EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 1.2.2017
COM(2017) 37 final
KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE
hiilidioksidin geologisesta varastoinnista annetun direktiivin 2009/31/EY täytäntöönpanosta
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52017DC0037
REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL on Implementation of Directive 2009/31/EC on the Geological Storage of Carbon Dioxide
KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE hiilidioksidin geologisesta varastoinnista annetun direktiivin 2009/31/EY täytäntöönpanosta
KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE hiilidioksidin geologisesta varastoinnista annetun direktiivin 2009/31/EY täytäntöönpanosta
COM/2017/037 final
EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 1.2.2017
COM(2017) 37 final
KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE
hiilidioksidin geologisesta varastoinnista annetun direktiivin 2009/31/EY täytäntöönpanosta
1.JOHDANTO
Hiilidioksidin geologisesta varastoinnista annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2009/31/EY 1 (niin sanottu hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia koskeva direktiivi, jäljempänä ’CCS-direktiivi’) vahvistetaan oikeudellinen kehys ympäristön kannalta turvallisesti tapahtuvaa hiilidioksidin geologista varastointia varten. CCS-direktiivin tavoitteena on varmistaa, ettei merkittävää hiilidioksidivuodon vaaraa ole ja ettei terveydelle ja ympäristölle aiheudu vahinkoa. Lisäksi tavoitteena on estää siirtoverkolle tai varastointialueille aiheutuvat kielteiset vaikutukset.
Tämä kertomus on järjestyksessä toinen kertomus CCS-direktiivin täytäntöönpanosta ja kattaa vuoden 2013 toukokuun ja vuoden 2016 huhtikuun välisen ajanjakson. Kertomuksessa käsitellään ensimmäisen täytäntöönpanoa koskevan kertomuksen julkaisemisen jälkeen tapahtunutta edistymistä. 2 Kertomus CCS-direktiivin tarkistamisesta hyväksyttiin vuonna 2015 3 . Tämä kertomus perustuu jäsenvaltioiden toimittamiin kertomuksiin. Kertomuksessa on otettu huomioon 26 jäsenvaltion 4 määräajassa toimittamat kertomukset.
2.TÄYTÄNTÖÖNPANON YLEINEN EDISTYMINEN
Kaikki jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet komissiolle täytäntöönpanotoimenpiteistään. Komission mukaan 16 jäsenvaltion lainsäädäntö on tällä hetkellä täysin direktiivin säännösten mukaista. Jäljellä olevien jäsenvaltion kanssa käydään edelleen neuvotteluja, jotta myös niiden lainsäädäntö saataisiin muutettua täysin direktiivin vaatimuksia vastaavaksi.
3.JÄSENVALTIOIDEN ERITYISET TÄYTÄNTÖÖNPANOKYSYMYKSET
3.1.Varastointipaikkojen valinta
Aikaisempaan raportointijaksoon verrattuna jäsenvaltiot eivät yleisesti ottaen ole määrittäneet uusia alueita, joilta varastointialueet voidaan valita. Ainoastaan Puola on määrittänyt yhden uuden varastointialueen. Viisi Saksan liittovaltiota valmistelee päätöstä tai on hyväksynyt lainsäädäntöä, jolla rajoitetaan hiilidioksidin maanalaista varastointia tai kielletään se, myös tutkimustarkoituksissa.
Jäsenvaltioiden, jotka aikovat sallia varastoinnin alueellaan, on suoritettava käytettävissä olevan varastointikapasiteetin arviointi. Uusia arviointeja käytettävissä olevista varastointialueista on suoritettu, suoritetaan tai aiotaan suorittaa Alankomaissa, Bulgariassa, Italiassa, Kreikassa, Ruotsissa, Saksassa, Unkarissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Asiasta annetaan yksityiskohtaisia lisätietoja tämän kertomuksen liitteessä.
3.2.Tutkimus- ja varastointilupahakemukset
Tutkimuslupia koskevia hakemuksia on tehty ainoastaan Espanjassa. Varastointilupaa on haettu yhdelle CCS-hankkeelle, nimittäin Peterhead-hankkeelle Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Komissio on antanut varastointilupaluonnosta koskevan lausunnon tammikuussa 2016 5 . Italiassa on arvioitavana yksi varastointilupaa koskeva hakemus, ja Alankomaiden ROAD-hankkeeseen kuuluvasta Q16 Maas -kentästä odotetaan hakemusta jätettäväksi.
3.3.CCS-teknologian jälkiasennuksen toteutettavuus uusissa suurissa polttolaitoksissa
CCS-direktiivissä vaaditaan, että toiminnanharjoittajat arvioivat käyttölupaa hakiessaan hiilen talteenoton, siirron ja varastoinnin edellyttämien teknisten ja taloudellisten edellytysten täyttymisen. Jos arviointi on positiivinen, on laitoksen alueella varattava sopiva tila hiilidioksidin talteenotossa ja paineistuksessa tarvittavia laitteita varten.
Arviointeja suoritettiin Belgiassa (yksi), Tšekin tasavallassa (yksi), Saksassa (viisi), Romaniassa (kuusi), Puolassa (kymmenen), Sloveniassa (yksi) ja Espanjassa (viisi). Arvioinnit osoittivat, että CCS-teknologian käyttöön liittyvät taloudelliset edellytykset eivät täyty. Lisäksi eräissä laitoksissa havaittiin myös muita ongelmia – Belgian ja Viron laitosten läheisyydessä ei ole sopivia varastointialueita eikä kyseinen teknologia sovellu teknisesti laitosten joustavaan käyttöön.
Negatiivisista arviointituloksista huolimatta useat, esimerkiksi Tšekin tasavallassa, Virossa, Saksassa ja Puolassa sijaitsevat luvan saaneet polttolaitokset ovat päättäneet varata alueita hiilidioksidin poistossa ja paineistuksessa tarvittavia laitteita varten. Laitokset on suunniteltu siten, että CCS-laitteet voidaan myöhemmin liittää laitoksen yhteyteen suuria sijoitteluun liittyviä muutoksia tekemättä.
Yhdistyneen kuningaskunnan lainsäädäntö edellyttää direktiivissä säädettyjä vaatimuksia tiukempien vaatimusten noudattamista, ja sen mukaan lupa voidaan myöntää ainoastaan sellaisille polttolaitoksille, jotka voivat todistaa kyseisten teknistä ja taloudellista toteutettavuutta koskevien edellytysten täyttymisen koko laitoksen toiminnan ajan. Lupia on viranomaisten ohjeiden perusteella myönnetty 14 polttolaitokselle 6 . Taloudelliset arvioinnit osoittavat, että CCS-teknologian jälkiasennus on taloudellisesti toteutettavissa kyseisissä laitoksissa, mikäli hiilen hinta on sopiva.
3.4.CCS-direktiiviin liittyvät tutkimushankkeet
Vaikka CCS-teknologian esittely ja markkinoille saattaminen ei ole edistynyt raportointijakson aikana, monet jäsenvaltiot – kuten Belgia, Tšekin tasavalta, Saksa, Ranska, Unkari, Malta, Liettua, Alankomaat, Slovakia, Espanja ja Yhdistynyt kuningaskunta – ja EU jatkavat tai aikovat edelleen jatkaa tutkimustoimia hiilidioksidin maanalaiseen varastointiin liittyvän teknologian ja tiedon parantamiseksi. Toiset valtiot (kuten Viro, Alankomaat, Slovakia, Puola) taas ovat ilmoittaneet selvittävänsä muita hiilidioksidin geologisen varastoinnin korvaavia vaihtoehtoja erilaisia hiilidioksidin käyttötapoja koskevien tutkimusten avulla. Katso lisätietoja liitteestä.
3.5.Hiilidioksidin siirto- ja varastointiverkot
Tällä hetkellä kaksi aktiivista alueellista CCS-verkostoa työskentelee yhteisten, valtion rajat ylittävien ratkaisujen kehittämiseksi hiilidioksidin siirtoa ja geologista varastointia varten - Yhdistyneen kuningaskunnan, Alankomaiden, Norjan, Saksan ja Belgian muodostama Pohjanmeren altaan työryhmä (North Sea Basin Task Force) sekä Viron, Saksan, Suomen, Norjan ja Ruotsin muodostama Itämeren alueen CCS-verkosto (Baltic Sea Region CCS network) . Näillä verkostoilla voidaan tarjota avoin ja syrjimätön pääsy hiilidioksidin siirtoverkkoihin ja hiilidioksidin varastointialueille myös sellaisille toiminnanharjoittajille, jotka toimivat jäsenvaltioissa, joissa maanalainen varastointi ei ole mahdollista. Belgia, Alankomaat, Yhdistynyt kuningaskunta ja Ranska tutkivat myös keskittymien kehittämismahdollisuutta teollisuuden ja voimalaitosten hiilidioksidipäästöjä varten Amsterdamin ja Rotterdamin, Grangemouthin, Tees Valleyn ja Fos‐sur‐Merin satamien alueelle.
4.PÄÄTELMÄT
CCS-direktiivin säännöksiä on sovellettu johdonmukaisesti EU:n jäsenvaltioissa raportointijakson aikana.
Eräät jäsenvaltiot ovat edistyneet varastointikapasiteettinsa arvioinnissa. Yksityiskohtaisempia lisäarvioita on kuitenkin suoritettava ennen mahdollisten CCS-hankkeiden aloittamista.
Vaikka CCS-teknologian jälkiasennuksen teknistä ja taloudellista toteutettavuutta koskevat arvioinnit olivat negatiivisia, useimmat uudet polttolaitokset ovat lakisääteisiä vaatimuksia tiukempien vaatimusten mukaisia ja niiden lähistölle on varattu maa-alueita tulevaisuudessa mahdollisesti muuttuvia olosuhteita varten.
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/31/EY, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, hiilidioksidin geologisesta varastoinnista ja neuvoston direktiivin 85/337/ETY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 2000/60/EY, 2001/80/EY, 2004/35/EY, 2006/12/EY ja 2008/1/EY ja asetuksen (EY) N:o 1013/2006 muuttamisesta (EUVL L 140, 5.6.2009, s. 114–135).
Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle hiilidioksidin geologista varastointia koskevan direktiivin 2009/31/EY täytäntöönpanosta (COM(2014) 99).
Kertomus hiilidioksidin geologisesta varastoinnista annetun direktiivin 2009/31/EY tarkistamisesta, oheisasiakirja asiakirjaan Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle, kertomus edistymisestä ilmastotoimissa (COM(2015) 576).
Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekin tasavalta, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta.
C(2016)152, Commission Opinion on a draft permit for the permanent storage of carbon dioxide in the depleted Goldeneye gas condensate field located in blocks 14/28b, 14/29a, 14/29e, 20/3b, 20/4b and 20/4c on the United Kingdom Continental Shelf
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/43609/Carbon_capture_readiness_-_guidance.pdf and www.gov.scot/resource/doc/917/0095764.doc
EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 1.2.2017
COM(2017) 37 final
LIITE
asiakirjaan
KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE
hiilidioksidin geologisesta varastoinnista annetun direktiivin 2009/31/EY täytäntöönpanosta
Varastointipaikkojen valinta (4 artiklan 1 kohta)
Jäsenvaltioilla on oikeus määritellä alueet, joilta varastoalueet voidaan valita. Ne voivat myös olla sallimatta varastointia missään alueellaan. Vaikka useimmat jäsenvaltiot sallivat hiilidioksidin geologisen varastoinnin alueellaan, jotkut jäsenvaltiot (Suomi, Luxemburg ja Brysselin pääkaupunkialue Belgiassa) ovat ilmoittaneet, etteivät ne salli hiilidioksidin varastointia alueellaan tai osalla alueestaan, koska alueen geologiset olosuhteet eivät siihen sovellu. Eräät jäsenvaltiot eivät salli hiilidioksidin geologista varastointia alueellaan (Itävalta, Kroatia, Viro, Irlanti, Latvia, Slovenia) tai ovat rajoittaneet sen avomerialueille (Alankomaat, Yhdistynyt kuningaskunta, Ruotsi), sen kestoa (Tšekin tasavalta 1 ), määrää (Saksa 2 ) tai sallineet varastoinnin ainoastaan demonstrointia varten (Puola).
Viisi Saksan liittovaltiota 3 valmistelee päätöstä tai on hyväksynyt lainsäädäntöä, jolla rajoitetaan hiilidioksidin maanalaista varastointia tai kielletään se, myös tutkimustarkoituksissa. Taustalla olevat syyt vaihtelevat: etusijalle on voitu asettaa maaperän käyttö maalämpöön, energian varastointiin tai kaivostoimintaan tai halu korostaa yleistä etua, kuten luontoon tai matkailuun liittyviä näkökohtia.
Puola on määritellyt yhden varastointialueen - Puolan yksinomaisella talousvyöhykkeellä sijaitsevan kambrikauden aikaisen säiliön - syvän geologisen, loppuun hyödynnetyistä hiilivetykerrostumista muodostuvan muodostuman sekä sitä ympäröivän alueen.
Varastointikapasiteetin arviointi (4 artiklan 2 kohta)
Yhdistynyt kuningaskunta Yhdistyneen kuningaskunnan CCS Commercialisation Competition -hankkeeseen kuuluvien alkuvaiheen teknisten ja konseptiselvitysten (FEED) osana toteutettu arviointi suoritettiin Goldeneye- ja Endurance-varastojen alueella ja se julkaistiin online-muodossa . Yhdistynyt kuningaskunta on käynnistänyt hiilidioksidin varastointia koskevan arviointihankkeen myös viidessä muussa varastossa, joista se on laatinut varastoinnin kehittämissuunnitelman ja talousarvion. Hankkeen avulla on osoitettu, ettei teollisella mittakaavalla tapahtuvalle hiilidioksidin varastoinnille ole suuria teknisiä esteitä sellaisilla Yhdistyneen kuningaskunnan avomerialueilla, jotka voivat palvella niin Manner-Euroopan kuin Yhdistyneen kuningaskunnankin tarpeita. Hankkeessa määritellään 20 hiilidioksidin varastointialuetta (579 mahdollisesta alueesta). Tämä edustaa vain pientä osaa Yhdistyneen kuningaskunnan erittäin suuresta hiilidioksidin varastointipotentiaalista, jonka kokonaissuuruudeksi on arvioitu noin 78 000 MtCO2. Jo 15 prosenttia tästä varastointipotentiaalista riittäisi Yhdistyneen kuningaskunnan tarpeisiin 100 vuodeksi.
Ruotsi: Ruotsin geologinen tutkimuslaitos osallistui kaudella 2011–2015 Pohjoismaiden CCS-osaamiskeskuksen (Nordic CCS Competence Centre NORDICCS) toimintaan. Keskuksen merkittävimpiin saavutuksiin kuuluu muun muassa pohjoismaita koskevan verkkopohjaisen hiilidioksidin varastointikartan laatiminen. Kyseinen kartta antaa kattavan käsityksen Pohjoismaissa (Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa ja Islannissa) sijaitsevista varastointialueista. Varastoja koskevat simuloinnit ovat osoittaneet varastointikapasiteetin olevan 250 Mt CO2 kunkin mallinnetun Ruotsin talousalueella sijaitsevan varastointiyksikön osalta.
Alankomaat: Hiilidioksidin kuljetus- ja varastointisuunnitelma päivitetään vuonna 2017. Päivitetyssä suunnitelmassa tarkastellaan tulevaisuudessa käyttöön tulevia varastointialueita, niiden teknistä ja geologista sopivuutta, niiden käytettäväksi tulemisen ajankohtaa ja varastointikapasiteettia. Suunnitelmassa otetaan huomioon myös kustannukset, joita kyseisten alueiden varaaminen hiilidioksidin varastoimiseen aiheuttaa tietyllä ajanjaksolla, kun otetaan huomioon, ettei hiilidioksidin varastointialueella siirtämiseen vaadittavia infrastruktuureja vielä ole olemassa.
Kreikka on alustavasti määrittänyt hiilidioksidin varastointiin sopiviksi geologiseksi alueiksi Pohjois-Kreikan sedimenttialtaissa sijaitsevia alueita. Kyseisten alueiden käytettävissä olevaa varastointikapasiteettia on kuitenkin arvioitava vielä tarkemmin yksityiskohtaisten tieteellisten selvitysten avulla.
Unkari on tehnyt hiilidioksidin geologiseen varastointiin mahdollisesti sopivia geologisia muodostumia ja niiden kapasiteettia koskevan arvioinnin vuonna 2013.
Saksa suorittaa lisäarviointia syvien suolaisten pohjavesikerrostumien hiilidioksidin varastointikapasiteetista Pohjois-Amerikan varastointikartan metodologiaa käyttäen, jotta eri menetelmiä voidaan verrata asiantuntevasti.
Italia täydentää strategista ympäristöarviointia, jonka avulla voidaan arvioida käytettävissä olevaa varastointikapasiteettia.
Bulgaria: Hiilidioksidin varastointialueiden lisäarviointia koskevasta hankkeesta on tehty esitysluonnos ja hankkeelle haetaan rahoitusta.
Suurin osa nykyisistä jäsenvaltioissa tehdyistä arvioinneista on staattisia, eikä niissä oteta huomioon esimerkiksi virtauslaskelmia, kulkeutumisreittejä tai liukenemisvaikutuksia koskevia näkökohtia. Näiden muuttujien tutkiminen on välttämätöntä sopivimpien seurantatekniikoiden valitsemiseksi ja mahdollisten hiilidioksidin varastointihankkeiden optimoimiseksi. Myös kustannusmallit parantaisivat hiilidioksidin varastointia koskevien arvioiden käytettävyyttä.
Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus (JRC) kehittää parhaillaan tiiviissä yhteistyössä Euroopan geologisen tutkimuksen kanssa ensimmäistä eurooppalaista hiilidioksidikarttaa, joka perustuu yhdenmukaistettuun hiilidioksidin varastointia koskevaan arviointimenetelmään.
CCS-direktiiviin liittyvät tutkimushankkeet
Jäsenvaltiot osallistuvat EU:n ja alueellisiin hankkeisiin: ERA-NET yhteisrahoittaa ACT-hanketta (CCS-teknologioiden käytön nopeuttamista koskeva hanke) ja GeoERA-hankkeita sekä hiilidioksidin geologista varastointia Itämeren alueella koskevaa CGS Baltic -hanketta. Alankomaat tukee laajamittaista ROAD-demonstrointihanketta 4 . Monet tutkimushankkeet liittyvät suoraan direktiivin täytäntöönpanoon. Esimerkkinä voidaan mainita maanalaisen varastointipotentiaalin parempaan tuntemukseen, mahdollisten varastointikompleksien ja niitä ympäröivien alueiden kuvailu- ja arvioimismetodologian parantamiseen, hiilidioksidin injektoitavuutta testaavien ja hiilidioksidin varastoinnin turvalliseen hallintaan liittyvien ja varastoinnin mahdollisia vaikutuksia rajoittavien parhaiden käytäntöjen kehittämiseen pyrkivät hankkeet.
Yksitoista jäsenvaltiota ja yksi ETA-valtio 5 osallistuu strategisen energiateknologiasuunnitelman (SET-suunnitelman) toimeen 9 ”Panostaminen CCS-teknologian esittelyyn EU:ssa ja kestävien ratkaisujen kehittäminen hiilidioksidin talteenottoa ja käyttöä (CCU) varten”.
Hiilidioksidin varastointi luonnollisissa kalliomuodostumissa ei ole sallittua Tšekin tasavallassa ennen 1. tammikuuta 2020.
Saksa on rajoittanut varastoitavan hiilidioksidin vuotuista määrää: kansallinen enimmäismäärä on 4 Mt CO2 ja varastokohtainen enimmäismäärä 1,3 Mt CO2.
Niedersachsen, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt, Bremen.
ROAD-hanke: http://road2020.nl/en . Tämä hanke on yksi kuudesta Euroopan energia-alan elvytysohjelmasta (EEPR) rahoitetusta hankkeesta.
Belgia, Saksa, Espanja, Suomi, Ranska, Kroatia, Italia, Alankomaat, Norja, Puola, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta