Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(30)

    Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä säätiön vastaus

    EUVL C 442, 10.12.2014, p. 260–266 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 442/260


    KERTOMUS

    Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä säätiön vastaus

    (2014/C 442/30)

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan koulutussäätiö (jäljempänä ”säätiö”) perustettiin neuvoston asetuksella (ETY) N:o 1360/1990 (1) (uudelleenlaadittu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1339/2008 (2)). Torinossa sijaitsevan säätiön tehtävänä on tukea ammatillisen koulutuksen uudistamista Euroopan unionin kumppanimaissa. Tätä varten säätiö avustaa komissiota ohjelmien (IPA, FRAME ja GEMM) toteuttamisessa (3).

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    2.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja säätiön valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    säätiön tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (4) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (5)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    4.

    Toimiva johto vastaa säätiön tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (6).

    a)

    Säätiön tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (7) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa säätiön tilinpäätöksen sen jälkeen, kun säätiön tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan säätiön taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    5.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (8) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko säätiön tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    6.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että säätiön taloudellinen asema 31 päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein säätiön varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että säätiön 31 päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    10.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

    MUITA HUOMAUTUKSIA

    11.

    Vuoden 2013 lopussa säätiöllä oli tileillään 7,5 miljoonaa euroa yhdessä ainoassa pankissa, jonka luottoluokitus oli alhainen (F3, BBB).

    EDELLISENÄ VUONNA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

    12.

    Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka säätiö on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen edellisenä vuonna esittämien huomautusten perusteella.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. heinäkuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EYVL L 131, 23.5.1990, s. 1.

    (2)  EUVL L 354, 31.12.2008, s. 82.

    (3)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto säätiön vastuualueista ja toiminnasta.

    (4)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (5)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (6)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

    (7)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

    (8)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.


    LIITE I

    Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

    Vuosi

    Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

    Korjaavan toimenpiteen tilanne

    (Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

    2012

    Sidottujen määrärahojen osuus oli kaikkiaan 99,9 prosenttia vuonna 2012, mikä osoittaa, että sitoumukset tehtiin oikea-aikaisesti. Varainhoitovuodelle 2013 siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli kuitenkin suuri osastossa 2 (hallintomenot): niiden määrä oli 0,6 miljoonaa euroa (36,8 prosenttia). Keskeisiä syitä tähän olivat vuonna 2012 toimitettuja, kiinteistöihin liittyviä palveluja koskevien laskujen myöhäinen saapuminen (0,3 miljoonaa euroa) sekä tietotekniset laite- ja ohjelmistohankinnat, joissa tilaukset tehtiin suunnitellusti vuoden 2012 viimeisinä kuukausina (0,3 miljoonaa euroa), mutta tuotteet toimitettiin vasta vuonna 2013.

    Ei relevantti


    LIITE II

    Euroopan koulutussäätiö (Torino)

    Vastuualueet ja toiminta

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 166 artiklan 3 kohta)

    ”Unioni ja jäsenvaltiot edistävät yhteistyötä kolmansien maiden sekä ammatillisen koulutuksen alalla toimivaltaisten kansainvälisten järjestöjen kanssa.”

    Säätiön toimivaltuudet

    (neuvoston asetus (ETY) N:o 1360/1990)

    Tavoite

    Euroopan unionin ulkosuhdepolitiikan yhteydessä edistää henkisen pääoman kehittämistä seuraavissa maissa: maissa, jotka voivat saada tukea neuvoston asetuksen (EY) N:o 1085/2006 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1638/2006 sekä myöhempien asiaan liittyvien säädösten nojalla; muissa maissa, jotka säätiön hallitus nimeää jäsentensä kahden kolmasosan enemmistön kannattaman ehdotuksen ja komission lausunnon perusteella ja jotka kuuluvat sellaisen unionin säädöksen tai kansainvälisen sopimuksen piiriin, jonka soveltamisalaan sisältyy henkisen pääoman kehittäminen, ja käytettävissä olevien varojen puitteissa

    kyseisessä asetuksessa ”henkisen pääoman kehittämisellä” tarkoitetaan työtä, jolla edistetään yksilön taitojen ja osaamisen elinikäistä kehittämistä parantamalla ammatillisen koulutuksen järjestelmiä.

    Tehtävät

    Saavuttaakseen tavoitteensa sekä hallitukselle annettuja toimivaltuuksia noudattaen ja unionin tasolla määritettyjen yleisten suuntaviivojen mukaisesti säätiö:

    tarjoaa tietoa, politiikka-analyysejä ja neuvoja, jotka koskevat henkisen pääoman kehittämiseen liittyviä kysymyksiä kumppanimaissa

    edistää kansallisilla ja paikallisilla työmarkkinoilla tarvittavien taitojen tuntemusta ja analyysiä

    tukee kumppanimaissa toimivien sidosryhmien pyrkimyksiä lisätä henkisen pääoman kehittämiseen liittyviä valmiuksiaan

    edesauttaa tiedon- ja kokemustenvaihtoa niiden avunantajien kesken, jotka toimivat henkisen pääoman kehittämistoimien uudistamisen parissa kumppanimaissa

    tukee niiden toimien toteuttamista, joilla unioni avustaa kumppanimaita henkisen pääoman kehittämisessä

    levittää henkisen pääoman kehittämiseen liittyviä tietoja ja edistää siihen liittyvää verkottumista ja kokemusten ja hyvien toimintamallien vaihtoa Euroopan unionin ja kumppanimaiden kesken ja toisaalta kumppanimaiden keskuudessa

    osallistuu komission pyynnöstä kumppanimaille annettavan koulutusavun yleisen vaikuttavuuden analysointiin

    hoitaa hallituksen ja komission sopimia tehtäviä tämän asetuksen yleisissä rajoissa.

    Hallinto

    Hallintoneuvosto

    Yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta.

    Kolme komission edustajaa.

    Kolme Euroopan parlamentin nimeämää asiantuntijaa, jotka eivät osallistu äänestyksiin.

    Lisäksi kolme kumppanimaiden edustajaa voi osallistua hallituksen kokouksiin tarkkailijoina.

    Johtaja

    Hallitus nimeää johtajan komission ehdotuksesta.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Sisäinen tarkastus

    Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

    Säätiön resurssit vuonna 2013 (2012)

    Talousarvio

    22,0 (20,1) miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 22,0 (20,1) miljoonaa euroa maksumäärärahoja, joista 19,9 miljoonaa euroa komission tukea.

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

    Henkilöstötaulukossa 96 (96) väliaikaista tointa, joista täytettyjä 92 (1) (93).

    40 (37) muuta tointa (paikallinen ja sopimussuhteinen henkilöstö, työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat)

    Henkilöstö yhteensä: 132 (130) henkilöstön jäsentä, joiden osalta tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

    operatiiviset tehtävät: 76,5 (73)

    hallinnolliset tehtävät: 28 (28) + tarvittaessa kaksi säätiön yhteiskäytössä olevaa sijaisten ryhmää

    yrityskoordinointiin ja viestintään liittyvät tehtävät: 25,5 (29)

    Tuotteet ja palvelut varainhoitovuonna 2013 (2012)

    Toiminta

    Säätiö osallistuu EU:n ulkosuhdepolitiikan puitteissa inhimillisen pääoman kehittämisen (HCD) parantamiseen. Se toimii säätiön hallituksen nimeämissä 30 kumppanimaassa säätiön perustamisasetuksen mukaisesti. Pääasiallisesti säätiö tukee Euroopan unionin toimintapolitiikkoja ja hankkeita, analysoi toimintapolitiikkoja, levittää ja vaihtaa tietoja ja kokemuksia sekä tukee kumppanimaiden valmiuksien lisäämistä.

    Säätiön lisäarvo syntyy sen puolueettomasta, ei-kaupallisesta ja ainutlaatuisesta vakiintuneesta osaamisperustasta eli inhimillisen pääoman kehittämisen alan asiantuntemuksesta ja yhteyksistä työnantajiin. Lisäksi säätiöllä on asiantuntemusta EU:n ja sen jäsenvaltioiden inhimillisen pääoman kehittämistä koskevien lähestymistapojen mukauttamisesta kumppanimaiden olosuhteisiin.

    Torinon prosessi hyväksyttiin toukokuussa 2013 järjestetyssä ”Torino Process: Moving Skills Forward” -konferenssissa. Prosessia toteutetaan 27:ssä säätiön kumppanimaassa. Kyse on osallistumiseen ja näyttöön perustuvasta analyysistä, joka koskee ammatillisen koulutuksen toimintapolitiikkoja ja järjestelmiä.

    Lisäksi säätiö hoiti asetuksessa säädettyjä keskeisiä tehtäviään seuraavasti:

     

    Valmiit tuotokset

    2013

    2012

    EU:n toimintapolitiikkojen ja ulkosuhteiden alan välineiden hankesyklin tukeminen kumppanimaiden osalta

    40

    36

    Kumppanimaiden valmiuksien lisääminen

    63

    66

    Toimintapolitiikkaa koskevat analyysit

    20

    31

    Tiedonlevitys ja verkostoituminen

    21

    28

    Yhteensä

    144

    161

    Tuotoksilla mitataan hankkeiden tulosten saavuttamista, ja ne muodostavat yhteyden talousarvion ja säätiön tehtävien ja tulosten välille.

    Näiden työohjelman mukaisesti suoritettujen tehtävien lisäksi säätiö myös vastasi Euroopan komission suoriin pyyntöihin pitkin vuotta.

     

    2013

    2012

    Käsiteltävänä olevat komission pyynnöt

    78

    107

    Kaakkois-Aasian maille ja Turkille osoitetut pyynnöt

    38 %

    42 %

    Kaakkoisen Välimeren alueen maille osoitetut pyynnöt

    28 %

    32 %

    Itä-Euroopan maille osoitetut pyynnöt

    18 %

    12 %

    Keski-Aasian maille osoitetut pyynnöt

    15 %

    14 %


    (1)  Mukaan luettuna yksi hyväksytty työtarjous; työsuhde alkaa 1.3.2014

    Lähde: Säätiön toimittama liite.


    SÄÄTIÖN VASTAUS

    11.

    ETF on samaa mieltä tilintarkastustuomioistuimen huomautuksesta, ja ilmoittaa aikovansa osallistua yhteiseen pankkipalvelujen hankintamenettelyyn, jonka komissio järjestää vuonna 2014. Mikäli tämä hankintamenettely ei tuota tuloksia, ETF aloittaa oman hankintamenettelyn tehdäkseen sopimuksen korkeamman luottoluokituksen omaavan pankin kanssa.

    Syy korkeaan tilisaldoon 31.12.2013 on se, että tilille oli maksettu etukäteen vuoden 2014 ensimmäinen tukierä ja varoja GEMM- ja FRAME- hankkeita varten.


    Top