EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0558

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE tuotantoeläinten suojelusta annetun neuvoston direktiivin 98/58/EY täytäntöönpanosta

COM/2016/0558 final

Bryssel 8.9.2016

COM(2016) 558 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

tuotantoeläinten suojelusta annetun neuvoston direktiivin 98/58/EY täytäntöönpanosta


KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

tuotantoeläinten suojelusta annetun neuvoston direktiivin 98/58/EY täytäntöönpanosta

1    Johdanto

Direktiivin 98/58/EY 5 artiklan 2 kohdan mukaisesti komission on annettava neuvostolle kertomus direktiivin täytäntöönpanon jälkeen jäsenvaltioissa saaduista kokemuksista.

Komission päätöksessä 2006/778/EY 1 vahvistetaan säännökset tiettyjen tuotantoeläintilojen tarkastusten aikana kerättäviä tietoja koskevista vähimmäisvaatimuksista. Sen liitteenä olevat vaatimustaulukot on tarkastettava vaatimustenvastaisuuksien varalta. Tämän päätöksen mukaisesti jäsenvaltioiden on tullut toimittaa komissiolle vuosikertomukset vuoden 2009 kesäkuusta alkaen. Lisäksi päätöksen johdanto-osan 9 kappaleessa ilmoitetaan, että ”tietojen keruu eläinten hyvinvointia koskevista tarkastuksista on tärkeää, jotta voidaan arvioida alaa koskevan yhteisön politiikan vaikutukset”.

EU:n eläinten hyvinvointia koskeva strategia vuosille 2012-2015 2 pitää EU:n lainsäädännön puutteellista toimeenpanoa yhtenä tärkeimmistä eläinten hyvinvointiin vaikuttavista ongelmista. Sen lisäksi tämä kertomus neuvostolle tuotantoeläinten suojelusta 3 20 päivänä heinäkuuta 1998 annetun neuvoston direktiivin 98/58/EY täytäntöönpanosta antaa hyödyllisiä toimeenpanoon liittyviä tietoja.

2    Menetelmät

Kertomus kattaa 1. tammikuuta 2011 ja 31. joulukuuta 2014 välisen jakson.

Tämän kertomuksen laatimisessa on käytetty kolmea tietolähdettä:

Ensinnäkin tietoja on saatu komission kertomuksista, jotka sisältävät komission jäsenvaltioissa suorittamien tarkastusten tuloksia. Kertomukset ovat pääasiassa vuosilta 2011–2013, koska kyseisinä vuosina suoritetut tarkastukset kohdistuivat erityisesti maatilojen tilanteeseen (katso liitteen I taulukko 1).

Toiseksi, jokaisen jäsenvaltion on varmistettava, että eläinten hyvinvointitarkastukset suoritetaan asetuksessa (EY) N:o 882/2004 4 annettujen virallisen valvonnan sääntöjen mukaisesti. Kansallisten toimivaltaisten viranomaisten vastuulla on se, että näiden tarkastusten tulokset raportoidaan vuosittain komissiolle. Komissio on käyttänyt jäsenvaltioiden 5 vuosilta 2013 ja 2014 toimittamia tietoja, koska nämä tiedot kuvastavat viimeaikaista tilannetta. Katsaus tarkastettavien tilojen määrästä ja tarkastettujen tilojen prosenttiosuuksista on esitetty liitteen I taulukossa 2.

Lopuksi, komissio saa ajoittain kanteluita 6 , jotka koskevat väitettyä Euroopan unionin lain noudattamatta jättämistä yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa. Nämä kantelut voivat myös tarjota arvokasta näkemystä aloista, joilla kansalaiset ovat havainneet puutteita toimeenpanossa.

3    Havainnot

3.1    Valvonta- ja tarkastusjärjestelmä

Komission tarkastukset osoittavat, että jäsenvaltiot ovat ottaneet käyttöön riskeihin perustuvan järjestelmän tarkastettavien tilojen valitsemiseen. Merkittävä syy riskeihin perustuvien eläinten hyvinvointitarkastusten suorittamiseen tiloilla oli asetus 882/2004 virallisista tarkastuksista ja maatilojen tilatukia koskevien täydentävien ehtojen valvonnasta 7 .

Useat jäsenvaltiot antavat yksityiskohtaiset kuvaukset tarkastettavien tilojen valintajärjestelmästään, mikä myös vahvistaa riskeihin perustuvan lähestymistavan soveltamisen. Tämän lisäksi EU:n lainsäädännössä edellytetään, että tarkastusten absoluuttisen määrän on 8 oltava oikeassa suhteessa tuotannon laajuuteen ja eläinten määrään nähden.

Tämän lisäksi jäsenvaltioiden on noudatettava tarkastusten yhteydessä annettuja suosituksia. Komissio totesi tarkastuksissaan, että kansalliset viranomaiset ryhtyivät toimiin kaikissa tapauksissa. Se kuitenkin havaitsi myös, että toimenpiteet vaatimusten noudattamiseksi olivat riittämättömät kolmessa jäsenvaltiossa. Kahdessa jäsenvaltiossa tämän havaittiin johtuvan varoittavien seuraamusten puutteesta, kun taas yksi jäsenvaltio ei ollut seurannut tapausta asianmukaisella tavalla.

3.2    Erot jäsenvaltioiden raportoinnissa

Huomattavat erot jäsenvaltioiden raportoinnissa hankaloittavat yleisesti ottaen tietojen tulkintaa ja vertailua.

Verkkolomake suunniteltiin vuonna 2012 päätöksen 2006/778/EY taulukoiden pohjalta, ja jäsenvaltiot ovat käyttäneet sitä vuosina 2013 ja 2014. Tämän verkkolomakkeen avulla komissio on voinut analysoida raportoidut luvut tehokkaammin. Joitakin epäjohdonmukaisuuksia on kuitenkin yhä. Tämä koskee erityisesti kotieläiminä pidettyjä kanalintuja. ”Kotieläiminä pidetyt kanalinnut” 9 käsite on määritelty siten, että kyseinen sarake on tarkoitettu ainoastaan lihantuotantoa varten pidettäville kanoille (broilerit). Useat jäsenvaltiot ovat kuitenkin sisällyttäneet pienten kananmunantuottajien luvut 10 kotieläiminä pidettyjen kanalintujen sarakkeeseen. Tämän vuoksi on mahdotonta tietää koskevatko tulokset broileritiloja vai kananmunantuottajia.

Sama ongelma ilmenee myös luokassa ”nautakarja”, joka sisältää sekä naudanlihan- että maidontuotantojärjestelmät. Ottaen huomioon, että näiden alojen väliset riskit eläinten hyvinvoinnille ovat erilaisia, tiedot olisi hyödyllistä analysoida erikseen.

3.3 Tekniset havainnot

Ensinnäkin, jotta havaintojen voidaan katsoa edustavan tuotantojärjestelmää, tarkastettavien tilojen prosenttiosuuden on oltava riittävän suuri tilojen kokonaismäärään nähden (katso liitteen I kuva 1). Ainoastaan yhdessä tapauksessa komission asiantuntijat toivat esille, että tarkastettujen laitosten määrä oli melko alhainen tuotannon laajuuteen nähden. Komissio ei raportoinut puutteellisuuksista tilojen riskeihin perustuvaan valintaan liittyen.

On syytä huomauttaa, että tarkastettujen tilojen määrä oli erityisen suuri sekä munivien kanojen että emakkojen osalta vuosina 2013 ja 2014. Tämä voi johtua varustelemattomien häkkien käyttökiellosta munivien kanojen kasvatuksessa (2012) ja emakoiden ryhmäkarsinoiden käyttöön otosta (2013) ja näihin liittyvien vaatimusten täysimääräisen noudattamisen varmistamisesta.

Toisekseen sääntöjenvastaisuustapausten määrän osalta on huomioitava, että ne sisältävät kaiken tyyppiset EU-lainsäädännön rikkomiset, vähäiset rikkomiset mukaan lukien. Taulukon 3 luokat A ja B kattavat sääntöjenvastaiset hallinnolliset toimenpiteet, joiden seurauksena ongelma pyydetään korjaamaan joko kolmen kuukauden tai joskus pidemmän ajan kuluessa. Luokka C kattaa vakavammat rikkomiset, jotka johtavat välittömästi hallinnollisiin tai rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Esimerkiksi vuonna 2014 ainoastaan 8,1 prosenttia kotieläiminä pidettyjä kanalintuja kasvattavien tilojen rikkomisista olivat välittömiin toimenpiteisiin johtavia vakavia rikkomisia.

Lopuksi on tärkeää ottaa huomioon, että riskeihin perustuvaa lähestymistapaa noudatettaessa tarkastukset kohdistuvat erityisesti tiloihin, joilla rikkomiset ovat kaikkein todennäköisimpiä. Tämän seurauksena rikkomisten määrän nousu ei välttämättä tarkoita hyvinvoinnin heikentymistä. Tämän lisäksi riskeihin perustuvan lähestymistavan tarkoituksena on yleisesti ottaen eläinten hyvinvointiin liittyvien ongelmien nopeampi korjaaminen ja olosuhteiden parantaminen.

Ottaen huomioon menetelmiin liittyvät puutteet, tulokset ovat seuraavanlaiset:

Komission tarkastukset

Vuosina 2011–13 18 komission tarkastusta kattoi munivat kanat (13) ja/tai emakot (8). Näiden tarkastusten tulokset antavat hyvän kuvan tilanteesta ennen muniville kanoille tarkoitettujen varustelemattomien häkkien käyttökieltoa ja siirtymistä emakoiden ryhmäkarsinoiden käyttöön.

Useimmissa jäsenvaltioissa sikojen kasvatukseen liittyvissä tarkastuksissa komission asiantuntijat raportoivat myös vaatimustenvastaisuuksia koskettelumateriaalin saatavuuden ja häntien typistämisen estämisen osalta. Näiden jäsenvaltioiden tulokset ovat hyvin vaihtelevia. Joissakin niistä rutiininomaisten hännänkatkaisujen estämiseen ja koskettelumateriaalin saatavuuteen liittyvien toimenpiteiden havaittiin olevan hyvin vähäisiä.

Toimivaltaiset viranomaiset olivat usein innottomia vaatimaan muita toimenpiteitä, kuten esimerkiksi muutoksia ympäristöolosuhteisiin tai hallintojärjestelmiin. Tämän lisäksi useimpien jäsenvaltioiden viranomaiset hyväksyivät soveltumattomia materiaaleja, kuten esimerkiksi metalliketjut, ja katsoivat toisaalta soveltuvien materiaalien olevan soveltumattomia esimerkiksi viemärijärjestelmien kanssa.

Neljä jäsenvaltiota oli antanut ohjeita tai ryhtynyt toimenpiteisiin vaatimustenvastaisuuksien vähentämiseksi. Tarkastuksissa tuli lisäksi esille, että jäsenvaltioiden viranomaisilla ei usein ollut riittävää asiantuntemusta vaatimusten tulkitsemiseen koskettelumateriaalin saatavuuden sekä ennen rutiininomaisen häntien typistämisen hyväksymistä vaadittavien hallintoon ja ympäristöön liittyvien muutosten osalta.

Komissio suoritti myös 9 tarkastusta vuonna 2014 11 , joissa havaittiin, että teurastamoilta saatuja tietoja käytettiin kotieläiminä pidettyjä kanoja/broilereita kasvattavien tilojen hyvinvoinnin arvioinnissa. Kuitenkin ainoastaan kolme tarkastettua jäsenvaltiota itse asiassa käytti näitä tietoja tilojen tarkastamiseen. Muissa jäsenvaltioissa vakavia vaurioita havaittiin teurastuksien yhteydessä säännöllisesti, mutta palautetta annettiin vain vähän tilojen tarkastuksia suorittaville tahoille.

Jäsenvaltioiden kertomukset

Tiedot jäsenvaltioiden raportoimista rikkomisista EU:n eläinten hyvinvointia koskevien sääntöjen piiriin kuuluvien tuotantoeläinlajien osalta on annettu liitteen I taulukossa 3.

Tietojen kirjaaminen” on yksi luokista, jossa ilmenee paljon vaatimustenvastaisuuksia lähes kaikissa tuotantoeläinlajeissa. Tämä luokka koskee karjankasvattajien noudattamaa puutteellista lääkehoitojen ja kuolemien jäljitettävyyttä, ja kyseessä on tärkeä tietolähde.

Itse eläimeen vaikuttavien vaatimusten osalta, yleisin kielteinen havainto koskee ”rakennuksia ja eläinsuojia”. Rakennusten, lattioiden ja varustusten virheellinen suunnittelu kuuluvat tämän otsakkeen alle. Tämä sisältää myös rakennuksen/karsinan/häkin sisällä olevat varusteet sekä järjestelmien virheellisen käytön, jota on esimerkiksi puutteellinen tuuletus tai valaistus.

Muut havaitut pääasialliset vaatimustenvastaisuustyypit vaihtelevat tuotantoeläinlajien mukaan. Vasikoiden osalta ne koskevat ”liikkumisvapautta”, mikä pitää sisällään eläimen mahdollisuuden liikkua sekä eläimen kytkettynä pitämistä koskevat säännöt, kun taas kotieläiminä pidettyjen kanojen osalta ne koskevat säännöllisiä ”automaattisten ja mekaanisten laitteiden” toiminnan tarkastuksia. ”Rehuun, veteen ja muihin aineisiin” liittyvät ongelmat olivat melko yleisiä munivien ulkokanojen, nautojen, lampaiden ja vuohien osalta. Tämä viimeinen aihepiiri pitää sisällään itse ruokavalion, eläinten pääsyn rehuun ja veteen samoin kuin automaattisten syöttö- ja juottolaitteiden tarkastukset.

Jäsenvaltioiden kertomukset osoittavat, että sikojen ja koskettelumateriaaliin saatavuuden osalta vaatimustenvastaisuuksien taso oli 8,4 prosenttia vuonna 2013. Leikkaamisten (ts. hännän katkaisu mutta myös kastrointi ja hampaiden katkaiseminen) osalta jäsenvaltioiden rekisteröimä vaatimustenvastaisuusaste oli 2,2 prosenttia.

Kantelut

Vuosina 2013 ja 2014 komissio kirjasi kahdeksan jäsenvaltioiden sikojen koskettelumateriaalin saatavuuden laiminlyömistä ja rutiininomaista häntien leikkaamista koskevaa kantelua. Nämä kantelut vastaavat komission tarkastusten havaintoja. Näistä tapauksista viisi on tähän mennessä käsitelty loppuun. Tällä välin komissio on antanut aiheeseen liittyviä ohjeita 12 .

Vaikka kanteluita on tehty muidenkin eläinten hyvinvointia koskevien asioiden osalta, liittyen esimerkiksi hanhenmaksan tuotantoon, kuljetuksiin ja teurastuksen aikaiseen hyvinvointiin, luvut pysyvät alhaisina jokaisen aihealueen osalta. Kaikki kantelut on arvioitu huolellisesti, ja on todettu, että yhdessäkään tapauksista ei ole ollut riittäviä perusteita ryhtyä toimenpiteisiin. Näin ollen suurin osa tapauksista on käsitelty loppuun.

4    Päätelmät

Tuotantoeläinten suojelusta annetun neuvoston direktiivin 98/58/EY yleiset periaatteet ja säännökset ovat edistäneet yhteisten puitteiden luomista tuotantoeläinten hyvinvoinnille EU:ssa. Direktiivi on myös auttanut jäsenvaltioita varmistamaan, että lainsäädäntö pannaan asianmukaisesti täytäntöön ja että sen noudattamista valvotaan. Ratkaisevaa on, että jäsenvaltioiden on toimitettava vuosittain kertomukset eläinten hyvinvointia koskevien sääntöjen soveltamiseen liittyvien tarkastusten tuloksista ja nimettävä uusia tavoitteita täytäntöönpanon parantamiseksi, mikä on johtanut hyvinvointiin liittyvien kysymysten priorisointiin. Kertomuksista käy ilmi, että jäsenvaltiot työskentelevät systemaattisesti havaittujen vaatimustenvastaisuuksien korjaamiseksi ja EU:n eläinten hyvinvointia koskevien sääntöjen täytäntöönpanemiseksi. Aikaisemman komission kertomuksen luvut vuodelta 2006 13 samoin kuin jäsenvaltioiden vuosille 2013 ja 2014 raportoimat luvut vahvistavat tämän. Sääntöjä noudattavien tilojen määrä on kohonnut merkittävästi.

Toimenpiteet, joihin komissio on ryhtynyt kahden viimeisimmän käyttöön otetun toimenpiteen osalta – munivien kanojen varustelemattomien häkkien kieltäminen (2012) ja emakoiden yksittäiskarsinoiden käyttökielto (2013) – kannustaakseen jäsenvaltioita saattamaan voimaan nämä kiellot, ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Tällä hetkellä komission käytössä olevien tietojen mukaan kaikki jäsenvaltiot noudattavat sääntöjä ja käyttävät muniville kanoille joko varusteltuja häkkejä tai vaihtoehtoisia järjestelmiä. Emakoiden ryhmäkarsinoiden osalta 25 jäsenvaltiota noudattaa vaatimuksia ja kolme on ilmoittanut sääntöjen täysimääräisen noudattamisen. Komissio on parhaillaan tarkastamassa väitteiden tueksi toimitettuja asiakirjoja.

Useimmissa tapauksissa tiedot osoittavat hienoisia parannuksia vuosien 2013 ja 2014 välillä. Esimerkiksi kotieläiminä pidettyihin kanoihin ja ”automaattisiin ja mekaanisiin laitteisiin” koskevaan vaatimukseen liittyvä rekisteröity vaatimustenmukaisuus parani 82,1 prosentista 86,4 prosenttiin. Myös ”tietojen kirjaaminen” ja ”rakennukset ja eläinsuojat” -kohdissa raportoitiin yleinen parannus vuosien 2013 ja 2014 välillä suurimmalle osalle eläinlajeista ja tuotantojärjestelmistä. Suurin osa jäsenvaltioista, jotka toimittivat tuloksistaan analyysin, ilmoittivat myös, että yleinen kehityssuunta on kohti parempaa. Jotkin myös nostivat esille, että vaatimustenvastaisuus johtuu usein puutteellisista tiedoista ja ovat tämän vuoksi lisänneet tulevan vuoden toimintasuunnitelmiinsa koulutustoimia.

Komission saman ajanjakson aikana totuttamat tarkastukset tukevat näitä yleisiä parannuksia. Niistä käy ilmi, että jäsenvaltiot ovat noudattaneet suosituksia ja että tilanne on parantunut aiempiin tarkastuksiin nähden.

Jäsenvaltioiden kanssa on kuitenkin edelleen tehtävä töitä eläinten hyvinvointia koskevien sääntöjen noudattamisen raportointitapojen parantamiseksi. Esimerkiksi komission antaman päätöksen 2006/778/EY jälkeen on hyväksytty muita eläinten hyvinvointia koskevia oikeudellisia vaatimuksia 14 . Näitä myöhemmin käyttöön otettuja lainsäädännöllisiä muutoksia ei ole otettu huomioon nykyisissä raportointivaatimuksissa. Onkin pohdittava, kuinka näitä lisätietoja ryhdytään soveltamaan yhdenmukaisesti niin, että hallinnollinen taakka säilyy mahdollisimman pienenä.

Lopuksi kerätyt tiedot osoittavat selvästi, että tarvitaan parempi yhteinen käsitys olemassa olevista eläinten hyvinvointia koskevista säännöistä sekä niiden noudattamisesta ja täytäntöönpanosta. Tämä pätee erityisesti tiettyihin sikojen hyvinvointia koskeviin oikeudellisiin vaatimuksiin. Jäsenvaltioiden tiedot vuosilta 2013 ja 2014 osoittavat, että kirjattujen rikkomisten määrä kasvoi vain hieman koskettelumateriaalin saatavuuden osalta ja että rikkomiset sikojen häntien typistämisen osalta vähenivät. Tiedot ovat ristiriidassa komission tarkastuskertomusten kanssa, joista ilmenee paljon suurempi rikkomisten määrä näiden kahden vaatimuksen osalta useimmissa tarkastetuissa jäsenvaltioissa. Tämän lisäksi näitä asioita koskevien valitusten määrä näyttää osoittavan lisääntynyttä tietoisuutta EU:n kansalaisten keskuudessa ja kiinnostusta sikojen hyvinvointia kohtaan. Jäsenvaltioiden raportoimat alhaisemmat luvut voivat johtua siitä, että vaatimustenvastaisuuksia ei tunnisteta. Komission tarkastukset osoittivat, että häntien typistämisen osalta jäsenvaltiot katsoivat noudattavansa unionin lainsäädäntöä. Aihetta koskevaa työtä onkin tehty useiden vuosien ajan tiedon lisäämiseksi ja asenteiden muuttamiseksi. Maaliskuun 8 päivänä 2016 annetussa komission suosituksessa (EU) 2016/336 otettiin käyttöön hännänpurennan vähentämisen kannalta merkityksellisiä parametreja ja lueteltiin optimaalisen virikemateriaalin ominaisuudet. Liitteenä olevassa komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa jäsenvaltioille on annettu lisätietoja aiheesta samoin kuin välineitä ja indikaattoreita, joita voidaan käyttää maatilojen tilanteen arviointiin.

Komissio tulee jatkamaan ainakin neuvoston direktiivin 98/58/EY täytäntöönpanon valvontaa. Annettujen toimintasuunnitelmien ja kommenttien perusteella on kuitenkin ilmeistä, että jäsenvaltiot käyttävät useita välineitä täytäntöönpanon parantamiseksi tällä alueella. Tämän ohella komissio katsoo, että on tärkeää kehittää edelleen sidosryhmien vuoropuheluja erityisten aloitteiden ja projektien tukemiseksi, jotka voivat hyödyttää kaikkia osapuolia sekä taloudelliselta että eläinten hyvinvoinnin kannalta. Tätä taustaa vasten komissio suunnittelee parhaillaan järjestelmällisempiä ja näkyvämpiä muotoja tälle vuoropuhelulle, jotta kaikki asianomaiset osapuolet (eläinsuojelujärjestöt, tieteilijät, eläinlääkärit, maanviljelijät, elintarvikkeiden jalostajat ja jälleenmyyjät, etc.) voivat ilmaista huolensa sekä jakaa tietoja ja resursseja yhteisten toimien luomiseksi.

Lisäksi virallista valvontaa koskevan komission ehdotuksen 15 hyväksyminen antaa mahdollisuuden eläinten hyvinvoinnin viitekeskusten eurooppalaisen verkon perustamiselle, mikä voisi tuoda lisäparannuksia paremman teknisen ja tieteellisen asiantuntemuksen laatimisen ja vaihtamisen muodossa.

Liite I

Taulukko 1

Luettelo komission tarkastuksista 2010–2014

Jäsenvaltio

Kertomuksen numero

Eläinten hyvinvointitarkastuksen aihe

Päivämäärä

Malta

2010-8386

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, vasikat, siat, 2006/778)

Tammikuu 2010

Luxemburg

2010-8385

maatilat ja kuljetus (98/58, 2006/778, munivat kanat, siat)

Tammikuu 2010

Ranska

2010-8390

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, siat, 2006/778)

Helmikuu 2010

Puola

2010-8387

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, siat)

Helmikuu–maaliskuu 2010

Italia

2010-8388

maatilat ja kuljetus (98/58, munivat kanat, siat)

Maaliskuu 2010

Romania

2010-8389

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, siat)

Huhtikuu 2010

Bulgaria

2010-8383

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, siat)

Huhtikuu 2010

Tšekki

2010-8384

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, siat)

Kesäkuu 2010

Ruotsi

2010-8391

maatilat ja kuljetus (2006/778, munivat kanat, siat)

Lokakuu 2010

Tanska

2010-8392

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, siat)

Marraskuu 2010

Itävalta

2011-6096

maatilat ja kuljetus (98/58, munivat kanat, siat, broilerit)

Tammikuu 2011

Portugali

2011-6052

maatilat ja kuljetus (broilerit, munivat kanat, vasikat, siat)

Toukokuu 2011

Puola

2011-6049

maatilat ja kuljetus (98/58, munivat kanat, siat, broilerit)

Toukokuu - kesäkuu 2011 

Belgia

2011-6039

maatilat ja kuljetus (98/58, munivat kanat, siat, broilerit)

Kesäkuu–heinäkuu 2011

Unkari

2011-6045

maatilat ja kuljetus (98/58, munivat kanat, broilerit, siat, Euroopan neuvosto hanhet)

Syyskuu 2011

Slovakia

2011-6053

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, broilerit, siat)

Syyskuu 2011

Italia

2011-6048

maatilat ja kuljetus (98/58, munivat kanat, siat, broilerit)

Marraskuu 2011

Irlanti

2012-6379

munivat kanat tiloilla

Maaliskuu 2012

Slovenia

2012-6375

maatilat ja kuljetus (98/58, munivat kanat, siat, broilerit)

Huhtikuu 2012

Alankomaat

2012-6376

maatilat ja kuljetus (98/58, munivat kanat, siat, broilerit, Euroopan neuvosto nautakarja)

Toukokuu 2012

Bulgaria

2012-6454

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, broilerit, siat)

Kesäkuu 2012

Latvia

2012-6525

maatilat ja kuljetus (98/58, 2006/778, munivat kanat, siat, broilerit, vasikat, Euroopan neuvosto nautakarja, Euroopan neuvosto turkistarhat)

Lokakuu 2012

Liettua

2012-6526

maatilat ja kuljetus (98/58, siat, broilerit, Euroopan neuvosto turkistarhat)

Marraskuu 2012

Ranska

2012-6446

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, siat, broilerit, Euroopan neuvosto myskisorsat)

Marraskuu 2012

Romania

2012-6374

maatilat ja kuljetus (munivat kanat, siat, broilerit, Euroopan neuvosto kalkkunat, Euroopan neuvosto ankat)

Marraskuu 2012

Yhdistynyt kuningaskunta

2013-6822

tärkeimmät tuotantoeläinlajit ja lihantuotantoa varten pidettävät kanat (broilerit, Euroopan neuvosto kalkkunat)

Helmikuu–maaliskuu 2013

Tanska

2013-6807

tärkeimmät tuotantoeläinlajit ja lihantuotantoa varten pidettävät kanat (broilerit, Euroopan neuvosto turkiseläimet, Euroopan neuvosto nautakarja)

Lokakuu 2013

Itävalta

2013-6805

tärkeimmät tuotantoeläinlajit – Euroopan neuvoston vaatimukset (2006/778, Euroopan neuvosto nautakarja, Euroopan neuvosto kalkkunat, Euroopan neuvosto hanhet)

Marraskuu 2013



Taulukko 2

Yhteenveto jäsenvaltioiden kertomuksista vuosilta 2013 – 2014, lajikohtainen

2013

Luokan kuvaus

 

Munivat ulkokanat

 

Munivat lattiakanat

 

Munivat varusteltujen häkkien kanat

 

Kalkkunat

 

Kotieläimenä pidettävät kanalinnut

 

Ankat

 

Hanhet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarkastusten piiriin kuuluvat tuotantotilat

 

6 731

 

3 490

 

3 236

 

19 768

 

111 115

 

29 877

 

13 553

 

Tarkastetut tuotantotilat

 

20,1 %

 

33,6 %

 

40 %

 

5,1 %

 

5,3 %

 

2,8 %

 

5,6 %

 

Tuotantotilat, joilla ei vaatimustenvastaisuuksia

 

89,8 %

 

89,4 %

 

87,5 %

 

90,7 %

 

82,7 %

 

89,9 %

 

89 %

 

Täydellinen noudattamatta jättäminen Luokka

 

198

 

189

 

224

 

122

 

1275

 

132

 

127

 

Luokan kuvaus

 

Sileälastaiset linnut

 

Siat

 

Nautakarja (ei vasikat)

 

Vasikat

 

Lampaat

 

Vuohet

 

Turkiseläimet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarkastusten piiriin kuuluvat tuotantotilat

788

685 660

1 503 586

942 407

549 713

186 632

3 956

Tarkastetut tuotantotilat

13,5 %

4,3 %

4,5 %

4,1 %

3 %

2,5 %

28,8 %

Tuotantotilat, joilla ei vaatimustenvastaisuuksia

90,6 %

80,8 %

86,2 %

87,2 %

86,4 %

80,7 %

85,1 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014

Luokan kuvaus

 

Munivat ulkokanat

 

Munivat lattiakanat

 

Munivat varusteltujen häkkien kanat

 

Kalkkunat

 

Kotieläimenä pidettävät kanalinnut

 

Ankat

 

Hanhet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarkastusten piiriin kuuluvat tuotantotilat

 

12 099

 

12 772

 

3 565

 

26 395

 

183 920

 

75 420

 

37 241

Tarkastetut tuotantotilat

 

17,3 %

 

16 %

 

40,5 %

 

5,6 %

 

4,1 %

 

1,9 %

 

3,3 %

Tuotantotilat, joilla ei vaatimustenvastaisuuksia

 

91,8 %

 

92,3 %

 

86,4 %

 

88,4 %

 

83,5 %

 

91,5 %

 

90,7 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luokan kuvaus

 

Sileälastaiset linnut

 

Siat

 

Nautakarja (ei vasikat)

 

Vasikat

 

Lampaat

 

Vuohet

 

Turkiseläimet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarkastusten piiriin kuuluvat tuotantotilat

1 716

 

767 042

 

1 626 413

 

978 358

 

653 721

 

235 205

4 317

Tarkastetut tuotantotilat

11,2 %

 

4,7 %

 

4,6 %

 

4,5 %

 

3,4 %

 

2,9 %

28,7 %

Tuotantotilat, joilla ei vaatimustenvastaisuuksia

92,2 %

 

82,2 %

 

86,6 %

 

84,7 %

 

89,5 %

 

81,4 %

85,6 %



Kuva 1

Tarkastettujen tuotantolaitosten osuus vuosina 2013 ja 2014



Taulukko 3

Tarkastuksen piiriin kuuluvien tuotantotilojen määrä jäsenvaltioissa ja vaatimustenvastaisuuksien prosenttiosuus vuosina 2013 ja 2014

- tärkeimmät tuotantolajit

2013

2014

2013

2014

2013

2014

2013

2014

Luokan kuvaus

 

Munivat ulkokanat

 

Munivat ulkokanat

 

Siat

 

Siat

 

Vasikat

 

Vasikat

 

Kotieläimenä pidettävät kanalinnut

 

Kotieläimenä pidettävät kanalinnut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarkastusten piiriin kuuluvat tuotantotilat

 

6 731

12 099

685 660

767 042

942 407

978 358

111 115

183 920

Tarkastetut tuotantotilat

 

20,1 %

 

17,3 %

 

4,3 %

 

4,7 %

 

4,1 %

 

4,5 %

 

5,3 %

 

4,1 %

Tuotantotilat, joilla ei vaatimustenvastaisuuksia

 

89,8 %

 

91,8 %

 

80,8 %

 

82,2 %

 

87,2 %

 

84,7 %

 

82,7 %

 

83,5 %

Vaatimustenvastaisuuksien määrä

 

 

 

 

 

 

 

Henkilöstö

 

5,6 %

 

5,6 %

 

2,9 %

 

3,1 %

 

2,4 %

 

2,3 %

 

14 %

 

10,5 %

Tarkastus

 

6,1 %

 

8,9 %

 

7,8 %

 

9,2 %

 

7,8 %

 

8,8 %

 

8,2 %

 

7,4 %

Tietojen säilyttäminen

 

22,7 %

 

27,1 %

 

15,5 %

 

13,5 %

 

17,4 %

 

12,8 %

 

44,5 %

 

30,5 %

Liikkumisvapaus

 

0,5 %

 

2,8 %

 

3 %

 

4,1 %

 

14,2 %

 

14,3 %

 

3,4 %

 

4,4 %

Tilaa koskevat vaatimukset

 

5,6 %

 

5,1 %

 

13 %

 

6,3 %

 

6,9 %

 

7 %

 

4 %

 

5,1 %

Rakennukset ja eläinsuojat

 

78,3 %

 

84,6 %

 

27,5 %

 

28,5 %

 

40,9 %

 

39,3 %

 

36,4 %

 

37,3 %

Vähimmäisvalaistus

 

2,5 %

 

3,3 %

 

5,5 %

 

8,8 %

 

1,9 %

 

2,8 %

 

0,8 %

 

2,7 %

Lattia-ala (siat)

 

0 %

 

0 %

 

8,8 %

 

9,3 %

 

0 %

 

0 %

 

0 %

 

0 %

Pääsy koskettelumateriaaliin (siat)

 

0 %

 

0 %

 

8,4 %

 

10 %

 

0 %

 

0 %

 

0 %

 

0 %

Automaattiset ja mekaaniset laitteet

 

6,6 %

 

5,6 %

 

4,7 %

 

4,2 %

 

3 %

 

3,3 %

 

17,9 %

 

14,6 %

Ravinto, vesi ja muut aineet

 

28,3 %

 

35 %

 

11,8 %

 

11,5 %

 

13,3 %

 

16,4 %

 

7,2 %

 

8,3 %

Hemoglobiini (vasikat)

 

0 %

 

0 %

 

0 %

 

0 %

 

0,4 %

 

0,5 %

 

0 %

 

0 %

Kuitupitoinen rehu (vasikat ja emakot)

 

0 %

 

0 %

 

0,2 %

 

0,2 %

 

0,2 %

 

1 %

 

0 %

 

0 %

Typistykset

 

0,5 %

 

1,9 %

 

2,2 %

 

1,8 %

 

0,3 %

 

0,3 %

 

0,8 %

 

0,4 %

Jalostusmenettelyt (ei munivat kanat)

 

0 %

 

0 %

 

2 %

 

1,3 %

 

1,1 %

 

1 %

 

11 %

 

7,1 %

Vaatimustenvastaisuusluokkien määrä

 

 

 

 

 

 

 

Luokka A

 

56,1 %

 

64 %

 

64,2 %

 

66,1 %

 

73,3 %

 

76,6 %

 

69,8 %

 

73,2 %

Luokka B

 

37,9 %

 

25,7 %

 

20,3 %

 

22,1 %

 

15,1 %

 

12,9 %

 

23,4 %

 

18,5 %

Luokka C

 

6,1 %

 

10,3 %

 

15,6 %

 

11,8 %

 

11,5 %

 

10,5 %

 

6,8 %

 

8,3 %



Liite II

Yleiskatsaus maatilojen tilannetta koskevaan eläinten hyvinvoinnista annettuun lainsäädäntöön

Neuvoston direktiivi 98/58/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, tuotantoeläinten suojelusta; EUVL L 221, 8.8.1998, s. 23

Neuvoston direktiivi 1999/74/EY, annettu 19 päivänä heinäkuuta 1999, munivien kanojen suojelun vähimmäisvaatimuksista; EUVL L 203, 3.8.1999, p. 53

Neuvoston direktiivi 2007/43/EY, annettu 28 päivänä kesäkuuta 2007, lihantuotantoa varten pidettävien kanojen suojelua koskevista vähimmäisvaatimuksista; EUVL L 182, 12.7.2007, s. 19

Neuvoston direktiivi 2008/119/EY, annettu 18 päivänä joulukuuta 2008, vasikoiden suojelun vähimmäisvaatimuksista (kodifioitu toisinto); EUVL L 10; 15.1.2009, s. 7

Neuvoston direktiivi 2008/120/EY, annettu 18 päivänä joulukuuta 2008, sikojen suojelun vähimmäisvaatimuksista (kodifioitu toisinto); EUVL L 47, 18.2.2009, s. 5

Komission direktiivi 2002/4/EY, annettu 30 päivänä tammikuuta 2002, neuvoston direktiivin 1999/74/EY soveltamisalaan kuuluvien munivien kanojen tuotantolaitosten rekisteröinnistä EYVL L 30, 31.1.2002, s. 44

Komission päätös 2006/778/EY, tehty 14 päivänä marraskuuta 2006, tiettyjen tuotantoeläintilojen tarkastusten aikana kerättäviä tietoja koskevista vähimmäisvaatimuksista; EUVL L 314, 15.11.2006, s. 39.

(1)

     Komission päätös 2006/778/EY, tehty 14 päivänä marraskuuta 2006, tiettyjen tuotantoeläintilojen tarkastusten aikana kerättäviä tietoja koskevista vähimmäisvaatimuksista (EUVL L 314, 15.11.2006, s. 39).

(2)

     COM(2012) 6 lopullinen/2.

(3)

     EYVL L 221, 8.8.1998, s. 23.

(4)

     Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 882/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, rehu- ja elintarvikelainsäädännön sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevien sääntöjen mukaisuuden varmistamiseksi suoritetusta virallisesta valvonnasta, EUVL L 165, 30.4.2004, s. 1.

(5)

     Jotkin näiden kertomusten tiedot on ekstrapoloitu ja ne on esitelty viitteessä I.

(6)

     Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille — Kantelijan asema unionin oikeuden soveltamista koskevissa asioissa -menettelyn päivittäminen, COM/2012/0154 lopullinen.

(7)

     Viljelijä voi saada suoria tukia, jos hän pitää maansa hyvässä maatalouskunnossa ja noudattaa asetuksessa vahvistettuja kansanterveyttä, eläinten ja kasvien terveyttä, ympäristöä ja eläinten hyvinvointia koskevia vaatimuksia. Näitä ehtoja kutsutaan täydentäviksi ehdoiksi.

(8)

     Direktiiveissä 2008/120/EY ja 2008/119/EY edellytetään, että tarkastusten ”on kunakin vuonna käsitettävä tilastollisesti edustava otos kunkin jäsenvaltion erilaisista tuotantojärjestelmistä”.

(9)

     Komission päätös 2006/778/EY, liite IV, taulukko 2: Kotieläiminä pidetyt kanalinnut -käsite tarkoittaa lajiin Gallus gallus kuuluvaa siipikarjaa, munivia kanoja lukuun ottamatta.

(10)

   Alle 350 kanaa.

(11)

     Tarkastuskertomusten viitenumerot: Espanja 7079, Yhdistynyt kuningaskunta 7080, Tanska 7061, Saksa 7073, Tšekin tasavalta 7060, Unkari 7072, Belgia 7059, Alankomaat 7078 ja Italia 7075.

(12)

     Komission suositus (EU) 2016/336, annettu 8 päivänä maaliskuuta 2016, sikojen suojelun vähimmäisvaatimuksista annetun neuvoston direktiivin 2008/120/EY soveltamisesta niiden toimenpiteiden osalta, joilla hännän typistämisen tarvetta voitaisiin vähentää, EUVL L 62, 9.3.2016, s. 20;    
SWD(2016) 49 lopullinen
http://ec.europa.eu/food/animals/welfare/practice/farm/pigs/index_en.htm  

(13)

     COM(2006) 838 lopullinen.

(14)

     Direktiivi 2007/43/EY.

(15)

   Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä, kasvien lisäysaineistoa ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi, sekä asetusten (EY) N:o 999/2001, (EY) N:o 1829/2003, (EY) N:o 1831/2003, (EY) N:o 1/2005, (EY) N:o 396/2005, (EY) N:o 834/2007, (EY) N:o 1099/2009, (EY) N:o 1069/2009, (EY) N:o 1107/2009, (EU) N:o 1151/2012 ja (EU) N:o 652/2014 ja direktiivien 98/58/EY, 1999/74/EY, 2007/43/EY, 2008/119/EY, 2008/120/EY ja 2009/128/EY muuttamisesta (virallista valvontaa koskeva asetus). Toimielinten välinen asiakirja: 2013/0140(COD).

Top