Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(29)

    Kertomus Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viranomaisen vastaukset

    EUVL C 442, 10.12.2014, p. 247–259 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 442/247


    KERTOMUS

    Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viranomaisen vastaukset

    (2014/C 442/29)

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (jäljempänä ”viranomainen”) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1095/2010 (1). Pariisissa sijaitsevan viranomaisen tehtävänä on parantaa EU:n rahoitusalan sisämarkkinoiden toimintaa erityisesti turvaamalla korkeatasoinen, tehokas ja yhdenmukainen sääntely ja valvonta, edistää finanssijärjestelmien eheyttä ja vakautta sekä tehostaa valvonnan kansainvälistä yhteensovittamista ja varmistaa siten finanssijärjestelmän vakaus ja tehokkuus (2). Viranomainen perustettiin 1. tammikuuta 2011.

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    2.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viranomaisen valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    viranomaisen tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    4.

    Toimiva johto vastaa viranomaisen tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

    a)

    Viranomaisen tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (6) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viranomaisen tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viranomaisen tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viranomaisen taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    5.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viranomaisen tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    6.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viranomaisen taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viranomaisen varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viranomaisen 31. päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    10.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

    HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

    11.

    Sidottujen määrärahojen kokonaisosuus kasvoi: se oli 86 prosenttia vuonna 2012 ja 93 prosenttia vuonna 2013. Tämä osoittaa, että sitoumusten oikea-aikaisuus parani aiempaan verrattuna. Varainhoitovuodelle 2014 siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli kuitenkin suuri osastossa 3 (toimintamenot). Niiden määrä oli 3 6 88  487 euroa (58 prosenttia). Syynä tähän olivat vuonna 2013 vastaanotetut tietotekniset palvelut, joita ei vielä maksettu (0,8 miljoonaa euroa); vuoden 2014 työohjelmassa suunnitellut tietotekniset palvelut, joista tehtiin sopimus vuoden lopussa (1,1 miljoonaa euroa); eräät tietoteknisiin hankintoihin liittyvät viivästykset (0,4 miljoonaa euroa) sekä joidenkin tietoteknisten hankkeiden monivuotinen luonne.

    12.

    Vuonna 2013 viranomainen teki 12 määrärahasiirtoa, joiden arvo oli yhteensä 5,1 miljoonaa euroa eli 18 prosenttia talousarviosta (vuonna 2012 tehtiin 22 määrärahasiirtoa, ja niiden kokonaisarvo oli 3,2 miljoonaa euroa eli 16 prosenttia talousarviosta). Tilanne ilmentää sitä, että talousarviosuunnittelu oli yhä puutteellista.

    MUITA HUOMAUTUKSIA

    13.

    Vuonna 2013 suoritetuista, tavaroita ja palveluja koskevista maksuista noin 27 prosenttia viivästyi. Viivästyneet maksut ylittivät eräpäivän keskimäärin 32 päivällä. Viivästyskorkoa maksettiin 3  834 euroa vuonna 2013.

    14.

    Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan (8) ja EU:n alv-direktiivin (9) mukaan viranomainen on vapautettu välillisistä veroista. Viranomainen maksoi vuosina 2011–2013 arvonlisäveroa kaikkiaan 3,3 miljoonaa euroa. Neuvoteltuaan aiheesta pitkällisesti isäntävaltion kanssa viranomainen käynnisti alv-palautusten hakemisen vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä. Palautusta oli vuoden 2013 loppuun mennessä haettu kuitenkin vain 1,3 miljoonan euron osalta.

    AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

    15.

    Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka viranomainen on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 1. heinäkuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84.

    (2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viranomaisen vastuualueista ja toiminnasta.

    (3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

    (6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

    (7)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

    (8)  Pöytäkirja (N:o 7) Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista (EUVL C 115, 9.5.2008, s. 266).

    (9)  Neuvoston direktiivi 2006/112/EY (EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1).


    LIITE I

    Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

    Vuosi

    Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

    Korjaavan toimenpiteen tilanne

    (Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

    2011

    Viranomaisen sitoumusten arvo oli 1 2 8 41  997 euroa, mikä vastaa 76:ta prosenttia sen varainhoitovuoden 2011 talousarviosta. Määrärahojen sitomisaste oli alhainen etenkin osastossa 3 ”Toimintamenot” (47 prosenttia). Tämä vaikutti viranomaisen tietoteknisiin tavoitteisiin, joita ei täysin saavutettu. Talousarvion alhainen toteutusaste viittaa vaikeuksiin talousarvion suunnittelussa ja toteuttamisessa.

    Ei relevantti

    2011

    Viranomaisen talousarvio oli 16,9 miljoonaa euroa varainhoitovuonna 2011. Viranomaisen perustamisasetuksen 62 artiklan 1 kohdan mukaisesti varainhoitovuoden 2011 talousarviosta rahoitettiin 60 prosenttia jäsenvaltioiden ja EFTA-maiden maksuosuuksilla ja 40 prosenttia unionin talousarviosta. Vuoden 2011 lopussa viranomaisen talousarviotulos oli positiivinen (4,3 miljoonaa euroa). Viranomaisen varainhoitoasetuksen (1) mukaisesti kyseinen määrä kirjattiin kokonaisuudessaan tilinpäätökseen velaksi Euroopan komissiolle.

    Kesken

    2011

    Havaittiin puutteita, jotka liittyivät kuuden oikeudellisen sitoumuksen tekemiseen ennen talousarviositoumuksia (4 83  845 euroa).

    Kesken (2)

    2011

    Tilintarkastustuomioistuin yksilöi useita tapauksia (yhteensä 2 07  442 euroa), joissa varainhoitovuodelle 2012 siirretyt maksusitoumukset eivät vastanneet tehtyjä oikeudellisia sitoumuksia. Kyseiset siirrot olivat siis sääntöjenvastaisia, ja ne olisi peruutettava.

    Kesken

    2011

    Viranomaisen käyttöomaisuuden hallinnointia on aihetta parantaa. Viranomaisen kehittämiä aineettomia hyödykkeitä koskevat kirjanpitomenettelyt ja tiedot kustannuksista eivät olleet luotettavia.

    Toteutettu

    2011

    Viranomaisen on aihetta parantaa rekrytointimenettelyjen avoimuutta. Tiettyä tehtävää varten edellytettävän työkokemuksen pituutta koskevaa vaatimusta ei noudatettu, määräajan jälkeen saadut hakemukset otettiin huomioon, suullisten ja kirjallisten kokeiden kysymyksiä ei sovittu, ennen kuin valintalautakunta kävi hakemukset läpi, eikä nimittävä viranomainen ollut tehnyt päätöstä valintalautakunnan nimittämisestä.

    Toteutettu

    2012

    Tilinpitäjä ei vielä ole hyväksynyt viranomaisen kirjanpitojärjestelmää.

    Toteutettu

    2012

    Toisen toimintavuotensa aikana viranomainen edistyi merkittävästi sisäisen valvonnan standardien osalta: se hyväksyi ja pani täytäntöön kaikkiin standardeihin liittyviä perusvaatimuksia. Standardeja ei kuitenkaan vielä sovelleta täysimääräisesti.

    Kesken

    2012

    Hankintamenettelyjen aikatauluissa ja dokumentoinnissa on huomattavasti parannettavaa.

    Kesken

    2012

    Viranomaisella oli varainhoitovuonna 2012 määrärahoja kaikkiaan 20,3 miljoonaa euroa. Tästä määrästä 2,8 miljoonaa euroa (14 prosenttia) peruuntui ja 4,2 miljoonaa euroa (21 prosenttia) sidottuja määrärahoja siirrettiin vuodelle 2013.

    Peruutusten suuri osuus johtuu pääasiassa siitä, että talousarvio oli laadittu olettaen, että henkilöstötaulukko pannaan kokonaisuudessaan täytäntöön vuoden 2012 alussa. Osa rekrytoinneista tehtiinkin kuitenkin vasta vuoden mittaan. Myös tietoteknisiin hankintoihin liittyvät viivästykset aiheuttivat peruutuksia.

    Ei relevantti

    2012

    Sidottuja määrärahoja siirrettiin seuraavalle varainhoitovuodelle suuri määrä osastoissa 2 (hallintomenot) ja 3 (toimintamenot): osaston 2 määrärahoista siirrettiin 39 prosenttia ja osaston 3 määrärahoista 52 prosenttia. Osastossa 2 syynä oli etenkin se, että viranomaisen tiloja koskevasta urakasta tehtiin merkittävä sopimus joulukuussa 2012 (0,6 miljoonaa euroa), sekä siitä, että osaa ostetuista tietoteknisistä laitteista (0,5 miljoonaa euroa), puhelinlaitteistoista (0,1 miljoonaa euroa) ja irtaimesta omaisuudesta (0,3 miljoonaa euroa) ei ollut toimitettu ennen vuoden loppua. Osastossa 3 suuri osuus sidotuista määrärahoista siirrettiin seuraavalle varainhoitovuodelle, koska tietyt merkittävät tietotekniset kehityshankkeet ovat luonteeltaan monivuotisia ja koska niihin liittyvissä hankintamenettelyissä ilmeni viivästyksiä.

    Ei relevantti

    2012

    Vuonna 2012 viranomainen teki 22 määrärahasiirtoa, joiden arvo oli yhteensä 3,2 miljoonaa euroa (16 prosenttia vuoden 2012 kokonaistalousarviosta). Tilanne ilmentää talousarviosuunnittelun puutteellisuutta.

    Kesken

    2012

    Viranomaisen on aihetta jatkaa rekrytointimenettelyjensä avoimuuden parantamista. Etenkin havaittiin, että yhdessä tarkastetussa rekrytointimenettelyssä työkokemuksen pituutta koskevaa vaatimusta ei sovellettu erään työtehtävän kohdalla, ja kolmen tarkastetun rekrytointimenettelyn osalta ei saatu näyttöä siitä, että jatkoon selvinneiden luetteloon kirjaamista koskevista vähimmäispistemääristä oli päätetty ennen hakemusten tutkimista.

    Toteutettu


    (1)  Asetuksen 15 artiklan 4 kohta ja 16 artiklan 1 kohta.

    (2)  Vastaavanlaisia tapauksia havaittiin vuonna 2013.


    LIITE II

    Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (Pariisi)

    Vastuualueet ja toiminta

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artikla)

    Euroopan parlamentti ja neuvosto toteuttavat tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen ja talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan sisämarkkinoiden toteuttamista ja toimintaa koskevat toimenpiteet jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämiseksi.

    Viranomaisen toimivaltuudet

    (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1060/2009)

    Tehtävät

    laatii luonnoksia teknisiksi sääntelystandardeiksi

    laatii luonnoksia teknisiksi täytäntöönpanostandardeiksi

    antaa ohjeita ja suosituksia

    antaa suosituksia, jos toimivaltainen kansallinen viranomainen ei ole soveltanut alakohtaisia säädöksiä tai on soveltanut niitä tavalla, joka on ilmeisesti unionin oikeuden vastainen

    tekee toimivaltaisille viranomaisille osoitettuja yksittäisiä päätöksiä tietyissä kriisitilanteissa ja ratkaistakseen kansallisten viranomaisten välisiä erimielisyyksiä rajat ylittävissä tilanteissa

    jos kyseessä on suoraan sovellettava unionin oikeus, tekee finanssimarkkinoiden toimijoille osoitettuja yksittäisiä päätöksiä seuraavissa tapauksissa: i) toimivaltainen kansallinen viranomainen ei ole soveltanut alakohtaisia säädöksiä tai on soveltanut niitä tavalla, joka on ilmeisesti unionin oikeuden vastainen, ja toimivaltainen viranomainen ei ole noudattanut komission virallista lausuntoa, ii) toimivaltainen viranomainen ei ole tietyissä kriisitilanteissa noudattanut viranomaisen tekemää päätöstä tai iii) on tarkoitus ratkaista toimivaltaisten viranomaisten välisiä erimielisyyksiä rajat ylittävissä tilanteissa, joissa toimivaltainen viranomainen ei ole noudattanut viranomaisen päätöstä

    antaa kaikkiin vastuualueisiinsa liittyviä lausuntoja Euroopan parlamentille, neuvostolle tai komissiolle

    kerää finanssimarkkinoiden toimijoista tiedot, joita se tarvitsee sille osoitettujen tehtävien hoitamisessa

    kehittää yhteisiä menetelmiä, joilla arvioidaan tuotteen ominaispiirteiden ja jakeluprosessien vaikutusta finanssimarkkinoiden toimijoiden taloudelliseen tilanteeseen ja kuluttajansuojaan

    luo keskitetysti saatavilla olevan tietokannan rekisteröidyistä finanssimarkkinoiden toimijoista toimivaltaansa kuuluvalla alalla silloin, kun tästä on säädetty alakohtaisessa lainsäädännössä

    antaa varoituksia, jos jokin finanssialan toiminta muodostaa vakavan uhan sen tavoitteille

    asettaa väliaikaisen kiellon tai rajoituksen tietyille finanssialan toimille, jotka vaarantavat finanssimarkkinoiden moitteettoman toiminnan ja eheyden tai koko finanssijärjestelmän taikka sen osan vakauden unionissa alakohtaisessa lainsäädännössä määritellyissä tapauksissa ja siinä säädetyin edellytyksin tai tarvittaessa kriisitilanteessa

    osallistuu valvontakollegioiden toimintaan, myös kahden tai useamman toimivaltaisen viranomaisen yhteisesti suorittamiin paikan päällä tehtäviin tarkastuksiin

    arvioi sellaisten häiriöiden vaaraa finanssipalvelujen alalla, jotka johtuvat koko finanssijärjestelmän tai sen osien heikentymisestä ja saattavat vaikuttaa huomattavan kielteisesti sisämarkkinoihin ja reaalitalouteen

    laatii finanssimarkkinoiden merkittäville toimijoille lisäohjeita ja -suosituksia niiden aiheuttaman järjestelmäriskin huomioon ottamiseksi

    suorittaa tietyntyyppisen finanssialan toiminnan tai tuotetyypin tai menettelytavan tutkinnan, jotta voidaan arvioida mahdollisia finanssimarkkinoiden moitteettomaan toimintaan tai finanssijärjestelmän vakauteen kohdistuvia uhkia ja antaa asianmukaisia toimintaa koskevia suosituksia kyseisille toimivaltaisille viranomaisille

    huolehtii toimivaltaisten viranomaisten sille siirtämistä tehtävistä ja velvoitteista

    antaa lausuntoja toimivaltaisille viranomaisille

    suorittaa toimivaltaisten viranomaisten toimien vertaisarviointeja

    toimii koordinoijana toimivaltaisten viranomaisten välillä, etenkin kun on kyse epäsuotuisista muutoksista, jotka voivat vakavasti vaarantaa finanssimarkkinoiden moitteettoman toiminnan ja eheyden taikka unionin finanssijärjestelmän vakauden

    aloittaa ja sovittaa yhteen unionin laajuisia arviointeja finanssimarkkinoiden toimijoiden kyvystä kestää epäsuotuisaa markkinakehitystä

    päättää luottoluokituslaitosten hyväksymistä ja rekisteröintiä koskevista hakemuksista ja niitä koskevien hyväksymisten ja rekisteröintien peruuttamisesta

    tekee yhteistyösopimuksia luottoluokituslaitoksia kolmansissa maissa valvovien viranomaisten kanssa

    suorittaa tutkimuksia ja tarkastuksia paikalla luottoluokituslaitosten, luokiteltujen organisaatioiden ja niihin liittyvien kolmansien osapuolten tiloissa

    kun luottoluokituslaitos on syyllistynyt rikkomiseen, päättää sen rekisteröinnin peruuttamisesta, kieltää sitä väliaikaisesti antamasta luottoluokituksia, keskeyttää sen antamien luokitusten käytön sääntelytarkoituksiin, vaatii luottoluokituslaitosta lopettamaan rikkomisen ja/tai antaa julkisia ilmoituksia

    jos luottoluokituslaitos on tahallaan tai tuottamuksesta syyllistynyt rikkomiseen, määrää sakon.

    Hallinto

    Hallintoneuvosto

    Kokoonpano

    Puheenjohtaja (ei osallistu äänestyksiin); kustakin jäsenvaltiosta sen kansallisen viranomaisen päällikkö, jonka toimivaltaan kuuluu finanssimarkkinoiden toimijoiden valvonta kyseisessä jäsenvaltiossa; yksi komission edustaja (ei osallistu äänestyksiin); yksi Euroopan järjestelmäriskikomitean edustaja (ei osallistu äänestyksiin); kummankin muun Euroopan valvontaviranomaisen edustajat (eivät osallistu äänestyksiin).

    Tehtävät

    Ohjaa viranomaisen työtä ja vastaa perustamisasetuksen II luvussa tarkoitettujen päätösten tekemisestä.

    Johtokunta

    Kokoonpano

    Puheenjohtaja ja kuusi muuta hallintoneuvoston äänivaltaisten jäsenten keskuudestaan valitsemaa hallintoneuvoston jäsentä. Toimitusjohtaja ja komission edustaja osallistuvat johtokunnan kokouksiin ilman äänioikeutta (mutta komission edustajalla on äänioikeus talousarviota koskevissa asioissa).

    Tehtävät

    Huolehtii siitä, että viranomainen toteuttaa toiminta-ajatuksensa ja suorittaa sille osoitetut tehtävät perusasetuksen mukaisesti.

    Puheenjohtaja

    Puheenjohtaja edustaa viranomaista ja vastaa hallintoneuvoston tehtävien valmistelusta ja johtaa hallintoneuvoston ja johtokunnan kokouksia. Hallintoneuvosto nimittää puheenjohtajan sen jälkeen, kun Euroopan parlamentti on kuullut ehdokasta.

    Toimitusjohtaja

    Hallintoneuvosto nimittää toimitusjohtajan Euroopan parlamentin vahvistuksen jälkeen. Hän vastaa arvopaperimarkkinaviranomaisen johtamisesta ja valmistelee johtokunnassa käsiteltävät asiat.

    Sisäinen tarkastus

    Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

    Viranomaisen resurssit vuonna 2013

    Lopullinen talousarvio

    Talousarvio yhteensä: 28,189 miljoonaa euroa, joista

    unionilta saatu osuus: 8,6 miljoonaa euroa

    maksuosuudet toimivaltaisilta kansallisilta viranomaisilta: 12,9 miljoonaa euroa

    maksut valvonnan kohteena olevilta organisaatioilta: 6,53 miljoonaa euroa (luottoluokituslaitokset: 5,7 miljoonaa euroa; kauppatietorekisterit: 0,83 miljoonaa euroa)

    - Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

    henkilöstösääntöjen alainen henkilöstö: henkilöstötaulukossa 106 väliaikaisen toimihenkilön tointa, joista täytettyjä: 102

    sopimussuhteinen henkilöstö: talousarviossa 25 suunniteltua tointa; sopimussuhteisen henkilöstön toimista tosiasiallisesti täytettyjä 31.12.2013: 19

    työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: talousarviossa 14 suunniteltua tointa; työkomennuksella olevien kansallisten asiantuntijoiden toimista tosiasiallisesti täytettyjä 31.12.2013: 15

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2013

    Rahoitusvakauden seuranta. Laati useita säännöllisiä kertomuksia riskeistä sekä yhteenvetoja finanssimarkkinoiden suuntauksista.

    laati mittatilaustyönä taloudellisia tutkimuksia ja vaikutustenarviointeja.

    edisti EJRK:n työtä, joka käsitteli keskusvastapuolia ja järjestelmäriskiä.

    laati vertailuarvojen asettamista koskevia periaatteita ja suosituksia yhdessä Euroopan pankkiviranomaisen kanssa.

    perehtyi lyhyeksimyynnistä annetun asetuksen vaikutuksiin.

    arvioi vähittäismyyntiä EU:ssa. Julkaisi kertomuksen vähittäismyynnistä (monimutkaisten tuotteiden myynnistä piensijoittajille).

    kohdisti laaja-alaista seurantatyötä markkinoihin ja rahoitusmarkkinoiden innovointiin. Laati rahoitusmarkkinoiden innovointikehyksen.

    analysoi perusteellisesti innovatiivisia rahoitustuotteita ja -prosesseja. Analysoi velkakirjojen arvon alaskirjaukseen liittyviä vakuuksia ja arvopaperisointia. Osoitti toimivaltaisille kansallisille viranomaisille kyselyn self-placement-sijoituksista ja joukkorahoituksesta.

    seurasi ja analysoi piensijoittajia koskevia suuntauksia.

    edisti sijoittajavalistusta. Liittyi assosioituneeksi jäseneksi OECD:n International Network on Investor Education -verkostoon.

    kehitti parempaa sijoittajansuojaa toisen rahoitusmarkkinadirektiivin yhteydessä. Valmisteli tulevaa työtä sijoittajansuojan hyväksi.

    laati ohjeet sijoituspalveluyritysten palkkioista. Ohjeissa käsiteltiin palkkiojärjestelmien hallinnointia, suunnittelua ja valvontaa.

    varoitti sijoittajia hinnanerosopimuksista. Julkaisi yhdessä Euroopan pankkiviranomaisen kanssa varoituksen, joka koski sijoittamista hinnanerosopimuksiin.

    julkaisi yhdessä Euroopan pankkiviranomaisen kanssa ohjeita arvopapereita ja pankkitoimintaa koskevien valitusten käsittelyä varten.

    julkaisi kolmen muun Euroopan valvontaviranomaisen kanssa yhteisen kannan tuotteiden kehittäjien valvontavastuusta ja hallintoprosesseista.

    järjesti kolmen muun Euroopan valvontaviranomaisen kanssa kuluttajasuojapäivän Pariisissa.

    tehosti luottoluokituslaitoksiin kohdistamaansa valvontaa. Rekisteröi 22 luottoluokituslaitosta, kaksi laitosta sai hyväksynnän.

    seurasi vuonna 2013 niiden korjaavien toimien toteuttamista, jotka perustuvat vuonna 2012 tehtyyn luottoluokituslaitosten soveltamien luokittelumenetelmien vertailuun; seuranta toteutettiin osana jatkuvaa valvontaa. Julkaisi kertomuksen julkisyhteisöjen luottoluokitusta koskevasta tutkimuksesta. Arvioi 14 pientä ja keskisuurta luottoluokituslaitosta erityisesti siltä osin, millaiset järjestelmät ja kontrollit nämä ovat ottaneet käyttöön noudattaakseen luottoluokituslaitoksista annettua asetusta.

    arvioi, kuinka luottoluokituslaitokset noudattavat uusia vaatimuksia etenkin julkisyhteisöjen luottoluokitukseen liittyvien tiedonantonäkökohtien, hinnoittelupolitiikan ja menettelyjen osalta.

    tehosti luottoluokituslaitoksiin soveltamaansa riskianalyysikehystä ja tutki, miten luottoluokituslaitokset ovat panneet täytäntöön lakisääteisten velvoitteiden muutokset. Jatkoi luottoluokituslaitoksiin liittyvää yhteistyötä muiden Euroopan valvontaviranomaisten ja kansainvälisten viranomaisten kanssa.

    teki luottoluokituslaitoksiin liittyvää työtä. Julkaisi ohjeita ja suosituksia, joilla selvennetään luottoluokituslaitoksista annetun asetuksen soveltamisalaa, sekä luettelon rekisteröidyistä luottoluokituslaitoksista ja niiden markkinaosuuksista. Julkaisi keskusteluasiakirjan CRA3-lainsäädäntöpaketin täytäntöönpanosta ja kolmesta teknisiä sääntelystandardeja koskevasta luonnoksesta. Julkaisi ensimmäisen lausunnon mahdollisuudesta perustaa pienempien luottoluokituslaitosten verkosto.

    hyväksyi kuusi kauppatietorekisteriä ja otti valvontatyön tehtäväkseen.

    oli mukana keskusvastapuolten valvontakollegioissa. Viimeisteli kirjallisen puitesopimuksen valvontakollegioiden perustamisesta ja toiminnasta sekä yhteisen riskienarviointimallin. Käynnisti kolmansien maiden keskusvastapuolten tunnustamisen – 35 keskusvastapuolta kolmansista maista haki tunnustamista.

    julkaisi lisää lausuntoja luottoluokituslaitoksiin sovellettavan EU:n sääntelyjärjestelmän ja Argentiinan, Brasilian, Meksikon, Hongkongin ja Singaporen vastaavien oikeudellisten ja valvontakehysten osalta.

    laati Euroopan markkinarakenneasetuksen soveltamissäännöt. Julkaisi kysymyksiä ja vastauksia edistääkseen markkinarakenneasetuksen yhdenmukaista soveltamista. Tätä varten viranomainen

    valmisteli määritysvelvollisuuden teknisiä yksityiskohtia

    käynnisti eläkejärjestelmiin ja ryhmänsisäisiin liiketoimiin liittyvän selvitystyön

    valisti finanssialan ulkoisia vastapuolia niitä koskevista velvoitteista

    laati keskusvastapuolten kollegioita koskevia teknisiä sääntelystandardeja

    julkaisi Euroopan markkinarakenneasetuksen mukaisesti loppuraportin, joka koski yhteentoimivuusjärjestelyihin liittyviä ohjeita ja suosituksia

    laati standardeja OTC-johdannaisista, joissa on osallisena EU:n ulkopuolisia vastapuolia

    antoi komissiolle neuvontaa kolmansien maiden sääntöjen ja Euroopan markkinarakenneasetuksen vastaavuuksista

    valmisteli arvopaperikeskuksista annettavaa asetusta

    koordinoi kansainvälistä vuoropuhelua johdannaisista.

    valmistautui toista rahoitusmarkkinadirektiiviä koskeviin tuleviin tehtäviin.

    esitti komissiolle standardit sijoituspalveluyrityksiä koskevien omistusosuuksien hankinnoista ja lisäämisestä nykyisen rahoitusmarkkinadirektiivin mukaisesti. Arvioi rahoitusmarkkinadirektiivin sisältämien liiketoiminnan harjoittamista koskevien sääntöjen täytäntöönpanoa.

    arvioi ja selkeytti sääntelyä vertailemalla eri sääntelyviranomaisten soveltamia raportointisääntöjä.

    selkeytti valuuttajohdannaisia koskevaa raportointia. Valmisteli liiketoimista ilmoittamista, toimeksiantotietojen säilyttämistä ja viittaustietoja koskevia erittelyjä.

    antoi komissiolle neuvontaa lyhyeksimyynnistä annetun asetuksen tarkistusta varten.

    laati tulevan markkinoiden väärinkäyttöä koskevan asetuksen täytäntöönpanotoimenpiteet. Selvitti markkinoiden väärinkäyttöä koskevan asetuksen tiettyihin täytäntöönpanotoimenpiteisiin liittyviä toimintavaihtoehtoja.

    lujitti yksityisiin sijoitusrahastoihin sovellettavaa kehystä.

    selkeytti Euroopan markkinarakenneasetuksen vaikutuksia vastapuoliriskin laskentaan yhteissijoitusyritysten yhteydessä.

    sopi vaihtoehtoisia investointirahastoja koskevista valvontayhteistyöjärjestelyistä 46 EU:n ulkopuolisen viranomaisen kanssa.

    selkeytti edelleen vaihtoehtoisia investointirahastoja (vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia) koskevia sääntöjä. Julkaisi loppuraportin erityyppisiä vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia koskevista teknisten sääntelystandardien luonnoksista ja esitti loppuraporttinsa komissiolle hyväksymistä varten.

    selkeytti vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia koskevan direktiivin soveltamisalaa. Julkaisi loppukertomuksen ohjeista, jotka liittyvät vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia koskevan direktiivin keskeisiin käsitteisiin. Hyväksyi vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien palkkaa ja palkkioita koskevat ohjeet. Julkaisi loppukertomuksen ohjeista, jotka liittyvät vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia koskevan direktiivin mukaiseen moitteettomaan palkka- ja palkkiopolitiikkaan.

    selkeytti vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia koskevia raportointivaatimuksia. Julkaisi ohjeet vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia koskevan direktiivin mukaisista raportointivaatimuksista. Ehdotti järjestelyjä vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia koskevan direktiivin täytäntöönpanon viivästymisen vuoksi. Antoi lausunnon vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia koskevan direktiivin täytäntöönpanon viivästymiseen liittyvistä käytännön järjestelyistä.

    antoi ensimmäiset esitedirektiiviin liittyvät standardit. Esitti teknisten sääntelystandardien luonnokset ja raporttinsa komissiolle. Päivitti kolmansia maita koskevien esitteiden vastaavuuskehystä. Laati standardeja merkittäviä omistusosuuksia koskevista avoimuusvaatimuksista.

    julkaisi kertomuksen esitedirektiivin mukaisista vastuujärjestelmistä.

    selkeytti yhdessä toimimisen käsitettä kansainvälisiä sijoittajia ajatellen. Julkaisi lausunnon esitedirektiivin mukaisesta osakkeenomistajien yhteistyöstä ja yhdessä toimimisesta.

    edisti lyhyeksimyynnistä annetun asetuksen johdonmukaista soveltamista.

    viimeisteli ohjeet markkinatakaustoiminnasta. Julkaisi ohjeet markkinatakaustoimintaa ja ensimarkkinoilla suoritettavia operaatioita koskevasta poikkeuksesta.

    edisti ja koordinoi väliaikaisten kieltojen täytäntöönpanoa; toteutti koordinointitehtäväänsä kahdeksassa eri yhteydessä vuonna 2013.

    seurasi toimituskuria ja -puutteita.

    myötävaikutti kansainvälisten IFRS-tilinpäätösstandardien yhdenmukaiseen soveltamiseen EU:ssa. Kuuli asiantuntijoita taloudellista raportointia koskevien velvoitteiden noudattamisesta annettujen ohjeluonnosten osalta. Julkaisi tausta-asiakirjan taloudellista raportointia koskevien velvoitteiden noudattamiseen liittyvistä ohje-ehdotuksista.

    vertaili IFRS-standardeja ja EU:ssa toimivien yritysten tilinpäätöksiä. Oli mukana kehittämässä IFRS-standardeja. Laati taloudellista informaatiota koskevia standardeja. Valvoi ehdotettuja tarkastussääntöjä.

    edisti valtakirjaneuvonantajia (proxy advising) EU:ssa koskevan käytännesäännöstön laatimista.

    arvioi, miten jäsenvaltiot ovat soveltaneet EU:n lainsäädäntöä. Muutti vertaisarviointiin sovellettavia menetelmiä. Viimeisteli vertaisarvioinnin, joka liittyi sen ohjeisiin rahamarkkinarahastoista.

    Lähde: Viranomaisen toimittama liite.


    VIRANOMAISEN VASTAUKSET

    11.

    Viranomainen vahvistaa edelleen hankintasuunnitelman seurantaa rajoittaakseen mahdollisimman pieneksi siirtojen suurta määrää, joka tosin johtuu IT-sopimusten mukaisten hankkeiden monivuotisen luonteen aiheuttamista vielä hoitamattomista taloudellisista velvoitteista, jotka eivät ole näin ollen kokonaan poistettavissa.

    12.

    On syytä muistaa, että viranomaisen vuoden 2013 talousarvio valmisteltiin vuoden 2011 lopussa eli vähemmän kuin vuosi viranomaisen toiminnan alkamisen jälkeen. Vuonna 2013 talousarviosuunnittelussa on otettu käyttöön uudet menetelmät siirtojen tarpeen vähentämiseksi mahdollisimman pieneksi vuonna 2015 ja sen jälkeen. Viranomainen on alkanut vuonna 2013 tehdä myös ajoittaisia katsauksia talousarvioon sen toteuttamisen parantamiseksi.

    13.

    Viranomainen on tietoinen myöhässä suoritettaviin maksuihin liittyvästä asiakohdasta ja viranomainen on tehnyt vuonna 2013 useita aloitteita tilanteen hoitamiseksi. Viranomainen on voimistanut seurantaa kahden viikon välein annettavien raporttien avulla sekä kehittänyt maksukokonaisuuksiin paneutuvan koulutuskampanjan. Lisäksi viranomainen sujuvoitti vuoden 2013 lopulla rahataloutensa toimintakiertoja sekä mukautti kaavakkeita parantaakseen maksuprosessin aikataulun mukaista toimintaa.

    14.

    Johtuen käynnissä olevista toimipaikkaa koskevista keskusteluista viranomaisen menettely arvonlisäveropalautusten saamiseksi Ranskan valtiolta käynnistyi vasta vuoden 2012 lopulla. Tästä johtuen viranomaisen oli vuonna 2013 käsiteltävä alv-palautushakemusten ruuhkaa, jonka osalta viimeinen hakemuserä lähetettiin toukokuussa 2014. Ruuhkan selvittämisen lisäksi käyttöön on otettu vuoden 2013 lopulla säännönmukainen neljännesvuosittainen alv-hakemusmenettely. Edellä esitettyjen toimien avulla viranomainen odottaa voivansa merkittävästi rajoittaa tai poistaa vuoden 2014 lopussa vielä maksamattomia arvonlisäveroja.


    Top