Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(31)

    Kertomus Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä säätiön vastaukset.

    EUVL C 365, 13.12.2013, p. 221–227 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2013   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 365/221


    KERTOMUS

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä säätiön vastaukset.

    2013/C 365/31

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (jäljempänä ’säätiö’) perustettiin neuvoston asetuksella (ETY) N:o 1365/75 (1). Dublinissa sijaitsevan säätiön tarkoituksena on edistää parempien elin- ja työolojen suunnittelua ja luomista unionissa kehittämällä ja levittämällä alan tietämystä (2).

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    2.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja säätiön valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    säätiön tilinpäätöksen, joka sisältää ”tilinpäätöslaskelmat” (3) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (4)31. joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    4.

    Toimiva johto vastaa komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (5) 33 ja 43 artiklan mukaisesti säätiön tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    a)

    Säätiön tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (6) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa säätiön tilinpäätöksen sen jälkeen, kun säätiön tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan säätiön taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää tehokas ja vaikuttava sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin perusteettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    5.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko säätiön tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    6.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisia virheellisyyksiä tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että säätiön taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2012 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein säätiön varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että säätiön 31. päivänä joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    10.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

    HUOMAUTUKSET TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINNOSTA

    11.

    Talousarvion toteuttamisaste oli osastoissa 1 ja 2 korkea (98 prosenttia osastossa 1 ja 82 prosenttia osastossa 2). Sidottuja määrärahoja siirrettiin seuraavalle varainhoitovuodelle suuri määrä osastossa 3 (50 prosenttia määrärahoista eli 3 688 996 euroa), mutta siirrot olivat maksuaikataulujen mukaisia ja ilmensivät säätiön toiminnan monivuotista luonnetta. Suuri osa osaston 3 määrärahasiirroista (71 prosenttia) koskee kahta hanketta (8), joissa toimet pantiin täytäntöön suunnitellulla tavalla ja vuotuisen työohjelman mukaisesti.

    EDELLISENÄ VUONNA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

    12.

    Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimista, jotka säätiö on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen viime vuonna esittämien huomautusten perusteella.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 10. syyskuuta 2013 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EYVL L 139, 30.5.1975, s. 1.

    (2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto säätiön vastuualueista ja toiminnoista.

    (3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (5)  EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72.

    (6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kun se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

    (7)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1), 185 artiklan 2 kohta.

    (8)  Eurooppalaisten seurantakeskusten verkoston hanke ja Eurooppalaisia yrityksiä koskevaan selvitykseen liittyvä hanke.


    LIITE I

    Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

    Vuosi

    Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

    Korjaavan toimen tilanne

    (Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei koske)

    2011

    Säätiö siirsi osaston 3 määrärahoista (toimintamenot) seuraavalle varainhoitovuodelle yli 47 prosenttia. Tämä on vastoin talousarvion vuotuisperiaatetta.

    Toteutettu

    2011

    Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että rekrytointimenettelyjen avoimuutta on aihetta parantaa. Valintalautakuntien kokouksia ei ollut aina dokumentoitu riittävän hyvin eikä ollut näyttöä siitä, että haastattelujen ja kirjallisten kokeiden kysymykset olisi vahvistettu ennen hakemusten tutkimista.

    Toteutettu


    LIITE II

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (Dublin)

    Vastuualueet ja toiminnot

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 151 artikla)

    Unionin ja jäsenvaltioiden tavoitteena on, ottaen huomioon sosiaaliset perusoikeudet sellaisina kuin ne ovat Torinossa 18 päivänä lokakuuta 1961 allekirjoitetussa Euroopan sosiaalisessa peruskirjassa ja vuoden 1989 työntekijöiden sosiaalisia perusoikeuksia koskevassa yhteisön peruskirjassa, työllisyyden edistäminen, elin- ja työolojen kohentaminen siten, että olojen yhtenäistäminen olisi mahdollista niitä kohennettaessa, riittävä sosiaalinen suojeleminen, työmarkkinaosapuolten välinen vuoropuhelu, inhimillisten voimavarojen kehittäminen tarkoituksena saavuttaa korkea ja kestävä työllisyystaso ja syrjäytymisen torjuminen. […]

    Säätiön toimivaltuudet

    (neuvoston asetus (ETY) N:o 1365/75, jota on muutettu asetuksella (EY) N:o 1111/2005)

    Tavoitteet

    Säätiön päämääränä on edistää parempien elin- ja työolojen luomista kehittämällä ja levittämällä alan tietämystä. Se käsittelee erityisesti seuraavia kysymyksiä:

    ihmisten olot työpaikalla

    työn järjestäminen ja erityisesti työn suunnittelu

    erityisesti tietyille työntekijäryhmille ominaiset ongelmat

    ympäristön kehittämisen merkitys pitkällä aikavälillä

    ihmisten toimintojen paikallinen ja ajallinen jakautuminen.

    Tehtävät

    edistää tietojen ja kokemusten vaihtoa näillä aloilla

    helpottaa yliopistojen, tutkimuslaitosten, hallintoviranomaisten sekä talous- ja sosiaalialan järjestöjen välisiä yhteyksiä

    tehdä tutkimusta tai tehdä tutkimussopimuksia sekä tukea pilottihankkeiden toteuttamista

    toimia mahdollisimman tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioissa tai kansainvälisellä tasolla toimivien erikoislaitosten kanssa.

    Hallinto

    Johtokunta

    jokaisesta jäsenvaltiosta: yksi hallituksen edustaja, yksi työnantajajärjestöjä edustava jäsen ja yksi työntekijäjärjestöjä edustava jäsen

    kolme komissiota edustavaa jäsentä

    yksi sääntömääräinen kokous vuodessa

    Johtokunnan puheenjohtajisto

    11 jäsentä: kolme kutakin työmarkkinaosapuolta ja hallitusta edustavaa jäsentä, kaksi komissiota edustavaa jäsentä

    valvoo johtokunnan päätösten täytäntöönpanoa ja toteuttaa kaikki säätiön asianmukaisen johtamisen edellyttämät toimenpiteet johtokunnan kokousten välillä

    kuusi sääntömääräistä kokousta vuodessa

    Johtaja ja apulaisjohtaja. Komissio nimittää kyseiset johtajat johtokunnan esittämän ehdokasluettelon perusteella. Johtaja panee täytäntöön johtokunnan ja puheenjohtajiston päätökset ja johtaa säätiötä.

    Sisäinen tarkastus

    Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

    Säätiön resurssit vuonna 2012 (2011)

    Talousarvio

    21,4 (20,6) miljoonaa euroa

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2012

    Virkamiehet ja väliaikainen henkilöstö:

    Henkilöstötaulukossa 101 virkaa, joista 31. joulukuuta 2012 oli täytettyjä 98 (97).

    Muu henkilöstö:

     

    työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 0 (0)

     

    sopimussuhteinen henkilöstö: 12 (9)

     

    Henkilöstö yhteensä: 110 (106)

    Henkilöstön tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

     

    operatiiviset tehtävät: 77 (72)

     

    hallinnolliset tehtävät: 28 (29)

     

    sekalaiset tehtävät: 5 (5)

    Toiminta ja palvelut vuonna 2012

    Valvonta ja kyselytutkimukset

    Eurooppalaisten seurantakeskusten verkosto:

    Euroopan työelämän suhteiden seurantakeskus: 279 tietojen päivitystä; kuusi edustavuustutkimusta; kaksi työaikoja ja palkkoja koskevaa vuotuista päivitystä; työmarkkinasuhteiden ja työolojen kehitys Euroopassa vuonna 2011; neljä vertailevaa analyysiraporttia; kaksi kyselytutkimusta koskevaa raporttia

    Euroopan työolojen seurantakeskus: 90 tietojen päivitystä; neljä vertailevaa analyysiraporttia; työmarkkinasuhteiden ja työolojen kehitys Euroopassa vuonna 2011; seitsemän kyselytutkimusta koskevaa raporttia

    Euroopan rakenneuudistuksen seurantaväline (ERM): 1 566 rakenneuudistusta koskevaa teknistä tietuetta; kaksi vertailevaa analyysiraporttia.

    Kyselytutkimukset:

    Viides Euroopan työoloja koskeva kyselytutkimus: yleisraportti julkaistu; kaksi jälkianalyysiraporttia julkaistu: Työn laadun seuranta Euroopassa; Kestävä työ ja ikääntyvä työvoima

    Kolmas eurooppalaisten elämänlaatua kartoittava selvitys: kenttätyö saatu päätökseen 34 maassa, yleisraportti julkaistu

    Toinen eurooppalaisia yrityksiä koskeva selvitys: kolme kertomusta: Toimintapoliittinen merkittävyys ja vaikutukset tulevien kyselytutkimusten kannalta; työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu Euroopassa; henkilöstöhallinnon käytännöt ja henkilöstön suoritustaso; Eurooppalaisia yrityksiä koskevan selvityksen kolmannen painoksen (2013) valmistelu.

    Työllisyys ja kilpailukyky

    Euroopan rakenneuudistuksen seurantaväline (ERM): ERM-raportti 2012 – ”After restructuring”: työmarkkinat, työolot ja tyytyväisyys elämään

    Nuoret ja NEET (”Not in Employment, Education or Training”; työelämän ja koulutuksen ulkopuolella): Ominaispiirteet, kulut ja toimintapoliittiset ratkaisut Euroopassa sekä niiden toimintapolitiikan toimenpiteiden vaikuttavuus, joilla lisätään nuorten osallistumista työelämään

    Raportti ”Employment trends and policies for older workers in the recession” sekä tapaustutkimukset

    Raportti: joustoturvan toinen vaihe: käytäntöjen ja toimintapolitiikkojen analysointi jäsenvaltioissa

    Lainsäädäntötietokannan uudelleenjärjestäminen.

    Työmarkkinasuhteet ja työelämän kehittäminen

    Työmarkkinasuhteiden ja työolojen kehitys Euroopassa vuonna 2011

    Töiden järjestäminen ja innovointi

    Työajan organisointi: Vaikutukset tuottavuuteen ja työoloihin – yleisraportti

    Työolot vähittäismyyntialalla

    Työmarkkinaosapuolten välinen vuoropuhelu maailmanlaajuisen talouskriisin aikana

    Joustoturva: Toiminta yritystasolla

    Sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja elämänlaatu

    Vammaisten tai terveysongelmista kärsivien nuorten aktiivinen osallistaminen

    Työtulot EU:ssa eläkkeelle jäämisen jälkeen

    Vanhempien tukipalvelut Euroopassa

    Työvoiman liikkuvuus EU:ssa: Paluumuuton vaikutus

    Kotitalouksien velkaneuvontapalvelut Euroopan unionissa

    Ideoiden ja kokemusten jakaminen ja niistä tiedottaminen

    Kertomuksia ladattiin 94 238 kertaa säätiön internetsivustolta. 2 118 666 vierailua sivustolla.

    86 163 paperijulkaisua levitykseen; 932 uutta internet- ja paperijulkaisua.

    21 mediatointa, joiden avulla tavoitettiin yli 92 miljoonaa Euroopan kansalaista ja joiden tuloksena oli 269 tiedustelua toimittajilta ja yli 1 460 lainausta eurooppalaisissa tiedotusvälineissä.

    1 178 yhteydenottoa ja tiedotustilaisuutta Euroopan tasolla toimivien päätöstentekijöiden kanssa.

    Yli 204 EU-politiikkaa koskevaa asiakirjaa, joissa viitataan Eurofoundin havaintoihin ja asiantuntemukseen.

    39 näyttelyä ja 32 vierailukäyntiä säätiöön; 99 vierailijaa.

    Lähde: Säätiön toimittamat tiedot.


    SÄÄTIÖN VASTAUS

    11.

    Tilintarkastustuomioistuimen huomautukset ovat tervetulleita, ja ne vahvistavat sen, että säätiön useimmat tutkimushankkeet ovat luonteeltaan monivuotisia. Säätiö tarkastaa tarkoin tulevaisuudessakin sidottujen määrärahojen siirrot määrittämällä vuosittain siirrettävät määrärahat työohjelmansa perusteella (suunnitellut siirrot), ja vertailemalla niitä sellaisiin suunnittelemattomiin siirtoihin, jotka johtuvat viiveistä tai työohjelman toteutukseen liittyvistä muutoksista (suunnittelemattomat siirrot).


    Top