EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0215

Ehdotus NEUVOSTON JA KOMISSION PÄÄTÖS EU:n ja Serbian vakautus- ja assosiaationeuvoston työjärjestyksensä vahvistamisesta antamaa päätöstä koskevasta kannasta

/* COM/2013/0215 final - 2013/0113 (NLE) */

52013PC0215

Ehdotus NEUVOSTON JA KOMISSION PÄÄTÖS EU:n ja Serbian vakautus- ja assosiaationeuvoston työjärjestyksensä vahvistamisesta antamaa päätöstä koskevasta kannasta /* COM/2013/0215 final - 2013/0113 (NLE) */


PERUSTELUT

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Serbian välisen vakautus- ja assosiaatiosopimuksen odotetaan tulevan voimaan vuoden 2013 ensimmäisellä puoliskolla sen jälkeen, kun kaikki jäsenvaltiot ovat ratifioineet sen.

Sopimuksen 119 artiklalla perustettu vakautus- ja assosiaationeuvosto valvoo sopimuksen täytäntöönpanoa ja tarkastelee sen yhteydessä mahdollisesti ilmeneviä merkittäviä kysymyksiä ja muita molempia sopimuspuolia kiinnostavia kahdenvälisiä tai kansainvälisiä kysymyksiä.

Vakautus- ja assosiaatiosopimuksen 120 artiklan mukaan vakautus- ja assosiaationeuvosto vahvistaa oman työjärjestyksensä. Sopimuksen 122 artiklan mukaisesti työjärjestyksessä määritellään vakautus- ja assosiaationeuvostoa sen tehtävien suorittamisessa avustavan vakautus- ja assosiaatiokomitean tehtävät.

Kuten vakautus- ja assosiaatiosopimuksen tekemisestä …………….. annetun neuvoston ja komission päätöksen 3 artiklan 1 kohdassa säädetään, vakautus- ja assosiaationeuvostossa vahvistettava kanta hyväksytään komission ehdotuksesta annetulla neuvoston päätöksellä tai tarvittaessa komission päätöksellä.

Asiaankuuluvien alakomiteoiden ja erityistyöryhmien työjärjestys toimitetaan neuvostolle tiedoksi erillisenä liitteenä.

Neuvostoa pyydetään tästä syystä hyväksymään liitteenä oleva ehdotus päätökseksi Euroopan unionin ja Euratomin kannasta, joka koskee EU:n ja Serbian vakautus- ja assosiaationeuvoston päätöstä työjärjestyksestään.

2013/0113 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON JA KOMISSION PÄÄTÖS

EU:n ja Serbian vakautus- ja assosiaationeuvoston työjärjestyksensä vahvistamisesta antamaa päätöstä koskevasta kannasta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO JA

EUROOPAN KOMISSIO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 218 artiklan 9 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) perustamissopimuksen ja erityisesti sen 101 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Serbian tasavallan, jäljempänä ’Serbia’, välisen vakautus- ja assosiaatiosopimuksen tekemisestä …………….. annetun neuvoston ja komission päätöksen ja erityisesti sen 3 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsovat seuraavaa:

Vakautus- ja assosiaatiosopimuksen 119 artiklalla perustetaan vakautus- ja assosiaationeuvosto.

(1) Sopimuksen 120 artiklassa määrätään, että vakautus- ja assosiaationeuvosto vahvistaa oman työjärjestyksensä.

(2) Sopimuksen 122 artiklassa määrätään, että vakautus- ja assosiaationeuvostoa avustaa vakautus- ja assosiaatiokomitea.

(3) Sopimuksen 122 artiklassa määrätään, että vakautus- ja assosiaationeuvosto määrittelee työjärjestyksessään vakautus- ja assosiaatiokomitean tehtävät ja että se voi siirtää toimivaltaansa vakautus- ja assosiaatiokomitealle.

(4) Sopimuksen 124 artiklassa määrätään, että vakautus- ja assosiaationeuvosto voi perustaa muita erityiskomiteoita tai -elimiä avustamaan sitä sen tehtävien hoitamisessa. Siinä määrätään lisäksi, että vakautus- ja assosiaationeuvosto määrittelee työjärjestyksessään näiden komiteoiden ja elinten kokoonpanon, tehtävät ja toimintatavat,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

Ainoa artikla

Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Serbian tasavallan välisen vakautus- ja assosiaatiosopimuksen 119 artiklalla perustetussa vakautus- ja assosiaationeuvostossa vahvistettava Euroopan unionin ja Euratomin kanta, joka koskee vakautus- ja assosiaationeuvoston työjärjestyksen vahvistamista ja sen toimivallan siirtämistä sopimuksen 122 artiklassa tarkoitetulle vakautus- ja assosiaatiokomitealle, perustuu tämän päätöksen liitteenä olevaan vakautus- ja assosiaationeuvoston päätösluonnokseen. Tähän päätösluonnokseen voidaan hyväksyä vähäisiä muutoksia ilman neuvoston ja komission uutta päätöstä.

Tehty Brysselissä […] päivänä […]kuuta […].

Komission puolesta || Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja || Puheenjohtaja

LIITE

 EU:n ja Serbian vakautus- ja assosiaationeuvostossa vakautus- ja assosiaationeuvoston työjärjestyksestä vahvistettavasta kannasta annettuun neuvoston ja komission päätökseen

EU:n ja Serbian vakautus- ja assosiaationeuvoston päätös N:o 1, annettu [päivämäärä], vakautus- ja assosiaationeuvoston työjärjestyksen vahvistamisesta

VAKAUTUS- JA ASSOSIAATIONEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Serbian tasavallan, jäljempänä ’Serbia’, välisen vakautus- ja assosiaatiosopimuksen ja erityisesti sen 119 ja 120 artiklan,

sekä katsoo, että kyseinen sopimus tuli voimaan ……………,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Puheenjohtaja

Vakautus- ja assosiaationeuvoston puheenjohtajana toimivat vuorotellen 12 kuukauden ajan Euroopan unionin ulkoasiainneuvoston puheenjohtaja, joka toimii Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Euroopan atomienergiayhteisön puolesta, sekä Serbian hallituksen edustaja. Ensimmäinen kausi alkaa vakautus- ja assosiaationeuvoston ensimmäisenä kokoontumispäivänä ja päättyy 31 päivänä joulukuuta 2013.

2 artikla

Kokoukset

Vakautus- ja assosiaationeuvosto kokoontuu ministeritasolla kerran vuodessa. Jos osapuolet niin sopivat, kumman tahansa osapuolen pyynnöstä voidaan pitää vakautus- ja assosiaationeuvoston ylimääräisiä kokouksia. Jolleivät osapuolet toisin sovi, vakautus- ja assosiaationeuvoston kokoukset pidetään Euroopan unionin neuvoston tavanomaisessa kokouspaikassa osapuolten sopimana ajankohtana. Vakautus- ja assosiaationeuvoston sihteerit kutsuvat vakautus- ja assosiaationeuvoston kokoukset koolle yhdessä puheenjohtajan suostumuksella.

3 artikla

Edustajat

Vakautus- ja assosiaationeuvoston jäsenet, jotka ovat estyneet osallistumasta kokoukseen, voivat käyttää edustajaa. Jos jäsen haluaa käyttää edustajaa, hänen on ilmoitettava puheenjohtajalle edustajansa nimi ennen sen kokouksen alkua, jossa häntä edustetaan. Vakautus- ja assosiaationeuvoston jäsenen edustajalla on kaikki varsinaisen jäsenen oikeudet.

4 artikla

Valtuuskunnat

Vakautus- ja assosiaationeuvoston jäsenillä voi olla apunaan virkamiehiä. Osapuolten valtuuskuntien aiottu kokoonpano ilmoitetaan puheenjohtajalle ennen kutakin kokousta. Euroopan investointipankin edustaja osallistuu vakautus- ja assosiaationeuvoston kokouksiin tarkkailijana, kun esityslistalla on sitä koskevia asioita. Vakautus- ja assosiaationeuvosto voi kutsua muita kuin jäseniä kokouksiinsa antamaan tietoja erityisistä aiheista.

5 artikla

Sihteeristö

Yksi Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristön virkamies ja yksi Serbian Euroopan unionissa olevan edustuston virkamies toimivat yhdessä vakautus- ja assosiaationeuvoston sihteereinä.

6 artikla

Kirjeenvaihto

Vakautus- ja assosiaationeuvostolle osoitettu kirjeenvaihto lähetetään vakautus- ja assosiaationeuvoston puheenjohtajalle Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristön osoitteeseen.

Sihteerit huolehtivat tämän kirjeenvaihdon välittämisestä vakautus- ja assosiaationeuvoston puheenjohtajalle ja tarvittaessa sen jakelusta vakautus- ja assosiaationeuvoston muille jäsenille. Tällä tavoin jaettava kirjeenvaihto lähetetään komission pääsihteeristölle, jäsenvaltioiden pysyville edustustoille ja Serbian edustustolle Euroopan unionissa.

Sihteerit toimittavat vakautus- ja assosiaationeuvoston puheenjohtajalta peräisin olevat tiedonannot vastaanottajille, ja ne jaetaan tarvittaessa vakautus- ja assosiaationeuvoston muille jäsenille toisessa kohdassa tarkoitettuihin osoitteisiin.

7 artikla

Julkisuus

Ellei toisin päätetä, vakautus- ja assosiaationeuvoston kokoukset eivät ole julkisia.

8 artikla

Kokousten esityslistat

1. Puheenjohtaja laatii kutakin kokousta varten ehdotuksen esityslistaksi. Vakautus- ja assosiaationeuvoston sihteerit lähettävät sen 6 artiklassa tarkoitetuille vastaanottajille viimeistään 15 päivää ennen kokouksen alkua. Esityslistaehdotukseen otetaan asiat, joiden esityslistalle ottamista koskeva pyyntö on saapunut puheenjohtajalle vähintään 21 päivää ennen kokouksen alkua, ja nämä asiat otetaan esityslistaehdotukseen ainoastaan, jos niihin liittyvät asiakirjat on toimitettu sihteereille viimeistään esityslistan lähettämispäivänä. Vakautus- ja assosiaationeuvosto hyväksyy esityslistan kunkin kokouksen alussa. Muita kuin esityslistaehdotuksessa olevia asioita voidaan ottaa esityslistalle molempien osapuolten suostumuksella.

2. Puheenjohtaja voi kummankin osapuolen suostumuksella lyhentää 1 kohdassa tarkoitettuja määräaikoja jonkin erityistapauksen asettamien vaatimusten huomioon ottamiseksi.

9 artikla

Pöytäkirja

Sihteerit laativat kustakin kokouksesta pöytäkirjaluonnoksen. Pöytäkirjassa mainitaan yleensä kustakin esityslistalla olevasta asiasta:

– vakautus- ja assosiaationeuvostolle toimitetut asiakirjat,

– lausumat, jotka joku vakautus- ja assosiaationeuvoston jäsenistä on pyytänyt kirjattaviksi,

– tehdyt päätökset ja annetut suositukset, sovitut lausumat ja tehdyt päätelmät.

Pöytäkirjaluonnos toimitetaan vakautus- ja assosiaationeuvoston hyväksyttäväksi. Puheenjohtaja ja molemmat sihteerit allekirjoittavat hyväksytyn pöytäkirjan. Sitä säilytetään vakautus- ja assosiaationeuvoston asiakirjojen tallettajana toimivan Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristön arkistossa. Sen oikeaksi todistettu jäljennös toimitetaan kaikille 6 artiklassa tarkoitetuille vastaanottajille.

10 artikla

Päätökset ja suositukset

1. Vakautus- ja assosiaationeuvosto tekee päätöksensä ja antaa suosituksia osapuolten yhteisestä sopimuksesta. Vakautus- ja assosiaationeuvosto voi osapuolten niin sopiessa tehdä päätöksiä tai antaa suosituksia kirjallista menettelyä noudattaen.

2. Vakautus- ja assosiaatiosopimuksen 121 artiklassa tarkoitettujen vakautus- ja assosiaationeuvoston päätösten otsikkona on ”päätös” ja suositusten otsikkona ”suositus”, ja niiden jäljessä on järjestysnumero, antamispäivämäärä ja aihe. Vakautus- ja assosiaationeuvoston päätökset ja suositukset allekirjoittaa puheenjohtaja, ja molemmat sihteerit todistavat ne oikeiksi. Päätökset ja suositukset lähetetään kaikille 6 artiklassa tarkoitetuille vastaanottajille. Kumpikin osapuoli voi päättää julkaista vakautus- ja assosiaationeuvoston päätökset ja suositukset virallisessa lehdessään.

11 artikla

Kielet

Vakautus- ja assosiaationeuvoston virallisina kielinä ovat kummankin osapuolen viralliset kielet. Jollei toisin päätetä, vakautus- ja assosiaationeuvosto tekee ratkaisunsa näillä kielillä laadittujen asiakirjojen perusteella.

12 artikla

Kulut

Euroopan unioni ja Serbia vastaavat itse henkilöstö-, matka- ja oleskelukustannuksista sekä postitus- ja televiestintäkustannuksista, joita niille aiheutuu osallistumisesta vakautus- ja assosiaationeuvoston kokouksiin. Kokousten tulkkaukseen sekä asiakirjojen kääntämiseen ja jäljentämiseen liittyvistä kustannuksista vastaa Euroopan unioni, lukuun ottamatta serbian kieleen ja serbian kielestä tulkkaukseen tai kääntämiseen liittyviä kustannuksia, joista vastaa Serbia. Muista kokousten järjestämiseen liittyvistä kuluista vastaa kokouksen järjestävä osapuoli.

13 artikla

Vakautus- ja assosiaatiokomitea

1. Perustetaan vakautus- ja assosiaatiokomitea avustamaan vakautus- ja assosiaationeuvostoa tämän tehtävien suorittamisessa. Se koostuu Euroopan unionin neuvoston edustajista, Euroopan komission edustajista sekä Serbian hallituksen edustajista, jotka ovat yleensä korkeita virkamiehiä.

2. Vakautus- ja assosiaatiokomitea valmistelee vakautus- ja assosiaationeuvoston kokoukset ja käsiteltävät asiat, panee tarvittaessa täytäntöön tämän päätökset ja yleisesti varmistaa assosiaatiosuhteiden jatkuvuuden sekä vakautus- ja assosiaatiosopimuksen toimivuuden. Se tutkii kaikki vakautus- ja assosiaationeuvoston sen käsiteltäviksi saattamat asiat sekä kaikki muut asiat, joita voi nousta esiin vakautus- ja assosiaatiosopimuksen päivittäisen täytäntöönpanon yhteydessä. Se antaa päätös- ja suositusehdotuksia tai -luonnoksia vakautus- ja assosiaationeuvoston hyväksyttäväksi.

3. Kun vakautus- ja assosiaatiosopimuksessa määrätään kuulemisvelvoitteesta tai ‑mahdollisuudesta, kuuleminen voi tapahtua vakautus- ja assosiaatiokomiteassa. Se voi jatkua vakautus- ja assosiaationeuvostossa, jos osapuolet niin sopivat.

4. Vakautus- ja assosiaatiokomitean työjärjestys on tämän päätöksen liitteenä.

14 artikla

Neuvoa-antava sekakomitea Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kanssa

1. Perustetaan Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kanssa neuvoa-antava sekakomitea, jonka tehtävä on avustaa vakautus- ja assosiaationeuvostoa vuoropuhelun ja yhteistyön edistämisessä Euroopan unionin ja Serbian työmarkkinaosapuolten ja muiden kansalaisyhteiskunnan järjestöjen välillä. Tällaiseen vuoropuheluun ja yhteistyöhön kuuluvat kaikki Euroopan unionin ja Serbian väliset kysymykset, jotka tulevat esiin osana vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanoa. Tällaisen vuoropuhelun ja yhteistyön avulla pyritään erityisesti seuraaviin tavoitteisiin:

a) Serbian työmarkkinaosapuolten ja muiden kansalaisyhteiskunnan järjestöjen toimintakyvyn valmistelu tulevaa Euroopan unionin jäsenyyttä silmällä pitäen;

b) Serbian työmarkkinaosapuolten ja muiden kansalaisyhteiskunnan järjestöjen valmistelu Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työhön osallistumiseen Serbian liittymisen jälkeen;

c) tietojenvaihto yhteistä etua koskevissa kysymyksissä, erityisesti liittymisprosessin tämänhetkisestä tilanteesta sekä Serbian työmarkkinaosapuolten ja muiden kansalaisyhteiskunnan järjestöjen valmistautumisesta tähän prosessiin;

d) kokemusten ja hyvien käytäntöjen vaihtoon ja suunnitelmalliseen vuoropuheluun kannustaminen a) Serbian työmarkkinaosapuolten ja muiden kansalaisyhteiskunnan järjestöjen sekä b) EU:n jäsenvaltioiden työmarkkinaosapuolten ja muiden kansalaisyhteiskunnan järjestöjen välillä, mukaan luettuna verkottuminen tietyillä aloilla, joilla suorat yhteydet ja yhteistyö saattaisivat osoittautua tehokkaimmaksi tavaksi ratkaista erityisongelmia;

e) keskustelu kaikista muista jommankumman osapuolen ehdottamista kysymyksistä, jotka saattavat tulla esiin osana vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanoa ja liittymisen valmistelua.

2. Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kanssa perustettavassa neuvoa-antavassa sekakomiteassa on kuusi jäsentä, jotka edustavat Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa, ja kuusi jäsentä, jotka edustavat Serbian työmarkkinaosapuolia ja muita kansalaisyhteiskunnan järjestöjä. Myös tarkkailijoita voidaan kutsua komitean kokouksiin.

3. Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kanssa perustettava neuvoa-antava sekakomitea toimii, kun vakautus- ja assosiaationeuvosto kuulee sitä, ja se toimii omasta aloitteestaan silloin, kun on kyse vuoropuhelun edistämisestä talouselämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä.

4. Jäseniä valittaessa on varmistettava, että Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kanssa perustettava neuvoa-antava sekakomitea edustaa mahdollisimman hyvin sekä Euroopan unionin että Serbian työmarkkinaosapuolia ja muita kansalaisyhteiskunnan järjestöjä. Serbian valtio nimittää virallisesti sekakomitean serbialaiset jäsenet työmarkkinaosapuolten ja muiden kansalaisyhteiskunnan järjestöjen ehdotusten perusteella. Kyseisten ehdotusten on perustuttava työmarkkinaosapuolten ja muiden kansalaisyhteiskunnan järjestöjen piirissä järjestettyihin osallistaviin ja läpinäkyviin valintamenettelyihin.

5. Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kanssa perustettavan neuvoa-antavan sekakomitean puheenjohtajina toimivat Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsen ja Serbian työmarkkinaosapuolten ja muiden kansalaisyhteiskunnan järjestöjen edustaja.

6. Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kanssa perustettava neuvoa-antava sekakomitea vahvistaa työjärjestyksensä.

7. Euroopan talous- ja sosiaalikomitea ja Serbian valtio vastaavat kumpikin omista henkilöstö-, matka- ja oleskelukustannuksistaan, jotka aiheutuvat niiden edustajien osallistumisesta neuvoa-antavan sekakomitean kokouksiin ja sekakomitean työryhmien kokouksiin.

8. Kokousten aineellisiin järjestelyihin liittyvistä muista kustannuksista vastaa kokouksen järjestävä osapuoli.

15 artikla

Euroopan unionin alueiden komitean kanssa perustettava neuvoa-antava sekakomitea

1. Perustetaan Euroopan unionin alueiden komitean kanssa neuvoa-antava sekakomitea, jonka tehtävä on avustaa vakautus- ja assosiaationeuvostoa vuoropuhelun ja yhteistyön edistämisessä Euroopan unionin ja Serbian alue- ja paikallisviranomaisten välillä. Tällaisen vuoropuhelun ja yhteistyön avulla pyritään erityisesti seuraaviin tavoitteisiin:

a) Serbian alue- ja paikallisviranomaisten toimintakyvyn valmistelu Euroopan unionin tulevaa jäsenyyttä silmällä pitäen;

b) Serbian alue- ja paikallisviranomaisten valmistelu alueiden komitean työhön osallistumiseen Serbian liittymisen jälkeen;

c)             tietojenvaihto yhteistä etua koskevissa ajankohtaisissa kysymyksissä, erityisesti liittymisprosessin tämänhetkisestä tilanteesta ja niistä politiikan aloista, joilla alueiden komiteaa on perussopimusten mukaan kuultava, sekä Serbian alue- ja paikallisviranomaisten valmistautumisesta näihin politiikkoihin;

d) monenvälisen suunnitelmallisen vuoropuhelun kannustaminen a) Serbian alue- ja paikallisviranomaisten sekä b) EU:n jäsenvaltioiden alue- ja paikallisviranomaisten välillä, mukaan luettuna verkottuminen tietyillä aloilla, joilla EU:n jäsenvaltioiden ja Serbian alue- ja paikallisviranomaisten suorat yhteydet ja yhteistyö saattaisivat osoittautua tehokkaimmaksi tavaksi käsitellä yhteistä etua koskevia erityiskysymyksiä;

e) alueiden välistä yhteistyötä koskeva säännöllinen tietojenvaihto Serbian ja EU:n jäsenvaltioiden alue- ja paikallisviranomaisten välillä;

f) kokemusten ja tietojen vaihtoon kannustaminen niillä politiikan aloilla, joilla alueiden komiteaa on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen mukaan kuultava, a) Serbian alue- ja paikallisviranomaisten sekä b) EU:n jäsenvaltioiden alue- ja paikallisviranomaisten välillä erityisesti alueellisten ja paikallisten kehittämissuunnitelmien tai -strategioiden valmistelua koskevan taitotiedon ja menetelmien alalla sekä rakennerahastojen tehokkaimman hyödyntämisen alalla;

g) Serbian alue- ja paikallisviranomaisten tukeminen tietojenvaihdon avulla erityisesti toissijaisuusperiaatteen toteuttamisessa kaikilla alue- ja paikallistason elämänalueilla;

h) keskustelu kaikista muista jommankumman osapuolen ehdottamista kysymyksistä, jotka saattavat tulla esiin osana vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanoa ja liittymistä edeltäviä neuvotteluja.

2. Euroopan unionin alueiden komitean kanssa perustettavassa neuvoa-antavassa sekakomiteassa on [seitsemän] jäsentä, jotka edustavat alueiden komiteaa, ja [seitsemän] jäsentä, jotka ovat Serbian alue- ja paikallisviranomaisten vaaleilla valittuja edustajia. Kumpikin osapuoli nimittää neuvoa-antavaan sekakomiteaan yhtä monta varajäsentä.

3. Euroopan unionin alueiden komitean kanssa perustettava neuvoa-antava sekakomitea toimii, kun vakautus- ja assosiaationeuvosto kuulee sitä, ja se toimii omasta aloitteestaan silloin, kun on kyse alue- ja paikallisviranomaisten vuoropuhelun edistämisestä.

4. Euroopan unionin alueiden komitean kanssa perustettava neuvoa-antava sekakomitea voi antaa suosituksia vakautus- ja assosiaationeuvostolle.

5. Jäseniä valittaessa on varmistettava, että Euroopan unionin alueiden komitean kanssa perustettava neuvoa-antava sekakomitea edustaa mahdollisimman hyvin sekä Euroopan unionin että Serbian eri hallintotasojen alue- ja paikallisviranomaisia. Serbian valtio nimittää virallisesti sekakomitean serbialaiset jäsenet Serbian alue- ja paikallisviranomaisia edustavien organisaatioiden ehdotusten perusteella. Kyseisten ehdotusten on perustuttava alue- tai paikallistason virkoihin vaaleilla valittujen henkilöiden keskuudessa järjestettyihin osallistaviin ja läpinäkyviin valintamenettelyihin.

6. Euroopan unionin alueiden komitean kanssa perustettava neuvoa-antava sekakomitea vahvistaa työjärjestyksensä.

7. Euroopan unionin alueiden komitean kanssa perustettavan neuvoa-antavan sekakomitean puheenjohtajina toimivat alueiden komitean jäsen ja Serbian alue- ja paikallisviranomaisten edustaja.

8. Alueiden komitea ja Serbian valtio vastaavat kumpikin omista kuluistaan, erityisesti matka- ja oleskelukustannuksista, jotka aiheutuvat niiden edustajien ja avustavan henkilöstön osallistumisesta Euroopan unionin alueiden komitean kanssa perustettavan neuvoa-antavan sekakomitean kokouksiin.

9. Kokousten aineellisiin järjestelyihin liittyvistä muista kustannuksista vastaa kokouksen järjestävä osapuoli.

Tehty

                                                                       Vakautus- ja assosiaationeuvoston puolesta

                                                                       Puheenjohtaja

LIITE

[päivämäärä] annettuun EU:n ja Serbian vakautus- ja assosiaationeuvoston päätökseen N:o 1

Vakautus- ja assosiaatiokomitean työjärjestys

1 artikla

Puheenjohtaja

Vakautus- ja assosiaatiokomitean puheenjohtajana toimivat vuorotellen 12 kuukauden ajan Euroopan komission edustaja, joka toimii Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Euroopan atomienergiayhteisön puolesta, sekä Serbian hallituksen edustaja. Ensimmäinen kausi alkaa vakautus- ja assosiaationeuvoston ensimmäisenä kokoontumispäivänä ja päättyy 31 päivänä joulukuuta 2013.

2 artikla

Kokoukset

Vakautus- ja assosiaatiokomitea kokoontuu tilanteen niin vaatiessa ja molempien osapuolten suostumuksella. Vakautus- ja assosiaatiokomitean kokoukset pidetään molempien osapuolten yhdessä sopimana päivänä niiden sopimassa paikassa. Vakautus- ja assosiaatiokomitean kokoukset kutsuu koolle puheenjohtaja.

3 artikla

Valtuuskunnat

Osapuolten valtuuskuntien aiottu kokoonpano ilmoitetaan puheenjohtajalle ennen kutakin kokousta.

4 artikla

Sihteeristö

Yksi Euroopan komission virkamies ja yksi Serbian hallituksen virkamies toimivat yhdessä vakautus- ja assosiaatiokomitean sihteereinä. Kaikki tämän päätöksen soveltamisalaan kuuluvat, vakautus- ja assosiaatiokomitean puheenjohtajalle tarkoitetut tai häneltä peräisin olevat tiedonannot lähetetään vakautus- ja assosiaatiokomitean sihteereille sekä vakautus- ja assosiaationeuvoston sihteereille ja puheenjohtajalle.

5 artikla

Julkisuus

Ellei toisin päätetä, vakautus- ja assosiaatiokomitean kokoukset eivät ole julkisia.

6 artikla

Kokousten esityslistat

1. Puheenjohtaja laatii kutakin kokousta varten ehdotuksen esityslistaksi. Vakautus- ja assosiaatiokomitean sihteerit lähettävät sen 4 artiklassa tarkoitetuille vastaanottajille viimeistään 15 päivää ennen kokouksen alkua. Esityslistaehdotukseen otetaan asiat, joiden esityslistalle ottamista koskeva pyyntö on saapunut puheenjohtajalle vähintään 21 päivää ennen kokouksen alkua, ja nämä asiat otetaan esityslistaehdotukseen ainoastaan, jos niihin liittyvät asiakirjat on toimitettu sihteereille viimeistään esityslistan lähettämispäivänä. Vakautus- ja assosiaatiokomitea voi kutsua asiantuntijoita kokouksiinsa antamaan tietoja erityisistä aiheista. Vakautus- ja assosiaatiokomitea hyväksyy esityslistan kunkin kokouksen alussa. Muita kuin esityslistaehdotuksessa olevia asioita voidaan ottaa esityslistalle molempien osapuolten suostumuksella.

2. Puheenjohtaja voi kummankin osapuolen suostumuksella lyhentää 1 kohdassa tarkoitettuja määräaikoja jonkin erityistapauksen asettamien vaatimusten huomioon ottamiseksi.

7 artikla

Pöytäkirja

Jokaisesta kokouksesta laaditaan pöytäkirja, joka perustuu puheenjohtajan laatimaan yhteenvetoon vakautus- ja assosiaatiokomitean tekemistä päätelmistä. Vakautus- ja assosiaatiokomitean hyväksyttyä pöytäkirjan puheenjohtaja ja sihteerit allekirjoittavat sen, ja kumpikin osapuoli arkistoi sen. Jäljennös pöytäkirjasta toimitetaan kaikille 4 artiklassa tarkoitetuille vastaanottajille.

8 artikla

Päätökset ja suositukset

Erityisissä tapauksissa, joissa vakautus- ja assosiaationeuvosto on vakautus- ja assosiaatiosopimuksen 122 artiklan nojalla valtuuttanut vakautus- ja assosiaatiokomitean tekemään päätöksiä tai antamaan suosituksia, niiden otsikkona on ”päätös” tai ”suositus”, jonka jäljessä on järjestysnumero, antamispäivämäärä ja aihe. Päätökset tehdään ja suositukset annetaan osapuolten yhteisestä sopimuksesta. Vakautus- ja assosiaatiokomitea voi osapuolten niin sopiessa tehdä päätöksiä tai antaa suosituksia kirjallista menettelyä noudattaen. Puheenjohtaja allekirjoittaa ja molemmat sihteerit todistavat oikeiksi vakautus- ja assosiaatiokomitean päätökset ja suositukset, ja ne lähetetään 4 artiklassa tarkoitetuille vastaanottajille. Kumpikin osapuoli voi päättää julkaista vakautus- ja assosiaatiokomitean päätökset ja suositukset virallisessa lehdessään.

9 artikla

Kulut

Euroopan unioni ja Serbia vastaavat itse henkilöstö-, matka- ja oleskelukustannuksista sekä postitus- ja televiestintäkustannuksista, joita niille aiheutuu osallistumisesta vakautus- ja assosiaatiokomitean kokouksiin. Kokousten tulkkaukseen sekä asiakirjojen kääntämiseen ja jäljentämiseen liittyvistä kustannuksista vastaa Euroopan unioni, lukuun ottamatta serbian kieleen ja serbian kielestä tulkkaukseen tai kääntämiseen liittyviä kustannuksia, joista vastaa Serbia. Muista kokousten järjestämiseen liittyvistä kuluista vastaa kokouksen järjestävä osapuoli.

10 artikla

Alakomiteat ja erityistyöryhmät

Vakautus- ja assosiaatiokomitea voi perustaa alaisuudessaan työskenteleviä alakomiteoita tai erityistyöryhmiä, jotka raportoivat sille kunkin kokouksensa jälkeen. Vakautus- ja assosiaatiokomitea voi päättää olemassa olevien alakomiteoiden tai työryhmien lakkauttamisesta, vahvistaa niiden työjärjestyksen tai muuttaa sitä taikka perustaa uusia alakomiteoita tai työryhmiä avustamaan sitä sen tehtävien hoitamisessa. Näillä alakomiteoilla ja työryhmillä ei ole päätösvaltaa.

LIITE

ainoastaan tiedoksi neuvostolle

LUONNOS

EU:n ja Serbian vakautus- ja assosiaatiokomitean

päätös N:o 1/2013,

annettu […] päivänä […]kuuta 2013,

alakomiteoiden ja erityistyöryhmien perustamisesta

VAKAUTUS- JA ASSOSIAATIOKOMITEA, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Serbian tasavallan välisen vakautus- ja assosiaatiosopimuksen ja erityisesti sen 123 artiklan,

ottaa huomioon oman työjärjestyksensä ja erityisesti sen 10 artiklan,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

Ainoa artikla

Perustetaan liitteessä I luetellut alakomiteat ja erityistyöryhmät. Niiden työjärjestys esitetään liitteessä II.

Tehty …………. […] päivänä […]kuuta 2013.

Vakautus- ja assosiaatiokomitean puolesta

Puheenjohtaja

LIITE I

EU:N JA SERBIAN VÄLINEN VAKAUTUS- JA ASSOSIAATIOSOPIMUS

Monialainen alakomitearakenne

Nimi || Käsiteltävät asiat || VAS-artikla

1. Kauppa, teollisuus, tulli ja verotus || Tavaroiden vapaa liikkuvuus || 18 artikla

Teollisuustuotteet || 19–23 artikla

Kaupalliset kysymykset || 34–48 artikla

Standardointi, metrologia, akkreditointi, varmentaminen, vaatimustenmukaisuuden arviointi ja markkinoiden valvonta || 77 artikla

Teollisuusyhteistyö || 94 artikla

Pk-yritykset || 95 artikla

Matkailu || 96 artikla

Tulli || 99 artikla

Verotus || 100 artikla

Alkuperäsäännöt || Pöytäkirja N:o 3

Hallinnollinen avunanto tulliasioissa || Pöytäkirja N:o 6

2. Maatalous ja kalastus || Maataloustuotteet laajassa merkityksessä || 24 artikla, 26 artiklan 1 ja 4 kohta, 27 artiklan 1 kohta, 31–32 artikla ja 35 artikla

Maataloustuotteet suppeassa merkityksessä || 26 artiklan 2 ja 3 kohta ja 27 artiklan 2 kohta

Kalastustuotteet || 29 ja 30 artikla

Jalostetut maataloustuotteet || 25 artikla, pöytäkirja N:o 1

Viini || 28 artikla, pöytäkirja N:o 2

Maatalous- ja kalastustuotteiden ja muiden elintarvikkeiden kuin viinien ja väkevien alkoholijuomien maantieteellisten merkintöjen suoja || 33 artikla

Maatalous ja maatalouden raaka-aineita jalostava teollisuus, eläinlääkintä- ja kasvinsuojelukysymykset || 97 artikla

Kalatalousalan yhteistyö || 98 artikla

Elintarvikkeiden turvallisuus ||

3. Sisämarkkinat ja kilpailu || Sijoittautumisoikeus || 52–58 artikla

Palvelujen tarjoaminen || 59–61 artikla

Muut VAS:n V osastoon liittyvät kysymykset || 65–71 artikla

Lainsäädännön lähentäminen ja lainvalvonta || 72 artikla

Kilpailu || 73–74 artikla, pöytäkirja N:o 5

Teollis- ja tekijänoikeudet sekä kaupalliset oikeudet || 75 artikla

Julkiset hankinnat || 76 artikla

Pankki-, vakuutus- ja muut rahoituspalvelut || 91 artikla

Kuluttajansuoja || 78 artikla

Kansanterveys ||

4. Talous- ja rahoitusasiat ja tilastointi || Pääomanliikkeet ja maksut || 62–64 artikla

Talouspolitiikka || 89 artikla

Tilastoalan yhteistyö || 90 artikla

Sijoitusten edistäminen ja suoja || 93 artikla

Rahoitusyhteistyö || 115–118 artikla

Tilintarkastus ja varainhoidon valvonta || 92 artikla

5. Oikeus, vapaus ja turvallisuus || Oikeuslaitos ja perusoikeudet ||

Poliisiyhteistyö ja oikeudellinen yhteistyö ||

Oikeusvaltio || 80 artikla

Tietosuoja || 81 artikla

Viisumi-, rajavalvonta-, turvapaikka- ja maahanmuuttokysymykset || 82 artikla

Laiton maahanmuutto ja takaisinotto || 83 artikla

Rahanpesu || 84 artikla

Huumausaineet || 85 artikla

Terrorismin torjunta || 87 artikla

Rikokset ja muut laittomat toimet || 86 artikla

6. Tutkimus ja innovointi, tietoyhteiskunta ja sosiaali­politiikka || Työntekijöiden liikkuvuus || 49–51 artikla

Työolot ja tasa-arvo || 79 artikla

Sosiaalialan yhteistyö || 101 artikla

Koulutus || 102 artikla

Kulttuurialan yhteistyö || 103 artikla

Informaatio ja viestintä || 107 artikla

Audiovisuaalialan yhteistyö || 104 artikla

Sähköisen viestinnän verkot ja palvelut || 106 artikla

Tietoyhteiskunta || 105 artikla

Tutkimus ja innovointi || 112 artikla

7. Liikenne, energia, ympäristö, ilmastotoimet ja aluekehitys[1] || Liikenne || 52, 55, 61 ja 108 artikla, pöytäkirja N:o 4

Energia || 109 artikla

Ydinturvallisuus || 110 artikla

Ympäristö || 111 artikla

Ilmastotoimet || 109 ja 111 artikla

Alueellinen ja paikallinen kehitys || 113 artikla

Erityistyöryhmien rakenne

Nimi || Käsiteltävät asiat || VAS-artikla

Julkishallinnon uudistamista käsittelevä erityistyöryhmä || Julkishallinnon uudistaminen || VI osasto (lainsäädännön lähentäminen ja lainvalvonta), 72 artikla, ja VII osasto (oikeus- ja sisäasiat), 80 artikla, 114 artikla

LIITE II

EU:n ja Serbian alakomiteoiden ja erityistyöryhmän työjärjestys

Kokoonpano ja puheenjohtaja

Alakomiteat ja julkishallinnon uudistamista käsittelevä erityistyöryhmä, jäljempänä ’julkishallintotyöryhmä’, koostuvat Euroopan komission sekä Serbian hallituksen edustajista. Niiden puheenjohtajina toimivat nämä kaksi osapuolta. Jäsenvaltioille ilmoitetaan alakomiteoiden ja julkishallintotyöryhmän kokouksista, ja ne kutsutaan mukaan kokouksiin.

Sihteeristö

Yksi Euroopan komission virkamies ja yksi Serbian hallituksen virkamies toimivat yhdessä kunkin alakomitean ja julkishallintotyöryhmän sihteereinä.

Kaikki alakomiteoita koskevat tiedonannot lähetetään asianomaisen alakomitean ja julkishallintotyöryhmän sihteereille.

Kokoukset

Alakomiteat ja julkishallintotyöryhmä kokoontuvat tilanteen niin vaatiessa ja molempien osapuolten suostumuksella. Alakomitean tai julkishallintotyöryhmän kokoukset pidetään osapuolten yhteisesti sopimana ajankohtana ja yhteisesti sopimassa paikassa.

Alakomiteat ja julkishallintotyöryhmä voivat molempien osapuolten suostumuksella kutsua kokouksiinsa asiantuntijoita saadakseen tarvittavia erityistietoja.

Käsiteltävät asiat

Alakomiteoissa käsitellään vakautus- ja assosiaatiosopimuksen eri aloihin liittyviä aiheita, jotka on esitetty monialaisessa alakomitearakenteessa. Edistymistä EU:n lainsäädäntöön mukauttamisessa ja tämän lainsäädännön täytäntöönpanossa ja noudattamisen valvonnassa samoin kuin liittymistä valmistelevasta tukivälineestä (IPA) rahoitettavien hankkeiden ohjelmoinnin ja toteutuksen keskeisiä tekijöitä arvioidaan kaikkien käsiteltävien asioiden yhteydessä. Alakomiteat tarkastelevat omilla aloillaan mahdollisesti ilmeneviä ongelmia ja ehdottavat toimia, joilla ne voidaan ratkaista.

Alakomiteat toimivat myös foorumeina, joilla selvitetään edelleen unionin säännöstöön liittyviä kysymyksiä ja tarkastellaan Serbian edistymistä lainsäädäntönsä saattamisessa yhteisön säännöstön mukaiseksi vakautus- ja assosiaatiosopimuksessa tehtyjen sitoumusten mukaisesti.

Julkishallintotyöryhmässä keskustellaan julkishallinnon uudistamiseen liittyvistä kysymyksistä ja tehdään toimenpide-ehdotuksia.

Pöytäkirja

Jokaisesta kokouksesta laaditaan ja hyväksytään pöytäkirja. Alakomitean tai julkishallintotyöryhmän sihteeri lähettää pöytäkirjasta jäljennöksen vakautus- ja assosiaatiokomitean sihteerille.

Julkisuus

Ellei toisin päätetä, alakomiteoiden ja julkishallintotyöryhmän kokoukset eivät ole julkisia.

[1]               VAS:n pöytäkirjan N:o 4 täytäntöön panemiseksi tämä alakomitea kokoontuu kyseisen pöytäkirjan 21 artiklassa mainittuna erityisenä alakomiteana.

Top