Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0354

    Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Romanialle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeavan eritystoimenpiteen soveltamista annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/676/EU muuttamisesta

    COM/2016/0354 final - 2016/0163 (NLE)

    Bryssel 1.6.2016

    COM(2016) 354 final

    2016/0163(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

    luvan antamisesta Romanialle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeavan eritystoimenpiteen soveltamista annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/676/EU muuttamisesta


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun direktiivin 2006/112/EY, jäljempänä ’alv-direktiivi’, 395 artiklan 1 kohdan mukaan neuvosto voi yksimielisesti komission ehdotuksesta antaa jäsenvaltiolle luvan soveltaa kyseisestä direktiivistä poikkeavia erityistoimenpiteitä veronkannon yksinkertaistamiseksi tai tietyntyyppisten veropetosten taikka veron kiertämisen estämiseksi.

    Romania on pyytänyt kirjeessään, jonka komissio on kirjannut vastaanotetuksi 9. helmikuuta 2016, alv-direktiivin 193 artiklaa koskevan poikkeuksen voimassaolon pidentämistä, jotta se voisi soveltaa käännettyä verovelvollisuutta puutuotteisiin. Komissio antoi alv-direktiivin 395 artiklan 2 kohdan mukaisesti Romanian pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille 23. maaliskuuta 2016 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Romanialle 29. maaliskuuta 2016 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki pyynnön arviointia varten tarvittavat tiedot.

    Yleinen tausta

    Alv-direktiivin 193 artiklassa säädetään yleissääntönä, että tavaroita luovuttava tai palveluita suorittava verovelvollinen on tavallisesti velvollinen maksamaan arvonlisäveron.

    Romania pyysi vuonna 2009 alv-direktiivin 395 artiklan nojalla poikkeusta saadakseen soveltaa käännettyä verovelvollisuutta mm. puutuotteiden luovutuksiin. Tässä menettelyssä verovelvollisesta, jolle tavara luovutetaan, tulee arvonlisäverovelvollinen. Tällaisia puutuotteita ovat erityisesti kasvava puusto, pyöreä tai halkaistu muottipuutavara, polttopuu, sahateollisuuden tuotteet sekä täyssärmäinen puutavara tai puuhake ja raakapuu, jalostettu puu ja puutavara puolivalmisteena.

    Romanian pyyntö hyväksyttiin neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä 2010/583/EU 1 31. joulukuuta 2013 asti. Menettelyn soveltamista jatkettiin puutuotteiden osalta 31. joulukuuta 2016 asti neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä 2013/676/EU 2 .

    Romania on nyt jälleen pyytänyt voimassaolon jatkoa poikkeukselle, joka koskee käännetyn verovelvollisuuden soveltamista puutuotteiden luovutuksiin.

    Romania antoi toimenpiteen jatkamista koskevan pyynnön yhteydessä kertomuksen, jonka mukaan se, että vastaanottaja nimetään arvonlisäverovelvolliseksi edellä mainittujen puutuotteiden luovutuksissa, esti verovilppejä ja verojen kiertämistä tällä alalla, jolla toimii lukuisia pieniä jälleenmyyjiä ja välittäjiä, joiden valvominen on osoittautunut hankalaksi. Sen vuoksi toimenpiteen voimassaolon määräaikainen pidennys näyttää perustellulta, koska on ilmeistä, ettei toimenpiteellä ole ollut kielteistä vaikutusta vähittäiskaupan tasolla, muilla aloilla ja muissa jäsenvaltioissa tapahtuviin petoksiin.

    Mahdollisen poikkeuksen voimassaoloa olisi kuitenkin jatkettava vain määräajaksi, jotta voidaan arvioida, ovatko sen perusteena olevat edellytykset edelleen voimassa. Sen vuoksi ehdotetaan, että voimassaoloa jatketaan 31. joulukuuta 2019 asti ja että Romanian on annettava uudelleen toimenpiteen tehokkuuden tarkastelua ja puualan petosriskin arvioimista koskeva kertomus, mikäli Romania aikoo pyytää poikkeuksen voimassaolon jatkamista kyseistä määräaikaa pidemmälle.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Alv-direktiivin 395 artikla.

    Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

    Kun otetaan huomioon ehdotuksen perustana oleva alv-direktiivin säännös, ehdotus kuuluu unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Sen vuoksi toissijaisuusperiaatetta ei sovelleta.

    Suhteellisuusperiaate

    Päätös koskee jäsenvaltiolle sen omasta pyynnöstä annettavaa lupaa, eikä siihen liity velvollisuuksia.

    Koska poikkeuksen soveltamisala on rajallinen, erityistoimenpide on oikeassa suhteessa tavoitteeseen nähden eli siihen nähden, että tarkoituksena on estää tietyntyyppistä verovilppiä ja veron kiertämistä tietyllä alalla.

    Toimintatavan valinta

    Alv-direktiivin 395 artiklan mukaan yhteisistä arvonlisäverosäännöistä voidaan poiketa vain, jos neuvosto antaa siihen luvan komission ehdotuksesta tekemällään yksimielisellä päätöksellä. Neuvoston päätös on parhaiten soveltuva toimintatapa myös sen vuoksi, että se voidaan osoittaa yksittäisille jäsenvaltioille.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Sidosryhmien kuuleminen

    Tämä ehdotus perustuu Romanian esittämään pyyntöön ja koskee ainoastaan kyseistä jäsenvaltiota.

    Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

    Ulkopuolisia asiantuntijoita ei tarvittu.

    Vaikutustenarviointi

    Päätöksen tarkoituksena on estää tietyntyyppistä verovilppiä ja veron kiertämistä puualalla ja sillä voi sen vuoksi olla myönteinen vaikutus, koska sillä estetään jatkossakin puualalla aiemmin käytössä olleita petosjärjestelyjä. Toimenpiteen lakkauttaminen johtaisi Romanian mukaan välistämättä siihen, että tällaisia petosjärjestelyjä alkaisi esiintyä uudelleen.

    Koska poikkeuksen soveltamisala on suppea ja sen voimassaoloaika rajallinen, vaikutukset ovat kuitenkin vähäisiä.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ehdotuksella ei ole kielteisiä vaikutuksia EU:n talousarvioon.

    5.LISÄTIEDOT

    Ehdotus sisältää raukeamislausekkeen; sen voimassaolo päättyy ilman eri toimenpiteitä 31. joulukuuta 2019.

    2016/0163 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

    luvan antamisesta Romanialle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeavan eritystoimenpiteen soveltamista annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/676/EU muuttamisesta

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 3 ja erityisesti sen 395 artiklan,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Direktiivin 2006/112/EY 193 artiklassa säädetään, että tavaroita luovuttava tai palveluita suorittava verovelvollinen on pääsääntöisesti velvollinen maksamaan arvonlisäveron veroviranomaisille.

    (2)Romanialle annettiin ensin neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä 2010/583/EU 4 ja sen jälkeen neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä 2013/676/EU 5 lupa soveltaa poikkeavaa toimenpidettä, jotta vastaanottaja voidaan nimetä arvonlisäverovelvolliseksi tapauksissa, joissa verovelvolliset luovuttavat puutuotteita.

    (3)Romania pyysi kirjeessään, jonka komissio kirjasi saapuneeksi 9 päivänä helmikuuta 2016, lupaa jatkaa kyseisen toimenpiteen soveltamista 31 päivän joulukuuta 2016 jälkeen.

    (4)Komissio antoi 23 päivänä maaliskuuta 2016 päivätyllä kirjeellä Romanian esittämän pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille. Komissio ilmoitti Romanialle 29 päivänä maaliskuuta 2016 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki pyynnön arviointia varten tarvittavat tiedot.

    (5)Ennen kuin Romanialle annettiin lupa soveltaa käännettyä verovelvollisuutta puutuotteiden luovutuksiin, sillä oli ollut ongelmia puutavaramarkkinoilla markkinoiden luonteen ja kyseisillä markkinoilla toimivien yritysten vuoksi. Romania esitti toimenpiteen voimassaolon pidennyspyynnön yhteydessä kertomuksen, jonka mukaan se, että vastaanottaja nimetään arvonlisäverovelvolliseksi, esti verovilppiä ja veron kiertämistä tällä alalla, minkä vuoksi toimenpide on edelleen perusteltu.

    (6)Toimenpide on oikeasuhteinen tavoiteltuihin päämääriin nähden, sillä sitä ei ole tarkoitettu sovellettavaksi yleisesti vaan ainoastaan tarkasti määritettyihin toimintoihin alalla, jolla verovilppi ja veron kiertäminen ovat suuri ongelma.

    (7)Toimenpiteellä ei komission mielestä pitäisi olla kielteistä vaikutusta petosten estämiseen vähittäiskaupan tasolla eikä muilla aloilla tai muissa jäsenvaltioissa.

    (8)Luvan olisi oltava voimassa rajoitetun ajan 31 päivään joulukuuta 2019 asti.

    (9)Jos Romania katsoo, että luvan voimassaolon jatkaminen vielä vuoden 2019 jälkeen on tarpeen, uusi kertomus ja voimassaolon jatkamista koskeva pyyntö olisi toimitettava komissiolle viimeistään 1 päivänä huhtikuuta 2019.

    (10)Poikkeustoimenpide ei vaikuta kielteisesti arvonlisäverosta kertyviin unionin omiin varoihin.

    (11)Sen vuoksi täytäntöönpanopäätöstä 2013/676/EU olisi muutettava,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan täytäntöönpanopäätös 2013/676/EU seuraavasti:

    a) korvataan 1 artiklassa päivämäärä ”31 päivään joulukuuta 2016” päivämäärällä ”31 päivään joulukuuta 2019”;

    b) korvataan 3 artiklassa päivämäärä ”1 päivänä huhtikuuta 2016” päivämäärällä ”1 päivänä huhtikuuta 2019”.

    2 artikla

    Tämä päätös on osoitettu Romanialle.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1) Neuvoston täytäntöönpanopäätös 2010/583/EU, annettu 27 päivänä syyskuuta 2010, luvan antamisesta Romanialle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 256, 30.9.2010, s. 27).
    (2) Neuvoston täytäntöönpanopäätös 2013/676/EU, annettu 15 päivänä marraskuuta 2013, luvan antamisesta Romanialle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 316, 27.11.2013, s. 31).
    (3) EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
    (4) Neuvoston täytäntöönpanopäätös 2010/583/EU, annettu 27 päivänä syyskuuta 2010, Romanialle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 256, 30.9.2010, s. 27).
    (5) Neuvoston täytäntöönpanopäätös 2013/676/EU, annettu 15 päivänä marraskuuta 2013, luvan antamisesta Romanialle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 316, 27.11.2013, s. 31).
    Top