Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0185

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Boliviasta, Georgiasta, Kambodžasta, Päiväntasaajan Guineasta ja Sierra Leonesta peräisin olevan Atlantin isosilmätonnikalan (Thunnus obesus) tuonnin kieltämisestä ja asetuksen (EY) N:o 1036/2001 kumoamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 827/2004 kumoamisesta

    /* COM/2013/0185 final - 2013/0097 (COD) */

    52013PC0185

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Boliviasta, Georgiasta, Kambodžasta, Päiväntasaajan Guineasta ja Sierra Leonesta peräisin olevan Atlantin isosilmätonnikalan (Thunnus obesus) tuonnin kieltämisestä ja asetuksen (EY) N:o 1036/2001 kumoamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 827/2004 kumoamisesta /* COM/2013/0185 final - 2013/0097 (COD) */


    PERUSTELUT

    1.           EHDOTUKSEN TAUSTA

    Unioni on ollut 14. marraskuuta 1997 lähtien Atlantin tonnikalojen suojelua koskevan kansainvälisen yleissopimuksen (ICCAT-yleissopimus) osapuoli neuvoston päätöksen 86/238/ETY[1] nojalla.

    ICCAT-yleissopimuksessa määrätään tonnikalavarojen ja tonnikalan lähilajien säilyttämisen ja hoidon alueellisen yhteistyön puitteista Atlantilla ja sitä ympäröivillä merillä erityisesti Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission avulla, jäljempänä ’ICCAT’, joka hyväksyy sopimuspuolia velvoittavia kalavarojen säilyttämistä ja hoitoa koskevia toimenpiteitä.

    ICCAT antoi vuonna 1998 päätöslauselman 98–18, joka koskee suurten pitkäsiima-alusten yleissopimuksen alueella harjoittamaa ilmoittamatonta ja sääntelemätöntä tonnikalojen pyyntiä. Päätöslauselmassa vahvistetaan menettelyt niiden maiden selvittämiseksi, joiden alukset ovat pyytäneet tonnikalaa ja sen lähilajeja kalavarojen säilyttämistä ja hoitoa koskevien ICCAT:n toimenpiteiden tehokkuutta vähentävästi. Jotta kyseisten maiden alukset eivät jatkaisi tällaista kalastusta, päätöslauselmassa täsmennetään myös toteutettavat toimenpiteet, joihin kuuluu tarvittaessa myös kaupankäyntiä rajoittavia syrjimättömiä toimenpiteitä.

    Päätöslauselman 98–18 antamisen jälkeen ICCAT on todennut Bolivian, Kambodžan, Päiväntasaajan Guinean, Georgian ja Sierra Leonen maiksi, joiden alukset pyytävät Atlantin isosilmätonnikalaa (Thunnus obesus) kalavarojen säilyttämistä ja hoitoa koskevien ICCAT:n toimenpiteiden tehokkuutta vähentävästi, ja esittänyt päätelmiensä tueksi tietoja saaliista, kaupasta ja alusten toimista. Tämän vuoksi ICCAT on kehottanut sopimuspuolia toteuttamaan vuoden 1998 päätöslauselman mukaisesti aiheellisia toimenpiteitä kieltääkseen Atlantin isosilmätonnikalan ja kaikkien siitä valmistettujen tuotteiden tuonnin edellä mainituista maista.

    Boliviasta, Kambodžasta, Päiväntasaajan Guineasta, Georgiasta ja Sierra Leonesta peräisin olevan Atlantin isosilmätonnikalan tuonti on kielletty asetuksella (EY) N:o 827/2004[2].

    Vuonna 2004 pidetyssä ICCAT:n 14. erityiskokouksessa tunnustettiin Kambodžan, Päiväntasaajan Guinean ja Sierra Leonen pyrkimykset vastata ICCAT:n huolenaiheisiin ja annettiin suositukset kaupankäyntiä rajoittavien toimenpiteiden poistamiseksi näiden kolmen maan osalta.

    Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 827/2004 muutettiin asetuksella (EY) N:o 919/2005[3] siten, että tuonti on enää kiellettyä ainoastaan Boliviasta ja Georgiasta, mutta tuonti Kambodžasta, Päiväntasaajan Guineasta ja Sierra Leonesta on jälleen sallittua.

    Lisäksi ICCAT tunnusti 22. vuosikokouksessaan Bolivian ja Georgian toteuttamat toimet ja antoi suosituksen 11-19 kyseisille maille asetetun Atlantin isosilmätonnikalan ja siitä valmistettujen tuotteiden tuontikieltojen poistamisesta.

    Sen vuoksi olisi kumottava asetus (EY) N:o 827/2004, sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 919/2005.

    2.           KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTEN ARVIOINNIN TULOKSET

    Ei sovelleta

    3.           EHDOTUKSEN OIKEUDELLINEN SISÄLTÖ

    Kansainvälinen elin ICCAT, jossa Euroopan unioni on sopimuspuolena, on hyväksynyt Bolivialle ja Georgialle asetettujen Atlantin isosilmätonnikalan ja siitä valmistettujen tuotteiden tuontikieltojen poistamisen. Noudattaakseen kansainvälisiä sitoumuksiaan Euroopan unionin olisi saatettava kyseinen päätös voimaan unionin lainsäädännössä ja sen vuoksi kumottava asetus (EY) N:o 827/2004. Koska ehdotus liittyy yhteiseen kauppapolitiikkaan, sen oikeusperustan olisi oltava Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 207 artikla.

    4.           TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ei sovelleta

    5.           LISÄTIEDOT

    Ei sovelleta

    2013/0097 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    Boliviasta, Georgiasta, Kambodžasta, Päiväntasaajan Guineasta ja Sierra Leonesta peräisin olevan Atlantin isosilmätonnikalan (Thunnus obesus) tuonnin kieltämisestä ja asetuksen (EY) N:o 1036/2001 kumoamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 827/2004 kumoamisesta

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan 2 kohdan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)       Unioni on ollut 14 päivästä marraskuuta 1997 Atlantin tonnikalojen suojelua koskevan kansainvälisen yleissopimuksen, jäljempänä ’ICCAT-yleissopimus’, osapuoli neuvoston päätöksen 86/238/ETY[4] nojalla.

    (2)       ICCAT-yleissopimuksessa määrätään tonnikalavarojen ja tonnikalan lähilajien säilyttämisen ja hoidon alueellisen yhteistyön puitteista Atlantilla ja sitä ympäröivillä merillä erityisesti Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission avulla, jäljempänä ’ICCAT’, joka hyväksyy sopimuspuolia velvoittavia kalavarojen säilyttämistä ja hoitoa koskevia toimenpiteitä.

    (3)       ICCAT antoi vuonna 1998 päätöslauselman 98–18, joka koskee suurten pitkäsiima-alusten yleissopimuksen alueella harjoittamaa ilmoittamatonta ja sääntelemätöntä tonnikalojen pyyntiä. Päätöslauselmassa vahvistetaan menettelyt niiden maiden selvittämiseksi, joiden alukset ovat pyytäneet tonnikalaa ja sen lähilajeja kalavarojen säilyttämistä ja hoitoa koskevien ICCAT:n toimenpiteiden tehokkuutta vähentävästi. Jotta kyseisten maiden alukset eivät jatkaisi tällaista kalastusta, päätöslauselmassa täsmennetään myös toteutettavat toimenpiteet, joihin kuuluu tarvittaessa myös kaupankäyntiä rajoittavia syrjimättömiä toimenpiteitä.

    (4)       Päätöslauselman 98–18 antamisen jälkeen ICCAT on todennut Bolivian, Kambodžan, Päiväntasaajan Guinean, Georgian ja Sierra Leonen maiksi, joiden alukset pyytävät Atlantin isosilmätonnikalaa (Thunnus obesus) kalavarojen säilyttämistä ja hoitoa koskevien ICCAT:n toimenpiteiden tehokkuutta vähentävästi, ja esittänyt päätelmiensä tueksi tietoja saaliista, kaupasta ja alusten toimista.

    (5)       Tämän vuoksi ICCAT on kehottanut sopimuspuolia toteuttamaan vuoden 1998 päätöslauselman mukaisesti aiheellisia toimenpiteitä kieltääkseen Atlantin isosilmätonnikalan ja kaikkien siitä valmistettujen tuotteiden tuonnin edellä mainituista maista.

    (6)       Boliviasta, Kambodžasta, Päiväntasaajan Guineasta, Georgiasta ja Sierra Leonesta peräisin olevan Atlantin isosilmätonnikalan tuonti on kielletty asetuksella (EY) N:o 827/2004[5].

    (7)       Vuonna 2004 pidetyssä ICCAT:n 14. erityiskokouksessa tunnustettiin Kambodžan, Päiväntasaajan Guinean ja Sierra Leonen pyrkimykset vastata ICCAT:n huolenaiheisiin ja annettiin suositukset kaupankäyntiä rajoittavien toimenpiteiden poistamiseksi näiden kolmen maan osalta.

    (8)       Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 827/2004 muutettiin asetuksella (EY) N:o 919/2005[6] siten, että tuonti on enää kiellettyä ainoastaan Boliviasta ja Georgiasta, mutta tuonti Kambodžasta, Päiväntasaajan Guineasta ja Sierra Leonesta on jälleen sallittua.

    (9)       ICCAT tunnusti 22. vuosikokouksessaan Bolivian ja Georgian toteuttamat toimet ja antoi suosituksen 11-19 kyseisille maille asetetun Atlantin isosilmätonnikalan ja siitä valmistettujen tuotteiden tuontikieltojen poistamisesta.

    (10)     Sen vuoksi asetus (EY) N:o 827/2004 olisi kumottava,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Kumotaan asetus (EY) N:o 827/2004.

    2 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä

    Euroopan parlamentin puolesta                    Neuvoston puolesta

    Puhemies                                                       Puheenjohtaja

    [1]               EYVL L 162, 18.6.1986, s. 33.

    [2]               EUVL L 127, 29.4.2004, s. 21.

    [3]               EUVL L 156, 18.6.2005, s. 1.

    [4]               EYVL L 162, 18.6.1986, s. 33.

    [5]               EUVL L 127, 29.4.2004, s. 21.

    [6]               EUVL L 156, 18.6.2005, s. 1.

    Top