olevan 4 063,3 miljoonaa euroa hitaampaa kuin profiilissa. Tulos on huomattavasti parempi kuin viime vuoden talousarviossa (eroa 14 839 miljoonaa euroa).

Komissio tarkastelee jäsenvaltioiden toteutustasoja ja menoarvioita kuukausittain. Tässä vaiheessa katsotaan, että ero on väliaikainen ja että tuotannosta irrotetut suorat tuet on varainhoitovuoden lopussa pantu täytäntöön ennakoidulla tavalla.

3.2.2.Muut suorat tuet (–172,2 miljoonaa euroa)

Hyväksyttyjen määrärahojen suhteellisen vähäinen alikäyttö suhteessa kulutusprofiiliin on merkki myönteisestä kehityksestä viime vuoteen verrattuna. Tämän katsotaan olevan väliaikaista, ja muut suorat tuet lienee varainhoitovuoden lopussa pantu täytäntöön ennakoidulla tavalla.

3.3.Maatalousmenojen tarkastaminen (+ 27,2 miljoonaa euroa)

Talousarvion luvussa 05 07 ylikäyttö suhteessa profiiliin johtuu lähinnä siitä, että maksuja on suoritettu aiemmin kuin edellisvuosina keskimäärin. Nämä maksut koskevat etupäässä jäsenvaltioille myönteisiä rahoitusoikaisuja, jotka johtuvat edellisten vuosien tilien tarkastamista ja hyväksymistä koskevista päätöksistä.

4.Maataloustukirahaston käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen toteutuminen

Liitteessä oleva taulukko osoittaa, että vuoden 2017 tammikuun lopussa oli kerätty 206,8 miljoonaa euroa käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja. Tulot muodostuvat seuraavasti:

tilien hyväksymistä ja tarkastamista ja sääntöjenmukaisuustarkastuksia koskevien päätösten perusteella tehdyistä oikaisuista saadut tulot olivat 161,4 miljoonaa euroa, ja lisätuloja ennakoidaan saatavan varainhoitovuoden loppuun mennessä,

sääntöjenvastaisuuksien perusteella saadut tulot olivat 43,6 miljoonaa euroa, ja lisämääriä ennakoidaan saatavan jonkin verran varainhoitovuoden loppuun mennessä, ja

maidon lisämaksusta vielä saadut tulot olivat 1,7 miljoonaa euroa.

Vuodelta 2016 vuodelle 2017 siirretty määrä oli lopulta 1 304 miljoonaa euroa.

Maataloustukirahaston menoihin 31. tammikuuta 2017 käytettävissä olevien käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen määrä on siis 1 510,8 miljoonaa euroa, ja varainhoitovuoden aikana ennakoidaan kerättävän uusia lisätuloja.

5.Päätelmät

Maataloustukirahaston talousarviomäärärahojen alustava täytäntöönpano 31. tammikuuta 2017 asti ulottuvalla jaksolla osoittaa, että jäsenvaltioille maksetut kuukausikorvaukset alittivat lasketun kulutusprofiilin mukaisen tason noin 2 296,5 miljoonalla eurolla.

Käytettävissä olevien käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen määrä on jo 1 510,8 miljoonaa euroja, ja varainhoitovuoden aikana ennakoidaan kerättävän uusia lisätuloja.

Tässä vaiheessa komissio odottaa, että markkinoihin liittyvien ja suorien tukien määrärahojen käyttö kiihtyy tulevina kuukausina erityisesti tietyissä jäsenvaltioissa ja että kaikki suorat tuet pannaan täytäntöön siten kuin alun perin ennakoitiin vuoden 2017 talousarviota laadittaessa. Lisäksi komissio katsoo, että vuoden loppuun mennessä käytettäväksi tuleva käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen määrä riittää kattamaan rahoituksen hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden toimintarahastoille sekä perustukijärjestelmälle.

(1)

   Unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 14 artiklassa säädetään, että sisäiset käyttötarkoitukseensa sidotut tulot siirretään vain yhdeksi vuodeksi. Niinpä moitteettoman varainhoidon varmistamiseksi kyseiset käyttötarkoitukseensa sidotut tulot käytetään yleensä ennen asianomaisen budjettikohdan hyväksyttyjä määrärahoja.

(2)

     Maito- ja maitotuoteala sekä naudanliha-ala, sianliha-ala ja lampaan- ja vuohenliha-ala.

Top

Bryssel 22.3.2017

COM(2017) 156 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Euroopan maatalouden tukirahaston menoista
Varojärjestelmä nro 1-3/2017


Top