This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52015XC0410(02)
Publication of an application pursuant to Article 50(2)(a) of Regulation (EU) No 1151/2012 of the European Parliament and of the Council on quality schemes for agricultural products and foodstuffs
Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen
Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen
EUVL C 115, 10.4.2015, p. 20–22
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
10.4.2015 |
FI |
Euroopan unionin virallinen lehti |
C 115/20 |
Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen
(2015/C 115/05)
Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla.
YHTENÄINEN ASIAKIRJA
”OGULINSKI KISELI KUPUS” / ”OGULINSKO KISELO ZELJE”
EU-nro: HR-PDO-0005-01233–27.5.2014
SAN ( X ) SMM ( )
1. Nimi tai nimet
”Ogulinski kiseli kupus” / ”Ogulinsko kiselo zelje”
2. Jäsenvaltio tai kolmas maa
Kroatian tasavalta
3. Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus
3.1 Tuotelaji
Luokka 1.6: Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina
3.2 Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje on kotoperäiseen Ogulinski-lajikkeeseen kuuluvasta tuoreesta kaalista luonnollisen maitohappokäymisen avulla saatu tuote.
Ennen markkinoille saattamista kokonaisella tai paloiksi leikatulla Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalilla on seuraavat aistinvaraiset ja fysikaalis-kemialliset ominaisuudet: lehtien väri keltaisesta kullankeltaiseen, tuoksu maitohappokäymisen avulla saadulle tuotteelle ominainen ja maku pehmeän hapan. Lehdet ovat ohuita, lähes läpikuultavia, hyvin joustavia ja ohutsuonisia. Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaali on hyvin pitkävartinen (yksilöidyllä maantieteellisellä alueella päivittäisessä kielenkäytössä käytetty ilmaisu ”kocen”); varren pituus on yli kolme neljäsosaa kaalinpään läpimitasta, ja se vaikuttaa kaalinpään muotoon, joka on litistyneen pyöreä. Kaali on kiinteä muttei sitkeä, vailla ylimääräisiä ainesosia, sen NaCl-pitoisuus on 1,5–4 prosenttia, maitohappopitoisuus 0,5–2,5 prosenttia ja etikkahappopitoisuus enintään 0,7 prosenttia. Kokonaisen Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -kaalinpään paino on vähintään 1 kg.
3.3 Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet)
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoon käytettävä raaka-aine saadaan Brasicceae-heimon Brasica oleracea L. var. Capitata -lajin kotoperäisestä Ogulinski-lajikkeesta. Biologiseen käymisprosessiin käytettävillä kaalinpäillä on seuraavat ominaisuudet: väriltään vaaleanvihreät uloimmat lehdet, litistyneen pyöreä muoto, ehyt tiivis rakenne vailla vieraita hajuja sekä kevyen aromaattinen maku ja tuoksu.
3.4 Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantovaiheiden istutuksesta sadonkorjuuseen sekä hapattamisen rekisteröidyissä laitoksissa on tapahduttava 4 kohdassa mainitulla maantieteellisellä alueella.
3.5 Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt
Jotta voidaan estää Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin värin ja/tai maun muuttuminen, tuote on pakattava 24 tunnin kuluessa; näin voidaan säilyttää ja varmistaa tuotteen laatu. Paloiksi leikatun Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin pakkauskoot ovat 0,5 tai 1,0 kg, ja kun on kyse kokonaisista kaalinpäistä, ne pakataan yksittäispakkauksiin.
3.6 Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt
Markkinoille saatettaessa pakkauksissa on niiden tyypistä riippumatta oltava merkintä ”Ogulinski kiseli kupus” / ”Ogulinsko kiselo zelje”.
4. Maantieteellisen alueen tarkka rajaus
Raaka-aineen ja lopputuotteen ”Ogulinski kiseli kupus” / ”Ogulinsko kiselo zelje” tuotantoalue kattaa Ogulinin kaupungin ympäristöineen sekä seuraavat kunnat: Josipdol, Plaški, Tounj ja Saborsko; toisin sanoen alue käsittää seuraavien kuntien maarekistereihin merkityt alueet: Blata, Carevo polje, Cerovnik, Hreljin Ogulinski, Janja Gora, Jezero, Josipdol, Latin, Lička Jesenica, Međeđak, Modruš, Musulinski Potok, Ogulin, Oštarije, Otok Oštarijski, Plaški, Ponikve, Pothum, Petar Ogulinski, Saborsko, Skradnik, Trojvrh, Tržić Tounjski, Vitunj ja Zagorje.
5. Yhteys maantieteelliseen alueeseen
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin erityisyys perustuu tuotteen laatuun, joka johtuu tuotantoalueen erityispiirteistä sekä tuottajien ja jalostajien taidoista ja osaamisesta.
Ilmasto, Ogulinin alueen maaperätyyppi ja kotoperäinen kaalilajike ovat Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotannon ja jalostuksen avaintekijöitä.
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoalue on Karlovacin piirikunnan lounaisosassa sijaitseva mikroalue, joka rajoittuu lännessä Primorje Gorski Kotarin piirikuntaan ja etelässä Lika-Senjin piirikuntaan. Tällä Kroatian alueella ylätasanko vaihtuu vuoristoksi, joka tunnetaan myös nimellä ”Vuoristo-Kroatia” (gorska Hrvatska).
Yksilöidyllä maantieteellisellä alueella vallitsee mannerilmasto, joka muuttuu vähitellen vuori-ilmastoksi. Tällaisen ilmaston erityispiirteet ilmenevät sateiden määrässä ja jakautumisessa sekä ilman keskilämpötilassa. Sademäärän vuotuinen keskiarvo (1 557 mm) on jopa 50 prosenttia korkeampi kuin muilla kaalinviljelyalueilla, ja sateet, jotka talvisin saattavat tulla myös lumena, ovat runsaampia. Päivän keskilämpötila Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoon käytettävän raaka-aineen kasvukaudella (huhti-syyskuussa) on 10,1 °C, mikä on alhaisempi kuin muilla kaalinviljelyalueilla. Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoon käytettävän raaka-aineen viljelyn edellyttämä vähimmäislämpötila on 1–3 °C. Ilmastolle ovat ominaisia suuret vaihtelut päivä- ja yölämpötilojen välillä, mistä johtuen kesällä esiintyy runsaasti kastetta, ja koska Ogulinin alueen pelloilla ei ole kastelumahdollisuuksia, kesän kaste on hyvin tärkeä Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoon käytettävän raaka-aineen kasvua ylläpitävä tekijä. Sen ansiosta kaali saa riittävästi kosteutta.
Talven keskilämpötila Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoalueella on -5,9 °C, mikä edistää kaalin tasaista käymistä säilöntätiloissa.
Ogulinin alueen maaperä on pääosin rakenteeltaan tasalaatuista ja koostuu hienosta liejusta tai savensekaisesta liejusta. Talvisin runsaammat lumisateet aiheuttavat usein tulvia, ja niiden seurauksena edellä kuvatun maaperän päälle muodostuu ruskeaa syvää tulvamaata, jonka hiekka-, liete- ja savipitoisuuden suhde on viljelyn kannalta suotuisa. Tällainen maa sisältää runsaasti orgaanisia ravinteita, typpeä ja kaliumia sekä riittävästi vettä ja soveltuu hyvin Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoon käytettävän raaka-aineen viljelyyn. Nämä erityiset maaperä- ja ilmasto-olosuhteet ovat ihanteelliset Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoon käytettävän raaka-aineen viljelylle.
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje on tuote, jonka erityiset morfologiset ominaisuudet erottavat sen muista tuoreista kaalilajikkeista käymisen avulla valmistetuista tuotteista. Sen varsi on hyvin pitkä (yksilöidyllä maantieteellisellä alueella päivittäisessä kielenkäytössä siitä on käytössä ilmaisu ”kocen”) ja alkaa jo kaalinpäästä, ja siinä on paljon ohuita, lähes läpikuultavia, hyvin joustavia ja ohutsuonisia lehtiä. Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin erityisyys ilmenee kaalinpään litistyneen pyöreässä muodossa ja ohutsuonisten lehtien keltaisessa värissä. Näistä erityispiirteistä on tehty tieteellisiä tutkimuksia (Ferdo Vešnik: Utjecaj sorte na kvalitetu kiselog kupusa (Lajikkeen vaikutus hapankaalin laatuun), 1969, Poljoprivredna znanstvena smotra nro 6, s. 3–17, ja Poljoprivredna znanstvena smotra nro 18, s. 3–17).
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin erityisluonteesta kertoo myös kotoperäisen Ogulinski-kaalilajikkeen siementen säilyminen yksilöidyn maantieteellisen alueen maatiloilla.
Kaikissa Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantovaiheissa myös inhimillisten tekijöiden vaikutus on tärkeä.
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoon tarkoitetuilla alueilla sato korjataan yksinomaan käsin, mikä edellyttää sadonkorjaajilta kokemusta ja taitoa.
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoon käytettävä raaka-aine kypsyy pellolla hyvin epätasaisesti, joten myös kaalinpäiden koko vaihtelee. Tässäkin suhteessa sadonkorjaajien asiantuntemus on ensisijaisen tärkeää, koska he arvioivat kokemuksensa perusteella tunnustelemalla ja silmämääräisesti, ovatko kaalit ulkonäöltään, kovuudeltaan ja kooltaan riittävän hyvälaatuisia korjattaviksi.
Näin varmistetaan Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoon käytettävän raaka-aineen asianmukainen laatu. Sadonkorjaaja päättää kaalinpään koon perusteella, laitetaanko kaali sellaisenaan käymisastiaan vai meneekö se raastettavaksi. Koneellisessa sadonkorjuussa tämä ei olisi mahdollista.
Jotta voidaan estää Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin tuotantoon käytettävän raaka-aineen vahingoittuminen, korjatut kaalinpäät lajitellaan pellolla, sijoitetaan säiliöihin ja siirretään käsin edelleen käymisastioihin.
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin hapattamiseen käytetään luonnollista käymismenetelmää, jossa kaaliin lisätään ainoastaan 5–6-prosenttista kirkasta ruokasuolaliuosta, ja luonnollisena säilöntäaineena toimiva maitohappo kehittyy anaerobisesti.
Myös käymisprosessin päättyessä taito ja kokemus ovat tärkeä inhimillinen tekijä. Kaikki Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalit nostetaan käsin käymisastiasta, ja tunnustelemalla ja arvioimalla silmämääräisesti kaalinpäitä todetaan, onko käyminen tapahtunut asianmukaisella tavalla.
Näin saadaan 3.2 kohdassa esitetyt kemialliset ja aistinvaraiset ominaisuudet (Ž. Kosanović: Analitičko izvješće za Ogulinski kiseli kupus, 2010 ja Modruški zbornik, Ogulinski kiseli kupus kroz povijest, 2008, s. 160).
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin erityisluonne on kannustanut Ogulinin alueen tuottajia ja jalostajia aloittamaan tuotteen kaupan pitämisen tyhjiöpakkauksiin pakattuna. Tyhjiöpakatut kaalinpäät ilmestyivät markkinoille ensimmäisen kerran vuonna 1973 nimellä ”Ogulinski kiseli kupus” (Ogulinski kiseli kupus kroz povijest, Modruški zbornik, 2 vuosikerta, Katedra Čakavskog sabora Modruše, 2008, s. 153).
Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje -hapankaalin erityisyys on pitkälti maaperään ja ilmastoon liittyvien tekijöiden ansiota. Nimenomaan tuotantoalueen mikroilmastolla on aina ollut – ja on edelleen – keskeinen merkitys viljelylajikkeiden valinnassa. Tämän vahvistavat myös vastaavilla alueilla, kuten Ogulinissa ja Ivankovacissa syntyneet ekotyypit (Ružica Lešić: Povrćarstvo, 2002. s. 175 ja 178).
Ž. Kosanovićin mukaan ”… tämä kaalilajike on kauempana sijaitsevilla alueilla tuottanut huomattavasti pienemmän ja heikkolaatuisemman sadon kuin Ogulinin alueen pelloilla. Vuodesta 1973 lähtien lajiketta on useampaan otteeseen viljelty eri paikoissa. Siitä noin vuoteen 1980 ogulinski kiseli kupus -lajiketta istutettiin eri alueille muun muassa Ljubljanan, Ilirska Bistrican, Varaždinin, Križevcin, Zemunin, Futogin, Velika Kladušan, Zadarin ja Privlakan (Vinkovci) ympäristössä, mutta missään muualla se ei tuottanut yhtä hyvää ja laadukasta satoa kuin Ogulinin pelloilla. Alueen maaperän ja ilmaston merkitys on ilmeinen…” (Ž. Kosanović: Ogulinski kupus kroz povijest, Modruški zbornik, 2. vuosikerta, Katedra čakavskog sabora, 2008, s. 132).
Eritelmän julkaisutiedot
(tämän asetuksen 6 artiklan 1 kohdan toinen alakohta)
http://www.mps.hr/UserDocsImages/HRANA/OGULINSKO%20KISELO%20ZELJE/Izmijenjena%20Specifikacija%20proizvoda.pdf
(1) EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.