Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(11)

    Kertomus Euroopan lentoturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

    EUVL C 442, 10.12.2014, p. 93–101 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 442/93


    KERTOMUS

    Euroopan lentoturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

    (2014/C 442/11)

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA (jäljempänä ”virasto”) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1592/2002 (1), jota on viimeksi muutettu asetuksella (EY) N:o 1108/2009 (2). Kölnissä sijaitsevalla virastolla on erityisiä sääntely- ja toimeenpanotehtäviä lentoturvallisuuden alalla (3).

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    2.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (4) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (5)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    4.

    Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (6).

    a)

    Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (7) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    5.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (8) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    6.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    10.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

    HUOMAUTUKSET TOIMIEN LAILLISUUDESTA JA ASIANMUKAISUUDESTA (SÄÄNTÖJENMUKAISUUDESTA)

    11.

    Vuonna 2012 virasto valitsi hankintamenettelyjen kautta 14 kansallista ilmailuviranomaista ja 10 pätevää yksikköä, joille se ulkoisti osan hyväksyntätoimistaan (9). Ulkoistetuista hyväksynnöistä aiheutui menoja noin 22 miljoonaa euroa vuonna 2013. Viraston laatimissa ohjeissa kuvataan prosessi, jolla tietyt hyväksyntätehtävät osoitetaan kansallisille viranomaisille ja päteville yksiköille. Lisäksi ohjeissa esitetään sovellettavat kriteerit (10). Ulkoistamisen avoimuutta voitaisiin kuitenkin lisätä, jos osoittamisprosessit ja ohjeissa asetettujen kriteerien pohjalta suoritetut arvioinnit dokumentoitaisiin paremmin. Tämä koskee myös tapauksia, joissa tarjoajille annetaan useita muita arvoltaan vähäisiä sopimuksia.

    HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

    12.

    Sidottujen määrärahojen kokonaistaso oli korkea (98 prosenttia). Virasto on edelleen vähentänyt sidottujen määrärahojen siirtojen kokonaismäärää 10,1 miljoonasta eurosta (11 prosenttia) 7,2 miljoonaan euroon (8 prosenttia) vuosina 2012–2013, mutta sidottuja määrärahoja siirrettiin yhä suuri osuus (3,4 miljoonaa euroa eli 42 prosenttia) osastossa 3. Viraston toimet ovat luonteeltaan monivuotisia, mikä selittää osan määrärahasiirroista seuraavalla vuodelle. Tilintarkastustuomioistuimen otokseen poimitut siirrot olivat myös asianmukaisesti perusteltuja. Näin suuri siirtojen osuus on kuitenkin vastoin talousarvion vuotuisperiaatetta.

    MUITA HUOMAUTUKSIA

    13.

    Virasto aloitti toimintansa vuonna 2004, ja sen työskentely on tähän saakka pohjautunut kirjeenvaihtoon ja muuhun yhteydenpitoon isäntäjäsenvaltion kanssa. Virasto ja jäsenvaltio eivät kuitenkaan ole tehneet kattavaa toimipaikkasopimusta. Sopimus edistäisi vielä lisää viraston ja sen henkilöstön toimintaolosuhteita koskevaa avoimuutta.

    AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

    14.

    Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 1. heinäkuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EYVL L 240, 7.9.2002, s. 1.

    (2)  EUVL L 309, 24.11.2009, s. 51.

    (3)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnasta.

    (4)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (5)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (6)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

    (7)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

    (8)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

    (9)  Toukokuun 2014 loppuun mennessä oli päättynyt kolme pätevien yksikköjen kanssa tehtyä sopimusta. Näin ollen voimassa oli vielä 14 sopimusta kansallisten viranomaisten kanssa ja 7 sopimusta pätevien yksikköjen kanssa.

    (10)  ”Suuntaviivat, joiden mukaisesti hyväksyntätehtäviä siirretään kansallisille ilmailuviranomaisille ja päteville yksiköille”, viraston hallintoneuvoston päätös 01-2011.


    LIITE I

    Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

    Vuosi

    Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

    Korjaavan toimenpiteen tilanne

    (Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

    2011

    Vuoden 2011 lopussa viraston pankkitilien saldo yhdessä ainoassa pankissa oli 55 miljoonaa euroa (vuonna 2010 määrä oli 49 miljoonaa euroa). Virastolla ei ollut käteisvaroihin sovellettavia toimintaperiaatteita, joilla olisi hallittu tätä riskiä ja samalla saatu sijoituksista asianmukainen tuotto.

    Toteutettu

    2012

    Virasto laati ennakkotarkastuksiin sovellettavat vakiomenettelyt. Tarkistuslistoja ei kuitenkaan täytetty ja menojen hyväksymisen perusteena olleet asiakirjat eivät aina olleet saatavilla (1).

    Toteutettu

    2012

    Jälkitarkastuksia koskevat menetelmät hyväksyttiin vuonna 2009. Virasto on edelleen kehittänyt menetelmien soveltamista, mutta tarkastuksia varten ei vieläkään ole laadittu vuotuista suunnitelmaa, tapahtumaotosta ei poimita tarkastettavaksi riskiperusteisesti eivätkä menetelmät kata julkisia hankintamenettelyjä.

    Toteutettu

    2012

    Sidottujen määrärahojen osuus oli keskimäärin 95 prosenttia. Se vaihteli 96 prosentista osastossa 1 (henkilöstömenot) 95 prosenttiin osastossa 2 (hallintomenot) ja 89 prosenttiin osastossa 3 (toimintamenot). Osastossa 3 siirrettiin kuitenkin suuri osuus (46 prosenttia) sidotuista määrärahoista seuraavalle varainhoitovuodelle. Viraston toimet ovat luonteeltaan monivuotisia, mikä selittää osan määrärahasiirroista seuraavalle vuodelle. Tilintarkastustuomioistuimen otokseen poimitut siirrot olivat myös asianmukaisesti perusteltuja. Näin suuri siirtojen osuus on kuitenkin vastoin talousarvion vuotuisperiaatetta.

    Ei relevantti

    2012

    Yhdessä tarkastetuista rekrytointimenettelyistä valituksi tullut hakija ei täyttänyt yliopistotutkintoon tai vastaavaan ammatilliseen koulutukseen liittyviä henkilöstösääntöjen vaatimuksia.

    Ei relevantti


    (1)  Ei ajankäyttölomakkeita, joita tarvitaan laskutettaessa palveluista henkilötyöpäivien mukaisesti.


    LIITE II

    Euroopan lentoturvallisuusvirasto (Köln)

    Vastuualueet ja toiminta

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 100 artikla)

    Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen antaa meri- ja lentoliikennettä koskevat aiheelliset säännökset. Ne tekevät ratkaisunsa talous- ja sosiaalikomiteaa sekä alueiden komiteaa kuultuaan.

    Viraston toimivaltuudet

    (Viraston toimivaltuudet, sellaisina kuin ne on määritelty Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 216/2008 (”perusasetus”))

    Tavoitteet

    ylläpitää yhtenäinen ja korkea siviili-ilmailun turvallisuuden taso Euroopassa sekä varmistaa siviili-ilmailun turvallisuuden asianmukainen toteuttaminen ja kehitys.

    Tehtävät

    antaa komissiolle osoitettuja lausuntoja ja suosituksia

    antaa hyväksyntäeritelmiä, mukaan lukien lentokelpoisuusmääräykset ja hyväksyttävät menetelmät, joilla vaatimukset voidaan täyttää, sekä kaikenlaista ohjeaineistoa perusasetuksen ja sen soveltamissääntöjen soveltamista varten

    tehdä päätöksiä lentokelpoisuudesta ja ympäristöhyväksynnästä, lentäjien hyväksynnästä, lentotoiminnan harjoittajien hyväksynnästä, kolmansien maiden toimijoista sekä jäsenvaltioita koskevista tarkastuksista ja yrityksiin kohdistettavasta tutkinnasta

    tehdä jäsenvaltioiden, assosioituneiden maiden ja entiseen Euroopan ilmailuviranomaisten yhteistyöelimeen (JAA) kuuluneiden maiden toimivaltaisia viranomaisia koskevia standardointitarkastuksia (JAAn kohdalla yhteistyöjärjestelyjen mukaisesti).

    Hallinto

    Hallintoneuvosto

    Kokoonpano: yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta ja yksi komission edustaja.

    Tehtävät

    Hallintoneuvoston tehtävät kuvataan perustamisasetuksessa. Hallintoneuvosto muun muassa

    nimittää pääjohtajan ja pääjohtajan ehdotuksesta johtajat

    hyväksyy vuosittaisen yleiskertomuksen viraston toiminnasta

    hyväksyy viraston seuraavan vuoden toimintaohjelman

    nimittää 41 artiklan mukaisesti valituslautakunnan jäsenet

    vahvistaa työjärjestyksensä.

    Hallintoneuvosto voi perustaa työelimiä avustamaan sen tehtävien suorittamisessa, joita ovat muun muassa sen päätösten valmistelu ja niiden täytäntöönpanon seuranta.

    Pääjohtaja

    Johtaa virastoa. Hallintoneuvosto nimittää pääjohtajan komission ehdotuksen perusteella.

    Valituslautakunta

    Ratkaisee muutoksenhaut, jotka liittyvät esimerkiksi hyväksynnästä, maksuista tai yrityksiin kohdistettavasta tutkinnasta tehtyihin, asetuksen (EY) N:o 216/2008 44 artiklassa tarkoitettuihin viraston päätöksiin.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

    Viraston resurssit vuonna 2013 (2012)

    Lopullinen talousarvio

    Talousarvio yhteensä: 151,2 (150,2) miljoonaa euroa, joista:

    omia tuloja: 83,8 (83,0) miljoonaa euroa (55,4 %)

    unionilta saatu osuus: 34,9(34,9) miljoonaa euroa (23,1 %)

    EU:n ulkopuolisten maiden osuus: 1,7(1,7) miljoonaa euroa (1,1 %)

    maksuihin perustuvia käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja: 24,2(25,2) miljoonaa euroa (16,0 %)

    muita tuloja: 0,9(0,9) miljoonaa euroa (0,6 %)

    muita tukia: 5,7(4,4) miljoonaa euroa (3,8 %)

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

    Henkilöstötaulukossa 692 (634) väliaikaisen toimihenkilön tointa

    Täytetyt toimet: 647 (612)

    Muun henkilöstön toimet

    Yhteensä: 100 (74,6), joista sopimussuhteista henkilöstöä: 85 (63,3), työkomennuksella olevia kansallisia asiantuntijoita 15 (11,3), erityisneuvonantajia: 0 (0)

    Väliaikaista henkilöstöä yhteensä: 648 (1) (613)

    Tuesta rahoitetut täytetyt toimet: 219 (2) (216)

    Maksuista rahoitetut täytetyt toimet: 429 (2) (396)

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2013 (2012)

    Lausunnot

    12 lausuntoa

    Sääntelyä koskevat päätökset

    28 päätöstä, jotka liittyivät seuraaviin aiheisiin: hyväksyntäeritelmät (8), hyväksyttävät menetelmät vaatimusten täyttämiseksi ja ohjeaineisto (20).

    Muita suoritteita vuonna 2013 (vaikuttavat sääntelyyn tulevina vuosina)

    Ohjesäännöt (32), ilmoitukset ehdotetusta lisäyksestä (26), vastineet kommentteihin (24).

    Kansainvälinen yhteistyö

    12 yhteistyöjärjestelyä

    2 muutosta työjärjestelyjä koskeviin lisäyksiin

    2 päätöksentekoon liittyvää yhteistyöjärjestelyä viraston kahdenvälisten kumppanien kanssa

    Avustaminen neuvotteluissa EU:n ja Ukrainan välisestä yhteistä ilmailualuetta koskevasta sopimuksesta (sopimus parafoitiin vuonna 2013)

    10 suositusta Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) laatimia valtioille osoitettuja kirjeitä varten.

    BASA (Bilateral Aviation Safety Agreement, ilmailun turvallisuutta koskeva kahdenvälinen sopimus)

    Tuki EU:n ja Brasilian välisen BASA-sopimuksen ratifiointiprosessille sekä sopimuksen käytännön toteuttamisen edellyttämien tarkoituksenmukaisten välineiden kehittämisprosessille.

    Tukeminen ilmailun turvallisuutta koskevan EU:n ja Yhdysvaltojen kahdenvälisen sopimuksen (BASA) täytäntöönpanossa mukaan lukien seuraavien kokousten valmistelu: valvontakomiteakokoukset ja lentostandardeja käsittelevä vuotuinen kokous FAA:n (Federal Aviation Administration) kanssa.

    Euroopan komission tukeminen EU:n ja Yhdysvaltojen välisen BASA-sopimuksen uusien liitteiden kehittämisessä (lentomiehistön luvat, lentoa simuloivat koulutuslaitteet ja lentokoulutusorganisaatiot).

    Hyväksyntää koskevat päätökset 31. joulukuuta 2013

    Tyyppihyväksyntätodistukset / Rajoitetut tyyppihyväksyntätodistukset (3): 11)

    Lisätyyppihyväksynnät: 688

    Lentokelpoisuusmääräykset: 382

    Vaihtoehtoiset vaatimusten noudattamismenetelmät: 82

    ETSO-valtuutus (European Technical Standard Order Authorisation): 214

    Huomattavat muutokset / huomattavat korjaukset / aiempiin malleihin perustuvien uusien koneiden tyyppihyväksyntä: 1  017

    Pienet muutokset / pienet korjaukset: 643

    Lentokäsikirjat: 318

    Lento-olosuhteiden hyväksyminen: 457

    Lentoa simuloivat koulutuslaitteet: 311

    Luvat suunnitteluorganisaatioille (DOA) ja vaihtoehtoisille menettelyille (AP-DOA): 550

    Luvat huolto-organisaatioille (kahdenväliset) (4): 1  544

    Luvat huolto-organisaatioille (EU:n ulkopuoliset) (4): 328

    Luvat huoltokoulutusta antaville organisaatioille (4): 52

    Luvat valmistuksesta vastaaville organisaatioille (4): 23

    Luvat lentomiehistön koulutuksesta vastaaville organisaatioille (4): 15

    Luvat ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalveluiden (ATM/ANS) organisaatioille (4): 3

    Standardointitarkastukset (tarkastusten määrä tyyppiä kohden), tilanne 31. joulukuuta 2013

    Lentokelpoisuus: 22

    Lentoliikenne: 16

    Lentomiehistön luvat: 16

    Terveystarkastukset lentomiehistön lupia varten: 12

    Lentoa simuloivat koulutuslaitteet: 9

    Ilmaliikenteen hallinta / lennonvarmistuspalvelut: 14

    Ulkomaisten ilma-alusten turvallisuuden arviointi: 13


    (1)  Kaksi osa-aikaista lentäjää hoitaa yhdessä yhtä tointa.

    (2)  Maksuista ja tuista rahoitettujen täytettyjen toimien jakauma saattaa muuttua, jos kustannuslaskennassa käytettäviä kohdentamisperusteita on tarkistettu 31. joulukuuta 2013.

    (3)  Luku sisältää vain ne tyyppihyväksyntätodistukset / rajoitetut tyyppihyväksyntätodistukset, jotka koskivat uudenlaisia tyyppisuunnitelmia. Huomioon ei ole otettu jo olemassa olleita taikka siirtoon tai hallinnolliseen uudelleenmyöntämiseen perustuvia tyyppihyväksyntätodistuksia.

    (4)  Organisaatioiden hyväksymistoiminta on jaoteltu jo hyväksyttyihin organisaatioihin kohdistettavaan päävalvontaan (hyväksyntä uusitaan 2–3 vuoden välein) ja uusiin hyväksyntiin liittyvään toimintaan. Ilmoitetut tiedot koskevat lupien kokonaismäärää 31. joulukuuta 2013.

    Lähde: Viraston toimittama liite.


    VIRASTON VASTAUKSET

    11:

    Osana kansallisille ilmailuviranomaisille ja mahdollisesti päteville yksiköille ulkoistettujen tyyppihyväksyntätoimien valvonnan tehostamiseksi tyyppihyväksyntäosasto yhteistyössä varainhoito-osaston kanssa ottaa vuonna 2014 käyttöön yksinkertaisen kirjaamiskäytännön. Sen avulla voidaan nähdä, onko ulkoistamishankintamääräyksen toimittaja valittu, ja onko valinta optimaalinen johtajan päätöksen 2011/056/F liitteen 1 kriteerien mukaan.

    Mitä tulee vähäisimpiä sopimuksia koskevien ehdokkaiden luetteloon, virasto ottaa järjestelmällisesti huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautukset päättäessään kutsun saavista ehdokkaista, ja dokumentoi valintaprosessia vastaavasti.

    12:

    Virasto haluaa painottaa tehneensä jo paljon siirtojen määrän vähentämiseksi osastossa III, mikä näkyy huomattavana vähennyksenä suhteessa edelliseen vuoteen, eli 6,2 miljoonasta eurosta vuonna 2012 3,4 miljoonaan euroon vuonna 2013.

    Vuonna 2013 osa määrärahoista piti jättää maksamatta, mikä liittyi vuoden 2011 palkkojen mahdollisiin korotuksiin, ja nämä määrärahat siirrettiin vuoden aikana muihin tärkeisiin ensisijaisiin hankkeisiin (sääntöjenlaatimis- ja turvallisuustutkimushankkeet). Tämä esti alkuvuoden maksusitoumukset, millä puolestaan oli huomattava vaikutus määrärahasiirtojen tasoon vuoden lopussa.

    13:

    Koska EASA:lla on jo aikaisempaa kokemusta isäntävaltioon liittyvistä tietyistä epäselvyyksistä – liittyen siihen, että asianmukaista toimipaikkaa koskevaa sopimusta ei ole tehty – EASA on tyytyväinen suositukseen ja tekee yhteistyötä EU:n neuvoston, parlamentin ja komission kanssa asianmukaista toimipaikkaa koskevan sopimuksen aikaansaamiseksi.

    Tällaisen sopimuksen on – sen lisäksi, että se edistää avoimuutta suhteessa isäntävaltioon – varmistettava, että isäntävaltio toteuttaa kaikki tarvittavat toimenpiteet helpottaakseen viraston toimivallan esteettömän täytäntöönpanon, sekä selkeytettävä kansallisten oikeusviranomaisten ja viraston välisiä suhteita.


    Top