Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(07)

Kertomus yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

EUVL C 442, 10.12.2014, p. 61–66 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 442/61


KERTOMUS

yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

(2014/C 442/07)

JOHDANTO

1.

Yhteisön kasvilajikevirasto (jäljempänä ”virasto”) perustettiin neuvoston asetuksella (EY) N:o 2100/94 (1). Angersissa sijaitsevan viraston pääasiallisena tehtävänä on kirjata ja käsitellä kasvilajikkeille myönnettävää unionin tason teollisoikeudellista suojaa koskevat hakemukset sekä varmistaa, että tarvittavat tekniset tutkimukset tehdään jäsenvaltioiden toimivaltaisissa virastoissa (2).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

a)

Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (6) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Pääjohtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31 päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31 päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

11.

Talousarvion toteuttamisaste oli vuonna 2013 alhainen (86 prosenttia; 1 2 7 55  144 euroa). Määrärahojen peruuntumisaste oli vastaavasti korkea. Tämä johtuu osittain siitä, että tulot ja asianomaiset toimintamenot (osasto 3) ovat huomattavassa määrin riippuvaisia siitä, kuinka paljon kasvinjalostusoikeuksien rekisteröimishakemuksia esitetään. Hakemusten määrää on vaikea ennustaa tarkkaan. Talousarvion suunnittelua ja seurantaa on kuitenkin aiheellista parantaa, erityisesti hallintomenojen (osasto 2) osalta.

AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

12.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 1. heinäkuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EYVL L 227, 1.9.1994, s. 1.

(2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnasta.

(3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(5)  Viraston varainhoitoasetuksen 38 ja 42 artikla.

(6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(7)  Viraston varainhoitoasetuksen 87 ja 92 artikla.


LIITE I

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2011

Virasto ei ole hyväksynyt sopimussuhteisen henkilöstön palkkaamista ja käyttöä sekä johtotehtävien väliaikaista hoitamista koskevia henkilöstösääntöjen soveltamissääntöjä.

Kesken

2012

Virasto suoritti käyttöomaisuutensa fyysisen tarkastuksen joulukuussa 2012. Tarkastuksesta ei kuitenkaan laadittu raporttia. Käyttöomaisuutta koskevan kirjanpidon oikeellisuutta on näin ollen mahdotonta tarkistaa.

Toteutettu

2012

Rekrytointimenettelyissä havaittiin merkittäviä puutteita, jotka vaikuttivat avoimuuteen ja hakijoiden yhdenvertaiseen kohteluun: sovittuja painotuksia ja vähimmäispistemääriä ei aina sovellettu, eri rekrytointimenettelyjen kaikissa vaiheissa ei noudatettu johdonmukaista arviointimenetelmää eikä avointa paikkaa koskevassa ilmoituksessa ollut mainintaa valitusmahdollisuudesta.

Kesken


LIITE II

Yhteisön kasvilajikevirasto (Angers)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Ote Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 36 artiklasta)

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

Nämä kiellot tai rajoitukset [teollisen ja kaupallisen omaisuuden suojelemiseksi] eivät kuitenkaan saa olla keino mielivaltaiseen syrjintään tai jäsenvaltioiden välisen kaupan peiteltyyn rajoittamiseen.

Viraston toimivaltuudet

(Neuvoston asetus (EY) N:o 2100/94 ja strateginen suunnitelma 2010–2015)

Tavoitteet

Soveltaa kasvilajikkeiden suojaamista koskevaa Euroopan unionin järjestelmää, joka on Euroopan unionin teollisoikeuksien suojaamisen ainoa ja yksinomainen muoto kasvilajikkeiden osalta.

Edistää innovaatiota kasvilajikkeiden osalta käsittelemällä yhteisön kasvilajikehakemukset laadukkaasti kohtuulliseen hintaan ja antamalla sidosryhmien etujen mukaista toimintaohjeistusta ja tukea kyseisten oikeuksien käytössä.

Tehtävät

päättää unionin kasvinjalostusoikeuksia koskevien hakemusten hylkäämisestä tai hyväksymisestä

tehdä vastalauseita koskevia päätöksiä

tehdä valituksia koskevia päätöksiä

tehdä Euroopan unionin kasvinjalostajanoikeuksien mitätöimistä tai menettämistä koskevat päätökset.

Hallinto

Pääjohtaja

Johtaa virastoa. Neuvosto nimeää pääjohtajan ehdokaslistalta, jonka komissio esittää saatuaan hallintoneuvoston lausunnon.

Hallintoneuvosto

Valvoo viraston työohjelman toteuttamista ja laatii viraston työmenetelmiä koskevia sääntöjä. Se muodostuu kunkin jäsenvaltion nimeämästä edustajasta ja yhdestä komission edustajasta sekä heidän varajäsenistään.

Viraston henkilöstöstä koostuvat komiteat, joissa on kolme jäsentä, tekevät yhteisön kasvinjalostajanoikeuksien myöntämistä koskevat päätökset. Valitustapauksissa päätöksen tekee valituslautakunta.

Viraston toimien laillisuuden valvonta

Komissio tutkii pääjohtajan niiden toimien laillisuuden, joiden laillisuutta ei Euroopan unionin lainsäädännön mukaan tutki mikään muu elin, sekä viraston talousarviota koskevien hallintoneuvoston toimien laillisuuden.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Hallintoneuvosto.

Viraston resurssit vuonna 2013 (2012)

Lopullinen talousarvio

14,8 (14,3) miljoonaa euroa

Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

Henkilöstötaulukossa olevien toimien määrä: 48 (46)

Täytetyt toimet: 45 (45)

Henkilöstö yhteensä: 45 (45), jonka osalta tehtävät jakautuvat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 28,5 (17,5)

hallinnolliset tehtävät: 16,5 (21,5)

Tuotteet ja palvelut vuonna 2013 (2012)

Vastaanotetut hakemukset: 3  297 (2  868)

Myönnetyt oikeudet: 2  706 (2  640)

Voimassa olevat Euroopan unionin kasvinjalostusoikeudet 31. joulukuuta 2013: 21  576 (20  362)

Kasvilajikkeiden suojelua koskeva kansainvälinen yhteistyö

Osallistuminen kasvilajikkeita koskevien oikeuksien noudattamisen varmistamiseen.

Yhteydenpito ja yhteistyö seuraavien organisaatioiden kanssa: Euroopan komissio (terveyden ja kuluttaja-asioiden pääosasto, pysyvät komiteat), UPOV (1), CIOPORA (2), ESA (3), OAPI (4), OECD (5) ja MAFF (6) (Japani).


(1)  Union pour la Protection des Obtentions végétales (Kasvilajikkeiden kansainvälinen suojeluliitto).

(2)  International Community of Breeders of Asexually Reproduced Ornamental and Fruit Plants (Suvuttomasti tuotettujen koriste- ja hedelmäkasvien jalostajien kansainvälinen yhteisö).

(3)  European Seed Association (Euroopan siemenyhdistys).

(4)  Organisation africaine de la Propriété intellectuelle (Afrikan henkisen omaisuuden järjestö).

(5)  Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö.

(6)  Japanin maatalous-, elintarvike- ja kalastusministeriö.

Lähde: Viraston toimittama liite.


KASVILAJIKEVIRASTON (CPVO) VASTAUKSET

11.

Virasto ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen toteuttamisastetta koskevat huomautukset. Rekisteröintihakemusten määrän vaihtelevuus sekä keskeneräinen ja ratkaisua vailla oleva palkkoja koskeva oikeuskäsittely vaikuttivat vuoden 2013 alhaisempaan toteuttamisasteeseen. Virasto ei ole pystynyt vaikuttamaan näihin asioihin. Virasto haluaa kiinnittää huomiota siihen, että osaston II peruutusten osuus on vain kaksi prosenttia viraston koko talousarviosta. Tämä osoittaa varojen tarkkaa käyttöä.


Top