Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(38)

    Kertomus vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavan eurooppalaisen viraston (eu-LISA) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

    EUVL C 442, 10.12.2014, p. 326–331 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 442/326


    KERTOMUS

    vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavan eurooppalaisen viraston (eu-LISA) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

    (2014/C 442/38)

    JOHDANTO

    1.

    Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava eurooppalainen virasto (eu-LISA), jäljempänä ”virasto”, perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1077/2011 (1). Tallinnassa, Strasbourgissa ja Sankt Johann im Pongaussa (ks. kohta 18) sijaitseva virasto vastaa toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmän (SIS II), viisumitietojärjestelmän (VIS) ja Eurodac-järjestelmän operatiivisesta hallinnoinnista (2).

    2.

    Komissio myönsi virastolle taloudellisen riippumattomuuden 22. toukokuuta 2013. Näin ollen varainhoitovuoden 2013 osalta tarkastettu jakso koskee 22. toukokuuta 2013 ja 31. joulukuuta 2013 välistä ajanjaksoa.

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    3.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    4.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    5.

    Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

    a)

    Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (6) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    6.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    7.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    10.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    Tilien luotettavuus: tiettyjä seikkoja painottava kappale

    11.

    Asettamatta kyseenalaiseksi kohdassa 9 esitettyä kantaa, tilintarkastustuomioistuin kiinnittää huomiota siihen, miten Schengenin tietojärjestelmä (SIS II), viisumitietojärjestelmä (VIS) ja Eurodac (-järjestelmät) on arvostettu viraston tilinpäätöksessä. Näiden järjestelmien operatiivinen hallinnointi siirrettiin komissiolta viraston päätehtäväksi toukokuussa 2013 muun kuin vaihtotransaktion avulla. Järjestelmien kehittämisestä aiheutuvien kulujen kokonaismäärästä ei ole luotettavia ja täydellisiä tietoja, joten järjestelmät on kirjattu viraston tileihin komission kirjanpitoon sisältyvän nettokirjanpitoarvon mukaan; kirjauksia päivitetään vuoden päättyessä. Nettokirjanpitoarvot liittyvät lähinnä tietokonelaitteisiin ja valmiina ostettavien ohjelmistojen osiin eikä niihin sisälly ohjelmistojen kehittämiskuluja (ks. viraston tilinpäätöksen liitetieto 6.3.1).

    12.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta kyseenalaiseksi tilintarkastustuomioistuimen lausuntoa tilien luotettavuudesta eivätkä sen lausuntoa tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Olisi otettava huomioon, että vuosi 2013 oli ensimmäinen vuosi, jolloin virasto oli taloudellisesti riippumaton, ja että viraston menettelyjen perustaminen on vielä käynnissä.

    HUOMAUTUKSET SISÄISISTÄ KONTROLLEISTA

    13.

    Viraston sisäisen valvonnan standardien laatiminen oli kesken vuoden päättyessä. Hallintoneuvosto hyväksyi ne kesäkuussa 2014.

    14.

    Aineellisia käyttöomaisuushyödykkeitä ei ole vakuutettu, lukuun ottamatta usean riskin palovakuutusta, joka kattaa Tallinnassa sijaitsevat toimitilat.

    HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

    15.

    Viraston perustamisasetuksen (8) mukaan komissio vastasi viraston perustamisesta ja alkuvaiheen toiminnasta siihen asti, kunnes virastolle myönnettiin taloudellinen riippumattomuus 22. toukokuuta 2013. Maksusitoumus- ja maksumäärärahoja koskevien tietojen siirtäminen komissiolta virastolle oli monimutkainen prosessi, ja lukujen täsmäyttäminen komission ja viraston kirjanpitojärjestelmien välillä saatiin lopullisesti päätökseen kesäkuussa 2014. Tämä vaikutti viraston maksusuunnitteluun ja alustavan tilinpäätöksen laadintaan.

    16.

    Viraston lopullisen tilinpäätöksen mukaan maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 96 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste oli 67 prosenttia. Vuoden 2013 talousarvion osalta ei voitu tehdä yksityiskohtaisempaa osastokohtaista analyysiä, koska komissio huolehti osittain viraston kokonaisvuosibudjetin toteuttamisesta ja komission ja viraston budjettirakenteissa oli eroja.

    17.

    Viraston perustamisasetuksen (9) mukaan kunkin Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen sekä Eurodacia koskeviin toimenpiteisiin osallistuvan valtion on suoritettava maksuosuus viraston talousarvioon. Schengenin säännöstöön liittyneet maat käyttivät viraston hallinnoimia järjestelmiä vuonna 2013, vaikka komission neuvottelut olivat edelleen kesken.

    MUITA HUOMAUTUKSIA

    18.

    Viraston päätoimipaikka sijaitsee Tallinnassa (46 täytettyä tointa), mutta operatiivinen toiminta tapahtuu Strasbourgissa (79 täytettyä tointa) (10). On todennäköistä, että hallinnoinnin vaikuttavuutta voitaisiin lisätä ja hallintokuluja vähentää, jos koko henkilöstö keskitettäisiin yhteen paikkaan.

    19.

    Isäntäjäsenvaltio Viron kanssa ei ole vielä tehty sopimusta, jossa täsmennettäisiin viraston ja sen henkilöstön toimintaolosuhteet. Asiaa koskevat neuvottelut olivat tarkastuksen aikaan edelleen kesken.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Pietro RUSSON johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 16. syyskuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EUVL L 286, 1.11.2011, s. 1.

    (2)  Liitteessä I esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnasta.

    (3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

    (6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards / International Financial Reporting Standards).

    (7)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

    (8)  Asetus (EY) N:o 1077/2011 (EUVL L 286, 1.11.2011, s. 1), 32 artikla.

    (9)  Asetus (EU) N:o 1077/2011, 32 artikla.

    (10)  Viraston varajärjestelmät sijaitsevat Sankt Johann im Pongaussa, jossa ei ole viraston henkilöstöä.


    LIITE I

    Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava eurooppalainen virasto (Tallinna)

    Vastuualueet ja toiminta

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 74 artikla, 77 artiklan 2 kohdan a ja b alakohta, 78 artiklan 2 kohdan e alakohta, 79 artiklan 2 kohdan c alakohta, 82 artiklan 1 kohdan d alakohta, 85 artiklan 1 kohta, 87 artiklan 2 kohdan a alakohta ja 88 artiklan 2 kohta)

    Edistää henkilöiden vapaan liikkuvuuden alueen luomista lisäämällä yhteistyötä rajatylittävissä asioissa kuten turvapaikka, maahanmuutto, rajavalvonta sekä rikosasioissa tehtävä oikeudellinen yhteistyö ja poliisiyhteistyö.

    Viraston toimivaltuudet

    (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1077/2011)

    Viraston perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1077/2011 nojalla ja rajoittamatta laaja-alaisia tietojärjestelmiä koskevien säädösten mukaista komission ja jäsenvaltioiden toimivaltaa virastolla on seuraavat tavoitteet:

    a)

    laaja-alaisten tietojärjestelmien (nykyisin toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmä (SIS II), viisumitietojärjestelmä (VIS) ja laaja-alainen tietokanta (EURODAC) sormenjälkien vertailua varten Dublinin yleissopimuksen tehokkaaksi soveltamiseksi) tehokas, turvallinen ja jatkuva toiminta

    b)

    laaja-alaisten tietojärjestelmien tehokas ja taloudellisesti vastuullinen hallinnointi

    c)

    laaja-alaisten tietojärjestelmien käyttäjille annettava riittävän korkealaatuinen palvelu

    d)

    jatkuva ja keskeytymätön palvelu

    e)

    korkea tietosuojan taso, joka on sovellettavien sääntöjen mukainen, kutakin laaja-alaista tietojärjestelmää koskevat erityissäännökset mukaan luettuina

    f)

    tietoturvallisuuden ja fyysisen turvallisuuden riittävä taso, joka on sovellettavien säännösten mukainen, kutakin laaja-alaista tietojärjestelmää koskevat erityissäännökset mukaan luettuna; ja

    g)

    asianmukaisen projektinhallintarakenteen käyttö laaja-alaisten tietojärjestelmien tehokasta kehittämistä varten.

    Hallinto

    1.

    Hallintoneuvosto

    Viraston hallintoneuvosto koostuu kunkin jäsenvaltion yhdestä edustajasta ja kahdesta Euroopan komission edustajasta; lisäksi hallintoneuvostoon kuuluu yksi jäsen kustakin Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen sekä Eurodacia koskeviin toimenpiteisiin osallistuvasta valtiosta. Hallintoneuvosto varmistaa, että virasto huolehtii tehtävistään, ja lisäksi nimittää ja tarvittaessa erottaa toimitusjohtajan.

    2.

    Toimitusjohtaja

    Hallintoneuvosto nimittää viraston toimitusjohtajan komission järjestämässä avoimessa kilpailussa soveltuviksi hakijoiksi kelpuutettujen henkilöiden luettelosta. Toimitusjohtaja johtaa ja edustaa virastoa. Toimitusjohtaja kantaa täyden vastuun virastolle uskottujen tehtävien hoitamisesta, ja hänen on saatava vuosittain Euroopan parlamentilta vastuuvapaus talousarvion toteuttamisen osalta.

    3.

    Neuvoa-antavat ryhmät: SIS II:n neuvoa-antava ryhmä, VIS-järjestelmän neuvoa-antava ryhmä ja Eurodac-järjestelmän neuvoa-antava ryhmä

    Neuvoa-antavat ryhmät koostuvat kunkin jäsenvaltion yhdestä edustajasta ja yhdestä Euroopan komission edustajasta; lisäksi hallintoneuvostoon kuuluu yksi jäsen kustakin Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen sekä Eurodacia koskeviin toimenpiteisiin osallistuvasta valtiosta. Neuvoa-antavat ryhmät antavat hallintoneuvostolle asiantuntija-apua laaja-alaisia tietojärjestelmiä koskevissa kysymyksissä ja erityisesti vuotuisen työohjelman ja vuotuisen toimintakertomuksen valmistelun yhteydessä.

    Viraston resurssit vuonna 2013

    Lopullinen talousarvio  (1)

    61,35 miljoonaa euroa (maksusitoumusmäärärahat)

    34,38 miljoonaa euroa (maksumäärärahat)

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

    Hyväksytyt toimet:

    120 väliaikaista toimihenkilöä

    6 sopimussuhteista toimihenkilöä

    6 työkomennuksella olevaa kansallista asiantuntijaa

    Täytetyt toimet:

    120 väliaikaista toimihenkilöä

    5 sopimussuhteista toimihenkilöä

    3 työkomennuksella olevaa kansallista asiantuntijaa

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2013

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2013:

    SIS II:n, VIS:n ja Eurodacin operatiivinen hallinnointi ja kehitys

    Helpdesk: ensimmäisen tason tukipalvelut kaikkien viraston hallinnoimien järjestelmien käyttäjille

    Asianmukaisten palvelutasosopimusten seuranta ja kehittäminen mainituille viraston hallinnoimille järjestelmille

    Koordinointi, turvallisuus ja suhteiden valvonta jäsenvaltioiden ja verkontarjoajan välillä SIS II:n, Eurodacin ja VIS-järjestelmän viestintäinfrastruktuurin osalta (sTESTA-verkko)

    Osallistuminen valmisteluprosesseihin, jotka liittyvät uusien järjestelmien suunnitteluun, kehittämiseen ja toteuttamiseen

    Tilastot: oikea-aikaisten ja oikeellisten tilastojen ja tietojen antaminen järjestelmien toimintakyvystä, kuten oikeusperustoissa vaaditaan

    Raportointi: kaikki perustamisasetuksessa ja viraston hallinnoimien tietojärjestelmien oikeusperustoissa säädetyt raportointivelvoitteet täytetty

    Virasto seuraa SIS II-, VIS- ja Eurodac-järjestelmien sekä muiden laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisen hallinnoinnin ja kehityksen kannalta merkityksellisiä uusia teknologioita ja ratkaisuja.

    Koulutus: räätälöityjen järjestelmiä koskevien koulutussuunnitelmien laatiminen kansallisia viranomaisia varten viraston hallinnoimien tietojärjestelmien osalta.


    (1)  22. toukokuuta 2013 (jolloin virastosta tuli taloudellisesti riippumaton) – 31. joulukuuta 2013.

    Lähde: Viraston toimittama liite.


    VIRASTON VASTAUKSET

    11.

    Virasto myöntää tilintarkastustuomioistuimen maininnan oikeaksi ja ottaa sen huomioon taseen huomautusten kohdassa 6.3.1 ”Muu kuin rahoitusomaisuus” osiossa ”Muista konsolidoiduista lähteistä saatujen aineellisten ja aineettomien käyttöomaisuushyödykkeiden olennainen siirtäminen”.

    13.

    Virasto ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautuksen ja jatkaa jo käytössä olevien vakiintuneiden prosessien ja menettelyjen kehittämistä sen varmistamiseksi, että ne vastaavat kokonaan sisäisen valvonnan standardien vaatimuksia.

    14.

    Tekniset yksityiskohdat ovat laadittavana, ja hankinta on suunniteltu tehtäväksi vuoden toisella puoliskolla tarkoituksena päästä toteuttamaan sopimusta vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä.

    15.

    Siirrettäessä järjestelmien operatiiviseen hallintaan liittyviä velvoitteita Euroopan komissiolta virastolle asiassa käytiin tiivistä tiedonvaihtoa toiminnan tasolla. Komissio ilmoitti virastolle seuraavaa:

    siirtämisessä noudatettiin muiden virastojen toiminnan riippumattomuuden toteuttamiseksi jo käytössä olevaa vakiomenettelyä;

    yhdenmukaisuutta koskevat tarkastukset teetettiin kolmannella riippumattomalla osapuolella sen varmistamiseksi, että siirto suoritetaan turvallisesti ja kokonaisuudessaan.

    Tekniseen dokumentointiin ja tehtyihin sopimuksiin liittyvä laaja asiakirjakokonaisuus toimitettiin eu-LISAlle sähköisesti ja paperimuodossa osana siirtoon liittyviä tukitoimia; komission pidätti itsellään joitakin alkuperäisasiakirjoja valvontaa ja tilintarkastusta varten.

    Vaikka virastossa ollaan tietoisia täsmäyttämisen monimutkaisuudesta ja pitkästä kestosta, virasto on toteuttanut talousarviotietojen täsmäyttämisen kokonaisuudessaan ja se voi esittää vuoden 2013 talousarviosta kokonaisen yleiskatsauksen, jossa yhdistyvät sisäasioiden pääosaston ja viraston talousarvion toteutus. Koska taloudellisen riippumattomuuden jälkeen suoritettu määrärahojen siirtäminen on vain kertaluontoisesti tehtävä toimenpide, talousarvion toteuttamista koskevan raportoinnin odotetaan tarjoavan tulevaisuudessa pohjan täysin yksityiskohtaiselle analysoinnille.

    17.

    Neuvoston hyväksymiseen tähtäävä menettely käynnistetään heti, kun komission johdolla käytävät neuvottelut ovat päättyneet. Neuvoston päätöksen jälkeen assosioituneiden maiden on ratifioitava sopimus oman kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti. On syytä huomauttaa, että sopimusteksteihin sisältyy nykyisin määräys, joka edellyttää tukiosuuden takautuvaa maksamista virastolle joulukuusta 2012 alkaen.

    18.

    Viraston organisaatiokokonaisuutta määrittää sen perustamisasetus. Virastolla ei ole mahdollisuutta kommentoida tätä huomautusta.

    19.

    Virasto ottaa huomioon tämän havainnon. Ainut jäljellä oleva asiakohta, josta neuvotellaan Viron hallituksen kanssa, on viraston henkilöstöön sovellettavat alv-säännökset.


    Top