Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XG0517(01)

Neljästoista tilanneselvitys pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman keskittymisen ja kaupan torjumista koskevan EU:n strategian täytäntöönpanosta (2012/II)

EUVL C 138, 17.5.2013, p. 7–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.5.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 138/7


Neljästoista tilanneselvitys pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman keskittymisen ja kaupan torjumista koskevan EU:n strategian täytäntöönpanosta (2012/II)

2013/C 138/03

I   JOHDANTO

Neljästoista tilanneselvitys EU:n pienasestrategian täytäntöönpanosta kattaa EU:n toimet vuoden 2012 jälkipuoliskon ajalta (1 päivästä heinäkuuta 2012–31 päivään joulukuuta 2012). Selvityksen on laatinut EUH:n asesulku- ja aseriisuntaosasto yhteistyössä muiden EUH:n ja Euroopan komission asiaankuuluvien yksiköiden kanssa. Selvityksen kattamalla kaudella EU jatkoi pienaseita ja kevyitä aseita koskevan kysymyksen käsittelyn edistämistä kaikilla monenvälisillä foorumeilla ja kolmansien maiden kanssa käymässään poliittisessa vuoropuhelussa asiaankuuluvien kansainvälisten välineiden kuten pienaseiden ja kevyiden aseiden laittoman kaupan kaikkien osa-alueiden ehkäisemistä, torjumista ja poistamista koskevan YK:n toimintaohjelman puitteissa. EU erityisesti osallistui aktiivisesti YK:ssa heinäkuussa 2012 käytyihin asekauppasopimusta koskeviin neuvotteluihin ja elokuussa 2012 järjestettyyn pienaseiden ja kevyiden aseiden laittoman kaupan kaikkien osa-alueiden ehkäisemistä, torjumista ja poistamista koskevan YK:n toimintaohjelman toiseen tarkistuskonferenssiin. Tarkastelukauden aikana EU myös jatkoi useiden sellaisten hankkeiden toteuttamista, jotka liittyvät pienaseiden ja kevyiden aseiden laittoman kaupan ja liiallisen keskittymisen ehkäisemiseen, ja alkoi laatia uusia aloitteita, joita kehitetään edelleen seuraavien kuukausien aikana.

II   EU:N PIENASESTRATEGIAAN KUULUVAN TOIMINTASUUNNITELMAN TÄYTÄNTÖÖNPANO

II.1   Tehokas monenvälisyys maailmanlaajuisten, alueellisten ja kansallisten mekanismien kehittämiseksi pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden tarjonnan ja epävakauttavan leviämisen estämiseksi

a)   Pienaseiden ja kevyiden aseiden laittoman kaupan kaikkien osa-alueiden ehkäisemistä, torjumista ja poistamista koskevan YK:n vuoden 2001 toimintaohjelman täytäntöönpano

EU osallistui aktiivisesti pienaseiden ja kevyiden aseiden laittoman kaupan kaikkien osa-alueiden ehkäisemistä, torjumista ja poistamista koskevan toimintaohjelman täytäntöönpanon edistymistä käsittelevään Yhdistyneiden kansakuntien tarkistuskonferenssiin. Istunto pidettiin 27 päivästä elokuuta–7 päivään syyskuuta 2012 New Yorkissa.

Neuvoston tasolla hyväksytyn ja tarkistuskonferenssille toimitetun EU:n valmisteluasiakirjan (saatavilla osoitteessa http://www.poa-iss.org/RevCon2/documents/) mukaisesti EU osallistui aktiivisesti julkilausumaa, toimintaohjelman ja kansainvälisen jäljittämisvälineen täytäntöönpanosuunnitelmia sekä toimintaohjelman seuraavien kuuden vuoden kokouskalenteria käsitteleviin neuvotteluihin. EU piti myönteisenä sitä, että tarkistuskonferenssi kykeni pääsemään yhteisymmärrykseen näistä päätösasiakirjoista, ja on vakuuttunut siitä, että konferenssin lopputulokset auttavat kaikkia asiaankuuluvia toimijoita vahvistamaan toimintaohjelman täysimittaista ja tehokasta täytäntöönpanoa tulevaisuudessa.

YK:n aseriisuntatoimiston toimien tukemisesta toimintaohjelman toteuttamiseksi 18 päivänä heinäkuuta 2011 annetun neuvoston päätöksen 2011/428/YUTP puitteissa jatkettiin toimintaohjelman täytäntöönpanoa tukevan online-tukijärjestelmän (http://www.poa-iss.org) kehittämistä erityisesti tarpeiden ja resurssien yhteensovittamistyökalun osalta, jotta voidaan edistää toimintaohjelman tehokkaaseen täytäntöönpanoon tähtäävien kansainvälisten toimien koordinoimista. Toimintaohjelman toteuttamista Afrikan osa-alueiden osalta koskeva alueellinen seminaari järjestettiin Nairobissa 14.–15 päivänä elokuuta 2012 toimintaohjelman edistämiseksi alueellisella tasolla ja toimintaohjelman toisen tarkistuskonferenssin valmistelujen tukemiseksi. Seminaarissa hyväksyttiin päätösasiakirja tarkistuskonferenssin päätösasiakirjaluonnoksen aiheita koskeneiden perusteellisten keskustelujen pohjalta.

Lisäksi Länsi-Afrikan valtioiden talousyhteisön (ECOWAS), pienaseiden alueellisen keskuksen (RECSA), eteläisen Afrikan kehitysyhteisön (SADC) ja Keski-Afrikan talousyhteisön (ECCAS) jäsenvaltioista koostuvat osa-alueelliset ryhmittymät laativat osa-alueellisista painopistealueista oman asiakirjansa, joka liitettiin varsinaiseen asiakirjaan. Suunnitelmissa on pitää Arabiliiton maiden kanssa alueellinen tapaaminen toimintaohjelman alueellisesta täytäntöönpanosta ja toisen tarkistuskonferenssin tuloksista.

b)   Asekauppasopimus

EU piti asekauppasopimusta koskevaa prosessia edelleen erittäin tärkeänä vuoden 2012 jälkipuoliskolla. Asekauppasopimuksen valmistelussa päästiin ratkaisevaan vaiheeseen, kun heinäkuussa 2012 järjestetty YK:n konferenssi valtuutettiin neuvottelemaan sopimuksesta.

Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot tukivat tiiviisti YK-johtoista asekauppasopimusprosessia ja osallistuivat siihen koko kauden 2011–2012 ajan. COARM- ja CODUN-työryhmien alatyöryhmä kokoontui säännöllisesti vaihtamaan näkemyksiä ja koordinoimaan kantoja YK:n heinäkuun 2012 konferenssin valmistelemiseksi. Näin EU on voinut jatkaa erittäin aktiivista ja näkyvää toimintaansa asekauppasopimusprosessissa. EU:n koordinoitujen kantojen perusteella EU ja sen jäsenvaltiot ottivat aktiivisen roolin neuvotteluissa heinäkuussa 2012 ja kävivät kattavia neuvotteluja kolmansien maiden – erityisesti suurten asevalmistaja-, aseviejä-, ja asetuojamaiden kanssa – sekä YK:n konferenssin puheenjohtajan kanssa.

EU tunnustaa YK:n konferenssissa saavutetun huomattavan edistymisen, mutta pahoittelee sitä, ettei sopimuksen lopullisesta tekstistä päästy yhteisymmärrykseen. Painokkaita toimia jatketaan edelleen, jotta neuvotteluprosessi saadaan päätökseen ajoissa ja menestyksekkäästi viimeisessä YK:n konferenssissa maaliskuussa 2013, jolloin päätetään 26 päivänä heinäkuuta 2012 laadittuun sopimusluonnokseen pohjautuvat neuvottelut.

Kun 14. kesäkuuta 2010 annetun neuvoston päätöksen 2010/336/YUTP, jonka mukaisesti asekauppasopimusprosessia edistettiin järjestämällä maailmanlaajuisia alueellisia seminaareja, täytäntöönpano oli saatettu loppuun, EU alkoi valmistella uutta neuvoston päätöstä hyväksyttäväksi vuoden 2013 alussa. Uuden päätöksen tavoitteena on auttaa YK:n jäsenvaltioita valmistautumaan maaliskuun 2013 konferenssiin ja edistää asekauppasopimuksen täytäntöönpanoa ja saattamista maailmanlaajuiseksi sen jälkeen, kun asekauppasopimus on tehty.

c)   Kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaiseen Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimukseen (UNTOC) tehdyn, ampuma-aseiden laittoman valmistuksen ja kaupan torjumista koskevan lisäpöytäkirjan täytäntöönpano

Vakautusvälineen pitkän aikavälin osan kautta vuoden 2012 jälkipuoliskolla jatkui kolmivuotinen (maaliskuu 2011–helmikuu 2014) hanke ampuma-aseiden kansainvälisen laittoman kaupan estämiseksi ja torjumiseksi edistämällä kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksen ampuma-aseiden, niiden osien ja komponenttien sekä ampumatarvikkeiden laittoman valmistuksen ja kaupan torjumista koskevan lisäpöytäkirjan ratifiointia ja täytäntöönpanoa. Hanke ulottuu maantieteellisesti Länsi-Afrikkaan (Benin, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Mali, Mauritania, Senegal, Togo), Etelä-Amerikkaan (Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Paraguay, Uruguay) ja Karibiaan (Jamaika). Se tarjosi lainsäädännön yhdenmukaistamiseen ja pienaseiden ja kevyiden aseiden hallinnointivalmiuksien lisäämiseen liittyvää teknistä apua tavoitteena edistää ampuma-asepöytäkirjan ratifiointia ja täytäntöönpanoa Latinalaisessa Amerikassa, Karibian alueella ja Länsi-Afrikassa. Hanke myös lisää tietoisuutta pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin liittyvistä asioista, jotta voidaan parantaa kansalaisyhteiskunnan osallistumista ja valvontaa tällä alalla. Yhdeksi hanketoiminnoksi on kaavailtu ampuma-aseiden alueiden välistä laitonta kauppaa tarkastelevaa tutkimusta, joka tarjoaa kumppanimaille aineistoa politiikanteon tueksi. Hankkeen toteuttaa Yhdistyneiden kansakuntien huume- ja rikosjärjestö (UNODC).

EU antaa vakautusvälineen pitkän aikavälin osan puitteissa myös rahoitustukea Interpolille, jotta se voi kehittää ja ottaa käyttöön tietokannanta kadonneiden tai varastettujen ampuma-aseiden jäljittämiseksi ja seuraamiseksi (iARMS) Interpolin I24/7-järjestelmän kautta.

Käyttöönoton pilottivaihe (2011–2012) toteutettiin samoilla alueilla kuin UNODCin hanke ja lisäksi joissakin Euroopan maissa (Tšekin tasavalta, Kroatia, Portugali ja Espanja). Tavoitteena on torjua ampuma-aseiden laitonta kauppaa parantamalla alueellista ja alueiden välistä laittomia ampuma-aseita koskevaa tiedonvaihtoa. Joulukuussa 2012 sovittiin, että Interpolin iARMS-järjestelmälle annettavan vakautusvälineen pitkän aikavälin tuen toinen vaihe alkaisi tammikuussa 2013 (2013–2014), kun tuen ensimmäinen vaihe olisi päättynyt. Toisen vaiheen tavoitteena on parantaa järjestelmän toimivuutta ja tuoda iARMS Interpolin jokaisen 190 jäsenen saataville. Hankkeeseen on kaavailtu myös aiheeseen liittyvien valmiuksien kehittämistä, koulutusta ja ampuma-aseisiin liittyvän rikollisuuden torjumiseen liittyviä rikostiedustelupalveluja.

d)   Vientivalvonta

Kun neuvoston päätöksen 2009/1012/YUTP täytäntöönpano oli saatettu loppuun vuoden 2012 alkupuoliskolla, neuvoston päätöstä ja sen vaikutuksia arvioitiin perusteellisesti uusien tiedotus- ja avustustoimien kehittämiseksi. Prosessi johti kolmansia maita tukevia uusia toimia sisältävän neuvoston päätöksen 2012/711/YUTP hyväksymiseen. Uusiin toimiin sisältyi alueellisia seminaareja, opintokäyntejä, henkilöstövaihtoja ja yksilöllistä avustamista. Neuvoston päätöksen täytäntöönpano alkaa vuoden 2013 alussa.

e)   Pienaseiden ja kevyiden aseiden laiton kauppa ilmateitse

Tukholman kansainvälinen rauhantutkimuslaitos (SIPRI) pani 30 päivään joulukuuta 2012 asti täytäntöön hanketta, jota toteutetaan osana EU:n toiminnasta pienaseiden ja kevyiden aseiden ilmateitse tapahtuvan laittoman kaupan torjumiseksi annettua neuvoston päätöstä 2010/765/YUTP, jolla pyrittiin parantamaan kansainvälisten ja kansallisten toimijoiden käytettävissä olevia välineitä ja tekniikoita sellaisten epäilyttävien ilma-alusten tehokkaaksi valvomiseksi ja kohdentamiseksi, jotka todennäköisesti osallistuvat pienaseiden ja kevyiden aseiden ilmateitse tapahtuvaan laittomaan kauppaan.

YK:n pakotteita ja ilmateitse tapahtuvaa kauppaa käsitellyt asiantuntijaseminaari järjestettiin 28.–29 päivänä elokuuta 2012 YK:ssa New Yorkissa. Seminaari toi yhteen noin sata asiantuntijaa, jotka ovat erikoistuneet pakotteiden seurantaan, siviili-ilmailuun, rauhanturvaamiseen, kriisinhallintaan, aseistariisuntaan, ilmailua koskevaan tiedustelutietoon, aseiden leviämiseen, vientivalvontaan, puolustusasioihin, lainvalvontaan, tulliasioihin ja turvallisuuskysymyksiin. Toinen ilmateitse tapahtuvaan kauppaan ja rauhanturvaamiseen keskittynyt asiantuntijaseminaari pidettiin 30.–31 päivänä lokakuuta 2012 Addis Abebassa, Etiopiassa. Siihen osallistui kansainvälisiä, alueellisia ja kansallisia asiantuntijoita sekä Afrikan unionin edustajia, muita alueellisia järjestöjä ja valtioita alueilta, joita asia koskee. Molemmat seminaarit auttoivat luomaan parhaita käytäntöjä seuraaville aloille: tehokas tiedonjako, epävakauttavien hyödykkeiden siirtoon osallistuviin lentorahtiliikenteen harjoittajiin kohdistuvan paremman seurannan ja havaitsemisen välineet ja tekniikat sekä pakotteiden seuranta ja laitonta kauppaa koskevan tiedonhankinnan tekniikat rauhanturvaamisyhteyksissä. Asiantuntijaseminaarien suosituksia olivat muun muassa entistä pysyvämpien välineiden ja resurssien tarjoaminen Yhdistyneiden kansakuntien pakotekomiteoiden asiantuntijaryhmille tai -paneeleille.

Ilma-alusten valvonnan arviointijärjestelmään liittyvää ohjelmistoa ja tietokantoja päivitettiin Sahelin ja Syyrian pahenevien konfliktien uhkakuvan mukaisiksi hankkeiden täytäntöönpanovaiheen loppua kohti. Lisäksi julkaistiin ilmateitse tapahtuvan laittoman asekaupan havaitsemista koskeva käsikirja, jota jaettiin vuoden 2012 jälkipuoliskolla pidettyjen tiedotustilaisuuksien ja muiden tapahtumien yhteydessä.

II.2   Pienaseet ja kevyet aseet poliittisessa vuoropuhelussa kolmansien maiden ja alueellisten järjestöjen kanssa sekä niitä koskevat lausekkeet

Pienaseet ja kevyet aseet otettiin esille useissa poliittisissa vuoropuheluissa, joita EU käy säännöllisesti kolmansien maiden kanssa, sekä yhteistyössä alueellisten järjestöjen kanssa. Neuvoston työryhmätasolla järjestettiin Korean tasavallan (Wien, 18 päivänä syyskuuta 2012) ja Ukrainan (Bryssel, 6 päivänä marraskuuta 2012) kanssa kokouksia, joissa käytiin poliittista vuoropuhelua asesulusta, aseistariisunnasta ja aseiden valvonnasta. Lisäksi Intian, Japanin, Etelä-Afrikan ja muiden maiden kanssa käytiin säännöllisesti epävirallisia keskusteluja. Brysselissä käytiin 17 päivänä joulukuuta 2012 Yhdysvaltojen ja EU27-maiden välinen vuoropuhelu, jossa käsiteltiin kaikkia tärkeitä aiheita asesulkua, aseriisuntaa ja aseiden valvontaa sisältävältä asialistalta.

Pienaseita ja kevyitä aseita koskevan määräyksen sisällyttämisestä EU:n ja kolmansien maiden välisiin sopimuksiin joulukuussa 2008 annettujen neuvoston päätelmien mukaisesti tällaisten määräysten sisällyttämisestä EU:n sekä Afganistanin, Australian, Brunein, Kanadan, Kazakstanin, Malesian, Mercosurin, Uuden-Seelannin ja Singaporen välisiin sopimuksiin neuvotellaan parhaillaan kyseisten maiden kanssa.

II.3   EU:n erityinen hankeapu kolmansille maille ja alueellisille järjestöille

a)   Länsi-Balkan

I

EU jatkoi demilitarisoinnin rahoittamista pienaseiden ja kevyiden aseiden alalla erityisesti panemalla täytäntöön maaliskuussa 2010 hyväksytyn neuvoston päätöksen 2010/179/YUTP pienaseiden ja kevyiden aseiden valvonnasta vastaavan Kaakkois-Euroopan selvitystoimiston (SEESAC) toimien tukemisesta Länsi-Balkanin alueella. Neuvoston päätöksen täytäntöönpano saatettiin onnistuneesti loppuun toteuttamalla jäljellä olleet toiminnot, jotka liittyivät varastojen hallinnoinnin parantamiseen ja ylijäämien hävittämiseen Bosnia ja Hertsegovinassa, Kroatiassa ja Serbiassa.

Bosnia ja Hertsegovinassa uusittiin joulukuussa 2012 ovet neljällä pienaseiden, kevyiden aseiden ja ampumatarvikkeiden varastoalueella. Ovia vaihdettiin yhteensä 41, ja näin varastojen turvajärjestelyt paranivat. Kyseiset parannukset sekä parannukset Kroatian sisäministeriön (MURAT) pienaseiden, kevyiden aseiden ja ampumatarvikkeiden keskusvaraston turvallisuusmääräyksiin ja Montenegron puolustusministeriön Tarasin ammustarvikevaraston turvallisuusinfrastruktuuriin lisäsivät Länsi-Balkanin varastojen turvallisuutta merkittävästi. Infrastruktuurin parannuksia täydennettiin kehittämällä varastojen hallinnointivalmiuksia suunnittelemalla ja toteuttamalla kolmen moduulin kattava koulutus. Kaikkiaan 58 operatiivisen tason henkilöstön jäsentä Bosnia ja Hertsegovinasta, Kroatiasta, Montenegrosta, Serbiasta ja entisestä Jugoslavian tasavallan Makedoniasta sai koulutusta varastointipaikkoja koskevasta suunnittelusta ja hallinnoinnista, varastojen hallinnointi- ja kirjanpitomenettelyistä sekä pienaseiden, kevyiden aseiden ja niissä käytettävien ampumatarvikkeiden varastointitiloihin ja kuljetuksiin liittyvästä tekniikasta.

Kroatian ja Serbian sisäministeriöiden ylläpitämät pienaseiden ja kevyiden aseiden ylijäämävarastot pienenivät merkittävästi, kun 78 205 asetta tuhottiin. Kroatiassa 4 620 pienaseen ja kevyen aseen tuhoaminen heinä-joulukuussa 2012 nosti neuvoston päätöksen mukaisesti tuhottujen aseiden lukumäärän 32 920:een, mikä ylittää tavoitteen 2 982 aseella. Serbiassa 17 000 pienaseen ja kevyen aseen tuhoaminen joulukuussa 2012 nosti neuvoston päätöksen mukaisesti tuhottujen aseiden lukumäärän 45 285:een. Kroatiassa joulukuussa 2011 päättyneen valistuskampanjan tuloksena kerättiin vielä 186 laitonta automaattiasetta, 1 539 laitonta sirpaleammusasetta, 201 laillista asetta, 679 463 kappaletta ampumatarvikkeita ja 96,79 kiloa räjähteitä vuoden 2012 ensimmäisten kuukausien aikana.

Aseiden merkitsemiseen ja jäljittämiseen liittyvät ohjelmistopäivitykset tehostivat entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian kansallista aseiden rekisteröinti- ja tunnistamisjärjestelmää, ja se on nyt kaikilta osin toiminnassa. Uusi sähköinen aserekisterijärjestelmä kehitettiin ja otettiin käyttöön Montenegrossa.

Kaiken kaikkiaan neuvoston päätöksen mukaiset toimet edistivät merkittävästi EU:n pienasestrategian täytäntöönpanoa Länsi-Balkanilla.

II

EU harkitsee jatko-ohjelmaa parantaakseen edelleen vakautusvälineen lyhyen aikavälin osan kautta Bosnia ja Hertsegovinassa niiden yksilöiden ja paikallisyhteisöjen turvallisuus- ja kehitysnäkymiä, joihin ampumatarvikevarastoissa tapahtuvat räjähdysonnettomuudet vaikuttaisivat. UNDP:n toteuttama hanke koostuu epävakaiden ja erittäin vaarallisten ampumatarvikkeiden tuhoamisen ja ampumatarvikevarastojen turvallisuusmääräysten parantamisen yhdistelmästä. Ohjelma auttaa myös parantamaan Bosnia ja Hertsegovinan hallituksen ampumatarvikkeiden tarkastus- ja seurantamekanismeja ja edistämään viranomaisten laki- ja hallintoasiantuntemusta ja hyviä käytäntöjä.

b)   Etyjin alue

EU hyväksyi pienaseiden ja kevyiden aseiden laittoman kaupan ja liiallisen keskittymisen riskiä Etyjin alueella vähentävän toiminnan tukemista koskevan neuvoston päätöksen lokakuussa 2012 (neuvoston päätös 2012/662/YUTP). Neuvoston päätöksen johdosta muun muassa pienaseiden ja kevyiden aseiden varastojen turvallisuus paranee Valko-Venäjällä ja Kirgisiassa, ylimääräisiä pienaseita ja kevyitä aseita tuhotaan mainituissa kahdessa maassa, jotta estetään niiden kulkeutuminen laittomaan kauppaan, ja pienaseiden ja kevyiden aseiden varastonhallintaohjelmisto otetaan käyttöön pienaseiden ja kevyiden aseiden varastoinnin, rekisterinpidon ja jäljittämisen parantamiseksi useissa Etyjin jäsenvaltioissa.

c)   Afrikka

I

Tavanomaisten aseiden valvontaa koskevaa EU:n, Kiinan ja Afrikan välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä edistävien toimien tukemista koskevan neuvoston päätöksen 2012/121/YUTP täytäntöönpano alkoi vuoden 2012 jälkipuoliskolla. EU:n, Kiinan ja Afrikan välisen asiantuntijatyöryhmän ensimmäinen kokous pidettiin 13 päivänä marraskuuta 2012 Brysselissä. Sen jälkeen 14 päivänä marraskuuta 2012 pidettiin asekauppasopimusta käsittelevä seminaari, johon osallistui asiantuntijatyöryhmän jäseniä, viranomaisia, tutkijoita ja ajatushautomojen asiantuntijoita Afrikasta, Kiinasta sekä EU:n jäsenvaltioista ja toimielimistä. Molemmat tilaisuudet lisäsivät Afrikan, Euroopan ja Kiinan osapuolten keskinäistä ymmärtämystä toisten kannoista asesopimusprosessiin ja tavanomaisia aseita koskevista asioista ylipäätään. Asiantuntijatyöryhmän ensimmäisessä kokouksessa hyväksyttiin lisäksi seuraavalle kuuden kuukauden ajanjaksolle työsuunnitelma, joka sisältää uusia asekauppasopimusta käsitteleviä tiedotustapahtumia Kiinassa ja Afrikassa sekä Afrikan, EU:n ja Kiinan yhteisen tavanomaisten aseiden tutkimuskeskuksen perustamisen.

II

EU jatkoi vakautusvälineen pitkän aikavälin osan puitteissa ampuma-aseiden ja ampumatarvikkeiden laittoman keskittymisen ja kaupan torjuntaa Afrikassa tukevan hankkeen täytäntöönpanoa Nairobissa sijaitsevan pienaseiden ja kevyiden aseiden alueellisen keskuksen (RECSA) kautta. Hanke edistää Afrikan ja EU:n yhteisen strategian rauha- ja turvallisuusosion täytäntöönpanoa. Hankkeen keskeisiin toimintoihin sisältyy kohdemaiden ja RECSAn toimielinten vahvistaminen, pienaseiden ja kevyiden aseiden tehokkaan hallinnoinnin edistäminen (aseiden merkitseminen, rekisterinpito, varastojen hallinnointi ja tuhoaminen) sekä pienaseita ja kevyitä aseita koskevan tiedon tuottaminen.

Nykyinen tuki RECSAlle päättyy kesäkuussa 2013 sen jälkeen, kun Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin liittyvien alueellisten ja kansainvälisten sitoumusten täytäntöönpanoastetta koskeva tutkimus on saatettu loppuun. Joulukuussa 2012 sovittiin, että EU aloittaa RECSA:n tukemisen toisen vaiheen heinäkuussa 2013 nykyisen hankkeen päätyttyä.

III

Useissa eri tasojen kokouksissa keskusteltiin pienaseiden ja kevyiden aseiden laittomasta leviämisestä Libyan sisällä ja sieltä käsin, ja EU valmistelee neuvoston päätöstä tähän liittyvien toimenpiteiden tukemiseksi. Tanskan kirkon ulkomaanavun ja Tanskan pakolaisneuvoston yhteinen hanke, joka saa rahoitusta vakautusvälineen lyhyen aikavälin osasta, alkoi antaa jo syyskuussa 2012 Libyan siviiliväestölle koulutusta pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin liittyvistä riskeistä, jotta näihin aseisiin liittyvien onnettomuuksien ja itse aseiden määrä vähenisi. Tanskan kirkon ulkomaanapu edistää lisäksi paikallisviranomaisten kanssa pienaseiden ja kevyiden aseiden turvallista hallinnointia koskevia menettelytapoja aseellisen väkivallan ehkäisemiseksi.

IV

Vakautusvälineen lyhyen aikavälin osasta rahoitusta saavat kaksi muuta Afrikassa toteutettavaa hanketta, jotka tukevat 1. Etelä-Sudanin hallituksen avustamista aseiden valvonnassa erityisesti kehittämällä valmiuksia vähentää rauhanomaisesti Etelä-Sudanin siviiliväestön hallussa olevien valvomattomien pienaseiden ja kevyiden aseiden lukumäärää ja 2. Nigerin hallituksen avustamista sen pienaseita ja kevyitä aseita koskevaan Ecowasin yleissopimukseen ja YK:n toimintaohjelmaan liittyvien sitoumusten tehokkaassa täytäntöönpanossa. UNDP toteuttaa molemmat hankkeet.

d)   Keski-Amerikka

EU jatkoi Keski-Amerikan pienaseiden ja kevyiden aseiden valvontaohjelmaa (CASAC) tukevan hankkeen täytäntöönpanoa. Vakautusvälineen pitkän aikavälin osan kautta hankkeessa, jota UNDP toteutti aiemmin, siirryttiin tuen toiseen vaiheeseen syyskuussa 2012 siten, että toteuttamisyhteistyökumppanina on Keski-Amerikan integraatiojärjestelmän (SICA) turvallisuuskomitea. EU:n hankkeen CASACin aloitteeseen antaman panoksen tavoitteena on perustan luominen alueelliselle rakenteelle ja pitkän aikavälin strategialle laittoman asekaupan torjumiseksi Keski-Amerikassa sekä kansallisesti että alueellisesti.

Hanke toteutetaan Keski-Amerikassa ja naapurimaissa Karibian alue mukaan lukien (erityisesti keskitytään Belizeen, Guatemalaan, El Salvadoriin, Hondurasiin, Nicaraguaan, Costa Ricaan ja Panamaan). Keskeisiin toimintoihin sisältyy alueellisia ja kansallisia tiedotuskampanjoita ja konferensseja, kansallisten koordinointimekanismien ja rekisterijärjestelmien vahvistamista sekä rajat ylittäviä hankkeita ja koulutusta eri alueilla.

Vakautusvälineen lyhyen aikavälin osa tukee lisäksi kestävän kehityksen koulutusinstituuttia (Instituto de Enseñanza para el Desarrollo Sostenible) pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin liittyvien Keski-Amerikan turvallisuusstrategian osien täytäntöönpanossa.


Top