Välj vilka experimentfunktioner du vill testa

Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats

Dokument 52015PC0547

    Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS hyväksynnän antamisesta sille, että Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom) jatkaa osallistumista neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä tehtyyn puitesopimukseen

    COM/2015/0547 final

    Bryssel 29.10.2015

    COM(2015) 547 final

    Suositus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    hyväksynnän antamisesta sille, että Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom) jatkaa osallistumista neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä tehtyyn puitesopimukseen


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Neljännen sukupolven reaktoreita käsittelevä kansainvälinen foorumi (Generation IV International Forum, GIF) on, kuten GIF:n peruskirjassa todetaan, tutkimus- ja kehittämistoimia koskevan kansainvälisen yhteistyön kehys, joka luotiin Yhdysvaltojen aloitteesta vuonna 2001. Sen tavoitteena on koota yhteen toimia sellaisten uusien ydinenergiajärjestelmien kehittämiseksi, joilla voidaan varmistaa varma energiansaanti ja vastata samalla riittävällä tavalla ydinturvallisuuteen, jätteen minimointiin, ydinaseiden leviämiseen ja ydinenergian julkiseen kuvaan liittyviin haasteisiin.

    Euroopan atomienergiayhteisö, jäljempänä ’Euratom’, liittyi 4. marraskuuta 2002 tehdyn komission päätöksen C(2002) 4287 mukaisesti GIF:iin allekirjoittamalla 30. heinäkuuta 2003 neljännen sukupolven ydinreaktoreita käsittelevän kansainvälisen foorumin peruskirjan, jäljempänä ’peruskirja’. Ensimmäiset allekirjoittajat olivat allekirjoittaneet peruskirjan vuonna 2001. Euratomin osallistumista peruskirjaan jatkettiin 29. kesäkuuta 2011 tehdyllä komission päätöksellä C(2011) 4504. Samassa yhteydessä alkuperäinen kymmenen vuoden voimassaoloaika muutettiin rajoittamattomaksi voimassaoloksi, ellei voimassaoloa päätetä allekirjoittajien yksimielisellä päätöksellä. Mikä tahansa jäsen (ja siten myös Euratom) voi kuitenkin irtisanoutua GIF:n jäsenyydestä ilmoittamalla asiasta kirjallisesti 90 päivää etukäteen. Peruskirjassa ei ole määräyksiä varainsiirroista tai erityisistä budjettimäärärahojen osoittamisista sopimuspuolten kesken. Se kuuluu siten Euratomin perustamissopimuksen 101 artiklan kolmannen kohdan soveltamisalaan.

    GIF:n peruskirjan täytäntöönpanemiseksi allekirjoittajat ovat tehneet oikeudellisesti sitovan puitesopimuksen neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä. Siinä vahvistetaan edellytykset yhteistyölle ja myöhemmin laadittaville järjestelmä- ja hankesopimuksille.

    Euratom liittyi puitesopimukseen 24. tammikuuta 2006 Euratomin perustamissopimuksen 101 artiklan toisen kohdan ja neuvoston päätöksen 14929/05 ja sitä seuranneen komission päätöksen C(2006) 7 mukaisesti, kun asianmukaisesti valtuutettu komission jäsen allekirjoitti liittymisasiakirjan (joka talletettiin 10. helmikuuta 2006 Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön huostaan Pariisiin). Yhteinen tutkimuskeskus vahvistettiin koordinoimaan yhteisön osuutta GIF:ssä, ja se edusti Euratomia sen ’täytäntöönpanoelimenä’ puitesopimuksen III artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta olivat jo puitesopimuksen sopimuspuolia. Johdonmukaisuuden varmistamiseksi neuvoston päätökseen 14929/05, jolla hyväksytään Euratomin liittyminen sopimukseen, liitettiin seuraava Euratomin lausuma:

    ”Liittymällä tämän puitesopimuksen sopimuspuoleksi Euratom osallistuu täysipainoisesti kaikkeen yhteistyöhön ja kaikkiin neuvotteluihin, jotka toteutetaan tämän puitesopimuksen ja kaikkien sellaisten järjestelmäsopimusten mukaisesti, jotka Euratom on allekirjoittanut. Euratom ja puitesopimuksen sopimuspuolina olevat jäsenvaltiot – tällä hetkellä Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta – koordinoivat läheisesti kantojaan ja sovittavat ne yhteen ennen puitesopimuksen ja siihen liittyvien järjestelmäsopimusten täytäntöönpanoa koskevien merkittävien päätösten tekemistä.”

    Puitesopimus tuli voimaan 28. helmikuuta 2005 kymmenen vuoden ajaksi. Voimassaoloaikaa jatkettiin 26. helmikuuta 2015, kun neljä sopimuspuolta ilmaisi suostumuksensa tulla voimassaoloa jatkavan sopimuksen sitomaksi. Euratom ja muut allekirjoittajat, jotka eivät voineet saattaa sisäisiä hyväksymismenettelyjään päätökseen ajoissa, voivat jatkaa osallistumistaan allekirjoittamalla sopimuksen myöhemmin.

    2.PUITESOPIMUKSEN MUKAINEN EURATOMIN TOIMINTA

    GIF on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana saavuttanut merkittävää edistystä yhteistyötä koskevan vankan oikeudellisen kehyksen puitteissa. Esimerkkeinä voidaan mainita merkittäviin t&k-investointeihin perustuvien yhteisten hankkeiden suunnittelu ja toteuttaminen eri puolilla maailmaa sekä prototyyppidemonstraatiohankkeiden suunnittelu ja/tai rakentaminen, kuten Ranskan ja Venäjän natriumjäähdytteinen nopea reaktori (SFR) ja Kiinan korkealämpöreaktori (VHTR).

    Euratom on toiminut GIF:ssä hyvin aktiivisesti tänä aikana, ja se on ainoa allekirjoittaja, joka osallistuu kaikkiin kuuteen reaktorijärjestelmään (järjestelmäsopimukset) ja kaikkiin kolmeen monialaiseen toimeen (’turvallisuus ja luotettavuus’, ’talous’ ja ’ydinaseiden leviämisen estäminen ja turvajärjestelyt’). Euratomin edustajat toimivat puheenjohtajina kolmessa kuudesta järjestelmästä (ylikriittisen veden jäähdyttämä reaktori, lyijyjäähdytteinen nopea reaktori ja kaasujäähdytteinen nopea reaktori), ja kustakin järjestelmästä on tehty hankesopimuksia, joiden mukaisesti tekninen työ toteutetaan. Euratom osallistuu useimpiin hankesopimuksiin osuuksilla, jotka ovat peräisin Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelman sekä suorista että epäsuorista toimista.

    Paljon on vielä tehtävä, ennen kuin neljännestä sukupolvesta tulee todellisuutta. Tulevana vuosikymmenenä toimissa keskitytään

    - neljännen sukupolven järjestelmiä koskevien t&k-toimien jatkamiseen,

    - kehittyneiden tutkimuslaitosten kehittämiseen,

    - teollisuuden saamiseen mukaan neljännen sukupolven järjestelmien suunnitteluun ja

    - tulevaisuuden työvoiman kehittämiseen.

    On siis asianmukaista, että Euratom osallistuu edelleen puitesopimukseen ja sopii sen jatkamisesta sopimuksen XII artiklan 3 kohdassa määrätyn erityisen jatkamismekanismin avulla.

    3.EHDOTUKSEEN LIITTYVÄT OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

    Sopimusta jatketaan Euratomin perustamissopimuksen 101 artiklan toisen kohdan perusteella.

    GIF:n tekninen sihteeristö jakoi kesäkuussa 2014 tallettajan (OECD:n) puolesta puitesopimuksen jatkamista koskevan muistion, jossa allekirjoittajille esitettiin kolme jatkamisvaihtoehtoa:

    1.    Erityinen jatkamismenettely — Sopimuspuolet voivat sopia jatkavansa puitesopimuksen voimassaoloa puitesopimuksen XII artiklan 3 kohdassa määrätyllä erityisellä menettelyllä (vaihtoehto 1).

    2.    Sopimuksen muuttaminen — Jos sopimuspuolet eivät pääse sopimukseen vaihtoehdosta 1, ne voivat muuttaa puitesopimusta XII artiklan 4 kohdassa määrätyllä menettelyllä (vaihtoehto 2).

    3.    Voimassaolon päättyminen ja uusi sopimus — Jos sopimuspuolet eivät pääse sopimukseen sopimuksen jatkamisesta tai muuttamisesta, ne voivat antaa puitesopimuksen voimassaolon päättyä ja tehdä uuden puitesopimuksen, joka muodostaisi uuden kansainvälisen sopimuksen (vaihtoehto 3).

    Täytäntöönpanoelin tuki vaihtoehtoa 1, koska se vaikutti nopeimmalta tavalta jatkaa sopimusta ja koska sopimuspuolet olivat nimenomaisesti sopineet erityisestä jatkamismenettelystä, joka on erillinen muita muutoksia koskevasta menettelystä. Yhdysvaltojen edustusto OECD:ssä (tallettajassa) toimitti 14. lokakuuta 2014 muille sopimuspuolille, myös Euratomin täytäntöönpanoelimelle (Euroopan ulkosuhdehallinnon välityksellä), sopimusluonnoksen neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä tehdyn puitesopimuksen jatkamisesta allekirjoitettavaksi erityisessä jatkamismenettelyssä.

    Alkuperäisenä tarkoituksena oli, että erityisen jatkamismenettelyn mukaisesti GIF:n johtoryhmä hyväksyisi 17.–18. joulukuuta 2014 pitämässään kokouksessa (tai kirjallisella menettelyllä) päätöksen puitesopimuksen voimassaolon jatkamisesta 10 vuodella eli 28. helmikuuta 2025 saakka. Johtoryhmä ei kuitenkaan käsitellyt sopimuksen jatkamista mainitussa kokouksessa eräiden sopimuspuolten (myös Euratomin) menettelyjä koskevien vaatimusten huomioon ottamiseksi sekä siksi, että voitaisiin pitää toisistaan erillään yhtäältä GIF:n peruskirjan ja toisaalta virallisen hallitustenvälisen puitesopimuksen puitteissa koolle kutsutut GIF:n johtoryhmän kokoukset.

    Jatkamismenettelyä ja jatkamissopimuksen luonnosta koskevien huomautusten ja mielipiteidenvaihdon pohjalta joulukuun 2014 kokouksen jälkeen esitettiin uusi ehdotus jatkamissopimukseksi, jota sopimuspuolten edustajien enemmistö tuki. Ehdotetun ratkaisun mukaan voimassaoloa jatkava sopimus tulisi voimaan, kun vähintään kolme sopimuspuolta on ilmaissut suostumuksensa tulla sen sitomaksi. Neljä sopimuspuolta (Ranska, Japani, Etelä-Korea ja Yhdysvallat) ilmoitti olevansa valmiita tulemaan sopimuksen sitomiksi 28. helmikuuta 2015 mennessä tai ennen sitä, jolloin jatkamissopimus voisi tulla voimaan mainittuun päivään mennessä.

    Muut sopimuspuolet katsoivat, että voimassa olevan puitesopimuksen XII artiklan 3 kohdan mukaisesti kaikkien sopimuspuolten allekirjoitus mainittuun päivään mennessä (riippumatta siitä, liittyykö allekirjoitukseen hyväksymisvarauma vai ei) ilmaisisi niiden hyväksyvän jatkamissopimuksen. Euratomin täytäntöönpanoelin ilmoitti, ettei se voisi suostua tällaiseen hyväksynnän antamiseen. Muut sopimuspuolet hyväksyivät riittäväksi sen, että Euratomin täytäntöönpanoelin lähettää tallettajan sihteeristölle kirjeen, jossa se ilmaisee tukevansa muiden sopimuspuolten toteuttamaa sopimuksen jatkamismenettelyä.

    Neljä allekirjoittajaa allekirjoitti liitteenä olevan jatkamissopimuksen 26. helmikuuta 2015. Se voidaan allekirjoittaa Euratomin puolesta heti kun neuvosto on hyväksynyt sopimuksen jatkamisen.

    Komissio pitää puitesopimuksen jatkamista koskevaa päätöstä merkittävänä, ja se on siksi täytäntöönpanoelimensä kautta yhdenmukaistanut kantansa Ranskan kannan kanssa. (Yhdistynyt kuningaskunta on puolestaan irtisanoutunut sopimuksesta erillisenä sopimuspuolena, mutta muiden jäsenvaltioiden tavoin se on edelleen sopimuspuoli Euratomin osana.)

    Komissio katsoo, että puitesopimuksen ehdotettu jatkaminen voidaan hyväksyä Euratomin puolesta, ja antaa siksi tämän suosituksen neuvoston päätökseksi Euratomin perustamissopimuksen 101 artiklan toisen kohdan mukaisesti.

    Sopimuksen jatkaminen edellyttää neuvoston hyväksyntää, sillä sopimuksessa vahvistetaan edelleen selkeät edellytykset GIF:n puitteissa toteutettavalle tutkimusyhteistyölle. Lisäksi jatkettu voimassaoloaika kattaa useamman kuin kaksi Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelmaa, joten tarvitaan ainakin kaksi neuvoston päätöstä ohjaamaan Euratomin osallistumista GIF:iin nykyisiä ja tulevia Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelmia koskevien neuvoston asetusten mukaisesti.

    Euratomin olisi osallistuttava GIF:iin Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelmia koskevien neuvoston asetusten määräämissä rajoissa. Kuten GIF:n peruskirjassa todetaan, kukin jäsen määrittelee yksilöllisesti GIF:n toimintaan osallistumisensa luonteen.

    Tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaa Horisontti 2020 täydentävästä Euroopan atomienergiayhteisön tutkimus- ja koulutusohjelmasta (2014–2018) annetussa neuvoston asetuksessa (Euratom) N:o 1314/2013 säädetään nimenomaisesti, että täytäntöönpanoelin jatkaa GIF-puitesopimuksen mukaista toimintaansa. Asetuksen liitteen I kohdassa ’Ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavat toimet’ säädetään JRC:n suorien toimien osalta seuraavaa:

    ”JRC, joka toimii Euratomin toimeenpanevana elimenä neljännen sukupolven reaktoreita käsittelevässä kansainvälisessä foorumissa (Generation IV International Forum, GIF), koordinoi edelleen yhteisön osuutta GIFissä.”

    Kohdassa ’Kansainvälinen yhteistyö kolmansien maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa’ säädetään Euratomin osalta seuraavaa:

    ”Ydinalan tutkimuksessa ja innovoinnissa on jatkettava yhteisiin päämääriin ja keskinäiseen luottamukseen perustuvaa kansainvälistä yhteistyötä selkeiden ja merkittävien etujen tarjoamiseksi unionille ja sen ympäristölle. Tämän asetuksen 3 artiklassa esitettyjen erityistavoitteiden saavuttamiseksi yhteisö pyrkii vahvistamaan unionin tieteellistä ja teknistä asiantuntemusta kansainvälisten yhteistyösopimusten avulla ja edistämään unionin ydinalan teollisuuden pääsyä uusille kehittyville markkinoille. Kansainvälisiä yhteistyötoimia edistetään monenvälisissä kehyksissä (mm. IAEA, OECD, ITER ja GIF) ...”.

    Vaikuttaa siis siltä, että puitesopimuksen jatkamista on pidetty asianmukaisena osana Euratomin osallistumista Horisontti 2020 -puiteohjelmaan.

    Edellä mainittu huomioon ottaen komissio ehdottaa, että neuvosto hyväksyy Euratomin perustamissopimuksen 101 artiklan toisen kohdan mukaisesti oheisen suositusluonnoksen neuvoston päätökseksi, jolla hyväksytään Euratomin GIF-puitesopimukseen osallistumisen jatkaminen, ja valtuuttaa komission allekirjoittamaan liitteenä olevan jatkamissopimuksen.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET [tarvittaessa]

    [Ei sovelleta]

    5.LISÄTIEDOT [tarvittaessa]

    [Ei sovelleta]

    Suositus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    hyväksynnän antamisesta sille, että Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom) jatkaa osallistumista neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä tehtyyn puitesopimukseen

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) perustamissopimuksen ja erityisesti sen 101 artiklan toisen kohdan,

    ottaa huomioon Euroopan komission suosituksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Neljännen sukupolven reaktoreita käsittelevä kansainvälinen foorumi (Generation IV International Forum, GIF) on tutkimus- ja kehittämistoimia koskevan kansainvälisen yhteistyön kehys, joka luotiin Yhdysvaltojen aloitteesta vuonna 2001. Sen tavoitteena on koota yhteen toimia sellaisten uusien ydinenergiajärjestelmien kehittämiseksi, joilla voidaan varmistaa varma energiansaanti ja vastata samalla riittävällä tavalla ydinturvallisuuteen, jätteen minimointiin, ydinaseiden leviämiseen ja ydinenergian julkiseen kuvaan liittyviin haasteisiin.

    (2)Se, että Euratomin osallistumista tähän puitesopimukseen jatketaan, ei ole riippuvainen mahdollisesta päätöksestä, joka koskee GIF:n eri järjestelmiin ja niihin liittyviin hankesopimuksiin osallistumisen laajuutta. Euratom määrittelee yksilöllisesti oman GIF:n toimintaan osallistumisensa luonteen (tiedollisen ja taloudellisen).

    (3)Euratom liittyi GIF:iin 30 päivänä heinäkuuta 2003 allekirjoittamalla komission päätöksen C(2002) 4287 mukaisesti GIF:n peruskirjan, jonka ensimmäiset allekirjoittajat olivat allekirjoittaneet vuonna 2001. Komission päätöksellä C(2011) 4504 Euratomin alkuperäistä 10 vuoden liittymistä peruskirjaan jatkettiin siten, että se on voimassa rajoittamattoman ajan, elleivät EU:n jäsenvaltiot irtisanoudu yksimielisellä päätöksellä. Mikä tahansa GIF:n jäsen (myös Euratom) voi irtisanoutua jäsenyydestä ilmoittamalla asiasta kirjallisesti 90 päivää etukäteen. Koska peruskirjassa ei ole määräyksiä varainsiirroista tai erityisistä budjettimäärärahojen osoittamisista sopimuspuolten kesken, se kuuluu Euratomin perustamissopimuksen 101 artiklan kolmannen kohdan soveltamisalaan.

    (4)GIF:n peruskirjan täytäntöönpanemiseksi allekirjoittajat ovat tehneet neljännen sukupolven reaktoreita käsittelevän kansainvälisen foorumin jäsenten kesken oikeudellisesti sitovan puitesopimuksen neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä. Siinä vahvistetaan edellytykset yhteistyölle ja myöhemmin laadittaville järjestelmä- ja hankesopimuksille.

    (5)Euratomin perustamissopimuksen 101 artiklan toisen kohdan perusteella 20 päivänä joulukuuta 2005 annetun neuvoston päätöksen 14929/05 ja 12 päivänä tammikuuta 2006 annetun komission päätöksen C(2006) 7 mukaisesti myös Euratom liittyi puitesopimukseen 24 päivänä tammikuuta 2006, kun asianmukaisesti valtuutettu komission jäsen allekirjoitti liittymisasiakirjan (joka talletettiin 10 päivänä helmikuuta 2006 Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön huostaan Pariisiin). Yhteinen tutkimuskeskus vahvistettiin koordinoimaan Euratomin osuutta GIF:ssä, ja se edusti Euratomia sen ’täytäntöönpanoelimenä’ puitesopimuksen III artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    (6)Puitesopimus tuli voimaan 28 päivänä helmikuuta 2005 kymmenen vuoden ajaksi. Voimassaoloa jatkettiin 26 päivänä helmikuuta 2015, kun neljä sopimuspuolta ilmaisi suostumuksensa tulla liitteenä olevan jatkamissopimuksen sitomaksi. Tämä tapahtui puitesopimuksessa määrätyn erityisen jatkamismenettelyn mukaisesti. Euratom ja muut allekirjoittajat, jotka eivät voineet saattaa sisäisiä hyväksymismenettelyjään päätökseen ajoissa, voivat jatkaa osallistumistaan allekirjoittamalla sopimuksen myöhemmin.

    (7)Olisi hyväksyttävä, että komissio jatkaa Euratomin puolesta puitesopimusta allekirjoittamalla jatkamissopimuksen erityisen jatkamismenettelyn mukaisesti,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    Ainoa artikla

    Hyväksytään, että komissio jatkaa Euroopan atomienergiayhteisön puolesta neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä tehtyä puitesopimusta allekirjoittamalla jatkamissopimuksen. Jatkamissopimuksen teksti on liitetty tähän päätökseen.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    Upp

    Bryssel 29.10.2015

    COM(2015) 547 final

    LIITE

    Sopimus neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä tehdyn puitesopimuksen jatkamisesta

    liittyy asiakirjaan

    Suositus neuvoston päätökseksi

    hyväksynnän antamisesta sille, että Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom) jatkaa osallistumista neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä tehtyyn puitesopimukseen
    ]


    LIITE

    Sopimus neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä tehdyn puitesopimuksen jatkamisesta

    liittyy asiakirjaan

    Suositus neuvoston päätökseksi

    hyväksynnän antamisesta sille, että Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom) jatkaa osallistumista neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä tehtyyn puitesopimukseen
    ]

    SOPIMUS NELJÄNNEN SUKUPOLVEN YDINENERGIAJÄRJESTELMIIN LIITTYVIÄ TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISTOIMIA KOSKEVASTA KANSAINVÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ TEHDYN PUITESOPIMUKSEN JATKAMISESTA

    Kanadan hallitus, Euroopan atomienergiayhteisö, Kiinan kansantasavallan hallitus, Ranskan tasavallan hallitus, Japanin hallitus, Korean tasavallan hallitus, Venäjän federaation hallitus, Etelä-Afrikan tasavallan hallitus, Sveitsin valaliiton hallitus ja Amerikan yhdysvaltojen hallitus, joista kukin on sopimuspuolena neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiin liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimia koskevasta kansainvälisestä yhteistyöstä Washingtonissa 28 päivänä helmikuuta 2005 tehdyssä puitesopimuksessa, jäljempänä ’puitesopimus’, yhdessä ’sopimuspuolet’, jotka:

    ILMAISEVAT halunsa jatkaa puiteohjelman yhteydessä tähän saakka harjoitettua menestyksellistä ja kaikkia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä;

    OTTAVAT HUOMIOON neljännen sukupolven ydinenergiajärjestelmiä koskevan päivitetyn etenemissuunnitelman (tammikuu 2014);

    PALAUTTAVAT MIELIIN puitesopimuksen XV artiklan, jonka mukaan puitesopimuksen mukaisesti aloitettua yhteistyötä, jota ei ole saatettu loppuun puitesopimuksen voimassaolon päättyessä tai kun puitesopimus puretaan, voidaan jatkaa työn valmistumiseen saakka puitesopimuksen määräysten mukaisesti; ja

    TOIMIVAT puitesopimuksen XII artiklan 3 kohdan mukaisesti;

    sopivat seuraavaa:

    I artikla

    Puitesopimuksen jatkaminen

    Puitesopimuksen voimassaoloa jatketaan kymmenellä vuodella 28 päivään helmikuuta 2025, jollei puitesopimuksen XII artiklan 5 kohdasta muuta johdu.

    II artikla

    Allekirjoitus ja voimaantulo

    1. Tämä sopimus tulee voimaan niiden sopimuspuolten osalta, jotka ovat ilmaisseet suostumuksensa tulla sen sitomiksi, sinä päivänä, jona kolme sopimuspuolta on ilmaissut suostumuksensa tulla sopimuksen sitomaksi.

    2. Sopimuspuolten on ilmaistava suostumuksensa tulla sopimuksen sitomiksi joko allekirjoittamalla se ilman hyväksymisvaraumaa tai allekirjoittamalla se hyväksymisvaraumalla ja tallettamalla hyväksymisasiakirja tallettajan huostaan.

    3. Jos sopimuspuoli ilmaisee suostumuksensa tulla tämän sopimuksen sitomaksi sen voimaantulopäivän jälkeen, tämä sopimus tulee kyseisen sopimuspuolen osalta voimaan päivänä, jona se allekirjoitetaan ilman hyväksymisvaraumaa, tai päivänä, jona hyväksymisasiakirja talletetaan tallettajan huostaan.

    4. Sopimuspuolet aikovat puitesopimuksen XV artiklan mukaisesti jatkaa puitesopimuksen määräysten mukaisesti yhteistyötä, joka on aloitettu mutta jota ei ole saatettu loppuun ennen 28 päivää helmikuuta 2015, niiden puitesopimuksen sopimuspuolten kanssa, joiden osalta tämä sopimus ei ole tullut voimaan 28 päivään helmikuuta 2015 mennessä.

    III artikla

    Tallettaja

    Tämän sopimuksen alkuperäinen kappale talletetaan Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön pääsihteerin huostaan.

    TÄMÄN VAKUUDEKSI alla mainitut asianmukaisesti valtuutetut edustajat ovat allekirjoittaneet tämän sopimuksen.

    TEHTY yhtenä englannin- ja ranskankielisenä alkuperäiskappaleena, jonka kumpikin teksti on yhtä todistusvoimainen.

    KANADAN HALLITUKSEN PUOLESTA:

    Päiväys:

    EUROOPAN ATOMIENERGIAYHTEISÖN PUOLESTA:

    Päiväys:

    KIINAN KANSANTASAVALLAN HALLITUKSEN PUOLESTA:

    Päiväys:

    RANSKAN TASAVALLAN HALLITUKSEN PUOLESTA:

    Päiväys:

    JAPANIN HALLITUKSEN PUOLESTA:

    Päiväys:

    KOREAN TASAVALLAN HALLITUKSEN PUOLESTA:

    Päiväys:

    VENÄJÄN FEDERAATION HALLITUKSEN PUOLESTA:

    Päiväys:

    ETELÄ-AFRIKAN TASAVALLAN HALLITUKSEN PUOLESTA:

    Päiväys:

    SVEITSIN VALALIITON HALLITUKSEN PUOLESTA:

    Päiväys:

    AMERIKAN YHDYSVALTOJEN HALLITUKSEN PUOLESTA:

    Päiväys:

    Upp