Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0459

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle tehdyn neuvoston päätöksen 2007/198/Euratom muuttamisesta

/* COM/2014/0459 final - 2014/0215 (NLE) */

52014PC0459

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle tehdyn neuvoston päätöksen 2007/198/Euratom muuttamisesta /* COM/2014/0459 final - 2014/0215 (NLE) */


PERUSTELUT

1.           EHDOTUKSEN TAUSTA

Neuvosto antoi 12. heinäkuuta 2010 päätelmänsä komission tiedonannosta ITER-hankkeen tilanne ja mahdollinen jatko. Niissä se pyysi Euroopan komissiota tarkastelemaan ja käsittelemään tapaa, jolla komission, jäsenvaltioiden ja ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten perustetun eurooppalaisen yhteisyrityksen (”Fusion for Energy” – F4E) olisi toteutettava ITER-hanketta koskevia vastuitaan ja tehtäviään.

Marraskuun 9. päivänä 2010 julkaistussa komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa Towards a robust management and governance of the ITER project esitettiin yksityiskohtainen luettelo toimista, kansainvälisellä tasolla pääasiassa ITER-organisaatiolle ja Euroopan tasolla pääasiassa yhteisyritykselle.

Kroatian liityttyä Euroopan unioniin 1. heinäkuuta 2013 yhteisyrityksen perussääntöä on muutettava siten, että määritellään Kroatian äänimäärä yhteisyrityksen hallintoneuvostossa.  Komissio ehdottaa, että tämän muutoksen yhteydessä hyväksytään myös muita muutoksia yhteisyrityksen johdon ja hallinnon parantamiseksi vuonna 2010 annetun komission yksiköiden valmisteluasiakirjan mukaisesti.

Ehdotuksista on keskusteltu laajasti yhteisyrityksen hallintoneuvoston jäsenten kanssa, ja näiden keskustelujen pohjalta hallintoneuvosto hyväksyi ehdotetut muutokset yksimielisesti 9.–10. joulukuuta 2013 pitämässään kokouksessa. Yhteisyrityksen perussäännön 21 artiklassa määrätyn muutosmenettelyn mukaisesti komissio voi antaa perussäännön muuttamista koskevan ehdotuksen neuvoston hyväksyttäväksi sen jälkeen kun hallintoneuvosto on hyväksynyt ehdotetut muutokset.

Näin ollen komissio antaa Euratomin perustamissopimuksen 50 artiklan ja yhteisyrityksen perussäännön 21 artiklan mukaisesti neuvostolle ehdotuksen näiden muutosten hyväksymiseksi.

2.           KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Yhteisyrityksen hallintoneuvoston jäsenet ovat yhteisyrityksen tärkein intressitaho. Hallintoneuvostossa ovat edustettuina kaikki jäsenvaltiot, Sveitsi ja Euratom. Niitä on kuultava kaikista yhteisyrityksen perussäännön muuttamista koskevista ehdotuksista ja niiden on hyväksyttävä tällaiset ehdotukset perussäännön 6 artiklan 4 kohdan mukaisesti.

Tästä syystä komissio esitti hallintoneuvostolle kesäkuussa 2013 yhteisyrityksen perussäännön muuttamista koskevan ehdotusluonnoksen. Hallintoneuvosto päätti perustaa väliaikaisen ryhmän, jonka puheenjohtajana toimii hallintoneuvoston puheenjohtaja ja jonka tehtävänä on löytää osakkaiden välinen yhteisymmärrys perussäännön muuttamista koskevista ehdotuksista.

Väliaikaisen ryhmän ensimmäinen kokous järjestettiin 21. lokakuuta 2013. Kokouksen jälkeen laadittiin ehdotus, joka esitettiin hallintoneuvostolle 9.–10. joulukuuta 2013. Tässä kokouksessa hallintoneuvosto hyväksyi ehdotetut muutokset yksimielisesti. Näin ollen komissio voi nyt antaa ehdotuksen neuvoston hyväksyttäväksi.

3.           EHDOTUKSEEN LIITTYVÄT OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

1. Hallituksen aseman uudelleenmäärittely sekä hankintoja ja sopimuksia käsittelevän komitean ja työvaliokunnan perustaminen

Hallituksen nykyiset tehtävät jaettaisiin kahdelle komitealle, eli hallinto- ja johtokomitealle ja hankintoja ja sopimuksia käsittelevälle komitealle. Ehdotetun tehtävien eriyttämisen ansiosta näiden kahden komitean kokoonpano voidaan määritellä tarkoituksenmukaisemmin ensin mainitun koostuessa osakkaiden edustajista ja jälkimmäisen yksityishenkilön ominaisuudessa toimivista asiantuntijoista.

Hallinto- ja johtokomitean tehtäviin kuuluisi muun muassa talousarviota, resurssienkäyttösuunnitelmaa, vuotuista tilinpäätöstä, hankesuunnitelmaa, työohjelmaa jne. koskevien lausuntojen ja suositusten valmistelu hallintoneuvostolle.

Hankintoja ja sopimuksia käsittelevä komitea antaisi yhteisyrityksen pääjohtajalle sopimusten tekemistä koskevia suosituksia. Sillä olisi ainoastaan neuvoa-antava asema, toisin kuin nykyisellä hallituksella, joka hyväksyy hankintasopimusten tekemisen. Muutos on linjassa niiden oikeuksien kanssa, jotka yhteisyrityksen pääjohtajalle on annettu tulojen ja menojen hyväksyjänä. Komission sisäinen tarkastus on huomauttanut, että pääjohtaja on vastuussa sopimusten tekemisestä eikä hänen pitäisi siirtää tätä vastuuta komitealle, jonka jäsenet hallintoneuvosto nimittää henkilökohtaisesti.

Työvaliokunta on komitea, jota ei ole määritelty yhteisyrityksen perustamisesta tehdyssä neuvoston päätöksessä. Se perustettiin vuonna 2011 hallintoneuvoston päätöksellä avustavaksi hallintoelimeksi, joka avustaa hallintoneuvostoa sen päätösten valmistelussa. Tämä komitea ehdotetaan nyt sisällytettäväksi yhteisyrityksen perussääntöön, koska hallintoneuvosto katsoo, että se on osoittautunut hyödylliseksi välineeksi, joka tehostaa hallintoneuvoston toimintaa.

2. Euratomin oikeuksien lujittaminen ’laillisuusvarauman’ osalta

Yhteisyrityksen nykyisen perussäännön 6 artiklan 6 kohdan mukaan Euratomilla on oikeus tehdä hallintoneuvoston päätökseen varauma, kun se katsoo, että kyseinen päätös saattaa olla yhteisön lainsäädännön vastainen. Tällöin päätöstä lykätään ja asia siirretään komission käsiteltäväksi sen laillisuuden arviointia varten. Hallintoneuvosto voi kuitenkin hyväksyä päätöksen siitä huolimatta, että komission lausunto kyseenalaistaa päätöksen laillisuuden. Komission oikeuksien lujittaminen ’laillisuusvaraumaa’ koskevan säännöksen osalta varmistaisi, että hallintoneuvoston päätökset ovat yhteisön lainsäädännön mukaisia. Tämä vastaa Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 17 artiklaa, jossa määrätään, että komissio ”huolehtii siitä, että perussopimuksia sekä toimielinten niiden nojalla hyväksymiä toimenpiteitä sovelletaan.”

Tämän muutoksen jälkeen hallintoneuvosto ei voi hyväksyä päätöstä, jos komissio on antanut lausunnon, jossa kyseenalaistetaan päätöksen laillisuus.

3. Etuoikeutettu kumppanuus nimettyjen organisaatioiden kanssa tieteellisen ja teknologisen fuusiotutkimuksen alalla

Tällä muutoksella pyritään luomaan kestävä suhde eurooppalaisten fuusiolaboratorioiden kanssa.

Tämä suhde on tärkeä Euroopan fuusio-ohjelman tehokkaan ja tuloksellisen toiminnan, yhteisyrityksen tehtävien toteuttamisen ja eurooppalaisten fuusiolaboratorioiden kapasiteetin ja osanoton optimoinnin kannalta. Se loisi fuusiolaboratorioille vakaat puitteet toiminnan monivuotista suunnittelua varten. Yhteisyritykselle se takaisi vakaan ja luotettavan t&k-tuen, joka perustuu Euroopan fuusio-ohjelmassa sen 30 toimintavuoden aikana kehitettyyn ja tulevaisuudessa kehitettävään tietämykseen ja tietotaitoon.

Euroopan fuusio-ohjelma hyötyisi resurssien tehokkaammasta käytöstä, mikä varmistaisi muun muassa sen, että pullonkauloja ja toimintojen päällekkäisyyksiä poistetaan ja että kansallinen rahoitus yhdistetään optimaalisesti yhteisyrityksen kautta tulevaan yhteisön rahoitukseen.

4. Uudesta varainhoidon puiteasetuksesta johtuvat mukautukset

Komissio on hiljattain hyväksynyt uuden varainhoidon puiteasetuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 966/2012 208 artiklassa tarkoitetuille elimille. Uuteen asetukseen sisältyy säännöksiä, jotka on sisällytettävä tällaisten elinten perustamissäädökseen (neuvoston päätökseen) tai perussäädökseen (perussääntöön). Tämä koskee myös yhteisyritystä. Muutokset ovat puhtaasti teknisiä, eivätkä ne vaikuta hallintoneuvoston hyväksymän ehdotuksen asiasisältöön. Tässä yhteydessä on tärkeää huomata, että 208 artiklan 3 kohdan mukaan komission sisäisellä tarkastajalla on yhteisyrityksen sisäisen tarkastajan toimivaltuudet. Tämän vuoksi neuvoston päätöksen 5 artiklan 2 kohta, jonka mukaan yhteisyrityksen on perustettava oma sisäinen tarkastusyksikkö, on poistettava. Perussäännön liitteessä III olevaa 3 kohtaa on muutettu vastaavasti täsmentämällä, että yhteisyrityksen on otettava käyttöön tarkastusvalmiudet. 

5. Muutokset, jotka tarvitaan perussäännön yhdenmukaistamiseksi neuvoston joulukuussa 2013 hyväksymän yhteisyrityksen toimien rahoittamista koskevan uuden perussäädöksen kanssa

Yhteisyrityksen toimien rahoittamisesta vuosina 2014–2020 annettu neuvoston päätös edellyttää muutosta yhteisyrityksen perussääntöön.  Nykyisessä muodossaan yhteisyrityksen perussäännön 12 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetään, että Euratomin osuus suoritetaan perustamissopimuksen 7 artiklan nojalla toteutettavien tutkimus- ja koulutusohjelmien kautta. Tätä säännöstä on muutettava sen huomioon ottamiseksi, että yhteisyrityksen vuosien 2014–2020 rahoitusta ei suoriteta Euratomin puiteohjelman kautta vaan edellä mainitun perustamissopimuksen 47 artiklaan perustuvan uuden neuvoston päätöksen kautta.

Lisäksi yhteisyrityksen perustamisesta annettuun neuvoston päätökseen lisätään uusi 5 aa artikla, jolla lujitetaan yhteisyrityksen toteuttamaa osakkaidensa taloudellisten etujen suojelua.

6. Kroatian äänimäärä

Hallintoneuvoston 10.–11. kesäkuuta 2013 pitämässään kokouksessa tekemän päätöksen mukaisesti ehdotetaan, että Kroatialle annetaan kaksi ääntä hallintoneuvostossa.

4.           TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Tällä ehdotuksella neuvoston päätökseksi ei ole talousarviovaikutuksia. Yhteisyrityksen toimien rahoittamisesta vuosina 2014–2020 säädetään 13. joulukuuta 2013 annetussa neuvoston päätöksessä 2013/791/Euratom.

2014/0215 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle tehdyn neuvoston päätöksen 2007/198/Euratom muuttamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 47 artiklan kolmannen ja neljännen kohdan sekä 48 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)       Neuvoston päätöksellä 2007/198/Euratom[1] perustettiin eurooppalainen yhteisyritys ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten, jäljempänä ’yhteisyritys’, vastaamaan Euroopan atomienergiayhteisön, jäljempänä ’Euratom’, osuudesta fuusioenergia-alan kansainvälisessä ITER-organisaatiossa ja Japanin kanssa toteutettavissa laajemman lähestymistavan toimissa sekä valmistelemaan ja sovittamaan yhteen toimintaohjelma, jolla valmistellaan koefuusioreaktorin ja muiden asiaan liittyvien laitteistojen rakentamista.

(2)       Päätöstä 2007/198/Euratom on muutettu neuvoston päätöksellä 2013/791/Euratom[2], jotta mahdollistetaan yhteisyrityksen toteuttamien toimien rahoitus vuosina 2014–2020.

(3)       Neuvosto pyysi 12 päivänä heinäkuuta 2010 antamissaan päätelmissä komission tiedonannosta ITER-hankkeen tilanne ja mahdollinen jatko[3] komissiota tarkastelemaan ja käsittelemään tapaa, jolla komission, jäsenvaltioiden ja yhteisyrityksen olisi toteutettava ITER-hanketta koskevia vastuitaan ja tehtäviään.

(4)       Marraskuun 9 päivänä 2010 julkaistussa komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa Towards a robust management and governance of the ITER project[4] esitettiin yksityiskohtainen luettelo toimista, jotka olisi toteutettava joko kansainvälisellä tasolla pääasiassa ITER-organisaation toimesta tai Euroopan tasolla pääasiassa yhteisyrityksen toimesta.

(5)       Kroatian liityttyä unioniin 1 päivänä heinäkuuta 2013 yhteisyrityksen perussääntöä on tarpeellista muuttaa siten, että määritellään Kroatian äänimäärä yhteisyrityksen hallintoneuvostossa. Perussääntöön on tarpeellista tehdä myös muita muutoksia yhteisyrityksen johdon ja hallinnon parantamiseksi. Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimukseen Lissabonin sopimuksella tehtyjen muutosten huomioon ottamiseksi on myös tarpeellista saattaa ajan tasalle viittaukset Euroopan unionin tuomioistuinta koskeviin määräyksiin.

(6)       Yhteisyrityksen hallintoneuvosto hyväksyi komission päätökseen 2007/198/Euratom ehdottamat muutokset yhteisyrityksen perussäännön mukaisesti.

(7)       Olisi perustettava hallinto- ja johtokomitea valmistelemaan lausuntoja ja suosituksia, kun hallintoneuvosto hyväksyy keskeisiä asiakirjoja. Komitean olisi lisäksi annettava neuvoja tai suosituksia hallintoa ja varainhoitoa koskevista erityiskysymyksistä pääjohtajan tai hallintoneuvoston pyynnöstä. Hallintoneuvostolla olisi oltava valtuudet siirtää tehtäviä tälle komitealle. Yhteisyrityksen kaikilla osakkailla olisi oltava oikeus nimittää edustaja tähän komiteaan.

(8)       Olisi perustettava hankintoja ja sopimuksia käsittelevä komitea antamaan yhteisyrityksen pääjohtajalle suosituksia sopimusten ja avustusten myöntämisestä ja niihin liittyvistä kysymyksistä. Hallintoneuvoston olisi nimitettävä tämän komitean jäsenet yksityishenkilön ominaisuudessa.

(9)       Olisi perustettava työvaliokunta avustamaan hallintoneuvostoa sen päätösten valmistelussa. Hallintoneuvostolla olisi oltava valtuudet siirtää tehtäviä työvaliokunnalle. Työvaliokunnan jäseninä olisi oltava hallintoneuvoston puheenjohtaja, hallintoneuvoston komiteoiden puheenjohtajat, Euratomin edustaja ja ITERin isäntävaltion (Ranskan) edustaja. Hallintoneuvostolla olisi oltava valtuudet nimittää muita jäseniä työvaliokuntaan.

(10)     Komission tehtävänä on Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 17 artiklan mukaisesti huolehtia siitä, että perussopimuksia sekä toimielinten niiden nojalla hyväksymiä toimenpiteitä sovelletaan. Tästä syystä komission oikeuksia olisi lujitettava sen varmistamiseksi, että hallintoneuvoston päätökset ovat yhteisön lainsäädännön mukaisia.

(11)     Tieteellisen ja teknologisen fuusiotutkimuksen alalla olisi suotavaa perustaa nimitettyjen organisaatioiden verkosto antamaan yhteisyritykselle kestävää ja pitkäaikaista tutkimus- ja kehitystukea, joka perustuu Euroopan fuusio-ohjelmassa kehitettyyn ja tulevaisuudessa kehitettävään tietämykseen ja tietotaitoon.

(12)     On tarpeellista ottaa huomioon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012[5] ja komission delegoidun asetuksen (EU) N:o 1268/2012[6] asiaankuuluvat säännökset, erityisesti komission sisäisen tarkastajan asema yhteisyrityksen sisäisenä tarkastajana.

(13)     Päätöksellä 2007/198/Euratom, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2013/791/Euratom, varmistetaan yhteisyrityksen toimien rahoitus vuosina 2014–2020. Yhteisyrityksen perussäännön 12 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetään, että Euratomin osuus suoritetaan perustamissopimuksen 7 artiklan nojalla toteutettavien tutkimus- ja koulutusohjelmien kautta. Kyseistä säännöstä olisi muutettava sen huomioon ottamiseksi, että vuosien 2014–2020 rahoitusta ei enää suoriteta Euratomin puiteohjelman kautta.

(14)     Päätös 2007/198/Euratom olisi saatettava ajan tasalle myös osakkaiden taloudellisten etujen suojaamista koskevien säännösten osalta.

(15)     Sen vuoksi päätös 2007/198/Euratom olisi muutettava vastaavasti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Muutetaan päätös 2007/198/Euratom seuraavasti:

1)           Muutetaan 5 artikla seuraavasti:

a)      Lisätään 1 kohtaan virke seuraavasti:

”Yhteisyritys voi myöntää avustuksia ja palkintoja sen taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti.”

b)      Poistetaan 2 kohta.

2)           Lisätään 5 aa artikla seuraavasti:

”5 aa artikla

Osakkaiden taloudellisten etujen suojaaminen

Yhteisyrityksen on varmistettava, että osakkaiden taloudelliset edut suojataan asianmukaisesti suorittamalla tai teettämällä tarvittavat sisäiset ja ulkopuoliset tarkastukset.”

3)           Korvataan 9 artiklan 3 kohta seuraavasti:

”Unionin tuomioistuimella on toimivalta ratkaista yhteisyritystä, mukaan lukien sen hallintoneuvoston tekemät päätökset, vastaan nostetut kanteet Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 263 ja 265 artiklassa määrätyin edellytyksin.”

4)           Muutetaan liite tämän päätöksen liitteen mukaisesti.

2 artikla Soveltaminen

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä

                                                                       Neuvoston puolesta

                                                                       Puheenjohtaja

[1]               Neuvoston päätös 2007/198/Euratom, tehty 27 päivänä maaliskuuta 2007, eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle (EUVL L 90, 30.3.2007, s. 58).

[2]               Neuvoston päätös 2013/791/Euratom, annettu 13 päivänä joulukuuta 2013, eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle tehdyn neuvoston päätöksen 2007/198/Euratom muuttamisesta (EUVL L 349, 21.12.2013, s. 100).

[3]               COM(2010) 226 final, 4. toukokuuta 2010.

[4]               SEC(2010) 1386 final, 9. marraskuuta 2010.

[5]               Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 kumoamisesta (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).

[6]               Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1268/2012, annettu 29 päivänä lokakuuta 2012, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 soveltamissäännöistä (EUVL L 362, 31.12.2012, s. 1).

LIITE

asiakirjaan

Ehdotus neuvoston päätökseksi

eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle tehdyn neuvoston päätöksen 2007/198/Euratom muuttamisesta

LIITE

Muutetaan liite seuraavasti:

(1) Muutetaan 5 artikla seuraavasti:

(a) Korvataan otsikko seuraavasti:

”Hallintoelimet ja komiteat”

(b) Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2. Hallintoneuvostoa avustavat hallinto- ja johtokomitea ja työvaliokunta 8 a artiklan ja 9 a artiklan mukaisesti.”

(c) Lisätään 2 a kohta seuraavasti:

”2 a. Yhteisyrityksen komiteat ovat hallinto- ja johtokomitea, työvaliokunta sekä hankintoja ja sopimuksia käsittelevä komitea, jäljempänä ’komiteat’.”

(d) Korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3. Pääjohtaja pyytää neuvoja hankintoja ja sopimuksia käsittelevältä komitealta 8 b artiklan mukaisesti.”

(e) Lisätään 4 kohta seuraavasti:

”4. Hallintoneuvosto ja pääjohtaja pyytävät neuvoja neuvoa-antavalta tekniseltä paneelilta 9 artiklan mukaisesti.”

(2) Muutetaan 6 artikla seuraavasti:

(a) Muutetaan 3 kohta seuraavasti:

i) Korvataan b ja c alakohta seuraavasti:

”b) perustaa täydentäviä elimiä;

c) nimittää komiteoiden ja b alakohdan mukaisesti perustettujen täydentävien elinten puheenjohtajat ja jäsenet;”.

ii) Korvataan d alakohdassa ilmaus ”työohjelmat” ilmauksella ”työohjelma”.

iii) Korvataan e alakohta seuraavasti:

”e) vahvistaa vuotuinen talousarvio (myös hallinto- ja henkilöstömenoihin liittyvät erityisosat) ja antaa lausunto vuotuisesta tilinpäätöksestä;”.

iv) Korvataan n alakohta seuraavasti:

”n) hyväksyä kolmansien maiden tai niiden instituutioiden, yritysten tai henkilöiden taikka kansainvälisten järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä koskevien sopimusten tai järjestelyjen tekeminen, lukuun ottamatta 3 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa ja 2 kohdan a alakohdassa määriteltyihin toimiin liittyviä hankintajärjestelyjä;”.

v) Korvataan o alakohta seuraavasti:

”o) arvioida vuosikertomus yhteisyrityksen edistymisestä sen työohjelman toteuttamisessa ja voimavarojen käytössä;”.

vi) Poistetaan q alakohta.

(b) Korvataan 6 kohdan kolmas ja neljäs alakohta seuraavasti:

”Komissio voi esittää näkemyksensä hallintoneuvoston päätöksen laillisuudesta kuukauden kuluessa siitä, kun asia on siirretty komission käsiteltäväksi. Mikäli näkemystä ei esitetä kuukauden kuluessa, hallintoneuvoston päätöksen katsotaan pysyvän voimassa.

Hallintoneuvoston on käsiteltävä päätöstään uudelleen komission kanta huomioiden sen varmistamiseksi, mikäli tarpeellista, että yhteisön lainsäädäntöä noudatetaan.”

(c) Korvataan 9 ja 10 kohta seuraavasti:

”9. Yhteisyrityksen pääjohtaja ja komiteoiden puheenjohtajat osallistuvat hallintoneuvoston kokouksiin, jollei erityistapauksissa toisin päätetä.

10. Hallintoneuvosto vahvistaa oman työjärjestyksensä kaikkien äänten kahden kolmasosan enemmistöllä. Hallintoneuvosto hyväksyy komiteoiden työjärjestykset kaikkien äänten kahden kolmasosan enemmistöllä.”

(3) Poistetaan 7 artikla.

(4) Muutetaan 8 artiklan 4 kohta seuraavasti:

(a) Korvataan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”Pääjohtaja panee täytäntöön työohjelman ja ohjaa 3 artiklassa säädetyn toiminnan toteuttamista. Hän antaa hallintoneuvostolle, komiteoille ja mahdollisille muille täydentäville elimille kaikki tiedot, joita ne tarvitsevat tehtäviensä suorittamisessa.”

(b) Korvataan c alakohdassa ilmaus ”työohjelmat” ilmauksella ”työohjelma” ja i alakohdassa ilmaus ”työohjelmien” ilmauksella ”työohjelman”.

(c) Korvataan j ja k alakohta seuraavasti:

”j) laatia muita hallintoneuvoston tai komiteoiden mahdollisesti pyytämiä raportteja;

k) avustaa hallintoneuvostoa ja komiteoita antamalla niiden käyttöön sihteeristöpalveluja;”.

(5) Lisätään 8 a ja 8 b artikla seuraavasti:

”8 a artikla Hallinto- ja johtokomitea

1.       Hallinto- ja johtokomitea antaa pääjohtajan tai hallintoneuvoston pyynnöstä neuvoja tai suosituksia yhteisyrityksen hallinnon tai varainhoidon suunnitteluun liittyvistä erityiskysymyksistä sekä suorittaa muut hallintoneuvoston sille osoittamat tehtävät.

2.       Hallinto- ja johtokomitea valmistelee erityisesti hallintoneuvostolle lausuntoja ja suosituksia talousarviosta, vuotuisesta tilinpäätöksestä, hankesuunnitelmasta, työohjelmasta, resurssienkäyttösuunnitelmasta, henkilöstötaulukosta, henkilöstöpolitiikkaa koskevasta suunnitelmasta ja muista niihin liittyvistä kysymyksistä.

3.       Hallintoneuvosto nimittää hallinto- ja johtokomitean jäsenet osakkaiden nimeämien edustajien joukosta. Yksi komitean jäsen edustaa Euratomia.

4.       Hallinto- ja johtokomitean jäsenet hoitavat tehtävänsä yhteisyrityksen yleisen edun mukaisesti.

5.       Hallinto- ja johtokomitea vahvistaa työjärjestyksensä, jonka hallintoneuvosto on ennalta hyväksynyt.

8 b artikla Hankintoja ja sopimuksia käsittelevä komitea

1.       Hankintoja ja sopimuksia käsittelevä komitea antaa pääjohtajalle suosituksia hankinta- ja avustustoimiin liittyvistä strategioista ja sopimusten myöntämisestä ja seurannasta sekä muista asiaan liittyvistä kysymyksistä.

2.       Hallintoneuvosto nimittää hankintoja ja sopimuksia käsittelevän komitean jäsenet sellaisten arvostetussa asemassa olevien henkilöiden keskuudesta, joilla on ammattikokemusta sopimus- ja hankintakysymyksistä. Hallintoneuvoston jäsenet eivät voi olla hankintoja ja sopimuksia käsittelevän komitean jäseniä.

3.       Hankintoja ja sopimuksia käsittelevän komitean jäseniä eivät sido mitkään ohjeet. He hoitavat tehtäviään riippumattomasti.

4.       Hankintoja ja sopimuksia käsittelevä komitea vahvistaa työjärjestyksensä, jonka hallintoneuvosto on ennalta hyväksynyt.”

(6) Korvataan 9 artikla seuraavasti:

”9 artikla Neuvoa-antava tekninen paneeli

1.       Neuvoa-antava tekninen paneeli antaa hallintoneuvostolle ja pääjohtajalle tarvittaessa neuvoja hankesuunnitelman ja työohjelman laadintaan ja täytäntöönpanoon liittyvissä kysymyksissä.

2.       Hallintoneuvosto nimittää neuvoa-antavan teknisen paneelin jäsenet sellaisten arvostetussa asemassa olevien henkilöiden keskuudesta, joilla on ammattikokemusta fuusiota ja siihen liittyviä toimia koskevista tieteellisistä ja teknisistä kysymyksistä.

3.       Neuvoa-antavan teknisen paneelin jäseniä eivät sido mitkään ohjeet. He hoitavat tehtäviään riippumattomasti yhteisyrityksen yleisen edun mukaisesti.

4.       Neuvoa-antava tekninen paneeli vahvistaa työjärjestyksensä, jonka hallintoneuvosto on ennalta hyväksynyt.”

(7) Lisätään 9 a artikla seuraavasti:

”9 a artikla Työvaliokunta

1.       Työvaliokunta avustaa hallintoneuvostoa sen päätösten valmistelussa ja suorittaa muut hallintoneuvoston sille osoittamat tehtävät.

2.       Työvaliokunnan jäseninä ovat hallintoneuvoston puheenjohtaja, komiteoiden puheenjohtajat, Euratomin edustaja ja ITERin isäntävaltion edustaja. Hallintoneuvosto voi nimittää muita jäseniä työvaliokuntaan.

3.       Työvaliokunnan puheenjohtajana toimii hallintoneuvoston puheenjohtaja.

4.       Työvaliokunnan jäsenet hoitavat tehtävänsä yhteisyrityksen yleisen edun mukaisesti.

5.       Työvaliokunta vahvistaa työjärjestyksensä, jonka hallintoneuvosto on ennalta hyväksynyt.”

(8) Korvataan 11 artikla seuraavasti:

”11 artikla Työohjelma ja resurssienkäyttösuunnitelma

Pääjohtaja laatii vuosittain hallintoneuvostolle toimitettavaksi hankesuunnitelman, resurssienkäyttösuunnitelman sekä yksityiskohtaisen vuotuisen työohjelman ja talousarvion.”

(9) Korvataan 12 artiklan 1 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)     Euratomin osuus suoritetaan perustamissopimuksen 7 artiklan nojalla toteutettavien tutkimus- ja koulutusohjelmien kautta tai muulla neuvoston tekemällä päätöksellä;”.

(10) Korvataan 14 artikla seuraavasti:

”14 artikla Vuosikertomus

Vuosikertomuksessa annetaan tiedot yhteisyrityksen työohjelman toteuttamisesta. Kertomuksessa selostetaan erityisesti yhteisyrityksen suorittamat toimet ja arvioidaan tuloksia suhteessa asetettuihin tavoitteisiin ja aikatauluun. Siinä arvioidaan toteutettuihin toimiin liittyviä riskejä sekä voimavarojen käyttöä ja yhteisyrityksen yleistä toimintaa. Pääjohtaja laatii vuosikertomuksen hallintoneuvoston avustuksella, ja hallintoneuvosto toimittaa sen yhdessä oman arvionsa kanssa osakkaille, komissiolle, Euroopan parlamentille ja neuvostolle.”

(11) Korvataan 15 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa ilmaisu ”kesäkuun 15 päivään” ilmaisulla ”kesäkuun 1 päivään”.

(12) Lisätään 15 a artikla seuraavasti:

”15 a artikla Verkottuminen nimettyjen organisaatioiden kanssa tieteellisen ja teknologisen fuusiotutkimuksen alalla

1.       Toimintansa edistämiseksi yhteisyritys hyödyntää fuusiotutkimuksen ja ‑kehittämisen alalla toimivien kelpoisten julkisten tutkimusorganisaatioiden kehittämää tietämystä ja välineistöä.

2.       Hallintoneuvosto laatii pääjohtajan ehdotuksen pohjalta julkaistavaksi tarkoitetun luettelon osakkaiden nimeämistä kelpoisista organisaatioista, jotka voivat toteuttaa tutkimus- ja kehitystoimia yhteisyrityksen tehtävien edistämiseksi joko yksittäin tai verkostoina. Yhteisyritys voi antaa taloudellista tukea näille toimille.

3.       Tämän artiklan 1 ja 2 kohdan soveltamista koskevissa täytäntöönpanojärjestelyissä on varmistettava avoimuus ja kilpailu julkisten tutkimusorganisaatioiden kesken, ja niistä on säädettävä 13 artiklassa ja liitteessä III tarkoitetuissa taloushallintoa koskevissa säännöissä ja niiden täytäntöönpanosäännöissä.”

(13) Lisätään liitteeseen I Bulgariaa koskevan rivin jälkeen rivi seuraavasti:

Kroatia || 2

(14) Muutetaan liite II seuraavasti:

(a) Korvataan 2 kohta seuraavasti:

 ”2. Vuotuisten osakasmaksujen kokonaismäärä vuonna n lasketaan käyttäen perustana yhteisyrityksen hallintoon kyseisenä vuonna tarvittavaa varojen määrää, jonka hallintoneuvosto määrittelee yhdessä resurssienkäyttösuunnitelman kanssa.”

(b) Lisätään 4 kohtaan c alakohta seuraavasti:

”c) Hallintoneuvosto voi periä lisämaksuja osakkaalta, joka ei maksa osakasmaksuosuuttaan määräaikaan mennessä.”

(15)  Muutetaan liite III seuraavasti:

(a) Korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3. Yhteisyritys ottaa käyttöön sisäiset tarkastusvalmiudet.”

(b) Korvataan 5 kohdan c alakohdassa ilmaus ”vuotuisia työohjelmia” ilmauksella ”vuotuista työohjelmaa”.

(c) Korvataan 5 kohdan f alakohta seuraavasti:

”f) sisäisen rahoitustarkastuksen säännöt ja menettelyt, mukaan luettuina toimivallan siirto;”.

(d) Lisätään 5 kohtaan k alakohta seuraavasti:

” k) avustusten hallintaa koskevat säännöt.”

(e) Lisätään 5 kohtaan alakohta seuraavasti:

”Edellä olevan d alakohdan soveltamiseksi useamman kuin yhden varainhoitovuoden aikana toteutettavia toimia koskevat talousarviositoumukset voidaan jakaa usealle eri varainhoitovuodelle vuotuisiin eriin.”

(f) Lisätään 10 kohta seuraavasti:

”10. Yhteisyritys hyväksyy määräykset ja säännöt perussäännön 15 a artiklassa tarkoitetun verkoston perustamiseksi nimettyjen organisaatioiden kanssa. Näillä säännöillä on varmistettava avoimuus ja kilpailu eurooppalaisten julkisten tutkimusorganisaatioiden kesken, ja niissä on erityisesti määriteltävä kriteerit, joiden perusteella organisaatio voidaan sisällyttää osakkaiden nimeämien kelpoisten organisaatioiden luetteloon.”

Top