Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XR6917

    Euroopan alueiden komitean päätöslauselma aiheesta ”60 vuotta Rooman sopimuksen allekirjoittamisesta”

    EUVL C 207, 30.6.2017, p. 5–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.6.2017   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 207/5


    Euroopan alueiden komitean päätöslauselma aiheesta ”60 vuotta Rooman sopimuksen allekirjoittamisesta”

    (2017/C 207/02)

    EUROOPAN ALUEIDEN KOMITEA

    Me Euroopan alueiden komitean (AK) jäsenet

    1.

    osallistumme Rooman sopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivän kunnioittamiseen pitäen sitä ratkaisevana hetkenä pohtia laaja-alaisesti Euroopan unionin (EU) tulevaisuutta ja toteamme jälleen, että unionin olemassaolon tarkoitus on perusoikeuksien kunnioituksen, rauhan, vaurauden, vakauden ja uusien EU:n laajuisten mahdollisuuksien takaaminen kaikille unionin kansalaisille.

    2.

    kaipaamme Euroopan unionia, joka kykenee vahvistamaan kansalaistensa luottamusta ja vastaamaan aiempaa paremmin edessämme oleviin haasteisiin EU:ssa ja maailmanlaajuisesti sekä tekemään päätöksiä yhteisistä toimista solidaarisuuden hengessä kunnioittaen samalla toissijaisuusperiaatetta.

    3.

    muistutamme, että Euroopan identiteetin juuret ovat vanhastaan Euroopan alueilla, kaupungeissa ja kylissä ja että paikallis- ja alueviranomaisten taloudellinen, kulttuurinen ja poliittinen panos Euroopan yhdentymiseen on kasvanut jatkuvasti.

    4.

    muistutamme, että kansalaisten ja EU:n välinen kuilu tunnustettiin ja siihen puututtiin 25 vuotta sitten Maastrichtin sopimuksella, jolla luotiin muun muassa Euroopan unionin kansalaisuus ja Euroopan alueiden komitea. Lissabonin sopimuksessa määritellyn hajautettujen alue- ja paikallisyhteisöjen ensisijaisen roolin nojalla on kuitenkin vielä turvattava toissijaisuusperiaatteen noudattaminen ja osallisuus unionin lainsäädäntäprosessiin. Nykyistä tilannetta onkin ehdottomasti parannettava, sillä alue- ja paikallisyhteisöt ovat yhä aivan liian usein vain unionin politiikan kohteena eivätkä politiikan ja etenkään lainsäädännön laadintaan osallistuvia todellisia toimijoita huolimatta Euroopan alueiden komitean pyrkimyksistä sekä poliittisista ja institutionaalisista sitoumuksista suhteissa muihin unionin toimielimiin.

    5.

    katsomme, että EU:n alue- ja paikallisedustajien kokouksena AK edustaa kulttuurisessa ja kielellisessä moninaisuudessaan yhtenäistä unionia globalisoituneessa maailmassa. Olemme täysin sitoutuneet edistämään eurooppalaista demokratiaa ja aktiivista kansalaisuutta, edesauttamaan perusoikeuksien ja vähemmistöjen suojelun juurruttamista, vahvistamaan turvallisuutta ja edistämään tasa-arvoa sekä turvaamaan sopusointuisen ja kestävän kehityksen taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen yhteenkuuluvuuden tavoitteidemme mukaisesti.

    6.

    korostamme, että demokraattista yhteyttä Euroopan unionin ja sen kansalaisten välillä on syytä vahvistaa kiireesti huolehtimalla siitä, että unioni tarjoaa tehokkaita ja ripeitä ratkaisuja niihin keskeisiin yhteisiin haasteisiin, joihin kunnat, alueet ja jäsenvaltiot eivät pysty yksin vastaamaan. Näitä ovat EU:n kilpailukyvyn lisääminen, yhteenkuuluvuuden vahvistaminen, EU:n kehittäminen turvalliseksi alueeksi, missä vapaus, turvallisuus ja oikeus on taattu kaikille, konkreettisten tulevaisuudennäkymien tarjoaminen nuorille niin koulutuksessa kuin työelämässä, muuttoliike- ja pakolaiskriisin ratkaiseminen, Schengen-alueen turvaaminen, ilmastonmuutoksen torjuminen ja selviytymis- ja palautumiskyky katastrofitilanteissa, vähähiilisen talouden edistäminen ja energiaunionin tukeminen, unionin roolin vahvistaminen keskeisenä globaalina toimijana erityisesti Agenda 2030 -toimintaohjelman kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä työttömyyden ja terrorismin torjuminen.

    7.

    korostamme EU:n sisämarkkinoiden neljän vapauden eli henkilöiden, palvelujen, tavaroiden ja pääoman vapaan liikkuvuuden olevan konkreettisia saavutuksia EU:n kansalaisten kannalta ja kuuluvan poliittisen Eurooppa-hankkeen välttämättömiin osatekijöihin. Ne ovat jakamaton kokonaisuus, jota ei voida tarkastella osina, jotta ei hämärrettäisi EU:n olemassaolon perustan muodostavia arvoja. Tuommekin esiin huolemme sen johdosta, että eräät jäsenvaltiot pyrkivät rajoittamaan näitä vapauksia, etenkin henkilöiden vapaata liikkuvuutta.

    8.

    vahvistamme kuitenkin, että ”sisämarkkinoiden” on myös taattava sosiaalinen edistyminen ja että keskeisiä taloudellisia vapauksia ja kilpailua koskevia sääntöjä ei voi asettaa perusoikeuksien edelle – alkaen syrjinnän, köyhyyden ja työttömyyden torjunnasta.

    9.

    katsomme, että Rooman sopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivä on hyödynnettävä tilaisuutena saada unionin kansalaiset osallistumaan suoraan, ajattelemaan kriittisesti ja osoittamaan aktiivista kiinnostusta, kun kyse on unionin tulevaisuuden muotoilusta. Tähän liittyy myös se, että päätökset tehdään hallintotasolla, joka on mahdollisimman lähellä heitä. Tällaisen prosessin olisi mielestämme oltava osallistava ja edustava siten, että kaikilla kansalaisilla on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua, antaa oma panoksensa ja sitoutua unioniin. Paikallis- ja alueviranomaisilla on sinänsä parhaat mahdolliset edellytykset viedä tätä prosessia eteenpäin ja auttaa tekemään kansalaisten Euroopasta totta.

    10.

    katsomme erityisesti, että on tärkeää saada tarkka kuva yhtäältä siitä, mitä kansalaiset odottavat ja toivovat EU:lta, ja toisaalta siitä, mikä heitä askarruttaa ja turhauttaa. Suhtaudummekin myönteisesti Euroopan unionin kansalaisuutta vuonna 2017 koskevaan katsaukseen, joka perustuu kansalaisilta kyselytutkimuksissa ja julkisissa kuulemismenettelyissä saatuihin tietoihin. Katsaus on kolmas laatuaan.

    11.

    tähdennämme näin ollen, että EU:n

    on kyettävä puuttumaan epätasapuoliseen vaikutukseen, joka globalisaatiolla on eurooppalaisten elämään, vahvistamalla sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, taloudelliseen voimaan ja solidaarisuuteen perustuvan Euroopan periaatteita;

    olisi saatava jäsenvaltioilta valtuudet toimia yhdessä paikallis- ja alueviranomaisten kanssa suurten haasteiden koetellessa yhteiskuntaa ja kansalaisia ja että sille olisi myös osoitettava tähän asianmukaiset hallinnointivälineet ja riittävät rahoitusvarat;

    on varmistettava hajautettu lähestymistapa viestinnässään ja tiedotettava toimintapolitiikoistaan ja prosesseistaan helposti ymmärrettävällä tavalla tuoden selkeästi esiin EU-tasolla tehtävien päätösten merkityksellisyyden EU:n eri osissa ruohonjuuritasolla vallitsevien olosuhteiden kannalta. Europe Direct -tiedotuspisteillä ja muilla paikallis- ja alueviranomaiset yhteen saattavilla eurooppalaisilla tiedotusverkostoilla on tässä yhteydessä ratkaiseva rooli;

    poliittisten tehtävien jaon on oltava nykyistä selkeämpi ja läpinäkyvämpi, minkä lisäksi EU:n on varmistettava toimielintensä vastuuvelvollisuus ja taattava kansalaisille päätöksentekoprosessiensa avoimuus, mikä saattaa merkitä tarvetta uudistaa perussopimuksia jälleen;

    olisi pohdittava institutionaalisia uudistuksia paikallis- ja alueviranomaisten osallisuuden vahvistamiseksi niin, että otetaan huomioon niiden lainsäädännöllinen rooli toissijaisuusperiaatteen toteuttamisessa sekä kansalaisten, alueiden, alue- ja paikallisyhteisöjen Euroopan alhaalta ylöspäin suuntautuvan demokraattisen hallinnon varmistamisessa.

    12.

    sitoudumme Euroopan unionin tulevaisuudesta piakkoin käytäviin poliittisiin keskusteluihin annettavan panoksen valmistelemiseksi

    käynnistämään laajan kansalaisvuoropuheluprosessin kuullaksemme suoraan tavallisten kansalaisten näkemyksiä, ehdotuksia ja huolenaiheita eri puolilta EU:ta. Vuoropuhelujen ohella järjestetään poliittisia kuulemismenettelyjä, joihin osallistuu paikallis- ja alueviranomaisten eurooppalaisia ja valtakunnallisia järjestöjä ja muita sidosryhmiä kaikista jäsenvaltioista tavoitteena kehittää konkreettisia innovatiivisia ja käytännöllisiä ratkaisuja edessä oleviin haasteisiin;

    jakamaan näiden rinnakkaisten prosessien tuloksista tietoa muille EU:n toimielimille, jotta voimme osaltamme edistää mahdollisen perussopimusten tarkistamista pohjustavan valmistelukunnan työskentelyä Euroopan unionin tulevaisuutta varten;

    edistämään tarmokkaammin EU:n kansalaisuuteen liittyviä oikeuksia ja yhteisiä arvojamme sekä kansalaisten osallistumista demokratian toteuttamiseen unionissa;

    tutkimaan tapoja tiivistää entisestään EU:n toimielinten, erityisesti Euroopan parlamentin, kanssa käytävää vuoropuhelua;

    syventämään vuoropuhelua ja keskustelua unionin toimielinten ja etenkin Euroopan parlamentin kanssa sellaisten aloitteiden kuin ”Euroopan unionin toiminnan parantaminen hyödyntämällä Lissabonin sopimuksen tarjoamia mahdollisuuksia” tai ”Euroopan unionin nykyisen toimielinrakenteen mahdolliset kehityskulut ja mukautukset” pohjalta, jotta alueiden komitealle voidaan esittää vieläkin aktiivisempaa ja tehokkaampaa roolia unionin lainsäädännön laadintavaiheessa.

    13.

    korostamme, että on tärkeää turvata nuorten oikeudet kaikkialla unionissa. Entistä helpommin saavutettavissa oleva EU edistää avointa vuoropuhelua kaikkia sukupolvia edustavien kansalaisten välillä. Rauhaa ja hyvinvointia koskevia perusperiaatteita ajatellen reagointikykyinen EU on nuorten odotusten mukainen.

    14.

    annamme komitean puheenjohtajan tehtäväksi toimittaa tämä päätöslauselma Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, komissiolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, jäsenvaltioiden ja alueiden parlamenteille ja hallituksille sekä paikallishallintotahoille.

    Bryssel 9. helmikuuta 2017.

    Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja

    Markku MARKKULA


    Top