Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0576

Ehdotusluonnos NEUVOSTON ASETUS elintarvikkeiden ja rehujen radioaktiivisen saatumisen sallituista enimmäistasoista ydinonnettomuuden tai muun säteilyhätätilanteen jälkeen Euratomin perustamissopimuksen 31 artiklan mukaisesti Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle esitettävä luonnos

/* COM/2013/0576 final - 2013/ () */

Please be aware that this draft act does not constitute the final position of the institution.

52013PC0576

Ehdotusluonnos NEUVOSTON ASETUS elintarvikkeiden ja rehujen radioaktiivisen saatumisen sallituista enimmäistasoista ydinonnettomuuden tai muun säteilyhätätilanteen jälkeen Euratomin perustamissopimuksen 31 artiklan mukaisesti Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle esitettävä luonnos /* COM/2013/0576 final - 2013/ () */


PERUSTELUT

1.           Komissio antoi 1. huhtikuuta 1987 tekemällään päätöksellä[1] yksiköilleen ohjeet toteuttaa säädösten kodifiointi viimeistään sen jälkeen, kun niitä on muutettu kymmenen kertaa. Komissio korosti lisäksi, että tämä on vähimmäissääntö, sillä säännösten selkeyden ja ymmärrettävyyden varmistamiseksi yksiköiden olisi pyrittävä kodifioimaan niiden vastuulla olevat tekstit vieläkin lyhyemmin väliajoin.

2.           Komissio aloitti elintarvikkeiden ja rehujen radioaktiivisen saastumisen sallituista enimmäistasoista ydinonnettomuuden tai muun säteilytilan jälkeen 22. joulukuuta 1987 annetun neuvoston asetuksen (Euratom) N:o 3954/87, radioaktiivisen saastumisen sallittujen enimmäistasojen vahvistamisesta vähemmän käytetyille elintarvikkeille ydinonnettomuuden tai muun säteilytilan jälkeen 12. huhtikuuta 1989 annetun komission asetuksen (Euratom) N:o 944/89 ja radioaktiivisen saastumisen sallittujen enimmäistasojen vahvistamisesta rehuissa ydinonnettomuuden tai muun säteilytilan jälkeen 29. maaliskuuta 1990 annetun komission asetuksen (Euratom) N:o 770/90 kodifioinnin[2], ja asiaa koskeva ehdotus[3] esitettiin lainsäätäjälle. Uudella asetuksella oli tarkoitus korvata siihen sisällytetyt säädökset.[4]

3.           Nopeutetusta menetelmästä säädöstekstien viralliseksi kodifioimiseksi 20. joulukuuta 1994 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa[5] määrätty oikeudellisista yksiköistä koostuva neuvoa-antava ryhmä totesi 27. syyskuuta 2007 antamassaan lausunnossa, että 2 kohdassa mainitussa ehdotuksessa rajoitutaan pelkästään kodifiointiin muuttamatta niiden säädösten asiasisältöä, joita ehdotus koskee.

4.           Alkuperäiseen kodifiointiehdotukseen liittyvän lainsäätämismenettelyn aikana havaittiin, että ehdotuksessa kodifioitavaksi toisinnoksi säädetään täytäntöönpanovaltuuksien varaamisesta neuvostolle, mitä ei perustella asetuksen (Euratom) N:o 3954/87 johdanto-osan kappaleissa. Yhteisöjen tuomioistuimen asiassa C-133/06 6. toukokuuta 2008 antaman tuomion perusteella pidettiin tarpeellisena lisätä uuteen, mainitun asetuksen korvaavaan ja kumoavaan säädökseen uusi johdanto-osan kappale, jossa perustellaan täytäntöönpanovallan varaaminen neuvostolle. Koska tällaisen johdanto-osan kappaleen lisääminen olisi tarkoittanut muutosta asiasisältöön ja olisi sen vuoksi mennyt puhdasta kodifiointia pidemmälle, pidettiin tarpeellisena soveltaa nopeutetusta menetelmästä säädöstekstien viralliseksi kodifioimiseksi 20. joulukuuta 1994 tehdyn toimielinten välisen sopimuksen 8 kohtaa[6] mainittua kohtaa koskevan yhteisen julistuksen[7] perusteella.

5.           Sen vuoksi asetuksen (Euratom) N:o 3954/87, asetuksen (Euratom) N:o 944/89 ja asetuksen (Euratom) N:o 770/90 kodifiointi muutettiin uudelleenlaadinnaksi, jotta voidaan tehdä kyseinen muutos, ja asiaa koskeva ehdotus toimitettiin lainsäätäjälle[8].

6.           Oikeudellisista yksiköistä koostuva neuvoa-antava ryhmä totesi säädösten uudelleenlaatimistekniikan järjestelmällisestä käytöstä 28. marraskuuta 2001 tehdyn toimielinten välisen sopimuksen[9] 9 kohdan mukaisesti 4. kesäkuuta 2010 antamassaan lausunnossa, että 5 kohdassa tarkoitettuun ehdotukseen ei kuulu muita sisällön muutoksia kuin ne, jotka siinä on sellaisiksi yksilöity, ja että aikaisempien säädösten muuttumattomien säännösten kodifioinnin sekä kyseisten asiasisältöä koskevien tarkistusten osalta ehdotus sisältää nykyisten tekstien suoran kodifioinnin ilman niiden sisältöä koskevia muutoksia.

7.           Kyseiseen uudelleenlaadittuun ehdotukseen liittyvän lainsäätämismenettelyn aikana kävi ilmeiseksi, että tietyt asetukseen (Euratom) N:o 3954/87 sisältyvät nykyiset säännökset eivät enää ole säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 16. helmikuuta 2011 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 182/2011 vahvistetun uuden komiteamenettelyn mukaisia. Tämän vuoksi päätettiin peruuttaa uudelleenlaadittu ehdotus ja laatia asetusta (Euratom) N:o 3954/87 koskeva tarkistettu ehdotus, joka sisältää sen konsolidoinnin ja uuden komiteamenettelyjärjestelmän täytäntöönpanon.

8.           Tarkistetussa ehdotuksessa säädetään Tšernobylin ja erityisesti Fukushiman ydinonnettomuuksista saatujen kokemusten perusteella, että komissiota avustaa elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä 28. tammikuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 178/2002[10] 58 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevän pysyvän komitean alainen elintarvikeketjun toksikologista turvallisuutta käsittelevä osasto, jonka toimintakenttään kuuluu elintarvikkeiden ja rehujen radioaktiivinen saastuminen.

9.           Kun otetaan huomioon primäärioikeuden ja johdetun oikeuden kehitys viime vuosikymmeninä erityisesti elintarviketurvallisuuden osalta SEUT-sopimuksen nojalla ja jotta voidaan varmistaa kaikkien EU:n lainsäädäntötoimenpiteiden oikeusvarmuus ja yhtenäisyys siltä osin kuin on kyse elintarvikkeiden ja rehujen tuontia koskevista edellytyksistä sellaisista kolmansista maista, joissa on ollut ydinonnettomuus tai säteilyhätätilanne, Tšernobylin onnettomuuden jälkeen vahvistetut toimenpiteet on nyt saatettava tässä asetuksessa määritellyn täytäntöönpanovaltuuksien ja -menettelyjen järjestelmän mukaisiksi. Tämä saattaa tarvittaessa merkitä myös oikeusperustan muuttamista.

10.         On syytä huomata, että Euratomin perustamissopimuksen 31 artiklassa tarkoitettu asiantuntijaryhmä vahvisti 21. marraskuuta 2012 antamassaan lausunnossa vuonna 1998 esittämänsä päätelmät (Publication Radiation Protection 105) siitä, että asetuksessa (Euratom) N:o 3954/87 tulevien onnettomuuksien varalle vahvistetut sallitut enimmäistasot ovat edelleen voimassa. Ryhmä kuitenkin katsoi, että heti kun Kansainvälinen säteilysuojelutoimikunta (ICRP) julkaisee annoksia ja riskejä koskevia uusia tieteellisiä tietoja, olisi tarkistettava, onko tasoja tarpeen muuttaa. Komissio ei tämän vuoksi ole muuttanut näitä sallittuja enimmäistasoja tarkistetussa ehdotuksessaan[11].

11.         Euratomin perustamissopimuksen 31 artiklassa määrätyn kaksivaiheisen menettelyn mukaisesti komissio pyytää ensin Euroopan talous- ja sosiaalikomitealta lausuntoa luonnoksesta ennen ehdotuksen toimittamista neuvostolle.

Ehdotusluonnos NEUVOSTON ASETUS

elintarvikkeiden ja rehujen radioaktiivisen saastumisen sallituista enimmäistasoista ydinonnettomuuden tai muun säteilyhätätilanteen jälkeen

Euratomin perustamissopimuksen 31 artiklan mukaisesti Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle esitettävä luonnos

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 31 ja 32 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen, jonka komissio on laatinut saatuaan lausunnon asiantuntijaryhmältä, jonka tieteellis-tekninen komitea on nimennyt jäsenvaltioiden tieteellisten asiantuntijoiden keskuudesta[12],

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon[13],

ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[14],

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Euratomin perustamissopimuksen 31 artiklassa määrätyn kaksivaiheisen menettelyn mukaisesti komissio pyytää ensin Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon luonnoksesta ennen ehdotuksen toimittamista neuvostolle.

(2) Toukokuun 13 päivänä 1996 annetussa neuvoston direktiivissä 96/29/Euratom[15] vahvistetaan perusnormit työntekijöiden ja väestön terveyden suojelemiseksi ionisoivasta säteilystä aiheutuvilta vaaroilta.

(3) Tšernobylin ydinvoimalassa 26 päivänä huhtikuuta 1986 tapahtuneen onnettomuuden seurauksena huomattava määrä radioaktiivisia aineita levisi ilmakehään saastuttaen useissa Euroopan maissa elintarvikkeet ja rehut terveyden suojelun kannalta merkittävässä määrin. Toimenpiteitä on vahvistettu[16] sen varmistamiseksi, että tiettyjä maataloustuotteita tuodaan unioniin ainoastaan yhteisten terveyden suojelua koskevien järjestelyjen mukaisesti, joilla samalla säilytetään markkinoiden yhtenäisyys ja vältetään kaupan vääristymät.

(4) Neuvoston asetuksessa (Euratom) N:o 3954/87[17] vahvistetaan radioaktiivisen saastumisen sallitut enimmäistasot sellaisen ydinonnettomuuden tai muun säteilyhätätilanteen jälkeen, josta todennäköisesti aiheutuu tai josta on aiheutunut elintarvikkeiden ja rehujen merkittävää radioaktiivista saastumista. Kyseiset sallitut enimmäistasot vastaavat edelleen viimeisimpiä nykyisin kansainvälisesti saatavilla olevia tieteellisiä lausuntoja.

(5) Fukushiman ydinvoimalassa 11 päivänä maaliskuuta 2011 tapahtuneen onnettomuuden jälkeen komissiolle ilmoitettiin, että radionukliditasot tietyissä Japanista peräisin olevissa elintarvikkeissa ylittävät Japanissa elintarvikkeisiin sovellettavat toimenpiteet käynnistävät tasot. Tällainen saastuminen voi aiheuttaa uhkan ihmisten ja eläinten terveydelle unionissa, ja tämän vuoksi hyväksyttiin toimenpiteitä, joilla otettiin elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevän pysyvän komitean lausunnon mukaisesti käyttöön erityiset edellytykset Japanista peräisin olevien tai lähetettyjen elintarvikkeiden ja rehujen tuonnissa.

(6) Vaikuttaa tarpeelliselta perustaa järjestelmä, joka antaa Euroopan atomienergiayhteisölle mahdollisuuden vahvistaa sallitut radioaktiivisen saastumisen enimmäistasot väestön suojelemiseksi sellaisen ydinonnettomuuden tai muun säteilyhätätilanteen jälkeen, josta todennäköisesti aiheutuu tai josta on aiheutunut elintarvikkeiden tai rehujen huomattavaa radioaktiivista saastumista.

(7) Radioaktiivisen saastumisen sallittuja enimmäistasoja olisi sovellettava unionista peräisin oleviin tai kolmansista maista tuotuihin elintarvikkeisiin ja rehuihin ottaen huomioon ydinonnettomuuden tai säteilyhätätilanteen sijaintipaikan ja olosuhteet.

(8) Komissiolle on ilmoitettava ydinonnettomuudesta tai poikkeavan korkeista radioaktiivisuuden tasoista yhteisön järjestelyistä nopeaksi tietojenvaihdoksi säteilyonnettomuuden yhteydessä 14 päivänä joulukuuta 1987 tehdyn neuvoston päätöksen 87/600/Euratom[18] mukaisesti tai 26 päivänä syyskuuta 1986 solmitun ydinonnettomuuksien nopeaa ilmoittamista koskevan Kansainvälisen atomienergiajärjestön yleissopimuksen mukaisesti.

(9) Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa. Tätä valtaa olisi käytettävä yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 16 päivänä helmikuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011[19] mukaisesti.

(10) Sellaisten säädösten, joilla otetaan käyttöön elintarvikkeiden ja rehujen radioaktiivisen saastumisen ennalta vahvistetut enimmäistasot, hyväksymiseen olisi sovellettava tarkastelumenettelyä.

(11) Komission olisi hyväksyttävä välittömästi sovellettavia täytäntöönpanosäädöksiä, kun tämä on tarpeen asianmukaisesti perustelluissa erittäin kiireellisissä tapauksissa, jotka liittyvät tiettyihin säteilyhätätilanteisiin, joista todennäköisesti aiheutuu tai joista on aiheutunut elintarvikkeiden tai rehujen huomattavaa radioaktiivista saastumista.

(12) Pikkulasten ruokavaliot ensimmäisten kuuden elinkuukauden aikana voivat vaihdella merkittävästi ja niiden aineenvaihdunnassa seuraavien kuuden elinkuukauden aikana saattaa esiintyä epävarmuuksia, joten vauvanruoissa sallittujen alempien enimmäistasojen soveltaminen kannattaa ulottaa koskemaan koko ensimmäistä 12 elinkuukauden jaksoa.

(13) Jotta helpotetaan sallittujen enimmäistasojen mukauttamista erityisesti tieteellisen tietämyksen suhteen, sallittujen enimmäistasojen vahvistamismenettelyihin olisi kuuluttava perustamissopimuksen 31 artiklassa tarkoitetun asiantuntijaryhmän kuuleminen.

(14) Sallittujen enimmäistasojen noudattamista olisi valvottava asianmukaisesti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Tässä asetuksessa vahvistetaan radioaktiivisen saastumisen sallitut enimmäistasot liitteessä I esitetyille elintarvikkeille ja sallitut enimmäistasot liitteessä II esitetyille vähemmän käytetyille elintarvikkeille sekä radioaktiivisen saastumisen sallitut enimmäistasot liitteessä III esitetyille rehuille, joita voidaan saattaa markkinoille sellaisen ydinonnettomuuden tai muun säteilyhätätilanteen jälkeen, josta todennäköisesti aiheutuu tai josta on aiheutunut elintarvikkeiden tai rehujen huomattavaa radioaktiivista saastumista, sekä menettelyt näiden sallittujen enimmäistasojen ottamiseksi käyttöön.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa sovelletaan seuraavia määritelmiä:

1.         ’elintarvikkeilla’ tarkoitetaan mitä tahansa ainetta tai tuotetta, riippumatta siitä, onko se jalostettu, osittain jalostettu vai jalostamaton, joka on tarkoitettu tai jonka voidaan kohtuudella odottaa olevan tarkoitettu ihmisten nautittavaksi, mukaan luettuina juomat, purukumi ja kaikki aineet, vesi mukaan luettuna, jotka on tarkoituksella sisällytetty elintarvikkeeseen sen tuotannon, valmistuksen tai käsittelyn aikana;        ’elintarvikkeisiin’ eivät sisälly seuraavat:

a) rehut;

b) elävät eläimet, paitsi jos ne on tarkoitus saattaa markkinoille ihmisten ravinnoksi;

c) kasvit ennen niiden korjuuta;

d) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/83/EY[20] 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut lääkkeet;

e) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1223/2009[21] 2 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetut kosmeettiset valmisteet;

f) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2001/37/EY[22] tarkoitetut tupakka ja tupakkatuotteet;

g) vuonna 1961 tehdyssä Yhdistyneiden Kansakuntien huumausaineyleissopimuksessa ja vuonna 1971 tehdyssä psykotrooppisia aineita koskevassa Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksessa tarkoitetut huumeet ja psykotrooppiset aineet;

h) jäämät ja epäpuhtaudet.

2.         ’vähemmän käytetyillä elintarvikkeilla’, sellaisina kuin ne luetellaan liitteessä II, tarkoitetaan elintarvikkeita, joiden merkitys ruokavaliossa on vähäinen ja jotka muodostavat vain häviävän pienen osan väestön nauttimista elintarvikkeista;

3.         ’rehulla’ tarkoitetaan mitä tahansa suun kautta tapahtuvaan eläinten ruokintaan tarkoitettua ainetta tai tuotetta, mukaan luettuina lisäaineet, riippumatta siitä, onko se jalostettu, osittain jalostettu vai jalostamaton;

4.         ’markkinoille saattamisella’ tarkoitetaan elintarvikkeen tai rehun hallussapitämistä sen myyntiä varten, myös myytäväksi tarjoamista tai muuta joko ilmaiseksi tai korvausta vastaan tapahtuvaa siirtoa sekä itse myyntiä, jakelua ja muita siirtomuotoja.

3 artikla

1.         Jos komissio saa – erityisesti joko säteilyhätätilanteen tai ydinonnettomuuden yhteydessä käytettävän Euroopan atomienergiayhteisön nopean tietojenvaihtojärjestelmän mukaisesti tai 26 päivänä syyskuuta 1986 solmitun ydinonnettomuudesta tehtävää nopeaa ilmoitusta koskevan Kansainvälisen atomienergiajärjestön yleissopimuksen mukaan – sellaisia virallisia tietoja ydinonnettomuuksista tai muista säteilyhätätilanteista, jotka osoittavat, että elintarvikkeiden, vähemmän käytettyjen elintarvikkeiden ja rehujen sallitut radioaktiivisen saastumisen enimmäistasot todennäköisesti ylittyvät tai ovat ylittyneet, komissio antaa välittömästi, jos olosuhteet sitä edellyttävät, täytäntöönpanoasetuksen sallittujen enimmäistasojen ottamisesta käyttöön. Tämä täytäntöönpanosäädös hyväksytään 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

2.         Komissio hyväksyy 5 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen asianmukaisesti perustelluissa erittäin kiireellisissä tapauksissa, jotka liittyvät ydinonnettomuuden tai säteilyhätätilanteen olosuhteisiin, välittömästi sovellettavan täytäntöönpanoasetuksen.

3.         Komissio ottaa 1 ja 2 kohdassa tarkoitettua täytäntöönpanosäädösehdotusta laatiessaan ja siitä 5 artiklassa tarkoitetun komitean kanssa keskustellessaan huomioon perustamissopimuksen 30 ja 31 artiklan mukaisesti vahvistetut perusnormit, mukaan lukien periaatteen, jonka mukaan kaikki altistuminen on pidettävä niin alhaisena kuin käytännöllisin toimenpitein on mahdollista ottaen huomioon väestön terveyden suojelemisen tarve sekä taloudelliset ja sosiaaliset tekijät.

4 artikla

1.         Heti kun komissio hyväksyy sallittujen enimmäistasojen käyttöön ottamista koskevan täytäntöönpanoasetuksen, elintarvikkeita tai rehuja, jotka eivät ole näiden sallittujen enimmäistasojen mukaiset, ei saa enää saattaa markkinoille.

Tämän asetuksen soveltamiseksi kolmansista maista tuodut elintarvikkeet ja rehut katsotaan markkinoille saatetuiksi, jos ne ovat yhteisön tullialueella muun tullimenettelyn kuin passitusmenettelyn alaisia.

2.         Kukin jäsenvaltio toimittaa komissiolle kaikki tämän asetuksen soveltamiseen tarvittavat tiedot ja erityisesti ne, jotka koskevat tapauksia, joissa sallittuja enimmäistasoja ei ole noudatettu. Komissio antaa nämä tiedot muille jäsenvaltioille.

5 artikla

1.         Komissiota avustaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 178/2002[23] 58 artiklan 1 kohdassa perustettu elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevä pysyvä komitea. Tämä komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2.         Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

3.         Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 8 artiklaa yhdessä sen 5 artiklan kanssa.

6 artikla

Sen varmistamiseksi, että liitteissä I, II ja III vahvistetuissa sallituissa enimmäistasoissa otetaan huomioon saataville tulevat uudet tai täydentävät tärkeät tiedot erityisesti tieteellisen tietämyksen suhteen, komissio ehdottaa kyseisten liitteiden muuttamista kuultuaan Euratomin perustamissopimuksen 31 artiklassa tarkoitettua asiantuntijaryhmää.

7 artikla

Kumotaan neuvoston asetus (Euratom) N:o 3954/87 sekä komission asetukset (Euratom) N:o 944/89 ja N:o 770/90.

Viittauksia kumottuihin asetuksiin pidetään viittauksina tähän asetukseen liitteessä V olevan vastaavuustaulukon mukaisesti.

8 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

                                                                       Neuvoston puolesta

                                                         Puheenjohtaja

                                                         […]

LIITE I

ELINTARVIKKEIDEN RADIOAKTIIVISEN SAASTUMISEN SALLITUT ENIMMÄISTASOT

Elintarvikkeisiin sovellettavat sallitut enimmäistasot ovat seuraavat:

|| Elintarvike (Bq/kg)[24]

Vauvanruoka[25] || Maito­tuotteet[26] || Muut elintarvikkeet, lukuun ottamatta vähemmän käytettyjä[27] || Nestemäiset elintarvikkeet[28]

Strontiumin isotoopit, erityisesti Sr-90 || 75 || 125 || 750 || 125

Jodin isotoopit, erityisesti I-131 || 150 || 500 || 2 000 || 500

Plutoniumin ja transplutoniumin alfa-aktiiviset isotoopit, erityisesti Pu-239 ja Am-241 || 1 || 20 || 80 || 20

Kaikki muut nuklidit, joiden puoliintumisaika on yli 10 päivää, erityisesti Cs-134 ja Cs-137[29] || 400 || 1 000 || 1 250 || 1 000

_____________

LIITE II

VÄHEMMÄN KÄYTETTYJEN ELINTARVIKKEIDEN RADIOAKTIIVISEN SAASTUMISEN SALLITUT ENIMMÄISTASOT

1.       Luettelo vähemmän käytetyistä elintarvikkeista

CN-koodi || Kuvaus

0703 20 00 || Valkosipuli (tuore tai jäähdytetty)

0709 59 50 || Multasienet (tryffelit) (tuoreet tai jäähdytetyt)

0709 99 40 || Kaprikset (tuoreet tai jäähdytetyt)

0711 90 70 || Kaprikset (väliaikaisesti säilöttyinä, mutta siinä tilassa välittömään kulutukseen soveltumattomina)

ex 0712 39 00 || Multasienet (tryffelit) (kuivatut, myös paloitellut tai viipaloidut rouhitut tai jauhetut, mutta ei enempää valmistetut)

0714 || Maniokki- (kassava-), arrow-, ja salepjuuret, maa-artisokat, bataatit ja niiden kaltaiset runsaasti tärkkelystä tai inuliinia sisältävät juuret ja mukulat, tuoreet, jäähdytetyt, jäädytetyt tai kuivatut, myös paloitellut tai pelleteiksi valmistetut; saagoydin

0814 00 00 || Sitrushedelmien ja melonin (myös vesimelonin) kuoret, tuoreet, jäädytetyt, kuivatut tai väliaikaisesti suolavedessä, rikkihapoke- tai muussa säilöntäliuoksessa säilöttyinä

0903 00 00 || Mate

0904 || Piper-sukuinen pippuri; kuivatut, murskatut tai jauhetut Capsicum- tai Pimenta-sukuiset hedelmät

0905 00 00 || Vanilja

0906 || Kaneli ja kanelinnuput

0907 00 00 || Mausteneilikka (hedelmät, kukannuput ja kukkavarret)

0908 || Muskottipähkinä, muskottikukka ja kardemumma

0909 || Aniksen, tähtianiksen, fenkolin (saksankuminan), korianterin, roomankuminan tai kuminan hedelmät ja siemenet; katajanmarjat

0910 || Inkivääri, sahrami, kurkuma, timjami, laakerinlehdet, curry ja muut mausteet

1106 20 || Nimikkeen 0714 saagosta, juurista tai mukuloista valmistetut hienot ja karkeat jauhot sekä jauhe

1108 14 00 || Maniokkitärkkelys (kassavatärkkelys)

1210 || Tuoreet tai kuivatut humalantähkät, myös murskatut, jauhetut tai pelleteiksi valmistetut; lupuliini

1211 || Kasvit ja kasvinosat (myös siemenet ja hedelmät), jollaisia käytetään pääasiallisesti hajusteisiin, farmaseuttisiin tuotteisiin, hyönteisten ja sienitautien torjunta-aineisiin tai niiden kaltaisiin tuotteisiin, tuoreet tai kuivatut, myös paloitellut, murskatut tai jauhetut

1301 || Kumilakat; luonnonkumit ja -hartsit, -kumihartsit ja -oleohartsit (esimerkiksi palsamit)

1302 || Kasvimehut ja -uutteet; pektiiniaineet, pektinaatit ja pektaatit; agar-agar ja muut kasviaineista saadut kasvilimat ja paksunnosaineet, myös modifioidut

1504 || Kala- ja merinisäkäsrasvat ja -öljyt sekä niiden jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat

1604 31 00 || Kaviaari

1604 32 00 || Kaviaarinkorvikkeet

1801 00 00 || Kaakaopavut, kokonaiset tai rouhitut, raa’at tai paahdetut

1802 00 00 || Kaakaonkuoret ja -kalvot sekä muut kaakaonjätteet

1803 || Kaakaomassa, myös sellainen, josta rasva on poistettu

2003 90 10 || Multasienet (tryffelit) (muulla tavalla kuin etikan tai etikkahapon avulla valmistetut tai säilötyt)

2006 00 || Sokerilla säilötyt (valellut, lasitetut tai kandeeratut) kasvikset, hedelmät, pähkinät, hedelmänkuoret ja muut kasvinosat

2102 || Hiiva (elävä eli aktiivinen tai kuollut eli inaktiivinen); muut kuolleet yksisoluiset mikro-organismit (ei kuitenkaan nimikkeen 3002 rokotteet); valmistetut leivinjauheet

2936 || Provitamiinit ja vitamiinit, luonnolliset tai synteettisesti valmistetut (myös luonnon konsentraatit), näiden pääasiallisesti vitamiineina käytettävät johdannaiset sekä näiden aineiden keskinäiset seokset, myös missä tahansa liuottimessa

3301 || Haihtuvat öljyt (terpeenittömät tai terpeenipitoiset); myös jähmeät (concretes) ja vahaa poistamalla saadut nesteet (absolutes); uutetut oleohartsit; haihtuvien öljyjen väkevöidyt rasva-, rasvaöljy- ja vahaliuokset tai niiden kaltaiset liuokset, kylmänä uuttamalla (enfleurage) tai maseroimalla saadut; terpeenipitoiset sivutuotteet, joita saadaan poistettaessa terpeenejä haihtuvista öljyistä; haihtuvien öljyjen vesitisleet ja -liuokset

_____________

2.       Edellä 1 kohdassa lueteltuihin vähemmän käytettyihin elintarvikkeisiin sovellettavat sallitut enimmäistasot ovat seuraavat:

|| (Bq/kg)

Strontiumin isotoopit, erityisesti Sr-90 || 7 500

Jodin isotoopit, erityisesti I-131 || 20 000

Plutoniumin ja transplutoniumin alfa-aktiiviset isotoopit, erityisesti Pu-239 ja Am-241 || 800

Kaikki muut nuklidit, joiden puoliintumisaika on yli 10 päivää, erityisesti Cs-134 ja Cs-137[30] || 12 500

LIITE III

Rehujen radioaktiivisen saastumisen sallitut enimmäistasot

Cesium 134:n ja cesium 137:n sallitut enimmäistasot ovat seuraavat:

Eläinryhmä || Bq/kg[31][32]

Siat || 1 250

Siipikarja, karitsat, vasikat || 2 500

Muut || 5 000

_____________

LIITE IV

Kumotut asetukset

Neuvoston asetus (Euratom) N:o 3954/87 || (EYVL L 371, 30.12.1987, s. 11)

|| Neuvoston asetus (Euratom) N:o 2218/89 || (EYVL L 211, 22.7.1989, s. 1)

|| Komission asetus (Euratom) N:o 944/89 || (EYVL L 101, 13.4.1989, s. 17)

|| Komission asetus (Euratom) N:o 770/90 || (EYVL L 83, 30.3.1990, s. 78)

_____________

LIITE V

Vastaavuustaulukko

Asetus (Euratom) N:o 3954/87 || Asetus (Euratom) N:o 944/89 || Asetus (Euratom) N:o 770/90 || Tämä asetus

1 artiklan 1 kohta || || || 1 artikla

|| 1 artikla || || 1 artikla

1 artiklan 2 kohta || || || 2 artikla

2 artiklan 1 kohta || || || 3 artiklan 1 kohta ja 3 artiklan 2 kohta

2 artiklan 2 kohta || || || -

3 artiklan 1 kohta || || || -

3 artiklan 2 kohta || || || 3 artiklan 3 kohta

3 artiklan 3 ja 4 kohta || || || -

4 artikla || || || -

5 artiklan 1 kohta || || || 6 artikla

5 artiklan 2 kohta || || || -

6 artiklan 1 kohta || || || 4 artiklan 1 kohta

6 artiklan 2 kohta || || || 4 artiklan 2 kohta

|| 2 artikla || || Liitteessä II oleva 2 kohta

--- || --- || 1 artikla --- || Liite III 5 artikla

7 artikla || || || -

--- || --- || --- || 7 artikla

8 artikla || || || 8 artikla

Liite || || || Liite I

|| Liite || || Liitteessä II oleva 1 kohta

|| || Liite || Liite III

--- || --- || --- || Liite IV

--- || --- || --- || Liite V

[1]               KOM(87) 868 PV.

[2]               Toteutettu Euroopan parlamentille ja neuvostolle annetun komission tiedonannon – Yhteisön säännöstön kodifiointi, KOM(2001) 645 lopullinen – mukaisesti.

[3]               KOM(2007) 302 lopullinen.

[4]               Katso tämän ehdotuksen liite IV.

[5]               EYVL C 102, 4.4.1996, s. 2.

[6]               ”Jos lainsäädäntömenettelyn aikana osoittautuu, että on tarpeen tehdä puhtaan kodifioinnin lisäksi muutoksia asiasisältöön, komission on tehtävä tarpeelliset ehdotukset.”

[7]               ”Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio panevat merkille, että puhtaan kodifioinnin lisäksi asiasisältöön tehtävien muutosten osoittautuessa tarpeellisiksi komissio voi valita tapauksittain joko koko ehdotuksen uudelleenmuotoilun tai erillisen muutosehdotuksen laatimisen, jolloin kodifiointiehdotuksen käsittely keskeytetään ja asiasisältöä koskeva muutos, kun se on hyväksytty, sisällytetään siihen.”

[8]               KOM(2010) 184 lopullinen.

[9]               EYVL C 77, 28.3.2002, s. 1.

[10]             EYVL L 31, 1.2.2002, s. 1.

[11]             Ks. http://ec.europa.eu/energy/nuclear/radiation_protection/article_31_en.htm

[12]             EUVL C.., , s. …

[13]             EUVL C…, , s..

[14]             EUVL C…, , s..

[15]             EYVL L 159, 29.6.1996, s. 1.

[16]             Neuvoston asetukset (ETY) N:o 1707/86 (EYVL L 146, 31.5.1986, s. 88), (ETY) N:o 3020/86 (EYVL L 280, 1.10.1986, s. 79), (ETY) N:o 624/87 (EYVL L 58, 28.2.1987, s. 101) ja (ETY) N:o 3955/87 (EYVL L 371, 30.12.1987, s. 14).

[17]             EYVL L 371, 30.12.1987, s. 11.

[18]             EYVL L 371, 30.12.1987, s. 76.

[19]             EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13.

[20]             EYVL L 311, 28.11.2001, s. 67.

[21]             EUVL L 342, 22.12.2009, s. 59.

[22]             EYVL L 194, 18.7.2001, s. 26.

[23]             EYVL L 31, 1.2.2002, s. 1.

[24]             Tiivistettyihin tai kuivattuihin tuotteisiin sovellettava taso lasketaan ennastetun kulutusvalmiin tuotteen perusteella. Jäsenvaltiot voivat antaa laimentamista koskevia suosituksia sen varmistamiseksi, että tässä asetuksessa vahvistettuja sallittuja enimmäistasoja noudatetaan.

[25]             Vauvanruoalla tarkoitetaan elintarvikkeita, jotka on tarkoitettu lasten ruoaksi näiden 12 ensimmäisen elinkuukauden aikana ja jotka itsessään täyttävät tämän ryhmän ravintotarpeet ja jotka asetetaan myyntiin helposti tunnistettavissa pakkauksissa ja joissa on jokin seuraavista merkinnöistä: ’äidinmaidonkorvike’, ’vieroitusvalmiste’, ’maitopohjainen äidinmaidonkorvike’ tai ’maitopohjainen vieroitusvalmiste’ komission direktiivin 2006/141/EY 11 ja 12 artiklan mukaisesti.

[26]             Maitotuotteilla tarkoitetaan yhdistetyn nimikkeistön seuraaviin nimikkeisiin kuuluvia tuotteita, mukaan lukien tarvittaessa niihin mahdollisesti myöhemmin tehtävät mukautukset: 0401, 0402 (lukuun ottamatta 0402 29 11).

[27]             Vähemmän käytetyt elintarvikkeet ja niihin sovellettavat vastaavat tasot vahvistetaan liitteessä II.

[28]             Nestemäiset elintarvikkeet, sellaisina kuin ne ovat määriteltyinä yhdistetyn nimikkeistön nimikkeessä 2009 ja ryhmässä 22. Arvot lasketaan ottaen huomioon juoksevan veden kulutus, ja samoja arvoja olisi sovellettava juomavesivaroihin.

[29]             Hiili 14, tritium ja potassium 40 eivät kuulu tähän ryhmään.

[30]             Hiili 14, tritium ja potassium 40 eivät kuulu tähän ryhmään.

[31]             Näiden tasojen tarkoituksena on myötävaikuttaa elintarvikkeiden sallittujen radioaktiivisen saastumisen enimmäistasojen noudattamiseen; ne eivät yksinään pysty varmistamaan tätä kaikissa olosuhteissa, ja ne eivät vähennä velvoitetta seurata ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläintuotteiden saastumisen tasoja.

[32]             Näitä tasoja sovelletaan valmisrehuihin.

Top