EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(13)

Kertomus Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä keskuksen vastaukset

EUVL C 365, 13.12.2013, p. 89–96 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.12.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 365/89


KERTOMUS

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä keskuksen vastaukset

2013/C 365/13

JOHDANTO

1.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (jäljempänä ’keskus’) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 851/2004 (1). Tukholmassa sijaitsevan keskuksen ensisijaisiin tehtäviin kuuluu ihmisillä esiintyvien tautien ehkäisyyn ja valvontaan liittyvien tietojen kokoaminen ja niistä tiedottaminen sekä tieteellisten lausuntojen antaminen. Sen on myös koordinoitava keskuksen toimeksiantoon kuuluvilla aloilla toimivien elinten eurooppalaista verkostoitumista (2).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja keskuksen valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

keskuksen tilinpäätöksen, joka sisältää ”tilinpäätöslaskelmat” (3) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (4)31. joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (5) 33 ja 43 artiklan mukaisesti keskuksen tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

a)

Keskuksen tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (6) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa keskuksen tilinpäätöksen sen jälkeen, kun keskuksen tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan keskuksen taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää tehokas ja vaikuttava sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin perusteettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko keskuksen tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisia virheellisyyksiä tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että keskuksen taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2012 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein keskuksen varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että keskuksen 31. päivänä joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET TOIMIEN LAILLISUUDESTA JA ASIANMUKAISUUDESTA (SÄÄNTÖJENMUKAISUUDESTA)

11.

Keskuksen toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta annettiin vuodelta 2011 huomautuksia sisältävä lausunto, koska keskus ei ollut noudattanut vuonna 2009 tehdyn puitesopimuksen enimmäismäärää. Puitesopimuksen mukaan keskus olisi voinut tehdä valittujen tarjoajien kanssa erillissopimuksia enintään 9 miljoonan euron arvosta. Vuoden 2011 loppuun mennessä oli kuitenkin suoritettu 12,2 miljoonan euron maksut.

12.

Hankkiakseen asianomaisen hankkeen jatkumisen kannalta välttämättömät palvelut keskus teki vuonna 2012 uusia erillissopimuksia, joiden kokonaismäärä oli 2,5 miljoonaa euroa. Lisäksi vuonna 2012 suoritettiin jo vuonna 2011 tehtyjen sopimusten perusteella 2,7 miljoonan euron maksut, joten vuoden 2012 lopussa maksujen kokonaismäärä oli 17,4 miljoonaa euroa. Puitesopimuksessa asetetun 9 miljoonan euron enimmäismäärän ylittävät maksut ovat sääntöjenvastaisia. Keskus on kuitenkin vuonna 2012 toteuttanut korjaavia toimia ja tehnyt korvaavan puitesopimuksen kesäkuussa 2012 (maksuja ei enää tehdä vanhan sopimuksen perusteella) sekä yleisesti ottaen parantanut puitesopimusten käytön valvontaa.

13.

Vuonna 2012 suoritetut 5,2 miljoonan euron maksut johtuvat siitä, että edellisinä vuosina puitesopimuksen enimmäismäärää ei ole noudatettu. Maksut liittyvät sopimusvelvoitteisiin, jotka koskevat edellisiä vuosia (2,7 miljoonaa euroa) tai jotka tehtiin vuonna 2012 toiminnan jatkuvuuden takaamiseksi (2,5 miljoonaa euroa), koska uutta puitesopimusta koskeva hankintamenettely oli vielä kesken. Tänä vuonna tilintarkastustuomioistuin ei anna toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta huomautuksia sisältävää lausuntoa, koska keskus on vuonna 2012 toteuttanut korjaavia toimia.

HUOMAUTUKSET SISÄISISTÄ KONTROLLEISTA

14.

Keskus myönsi vuonna 2012 avustuksia tutkimuslaitoksille ja yksityishenkilöille. Vuonna 2012 avustusmenojen kokonaismäärä oli 752 000 euroa; niiden osuus kaikista vuoden 2012 toimintamenoista oli 1,4 prosenttia. Ennen kuin keskus korvaa edunsaajien ilmoittamat kulut, se toimittaa ennakkotarkastuksia, joissa tarkastetaan asiakirjojen perusteella menoilmoitukset ja osittain myös edunsaajien palkkaamien riippumattomien tarkastusyritysten antamat tarkastuslausunnot. Keskus ei yleensä saa edunsaajilta ilmoitettujen kulujen tukikelpoisuuden ja oikeellisuuden vahvistavia asiakirjoja. Keskus on kontrollien tehostamiseksi hyväksynyt jälkitarkastusstrategian, jonka se aikoi ottaa käyttöön vuonna 2012. Liittyminen tarkastusta koskevaan toimielinten väliseen sopimukseen kuitenkin viivästyi kymmenellä kuukaudella, eikä vuoden 2012 avustusmenoihin ollut vielä tilintarkastustuomioistuimen toimittamaan tarkastukseen mennessä kohdistettu jälkitarkastuksia. Keskus hankki tilintarkastustuomioistuimen tarkastamista tapahtumista todentavat asiakirjat tilintarkastustuomioistuimen puolesta; tapahtumien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta saatiin todentavien asiakirjojen perusteella kohtuullinen varmuus.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

15.

Talousarvion toteuttamisen taso oli asianmukainen: osastossa 1 (henkilöstömenot) sidotuista määrärahoista toteutui 97 prosenttia ja osastossa 2 (hallintomenot) 80 prosenttia. Osastossa 3 määrärahoista siirrettiin seuraavalle vuodelle suuri määrä eli yhteensä 8,3 miljoonaa euroa (41 prosenttia osaston 3 sidotuista määrärahoista). Tämä ei kuitenkaan johtunut keskuksen vuotuisen työohjelman toteuttamisen viivästymisestä, vaan syynä oli toimintojen monivuotinen luonne. Keskus on hyväksynyt talousarvion suunnittelumoduulin, joka kytkeytyy suoraan sen vuotuiseen työohjelmaan. Maksut on suunniteltu ja suoritettu toiminnasta aiheutuvien tarpeiden perusteella.

EDELLISENÄ VUONNA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

16.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimista, jotka keskus on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen viime vuonna esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 10. syyskuuta 2013 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EYVL L 142, 30.4.2004, s. 1.

(2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto keskuksen vastuualueista ja toiminnoista.

(3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(5)  EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72.

(6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kun se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(7)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1), 185 artiklan 2 kohta.


LIITE I

Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei koske)

2011

Edellisen vuoden tapaan vuonna 2011 raportoitiin seuraavalle vuodelle tehtyjen määrärahasiirtojen suuresta määrästä. Siirtojen suuri osuus, johon liittyi siirtovelkojen alhainen määrä (5,4 miljoonaa euroa), on vastoin talousarvion vuotuisperiaatetta.

Toteutettu

2011

Edellä kohdassa 10 on ilmoitettu erään puitesopimuksen hallinnoinnissa esiintyneet sääntöjenvastaisuudet, joiden perusteella annettiin huomautuksia sisältävä lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi lisää tapauksia, joissa keskuksen kontrollit eivät estäneet puutteellista sopimusten hallinnointia.

Toteutettu

2011

Yhdessä tapauksessa keskus oli muuttanut rinnakkaisen puitesopimuksen mukaista erillissopimusta vuonna 2010 ja uudelleen vuonna 2011. Muutokset täyttivät puitesopimuksen ehdot, mutta ne eivät olleet keskuksen varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjen mukaisia. Muutokset koskivat sopimuksen kestoa sekä lisäyksiä palveluihin ja sopimuksen kattamiin määriin. Maksuja suoritettiin alkuperäiseen sopimusarvoon nähden liikaa 0,2 miljoonaa euroa.

Toteutettu

2011

Eräässä toisessa tapauksessa puitesopimuksen enimmäismäärä oli 1,7 miljoonaa euroa. Sopimusta pantiin täytäntöön neljän vuonna 2011 tehdyn erillissopimuksen perusteella. Erillissopimuksissa ei mainittu tarjottavien palvelujen volyymia eikä arvoa. Vuonna 2011 kyseisiin erillissopimuksiin liittyvien maksujen määrä oli 0,06 miljoonaa euroa. Puitesopimukselle asetettu kahdeksan vuoden enimmäiskesto oli liian pitkä, eikä tarjoajille lähetetyissä tarjousasiakirjoissa esitettyjen teknisten eritelmien, ratkaisuperusteiden ja hinnoittelun välinen yhteys käynyt selvästi ilmi sopimuksesta.

Toteutettu

2011

Yksi vuonna 2011 tehty 0,2 miljoonan euron avustussopimus allekirjoitettiin vasta sen jälkeen, kun toiminnan alkamisesta oli kulunut yli neljä kuukautta. Avustussopimuksen tekoa edeltävät toiminnot ja menot eivät ole tukikelpoisia.

Toteutettu

2011

Edellisen vuoden tavoin tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että henkilöstön rekrytointimenettelyissä on puutteita. Näyttöä ei saatu siitä, oliko kirjallisissa kokeissa ja haastatteluissa esitettävät kysymykset ja niiden painotukset määritetty ennen hakemusten läpikäyntiä. Osaa valintaperusteista ei ollut tarkastettu ja kelpoisuusvaatimuksia muutettiin arviointivaiheessa.

Toteutettu


LIITE II

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (Tukholma)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 168 artikla)

Kaikkien unionin politiikkojen ja toimintojen määrittelyssä ja toteuttamisessa varmistetaan ihmisten terveyden korkeatasoinen suojelu.

Kansallista politiikkaa täydentävä unionin toiminta suuntautuu kansanterveyden parantamiseen, ihmisten sairauksien ja tautien ehkäisemiseen sekä fyysistä ja mielenterveyttä vaarantavien tekijöiden torjuntaan. Kyseinen toiminta käsittää laajalle levinneiden vaarallisten sairauksien torjunnan edistämällä niiden syiden, leviämisen ja ehkäisemisen tutkimusta sekä terveysvalistusta ja -kasvatusta, samoin kuin rajatylittävien vakavien terveysuhkien seurannan, niistä hälyttämisen ja niiden torjumisen.

Keskuksen toimivaltuudet

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 851/2004)

Tavoitteet

Parantaa EU:n kykyä torjua tartuntatauteja; etenkin todeta ja arvioida tunnettuja ja uusia terveyttä uhkaavia tartuntatauteja sekä tiedottaa niistä

näin ollen keskus koordinoi erikoistuneita seurantaverkostoja, antaa tieteellisiä lausuntoja, hoitaa varhaisvaroitus- ja reagointijärjestelmää sekä antaa tieteellistä ja teknistä apua ja koulutusta.

Tehtävät

Koordinoi erikoistuneita tautien seurantaverkostoja, edistää verkostoitumista ja koordinoi tietojen keräämistä, validointia, analysoimista ja levittämistä

antaa arvovaltaisia asiantuntijaneuvoja sekä laatii tieteellisiä lausuntoja ja tutkimuksia tartuntatautien alalla

hoitaa varhaisvaroitus- ja reagointijärjestelmää ja laatii menettelyjä uusien terveysuhkien havaitsemiseksi

tukee jäsenvaltioiden valmiussuunnitelmia ja koulutusohjelmia

tiedottaa keskuksen työstä suurelle yleisölle ja asianomaisille osapuolille.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Kokoonpano

Hallintoneuvostossa on yksi kunkin jäsenvaltion nimeämä ja kaksi Euroopan parlamentin nimeämää jäsentä sekä kolme komissiota edustavaa jäsentä.

Tehtävät

Hallintoneuvosto vahvistaa keskuksen vuosittaisen työohjelman ja talousarvion sekä seuraa niiden toteuttamista.

Johtaja

Hallintoneuvosto nimittää johtajan komission ehdokasluettelon perusteella.

Neuvoa-antava ryhmä

Kokoonpano

Yksi kunkin jäsenvaltion edustaja ja lisäksi kolme komission edustajaa, joilla ei ole äänioikeutta.

Tehtävät

Ryhmän tehtävänä on varmistaa keskuksen toimien ja lausuntojen tieteellinen korkealaatuisuus ja riippumattomuus.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Sisäinen tarkastus

Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Keskuksen resurssit vuonna 2012 (2011)

Lopullinen talousarvio

58,2 (56,6) miljoonaa euroa

Henkilöstön määrä 31. joulukuuta 2012

Hyväksytyt toimet: 200 (200)

joista täytettyjä: 187 (177)

Muut toimet: 91 (88)

Yhteensä: 278 (265) henkilöstön jäsentä, joiden tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 183 (174)

hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 95 (91)

Tuotteet ja palvelut vuonna 2012 (2011)

69 (64) terveysuhan kartoittaminen ja valvominen tietokannan avulla (Threat Tracking Tool, TTT)

52 (52) viikoittaista raporttia tartuntatautiuhista; raportit lähetettiin 334 (331) vastaanottajalle. Lisäksi raportti on ollut vuodesta 2012 alkaen saatavilla keskuksen internetsivustolla joka viikko.

Tuki epidemioihin liittyviä tietoja kerääville yksiköille 3 (3) suuren yleisötapahtuman osalta

Lisäksi seurattiin 3 (5) tapahtumaa, jotka olivat luonteeltaan poikkeuksellisia tai joiden yleinen merkitys oli suuri

6 riskienarviointia, 16 (17) uutta nopeaa riskienarviointia ja 16 (11) nopean riskienarvioinnin päivitystä.

1 (2) simulaatioharjoitusta, joiden avulla pyrittiin testaamaan ja parantamaan tartuntatautien torjuntavalmiuksia ja -toimia

94 (98) stipendiaatin ohjaaminen kentällä toimivien epidemiologien eurooppalaisen koulutusohjelman (EPIET) osalta

10 (8) stipendiaatin ohjaaminen mikrobiologiaa koskevan eurooppalaisen kansanterveysalan koulutusohjelman (EUPHEM) osalta

114 (181) kansanterveyden asiantuntijaa 30:sta EU-ETA-maasta osallistui keskuksen lyhyisiin koulutusjaksoihin

780 000(500 000) kävijää keskuksen internetportaalilla

240 (122) tieteellistä julkaisua

Keskuksen järjestämään viidenteen Euroopan antibioottipäivään osallistui 43 (37) maata. Tarkoituksena oli osoittaa maailmanlaajuista solidaarisuutta: Yhdysvaltojen ”Get Smart About Antibiotics” -viikko, Kanadan ”AntibioticAwareness.ca” -aloite ja Australian Antibiotic Awareness Week -tapahtuma käynnistettiin myös samalla viikolla.

13 (11,2) miljoonaa yksittäistä kirjausta TESSy-tietokannoissa; 1 324(845) aktiivista käyttäjää 56 (53) maasta.

Tehostettu seuranta; 17 erikoistuneesta seurantaverkostosta 15 (15) liitettiin keskukseen vuoden 2012 lopussa (yksi ei jatkanut toimintaa ja viimeinen ulkoistettiin)

Vuotuisen epidemiologisen kertomuksen julkaiseminen

Vuotuisten tuberkuloosi- ja HIV/AIDS-kertomusten sekä mikrobilääkeresistenssiä koskevien kertomusten julkaiseminen

40 (32) influenssaa koskevaa viikkotiedotetta / influenssaa koskevaa viikoittaista seurantakatsausta vuodelta 2012

34 (27) sidosryhmien pyynnöstä julkaistua tieteellistä lausuntoa

Kuudennen eurooppalaisen tieteellisen konferenssin järjestäminen sovelletun infektioepidemiologian alalla (ESCAIDE) 24.–26. lokakuuta 2011 Edinburghissa; 511 (500) osallistujaa

Ensimmäisen Eurovaccine.net-konferenssin järjestäminen; 200 osallistujaa

Tieteellisen Eurosurveillance-julkaisun viikoittainen julkaiseminen; 14 000(13 302) online-tilausta.

Tulokset ensimmäisestä Eurosurveillance-julkaisun vaikutustutkimuksesta. Vuodelle 2011 annettiin erinomainen arvosana: 6,15. Tämän myötä Eurosurveillance on maailmanlaajuisesti kuudes 70:n tartuntatautia koskevan lehden joukossa.

Lähde: Keskuksen toimittamat tiedot.


KESKUKSEN VASTAUKSET

11–13.

Keskus tuli tietoiseksi tästä tapauksesta syyskuussa 2011 ja ilmoitti siitä tilintarkastustuomioistuimelle tämän lokakuussa 2011 tekemän tarkastuksen aikana. Keskus päätti olla asiassa täysin avoin pyytääkseen opastusta ja neuvoja tilintarkastustuomioistuimelta. Tuolloin käytyjen keskustelujen jälkeen keskus toteutti kaikki tarvittavat toimenpiteet: uuden tarjouskilpailun järjestäminen välittömästi uutta puitesopimusta varten ja poikkeusten kirjaaminen. Joulukuussa 2011 keskus sisällytti näihin alustaviin huomautuksiin antamaansa vastaukseen yksityiskohtaista tietoa niiden sopimusten määristä, jotka vielä allekirjoitettaisiin silloisen puitesopimuksen nojalla toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi, uuden puitesopimuksen aikataulusta ja toimenpiteistä, jotka toteutettiin tällaisten ongelmien välttämiseksi tulevaisuudessa. Näihin toimenpiteisiin sisältyi se, että yksi tulojen ja menojen hyväksyjä hallinnoisi uutta puitesopimusta ja yksi resurssivastaava sen käyttöä. Keskus korostaa, että mitään varoja ei menetetty eikä millekään osapuolelle ole aiheutunut haittaa.

14.

ECDC:n avustuksiin liittyvien tarkastusten toimintalinjoja aiotaan tarkistaa heinäkuussa 2013. Tarkistetuissa toimintalinjoissa otetaan huomioon Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tekemät huomautukset. Kaikki heinäkuulle 2012 suunnitellut avustusmenojen tarkastukset suoritetaan tuon ajankohdan sijasta vuonna 2013 yhdessä tälle vuodelle valittujen tarkastusten kanssa. Näin se, että tarkastuksia koskevaa toimielinten välistä puitesopimusta ei ole käytettävissä, ei johda suoritettujen tarkastusten vähenemiseen.

15.

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus on tervetullut, koska siinä vahvistetaan, että suurin osa keskuksen operatiivisesta toiminnasta on luonteeltaan monivuotista.


Top