EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(01)

Kertomus energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä viraston vastaukset

EUVL C 365, 13.12.2013, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.12.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 365/1


KERTOMUS

energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä viraston vastaukset

2013/C 365/01

JOHDANTO

1.

Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto (jäljempänä ’virasto’) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 713/2009 (1). Ljubljanassa sijaitsevan viraston päätehtävänä on avustaa kansallisia sääntelyviranomaisia jäsenvaltiossa suoritettavien sääntelytehtävien suorittamisessa unionin tasolla ja tarvittaessa koordinoida näiden sääntelyviranomaisten toimintaa. Energiamarkkinoiden eheydestä ja läpinäkyvyydestä annetussa REMIT-asetuksessa (2) virastolle ja kansallisille sääntelyviranomaisille osoitettiin lisää tehtäviä, jotka koskevat energian tukkumarkkinoiden seurantaa EU:ssa (3).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

viraston tilinpäätöksen, joka sisältää ”tilinpäätöslaskelmat” (4) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (5)31. joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (6) 33 ja 43 artiklan mukaisesti viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

a)

Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (7) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää tehokas ja vaikuttava sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin perusteettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (8) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisia virheellisyyksiä tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2012 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET TOIMIEN LAILLISUUDESTA JA ASIANMUKAISUUDESTA (SÄÄNTÖJENMUKAISUUDESTA)

11.

Korkeampien koulumaksujen vuoksi virasto myöntää henkilöstösääntöjen mukaisen koulutuslisän lisäksi koulutusavustusta henkilöstölle, jonka lapset ovat peruskoulussa tai keskiasteen oppilaitoksessa (9). Vuonna 2012 koulutusavustusta myönnettiin kaikkiaan noin 23 000 euroa. Avustuksesta ei määrätä henkilöstösäännöissä, joten se on sääntöjenvastainen.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

12.

Virasto siirsi 1,7 miljoonan euron verran sidottuja määrärahoja seuraavalle varainhoitovuodelle osastossa 2 (viraston kiinteistö ja liitännäiskulut); määrä vastaa 81:tä prosenttia osaston 2 sidottujen määrärahojen kokonaismäärästä. Määrärahasiirrot liittyvät pääasiassa REMI-asetuksen täytäntöönpanoon, joka on parhaillaan käynnissä. Täytäntöönpano liittyy viraston operatiiviseen toimintaan, joten se olisi pitänyt budjetoida osastoon 3.

13.

Vuonna 2012 virasto suoritti 20 talousarviosiirtoa, joiden määrä oli noin miljoona euroa ja jotka liittyivät 43 budjettikohtaan. Tilanne osoittaa, että talousarviosuunnittelu on puutteellista.

MUITA HUOMAUTUKSIA

14.

Virastolla oli vuoden lopussa yhteensä 4,2 miljoonan euron käteisvarat, mukaan lukien vuoden 2011 budjettiylijäämä (1,6 miljoonaa euroa), joka oli seurausta vuonna 2011 esitetystä liian suuresta rahoituspyynnöstä ja jonka komissio peri takaisin tammikuussa 2013. Tämä on vastoin käteisvarojen tiukan hallinnan periaatetta.

15.

Tarkastetuissa rekrytointimenettelyissä havaittiin puutteita, jotka vaikuttivat avoimuuteen ja hakijoiden yhdenvertaiseen kohteluun. Haastatteluja ja testejä ei määritetty ennen hakemusten käsittelyä. Kirjallisiin kokeisiin ja haastatteluihin sekä soveltuvien hakijoiden luetteloon pääsemisen edellytyksiä ei täsmennetty riittävän yksityiskohtaisesti, ja kirjalliset kokeet suorittavien hakijoiden nimettömyyssuojaa ei taattu riittävästi.

EDELLISENÄ VUONNA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

16.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimista, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen viime vuonna esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 10. syyskuuta 2013 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 211, 14.8.2009, s. 1.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1227/2011, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011 (EUVL L 326, 8.12.2011, s. 1). Asetuksessa osoitetaan virastolle tärkeä rooli energian tukkumarkkinoiden valvonnassa Euroopassa.

(3)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnoista.

(4)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(5)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(6)  EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72.

(7)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kun se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(8)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1), 185 artiklan 2 kohta.

(9)  Liitteen VII 3 artiklan mukaan määrä voi olla peruslisä (252,81 euroa) kaksinkertaisena eli 505,62 euroa.


LIITE I

Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei koske)

2011

Käyttämättä jääneiden määrärahojen ja seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen määrien suuri osuus sekä maksujen alhainen toteutumisaste osoittavat, että talousarvion suunnittelu ja toteuttaminen oli puutteellista. Tilanne on myös vastoin talousarvion vuotuisperiaatetta.

Kesken

2011

Viraston rekrytointimenettelyjen avoimuutta on aiheellista parantaa edelleen. Avoimia paikkoja koskevissa ilmoituksissa ei esimerkiksi täsmennetty varallaololuetteloihin kirjattavien hakijoiden enimmäismäärää eikä mainittu valitusmahdollisuutta. Lisäksi kirjallisissa kokeissa ja haastatteluissa esitettäviä kysymyksiä ja niiden painotuksia ei määritetty ennen hakemusten läpikäyntiä.

Kesken

2011

Vuonna 2011 virasto maksoi 10 839 euroa oleskelukuluja työkomennuksella oleville asiantuntijoille, jotka ovat viraston sijaintivaltion kansalaisia. Tämä on vastoin viraston johtokunnan antamia sääntöjä, joissa määrätään, että työkomennuksella olevien kansallisten asiantuntijoiden oleskelukulut korvataan ainoastaan, jos on kyse väliaikaisista toimihenkilöistä, jotka työskentelevät sen jäsenvaltion ulkopuolella, jonka kansalaisia he ovat; asianomaiset maksut ovat sääntöjenvastaisia.

Toteutettu


LIITE II

Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto (Ljubljana)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artikla (ent. EY:n perustamissopimuksen 95 artikla) ja 194 artikla)

Euroopan parlamentti ja neuvosto toteuttavat tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen ja Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan sisämarkkinoiden toteuttamista ja toimintaa koskevat toimenpiteet jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämiseksi.

Sisämarkkinoiden toteuttamisen ja toiminnan yhteydessä sekä ympäristön säilyttämistä ja sen tilan parantamista koskevan vaatimuksen huomioon ottaen unionin energiapolitiikalla pyritään jäsenvaltioiden välisen yhteisvastuun hengessä:

a)

varmistamaan energiamarkkinoiden toimivuus

b)

varmistamaan energian toimitusvarmuus unionissa

c)

edistämään energiatehokkuutta ja energiansäästöä sekä uusiin ja uusiutuviin energialähteisiin perustuvien energiamuotojen kehittämistä

d)

edistämään energiaverkkojen yhteenliittämistä.

Euroopan parlamentti ja neuvosto säätävät tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen tarvittavista toimenpiteistä, joilla myötävaikutetaan näiden tavoitteiden toteutumiseen. Nämä toimenpiteet hyväksytään, kun Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa sekä alueiden komiteaa on kuultu.

Viraston toimivaltuudet

(sellaisina kuin ne on määritelty Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 713/2009, komission asetuksessa (EU) N:o 838/2010 sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1227/2011)

Tavoitteet

Viraston tarkoituksena on avustaa kansallisia sääntelyviranomaisia jäsenvaltioissa suoritettavien sääntelytehtävien suorittamisessa unionin tasolla ja tarvittaessa koordinoida näiden sääntelyviranomaisten toimintaa.

Tehtävät

täydentää ja koordinoida kansallisten sääntelyviranomaisten työskentelyä

osallistua eurooppalaisia verkkoja koskevien sääntöjen valmisteluun

tietyissä tilanteissa tehdä sitovia yksittäisiä päätöksiä rajat ylittävän infrastruktuurin käyttöehdoista ja -turvallisuudesta

antaa asiantuntijalausuntoja EU:n toimielimille energiakysymyksissä

seurata energiamarkkinoita ja raportoida havainnoistaan

laatia EU:n komissiolle ehdotus rajat ylittävän infrastruktuurin vuotuisesta korvausmäärästä siirtoverkon haltijoiden välistä korvausmekanismia (ITC) varten

seurata energian tukkumarkkinoita yhteistyössä kansallisten sääntelyviranomaisten, Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen, jäsenvaltioiden toimivaltaisten rahoitusvalvontaviranomaisten ja tarvittaessa kansallisten kilpailuviranomaisten kanssa

arvioida eri ryhmiin kuuluvien markkinapaikkojen toimintaa ja tarkasteltavuutta sekä erilaisia kaupankäyntitapoja

antaa komissiolle suosituksia sellaisista markkinasäännöistä, liiketoimia koskevista tiedoista, kauppaa koskevista toimeksiannoista, normeista ja menettelyistä, joilla voitaisiin parantaa markkinoiden eheyttä ja sisämarkkinoiden toimintaa.

Hallinto

Johtokunta

Kokoonpano

Kaksi Euroopan parlamentin nimittämää jäsentä, kaksi komission nimittämää jäsentä ja viisi neuvoston nimittämää jäsentä. Kullakin jäsenellä on yksi varajäsen.

Tehtävät

Johtokunta vahvistaa viraston vuosittaisen työohjelman ja talousarvion sekä seuraa niiden toteuttamista.

Johtaja

Johtokunta nimittää johtajan sääntelyneuvoston puoltavan lausunnon jälkeen komission laatiman ehdokasluettelon perusteella.

Sääntelyneuvosto

Kokoonpano

Yksi sääntelyviranomaisten korkean tason edustaja kustakin jäsenvaltiosta ja yksi komission edustaja, jolla ei ole äänivaltaa. Kullakin jäsenellä on yksi kansallisen sääntelyviraston nimittämä varajäsen jäsenvaltiota kohden.

Tehtävät

antaa johtajalle lausunnon vahvistettavista lausunnoista, suosituksista ja päätöksistä

antaa ohjeita johtajalle johtajan tehtävien suorittamisessa

antaa johtokunnalle lausunnon henkilöstä, joka esitetään nimitettäväksi johtajaksi

hyväksyy viraston työohjelman.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Viraston resurssit vuonna 2012 (2011)

Talousarvio 2012 (2011)

7,2 (4,8) miljoonaa euroa

Henkilöstön määrä 31. joulukuuta 2012(2011)

Henkilöstötaulukossa 43 (40)

toimea, joista täytettyjä 31. joulukuuta: 42 (39)

Muu henkilöstö: 14 (12)

Henkilöstöä yhteensä 57 (39) henkilöä, joiden osalta tehtävät jakautuvat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 34 (28)

hallinnolliset tehtävät: 23 (11)

Tuotteet ja palvelut vuonna 2012

Kahdet puiteohjeet (sähkö: puiteohjeet kaasualan tasehallinnasta; puiteohjeet yhteentoimivuudesta). Virasto järjesti asetuksen (EY) N:o 713/2009 10 artiklassa edellytettyjä julkisia kuulemisia sekä työpajoja.

Verkostokoodit

a)

Kolme perusteltua lausunto verkkokoodeista (sähkö: verkkokoodi kaikkiin generaattoreihin sovellettavaa verkkoyhteyttä koskevien vaatimusten osalta sekä verkkokoodi kapasiteetin jaosta ja ylikuormituksen hallinasta; kaasu: verkkokoodi kapasiteetin hallintamekanismista).

b)

Kaksi suositusta verkkokoodeista (kaasuverkkokoodin ja kapasiteetin hallintamekanismin osalta).

Lausunto: ENTSO-työohjelmasta vuodelta 2012

Lausunto: ENTSOn talvitoimitusnäkymät 2011–2012

Lausunto: ENTSOn kesätoimitusnäkymät 2012

Lausunto: ENTSOn vuotuinen työohjelma 2013

Lausunto: ENTSO-ETYNDP 2012

Lausunto ENTSOn kesätoimitusnäkymiä koskevasta vuoden 2012 kertomuksesta ja talvikatsauksesta 2011/2012

Lausunto: ENTSO-E vuosikertomus 2011

Viraston ja Euroopan energia-alan sääntelyviranomaisen neuvoston yhteinen kertomus markkinaseurannasta (asetuksen (EY) N:o 713/2009 11 artikla) annettiin 29. marraskuuta; esittely Brysselissä.

Suositus: komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rahoitusvälineiden markkinoista, 2 artiklan 1 kohta; ehdotus kumoaa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/39/EY (KOM(2011) 656 lopullinen).

Annettiin suositus liiketoimia koskevia tietoja koskevasta asetuksesta (EU) N:o 1227/2011 (REMIT).

Annettiin rekisteröintiformaatiota koskeva päätös asetuksen (EU) N:o 1227/2011 9 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

REMIT-asetuksen 2 artiklassa lueteltujen määritelmien soveltamisesta annettiin ohjeet 28. syyskuuta 2012.

Kolme REMIT-asetuksen täytäntöönpanoa koskevaa puitesopimusta saatiin onnistuneesti päätökseen.

Alueellisten aloitteiden tilannetta koskeva katsaus julkaistiin maaliskuussa 2011.

Julkaistiin kolmea alueellista, kaasua koskevaa online-aloitetta ja neljää sähköä koskevaa alueellista online-aloitetta koskevat neljännesvuosikatsaukset.

Perustettiin virastoon kaksi uutta työryhmää (täytäntöönpanoa, seurantaa ja menettelyjä käsittelevä työryhmä ja markkinoiden eheyttä ja läpinäkyvyyttä koskeva työryhmä); päivitettiin työryhmien toimintaa koskevat säännöt.

Virasto järjesti 14. maaliskuuta vuotuisen konferenssinsa ”Making the Internal Energy Market a reality – which role for ACER?”; konferenssissa oli 220 osallistujaa.

Lähde: Viraston toimittamat tiedot.


VIRASTON VASTAUKSET

11.

Koska Sloveniassa ei ole Eurooppa-koulua, hallintoneuvosto teki 11. helmikuuta 2011 päätöksen AB no 01/2011 ACERin henkilöstölle annettavasta päiväkoti- ja koulumaksuja koskevasta avustuksesta tarkoituksena korjata (henkilöstösääntöjen 1 artiklan e kohdan mukaisesti) viraston työntekijöiden työolosuhteiden epätasa-arvotilannetta verrattuna henkilöstöön muissa Euroopan unionin toimielimissä, joiden yhteydessä on Eurooppa-kouluja. Tukikelpoisille toimihenkilöille heidän jokaisesta tukikelpoisesta lapsestaan maksettava tuen enimmäismäärä ei ylitä Brysselissä toimivien Eurooppa-koulujen tukitasoa.

12.

Komissio neuvoi virastoa käyttämään osastoa 2 REMIT-hankkeeseen, sillä pääosa alkuvaiheen kuluista liittyy tietotekniikkasovelluksiin. Virasto on kuitenkin päättänyt kirjata REMIT-hankkeeseen liittyvät kulut osastoon 3 vuodesta 2014 alkaen, jolloin viraston odotetaan aloittavan energiamarkkinoita koskevat seurantatoimensa.

13.

Perusteellisen arvion tehtyään virasto on ollut täysin tietoinen REMIT-hankkeeseen varatun rahoituksen riittämättömyydestä hyvin toimivan asetuksen (EY) N:o 1227/2011 täytäntöönpanemiseksi tarvittavan tietotekniikkajärjestelmän kehittämiseksi. Virasto pohti jo vuonna 2012, miten REMIT-hankkeelle voitaisiin löytää lisärahoitusta talousarviosta. Koska viraston talousarvio oli jo niukka, hankkeeseen voitiin siirtää vain pieniä määriä muista budjettikohdista. Mahdollista lisärahoitusta tutkittiin järjestelmällisesti, ja päädyttiin suureen määrään pieniä talousarviosiirtoja.

14.

Viraston 4,2 miljoonan euron käteisvaroihin, jotka olivat sen tilillä vuoden lopussa, sisältyivät seuraavat summat: vuoden 2011 talousarvion 1,6 miljoonan euron ylijäämä, joka maksettiin takaisin tammikuussa 2013, kun virasto sai 8. tammikuuta 2013 komissiolta pyynnön suorittaa tämän maksun; vuoden 2012 talousarvion 0,6 miljoonan euron ylijäämä, joka on määrä maksaa komissiolle takaisin pyydettäessä; sekä 1,9 miljoonan euron summa, joka oli varattu viraston ennen vuoden loppua tekemistä juridisesti velvoittavista sopimuksista johtuvien maksujen suorittamiseen, ja joka siirrettiin vuodelle 2013. Virasto pyrkii varmistamaan, että sillä on käytettävissään käteisvaroja kattamaan tarpeen mukaan suorittamattomat sitoumukset.

15.

Virasto seuraa tarkoin haastattelu- ja koemenettelyjä, joista määrätään johtajan 20. maaliskuuta 2012 tekemällä päätöksellä 2012-17, joka koskee ohjeita rekrytointimenettelyistä ja valintalautakuntien työstä, ja varmistaa, että kysymykset on laadittu ja arviointiperusteet määritetty ennen kokeiden ja haastattelujen aloittamista. Virasto haluaa kuitenkin ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautuksen ja tarkistaa nykyistä menettelyään. Viraston kantana on, että kokeiden suorittajien nimettömyys ei ole ratkaisevaa valintamenettelyn yleisen objektiivisuuden kannalta. Varmistaakseen kirjallisten kokeiden objektiivisen pisteytyksen valintalautakunta päättää ennakolta kokeiden arvosteluperusteista. Tiettyjä testejä ei myöskään voida tehdä nimettömästi, koska ehdokkaita voidaan pyytää esittelemään kokemuksiaan vastauksen muodossa tai laatimaan esittely, jonka he antavat valintalautakunnalle ennen itse haastattelun alkua.


Top