Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0102

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivien 92/58/ETY, 92/85/ETY, 94/33/EY ja 98/24/EY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/37/EY muuttamisesta niiden mukauttamiseksi aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annettuun asetukseen (EY) N:o 1272/2008

    /* COM/2013/0102 final - 2013/0062 (COD) */

    52013PC0102

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivien 92/58/ETY, 92/85/ETY, 94/33/EY ja 98/24/EY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/37/EY muuttamisesta niiden mukauttamiseksi aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annettuun asetukseen (EY) N:o 1272/2008 /* COM/2013/0102 final - 2013/0062 (COD) */


    PERUSTELUT

    1.           Ehdotuksen tausta

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 153 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaan unioni tukee ja täydentää jäsenvaltioiden toimintaa työympäristön parantamisessa työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemiseksi. Komissio voi SEUT-sopimuksen 153 artiklan 2 kohdan nojalla ehdottaa direktiivejä, joilla vahvistetaan vähimmäisvaatimukset, jotka pannaan täytäntöön asteittain ottaen huomioon kunkin jäsenvaltion edellytykset ja kussakin jäsenvaltiossa voimassa oleva tekninen sääntely.

    Näiden määräysten perusteella on hyväksytty asianmukaiset työterveyttä ja -turvallisuutta koskevat puitteet työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemiseksi riskeiltä, jotka aiheutuvat kemikaaleille altistumisesta työpaikalla. Aineiden ja seosten luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista (CLP) koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008[1] hyväksymisen jälkeen näitä oikeudellisia puitteita oli mukautettava tietyiltä osin, jotta Euroopan unionissa voitiin panna täytäntöön YK:n maailmanlaajuisesti yhdenmukaistettu kemikaalien luokitus- ja merkintäjärjestelmä, jäljempänä ’GHS-järjestelmä’[2].

    Direktiivit 92/58/ETY[3], 92/85/ETY[4], 94/33/EY[5], 98/24/EY[6] ja 2004/37/EY[7] sisältävät viittauksia kemikaalien luokitusta ja merkintöjä koskevaan EU:n lainsäädäntöön. Jotta näiden direktiivien tehokkuus voidaan säilyttää, ne on yhdenmukaistettava tämän alan uuden lainsäädännön kanssa. Sen vuoksi tämän direktiivin tarkoituksena on ajantasaistaa kyseisten viiden direktiivin viittaukset ja terminologia siten, että ne vastaavat kemikaalien luokitusta ja merkintöjä koskevaa sovellettavaa EU-lainsäädäntöä. Tässä yhteydessä ei ole tarpeen muuttaa kyseisten direktiivien soveltamisalaa eikä niissä säädetyn suojelun tasoa.

    Yleinen tausta

    GHS on Yhdistyneiden kansakuntien järjestelmä, jonka tarkoituksena on tunnistaa vaaralliset kemikaalit ja tiedottaa käyttäjille kemikaaleihin liittyvistä vaaroista pakkausmerkinnöissä käytettävien vakiolausekkeiden ja -tunnusten sekä käyttöturvallisuustiedotteiden avulla.

    Komission ehdotuksesta käytyjen onnistuneiden neuvottelujen jälkeen Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyivät CLP-asetuksen 16. joulukuuta 2008. Kyseisellä asetuksella yhdenmukaistetaan voimassa oleva EU:n lainsäädäntö ja GHS, ja se julkaistiin Euroopan unionin virallisessa lehdessä 31. joulukuuta 2008.

    CLP-asetus tuli voimaan 20. tammikuuta 2009. Uusien sääntöjen mukaiseen luokitukseen liittyvä määräaika on 1. joulukuuta 2010 aineiden osalta ja 1. kesäkuuta 2015 seosten osalta. CLP-asetus korvaa nykyiset luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevat säännöt aineiden (direktiivi 67/548/ETY) ja valmisteiden (direktiivi 1999/45/EY) osalta sen 61 artiklassa säädetyn siirtymäajan jälkeen.

    CLP-asetuksen odotetaan edistävän maailmankauppaa ja yhdenmukaistettua tiedotusta kemikaalien aiheuttamista vaaroista samoin kuin sääntelyn tehokkuutta. Se täydentää REACH-asetusta[8].

    GHS:n täytäntöönpano Euroopan unionissa CLP-asetuksen kautta edellyttää, että yritykset luokittelevat, merkitsevät ja pakkaavat aineensa ja seoksensa asianmukaisesti ennen niiden markkinoille saattamista asetuksessa säädetyn siirtymäajan kuluttua; siirtymäaikana sovelletaan rinnakkain kahta järjestelmää eli CLP-asetusta sekä aineita ja valmisteita koskevien direktiivien yhdistelmää. Tarkoituksena on suojella työntekijöitä, kuluttajia ja ympäristöä merkitsemällä ja ilmoittamalla kaikki kemikaalien mahdolliset vaaralliset vaikutukset.

    Kemikaalien toimittajien laatimat käyttöturvallisuustiedotteet ovat työnantajien ja työntekijöiden pääasiallinen tiedonlähde. Siirtymäjärjestelyjä sovelletaan myös käyttöturvallisuustiedotteisiin liittyviin lainsäädännöllisiin vaatimuksiin, jotka sisältyvät nykyisin REACH-asetuksen 31 artiklaan.

    Edellä mainittuja viittä direktiiviä on muutettava, jotta voidaan ajantasaistaa viittaukset edellä kuvattuun kemikaalien luokitusta ja merkintöjä koskevaan EU:n lainsäädäntöön; tässä yhteydessä ei tehdä muutoksia kyseisten direktiivien soveltamisalaan tai niissä säädetyn suojelun tasoon.

    Johdonmukaisuus suhteessa Euroopan unionin muuhun politiikkaan ja muihin tavoitteisiin

    Tämä ehdotus liittyy lippulaivahankkeessa ”Uuden osaamisen ja työllisyyden ohjelma”[9] mainittuun työn laadun ja työolojen parantamista koskevaan avaintoimeen.

    Ehdotus on johdonmukainen suhteessa Euroopan unionin muuhun politiikkaan ja etenkin sääntelypuitteiden parantamiseen tähtäävään politiikkaan, jonka avulla turvataan selkeä, ymmärrettävä, ajantasainen ja käyttäjäystävällinen EU:n lainsäädäntö kansalaisten ja talouden toimijoiden eduksi.

    2.           Kuulemiset ja vaikutusten arviointi

    Intressitahojen kuuleminen

    – Työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavan komitean kuuleminen kyseisen komitean perustamisesta 22. heinäkuuta 2003 tehdyn neuvoston päätöksen[10] mukaisesti. Komitea antoi lausuntonsa 1. joulukuuta 2011.

    – Työmarkkinaosapuolten kuuleminen SEUT-sopimuksen 154 artiklan 2 ja 3 kohdan mukaisesti. Ensimmäisen vaiheen kuuleminen (SEUT-sopimuksen 154 artiklan 2 kohta) järjestettiin 9. päivän joulukuuta 2009 ja 26. päivän maaliskuuta 2010 välisenä aikana. Toisen vaiheen kuuleminen (SEUT-sopimuksen 154 artiklan 3 kohta) järjestettiin 17. päivän tammikuuta ja 17. päivän maaliskuuta 2011 välisenä aikana.

    Tulokset voidaan tiivistää seuraavasti:

    · Viisi vastanneista kuudesta työmarkkinaosapuolista hyväksyy suunnitellun säädösaloitteen sisällön.

    · Suurin osa vastaajista hyväksyy toimintatavan, jossa muutokset tehdään yhdellä direktiivillä. Yksi työntekijöiden edustajista ehdotti, että tarvittavat muutokset tehtäisiin erikseen eikä yhdellä muutosdirektiivillä, koska kaksi viidestä kyseessä olevasta direktiivistä on parhaillaan uudelleentarkasteltavana muista syistä.

    · Parhaana pidetään yleisesti lähestymistapaa, jossa säilytetään muodollinen yhteys EU:n kemikaalien luokittelujärjestelmään (CLP-asetukseen).

    · Työmarkkinaosapuolet kannattavat ei-sitovia lisätoimenpiteitä, joiden kautta työnantajat ja työntekijät pystyvät paremmin ymmärtämään turvallisuus- ja terveysnäkökohtia, jotka tulevat esiin kemikaalien luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevien uusien vaatimusten myötä. Selittävää ohjeistusta pidetään tarpeellisena, erityisesti pk-yritysten osalta. Komissio on laatinut yhteistyössä työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavan komitean kanssa ohjeita, jotka julkaistaan lähiaikoina.

    · Yksikään työmarkkinaosapuolista ei halunnut käynnistää vuoropuhelua asiassa.

    Vaikutusten arviointi

    Edellä mainittuihin viiteen direktiiviin ehdotetut muutokset eivät muuta työntekijöiden suojelun nykyistä tasoa eivätkä ne tuo mukanaan lisävaatimuksia. Ehdotetuilla muutoksilla ei näin ollen ole merkittäviä vaikutuksia, jotka edellyttäisivät varsinaista vaikutustenarviointia.

    Ensisijaiseen säädökseen eli aineiden ja seosten luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EY) N:o 1272/2008 liittyvä täydellinen vaikutustenarviointi esitettiin vuonna 2007[11].

    3.           Ehdotukseen liittyvät oikeudelliset näkökohdat

    Ehdotetun toimen lyhyt kuvaus

    Ehdotuksella muutetaan direktiivien 92/58/ETY, 92/85/ETY, 94/33/EY, 98/24/EY ja 2004/37/EY artikloja ja liitteitä sen mukaan kuin on tarpeellista edellä 1 kohdassa mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

    Oikeusperusta

    SEUT-sopimuksen 153 artiklan 2 kohta.

    Toissijaisuusperiaate

    Toissijaisuusperiaatetta sovelletaan, koska ehdotus koskee työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelua, eli alaa, joka ei kuulu Euroopan unionin yksinomaiseen toimivaltaan.

    Ehdotuksen tavoitteita ei voida riittävällä tavalla saavuttaa pelkästään jäsenvaltioiden toimin, koska direktiivien säännöksiä ei voida muuttaa eikä kumota kansallisella tasolla.

    Ehdotuksen tavoitteet voidaan saavuttaa ainoastaan unionin toiminnalla, koska tällä ehdotuksella muutetaan voimassaolevaa EU:n säädöstä eivätkä jäsenvaltiot voi tehdä sitä yksinään.

    Toissijaisuusperiaatetta noudatetaan, koska ehdotuksella muutetaan unionin nykyistä lainsäädäntöä.

    Suhteellisuusperiaate

    Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen. Nykyisen politiikan tehokkuuden säilymiseksi tarvittavat EU:n vähimmäistoimet toteutetaan ilman että säädetään lisävaatimuksista.

    Sääntelytavan valinta

    Ehdotettu sääntelytapa: direktiivi.

    Muut sääntelytavat eivät olisi olleet soveltuvia. Tarkoituksena on muuttaa viittä EU:n direktiiviä ja ainoa tapa tämän tekemiseen on antaa uusi direktiivi.

    4.           Talousarviovaikutukset

    Ehdotuksella ei ole vaikutuksia unionin talousarvioon.

    5.           Lisätiedot

    Yksinkertaistaminen

    Ehdotuksella edistetään lainsäädännön yksinkertaistamista ottamalla käyttöön asianmukainen suhteellisuus ja joustavuus.

    Voimassa olevan lainsäädännön kumoaminen

    Ei sovelleta. Tällä ehdotuksella ainoastaan muutetaan voimassa olevia direktiivejä.

    Euroopan talousalue

    Ehdotettu säädös koskee ETA-sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa alaa, minkä vuoksi sitä on sovellettava myös Euroopan talousalueeseen.

    Ehdotuksen yksityiskohtainen kuvaus artikloittain

    Ehdotetun direktiivin 1–5 artiklassa säädetään direktiivien 92/58/ETY, 92/85/ETY, 94/33/EY, 98/24/EY ja 2004/37/EY säännöksiin tehtävistä muutoksista, jotka ovat tarpeen näiden direktiivien mukauttamiseksi niiden viittausten osalta, jotka liittyvät aineiden ja seosten luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EY) N:o 1272/2008.

    Siltä osin kuin on kyse direktiivin 94/33/EY liitteessä olevan I jakson 3 kohdassa olevassa esimerkkiluettelossa mainituista tekijöistä, aiemman ja uuden kemikaalien luokitusjärjestelmän välillä ei voida päästä täsmälliseen vastaavuuteen. Sen vuoksi ehdotuksessa esitetään linjaus, jonka seurauksena liitteen soveltamisalaan voi tulla muutamia aineita lisää. Ehdotetut muutokset on kuitenkin laadittu siten, että kyseisen direktiivin 7 artiklan poliittinen tavoite voidaan säilyttää, eikä sitä muuteta.

    Ehdotetun direktiivin 6 ja 7 artikla koskevat direktiivin saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä, voimaantuloa ja soveltamista.

    Sen 8 artikla on vakiosäännös, josta käy ilmi direktiivin oikeudellinen luonne.

    2013/0062 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

    neuvoston direktiivien 92/58/ETY, 92/85/ETY, 94/33/EY ja 98/24/EY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/37/EY muuttamisesta niiden mukauttamiseksi aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annettuun asetukseen (EY) N:o 1272/2008

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 153 artiklan 2 kohdan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[12],

    ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon[13],

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)       Perussopimuksen 153 artiklan mukaan Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat antaa direktiivein säännöksiä vähimmäisvaatimuksista parantaakseen erityisesti työympäristöä työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden suojelun paremman tason takaamiseksi. Näissä direktiiveissä on vältettävä säätämästä sellaisia hallinnollisia, taloudellisia tai oikeudellisia rasitteita, jotka vaikeuttaisivat pienten ja keskisuurten yritysten perustamista taikka niiden kehittämistä.

    (2)       Euroopan unionin perusoikeuskirjan 31 artiklan 1 kohdassa määrätään, että jokaisella työntekijällä on oikeus sellaisiin työoloihin, jotka ovat hänen terveytensä, turvallisuutensa ja ihmisarvonsa mukaisia.

    (3)       Aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta 16 päivänä joulukuuta 2008 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1272/2008[14] perustettiin unionissa uusi aineiden ja seosten luokitusta ja merkintöjä koskeva järjestelmä, joka perustuu kansainvälisellä tasolla YK:n Euroopan talouskomission puitteissa kehitettyyn kemikaalien maailmanlaajuisesti yhdenmukaistettuun luokitus- ja merkintäjärjestelmään (GHS).

    (4)       Työssä käytettäviä turvallisuus- ja/tai terveysmerkkejä koskevista vähimmäisvaatimuksista 24 päivänä kesäkuuta 1992 annettu neuvoston direktiivi 92/58/ETY[15], toimenpiteistä raskaana olevien ja äskettäin synnyttäneiden tai imettävien työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen kannustamiseksi työssä 19 päivänä lokakuuta 1992 annettu neuvoston direktiivi 92/85/ETY[16], nuorten työntekijöiden suojelusta annettu neuvoston direktiivi 94/33/EY[17], työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemisesta työpaikalla esiintyviin kemiallisiin tekijöihin liittyviltä riskeiltä annettu neuvoston direktiivi 98/24/EY[18] ja työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/37/EY[19] sisältävät viittauksia aiempaan luokitus- ja merkintäjärjestelmään. Niitä olisi sen vuoksi muutettava niiden mukauttamiseksi asetuksessa (EY) N:o 1272/2008 vahvistettuun uuteen järjestelmään.

    (5)       Nämä muutokset ovat tarpeen, jotta voidaan varmistaa edellä mainittujen direktiivien tehokkuuden säilyminen.

    (6)       Direktiivin 94/33/EY liitteessä olevan I jakson 2 kohta sisältää viittauksen työntekijöiden suojelemisesta vaaroilta, jotka liittyvät biologisille tekijöille altistumiseen työssä, 26 päivänä marraskuuta 1990 annettuun direktiiviin 90/679/ETY[20] ja II jakson 1 kohta viittauksen työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta 28 päivänä kesäkuuta 1990 annettuun direktiiviin 90/394/ETY[21], jotka molemmat on kumottu. Sen vuoksi kyseiset viittaukset olisi korvattava viittauksilla työntekijöiden suojelemisesta vaaroilta, jotka liittyvät biologisille tekijöille altistumiseen työssä 18 päivänä syyskuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/54/EY[22] ja työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/37/EY[23] asiaankuuluviin säännöksiin.

    (7)       Komissio kuuli työmarkkinaosapuolia asiaan liittyvän unionin toiminnan mahdollisista suuntaviivoista perussopimuksen 154 artiklan mukaisesti.

    (8)       Kuulemisen jälkeen komissio piti unionin toimia aiheellisina, ja se kuuli työmarkkinaosapuolia suunnitellun ehdotuksen sisällöstä perussopimuksen 154 artiklan mukaisesti.

    (9)       Tämän toisen kuulemisvaiheen päätyttyä työmarkkinaosapuolet eivät halunneet käynnistää menettelyä, joka voisi johtaa perussopimuksen 154 artiklassa tarkoitetun sopimuksen tekemiseen,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

    1 artikla Direktiivin 92/58/ETY muuttaminen

    Muutetaan direktiivi 92/58/ETY seuraavasti:

    1)           Korvataan 1 artiklan 2 kohta seuraavasti:

    ”2. Tätä direktiiviä ei sovelleta vaarallisten aineiden ja seosten eikä vaarallisten tuotteiden ja/tai laitteiden markkinoille saattamiseen liittyviin merkkeihin, ellei muissa unionin säännöksissä tähän erityisesti viitata.”

    2)           Korvataan liitteessä I olevassa 12 jaksossa sana ’valmisteita’ sanalla ’seoksia’.

    3)           Muutetaan liite III seuraavasti:

    a) Korvataan 1 jakso seuraavasti:

    ”1. Aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1272/2008 tarkoitettujen vaaraluokkien tai ‑kategorioiden 2.1–2.4, 2.6 ja 2.7, 2.8 tyypit A ja B, 2.9, 2.10, 2.12, 2.13 kategoriat 1 ja 2, 2.14 kategoriat 1 ja 2, 2.15 tyypit A–F, 3.1–3.6, 3.7 haitalliset vaikutukset sukupuolitoimintoihin ja hedelmällisyyteen tai kehitykseen, 3.8 muut kuin narkoottiset vaikutukset, 3.9 ja 3.10 kriteerien mukaisesti vaarallisiksi luokiteltuja kemiallisia aineita tai seoksia varten työssä käytettävät säiliöt ja tällaisten vaarallisten aineiden tai seosten varastoimiseksi käytettävät säiliöt samoin kuin vaarallisia aineita tai seoksia sisältävät tai kuljettavat näkyvissä olevat putket on varustettava asianmukaisilla merkeillä kyseisen asetuksen mukaisesti.”

    b) Korvataan 5 jaksossa sana ’valmisteita’ sanalla ’seoksia’.

    2 artikla Direktiivin 92/85/ETY muuttaminen

    Muutetaan direktiivin 92/85/ETY liite I seuraavasti:

    1)           Korvataan A jakson 2 kohta seuraavasti:

    ”2. Biologiset tekijät

    Direktiivin 2000/54/EY[24] 2 artiklan 2, 3 ja 4 alakohdassa tarkoitettuihin riskiryhmiin 2, 3 ja 4 kuuluvat biologiset tekijät siltä osin kuin tällaisten tekijöiden tai niiden vaatimien hoitotoimenpiteiden tiedetään vaarantavan raskaana olevien naisten tai syntymättömän lapsen terveyden ja sikäli kuin näitä tekijöitä ei mainita liitteessä II.”

    2)           Korvataan A jakson 3 kohdan a alakohta seuraavasti:

    ”a) kemialliset tekijät, jotka on merkitty aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 mukaisesti kategoriaan 1A tai 1B kuuluviksi syöpää aiheuttaviksi aineiksi, kategoriaan 1A tai 1B kuuluviksi sukusolujen perimää vaurioittaviksi aineiksi taikka lisääntymiselle vaarallisiksi aineiksi, joilla on vaikutuksia imetykseen tai imetyksen kautta aiheutuvia vaikutuksia, sikäli kuin niitä ei ole mainittu liitteessä II;”

    3)           Korvataan A jakson 3 kohdan b alakohta seuraavasti:

    ”b) direktiivin 2004/37/EY liitteessä I luetellut kemialliset tekijät;”

    4)           Korvataan B jakso seuraavasti:

    ”B. PROSESSIT

    Direktiivin 2004/37/EY liitteessä I luetellut teolliset prosessit.”

    3 artikla Direktiivin 94/33/EY muuttaminen

    Muutetaan direktiivi 94/33/EY seuraavasti:

    1)           Korvataan liitteessä olevan I jakson 2 kohdan a alakohta seuraavasti:

    ”Työntekijöiden suojelemisesta vaaroilta, jotka liittyvät biologisille tekijöille altistumiseen työssä 18 päivänä syyskuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/54/EY[25] (seitsemäs direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) 2 artiklan toisessa kohdassa tarkoitettuihin ryhmiin 3 ja 4 kuuluvat biologiset tekijät.”

    2)           Muutetaan liitteessä olevan I jakson 3 kohta seuraavasti:

    a)         Korvataan a alakohta seuraavasti:

    ”a) Aineet ja seokset, jotka aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 mukaisesti luokitellaan seuraavasti:

    – välitön myrkyllisyys, kategoria 1, 2, 3

    – ihosyövyttävyys, kategoria 1A, 1B, 1C

    – syttyvä kaasu, kategoria 1, 2

    – syttyvä neste, kategoria 1, 2

    – räjähde, kategoria ”epästabiili räjähde” tai vaarallisuusluokat 1.1, 1.2, 1.3, 1.5

    – elinkohtainen myrkyllisyys (kerta-altistuminen), kategoria 1, 2

    – elinkohtainen myrkyllisyys (toistuva altistuminen), kategoria 1

    – hengitysteitä herkistävä, kategoria 1

    – ihoa herkistävä, kategoria 1

    – syöpää aiheuttava, kategoria 1A, 1B

    – sukusolujen perimää vaurioittava, kategoria 1A, 1B

    – lisääntymiselle vaarallinen, kategoria 1A, 1B

    – silmävaurio, kategoria 1.”

    b)         Poistetaan b alakohta.

    c)         Poistetaan c alakohta.

    d)         Korvataan d alakohta seuraavasti:

    ”d) Työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/37/EY (kuudes neuvoston direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) 2 artiklan a alakohdan ii alakohdassa tarkoitetut aineet ja seokset.”

    3)           Korvataan liitteessä olevan II jakson 1 kohta seuraavasti:

    ”1. Direktiivin 2004/37/EY liitteessä I tarkoitetut menetelmät ja työt.”

    4 artikla Direktiivin 98/24/EY muuttaminen

    Muutetaan direktiivi 98/24/EY seuraavasti:

    1)           Muutetaan 2 artiklan b alakohta seuraavasti:

    a)         Korvataan i alakohta seuraavasti:

    ”i) kemiallista tekijää, joka asetuksessa (EY) N:o 1272/2008 säädettyjen kriteerien perusteella voidaan luokitella kuuluvaksi vaaraluokkiin tai -kategorioihin 2.1–2.4, 2.6 ja 2.7, 2.8 tyypit A ja B, 2.9, 2.10, 2.12, 2.13 kategoriat 1 ja 2, 2.14 kategoriat 1 ja 2, 2.15 tyypit A–F, 3.1–3.6, 3.7 haitalliset vaikutukset sukupuolitoimintoihin ja hedelmällisyyteen tai kehitykseen, 3.8 muut kuin narkoottiset vaikutukset, 3.9 ja 3.10, riippumatta siitä, onko kyseinen kemiallinen tekijä luokiteltu kyseisen asetuksen nojalla,”

    b) Poistetaan ii alakohta.

    c) Korvataan iii alakohta seuraavasti:

    ”iii) kemiallista tekijää, joka ei täytä i alakohdan mukaisia vaarallisuusluokituskriteerejä mutta saattaa aiheuttaa riskin työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle fysikaalisten, kemiallisten tai toksikologisten ominaisuuksiensa vuoksi ja sen tavan johdosta, jolla sitä käytetään tai se esiintyy työpaikalla, mukaan lukien kemialliset tekijät, joille 3 artiklan mukaisesti on määritelty työperäistä altistumista koskeva raja-arvo;”

    2)           Korvataan 4 artiklan 1 kohdan toinen luetelmakohta seuraavasti:

    ”– turvallisuutta ja terveyttä koskevat tiedot, jotka tavarantoimittajan on annettava (esimerkiksi asetuksen (EY) N:o 1907/2006[26] säännösten mukainen asianmukainen käyttöturvallisuustiedote),”

    3)           Korvataan 8 artiklan 1 kohdan neljäs luetelmakohta seuraavasti:

    ”– mahdollisuus tutustua tavarantoimittajan asetuksen (EY) N:o 1907/2006 31 artiklan mukaisesti toimittamiin käyttöturvallisuustiedotteisiin,”

    4)           Korvataan 8 artiklan 3 kohta seuraavasti:

    ”3. Jäsenvaltiot voivat toteuttaa tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että työnantajat saavat pyynnöstä ensisijaisesti tuottajalta tai toimittajalta kaikki vaarallisia kemiallisia tekijöitä koskevat tiedot, jotka tarvitaan tämän direktiivin 4 artiklan 1 kohdan soveltamiseksi, siltä osin kuin asetus (EY) N:o 1272/2008 ei sisällä velvoitetta antaa tietoa.”

    5 artikla Direktiivin 2004/37/EY muuttaminen

    Muutetaan direktiivi 2004/37/EY seuraavasti:

    1)           Korvataan 1 artiklan 4 kohta seuraavasti:

    ”4. Asbestin osalta, jota käsitellään direktiivissä 2009/148/EY, sovelletaan tämän direktiivin säännöksiä, kun ne ovat työterveyden ja työturvallisuuden kannalta suotuisampia.”

    2)           Muutetaan 2 artikla seuraavasti:

    a)         Korvataan a alakohta seuraavasti:

    ”a) ’syöpää aiheuttavalla aineella’

    i) ainetta tai seosta, joka täyttää asetuksen (EY) N:o 1272/2008 liitteessä I säädetyt luokituskriteerit, joiden perusteella se voidaan luokitella kategoriaan 1A tai 1B kuuluvaksi syöpää aiheuttavaksi aiheeksi;

    ii) tämän direktiivin liitteessä I tarkoitettua ainetta, seosta tai prosessia taikka kyseisessä liitteessä tarkoitetussa prosessissa vapautuvaa ainetta tai seosta;”

    b)         Korvataan b alakohdan i alakohta seuraavasti:

    ”b) ’perimän muutoksia aiheuttavalla aineella’

    i) ainetta tai seosta, joka täyttää asetuksen (EY) N:o 1272/2008 liitteessä I säädetyt luokituskriteerit, joiden perusteella se voidaan luokitella kategoriaan 1A tai 1B kuuluvaksi sukusolujen perimää vaurioittavaksi aineeksi;”

    6 artikla Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

    1)           Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään […]. Niiden on viipymättä toimitettava nämä säännökset komissiolle kirjallisina.

    Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

    2)           Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

    7 artikla Voimaantulo ja soveltaminen

    Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    8 artikla

    Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä

    Euroopan parlamentin puolesta                    Neuvoston puolesta

    Puhemies                                                       Puheenjohtaja

    [1]               Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1272/2008, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta (EYVL L 216, 20.8.1994, s. 12), jäljempänä ’CLP-asetus’.

    [2]               Maailmanlaajuisesti yhdenmukaistettu kemikaalien luokitus- ja merkintäjärjestelmä muodostaa yhdenmukaistetun perustan vaarallisten kemiallisten aineiden ja seosten maailmanlaajuisesti yhdenmukaisille fysikaalisille sekä ympäristöön, terveyteen ja turvallisuuteen liittyville tiedoille. Kestävän kehityksen huippukokous kehotti Johannesburgissa 4. syyskuuta 2002 hyväksytyssä toimintasuunnitelmassaan valtioita panemaan yhdenmukaistetun järjestelmän täytäntöön mahdollisimman pian, jotta se olisi täysin toiminnassa vuonna 2008.

    [3]               Neuvoston direktiivi 92/58/ETY, annettu 24 päivänä kesäkuuta 1992, työssä käytettäviä turvallisuus- ja/tai terveysmerkkejä koskevista vähimmäisvaatimuksista (yhdeksäs direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EYVL L 245, 26.8.1992, s. 23).

    [4]               Neuvoston direktiivi 92/85/ETY, annettu 19 päivänä lokakuuta 1992, toimenpiteistä raskaana olevien ja äskettäin synnyttäneiden tai imettävien työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen kannustamiseksi työssä (kymmenes direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EYVL L 348, 28.11.1992, s. 1).

    [5]               Neuvoston direktiivi 94/33/EY nuorten työntekijöiden suojelusta (EYVL L 216, 20.8.1994, s. 12).

    [6]               Neuvoston direktiivi 98/24/EY, annettu 7 päivänä huhtikuuta 1998, työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemisesta työpaikalla esiintyviin kemiallisiin tekijöihin liittyviltä riskeiltä (neljästoista direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EYVL L 131, 5.5.1998, s. 11).

    [7]               Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/37/EY, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta (kuudes neuvoston direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan l kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EUVL L 158, 30.4.2004, s. 50).

    [8]               Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta.

    [9]               Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Uuden osaamisen ja työllisyyden ohjelma: Eurooppa tähtää täystyöllisyyteen, KOM(2010) 682.

    [10]             Neuvoston päätös, tehty 22 päivänä heinäkuuta 2003, työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavan komitean perustamisesta (EUVL C 218, 13.9.2003, s. 1).

    [11]             Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivin 67/548/ETY ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta. Vaikutusten arviointi; KOM(2007) 355 lopullinen.

    [12]             EUVL C, , s..

    [13]             EUVL C, , s..

    [14]             EUVL L 353, 31.12.2008, s. 1.

    [15]             EYVL L 245, 26.8.1992, s. 23.

    [16]             EYVL L 348, 28.11.1992, s. 1.

    [17]             EYVL L 216, 20.8.1994, s. 12.

    [18]             EYVL L 131, 5.5.1998, s. 11.

    [19]             EUVL L 158, 30.4.2004, s. 50.

    [20]             EYVL L 374, 31.12.1990, s. 1.

    [21]             EYVL L 196, 23.7.1990, s. 1.

    [22]             EYVL L 262, 17.10.2000, s. 21.

    [23]             EUVL L 158, 30.4.2004, s. 50.

    [24]             EYVL L 262, 17.10.2000, s. 21.

    [25]             EYVL L 262, 17.10.2000, s. 21.

    [26]             EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1.

    Top